Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ντόρα Μπακογιάννη : Η κυβέρνηση «παίζει καθυστερήσεις» στην ολοκλήρωση των επενδύσεων



Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου.


ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση «παίζει καθυστερήσεις» στην ολοκλήρωση των επενδύσεων 

Η χώρα χρειάζεται επενδυτικό σοκ μεγαλύτερου των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τετραετία για να καλύψει το μεγάλο κενό της αποεπένδυσης της οικονομίας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο της αρχικής πρόβλεψης για 2,8%. 

Αρνητική είναι και η πορεία των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, οι οποίες κατά το γ’ τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, ο σχετικός δείκτης παραμένει αρνητικός για δύο συνεχή τρίμηνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν προχωρούν καθόλου οι ιδιωτικές επενδύσεις που τόση ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία.

Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την «αλλεργία» της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις είναι έκδηλη: κωλυσιεργούν στην επένδυση των 7 δισ. στο Ελληνικό, στην επένδυση 2 δισ. στα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής που θα δημιουργούσε 1600 θέσεις εργασίας, στα 300 εκ. για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα επίσης 300 εκ. για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην Αφάντου κλπ. Εκτός αυτών, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται σε επενδύσεις έργων υποδομής, όπως στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων κ.ά. Στο μεταξύ, οι καθυστερήσεις στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων είναι παροιμιώδεις. 

Η φιλοεπενδυτική στροφή της κυβέρνησης παραμένει μία πολιτική φλυαρία. Αδιαφορεί προκλητικά για τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα προσελκύσουν τις αναγκαίες επενδύσεις. Στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις με υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Στερεί τις επιχειρήσεις από την αναγκαία χρηματοδότηση, καθώς η εκτέλεση του ΠΔΕ βαλτώνει, όπως και ο ρυθμός της τραπεζικής πίστης. Κωλυσιεργεί στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια τις εφαρμόζει στρεβλά, με μεγάλο κόστος για την οικονομία. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν ενστερνίζεται τις αλλαγές που έχει συνυπογράψει και συνεπώς αδυνατεί να τις προωθήσει αποτελεσματικά προς όφελος της οικονομίας. Η αποκαρδιωτική εμπειρία όσων επενδυτών επιχείρησαν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια, αποθαρρύνει όσους επενδυτές σκέφτονται να έρθουν στη χώρα μας. Η δυσκίνητη γραφειοκρατία, οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι καθυστερήσεις εμποδίζουν την ολοκλήρωση μεγάλων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ. Την κατάσταση δυσχεραίνει και η πολιτική καχυποψία των κυβερνώντων σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι των ιδιωτικών επενδύσεων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Επιθυμεί πραγματικά η κυβέρνηση να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων στην οικονομία; Ποιό είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των μεγάλων έργων και επενδυτικών projects;

Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί η κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη, μέρος της οποίας πρέπει να αποτελέσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των επενδύσεων;   

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου