Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας



Ξεκίνησε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών η συζήτηση της αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει η 29χρονη μεταδιδακτορική φοιτήτρια, Ηριάννα, η οποία έχει καταδικαστεί σε 13χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η Ηριάννα τόνισε πως: «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε» είπε χαρακτηριστικά η 29χρονη και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου. Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία.

Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός dna που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και για αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητας μου…. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».

Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης. Πρόκειται για τις κυρίες Αμαλία Μόνζιερ και Όλγα Δήμα, οι οποίες μίλησαν για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπέλα, τονίζοντας ότι τυχόν παραμονή της στη φυλακή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη πανεπιστημιακή της εξέλιξη.



Πηγή : protothema.gr


Χωρίς ντροπή και συγνώμη στην κοινωνία ο Παρασκευόπουλος λέει : Σε πτώση η βαριά εγκληματικότητα την τελευταία δεκαετία



Αμετανόητος και ανάλγητος για τον εγκληματικό νόμο που έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στην κοινωνία, εμφανίστηκε ακόμα μία φορά ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Χωρίς να τον ρωτήσουν και χωρίς να αναφερθεί ούτε ο ίδιος στον εγκληματικό νόμο που φέρει την υπογραφή και ευνοεί μόνο σκληρούς κακοποιούς επικίνδυνους για την κοινωνία, είπε αυτά που ήθελε.

Είπε με θράσος σήμερα στο Ραδιόφωνο 24/7 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ : "Τα τελευταία δέκα χρόνια η βαριά εγκληματικότητα βρίσκεται σε πτώση, αλλά η αντιπολίτευση διαρκώς φωνάζει ότι αυξάνεται και το θεωρεί πρώτο θέμα" προσπαθώντας να λειάνει τις εγκληματικές ευθύνες του για τον νόμο των αποφυλακίσεων σκληρών κακοποιών που φέρει την υπογραφή του.

Σημείωσε το έγκλημα είναι μια σταθερά η οποία έχει αυξομοιώσεις αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και αναφερόμενος στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είπε πως η εξιχνίασή της αποτελεί δουλειά της αστυνομίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι όταν σκοτώνεις έναν άγνωστο προσβάλλεις την ανθρώπινη αξιοπρέπεια: Βλέπεις τον άνθρωπο σαν εργαλείο για να πετύχεις τον στόχο σου που συνήθως είναι το χρήμα είπε.

Το έριξε το καπιταλισμό και την οικογενειοκρατία λέγοντας ότι αυτά έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος σήμερα. Υπογράμμισε ότι και η ΧΑ το κοινό αίμα επικαλείται αλλά και η ιταλική μαφία είναι στηριγμένη στην οικογένεια.Το έγκλημα, ευθύνεται και η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Όπως είπε, οι λιγότερες υποδομές για την ένταξη όσων αποφυλακίζονται και των προσφύγων, δημιουργεί συνθήκες για εύκολη στρατολόγηση.

Επισήμανε ότι τα ναρκωτικά και όπου υπάρχει χρήμα, είναι το "μεγάλο πιστόλι", ενώ πρόσθεσε ότι ο φόβος οδηγεί τους ανθρώπους να σκύψουν το κεφάλι και η απάντηση σε αυτό είναι η ανάλυση και αντίσταση.

Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο εγκληματικό νόμο που φέρει την υπογραφή του και αυτό είναι χαρακτηριστικό το πόσο ανεύθυνα και επικίνδυνα σκέπτεται σε βάρος της κοινωνίας, κάτι που συνεχίζει και ο τωρινός υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.


Πόσο εύκολα ένας κακοποιός κυκλοφορεί ελεύθερος παίζοντας με αστυνομία και δικαιοσύνη ανενόχλητος;



Υπόθεση για σεμινάριο "έπαθες έμαθες;", σε δικαστές και αστυνομικούς συνέβη πριν λίγο καιρό.

Σκληρός κακοποιός με πλούσιο φάκελο για εκβιασμούς, πλαστογραφίες, απάτες, απειλές και απόπειρες ανθρωποκτονίας που σύμφωνα με την αστυνομία δήλωνε και διέδιδε κιόλας, ότι ήταν μέλος συμμορίας νονών της νύχτας που ηγούνταν γνωστός μποξέρ ο οποίος είναι και προπονητής γνωστής ομάδας μποξ κατάφερε να εξαπατήσει αστυνομία και δικαιοσύνη για πλάκα.

Ο κακοποιός που είχε βάση την Καλλιθέα δήλωνε μέλος ομάδας νονών της νύχτας και βιοποριζόταν με εκβιασμούς ακόμα και σε ανήλικα παιδιά για να πληρώνουν οι γονείς τους.

Τώρα και μετά από μεγάλη περιπέτεια και διεθνές ένταλμα σύλληψης εκτίει ποινή κάθειρξης 15 χρόνια χωρίς αναστολή για απόπειρα ανθρωποκτονίας και εκβίαση στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Με πλούσιο φάκελο φορτωμένο με καταδίκες τελεσίδικες και για σοβαρά αδικήματα γνωστός στο τμήμα εκβιαστών, ανθρωποκτονιών και στην ασφάλεια γενικότερα, αντιμετώπιζε μία ακόμα δίκη για κακούργημα σε ΜΟΔ η οποία εκκρεμούσε και έδινε το παρόν στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας, κάθε πρώτη και δεκαπέντε, επίσης του είχαν επιβληθεί και περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Μία μέρα και μερικούς μήνες πριν από το δικαστήριο στο ΜΟΔ, φτάνει ένα fax άνοιξη του 2012, στην ασφάλεια Καλλιθέας που γράφει ότι ο κακοποιός Ν.Χ. έχει αποβιώσει ξαφνικά στο κέντρο της Αθήνας έξω από ένα οίκο ανοχής και σε ένα στενό στην Λιοσίων που είναι γεμάτο ναρκομανής και ιερόδουλες.

Τίποτα το περίεργο για τους "έμπειρους" αστυνομικούς της ασφάλειας Καλλιθέας, στο χαρτί υπάρχουν υπογραφές δικηγόρου που υποτίθεται έστειλε το fax, του γιατρού που υποτίθεται πιστοποίησε τον θάνατο και υπαστυνόμου της ασφάλειας Καλλιθέας που έκανε γνήσιο υπογραφής των εγγράφων και πιστοποιητικών.

Ο φάκελος του κακοποιού πλούσιος και όμως κανένας δεν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει με τον αποστολέα του fax για πιστοποιήσει εάν ο θάνατος είναι πραγματικός η μαϊμού, όπως και να ενημερώσει την εισαγγελία ότι μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο τάδε κακοποιός έχει αποβιώσει.

Κανένας από την ασφάλεια Καλλιθέας δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την γυναίκα που πιστοποίησε και δήλωσε τον θάνατο στον Δήμο Αθηναίων και πήρε πιστοποιητικό. 

Κανένας από την ασφάλεια της Καλλιθέας δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει το fax και τις υπογραφές του δικηγόρου και του γιατρού εάν είναι υπαρκτά πρόσωπα.

Αντίθετα δέχτηκαν στα τυφλά το fax του υποτιθέμενου δικηγόρου και του υποτιθέμενου γιατρού δεν ερεύνησαν τίποτα και κανένα και ενημέρωσαν την εισαγγελία να πάψει την ποινική δίωξη του κακοποιού λόγω θανάτου.

Για πέντε ολόκληρα χρόνια ο κακοποιός με το όνομα του και το δίπλωμα οδήγησης του ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα και διέμενε σε μόνιμη κατοικία στην Γερμανία ανενόχλητος χωρίς να τον ερευνήσει κανένας ούτε η εισαγγελία εφετών ούτε η ασφάλεια Καλλιθέας.

Μαζί του είχε διαφύγει και η γυναικά που δήλωσε τον θάνατο του και δεν ερεύνησε ποτέ η ασφάλεια Καλλιθέας για να πιστοποιήσει την αλήθεια στο θάνατο του.

Είχε ανοικτό facebook με το όνομα του, ανέβαζε φωτογραφίες με τα ταξίδια του στην Ελλάδα και σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, ζούσε στην Γερμανία, μιλούσε με φίλους στο facebook σαν να είναι ένας απλός αθώος πολίτης και όχι ο κακοποιός που είναι, και η αστυνομία δεν είχε πάρει χαμπάρι μέχρι να καταγγείλουν τα θύματα του ότι ο δηλωμένος νεκρός έχει facebook και αλωνίζει ανενόχλητος.

Εάν δεν έκανε το λάθος το 2014, ο ίδιος ο κακοποιός πηγαίνοντας με θράσος να βγάλει διαβατήριο σε ελληνικό προξενείο στην Φραγκφούρτη, δεν θα είχε ασχοληθεί ποτέ κανένας αφού το ελληνικό κράτος και ειδικά η αστυνομία και η εισαγγελία τον θεωρούσε νεκρό χωρίς να έχει γίνει έρευνα.

Το 2014 αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι είχε εξαπατήσει την αστυνομία και την δικαιοσύνη η οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί και να είχε διατάξει έρευνα για τον δήθεν θάνατο του κακοποιού. Μετά από τρία χρόνια με την βοήθεια τον θυμάτων του και με διεθνές ένταλμα σύλληψης,  συνελήφθη τον Μάιο του 2017 και οδηγήθηκε στον φυσικό του χώρο στις φυλακές για να τιμωρηθεί και να εκτίσει την πολυετή ποινή του.

Τα ερωτηματικά πολλά και αναπάντητα μέχρι στιγμής για την αντίδραση της ασφάλειας Καλλιθέας και το όνομα του αστυνομικού που φέρεται να έχει υπογράψει τις βεβαιώσεις, αν και με έγγραφο της ασφάλειας προκύπτει ότι δεν υπήρξε ποτέ αυτό το όνομα στην δύναμη του τμήματος.

Η υπόθεση αυτή του θανάτου είναι σε εκκρεμότητα αφού ο κακοποιός έχει συλληφθεί μερικούς μόλις μήνες πριν, δεν έχει γίνει ακόμα δίκη για την καλοστημένη μαφιόζικη απάτη του κακοποιού που αφορά τον θάνατο, δεν έχει διαταχθεί ακόμα από την εισαγγελία εσωτερική ΕΔΕ στην αστυνομία για το πώς ενήργησε μετά το fax το τμήμα ασφάλειας Καλλιθέας, και θα παρακολουθήσουμε την δίκη να ενημερωθούμε για το πόσο εύκολα μπορεί ένας κακοποιός να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει την αστυνομία και την δικαιοσύνη.

Το τραγικό είναι ότι εάν δεν είχε το θράσος ο κακοποιός να πάει σε ελληνικό προξενείο στην Φραγκφούρτη να βγάλει διαβατήριο για να φύγει και από την Ευρώπη και την Γερμανία που κρυβόταν δεν θα είχε πάρει χαμπάρι κανένας την κοροϊδία. 


Γιάννης Αθανασίου


Χάος στα νησιά: Εφτασαν άλλοι 2.000 μετανάστες μέσα σε 15 μέρες!



Ενώ ο Μπαλάφας κατηγόρησε τη «Welt» για fake news επειδή έγραψε ότι η Ελλάδα δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορά της και δίνει ψεύτικα στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών

Συνολικά 1.877 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια. 


Συγκεκριμένα στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν καταγραφεί οι αφίξεις 1.877 ατόμων (1.148 στη Λέσβο, 572 στη Χίο και 117 στη Σάμο), ενώ σήμερα το πρωί έχει διαπιστωθεί η άφιξη -χωρίς να έχουν ακόμα καταγραφεί- 44 ατόμων στη Λέσβο και 157 ατόμων στη Χίο.

Μόνο τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Τετάρτης μέχρι σήμερα Δευτέρα το πρωί, πέρασαν στη Λέσβο 563 άτομα, στη Χίο 269 και στη Σάμο 40.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών σήμερα στη Λέσβο περιμένοντας να συζητηθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει ζουν 6.807 άτομα, στη Χίο 1.867 και στη Σάμο 3.075.

Τέλος στο διάστημα από 1 έως 13 Οκτωβρίου, από την Τουρκική Ακτοφυλακή έχει ανακοινωθεί επίσημα ο εντοπισμός 25 περιστατικών με βάρκες στις οποίες επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και κινούντο προς τα ελληνικά νησιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές 907 άτομα. 

Μπαλάφας: Fake news όσα γράφει η Welt, ανησυχούμε για την αύξηση των ροών

Με το επιχείρημα των fake news επιχείρησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες της εφημερίδας Welt ότι η Ελλάδα αφενός δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορά της και αφετέρου δίνει ψεύτικα στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.

«Πρέπει όλα τα βλέπουμε όλα υπό το φως των fake news. Προφανώς δεν ισχύουν όσα γράφει η Welt. Ξέρουμε τι είναι και τι ρόλο παίζει» είπε ο κ. Μπαλάφας και στη συνέχεια υποστήριξε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 55-60.000 μετανάστες της τελευταίας διετίας κατανεμημένοι σε ενδοχώρα και νησιά. Ειδικά για τα νησιά, όπως είπε στο ΣΚΑΪ, βρίσκονται περίπου 12-14.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ωστόσο, όπως είπε, «φυσικά ανησυχούμε» για την αύξηση των ροών το τελευταίο δίμηνο - κυρίως σε Σάμο και Λέσβο.

«Δεν είναι εύκολο να πεις ότι καθαρίσαμε με το προσφυγικό μέσα στο επόμενο δίμηνο, εξάμηνο, έτος. Τι να κάνουμε, να πείσουμε τον Ερντογάν να ελέγξει την κατάσταση;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλάφας.

Για δύσκολη κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου καθώς «υπάρχει υπερσυγκέντρωση» έκανε λόγο σε παρέμβασή της η περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου.

Όπως είπε «αυτή τη στιγμή στο Β. Αιγαίο υπάρχουν περίπου 12.000 μετανάστες ενώ την τελευταία εβδομάδα ήρθαν περισσότεροι από 1.150 μετανάστες». «Στη Μυτιλήνη υπάρχουν 7.000 μετανάστες, 3.000 Σάμο και 2.000 στη Χίο, οι δομές είναι υπερπλήρεις» συμπλήρωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει ζητήσει συνάντηση από τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για την κατάσταση αυτή.



Πηγή : protothema.gr


Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την χώρα μας.

Και είναι ευνοϊκή, διότι - παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης -  η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δοκιμάζεται από μεγάλη αστάθεια.  

Η συγκυρία αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις Η.Π.Α. - Τουρκίας αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας

Για αυτόν τον λόγο, όμως, προσφέρεται στον κ. Τσίπρα μια μοναδική ευκαιρία:

- Να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη.

- Να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος. Με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

- Και βέβαια να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό.

Ρόλο καταλύτη στις ελληνο - αμερικανικές σχέσεις είχε, έχει και θα έχει η ελληνική ομογένεια. Στους Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε επιτέλους να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και στο μέλλον της μητέρας Πατρίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί της. 

Σε αυτές μας τις υποχρεώσεις εντάσσω βέβαια και τη δυνατότητα ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. 

Ειλικρινά ελπίζω ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να αξιοποιήσει για την χώρα μας τη σπάνια ευκαιρία που - επαναλαμβάνω - και για λόγους συγκυρίας, του προσφέρεται. 

Δηλαδή να μην μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον αμερικανό Πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».





O ιρακινός στρατός προελαύνει στο Κιρκούκ - πληροφορίες για μάχες και «πολλές απώλειες»



Αξιωματικοί του ομοσπονδιακού στρατού του Ιράκ και των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά έκαναν λόγο για ανταλλαγές πυρών πυροβολικού τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, νότια της πόλης του Κιρκούκ, λίγο μετά την προώθηση στην επαρχία ομοσπονδιακών δυνάμεων, συνεπικουρούμενων από σιιτικές πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικούς. Η πλούσια σε πετρέλαιο, πολυεθνική πόλη του Κιρκούκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Πεσμεργκά και συμπεριλήφθηκε στο δημοψήφισμα, παρότι δεν αποτελεί μέρος των αυτόνομων κουρδικών περιοχών της χώρας, αποτελεί το βασικότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Βαγδάτης-Αρμπίλ μετά την πρόσφατη δημοψηφισματική διαδικασία. 

Λίγη ώρα νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα απέσπασαν «αμαχητί» τον έλεγχο «μεγάλων τμημάτων» της επαρχίας από τους Πεσμεργκά. «Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η 9η μεραρχία τεθωρακισμένων και η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακατέλαβαν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της επαρχίας του Κιρκούκ χωρίς μάχες», ανέφερε ένας στρατηγός της αντιτρομοκρατικής. 

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν ανώτατο αξιωματικό των Πεσμεργκά, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις κατέλαβαν μία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επαρχία, καθώς και άλλες βιομηχανικές περιοχές, μετά από σφοδρές μάχες με τους Κούρδους μαχητές που ελέγχουν την πόλη, οι οποίες προξένησαν «πολλές απώλειες». Συγκεκριμένα, ο ταξίαρχος Μπαχζάντ Αχμέντ, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων στο Κιρκούκ, δήλωσε ότι Ιρακινοί στρατιώτες «έκαψαν πολλά σπίτια και σκότωσαν πολλούς ανθρώπους» στα νότια της διαφιλονικούμενης πόλης, ενώ οι Πεσμεργκά εξουδετέρωσαν «ένα ή δύο από τα τεθωρακισμένα οχήματα τους». Επιπλέον, πηγές προσκείμενες στον στρατό και τους Πεσμεργκά έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών Κατιούσα νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας Κιρκούκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ότι δεν επιθυμεί τη «διεξαγωγή πολέμου» εναντίον των Κούρδων, έδωσε τη «διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να επιβάλλουν την τάξη και την ασφάλεια στο Κιρκούκ, σε συνεργασία με τους κατοίκους και με τους Πεσμεργκά», ανέφερε η κρατική τηλεόραση. Εξάλλου, ο Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι οι παραστρατιωτικοί Χασντ αλ Σαάμπι, ιδίως οι σιιτικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν, θα μείνουν εκτός του Κιρκούκ, όπου έγιναν διαδηλώσεις εναντίον της εμπλοκής τους.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο στρατός επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του «βάσεις και ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις στην επαρχία του Κιρκούκ» και να καταλάβει μια αεροπορική βάση και πετρελαιοπηγές που οι Κούρδοι ελέγχουν τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέσω του χάους που είχε προκαλέσει η προέλαση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Η προέλαση του ιρακινού στρατού καταγράφηκε έπειτα από τρεις ημέρες έντασης ανάμεσα στις ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους Πεσμεργκά και μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας τριών ημερών που είχε δοθεί στους Κούρδους από την κυβέρνηση να αποσυρθούν. Γενικότερα, από την Παρασκευή ομοσπονδιακές δυνάμεις ανέκτησαν βάσεις που εγκατέλειψαν λίγο πριν οι Πεσμεργκά.

Στην ίδια την πόλη, ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, Νάζιμ Εντίν Καρίμ, τον οποίο η Βαγδάτη έχει καθαιρέσει αλλά ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του, προέτρεψε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα για να την υπερασπίσουν. Λίγο αργότερα, ο Κούρδος αντιπρόεδρος Κοσράτ Ρασούλ, μαζί με ομάδες Πεσμεργκά, έφθασε στην πόλη φορώντας στρατιωτική στολή.

Αμερικανική έκκληση να αποφευχθεί η «κλιμάκωση»

Παρ' όλα αυτά, το Πεντάγωνο προέτρεψε τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις να «αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγήσαν σε κλιμάκωση» και να στραφούν στον διάλογο, για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Λόρα Σιλ, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται εναντίον «αποσταθεροποιητικών ενεργειών που θα εξέτρεπαν την προσοχή από τη μάχη εναντίον του ΙΚ και θα υπονόμευαν περαιτέρω τη σταθερότητα του Ιράκ». «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενωμένο Ιράκ», συνέχισε η Σιλ. «Παρά την ατυχή απόφαση της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν να διοργανώσει μονομερώς ένα δημοψήφισμα, ο διάλογος παραμένει η καλύτερη επιλογή για την αποκλιμάκωση των συνεχιζόμενων εντάσεων και των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και καιρό, με βάση το ιρακινό Σύνταγμα», προσέθεσε. 

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους παράγοντες» στην περιοχή να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού, του ΙΚ, και να αποφύγουν την υποκίνηση εντάσεων μεταξύ των Ιρακινών.

«Κήρυξη πολέμου»

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις κατευθύνονται στη βάση K1 της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, την οποία είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. 

Κινούνται επίσης προς τις τρεις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, οι οποίες παράγουν τα 250.000 από τα 600.000 βαρέλια που παράγονται ημερησίως στο Κιρκούκ. 550.000 βαρέλια εξάγονται από το Ιρακινό Κουρδιστάν καθημερινά, το οποίο αψηφά τη Βαγδάτη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Το αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, που αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία της, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα αν χάσει αυτές τις πετρελαιοπηγές, από τις οποίες προέρχεται το 40% των εξαγωγών πετρελαίου.

Χθες Κυριακή, η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε τους Κούρδους ότι προχώρησαν σε «κήρυξη πολέμου» εξαιτίας της παρουσίας στο Κιρκούκ μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση. Κούρδοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι το ΡΚΚ έχει παρουσία στην περιοχή, όμως ένας τους αναγνώρισε πως υπάρχουν «συμπαθούντες», οι οποίοι πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

Η καταγγελία της Βαγδάτης ακολούθησε την απόφαση της κουρδικής ηγεσίας να αρνηθεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία, για να ικανοποιήσει έναν από τους όρους που έχει θέσει η Βαγδάτη προκειμένου να αρχίσουν συνομιλίες.


Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, A.P.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αφαίρεση άδειας και διπλώματος για ρίψη τσιγάρου στον δρόμο με τον νέο ΚΟΚ



Σαρωτικές αλλαγές έρχονται με τον νέο ΚΟΚ, με τσουχτερά πρόστιμα.

Ο νέος  ΚΟΚ, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα προβλέπει την επιβολή ενός προστίμου βάσης, το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη που θα αντλούνται μέσω του συστήματος Τaxis, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. 

Στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχουν παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος. Μεταξύ των παραβάσεων αυτών προσδιόρισε την ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο, τη ρίψη του τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά και τη στάθμευση οχήματος σε διάβαση αναπήρων.

Μετά τις δύο αφαιρέσεις της άδειας και του διπλώματος, που θα διαρκεί έναν με δύο μήνες, ο οδηγός θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις για να παίρνει και πάλι την άδεια του. 

Θα υπάρχουν όρια  προστίμων που θα χωρίζονται σε μικρή, μεσαία και υψηλή επικινδυνότητα.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι με τον νέο ΚΟΚ θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα καθιερωθούν ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα. 

Στον νέο ΚΟΚ θα προβλέπονται επίσης ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων, για να «σπάσουν» τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα.



Δεν ξέρεις πια από που σου έρχεται... Τo ΙΚΑ κατάσχει το σπίτι... κοπτοραπτούς



Μετά τις τράπεζες και ο ΕΦΚΑ βγάζει στο σφυρί πρώτη κατοικία 64 τ.μ. της 62χρονης Δ.Κ. στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Μπορεί οι τράπεζες, υποχωρώντας μετά και τον θόρυβο που σήκωσαν οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη εβδομάδα, να αποφάσισαν να μη βγάζουν στο σφυρί μέχρι και το τέλος του χρόνου α’ κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, όμως στη σειρά περιμένουν για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς α’ κατοικίας τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Πρόκειται για το σκληρό πρόσωπο του ελληνικού κράτους το οποίο, παρά τις πολλές κυβερνητικές υποσχέσεις, αποδεικνύεται ότι θα οδηγήσει σε κύμα απωλειών περιουσιακών στοιχείων. 

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζουμε σήμερα, σε αναγκαστική κατάσχεση α’ κατοικίας στη λαϊκή περιοχή του Ευόσμου, και όχι σε κάποιο ακριβό προάστιο της Θεσσαλονίκης, προέβη στις 3 Οκτωβρίου ο ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ένα δυαράκι μιας 62χρονης με οφειλές προς το Ταμείο. Η εν λόγω περίπτωση αποδεικνύει την κρατική αναλγησία για περιπτώσεις φυσικών προσώπων που βρέθηκαν με οικονομικά ανοίγματα και οφειλές παρότι προσπάθησαν να ανταποκριθούν και δεν ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες.  

Συγκεκριμένα, την κατοικία της κινδυνεύει να χάσει η επαγγελματίας Δ.Κ. από τη βόρεια Ελλάδα μετά από κατάσχεση που επέβαλε ο ΕΦΚΑ πριν από λίγες ημέρες λόγω οφειλών της στο ΙΚΑ. Ειδικότερα, η 62χρονη, που εργαζόταν από την ηλικία των 12 ετών, κατάφερε να δημιουργήσει μια ατομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα μια οικοτεχνία στον κλάδο της ένδυσης. Με αγώνες και κάτω από μεγάλες δυσκολίες, καθώς αναγκάστηκε να μεγαλώνει μόνη τα δύο παιδιά της, βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει και να πετιέται κυριολεκτικά στον δρόμο. Επαγγελματίας με μακρά πορεία στον χώρο της, για χρόνια πάλευε να επιβιώσει. Ωστόσο κατά την πρώτη κρίση των τελών της δεκαετίας του ’90 δημιούργησε οφειλές στο ΙΚΑ, τις οποίες βέβαια κάλυπτε όπως μπορούσε. Η δεύτερη περίοδος προβλημάτων προέκυψε το 2007-2008, όταν η χώρα εισερχόταν στην κρίση, όμως η ίδια εξακολουθούσε να καταβάλλει μεγάλο τμήμα των οφειλών της, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επιδείξει καλό πρόσωπο και να μην αδιαφορήσει για τα χρέη της προς το ΙΚΑ που αφορούσαν εισφορές για εργαζομένους της. Η κρίση των τελευταίων ετών, όμως, την οδήγησε σε ασφυξία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξοφλήσει τα τελευταία 32.000 ευρώ από τις οφειλές της, οι οποίες με τις προσαυξήσεις ανήλθαν σε 63.898 ευρώ. 


Η καθημερινότητα της Δ.Κ.


Σήμερα προσπαθεί καθημερινά να κρατήσει όρθια την επιχείρησή της διότι, έχοντας οφειλές στο πρώην ΤΕΒΕ, δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και πρέπει να κερδίζει τα προς το ζην για να μπορέσει να επιβιώσει η ίδια και το ένα της παιδί που έχει αναπηρία και το βοηθά οικονομικά. Κάπως έτσι, τον Οκτώβριο του 2017 κατασχέθηκε η πρώτη κατοικία της, ένα σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης 64 τ.μ., αξίας μόλις 34.000 ευρώ, όπως αποδεικνύει και το κατασχετήριο από το Περιφερειακό ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης και τον τοπικό ΕΦΚΑ που της επιδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η οφειλέτρια μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση διότι το σπίτι το απέκτησε με δάνειο, αποτελεί την κύρια κατοικία της και το εξυπηρετεί με ρύθμιση, ενώ το ίδιο κάνει και με τα χρέη στην Εφορία, μια που είναι ενταγμένη στις 100 δόσεις. Το όλο της προφίλ δείχνει ότι πρόκειται για επαγγελματία που δεν είναι αδιάφορη για τις υποχρεώσεις της, αλλά προσπαθεί κάτω από το αρνητικό κλίμα της εποχής και της αγοράς να πληρώνει ό,τι και όπως μπορεί. Το πρόβλημα της οφειλέτριας, όμως, μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι συμβατικά προβλεπόμενη και πάγια πρακτική των τραπεζών, άρα και του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που δανειοδότησε την αγορά της κατοικίας της όταν επιβάλλεται κατάσχεση από τρίτο (εν προκειμένω από το ΙΚΑ), να καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση και να απαιτεί την εξόφληση ολόκληρου του υπολοίπου δανείου. 

Η γυναίκα, επίσης, δεν μπορεί να τύχει προστασίας μέσω του νόμου Κατσέλη διότι έχει εμπορική ιδιότητα και πλέον διακινδυνεύει σοβαρά να χάσει το σπίτι της και να μείνει στον δρόμο. Και φυσικά η περιπέτεια δεν τελειώνει εδώ, διότι θα χάσει μεν το σπίτι της αλλά θα εξακολουθεί να οφείλει. Οπως αναφέρει η γνωστή νομικός και ακτιβίστρια σε θέματα κόκκινων δανείων και στέγης που αναδεικνύει αυτά τα θέματα, Αριάδνη Νούκα, «το περιστατικό αυτό ξεφεύγει από κάθε λογική και αποδεικνύει την αναλγησία του κράτους. 

Καταρχήν αφορά την α’ κατοικία μιας 62χρονης γυναίκας που παλεύει με νύχια και με δόντια να επιβιώσει βοηθώντας οικονομικά και το ανάπηρο παιδί της. Η πεισματική και ακατανόητη άρνηση της Πολιτείας να νομοθετήσει την προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι παροιμιώδης. Η βασική αρχή του δικαίου “ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα” αγνοείται προκλητικά. Στην περίπτωση αυτή, όμως, δημιουργούνται εύλογες απορίες αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο ο ΕΦΚΑ, υποβαλλόμενος μάλιστα και στα όποια έξοδα που βαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη, επέβαλε μια κατάσχεση από την οποία ουδόλως πρόκειται να ωφεληθεί, με δεδομένο ότι η οικία αξίας 34.000 ευρώ, που κατέσχεσε αποκτήθηκε με τραπεζική δανειοδότηση και υπάρχουν και άλλες οφειλές προς την Εφορία. 

Αντί λοιπόν να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ζουν εις βάρος όλων των πολιτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον, δέχονται επίθεση οικονομικά αδύναμοι πολίτες που δεν έχουν περιουσίες ούτε βίλες, αποκαλύπτοντας την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε καταστάσεις για τις οποίες η ίδια έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία τους». 

Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις 


Ολα αυτά συμβαίνουν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τραπεζικά στελέχη μετά το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη εβδομάδα, το οποίο οδήγησε σε εξαίρεση από τις κατασχέσεις και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσων ακινήτων έχουν αξία κάτω των 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να θέσουν τον πήχη υψηλότερα, προστατεύοντας όλα τα ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ μετά τις αποκαλύψεις μας ότι κατασχέθηκε κύρια κατοικία 48 μόλις τετραγωνικών μέτρων στο Κορδελιό, η οποία άνηκε σε 32χρονη περιστασιακά εργαζόμενη δανειολήπτρια. 



Πηγή : protothema.gr


Σήμερα η εκδίκαση της αίτησης αναστολής για την Ηριάννα Β.Λ και τον Περικλή Μ.



Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου εξετάζεται για δεύτερη φορά, από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ.

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της με μοναδικά στοιχεία την σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που "ταυτοποιήθηκε" με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη. Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Έναν μήνα αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β. Λ. και του συγκατηγορούμενού της, Περικλή Μ.

Οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή.

Παράλληλα, αύριο, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πρόκειται να πραγματοποιηθούν έξω από το εφετείο. Συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» έχουν δώσει ραντεβού στις 9 το πρωί καλώντας σε κινητοποιήσεις στήριξης.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 30 χιλιάδες κόσμο. Χθες πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα.


Πηγή : ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ηχηρό «όχι» του Αρείου Πάγου σε απαλλακτικό βούλευμα για παιδόφιλο



Αστραπιαία ήταν η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου μόλις πληροφορήθηκε ότι σε επαρχιακή πόλη εκδόθηκε βούλευμα το οποίο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος ενήλικα για τις κατ΄ εξακολούθηση πράξεις του βιασμού και της αποπλάνησης 12χρονου ανηλίκου. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος.

Κατόπιν αυτού, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το εν λόγω βούλευμα δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Επίσης, έχει πλημμέλειες, ασάφειες και αντιφάσεις, καθώς δεν έλαβε υπόψη του ουσιαστικές καταθέσεις και ειδικά του ανήλικου.

Το Ποινικό Τμήμα αναίρεσε το βούλευμα και ανέπεμψε την υπόθεση στο ίδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο όμως θα συγκροτηθεί από άλλους δικαστές και όχι από εκείνους που δίκασαν την πρώτη φορά.

Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση ο επίμαχος έφηβος στην ηλικία των 12 ετών σύχναζε σε καφετέριες και μπαράκια, ενώ είχε καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα με κλίση στην μουσική. Για το λόγο αυτό είχε έρθει σε σύγκρουση με τους γονείς του, καθώς αδιαφορούσε για το σχολείο του.

Στις καφετέριες ο ανήλικος γνώρισε τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό του κατηγορούμενο, ο οποίος είχε δύο ανάλογα καταστήματα στην πόλη που διέμενε. Ο 12χρονος για κάποιο διάστημα εργάστηκε σε αυτά. Ο επίμαχος ενήλικας προσέγγισε τον 12χρονο με το πρόσχημα της μουσικής και ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον ανήλικο, για πρώτη φορά το 2001 απέκρουσε πρόταση του 32χρονου να προβούν σε ερωτικές περιπτύξεις. Παρ΄ όλα αυτά από τότε συνέχισε φορτικά να εκδηλώνει έντονο ερωτικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα συνέχιζαν να κάνουν παρέα.

Το καλοκαίρι του 2003, ο κατηγορούμενος με το πρόσχημα της εγγραφής CD μουσικής τον παρέσυρε στο σπίτι της αδελφής του και αφού ο ανήλικος ήπιε μπύρες, ο ενήλικας του ζήτησε να γδυθεί και απειλώντας ότι θα κάνει κακό στη μητέρα μου και την αδελφή μου αν δεν τον υπακούσει. Η συμπεριφορά σε βάρος του ανήλικου διήρκεσε ανελλιπώς από τα 12 έως τα 18 χρόνια του.

Ο ανήλικος αναφέρει στην κατάθεσή του: «Εγώ φοβούμενος και μη μπορώντας να ζητήσω βοήθεια από κανένα, καθώς δεν υπήρχε κανείς σπίτι, τον υπάκουσα και στη συνέχεια με βίασε».

Στην ίδια κατάθεσή του ο 12χρονος αναφέρει ότι μέσα στο κατάστημα του κατηγορουμένου, που εργαζόταν για κάποιο διάστημα, τον βίαζε με την άσκηση ψυχολογικής βίας («θα κάνει κακό στον ίδιο και την οικογένεια του»).

Παράλληλα, συμμαθητής του σε κατάθεση το περασμένο έτος αναφέρει ότι όταν ήταν στην Γ΄ Γυμνασίου κάποια στιγμή τον είδε στενοχωρημένο και μετά από πιέσεις του εκμυστηρεύθηκε ότι τον είχε βιάσει ο κατηγορούμενος.

Η μητέρα του προσπάθησε να μάθει από το παιδί της τί συμβαίνει,καθώς η συμπεριφορά του δεν ήταν φυσιολογική. Στην αρχή απέφευγε να δώσει κάποια εξήγηση λέγοντας ότι ντρέπεται, ότι δεν θέλει να το μάθει ο μπαμπάς του. Τελικά, μετά από μεγάλη επιμονή της μητέρας του, της εκμυστηρεύτηκε ότι δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον 32χρονο και τον απειλούσε ότι θα κάνει τα ίδια στην μητέρα και την αδελφή του. Προσέθεσε μάλιστα η μητέρα του: «Ο φόβος που του δημιούργησε αλλοίωσε όλη την προσωπικότητά του».

Μετά την ενηλικίωσή του άρχισε να εμφανίζονται τα αποτελέσματα των όσων υπέστη στην εφηβεία του. Εμφάνισε ανυπέρβλητες δυσκολίες προσαρμογής κατά την στρατιωτική του θητεία, όπου τελικά εξέτισε θητεία αόπλου, ενώ κρατήθηκε προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού για απόπειρα βιασμού και ληστεία σε βάρος γυναίκας. Τότε από το ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών, διαγνώστηκε διπολική διαταραχή προσωπικότητας και ξεκίνησε φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δια απαγχονισμού. Μετά από όλα αυτά νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κλινική.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Ανενόχλητοι έκλεψαν το αμάξι του πρέσβη του Μαρόκου



Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου άγνωστοι μέχρι στιγμής διέρρηξαν το σπίτι όπου διαμένει ο πρέσβης του Μαρόκο στο Ψυχικό και πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου με το οποίο στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι.

Η κλοπή του αυτοκινήτου έγινε αντιληπτή στις 8 το πρωί της Κυριακής όπου και ενημερώθηκε η Άμεση Δράση.

Το αυτοκίνητο είχε διπλωματικές πινακίδες.


Σομαλία: Στους 276 ο απολογισμός των νεκρών στο Μογκαντίσου



Ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που διαπράχθηκε το Σάββατο στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 276 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 300 ακόμη, γνωστοποίησε ο σομαλός υπουργός Πληροφοριών, ο Αμπντιραχμάν Οσμάν.

«Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 276 μέχρι τώρα και οι τραυματίες είναι περίπου 300 ως αποτέλεσμα της χθεσινής βάρβαρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ» στο Μογκαντίσου, ανέφερε ο Οσμάν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Χθες Κυριακή η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου γνωστοποίησε ότι πέντε εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επίθεσης.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, αν και οι αρχές θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για ενέργεια της αλ Σεμπάμπ, η οποία είχε ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα το 2012.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση στο Μογκαντίσου με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Τα (κράτη) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση της 14ης Οκτωβρίου 2017 η οποία στοχοθέτησε πολίτες στο Μογκαντίσου της Σομαλίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και εκφράζονται «συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον λαό και στην κυβέρνηση της Σομαλίας».

Το ΣΑ του ΟΗΕ σημείωσε ακόμη ότι «η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της συνιστά μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και εξέφρασε την ευχή «οι δράστες, οι οργανωτές και οι υποστηρικτές» της επίθεσης να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.



Πηγή : tovima.gr


Γερμανικός Τύπος για Αυστρία: «Μια χώρα μετακινείται προς τα δεξιά»



«Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung ενώ η Handelsblatt έχει τίτλο «Τέλεια ολίσθηση δεξιά για την Αυστρία» και προβλέπει συνέπειες για τη Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ υπενθυμίζει την κριτική που έχει ασκήσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Καγκελάριο Μέρκελ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην γειτονική Αυστρία και οι ανατροπές που σηματοδότησε απασχολεί σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, τον γερμανικό Τύπο, που επιχειρεί να διακρίνει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στη στάση της Βιέννης στα μεγάλα θέματα της Ευρώπης.

Για απομάκρυνση της Αυστρίας από τον «κορμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί η εφημερίδα Die Zeit, σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελεύθερους. Οι Ελεύθεροι, εξηγεί, έχουν απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και ζητούν υπουργεία - κλειδιά, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών. «Με αυτόν τον συνασπισμό, η Αυστρία θα απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό κορμό - παρότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2018 - και κολακεύει προσεκτικά τις χώρες του Βίσεγκραντ. Διότι η ατζέντα χάρη στην οποία κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνίσταται κυρίως σε μια περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία στρέφεται προς τα βορειοανατολικά γειτονικά κράτη». Αναφερόμενη στις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης, η εφημερίδα σημειώνει: «Στην Αυστρία έρχεται τώρα πιθανότατα μια συνεργασία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωπικό φαν κλαμπ του Κουρτς, και στους Ελεύθερους. Θεωρητικώς πάντως θα ήταν, με βάση τους αριθμούς, δυνατή και μια συνέχιση - αντίστροφα - του συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, ωστόσο κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου έγινε σαφές ότι οι δύο παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής ο ένας για τον άλλον. Σε κάποιες τηλεοπτικές αντιμαχίες των δύο υποψηφίων καγκελάριων ήταν ορατή ακόμη και μια φυσική αποστροφή μεταξύ τους», γράφει η Die Zeit.
«Μακρόν της Ανατολής, Μακρόν της μετανάστευσης», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την πορεία των δύο ηγετών προς την κορυφή και αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για την Ευρώπη. «Με τον Γάλλο και τον Αυστριακό ως υποστήριξη, η Γερμανία θα μπορούσε να επικοινωνήσει καλύτερα εντός της ΕΕ. Με το Μακρόν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να μικρύνει το χάσμα με τη νότια Ευρώπη. Με μια σταθερή βάση για το ευρώ - χωρίς ριζοσπαστική πολιτική λιτότητας, αλλά και χωρίς την αμοιβαιοποίηση χρεών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να είναι ο Μακρόν της ανατολής, ο Μακρόν της μετανάστευσης. Όταν θα γίνει καγκελάριος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των θυμωμένων λόγω της προσφυγικής κρίσης ανατολικοευρωπαίων, με τους οποίους η Αυστρία βρίσκεται παραδοσιακά κοντά. Είναι στο χέρι της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρουν ο Μακρόν και ο Κουρτς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle, η οποία θεωρεί «επικίνδυνο για την ΕΕ» έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ περί «Ορμπανοποίησης της Αυστρίας». Αν ο νεαρός, αλλά με πλήρη συναίσθηση της δύναμής του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχηματίσει κυβέρνηση με τους δεξιούς λαϊκιστές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η μεταναστευτική πολιτική, η εσωτερική ασφάλεια αλλά και δομικά ζητήματα θα πάρουν μια νέα, πιθανόν αμφιλεγόμενη κατεύθυνση, προειδοποιεί η DW και επισημαίνει ότι ο κ. Κουρτς δεν θα είναι εύκολος εταίρος για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Γιατί δεν έχουμε κι εμείς έναν τέτοιον;», διερωτάται η Bild και αναλύει την πορεία του Σεμπάστιαν Κουρτς προς την Καγκελαρία, ενώ εκτιμά ότι αν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε γίνει αντικαγκελάριος, η Βιέννη θα ψυχρανθεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς ο ηγέτης της λαϊκιστικής δεξιάς έχει χαρακτηρίσει την Άνγκελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης», λόγω της «εγκληματικής προσφυγικής πολιτικής» της, ενώ τάσσεται στο πλευρό του Ολλανδού Χέερτ Βίλντερς και επαινεί τους Βρετανούς για το Brexit.

«Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι οι εκλογές έδειξαν ότι στην Αυστρία «μπορεί κανείς με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και ευρωσκεπτισκισμό να κερδίσει πολλές ψήφους. Ο δεξιός λαϊκισμός έγινε πλέον αποδεκτός από όλους τους κύκλους».

«Μια χώρα μετακινείται προς τα δεξιά», γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Handelsblatt έχει τίτλο «Τέλεια ολίσθηση δεξιά για την Αυστρία» και προβλέπει συνέπειες για τη Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ υπενθυμίζει την κριτική που έχει ασκήσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Καγκελάριο Μέρκελ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Συμμερίζεται πολλές από τις θέσεις του Ούγγρου δεξιού λαϊκιστή Βίκτορ Όρμπαν. Ο Κουρτς, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών στην Βιέννη, θα επιδιώξει προσέγγιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία), οι οποίες στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν σχηματίσει μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών», προσθέτει.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
protothema.gr


Ντ. Μπακογιάννη στο «Ακραίως»: Είμαι μάχιμη βουλευτής - Θα είμαι και πάλι υποψήφια στις εκλογές



Τι είπε η βουλευτής της ΝΔ για τα Εξάρχεια και την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Την πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη φιλοξένησε στην εκπομπή «Ακραίως» ο Τάκης Χατζής, με την πρώην υπουργό να αναφέρεται στην δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου, αλλά και στις εκλογές, ανακοινώνοντας ότι θα είναι για μια ακόμα φορά υποψήφια στις εκλογές, στην Α' Αθηνών. 

«Είμαι συγκλονισμένη από την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκτέλεση, είναι φόνος. Χάσαμε έναν φίλο εξαίρετο, έναν οικογενειάρχη, έναν εξαίρετο δικηγόρο. Είδα διάφορες αηδίες να δημοσιεύονται στον Τύπο, λυπάμαι για το επίπεδο αυτό. Εύχομαι ο δικηγορικός σύλλογος να επέμβει και να μην γίνει σπέκουλα πάνω στο πτώμα του Μιχ. Ζαφειρόπουλου» υπογράμμισε.

«Όποιος κυκλοφορεί στην πιάτσα ακούει ότι η Αθήνα έχει γίνει μια ζούγκλα. Τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή στην οποία η ανομία είναι κεκτημένο δικαίωμα. 

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έφερε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή για τα Εξάρχεια του είπε ότι ''εντάξει δεν είναι του παρόντος''. Από τότε, η κατάσταση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, μέχρι την δολοφονία για εμάς είναι η εχθρός. Είμαστε απέναντι. Και γιαυτό συνδέσαμε την κατάσταση στα Εξάρχεια με αυτό που συνέβη.Θεωρούμε οποιαδήποτε μορφή βίας είναι μια αντίληψη για το πως την αντιμετωπίζεις» σχολίασε η ίδια για την κατάστση που επικρατεί. 

Για το 2008 και τα γεγονότα για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο τόνισε ότι ''είχαμε πάρει μια λανθασμένη απόφαση. Όμως είχαμε έναν 15χρονο νεκρό. Τότε δεν το χειριστήκαμε σωστά. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση: το θέμα των Εξαρχείων είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Θα επιβάλλουμε το τέλος του αβάτου των Εξαρχείων''. 

Η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε για την υποψηφιότητά στις επόμενες εκλογές: «Θα είμαι υποψήφια στις εκλογές, στην Α΄Αθήνας. Είμαι μάχιμη βουλευτής, θέλω να στηρίξω τη ΝΔ, θέλω να δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και όχι επειδή είναι αδελφός μου. Θα δώσω τη μάχη μου με νύχια και με δόντια. Και αν οι πολίτες της Α' Αθήνας με εμπιστευτούν, θα είμαι εκεί». 

Για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Του εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία. Είναι σημαντικό για τη χώρα για πολλούς λόγους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε ίλιγγο. Ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική ο Ερντογάν. Αναζητούν άλλα σημεία στην περιοχή οι σύμμαχοί του. Λένε πολλοί για τη Σούδα. Εμένα ευθέως δεν μου είχαν θέσει θέμα Σούδας. Η Σούδα είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Θέλω να δω τι θα πάρουμε από μια τέτοια συμφωνία, αν και εφόσον ολοκληρωθεί. Η λογική ''έξω η βάση του θανάτου'' είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον. Η βάση έχει συμφωνία για 1 χρόνο και το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει επέκτασή της για 5 ή 10 χρόνια. Να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο και ποια θα είναι τα οφέλη. Δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που δεν πάνε στη Βουλή των Ελλήνων». 

Για την εξωτερική που ακολουθείται από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει λογική ''είμαστε μια μικρή χώρα κατεστραμμένη''. Όμως αυτή η μικρή χώρα έχει σηκώσει ανάστημα. Το να βάζεις τον πήχη ψηλά είναι υποχρέωση των πολιτικών. Η ΝΔ όταν έκανε εξωτερική πολιτική, την έκανε με το κεφάλι ψηλά». 

«Το θέμα είναι πως θα έχουμε τη μικρότερη δυνατή αναταραχή. Όταν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς δικαίως οι Αμερικανοί τρέμανε την έλευση Τσίπρα. Εγώ αν είμαι Αμερικάνος σήμερα, με βολεύει να υπογράψει τις βάσεις με τον Τσίπρα, από το να το κάνω με άλλον που θα μου κάνει σκληρότερη διαπραγμάτευση. Ο Τσίπρας τους κάνει τη δουλειά σήμερα. Το θέμα είναι πως συμπεριφέρεσαι όταν έχεις μια κυβέρνηση που αντιστέκεται» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη. 

Η  βουλευτής της ΝΔ μίλησε και για το νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου, τονίζοντας ότι ήρθε πρόχειρα για ψήφιση: «Έπρεπε να έρθει αυτό το νομοσχέδιο. 'Αργησε. Το νομοσχέδιο που είδαμε όμως ήταν ένα πρόχειρο νομοσχέδιο.¨Έπρεπε να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος. Να ακούσουμε τους επιστήμονες που δεν τους ακούσαμε. Και θα έπρεπε να υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για ιατρική γνωμάτευση που έπρεπε να υπάρχει. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με ευαισθησία. Πρέπει να γίνουν αλλαγές». 

Την ίδια στιγμή μίλησε και για τον θόρυβο που έγινε με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή: «Το θέμα το λύνεις με ευαισθησία, προσοχή και υπευθυνότητα. Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή έβγαλε έναν λόγο που ανεδείκνυε σοβαρότητα και πιαστήκανε από ένα παράδειγμα που του έδωσε ένας ψυχίατρος για να τρολάρουνε».

Η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε και το μεταναστευτικό στην Ελλάδα: «Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει φέρει το θέμα στη Βουλή πάνω από 30 φορές. Μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη από αυτό το ζήτημα του Μεταναστευτικού έχει γίνει. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού που μπορεί κανένας να φανταστεί. Η ΝΔ ξεκίνησε λέγοντας ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα που θα κάνουμε αντιπολίτευση. Είπαμε αυτονόητα πράγματα: Η οργάνωση του ασύλου πρέπει να γίνεται γρήγορα. Αυτό δεν γίνεται. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αποδέχεται κυκλώματα που καθυστερούν την απονομή ασύλου. Πρέπει να ορίσουμε ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος οικονομικός μετανάστης. Και δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την ανομία στη Μόρια». 

Η κ. Μπακογιάννη μίλησε και για τις προβλέψεις του ΔΝΤ: «Η ανάπτυξη θα προέλθει από επενδύσεις και επιχειρήσεις. Η πραγματική ανάπτυξη θα έρθει από θέσεις εργασίας. Γιατί φεύγει μια εταιρεία παγωτού από έναν τουριστικό τόπο όπως η Ελλάδα; Τι έγινε με τη BlackRock; Η πραγματικότητα διαψεύδει τα λόγια. Οι δείκτες πρόβλεψης του ΔΝΤ προσαρμόζονται προς τα κάτω. Υπάρχει δρόμος ακόμα για να δούμε την ανάπτυξη που είχαμε το 2014. Η μείωση των φόρων φέρνει περισσότερα έσοδα. Το κράτος έχει πάρει μικρότερα έσοδα. Οι μειωμένοι φόροι εισπράττονται».


Πηγή : newspost.gr