Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Δίψασε ο Τσίπρας μας ξεφτίλισε και άφησε άφωνο τον Ουκρανό Πρόεδρο



Μιλάμε για μεγάλη κωμωδία ο άνθρωπος!!

Παράτησε την συνέντευξη τύπου και πήγε για νερό!!

Η ξεφτίλα έλαβε χώρα σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πρόεδρο  Πέτρο Ποροσένκο που τον παράτησε για να φέρει νερό να πιει.

Παρακολουθήστε την νέα ξεφτίλα :




Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντί να τσακωνόμαστε για το παρελθόν, ας μιλήσουμε για το μέλλον.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, περιοδεία σε περιοχές του Πειραιά.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες του Πειραιά, αλλά και οι εργαζόμενοι στο βιομηχανικό πάρκο Σχιστού επικεντρώθηκε, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην πόλη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Μετρό, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ξεναγήθηκε στους χώρους από τους μηχανικούς της «Αττικό Μετρό».

Οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρίας τον ενημέρωσαν για την πορεία του έργου, που θα ενώσει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Οι τρεις πρώτοι σταθμοί θα παραδοθούν στο κοινό το 2019, ενώ η γραμμή που θα καταλήγει στον Πειραιά θα συνδέεται με το σταθμό της Αγίας Μαρίνας.



Στο Σχιστό, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους ναυπηγοεπισκευαστικών εταιρειών που έχουν την έδρα τους στο βιομηχανικό πάρκο της περιοχής. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα, κατασκευάζουν εξαρτήματα πλοίων που εξάγονται σε όλο τον κόσμο και φέρνουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στο Σχιστό, όπως είναι η έλλειψη σταθερού φορολογικού και νομικού πλαισίου, η ανάγκη δημιουργίας σχολής μαθητείας, καθώς και η έναρξη της συνεργασίας με την Cosco.



Η πιο σημαντική πρόκληση, όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Σχιστό, είναι ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα όλων εκείνων των πλοίων που κατευθύνονται σε ναυπηγεία στη Μάλτα, την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Επιχειρηματίες του Σχιστού υπογράμμισαν ότι η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα μπορεί να αποφέρει στην Ελλάδα περίπου 14 δις δολάρια. 



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις περιοχές του Πειραιά, επισκεπτόμενος την πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, όπου συνομίλησε με πολίτες και ιδιοκτήτες καταστημάτων.




Στο βιομηχανικό – επιχειρηματικό πάρκο Σχιστού, συναντήθηκε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός του πάρκου και, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

«Θέλω να επαναλάβω την προσωπική μου δέσμευση, ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την ανάγκη η χώρα να μπορέσει να προτάξει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό αφήγημα, το οποίο θα τη βγάλει από την κρίση. 

Η έξοδος από την κρίση θα έρθει μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Θα έρθει μέσα από μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρίες, οι οποίες  θα επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους και θα μπορούν να διεκδικούν θέση στις παγκόσμιες αγορές και όχι μόνο στην εγχώρια αγορά. 

Το συνολικό μας σχέδιο έχει στον πυρήνα του την απελευθέρωση της υγειούς επιχειρηματικότητας. Μέσα από ένα πλαίσιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, επανεξέτασης του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και μιας συνολικής απλοποίησης για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολα. Χωρίς να ταλαιπωρείστε από μια αφόρητη γραφειοκρατία, η οποία σε κάθε κλάδο έχει και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 

Αυτό σε συνδυασμό με μια πολιτική σταθερότητα και μια Κυβέρνηση, η οποία θα είναι φιλική προς τις επενδύσεις, μπορεί πραγματικά να απογειώσει την ελληνική οικονομία.

Αντί να τσακωνόμαστε για το παρελθόν, ας μιλήσουμε για το μέλλον. Ας μιλήσουμε για τις πραγματικές προοπτικές του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Ας μιλήσουμε για τις πραγματικές προοπτικές της περιοχής του Πειραιά. Για να δώσουμε μια ελπίδα, μια προοπτική σε αυτούς που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανέργους, οι οποίοι, δυστυχώς, με την παρούσα Κυβέρνηση, δεν έχουν καμία προοπτική, καμία ελπίδα». 





Απέσυρε την προκλητική τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς των βουλευτών η Ιγγλέζη



Είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων

Σε απόσυρση της προκλητικής τροπολογίας που ζητούσε την αναδρομική πληρωμή υπερωριών και αποζημιώσεων κίνησης σε εκπαιδευτικούς που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία αναγκάστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη μετά από την γενικευμένη κατακραυγή.

Η ρύθμιση είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία είχε «εισπράξει» και την κατακραυγή των ΑΝΕΛ με τον κ. Δημήτρη Καμμένο να αναρτά στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Δεν έχω λόγια να εκφράσω την διαφωνία μου για την τροπολογία της κυρίας Ιγγλέζη για τις υπερωρίες των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. ΝΤΡΟΠΗ!».


Επίσης, οι Γιώργος Μαυρωτάς και Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι σχολίασαν: «Μπορεί επιμελώς και επανειλημμένα παρά τις συνεχείς ερωτήσεις μας από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και πρόσφατα, να «ξεχνούν» να μας απαντήσουν πόσους εκπαιδευτικούς εκτός τάξης απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, τόσο στο ίδιο το κόμμα όσο και στα πολιτικά γραφεία Υπουργών και βουλευτών. Ωστόσο δεν «ξεχνούν» να φέρνουν τροπολογία στη Βουλή για να πληρώσουν τις υπερωρίες των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα βουλευτικά τους γραφεία. Και βέβαια η τροπολογία είναι βουλευτική για να μην ξέρει κανείς πόση είναι η επιπλέον δαπάνη για το κράτος. Εύγε! Το Ποτάμι σταθερό στις αρχές και στις αξίες του θα συνεχίσει παρά τα εμπόδια του παλιού και του νέου παλαιοκομματικού κατεστημένου, να καταγγέλλει τέτοιες πρακτικές».



Πηγή : protothema.gr


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23% η ανεργία τον Νοέμβριο



Αμετάβλητο παρέμεινε τον Νοέμβριο του 2016 το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διαμορφώθηκε στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Οκτωβρίου (23%) και εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 24,5% του Νοεμβρίου του 2015. 

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας των γυναικών άγγιξε το 27,5%, έναντι 19,4% των ανδρών, ενώ μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών το 45,7% βρίσκεται χωρίς δουλειά. Στην αμέσως επόμενη πιο παραγωγική ομάδα, αυτή των 25-34 ετών, το ποσοστό ανεργίας τον προηγούμενο Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 29,9%.


Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Νοέμβριο του 2016, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.683.795 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.100.118 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.252.309 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 49.141 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015 (αύξηση 1,4%) και μειώθηκαν κατά 1.338 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016.

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 76.455 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015 (μείωση 6,5%) και κατά 1.768 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 (μείωση 0,2%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 6.710 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015 (μείωση 0,2%) και αυξήθηκαν κατά 3.103 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 (αύξηση 0,1%).

Όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, η εποχική προσαρμογή είναι μια στατιστική τεχνική για την απομάκρυνση της επίδρασης της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά καθιστώντας, με αυτό τον τρόπο, περισσότερο ορατή την υποκείμενη τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους. Οι χρήστες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις της εποχικής διόρθωσης βασίζονται σε δεδομένα πολλών μηνών ώστε να διακρίνεται η επίδραση των εποχικών παραγόντων και αυτή να αφαιρείται από τα εκτιμώμενα μεγέθη. Χρειάζονται αρκετές "παρατηρήσεις" (δηλαδή, ικανό πλήθος μηνιαίων εκτιμήσεων) ώστε η χρονοσειρά να αντανακλά μια σημαντική μεταβολή των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας.

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, που οφείλονται στην ενημέρωση των εποχικά διορθωμένων χρονοσειρών κάθε φορά που προστίθενται νέα μηνιαία στοιχεία, καθώς επίσης και στην ενημέρωση του μοντέλου εποχικότητας με πλήρη ετήσια δεδομένα.

Ακόμη σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για τον εκάστοτε τελευταίο μήνα μπορεί να αναθεωρηθούν, διότι παράγονται με τα συλλεχθέντα και επεξεργασμένα κατά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου στοιχεία, τα οποία δε συμπίπτουν με τα τελικά συλλεχθέντα και επεξεργασμένα στοιχεία. Για το λόγο αυτό οι μηνιαίες εκτιμήσεις αναθεωρούνται όταν γίνουν γνωστές οι τελικές τριμηνιαίες εκτιμήσεις.



Πηγή : capital.gr


Ο αντρόπιαστος καθεστωτικός Ν. Παππάς: Ο αγώνας που ξεκινήσαμε πριν από δυο χρόνια έχει δικαιωθεί... με το κλείσιμο του ΔΟΛ



Διαβάζουμε στο tovima.gr για την συμπεριφορά του ανεκδιήγητου κ. Παππά ο οποίος το θεωρεί και πάλι επιτυχία να βρεθούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι επειδή το καθεστώς θέλει να ελέγξει την ενημέρωση με κάθε τρόπο.

Επιδεικνύοντας την ίδια αδιαφορία για την τύχη των εργαζόμενων στον ΔΟΛ, που είχε επιδείξει επανειλημμένα για τους εργαζόμενους στο Mega ο υπουργός, ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε: «Πώς, τολμούν κάποιοι να κατηγορούν την κυβέρνηση ενώ δεν έχουν να πουν κάτι για τον ιδιοκτήτη που είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους, ενώ ακόμη και τώρα η ιδιοκτησία αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των ιστορικών εφημερίδων».

Με ιστορικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς όπως ο ΔΟΛ να είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο και άλλους να περιμένουν στη σειρά με τις ίδιες προοπτικές, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, τόνισε σε χθεσινή ομιλία του ότι «ο αγώνας που ξεκινήσαμε πριν από δυο χρόνια, έχει δικαιωθεί απόλυτα από την πορεία των πραγμάτων».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην επιλογή της κυβέρνησης να δώσει μάχη με το μέτωπο της διαπλοκής «δηλαδή της αλληλεξάρτησης του τραπεζικού, του πολιτικού συστήματος και των media».

«Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες τις εργασίες της ήταν απολύτως διαφωτιστική. Ακούσαμε και μάθαμε ότι υπήρχαν επιχειρήσεις που πήραν δάνεια με αέρα και πολιτικός αρχηγός, ο οποίος είχε δυο δάνεια για εκδοτική επιχείρηση η οποία είχε σταματήσει να εκδίδει», ανέφερε ο κ. Παππάς. Είναι εμφανές ότι ο κ. Παππάς είναι ίσως από τους ελαχίστους που βρήκε το πόρισμα της Επιτροπής «διαφωτιστικό».

Αναφέρθηκε επίσης σε εκείνους, που, όπως υποστήριξε, πιέζουν την Κυβέρνηση, να νομοθετήσει ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανειοδοτούν. «Με τον τρόπο αυτό» είπε «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης θα έχει «το απόλυτο κίνητρο», για να τα χρεοκοπεί».


Economist: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το Grexit



Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος του Grexit πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος στην ανάλυσή του το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός πως το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο “αδελφάκι” του, το Grexit, δεν έχει εξαφανισθεί. Πάνω από 5 χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά της προοπτικής της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε έναν δρόμο που θα της επέτρεπε να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης. Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά “ανήκει” σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σχολιάζει στο άρθρο του ο κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ.

«Παρότι πιστεύουμε πως τοι πιθανότητες υπέρ της υλοποίησης του Grexit εντός της επόμενης πενταετίας είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν και μερικοί λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ' ό,τι στο παρελθόν.

Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένο πως δανειστές της Ελλάδας είναι κυρίως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη», συμπληρώνει.

«Η πίεση κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί πριν από τις κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς, με αυξανόμενη πιθανότητα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», καταλήγει ο Μπαπτίστ.



Πηγή : kathimerini.gr


Επίθεση με βαριοπούλες σε λεωφορείο, στο Γαλάτσι



Τέσσερα άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκαν νωρίς το πρωί με βαριοπούλες, σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ, στο Γαλάτσι.

Ειδικότερα, οι δράστες κρατώντας βαριοπούλες στα χέρια τους, ακινητοποίησαν το λεωφορείο, που είχε επιβάτες, στη συμβολή της λεωφόρου Γαλατσίου με τη Δροσοπούλου και άρχισαν να χτυπούν την μπροστινή πόρτα, με αποτέλεσμα να τη σπάσουν.

Σημειώνεται, ότι δεν υπήρξε τραυματισμός του οδηγού ή κάποιου επιβάτη. Αμέσως μετά, οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr


Η απειλή των ανικάνων: Πιστεύουν ότι θα πηδήξουν από το παράθυρο του πιλοτηρίου και στο τέλος θα σωθούν…



Του Γιώργου Πετράκη 


Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησής δεν είναι αυτό που όλοι νομίζαμε. Δεν φταίει ότι είναι ιδεολογικά κολλημένοι στις παρακαταθήκες του Καρανίκα, που φυλλομέτραγε βιβλία αλλά ποτέ δεν κατάλαβε ότι το Μπρυκνέρ και το Πασκαλ ήταν Επίθετο και όνομα του ιδίου ανθρώπου. Ότι τον ένοιαζε να πουλάει μούρη στις ρηγούδες και στις κνίτισσες και μετά στις εξαρχειώτισες έχοντας σε πόκετ έκδοση το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. 

Δεν φταίει ότι είναι «φλώροι» που εκ του ασφαλούς έκαναν μαθητικές επαναστάσεις εναντίον της μεταρρύθμισης Αρσένη, έχοντας εξασφαλίσει από τους γονείς τους, οι περισσότεροι γέννημα θρέμμα είτε της Αντίστασης είτε του αντιδικτατορικού αγώνα, ένα ασφαλές επίπεδο ζωής, με χαρτζιλίκι αρκετό για σπουδές στο χαλαρό και διακοπές στο μόνιμο… 

Δεν φταίει ότι για χρόνια έμειναν σε έναν κομματικό σωλήνα τόσο μουχλιασμένο που δεν μπορούσε να αντέξει πραγματικούς ανθρώπους. Ανθρώπους που σκέφτονται, ζουν, δημιουργούν ονειρεύονται. 

Δεν φταίει ότι έγιναν χουλιγκάνοι της πολιτικής ζωής, θεωρώντας ότι όσο πιο πολύ βρίζεις, όσα πιο πολλά γιαούρτια πετάξεις στον πολιτικό αντίπαλο σου τόσο θα ανέβεις στα μάτια των οπαδών σου. Δεν φταίει ότι λάτρεψαν το ψέμα, ούτε ότι θεώρησαν ότι μπορούν να εξαπατήσουν ένα απελπισμένο λαό, που έβλεπε τα πάντα δίπλα του να γκρεμίζονται, το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια του. 

Δεν φταίει ότι δεν είχαν καμία ηθική αρχή, ότι λειτούργησαν σαν παπατζήδες της Αθηνάς, υποτιμώντας τόσο πολύ ανθρώπους που απλώς έψαχναν από κάπου να πιαστούν. Δεν φταίει ότι πίστεψαν ότι μεγαλοπιάστηκαν όταν άρχισαν να παίρνουν σαν ταξί το Gulfstream και το Embraer με συνοδεία τους φίλους τους, για να πάνε μια βόλτα πότε στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, πότε στα Ηλύσια Πεδία. 

Δεν φταίει ότι πίστεψαν ότι μπορεί να εξαπατήσουν για πολλοστή φορά μια ολόκληρη χώρα, να εξαπατήσουν τους δανειστές της καλούς και κακούς, να δουλέψουν κυβερνήσεις που τους στήριξαν έστω και από ανάγκη. Με όλα όσα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, με τα κατορθώματα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με τον Πολάκη και την διάλυση των Νοσοκομείων, με την διάλυση της Παιδείας και το ενδιαφέρον του Γαβρόγλου μόνο για την διδασκαλία των έμφυλων ταυτοτήτων, με την γελοιοποίηση της Πολιτείας στον χειρισμό όσων έχουν μπλοκάκια, στην κοροϊδία των ιδιωτικοποιήσεων, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στο παραμύθι των δήθεν συλλογικών συμβάσεων εκεί που βασιλεύει ο νομός της ανεργίας και της απληρωσιάς, δίνεται η απάντηση: 

Δεν φταίει τίποτα άλλο. Φταίει ότι είναι άχρηστοι, ανίκανοι που απλώς βρέθηκαν στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου και εν πτήση αντί να το πιλοτάρουν, να ζητήσουν έστω βοήθεια, τρέχουν στο πίσω μέρος να χαζολογήσουν με τους επιβάτες, να καμαρώνουν με την στολή του πιλότου και να πιούν κανένα ποτό τσάμπα… Ο άχρηστος έχει θράσος και αδιαφορία για τους κινδύνους. Όταν του δοθεί η ευκαιρία, περνάει καλά, το διασκεδάζει μέχρι το τέλος. Πιστεύοντας ότι θα πηδήξει από το παράθυρο του πιλοτηρίου και στο τέλος θα σωθεί… Γι αυτό οι άχρηστοι, είναι απολύτως επικίνδυνοι..




Πηγή: mignatiou.com





Πανωλεθρίαμβος!



Του Νίκου Φιλιππίδη

Η ώρα των αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση έφτασε. Είναι σαφές ότι διαμεσολαβητική προσπάθεια δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς ώρας.

Την ίδια ώρα λύση, χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν υπάρχει επίσης. Από πουθενά δεν διαφαίνεται ότι θα παρουσιαστούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως ζητάει το Δ.Ν.Τ και η ΕΚΤ πριν από τις γερμανικές εκλογές. Άρα τζίφος, η λύση πακέτο που επιζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Με δεδομένο και το αρνητικό αποτέλεσμα από το διοικητικό συμβούλιο του Δ.Ν.Τ, όπου επιβεβαιώθηκε η διαίρεση του σε Ευρωπαίους από την μια και όλους τους υπόλοιπους από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πλέον δυο ξεκάθαρες - όλες κακές -επιλογές:

- Μια λύση είναι να επιστρέψει στο αρχικό σχέδιο και να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ζητάει το Δ.Ν.Τ, ώστε να μπορεί έστω και ως τεχνικός σύμβουλος να συνυπογράψει και αργότερα να μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή η λύση δίνει χρόνο και χρήμα (δόση 6,1 δις) στην κυβέρνηση, αλλά δεν εντάσσει την χώρα στο QE και επιπλέον δεν ανοίγει τον δρόμο για τις αγορές. Επιπλέον οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα και πιθανή σύναψης νέου μνημονίου, αλλά απομακρύνει βραχυπρόθεσμα την καταστροφή.

- Η δεύτερη λύση είναι αυτή της προκήρυξης εκλογών. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργούσε ενδεχομένως σασπένς για την επιτυχής ή όχι πληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου και έχει πιθανή κατάληξη ένα τέταρτο πρόγραμμα με πολλά μέτρα ή χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ με πολύ φτώχεια...

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το καλύτερο αλλά με εξαιρετικά λίγες και διαρκώς συρρικνούμενες πιθανότητες, που προβλέπει την εκδήλωση μια πρωτοβουλίας αιφνιδίως από τον συνήθη ύποπτο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Σε αυτήν περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και να πάρει ότι της δώσουν γιατί θα είναι καλύτερο από όσα προβλέπουν τα δυο παραπάνω, βασικά σενάρια.

Για όσους δεν θυμούνται, την τελευταία φορά που είχε εκδηλωθεί ανάλογη πρωτοβουλία από τον κ, Γιούνκερ, τον Ιούνιο του 2015 η κυβέρνηση μετέφερε το ερώτημα για απάντηση στον λαό μέσω του δημοψηφίσματος. Αν επιλέξει το ίδιο και τώρα θα ισοδυναμούσε με καταστροφή!!


Πηγή : liberal.gr


Ένας ο μπάτμαν και δύο ο σούπερμαν για την ανθρωπότητα και ένας ο Πετρόπουλος για τους επαγγελματίες




Είναι τρομερά αυτά που ακούγονται στα κανάλια από τα στελέχη της κυβέρνησης και ο κόσμος αναρωτιέται εάν εκτός από την κοροϊδία που υφίσταται από τα ψεύδη, αυτοί που τα λένε εάν τα πιστεύουν κιόλας βλέποντας φαντάσματα που τους πλησιάζουν τους αγκαλιάζουν και τους λένε και μπράβο μας σώσατε!!

Ένας από αυτούς που λέει συνειδητά ψέματα είναι ο κ. Τάσος Πετρόπουλος ο οποίος θεωρεί τα όσα ακούγονται ότι είναι παραπληροφόρηση και ευθύνεται ποιος άλλος όχι η ανικανότητα τους αλλά η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ.

Ένας ο μπάτμαν και δύο ο σούπερμαν για την ανθρωπότητα και ένας ο Πετρόπουλος για τους επαγγελματίες, έτσι τουλάχιστον περιγράφει τον εαυτό του χωρίς ίχνος ντροπής υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τυγχάνουν σχεδόν πανηγυρικής υποδοχής από τους ασφαλισμένους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Ευης Χριστοφιλοπούλου (Δημ. Συμπαράταξη) είπε «επειδή συνηθίζω να περπατάω στο δρόμο οι έμποροι χθες με έπιαναν από τα καταστήματα και μου έλεγαν: “Σωθήκαμε! Επιτέλους θα πληρώνουμε εισφορές γιατί μας ζητούσαν να καταβάλλουμε 700 και 800 ευρώ και δεν μπορούσαμε να τα πληρώσουμε”» υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα περί υπέρογκων επιβαρύνσεων αποτελούν «παραπληροφόρηση» της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ.

Εμείς τι άλλο να πούμε τον αφήνουμε και αυτόν στην κρίση του Ελληνικού λαού.


Ν.Δ.: H Κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στα νησιά.



Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια, αποτελεί μία ακόμα δυσμενή εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτά που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβάρυνε με τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό.

Η εξέλιξη αυτή - όπως και τόσες άλλες - συλλαμβάνει ανέτοιμη την Κυβέρνηση.

Άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθούν visa centers, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών από την Τουρκία.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στα νησιά. Είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Άλλωστε, ουδέποτε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διέθετε σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το μεταναστευτικό στον τουρισμό των νησιών μας.

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν κοστολογηθεί οι συνέπειες στον τουρισμό των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου από τις ανεδαφικές και ως εκ τούτου, αποτυχημένες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά, που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού».      


Πανελλαδικές εξετάσεις – Οι 9 αλλαγές που ισχύουν από φέτος



Μόλις τέσσερις μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και οι αλλαγές συνεχίζονται. Πρώτα απ' όλα αλλάζει ο χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων. Δεν θα ξεκινήσουν Μάιο οι Πανελλαδικές, αλλά τον Ιούνιο και αυτό καθώς πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι εξετάσεις του Λυκείου. Ταυτόχρονα καταργείται η διάταξη των επαναληπτικών εξετάσεων στις πανελλαδικές, ενώ αλλάζει και ο χρόνος διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων του Λυκείου που πλέον δεν θα γίνονται τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Ιούνιο.

Για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές της Γ Λυκείου (αλλά και της Γ γυμνασίου) να πάρουν το απολυτήριό τους σε τρεις εξεταστικές περιόδους, με δύο επαναληπτικές εξετάσεις δηλαδή, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Θεσμοθετείται οριστικά το 10% που δίδει τη δυνατότητα συμμετοχής εκ νέου στις πανελλαδικές, κρατώντας τον βαθμό που πέτυχαν στις πρώτες. Η συμμετοχή τους μάλιστα μπορεί πλέον να γίνεται για δύο και όχι μόνο για ένα χρόνο.

Για να μην υπάρξουν προβλήματα για τους υποψηφίους που υπάγονται στην κατηγορία του 5% λόγω της αλλαγής των παθήσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι φέτος θα ενταχθούν όλοι όσοι περιλαμβάνονται και στην παλιά λίστα.

Στο μηχανογραφικό δελτίο διευρύνονται οι επιλογές για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι του 2ου του 3ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου που έχουν περισσότερες επιλογές στις Θετικές, Τεχνολογικές, Επιστήμες Υγείας, την Πληροφορική και την Οικονομία.

Σε ότι αφορά στα ΕΠΑΛ για πρώτη χρονιά φέτος δίδεται η δυνατότητα εισαγωγής με ποσοστό 1% στα πανεπιστήμια.

Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε σχολές των ΤΕΙ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση για τις σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν.



Πηγή : newsit.gr


Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει μέσα στο 2017



Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο στην εξουσία και θα καταρρεύσει μέσα στο 2017, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ν.Δ. στο Αίγιο, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «ρεκόρ στα ψέματα και τη δημαγωγία».

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν άφησε προεκλογική υπόσχεση που να μην την πετάξει στα σκουπίδια», ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία και καθημερινή πρακτική το ψέμα».


Επανέλαβε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη μετά τη μεταπολίτευση.


Πηγή: ΑΜΠΕ


«Παλεύουμε για τα παιδιά μας», λένε οι πυροσβέστες που τα έσπασαν στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης



Ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος και να μονιμοποιηθούν - Πολλοί από αυτούς είναι οι μόνοι που εργάζονται στην οικογένεια και ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ - Έχουμε δώσει τη ζωή μας για το Σώμα και μας κρατούν σε ομηρία, λένε

«Παλεύουμε για το μέλλον μας, τις οικογένειες μας και για τα παιδιά μας». Με αυτά τα λόγια οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας «έλυσαν την πολιορκία» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο απέκλεισαν χθες για περισσότερες από οκτώ ώρες. 

Μάλιστα φεύγοντας από τη Βασιλίσσης Σοφίας, αφού πρώτα εξασφάλισαν τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργείων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, προειδοποίησαν την κυβέρνηση με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις που έλαβαν.



