Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα στην ανταγωνιστικότητα μας ξεπέρασε και η Ναμίμπια





Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση πέρυσι μεταξύ 140 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), κάτω ακόμη και από χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Ουκρανία και η Ναμίμπια. 

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF (Global Competitiveness Report 2016-2017), στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Οι χώρες αυτές βρίσκονταν και πέρυσι στην πρώτη πεντάδα των πιο ανταγωνιστικών χωρών, με μόνη αλλαγή την υποχώρηση της Γερμανίας από την 4η στην 5η θέση και, αντίστοιχα, την άνοδο της Ολλανδίας στην 4η από την 5η θέση.

Η κατάταξη των χωρών από το WEF γίνεται με βάση τη βαθμολογία που παίρνει κάθε χώρα σε έναν μεγάλο αριθμό επί μέρους δεικτών. Από τις 12 γενικές κατηγορίες δεικτών, η Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση στις υποδομές (37η θέση), την τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), την ανώτερη παιδεία και εκπαίδευση (45η θέση), την υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (46η θέση). Τις χαμηλότερες επιδόσεις είχε στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (136η θέση), το μακροοικονομικό περιβάλλον (131η θέση) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (114η θέση). Στους υπόλοιπους δείκτες, η Ελλάδα είναι 81η στους θεσμούς, 89η στην αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων, 56η στο μέγεθος της αγοράς, 69η στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων και 72η στην καινοτομία των επιχειρήσεων. Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, είναι η πολιτική αστάθεια, οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι φορολογικές ρυθμίσεις.



Πηγή : bankwars.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : Η μεταρρύθμιση στην παιδεία αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα μας




«Η Παιδεία πρέπει να είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικών αντεγκλήσεων». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του, με θέμα  την Παιδεία.

«Η προχθεσινή επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη», σημείωσε, «μας θύμισε πόσο απαραίτητη είναι στη δημόσια ζωή του τόπου η δυνατότητα να παραμερίζουμε τις διαφορές μας, υπηρετώντας το εθνικό καλό.  Τότε, η πολιτική ηγεσία βρήκε το σθένος να υψώσει ένα ανάχωμα Δημοκρατίας. Αλλά τότε στη Βουλή και στην ηγεσία της Αριστεράς ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος. Σήμερα, είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς».
«Για τη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «η μεταρρύθμιση στην Παιδεία αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα… Η δική μας λογική, η δική μας επιλογή συνοψίζεται στο δίπτυχο ‘’ελεύθερο σχολείο’’ και ‘’αυτόνομο Πανεπιστήμιο’’.  Σχολεία και Πανεπιστήμια, τα οποία δεν ελέγχονται ασφυκτικά, από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά που εποπτεύονται παραγωγικά και με κριτήρια ποιότητας. Που βάζουν πρώτα τον πολίτη – δηλαδή πρώτα τον μαθητή και τον φοιτητή και όχι τον απρόσωπο γραφειοκράτη του Υπουργείου». 
 «Μιλάμε συχνά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «για τις έννοιες της αυτονομίας, της αξιολόγησης, της Αριστείας. Αυτές οι τρείς έννοιες συνθέτουν αξιακά την πρόταση που θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, για την Παιδεία κατά το προσεχές διάστημα: Αυτονομία, διότι αν και η αυτόνομη λειτουργία των σχολικών μονάδων και το αυτοδιοίκητο των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων έχουν θεσμική κατοχύρωση, εντούτοις το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι από τα πιο συγκεντρωτικά στην Ευρώπη… Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διότι η αποκέντρωση και η αυτονομία σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με την ασυδοσία, την αναξιοκρατία και την απουσία ελέγχου και λογοδοσίας.  Αντίθετα, η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται οργανωμένα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και να διασφαλίζει την ορθή και αποδοτική λειτουργία και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι προαιρετική, ούτε απογυμνωμένη από παρεμβάσεις ενθάρρυνσης και επιβράβευσης της πρόσθετης προσπάθειας. Αλλά ούτε και από διορθωτικές παρεμβάσεις - μέσω επιμόρφωσης- όταν και όπου παρατηρούνται υστερήσεις».
Σε ό,τι αφορά την  έννοια της Αριστείαςο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Κατηγορηθήκαμε για τη χρήση αυτής της έννοιας από τη συγκυβέρνηση, ως θιασώτες του ‘’ελιτισμού’’, του ‘’κοινωνικού δαρβινισμού’’, των ‘’ολίγων’’.  Η Αριστεία, όμως, δεν αφορά στους λίγους. Αφορά στους πολλούς. Αφορά στο σχολείο και το Πανεπιστήμιο ως μηχανισμούς κοινωνικής κινητικότητας και μηχανισμούς ατομικής προόδου και προκοπής – όπως συνέβη κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας». 
Αναφερόμενος, κατόπιν, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στους   βασικούς άξονες της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε πως «η καρδιά της εκπαίδευσης χτυπά στο δημόσιο σχολείο, στο νηπιαγωγείο, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όλα ξεκινούν από την προσχολική αγωγή» και  επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού».

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια σχολεία ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι: «Στον πυρήνα τη πρότασης μας για μια ποιοτική επανάσταση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι η έννοια του νέου σχολείου, που θα επαναξιολογεί όλα όσα ξέρουμε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία στην χώρα μας. Για τα Δημοτικά είναι απαραίτητη η καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου για όλα τα Δημοτικά Σχολεία, που θα στηρίζεται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Το ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε διευκολύνει σημαντικά τους εργαζόμενους γονείς… Και βέβαια θα επαναφέρουμε άμεσα τα πρότυπα - πειραματικά σχολεία ως νησίδες αριστείας, καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων και συνεχούς αξιολόγησης και προόδου.  Θα επιβάλουμε απόλυτη αξιοκρατία στην επιλογή των 13 Περιφερειακών διευθυντών. Η επιλογή τους θα γίνεται από το ΑΣΕΠ.  Το ΑΣΕΠ θα θέσει, επίσης, συγκεκριμένες προδιαγραφές και θα επιβλέπει την διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων… Ο επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να επανεισαχθεί… Όπως πρέπει, επιτέλους, να διδάσκεται και η επιχειρηματικότητα στα σχολεία. Θα προβούμε επίσης στη Δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, τα οποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα... Και βέβαια θα απελευθερώσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση από τα δεσμά του κρατισμού. Αλλά θα ζητήσουμε και από τα ιδιωτικά σχολεία να παρέχουν περισσότερες υποτροφίες σε φτωχά και ταλαντούχα παιδιά, παρέχοντας συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και  στην ανάγκη για αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος τονίζοντας: «Το ζήτημα του ‘’άρθρου 16’’ υπήρξε παραδοσιακά τοτέμ των ‘’αντι-μεταρρυθμιστών’’ στη χώρα μας. Η αντίδραση όμως σε αυτή την αλλαγή είναι αποκαλυπτική τόσο συμφερόντων όσο και νοοτροπιών. Και φυσικά, αναδεικνύει μεγάλες αντιφάσεις. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα αναγνωρίζει τα πτυχία πανεπιστημίων άλλων χωρών - αυτονοήτως της Ε.Ε., αλλά όχι μόνο – τα οποία είναι μη κρατικά. Είναι αποδεκτό, δηλαδή, κάποιος να είναι απόφοιτος ιδιωτικού Πανεπιστημίου – κερδοσκοπικού ή μη, αρκεί αυτό να μην είναι ελληνικών συμφερόντων.  Για πόσο καιρό θα συνεχίζεται αυτή η αντίφαση; Γιατί να στερήσουμε τη δυνατότητα από τη χώρα μας να μετατραπεί σε ένα περιφερειακό κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις και δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας; Το έκανε η Κύπρος, το έκανε η Τουρκία. Ως πότε θα παραμένουμε δέσμιοι αγκυλώσεων;».
Για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτές  πρέπει να είναι:  

