Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Λευτέρης Αυγενάκης για τα hot spot που ετοιμάζονται στην Κρήτη



Μετά τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες υπεύθυνης ενημέρωσης από τους συμμετέχοντες της σημερινής σύσκεψης στο Ηράκλειο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δυστυχώς απαντήσεις δεν λάβαμε και ζητούμε  δημόσια να το πράξουν τώρα.

Πρώτον γιατί δεν κλήθηκαν όλοι οι Αυτοδιοίκητοί της Κρήτης παρά μόνο οι επικεφαλείς των πρωτευουσών δήμων των νομών της Κρήτης;

Ερώτημα, ο κος Λαμπρινός συμμετείχε ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ή ως Δήμαρχος Ηρακλείου; Ποιες ήταν οι αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης και ποιον δεσμεύουν;  

Δεύτερον, πως προκύπτει ο αριθμός των 2.000 μεταναστών που «μας αναλογεί….»; που όπως φαίνεται συμφώνησαν οι συμμετέχοντες της σημερινής σύσκεψης.

Έχουν εντοπιστεί οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών και ποιοι είναι; Και αν δεν έχουν εντοπιστεί, πρώτα συμφωνούμε τον αριθμό και μετά αναζητούμε χώρους φιλοξενίας;

Δεν θα έπρεπε η τοπική κοινωνία να γνωρίζει;

Τρίτον, επειδή η ευαισθησία και ο ανθρωπισμός δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να μας απαντήσουν, γιατί δεν προσκλήθηκαν όλοι οι βουλευτές της Κρήτης  όλων των κομμάτων στην σημερινή σύσκεψη;

Ποιος τελικά είχε την ευθύνη της σύνθεσης της σημερινής σύσκεψης, ο κ. Μουζάλας, ο κ. Λαμπρινός ή η Περιφέρεια Κρήτης;

 Ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης του μεταναστευτικού, την οποία πρόταση και η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Το μεταναστευτικό αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα για την χώρα μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με  απόλυτη σοβαρότητα και σχεδιασμό τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από όλους μας»



12 Αυγούστου 1953, η ημέρα που σημάδεψε την ιστορία της Κεφαλονιάς



Πέρασαν 63 χρόνια από την σεισμική δόνηση των 7,2 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε την Κεφαλονιά και χαρακτηρίστηκε ένας από τους καταστροφικότερους που έζησε ποτέ η χώρα.

Η πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ έγινε την Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης και ακολούθησε μια δεύτερη, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, στις 11 Αυγούστου.

Στις 12 Αυγούστου το πρωί, ημέρα Τετάρτη, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.2 είναι απλώς το προμήνυμα για την καταστροφή που θα ακολουθήσει.

Ο σεισμός της μέρας εκείνης, μεγέθους 7.2 είναι ο καταστροφικότερος στην Ιστορία της Κεφαλονιάς (η έντασή του έχει προσδιοριστεί ως X+), και ένας από τους καταστροφικότερους στη σεισμική ιστορία της Ελλάδας.

Η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος (που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς της 9 και 11/8) ισοπεδώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά: 27.659 από τις 33.300 οικοδομές κατέρρευσαν – μόνο 467 σώθηκαν (κυρίως στη Βόρεια Κεφαλονιά – περιοχή Ερίσου), ενώ όλες οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές ή ελαφρύτερες βλάβες.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.







































Πηγή : kefaloniamas.gr


Eurostat: Χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση το 26,1% των νέων Ελλήνων



Επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα μας, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, έχει η Ελλάδα.

Πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα (26,1%), δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία (31,1%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά νέων, ηλικίας 20-24 ετών, χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση, καταγράφονται στην Ολλανδία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (8,8%) και στη Δανία, Σουηδία και Γερμανία (9,3%).

Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση (ΝΕΕΤ – Neither in employment nor in Education and Training), βρίσκονται περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20-24 ετών (17,3%) στην ΕΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρ’ ότι ο δείκτης ΝΕΕΤ για τους νέους 20-24 ετών παρέμεινε σχετικά σταθερός, κατά μέσο όρο στην ΕΕ, τη δεκαετία 2006-2015, η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιταλία (9,5%), στην Ελλάδα (9,3%), στην Ισπανία (9%), στην Κύπρο (8,5%) και στην Ιρλανδία (7,8%). Η υψηλότερη μείωση του δείκτη ΝΕΕΤ καταγράφηκε στη Γερμανία (5,9%).

Ειδικότερα, το 2015 οι νέοι ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα, σε ποσοστό 49,7% βρίσκονταν μόνο σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης (έναντι 33% στην ΕΕ), κατά 4,8% βρίσκονταν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης με παράλληλη απασχόληση (έναντι 17% στην ΕΕ), ενώ κατά 19,5% είχαν κάποια απασχόληση (έναντι 32,6% στην ΕΕ).

Σημειώνεται ότι οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 90 εκατομμύρια).



Πηγή : news247.gr


Τα τρικ του υπουργείου Οικονομικών που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ



Μεγάλες παγίδες που κρύβουν περισσότερο φόρο ακινήτων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κρύβουν τα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxis από τις 18 Αυγούστου και μετά.


Με «τρικ» το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές παλαιότητας και τα ποσά θα είναι αυξημένα και παρά το γεγονός ότι αξίες είναι  μειωμένες κατά 4% έως και 38%, εκατομμύρια ιδιοκτήτες να χρεωθούν και πάλι άδικα με επιπλέον ΕΝΦΙΑ.


Τη διετία 2014-2015 οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 33% έως και 67%, επειδή το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τον φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η-1-2014 και την 1η-1-2015 για τα νεόκτιστα διαμερίσματα και χωρίς να συνυπολογίσει την παλαιότητα των κτισμάτων.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο προβλέπει ο ν. 4223/2014, καταρτίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπερφορολογεί αδίκως εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. Από τα στοιχεία και τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζουμε, προκύπτει ότι:


* Ο υπολογισμός του κύριου ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε ισχύ από το 2007 έως την 20ή-5-2015 για τα νεόδμητα κτίρια, δηλαδή με βάση τιμές οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων.


Ως βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες καθορίστηκαν το 2007 για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των νεοανεγερθέντων κτισμάτων.


* Η παλαιότητα των κατοικιών που κατέχουν οι φορολογούμενοι δεν ελήφθη υπόψη και η τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν μειώθηκε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε κιόλας. Αυτό συνέβη επειδή το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ συμπεριέλαβε «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι δεν μειώνουν τον φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας αλλά τον… αυξάνουν όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά, δηλαδή όσο νεότερο είναι το κάθε κτίσμα.


Είναι δηλαδή συντελεστές οι οποίοι κρατούν τον φόρο σταθερό για τα πολύ παλαιά κτίσματα, «ηλικίας» άνω των 25 ετών, και τον αυξάνουν περαιτέρω για όσα ακίνητα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και… 1 έτος!


Δύο είναι τα κόλπα που θα ανεβάσουν το φόρο:


1 Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ. Ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Οι «τιμές ζώνης ανά τ.μ. που ελήφθησαν υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου ήταν οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ. οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Δηλαδή η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ήταν οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο.


2 Ο φόρος που προέκυψε για κάθε κτίσμα, όσο παλαιό κι αν ήταν, δεν μειώθηκε λόγω παλαιότητας, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας 0,6 έως 0,9 που ισχύουν κανονικά για τα ακίνητα «ηλικίας» ενός έτους και άνω. Οι μειωτικοί αυτοί συντελεστές εφαρμόστηκαν στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (ο οποίος το 2014 και το 2015 επιβλήθηκε σε όσους κατείχαν την 1η-1-2014 και την 1η-1-2015, αντίστοιχα, αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ). Εφαρμόζονται επίσης και κατά τον υπολογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων.

Αντιθέτως, για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ των ετών 2014 και 2015 χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι άλλοι… εξωπραγματικοί «συντελεστές παλαιότητας» που, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα! Οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ ήταν αυξητικοί, όχι μειωτικοί, όπως θα ήταν το δίκαιο: Ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία!


Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώθηκε καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει – επαναλαμβάνουμε– αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξήθηκε περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25.



Κέρδος online   


«Φακελώνονται» επιχειρήσεις συμπαθούντων του Γκιουλέν στη Γερμανία


(Φωτογραφία:  Reuters )




Σε μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων τουρκικής καταγωγής πολιτών της Γερμανίας που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν καλούν υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίστα με τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε θεωρούμενους «συμπαθούντες» του Φετουλάχ Γκιουλέν κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit» σχετικές αναφορές γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια κηρύγματος σε τζαμιά της Γερμανίας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει κομμωτήρια, κατασκευαστικές εταιρίες, εμπόρους, ακόμη και γιατρούς.

«Έχουμε γίνει στόχος», ανέφερε στην εφημερίδα ο ιδιοκτήτης καταστήματος εκτυπώσεων, ο οποίος δήλωσε υποστηρικτής του Γκιουλέν, ενώ πολλοί καταστηματάρχες στο Βερολίνο, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη έκαναν λόγο ακόμη και για φραστικές επιθέσεις που δέχονται στον δρόμο, όπου υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν τους αποκαλούν «προδότες της πατρίδας» και «τρομοκράτες». Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν ακόμη και φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αυτοί είναι οι ληστές της τράπεζας Πειραιώς – Καρέ, καρέ το πως έδρασαν από τις κάμερες! [pics]

Πηγή φωτο Freddo


Ήταν δύο και τέταρτο το μεσημέρι όταν δυο αδύνατοι άνδρες πέρασαν την πόρτα της τράπεζας. Οι δυο λεπτοί “κύριοι” έμοιαζαν να είναι απλοί πελάτες.
Φορούσαν μπλου τζιν και μακρομάνικο πουκάμισο ο ένας και κοντομάνικο μπλουζάκι ο δεύτερος. Τίποτε δεν έμοιαζε ύποπτο.





Σύμφωνα με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που παρουσιάζει η εφημερίδα Freddo ο άνδρας με το κοντομάνικο μπαίνει στην τράπεζα στέκεται δίπλα στην πόρτα και βγάζει από τη ζώνη του ένα πιστόλι.
Ο συνεργός του κρατάει δυο μαύρες σακούλες.
Και οι δύο φορούν μάσκες σιλικόνης για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Μοιάζουν γέροι και φαλακροί, αλλά σίγουρα δεν είναι. Απειλούν αμέσως τη διευθύντρια του υποκαταστήματος και υποχρεώνουν υπαλλήλους και πελάτες της τράπεζας να μπουν σε ένα δωμάτιο όπου τους κλειδώνουν.
Αφήνουν τη διευθύντρια έξω για να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο.


Όση ώρα διαρκεί η αναμονή για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο οι δράστες ελέγχουν το χώρο, ενώ έξω από το υποκατάστημα περιμένουν ντυμένοι εργάτες οι δυο συνεργοί τους.
Υποχρεώνουν τη διευθύντρια να ανοίξει και έτσι μπαίνουν και οι άλλοι δύο ληστές που έχουν δυο μεγάλους σάκους με όπλα και σύνεργα για τη διάρρηξη που θα ακολουθήσει στις θυρίδες του υποκαταστήματος.
Ζητούν από τη διευθύντρια να τους οδηγήσει το θησαυροφυλάκιο και εκεί αναλαμβάνουν δράση ο “χοντρός” και ο ψηλός ληστής.
Κόβουν τις θυρίδες, αρπάζουν το περιεχόμενο και στη συνέχεια βγαίνουν από το υποκατάστημα χωρίς κανείς να αντιληφθεί μέχρι να φύγουν το παραμικρό.



Οι ληστές έφυγαν από την Τράπεζα αφού πρώτα είχαν μαζέψει σε μια σακούλα όλα τα κινητά τηλέφωνα τα οποία και κλείδωσαν στης τουαλέτες του υποκαταστήματος. 
Μόλις βγήκαν από την τράπεζα φόρτωσαν τους σάκους με τα κλοπιμαία τα όπλα και τα εργαλεία σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους, ενώ οι ίδιοι έφυγαν από το σημείο κατά πάσα πιθανότητα πεζοί. 
Όσον αφορά στις έρευνες, το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας φαίνεται να απομακρύνεται και πλέον οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν ρίξει το βάρος των ερευνών, στο ποινικό κομμάτι και συγκεκριμένα εξετάζουν φακέλους πρόσφατα αποφυλακισμένων για ληστείες, αλλά και κρατούμενους των φυλακών που έχουν πάρει αυτό το διάστημα άδεια.



Πηγή : newsit.gr


Συνελήφθη 17χρονος για ληστείες ανηλίκων στο Σύνταγμα



Ένας 17χρονος συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης, με ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του, για ληστείες σε βάρος ανηλίκων στην πλατεία Συντάγματος. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος.

Ειδικότερα ο δράστης, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είτε μόνος του, είτε με την βοήθεια συνεργών του, προσέγγιζε ανήλικους και με ψυχολογική βία, με την απειλή μαχαιριού ή σπασμένου γυαλιού, τους αποσπούσε χρήματα και κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που τα θύματα αντιστέκονταν, αποσπούσε τα τιμαλφή τους με σωματική βία.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί έξι περιπτώσεις ληστειών στην πλατεία Συντάγματος και στον λόφο του Φιλοπάππου, ενώ αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από το σύνολο των παθόντων.

Όπως εξακριβώθηκε, ο 17χρονος είχε απασχολήσει στο παρελθόν για ληστείες και κλοπές και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σε τακτικό ανακριτή, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό των συνεργών του και την ταυτοποίηση παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.



Πηγή : zougla.gr


«SOS» εκπέμπουν οι φορείς της Χίου για το hotspot στο νησί




«Προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών» 

«SOS» εκπέμπουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, αλλά και κάτοικοι της Χίου για την δημιουργία Hot Spot   στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή Χαλκείου και ζητούν βοήθεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν 110 τοπικοί φορείς (Σύλλογοι, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), όπως και κάτοικοι  και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική  απόφαση που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Κατ' αρχάς, οι φορείς της Χίου περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών προσφύγων, ενώ σημειώνουν τους κινδύνους που διατρέχουν από τα εγκληματικά και κακοποιά στοιχεία που έχουν εισδύσει και προσποιούνται τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι από το Hot Spot έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά. Ενδεικτικά, υπογραμμίζουν ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων) για τις απάνθρωπες κυριολεκτικά συνθήκες διαβίωσης των 2.932 προσφύγων στο Hot Spot της Χίου. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι προβλεπόμενες θέσεις υποδοχής είναι 1.100 παρ' όλα αυτά στοιβάζονται σήμερα 2.932 ψυχές.

Αναφερόμενη στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης τονίζουν ότι όχι μόνο απλώς είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαμονής στο Hot Spot, αλλά αντίθετα «προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών».   

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, καθώς μάλιστα είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά-κακοποιά στοιχεία, απειλώντας έτσι  όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Επίσης, κάνουν λόγο για «μαϊμού» πρόσφυγες οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αλλοδαποί με εγκληματική δράση που βρίσκουν καταφύγιο. Ακόμη, επισημαίνουν ότι  επέρχεται ραγδαία επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά έχει επέλθει και πλήρης υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους.

Εξάλλου, αναφέρουν ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του Hot Spot  κατά παράβαση του Συντάγματος  δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ έγινε αυθαίρετη αλλαγή της χρήσης της έκτασης στην οποία εγκαταστάθηκε το Hot Spot και πραγματοποιήθηκαν έργα μικρής κλίμακας, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις συνταγματικές επιταγές.

Όμως υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής που είναι το Hot Spot ζημιώνονται, πλήττονται, κ.λπ. σε σχέση με κατοίκους άλλων περιοχών, ενώ παραβιάζεται και το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον.

Τέλος, επικαλούνται την παραβίαση και άλλων συνταγματικών αρχών (χρηστής διοίκησης, κ.λπ.), αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας.


Πηγή : protothema.gr