Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΛΣΤΑΤ: Σε χαμηλά επίπεδα η ανάπτυξη μόλις 0,8% και μείωση 17,1% στις επενδύσεις



Μεγάλη μείωση κατά 17,1% παρατηρείται στις επενδύσεις  όταν το ίδιο μέγεθος το α' τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 19,6%.

Στα χαμηλά και η ανάπτυξη το β' τρίμηνο του 2017, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η καθυστέρηση που οφείλεται καθαρά στην ανικανότητα και ακαταλληλότητα της κυβέρνησης Τσίπρα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποδείχτηκε ότι είχε κόστος για την πορεία του ΑΕΠ, ενώ οι ελπίδες της κυβέρνησης στρέφονται πλέον στο γ' τρίμηνο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του έτους για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ που από τα νούμερα δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο στόχος που έταξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 0,5% παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο σε όρους όγκου από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 εμφάνισε αύξηση 0,8%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Και παρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Μαξίμου πανηγυρίζει!! Και μη χειρότερα έλεος!!


Κυριάκος Μητσοτάκης : Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στην Ν.Α. Ευρώπη



«Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, αποτελεί συνειδητή επιλογή μου να πορευτώ λέγοντας την αλήθεια. Οι πολίτες έχουν εξαπατηθεί πολλές φορές και δεν αντέχουν άλλα ψέματα». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε, σήμερα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, με μεταπτυχιακούς φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστήμιου Stanford.

«Τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες είναι οι νέες δουλειές, η ασφάλεια και η εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας. Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα των υπέρμετρων υποσχέσεων».



«Διανύουμε», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «τον όγδοο χρόνο οικονομικής κρίσης. Οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας. Η πλειονότητα εκτιμά ότι η κατάσταση χειροτερεύει».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αιτίες της κρίσης ήταν η αποτυχία των πολιτικών, ο υπερβολικός δανεισμός και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την είσοδό της στην Ευρωζώνη για να γίνει πιο ανταγωνιστική ως οικονομία.

«Το 2015», συνέχισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να ανέλθουν στην εξουσία. Ξόδεψαν έξι μήνες διαπραγμάτευσης και τελικώς υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο με τεράστιο κόστος για τους Έλληνες πολίτες».


Απαντώντας σε ερωτήσεις για το δικό του σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι αναγκαίο να έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Με λιγότερους φόρους και ιδιωτική πρωτοβουλία να βάλουμε ξανά μπροστά τη “μηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με καλύτερο και αποτελεσματικότερο Κράτος, που θα στέκεται αρωγός στις επενδύσεις και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Προσωπικά, στοχεύω να οικοδομήσω, και πάλι, την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική».



Για τις αλλαγές που σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Θα προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και περικοπή των δαπανών. Με ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις και με εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις που θα στείλουν “μήνυμα” στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια. Και, βεβαίως, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ώστε η χώρα να πάψει να εξάγει φοιτητές και να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».



Μύκονος: Με απόφαση Κονιόρδου «αλώνεται» η παραλία της Φτελιάς



Μια από τις τελευταίες ελεύθερες παραλίες του νησιού που βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο θα γεμίσει ξαπλώστρες με πιθανότερους αγοραστές τους Γερμανούς του «Scorpios»   

Το έκανε πάλι το θαύμα της η γνωστή για τις γκάφες της υπουργός Πολιτισμού-την Πέμπτη έγινε γνωστό το νέο φιάσκο του με την απόρριψη ένταξης της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ-επιτρέποντας από την ερχόμενη σεζόν την δημοπράτηση της παραλίας στην Φτελιά της Μυκόνου, μια από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία που έχει μείνει χωρίς ξαπλώστρες.

Στις 25 Αυγούστου υπέγραψε την απόφαση που επιτρέπει την δημοπράτηση μιας από τις τελευταίες παρθένες παραλίες του νησιού, αγαπημένη των σέρφερ αλλά και των ελλήνων που απολάμβαναν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώνουν μια μικρή περιουσία για ξαπλώστρες.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων πάνω από την παραλία φέρεται όπως ακούγεται έντονα στο νησί να έχουν έρθει σε μια πρώτη συνεννόηση με τους Γερμανούς του «Scorpios», ώστε οι τελευταίοι να επινοικιάσουν τα ακίνητά τους και να «χτυπήσουν» την Φτελιά.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι αρχαιολογικός χώρος, οι ενδιαφερόμενοι δεν απευθύνθηκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, που υπάγεται στον Υφυπουργό Οικονομικών.

Γνωρίζοντας ότι αν απευθύνονταν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία θα έπρεπε να περιμένουν χρόνια, προχώρησαν αμέσως μετά σε απευθείας επαφή με την κυρία Λυδία Κονιόρδου. Η υπουργός όπως αποδείχτηκε δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογράψει τέλη Αυγούστου την απόφαση που επιτρέπει την «άλωση» της Φτελιάς από ξαπλώστρες, ομπρέλες ενώ θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο και ένα beach bar.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη παραλία, κομμάτι της οποίας διαχειρίζονται εδώ και δέκα χρόνια ο Νεκτάριος Νικολόπουλος και ο Παύλος Γιαβής.

Οι τελευταίοι λένε ότι ποτέ δεν χρέωσαν κανέναν άνθρωπο που έκατσε στις μαξιλάρες που είχαν σε ένα μέρος της παραλίας, ακόμη και αν αυτός δεν ήθελε να παραγγείλει κάτι από το εστιατόριο που διατηρούν πάνω από την Φτελιά.

Φέτος η Αστυνομία έστειλε στον αυτόφωρο υπάλληλό τους, επειδή δεν χρέωναν ξαπλώστρες-οι οποίες δεν υπήρχαν-μετά από ανώνυμη καταγγελία, ότι έχουν βάλει πέργκολες στην παραλία.

Ο Δήμος Μυκόνου δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής στο όλο θέμα και πολλοί είναι αυτοί που εικάζουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία του κ. Κουκά να δείξει ότι νοιάζεται για το νησί του, ζητώντας αρχικά μια αυτοψία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την συγκεκριμένη παραλία.
Άνθρωποι που έχουν δει το υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα για τις ξαπλώστρες κάνουν λόγο για πολλά λάθη, ενώ κανείς δεν ξέρει αν θα τηρηθούν τα όσα αναφέρει στην απόφασή της η κυρία Λυδία Κονιόρδου.

Σε ένα νησί, όπου οι παρανομίες κάθε είδους έχουν στήσει πάρτι εδώ και χρόνια, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε από τώρα την Φτελιά που όλοι ήξεραν σαν μια cool παραλία, χωρίς υπερβολές και με μια έντονη boho διάθεση.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται;

Από πέρυσι είχε ακουστεί το ενδιαφέρον των τριών Γερμανών πίσω από το project του «Scorpios» για την Φτελιά, μετά από προσέγγιση που τους έκαναν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πάνω από την παραλία, οι οποίοι οσμίστηκαν ζεστό χρήμα.

Και όλα αυτά για μια παραλία για την οποία κανείς δεν ενδιαφερόταν μέχρι το 2005, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά με κάποιες παροχές, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της και πάντα χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Το δίδυμο Νεκτάριος Νικολόπουλος-Παύλος Γιαβής της έδωσε από την αρχή ένα boho αέρα και μια χαλαρότητα που σταδιακά άρχισε να εκλείπει από τις άλλες παραλίες της Μυκόνου, ειδικά  μετά την μετάλλαξη του νησιού τα τελευταία χρόνια.

Οι Γερμανοί του Scorpios μετά την τρελή επιτυχία που είχε το εγχείρημα με άρωμα Μεξικού και τον χαμό που γίνεται κάθε μέρα στο μυσταγωγικό τους ηλιοβασίλεμα, δείχνουν ότι έχουν επεκτατικές τάσεις αφού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Με εισπράξεις τον φετινό Ιούλιο που ξεπέρασαν τα 4.000.000 ευρώ αναμένεται να κλείσουν την φετινή σεζόν με τζίρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 18.000.000 ευρώ!

Οι πληροφορίες λένε ότι επιθυμούν διακαώς να πάρουν την Φτελιά και να επινοικιάσουν τα κτήρια πάνω από την παραλία ή ακόμη και να τα αγοράσουν, προκειμένου να στήσουν το νέο τους επιχειρηματικό εγχείρημα, που δεν θα θυμίζει σε τίποτε την τελευταία ίσως παρθένα παραλία του νησιού.   


Πηγή : protothema.gr     


Γερμανικός τύπος: Η Ελλάδα θέλει πιο αποτελεσματικό δημόσιο



«Με τριετές σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της χώρας και να την καταστήσει πιο αποτελεσματική" γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, "το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη προβλέπει την καλύτερη εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, την πρόσληψη προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες, και τη μετάθεση θέσεων εργασίας σε τομείς όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Επιπλέον, προβλέπεται η καταπολέμηση της διαδεδομένης οικογενειοκρατίας. Μέχρι το 2020 οι δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν αποκομματικοποιηθεί και θα είναι ανεξάρτητες, υποσχέθηκε η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, υπεύθυνη για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί βασικό αίτημα των χρηματοδοτών της Ελλάδας. Το 2010 σχεδόν ένας στους πέντε απασχολούνταν στον δημόσιο τομέα. Από τότε ο αριθμός των ανθρώπων που απασχολούνται στο δημόσιο μειώθηκε κατά 18%».

Το ίδιο θέμα σχολιάζει με αναλυτικό άρθρο υπό τον τίτλο «Μάχη κατά των πελατειακών σχέσεων» και η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εδώ και δεκαετίες ο δημόσιος τομέας αποτελεί αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Επί παλαιότερων κυβερνήσεων ήταν σύνηθες να εξασφαλίζονται θέσεις του δημοσίου σε ψηφοφόρους. Αυτό το πελατειακό σύστημα θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά αίτια για τα προβλήματα των ελληνικών προϋπολογισμών. 


Πηγή : star.gr


Δεν άρεσε στον Ερντογάν η ποινική δίωξη κατά των μπράβων του



Ο  Ερντογάν νόμιζε ότι κάθε χώρα είναι σαν την Τουρκία και μπορεί να επιβάλει την βία και το καθεστώς ελεύθερα, αλλά πήρε το μάθημα του.

Τόλμησε ο Ερντογάν αντί να ζητήσει συγνώμη να χαρακτηρίσει σκανδαλώδες το γεγονός ότι η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 μπράβων της προσωπικής του φρουράς, που κατηγορούνται δικαιολογημένα για επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον στη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Μάιο.

Οι κατηγορίες συνέχισε να λέει ο Ερντογάν είναι «Είναι μια σκανδαλώδης απόδειξη του πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ».

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται πρόσωπα που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τη βία για να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση».





Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Σταύρος Θεοδωράκης



Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Γιατί ασχολούμαστε με την πολιτική;

Εγώ μπήκα στην πολιτική γιατί πίστεψα ότι μπορεί να αλλάξω τη ζωή των ανθρώπων. Όχι της οικογένειάς μου, αλλά όλων αυτών που παλεύουν καθημερινά, τόσα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα.

Έπειτα από 8 χρόνια μνημόνια και θυσίες, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται, ακόμα και σήμερα, διεθνώς, ως μια περίπτωση αποτυχίας. Ο λαός, όμως, δεν απέτυχε! Η χώρα δεν απέτυχε! Εκείνο που απέτυχε, εκείνο που χρεοκόπησε είναι το μοντέλο που κυριαρχεί. Κρατισμός, αναξιοκρατία, λαϊκισμός! Εξ ου και το διαζύγιο των πολιτών από τα κόμματα.

Το Ποτάμι, τα τρία αυτά χρόνια, κατάφερε πολλά. Γι΄ αυτό οι εθελοντές του, εγώ, όλοι μας, δεχτήκαμε αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις από τους βολεμένους των κομματικών μηχανισμών, των συντεχνιών και των συμφερόντων. Δεν δειλιάσαμε όμως! Συνεχίσαμε να λέμε τις πικρές αλήθειες και τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και σήμερα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τη μεγάλη χρησιμότητα του Ποταμιού στον τόπο.

Τώρα, όμως, ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα.

Να σπάσουμε τα φράγματα. Να σπείρουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε νέα χωράφια. Να δουν οι πολίτες της λογικής -σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι, κυρίως οι νέοι- ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να κάνουμε όλοι μαζί τη μεγάλη υπέρβαση. Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που έχουν αποτύχει, σε αυτούς που έχουν δείξει τα όριά τους.

Αποφάσισα, λοιπόν, να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, προοδευτικού Κινήματος.

Το σχέδιό μου είναι απλό: Ανοιχτό κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα!

Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Οι προτεραιότητες είναι χαρτογραφημένες:

- Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές είσπραξης φόρων
- Το δημόσιο δεν είναι κομματικό λάφυρο
- Οι νέοι δεν είναι είδος προς εξαγωγή

Οι πολίτες πρέπει να χαιρόμαστε τις γειτονιές μας. Πρέπει να χτίσουμε, σε νέες βάσεις, μια Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί.

Η ώρα είναι 8 το πρωί. Αυτή την ώρα ανεβαίνουν τα πρώτα ρολά. Κι εγώ ξεκινώ αυτόν τον όμορφο προεκλογικό αγώνα. Μέχρι τον Νοέμβριο θα προσπαθήσω να περπατήσω όλους τους δρόμους της Αθήνας, τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Να συζητήσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε: Να συναντηθούμε και να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα . Να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας.

Αρκεί να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά.

Tο βίντεο της ανακοίνωσης. 






Νέα Δημοκρατία : Υιοθετεί ή καταδικάζει ο κ. Τσίπρας τις δηλώσεις Τόσκα;



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«24 ώρες μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του κ. Τόσκα κατά των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, η Κυβέρνηση σιωπά.

Οι Έλληνες πυροσβέστες, σύγχρονοι ήρωες στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς ατομικά μέσα προστασίας και με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, σώζουν ζωές, προστατεύουν περιουσίες και το φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο κ. Τόσκας, όμως, τους κατηγορεί για ανεπάρκεια!

Ο ίδιος υπήρξε υψηλόβαθμος στρατιωτικός, αλλά - όπως φαίνεται - δεν έμαθε ποτέ ότι την αποτυχία την αναλαμβάνει ο στρατηγός και δεν τη φορτώνει στους στρατιώτες του.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει: Υιοθετεί ή καταδικάζει τις δηλώσεις Τόσκα;». 




Νέες δολοφονικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικών το βράδυ στην Αθήνα



Όπως σχεδόν κάθε βράδυ, νέα επεισόδια σημειώθηκαν το βραδύ της Πέμπτης στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Βαλτετσιού, δέχθηκε δολοφονική επίθεση με μολότοφ. 

Ομάδα αντιεξουσιαστών γύρω στα 30 άτομα που φορούσαν κουκούλες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι για να τους απωθήσουν χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και έκαναν χρήση χημικών.

Ευτυχώς και πάλι δεν υπήρξαν θύματα από την πλευρά των αστυνομικών και η κοροϊδία κατόπιν όπως ξέρουμε εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου το οποίο λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερο.




Συνελήφθη 17χρονη υπήκοος Ρουμανίας, μέλος εγκληματικής ομάδας που διέπραττε κλοπές




Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, μεσημβρινές ώρες της 27-8-2017 στο Χαλάνδρι, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, μία 17χρονη υπήκοος Ρουμανίας, για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης. 

Η 17χρονη λίγο νωρίτερα είχε αφαιρέσει κινητό τηλέφωνο από πελάτη εστιατορίου στην ίδια περιοχή.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Χαλανδρίου, η 17χρονη τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούνιο, είχε ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με σκοπό την διάπραξη κλοπών από πελάτες που βρίσκονταν σε καταστήματα.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με έντονο συνωστισμό και ακολούθως, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα (επαιτεία, αναζήτηση πληροφοριών, κάλυψη αντικειμένων με χαρτί κλπ), προσέγγιζαν τα θύματα τους και αποσπώντας τους την προσοχή, αφαιρούσαν κινητά τηλέφωνα, χρήματα και πορτοφόλια από το τραπέζι. Επιπλέον, άλλα μέλη της ομάδας παρέμεναν εξωτερικά για να επιτηρούν.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί έξι (6) περιπτώσεις κλοπών στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι και στην Αγία Βαρβάρα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος την παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Νέα Δημοκρατία : Βυθίζουν τη χώρα στη διαφθορά



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Αναπληρωτή Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου, σε ερώτηση 35 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την πορεία των μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της Διαφθοράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το τρίτο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, ανάμεσα στα άλλα, ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο και έγκαιρα - και  μάλιστα μέχρι τις 31/12/2016 - τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).  

 Τώρα, με περίσσιο θράσος, ο αρμόδιος Υπουργός δηλώνει ότι οι δράσεις αυτές εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης.  Άλλωστε, από τις 19 πρόσφατες συστάσεις της GRECO, έχει υλοποιήσει ελάχιστες.  Για αυτό η χώρα έπεσε 11 θέσεις στον πίνακα της Διεθνούς Διαφάνειας.

Εκείνοι που υποσχέθηκαν ότι θα μαζέψουν 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή, το οικονομικό έγκλημα, το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού και τόσα άλλα, βυθίζουν τη χώρα στη διαφθορά, αποδεικνύοντας ότι - και στα ζητήματα διαφάνειας - κορόιδεψαν  τους πολίτες».


Μέγα φιάσκο του υπουργείου Πολιτισμού: Απορρίφθηκε η ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ



Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απέδωσε το φιάσκο με την Αμφίπολη σε «έλλειμμα συνεννόησης».

Με τη φράση η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επιχείρησε να δικαιολογήσει το φιάσκο της απόρριψης του φακέλου ένταξης της Αμφίπολης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ειδική υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή, η κυρία Κονιορδου είπε με νόημα: «Προφανώς υπήρξε ένα έλλειμμα επικοινωνίας και έγκαιρης επαφής και γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτή η απόρριψη. Όμως, εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε αυτό το λαμπρό έργο μαζί, σε συνεργασία, γιατί μόνο σε συνεργασία μπορούμε να το καταφέρουμε. Υπάρχει ένας ιστορικός ρόλος που όλοι αντιλαμβανόμαστε και πάνω απ’ όλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και οι ίδιοι άνθρωποι που και εσείς η ίδια παραδεχθήκατε ότι έχουν κάνει αυτά τα λαμπρά έργα».

Πάντως, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση, για να υπάρξουν τυχόν επιπλέον διευκρινίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αμέσως κινητοποιήθηκε στις 2-8-2017, σε κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στην έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκαν εκατέρωθεν διευκρινίσεις και καταγράφηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία για την εκ νέου υποβολή της πρότασης με χρονικό ορίζοντα -κι εδώ ερχόμαστε στο χρονοδιάγραμμα- την 20ή Σεπτεμβρίου 2017 που θα υπάρξει και καινούργια συνάντηση, για να υπάρξουν τυχόν επιπλέον διευκρινίσεις που απαιτούνται, για την οποία εργάζονται αδιαλείπτως και πυρετωδώς όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δηλαδή η Διεύθυνση Αναστήλωσης, η Διεύθυνση Συντήρησης μαζί με την αρμόδια διαχειριστική αρχή του υπουργείου», είπε η κυρία Κονιόρδου.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ μίλησε για συστηματική εγκατάλειψη εδώ και δυόμισι χρόνια του μνημείου και υπενθύμισε τις «αλήστου μνήμης δηλώσεις του κ. Ξυδάκη, του προκατόχου σας, ότι η ανασκαφή της Αμφίπολης είναι σαν όλες τις άλλες ανασκαφές, ότι είναι Χόλιγουντ, ότι δόθηκαν υπέρμετρες χρηματοδοτήσεις και άλλες τέτοιες πραγματικά ανακριβείς δηλώσεις».

Μάλιστα, η κυρία Αραμπατζή κάλεσε την υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις ενέργειες που έχει κάνει το υπουργείο για το μείζον ζήτημα της ανάλυσης των οστών των νεκρών και του βαθμού συγγένειας των νεκρών στο ταφικό συγκρότημα, εξόχως σημαντικά για την ιστορικότητα και την αξία του μνημείου, με την κυρία Κονιόρδου να κρατάει ίσες αποστάσεις από το θέμα της χρονολόγησης, παραπέμποντας το ζήτημα στην αναμενόμενη επιστημονική κατάθεση της ανασκαφέως.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Τρανταχτές υποθέσεις από το πάρτι της φοροδιαφυγής αποκάλυψε η ΑΑΔΕ



Αφορούν χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων- Δημοσιογράφος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και διοργανωτής γάμων απέκρυψε έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ - Εταιρείες δεν απέδιδαν ΦΠΑ ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ 

Δεκαέξι  μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που ερευνούν οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ ήρθαν στο φως από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. 

Οι υποθέσεις αυτές προέκυψαν κατόπιν διασταύρωσης στοιχείων και πληροφοριών και οι σχετικοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Επισημαίνεται ότι τα ονόματα των παραβατών και οι επωνυμίες των επιχειρήσεων δεν ανακοινώνονται, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, που είναι οι ακόλουθες: 

1. Ατομική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου με αντικείμενο το εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκίνητων και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο εξαρτημάτων κινητής τηλεφωνίας, δεν δήλωσε εισόδημα ύψους 2.899.081,96 €. Επιπλέον διαπιστώθηκε υποβολή ανακριβών δηλώσεων Φ.Π.Α. με διαφορά φόρου ύψους 1.253.060,27 €.

2. Ελεύθερος επαγγελματίας (δημοσιογράφος) απέκρυψε εισοδήματα ύψους 
518.305,75€.

3. Τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.192,94€.

4. Τυπογραφική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.466.046,59 €.

5. Εμπορική επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στο εμπόριο χάρτου στην περιοχή του Πειραιά έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.019.417,22 €.

6. Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών το γενικό εμπόριο, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 810.907,30 €.

7. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση γαμήλιων και λοιπών εκδηλώσεων στην περιοχή των βορείων προαστίων, βρέθηκε κατόπιν ελέγχου προσαύξησης περιουσίας να μην έχει δηλώσει εισοδήματα ύψους 1.321.254,79€.

8. Ελεύθερος επαγγελματίας  (Δικηγόρος) της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς, φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 232.679,01€, ενώ δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους  9.542,68 €.

9. Ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού στην περιοχή της Χαλκίδας εντοπίσθηκε να μην έχει υποβάλλει δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου ύψους 1.964.586,37 €.

10. Προσωπική εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το εμπόριο καυσίμων δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους 55.623,28 €.

11. ΑΒΕΕ Επεξεργασίας Γάλακτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δε ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία για εμπορεύματα, καθαρής αξίας 119.388,50 €.

12. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαφημίσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας  4.378.397,29 €. Επιπλέον, εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο, το οποίο ως συναυτουργός, εξέδωσε 258 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 4.378.397,29 €.

13. Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων στην περιοχή της Πάτρας εντοπίσθηκε να εκδίδει αθεώρητα στοιχεία, τα οποία καταχωρούσε ανακριβώς στα τηρούμενα βιβλία, αποκρύπτοντας έσοδα καθαρής αξίας 1.899.187,86 € και αναλογούντα ΦΠΑ 435.719,18 €.

14. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στην Κρήτη, προσαύξησε την περιουσία του κατά 377.000,00 €, χωρίς να  αντίστοιχη υποβολή των προβλεπομένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

15. Εκδοτική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 884.120,20 €.

16. Ναυτιλιακή εταιρεία εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής, που δραστηριοποιείται σε νησί του νομού Κυκλάδων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α. κατά ποσό φόρου ύψους 332.204,57€.


Πηγή : protothema.gr






Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας



Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην κουζίνα του 4ου ορόφου, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν γρήγορα να την περιορίσουν, χωρίς να επεκταθεί σε άλλους χώρους του νοσοκομείου. 

Από την φωτιά δεν κινδύνεψε κανένας ασθενείς.


Ο Ν. Κοτζιάς απειλεί τον Θ. Βερεμή με πληρεξούσιο δικηγόρο



Ήρθε στη δημοσιότητα  η  επιστολή που απέστειλε  προς τον καθηγητή Θάνο Βερέμη, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του,  ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  ζητώντας από τον Καθηγητή να απολογηθεί για δήλωση του και το περιεχόμενο αυτής που είχε δημοσιευθεί στη ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Financial Times !

Με την επιστολή ο κ. Βερέμης καλείται  «κατόπιν επιθυμίας» του εντολέα του Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, να απαντήσει αν έχει δηλώσει όσα εμφανίζεται να έχει πει στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times 11.08.2017!

Η επιστολή που απέστειλε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Βερέμη:

Αξιότιμε κ. Βερέμη,

 Κατόπιν επιθυμίας του εντολέα μου κ. Νίκου Κοτζιά, Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, σας απευθύνω ένα ερώτημα και θα επιθυμούσα μία απάντηση εκ μέρους σας.

 Στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times 11.08.2017 σε ένα κείμενο που επιγράφεται «Η δικαστική απόφαση υπέρ του Υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», ανάμεσα σε άλλα ανακριβή και αναληθή εις βάρος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά υπάρχει και ένα απόσπασμα, το οποίο αποδίδεται σε εσάς με αφορμή την έκδοση καταδικαστικής απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων ύστερα από αγωγή του κ. Νίκου Κοτζιά κατά του Μανώλη και Μαρίας Βασιλάκη.

 Το κείμενο του αποσπάσματος αυτού είναι το εξής:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία ‒ στην προκειμένη περίπτωση ως αντίβαρο στις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης» υποστήριξε ο Θάνος Βερέμης επίτιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η ιστορία».

 Είναι αλήθεια κ. Βερέμη ότι δηλώσατε τα ανωτέρω στην εν λόγω εφημερίδα ή αυτή η αναφορά στο όνομά σας είναι ανακριβής και αναληθής;

 Με εκτίμηση

 Χρήστος Κουτσονάσιος

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω


Οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο τριών διπλωματικών μονάδων της Ρωσίας

(Alexei Druzhinin, Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)


Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ως απάντηση στην εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν για απομάκρυνση 755 εργαζόμενων που υπηρετούν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία.

Το κλείσιμο του γενικού προξενείου της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο και δύο ακόμα προξενικών παραρτημάτων ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνεχίζεται και κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το γενικό προξενείο θα πρέπει να κλείσει έως το Σάββατο, ενώ παράλληλα ζητήθηκε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενικών κτηρίων στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ως απάντηση στην εντολή του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μείωση του διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στις αμερικανικές αποστολές στη Ρωσία κατά 755 μέλη. Η διαταγή Πούτιν είχε δοθεί σαν αντίποινα για τις νέες οικονομικές κυρώσεις που υπερψήφισε το Κογκρέσο σε βάρος της Μόσχας τον Ιούλιο.

Το Κρεμλίνο είχε ισχυριστεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία θα εξισωθεί με τον αριθμό των ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ, όμως η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει εξ αρχής πως η κίνηση του κ. Πούτιν θα έβλαπτε σοβαρά τις διμερείς σχέσεις.

«Στο πνεύμα της ισότητας που επικαλείται η Ρωσία, ζητούμε από τη ρωσική κυβέρνηση να κλείσει το γενικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο […] Με αυτή την ενέργεια οι δύο χώρες θα έχουν τρία προξενεία έκαστη», αναφέρει αιχμηρά στην ανακοίνωσή της η αμερικανική διπλωματία.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ εκφράζει την ελπίδα πως η αλυσίδα των αντιποίνων θα σταματήσει εδώ, καθιστώντας όμως σαφές ότι είναι έτοιμο να αναλάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.



Πηγή: skai.gr


Forbes: Η Ιαπωνία μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή της Β. Κορέας, καλύτερα από τις ΗΠΑ




Του Ralph Jennings 

Μπορεί μέχρι σήμερα να έχετε ήδη αποκτήσει "ανοσία” στα νέα που σχετίζονται με τις δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Την Τρίτη, όμως, ένας πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο βόρειο νησί Hokkaido. Αυτό ακούγεται τρομακτικό για όσους ζουν στην Ιαπωνία και οδήγησε το Τόκιο μαζί με τον ισχυρό υποστηρικτή της, την Ουάσινγκτον, να αποφύγουν οποιαδήποτε διαβούλευση τώρα με την Πιονγιάνγκ, προτιμώντας να της ασκήσουν ακόμα περισσότερη πίεση. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το απολυταρχικό ολοκληρωτικό κράτος δεν επιθυμεί να "χτυπήσει” κάποια χώρα, αλλά να βελτιώσει την άμυνα σε περίπτωση που κάποια της επιτεθεί. Ωστόσο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un είναι θυμωμένος και τα στρατιωτικά "ατυχήματα” δεν είναι ποτέ εκτός ραντάρ.

Έτσι χώρες εχθρικές προς την Πιονγιάνγκ ή όσες είναι γεωγραφικά κοντά της έχουν προετοιμαστεί για μια επίθεση. Κάποιες είναι πιο έτοιμες από άλλες. Η Ιαπωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την απειλή.

Η νησιωτική χώρα, που βρίσκεται 1.045 χιλιόμετρα μακριά από τη Βόρεια Κορέα, διατηρεί σύστημα πυραυλικής άμυνας που περιλαμβάνει ένα δοκιμασμένο σύστημα αντι-βαλλιστικών πυραύλων Aegis σε ειδικά πολεμικά πλοία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και αυτές σύστημα πυραυλικής άμυνας, λέει ο Alexander Huang, καθηγητής στρατηγικών μελετών στο πανεπιστήμιο Tamkang της Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, βοήθησαν στο να αναπτύξει η Ιαπωνία το δικό της σύστημα. Ωστόσο, η Ιαπωνία μετά την αιματηρή εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέχει τις εγκαιρότερες προειδοποιήσεις ασφαλείας σε σχέση με άλλες χώρες, στρατιωτική εκπαίδευση και ασκήσεις πολέμου σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποια επίθεση, λέει ο Huang. "Η Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα που έχει πληγεί από ατομική βόμβα και έχει το καλύτερο σύστημα για να ανταποκριθεί σε μια πιθανή αεροπορική επιδρομή", σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Ιαπωνία θα πρέπει επίσης να ενημερώνει τα διαστημικά δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιεί σύγχρονα αντιπυραυλικά μέσα, λέει ο Joshua Pollack, συντάκτης της "Επιθεώρησης για τη μη διάδοση όπλων" στην Ουάσινγκτον. "Η Ιαπωνία εξοπλίζεται με ένα νέο σύστημα ραντάρ, το οποίο τροφοδοτεί το σύστημα J-Alert και συμπληρώνει το σύστημα άμυνας της χώρας", πρόσθεσε ο Pollack.

Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει 21 πυραύλους φέτος μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης την Τρίτη, του πυραύλου που πέταξε περίπου για 2.700 χιλιόμετρα. Άλλοι δυνητικοί στόχοι θα μπορούσαν να είναι η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία, αν και είναι κάπως απίθανο, βρίσκεται στη λίστα των πιθανών "θυμάτων" της Πιονγιάνγκ, καθώς βρίσκεται στα βορειοκορεατικά σύνορα και μπορεί να χτυπηθεί τυχαία. Η Κίνα μοιράζεται επίσης σύνορα με την Κορέα.

Η Νότια Κορέα, που χαρακτηρίζεται ως το πιο πιθανό σημείο επίθεσης με έναν πυραύλο εξαιτίας τόσο της εγγύτητας, όσο και των δεκαετιών εχθρότητας με το βορρά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων. Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις αυτό το μήνα και είναι πιθανό να προχωρήσουν σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου. Η Σεούλ συμφώνησε πέρυσι να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την εγκατάσταση συστημάτων τερματικού υπεράσπιου χώρου (THAAD), αλλά ο πρόεδρος της χώρας που ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο ανέστειλε την ανάπτυξη του συστήματος.


Πηγή : capital.gr


Η ΝΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελλληνική μειονότητα της Αλβανίας



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά σχετικά με τις «Ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία» κατέθεσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι αναπληρωτές τομεάρχες κύριοι Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης και Σίμος Κεδίκογλου. 

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι Αλβανικές Αρχές προωθούν νέο πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή της Χειμάρρας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σκοπίμως από τα Τίρανα ως εργαλείο για στοχευμένες μαζικές απαλλοτριώσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, μεγάλης οικονομικής αξίας, που ανήκουν σε μέλη της εκεί Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητά της και θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την εκρίζωσή της από τις ιστορικές εστίες της».

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών:

Ποια είναι ακριβώς και πως αξιολογείται η κατάσταση στην περιοχή; Εκτιμάται ότι το εν λόγω πολεοδομικό σχέδιο, καθώς και ο συναφής νέος Αλβανικός νόμος «Περί ανάπτυξης τουρισμού» θα αποτελέσουν μέσον για να επιτευχθεί καίριο πλήγμα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα;

Εάν ναι, ποιες ενέργειες έχει αναλάβει και ποιες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών προς την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου, σε πρώτο στάδιο να αποτραπεί η παραβίαση και σε δεύτερο να υπάρξει προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας;

Το θέμα αυτό έχει τεθεί ή πρόκειται να τεθεί από ελληνικής πλευράς προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, δεδομένου ότι τυχόν παραβίαση περιουσιακών και μειονοτικών δικαιωμάτων παραβιάζει ευθέως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Αλβανία οφείλει να σεβασθεί;

Την ίδια ώρα ο κ. Κουμουτσάκος δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο εν λόγω ζήτημα, προχώρησε και σε δήλωση με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ράμα για μισσαλοδοξία. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, τονίζει δε πως με αυτό τον τρόπο υποσκάπτεται το ευρωπαικό μέλλον της Αλβανίας.

Αναλυτικά:

«Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι ο δρόμος της αυθαιρεσίας και των επιθέσεων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα τον φέρει σε αδιέξοδο.
Ο ολισθηρός αυτός δρόμος θα τον καταστήσει τελικά υπόλογο απέναντι στον ίδιο τον αλβανικό λαό, γιατί - με μισαλλόδοξες ενέργειες - υποσκάπτει το ευρωπαϊκό του μέλλον».


Καθημερινή