Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Καλοκαιρινά φρούτα και διαβήτης




Τα φρούτα το καλοκαίρι εκτός από μια δροσιστική απολαυστική εμπειρία, είναι και μια ευκαιρία για αναπροσαρμογή του καθημερινού διαιτολογίου. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Όλα αυτά με λίγες θερμίδες και απολαυστική γεύση. Πρόκειται δηλαδή για την ιδανική επιλογή, που μπορεί να συνοδεύει τα γεύματα, άλλα και να καταναλώνονται ως σνακ.

Στον διαβήτη τα καλοκαιρινά φρούτα είναι το ίδιο απαραίτητα και χρήσιμα, όπως και στους ανθρώπους, που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τα φρούτα περιέχουν αρκετή ποσότητα φρουκτόζης, ενός δηλαδή σακχάρου, το οποίο μπορεί να ανεβάσει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Στο ερώτημα, αν θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα στον διαβήτη απαντούμε ναι, με την προϋπόθεση να ελέγχουμε τις ποσότητες αυτών. Από την άλλη δεν συνιστάται η κατανάλωση χυμών, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις τιμές του σακχάρου περισσότερο, λόγω του ότι ο χυμός δεν περιέχει τις φυτικές ίνες του φρούτου. Ένα ποτήρι χυμός φρούτων είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή, για την αντιμετώπιση των υπογλυκαιμιών.

Τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα είναι το ακτινίδιο, ο ανανάς, το αχλάδι, το βερίκοκο, το δαμάσκηνο, το καρπούζι, το κεράσι, το νεκταρίνι, το πεπόνι, το ροδάκινο, το σταφύλι, το σύκο και η φράουλα. Για να μην ξεφύγουν οι τιμές του σακχάρου θα πρέπει να επιλέγεται μία φέτα καρπούζι, ή μια φέτα πεπόνι, σε κάθε γεύμα. Ο ανανάς περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και επιτρέπεται να καταναλώσουμε μέχρι 3 φέτες. Ένα μέτριο αχλάδι, ή ένα μέτριο ροδάκινο, ή ένα νεκταρίνι είναι επίσης μια καλή επιλογή. Από τα μικρότερα φρούτα συνιστώνται 2 βερίκοκα, ή 2 ακτινίδια, ή 2 δαμάσκηνα. Αντίθετα προσοχή χρειάζεται στα σύκα, από τα οποία δεν μπορούμε να φάμε περισσότερα από ένα, δυστυχώς. Για τους λάτρεις του σταφυλιού επιτρέπονται μόνο 20 ρόγες. Αντίθετα πιο φιλικά στον διαβήτη είναι τα κεράσια και οι φράουλες, που μπορούμε να καταναλώσουμε 12 μεγάλα κεράσια, ή 10 μικρές φράουλες.

Τα φρούτα είναι ιδανική επιλογή και στον διαβήτη, αν σεβαστούμε τις ποσότητες που ενδείκνυνται. Αν επιθυμούμε να φάμε περισσότερα φρούτα θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τις άλλες πηγές υδατανθράκων με αυτά. Για παράδειγμα μπορούμε να αποφύγουμε το ψωμί ή τις πατάτες από το φαγητό και να διπλασιάσουμε την ποσότητα του φρούτου. Επίσης αν έχετε προγραμματίσει να γυμναστείτε περισσότερο, μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση τρώγοντας ένα φρούτο. Η ενέργεια του θα σας δώσει την ευκαιρία να χαρείτε την άσκηση, να αποφύγετε την υπογλυκαιμία, χωρίς να σας βαρύνει στο στομάχι. Τρώτε λοιπόν φρούτα, αλλά πάντα με μέτρο!




Δημήτριος Ρηγόπουλος,MD, PhD
Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος
Πηγή : kalikardia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου