Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

«Στεγνοί» οι λογαριασμοί, οι κατασχέσεις δεν γεμίζουν τα Ταμεία




Αγώνας δρόμου για την είσπραξη των φόρων

Ούτε μέσω κατασχέσεων δεν μπορεί ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει τους φόρους που έχουν επιβληθεί.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει μαζικά ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών καταθέσεων σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, πλην όμως τα υπόλοιπα των λογαριασμών αποδεικνύονται ανεπαρκή για την είσπραξη των φόρων με το ζόρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την αύξηση των κατασχέσεων κατά 30%, το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών ανέρχεται σε 530 ευρώ ανά λογαριασμό. 

Οκτώ στους δέκα φορολογουμένους χρωστούν λιγότερα από 3.000 ευρώ στην Εφορία, πλην όμως οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν αδειάσει.

Από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, στο εξάμηνο, το ποσό που εισέρευσε στα ταμεία της Εφορίας -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 90 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.


Πηγή : tovima.gr


Συνετρίβη σε δοκιμαστική πτήση το «μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου»



Το πειραματικό αερόπλοιο Airlander, το οποίο παρουσιάστηκε προ ημερών ως «το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου», συνετρίβη την Τετάρτη στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Το Airlander, το οποίο είναι γεμάτο με αέριο ήλιο αντί με εύφλεκτο υδρογόνο. Εχει μήκος 92 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτία βάρους δέκα τόνων σε επανδρωμένες πτήσεις διάρκειας μέχρι πέντε ημερών και σε μη επανδρωμένες διάρκειας μέχρι δύο εβδομάδων. Πετά σε ύψος μέχρι 4.900 μέτρα και με ταχύτητα έως 148 χιλιόμετρα την ώρα.

Το γιγάντιο αερόπλοιο αναπτύχθηκε αρχικά για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει σε αποστολές επιτήρησης στο Αφγανιστάν. Το πρόγραμμα τελικά ακυρώθηκε λόγω περικοπών και η βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV) απευθύνθηκε στη βρετανική κυβέρνηση και σε ιδιώτες για την τελειοποίηση του αεροσκάφους.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα πάνω από το αεροδρόμιο του Κάρντινγκτον, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, εκεί όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα βρετανικά αερόπλοια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε το 1930 έπειτα από τη συντριβή ενός αερόπλοιου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 48 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας υπουργός.

Μένει να φανεί τα επόμενα χρόνια αν το νέο αερόπλοιο θα βρει τις εμπορικές εφαρμογές στις οποίες ελπίζει η HAV.

Αν όλα πάνε καλά, η εταιρεία σχεδιάζει για την επόμενη δεκαετία ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα μεταφέρει 50 τόνους.


Newsroom ΔΟΛ


Κομισιόν: Απόλυτα ακριβή τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα της περιόδου 2010-2015



Παρέμβαση της ΕΕ υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου - Καλούμε τις ελληνικές Αρχές  να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της, το μήνυμα της Επιτρόπου Τίσεν

Παρέμβαση υπέρ της ΕΛΣΤΑΤ έκανε η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας όπως είπε πως η ΕΛΣΤΑΤ μετέφερε σωστά και αξιόπιστα τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία στην Ευρωπαική EUROSTAT την περίοδο 2010-2015.

Στην παρέμβαση της υπέρ του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής την οποία είχε προαναγγείλλει το Reuters, η Βελγίδα Επίτροπος αναφερόμενη στα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την δικαστική υπόθεση του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2010-2015 και την ποιότητα των επίσημων στατιστικών είπε πως «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω οποιαδήποτε απορία και να μεταφέρω την άποψη της Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την EUROSTAT, πως τα δεδομένα του χρέους του Ελληνικού χρέους (που λάβαμε) για την περίοδο 2010-2015, είναι πλήρως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στη EUROSTAT, σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους».

Η Επίτροπος συνέχισε πως «η Επιτροπή δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά νομικά ζητήματα κρατών μελών, αλλά θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για δηλώσεις στα ΜΜΕ για την υπόθεση (της ΕΛΣΤΑΤ) που φαίνονται να μην δέχονται την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, στα οποία βασίστηκε η δημοσιονομική υποστήριξη (της Ελλάδας).»

Η Μαριάν Τίσεν τόνισε πως οι ισχυρισμοί αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία των Ελληνικών στατιστικών και συμπλήρωσε λέγοντας πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, καλούμε τις ελληνικές Αρχές να κινητοποιηθούν και να αμφισβητήσουν δημοσίως τις υπόνοιες για παραποίηση των στατιστικών 2010 - 2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιες κατηγορίες.»

Κοινή Επιστολή Τίσεν-Ντομπρόβσκις-Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο

Ενδεικτική της ανησυχίας της Επιτροπής για την διάσταση που λαμβάνει το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και τις πιθανές του συνέπειες στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης είναι η κοινή επιστολή που υπογράφουν η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα του Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και παραλήπτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία καλούν την ελληνική κυβέρνηση να καταρρίψει δημοσίως τις υπόνοιες για παραποίηση των στατιστικών 2010-2015, να διατηρήσει την ποιότητα και ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως και να δεσμευτεί στην εγκυρότητα των στατιστικών του 2012.