  • Άμεση έκδοση των οργανισμών και των εσωτερικών κανονισμών των ΑΕΙ, έτσι ώστε να λειτουργήσει στην πράξη ο νόμος 4009.
  • Αποκατάσταση της λειτουργίας και ενίσχυση των Συμβουλίων Ιδρύματος ως απαραίτητο βήμα για να υπάρχει περισσότερη λογοδοσία και εσωτερική εποπτεία της ασκούμενης διοίκησης.
  • Καθορισμός του ετήσιου αριθμού των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. αποκλειστικά από τα ίδια τα ιδρύματα τα οποία θα ορίζουν και τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής.
  • Ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη Ν.Α. Ευρώπη, με ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
  • Μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία για να μειωθεί το χάσμα δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
  • Κίνητρα συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων που να αφορούν εφαρμοσμένη έρευνα και εμπορευματικοποίηση νέων ιδεών.
  • Διοργάνωση θερινών σχολείων (summer schools) από τα Ιδρύματα.
  • Νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας με κίνητρα για δημιουργία clusters και επίτευξη οικονομίας κλίμακας στις υποδομές.
  • Συνεχής και περιοδική αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των ιδρυμάτων και πιστοποίηση από μια ισχυρή ανεξάρτητη αρχή.


«Σκοπός του κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να διχάσει και στην Παιδεία» και υπογράμμισε:«Στην παγκόσμια ανοιχτή κοινωνία της γνώσης απαντάτε με την κλειστή Ελλάδα της απόγνωσης… Ελάχιστη προσπάθεια, εξίσωση προς τα κάτω, πελατειακός κομματισμός και αναξιοκρατία. Πασπαλισμένα με ολίγη επαναστατική γυμναστική, καταλήψεις και τα σχετικά… Αυτός είναι ο ιδεολογικός αρμός πάνω στον οποίο στηρίζετε τις πολιτικές σας… Η δημόσια Παιδεία πρέπει να είναι ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Στο γήπεδο της Παιδείας διεκδικούν τις ευκαιρίες τους όλοι, ειδικά τα παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση οικονομικά και κοινωνικά. Ευκαιρίες, προσπάθεια, Αριστεία. Τρεις έννοιες απλές που πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής. Τρεις έννοιες που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο σας. Γιατί στην δική σας παραμορφωμένη θεώρηση του κόσμου οι έννοιες αυτές έχουν ταξικό πρόσημο». 
Επίσης, αναδεικνύοντας τη ζημιά που καθημερινά συντελείται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Πρώτον, καταργήθηκαν όλες οι νησίδες Αριστείας στο δημόσιο σχολείο: Τα πρότυπα - πειραματικά σχολεία ουσιαστικά ακυρώθηκαν από τη στιγμή που το υπουργείο κατήργησε τις εξετάσεις εισαγωγής σε αυτά... Ταυτόχρονα υπονομεύθηκε στην ουσία το ολοήμερο δημοτικό σχολείο μέσω της κατάργησης του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, που αφορούσε το 65% του μαθητικού πληθυσμού... Δεύτερον υποβαθμίστηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο: Η εγκύκλιος του υπουργού για τα Γυμνάσια που εκδόθηκε 3 ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, επιβεβαιώνει την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για το σχολείο της ήσσονος προσπάθειας. Αλλάζει παντελώς το μαθησιακό τοπίο ορίζοντας ότι μόνο τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος της χρονιάς ακυρώνοντας έτσι ουσιαστικά όλα τα υπόλοιπα. Μετατρέπει έτσι το Γυμνάσιο σε σχολείο της αυτόματης προαγωγής… Καταργήθηκε ο υπολογισμός του μέσου όρου προαγωγής και απόλυσης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. Ταυτόχρονα, επανήλθε η βάση του 9,5 για την προαγωγή - απόλυση των μαθητών όλων των τάξεων του Λυκείου. Τρίτον επανήλθε ο κομματισμός και ο συνδικαλισμός στην επιλογή των διευθυντών: Με πελατειακά κομματικά κριτήρια διορίστηκαν ακατάλληλοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης χωρίς να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα. Τέταρτον, ισοπεδώθηκε και η ιδιωτική Εκπαίδευση: Η Κυβέρνηση αντί να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο επιχειρεί να κοντύνει το ιδιωτικό σχολείο, ψαλιδίζοντας τα πλεονεκτήματά του: Τη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις δυνατότητες διαφοροποίησης στο εφαρμοζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πέμπτον, πάγωσε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης: Καταργείται κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιολόγησης σε όλη την εκπαιδευτική δομή, στο όνομα μιας δήθεν ιδανικής ισότητας. Για εσάς, η ρετσινιά της Αριστείας δεν ήταν μια λεκτική υπερβολή, αλλά ο πυρήνας μιας εδραιωμένης αντίληψης».
«Εκεί που ομολογουμένως», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η Κυβέρνηση ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό, είναι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Και υπογράμμισε: «Πρώτον, επαναφέρατε τους αιώνιους φοιτητές. Η Κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα, ακόμα και σε όσους είχαν διαγραφεί με τις προβλέψεις του ν.4009/2011, να αποκτήσουν δικαίωμα επανεγγραφής… Δεύτερον, καταργήσατε ουσιαστικά τα Συμβούλια Ιδρύματος που  είχαν συγκροτηθεί από σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Από καταξιωμένους καθηγητές, διεθνούς φήμης, αρκετοί από τους οποίους ήλθαν από το εξωτερικό για να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις εμπειρίες τους στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.  Και εσείς τα απαξιώνετε. Γιατί σας ενοχλούν οι ανεξάρτητες φωνές… Τρίτον, δρομολογείτε την ουσιαστική κατάργηση των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων: Το σχέδιο νόμου που έθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας για τα Μεταπτυχιακά είναι ένα έκτρωμα εμπάθειας και ιδεοληψίας…».


8% μπροστά η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση


Στις 8 μονάδες είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του iefimerida.gr.

Η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 30,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,5%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήχθη 20-21 Σεπτεμβρίου στη Βουλή μπαίνουν 6 κόμματα καθώς Ποτάμι, αν.ελ. ΛΑ.Ε. και Πλεύση Ελευθερίας δεν ξεπερνάνε το 3% που είναι το όριο εισόδου για την είσοδο τους.



Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ – 22,5%

Νέα Δημοκρατία – 30,5

ΠΑΣΟΚ – 5,5%

Χρυσή Αυγή – 7%

ΚΚΕ – 5,5%

Το Ποτάμι 2,5%

Ανεξάρτητοι Έλληνες – 2,5%

Ένωση Κεντρώων – 3%

Λαϊκή Ενότητα – 1,5%

Πλεύση Ελευθέριας – 2,5%


Να μην αποφυλακιστεί ο Τσοχατζόπουλος πρότεινε η εισαγγελέας




«Όχι» στην αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου είπε η εισαγγελέας με την πρότασή της προς τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για τις χρυσές μίζες.

Η εισαγγελική λειτουργός επισήμανε στην αγόρευσή της πως αν ο κατηγορούμενος βγει από τη φυλακή είναι πολύ πιθανό να διαπράξει νέα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος συνάγεται ότι έχει προβλήματα υγείας αλλά η βλάβη από την παραμονή του στη φυλακή δεν θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη. 

Αναμφισβήτητα ο γιος του μεγαλώνει χωρίς τον πατέρα του αλλά με τη μητέρα και τους παππούδες του. Η βλάβη δεν θα είναι υπέρμετρη, τόνισε η εισαγγελέας . Και με βάση αυτή τη διαδρομή του σκεπτικού προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Άκη Τσοχατζόπουλου. Κατά την ίδια μάλιστα δεν αρκεί η επιβολή περιοριστικού όρου και δεν θεωρεί ότι είναι επαρκής και η ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό βραχιολάκι.

Ο συνήγοροί του (Λεωνίδας Κοτσαλής, Γιάννης Νικολάου και Γιάννης Παγορόπουλος) προέταξαν ως βασικό λόγο τα προβλήματα υγείας του. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι σε κίνδυνο ζωής από την παράταση της κράτησης.Οι άνθρωποι στο ιατρείο του Κορυδαλλού κάνουν ό,τι μπορούν,αλλά οι όροι είναι απαράδεκτοι.Κίνδυνος φυγής δεν υπάρχε», είπαν οι δικηγόροι του.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του από την οποία θα κριθεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού,ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.



Πηγή : tanea.gr


Ένας Τσίπρας σε κατάρρευση συνέχισε να εξαπατά με το δήθεν "Η ανάπτυξη έρχεται"



Κώστας Βουκελάτος

Είπε πολλά ο Τσίπρας σήμερα στην βουλή και ευχόμαστε να μην πει και άλλα.

Φαίνεται του έχουν πει ότι λέγοντας συνέχεια τα ίδια και τα ίδια ψέματα όπως τα πιστεύει και ο ίδιος έτσι  θα τα πιστέψει και ο λαός, αλλά ο λαός όχι μόνο δεν τα πιστεύει αρχίζει να εξοργίζεται και αντιδρά με τα όσα ακούει.

Από αυτά τα παραπλανητικά εκτός τόπου και χρόνου που είπε ο Τσίπρας, αυτό το οποίο πρέπει να σταθούμε σαν Έλληνες πολίτες είναι ότι αναφέρθηκε και πάλι στο εικονικό παραπλανητικό που μόνο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι  "Η ανάπτυξη έρχεται".

Η εξαπάτηση λες και ζει σε άλλη χώρα, λες και ο ελληνικός λαός δεν βλέπει και δεν ζει την απόλυτη καταστροφή είχε ως εξής : 

«Υπάρχουν για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση» είπε και πάλι χωρίς ντροπή λες και μιλάει σε ντουβάρια.

«Δεν είμαστε ίδιοι, ήρθαμε για βάλουμε οριστικό τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είπε πως υπάρχουν για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση νομίζοντας ότι οι Έλληνες δεν βλέπουν τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει όσο παραμένει ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας συνέχισε το παραλήρημα λέγοντας  πως η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τόνισε πως αναμένεται ανάπτυξη 3% για το 2017, ενώ είπε πως κλείνει τις επόμενες μέρες ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης και θα δοθεί η δόση, «το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία».

Όσον αφορά το χρέος, επικαλέστηκε τις προβλέψεις του Μοσκοβισί και τόνισε χαρακτηριστικά πως «περιμένουμε ειδήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου».

Δεν εξηγείται αλλιώς δεν ζει στην χώρα που ταλαιπωρεί ο Τσίπρας αλλιώς δεν εξηγείται τόση προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών, εάν το κάνει συνειδητά τότε το έγκλημα είναι κατά εξακολούθηση και είναι πάρα πολύ επικίνδυνος.


Θύμα ομαδικού βιασμού 16χρονος Πακιστανός στο hot spot της Μόριας



Τον βίασαν τέσσερις ανήλικοι ομοεθνείς του την περασμένη Κυριακή. Η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του 16χρονου.

Θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις ανήλικους ομοεθνείς του έπεσε, σύμφωνα με καταγγελία, στο hot spot της Μόριας, 16χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας από το Πακιστάν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το γεγονός συνέβη την περασμένη Κυριακή το πρωί το δε θύμα κατήγγειλε το γεγονός σε εργαζόμενο σε μη Κυβερνητική Οργάνωση που επιχειρεί στο hot spot.   

Στη συνέχεια, ο 16χρονος υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση, τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσαν όσα είχαν καταγγελθεί. Ακολούθησε η σύλληψη των τεσσάρων οι οποίοι σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι δικηγόροι που ορίστηκαν αυτεπάγγελτα ως υπερασπιστές των τεσσάρων παραιτήθηκαν αυτεπάγγελτα αμέσως μόλις διάβασαν τη σχηματισθείσα δικογραφία.


Πηγή : antenna.gr


Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης στην Παιδεία



Για πλήρη απαξίωση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και εμπάθεια έναντι των ιδιωτικών σχολείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυρ.Μητσοτάκης, μιλώντας την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Κατηγόρησε τον κ. Φίλη για προσβολή της Εκκλησίας, ενώ συνόψισε το πρόγραμμα της ΝΔ στο δίπτυχο: «ελεύθερο σχολείο και αυτόνομο πανεπιστήμιο».

«H χώρα ενδιαφέρεται περισσότερο για πώς θα αποκτήσει καλύτερα σχολεία, από το πώς θα ελέγξετε τα ΜΜΕ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ καλωσόρισε στην Ολομέλεια την Μαριέττα Γιαννάκου, επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ και υπουργό Παιδείας.

«Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτα το τελευταίο διάστημα για τις άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα. Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος» συνέχισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να αναφερθεί σε όλα αυτά, αλλά θα εστιάσει στο ζήτημα της Παιδείας.  

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά αποδομεί και διαβρώνει μεταρρυθμίσεις ετών, αλλά κυρίως το κεκτημένο ευρύτερων συναινέσεων στην Παιδεία, όπως το γεγονός ότι η ΝΔ το 2011 ψήφισε το νόμο Διαμαντοπούλου.

«Γυρίζετε την Παιδεία στη δεκαετία του 1980 με τα ίδια ξεπερασμένα κλισέ. Αυτός είναι ο ιδεολογικός αρμός πάνω στον οποίο στηρίζετε τις δικές σας πολιτικές» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει και ο κατάλληλος υπουργός.

Οι αρχές πάνω στην οποία οφείλει να στηρίζεται η Παιδεία είναι «ευκαιρίες, προσπάθεια και αριστεία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε για συστηματική υποβάθμιση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, αλλά και εμπάθεια ακόμα και έναντι των ιδιωτικών σχολείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών», λέγοντας ότι η εξήγηση ενδεχομένως για την επαναφορά τους είναι «για να πάρει το πτυχίο του ο κύριος Φίλης».

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τα Θρησκευτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη προσαρμογής του μαθήματος στα νέα δεδομένα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης και όχι συγκρουσιακά.

Διάβασε μάλιστα επιστολή του Αρχιεπισκόπου στην οποία -όπως είπε- ο κ. Ιερώνυμος λέει ότι δεν έγινε διάλογος για το θέμα.

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην επιστολή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια ακόμα τυφλή σύγκρουση, στηρίζοντας έναν υπουργό που προσβάλει βάναυσα την Εκκλησία της Ελλάδος. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το δίπτυχο της ΝΔ για την Παιδεία είναι «ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο», ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να σπάσει το ταμπού για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, πράγμα που έκαναν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Διάβασε μάλιστα απόσπασμα του Συντάγματος του 1864, που δεν απαγόρευε τη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, κλείνοντας, ότι το κόμμα του θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει και σήμερα τις αλλαγές, αλλά αυτό θα απαιτούσε ανοικτό πνεύμα, πράγμα που απουσιάζει παντελώς. 

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει όλες τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία.




Newsroom ΔΟΛ


Βαλαβάνη: Σκάνδαλο των σκανδάλων η συμπερίληψη στο Υπερταμείο των εταιρειών ύδρευσης κι αποχέτευσης



"Το Μάιο του 2014 σε δημοψήφισμα που διεξήγαγαν οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή 215.000(!) πολιτών, το 95% ψήφισαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ" υπενθυμίζει η Νάντια Βαλαβάνη.

Με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών κλπ για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», η πρ. αν. Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται απόψε από τη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, μεταξύ άλλων (επανα)μεταφέρονται στην Εταιρεία Συμμετοχών του Δημοσίου του υπό ίδρυση «Υπερταμείου» Δημόσιας Περιουσίας οι μετοχές των 6 εταιρειών του Δημοσίου, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο ιδρύθηκε το «Υπερταμείο» τον Μάιο - και είχαν αφαιρεθεί κατά την τότε συζήτηση από τον Υπουργό Οικονομικών με τη δήλωση ότι «είναι υπό συζήτηση ανάμεσα σε μας και τους θεσμούς, δεν είναι μέρος του νομοσχέδιου». Όπως αποδεικνύεται από την επανεισαγωγή τους προκειμένου να ολοκληρωθούν τα «προαπαιτούμενα» της, ίδιας με αυτής του Μαίου, Πρώτης Αξιολόγησης του Τρίτου Μνημόνιου, δεν πρόκειται παρά για διαδικασία «σαλαμοποίησης», γνωστή ήδη από την περίοδο «περάσματος» στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων δύο μνημονίων - ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν κάποιοι από τους εκάστοτε κυβερνητικούς βουλευτές που να μπορεί να «σκοντάψουν» υπό ολόκληρο το βάρος του εγχειρήματος.

Θυμίζω ωστόσο – και ως προς τη μνημονιακή «αντιπολίτευση», που εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη αμνησία - ότι και αυτές οι εταιρείες συμπεριλαμβάνονται, πρακτικά μαζί με τα πάντα, στο, 23 Κεφαλαίων, Παράρτημα του Τρίτου Μνημόνιου ονόματι «Μνημόνιο κατανόησης για ένα 30ετές πρόγραμμα του ESM», με 27 ολοκληρωμένα «πακέτα» ιδιωτικοποιήσεων και άλλες λίστες, που ψήφισε από κοινού με την «ανασχηματισμένη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις 14.8.2015. Μια υπερψήφιση κυριολεκτικά «εν λευκώ», καθώς παρά τις διαμαρτυρίες όσων καταψηφίσαμε Μνημόνιο και Παραρτήματα μαζί, εσχάτη ταπείνωση υπήρξε ότι από το συγκεκριμένο Παράρτημα το μόνο που ξέραμε ήταν ο τίτλος του:
Ουδέποτε αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής ούτε μοιράστηκε στους βουλευτές. 

Υπερψηφίσαντες και καταψηφίσαντες, πληροφορηθήκαμε σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο του από δημοσίευμα της «Καθημερινής» λίγο αργότερα, ενώ ολόκληρο πρωτοδημοσιοποιήθηκε στα γερμανικά χάρη σε ανάρτηση Βουλευτή των Πρασίνων ένα μήνα αργότερα. Τότε μάθαμε αυτό που δεν έπρεπε να ξέρουμε κατά την ψήφιση: Το Τρίτο Μνημόνιο συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πέρασμα στο «Υπερταμείο» όλων των συμμετοχών του Δημοσίου…
Τα μεγαλύτερα αγκάθια μεταξύ των 6 συνιστούν, βέβαια, η ΔΕΗ ΑΕ και οι δύο εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, ΕΥΔΑΠ (Αθήνα, 2 εκ. συνδέσεις, 5 εκ. χρήστες) και ΕΥΑΘ (όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης). Οι δυο τελευταίες με προσιτά τιμολόγια νερού, εξαιρετικά κερδοφόρες - και η ΕΥΔΑΠ επιπλέον με 280 εκ. μετρητά στο ταμείο της.

Χωρίς δημόσια εταιρία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καμιά κυβέρνηση, όση καλή πολιτική θέληση κι αν διαθέτει, δε μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του λαού και του τόπου, ούτε καν μια στοιχειώδη κοινωνική πολιτική απέναντι στους πολίτες της: Όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, αναγκάζοντας τα τελευταία χρόνια ακόμα και κάποια από τα μεγαλύτερα γερμανικά κρατίδια να «επανακρατιδιοποιούν» την ενέργεια, πληρώνοντας στις, κατά βάση γερμανικές και γαλλικές, πολυεθνικές της ενέργειας «λύτρα» πολλών δις ευρώ.

Το «σκάνδαλο των σκανδάλων», ωστόσο, αποτελεί η συμπερίληψη στο «Υπερταμείο» των εταιρειών ύδρευσης κι αποχέτευσης, επειδή:

-Το νερό και η προσωπική και περιβαλλοντική υγιεινή, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τρίπτυχου του ΟΗΕ (νερό επαρκές, σε καλή ποιότητα, προσιτό οικονομικά ακόμα κι αν χρειάζεται να πωλείται κάτω απ’ το κόστος παραγωγής του) και η αντίστοιχη αποχέτευση και διαχείριση λυμάτων, δεν είναι απλώς θέμα στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά ακόμα και απλής επιβίωσης.

-Μέσα στα τελευταία χρόνια και υπό το κράτος σοβαρών κινημάτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης κι αποχέτευσης, 42 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο – ανάμεσα τους, Παρίσι και Βερολίνο – μετά από σοβαρή ζημιά ως προς την τιμή, την ποιότητα του νερού και την κατάσταση των δικτύων τους, επαναδημοτικοποίησαν το νερό τους πληρώνοντας κατά κανόνα τεράστιες αποζημιώσεις στις πολυεθνικές του νερού SUEZ, VEOLIA κ.α.

-Μετά την κατάθεση το 2013 στην Κομισιόν 2 εκ. υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού απ’ όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ με τη σωστή, σύμφωνα με τις Συνθήκες, quota από την πρώτη – και μοναδική – στην ιστορία της ΕΕ επιτυχημένη Πρωτοβουλία Πολιτών, τη γνωστή right2water, θα έπρεπε να γίνει πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα. Για να το αποφύγει, η Κομισιόν μέσω του τότε Επιτρόπου Εμπορίου Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι αποσύρει το νερό από τις συμβάσεις παραχώρησης. Σε ερώτηση Ευρωβουλευτή γιατί παρ’ όλα αυτά οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ παρέμεναν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η Κομισιόν είχε απαντήσει – με τη μέγιστη δυνατή υποκρισία! - ότι αυτό αφορά την (τότε και προφανώς επίσης την τώρα) Ελληνική Κυβέρνηση: Όταν η ίδια αποτελούσε το 1/3 της τρόικας και το ¼ των «θεσμών»…

-Το Μάιο του 2014 σε δημοψήφισμα που διεξήγαγαν οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή 215.000(!) πολιτών, το 95% ψήφισαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

-Ένα μήνα μετά την ψήφιση του Τρίτου Μνημόνιου, στις 8.9.2015, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου συζήτησε και υιοθέτησε, απορρίπτοντας όλες τις τροποποιήσεις που επιχειρούσαν να την κάνουν «σούπα», Έκθεση της Ιρλανδέζας Lynn Boylan (Ευρωομάδα της Αριστεράς), που απαιτεί από την Κομισιόν να δράσει σε συμφωνία με τη right2water για τη δημιουργία ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα επιβάλλει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό κατά τον ορισμό του ΟΗΕ του 2010, να σταματήσει να πιέζει για την ιδιωτικοποίηση του μέσω προγραμμάτων λιτότητας, να προωθήσει ενεργητικά, ειδικά για το νερό, συμβάσεις PuPs (Δημόσιου-Δημόσιου) και ν’ αποκλειστεί το νερό από τις υπό διαμόρφωση εμπορικές συμφωνίες με Καναδά και ΗΠΑ. - Ευσεβείς, πράγματι, πόθοι! Η Ελλάδα μόλις ψήφισε ΥΠΕΡ της CETA, που μετά το ουσιαστικό «ναυάγιο» της TTIP θ’ αποτελέσει πλέον την «κερκόπορτα», ώστε οι μεγάλες αμερικάνικες πολυεθνικές, μέσω Καναδέζικων θυγατρικών τους, να ποδηγετήσουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις…

-Με την απόφαση 1906/2014, μετά από προσφυγή κατοίκων της Αθήνας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάσισε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (άρα και, κατ’ αναλογία, της ΕΥΑΘ) αντιστρατεύεται τα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος σχετικά με την ευθύνη του κράτους για προστασία της υγείας. Για να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας τους ως εταιρείες κοινωφελείς και δημοσίου συμφέροντος, έκρινε ότι θα έπρεπε να παραμείνει στο Δημόσιο τουλάχιστον το 50% συν 1 μετοχή. (Ήδη το 26% της ΕΥΑΘ – με το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών ν’ ανήκει στη SUEZ - και το 38,7% της ΕΥΔΑΠ ανήκουν σε ιδιώτες μέσω πώλησης πακέτων μετοχών τους στο Χρηματιστήριο.)

Το πέρασμα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο «Υπερταμείο» - το οποίο, όπως ορίζεται ρητά στον ιδρυτικό νόμο του Μαίου 2016 «δεν ανήκει στο Δημόσιο ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» και «λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς» - σημαίνει ότι χάνουν τον κοινωφελή χαρακτήρα τους και την χάριν του δημοσίου συμφέροντος λειτουργία τους. Το «Υπερταμείο», το οποίο θα ελέγχουν με άμεσο τρόπο οι δανειστές, προορίζει άλλα από τα assets του αποκλειστικά για ιδιωτικοποίηση (ότι ανήκει σε ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, με τα συνολικά έσοδα να πηγαίνουν στο χρέος) και άλλα απ’ αυτά (ΑΔΗΣ και ΕΤΑΔ) για ιδιωτικοποιήσεις ή/και αξιοποίηση, με τα έσοδα τους να διοχετεύονται 50%-50% για χρέος και «ανάπτυξη». ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προφανώς προορίζονται να πουληθούν ως προς το τμήμα μετοχών τους που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ με το μετοχικό περιορισμό που βάζει το ΣτΕ και ν’ «αξιοποιηθούν» για έσοδα 50%-50% ως προς το υπόλοιπο κομμάτι μετοχών, που κατέχει το Δημόσιο – με ότι θα σημάνει αυτό πριν απ’ όλα για τα τιμολόγια τους. Με στόχο ν’ αποφέρουν τα μέγιστα για τους «επενδυτές», που θα έχουν το management όχι μόνο μέσω των λαβυρινθωδών σχέσεων των οργάνων του «Υπερταμείου», αλλά και με την ανάδειξη «στρατηγικών επενδυτών» (που άρα θα έχουν και το βασικό λόγο) - όπως γίνεται στα ΣΔΙΤ, αλλά και προανήγγειλε για την ΕΥΑΘ ο Πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση του δημοσίου συμφέροντος και ως προς το νερό παραμένει έτσι αποκλειστικά στα χέρια του λαού – σε μια Βουλή, που ούτε οι Οικολόγοι-Πράσινοι δεν τολμούν να ψηφίσουν υπέρ της περιφρούρησης του κοινωνικού χαρακτήρα του!

Όσο για την προσωπική εγγύηση του Υπουργού Οικονομικών ότι όσο είναι αυτός Υπουργός, οι εταιρείες νερού δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, παίρνοντας υπόψη ότι το «Υπερταμείο» συγκροτείται για 99 χρόνια, το βασικό ερώτημα είναι: Πόσα απ’ αυτά τα χρόνια υπολογίζει ότι θα είναι ο ίδιος Υπουργός Οικονομικών;».


Πηγή : news247.gr


Ισχυρός σεισμός στην Καλαμάτα



Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 10.17 στη νότια Πελοπόννησο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές.

Αισθητή μέχρι την Κρήτη έγινε η σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση στα ανοιχτά της Ρόδου ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αν και η αυτόματη αρχική λύση ήταν για σεισμό μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα νότια της Κορώνης και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χάλκης.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ήταν στα 56 χλμ.

Η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή τόσο στο Νομό Μεσσηνίας όσο και στις γύρω περιοχές. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ενώ οι σχολικές αίθουσες εκκενώθηκαν και τα παιδιά βγήκαν προληπτικά στα προαύλια των σχολείων τους


Θεανώ Φωτίου: Αμόρφωτοι και τεμπέληδες οι δημόσιοι υπάλληλοι



Η υπουργός είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν τίποτα  και ότι μόνο το 25% στο υπουργείο της ξέρουν γράμματα!

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου, η οποία σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία «δεν κάνουν τίποτα», ενώ υπάρχουν διευθυντικά στελέχη που «μας υπονομεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη πριν λίγες ημέρες, η κ. Φωτίου φάνηκε να υιοθετεί την άποψη ότι οι «δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία δεν κάνουν τίποτα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όντως δεν κάνουν τίποτα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία και θα την συζητήσουμε, γιατί αυτή είναι και η εμπειρία μας πια για το πώς δουλεύουν τα υπουργεία».

Συνέχισε, δε, αναφέροντας ότι υπάρχουν υπάλληλοι που υπονομεύουν το έργο των υπουργών: «Αν εγώ δεν είχα νομικό σύμβουλο από το πρωί μέχρι το βράδυ, αυτά που μου φέρνουν να υπογράψω είναι για να με πάνε στη φυλακή».

«Το 25% του υπουργείο μου, γιατί πια τους ξέρω έναν έναν, είναι νέα παιδιά και αυτά συνεργάζονται μαζί μας. Ανταρσία, δεξιοί, ό,τι να' ναι, εμείς δεν ζητήσαμε κοινωνικά φρονήματα, αλλά είναι άνθρωποι που ξέρουν γράμματα και μας βοηθάνε. Το υπόλοιπο 25% είναι όλα τα διευθυντικά στελέχη. Αυτά μας υπονομεύουν, από το πρωί μέχρι το βράδυ» υποστήριξε.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές, αναίτιες επιθέσεις και προσβολές, κατηγορώντας την κ. Φωτίου ότι λασπολογεί, καλώντας την να κατονομάσει αυτούς που την υπονομεύουν.

Τρίωρη στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως και τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο υπουργείο σε συνέχεια των δηλώσεων Φωτίου.


Ψαριανός σε Σκουρολιάκο: Ρούφα τα π@@@@ια μου!

Φωτογραφία Eurokinissi


Εκφράσεις πεζοδρομίου ακούστηκαν (για άλλη μια φορά) το βράδυ της Τρίτης (27.09.2016) στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Πρωταγωνιστές ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

Όλα έγιναν στο καφενείο της Βουλής, όπου Ψαριανός και Σκουρολιάκος λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια αλλά επενέβη τελικά ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. Ο απίστευτος καυγάς ξέσπασε αργά το βράδυ, λίγο πριν γίνει η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα ξεκίνησαν μετά το επεισόδιο με τα φέιγ βολάν που πέταξαν στην αίθουσα της Ολομέλειας πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο Ψαριανός συνάντησε τον Σκουρολιάκο στο καφενείο της Βουλής, το πράγμα ξέφυγε και ακούστηκαν εκφράσεις πεζοδρομίου.

«Την επόμενη φορά θα είσαι εσύ που θα πετάς χαρτάκια» είπε ο Ψαριανός, με τον Σκουρολιάκο να απαντά «κοίτα το κατάντημά σου». Αλλά ο βουλευτής του Ποταμιού απάντησε με ύβρεις, λέγοντας «ρούφα τώρα τα π@@@@ια μου». «Άντε ρε ξεφτίλα μιλάς κι εσύ! Αλλά αυτός είσαι» ήταν η νέα απάντηση του Σκουρολιάκου, με τον Ψαριανό να επιμένει «ρούφα την π@@@@α μου και χόρεψε ένα τσάμικο».

Με την παρέμβαση του Μάριου Γεωργιάδη, το επεισόδιο έληξε.



Πηγή : newsit.gr


Νέα Δημοκρατία : Η άγρια υπερφορολόγηση πλήττει τον ελληνικό τουρισμό



Η Υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  
«Η Ελλάδα αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητα ακαταγώνιστο τουριστικό προορισμό, με συγκριτικά πλεονεκτήματα την ιστορία, τον πολιτισμό, τη διαχρονικότητα και την πολυποικιλότητα του φυσικού κάλλους. Έχει όλες τις δυνατότητες να βρίσκεται στην κορυφή. 

Ο ελληνικός τουρισμός, ως διαχρονική “σταθερά” και αποφασιστικός αναπτυξιακός μοχλός της χώρας μας, επιβάλλεται - πολύ περισσότερο, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της βαθιάς κρίσης - να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως εθνική υπόθεση. Ως πολύτιμο εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης, κοινωνικής συνοχής και διεθνούς αναγνώρισης.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει τον ελληνικό τουρισμό ως όχημα ευκαιριακών επικοινωνιακών εντυπώσεων. Απομυζεί την υγιή επιχειρηματικότητα και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας, μέσω της άγριας υπερφορολόγησης. 

Ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας έχει απόλυτη ανάγκη από πολιτικές, που θα τον θωρακίσουν μπροστά στον διεθνή ανταγωνισμό και θα εκτινάξουν τη δυναμική του. 

Έχει ανάγκη από πολιτικές, που θα εμφυσήσουν την διαρκή προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, με έμφαση στην άμβλυνση της εποχικότητας και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου σε δωδεκάμηνη βάση. 

Έχει ανάγκη από συγκροτημένες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης της καινοτομίας και τόνωση της εξωστρέφειας, μέσα σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον. 

Έχει ανάγκη από μία Κυβέρνηση, που δεν θα διώκει την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά θα την στηρίζει έμπρακτα μπροστά στις προκλήσεις της διεθνούς - όλο και πιο απαιτητικής - τουριστικής αγοράς.

Η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει ξανά - όπως και στο παρελθόν - τον ελληνικό τουρισμό ως προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της χώρας. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, στην ισχυροποίηση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, στην προστασία του περιβάλλοντος».  


Μετανάστες έκαψαν την σκεπή της Μονής Πέτρας Ολύμπου για να ζεσταθούν



Τη σκεπή της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου ξήλωσαν πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να αφαιρέσουν τα ξύλα και να τα κάψουν για να ζεσταθούν τις νύχτες.

Σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος φυλάσσεται.

Η Μητρόπολη Κίτρους έχει προβεί σε έντονες έγγραφες διαμαρτυρίες προς την αστυνομία, αλλά και προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για την καταστροφή που προκλήθηκε στα κτίρια της ιστορικής μονής Πέτρας Ολύμπου.


«Κραχ» στα ασφαλιστικά ταμεία δύο μήνες μετά τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου



Ο ΟΑΕΕ χρησιμοποίησε ήδη το 85,7% των κονδυλίων που δικαιούτο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ πάνω από το όριο του 67% που του αναλογούσε κινείται και το ΙΚΑ

«Ξεμένουν» από επιχορηγήσεις τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στα 2/3 της χρονιάς, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, ο ΟΑΕΕ χρησιμοποίησε ήδη το 85,7% των κονδυλίων που δικαιούτο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ πάνω από το όριο του 67% που του αναλογούσε κινείται και το ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα:

- Ο «μεγάλος ασθενής», ο ΟΑΕΕ, έχει ήδη ζητήσει 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης, η οποία ανέρχεται σε  835 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα», που διογκώνεται εξαιτίας των οφειλών, είχε βγάλει εκτός πορείας τον Οργανισμό και το 2015. Το Ταμείο χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση, με αποτέλεσμα η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το ένα δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2017, ο ΟΑΕΕ έχει εγγράψει αύξηση εσόδων από εισφορές με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα (θα εφαρμοστεί από 1/1/2017) μόλις 35 εκατ. ευρώ.

- Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 74% της αρχικής του πίστωσης, λαμβάνοντας ήδη 1,640 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αύξηση των εσόδων του Ιδρύματος κατά 300 εκατ. ευρώ από τρέχουσες εισφορές φαίνεται ότι δεν περιόρισε την οικονομική αιμορραγία. Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα για επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, δεν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Σε πολύ καλύτερη μοίρα βρίσκεται το ΝΑΤ, που έχει «απορροφήσει» μόλις 560 εκατ. ευρώ από το ένα δισ. που δικαιούται από τον προϋπολογισμό.

Παρά τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, έως τον Αύγουστο είχε δοθεί το 81% της ετήσιας επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (549 από τα 678 εκατ. ευρώ). 

Συνεπεία των παραπάνω, τα Ταμεία αναμένεται να προσφύγουν στον προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ για  έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του χρόνου.

Η απομάκρυνση από τους στόχους οφείλεται κυρίως στη χαμηλή εισπραξιμότητα, η οποία, στο σύνολο των Ταμείων, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ασφάλισης, δεν ξεπερνάει το 55%, ενώ σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται ο ΟΓΑ, με ποσοστό εισπραξιμότητας 30%.  

Η προσδοκία για πάγωμα των οφειλών και νέα ευνοϊκή ρύθμιση έχει εντείνει το πρόβλημα, ρίχνοντας τον πήχη των εκτιμήσεων για τα έσοδα, κυρίως από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι οριστικοί προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2017 θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα προσχέδια δείχνουν ότι ο νέος ενιαίος φορέας ΕΦΚΑ θα εμφανίσει με την έναρξη της λειτουργίας του έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. 

Αν δεν είχε προβλεφθεί έξτρα κρατική επιχορήγηση  1,77 δισ. ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα», ο ΕΦΚΑ θα κληρονομούσε έλλειμμα τρία δισ. ευρώ. 





Πηγή : protothema.gr


4.030.910 πολίτες χρωστούν στην εφορία 91,6 δισ.



Ρεκόρ ληξιπρόθεσμων χρεών και κατασχέσεων

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων καθώς μόνο τον περασμένο μήνα Αύγουστο οι φόροι και τα απλήρωτα χρέη στην εφορία ξεπέρασαν το 1,368 δισ. ευρώ οδηγώντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016 στο αστρονομικό ύψος των 8,986 δισ. ευρώ.

Ακόμη πιο αστρονομικό όμως είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς αυτό ανέρχεται σε 91,58 δισ. ευρώ, δηλαδή οι Έλληνες χρωστάνε στην εφορία το 50% του ΑΕΠ της χώρας!

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από εφορίες και τελωνεία.

Ειδικότερα, 1 στους 2 φορολογούμενους έχουν χρέη στην εφορία. Τα περισσότερα βέβαια αυτά από αυτά δεν είναι εισπράξιμα καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 20% θα μπορούσε να εισπραχθεί.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 4.030.910 και η ΓΓΔΕ έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις μικρών ή μεγάλων ποσών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 774.321 οφειλέτες, ενώ με κατασχέσεις απειλούνται συνολικά 1.541.970 οφειλέτες καθώς μόνο σε αυτούς εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει το μέτρο. Οι υπόλοιποι είτε είναι «πτωχευμένοι», είτε έχουν αποβιώσει είτε αναζητούνται.

Από την αρχή του έτους εως τα τέλη Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 79.240 κατασχέσεις με τις λιγότερες να σημειώνονται τον Αύγουστο (μόλις 39 αποφάσεις εκδόθηκαν) λόγω θερινών αδειών.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. από τα νέα χρέη ύψους 8,986 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 1,312 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 82,596 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,838  δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.



Στο στόχαστρο πάντως με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αναμένεται να βρεθούν 1.816 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο 8μηνο να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,517  δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Οι συγκεκριμένοι έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν πάνω από 4 μήνες και χρωστούν πάνω από 50.000 ή 100.000 ευρώ.



Τι ισχύει για κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων

Τα όρια προστασίας και οι παγίδες



-                      Ακατάσχετοι μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα: Έως 1.000 €

-       Σε μισθό ή σύνταξη 1.000 € έως 1.500 €:  Κατάσχεται το 50% της διαφοράς δηλαδή έως 250 €

-       Σε μισθό ή σύνταξή άνω των 1.500 €: Επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού

-                      Ακατάσχετο καταθέσεων σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό: 1.250 € μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα

-       Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού: www.gsis.gr

-       Η κατάσχεση αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής του οφειλέτη σε ρύθμιση

-       Για χρέη άνω των 100.000 €: Ποινική δίωξη αν δεν πληρωθούν εντός 4 μηνών

-       Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Μέσω taxisnet αίτηση για πληρωμή σε 12 δόσεις

-       Ρύθμιση οφειλών όταν δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες: Ο πολίτης πρέπει να πάει στην εφορία και να υποβάλει αίτηση



Τι ισχύει στην περίπτωση συνδικαιούχων:

-       Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού: Το όριο των 1.250 € ισχύει για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά

-        Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς: Δεν κατάσχονται ποσά ως 2.500 € αν είναι δύο οι συνδικαιούχοι, 3.750 € αν είναι τρεις κ.τ.λ.



-       Παράδειγμα σε λογαριασμό 2 δικαιούχων με 3.000 €

-       Ένας από τους δύο οφείλει στην εφορία 600 €

-       Η εφορία δίνει εντολή στην Τράπεζα να προχωρήσει σε κατάσχεση

-       Από τις 3.000 €, τα 2.500 € είναι ακατάσχετα

-       Τα υπόλοιπα 500 € επιμερίζονται στους δύο δικαιούχους (250 €)

-       Η τράπεζα θα προχωρήσει σε κατάσχεση μόνο τα 250 € αντί για τα 600 € που οφείλονται και θα τα αποδώσει στην εφορία.



Σιωμόπουλος Ντίνος
Πηγή: tovima.gr


Λεουτσάκος και Πετράκος πέταξαν φυλλάδια κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ στην αίθουσα της Βουλής



Οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος και Θανάσης Πετράκος, ευρισκόμενοι στα θεωρεία της Βουλής, πέταξαν φυλλάδια κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ μέσα στην αιθουσα της ολομέλειας.

Η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση και οι δύο τέως βουλευτές οδηγήθηκαν εκτός των θεωρείων. Λίγα λεπτά μετά, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρενέβη απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι "ζητώ να μην υπάρξει καμία κατηγορία, γιατί αυτοί έπρεπε να κάθονται σε αυτά, τους στείλατε εκεί πάνω για να μην θυμόσαστε αυτά που λέγατε εσείς". 

«Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και ....... την μάνα που σας γέννησε.», έγραφε το σημείωμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Πετράκος, είχε προαναγγείλει αυτή την κίνηση καθώς τα παραπάνω λόγια τα είχε δημοσιεύσει στο λογαριασμό του στο Twitter.



Πηγή : tanea.gr


Πέθανε ο Σιμόν Πέρες




Στο πένθος το Ισραήλ για τον θάνατο του πρώην Προέδρου του, μετά από βαρύ εγκεφαλικό. Είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης.

Σε ηλικία 93 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Ο Πέρες νοσηλευόταν στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα του Ισραήλ από τις 13 Σεπτεμβρίου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90.

Γεννήθηκε το 1923 και εξελέγη για πρώτη φορά στην Κνεσέτ το 1959. Υπηρέτησε σε 12 κυβερνήσεις, υπήρξε πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ (1984-1986 και 1995-1996) και πρόεδρος από το 2007 έως το 2014.

Διατέλεσε επίσης σε διαδοχικές κυβερνήσεις υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας.

Ήταν στέλεχος του Εργατικού Κόμματος (1968-2005) και του Καντίμα (2005-2016).


Με 152 ψήφους πέρασε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Με 152 «ναι» ψηφίστηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στη συνεδρίαση δεν μίλησαν ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους αύριο, Τετάρτη, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας.

Τα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ψηφίστηκαν χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε μια απουσία λόγω ασθενείας του βουλευτή Φλώρινας Κ.Σέλτσα. Κατά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Έτσι οι θετικές ψήφοι ήταν 152 έναντι 141 «κατά» σύσσωμων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (απουσίαζαν 6 βουλευτές). Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 1 και 2, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ. Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος και ο Στάθης Λεουτσάκος, οι οποίοι ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέταξαν προκηρύξεις από τα θεωρεία της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, και προκάλεσε την αντίδραση και σήμανε συναγερμό στην Φρουρά της Βουλής, η οποία και απομάκρυνε τους δύο πρώην βουλευτές από τα θεωρεία της Βουλής.

Στα φυλλάδια καταγράφεται απόσπασμα κειμένου του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, στο οποίο ο Πορτογάλος συγγραφέας, λέει: «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο ειδικά αυτό που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοικτά. Και σαν κορωνίδα όλων ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την μάνα που σας γέννησε».

«Φωτιές» εξάλλου άναψε η νομοτεχνική προσθήκη που έφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των προερχόμενων από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι.Τσιρώνη και Γ.Δημαρά.

Με την συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση, αποτέλεσμα της διαβούλευσης που προηγήθηκε μεταξύ των δυο κυβερνητικών βουλευτών και του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστέθηκε η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».



Πηγή : in.gr