Από νωρίς χθες το πρωί περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει σήμερα Πέμπτη, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Αφού συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, στη συνέχεια... επισκέφτηκαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατέληξαν στο υπουργείο Ανασυγκρότησης. Αίτημα τους, να τηρηθεί η νομιμότητα και να προχωρήσει η μονιμοποίηση τους, έτσι ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην οδηγηθούν 2.093 άτομα στην ανεργία. 

Στα πρόσωπα των περισσότερων από αυτούς, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ήταν ζωγραφισμένη η αγωνία και ο φόβος για το τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα. Ανδρες και γυναίκες στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, φορώντας τις μπλε στολές «μπούκαραν» στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, αφού έσπασαν την γυάλινη είσοδο. Στην πλειονότητα του γονείς ανήλικων, με κάποιους από αυτούς να είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας τους που εργάζεται. Πίσω από τη μαχητικότητα του καθενός, κρύβονταν μια προσωπική και ανθρώπινη ιστορία. Αγωνίζονταν για να κρατήσουν τα μερικά εκατοντάδες ευρώ με τα οποία αμείβονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τον εαυτό τους αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Η Κάτια Βασιλίκου ταξίδεψε από το Αλιβέρι προκείμενου να βροντοφωνάξει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της το δικαίωμα στην εργασία. «Είμαι εθελόντρια από το 2000 και πέρασα στο Σώμα με εξετάσεις στο ΑΣΕΠ. Είμαι πενταετής πυροσβέστης από το 2003. Δεν ζητάω τίποτα άλλο από το να τηρηθεί ο νόμος και να συνεχίσω να ασκώ το επάγγελμα που αγαπώ», λέει στο protothema.gr η νεαρή μητέρα και συνεχίζοντας τονίζει: «Νιώθω ότι προσπαθούν να με εμποδίσουν να ολοκληρώσω τα όνειρά μου. Εχω ένα παιδί 28 μηνών και είμαι μάχιμη στην εργασία μου». Έφτασε χθες το πρωί με λεωφορείο στην Αθήνα. Καθ΄όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κι ήταν ανάμεσα στους τελευταίους που έφυγαν από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όταν τελικά η ίδια και οι συνάδελφοι της πήραν τις δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για τη συνέχιση της εργασίας τους.



«Ο άνδρας μου σήμερα δεν πήγε στη δουλειά. Έκανε μπέιμπι σίτινγκ. Του είπα ότι θα φύγω το πρωί και δεν ξέρω τι ώρα θα γυρίσω. Οι μηνιαίες μου απολαβές από την υπηρεσία μου είναι 820 ευρώ κι άλλα τόσο παίρνει ο άνδρας μου. Αν μείνουμε με ένα μισθό, δεν ξέρω πως θα τα βγάλουμε πέρα. Ελπίζω τελικά να μας κρατήσουν στις θέσεις μας», λέει η ίδια.

Για περίπου 14χρόνια βρίσκεται στο Σώμα της Πυροσβεστικής σε μάχιμες θέσεις ο Μιχάλης Γάσπαρος. Τα περισσότερα καλοκαίρια αντιμετωπίζει τις πύρινες φλόγες, ενώ πολλές φορές έχει αψηφίσει τον κίνδυνο για να σώσει κάποιο συμπολίτη του. Υπηρετεί στο 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Παλλήνης και χθες κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας, με τις σκέψεις του να βρίσκονται στα δύο του παιδιά. «Από το 2003 βρίσκομαι στη πυροσβεστική. Δεν ζητάω τίποτα άλλο από το αυτονόητο. Να παραμείνω στη θέση μου. Ολα αυτά τα χρόνια εγώ κι υπόλοιποι συνάδελφοι μου έχουμε δώσει τη ζωή μας για το Σώμα. Δεν θέλουμε μετά τις 10 Φεβρουαρίου να μείνουμε άνεργοι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να θρέψουμε τις οικογένειες μας. Ο μισθός μου αγγίζει τα 850 ευρώ.Εργάζομαι μόνο εγώ στην οικογένεια μου. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να πληρώσω όλους τους λογαριασμούς και να μεγαλώσω και τα δύο μου παιδιά ηλικίας έξι ετών και εννέα μηνών. Πρέπει να λήξει το θέμα με τη μονιμοποίηση μας, καθώς βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας».



Οι διαπραγματεύσεις και η λήξη της πολιορκίας

Αν και χθες το βράδυ μετά την επιστροφή των συνδικαλιστικών τους φορέων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Ανασυγκρότησης οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας αποφάσισαν αρχικά να παραμείνουν όλη τη νύχτα στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, τελικά αποχώρησαν μετά και από τη συζήτηση που είχαν και με τον Αρχηγό του Σώματος, ο οποίος έφτασε εκεί προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα. Μάλιστα λίγη ώρα νωρίτερα είχαν λάβει τη δέσμευση τόσο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα όσο και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη ότι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει την παραμονή τους στην εργασία και την μονιμοποίηση τους, παρότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε αναφέρει αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην αντιπροσωπεία των πυροσβεστών ότι δεν γνωρίζει για την τροπολογία και για την εξασφάλιση των κονδυλίων για τη μισθοδοσία τους.

Λίγο πριν τις δέκα χθες το βράδυ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλειος Καπέλιος έφτασε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότης και συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους. Αφού τους τόνισε ότι έχουν στα χέρια τους τις διαβεβαιώσεις δυο υπουργών για την μονιμοποίηση τους στη συνέχεια τους ζήτησε να αποχωρήσουν από το υπουργείο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, Γιώργος Καστανίδης ανέφερε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την λήξη της πολιορκίας του υπουργείου ότι αυτός και οι συνάδερφοι του θα αποχωρήσουν από το κτίριο, ωστόσο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι οι δεσμεύσεις των υπουργών να γίνουν πραγματικότητα. 

Ετσι, για σήμερα οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας που υπηρετούν στην Αθήνα έχουν δώσει ραντεβού νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ προγραμματίζουν δυναμική συγκέντρωση την ημέρα που θα έρθει προς ψήφιση η τροπολογία στη Βουλή, με επικρατέστερη ημερομηνία τις 14 Φεβρουαρίου.



Πηγή : protothema.gr


Καταγγέλουν φωτογραφικά ρουσφέτια με μετατάξεις καθηγητών σε ΑΕΙ



Με βαριές κατηγορίες για "φωτογραφικές διατάξεις" και αιχμές από την πλευρά της αντιπολίτευσης για "ρουσφέτια" και "εξυπηρετήσεις" εισάγεται, την Πέμπτη, για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις".

Εκτός από τα "φωτογραφικά ρουσφέτια", έντονες αντιδράσεις προκάλεσε εκ μέρους βουλευτών της αντιπολίτευσης το γεγονός πως η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος, αφού όπως είπαν πολλοί στην κατ'άρθρων συζήτηση, πέρα από 1-2 διατάξεις δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό. 

Η επίμαχη διάταξη που χαρακτηρίστηκε ως φωτογραφικό ρουσφέτι είναι η παράγραφος 2 του Άρθρου 20 του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία κάποιο μέλος ΕΤΕΠ των ΑΕΙ που έχει εκλεγεί το 2008 και η πράξη διορισμού έχει βγει το 2016, μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία του ΕΔΙΠ (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό). 

Για την εν λόγω διάταξη, μάλιστα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κοντογιώργης υπογράμμισε ότι "ο πρώτος στόχος, είναι ότι ικανοποιείτε το μεγάλο αφεντικό και μέσα από προσωπικές ρυθμίσεις που πιθανόν δεν είχαν ρυθμιστεί από προηγούμενα νομοθετήματα και σας παραπέμπω στο άρθρο 20 παρ. 4α’ και η δεύτερη σκοπιμότητά σας είναι, ότι μάλλον έχετε διαβλέψει ότι η οργή του λαού και των συμπολιτών μας μεγαλώνει, γίνεται ποτάμι και θα σας παρασύρει πολύ σύντομα και μάλιστα, θα σας αποσύρει από την εξουσία και για αυτό λοιπόν αποφασίσατε να κάνετε όλες αυτές τις εξυπηρετήσεις".

Ενώ η εισηγήτρια της ΝΔ, κ. Νίκη Κεραμέως, στην κατ’ άρθρων τοποθέτηση είπε χαρακτηριστικά: "Παράγραφος 2. Άρθρο 20 Μίλησα και χθες δυστυχώς γι' αυτό. Είναι ένα παράδειγμα ρύθμισης που φτάνει στα όρια φωτογραφικής διευθέτησης. Παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη ΕΤΕΠ των Α.Ε.Ι. που έχουν εκλεγεί στα οικεία Α.Ε.Ι. το έτος 2008 και η πράξη διορισμού τους έχει βγει συγκεκριμένα το έτος 2016. Για τα μέλη αυτά τα συγκεκριμένα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΔΙΠ υπό προϋποθέσεις". 

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής Θανάσης Μιχελής, όσο και ο Γιώργος Ακριώτης, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα με τον πρώτο να μιλάει για "αστήρικτα σχόλια για εύνοια κάποιων" και τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι "υπάρχει μια αδικαιολόγητη επιθετικότητα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου, αδικαιολόγητη με την άποψη ότι εκφράστηκαν με ρουσφετολογικό χαρακτήρα διατάξεις, με διευθετήσεις κλπ. όπως τα ανέφερε και σήμερα η συνάδελφος και τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά". 

Μάλιστα, ο κ. Ακριώτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα περισσότερα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα τα ψηφίσει η Αντιπολίτευση "άρα, προς τι όλη αυτή η ιστορία; Τι ρυθμίζονται; Καθηγητές και δάσκαλοι με αυξημένα προσόντα μπορούν να μεταταχθούν σε θέση ΕΔΙΠ. Κατά κύριο λόγο αυτοί οι οποίοι θα μεταταγούν είναι άνθρωποι οι οποίοι και σήμερα αποσπώνται και καλύπτουν ανάγκες των Πανεπιστημίων". 

Αρκετά αιχμηρή ήταν και η πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και του Ποταμιού με τη Χαρά Κεφαλίδου να τοποθετείται λέγοντας ότι "δεν μπορείτε να με πείσετε κύριοι συνάδελφοι ότι η δυνατότητα που δίνουμε στους μόνιμους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να μετατάσσονται σε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, βοηθάει την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για το οποίο τόσος αγώνας γίνεται, τόσα λέγονται. Θεωρώ ότι αποψιλώνετε το δημόσιο σχολείο και θέλω πραγματικά να μου πείτε με βάση ποια μελέτη προχωράτε και επιμένετε σε αυτή τη ρύθμιση, γιατί όντως επιμένετε σε αυτή τη ρύθμιση και τι γίνεται με τα κενά που δημιουργούνται και πως αυτές οι μετατάξεις τελικά θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο;" . Ενώ καταπέλτης ήταν και ο Β. Κεγκέρογλου που υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ανεξάρτητα από υπουργούς, συνεχίζεται η φαύλη πολιτική της κυβέρνησης με ρυθμίσεις πελατειακού χαρακτήρα που αναβιώνουν και τις πιο "γκρίζες" εποχές.  Νομοθετούν μια σειρά ρουσφετολογικών πράξεων όπως η μαζική μετονομασία καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης σε "καθηγητές" Πανεπιστημίου".

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού, ενώ η κα. Κεραμέως αναφέρθηκε και σε άλλη διάταξη, η οποία μάλιστα είπε ότι αφορά δύο συγκεκριμένα πρόσωπα. Η εισηγήτρια της ΝΔ υπογράμμισε ότι στην παρ. 8 του ίδιου άρθρου σημειώνω ότι ο ν. 4386 που τροποποιείται δεν είναι του έτους 2013, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, αλλά είναι του έτους 2016 και πάλι νομοσχέδιο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Η παρ. 9 του ίδιου άρθρου είναι μια από εκείνες τις διατάξεις που αγγίζουν τα όρια των φωτογραφικών για τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικής εκπαίδευσης που τοποθετούνται σε θέσεις ειδικών συμβούλων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ότι ο χρόνος απασχόλησης λογίζεται ως εκπαιδευτική άδεια χωρίς χρονικό περιορισμό. Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για δυο συγκεκριμένα πρόσωπα και θα ζητούσαμε από το Υπουργείο να το ξαναδεί. 




Πηγή : capital.gr.gr


Μέτρα ή Grexit, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε



Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την Αθήνα, για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει το Βερολίνο το επόμενο διάστημα έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναφέροντας την απειλή του Grexit. «Πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Σόιμπλε. Επίσης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο για κράτος-μέλος του κοινού νομίσματος. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη», είπε ο Γερμανός υπουργός. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητά της.

Εν τω μεταξύ, ενώ τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στενεύουν επικίνδυνα, τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι ανοικτά, με δύο βασικά σημεία να δημιουργούν προβληματισμό. Από τη μια, δεν υπάρχει κοινή στάση ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά το τι ζητούν από την Αθήνα για να επιστρέψουν και, από την άλλη, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από την ελληνική κυβέρνηση ότι δέχεται το βασικό αίτημα των θεσμών για νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων. Είναι ξεκάθαρο πως εάν δεν υπάρξει επιστροφή των θεσμών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, που είναι ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με Eυρωπαίο με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, από το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου οι επαφές με την ελληνική πλευρά είναι πολύ λίγες. Στην τελευταία συνάντηση όπου ήταν όλοι παρόντες, τον Ιανουάριο, στην ελληνική πλευρά ετέθη το αίτημα για νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων για τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, χωρίς όμως να συζητηθεί καμία περαιτέρω λεπτομέρεια όσον αφορά το ύψος του αφορολογήτου κ.λπ., καθώς ο κ. Τσακαλώτος ήταν κατηγορηματικός ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το δεχθεί. Εκτοτε δεν έχει γίνει περαιτέρω συζήτηση για το θέμα, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει δεχθεί ούτε ως βάση για συζήτηση τη νομοθέτηση εκ των προτέρων οποιουδήποτε μέτρου.

Το δεύτερο αδιέξοδο βρίσκεται ανάμεσα στους ίδιους τους θεσμούς. Και ενώ μετά τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM είχαν συμφωνήσει ότι για να επιστρέψουν στην Αθήνα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί κατ’ αρχάς στη νομοθέτηση μέτρων για αφορολόγητο - συντάξεις, το Ταμείο τις τελευταίες ημέρες ζητεί περισσότερα για να επιστρέψει. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λυθεί το αδιέξοδο ανάμεσα στους θεσμούς, γεγονός που θα τους επιτρέψει να έχουν και πάλι κοινή στάση.

Το βασικό πρόβλημα ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ βρίσκεται, όπως εξηγεί Eυρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», στη διαφορά των προβλέψεων όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, το 2016 θα καταλήξει να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% (συμπεριλαμβανομένων των 700 εκατ. που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός), δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερο από το αναμενόμενο (η αρχική πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5%). Το ΔΝΤ για το ίδιο έτος είχε αρχικά προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει έλλειμμα 0,5% και τώρα, παρά την αναμενόμενη υπεραπόδοση, η πρόβλεψή του βρίσκεται στο μόλις 0,9% και πολύ μακριά από εκείνη της Κομισιόν. Παρόλο που και οι δύο θεσμοί έχουν τα ίδια νούμερα, το Ταμείο αποδίδει την υπεραπόδοση των στόχων στη μη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και σε μέτρα που τα αποκαλεί «εφάπαξ απόδοσης» (one off).

Οι θεσμοί αναμένεται να βρουν την κοινή τους θέση τις προσεχείς ημέρες, αν και το θέμα φαίνεται να ξεπερνά τα τεχνικά κλιμάκια και να επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, καθώς το Ταμείο χρειάζεται διαβεβαιώσεις σχετικά με το ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Έντυπη Καθημερινή