Πιθανές αρνητικές συνέπειες και στη 2η αξιολόγηση


Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις συνέπειες τυχόν μη συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, από την ώρα που η ανεξαρτησία της είναι μέρος της συμφωνίας, η Βελγίδα Επίτροπος απάντησε πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα κληθεί η ΕΕ να εξετάσει την πρόοδο της εφαρμογής της συμφωνίας από την ελληνική  κυβέρνηση και το ζήτημα θα εξεταστεί εκείνη τη στιγμή, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει όμως να εργαζόμαστε σε υποθετικό πλαίσιο, ας δουλέψουμε βήμα-βήμα, για τώρα είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να αποφύγουμε παρεξηγήσεις γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο, αναμένουμε την αντίδραση και την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης».

Ολοκληρώνοντας η Επίτροπος δήλωσε πως η ΕΛΣΤΑΤ, οι μέθοδοι και η αξιοπιστία της έχουν ελεγχθεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές και «δεν υπάρχει αμφιβολία για την ΕΛΣΤΑΤ» και έκλεισε λέγοντας πως «τα αξιόπιστα στοιχεία είναι η βάση οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής συζήτησης, πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο της επιτυχούς συνέχειας του ελληνικού προγράμματος στήριξης». 


Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ιωάννης Γ. Αντύπας
Πηγή : protothema.gr


“Να διαβάζεις, Κατερίνα”



του Ηλία Κανέλλη

Ξεπερνά και την καλύτερη φαντασία. Μετά την ισοπεδωτική επίθεση κατά του Πύρρου Δήμα, από συντάκτη της εφημερίδας “Αυγή”, της επίσημης εφημερίδας της βασικής κυβερνητικής συνιστώσας, του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ήταν αθλητής στην ομάδα άρσης βαρών, πολλά μέλη της οποίας βρέθηκαν ντοπέ, αλλά και επειδή στρατεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ και τις ευρωπαϊστικές δυνάμεις υπέρ του ΝΑΙ στο περσινό δημοψήφισμα, ο συντάκτης επιστρέφει. Και αυτή τη φορά επιτίθεται (από τη σελίδα 6 της “Αυγής”, 23/8/2016, “Να… διαβάζεις, Κατερίνα”) κατά της ολυμπιονίκη στο επί κοντώ, Κατερίνας Στεφανίδη.

Γιατί της επιτίθεται; Επειδή η αθλήτρια υπαινίχθηκε ότι η επίθεση κατά ενός αθλητή όπως ο Πύρρος Δήμας ήταν άδικη, επειδή δηλαδή δήλωσε σε συνέντευξή της ότι οι πρωταθλητές δεν είναι πρόσωπα γεννήματα μιας συγκυρίας, ότι εργάζονται σκληρά κι ότι συμμετέχουν ενδιαμέσως σε πολλούς αγώνες, για τους οποίους μπορεί να μην ενδιαφέρεται το μεγάλο φιλοθεάμον κοινό.

Ο συγκεκριμένος συντάκτης, το όνομα του οποίου, ειλικρινά, δεν έχει καμία σημασία, έτυχε της ομόθυμης υποστήριξης της εφημερίδας, που αφιέρωσε ανώνυμο άρθρο της σύνταξης στην τελευταία σελίδα της για να τον υπερασπίσει, ενώ επιστρατεύθηκε και ο βασικός χρονογράφος της, οπαδός του μανιχαϊστικού κομματικού αλάθητου (που έχει πολλά ένσημα σε αυτή τη δουλειά σε άλλο προπαγανδιστικό ανάλογο φύλλο, το επίσημο όργανο παλαιότερα του ΚΚΕ). Επιστρέφει, λοιπόν, με ακόμα περισσότερη στρεψοδικία και με ακόμα περισσότερο θράσος, για να νουθετήσει μια πρωταθλήτρια, προσάπτοντάς της ότι δεν τον διάβασε προσεκτικά. Κι ότι δεν μιλούσε για εκείνην αλλά μόνο για τον Πύρρο Δήμα.

Πολύ μεγάλη ιδέα έχουν μερικοί άνθρωποι για τον εαυτό τους. Και πολύ μεγάλη ιδέα έχουν μερικές αυταρχικές ιδεολογίες για την ισχύ τους. Επίσης, στον γκρίζο μικρόκοσμό τους αδυνατούν να κατανοήσουν το γελοίον του πράγματος, ένας έλληνας δημοσιογράφος το όνομα του οποίου δεν έχει σημασία να υποδεικνύει σε μια υποψήφια διδάκτορα νευροψυχολογίας, σε μια επιστήμονα δηλαδή που ιδρώνει για πράγματα για τα οποία εκείνος πιθανόν ούτε έχει ακούσει: “να διαβάζεις, Κατερίνα”.

Ή, όπως λένε στο χωριό μου, έκανε κι η μύγα κ%^ο κι έ@#$ε τον κόσμο όλο.


Πηγή : athina984.gr


ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατία: Λάδι και νερό


ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΣ

Αν ένας συμπολίτης μας εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Αδόλφο τον Χίτλερ ή για τον Χόρχε τον Ραφαέλ τον Βιδέλα ή για τον Γιώργη τον Παπαδόπουλο κανείς, νομίζω, δεν θα πιστέψει πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δημοκράτης, ασχέτως του τι μπορεί να ισχυρίζεται ο ίδιος. Με απλά λόγια, όταν ακούτε κάποιον να λέει «ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται» ξέρετε πως έχετε να κάνετε με ένα φασιστόμουτρο. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο το ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που πιστεύουν πως θαυμαστές του Μάο, του Λένιν ή του Φιντέλ του Κάστρο είναι ποτέ δυνατόν να νοιάζονται για τη δημοκρατία.

Το ότι αυτοί οι καλόπιστοι συνάνθρωποι πιστεύουν σε οξύμωρα, όπως το Λενινιστής και Δημοκράτης, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αφέλειας. Είναι και της καλής δουλειάς που έχει κάνει το αριστερό μάρκετινγκ, εκμεταλλευόμενο –κυρίως– την ελεεινή επταετία και μια από τις πολλές τραγικές της συνέπειες: Το ότι άνθρωποι οι οποίοι, είτε κατά βάθος είτε απροκάλυπτα, ήθελαν μια άλλου τύπου δικτατορία θεωρήθηκαν ντε και καλά δημοκράτες.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν υπάρχουν Δημοκράτες Λενινιστές, ούτε Δημοκράτες Μαοϊκοί, ούτε Δημοκράτες που να θαυμάζουν το καθεστώς του Κάστρο. Και είναι εύκολο για τον καθένα να καταλάβει γιατί ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατία είναι σαν το λάδι και το νερό. Μπορεί να συνυπάρχουν αλλά δεν ανακατεύονται. Μπορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μη χάνουν ευκαιρία να αυτοαποκαλούνται δημοκράτες, αλλά τη δημοκρατία την έχουν χεσμένη. Τόσο χεσμένη όσο μεγάλος είναι ο θαυμασμός τους για τους δικτάτορες που το αγαπημένο τους χρώμα αντί για το Μαύρο είναι το Κόκκινο.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κάπως πιο κατανοητή η διακυβέρνηση του Αλέξη του Φούιτ. Γίνεται πιο κατανοητή η απόφαση για ένα δημοψήφισμα με ερώτημα τόσο αφηρημένο ώστε να μπορεί να ερμηνευθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της κυβέρνησης. Γίνεται πιο κατανοητή η προετοιμασία για ένα «σχέδιο β» που θα έμοιαζε πολύ με πραξικόπημα. Και γίνεται ακόμα πιο κατανοητή η φράση του Καμμένου συνεταίρου για τον στρατό που εγγυάται την εσωτερική σταθερότητα.

Αν έχουμε στο μυαλό μας το προφανές, δηλαδή πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία αγάπη για τη δημοκρατία, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έχουν φαγωθεί, π.χ. να δώσουν ψήφο στους 17ρηδες: Γιατί ξέρουν πως όσο πιο μικρός είναι ο ψηφοφόρος, τόσο πιο εύκολα χειραγωγείται και τόσο πιο εύκολα φανατίζεται και στρατεύεται στο πλευρό ακόμα και της πιο παλαβής ιδέας. Κι αν αυτός ο φανατισμός δεν είναι ό,τι καλύτερο γα τη δημοκρατία τόσο το χειρότερο για τη δημοκρατία.

Το ίδιο εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε και γιατί οι τηλεοπτικές άδειες που θέλει να δώσει ο Νίκος ο Παππάς είναι μόλις 4. Δεν είναι γιατί θέλει να πουλήσει ένα νταβατζιλίκι του κοινού ποινικού δικαίου και να αυξήσει την ταρίφα. Δε νομίζω (και λέω «νομίζω» γιατί με τους εξουσιομανείς δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα) πως ο στόχος του είναι η μίζα. Ο πραγματικός του στόχος είναι ο έλεγχος. Ο έλεγχος της άποψης και ο έλεγχος της πληροφορίας. Ο έλεγχος που διατηρεί στην εξουσία. Ο απόλυτος έλεγχος που μπορεί να ακούγεται φρικιαστικός σε κάθε δημοκράτη αλλά είναι απολύτως οικείος σε ανθρώπους που κατηχήθηκαν σε νεολαίες που στόχο τους είχαν και έχουν (προς το παρόν θεωρητικό, αλλά στόχο παρόλα αυτά) την ανατροπή του πολιτεύματος.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ισχυρίζομαι πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολόγοι που προετοιμάζουν το έδαφος για μια επανάσταση. Δεν λέω πως όταν φωτογραφίζονται με αφίσες του Βελουχιώτη ή του Τσε Γκεβάρα το κάνουν επειδή πασχίζουν να τους μοιάσουν. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαναστάτες. Είναι αδίστακτοι αριβίστες. Αλλά αδίστακτοι αριβίστες που θαυμάζουν δικτάτορες και όχι δημοκράτες. Κι αυτό, εκτός από αδίστακτους αριβίστες, τους κάνει και πολύ επικίνδυνους. Όσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι οι τύποι που θα μπορούσαν και να απειλήσουν το πολίτευμα, αν κρίνουν πως αυτό είναι προς το συμφέρον της εξουσίας τους. Στο κάτω-κάτω τα είδωλα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκτησαν την εξουσία με εκλογές και σίγουρα δεν τις χρειάστηκαν για να την διατηρήσουν. Και μπράβο τους.


Πηγή : athensvoice.gr


Παρέμβαση Αυγενάκη – Κικίλια για τη σίτιση προσφύγων




«Καταθέστε όλες τις συμβάσεις για τα έτη 2015-2016 και τα μετοχολόγια των εταιρειών που ανέλαβαν σίτιση και φιλοξενία προσφύγων»

Το θέμα των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχων για υπηρεσίες που παρέχονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες της Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουν ο Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτής Α΄ Αθήνας κ. Βασίλης Κικίλιας με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση.

Στην ερώτηση που υπογράφουν προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, οι κ.κ. Αυγενάκης και Κικίλιας ζητούν μεταξύ άλλων «την κατάθεση όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για τη σίτιση και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην επικράτεια για τα έτη 2015 και 2016, καθώς και τις εταιρείες και τα μετοχολόγια αυτών που έχουν αναλάβει τη σίτιση και φιλοξενία»

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:

«Σε συνέχεια των σοβαρών καταγγελιών της Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αφροδίτης Σταμπουλή αναφορικά με την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή των Σερρών, έχει δημιουργηθεί σημαντικό ζήτημα αναφορικά με τη διαδικασία των διαγωνισμών και των συμβάσεων για τη σίτιση των προσφύγων. 

Σύμφωνα με την ως άνω καταγγελία, κομματικό στέλεχος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, το οποίο τυπικά μόλις χθες παραιτήθηκε, ανέλαβε μαζί με την κόρη του το έργο της σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή ύψους 750.000 ευρώ. Η κ. Σταμπουλή καταγγέλει ότι «… τώρα άκουσα κάποιες λεπτομέρειες για τα τυπικά του διαγωνισμού αν έγινε έγκαιρα, πόσοι έλαβαν μέρος, εγώ τώρα τα έμαθα. Αυτό που ξέρω είναι ένα άλλο ηθικό θέμα, η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο πέρα από την ιδιότητα του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά …. Θεωρώ πως υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα …».

Ανάλογες συζητήσεις και καταγγελίες με σοβαρές υπόνοιες για ατασθαλίες έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τους διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών σίτισης σε κέντρα φιλοξενίας, αλλά και των αναγκών φιλοξενίας.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού αφορά στη διαχείριση τόσο κρατικών κονδυλίων όσο και ευρωπαϊκών πόρων για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας. Η διαχείριση και η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί την χάραξη εθνικής πολιτικής, καθώς και την ανάπτυξη μιας σοβαρής, προσεκτικής και υπεύθυνης στάσης. Οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας αποτελεί μέρος αυτής της πολιτικής. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτό το θέμα η στάση της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά.

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την ανάθεση σίτισης και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή των Σερρών;

2. Παρακαλούμε όπως καταθέσετε όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τη σίτιση και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην επικράτεια για τα έτη 2015 και 2016, καθώς και τις εταιρείες και τα μετοχολόγια αυτών που έχουν αναλάβει τη σίτιση και φιλοξενία.

3. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών προκειμένου να διασφαλισθεί η καλύτερη χρήση των πόρων (εθνικών και ευρωπαϊκών) και η τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας;»


Τέλος στην Αγωνία των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση



Τέλος αγωνίας σήμερα για τους υποψηφίους που περιμένουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από τις 11 το πρωί σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρατηρείται μεγάλη πτώση στις παιδαγωγικές και στις οικονομικές σχολές ενώ υπάρχει άνοδος στην Ιατρική.
  
Σήμερα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών - αλλογενών (απόφοιτοι λυκείων εκτός ΕΕ) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής. 


25.000 κεραυνοί έπεσαν στη Β. Ελλάδα τις τελευταίες ώρες




Πάνω από 25.000 κεραυνοί έπεσαν σε διάστημα 12 ωρών, από χθες το μεσημέρι μέχρι και τα μεσάνυχτα, στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα 17.000 από αυτούς έπληξαν την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία! 


«Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταγραφές του ανιχνευτή κεραυνών-αστραπών, οι περισσότεροι κεραυνοί έπεσαν στην Πέλλα σε τμήματα της Ημαθίας και στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα και στην Κοζάνη. Η ασυνήθιστα μεγάλη δραστηριότητα κεραυνών οφείλεται στα μεγάλα ύψη που εκτείνονται οι καταιγίδες στην ατμόσφαιρα, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης ατμοσφαιρικής αστάθειας», τόνισε ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Μιχάλης Σιούτας


Αίγινα: Ο Δρίτσας απαντά σε ερώτηση 33 βουλευτών της ΝΔ




Ερώτηση με αιχμές για τρίωρη απουσία του Λιμενικού κατέθεσαν 33 βουλευτές της ΝΔ, με τον υπουργό Ναυτιλίας να δηλώνει ότι το Λιμενικό πρέπει να μείνει έξω από την αντιπολιτευτική στοχοποίηση.

Η ερώτηση 33 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την τραγωδία στην Αίγινα, στην οποία άφηναν αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και έκαναν λόγο για τρίωρη ακατανόητη απουσία του Λιμενικού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος καθώς η Βουλή είναι κλειστή εξέδωσε ανακοίνωση υπερασπιζόμενος καταρχήν το Λιμενικό.

"Χρειάστηκαν 8 μέρες για να πάρει μπρος και ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, ως ουραγός στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον Πρόεδρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και στους… έγκριτους εκπροσώπους της «αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας». Στην Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα 33 βουλευτές της ΝΔ, φυσικά και θα πάρουν σύντομα την οφειλόμενη, ειλικρινή και πλήρη Απάντηση σε όλα τα ερωτήματά τους στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Το οφείλουμε άλλωστε κυρίως, στα θύματα και στους οικείους των θυμάτων του τραγικού συμβάντος", αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ.Δρίτσας, προσθέτοντας:

"Επί του παρόντος όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι θα αναμέναμε να αφήσουν έξω από την αντιπολιτευτική στοχοποίηση το Λιμενικό Σώμα, ιδιαίτερα, όταν το πανελλήνιο γνωρίζει ότι, τις κρίσιμες και αγωνιώδεις εκείνες στιγμές κινητοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του, με πρώτο και κύριο μέλημα τη διάσωση των ναυαγών, την έρευνα για αγνοουμένους, την αρωγή για την μεταφορά και την περίθαλψη των τραυματιών και την καταγραφή όλων των επιβαινόντων στα δύο σκάφη. Μια αναγνώριση και ένα εύγε δε θα έβλαπτε. Τα υπόλοιπα στην αναλυτική μας απάντηση δια του Κοινοβουλίου."

Την ερώτηση για «τα αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους στην τραγωδία της Αίγινας» κατέθεσε ο υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου μαζί με 32 ακόμα βουλευτές, υπογραμμίζοντας, ιδιαίτερα, το ζήτημα «της τρίωρης ακατανόητης απουσίας» του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη και τη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι 33 βουλευτές, «Μία εβδομάδα μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασης και λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους. Αποκορύφωμα το γεγονός, ότι σύμφωνα με το διαβιβαστικό του Λιμενικού Σώματος, αν και το Λιμενικό ειδοποιήθηκε για τη σύγκρουση στις 12:30, ο 77χρονος χειριστής παρουσιάστηκε ο ίδιος στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 15:30. Επί τρεις ώρες δηλαδή αφέθηκαν ανενόχλητοι να εξαφανίσουν τους συνεπιβάτες και να εγκαταλείψουν το ταχύπλοο με τον τρόπο που ήθελαν».

Συγκεκριμένα, οι 33 βουλευτές της ΝΔ ερωτούν:

Γιατί υπήρξε ουσιαστική απουσία του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τη σύλληψη του δράστη ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, καθώς και τη διασφάλιση των καταθέσεων άμεσα από τους συνεπιβαίνοντες αυτόπτες μάρτυρες;

Πώς ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου χειριστή προ διετίας, ενώ ο ίδιος καταθέτει, ότι εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας; Ποιά διαδικασία ακολουθήθηκε;

Συνηθίζεται να μεταβαίνει άμεσα ο αρμόδιος υπουργός στο σημείο μιας ναυτικής τραγωδίας-και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού; Νοείται ανάμειξη του αρμόδιου υπουργού σε μία υπό διερεύνηση υπόθεση με θετικούς χαρακτηρισμούς περί της εμπειρίας και των γνώσεων του κατηγορούμενου χειριστή;


Πηγή : news247.gr


Απίστευτη ομολογία Μουζάλα: Έχουμε χάσει 4.000 μετανάστες




«Εξαφανίστηκαν» στη διαδικασία προκαταγραφής - Άλλοι 180.000 μετανάστες στην Ελλάδα χωρίς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όπως ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για τη διαδικασία προ-καταγραφής, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του και ανέφερε ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία με την Τουρκία τότε στην Ελλάδα υπολογίζονται επιπλέον 180.000 πρόσφυγες! Παρα ταύτα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει ούτως ώστε να μη καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, ενώ αρνήθηκε τα σενάρια περί plan b από το Βερολίνο.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται  στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, όσοι δηλαδή δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία προκαταγραφής. Όπως εξήγησε, οι ίδιοι έχουν αρνηθεί την καταγραφή ή έχουν μετακινηθεί σε κοινότητες μεταναστών, τους οποίους δεν μπορούμε να εντοπίσουμε.

Όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την προκαταγραφή βάσει των στοιχείων που παρουσίασε για το διάστημα 9 Ιουνίου-30 Ιουλίου:

- έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες

- από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες

- υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς

- σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω

Στους περίπου 60.000 οι πραγματικός αριθμός στην Επικράτεια


Να διευκρινιστεί ότι η καταγραφή των 27592 αφορά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται  στην ενδοχώρα. Όμως, σε όλη την επικράτεια οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί ανέρχονται στους περίπου 55. 000, ωστόσο αν προσθέσουμε και τον αριθμό εκείνων που δεν έχουν δεχτεί να καταγράφουν ή που δεν βρέθηκαν για να καταγράφουν τότε ο αριθμός αυξάνεται στους περίπου 60.000, Εκ των οποίων οι περίπου  11.000 είναι στα νησιά. Το κενό των περίπου 4.000 περίπου ανθρώπων που δεν έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν ξέρουμε που βρίσκεται.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πόσοι πρόσφυγες αρνήθηκαν να καταγράφουν και ποιο είναι το κενό των στοιχείων ο κ. Μουζαλας απάντησε ότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς. Παραδέχθηκε δε πως υπάρχει ένα κενό περίπου 4.000 ανθρώπων όπως τόνισε δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι! Όπως εξήγησε, αυτοί δεν θέλουν να καταγράφουν γιατί νομίζουν ότι θα εγκλωβιστούν εδώ και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορούν να φύγουν.

Δυο δομές φιλοξενίας στη Κρήτη μέχρι τα Χριστούγεννα


Κάνοντας απολογισμό για τη διαδικασία προ-καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Να σημειωθεί ότι αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, περιλαμβάνει και τη δημιουργία δυο δομών στην Κρήτη, ένας σχεδιασμός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των τοπικών φορέων και των Κρητικών  βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε μέχρι τότε και σταδιακά ανά μήνα θα προστίθενται οι νέοι καταυλισμοί προκειμένου να αποφορτίζουν την ασφυκτική κατάσταση στους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την αίτηση  ασύλου, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου, αυξήθηκαν το 2016 τα αιτήματα ασύλου κατά 264% σε σχέση με το 2015.

Δε λειτουργεί η μετεγκατάσταση


Με αφορμή αυτό ο υπουργός άφησε αιχμές για χώρες της ΕΕ, που δεν δέχονται πρόσφυγες την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία που υπεγράφη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως τόνισε το κενό αυτό (δηλαδή των 4.000 ανθρώπων που δεν πάνε να καταγράφουν) «απορρίπτει λογικά και βάσιμα τις αιτιάσεις διαφόρων κρατών οτι κάθε μέρα περνάνε τα σύνορα της Ελλάδας προς FYROM 700 άνθρωποι την ημέρα» και πρόσθεσε πως «αυτό είναι ψέμα το οποίο διακινείται για να δημιουργείται ένα παιχνίδι ένοχης προς τη χώρα μας». Τόνισε παράλληλα ότι αυτό το λένε πάρα πολλοί παράγοντες χωρών της Ευρώπης που αντιτίθεται στο relocation.

Παράλληλα, ο κ. Μουζαλας συμπλήρωσε ότι υπάρχει κενό στην μετεγκατασταση, καθώς, όπως, έχουμε έναν αριθμό 7000 έτοιμων προς μετεγκατάσταση και δεν έχουμε χώρες να τους δεχτούν.

Έρχονται νομοθετικά “τρικ” για να μπορούν να εργάζονται οι πρόσφυγες


Για όσους έχουν καταγράφει, η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασίας, στέγασης και υγείας. Όπως είπε προχωρούν τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στους καταυλισμούς ενώ πρόσθεσε ότι θα αλλάξουμε το καθεστώς και θα δώσουμε και δικαίωμα εργασίας σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο κ. Μουζαλας διευκρίνισε ότι, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εργαστούν. «Αυτό θα το αλλάξουμε» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι θα το φροντίσουμε να μην γκετοποιηθούν.


Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ. : Η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να βρεί λύση στο θέμα του ΟΑΣΘ



Επίθεση κατά της κυβέρνησης διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα του ΟΑΣΘ, μιλώντας για ''αντιφάσεις και παλινωδίες'' Σπίρτζη, ενώ την καλεί να ''σοβαρευτεί και να βρει μια λύση''.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του υπεύθυνου του Τομέα Μεταφορών, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, του πρώην αρμόδιου υφυπουργού, Μιχάλη Παπαδόπουλου και της πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης, Βασιλική Ευταξά, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων του Οργανισμού.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους βουλευτές και πολιτευτές της Α’ και Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης στα νέα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ αναφέρεται σχετικά με το θέμα:

Στις συναντήσεις επισημάνθηκαν οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της επιχειρηματολογίας του αρμόδιου υπουργού κ. Σπίρτζη, ο οποίος για 18 μήνες αρνείται ακόμα και τη συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της πόλης.

Σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία δείχνει έλλειψη σχεδίου για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της συμπρωτεύουσας, η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, με διάλογο, κοινωνική ευαισθησία και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων μερών, αντιμετώπισε τόσο τις ανάγκες μετακίνησης των Θεσσαλονικέων, όσο και τον εξορθολογισμό του ΟΑΣΘ.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και επιτέλους να βρει μία λύση, που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετεί τους Θεσσαλονικείς.



Πηγή : newspost.gr


Φρένο σε σενάρια για νέες 100 δόσεις



«Φρένο» στο ενδεχόμενο νέας ρύθμισης 100 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης πως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εκδοθούν μέσα στις επόμενες μέρες και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με τα επίπεδα συναγερμού στην κυβέρνηση να εντείνονται, λίγο πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και του επικείμενου γύρου διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές το Σεπτέμβριο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να επωφεληθούν από τις υφιστάμενες επιλογές ρυθμίσεων, βάζοντας φρένο σε σενάρια νέων ρυθμίσεων 100 δόσεων. Όπως σχολίασε δεν πρέπει να έχουμε μία λογική πως θα έρχονται διαρκώς νέες ρυθμίσεις. «Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρυθμίσεις των 100 δόσεων» ανέφερε. «Δόθηκε μία δυνατότητα για τα παλιά χρέη, για τα καινούργια χρέη, όμως, οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν να τα ρυθμίζουν στις δυνατότητες που δίνει, αυτή τη στιγμή, ο νόμος» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε επίσης πως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εκδοθούν τις επόμενες μέρες και εντός Αυγούστους ενώ επανέλαβε πως για τη μεγαλύτερη μερίδα φορολογούμενων ο φόρος θα είναι ίδιος ή/και ελαφρώς πιο περιορισμένος. Ωστόσο παραδέχθηκε πως μια μικρή ομάδα φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο φόρο γιατί διαθέτει πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, υποστηρίζοντας παράλληλα πως για φέτος είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τον ΕΝΦΙΑ και για του χρόνου θα γίνει διαπραγμάτευση, η οποία θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Όπως εξήγησε, η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ το συνολικό ποσό θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

«Αυτή η καταστροφολογία και η συνωμοσιολογία ότι θα καθυστερήσουν τα εκκαθαριστικά ξεπερνά κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας. Ήταν να βγουν 18 του μηνός, υπάρχει, όμως, κάποιο θέμα και θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι, απ' ό,τι φαίνεται, θα αναρτηθούν εντός του Αυγούστου.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην υστέρηση που καταγράφηκε στα έσοδα τον Ιούλιο, υποστήριξε πως ο στόχος που είχε τεθεί για το μήνα αυτό, ήταν ο μεγαλύτερος μηνιαίος στόχος της χρονιάς και επετεύχθη κατά 95%. Σχετικά με τη ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα είπε ότι αυτή πρόκειται να προχωρήσει. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι στη ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. .

«Ήταν να κατατεθεί, μέχρι να κλείσει η Βουλή» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας, ωστόσο ότι, τελικά, το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων είναι από τα πρώτα που θα έρθουν, μόλις ανοίξει η Βουλή.

Όπως τόνισε, αυτή την περίοδο ο ελεγκτικός μηχανισμός ασχολείται με τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν καταθέσεις φορολογουμένων αλλά και λίστες του εξωτερικού, ενώ απέρριψε τις πληροφορίες για ελέγχους στο Facebook και το Instagram, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτος στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα στοιχεία.

Πάντως το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ταμεία, παραμένει μια ιδιαίτερα προβληματική ζώνη, η οποία εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, καθώς και τα χρέη εξακολουθούν να συσσωρεύονται αλλά και όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων τελούν υπό ασφυκτικό πλαίσιο και προθεσμίες. Εάν δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους (για παράδειγμα δόσεις ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος) μέσα σε 15 μέρες από την καταληκτική προθεσμία, χάνουν αυτομάτως τη ρύθμιση και το σύνολο της οφειλής καθίσταται απαιτητό με προσαυξήσεις και πρόστιμα.
ΟΠΕΚΕΠΕ

Χωρίς πρόστιμο θα υποβάλλονται οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά, που υποβάλλονται ειδικά από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Γ. Πιτσιλή. Κατά το 2015 όπως επίσης και φέτος, διαπιστώθηκε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε αγροτικές επιδοτήσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, γεγονός που καθιστά υπόχρεους όσους εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις να προβούν σε υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Με αυτά ως δεδομένα γίνεται δεκτό ότι λόγω της καθυστερημένης έκδοσης βεβαιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο για τον φορολογούμενο, οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά, που υποβάλλονται ειδικά από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα υποβάλλονται χωρίς πρόστιμο στην περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Πηγή : imerisia.gr


Σάλος με το «οικογενειακό πάρτι» μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε σίτιση προσφύγων



Σάλος έχει προκληθεί μετά τις καταγγελίες από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, για το έργο σίτισης προσφύγων στις Σέρρες, ύψους 750.000 ευρώ σε στελέχη της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπολίτευση φέρνει το θέμα στη Βουλή ενώ ο καταγγελθείς από την βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, Δημήτρης Τάπας, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους «ευθιξίας», όπως ανέφερε.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες της κυβερνητικής βουλευτού Σερρών Αφροδίτης Σταμπουλή, φέρνουν το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν.

Μάλιστα εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εύλογα ερωτηματικά που εγείρονται σχετικά τόσο με το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και με την ηθική διάσταση του θέματος.

Η ερώτηση της ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «στην περίπτωση της σίτισης των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στο ν. Σερρών, αποδεικνύεται πως κίνητρο ορισμένων δεν είναι τα φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά η πολιτική και οικονομική ιδιοτέλεια.»

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν υπήρξε διαδικασία ελέγχου του φακέλου των εταιριών που υπέβαλαν αίτηση στο διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να αποκλειστούν οι «ημέτεροι», για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τάπας, εφόσον δεν αποδέχεται την ύπαρξη ζητήματος ηθικής ευθύνης, ποιος είναι ο τελικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού και πότε θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός.»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας τονίζει ότι εγείρονται ερωτηματικά «τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής» σημειώνοντας πως «η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί». Πρόσθεσε μάλιστα: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα».

Παρέμβαση και από το ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Μιχάλης Τζελέπης. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς διερωτάται «εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης».

Ακόμα, ο βουλευτής αιτείται να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Θεοδωράκης: Κονομάνε οι κολλητοί

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι «οι κολλητοί της (εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας κονομάνε – για να μην πολυλογούμε»

Επικαλείται δε τις καταγγελίες της Αφροδίτης Σταμπουλή ότι «η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του … ΣΥΡΙΖΑ!».

Οπως σημειώνει π Στ. Θεοδωράκης: «Ο κ.Τάπας, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, προμηθεύει και η κυρία Τάπα (η κόρη του!) παραλαμβάνει και ελέγχει… Όμορφες δουλειές νοικοκυρεμένες. «Δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά», είπε η βουλευτής, «υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα».
Μόνο ηθικό; Δεν θέλω να παρέμβω στις «ενδοοικογενειακές» σας υποθέσεις αλλά υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο «τραπέζι».

Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή.

Η απάντηση του ΓΕΣ στις καταγγελίες

Την δική του απάντηση στις καταγγελίες για το σκάνδαλο έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΣ αναγνωρίζει ότι ενέκρινε ποσό 29.350+ 88.050 ευρώ για σίτιση προσφύγων σε εταιρία catering από τέλη Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο σημειώνει ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός καθώς στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος. Ετσι εξέδωσε νέα διαταγή για να διενεργηθεί διαγωνισμός εναρμονισμένος με την νέα νομοθεσία.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 4368/16, έχουν ανατεθεί στις ΕΔ οι αρμοδιότητες σύναψης και υλοποίησης παρακολούθησης συμβάσεων με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα υφιστάμενα Κέντρα – Δομές Φιλοξενίας.

Μέχρι την 19 Αυγούστου 2016, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας στην Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών πραγματοποιούνταν με μέριμνα της στρατιωτικής υπηρεσίας (παροχή συσσιτίου από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού). 

Την 20 Αυγούστου 2016, με διαταγή του ΓΕΣ (Αναρτητέα στο Διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 09 Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από εταιρεία catering, μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 Ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Με διαταγή του ΓΕΣ αναρτητέας στο διαδίκτυο της 10 Αυγούστου 2016, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 Ευρώ  για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως ότι η  διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε διότι, από την 08 Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Οι καταγγελίες Σταμπουλή

Ολα ξεκίνησαν από τις σοβαρές καταγγελίες κατά κομματικών στελεχών της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, στις οποίες προέβη την Δευτέρα η βουλευτής του νομού Αφροδίτη Σταμπουλή.

Η βουλευτής έκανε λόγο για ηθικό ασυμβίβαστο στην υπόθεση διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στις περιοχή κατονομάζοντας το μέλος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τάπα, υποστηρίζοντας πως μαζί με την κόρη του έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων ύψους 750.000 ευρώ.

«Αυτό που ξέρω είναι ένα άλλο ηθικό θέμα, η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο πέρα από την ιδιότητα του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά, δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κυρία Σταμπουλή.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει την Ιταλία, πληροφορίες για 6 νεκρούς




Ισχυρή σεισμική δόνηση 6 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία. Άνθρωποι φέρονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι, ενώ η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Ρώμη.


Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του Αματρίτσε δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».

«Οι ζημιές είναι σοβαρές» πρόσθεσε και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».



«Έχει σημειωθεί κατολίσθηση και γέφυρα έχει πιθανόν καταρρεύσει. Οι δρόμοι μέσα και έξω από το χωριό έχουν κοπεί» είπε και συμπλήρωσε ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Ακουμόλι δήλωσε ότι μία τετραμελής οικογένεια είναι παγιδευμένη στα συντρίμια του σπιτιού της και ότι δεν δίνει σημεία ζωής.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας δηλώνουν ότι κατέρρευσαν κατοικημένα κτίρια και μιλούν για σεισμό ανάλογο με εκείνον στην Λ' Άκουϊλα, το 2009.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:36 ώρα Ιταλίας (04:36 ώρα Ελλάδας). Ιδού και το σχετικό tweet: 


Δεκάδες είναι και οι μετασεισμοί που σημειώνονται με τον ισχυρότερο να έχει μετρηθεί στους 5,4 βαθμούς.

Πολλοί άνθρωποι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και τις πλατείες, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Στη Ρώμη τα κτίρια ταρακουνήθηκαν για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις. Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για έξι νεκρούς.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.


Newsroom ΔΟΛ