Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ακόμα βρίσκουν λεφτά από τις μίζες του Άκη Τσοχατζόπουλου



Διαβάζουμε στο newsit.gr ότι Άκης Τσοχατζόπουλος  και Βίκυ Σταμάτη έχουν κρυμμένο θησαυρό 80 εκατομμυρίων στην Ελβετία.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Ελβετίας έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους από μίζες για ρωσικά οπλικά συστήματα. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό που αποκαλύφθηκε σε έρευνα στην Ελβετία.

Δυο αποφάσεις “καίνε” το ζεύγος. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη φέρονται σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς της Ελβετίας ως οι άνθρωποι που έλαβαν σε λογαριασμούς τους στις Ελβετικές τράπεζες ποσά άνω των 80.000.000 δολαρίων.

Σε ευρώ το ποσό ξεπερνάει τα 66.000.000. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό ο οποίος σύμφωνα με δυο αποφάσεις της ελβετικής δικαιοσύνης προέρχεται από μίζες για τους TOR-M1, τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, οι οποίοι αγοράστηκαν από την Ελλάδα της εποχή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χρήματα από μίζες για όπλα

Σύμφωνα με δυο αμετάκλητες αποφάσεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος φαίνεται ότι έλαβε 39.500.000 δολάρια σε δυο λογαριασμούς του στη Morgan Stanley, ποσά τα οποία διακίνησε για λογαριασμό του ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, αλλά και το ποσό των 47.000.000 σε δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία” η εισαγγελία της Βέρνης καίει και τη Βίκυ Σταμάτη. Σύμφωνα με την απόφαση της ελβετικής δικαιοσύνης σε λογαριασμό της στην UBS μπήκαν χρήματα από τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο τα οποία προέρχονται από δωροδοκία. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 900.000 ευρώ το οποίο ο πρώην υπουργός είχε πει πως προέρχεται από ασφάλεια ζωής.


Τσίπρας : Δεν είμαστε γενικά υπέρ της επιχειρηματικότητας! Το έχει καταλάβει πολύ καλά Τσίπρα η οικονομία της χώρας


Ο Τσίπρας έκανε στην Κρήτη χωρίς να ντρέπεται ακόμα μία φορά τον δήθεν επιτυχημένο παρουσιάζοντας την αποτυχία του ως μεγάλη επιτυχία και λέγοντας με θράσος "δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα αλλά..."

Ο Τσίπρας είπε ακριβώς στην Κρήτη : «εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα», αλλά «είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον». «Δεν είμαστε με τους κάθε λογής εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη", σημείωσε, σχολιάζοντας ότι "αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν».

Και αφού είπε την αλήθεια ότι δεν είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του.

Την ανικανότητα σου κ. Τσίπρα και ολόκληρης της κυβέρνησης σου την έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις και ο ελληνικός λαός.


Αγανακτισμένος επιχειρηματίας στην Κρήτη…στέλνει επιστολή στον Πρωθυπουργό



Φιλοξενούσε μετανάστες για 3,5 χρόνια στο ξενοδοχείο του και δεν έχει λάβει ούτε ευρώ.

Την αγανάκτηση του απέναντι στην παντελή αδιαφορία του κράτους, που επιδεικνύει στους πολίτες του, εκφράζει μέσα από την επιστολή του ο επιχειρηματίας από τα Χανιά Μανόλης Βολικάκης, ο οποίος φιλοξενούσε για σχεδόν τέσσερα χρόνια 150 μετανάστες στο ξενοδοχείο του, χωρίς μέχρι τώρα να λάβει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση.

Ο ίδιος επισημαίνει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, που προκάλεσε η κατάσταση αυτή στην επιχείρηση του και κατά συνέπεια στην οικογένεια του, αναζητώντας λύση όλα αυτά τα χρόνια, δίχως όμως κανένα αντίκρισμα.

Η επιστολή της οικογένειας Βολικάκη έχει ως εξής:

“Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την επίσκεψή σας στην Κρήτη και στα Χανιά, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας, σχετικά με την στάση που έχετε τηρήσει όσον αφορά στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις οικογενειακές μας επιχειρήσεις εξαιτίας της φιλοξενίας 150 Σύρων προσφύγων, από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και μερικούς μήνες πριν, το 2017, όπου και έφυγαν οι εναπομείναντες τελευταίοι απ’ αυτούς.

Η επιστολή αυτή θέλει να εκφράσει ένα παράπονο. Το παράπονο του απλού Έλληνα πολίτη που αγνοείται από το επίσημο κράτος του, αυτό το κράτος που απαιτεί να το υπακούεις, αλλά κωφεύει στα δικά του αιτήματα.

Όταν οι πρωτεργάτες του Γαλλικού Διαφωτισμού θεμελίωναν διά του λόγου τους την έννοια του «Κοινωνικού Συμβολαίου», σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν σε ποιο σημείο ευτελισμού θα μπορούσε να φτάσει το όραμά τους, η υλοποίηση δηλαδή της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη και μάλιστα στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, στη χώρα μας.

Για 3,5 ολόκληρα χρόνια απευθύνουμε επιστολές προς κάθε αρμόδιο, ομοίως και προς Εσάς, τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, για την κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος μας, εις βάρος μιας οικογένειας ξενοδόχων που λειτουργούν στα Χανιά τις ξενοδοχειακές τους μονάδες, σύμφωνα με το νόμο και με ιδιαίτερη ευαισθησία, οι οποίοι φιλοξένησαν στις εγκαταστάσεις τους 150 Σύρους πρόσφυγες, που με διαβεβαίωση των αρμοδίων κρατικών Αρχών δέχθηκαν να παράσχουν φιλοξενία, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη του επίσημου κράτους και «ελαφρύνοντας» τις Αρχές από τις δικές τους ευθύνες, καθώς όπως διαφάνηκε δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους και μεγέθους πρόβλημα, και οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζοντας το φόβο της ολικής οικονομικής κατάρρευσης.

Σας υπενθυμίζουμε το χρονικό της αλληλογραφίας μας, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητη:

Προς Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα:

Επιστολή 02/02/2015

Επιστολή 10/07/2015

Επιστολή 06/10/2015

Επιστολή 18/10/2016

Πριν από αυτές τις επιστολές απευθυνθήκαμε και στους προηγούμενους πρωθυπουργούς της χώρας, αφού η υπόθεσή μας χρονίζει, οι πρόσφυγες ήρθαν στα ξενοδοχεία μας τον Απρίλιο του 2014(!) και ολοκληρωτικά απεχώρησαν μόλις φέτος, αφήνοντας τις εγκαταστάσεις μας σε αθλία κατάσταση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι επιστολές που καταδεικνύουν το πρόβλημά μας έχουν αποσταλεί προς Εσάς αλλά και προς τα αρμόδια Υπουργεία, κατά τη διάρκεια της δικής σας διακυβέρνησης, τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, όσο και από τον Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει ως τώρα μια απάντηση ή να έχει δοθεί λύση.

Επιπλέον το θέμα μας έχει απασχολήσει την Ελληνική Βουλή με επερωτήσεις βουλευτών του Νομού Χανίων τόσο επί δικής σας διακυβέρνησης όσο και επί της προηγούμενης.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μία ακόμη αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί η εμπειρία μας, ως ξενοδόχοι, από το περιστατικό που βιώσαμε φέτος, το οποίο και μας έκανε να νιώσουμε «πολίτες 1ης κατηγορίας στην Ευρώπη» και «παιδιά ενός κατώτερου Θεού στη χώρα μας».

Το καλοκαίρι του 2017, φιλοξενήσαμε στις εγκαταστάσεις μας μία Ελβετίδα πολίτη, η οποία αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Η εν λόγω κυρία ήρθε διακοπές, χωρίς να ενημερώσει τον επιβλέποντα ιατρό της, με αποτέλεσμα, μόλις τελείωσαν τα χρήματά της να παρουσιάσει αποκλίνουσα συμπεριφορά και να δημιουργήσει πρόβλημα στη μεταξύ μας επικοινωνία. Επειδή, παρ’ όλη τη δυσάρεστη εμπειρία μας, ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει, φερθήκαμε στην κυρία από την Ελβετία με την αρμόζουσα συμπεριφορά.

Την περιθάλψαμε, επικοινωνήσαμε με την Ελβετική Πρεσβεία, γενικά πράξαμε τα δέοντα, όπως και στην περίπτωση των Σύρων προσφύγων.

Η ανταπόκριση του Ελβετικού κράτους ήταν άμεση. Μας ευχαρίστησαν, μας είπαν να βρούμε τον κατάλληλο ψυχίατρο για την παρακολούθηση της κυρίας, να φροντίσουμε για τον επαναπατρισμό της και εν συνεχεία, εξόφλησαν όλες τις δαπάνες και επιπροσθέτως έστειλαν ευχαριστήρια, μαζί με δώρα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβάνεστε πού εδράζεται η βάση του παραπόνου μας. Στο γεγονός ότι συνειδητοποιούμε τη διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών. Η Ελλάδα, η χώρα μας, μας αγνοεί. Η Ελβετία μας επιβραβεύει.

Δεν έχουμε λόγια!!!

Έστω και την ύστατη στιγμή, με την πεποίθηση ότι απευθυνόμαστε σε μία κορυφαία προσωπικότητα της Πολιτικής Ελληνικής Σκηνής και με την κατανόηση της δύσκολης συγκυρίας της χώρας, ευελπιστούμε στη θετική σας, επιτέλους, ανταπόκριση στο αίτημά μας. Ευελπιστούμε έστω και τώρα να αποκατασταθεί η αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος μας.

Η κατάληξη μιας νομικής εμπλοκής που αναδεικνύεται ως λύση κάθε φορά που κάποιος πολίτης συνεργάζεται με τον Δημόσιο Τομέα -χωρίς να έχει την ανάλογη εμπειρία- γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που εξουθενώνει χρονικά, οικονομικά και ψυχολογικά, με ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα μετά την παρέλευση πολλών χρόνων, όταν πια οι «αντίδικοι» πολίτες θα έχουν καταστραφεί. Το ίδιο θα συμβεί και στις οικογενειακές μας επιχειρήσεις, αν ακολουθήσουμε αυτή τη λύση.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλούμε να δώσετε τη λύση στο πρόβλημά μας, στην ανάγκη να νομοθετηθεί ειδική ρύθμιση, αν υπάρχει νομικό κενό. Έτσι μόνο θα αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος μας και ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας προς το Ελληνικό Κράτος, καθώς και η εμπιστοσύνη κάθε Έλληνα πολίτη που εμπλέκεται σε συναλλαγή μαζί του.

Με τιμή

Για την οικογένεια

Ι. & Ε. Βολικάκη

Μανώλης Ιωαν. Βολικάκης”



Πηγή : cretapost.gr


Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κυρία Mariya Gabriel.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σήμερα, Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κυρία Mariya Gabriel.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, τέθηκε το θέμα της διδασκαλίας ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη ένταξης των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της μετα-πανεπιστημιακής πιστοποίησης.



Επίσης, υπογράμμισαν τον κίνδυνο που αποτελούν, σήμερα, τα fake news και ότι απαιτείται η οργανωμένη αντιμετώπισή τους. Μιλώντας για τη σημασία καταπολέμησης του φαινομένου, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι και τα fake polls έχουν κάνει, πλέον, αισθητή την παρουσία τους στη χώρα μας, καθώς συχνά μη εγγεγραμμένες εταιρείες «φαντάσματα», αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.

Συμφώνησαν ότι απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση – τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε χρηματοδότηση – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), με βάση το Ηράκλειο. Η κυρία Gabriel ανέφερε ότι έχει καταθέσει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 41 προσλήψεις και 12.000.000 ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση εντός τεσσάρων ετών, εκ των οποίων 5.000.000 ευρώ θα διατεθούν από την πρώτη χρονιά.


Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση αυτών των σημαντικών πόρων, αλλά και των εξίσου σημαντικών θέσεων εργασίας για τη χώρα μας.




Φρίντα: Το λαμπραντόρ που σώζει ζωές στο Μεξικό



Η Φρίντα, είναι ένα λαμπραντόρ 7 ετών και το αστέρι του Μεξικανικού ναυτικού. Κατά την διάρκεια της καριέρας της, η Φρίντα έχει εντοπίσει 52 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 12 ζωντανοί, σε διάφορες φυσικές καταστροφές.


Το μεξικανικό ναυτικό  ανάρτησε ένα κολάζ, ανακοινώνοντας τους 52 εντοπισμούς της Frida, με αποτέλεσμα να μαζέψει 5.000 retweets και 9.000 likeς. Κόσμος την αποκαλεί «σύμβολο ελπίδας» και «ηρωίδα», ενώ κάποιος πρότεινε ακόμη και να αντικαταστήσει τον Diego Rivera στο χαρτονόμισμα των 500 πέσος.

Συνολικά 15 σκυλιά συμμετέχουν στις έρευνες στην πόλη του Μεξικού, όμως κανένα δεν έχει τόσους ακολούθους στο Twitter όσους η Φρίντα.

Την περασμένη Τρίτη, η Frida ήταν στο σχολείο Enrique Rebsamen, όπου 11 παιδιά βρέθηκαν ζωντανά, ενώ, μέχρι την Πέμπτη είχε εξαντληθεί μετά από μιάμιση μέρα συνεχών ερευνών.




Φρίκη ηλικιωμένοι μουσουλμάνοι στην Ινδία κάνουν εικονικούς γάμους για να βιάζουν ανήλικα



Ηλικιωμένοι μουσουλμάνοι βιάζουν ανήλικα κορίτσια μέσω «λευκών γάμων» για να μην παραβούν τον νόμο του Ισλάμ.

Οκτώ τουρίστες από από το Ομάν και το Κατάρ οι οποίοι κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων κοριτσιών συνελήφθησαν από την ινδική αστυνομία.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στη Χαϊντεραμπάντ της νότιας Ινδίας, πόλη όπου πηγαίνουν συχνά πλούσιοι τουρίστες οι οποίοι συνάπτουν λευκούς γάμους με ανήλικα κορίτσια -τις λεγόμενες «συζύγους του ενός μήνα»- με σκοπό το σεξ.

Οι κατηγορούμενοι, πέντε πολίτες του Ομάν και τρεις του Κατάρ, συνελήφθησαν στη Χαϊντεραμπάντ, πόλη της νότιας Ινδίας την οποία επισκέπτονται πλούσιοι τουρίστες που αναζητούν «συζύγους του ενός μήνα». Αυτήν την παράνομη πρακτική ελέγχουν συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

«Οι Αραβες πληρώνουν από 4.500 μέχρι 15.500 δολάρια σε ενδιάμεσους για να τους βρουν κορίτσια για εφήμερους γάμους. Τους βοηθούν ιερωμένοι που κάνουν τις τελετές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Β. Σατγιαναραγιάνα, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Η πορνεία είναι απαγορευμένη στο ισλάμ και έτσι οι πλούσιοι ηλικιωμένοι Άραβες συνάπτουν αυτού του είδους τους λευκούς γάμους προκειμένου να παρακάμψουν την απαγόρευση να βιάζουν ανήλικα παιδιά  και να τα έχουν καλά με τον Αλλάχ.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι τους πάνω από 65 ετών, έκαναν θρησκευτικούς γάμους αυτού του είδους με ανήλικες Ινδές με την άφιξή τους στη χώρα, τον περασμένο μήνα.

Οι έφοδοι της αστυνομίας επέτρεψαν να απελευθερωθούν οκτώ ανήλικες μεταξύ 14 και 18 ετών από ενοικιαζόμενα δωμάτια σε διάφορα σημεία στην πόλη. Συνελήφθησαν επίσης πέντε ενδιάμεσοι, τρεις ιερωμένοι και τέσσερις ιδιοκτήτες πανσιόν.

Σε βάρος των οκτώ τουριστών από το Ομάν και το Κατάρ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη, εξαναγκασμό σε δουλεία και βιασμό ανηλίκων.




Εταιρεία fake δημοσκοπήσεων στα… υπόγεια του Μαξίμου


Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και την Κατερίνα Κατσαβού.

Αναπάντητα παραμένουν σοβαρά ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για την «υπόγεια» σχέση του Μαξίμου και της άγνωστης εταιρίας δημοσκοπήσεων Common View που χρησιμοποιήθηκε από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης προκειμένου να δείξει ότι «μειώθηκε» η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Συνδετικός κρίκος στην όλη υπόθεση, όπως προκύπτει από έγκυρες πληροφορίες, είναι ο σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Στέργιος Τσιαφούλης, το όνομα και το e-mail του οποίου εμφανίζονται στο σύστημα ονοματοδοσίας (Domain Name System) της commonview.gr.

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» ότι το όνομα του συμβούλου του υπουργού (Στέργιου Τσιαφούλη) εμφανίζεται, μετά από μακρά αναζήτηση, στην εταιρία δημοσκοπήσεων και στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργού Επικρατείας, τηρείται σιγή ιχθύος τόσο από την πλευρά του κ. Βερναρδάκη όσο και του κ. Τσιαφούλη. Παρά το γεγονός ότι ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε και την Τετάρτη και χθες με το γραφείο του υπουργού, όπως δημοσιογραφικά όφειλε, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για τις αποκαλύψεις μας ούτε από τον αρμόδιο υπουργό ούτε από το σύμβουλό του που εμπλέκεται στην άγνωστη εταιρία δημοσκοπήσεων.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί και σήμερα στην επικαιρότητα καθώς η αρμόδια τομεάρχης, βουλευτής Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά σχετικά με τα «fake news». Ηδη η Νέα Δημοκρατία έχει προσφύγει στο ΕΣΡ μετά την κίνηση της Κουμουνδούρου να εκδώσει την Τρίτη non paper για να πανηγυρίσει για τις δημοσκοπήσεις επικαλούμενη και έρευνα της Common View.

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου είχε αναφέρει ότι «καταρρέει το δημοσκοπικό αφήγημα της Ν.Δ.» καθώς η δημοσκόπηση παρουσίαζε τη διαφορά να αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη Ν.Δ. το 27% και το εξής σχόλιο: «Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και τα ποσοτικά αποδεικνύουν ότι καταρρέει και το τελευταίο σωσίβιο της Ν.Δ. για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα». Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοσκόπηση δεν ήταν τηλεφωνική ή με κάλπη αλλά συνδυασμός «τηλεφώνων» και Διαδικτύου! Στο επίσημο site της Common View δεν υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας ούτε ονόματα, δίνοντας την εντύπωση μιας εταιρίας «φάντασμα».

Η «δημοσκόπηση» της Common View δημοσιεύθηκε στο site www.news247.gr αλλά η σχετική ανάρτηση αποσύρθηκε μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στο πολιτικό πεδίο. Η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν άμεση κάνοντας λόγο για «στοιχεία δημοσκόπησης από εταιρία εκτός συστήματος πιστοποίησης».

Κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν ότι «η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλο διάστημα κατήγγελλε συλλήβδην τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρίας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε ελέγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση.

Η Ν.Δ. προσέφυγε στο ΕΣΡ προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων».

Το θέμα έθεσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρουμάνο ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Μιχάλης Μπεκίρης: «Με βάση το νόμο 3603/2017, προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων». Και υπογράμμιζε ότι «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΕΣΡ απεφάνθη πως η εταιρία δεν υπάρχει στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και ανέθεσε το θέμα στους νομικούς συμβούλους για να προχωρήσουν την έρευνα και τις κινήσεις που ορίζει ο νόμος.

Το βασικό ερώτημα «ποιοι υπάρχουν πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρία» παραμένει αναπάντητο μετά την αποκάλυψη ότι στα στοιχεία επικοινωνίας δεν υπάρχει ούτε διεύθυνση ούτε τηλέφωνο πέρα από τα στοιχεία του καταχωρητή και από στοιχεία dns, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται e-mail επικοινωνίας με όνομα «Στέργιος Τσιαφούλης».

Το ίδιο όνομα (Στέργιος Τσιαφούλης) συναντά κανείς στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όπου ήταν αναπληρωτής υπουργός ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μέχρι τον Νοέμβριο 2016) όπως και την απόσπασή του στο γραφείου του Χριστόφορου Βερναρδάκη όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερναρδάκης είναι πολιτικός αναλυτής και το 1993 είχε ιδρύσει την εταιρία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004.

Το βιογραφικό σημείωμα του Στέργιου Τσιαφούλη στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «είναι πληροφορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη της “Γεωπληροφορικής”. Είναι στέλεχος του Τμήματος Εκτέλεσης Προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και απασχολείται κυρίως σε έργα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και
υπηρεσιών εμπιστοσύνης (e-identity, e-trusted services). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης (eIDAS committee) και είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κανονισμού (eIDAS expert group)».

Τα 5 καυτά ερωτήματα

1) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι το όνομα και το e-mail του συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Στέργιου Τσιαφούλη, βρίσκεται στην «ηλεκτρονική ταυτότητα» της εταιρίας Common View, που διενήργησε τη δημοσκόπηση για την οποία πανηγύριζε το Μαξίμου;

2) Γιατί επί δύο ημέρες τόσο ο κ. Βερναρδάκης όσο και ο συνεργάτης του δεν απαντούν στα ερωτήματα που θέτει επισήμως ο Ελεύθερος Τύπος;

3) Γιατί αποσύρθηκε από το site στο οποίο δημοσιεύθηκε η επίμαχη δημοσκόπηση;

4) Τηρήθηκαν οι όροι κατάρτισης και δημοσιότητας που θέτει ο νόμος για τις δημοσκοπήσεις;

5) Είναι τελικά ο κ. Τσιαφούλης στέλεχος της Common View και πώς συμβιβάζεται η ιδιότητα αυτή με τη θέση του συμβούλου του υπουργού Επικρατείας;






Ιστορική ανακάλυψη στην Εύβοια: Βρέθηκε ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο



Τα λείψανα του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο ανακάλυψε, έπειτα από 100 και πλέον χρόνια έρευνας, ομάδα αρχαιολόγων της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια των εργασιών του καλοκαιριού 2017, ανοίχθηκαν τομές στον χώρο που περιβάλλεται από τις στοές, στις οποίες εντοπίστηκε ο πυρήνας του ιερού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται πράγματι για το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος».



Επίσης, προσθέτει ότι «κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ανακαλύφθηκαν κτίρια διάφορων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.) και υπόγεια κρήνη που είχε κτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε δεύτερη χρήση.

Από κάποιες ενεπίγραφες βάσεις και ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα ‘Αρτέμιδος’, στάθηκε δυνατή η ταύτιση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, καθώς οι επιγραφές αναφέρονται σε αναθέσεις στη θεά Αρτέμιδα, στον αδελφό της Απόλλωνα και στη μητέρα τους Λητώ».

Η ομάδα Ελληνοελβετών αρχαιολόγων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Καρλ Ρέμπερ του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ξεκίνησε το 2007 τη διερεύνηση οικοπέδων στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλησιών ή Παλαιοχώρας, στα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου. Όπως δε, συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ «τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ήρθε στο φως μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.Χ. που πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού».


Σημειώνεται ότι «σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές, το ιερό αυτό υπήρξε από τα σημαντικότερα της Εύβοιας. Η ύπαρξή του είναι γνωστή από το 10ο βιβλίο του έργου του Ρωμαίου γεωγράφου Στράβωνα. Από τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο ιερό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρά τις πολλές υποθέσεις, εξαιτίας της λανθασμένης ένδειξης της απόστασης στο κείμενο του Στράβωνα. Όπως ορθά απέδειξε ο καθ. Ντένις Κνέπφλερ, ιστορικός και επιγραφικός στο Πανεπιστήμιο του Νοοϊσατέλ στην Ελβετία και στο Collège de France, το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος δεν βρισκόταν σε απόσταση 7 στάδια (δηλ. 1,5 χλμ.) από την πόλη της Ερέτριας, όπως αναφέρει ο Στράβων, αλλά σε απόσταση 60 στάδια (δηλ. 11 χλμ.)» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.


Πηγή : eleftherostypos.gr




Ξεφεύγει απο τον έλεγχο η ιλαρά - Κρούσματα σε ιατρικό προσωπικό



Μπροστά στον εφιάλτη της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της ιλαράς βρίσκεται η χώρα καθώς τα κρούσματα της ασθένειας ανήλθαν στα 166 και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι είναι πολύ περισσότερα καθώς όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, επίκειται  τόσο η εργαστηριακή επιβεβαίωση τους όσο και η γεωγραφική επέκτασή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, πέντε μέλη του προσωπικού στο Θριάσιο Νοσοκομείο προσεβλήθησαν από τη νόσο, γεγονός το οποίο έχει θορυβήσει τους γιατρούς. Η απάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στην απρόσμενη αυτή εξέλιξη ήταν πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν ατελώς ή καθόλου εμβολιασμένοι.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι λόγω έλλειψης χρημάτων «το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος των αντισωμάτων ιλαράς, ούτε με τα απαραίτητα εμβόλια». Εγκαλεί το υπουργείο Υγείας για καθυστέρηση» αντιμετώπισης της ιλαράς αναφέροντας ότι «από την στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα ιλαράς στους επαγγελματίες Υγείας φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς κινδυνεύει η ζωή των προσβληθέντων επαγγελματιών υγείας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τη νόσο σε συναδέλφους και ασθενείς».

Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος και ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων παιδιών από οποιοδήποτε άλλο νόσημα που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα, η εισαγωγή του εμβολιασμού για την ιλαρά τη δεκαετία του 1970 και ακολούθως η συστηματική εφαρμογή του εμβολίου MMR από το 1989 συνέβαλαν ουσιαστικά στη μείωση της ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια. 

Η τελευταία επιδημία ιλαράς σημειώθηκε το 1996 και έκτοτε δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο του 2005, οπότε εμφανίστηκαν περιπτώσεις ιλαράς αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και ακολούθως στην υπόλοιπη χώρα μέχρι τον Ιούλιο του 2006.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) και επαναλαμβάνουν ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα. Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Ανοσία διά βίου έχουν μόνο όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν και όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο παρέχεται καθολικά και καλύπτεται από το εθνικό πρόγραμμα.

Σε συνεδρίασή της στις 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αποφασίσει επίσης τα εξής: Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.



Πηγή : tanea.gr


Δεν θέλουν τον Τσίπρα ούτε στο Άγιο όρος θέλει να το επισκεφθεί και οι αγιορείτες αντιδρούν



Σύμφωνα με τον eleftherostypos.gr

Επιστολή στην Ιερά Κοινότητα για να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας το Άγιον Όρος έστειλε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει το romfea.gr, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε την Πέμπτη την επιστολή προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, η οποία με τη σειρά της κάλεσε τους αντιπρόσωπους των 20 Μονών «εις έκτακτον συνεδρίαν», για να κανονίσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθή στο Άγιον Όρος, μετά από πρόσκληση της Ι.Μ. Παντοκράτορος για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας που ολοκληρώθηκε φέτος.

Επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ομάδα Αγιορειτών, οι οποίες θα κορυφωθούν στην συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας.

Τέλος πληροφορίες του Romfea.gr αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Άγιον Όρος για σχεδόν μιάμιση μέρα, αφού το πρόγραμμά του είναι πάρα πολύ επιβαρυμένο.




Καταδίκη συνταξιούχου για κακοποίηση σκύλου!



Συνταξιούχος κρατούσε σε άθλιες συνθήκες έναν σκύλο, σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι και του επεβλήθησαν σκληρές ποινές για κακοποίηση σκύλου.

Μια ακόμη υπόθεση που σχετίζεται με κακοποίηση σκύλου βλέπει το «φως» της δημοσιότητας. Και μάλιστα υπόθεση που προβλέπει ποινή φυλάκισης…

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, επέβαλε αυστηρές ποινές σε συνταξιούχο για κακοποίηση σκύλου. Ο συνταξιούχος τον κρατούσε έγκλειστο με άλλα ζώα σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα του επεβλήθησαν ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα από το Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης Αλιβερίου. Το Σωματείο είχε δώσει τον περασμένο Απρίλιο στον συνταξιούχο τον σκύλο για υιοθεσία. Ο πρόεδρος του σωματείου επισκέφθηκε το διαμέρισμα με σκοπό να πάρει το σκυλάκι πίσω. Τότε, διαπίστωσε πως το ζώο ζούσε έγκλειστο σε άθλιες συνθήκες μαζί με αλλά ζώα. Ο χώρος, παράλληλα, δεν καθαριζόταν.

Έτσι ο συνταξιούχος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου τον περασμένο Ιούλιο και η δίκη του πήρε αναβολή.

Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου, η δυσοσμία στο διαμέρισμα ήταν τόσο έντονη που δυσκολεύτηκαν να εισέλθουν στον χώρο οι αστυνομικοί όταν ειδοποιήθηκαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο. Οι υπεύθυνοι του σωματείου θεωρούν πως ο συνταξιούχος έχει κακοποιήσει στο παρελθόν και άλλα ζώα. 

Το δικαστήριο διέταξε την αφαίρεση της επιμέλειας του σκύλου και την επιστροφή του στο σωματείο της Κύμης. Η υγεία του είναι βεβαρημένη από τις συνθήκες που τον κρατούσε ο συνταξιούχος…



Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr


Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αλιείς στο Κερατσίνι


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στο Κερατσίνι, όπου είχε συνάντηση με αλιείς και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το ναυάγιο στη Σαλαμίνα.

Απευθυνόμενος στους αλιείς, ο κ. Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

«Χαίρομαι που σας επισκέπτομαι. Και λυπάμαι, ταυτόχρονα, που έρχομαι σε μια συγκυρία, η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. 11 μέρες μετά από μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Θα έχουμε και, στη συνέχεια, την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά πως και εσείς βιώσατε το πρόβλημα. 

Είμαι εδώ, όμως, για να πω σε εσάς, αλλά και σε όλους τους αλιείς ότι έχουμε θέσει όλες τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του Κόμματός μας στη διάθεσή σας για έναν και βασικό σκοπό. Πως θα εξασφαλίσουμε διαθέσιμους πόρους, προκειμένου να αποζημιωθούν άνθρωποι οι οποίοι, από τη μια στιγμή στην άλλη, είδαν στην κυριολεξία το βιός τους και την επαγγελματική τους διαδρομή να καταστρέφονται. 


Υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι. Υπάρχει ένα Διεθνές Ταμείο Αποζημίωσης για ζημιές που προκύπτουν από περιβαλλοντική ρύπανση. Ένα Ταμείο ύψους 900.000.000 ευρώ, το οποίο πρέπει - και οφείλει - η ελληνική Κυβέρνηση να το κινητοποιήσει το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχουν, όμως, και ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας. 

Ο Κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες αποζημίωσης για τέτοιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Και, βέβαια, υπάρχουν πάντα και οι έκτακτοι πόροι, που έχει στη διάθεσή της κάθε εθνική Κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει μια πρώτη αποζημίωση σε ανθρώπους, οι οποίοι θίγονται και οι οποίοι στην κυριολεξία δεν μπορούν να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα. 

Λυπάμαι, πραγματικά, γιατί 11 μέρες μετά το ατύχημα, εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που δείχνει απόλυτο μπάχαλο – τολμώ να πω – και έλλειψη συντονισμού ως προς τις βασικές δράσεις, τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία. Το ζήτημα δεν είναι μόνο – θέλω να το τονίσω – να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες. Νομίζω ότι όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την ανεπάρκεια του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. 



Το ζήτημα, τώρα, είναι να αποφύγουμε κάποια χειρότερη ζημιά. Και θέλω να τονίσω – και με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ – πόσο απαραίτητο, κατεπείγον είναι να προχωρήσει η διαδικασία απάντλησης των περίπου 700 τόνων, που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο ναυάγιο. Μια καινούργια εν δυνάμει οικολογική καταστροφή, η οποία πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απορρύπανσης και να κινηθούν όλες οι διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν επαγγελματίες άνθρωποι, οι οποίοι θίχτηκαν από αυτήν την πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. 

Η δική μου δουλειά δεν είναι να κάνω εδώ αντιπολίτευση πάνω σε μια πετρελαιοκηλίδα, η οποία, δυστυχώς, θα αφήσει το αποτύπωμά της για αρκετό χρονικό διάστημα. Η δουλειά μου είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, από δω και στο εξής, για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Να δούμε ποιες είναι οι διαδικασίες, ώστε από εδώ και στο εξής να μην έχουμε ξανά αντίστοιχο πρόβλημα σε περίπτωση άλλου ναυαγίου. Και κυρίως να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους, που βλέπουν ότι η καθημερινότητά τους αλλάζει βίαια, από τη μια στιγμή στην άλλη. Είτε είναι επαγγελματίες αλιείς είτε είναι - και εσείς - ερασιτέχνες αλιείς, που σε ένα βαθμό ζείτε από τη θάλασσα, αγαπάτε τη θάλασσα. Και είμαι σίγουρος ότι και η δική σας η καρδιά ματώνει με αυτά τα οποία βλέπετε, είχατε δει ή μπορεί να δείτε από δω και πέρα. Αυτά είχα να σας πω εγώ εισαγωγικά. 



Δώδεκα μέρες μετά το ναυάγιο, υπάρχουν ξεκάθαρα θέματα συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων. Βάζουν ζητήματα που αφορούν στον κυβερνητικό συντονισμό πολλά εμπλεκόμενα Υπουργεία. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που εποπτεύει την αλιεία για τα ζητήματα των αποζημιώσεων. 

Δεν είναι δυνατόν να μην έχει γίνει μια συντονιστική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα μπορέσει αυτά τα ζητήματα να τα βάλει στο τραπέζι και να υπάρξει ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, σε υψηλότατο επίπεδο, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά.



Ο πρωθυπουργός ακόμα δεν έχει πάει να επισκεφθεί την περιοχή. Θα πάει, κάποια στιγμή, όταν - είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - του το επιτρέψει το βαρύ του πρόγραμμα. Λυπάμαι. Όταν είσαι πρωθυπουργός, πρέπει να έχεις μία βασική αίσθηση των προτεραιοτήτων. 

Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Όσο κι αν προσπαθήσουν να την κρύψουν, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ζημιωθεί, έχει συντελεστεί μια μεγάλη καταστροφή στο μαργαριτάρι της πρωτεύουσας και δεν μπορείς να είσαι απών. 

Άρα, εκτός από τα ζητήματα της καθυστερημένης επέμβασης, υπάρχει και ζήτημα συντονισμού. Αλλά, για να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες, πρέπει κάποιος να καθίσει, να τους βάλει κάτω, να τους ρωτήσει και να τους δώσει κατευθύνσεις. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι μόνο ο πρωθυπουργός, ο οποίος λυπάμαι που το λέω, είναι παντελώς απών». 




Αναβάλλει το «λουκέτο» στις Σκουριές η Eldorado Gold



Την απόφασή της να μην προχωρήσει προς το παρόν σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει για σήμερα, ανακοίνωσε χθες η Eldorado Gold, την οποία συνδέει με την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση και επιτυχή για την εταιρεία αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμά της να θέσει τα έργα της σε κατάσταση συντήρησης αλλά και να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της. Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα επαφών που έλαβαν χώρα χθες μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την πίεση και της δυναμικής πορείας διαμαρτυρίας περίπου 1.000 εργαζομένων που έφτασαν χθες στην Αθήνα. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διέψευσε χθες ότι υπήρξε επικοινωνία του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστον Τριντό με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» κ. Δημήτρης Δημητριάδης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είχε και ο ίδιος την ίδια πληροφόρηση. Την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με την Εldorado προς άρση του αδιεξόδου μετέφερε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, ο γ.γ. Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος. Σύμφωνα μάλιστα με τους εργαζομένους, ο διάλογος θα ξεκινήσει μόλις επιστρέψει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης από την Κρήτη.

Η διαιτησία συνεχίζεται

Ανεξάρτητα, πάντως, από τον διάλογο και την έκβασή του και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι η διαιτησία θα συνεχιστεί κανονικά. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι επίμαχο θέμα των δύο πλευρών είναι η άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης της μονάδας εμπλουτισμού των Σκουριών, με την Eldorado να έχει ανακοινώσει επισήμως ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης ανεξάρτητα από τη διαιτησία και τον κ. Σταθάκη να έχει δηλώσει επίσημα ότι η αδειοδοτική διαδικασία των Σκουριών «παγώνει» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο εξέδωσε μια σειρά από καιρό εκκρεμών αδειών ρουτίνας για το project της Ολυμπιάδας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποφασίσαμε προσωρινά να αναβάλουμε την απόφαση να θέσουμε τις εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης», δήλωσε ο επικεφαλής της Eldorado κ. Τζορτζ Μπερνς. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Η Eldorado στην ανακοίνωσή της επίσης αναφέρει ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό κράτος βάσει ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Την παραμονή της Eldorado χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί χρειάστηκε τόσος χαμένος χρόνος, διεθνής διασυρμός και πιέσεις για να γίνουν τα αυτονόητα;».



Χρύσα Λιάγγου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Όλη την νύχτα πάλευαν με την φωτιά στην Νεμέα



Φωτιά μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης κοντά στη Νεμέα, στην περιοχή Κούτσι.

Στο σημείο επιχειρούν όλη τη νύχτα ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 98 πυροσβέστες,40 οχήματα, 24μελές πεζοπόρο και τέσσερα οχήματα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά έχει προσλάβει διαστάσεις λόγω του δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής, που περιλαμβάνει καλλιέργειες αλλά και ρεματιές.

Φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά σε μικρότερη έκταση, στα Χανιά κοντά στο χωριό Βαφές και σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Λιμνιά Καβάλας και Κοιλωμένο Ζακύνθου.








«Τριβόταν με πετσέτα αλλά δεν καθάριζε με τίποτα» λέει αυτόπτης μάρτυρας της «γυναίκας με το πετρέλαιο»



Τι λέει στο protothema.gr ο δεύτερος εικονιζόμενος της φωτογραφίας-σοκ από το Παλαιό Φάληρο, που δείχνει μια γυναίκα μέσης ηλικίας να βγαίνει από την θάλασσα γεμάτη μαζούτ στο δέρμα της

Δεν είναι εύκολο να πιστέψεις πως η φωτογραφία με την γυναίκα που κολύμπησε στα νερά του Φαλήρου και βγήκε καλυμμένη πίσσα είναι αληθινή... Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο βάθος και αριστερά της φωτογραφίας-σοκ, περιγράφει αποκλειστικά στο protothema.gr, τι συνέβη προχθές το απόγευμα στην παραλία του Μπάτη. 




Κωδικός «δολοφονήστε τον Κιμ»



Οι πληροφορίες ότι η Νότια Κορέα ενέκρινε σχέδια για την εξόντωση του βορειοκορεάτη ηγέτη προκαλούν ερωτήματα. Τι πιθανότητες επιτυχίας και ποιους κινδύνους κρύβει μια τέτοια επιχείρηση.

Πληροφορίες ότι η Νότια Κορέα ενέκρινε σχέδια για τη δημιουργία μονάδας ειδικών δυνάμεων με στόχο τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να σηματοδοτούν μια απότομη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Σεούλ. Η δραματική δοκιμή της τεράστιας θερμοπυρηνικής βόμβας του Βορρά, στις 3 Σεπτεμβρίου, λέγεται πως ήταν ο καταλύτης που έπεισε τον πρόεδρο Μουν Τζε Ιν να καταστρώσει σχέδια και για επιθετική αλλαγή καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά πόσο σοβαρά το εννοεί, και υπάρχει περίπτωση να πετύχει η επιχείρηση της φυσικής εξόντωσης του «πυρηνικού δικτάτορα»;

 Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει τη δράση μιας επιλεγμένης ομάδας πεπειραμένων και αδίστακτων πρακτόρων που θα προσεγγίσουν τον βορειοκορεάτη ηγέτη και θα τον εκτελέσουν, ενώ παράλληλα θα πληγούν με αστραπιαία χτυπήματα 1.000 επίκαιροι και κομβικοί στόχοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ, το σχέδιο προβλέπει ταχύτατη διείσδυση της ομάδας των δολοφόνων στο βορειοκορεατικό έδαφος και εκτέλεση των στόχων σε χρόνο μηδέν (προφανώς σε συνεργασία με αντικαθεστωτικούς στο εσωτερικό της χώρας). 

Αν αληθεύουν αυτά τότε ο Μουν, ένας προοδευτικός πολιτικός που εξελέγη τον Μάιο με πρόγραμμα δέσμευσης με τον Βορρά και ο οποίος μίλησε στο Βερολίνο τον Ιούλιο με αυτοπεποίθηση για τη δημιουργία ενός «μόνιμου καθεστώτος ειρήνης» στη χερσόνησο, έχει κάνει στροφή 180 μοιρών μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των δοκιμών του Βορρά. Λέγεται ότι η ηγεσία της Σεούλ έχει τρομοκρατηθεί από την προφανή αποτυχία της στρατιωτικής αποτροπής και από την αδυναμία του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει το πυραυλικό/πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει ακάθεκτη τον ταχύ εκσυγχρονισμό των συμβατικών και των πυρηνικών της όπλων.

 Αν ο Βορράς μπορέσει τελικά να χτυπήσει με ένα βλήμα μεγάλου βεληνεκούς, οπλισμένο με ισχυρή, μικροσκοπική πυρηνική κεφαλή, αστικό στόχο στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν, αν και απρόθυμα, να αποδεχθούν την ανάγκη για στρατιωτική δράση στην Κορεατική Χερσόνησο.

 Φοβίζοντας τον Κιμ, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι η ζωή του μπορεί να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, η Σεούλ ελπίζει να αντισταθμίσει αυτόν τον κίνδυνο και να πείσει τον Βορρά να σταματήσει τις δοκιμές και να προβεί σε εποικοδομητικό διάλογο. Αλλά πόσο αξιόπιστη είναι η απειλή της δολοφονίας και πόσες πιθανότητες έχει να αποθαρρύνει πραγματικά τον Βορρά;

 Στο παρελθόν, οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν τον κίνδυνο να γίνουν στόχος δολοφονικής επίθεσης. Τον Μάρτιο του 1993, για παράδειγμα, σε μια εποχή εντάσεων ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, πέρασε έναν ολόκληρο μήνα κλεισμένος σε ασφαλές υπόγειο καταφύγιο, έχοντας κηρύξει τη χώρα σε «ημι-πολεμική κατάσταση» όταν ανακοίνωσε την απόσυρση της Β. Κορέας από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT). Και πριν από λίγους μήνες, τον Μάιο, η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε ότι η CIA επιχείρησε να δωροδοκήσει έναν βορειοκορεάτη πολίτη για να πραγματοποιήσει βιοχημική επίθεση στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

 Είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι μπορεί να είναι απλώς προπαγάνδα που σχεδιάστηκε για να απομακρύνει την προσοχή από τις δολοφονίες του ίδιου του καθεστώτος, κυρίως τη δραματική δολοφονία του μεγαλύτερου αδελφού του Κιμ τον Φεβρουάριο στη Μαλαισία από βορειοκορεάτες πράκτορες που χρησιμοποίησαν το φονικό νευροπαραλυτικό αέριο VX.

 Λαμβάνοντας υπόψη τους φόβους και τις προφυλάξεις των ηγετών του Βορρά, ένα δολοφονικό «χτύπημα» σχεδιασμένο από τη Νότια Κορέα θα ήταν πολύ επικίνδυνο και θα μπορούσε εύκολα να εκφυλιστεί σε σενάριο Κόλπου των Χοίρων, συγκρίσιμο με την αποτυχία της κυβέρνησης Κένεντι να ανατρέψει τον Φιντέλ Κάστρο το 1961 στην Κούβα.

Επομένως, ο Νότος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Μια απόπειρα δολοφονίας θα μπορούσε να προκαλέσει εύκολα αντίποινα από τον Βορρά με τη μορφή περιορισμένης στρατιωτικής δράσης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να κλιμακωθεί απροσδόκητα σε μια πλήρη πυρηνική ανταλλαγή.

 Απειλώντας απευθείας τον Κιμ, οι Νοτιοκορεάτες μπορεί να υπολογίζουν ότι θα υπονομεύσουν την υποστήριξη προς το καθεστώς μεταξύ των πολιτικών ελίτ στην Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες θα μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν πραξικόπημα ενάντια στον βάναυσο νεαρό ηγέτη. Αλλά και αυτό το σενάριο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο. Ο Κιμ είναι παρανοϊκός με την ασφάλειά του και αδίστακτος στην τιμωρία των εχθρών του, έχοντας εξοντώσει ακόμα και στενούς συγγενείς. Και ο φόβος μιας καταστροφικής και αιματηρής αντεπανάστασης είναι αρκετός για να σταματήσει όποιον σκέφτεται να σχεδιάσει την ανατροπή της ηγεσίας.

Οι ειδικοί λένε πως η δολοφονία του Κιμ είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου με χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας. Η κυβέρνηση του Μουν προβάλλει αυτή την απειλή σε μια στιγμή που ακούγονται όλο και πιο δυνατά οι φωνές συντηρητικών κύκλων της Νότιας Κορέας, που θέλουν να αποκτήσει η χώρα τις δικές της πυρηνικές δυνατότητες για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη απειλή από τον Βορρά.

Η κυβέρνηση της Σεούλ παραμένει αντίθετη σε ένα τέτοιο βήμα, εν μέρει επειδή φοβάται ότι αυτό θα πυροδοτήσει μια επιζήμια και αποσταθεροποιητική κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή και θα κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με τον Βορρά, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης που μπορεί να προκύψει από εσφαλμένες πληροφορίες και κακό υπολογισμό.





Μητροπούλου Ειρήνη
Πηγή : tovima.gr