Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

14 Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα Διαβήτη



Τον «κώδωνα του κινδύνου» για κατακόρυφη αύξηση των ατόμων, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, κατά 60% παγκοσμίως μέσα στην επόμενη 20ετία έκρουσαν εξειδικευμένοι γιατροί, που συμμετείχαν σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων και το Διαβητολογικό Κέντρο του νοσοκομείου «Τζάνειο», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, είχε θέμα: «Πρόληψη και φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο νους μας στα μάτια και την καρδιά» και περιλάμβανε ενημερωτικές ομιλίες για την επίδραση του διαβήτη στα μάτια και την καρδιά και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας τους.

Τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία παρουσίασε ο Διευθυντής Α΄ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, είναι μια ημερομηνία συμβολική, είναι ημερομηνία ευαισθητοποίησης, εγρήγορσης και ενημέρωσης του κόσμου, της κοινωνίας των ηγεσιών, των πολιτικοκοινωνικών ηγεσιών, πάνω στη σημασία του διαβήτη και των επιπλοκών του. Και βεβαίως αυτή η Παγκόσμια Ημέρα έχει ένα σύμβολο που είναι αυτός ο μπλε κύκλος που βλέπετε. Είναι ο κύκλος της ενότητας στη δράση. Μια ενότητα που αφορά και την κοινωνία και την πολιτεία.

Είναι μια παγκόσμια ενότητα. Είναι μια παγκοσμιοποιημένη προσπάθεια για να σταθούμε εμπόδιο σε αυτήν την λαίλαπα που λέγεται διαβήτης και να στείλουμε κι αυτό το σημαντικό στοιχείο, να αναχαιτίσουμε τις επιπλοκές του διαβήτη, αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό είναι το σύνθημα μας. Όλοι να ενταχθούμε σε αυτήν την προσπάθεια. Και βεβαίως κάθε φορά, εστιάζεται η προσοχή πάνω σε ένα θέμα. Εφέτος, το θέμα αυτό ήταν τα μάτια, η επίδραση του διαβήτη στα μάτια και προσθέσαμε εμείς και την επίδραση στην καρδιά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα ότι ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια πανδημία. Σήμερα είναι περίπου 410 εκατομμύρια τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκόσμια και η προοπτική είναι ιδιαίτερα ζοφερή μέχρι το 2035.

Δηλαδή στα προσεχή είκοσι χρόνια, κατά 60% θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαβήτη παγκοσμίως.

Και δείτε τα στοιχεία από την παγκόσμια οργάνωση υγείας όπου ένας στους 11 ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν διαβήτη, 46,5% επιπλέον είναι αδιάγνωστοι διαβητικοί. Έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν.

Και 12% των πόρων της υγείας παγκόσμια, πάνε για την αντιμετώπιση του διαβήτη και των επιπλοκών του.

Είναι μια ιδιαίτερα κοστοβόρος νόσος ο διαβήτης. Κοστοβόρος και σε κοινωνικό και σε οικονομικό και σε πολιτειακό επίπεδο.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα όσον αφορά τον διαβήτη, είναι η τελευταία επιδημιολογική μελέτη, που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Σε έναν πληθυσμό που ελέγχθηκε σε όλη την Ελλάδα, της τάξεως των 3.000 ατόμων, τα άτομα με διαβήτη ήταν το 12% του πληθυσμού. Και σήμερα έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα.

Να έχουμε καλά ρυθμισμένο ζάχαρο. Αυτό είναι το ασφαλές διαβατήριο για την πρόληψη των επιπλοκών».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Χρήστος Αγραπίδης, ανέφερε: «Ως ιατρός, γνωρίζω πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως γνωρίζω και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.

Ως Αντιδήμαρχος του Δήμου για τα κοινωνικά θέματα, θα ήταν παράληψή μου να μην συγχαρώ την Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και τα μέλη του συλλόγου, για τη διοργάνωση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που έχει γίνει θεσμός στην πόλη μας.

Να εξάρω τη μεγάλη δραστηριότητα του συλλόγου, την άριστη συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και να τονίσω για άλλη μια φορά ότι ο σύλλογος αυτός αποτελεί παράδειγμα για την πόλη του Πειραιά.

Η πόλη μας πέραν αυτού, έχει την τύχη θα έλεγα, να λειτουργεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο κατά την άποψή μου Διαβητολογικό Κέντρο στη χώρα.

