Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Αρχίζει το κυνήγι σε καταναλωτικά και κάρτες



2,5 δις κόκκινα δάνεια μεταβιβάζονται σε εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης.

Σηκώνουν τα μανίκια και πιάνουν δουλειά οι εξιδεικευμένες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων, καθώς ξεκινά το κυνήγι στα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και στις κάρτες.

Όπως διαβάζουμε στο «Πρώτο Θέμα», εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα δεχθούν προτάσεις για ρύθμιση από τις εν λόγω εταιρίες, και αυτή θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία, καθώς μετά τα δάνεια τους θα πωληθούν σε εταιρίες-κοράκια.

Οι τράπεζες, έχουν ήδη προχωρήσει στις διαδικασίες για να μεταβιβάσουν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,5 δις στις εταιρίες διαχείρισης, ενώ άλλο 1 δις πρόκειται να μεταβιβαστεί έως το τέλος του χρόνου.

Οι τράπεζες ξεκινούν από την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων που περιλαμβάνει και ανείσπρακτες οφειλές από πιστωτικές κάρτες, επειδή πρόκειται για κατηγορία οφειλών που έχουν πάρει σημαντικές προβλέψεις και είναι σε θέση να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά, δίχως να πλήξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σοβαρά.

Δεν έχουν ως πρώτη επιλογή των πώληση, καθώς ειδικά στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφάλιση, οι τιμές που αγοράζονται είναι με 1-2% της αξίας τους. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα άλλα ενδεχόμενα, οι τράπεζες πουλάνε τα συγκεκριμένα δάνεια, καθώς τα θεωρούν οριστικά χαμένα.

Να σημειώσουμε πως οι εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρούν σε ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας ακόμα και επιθετικά μοντέλα διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών, ειδικά αν διαπιστώνουν πως οι δανειολήπτες μπορούν αλλά δεν θέλουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι εταιρίες διαχείρισης, θα προτείνουν στους κόκκινους δανειολήπτες ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, μακροχρόνιες ρυθμίσεις με μεγάλες περιόδους χάριτος, κατά τις οποίες δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν. Όσον αφορά περιπτώσεις στεγαστικών δανείων, στο τραπέζι θα πέσουν και μεικτές προτάσεις που μπορεί να προβλέψουν πώληση της κατοικίας σε συνδυασμό με διαγραφή τιμήματος του δανείου, ώστε ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται από το βάρος των οικονομικών του υποχρεώσεων.



Πηγή : star.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου