Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Στο Εφετείο θα διεξάγεται πλέον η δίκη της Χρύσης Αυγής

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )



Η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, θα διεξάγεται πλέον στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών και όχι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, μετά από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μετά την «αποστολή σχετικού εγγράφου του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, το οποίο διαπιστώνει την αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής σε εύλογο χρόνο της δίκης για ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αποφάσισε τον ορισμό της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών για την εκδίκασή της».

Παράλληλα, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι «σε περίπτωση δυσχερειών, με πράξη του ίδιου του προέδρου η εκδίκαση θα μπορεί να μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι σε επικοινωνία με τον κ. Παρασκευόπουλο ο προϊστάμενος του Εφετείου Νικόλαος Δαύρος διευκρίνισε ότι «θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για την επιτάχυνση της δίκης, με την εγγύηση διαφύλαξης όλων των διαδικαστικών όρων».



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν οξυγόνο στην Ελληνική Βουλή



Σε μια πολιτική συζήτηση εφ' όλης της ύλης, για το λαϊκισμό, το μέλλον της κεντροαριστεράς, το δημοψήφισμα, τη ΧΑ, τα λάθη και τις παραλήψεις, εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου με τίτλο: «Ήμουν κι εγώ εκεί». Το βιβλίο παρουσίασαν η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ τη συζήτησε συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου.



Στις 10 Ιανουαρίου 2014, ο Πέτρος Τατσόπουλος συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα και υπέβαλε την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν το τέλος της πολυκύμαντης συνεργασίας του γνωστού συγγραφέα με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είχε ξεκινήσει ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα. Κατά τη διάρκειά της, ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να δει από μέσα την πολιτική και την παθολογία του πολιτικού βίου της χώρας. Το βιβλίο συστεγάζει μια εξομολογητική αφήγηση του συγγραφέα για την εμπλοκή του στην πολιτική μαζί με τα πολιτικά κείμενά του κατά την περίοδο 2012-2016.

«Η τελική εντύπωση είναι αυτή ενός αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Θα του έδινα και τίτλο κάτι σαν "τι ήθελα και έμπλεξα με την πολιτική αλλά και τι πλάκα που είχε"», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και συμπλήρωσε: «Απ' άκρου εις άκρον του πολυσέλιδου βιβλίου διαχέεται μια αμφιθυμία: τον βλέπεις να προσεγγίζει την πολιτική και τους πολιτικούς με μια περιέργεια που μοιάζει με φίλους του δάσους που πάνε νύχτα σ' αυτό για να νιώσουν και τη γοητεία του φόβου. Κυριαρχεί και το "δεν θέλω" και το "τι ενδιαφέρον όλο ετούτο"». Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η παρουσία του Πέτρου Τατσόπουλου ήταν οξυγόνο στη Βουλή των Ελλήνων και προέβλεψε την επιστροφή του στην πολιτική.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος έκανε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική τακτική του, σημειώνοντας ότι «καμιά δεκαριά από τους υπουργούς της κυβέρνησης είναι προσωπικοί μου φίλοι, μου οφείλουν την πολιτική ύπαρξή τους». Επίσης υποστήριξε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις «έπρεπε να απέχουν από το δημοψήφισμα» του Ιουλίου του 2015 και έτσι θα απομόνωναν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καθιστούσαν άκυρο το αποτέλεσμά του», θέση με την οποία συμφώνησαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Για λαϊκισμό κατηγόρησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει δεν έχουν σχέση με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία». Χαρακτήρισε λάθος τη μη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές του Μαίου 2012, γεγονός που όπως είπε «έδωσε τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξευτεί στο 27% και να δημιουργηθεί ένα νέο δίπολο ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης αποκάλυψε ότι κατά την περίοδο που ψηφιζόταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης του είπε ότι τον κάλεσε ο γ.γ του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος και του είπε: «και τι έγινε αν εσείς εκνευρίζεστε υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, απευκταίο βέβαια, αλλά θα προσφύγουμε και σε αυτό. Η Χρυσή Αυγή». Τέλος ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή κεντροαριστερά.

«Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν αφορμή για μια συζήτηση χωρίς προσχήματα», είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ρήξη με την κοινή λογική ήταν το πρώτο πράγμα που με έφερε σε ρήξη με το ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στη ερώτηση τι είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Τελικά δεν επικράτησαν ούτε οι ιδεοληπτικοί, ούτε οι ρεαλιστές, αλλά οι σουρεαλιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι το κόμμα της διγλωσσίας, της απάτης και της νέας γλώσσας, που λες αγάπη και εννοείς μίσος, το οποίο όσο περνάει ο χρόνος αντί να συγκλίνει στον ρεαλισμό, απομακρύνεται».

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Public, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Θανάσης Χειμωνάς και πολύς κόσμος.


Πηγή : news.gr


Μας περισσεύουν κάτι λεφτά και λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε ένα δημοψήφισμα




Αφού έδωσε και πάλι ένα τόνο εικονικής ευτυχίας για την χώρα και είπε και όσα τις είπανε να μας παραμυθιάσει μας προετοίμασε και για ένα επικείμενο δημοψήφισμα γιατί μας περισσεύουν κάτι λεφτά και έχει περάσει και ένας χρόνος από το άστοχο και καταστροφικό για την οικονομία μας δημοψήφισμα του ΝΑΙ που ήταν ΟΧΙ αλλά ΝΑΙ.

Προσανατολίζεται  η κυβέρνηση να θέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για αναθεώρηση του Συντάγματος είπε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις προτάσεις λέγοντας πως θα κατατεθούν στις 24 Ιουλίου, δηλαδή στην επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας. 

Όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει δημοψήφισμα, η κα Γεροβασίλη, είπε ότι είναι πρόωρο να πούμε κάτι τέτοιο αλλά δεν απέκλεισε τίποτα.






Δήμαρχος Λέσβου: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας ένα δεύτερο Αλκατράζ




Σκληρή απάντηση στον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών

«Οι προτάσεις του Κουρτς είναι απαράδεκτες, προσβλητικές  και συκοφαντούν το νησί μου. Μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών», διαμηνύει ο δήμαρχος Λέσβου 

Σκληρή απάντηση στον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δίνει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Για εμάς οι προτάσεις ενός μεμονωμένου υπουργού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική της ΕΕ, συνιστούν κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα» διαμηνύει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Όπως σημειώνει ο Σπύρος Γαληνός, η Λέσβος είναι τμήμα των ευρωπαϊκών ανατολικών συνόρων και είναι τμήμα της ανεξάρτητης και προπάντων κυρίαρχης Ελλάδας, ένα νησί με πάνω από 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, 85.000 κατοίκους και χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής παράδοσης, δεν είναι ένα νησί Ελις.  

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς είναι απαράδεκτες, προσβλητικές  και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία», καθώς αυτός από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους «παράνομους μετανάστες».

Ο δήμαρχος της Λέσβου, ο οποίος όπως παρατηρεί η εφημερίδα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και την περίοδο της κρίσης προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, τονίζει πως «η συμφωνία  ΕΕ και Τουρκίας χειροτέρεψε  για εμάς τα πάντα. Την περασμένη χρονιά  πέρασαν από το νησί εκατοντάδες χιλιάδες  χωρίς προβλήματα, τώρα το νησί μοιάζει  με μία πυριτιδαποθήκη».


Κουρτς: Η Λέσβος μπορεί να γίνει το ευρωπαϊκό Ellis Island



Σκληρότερη στάση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα λύσεις κατά το "πρότυπο της Αυστραλίας", ζητά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος, σε πρόσφατη συνέντευξή του  φύλλο της Αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε" ("Πρέσε αμ Ζόνταγκ").

"Η Τουρκία μπορεί κάθε στιγμή να καταγγείλει τη συνεργασία και εάν επαφιόμαστε στην Τουρκία, περνάμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση", υποστηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως "το Σχέδιο Α πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, η οποία είναι σε θέση να προστατεύει μόνη τα σύνορά της και να αποφασίζει, ποιος μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη και ποιος όχι, και αυτή η απόφαση δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί ούτε στην Τουρκία ούτε στους διακινητές".

Απορρίπτοντας την θέση ότι δεν είναι εύκολη η προστασία των θαλασσίων συνόρων, διατείνεται πως ακριβώς τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση και δεν είναι τυχαίο, ότι οι μετανάστες στις ΗΠΑ έφθαναν πρώτα στο Ellis Island μπροστά από τη Νέα Υόρκη. Σε αυτό, συμπληρώνει, οι αμερικανικές αρχές αποφάσιζαν ποιος επιτρεπόταν να περάσει στην ηπειρωτική χώρα και ένα τέτοιο μοντέλο, με νησί, μπορεί να είναι επίσης ο δρόμος για την Ευρώπη, καθώς η δική του πρόθεση είναι να διακοπεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Απαντώντας στο ερώτημα «ποιο θα είναι το ευρωπαϊκό Ellis Island,η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα», ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνει πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω, από εκείνον ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια κατοικία στη Βιέννη ή στο Βερολίνο.

Στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρει πως δεν αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η θέση του πως θα πρέπει να χάνει το δικαίωμα χορήγησης ασύλου όποιος προσπαθεί να φθάσει παράνομα, καθώς, όπως σημειώνει, υπάρχουν προσφυγικές ροές από ασφαλείς τρίτες χώρες, όπου δεν γίνονται πλέον διώξεις, ενώ πρέπει επίσης ταυτόχρονα να αναφερθεί ότι ρυθμίσεις αυτής της Σύμβασης προέρχονται από τελείως διαφορετικές εποχές. Σήμερα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έχουμε να κάνουμε με μαζικές μεταναστευτικές κινήσεις και αν η Ευρώπη θέλει να τις αντιμετωπίσει, πρέπει να δημιουργήσει ένα συντεταγμένο, δίκαιο και αλληλέγγυο σύστημα, και δέχεται ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται δεκτοί άνθρωποι στην Αυστρία ή στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, ο ίδιος παρατηρεί πως, ενόσω δεν υπάρχει ζώνη προστασίας στη Συρία, η Τουρκία παραμένει ο πρώτος συνομιλητής, αλλά, όπως προσθέτει, μετά το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων έχει μειωθεί ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα η συμφωνία με την Τουρκία βοηθά.

Σχολιάζοντας τη θέση πως έχει αποτύχει η κατανομή προσφύγων στην ΕΕ μέσω ποσοστώσεων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφέρει στη συνέντευξή του στην "Ντι Πρέσε", πως εάν η ΕΕ κατορθώσει να διασφαλίσει τα σύνορά της και να φέρνει απευθείας στην Ευρώπη πρόσφυγες μέσα από προγράμματα μετεγκατάστασης, τότε ο ίδιος θεωρεί ότι η προθυμία αποδοχής προσφύγων θα υπάρχει σε όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Ανατολική Ευρώπη.Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν εφαρμόζουν την ποσόστωση, θα αποτελούσε το σίγουρο δρόμο για μία διάσπαση και μία καταστροφή της Ευρωπαικής Ενωσης.


Πηγή : protothema.gr


Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών στην Κεφαλονιά



Το επίκεντρο δυτικά του Ληξουρίου - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα στις 8 το πρωί στο νησί της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν δυτικά του Ληξουρίου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα δυτικά του Αργοστολίου.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, στις 07:50, είχε σημειωθεί σεισμός 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα δυτικά του Αργοστολίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.



Πηγή : tovima.gr


Ετοιμάζεται για εκλογές ο Τσίπρας και γιαυτό επισπεύδει τον νέο εκλογικό νόμο;



Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μέσα στο καλοκαίρι να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και γιαυτό έχει δώσει εντολές να ξεκινήσει ο διάλογος με τα κόμματα για να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της βουλής.

Μάλλον ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι το Φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και οι εξελίξεις ραγδαίες ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο; 

Ο Αλέξης Τσίπρας  εξετάζει δύο εκδοχές για τον νέο εκλογικό νόμο 

α. Να ισχύσει bonus 30 εδρών για το πρώτο κόμμα και οι 270 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική.

β. Είναι να υιοθετήσει την αρχή της απλής και άδολης αναλογικής, κάτι που θα ικανοποιήσει στον την Κουμουνδούρου και τα στελέχη του.


Με ζημιές 77 εκατ. ευρώ οι αστικές συγκοινωνίες



Αρνητικές οι προβλέψεις για το κλείσιμο του 2016

Με ζημιές που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 77 εκατ. ευρώ θα κλείσουν το 2016 οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ), όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ που εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς προχωρούν σε κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «άνοιξε την πόρτα των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες, με την ένταξη της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας».

Χθες, πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεών τους, Γολγοθάς περίμενε τους Αθηναίους στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι αύριο προχωρούν σε νέα στάση εργασίας, ενώ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τις προσεχείς ημέρες (Παρασκευή, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή).

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη των προϋπολογισμών των Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) και Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΟΣΥ Α.Ε.), που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 3.6.2016/Β/1580, σύμφωνα με το ισχύον Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών - ESA, σε ευρώ, έχουν ως εξής:
* ΣΤΑΣΥ Α.Ε. έσοδα 111,5 εκατ. ευρώ, έξοδα 144 εκατ. ευρώ, ζημία 32,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία το 2013 και το 2014 εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία και ήταν απαλλαγμένη από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης. Αντιθέτως το τρέχον έτος πρόκειται να λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΠΔΕ, ΕΕ) 1,2 εκατ. ευρώ.

* ΟΣΥ Α.Ε. έσοδα 188,3 εκατ. ευρώ, έξοδα 233 εκατ. ευρώ, ζημίες 44,683 εκατ. ευρώ.

* Συνολικά έσοδα 299,88 εκατ. ευρώ, έξοδα 377 εκατ. ευρώ, ζημίες 77,270 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα έσοδα από κάρτες και εισιτήρια (μειωμένα και κανονικά) στις αστικές συγκοινωνίες συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν 49,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα το 2016 μειώθηκαν στα 37,7 εκατ. ευρώ (-23,44%). Ο πιο «κακός» μήνας για τις αστικές συγκοινωνίες ήταν ο Μάρτιος του 2016, που τα έσοδα μειώθηκαν στα 11,9 εκατ. ευρώ από 17,3 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2015 (μείωση 30,8%).

Σημαντικές απώλειες καταγράφει και η ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ), που ενώ τον Μάρτιο του 2015 εισέπραξε από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών περίπου 9 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016 τα έσοδά της μειώθηκαν κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή έχουν ενταχθεί στο σύστημα δωρεάν μετακίνησης κι άλλες ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι, όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (δηλαδή και οι μόνιμοι Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί) όπως και των Σωμάτων Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί καμία σύμβαση με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρξουν έσοδα από αυτές τις μετακινήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κοινωνική παροχή για δωρεάν μετακινήσεις δεν αναγνωρίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το κόστος των οποίων ανήλθε το 2015 σε περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά είναι τα οικονομικά στοιχεία για την ΟΣΥ:

* Το 2014 τα χρήματα που εισέπραξε η ΟΣΥ από πωλήσεις εισιτηρίων, καρτών και έσοδα από υπουργεία ήταν 117 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση 100,29 εκατ. ευρώ.

* Το 2015 οι πωλήσεις εισιτηρίων, καρτών και έσοδα από υπουργεία μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση ήταν επίσης μειωμένη στα 86 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκε έκτακτη επιχορήγηση 22 εκατ. ευρώ και επιπλέον 6 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των εισιτηρίων (συνολικά 211 εκατ. ευρώ).

* Το 2016 αναμένονται έσοδα από πωλήσεις καρτών και εισιτηρίων 75 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση 86 εκατ. ευρώ (συνολικά 161 εκατ. ευρώ).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανελαστικές δαπάνες της ΟΣΥ για το 2016 είναι 143 εκατ. ευρώ, η μισθοδοσία 40 εκατ. ευρώ, τα καύσιμα 12 εκατ. ευρώ, η ασφάλεια των λεωφορείων 1 εκατ. ευρώ, τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ 10 εκατ. ευρώ, ανταλλακτικά και αναλώσιμα υλικά 3 εκατ. ευρώ, ρεύμα έλξης για τρόλεϊ, φως, νερό, τηλέφωνο 1 εκατ. ευρώ και φόροι 7 εκατ. ευρώ.


Φάνη Ζώη 
Πηγή : nafemporiki.gr


Αθλιότητα Νίκου Ξυδάκη : Δεν είναι κάτι τραγικό η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά



Αυτούς δυστυχώς έφεραν οι παραπλανημένοι και εξαπατημένοι από τον Τσίπρα Έλληνες πολίτες στην κυβέρνηση και τους ανεχόμαστε οι υπόλοιποι και ανεχόμαστε τις ανθελληνικές και ανιστόρητες δηλώσεις τους.

Ο Νίκος Ξυδάκης είναι γνωστός για τις δηλώσεις του εδώ και ενάμιση χρόνο και είχε καιρό να κτυπήσει.

Δεν συμφωνεί ο Ξυδάκης με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού που καταδικάζει αυτή την ενέργεια της Τουρκίας.

«Το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του Κορανίου δεν είναι κάτι το τραγικό. Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες», δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης στον Alpha 989 και πρόσθεσε: «Το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού».

Τέτοιου είδους πολιτικούς ανεχόμαστε ακόμα οι Έλληνες και για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα μας η Ελλάδα δεν έχει τον σεβασμό που της αρμόζει και βάλετε από παντού αφού δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να την υπερασπιστεί.


Νεκρός ο άνδρας, που πυροβολήθηκε στα Εξάρχεια



Δύο άνδρες σε μοτοσικλέτα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πυροβόλησαν τρεις φορές έναν άνδρα στην οδό Θεμιστοκλέους - Κατέληξε το θύμα της επίθεσης

Ένας νεκρός ήταν το αποτέλεσμα του άγριου σκηνικού με πυροβολισμούς το πρωί της Τριτης στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ήταν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί όταν η αστυνομία ειδοποίηθηκε για περιστατικό με πυροβολισμούς και έναν άνδρα βαρύτατα τραυματισμένο στην οδό Θεμιστοκλέους 88.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο βρήκαν τον άνδρα αιμόφυρτο. Άμεσα ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με το οποίο ο άνδρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στους αστυνομικούς οι δράστες ήταν δύο, επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους είτε με κράνος είτε με κουκουλες. Οι εκτελεστές, κατά τις ίδιες μαρτυρίες, πυροβόλησαν τρεις φορές τον πεζό άνδρα στο λαιμό και το κεφάλι.

Αστυνομικές πηγές μιλούν για υποθεση εμπορίας ναρκωτικών καθώς ο ανδρας, ο οποίος κατά τις πληροφοριες τους ήταν αραβικής καταγωγής, ήταν γνωστός στις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών

Μέχρι στιγμής οι έρευνες των αστυνομικών που έχουν κυκλώσει τα Εξάρχεια δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα για τη σύλληψή των δραστών.




Πηγή : protothema.gr


Αυγενάκης στον Real.gr : Να μην επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι



Το θέμα περί τσάμηδων που εγείρει η αλβανική πλευρά και η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Πρόκειται για δύο θέματα εξαιρετικά ευαίσθητα για τον ελληνισμό, για το έθνος μας και παρ’ όλα αυτά όμως και εξαιρετικά επικίνδυνα με τον τρόπο με τον οποίο τα χειρίζεται η κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Αγιά Σοφιά και αντί σύσσωμη η πολιτεία, τα κόμματα, τα στελέχη της κυβέρνησης και τα μέλη του κοινοβουλίου να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη με τις οποίες μόνο που πραγματικά δεν πέσαμε κάτω από το τραπέζι. Είναι φοβερό αυτό το πράγμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης. 

Και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα που όλοι έχουμε μείνει με ανοιχτό το στόμα, με κομμένη την ανάσα, αντί να ξεκινήσουμε πρωτοβουλίες σύσσωμη η χώρα μας να καταδικάσει αυτή την ενέργεια, πράγμα το οποίο το κάνει έτσι κι αλλιώς η ΝΔ και τις επόμενες ημέρες, ώρες θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες από τον αρχηγό του κόμματός μας σχετικά με το θέμα αυτό, πέρα από τις δηλώσεις που έχουν γίνει ήδη από τη συντονίστρια την κα. Μπακογιάννη και τον αρμόδιο τομεάρχη τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, θα έχουμε και συνέχεια. Για μας είναι μείζονος σημασίας θέμα, εθνικό θέμα. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με το θέμα των λεγόμενων Τσάμηδων. Για μας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Για πολλά χρόνια αυτό το θέμα είχε κλείσει και βεβαίως θα κάνουμε τα πάντα το θέμα αυτό να μην ανοίξει ξανά, παρόλο που κάποιοι το επιδιώκουν και κάποιοι με τους χειρισμούς τους – και δυστυχώς ένας εξ αυτών και ο υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς- επιδεινώνουν τα πράγματα. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Στο ερώτημα αν έπρεπε να γίνει η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα ή μετά τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού θα έπρεπε να ματαιωθεί ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ απάντησε: «Υπάρχει μία επιπολαιότητα από πλευράς κυβέρνησης. Και βεβαίως έρχονται στο μυαλό μου και δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, που είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και μία σειρά αντίστοιχων δηλώσεων που ακολούθησαν από κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης. Ολα αυτά αλλάζουν το τοπίο». 

Και συνέχισε ο βουλευτής Ηρακλείου: «Ομως θεωρώ πως πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους, να σοβαρευτούν και επειδή δεν μπορούν να το κάνουν καλό είναι να φύγουν. Να φύγουν το συντομότερο γιατί δεν είναι επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία της χώρας μας, αλλά ανοίγουν διάπλατα και πολλά ζητήματα που για χρόνια είχαν διατηρηθεί σε “βαρύ” ύπνο ή σε μία φάση που δεν δημιουργούσαν προβλήματα στη χώρα μας. Ολα έχουν επανεμφανιστεί, έχουν ξεφυτρώσει ταυτόχρονα και όλα επιδέχονται χειρισμούς ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι χειρισμοί γι’ αυτό και είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, αλλά καυστικοί και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα ξέφραγο αμπέλι».


ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ


Νέο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Βομβιστική επίθεση με 11 νεκρούς και 36 τραυματίες



Τα τουρκικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι πιθανότητα είχε στόχο αστυνομικό λεωφορείο

Έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Κωνσταντινούπολης το πρωί της Τρίτης, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μιλούν για βομβιστική επίθεση που πιθανότατα είχε ως στόχο λεωφορείο της αστυνομίας. 

Εντεκα άνθρωποι, επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης Βασίπ Σαχίν.



«Επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που είχε ως στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον τόπο της επίθεσης, στο Βεζνέτσιλερ.

Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πλήθος ασθενοφόρων έχει συρρεύσει στο σημείο. 

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή των μνημείων βυζαντικής και οθωμανικής περιόδου, το Φατίχ σε σημείο κεντρικό, όχι μόνο για τουρίστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη έγινε σε στάση λεωφορείου στον σταθμό του μετρό Βεζνετζιλέρ.



To CNN Turk υποστηρίζει ότι οι δράστες είχαν παρκάρει όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στο σημείο, τα οποία πυροδότησαν με τηλεχειρισμό την ώρα που περνούσε μπροστά το λεωφορείο της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.






Πηγή : tovima.gr


Αγνόησαν αίτημα της China Airlines για απευθείας πτήσεις προς Αθήνα



Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης διασύρεται, για πολλοστή φορά, η Ελλάδα και το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Αυτή τη φορά αφορμή, υπήρξε η ακύρωση των απευθείας πτήσεων charter προς την Αθήνα που προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει το διάστημα Ιούνιος-Οκτώβριος η China Airlines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, η China Airlines προγραμμάτιζε να ξεκινήσει από τις 3 Ιουνίου έως τις 7 Οκτωβρίου 18 απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, από τον Μάρτιο η αεροπορική συνεργαζόταν με έξι τουριστικά πρακτορεία (Lion Travel, Cola Tour, Artisan Tour, South East Travel Service, Phoenix Tours and MITravel) για την προώθηση των 18 charter πτήσεων προς την Ελλάδα

Ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν ενέκρινε -χωρίς να ενημερώσει γιατί- το αίτημα του ταϊβανέζικου αερομεταφορέα για πραγματοποίηση πτήσεων προς την Ελλάδα.
Τι αναφέρουν κύκλοι της ΥΠΑ

Το Capital.gr επικοινώνησε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας την επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα του διοικητή της Κωνσταντίνου Λιντζεράκου.

Ωστόσο, αντί επίσημης τοποθέτησης, κύκλοι της ΥΠΑ σχολιάζουν ότι η αξιολόγηση του αιτήματος που κατέθεσε στην υπηρεσία η, με έδρα την Ταϊβάν και όχι την Κίνα, China Airlines εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά, σε ρεπορτάζ του το δίκτυο Formosa TVNews, σημειώνει:

Η China Airlines ακύρωσε τις προγραμματισμένες άμεσες πτήσεις προς την Ελλάδα, καθώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας αρνήθηκε να εγκρίνει το αίτημα της εταιρείας για εκτέλεση πτήσεων. Η China Airlines ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει εναλλακτικά ταξιδιωτικά πακέτα για τους περισσότερους από χίλιους επιβάτες που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια για τις απευθείας πτήσεις προς τη χώρας μας και στο πλαίσιο αυτό θα αποζημιώσει όσους ταξιδιώτες ακυρώσουν της πτήσεις τους.

Η εταιρεία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του δικτύου, σχεδίαζε αρχικά σειρά απευθείας πτήσεων μεταξύ της Taoyuan και της Αθήνας χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη αδειοδότηση. 

"Προγραμματίζαμε πτήση στις 3 Ιουνίου, αλλά δεν έχουμε λάβει άδεια προσγείωσης. Δεν έχουμε ιδέα γιατί (η αίτησή μας) απορρίφθηκε” σημειώνει ο πρόεδρος της China Airlines Chang Yu-hern.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του FTV, βρίσκεται σε επαφές με την ΥΠΑ προκειμένου να μάθει γιατί απερρίφθη το αίτημα, καθώς η Αρχή ουδέποτε ενημέρωσε τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Ταϊβάν.

Να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ του FTV προβλήθηκε στις 2 Ιουνίου.






Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή : capital.gr


Πυροβόλησαν ντίλερ ναρκωτικών στα Εξάρχεια




Δύο κουκουλοφόρων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πριν από λίγο στις 11.30 το πρωί και στην οδό Θεμιστοκλέους 88, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων πυροβόλησαν ένα άνδρα, αραβικής καταγωγής.

Οι δράστες τον τραυμάτισαν βαριά στον λαιμό. 

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κουκουλοφόροι πυροβόλησαν τον άνδρα τουλάχιστον έξι φορές.

Το θύμα έχει απασχολήσει ως διακινητής ναρκωτικών.

Την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Αττικής.



S.O.S. Στη μαύρη αγορά του internet τα προσωπικά δεδομένων όλων – Πωλούνται συνομιλίες μέσω e-mail, ΑΦΜ, αριθμοί κινητών – Τι πρέπει να γνωρίζετε



Λειτουργεί μαύρη αγορά στοιχείων στο Internet. Υπάρχουν άνθρωποι που υποκλέπτουν στοιχεία ως και συνομιλίες, συγκεντρώνουν τις πληροφορίες αυτές και στη συνέχεια τις βγάζουν κυριολεκτικά στο σφυρί. 

Υπάρχουν ολόκληροι κατάλογοι με στοιχεία προς πώληση και μάλιστα... σε τιμές ευκαιρίας. Εδώ και χρόνια αντίστοιχα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί, ωστόσο τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. 

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει τη δράση προσώπων και ομάδων στο λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο, ωστόσο είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ένας από τους γνωστότερους χάκερ ο επονομαζόμενος Ιβάν Β αποτελεί πλέον το κυριότερο στόχο των διωκτικών αρχών. Φαίνεται να έχει έδρα τη Βουλγαρία και από εκεί “ψαρεύει” διαδικτυακά στοιχεία προσώπων και εταιρειών και στη συνέχεια τα βγάζει προς πώληση για όποιον ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο ο όγκος των δεδομένων που είναι προς πώληση είναι τεράστιος. Ο κατάλογος με τα στοιχεία και τις τιμές είναι ενδεικτικός:

Στοιχεία                                                              Τιμή

200.000 επιχειρηματικά e-mails         40 ευρώ
350.000 προσωπικά e-mails                 50 ευρώ
Επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο         70 ευρώ
Όλα τα παραπάνω μαζί                         80 ευρώ
Δεδομένα 22 χωρών                                 300 ευρώ

Τα στοιχεία αυτά πωλούνται συνήθως σε εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ και διαφημίζουν προϊόντα μέσω internet. Δυστυχώς όμως αυτή η πρακτική αν και παράνομη είναι η λιγότερο επώδυνη για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τα στοιχεία πωλούνται αδιακρίτως. Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, αριθμός κινητού τηλεφώνου, ως και ολόκληρες συνομιλίες μέσω e-mail μπορούν να αγοραστούν από τον καθένα στις παραπάνω τιμές και φυσικά από εγκληματίες που θέλουν να κάνουν κακό.

Όπως τονίζουν αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εάν τα στοιχεία πέσουν, και αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο, σε χέρια κακόβουλου ατόμου τότε είναι δυνατό να κάνει ό,τι θέλει σε βάρος του θύματος. Να κατασκευάσει πιστωτική κάρτα και να κάνει αγορές, να υποκλέψει κωδικούς τραπεζών ή ακόμη και να εξαπολύσει διαδικτυακή επίθεση κάθε είδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της εφημερίδα περιλαμβάνονται γνωστά πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, το υπουργείο Παιδείας, ο κλάδος Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ.α.



Πηγή : newsit.gr


ΑΧΕΠΑ: Επί 6 μήνες πληρώνουν ασθενείς τα υλικά για την επέμβασή τους



Περισσότεροι από 30 ασθενείς έκαναν από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα δωρεές υλικών αξίας 500 έως 3.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ώστε να μπορέσουν να χειρουργηθούν! Έπειτα από καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, παρενέβη σήμερα ο Εισαγγελέας, ενώ το νοσοκομείο μπήκε στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)…

Το iatropedia είχε μεταδώσει την πρωτοφανή είδηση προ ημερών μετά από καταγγελία των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, «οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους με διάφορους τρόπους, άγνωστους σε μας, κάνουν δωρεά χειρουργικών υλικών μέσα στο νοσοκομείο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για άμεση επέμβαση στους ίδιους. Τα χρήματα είναι ενδεικτικά και κατά μέσο όρο γύρω στα 500 ευρώ, υπάρχουν όμως και υλικά όπως είναι απινιδωτές που το κόστος τους φτάνει στα 3.000. Δεν γνωρίζουμε αν παρέκαμπταν τη σειρά άλλων ασθενών. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να πάψουν οι διευθυντές των κλινικών να ετοιμάζουν τις λίστες των χειρουργείων και η λίστα των χειρουργείων να γίνεται από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να πάψουν πλέον ασθενείς να μπαίνουν από την πίσω πόρτα».

Το νοσοκομείο επισκέφτηκε το πρωί ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για τις καταγγελίες, δήλωσε ότι κατά τις τρεις συναντήσεις που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων ουδέποτε ενημερώθηκε γι αυτό το θέμα.

«Απ΄ ότι φαίνεται, το θέμα δεν "έσκασε" χτες στο νοσοκομείο. Ξέσπασε όμως χτες σαν είδηση, από την καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων. Στο ΔΣ που πήρε τις αποφάσεις αυτές υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων που συμμετέχει και οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Μένει να το δούμε και αυτό, να τα δούμε όλα. Δεν συνιστά ούτε κατηγορία, ούτε τίποτα, αλλά επειδή ενημερώνουμε τον κόσμο, ό,τι πληροφόρηση έχουμε οφείλουμε να την καταθέσουμε να την έχουν υπόψη τους οι πολίτες, πως αυτό το θέμα δεν προέκυψε χτες» δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» στη λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριφορά που απέκτησε και θεσμικό χαρακτήρα από τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτές τις δωρέες κάποιων πολιτών για συγκεκριμένα άτομα.

«Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία όπου ο ενδιαφερόμενος ο ασθενής ή το περιβάλλον του κάνανε μια δωρεά προς το νοσοκομείο ενός υλικού το οποίο χρησιμοποιούταν γι αυτόν τον συγκεκριμένο ασθενή. Δεν πρόκειται για μια δωρεά προς το νοσοκομείο, πρόκειται για κάτι άλλο, πρόκειται ενδεχομένως και για παραβίαση της λίστας των ασθενών στο νοσοκομείο. Αυτά συνιστούν σοβαρό παράπτωμα και ήδη έχει μπει ο εισαγγελέας, έχει διατάξει ανάκριση και έχει αναθέσει σε ανακριτή να το διερευνήσει. Σήμερα ήταν εδώ και κλιμάκιο του ΣΕΥΥΠ, οι οποίοι έχουν εντολή και θα διερευνήσουν και αυτό το θέμα. Θα πρέπει να δούμε τη διαδρομή αυτών των δωρεών και τον τελικό τους αποδέκτη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα υλικά έμπαιναν στο νοσοκομείο και χορηγούνταν μετά στους γιατρούς και στις κλινικές. Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότησή τους, αλλά ό,τι και να υπάρχει αυτό είναι καταδικαστέο» πρόσθεσε ο κ. Πλωμαρίτης.

Επισήμανε ακόμη ότι αυτό που έγινε συνιστά παρανομία ανεξαρτήτως του ποσού της δωρεάς και του αριθμού των πολιτών που έκαναν τις δωρεές και ότι οι όποιες καταγγελίες είναι καλοδεχούμενες, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες.

Ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Τάσος Σπανός, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα, δήλωσε ότι μόλις αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου θα διερευνήσει σε βάθος όλες τις διαδικασίες και τις ενέργειες . «Ελπίζω ότι η δικιά μας η διαδικασία μπορεί να είναι πιο σύντομη χρονικά από τη διαδικασία της Δικαιοσύνης και να βγάλουμε συμπεράσματα για πειθαρχικά αδικήματα» είπε ο κ. Σπανός.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΧΕΠΑ, Αναστασία Πολίτου, ερωτηθείσα γιατί υπέγραψε την έγκριση αυτών των δωρεών εφόσον αυτό συνιστά παρανομία, απάντησε: «Οι δωρεές μέχρι τώρα στο ΔΣ ήταν κοινωνικού χαρακτήρα. Δηλαδή, επειδή τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση, λόγω της υποχρηματοδότησης, οι συγγενείς ή οι ασθενείς δώριζαν σεντόνια, καρότσια, οτιδήποτε έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Στα τελευταία 2-3 Διοικητικά Συμβούλια είχαμε πάνω από 20 θέματα που ήταν δωρέες ασθενών με τα υλικά τους για τους ίδιους. Ότι φτάσαμε να τα εγκρίνουμε είναι γιατί αυτά τα υλικά είχαν μπει πριν δύο μήνες στους ασθενείς κι έπρεπε να εγκριθούν για να μην τα πληρώσουν οι ασθενείς από την τσέπη τους».


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Βενεζουέλα: Πυροβολήθηκε γυναίκα σε λεηλασία για τρόφιμα



Μία 42χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα στη Βενεζουέλα όταν πυροβολήθηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια εισβολής σε κρατικές αποθήκες τροφίμων.

Οι συγγενείς της Τζένι Ορτίς, αναφέρουν ότι η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείου όπου διακομίστηκε αφού την πυροβόλησαν και την τραυμάτισαν σοβαρά αργά χθες Κυριακή στο Σαν Κριστόμπαλ, πόλη κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

«Οι κρατικές αποθήκες υποτίθεται ότι πρέπει να έχουν φαγητό, ο κόσμος ζητάει τρόφιμα», αναφέρει μια μάρτυρας στο Reuters.

Όταν οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με τη χρήση βίας, κάποια άτομα έπεσαν κάτω για να προστατευτούν και η άτυχη γυναίκα πυροβολήθηκε στο πρόσωπο.
Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό κοινωνικής αναταραχής στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση.

Είναι γεγονός ότι στους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι της Βενεζουέλα προχωρούν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και λεηλασίες σε καταστήματα τροφίμων. Δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά αγαθά πλέον στα "ράφια τους", ενώ οι προμήθειες συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά.



Πηγή: cnn.gr


Αλλαγές στο εκλογικό σύστημα εξετάζει το Μαξίμου





Το ιταλικό εκλογικό σύστημα συζητείται όλο και περισσότερο εσχάτως στο Μαξίμου, καθώς με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η αλλάζει σελίδα στην οικονομία, δίνοντας την δυνατότητα για αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα. Στην κυβέρνηση ανοίγουν ταυτόχρονα δύο θέματα

Α) την συνταγματική αναθεώρηση. Στις 24 Ιουλίου η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, θέτοντας ως ορόσημο για το νέο συνταγματικό χάρτη μία συμβολική ημερομηνία: την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Β) τον εκλογικό νόμο.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους και ότι ο εκλογικός νόμος «δεν θα βρεθεί μέσα στο Σύνταγμα». Ο εκλογικός νόμος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητος από την συνταγματική διαδικασία, η οποία χρειάζεται δύο Βουλές, επισημαίνουν με νόημα δείχνοντας ότι θέλουν ο εκλογικός νόμος να τρέξει πιο γρήγορα.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν ότι επιδιώκουν να τελειώσουν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι με το νέο εκλογικό σύστημα, θεωρώντας ότι θα αποσπάσουν την συναίνεση των κομμάτων καθώς η συζήτηση γίνεται σε μη προεκλογικό χρόνο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκλογικός νόμος να συγκεντρώσει 200 ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Ως προς το περιεχόμενο του εκλογικού νόμου ακούγεται πολύ το ιταλικό σύστημα, αλλά και πολλές ριζικές τομές, όπως το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών (με στόχο καμία να μην έχει πάνω από 10 έδρες), η ψήφος στα 17, η μείωση του μπόνους στις 30 ή 20 έδρες, η πριμοδότηση των συνασπισμών κομμάτων, η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, η διατήρηση των μονοεδρικών, η ψήφος των ομογενών κ.α.

Το ιταλικό εκλογικό σύστημα είναι διπλό: άλλο είναι για την Βουλή και άλλο για την Γερουσία. Το εκλογικό σύστημα για την Βουλή (που φαίνεται ότι μας ενδιαφέρει περισσότερο) «σπρώχνει» στην δημιουργία εκλογικών συνασπισμών και τα χαρακτηριστικά του έχουν ως εξής:

-είναι αναλογικό στις εκλογικές περιοχές (άρα έχει «βάση» την απλή αναλογική, η οποία αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ),

-δίνει μπόνους στον πλειοψηφόντα συνασπισμό (στην Ελλάδα οι συνασπισμοί κομμάτων δεν λαμβάνουν μπόνους).

-έχει κατώτατο πλαφόν εισόδου (όπως και στην Ελλάδα).

-δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά λίστα υποψηφίων (στην Ελλάδα λίστα υπάρχει όταν οι εκλογές γίνονται εντός 18μήνου από τις προηγούμενες π.χ. οι εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 που έγιναν 8 μήνες μετά τις εκλογές τολυ Γενάρη του 2015).

-δίνει ψήφο στους ομογενείς που εκλέγουν σταθερά καθορισμένο αριθμό βουλευτών ανά ήπειρο (στην Ελλάδα δεν υπάρχει ψήφος για τους ομογενείς).

Το εκλογικό σύστημα λειτουργεί ως εξής

-η χώρα διαιρείται σε εκλογικές περιοχές.

-στις μονοεδρικές ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα (στην Ιταλία υπάρχει μόνο μία μονοεδρική).

-σε κάθε μη μονοεδρική περιοχή τα κόμματα προτείνουν την λίστα των υποψηφίων και το σύμβολο του συνδυασμού. Το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική.

-ο συνασπισμός που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους, λαμβάνει τουλάχιστον 55% των εδρών σε εθνικό επίπεδο για τη Βουλή.

-αν ο συνασπισμός κομμάτων δεν συγκεντρώνει το 55% των εδρών της Βουλής, του δίνονται ως μπόνους. Αν συγκεντρώσει το 55%, δεν λαμβάνει μπόνους.

-ως προς το όριο για την είσοδο στη Βουλή υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:

α) 10% για συνασπισμό κομμάτων.

β) 4% για τα κόμματα που κατεβαίνουν ενιαία και αυτοτελή.

γ) 2% για τα κόμματα που συμμετέχουν σε συνασπισμούς κόμματων. Οι ψήφοι τους προσμετρούνται στο συνασπισμό.




 Κώστας Πουλακίδας
Πηγή : huffingtonpost.gr


Πώς θα δείτε πόσα γνωρίζει η Google για εσάς




Από το τι καιρό θα κάνει, μέχρι τις αναζητήσεις για διάφορα μέρη του κόσμου, εστιατόρια και ξενοδοχεία, η Google είναι το πρώτο «λιμάνι» για τους χρήστες που ψάχνουν πληροφορίες.

Βέβαια, εκτός από τις πληροφορίες που αναζητούμε στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης, η Google συλλέγει από τις αναζητήσεις μας πλήθος χρήσιμων για την ίδια στοιχείων, αποκτώντας έτσι λεπτομερείς πληροφορίες για την έρευνά μας.

Αν και πολλοί μπορεί να μην το φαντάζονται, η Google γνωρίζει πολλά πράγματα για τους χρήστες όπως το πού ζουν, ποια καταστήματα τους αρέσουν, το επόμενο προγραμματισμένο μέρος για διακοπές, αλλά και πότε έχουν κανονίσει να φύγουν. Αν θέλετε, ωστόσο, να μάθετε τι ακριβώς γνωρίζει η Google για εσάς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να δείτε ποια τα στοιχεία έχει συλλέξει από εσάς.

Κάνοντας κλικ στο Web & App Activity, είναι το πρώτο βήμα για να δείτε πόσα πράγματα γνωρίζει για εσάς η Google. Το πιο σημαντικό με αυτή την εφαρμογή είναι ότι πέρα από τις πληροφορίες, υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης: Μπορείτε να επιλέξετε τι έχετε ψάξει την τελευταία μέρα, εβδομάδα ή μήνα ακόμη και τι έχετε ψάξει ανέκαθεν. Ένα ραβδόγραμμα παρουσιάζει τις αναζητήσεις σας ανά ημέρα καθώς και το συνολικό αριθμό αναζητήσεων που έχετε κάνει το προηγούμενο διάστημα. Θα δείτε επίσης τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για εσάς καθώς και τα τελευταία πράγματα που... googlάρατε.

Σε ένα άλλο σημείο της εφαρμογής φαίνεται το φύλο και η ηλικία σας και μπορεί επίσης να εμφανιστούν κάποια ενδιαφέροντά σας στην κορυφή της εφαρμογής. Έτσι σε μερικά μόνο κλικ μπορείτε εύκολα να δείτε ποιες ποιο είναι το προφίλ σας που είναι γνωστό στο διαδίκτυο. Ένα ακόμη πιο διασκεδαστικό πράγμα είναι ότι μπορείτε να πατήσετε διάφορες διασκεδαστικές αναζητήσεις για να το... μπερδέψετε εντελώς.







Πηγή : newsbeast.gr



Σύνταξη πριν από τα 62 για 500.000 ασφαλισμένους



Δέκα μυστικά που ανοίγουν σε 500.000 ασφαλισμένους την πόρτα για έξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 χρόνια εργασίας κρύβονται στο ασφαλιστικό.

Ειδικότερα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για να πάρουν πλήρη σύνταξη οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων ανά Ταμείο:

1. Οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 στο ΙΚΑ είχαν ανήλικο τέκνο έως το 2012 και συμπληρώνουν συνολικά 21 έως 23 χρόνια ασφάλισης σήμερα.

2. Οι παλιές ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που συμπλήρωσαν 33 χρόνια έως το 2012.

3. Οι άνδρες και γυναίκες με έναρξη ασφάλισης πριν από το 1982 που συμπλήρωσαν 35 χρόνια στο ΙΚΑ έως το 2012.

4. Οι γυναίκες με βαρέα ένσημα που συμπληρώνουν 15 έτη, εκ των οποίων τα 12 στα βαρέα ΙΚΑ έως το 2012.

5. Οι άνδρες που έκλεισαν 35 χρόνια ασφάλισης έως το 2015, με 25 από αυτά σε βαρέα επαγγέλματα και ασφάλιση ΙΚΑ.

6. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25 χρόνια έως το 2012.

7. Οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35 χρόνια συνολικά είτε μέχρι 18/08/2015 είτε από 19/08/2015 και μετά.

8. Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, οι οποίοι κλείνουν από το 58ο έως το 60ό έτος της ηλικίας τους από 18/08/2015 μέχρι και 31/12/2021, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρώσει μέχρι τότε και 35 έως 37 έτη εργασίας.

9. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ οι οποίοι συμπληρώνουν το 60ό έτος με συνολικό χρόνο 37 έτη.

10. Οι γονείς ασφαλισμένοι στο Δημόσιο που απέκτησαν παιδί μετά την 1η/1/2013 και είχαν ήδη 25 χρόνια ασφάλισης.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που είχαν το πρώτο ένσημο πριν το 1993 σε οποιοδήποτε Ταμείο, η νομοθεσία προβλέπει έξοδο στη σύνταξη με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας από αυτά που ισχύουν για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 και είναι 62 ετών με 40 χρόνια δουλειάς ή 67 και στα 62 μειωμένη με λιγότερα χρόνια εργασίας.

Παράλληλα, αρκετές είναι ακόμα οι κατηγορίες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη και χωρίς περικοπές, πριν τα 62 έτη.




Πηγή : real.gr


Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας : Είμαστε απέναντι σε όποιον επιχειρεί να πλήξει τη ναυτιλία



Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρευρισκόμενος στα Ποσειδώνια 2016 τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιταθεί σε «οποιονδήποτε επιχειρεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής ναυτιλίας, την ελληνική σημαία στα πλοία και την ελληνική ναυτοσύνη.

 «Από σήμερα και για μια εβδομάδα η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας χτυπάει στην Ελλάδα»  τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η έκθεση «Ποσειδώνια», που αποτελεί θεσμό διεθνούς κύρους και «πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία».

Μάλιστα, εξήρε την αποφασιστική συμβολή του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου του κόσμου στην ελληνική οικονομία, με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και σημαντική συμμετοχή στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν. 


Ούτε στη Βενεζουέλα : Οι άρρωστοι στην Ιεράπετρα πάνε στον κτηνίατρο σαν ζώα

Αντώνης Τσικαλουδάκης

Είναι τρομερά και φοβερά τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και ειδικά στον χώρος της υγείας ο οποίος είναι σε επικίνδυνα χέρια και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες του κάθε μέρα και περισσότερο θυμίζοντας τριτοκοσμική χώρα.

Διαβάζουμε στο protothema.gr


Υπό διάλυση το νοσοκομείο λόγω Πολάκη - Απίστευτες μαρτυρίες κατοίκων και κτηνιάτρων που αναγκάζονται να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς λόγω των δραματικών ελλείψεων 

Στον κτηνίατρο καταλήγουν οι ασθενείς στην Ιεράπετρα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης λόγω έλλειψης γιατρών. Ο ένας και μοναδικός παθολόγος του νοσοκομείου αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν εφημερεύει τις 26 από τις 30 μέρες του μήνα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε γυναικολόγοι, με αποτέλεσμα οι έγκυες να διασχίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να εξεταστούν σε άλλα νοσοκομεία του νησιού. Ακόμα και για μια απλή ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί να διανύσουν απόσταση 30 χλμ. Αποτέλεσμα; Ασθενείς με προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν βρίσκουν θεραπεία στους... κτηνιάτρους!

Μοιάζει απίστευτο για ευρωπαϊκή χώρα του 2016 αλλά δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό. Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πανηγυρίζει μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στο Facebook με βαρύγδουπες δηλώσεις του στυλ «τρέχει νερό στον ποταμό» και «προχωράμε παντού», με αφορμή και τις προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία της Λακωνίας, Σπάρτης και Μολάων, στην πατρίδα του, την Κρήτη, και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα, οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο της πόλης, αναγκάζουν τους κατοίκους να καταφεύγουν στους κτηνίατρους για να εξυπηρετηθούν!

Αυτό προκύπτει μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των κτηνιάτρων αλλά και των ασθενών, τις οποίες κατέγραψε το «ΘΕΜΑ». Απηυδισμένοι από την έλλειψη γιατρών, από τις πολύωρες αναμονές αλλά και από τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν για να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία άλλων περιοχών, οι ασθενείς καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου το 1994 πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, σήμερα υπάρχει μόνο ένας παθολόγος για να εξυπηρετήσει 60.000 άτομα που ζουν στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Αντώνης Πετράς.

Οι γιατροί

Αντώνης Τσικαλουδάκης
Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας



Δεν του προκάλεσε εντύπωση η είδηση ότι οι συμπολίτες του καταφεύγουν στους κτηνιάτρους για τις πρώτες βοήθειες και καταγγέλλει τις ελλείψεις μιλώντας στο «ΘΕΜΑ»


Αντώνης Πετράς
Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας Δήμου Ιεράπετρας


«Λόγω έλλειψης παρασκευαστών στο Ακτινολογικό, οι παθόντες μπορεί να φθάσουν μέχρι τον Αγιο Νικόλαο μόνο και μόνο για να βγάλουν μια ακτινογραφία»

«Ως εκ τούτου, δεν μας προκαλεί εντύπωση η είδηση ότι ορισμένοι κάτοικοι, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, χτυπούν μέχρι και την πόρτα του κτηνίατρου» προσθέτει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αντώνης Τσικαλουδάκης.

Οι κτηνίατροι

Μιχάλης Σπυριδάκης 


Εκτός από τα συμπαθή τετράποδα, περιθάλπει και ανθρώπους τους οποίους το Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας αδυνατεί να εξυπηρετήσει


Σωτήρης Παπανικολάου 


«Προσωπικά έχω συνδράμει σε περιστατικά πρώτων βοηθειών, κυρίως σε γνωστούς μου που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο»


Στο κέντρο της Ιεράπετρας, επί της οδού Κύπρου στον αριθμό 30, το pet shop στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου είναι η βιτρίνα μιας επιχείρησης. Τα σημαντικά, όμως, συμβαίνουν στο υπόγειό του, όπου χρησιμοποιώντας μια εσωτερική σκάλα θα βρεθείς στο ιατρείο του κτηνίατρου Μιχάλη Σπυριδάκη.

Πρόκειται για τον γιατρό που σώζει τις ζωές των τετράποδων φίλων μας, εσχάτως όμως περιθάλπει και ανθρώπους. Εκείνους που δεν μπορεί να φροντίσει το Ελληνικό Σύστημα Υγείας.
Εκείνος πάλι, ως γνήσιος Κρητικός, δεν μπορεί παρά να δεχθεί να βοηθήσει, έστω και αν γνωρίζει ότι η δουλειά του δεν είναι η φροντίδα των ανθρώπων. Πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκε να εξυπηρετήσει παιδιατρικό περιστατικό στο κτηνιατρείο του, το οποίο αφορούσε την αλλαγή φλεβοκαθετήρα. Σε διαφορετική περίπτωση, το παιδί μαζί με τους γονείς του θα αναγκάζονταν να διασχίσουν απόσταση 120 χλμ.

 «Δεν μπορούσα να το αφήσω να πάει στο Ηράκλειο, από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν ούτε στην Ιεράπετρα, αλλά ούτε και στον Αγιο Νικόλαο», λέει ο κτηνίατρος. «Περιστατικά σαν κι αυτό συμβαίνουν πολλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό και εμείς αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, το κάνουμε για να τους απαλλάξουμε από την ταλαιπωρία», εξηγεί.
 Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, τα περιστατικά που εξυπηρετεί αφορούν κυρίως την αφαίρεση ραμμάτων και ακίδων, επειδή αρκετός κόσμος εργάζεται στα θερμοκήπια, αλλά και την περιποίηση τραυμάτων.

«Οι γνωστοί μου, φίλοι και πελάτες, αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθειά μου όταν πηγαίνουν στο νοσοκομείο της πόλης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε επειδή δεν υπάρχει γιατρός, είτε επειδή θα χρειαστεί να περιμένουν με τις ώρες», αναφέρει ο κ. Σπυριδάκης για να προσθέσει: «Οταν ο ασθενής ψάχνει να σε παρεμφερή ειδικότητα να εξυπηρετηθεί, αυτό για μένα αντικατοπτρίζει την κατάντια και τη σαπίλα του Συστήματος Υγείας μας».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ιδιοκτήτη της μοναδικής ταβέρνας στο χωριό Βασιλική, περίπου 10 χλμ. μακριά από την Ιεράπετρα. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ραϊνάκης ζήτησε τη βοήθεια του κτηνίατρου Μιχάλη Σπυριδάκη όταν χρειάστηκε να κάνει αλλαγή σε έγκαυμα δεύτερου βαθμού που είχε υποστεί στον ώμο και στο χέρι.

«Πήγα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όμως όταν έφτασα εκεί μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να με εξυπηρετήσουν και ότι καλύτερα θα ήταν να πάω στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ.», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ραϊνάκης. ΟΙ ίδιος συμπληρώσει: «Ετσι αναγκάστηκα να απευθυνθώ στον κτηνίατρο τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και ξέρω ότι έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις για να φροντίσει το τραύμα μου».

Ανάλογη είναι η περίπτωση της κομμώτριας Μαρίας Κουβάκη, η οποία είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα στο μάτι της (είχε φράξει ο δακρυγόνος αδένας) με αποτέλεσμα να οδηγηθεί άρον-άρον στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας για τις πρώτες βοήθειες. «Εκεί μου είπαν ότι δεν εφημέρευε ο οφθαλμίατρος, συστήνοντάς μου να φύγω απευθείας είτε για τον Αγιο Νικόλαο, είτε για το Ηράκλειο. Επειδή όμως φοβάμαι τις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο, σκέφτηκα να επικοινωνήσω με τον κ. Σπυριδάκη τον οποίο τυγχάνει να γνωρίζω. Ετσι κατέληξα στο κτηνιατρείο του για τις πρώτες βοήθειες. Σε πέντε λεπτά ήμουν περδίκι. Διαφορετικά για μια υπόθεση δυο λεπτών θα έπρεπε να κάνω ολόκληρο ταξίδι».

Οι ασθενείς Ιεράπετρα 3/6/2016 


Νίκος Μαρκετάκης
Οδηγός ταξί


Πήγε στον κτηνίατρο και του ζήτησε να του κόψει εκείνος τα ράμματα γιατί αλλιώς θα περίμενε για ώρες στην ουρά του νοσοκομείου

Δημήτρης Ραϊνάκης
Επιχειρηματίας


Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο χωρίο Βασιλική κατέφυγε στον κτηνίατρο όταν διαπίστωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας δεν μπορούσαν να του αλλάξουν ούτε τη γάζα στο έγκαυμά του


Μαρία Κουβάκη
Κομμώτρια


Εξομολογείται στο «ΘΕΜΑ» πως για ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα κατάληξε σε κτηνιατρείο της Ιεράπετρας


Σταυρούλα Λεθιωτάκη
Κάτοικος Ιεράπετρας


Εγκυος στον 9ο μήνα ταξιδεύει στον Αγιο Νικόλαο γιατί το νοσοκομείο της πόλης της δεν έχει υπέρηχο και γυναικολόγο αλλά ούτε καν μαία


Κυριακή Μάγκα
Εργαζόμενη σε θερμοκήπιο


Μια απλή αλλαγή ραμμάτων κόντεψε να γίνει ολόκληρο σίριαλ

Περιπετειώδης ήταν για τον αυτοκινητιστή Νίκο Μαρκετάκη μια απλή αλλαγή ραμμάτων. «Μου είχαν πει στο νοσοκομείο να περάσω έπειτα από 9-10 μέρες για να τα βγάλουμε, όμως όταν πήγα εκεί είδα τεράστιες ουρές και ο γιατρός δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει. Ετσι, πήγα στον κτηνίατρο και του ζήτησα να μου κόψει εκείνος τα ράμματα, όπως και έγινε», διηγέιται.
Αλλά και για την Κυριακή Μάγκα, η οποία εργάζεται σε θερμοκήπιο, μια απλή αλλαγή ραμμάτων κόντεψε να γίνει ολόκληρο σίριαλ. «Μου είχαν πει να βρίσκομαι στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου στις 10 το πρωί, όταν όμως έφτασα εκεί με ενημέρωσαν ότι οι χειρουργοί δεν ήταν διαθέσιμοι. Αναγκάστηκα να επιστρέψω το ίδιο βράδυ και με χίλια παρακάλια τελικά με δέχθηκαν. Η επόμενη λύση ήταν να πάω στον κ. Σπυριδάκη, τον κτηνίατρο, τον οποίο γνωρίζω επειδή φροντίζει τον σκύλο μου. Γιατί λοιπόν να μη φροντίσει και εμένα; Πιο γρήγορα θα με εξυπηρετούσε

Δεν είναι όμως ο κ. Σπυριδάκης ο μοναδικός κτηνίατρος στην Ιεράπετρα ο οποίος, εκτός από ζώα, περιθάλπει αναγκαστικά τώρα και ανθρώπους. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το κτηνιατρείο του κ. Σπυριδάκη, συγκεκριμένα επί της οδού Βασαρμίδη 3, είναι το κτηνιατρείο του συναδέλφου του κ. Σωτήρη Παπανικολάου. Κι αυτός, όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ», έχει κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε συμπολίτες του όταν τον χρειάστηκαν.

«Οταν κάθεσαι και περιμένεις τέσσερις ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθείς, λογικό είναι να αναζητήσεις αλλού τη λύση, έστω και αν χρειαστείς να απευθυνθείς σε έναν κτηνίατρο που τυγχάνει να γνωρίζεις. Προσωπικά έχω συνδράμει σε περιστατικά πρώτων βοηθειών, κυρίως σε γνωστούς μου που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο. Είναι τέτοια η κατάσταση που βιώνουμε εδώ με το σύστημα υγείας, που ακόμα και εμείς, ως κτηνίατροι, αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ όσα μας επιτρέπονται».

Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας που δημιουργεί τα τεράστια προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών. «Δεν υπάρχουν ούτε γυναικολόγοι» επισημαίνει ο πρόεδρος Επιτροπής Υγείας του δήμου Αντώνης Πετράς.
Αν και στο παρελθόν υπήρχε πλήρως στελεχωμένη Μαιευτική Κλινική με τρεις γιατρούς, σήμερα έχουν μείνει μόνο οι μαίες, οκτώ συνολικά, οι οποίες δίχως αντικείμενο χρησιμοποιούνται από δω και από κει για να μπαλώνουν τρύπες.

Τουλάχιστον δυσάρεστη χαρακτηρίζεται η εμπειρία που βίωσε η Σταυρούλα Λεθιωτάκη, όταν ετοιμόγεννη στο δεύτερο παιδί της χρειάστηκε να ζητήσει την άμεση συνδρομή των γιατρών του νοσοκομείου έπειτα από μια ξαφνική επιπλοκή. «Ημουν στον μήνα μου όταν επισκέφτηκα το νοσοκομείο επειδή δεν άκουγα το παιδί στη κοιλιά μου», θα πει. «Τρέξαμε με τον άντρα μου στο νοσοκομείο, όμως εκεί δεν υπήρχε ούτε μαία να μας εξυπηρετήσει, ούτε καν μηχάνημα υπέρηχου. Καταλαβαίνετε την αγωνία μας μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, πάνω από μισή ώρα δρόμο, για να διαπιστώσουμε εκεί ότι όλα ήταν καλά και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας μαζί με τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη έχουν κάνει αλλεπάλληλες επαφές με το υπουργείο Υγείας που ενώ διόρισε 58 γιατρούς σε όλη την Κρήτη, δεν φρόντισε να τοποθετήσει ούτε έναν παθολόγο που τόσο έχουν ανάγκη. «Αντί για παθολόγο, μας έστειλαν μικροβιολόγο», διαμαρτύρεται ο κ. Πετράς, προσθέτοντας ότι έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου από τον οποίο ζητούν την άμεση διερεύνηση των γεγονότων που έχουν στην υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας, βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας,.

Μάλιστα ο κ. Πέτράς, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο από την έλλειψη παθολόγων, αποκαλύπτει ότι ο μοναδικός διαθέσιμος, εκτός του ότι αντιμετωπίζει ο ίδιος προβλήματα υγείας, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερες από τέσσερις εφημερίες τον μήνα.

«Τις υπόλοιπες 26 μέρες τα φώτα του νοσοκομείου σβήνουν και οι κάτοικοι τρέχουν να διακομιστούν στον Αγιο Νικόλαο και στο Ηράκλειο διασχίζοντας ένα κακό οδικό δίκτυο για ένα απλό παθολογικό περιστατικό. Ακόμα, λόγω έλλειψης παρασκευαστών στο Ακτινολογικό, οι παθόντες μπορεί να φθάσουν μέχρι τον Αγιο Νικόλαο μόνο και μόνο για να βγάλουν μια ακτινογραφία», καταλήγει.


Τι απαντά  η διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και τι απαντά εκ νέου ο κτηνίατρος


Με επιστολή του προς την διεύθυνση της εφημερίδας μας το περασμένο Σάββατο, μια μέρα δηλαδή πριν κυκλοφορήσει στα περίπτερα της Κρήτης το ΘΕΜΑ με το αποκαλυπτικό τρισέλιδο ρεπορτάζ για τις τραγικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ο εκτελών χρέη αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, Ιωάννης Πετράκης ανέφερε ότι ο κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης «είχε ήδη προβεί δημόσια σε ανασκευή των συγκεκριμένων δηλώσεων του, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον εαυτό του». Ο κ. Πετράκης επικαλείται τα όσα φέρεται να ειπώθηκαν από τον κτηνίατρο σε τοπικό ραδιόφωνο του νομού Λασιθίου, δίχως να αναφέρεται σε παραπάνω λεπτομέρειες.

 Με επιστολή του προς το ΘΕΜΑ ο κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης διευκρίνισε ότι «πράγματι τη Πέμπτη 02/06/2016 σε πρωινή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού διέψευσα ουσιαστικά τον εαυτό μου, μόνο ως προς την πράξη της τοποθέτησης φλεβοκαθετήρα στο παιδί, πράγμα το οποίο δεν έπραξα, παρά το ότι μου ζητήθιηκε από τους γονείς του για να αποφύγουν την μετάβαση τους στη πόλη του Ηρακλείου, μια απόσταση 110 χιλιομέτρων. Το παραπάνω γεγονός έλαβε χώρα ενάμιση χρονο πρίν. Σήμερα σε ένα αντίστοιχο γεγονός θα πρέπει να διανύσουν 36 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπως και πράττουν καθημερινά γονείς παιδιών που επισκέπτονται το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας τις ημέρες που δεν εφημερεύει το παιδιατρικό».

 Για να προσθέσει αμέσως παρακάτω: « Και όλες τις δηλώσεις μου να ανακαλέσω, να με διαψεύσω ολοκληρωτικά δυστυχώς υπάρχουν μαρτυρίες συναδέλφων κτηνίατρων και συμπολιτών μου που βεβαιώνουν τα λεγόμενα».