Ο Πειραιάς, κυρίες και κύριοι, χρειάζεται τέτοιες πρωτοβουλίες, χρειάζεται τέτοιους συλλόγους, ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές περιόδους που περνάμε εδώ στην πόλη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Δήμο Πειραιά πιστεύουμε ότι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι οι δύο κρίσιμες διαδικασίες για τη βελτίωση της δημόσιας ζωής, της δημόσιας υγείας κι αυτό θα πρέπει συνεχώς να τονίζεται. Η πρόληψη δεν σώζει μόνο ζωές, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Δήμος μας και τη νέα χρονιά, θα συνεχίζει να δίνει έμφαση σε δράσεις προληπτικής ιατρικής και να τη θέτει ως μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στην κοινωνική μας πολιτική.

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και γι’ αυτό θα είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για εμάς, αν καταφέρουμε να φτάσουμε να προσφέρουμε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών.

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Και σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια παρακαλώ, θα θέλαμε δίπλα μας όλους εσάς».




Πηγή : athina984.gr


Ντ. Μπακογιαννη: Δεν θα μακροημερεύσει η κυβέρνηση, πρόβλημα ο πρωθυπουργός



Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο πως στις επόμενες εκλογές η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να αναζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την ανασυγκρότηση του κράτους.

«Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος, σήμερα, είναι οποιασδήποτε μορφής πολιτική αλαζονεία», δηλώνει στη συνέντευξή της, στο ΑΠΕ.

Μιλώντας, συγκεκριμένα για το "πάγιο αίτημα" πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές σημείωσε πως οι πρώωρες εκλογές δεν είναι μακρία και αποτελεί επίσης "αίτημα της κοινωνίας".

Χαρακτήρισε μάλιστα "πρόβλημα" τον ίδιο τον πρωθυπουργό σημειώνοντας πως παρά τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει.

Αναφορικά με τη σύσταση του ΕΣΡ, εκφράζει τη χαρά της «που επικράτησε τελικά η σωφροσύνη», και δηλώνει οπαδός της εθνικής συνεννόησης.

Για τα εργασιακά, η κα Μπακογιάννη σχολιάσε πως η "εργασιακή ζούγκλα" δεν μπορεί να είναι λύση.

Τέλος, για την πρόσφατη εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ, η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ υποστηρίζει την άποψη ότι «θα περιμένουμε να δούμε για να κρίνουμε».



Πηγή : sofokleousin.gr


Νέα Ζηλανδία: Καταστροφές από τα 7,8 Ρίχτερ και το τσουνάμι



Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα) την κεντρική Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό παρατηρητήριο USGS, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι.

Η Geonet, η σεισμολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, αναθεώρησε από την πλευρά της προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, σε 7,5 βαθμούς από τους 6,6 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Το νεοζηλανδικό υπουργείο Πολιτικής Άμυνας και Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφικά κύματα να πλήξουν ολόκληρη την ανατολική ακτή και κάλεσε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη.

Κύματα ύψους μέχρι δύο μέτρων μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάστημα έως δύο ωρών, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Το USGS ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Η δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ζηλανδίας. Έχουν αναφερθεί μερικοί τραυματισμοί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.

Ο Κρις Χιλ, πυροσβέστης στο Τσέβιοτ, μια παραλιακή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε πως αξιωματούχοι πηγαίνουν πόρτα με πόρτα και απομακρύνουν τους κατοίκους.

«Όλοι φαίνονται εντάξει εδώ», είπε στον ραδιοσταθμό RNZ. «Υπάρχουν πολλά συντρίμμια σε σπίτια, όμως σ' αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι πολύ κακό».

Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Ουέλινγκτον, δήλωσε πως κάτοικοι απομακρύνονται από τα νότια παραλιακά προάστια της πόλης εξαιτίας της απειλής για τσουνάμι και υπάρχουν πληροφορίες για δομικές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

«Έχουμε πληροφορίες για σπασμένους υδραγωγούς ενώ πάρα πολλά αντικείμενα έχουν πέσει από γραφεία και ράφια», είπε στον RNZ.

Δρόμοι στο Νότιο Νησί έχουν κλείσει και έχουν αναφερθεί ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφεται στη χώρα, μερικές από τις οποίες φθάνουν σε μέγεθος τους 6,1 βαθμούς.

Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας) και χαρακτηρίσθηκε επισήμως «σφοδρός». Το εστιακό βάθος του έχει προσδιοριστεί στα δέκα χιλιόμετρα.


Πηγή : news247.gr


Πυροβολισμοί στο Κερατσίνι μεταξύ αστυνομικών και συμμορίας ληστών




Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις διαρρήκτες συνελήφθησαν

Τέσσερις διαρρήκτες συνελήφθησαν πριν από λίγη ώρα στο Κερατσίνι, μετά από ανταλλαγή πυρών που προηγήθηκε με τους αστυνομικούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα στην οδό Αϊδινίου 104, σε υπόγειο μονοκατοικίας όπου είχαν ταμπουρωθεί οι διαρρήκτες και πυροβολούσαν εναντίων των αστυνομικών. 

Η επιχείρηση των ανδρών της ΕΚΑΜ ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα και οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν. 

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, η αστυνομία δέχτηκε τηλεφώνημα ότι σε διαμέρισμα της περιοχής έχουν μπει ληστές. Φτάνοντας στο σημείο, οι πρώτοι αστυνομικοί είδαν να βγαίνουν από την πολυκατοικία οι δράστες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αρχών και έτρεξαν να κρυφτούν στο υπόγειο της μονοκατοικίας. 

Ένας από τους διαρρήκτες συνελήφθη, ενώ οι άλλοι παραδόθηκαν στη συνέχεια, βγαίνοντας από το υπόγειο. Το τετράγωνο παραμένει αποκλεισμένο. 



Πηγή: protothema.gr


Νέα φοροκαταιγίδα για το 2017: Ακριβαίνουν καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνα



Καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων αναμένεται να ξεσπάσει με την είσοδο του νέου έτους.

Από την 1η-1-2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων σε ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επίσης, με την είσοδο του νέου έτους θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου και θα αυξηθούν σημαντικά για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τα μέτρα αυτά θα συνδυαστούν με άλλα, ήδη εφαρμοζόμενα από τον περασμένο Ιούνιο και Οκτώβριο, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, την επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα.

Ποιοι θα πληρώσουν

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής όλων αυτών των μέτρων θα είναι εκατομμύρια φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο με φόρους τους οποίους δεν θα μπορούν πλέον να πληρώσουν.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2017 το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη προβλέπεται να λάβει χώρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αυτοαπασχολουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα οι οποίοι θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,45 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναλυτικά το νέο κύμα φόρων

Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Αυξήσεις στα τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Αυξήσεις στον καφέ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.

Επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση: Το μέτρο αυτό θα ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια του 2017, ενώ φέτος θα ισχύσει για 7 μήνες (από την πρώτη Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου). Το τέλος 10% επιβάλλεται στον συνολικό μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση, προ ΦΠΑ. Εάν ο λογαρισμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσα και οι μήνες.

Αύξηση του φόρου στα μερίσματα: Από την 1η-1-2017 ο φόρος στα μερίσματα αυξάνεται από 10% σε 15%.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος



Νέα Δημοκρατία : Η μόνη υπηρεσία που έχει να προσφέρει ο κ. Τσίπρας στη χώρα, είναι η παραίτησή του




«Ο κ. Τσίπρας ξεπερνά κάθε όριο θράσους και ψέματος. 

Είναι ο πολιτικός που εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό, ιδιαίτερα την μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. 

Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί  φόρτωσε την Ελλάδα με ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο προκαλώντας βαριές απώλειες στην οικονομία και την κοινωνία.

Και τώρα αντί να αξιοποιήσει την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας με τις θετικές προτάσεις της για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την προώθηση σε όλα τα επίπεδα των εθνικών στόχων, προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο. 

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, συνεχίζει να επιδεικνύει ανικανότητα, ανεπάρκεια, ανευθυνότητα και να είναι όμηρος των εσωκομματικών του τάσεων.

Εφόσον εξαιτίας όλων αυτών, δεν μπορεί να αποτρέψει το τέταρτο μνημόνιο, ας φύγει επιτέλους από την κυβερνητική εξουσία.

Ας πάψει να φορτώνει τις δικές του τραγικές ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Η μόνη  υπηρεσία που έχει να προσφέρει στη χώρα, είναι η παραίτησή του». 


Kαταρρέουν οι "άμυνες" της κυβέρνησης για το νέο Εργασιακό




Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Με την πλάτη στον τοίχο ετοιμάζεται να υποδεχθεί η νέα υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, καθώς καταρρέουν όλες οι μέχρι τώρα "άμυνες" της απέναντι στους θεσμούς. 

Και αυτό γιατί:

* Οι θέσεις που διατυπώνονται στο "κείμενο αρχών" (επί του νέου Εργασιακού), που  φέρεται να έχει στείλει η κ. Αχτσιόγλου στους θεσμούς έχει απορριφτεί από τους ίδιους κατά τον α' κύκλο της διαπραγμάτευσης (24-27/10). 

* Οι θεσμοί θεωρούν ως δεδομένο το εργασιακό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί την περίοδο 2010-2013 και ζητάνε επιπλέον ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις και στον νόμο που διέπει τη συνδικαλιστική δράση, κόντρα στις προτάσεις ακόμα και της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που κατατέθηκαν στις 27/9. 

* Την ίδια στιγμή το "εθνικό μέτωπο", το οποίο υποτίθεται είχε συγκροτήσει το υπ. Εργασίας από τις 19/7 με τους κοινωνικούς εταίρους, διαλύεται αφού τόσο η ΓΣΕΕ όσο και ο ΣΕΒ έχουν διαφοροποιηθεί -με βάση τη δική τους αντίθετη τοποθέτηση- πλήρως από την κυβέρνηση. 
Οι θεσμοί έχουν ήδη απορρίψει το "κείμενο αρχών" του Κατρούγκαλου που στέλνει η Αχτσιόγλου 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κ. Αχτσιόγλου είχε προγραμματίσει να στείλει χθες στους θεσμούς "κείμενο αρχών" της ελληνικής πλευράς σε σχέση με το νέο Εργασιακό. 

Ωστόσο, όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι του υπ. Εργασίας, το "κείμενο αρχών" αυτό αντανακλά περισσότερο τη στάση του υπουργείου Εργασίας πριν την αλλαγή στην ηγεσία του (δηλ. πριν την αντικατάσταση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου από την κ. Αχτσιόγλου) στα πλαίσια του κυβερνητικού ανασχηματισμού της προπερασμένης Παρασκευής 4/11. Έτσι το κείμενο αυτό εστάλη τελικά κυρίως λόγω του ότι αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας και δεν  εκφράζει στο 100% τις διαθέσεις της νέας ηγεσίας, σύμφωνα με τις οποίες προέχει το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και όχι η επιμονή σε ορισμένες έως τώρα γνωστές "κόκκινες γραμμές".

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εκείνο που προέχει πλέον για το υπ. Εργασίας είναι να μην "επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων", δηλαδή να μην υπάρξει κάποια επί τα χείρω μεγάλη  ανατροπή των θεσπισμένων (κατά την περίοδο 2010-13) διατάξεων, και όχι τόσο πολύ να υπάρξει μία ριζική  επί τα βελτίω αλλαγή στο υπάρχον πλαίσιο του Εργασιακού. 

Εξάλλου οι προτάσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο κείμενο αυτό (επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατάργηση κατώτατου μισθού νέων κ.λπ.) έχουν πάνω-κάτω απορριφθεί από τους θεσμούς κατά τον α' κύκλο διαπραγμάτευσής τους με τον τότε υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλου (τέλη Οκτωβρίου).

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί είχαν επιφυλαχθεί να απαντήσουν, κατά τις συναντήσεις τους με τον κ. Κατρούγκαλο πριν δεκαπέντε μέρες στην Αθήνα,  για το  αν – κατά τη δική τους άποψη - τίθεται "θέμα νομιμότητας" σε σχέση με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών αλλά και τη μη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, όπως υποστήριζε ο υπ. Εργασίας.

Εξάλλου η έκδοση της  απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, την οποία είχε θέσει ο κ. Κατρούγκαλος ως όρο για την έναρξη της κατ' ουσίαν συζήτησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, δεν έχει ακόμα υπάρξει (αν και  ο κ. Κατρούγκαλος την περίμενε τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου). 
Κατά τα άλλα, οι θέσεις του κ. Κατρούγκαλου περί επαναφοράς της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και περί υπερίσχυσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, δεν έχουν γίνει δεκτές από τους θεσμούς. 
Αντίθετα, οι θεσμοί υπερασπίζονται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Με άλλα λόγια, απορρίπτουν όχι μόνο τις προτάσεις Κατρούγκαλου, αλλά και τις προτάσεις της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων. 

Υπό διάλυση το "εθνικό μέτωπο" 

Οι  προτάσεις του υπ. Εργασίας δεν "αδειάζονται" μόνο  από τους θεσμούς, αλλά και από τους κοινωνικούς εταίρους. 

Ο ΣΕΒ μέσα από τις τοποθετήσεις, οι οποίες διατυπώνονται από το "εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας" -το οποίο εκδίδει ομάδα οικονομολόγων του-, τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, κατά της κυβέρνησης που "ζητά την καταδίκη" της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης (συμπαραστεκόμενη στη ΓΣΕΕ, η οποία έχει προσφύγει στο όργανο αυτό κατά των μνημονιακών εργασιακών διατάξεων της περιόδου 2010-13), αλλά και κατά της ΓΣΕΕ που "αρνείται να συζητήσει για τα πραγματικά αίτια της κρίσης". 

Από τη δική της πλευρά η ΓΣΕΕ έχει ήδη προγραμματίσει Γενική Απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ χαρακτηρίζει τον ΣΕΒ "Πύργο της Βαβέλ". Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά υπογράφει την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων στην οποία εκφράζονται θέσεις υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ενώ από την άλλη οι οικονομολόγοι του υπερασπίζονται την εργασιακή ευελιξία. 



Πηγή : capital.gr


Το LIFO ξεμπροστιάζει τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που βρίζουν στο διαδίκτυο με ψεύτικα προφίλ

Αυτές οι φιλοσυριζαίες φωτογενείς κοπέλες έχουν κάτι κοινό...


Ποιες είναι στην πραγματικότητα οι τρεις αριστερές "κουκλάρες" του ελληνικού Twitter;

Κάποιος έψαξε τις φωτογραφίες που είχαν οι φιλοσυριζαίες φωτογενείς κοπέλες και ανακάλυψε πως έχουν κάτι κοινό...

Ριτουϊτάρουν ζωάκια και ανέκδοτα, κυρίως όμως προωθούν κι υποστηρίζουν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, tweets της Φαιναρέτης Ρωμανού, του Δαπέργολα και όποιου άλλου βρίζει την ΝΔ. 

Επίσης καταγγέλουν πως οι αντίπαλοί τους χρησιμοποιούν «τρολς» για να κάνουν επιθέσεις. Εμμονή όλων αυτών των κοριτσιών είναι «τα πληρωμένα παπαγαλάκια της ΝΔ» και δεν έχουν σ' αυτό άδικο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα δεκάδες "δεξιά" bots και τους ψεύτικους λογαριασμούς που δεν έκαναν τίποτα άλλο απ' το να ριτουιτάρουν τον Άδωνι μαζικά δίνοντας την ψευδή εντύπωσή του πως κάθε tweet του ήταν δημοφιλές;

Συχνότατα πάντως τα κορίτσια της Αριστεράς συντονίζονται και ριτουιτάρουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ας πούμε όταν πρωτομπήκα ταυτόχρονα σε τρεις απ' αυτές είδα πάνω-πάνω: Το ίδιο ξεκάρφωτο, ξεκαρδιστικό (not) τουίτ για μαστίχες, και ένα τουίτ της Φαιναρέτης Ρωμανού που κράζει είτε τον Μουρούτη ή τον Κούλη της ΝΔ.

Ελίζα 


Μαρία


Ερριέτα


Μόνο που απ' ό,τι φαίνεται, αυτές οι φωτογενείς κοπέλες με τα ελληνικά ονόματα και την αριστερή συνείδηση έχουν κάτι κοινό: Μάλλον δεν υπάρχουν. 

Ή μάλλον υπάρχουν αλλά όχι στην Ελλάδα. Τώρα ίσως βρίσκονται σε κάποια μακρινή φυλακή - πάντως σίγουρα η τελευταία έγνοια τους είναι ο Μουρούτης, ο Κούλης ή ο Παππάς.

Με ένα image search στο google οι φωτογραφίες τους έδειξαν ποιες είναι στην πραγματικότητα:

Η Ελίζα Λυμπεροπούλου που καίγεται για τις εξελίξεις στην ΝΔ...


...είναι στην πραγματικότητα η πρώην Μις Ελ Πάσο, και η φωτογραφία της είναι απ' τη σύλληψή της. 



Η γλυκιά Ερριέτα Γεωργίου που αγωνιά αν μας τρώει λεφτά ο Μουρούτης...


...συνελήφθη και αυτή για άγνωστο έγκλημα, και η φωτογραφία της υπάρχει σε ξένο φωτοάρθρο με τίτλο Glamour Mug-shots



Τέλος, η μελαγχολική Μαρία Σταυρίδου που υψώνει το ανάστημά της εναντίον του Μουρούτη...


λέγεται Nicole Diez Diamond και συνελήφθη κι αυτή (βλέπουμε και τη διεύθυνσή της για όποιον θέλει να τη συναντήσει). 



Πηγή : Lifo.gr