Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Στον εισαγγελέα 16 άτομα για τα χτεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια

 ΑΠΕ ΜΠΕ /ΑΠΕ ΜΠΕ/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΜΒΥΣΗΣ


Στον εισαγγελέα οδηγούνται αυτή την ώρα οι 16 συλληφθέντες κατά την διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στα Εξάρχεια, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί από την Ασφάλεια Αττικής δικογραφία με βαρύτατες κατηγορίες.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, πρόκειται για εννέα Έλληνες, ηλικίας από 18 έως 32 ετών και επτά αλλοδαπούς (δύο Γάλλοι 22 και 26 ετών, ένας Ιταλός 27 ετών, ένας Λιθουανός 20 ετών, δύο Γερμανοί 37 και 30 ετών και ένας Ιρακινός, 19 ετών).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων αφορά για τα κατά περίπτωση αδικήματα: Της βαριάς σωματικής βλάβης, απόπειρας επικίνδυνων σωματικών βλαβών εμπρησμού, έκρηξης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Αρκετοί από τους ταραξίες κατάφεραν να διαφύγουν μπαίνοντας μέσα σε πολυκατοικίες, όπου δεν τους ακολούθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά προσήχθησαν συνολικά 39 άτομα, απο τα οποία αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα τα 23 καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, εκτός απο την δικηγόρο που τραυματίστηκε απο φωτοβολίδα στο πόδι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις-μιλά ο οδηγός του τανκ



«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ήμουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. "Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα" μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια" θα καλοπεράσετε!" λέγαμε». Μιλάει ο Α. Σκευοφύλαξ ο έφεδρος στρατιώτης, οδηγός του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, τριάντα χρόνια μετά τη 17 Νοέμβρη του 1973, στο συνάδελφο Κώστα Χατζίδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Τα λόγια του μετανιωμένου οδηγού, του καταραμένου τανκ, δεν φωτίζουν μόνο εκείνη την ιστορική στιγμή, αλλά και το τι επικρατούσε μέσα στο στράτευμα, στους επίλεκτους της χούντας και πως οι πρωτεργάτες της επταετίας και τα τσιράκια τους μεταμόρφωναν τα απλά φανταράκια σε τέρατα, βασανιστές, πειθήνια όργανά τους.

Ο ίδιος συνεχίζει να ξεδιπλώνει την ιστορία εκείνης της νύχτας: «Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά - δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Όταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε "είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια". Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα».

Επιχείρηση "Εκκένωσις του Πολυτεχνείου"

Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο, για την επιχείρηση "Εκκένωσις του Πολυτεχνείου". H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Έδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!"» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με ειλικρίνεια.

Μετά την εισβολή και το τανκ περίπτερο

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Έβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ένας φασίστας».

Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Όπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Όταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Όσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ' όσα τους κάναμε... Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

Οι ελεύθεροι σκοπευτές

Όπως σημειώνεται σε επίσημη έκθεση για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μετά την εισβολή του τανκ και των λοκατζήδων "πιάνουν δουλειά" οι άνδρες της ΚΥΠ, οι ελεύθεροι σκοπευτές, αστυνομικοί με τεράστια σίδερα στα χέρια και χτυπούν μέχρι θανάτου όποιον βρίσκουν. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ' αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!

Τιμώμενο πρόσωπο

Όταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Όταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ένιωθα περήφανος. Ήμουν και εγώ φασίστας».

Τα επόμενα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα χαθεί μέσα στο πλήθος της πόλης. Ποτέ δεν μίλαγε για το Πολυτεχνείο. Ήρθε σε δύσκολη θέση, όπως είπε, μόνο μία φορά. Θυμάται: «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον "πορτάκια", όπως είπε, του Πολυτεχνείου. "Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο" απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

Ήταν παλικάρια

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια - σήμερα - του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες παιδιά της εποχής εκείνης που αισθάνονται την ίδια ντροπή, για τη στάση τους είτε υπηρετούσαν στις επίλεκτες ομάδες της χούντας (ΕΣΑ, ΛΟΚ, τεθωρακισμένα κλπ), είτε σε άλλες θέσεις στο στρατό ή στα σώματα ασφαλείας. Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που δεν μετάνιωσαν ποτέ και είναι υπερήφανοι για τα όσα έγιναν στην επταετία. Οι νοσταλγοί, αυτοί που στελέχωσαν ακροδεξιά, φασιστικά, νεοναζιστικά μορφώματα. Αυτοί που θυμούνται ότι χαίρονται και διαστρεβλώνουν την ιστορία, με δήθεν μαρτυρίες και θεωρίες βγαλμένες από το δικό τους αλμανάκ του μίσους. Όμως, ο λαός δεν ξεχνά. Ή μάλλον δεν πρέπει να ξεχνά...

* Τα αποσπάσματα της συνέντευξης του Α. Σκευοφύλαξ είναι από τη συνέντευξη που είχε δώσει στον Κώστα Χατζίδη και η οποία δημοσιεύτηκε στις 9/11/2003 στο ΒΗΜΑ.


ΑΠΕ - ΜΠΕ


Αυτή είναι η δικηγόρος που τραυματίστηκε στα Εξάρχεια



Η τραυματίας κατηγορούσε αστυνομικούς ως φασίστες και πώς ήρθαν τα πράγματα και την έσωσαν οι φασίστες από την δολοφονική μανία των συντρόφων της.

Η άτυχη γυναίκα που τραυματίστηκε από δολοφονική επίθεση αντιεξουσιαστών, ενώ πήγαινε στο σπίτι της στην οδό Νοταρά, υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου.


Αφού παρέμεινε μια ώρα στην ανάνηψη, στη συνέχεια και λόγω της σοβαρότητας του χειρουργείου, μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ καθώς οι γιατροί ανησυχούν εκτός από το ενδεχόμενο επιπλοκών μετά την επέμβαση και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πνεύμονές της μετά την εισπνοή χημικών.


Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του eleftherostypos.gr

Η άτυχη τραυματίας κ. Αναστασία Τσουκαλά έλεγε 


«Ο εκφασισμός προέρχεται από τους εκπαιδευτές της αστυνομίας, είναι η ίδια η αστυνομία που εκφασίζει συνειδητά τους μελλοντικούς αξιωματικούς της. Αυτό πιθανότατα επιτάθηκε μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, οπότε μπορούμε να το αποδώσουμε στην πρόσφατη πολιτική συγκυρία. Ο άλλος λόγος είναι ιστορικός, η αστυνομία, όπως την έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα, ήταν ανέκαθεν αυταρχική. Υπάρχει πολύ βεβαρημένο ιστορικό αυταρχισμού στους κόλπους της αστυνομίας, δεν έχει ποτέ συντελεστεί πραγματικά η λεγόμενη αποχουντοποίηση».

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μέρος συνέντευξης που είχε δώσει το 2014 η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris XI, κ. Αναστασία Τσουκαλά, η οποία από τις 10 Μαΐου 2016, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, διορίστηκε αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του αρμόδιου υπουργείου. Το νέο επταμελές συμβούλιο έχει τριετή θητεία, ενώ τον απόντα ή κωλυόμενο πρόεδρο αναπληρώνει η αντιπρόεδρος.


Η κ. Τσουκαλά τη διετία 2010-2012 διετέλεσε σύμβουλος του Χρήστου Παπουτσή στο τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ το 2013, κατά τη διάρκεια διαλέξεων για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., είχε καταγγείλει στην ηγεσία της αστυνομίας τις φασιστικές θέσεις δοκίμων αξιωματικών, που είχαν βρει ανταπόκριση στο 80% των συμμετεχόντων σε αυτές.

Ενα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2014, κατέθεσε στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης, που είχε διαταχθεί με αφορμή τις καταγγελίες της. Στις 2 Ιουλίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματική αντιπολίτευση τότε, διά τριών βουλευτών (Δημήτρη Β. Τσουκαλά, Χαράς Καφαντάρη, Μαρίας Διακάκη), προέβη σε ερώτηση σχετικά με το θέμα προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια.

Ενα μήνα αργότερα, στις 2 Αυγούστου 2014, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την υπ’ αριθ. 7017/4/17712/02-08-2014 απάντηση του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, υποστήριξε ότι η διενεργηθείσα Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (ΠΔΕ) έχει περαιωθεί, ότι βρισκόταν στο στάδιο της αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού, μετά το πέρας της οποίας επρόκειτο να ληφθεί η σχετική απόφαση. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η ΠΔΕ ολοκληρώθηκε, με το διοικητή της Σχολής Αξιωματικών να θέτει την υπόθεση στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς, καθόσον δεν διαπιστώθηκε ευθύνη κανενός δόκιμου υπαστυνόμου ή άλλου αστυνομικού.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι, «σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, τόσο κατά το ημερήσιο πρόγραμμα όσο και κατά τις απογευματινές διαλέξεις, όπου διδάσκουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ουδέποτε έχει διαπιστωθεί ή αναφερθεί από τους αξιωματικούς, στη Σχολή Αξιωματικών, επίμεμπτη συμπεριφορά δοκίμων υπαστυνόμων. Τέλος, από το αρχείο της ίδιας Σχολής προκύπτει ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε σε βάρος δοκίμων υπαστυνόμων παρόμοια καταγγελία».

Η κ. Τσουκαλά, τον Μάρτιο του 2013, είχε δώσει δύο τετράωρες διαλέξεις ανά έτος, στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος, με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Στο τέταρτο έτος, όπως είχε επισημάνει στην καταγγελία της, το μάθημα βιντεοσκοπείται και δεν υπήρχαν αντιδράσεις ή σχόλια. Οταν όμως επανέλαβε, όπως υποστήριξε, την ίδια διάλεξη και έδωσε ένα τέταρτο ομιλίας στους δοκίμους, ένας από αυτούς διαφώνησε μαζί της και είπε πως εξομοίωνε τους Ελληνες με τους αλλοδαπούς κάτι που εκείνος θεωρούσε αδιανόητο.
Η καθηγήτρια φέρεται να απάντησε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός παραπέμπει σε φασιστικά καθεστώτα, για να λάβει, όπως υποστήριξε στην καταγγελία της, την απάντηση: «Μα είμαστε φασίστες και είμαστε περήφανοι που είμαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;» και ακολούθησε θυελλώδες χειροκρότημα από το… 80% των υπόλοιπων δοκίμων, ενώ οι εκπαιδευτές που ήταν παρόντες δεν αντέδρασαν.

Τον Δεκέμβριο του 2014, οι γονείς των Νίκου Ρωμανού, Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου και Γιάννη Μιχαηλίδη, κατηγορουμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, όπου συμμετείχε η εγκληματολόγος Αναστασία Τσουκαλά, διαμαρτυρόμενοι για τη μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Πραγματικός καταπέλτης κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν η καθηγήτρια Αναστασία Τσουκαλά. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον τότε υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου πως «περίμενε να μετρήσει το ρεύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας για να τοποθετηθεί και τελικά το έπραξε μόνο όταν οι αντιδράσεις έλαβαν και υπερκομματικές διαστάσεις» ενώ η κ. Τσουκαλά είχε απορρίψει ως απαράδεκτη την πρόταση του τότε υπουργού να παρακολουθεί ο Ν. Ρωμανός εξ αποστάσεως τα μαθήματα της σχολής του.

Η εγκληματολόγος είχε αποδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση σε μία προσπάθεια «επίδειξης πυγμής από πλευράς του υπουργού», η οποία αποτελούσε μια νομότυπη συμβιβαστική λύση που όμως ήταν αντίθετη με τις βασικές αρχές σωφρονισμού αλλά και με την έννοια των αδειών, οι οποίες στόχο έχουν να επιτρέψουν τη σταδιακή, ομαλή επιστροφή των κρατουμένων στην κοινωνία με στόχο την πλήρη και επιτυχή επανένταξή τους.

Η κ. Τσουκαλά είχε υποστηρίξει πως παιδεία δεν είναι μόνο «το διάβασμα της ύλης» αλλά η αλληλεπίδραση μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους, ενώ είχε σημειώσει πως με τις λογικές αυτές, το υπουργείο ουσιαστικά «μεταφέρει» τη νοοτροπία των φυλακών Τύπου Γ’ και στις κανονικές φυλακές, γεγονός που συνιστά περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Το παρών σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου είχαν δώσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε ζητήσει να χορηγηθεί άμεσα η εκπαιδευτική άδεια στο Ν. Ρωμανό, αλλά και η κ. Μαρία Κανελλοπούλου.

Από τις 10 Μαΐου, η κ. Αναστασία Τσουκαλά θα συμμετέχει στην εκπόνηση στρατηγικών μελετών που αφορούν στην πολιτική ασφάλειας και στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη…




Κοινωνικό… ξάφρισμα με μέτρα 2 δισ. το 2018


Δεκαπέντε νέα δημοσιονομικά μέτρα-φωτιά, τα οποία θα προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, στην ακίνητη περιουσία και τις καθημερινές συναλλαγές εκατομμυρίων φορολογουμένων, αλλά και περαιτέρω απώλειες στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και άλλων οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού, θα τεθούν σε ισχύ το 2018, σύμφωνα με τον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση.

Παρά την παταγώδη αποτυχία της υπερφορολόγησης, την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση, με συνέπεια τα έσοδα μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να υστερήσουν φέτος κατά 1 δισ. ευρώ, ο νέος Προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών σε 3 μέρες θα προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του επομένου έτους το Δημόσιο θα επιδιώξει να εισπράξει πρόσθετα φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 955 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στην άμεση φορολογία και τα 553 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους!

Ειδικότερα, τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 20,373 δισ. ευρώ το 2017 σε 20,775 δισ. ευρώ το 2018, ενώ τα έσοδα από την έμμεση φορολογία εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 27,099 δισ. ευρώ το 2017 σε 27,652 δισ. ευρώ το 2018.

Περικοπές

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξει εξοικονομήσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από περικοπές σε δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα και φαρμακευτική περίθαλψη και με νέες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, με τον νέο Προϋπολογισμό η κυβέρνηση θα ζητήσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τους Ελληνες φορολογούμενους μέσω νέων αυξήσεων σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μέσω νέων εισοδηματικών περικοπών. Με τον τρόπο αυτό θα πάρει πίσω και με το παραπάνω το 1 δισ. ευρώ περίπου που θα μοιράσει τον Δεκέμβριο προσωρινά σε εκατομμύρια νοικοκυριά, με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος». Κι όλα αυτά για να επιτευχθεί ο υπερφιλόδοξος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ ύψους 6,6 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ.

Στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα, ειδικότερα, με νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επομένου έτους, από την 1η-1-2018 θα τεθούν σε ισχύ τα ακόλουθα νέα δημοσιονομικά μέτρα:

1 Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους.

2 Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

3 Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η-12-2017. Το πιο πιθανό, πλέον, είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2018. Θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Οσοι μεταβιβάζουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

4 Eπιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

5 Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

* 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

* 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

* 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

* 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

6 Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

7 Κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία αποκτώνται από τα άλλα κράτη-μέλη της Κοινότητας, αποστέλλονται από φορολογική αποθήκη της λοιπής Ελλάδος ή εισάγονται στην περιοχή αυτή από τρίτες χώρες.

8 Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις» θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».

9 Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης. Από το 2018 θα επέλθει και επανασχεδιασμός του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και με την επιβολή μειώσεων και στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης, ώστε το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά και σε χαμηλότερο ύψος.

10 Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των δικαστικών λειτουργών. Από το νέο έτος καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος.

11 Καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και αναδιανομή των κονδυλίων για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών.

12 Κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Θα τεθούν σε ισχύ περαιτέρω αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ το χρόνο.

13 Περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για ανακατανομή πόρων υπέρ των οικογενειών με 1-2 παιδιά. Προβλέπεται μείωση των εισοδηματικών ορίων για τη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη χορήγηση μεγαλύτερων επιδομάτων σε οικογένειες με 1-2 παιδιά.

14 Περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών! Από 1ης/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό καθεστώς, καθώς, αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%.

15 Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος


Πρώτα ξηλώνεις αυτούς που δίνουν θάρρος στο έγκλημα και μετά τους σκοπούς της πύλης



Ήταν σίγουρο πώς την ανικανότητα και την ανοχή της κυβέρνησης στο έγκλημα και τους αντιεξουσιαστές, θα την πλήρωναν οι φαντάροι στην πύλη του Πενταγώνου.

Σωστά ξηλώθηκαν οι φαντάροι και ειδικά επειδή όπως ακούγεται ότι ήταν καταδρομείς της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από το Κιλκίς, στους οποίους είχε ανατεθεί η φρούρηση του Πενταγώνου και ξεφτίλισαν την ειδικότητα τους μετά από καταδρομική επίθεση ανεξέλεγκτων αντιεξουσιαστών.

Πρώτα από όλα όμως και επειδή οι ευθύνες για την ανοχή στους αντιεξουσιαστές έχουν ονοματεπώνυμο, αρχίζεις να ξηλώνεις πρώτα αυτούς που δίνουν θάρρος, επειδή όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καλύπτει τέτοιες συμπεριφορές, έρχεται πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός να τους ξηλώσει εντελώς για να γλιτώσει η χώρα από τέτοια ξεφτίλα.




Πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική



Οι πληγέντες συμπολίτες μας στην Δυτική Αττική χρειάζονται τη βοήθειά μας. Μέσα στην κακοκαιρία που δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη δεκάδες πολίτες τούτη την ώρα στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.

Η Νέα Δημοκρατία με εντολή του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά από σήμερα μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης με σκοπό να συνδράμει όσο μπορεί τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθειά της.

Συγκεκριμένα συγκεντρώνουμε:
Εμφιαλωμένα νερά
Ρύζι και μακαρόνια
Τρόφιμα στερεά και υγρά μακράς διάρκειας που δεν χρειάζονται μαγείρεμα
Ρούχα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες (καθαρά και περιποιημένα).
Φάρμακα (αναλγητικά και παραφαρμακευτικά προιόντα)
Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας (χαρτικά, σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, πάνες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες κ.λπ).

Η συγκέντρωση των αγαθών θα γίνεται από αύριο Σάββατο 18 Νοεμβρίου μέχρι τηνΤρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 και ώρες 10:00 – 21:00 στα κάτωθι Γραφεία των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων της ΝΔ.

Τα πρώτα 21 Σημεία Συγκέντρωσης των αγαθών:

BEΪKOY - KOYKAKIOY, Βείκου 61, 11741 Αθηνα
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, Λουΐζης Ριανκούρ 28Α, 11523 Αμπελόκηποι
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Αγίου Δημητρίου 151, 1ος όροφος,17343 Αγ. Δημήτριος
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, Σιβιτανείδου 20 & Λυκούργου (1ος όροφος) 17676 Καλλιθέα
ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Αθανάτου 22, 16561 Γλυφάδα
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, Μαρίνου Αντύπα 99 & Μπουμπουλίνας 2, 16341 Ηλιούπολη
ΑΛΙΜΟΥ, Θουκυδίδου 32, 17455 Άλιμος
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, Σοφοκλή Βενιζέλου 70,15232 Κ. Χαλάνδρι
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Πλαπούτα 67, 14121 Νέο Ηράκλειο
ΚΗΦΙΣΙΑΣ, Λ. Κηφισίας 228, 14562 Κηφισιά
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, Νικηταρά 16 & 28ης Οκτωβρίου, 14231, Νέα Ιωνία
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ -ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, Δεκελείας 58,14343 Ν. Χαλκηδόνα
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, Βουτσάλη 83 & 25ης Μαρτίου 157,(3ος όροφος) 13231, Πετρούπολη
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, Παναγή Τσαλδάρη 35, 12134 Περιστέρι
ΑΙΓΑΛΕΩ, Φωκαίας 2 & Θηβών
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, Στρατάρχου Καραϊσκάκη & Κολοκοτρώνη (1ος Όροφος), 12461, Χαϊδάρι
ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Σωτήρου Διός 51, 18535 Πειραιάς
ΑΧΑΡΝΩΝ-ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, Κεντρική Πλατεία 6, (Πρώην 2) 13674 Κεντρικό Μενίδι
ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ, Πετρίδου 14, 11143 Αγ. Ελευθέριος
ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ, Σολωμού 4-6 (1ος Όροφος), Νέο Ψυχικό
Κεντρικά Γραφεία ΝΔ, Πειραιώς 62, Μοσχάτο

Καλούμε όχι μόνον τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τους πολίτες που αισθάνονται μακριά από το κόμμα μας να ανταποκριθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην έκκλησή μας.

Επιπλέον διοργανώνουμε συναυλία την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Παπάγου - Χολαργού "Μίκης Θεοδωράκης" (Περικλέους 55) και καλούμε τους πολίτες αντί εισιτηρίου να προσφέρουν κάποια από παραπάνω αγαθά πρώτης ανάγκης.

Τη δράση συντονίζουν οι Γραμματείες:
- Γυναικείων Θεμάτων
- Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων
- Οργανωτικού
- Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων
- Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος


Υπήρχε έτοιμη μελέτη για τα ρέματα αλλά έμεινε στα συρτάρια της Περιφέρειας


Υπήρχε έτοιμη μελέτη που θα μπορούσε να «αναχαιτίσει» τα δύο φονικά ρέματα της Μάνδρας, ωστόσο το σχέδιο έμεινε στα... χαρτιά.

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τυπος, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμά του, υπήρχε έτοιμη μελέτη που θα μπορούσε να «αναχαιτίσει» τα δύο φονικά ρέματα της Μάνδρας, ωστόσο το σχέδιο έμεινε στα... χαρτιά. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εκλεγείσα το 2014 διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρήκε «ουσιαστικά έτοιμη τη μελέτη διευθέτησης των δύο χειμάρρων, αφού είχε πάρει την πρώτη έγκριση από το 2012, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Στα τρία χρόνια που πέρασαν το μόνο που έγινε ήταν ότι η μελέτη [...] προστέθηκε στα έργα υψηλής προτεραιότητας, με υψηλό μάλιστα βαθμό ωρίμανσης».

Την καταγγελία για τα 3 χρόνια αναμονής υπογράμμισε και η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη η οποία δήλωσε ότι «υπάρχει έτοιμη μελέτη για το έργο, είναι εγκεκριμένη και πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Μετά από 2-3 δεκαετίες έγινε η μελέτη και τρία χρόνια περιμένουμε. Να δούμε πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να γίνει το αντιπλημμυρικό έργο».

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου «τα αναγκαία έργα επικεντρώνονταν σε δύο σημεία:

-Για το ρέμα «Σούρες» απαιτούνταν διαπλατύνσεις, εκβάθυνση αλλά κυρίως κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων πάνω στο ρέμα, με πιο αναγκαίο το εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας στο οποίο φυλάσσονταν τα απορριμματοφόρα. Με αυτό τον τρόμο διευθέτησης, το ρέμα θα μπορούσε να μεταφέρει τους μεγάλους όγκους νερού που κατά διαστήματα κατεβαίνουν από τα γειτονικά βουνά χωρίς να υπάρχει υπερχείλιση.

-Για το ρέμα «Αγίας Αικατερίνης» αν και αρκετά μικρότερο ρέμα, οι μηχανικοί έκριναν αναγκαία τη μερική εκτροπή του και σύνδεση του με το ρέμα «Σούρες», ώστε ο μεγαλύτερος όγκος νερού που κατεβαίνει από το όρος Πατέρα να μη χρειαστεί καν να περάσει μέσα από την πόλη. Σε δεύτερη φάση, για το νερό που θα περνούσε τελικά στο υπόγειο τμήμα του ρέματος, να υπήρχαν τα αναγκαία έργα που θα το ένωναν με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό, καθώς αυτή τη στιγμή ο χείμαρρος δεν ενώνεται με τους ήδη υπάρχοντες αγωγούς της ΕΥΔΑΠ λόγω αστοχίας κατασκευής».



Πηγή : thetoc.gr


Παράταση παίρνουν οι φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες



Μέχρι πότε παρατείνονται οι προθεσμίες για τους πληγέντες στα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο, την Μαγούλα, την Μάνδρα και τη Σύμη.

Παρατάσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες θεομηνίες σε όλη την χώρα προβλέπονται σε υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα στις δημοτικές ενότητες Μεγαρέων του Δήμου Μεγάρων, στη ΔΕ Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων, στη ΔΕ Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας και στη ΔΕ Μάνδρας του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

-Παρατείνονται μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2017 οι προθεσμίες οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 15.11.2017 για την υποβολή δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, τελών χαρτοσήμου και άλλων φόρων πλην ΦΠΑ, που ρυθμίζεται με ιδιαίτερη απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα τις παραπάνω

-Παρατείνονται μέχρι και την 15 Μαΐου 2018 οι προθεσμίες οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 15.11.2017 για την καταβολή των βεβαιωμένων στις ΔOY/ελεγκτικά κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα στις παραπάνω δημοτικές ενότητες. Έως την ίδια ημερομηνία για τις ίδιες οφειλές και για τα ίδια φυσικά ή νομικά πρόσωπα παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

-Αναστέλλεται μέχρι και την 15 Μαΐου 2018 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων μέχρι την 15.11.2017 οφειλών των ανωτέρων φυσικών προσώπων και οντοτήτων.

Στο Δήμο Σύμης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου προέκυψαν ζημιές καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 13.11.2017 Παρατείνονται μέχρι και την 13.5.2018 οι προθεσμίες που έληξαν ή λήγουν από την 13.11.2017 έως και την 13.5.2018 για την καταβολή των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ/ελεγκτικά κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα στο Δήμο Σύμης. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης αναστέλλεται μέχρι και την 13.5.2018 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων μέχρι την 13.11.2017 οφειλών των ανωτέρω φυσικών και νομικών προσώπων.


Πηγή : news247.gr


Ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία της υπόθεσης Τσαλικίδη



Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου που δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, πρώην στελέχους της Vodafone κρίνοντας ότι η ελληνική πολιτεία δεν προέβη σε επισταμένες έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Αντώνης Λιώγας ζήτησε τη δικογραφία, που έχει αρχειοθετηθεί, προκειμένου να την μελετήσει και να δει αν μπορεί να υπάρξει για την υπόθεση εκ νέου έρευνα.

Σημειωτέον, ότι η υπόθεση Τσαλικίδη είχε αρχειοθετηθεί, διότι είχε κριθεί ότι το πρώην στέλεχος της Vodafone είχε αυτοκτονήσει, εκδοχή που δεν συμμερίζονται συγγενικά του πρόσωπα.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάντως επιδίκασε αποζημίωση για τους συγγενείς Τσαλικίδη ύψους 50 χιλιάδων ευρώ.


Ιωάννα Μάνδρου
Καθημερινή


Σύγκρουση αεροπλάνου με ελικόπτερο - Τέσσερις νεκροί


Σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα σε αεροσκάφος και ελικόπτερο, ενώ βρίσκονταν σε πτήση πάνω από την περιοχή του Μπακινχαμσάιρ. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς. 

Σύμφωνα με τις αρχές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροσκάφος και δύο στο ελικόπτερο, ενώ το δυστύχημα έγινε κοντά στην ιστορική έπαυλη Waddesdon Manor που διακρίνεται για το αναγεννησιακό της ύφος, χτίστηκε ανάμεσα στο 1874 και το 1889, και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. 

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, με την μυρωδιά της σκόνης μετά τη σύγκρουση να είναι αισθητή. 

Το Δίκτυο Έρευνας Αεροπορικών Ατυχημάτων υποστήριξε ότι το αεροσκάφος ήταν τύπου Cessna.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι τα δύο εναέρια μέσα προέρχονταν από το αγγλικό αεροδρόμιο Wycombe Air Park.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, από την υπηρεσία ασθενοφόρων της Νότιας και Κεντρικής Βρετανίας, εξαιτίας της σύγκρουσης αναμένεται να υπάρξουν πολλά θύματα. 

Καθηγητής ανέφερε ότι βρισκόταν με δύο μαθητές στην έπαυλη Waddesdon Manor, όταν άκουσαν ισχυρό θόρυβο και είδαν συντρίμμια να πέφτουν από τον ουρανό. 

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων δήλωσε ότι έλαβαν επείγον τηλεφώνημα στις 12:09, τοπική ώρα, για εναέρια σύγκρουση κοντά στο Αϊλέσμπερυ του Μπάκιγχαμ.

«Τρία από τα ασθενοφόρα που στείλαμε, μας ενημέρωσαν για μεγάλο αριθμό θυμάτων στο σημείο, όμως δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο», ανέφερε ειδικότερα. 

Εμπειρογνώμονας σε θέματα αεροπλοΐας τόνισε το απόγευμα, ωστόσο, ότι δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής εκφράζουν ακόμη ελπίδες για εύρεση επιζώντων. 

Άλλος εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος εναέριος χώρος, όπου σημειώθηκε η σύγκρουση, είναι «πολύ απασχολημένος» οπότε δυσκολεύει τα ελαφρά αεροσκάφη που πετούν χαμηλά.


Ελισάβετ Σταμοπούλου
in.gr


Ντού στο Πεντάγωνο από αντιεξουσιαστές μόνο στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Απίστευτα πράγματα στην χώρα από την πιο ξεφτιλισμένη και ανίκανη κυβέρνηση στην Ελληνική ιστορία.

Ομάδα περίπου 10-15 μελών του Ρουβίκωνα πραγματοποίησε έφοδο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το μεσημέρι της Παρασκευής, ανενόχλητοι και εισήλθαν στον προαύλιο χώρο και πέταξαν προκηρύξεις. 

Το ντού στο Πεντάγωνο όπως είχε και γίνει και στην Βουλή, από την συγκεκριμένη  αντιεξουσιαστική ομάδα με την ανοχή μάλιστα των τελευταίων προέδρων της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Βούτση, καθώς και όλης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνει το πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα για την δημοκρατία μας και την ασφάλεια.




Βροχή οι μολότοφ στα Εξάρχεια και την Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης 


Τα επεισόδια ξεκίνησαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με τους μεν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ και τους δε να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και συνεχίστηκαν στο ύψος της οδού Τοσίτσα και επεκτάθηκαν στις οδούς Στουρνάρη και σε δρόμους πίσω από το Πολυτεχνείο. 

Οι αντιεξουσιαστές πετούσαν εκτατοντάδες βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και τα επεισόδια αναζωπυρώνονται συνεχώς. 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης στην προσπάθεια να απωθήσουν τους αντιεξουσιαστές, και οι συγκρούσεις ήταν σκληρές.





Σε επτά προσαγωγές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά τις πορείες για την 44η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προχώρησε η Αστυνομία στην Θεσσαλονίκη. 

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν ομάδα κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών κινήθηκε προς την Πανεπιστημιούπολη, απ' όπου, με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή, έστησε οδοφράγματα επί της οδού Εγνατίας, εκτοξεύοντας -κατά διαστήματα- βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα κ.ά προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες απέναντι, στο «Παλέ ντε Σπορ». 
Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου-λάμψης, ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, τα επεισόδια  διήρκεσαν δύο ώρες.


Κόλαση η Αθήνα από αντιεξουσιαστές και απόπειρα ανθρωποκτονίας με φωτοβολίδα κατά γυναίκας



Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που καταγράφει αποκαλυπτικό βίντεο που δείχνει την δολοφονική μανία των ανεξέλεγκτων αντιεξουσιαστών.

Το θύμα είναι μια  50χρονη δικηγόρο, που διαμένει στην περιοχή, η οποία συνομιλούσε με φωτορεπόρτερς στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Ξαφνικά, μια φωτοβολίδα ευθείας βολής που πήγαινε αποκλειστικά για να σκοτώσει, εκτοξεύτηκε από την πλευρά των αντιεξουσιαστών και καρφώθηκε στο αριστερό γόνατό της.

Η φωτοβολίδα έσπασε το πόδι της γυναίκας η οποία μετάφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο.