Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Δημοσιοποίηση φωτογραφιών τεσσάρων (4) ημεδαπών, που διέπρατταν ληστείες σε οικίες ηλικιωμένων




Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τεσσάρων (4) ημεδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπρατταν ληστείες σε οικίες ηλικιωμένων και εξαρθρώθηκε την 13-1-2018 από το Τμήμα Ασφαλείας Φυλής. 

Αναλυτικά :

Συνελήφθησαν έπειτα από καταδίωξη, πρωινές ώρες της 13-1-2018 στα Άνω Λιόσια, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 18, 20, 20 και 22 ετών, μέλη της σπείρας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες από τριμήνου και πλέον, εντόπιζαν οικίες στις οποίες διέμεναν κυρίως ηλικιωμένοι και στη συνέχεια, πρώτες πρωινές ώρες, παραβίαζαν τις εισόδους και με χρήση σωματικής βίας, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή και κοσμήματα.

Στην οικία του 18χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) φορητός ασύρματος ενδοεπικοινωνίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί οκτώ (8) περιπτώσεις ληστειών σε οικίες στα Άνω Λιόσια, ενώ η έρευνα για ταυτοποίηση και άλλων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Σε βάρος τους, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα από δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, της παράνομης οπλοφορίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή καθώς και της απείθειας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

ΤΣΑΚΙΡΗ Γεράσιμο του Κωνσταντίνου και της Δήμητρας, γεννηθέντα 20-5-1996 στην Αθήνα



ΤΣΑΚΙΡΗ Γεώργιο αγνώστου πατρός της Ειρήνης, γεννηθέντα στις 5-7-1998 στην Αθήνα



ΒΕΛΗ Ραφαήλ του Παναγιώτη και της Χρυσοβαλάντως, γεννηθέντα στις 23-12-1998 στην Αθήνα



ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ Χρυσοβαλάντη αγνώστου πατρός και της Μαρίας, γεννηθέντα στις 23-11-2000 στην Αθήνα



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους και την αξίωση της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων με ταυτοποίηση ενδεχομένως και άλλων παθόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-2483217 Του Τμήματος Ασφάλειας Φυλής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Νέα Δημοκρατία : 800.000.000 ευρώ κάτω από το στόχο οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«800.000.000 ευρώ κάτω από το στόχο οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Πλήρης Δήλωση

«Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και τις κατηγορίες της ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δήθεν κινδυνολογεί, η πραγματικότητα δυστυχώς, και πάλι τη διέψευσε.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δαπάνες οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την ανάπτυξη, έκλεισαν τελικά το 2017,  800.000.000 ευρώ κάτω από το στόχο. Διαμορφώθηκαν, δηλαδή, χαμηλότερα και από το 2016 όταν  και πάλι είχε υπάρξει υστέρηση έναντι του στόχου.

Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση στέρησε σωρευτικά μέσα σε 2 χρόνια, 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία, προκειμένου να εμφανίσει ένα αχρείαστα υψηλό και επιβλαβές πρωτογενές πλεόνασμα.

Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Χωρίς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με ψέματα, ανάπτυξη δεν υπάρχει».


«Κράτησε» το φτέρνισμα και του άνοιξε τρύπα στο λαιμό!



Πιστεύει ότι είναι πολύ ανθυγιεινό να φτερνίζεται στην ατμόσφαιρα ή στο πρόσωπο κάποιου...

Εάν πρόκειται να φτερνιστείτε - ακόμη και αν βρίσκεστε σε ήσυχο μέρος - οι γιατροί σας συμβουλεύουν να το αφήσετε να ξεσπάσει. Ένας 34χρονος από τη Βρετανία- το όνομά του δεν δημοσιεύτηκε- πήρε αυτό το μάθημα με τον σκληρό τρόπο καθώς έπρεπε να περάσει δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο λόγω του τραυματισμού που προκλήθηκε. Αυτό συνέβη σύμφωνα με την αναφορά του περιστατικού καθώς το «φτέρνισμα οδήγησε σε ρωγμές στο λαιμό». Η αναφορά δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο 34χρονος κράτησε το στόμα του κλειστό κατά τη διάρκεια ενός «ισχυρού» φτερνίσματος και όπως αργότερα είπε στους γιατρούς, αισθάνθηκε σαν κάτι να πετάχτηκε στο λαιμό του. Δεν είδε αμέσως κανένα πρόβλημα, αλλά δύο ώρες αργότερα ένιωσε πόνο στον λαιμό και στον αυχένα. Όταν μάλιστα το σημείο αυτό πρήστηκε και η φωνή του αλλοιώθηκε, τότε αποφάσισε να επισκεφτεί γιατρό.


«Ο 34χρονος δήλωσε ότι πάντα προσπαθεί να "κρατάει" το φτέρνισμα επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ ανθυγιεινό να φτερνίζεται στην ατμόσφαιρα ή στο πρόσωπο κάποιου. Αυτό σημαίνει ότι κρατάει το φτέρνισμα τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά» , δήλωσε ο Δρ. Wanding Yang ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Leicester NHS Trust.

Αρχικά, οι γιατροί είδαν πρήξιμο στο λαιμό του και όταν εξέτασαν τον μαλακό ιστό άκουσαν το χτύπημα και το κροτάλισμα. Ο Yang είπε ότι αυτό σήμαινε ότι υπήρχαν φυσαλίδες αέρα που εισήλθαν στους μύες και βαθιά στον ιστό του. Η μαγνητική επιβεβαίωσε το πρόβλημα. Οι εξετάσεις έδειξαν μεταξύ άλλων εμφύσημα στον αυχένα εμπρός από την τραχεία. Με άλλα λόγια, προσπαθώντας να κρατήσει στο φτάρνισμα του, άνοιξε στην πραγματικότητα μια μικρή τρύπα στο λαιμό του.

«Ευτυχώς, ήταν μια πολύ μικρή διάτρηση», σημείωσε ο Yang.


Πηγή : news.gr


Η Δούρου έδωσε €20.000 σε ιστοσελίδα για να την… αποθεώνει



Μοιράζουν δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν - Η αμοιβή δίνεται για την προετοιμασία των ενεργειών δημοσιότητας του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική 2014-2020» τελικώς όμως αφορά ευνοϊκά δημοσιεύματα για τη Ρένα Δούρου 

Τα  0,60 ευρώ για κάθε ανάρτηση στο twitter υπέρ της κυβέρνησης ή κατά της αντιπολίτευσης, όπως είχε ομολογήσει χρήστης του twitter ότι λάμβανε, είναι «ψίχουλα» μπροστά στις χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται, προκειμένου κάποιοι πολιτικοί να χτίσουν επικοινωνιακά ένα καλό προφίλ ή να ξεπλυθούν από τις λάσπες, ακόμη και αν είναι της Μάνδρας.


Αναρτήσεις για τη Ρένα Δούρου στην ιστοσελίδα, η ιδιοκτήτρια της οποίας έλαβε €20.000 για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής

Σάλος έχει ξεσπάσει στο twitter με την αποκάλυψη, ότι ενημερωτικό σάιτ αποθέωνε την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ακόμη και την περίοδο που στη Δυτική Αττική μετρούσαμε νεκρούς λόγω της θεομηνίας και των εγκληματικών παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού. Όταν μάλιστα η ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας είχε επιλεγεί για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα προβολής και επικοινωνίας με αμοιβή περίπου 20.000 ευρώ!


Η προκήρυξη για την προετοιμασία των ενεργειών δημοσιότητας του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική 2014-2020»

Είτε διότι ήταν συμβατική υποχρέωση είτε για να ευχαριστήσει την Περιφερειάρχη Αττικής για τη δουλειά που είχε αναλάβει έναντι χιλιάδων ευρώ, η σύμβουλος επικοινωνίας αναρτούσε στην ιστοσελίδα της διθυράμβους για την κυρία Δούρου ακόμη και τη στιγμή που η ίδια ουσιαστικά μήνυε… τον εαυτό της για τις καταστροφές στη Μάνδρα και τους 23 νεκρούς. 

Ρεπορτάζ και απόψεις με τίτλους που ίσως να απέφευγε και η ίδια η Περιφερειάρχης Αττικής να χρησιμοποιήσει από σεμνότητα. «Πόρισμα-κόλαφος για τις πλημμύρες στην Μάνδρα, δικαιώνει πλήρως τη στάση της Ρένας Δούρου και καταρρίπτει την σπέκουλα της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ!», «Άλλο… ρέμα και άλλο “ρεύμα” κατά της Δούρου, κύριοι των ΜΜΕ και του ΠΑΣΟΚ! 


Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για την εκταμίευση της 1ης δόσης των 3437,04 ευρώ στην ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας thefaq 

Ακόμα και οι “εμπειρογνώμονες” της Ν.Δ. αδειάζουν τους σπεκουλαδόρους και τους “νοσταλγούς”!», «”Δεν ανακαλύψαμε τη Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου…!”. Μέτρα – “μαμούθ” 292 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Αττική, εξήγγειλε η Ρένα Δούρου!» είναι ορισμένοι από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους.

Φυσικά δεν λείπει το «πουσάρισμα» της Περιφερειάρχη Αττικής για έργα και αποφάσεις της, με τίτλους που πάντα περιέχουν το όνομά τους, όπως «Νέο κλιματικό βρεφονηπιακό σταθμό στο Χαλάνδρι εγκαινίασε η Ρένα Δούρου - ¨Βάζουμε την κοινωνία πάνω από όλα”», «Παρέμβαση της Ρένας Δούρου για τον “γεωπολιτικό χάρτη” στη γειτονιά μας! “Θέλει γνώση, μέθοδο και όχι… ημιμάθεια!”»


Η ταυτότητα της ιστοσελίδας thefaq

Το έργο προβολής και επικοινωνίας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας (ΕΥΔΕΠ-Ε.Π.) της Περιφέρειας Αττικής, όπως είναι ο ακριβής τίτλος, εκτιμήθηκε στις 20.000 ευρώ. Αξίζει  να σημειωθεί, ότι δεν έγινε ανοικτός διαγωνισμός, αλλά κλήθηκαν τρία συγκεκριμένα πρόσωπα από το χώρο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας να καταθέσουν την πρότασή τους, ενώ επελέγη η χαμηλότερη προσφορά. Άγνωστο είναι το τελικό ποσό της συμφωνίας. Ωστόσο στις 27 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε ήδη η πρώτη πληρωμή, με την ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας που αποθέωνε την κυρία Δούρου, να λαμβάνει 3.437 ευρώ έπειτα από τον υπολογισμό φόρων και κρατήσεων.


Το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας thefaqτο μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιανουαρίου 2018, συμπτωματικά, υπέρ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου

Πάντως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν γράφει διθυράμβους μόνο για την κυρία Δούρου αλλά για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Παναγιώτης Σουρέλης
Πηγή : protothema.gr


Ανησυχία για τα κρούσματα της ιλαράς - Νόσησαν δύο γιατροί του Ευαγγελισμού



Έντονη είναι η ανησυχία από την έξαρση της ιλαράς στη χώρα, ενώ πολλά από τα κρούσματα αφορούν σε επαγγελματίες Υγείας.

Τα τελευταία κρούσματα καταγράφηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου δύο ειδικευόμενες γιατροί νόσησαν από ιλαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η μία πήρε εξιτήριο, όμως η δεύτερη εμφάνισε επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα και νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.100 κρούσματα, από τα οποία τα 220 αφορούν ενήλικα άτομα 25 έως 44 ετών.


Πηγή: enikos.gr


Στη λίμνη του Μαραθώνα το μυστικό των ρίχτερ



Η διακύμανση της στάθμης μπορεί να επηρεάζει τη σεισμικότητα Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά σε 10 ερωτήματα των «ΝΕΩΝ»

Στα νερά της λίμνης του Μαραθώνα είναι πιθανό να κρύβεται το μυστικό του σεισμού που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής το βράδυ της Δευτέρας. Οπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η διακύμανση της στάθμης τεχνητών λιμνών συνδέεται με την τοπική σεισμικότητα ενώ ο αείμνηστος καθηγητής Αγγελος Γαλανόπουλος είχε πραγματοποιήσει έρευνα που κατέδειξε ότι η άνοδος της στάθμης της λίμνης συνδεόταν με την παραγωγή σεισμών στο Μαραθώνα. Αυτό που απομένει είναι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τις 2 Ιανουαρίου στην περιοχή να είναι απόρροια μεταβολών που έχουν συντελεστεί στα αποθέματα των υδάτων της λίμνης.  

Ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά σε δέκα κρίσιμα ερωτήματα δίνοντας την ακτινογραφία του πρόσφατου σεισμού και εξηγώντας τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες και τι εξετάζουν οι επιστήμονες. 

Ποια τα χαρακτηριστικά του προχθεσινού σεισμού;

Είναι ένας τυπικός επιφανειακός τεκτονικός σεισμός, από αυτούς που βιώνουμε συχνά στην Ελλάδα. Το μέγεθός του εκτιμήθηκε αρχικά στα 4,4 ρίχτερ, όμως η αναθεωρημένη λύση δίνει 4,2 ρίχτερ.

Ποια η σχέση του με το σμήνος σεισμών που παρατηρήθηκε στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες;

Αρχικά είχαμε θεωρήσει ότι η επίμονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην περιοχή από τις 2 μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου ήταν σμηνοσειρά, δηλαδή μια ομάδα μικρών σεισμών, στην ίδια περιοχή με περίπου ίδια μεγέθη - από 2,2 έως 2,9 ρίχτερ. Πλέον θεωρούμε ότι επρόκειτο για προσεισμική δραστηριότητα που κατέληξε σε έναν ισχυρότερο σεισμό, τον προχθεσινό. Η εικόνα έχει αλλάξει.

Μπορεί να θεωρηθεί κύριος ένας σεισμός τόσο μικρού μεγέθους κα μάλιστα να συνοδεύεται από προσεισμούς;

Αυτό είναι κάτι που αρχίζουμε να το κατανοούμε τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και διεθνώς. Παλιότερα πιστεύαμε ότι μόνο οι μεγάλοι σεισμοί έχουν προσεισμούς· πλέον αυτή η πεποίθηση έχει αρχίσει να αλλάζει και διαπιστώνουμε ότι η λανθασμένη μας άποψη οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν είχαμε καλά σεισμογραφικά δίκτυα που να καταγράφουν τις πολύ μικρές δονήσεις. Εχουμε παραδείγματα, και στην Ελλάδα, ακόμη και πολύ μικρών σεισμών που έχουν το ίδιο πρότυπο με μεγαλύτερους, μια τυπική ακολουθία. 

Πότε θα είμαστε σίγουροι ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός;

Δεν υπάρχει στάνταρ χρόνος. Ακόμη και τα τρία 24ωρα που λέμε είναι ένα διάστημα εικονικό. Ειδικά πριν κλείσουν 24 ώρες από την εκδήλωση του φαινομένου δεν μπορούμε να διαγνώσουμε τη συνολική εξέλιξή του. 

Μπορεί η σεισμική δραστηριότητα να έχει σχέση με το φράγμα του Μαραθώνα;

Εχει γίνει μεγάλη έρευνα για το κατά πόσο η διακύμανση στη στάθμη των τεχνητών λιμνών επηρεάζει την τοπική σεισμικότητα. Υπάρχει δημοσιευμένη από το 1966 μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν  πέφτει πολύ νερό και η λίμνη «φορτίζει». Δεν έχουμε ελέγξει αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης.  

Ποια ρήγματα εντοπίζονται στην περιοχή; Ποιος ο ισχυρότερος σεισμός που έχει εκδηλωθεί εκεί; 

Ηταν 4,7 ρίχτερ και εκδηλώθηκε το 1957. Το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί συμπορεύεται με το ότι στην περιοχή  δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αυτό είναι αισιόδοξο. Βεβαίως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%. 

Κινδυνεύουν δομημένες περιοχές από τέτοιου είδους σεισμούς;

Ακριβώς επειδή δεν αναμένουμε μεγάλα μεγέθη, ο σεισμικός κίνδυνος είναι μικρός. 

Πόσοι μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τα 4,2 ρίχτερ;

Έχουν καταγραφεί περίπου 15 μετασεισμοί. Ο μεγαλύτερος ήταν  2,9 ρίχτερ και σημειώθηκε δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. 

Έχει παρατηρηθεί μετατόπιση προς μεγαλύτερα ρήγματα;

Όχι, οι σεισμοί είναι εστιασμένοι προς τη συγκεκριμένη περιοχή, στο τρίγωνο Μαραθώνα - Αγίου Στεφάνου -  Νέας Μάκρης, στις ανατολικές παρυφές της Πεντέλης. 

Μπορεί η συγκεκριμένη εστία να προκαλέσει σύντομα σεισμό ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους;

Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς και χρειάζεται ψυχραιμία. Πιστεύω, όμως, ότι έχει μικρή πιθανότητα για δύο λόγους: επειδή η περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και επειδή το φαινόμενο έχει αρχίσει να δίνει την εικόνα ενός κύριου σεισμού που ακολουθείται από μετασεισμούς.


ΤΑ ΝΕΑ


Ανασχηματισμός; Με τι υλικό; Με ποια στελέχη; Ούτε σοβαρότητα ούτε ικανότητα υπάρχει



Είναι γελοίο να γίνεται πρώτη είδηση ένας ανασχηματισμός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για το απλούστατο λόγο, δεν υπάρχει σοβαρό ικανό στελεχιακό δυναμικό που να μπορεί να προσδώσει κύρος και να δώσει αποτέλεσμα.

Το σενάριο του ανασχηματισμού για το διάστημα από τις 22 Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου, παίζει έντονα μετά την παραίτηση ενός ακόμα ακατάλληλου του Κώστα Ζουράρι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο παιδείας έχει γλιτώσει από την παρακμή γιατί παραμένει υπουργός ένας ακόμα ακατάλληλος και επικίνδυνος ο Κώστας Γαβρόγλου.

 Όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος όχι για πλήρη ανασχηματισμό, άλλωστε με ποια στελέχη, αλλά για λίγες και στοχευμένες αλλαγές, και τρέμει ο κόσμος περιμένοντας τις αποφάσεις του, για τα νέα νούμερα στο τσίρκο.

Η είδηση ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μόνο καλό για την χώρα δεν προμηνύει και πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι το μόνο που θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αυτή η ακατάλληλη κυβέρνηση φτάσει επιτέλους στο τέλος της.




Με «ψαλίδι» σε κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις το υπερπλεόνασμα



Με συμπίεση των δαπανών κατά 1,75 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από το κρίσιμο για την ανάπτυξη Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφάλισε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2017 ένα υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμη κι απ’ αυτό που είχε προβλεφθεί μόλις τον Νοέμβριο στον προϋπολογισμό του 2018. Στην υπεραπόδοση συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά η περικοπή δαπανών για κοινωνικά προγράμματα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,967 δισ. ευρώ, έναντι στόχου, που έθετε ο προϋπολογισμός του 2018, για 877 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για υπέρβαση κατά 1,090 δισ ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό θα ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018, θα έφτανε το 2,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι υπεραπόδοση 6,5 δισ. ευρώ είχε σημειώσει ο προϋπολογισμός και το 2016, οπότε και είχε επίσης μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα.

Το πώς επετεύχθη αυτή η νέα υπέρβαση προκύπτει σαφώς από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Οπως αναφέρεται εκεί, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 55,515 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,749 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, που θέτει ο προϋπολογισμός του 2018 (57,265 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 949 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 5,950 δισ ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε ότι το ΠΔΕ του 2017 επρόκειτο να εκτελεστεί πλήρως. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29/12, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης αποκάλυπτε οτι θα υπήρχε υστέρηση 500 εκατ. ευρώ. Τώρα, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνεται ότι τελικά η υστέρηση θα είναι 800 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους θεσμούς να διατηρήσει το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει, πέραν του κοινωνικού μερίσματος, ως αποθεματικό, ενόψει της οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2018.

Τα έσοδα

Στο μέτωπο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, υπάρχει επίσης απόκλιση έναντι του στόχου, αφού ήταν μειωμένα κατά 868 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν μειωμένα κατά 978 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ αυτά του τακτικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 110 εκατ. ευρώ, με τις επιστροφές εσόδων, ωστόσο, να έχουν σημειώσει μείωση κατά 217 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων ήταν κι αυτά μειωμένα κατά 247 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την πορεία του ΠΔΕ, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσαν ότι δεδομένης της υστέρησης των δαπανών του ΠΔΕ και το 2016, «η κυβέρνηση στέρησε σωρευτικά μέσα σε 2 χρόνια, 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία, προκειμένου να εμφανίσει ένα αχρείαστα υψηλό και επιβλαβές πρωτογενές πλεόνασμα». Οπως σημείωσαν τα δύο στελέχη της Ν.Δ., χωρίς επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ανάπτυξη δεν υπάρχει.


ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χαράτσι 650 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους



Μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει από τον Μάιο το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ επιβαρύνσεων, εφόσον εφαρμοστεί από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, θα αφαιρέσει από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δις. ευρώ αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης ενδεχόμενων εκλογικών αντανακλαστικών μέσα στο 2018.

Για φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, πάνω από τη μνημονιακή απαίτηση του 3,5% αλλά οι δανειστές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μαχαίρια σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Το αντίθετο μάλιστα. Το ΔΝΤ όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, φέρεται αποφασισμένο να απαιτήσει την καθήλωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.700 ευρώ έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 1ης Ιανουαρίου 2019, από 8.636 έως 9.545 σήμερα, βάζοντας στο κάδρο των φόρων εισοδήματος ακόμη και όσους κερδίζουν 500 ευρώ το μήνα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Η αιτία της επιμονής στην πρόωρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης όπως θεωρείται το «κόψιμο» του αφορολογήτου από το ΔΝΤ δεν είναι δημοσιονομικό. Οι δανειστές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση στην εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων ιδίως μετά την ρητορική για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και την καταγεγραμμένη πλέον ροπή προς παροχές. Όπως αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, «οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν πως όσα ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν και όσα ισχύουν ήδη δεν θα ξηλωθούν».

Πηγή Πληροφοριών: Τα Νέα

enikonomia.gr


Κυριάκος : Η κυβέρνηση επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση»



Η «δήθεν καθαρή έξοδος από το μνημόνιο» δεν είναι τίποτε άλλο από 4ο μνημόνιο με νέα μέτρα, και χωρίς χρηματοδότηση, και οι αγορές δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, επισήμανε την Τρίτη ο προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στο Eλληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Eπιμελητήριο. 

Τα σημαντικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Δυστυχώς, η χώρα μας οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος χωρίς να έχει ανακτήσει ως σήμερα την εμπιστοσύνη των αγορών. Η χώρα χρειάζεται πολλά και η Κυβέρνηση κάνει απελπιστικά λίγα. Το 2017 είχαμε μισή ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις και σοβαρή απόκλιση από το μέσο όρο της Ε.Ε.. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο. Η μόνη χώρα που αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο ήταν η Ελλάδα. Αυτό φυσικά συνέβη εξαιτίας συγκεκριμένων εσφαλμένων επιλογών της Κυβέρνησης.

Σήμερα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όπου φαίνεται ότι οι πιο αναπτυξιακές δαπάνες, αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειώθηκαν κατά 800 εκατ. Επισημαίνω μάλιστα κάτι, που από μόνο του επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη γι’ αυτήν την Κυβέρνηση είναι η τελευταία της προτεραιότητα. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Ουδέποτε και καμία άλλη Κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις. Μόλις 5,9 δις ευρώ εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ για επενδύσεις, όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Νομίζω αυτό και μόνο τα λέει όλα για μια Κυβέρνηση που τελικά ενδιαφέρεται να την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και την υπονομεύει στην πράξη.

Η περικοπή αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία - την οποία όλοι αναγνωρίζουν ως βασικό αναπτυξιακό εμπόδιο - έπληξε τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα. Η Κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με κάθε κόστος. Θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να στηρίξουν το επικοινωνιακό αφήγημα ότι όλα πάνε καλά. 

Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διατυμπανίζουν ότι η χώρα οδεύει προς μία δήθεν «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνησή τους σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής:

Έχουν συμφωνηθεί μέτρα αξίας 2% του Α.Ε.Π. για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. 

Έχουν συμφωνηθεί υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

Και βέβαια έχει συμφωνηθεί εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής.

Έχει μικρή σημασία αν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο. Την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο «Μνημόνιο» και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση.

Η ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο 2018 είναι αναγκαία, αλλά μη ικανή συνθήκη ούτε για την έξοδο από την κρίση ούτε βέβαια για την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας. Απαιτείται συνεπώς μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα. Μια συμφωνία που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε. Διότι δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στις παλιές, κακές συνήθειες του παρελθόντος. Και δεν θα γυρίσουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση.

Εμείς δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις πόσο μάλλον ιδεοληψίες. Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της  ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους προς όφελος των πολιτών.  Θέλουμε να δίνουμε στους πολίτες ευκαιρίες να βελτιώσουν τη ζωή τους και να μην τους έχουμε εξαρτημένους από επιδόματα φτώχιας. Πιστεύουμε στη δύναμη της δημόσιας εκπαίδευσης ως του σημαντικότερου μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας. Με άλλα λόγια, ισχυριζόμαστε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρεί η Ελλάδα τη δυναμική της. Για να ξεφύγουμε επιτέλους από την κατάρα του Σίσυφου. Η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να σπρώχνει συνέχεια τον βράχο μόνο για να τον βλέπει να κατρακυλά πάλι πίσω.

Από τους ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η Κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας οι Γάλλοι – ίσως λόγω των ιστορικών δεσμών φιλίας – δεν φείδονται καλών λόγων. Τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς.  Διότι αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους δεν αρκούνται σε ευγενικά λόγια και κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, σαν αυτές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο. Οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι, το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναπάει στο Κοινοβούλιό του, ζητώντας και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Οι αγορές όμως δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως πολλοί πολιτικοί κάνουν τώρα.

Πιστεύω ότι η ισχυρότερη συνεκτική ύλη των πολιτών της νέας Ευρώπης θα είναι η ευρωπαϊκή κουλτούρα, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, η ευρωπαϊκή καινοτομία, η ευρωπαϊκή γνώση. Ειδικά σε αυτούς τους τομείς η συνεισφορά της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύτιμη.
Με ένα νέο δικαιότερο και λειτουργικότερο κοινωνικό μοντέλο. Που θα δημιουργηθεί από τη σύγκλιση των υπαρχόντων. Και θα μας οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη και δικαιότερη κατανομή του εσωτερικού μας Προϋπολογισμού, αλλά και θα βελτιώσει τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Με κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Επίσης έναν τομέα που η Ελλάδα, λόγω γεωπολιτικής θέσης αλλά και ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να έχει βαρύνοντα λόγο.

Με κοινή μεταναστευτική πολιτική και κοινή πολιτική ασύλου. Με συνευθύνη στη φύλαξη των κοινών μας συνόρων. Και βέβαια με στενότερη συνεργασία  των υπηρεσιών ασφάλειας κάθε χώρας.
Αυτή την Ευρώπη οραματίζομαι και για αυτήν θα αγωνιστώ. Μαζί με τους Έλληνες πολίτες που στην πλειοψηφία τους, έχω τη βεβαιότητα ότι συντάσσονται σε αυτή την προοπτική. Και βέβαια μαζί με άλλους μεταρρυθμιστές – ευρωπαϊστές ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την ατζέντα του οποίου για μια νέα Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό συμμερίζομαι, αλλά και την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών.

Ειδικά από το 2009 μέχρι σήμερα, στα χρόνια της κρίσης, η Γαλλία στάθηκε και στέκεται σταθερά δίπλα στην Ελλάδα. Τρεις Γάλλοι Πρόεδροι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Ολάντ και τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν, στήριξαν με αποφασιστικότητα τη χώρα μου σε κρίσιμες στιγμές.  Αλλά και πολλές και σημαντικές γαλλικές επιχειρήσεις παρέμειναν δραστήριες στην Ελλάδα ακόμη και την ώρα που ελληνικές επιχειρήσεις έφυγαν από την πατρίδα μας. Στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνοντας το βάθος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Γαλλία εκπροσωπείται από σημαντικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.  Όλους εσάς που είστε εδώ απόψε. Ως Έλληνας, σας ευχαριστώ για την υπομονή, την επιμονή και την πίστη σας στη χώρα μου. Ως πολιτικός θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου ώστε η χώρα μου να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες σας.

Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να καλέσω και πάλι τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. Να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που η χώρα μας παρέχει και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια Κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις. Επενδύστε άφοβα και  με εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Θα κερδίσουμε όλοι. Οι γαλλικές εταιρείες θα ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία των σπουδαίων γαλλικών επιχειρήσεων σε πολλούς και σημαντικούς τομείς.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Με τόλμη, αποφασιστικότητα και συνέπεια. Με τη βοήθεια των φίλων μας. Με κοινούς αγώνες μαζί τους. Αλλά πάνω από όλα με τη βούληση του ελληνικού λαού, που θα οδηγήσει σύντομα τη χώρα σε μια ριζική πολιτική αλλαγή. Μια πολιτική αλλαγή που θα επιτρέψει την εφαρμογή του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.  Μια πολιτική αλλαγή που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία της και τη θέση που της αρμόζει. Στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Η ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη :




Ο πάπας εκφράζει τη «ντροπή» του για σκάνδαλα παιδεραστίας στη Χιλή



Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος βρίσκεται στη Χιλή στο προσκέφαλο Εκκλησίας που έχει πληγεί από σκάνδαλα παιδεραστίας, εξέφρασε την «ντροπή του» για τις καταχρήσεις κατά την πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των πολιτικών αρχών της χώρας.

Προτού συναντηθεί με τους ινδιάνους Μαπούτσε, ο πάπας τάχθηκε επίσης υπέρ του δικαίου των «συχνά λησμονημένων» αυτοχθόνων λαών, τους οποίους πρέπει «να ακούσουμε».

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον πόνο και την ντροπή που αισθάνομαι για το ανεπανόρθωτο κακό που έγινε σε παιδιά από ιερείς της Εκκλησίας», δήλωσε χειροκροτούμενος.

«Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με αυτές των αδελφών μου στην επισκοπή, καθώς μολονότι είναι σωστό να ζητήσουμε συγγνώμη και να στηρίξουμε με δύναμη τα θύματα, είναι ανάγκη ταυτόχρονα να δεσμευθούμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε.

Η ομιλία του αργεντινού πάπα προς ιερείς, μοναχούς και φοιτητές ιερατικών σχολών, που είχαν συγκεντρωθεί στον καθεδρικό ναό του Σαντιάγο, θα εξετασθεί επίσης στο μικροσκόπιο. Ο Φραγκίσκος θα δεχθεί στη συνέχεια περίπου 50 χιλιανούς επισκόπους.

Αντιμέτωπος με μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση

Ο πάπας, ο οποίος προωθεί τη «μηδενική ανοχή» έναντι των παιδεραστών ιερέων, βρίσκεται αντιμέτωπος στη Χιλή με μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση.

Ο ογδοντάχρονος χιλιανός ιερέας Φερνάντο Καραντίμα, ένας χαρισματικός πρώην εκπαιδευτής ιερέων, κρίθηκε το 2011 από δικαστήριο του Βατικανού ένοχος για πράξεις παιδεραστίας κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. 

Υποχρεώθηκε να αποσυρθεί και να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε μεταμέλεια.

Όμως τον Ιανουάριο 2015, ο πάπας Φραγκίσκος πήρε την πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να διορίσει τον Χουάν Μπάρος επικεφαλής μιας αρχιεπισκοπής της χώρας, παρόλο που ήταν ύποπτος ότι είχε προστατεύσει στο παρελθόν την γηραιό καταδικασθέντα ιερέα.

Τον Απρίλιο 2011, η Καθολική Εκκλησία της Χιλής είχε ζητήσει επισήμως συγγνώμη για όλα τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είχαν διαπράξει μέλη του κλήρου καθώς και για το γεγονός ότι δεν είχε αντιδράσει στο παρελθόν στις καταγγελίες που είχαν γίνει.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της αμερικανικής μκο Bishop Accountability, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος σχεδόν 80 χιλιανών ιερωμένων για σεξουαλική κακοποίηση.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Ξεκινούν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό - Νίμιτς: Η Ελλάδα δέχθηκε τον όρο Μακεδονία



Ενώ ο Καμμένος επιμένει για τον όρο «Βαρντάρσκα» - «Έθεσε τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: να διαψεύσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση, όταν η πραγματικότητα τον γειώσει» απαντά υπουργός της κυβέρνησης

Ευκαιρία να τα πουν πρωί-πρωί, είχαν την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας, πριν ο δεύτερος μεταβεί στη Λευκωσία για να πάρει μέρος στην πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Το κλίμα της συνομιλίας τους ήταν «καλό», όπως σχολιάζει αξιόπιστη πηγή, καθώς και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να προσπαθήσουν να αφήσουν πίσω τους τα «σύννεφα» που δημιούργησε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο Πάνος Καμμένος με αρκετές κινήσεις που χαρακτηρίστηκαν από κυβερνητικά στελέχη ως «προκλητικές», λέγεται ότι δοκίμασε την κυβερνητική συμμαχία, αλλά και τα όρια της υπομονής του Αλέξη Τσίπρα, σ’ ένα ζήτημα που κατά πολλούς φαίνεται να καθορίζει πολλά για το μέλλον της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι ζήτησε δημοψήφισμα, τη στιγμή που το όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και το ίδιο του το κόμμα είχε βγάλει ανακοίνωση που απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, ανάρτησε στο λογαριασμό του έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 στον οποίο απεικονίζονται τα Σκόπια ως  «Βαρντάρσκα». Πράγμα διόλου τυχαίο, καθώς κατά την διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ είχε αναφέρει σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ό,τι «υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε».

«Έθεσε τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: να διαψεύσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση, όταν η πραγματικότητα τον γειώσει και η κοινωνία απογοητευτεί», μας είπε υπουργός της κυβέρνησης, δίχως να κρύβει την ενόχλησή του. 

Τη στιγμή που οι δύο εταίροι προσπαθούν να βρουν μία κοινή γραμμή, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για σήμερα ή αύριο, τα Σκόπια  επισκέπτεται τις επόμενες ώρες και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.  Στο επίκεντρο των συναντήσεων του θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μάλιστα, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το πλαίσιο όπου θα κινηθεί η ονοματολογία. Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι «μια καινούργια πρόταση». Ο ίδιος σημείωσε πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», ενώ ερωτηθείς αν η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημείωσε συγκεκριμένα: «Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν  συζητηθεί για πολλά χρόνια». Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση -ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως "Republika Makedonija" και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή». 

Από την άλλη, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία. Πρωταγωνιστής και ομιλητής θα είναι ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος με δήλωσή του, μεταφέρει και το κλίμα που ήδη επικρατεί στην συμπρωτεύουσα: «Για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα αποφασίσουν μόνο οι άνθρωποι που μέχρι χθες ακόμη έλεγαν τα Σκόπια Μακεδονία …Είμαστε και εμείς εδώ που ζήσαμε και ζούμε στη Μακεδονία και δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ! Είμαστε εμείς που τιμήσαμε και τιμούμε τους Ηρωικούς Μακεδονομάχους που έπεσαν για να ζούμε εμείς εδώ λεύτεροι και δυνατοί… Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάει  τους  ήρωες που έπεσαν στο Βάλτο των Γιαννιτσών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους κρεμασμένους Παπάδες και τους  Προκρίτους στα Χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς ! Αυτή τη φορά από εδώ και εμπρός θα είμαστε και εμείς εδώ και δεν θα αφήσουμε τίποτε και κανέναν να χαρίσει το Όνομα της Μακεδονίας μας …Γιατί όταν χαρίζεις όνομα, χαρίζεις και έδαφος».


Νεφέλη Λυγερού
Πηγή : protothema.gr