Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ελληνικό σχολείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη νανοτεχνολογία



Το πρώτο βραβείο κέρδισε το βίντεο παραγωγής μαθητών της Γ' Γυμνασίου του εκπαιδευτηριου Γυμνασίου Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μαθητικού φιλμ για τη νανοτεχνολογία του ευρωπαϊκού προγράμματος NanoDiode.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Τι είδους νανοτεχνολογίες θέλουμε;» και οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου έθεσαν τα ερωτήματά τους για την επιστήμη και τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ερευνητική ομάδα της Glonatech.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό project NanoDiode και την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης (European Union of Science Journalists' Associations - EUSJA) και απευθυνόταν σε μαθητές 11 έως 18 ετών από όλη την Ευρώπη. Η ηλεκτρονική ανοικτή ψηφοφορία έγινε μέσω του καναλιού YouΤube του NanoDiode- αξίζει να δείτε όλα τα βίντεο των μαθητών-, όπου είχαν αναρτηθεί τα διαγωνιζόμενα βίντεο, και διήρκησε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν διαδικτυακά στις 31 Ιανουαρίου, κατόπιν ψηφοφορίας της επιτροπή αποτελούμενης από τους εταίρους του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν συνολικά 11- από Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία και Τουρκία - ενώ το πιο ζωηρό ενδιαφέρον φαίνεται πως επέδειξαν οι μαθητές ελληνικών σχολείων αφού οι συμμετοχές από τη χώρα μας ήταν πέντε. Συγκεκριμένα μετείχαν σχολεία από τη Φλώρινα, την Αττική και το Ηράκλειο. Η τελευταία μάλιστα συμμετοχή από την Κρήτη ήταν από τάξη της 6ης Δημοτικού.

Η GLONATECH είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών και εφαρμογών νανοτεχνολογίας, διαθέτει ιδιόκτητη παραγωγική μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών εταιριών παραγωγής νανοσωλήνων άνθρακα σε βιομηχανική κλίμακα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα στεγάζει μέρος των ερευνητικών της δραστηριοτήτων στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η εταιρεία παράγει μεγάλο εύρος νανοϋλικών, τα οποία ως πρόσθετα προσδίδουν στο τελικό προϊόν εξαιρετικές ιδιότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε εφαρμογές καθαρισμού υδάτων και επικαλύψεων επιφανειών στον κλάδο της ναυτιλίας και της αεροπορικής βιομηχανίας. Παράλληλα, παρέχει υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και συμβουλευτικής για την ανάπτυξη νανο-δομημένων υλικών με ιδιαίτερα ενισχυμένα χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα απέσπασε μια σημαντική διεθνή διάκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό για καθαρές τεχνολογίες Cleantech, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, καθώς το καινοτόμο προϊόν της για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων από νανοσωλήνες άνθρακα κατέκτησε μία θέση στην κορυφαία 5άδα των καλύτερων νέων τεχνολογιών παγκοσμίως.



Πηγή : huffingtonpost.gr


Σε αυτόν τον δολοφόνο κάνει τεμενάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση…



Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα πνίξει παιδιά στο Αιγαίο, ενώ ήταν εξαιρετικά προσβλητικός απέναντι στους Ευρωπαίους.

Είναι εμφανές πλέον ότι ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι θέλουν για την Ελλάδα στο ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου με το επιχείρημα ότι δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ανακόψει την ροή των προσφύγων, η ηγεσία της ΕΕ σιωπά εδώ και μήνες για την πραγματική κατάσταση που δεν είναι άλλη από τις ωμές απειλές της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απειλές και προσβολές που δέχθηκαν κατά μέτωπο οι κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν ήταν ξεκάθαρος στις απειλές του να:

– Στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να… πνίγονται στις ακτές της.

– Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δυο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια το χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

– Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

– Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Ερντογάν ζητάει να πάρει και αυτός λεφτά, όπως πήρε η Ελλάδα αλλά χωρίς μνημόνια

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσίευσε το euro2day.gr.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν ξεχνάει πως η Ελλάδα πήρε μαζί και μνημόνια και όταν ο κ. Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο κ. Ερντογάν τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.

Ο κ. Ερντογάν έδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη κάποια κράτη μέλη ήταν έτοιμα να καταργήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν μετά τη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Σε αυτό το σημείο ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι διέκοψε λέγοντας ότι η Σένγκεν είναι ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν τον αφορά. Αναφέρουν τα έγγραφα: «Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: ‘Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε μια αμφιλεγόμενη απάντηση λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε».

Ο κ. Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους λέγοντας ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε υψηλούς τόνους, ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Γιούνκερ: Νιώθω εξαπατημένος

Αποκάλυψε δε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας ώστε να βοηθηθεί ο κ. Ερντογάν στις εκλογές.

«Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόλαντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του κ. Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.

«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ιδίου του κ. Ερντογάν σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους καθώς ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος».

«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων» είπε ο κ. Γιούνκερ για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον κ. Ερντογάν ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς τη Τουρκία».

Ο Πρίγκιπας Ερντογάν και ο… ασεβής Γιούνκερ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε την δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, την φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα Κράτη Μέλη.

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε» φώναξε.

Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα» για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». Γυρνώντας προς τον κ. Τούσκ, ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψη του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της.

«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες» ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και την Βουλγαρία».


Πηγή : tribune.gr


Όταν ανάβει το λαμπάκι του καυσίμου δεν μένεις άμεσα, αλλά έχεις κάποιο περιθώριο



Έχει τύχει σε όλους ανεξαιρέτως και θα εξακολουθεί να συμβαίνει: εκεί που οδηγείς να ανάψει το λαμπάκι για το καύσιμο, οπότε αρχίζεις σχεδόν άμεσα να κάνεις διάφορες σκέψεις του στυλ θα μείνω στη μέση του πουθενά; Θα φτάσω μέχρι το επόμενο πρατήριο; Να βάλω σε αυτό εδώ που είναι ακριβό ή να συνεχίσω για να βρω κάποιο πιο φτηνό;

Και συνεχίζεις να οδηγείς ρίχνοντας συνεχώς κλεφτές ματιές στα χιλιόμετρα που σου δείχνει ο υπολογιστής ταξιδίου του αυτοκινήτου σου ότι μπορείς ακόμα να καλύψεις. Και όσο μειώνονται τόσο ανησυχείς, ενώ όταν σβήσουν ή αντικατασταθούν από παύλες το άγχος σου έχει κορυφωθεί.

Το μόνο πάντως που δεν χρειάζεται είναι πανικός, ενώ αυτό που αντίθετα χρειάζεται είναι η γνώση της κατάστασης. Όταν ανάψει λοιπόν στον πίνακα οργάνων του οποιουδήποτε αυτοκινήτου η (αντιπαθητική) πορτοκαλί ενδεικτική λυχνία που προτρέπει για ανεφοδιασμό η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται ήδη με τα λίτρα της ρεζέρβας. Το πόσα είναι αυτά και για πόσα χιλιόμετρα φτάνουν δεν είναι φυσικά σταθερό. Το πρώτο εξαρτάται από το μέγεθος του αυτοκινήτου και την επιλογή του κατασκεαυαστή -το πολλά λίτρα ως σύνολο σημαίνουν μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, περισσότερα κιλά κ.λπ. Συνήθως η ρεζέρβα είναι από 6 έως 10 λίτρα, με τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην Ελλάδα, μέχρι τη μεσαία κατηγορία δηλαδή, να είναι πιο κοντά στα 6 παρά στα 10 λίτρα.

Επίσης δεν είναι στάνταρ ούτε το πότε ανάβει η λυχνία. Σε κάθε περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας είναι η αυτονομία που προσδιορίζεται από τον υπολογιστή ταξιδίου, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατανάλωση καυσίμου. Στα πιο πολλά μοντέλα ανάβει όταν υπολείπονται ακόμα 70 έως 80 χιλιόμετρα, πιο σπάνια όταν μπορούν να καλυφθούν ακόμα 100. Η τιμή αυτή είναι βέβαια ενδεικτική και μόνο, μιας και όπως είπαμε εξαρτάται από την τρέχουσα κατανάλωση και η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τον οδηγό και το στυλ του μέχρι τη μορφολογία του εδάφους, και την λειτουργία του κλιματισμού ή του δυναμό.

Όταν μηδενίσει η ένδειξη της αυτονομίας ή αντικατασταθεί από τις παύλες που είπαμε δεν σημαίνει ότι θα μείνετε στα επόμενα 200 μέτρα. Συνήθως, αν θέλετε να το παίξετε λίγο ρώσικη ρουλέτα, μπορείτε να καλύψετε θεωρητικά άλλα 10 με 20 χιλιόμετρα. Το θεωρητικά στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε σχέση με το αρχικό άναμμα της ενδεικτικής λυχνίας ισχύει ακόμα περισσότερο, καθώς η ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ είναι ακόμα μικρότερη και τα περιθώρια σφάλματος ακόμα μεγαλύτερα. Το τελευταίο θα πρέπει να το έχουμε γενικά υπόψη μας, καθώς η διαδικασία μέτρησης του περιεχομένου του ρεζερβουάρ δεν είναι σε καμία περίπτωση απόλυτα ακριβής.

Στο σημείο αυτό το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να μην ταλαιπωρηθείτε είναι να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο πρατήριο -αν δεν έχετε κάποιο υπόψη σας το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου ή του smartphone σας μπορεί και να σας υποδείξει και να σας καθοδηγήσει- οδηγώντας όσο πιο οικονομικά μπορείτε.

Καλό είναι πάντως να μην αφήνετε το αυτοκίνητό σας να στεγνώνει από καύσιμο, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο, μικρό μεν αλλά υπαρκτό, να πάθει κάποια βλάβη, η οποία μπορεί να οφείλεται π.χ. ακόμα και σε τυχόν ακαθαρσίες που μπορεί να υπάρχουν στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ.


Γιάννης Σκουφής 
Πηγή : cnn.gr


Το Κάπνισμα και η σχέση του με τον σακχαρώδη διαβήτη



Το κάπνισμα είναι η κυρίαρχη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, υπεύθυνο για περίπου 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως με τάση διπλασιασμού έως το 2020. 1.3 δισεκατομμύρια καπνιστές με το 84% των καπνιστών να ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Κίνα να κατέχει το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων με 360 εκατομμύρια καπνιστές.

Μεγαλύτερος επιπολασμός καπνίσματος παρατηρείται στους ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου, η σχέση καπνίσματος και καρδιαγγειακών συμβαμάτων έχει αποδειχθεί από πολλούς ερευνητές και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου σε μεγάλο βαθμό.

Περίπου το 26% των ατόμων με ΣΔ καπνίζει, ποσοστό παρόμοιο με τον κοινό πληθυσμό, ποσοστό παρόμοιο με τους πρώην καπνιστές. Αυξημένη συχνότητα του καπνίσματος παρατηρείται μεταξύ 18 και 34 ετών.

Αξιοσημείωτο ότι η συχνότητα του καπνίσματος μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία και η διάρκεια του ΣΔ. Η έκθεση κατά την διάρκεια της κύησης καθώς και η δευτερογενή έκθεση από την παιδική ηλικία σε περιβάλλον καπνιστών γονέων έχουν δυσμενή επίπτωση στο διάβασμα, στη λογική και στην μάθηση των παιδιών. Στην ηλικία των 13-15 ετών 1 στα 5 παιδιά καπνίζει και ενώ η αναλογία στους ενήλικες καπνιστές είναι 4:1 άνδρες-γυναίκες αυτή η αναλογία τείνει να γίνει 2:1 αγόρια-κορίτσια λόγω αύξησης του καπνίσματος από νεαρές κοπέλες

Τι ευθύνεται για την σχέση καπνού και εθισμού;

Η νικοτίνη που η πρόσδεσή της στο ΚΝΣ έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης η οποία συνδέεται με αισθήματα επιβράβευσης και ικανοποίησης. Η νικοτίνη σε μικρές συγκεντρώσεις αυξάνει την καρδιακή συχνότητα, την αρτηριακή πίεση, την συχνότητα των αναπνοών και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Το μακροχρόνιο κάπνισμα μέσω της φλεγμονής στο ενδοθήλιο ,ή της απευθείας δράσης στο β-κύτταρο οδηγεί σε ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένη παροχή αίματος στους μυς, διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη (IGT)-προδιαβήτη ή ΣΔ τύπου 2.

Τα άτομα με ΣΔ που καπνίζουν έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια, ελαττωμένη HDL, κεντρική παχυσαρκία, αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού λίπους και εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες σε ινσουλίνη για επίτευξη μεταβολικού ελέγχου.

Ποια η σχέση του καπνίσματος με τον ΣΔ;

Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ΣΔ τύπου 2 και έχει άμεση σχέση με την ημερήσια κατανάλωση καπνού.

Η σχέση καπνίσματος ,ηλικίας και πιθανότητας ανάπτυξης ΣΔ δυσμενής έναντι των μη καπνιστών.

Επίσης η γλυκαιμική ρύθμιση επηρεάζεται δυσμενώς από την ημερήσια κατανάλωση καπνού η οποία όσο αυξάνεται επιδεινώνεται η γλυκοζυλιωμένη Hb.

Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα ανάμεσα στα άτομα που δεν έχουν ΣΔ, θνησιμότητα που αυξάνεται στα άτομα με ΣΔ.

Στη UKPDS αποδείχθηκε ότι το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αγγειακή νόσο.

Ένας στους δύο ασθενείς με διαβητικό πόδι έχει υπάρξει ενεργός καπνιστής με το κάπνισμα να σχετίζεται δυσμενώς με την διαλείπουσα χωλότητα και την ισχαιμία.

Η ρύθμιση του σακχάρου μαζί με την χρήση καπνού είναι παράγοντες πολλές φορές τροποποιήσιμοι που μπορεί να μην καθορίζουν το ύψος του ακρωτηριασμού μπορούν να επηρεάσουν όμως την προεγχειρητική πορεία και την έκβαση μετά τον ακρωτηριασμό.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά και δυσμενώς την πιθανή εμφάνιση νεφροπάθειας, αμφιβληστροειδοπάθειας και νευροπάθειας.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την εμβρυική ανάπτυξη, το βάρος γέννησης και την πιθανότητα μετέπειτα υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κύησης στις καπνίστριες όπως και το κάπνισμα κατά την κύηση είναι υπαίτιο για αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης ΣΔ μετέπειτα.

Η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να έχει υψηλή προτεραιότητα και αυτό πηγάζει από το ότι μόνο στο 50% των διαβητικών ασθενών έχει συσταθεί-συζητηθεί η διακοπή καπνίσματος.

Πως όμως αντιμετωπίζει ο διαβητικός καπνιστής την προτροπή του ειδικού για διακοπή του καπνίσματος;

«Το κάπνισμα βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης. Καλύτερα να καπνίζω παρά να τρώω snacks όλη την ημέρα«

«Τα κιλά που θα βάλω μετά τη διακοπή του καπνίσματος θα με απορυθμίσουν μεταβολικά«.

«Καπνίζοντας ηρεμούν τα νεύρα μου και έχω βοήθεια στην αντιμετώπιση του άγχους«.

«Το κάπνισμα μου δίνει ενέργεια και με βοηθάει να αισθάνομαι λιγότερη θλίψη«.

Στην πραγματικότητα όμως η μέση αύξηση του βάρους είναι 5,0kgr στις γυναίκες και 4,4kgr στους άνδρες σε διάστημα 10 ετών από τη διακοπή του καπνίσματος ενώ μικρός είναι ο αριθμός των ατόμων 16% των ανδρών και 21% των γυναικών με προσθήκη βάρους περισσότερο από 15 kg.

Από αυτούς που προσπαθούν μόνο το 5% το καταφέρνει ετησίως να διακόψει το κάπνισμα, παρότι περισσότεροι από 10.000.000 το χρόνο ζητούν βοήθεια από το διαδίκτυο και μόνο 1 στους 5 που θέλουν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα κάνουν χρήση φαρμακευτικής υποβοήθησης όπως της βουπροπιόνης, της βαρενικλίνης και των υποκατάστατων νικοτίνης ( τσίχλες, αυτοκόλλητα, ρινικό σπρέι, εισπνεόμενη νικοτίνη) με αποτελεσματικότητα της φαρμακοθεραπείας στη διακοπή διπλάσια του placebo.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο από την άλλη ως εναλλακτικός και πιο υγιής τρόπος καπνίσματος δεν έχει αποδειχθεί ως ο ενδεδειγμένος δρόμος για την οριστική απαλλαγή από τον καπνό και τα δεινά του, όπως επίσης η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του είναι υπό μεγάλη συζήτηση και αμφισβήτηση.

Στη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος η σωματική άσκηση συντελεί και αυτή με θετικά αποτελέσματα στη μείωση έντασης του συνδρόμου στέρησης ,στη διατήρηση του σωματικού βάρους που σε συνδυασμό με σωστή διατροφή αυξάνεται η αυτοπεποίθηση ελαττώνεται η κατάθλιψη και το άγχος.

Η σωματική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει με 30min μέτριας σωματικής δραστηριότητας και να συνεχισθεί με έντονη σχετικά άσκηση 3 ημέρες την εβδομάδα σε ΣΔ τύπου 2 και καθημερινά σε ΣΔ τύπου 1 όσο από θέμα διατροφής, η προτροπή και η σύσταση στο διαβητικό πληθυσμό θα πρέπει να περιλαμβάνει 3 γεύματα την ημέρα με λήψη πρωινού, ψάρι 2 – 3 φορές την εβδομάδα, αυξημένη λήψη λαχανικών και φρούτων, αποφυγή λιπαρών γευμάτων (τυριά, σάλτσες, πίτσες και όλα αυτά που έχουν αυξημένο λίπος, ζάχαρη, αλάτι) λήψη 2lt νερού τη ημέρα, αποφυγή ζαχαρούχων ποτών, μέτρο στη λήψη αλκοόλ και μείωση ποσότητος καφέ. Στην καθημερινότητα από την άλλη έχουμε καλύτερη υγεία, φαγητό με καλύτερη γεύση, καλύτερη όσφρηση και κέρδος χρημάτων.

Με την διακοπή του επιτυγχάνεται υγιές και καθαρό περιβάλλον (σπίτι, αυτοκίνητο, ρούχα, αναπνοή) καλύτερη φυσική κατάσταση, μείωση ρυτίδων και γήρανσης δέρματος, καλύτερη σεξουαλική υγεία, καλύτερα σάκχαρα, λιγότερες επιπλοκές.




Δημ.ΣκούταςΕιδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ Επιστημονικός Συνεργάτης
Διαβητολογικού Κέντρου ΠΓΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Πηγή


«Δραματική η κατάσταση στην Εθνική Ελλάδας», λέει ο Ρανιέρι




Δραματική χαρακτήρισε ο Κλαούντιο Ρανιέρι την κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Ελλάδας. Ο Ιταλός προπονητής, μιλώντας στο «Radio Anch'io Lo Sport» της πατρίδας του, εξηγώντας τη μεγάλη επιτυχία της Λέστερ, που τρέχει προς την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League, διαλύοντας προγνωστικά και προβλέψεις, αναφέρθηκε και στο πέρασμά του από την Ελλάδα. 

«Ο προβληματισμός γύρω από εμένα μετά την κακή εμπειρία με την Ελλάδα; Δυστυχώς, στον κόσμο μας μπαίνουν αμέσως ετικέτες, αλλά αυτό μου δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η απροσεξία. 

Ήθελα να δοκιμάσω με μια εθνική ομάδα, και επέλεξα την Ελλάδα», είπε ο Ρανιέρι.

«Επρεπε να αλλάξουν όλα και είχα στη διάθεσή μου μόνο τέσσερα παιχνίδια. Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό σε αυτές τις συνθήκες; 

Πώς θα μπορούσε ένας προπονητής να κερδίσει σε αυτές τις περιπτώσεις; Επειτα, όποιος έφτασε μετά από εμένα, δεν έκανε κάτι καλύτερο. Εκεί υπάρχει μια δραματική κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιταλός προπονητής, που σχετικά με την πορεία της Λέστερ τόνισε: 

«Μπορούμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Η τώρα ή ποτέ».



ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδοποιητήρια-φωτιά στέλνει το ΥΠΟΙΚ σε 600.000 οδηγούς ανασφάλιστων ΙΧ



Έχουν δέκα ημέρες για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους – Πρόστιμο 250 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι οδηγοί αυτοκίνητων δεν συμμορφωθούν

Φορολογική «επίθεση» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Μεταφορών μέσα στο Φεβρουάριο για χιλιάδες οδηγούς ΙΧ.


Πρόστιμο θα αναγκαστούν να πληρώσουν όσοι δεν πέρασαν το αυτοκίνητό τους από ΚΤΕΟ αφού μέσα στις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να ετοιμάσει λίστα με περισσότερα από 800.000 ΙΧ.  Το πρόστιμο των 150 ευρώ θα εμφανιστεί απευθείας στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Taxisnet και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.


Περίοδος «χάριτος» δέκα ημερών αναμένεται να δοθεί στους οδηγούς που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους μέσα στις οποίες πρέπει όχι μόνο να πληρώσουν το κόστος των ασφάλιστρων αλλά και πρόσθετος τέλος που ανέρχεται στα 250 ευρώ. Το ποσό θα δίνεται με τη μορφή παραβόλου και θα αποδίδεται στην ασφαλιστική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται αποσταλούν τουλάχιστον 600.000 ειδοποιητήρια.


Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν θα προκύψουν ύστερα από διασταύρωση που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΔΕ με την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών η οποία και εμπεριέχει όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια.

Αν κάποιος οδηγός ΙΧ παραλάβει το ειδοποιητήριο πρέπει μέσα σε 8 ημέρες είτε να αποδείξει πως είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. 

Αν παρέλθει το 8ήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα αντιμετωπίζει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και τον κίνδυνο επιβολής σειράς διοικητικών συνεπειών οι οποίες είναι:

Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής

Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και

Χρηματική ποινή μέχρι €3.000



Πηγή : protothema.gr



Πυρά κατά της κυβέρνησης από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων



Υπέρ της απόσυρσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κάθε διάταξης που μπορεί να θίγει τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τάσσεται ομόφωνα με ανακοίνωση της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία ως απλό μέλος μετέχει και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου.

Η Ενωση των Δικαστών επίσης, όπως αναφέρεται τάσσεται «αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας» καθώς και «όλων των Κοινωνικών Ομάδων που πλήττονται το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου».

Στην ανακοίνωση της, η Ενωση αναφέρεται διεξοδικά σε ποικίλα θέματα πολιτικής και επικρίνει την άσκηση της, ξεκινώντας από την αντίθεση της με «το καθεστώς των μνημονίων» που όπως επισημαίνει «έχει επιβληθεί στη χώρα μας και οδηγεί, πλέον σε αδιέξοδο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως των Δικαστών άπτεται πολλών θεμάτων της επικαιρότητας, ενώ για τα θέματα δικαιοσύνης λαμβάνει θέση, λέγοντας πως η δικαιοσύνη είναι πλέον πολύ ακριβή διαδικασία (παράβολα κλπ) αποκλείοντας ομάδες πολιτών από την ένδικη προστασία.

Προς απάντηση επικρίσεων, που αναμένεται να διατυπωθούν, για το πώς οι δικαστές μπορούν να παίρνουν θέση σε εκκρεμή πολιτικά προβλήματα η ίδια η ανακοίνωση δίδει απάντηση.

«Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως θεσμικός φορέας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων».

Πάντως, η ανακοίνωση της Ενώσεως έρχεται να προστεθεί στις πολλές τοποθετήσεις μελών της τα τελευταία χρόνια για θέματα πολιτικής στην κατεύθυνση της έντονης επίκρισης των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας με την προσθήκη, αυτή τη φορά, της αναγκαιότητας νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο. Μετά από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους

Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, ως θεσμικός φορέας, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων  της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης.

Η οικονομική διάσωση της χώρας δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κλπ.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, με το μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα   και την φτωχοποίηση των πόλεων αλλά με τη σύνταξη ενός  μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ενός ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος,  με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, που θα πληρεί τις βασικές αρχές  της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα

Ειδικότερα ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού  χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων  πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν επισημάνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου».




Λεοπάρδαλη σκόρπισε τον τρόμο σε σχολείο



Λεοπάρδαλη εισέβαλε την Κυριακή σε σχολείο στην πόλη Μπάνγκαλορ της Ινδίας και τραυμάτισε επτά άτομα που προσπάθησαν να την πιάσουν.

Οι προσπάθειες να πιάσουν το ζώο διήρκεσαν δέκα ώρες και στη διάρκειά τους τραυματίστηκε ένας επιστήμονας και ένας εργαζόμενος σε δασοκομική υπηρεσία. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ένας καμεραμάν τηλεοπτικού σταθμού.

Η λεοπάρδαλη μπήκε στο σχολείο Βιγκμιόρ στην περιοχή Κουνταλαχάλι, εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του σχολείου δείχνουν το ζώο να επιτίθεται σε έναν άνδρα κοντά στην πισίνα του σχολείου.

Στην λεοπάρδαλη χορηγήθηκε αναισθητικό και στη συνέχεια το ζώο αφέθηκε ελεύθερο σε εθνικό πάρκο.

Εκτιμάται ότι το ζώο είχε μπει στο σχολείο από δασική έκταση που βρίσκεται κοντά στο σημείο.






Κυβέρνηση : Αδιανόητο να γίνουν εκλογές! Επίσης αδιανόητο και η παραμονή σας στην κυβέρνηση



Γιάννης Αθανασίου

Είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε σύντομη συνομιλία που είχε στην Τεχεράνη με τους δημοσιογράφους σήμερα, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να γίνονται εκλογές κάθε τρεις μήνες.

Προσφυγικό, ασφαλιστικό, οικονομία, ανεργία, υγεία όλα σε απόλυτη κατάρρευση χωρίς καμία προοπτική ανάκαμψης.

Η κοινωνία στα όρια της έχει ανέβει στα κάγκελα και δείχνει άγριες διαθέσεις.

Φυσικά και είναι αδιανόητο να πηγαίνει μια κατεστραμμένη οικονομία κάθε τρεις μήνες σε εκλογές όπως είναι αδιανόητο να παραμένει στην εξουσία και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ γιατί δεν τραβάει, δεν πάει και δεν μπορεί πώς να το κάνουμε αυτό το έχει καταλάβει όλη η υφήλιος.

Οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για την χώρα όπως και η παραμονή αυτής της κυβέρνησης, οπότε τι πρέπει να γίνει κύριοι; Να παραμείνετε στην εξουσία αφού αποδεδειγμένα δεν μπορείτε και βουλιάζει η χώρα; 
Πρέπει να βρεθεί μια λύση και η λύση αυτή δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει κανένα από εσάς να οδηγεί το καράβι, βρείτε λύση απομάκρυνσης σας για το καλό της χώρας.

Κακές οι εκλογές αλλά χειρότερη η παραμονή σας στην κυβέρνηση




ΚΡΑΧ - Διαλύθηκε το Χρηματιστήριο - Πτώση άνω του 8%!



Εγκλωβισμένο σε αρνητικό κλοιό βρίσκεται το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο «βυθίζεται» κάτω από τα επίπεδα των 500 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου του 2016, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών.

Οι επενδυτές πουλάνε μαζικά εν μέσω των φόβων για την ελληνική οικονομία αλλά και των αδιεξόδων που δημιουργούνται σε πολιτικό επίπεδο. Οι φήμες για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και κυρίως η κοινωνική ένταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και των κατοίκων διαφόρων περιοχών για τα hot spots, οδηγεί σε περιδίνηση την ελληνική αγορά.

Ξένοι θεσμικοί αλλά και όσοι Ελληνες απέμεινα στο Χρηματιστήριο φοβούνται ότι η χώρα επιστρέφει στην αβεβαιότητα του 2015 και σπεύδουν να πουλήσουν προκειμένου να γλυτώσουν τα χειρότερα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα «χαρτί» δεν ξεφεύγει από τη λαίλαπα των τελευταίων ημερών με τις τράπεζες να σέρνουν ξανά τον χορό της κατάρρευσης. Οσοι επενδυτές μπήκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αντιμετωπίζουν ασφαλώς τεράστιες ζημιές.

Αναλυτές αποδίδουν την πτώση στην αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με το σχόλιο του Reuters. Οι δεικτοβαρείς μετοχές των τραπεζών καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 20%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:00, διαμορφωνόταν στις 467,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,16%. Λίγο πριν το κλείσιμο έφτασε να χάνει πάνω από 8% στις 462 μονάδες!

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, επί ευρώ, είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 2012, ενδοσυνεδρικά, όταν είχε φτάσει στις 471,35 μονάδες! Τότε η χώρα βρισκόταν στο έλεος της ακυβερνησίας, μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών, στα όρια της χρεοκοπίας.

Την τελευταία φορά που βρέθηκε τόσο χαμηλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ήταν 26 χρόνια πριν, επί δραχμής, και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου του 1990, όταν είχε κλείσει στις 460,68 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 68,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 9,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 9,33%.

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-27,92% στα 0,395 ευρώ), της Εθνικής (-24,14% στα 0,154 ευρώ), της Πειραιώς (-22,06% στα 0,106 ευρώ),της Alpha Bank (-12,50% στα 1,19 ευρώ) και της ΔΕΗ (-10,63% στα 2,86 ευρώ).

Πτώση σημειώνουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-21,23%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-8,07%) και της Τεχνολογίας (-7,59%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Πειραιώς, έχοντας διακινήσει 71.793.419 και 37.682.970 τεμάχια, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 26,623 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 12,031 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 5 μετοχές, 95 πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ντρουκφάρμπεν +10,%, Ευρωπαϊκή Πίστη +8,73%, Προοδευτική +7,14% και Centric Συμμετοχών +1,15%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Κλωστήρια Ναυπάκτου -30%, ΒΙΣ(κο) -28,95%, Eurobank -27,92% και Εθνική -24,14%.

Μόλις 8 εβδομάδες μετά την παράδοση των νέων τραπεζικών μετοχών, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να πουλάνε δίχως αύριο... Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 21 εκατ. μετοχές, αξίας 9 εκατ. ευρώ.




Ευκλείδη, τα έμαθες τα νέα; Χαιρετίσματα στην εξουσία, φεύγω για Βουλγαρία


Ενα από τα διαχρονικά παράδοξα της ελληνικής οικονομίας, ενδεικτικό ασφαλώς της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, είναι ο…αμελητέος αριθμός φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα μεγαλύτερο των 100000 ευρώ. Δηλαδή οι πλούσιοι που σε μία ανεπτυγμένη κοινωνία δυτικού τύπου συνιστούν  το 5-7% του πληθυσμού, στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων δεν ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες! Στα χαρτιά βέβαια, για την παρά την βάναυση φτωχοποίηση που έχει σπρώξει μεγάλο μέρος της μεσοαστικής τάξης στην ανέχεια, οι «λεφτάδες» αυτής της χώρας, είναι αδύνατο να αντιστοιχούν μόλις στο 0,5% των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο.

Δεν νομίζω πώς υπάρχει Ελληνας που θα διαφωνήσει με αυτήν τη διαπίστωση. Κοιτάξτε γύρω σας και αναρωτηθείτε: Πανάκριβες βίλες, νοτίως και βορείως, παραθεριστικές κατοικίες με πισίνες σε όλες τις ελληνικές ακτογραμμές, αυτοκίνητα που κοστίζουν μια περιουσία, 10μετρα φουσκωτά και πολυτελή σκάφη, αλλά και …πληρότητα μέχρι σκασμού τα σαββατοκύριακα σε «κέντρα διασκέδασης» που «γδέρνουν». Είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιο σαματά 30 χιλιάδες Ελληνες;

Όμως και ο αριθμός των απλώς «ευκατάστατων» που δηλώνουν εισόδημα από 50-100 χιλιάδες ευρώ, αν και μειωμένος δραματικά μέσα στην πενταετία που πέρασε, πάλι δεν είναι πολύ φυσιολογικός. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της «Καθημερινής» τέτοια εισοδήματα αντιστοιχούν σε 110 χιλιάδες δηλώσεις, μέσα στις περίπου 6 εκατομμύρια που υποβάλλονται. Δηλαδή ούτε δύο στους εκατό φορολογούμενους…

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για μια ανεπτυγμένη κοινωνία που συνθλίβεται υπό το βάρος των μνημονίων με τριτοκοσμικούς δείκτες ανεργίας και φτωχοποίησης; 

Η απάντηση είναι απλή: Κάποιοι απ’ τους πολίτες σταμάτησαν να έχουν εισοδήματα, κάποιοι άλλοι έχουν επινοήσει τρόπους για να μην φορολογούνται στην Ελλάδα, κάποιοι κρύβουν τα εισοδήματα τους και τέλος τα αιώνια κορόιδα, οι «συνεπείς φορολογούμενοι», που όλες οι κυβερνήσεις στα λόγια επιβραβεύουν, συνεχίζουν να φορτώνονται με ασύμμετρα βάρη.

Αυτοί που εξακολουθούν να δηλώνουν τα «υψηλά»(για δεδομένα Βαλκανίων…) εισοδήματα, είναι οι μισθωτοί που δεν μπορούν να τα κρύψουν ή όσοι εξακολουθούν να έχουν ανεπτυγμένο αίσθημα φορολογικής συνείδησης απέναντι σε ένα αχάριστο και αδηφάγο κράτος. 

Όπως και να το πάρετε, αυτά τα… συνήθη υποζύγια, φοροδιαφεύγουν πολύ λιγότερο από άλλους. Κι όμως αυτή την κατηγορία συνεπών φορολογούμενων που έχουν αποδειχτεί η γαλακτοφόρος αγελάδα του δημοσίου, βρήκε τώρα να αποτελειώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Βάζοντας τους φορολογικούς συντελεστές που ούτε ο Ολάντ δεν τόλμησε να περάσει στους Γάλλους κροίσους, πολυεκατομμυριούχους!

Η υπόθεση δεν χωρά καν συζήτηση επιχειρημάτων. Πρόκειται για πρωτοφανή δημοσιονομικό κρετινισμό, αφού και ένα παιδάκι του δημοτικού μπορεί να καταλάβει ότι από τα (δηλωμένα) εισοδήματα ελάχιστων νομοταγών δεν μπορείς να βουλώνεις τις τρύπες του προυπολογισμού επ’ αόριστον. Θα το κάνεις κουτσά-στραβά μια-δυό χρονιές και μετά τέλος. Είτε θα τους εξοντώσεις οικονομικά, οπότε θα αλλάξουν εισοδηματικό κλιμάκιο, είτε θα τους ωθήσεις να βρούν τρόπους φοροαποφυγής, νομότυπους ή παράνομους.

Εύκολη εξήγηση γι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν υπάρχει.  Ξεχείλισε μήπως το… ταξικό μισός του καλοζωισμένου Ευκλείδη της Οξφόρδης εις βάρος όσων Ελλήνων στέκονται ακόμη στα πόδια τους; Αμφιβάλλω. Δεν πρόκειται περί αριστερής ιδεοληψίας. Περί άθλιου αυτοσχεδιασμού πρόκειται υπό την μορφήν… βλακώδους «ισοδύναμου» για να καλυφθούν προσωρινά (πιο προσωρινά δεν γίνεται) οι δημοσιονομικές τρύπες.

Διερωτωμαι βέβαια, αν σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι δανειστές που ζητούν άγρια φορολόγηση και σε ακόμη ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις. Για να τσακίσουν ολοσχερώς την ραχοκοκαλιά της ελληνικής αστικής τάξης. Να μη μείνει στη χώρα κολυμπηθρόξυλο. Να μην υπάρχει ευκατάστατος Ελληνας εσωτερικού. Να μεταναστεύσει και ο τελευταίος επιστήμονας για να καλύψει τις ανάγκες στα νοσοκομεία και τις μονάδες παραγωγής της κεντρικής Ευρώπης…

Ειλικρινά λοιπόν δεν είμαι βέβαιος αν πρόκειται περί ανοησίας ή περί οργανωμένου σχεδίου αφανισμού συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ουδείς εχέφρων πολίτης θα κάτσει να του πάρει και τα τελευταία χρήματα αυτό το αχάριστο κράτος για να πληρωθούν τα δανεικά του Σόιμπλε και ο μισθός του Τόμσεν. Θα πάμε όλοι Βουλγαρία, μαζί με τα 100 χιλιάδες ΑΦΜ που έχουν ήδη περάσει τα σύνορα και μαζί με τον Βασίλη θα στέλνουμε «χαιρετίσματα στην εξουσία»!  Elementary, my dear Euclides…

του Γιώργου Χαρβαλιά
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα www.dimokratianews.gr


Πηγή : bloko.gr


Οδεύουμε ολοταχώς προς νέα καταστροφή; Αν δεν αντιδράσουμε ναι…



Μολονότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά, εν τούτοις στην κοινή γνώμη διάχυτη είναι και πάλι η αγωνία, για το τι χειρότερο μας περιμένει στο αμέσως προσεχές  διάστημα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επίκειται η κατάρρευση του παρόντος πολιτικού σχήματος, με παράλληλη εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Κάποιοι άλλοι λένε, ότι όλα τα είχαμε,  οι εκλογές για τέταρτη φορά σε διάστημα ενός χρόνου μας έλλειπαν.

Για την ώρα έχουμε δεδομένα, από την μια την αποχώρηση του κουαρτέτου με ανοιχτά πολλά θέματα,  όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το δημοσιονομικό και από την άλλη, το σύνολο σχεδόν των πολιτών, από κάθε επαγγελματική τάξη να βρίσκεται στους δρόμους, με το κοινό σύνθημα να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε συμπληγάδες πέτρες, μια και οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει αμήχανη εν μέσω των μεν και των δε.

Με αυτά τα δεδομένα, οι απειλές που εκτοξεύονται από κυβερνητικά στελέχη, περί εκ νέου προσφυγής στο λαό, με άγνωστα για την ώρα ερωτήματα, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά σε κάθε αγωνιούντα για το μέλλον του πολίτη.

Όμως τα δεινά αυτής της χώρας και κατά προέκταση των πολιτών της, δεν τελειώνουν εδώ, μια και στην παρατεταμένη  για μια εξαετία κρίση έρχεται να προστεθεί και το μεταναστευτικό, που συνοδεύεται πέραν της πληθώρας των προσφυγικών ροών, με απειλές από τις χώρες του βορά, ότι θα στήσουν γραμμή «Μαζινό» στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία, με προφανή σκοπό να εγκλωβιστούν οι εισερχόμενοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες στη χώρα μας, με παράλληλη έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν.

Μας λένε να εμποδίσουμε τους εισερχομένους. Δεν μας λένε πως εμποδίζει κανείς,  μια φουσκωτή βάρκα υπερφορτωμένη  με γυναίκες και παιδιά, μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου. Τους πυροβολείς, τους πνίγεις ή τους συνοδεύεις με πολεμικά πλοία πίσω στην Τουρκία ;

Η εμπλοκή του πολεμικού ναυτικού, που υπαινίσσονται κάποιοι στην Ευρώπη, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ρυθμίζονται γι αυτές τις περιπτώσεις , από το διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα θέτουν και χρονικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των hot spots στα πέντε νησιά του Αιγαίου, καθώς και την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής  στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σφυρίζουν αδιάφορα από το γεγονός ότι χώρες, όπως το Πακιστάν, αρνούνται το επαναπατρισμό των πολιτών τους.

Το κόστος των προσφύγων-μεταναστών  είναι δυσβάστακτο για την παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας. Τα χρήματα όμως από την Ευρώπη και η υλικοτεχνική υποδομή υπολείπονται κατά πολύ των υποχρεώσεων, που έχουν φορτώσει στην Ελλάδα, την ώρα που έστειλαν ήδη την επιταγή στον Ερντογάν των τριών δις, από τα οποία η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά  η Άγκυρα ουδέν έπραξε μέχρι σήμερα για την αποτροπή της δράσης των διακινητών και παράλληλα δεν συζητάει το θέμα της ταυτοποίησης των προσφύγων στην τουρκική επικράτεια.

Όλα αυτά κοντεύουν να τρελάνουν τους πολίτες αυτής της χώρας, κάτι  που αποδεικνύεται από τις κάθε λογής δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με μια τελευταία, που έγινε για λογαριασμό του νεοσύστατου  οργανισμού «Διανέοσις» που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες,  το 46,2% θεωρεί ότι η χώρα μας βγήκε ζημιωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα το 76% δεν επιθυμεί την έξοδό της από αυτήν.

Πάνω από το 40% των νέων από 18-24 ετών επιθυμεί την πρόσδεση της χώρας στην Ρωσία του Πούτιν και την αποχώρηση της από την Ε.Ε.

Σε συντριπτικά ποσοστά βρίσκεται απέναντι στο Ισλάμ, τον κομμουνισμό, τον καπιταλισμό και τις πολυεθνικές, ενώ δεν πολυσυμπαθεί  έννοιες, όπως, δεξιά, ριζοσπαστισμός, αριστερά και συνδικαλισμός.

Αντίθετα θετικά βλέπει τις αποκρατικοποιήσεις, την οικονομία της αγοράς, το σοσιαλισμό, τις αγορές και την ανταγωνιστικότητα.

Τέλος το 88,6% επιθυμεί συναίνεση. Πολύ απλά ο λαός, ανεξάρτητα του τι ψηφίζει, ζητάει από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να τα βρουν και να φροντίσουν από κοινού να βγάλουν την πατρίδα μας, από τα σημερινά της αδιέξοδα.

Και τι θα γίνουν οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας; Αυτοί που μέσα από το ντοπάρισμα και τον φανατισμό φτιάχνουν τις διαχωριστικές γραμμές, που τους οδηγούν στις καρέκλες της εξουσίας;  Από τα δύο ερωτήματα αυτά προκύπτει ένα τρίτο. Μέχρι πότε ο ελληνικός λαός θα δέχεται όλη αυτή την κοροϊδία των παχυλών υποσχέσεων, που δεν εκπληρώνονται ποτέ, όταν αυτοί που τις έδωσαν καταλαμβάνουν την εξουσία;

Οι καιροί είναι πραγματικά δύσκολοι. Η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα βαθύ σκοτάδι από το οποίο δεν θα βλέπει φως από πουθενά. Η τύχη της χώρας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των πολιτών.

Εμείς οφείλουμε να πιέσουμε όχι απλά για τα μικρά συμφέροντα μας, αλλά για το αύριο, κυρίως των παιδιών μας, που έχουμε καταδικάσει με την ανεύθυνη πολλές φορές συμπεριφορά μας. Ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος, μια και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Για να μην γίνει η πατρίδα μας μια απέραντη πόλη Χομς…


Του Τάσου Παπαδόπουλου

Πηγή : mignatiou.com


Στα χέρια της Αστυνομίας ο “Τσάκι Τσαν”! Μεγάλη επιχείρηση στη Βούλα για τον... διάσημο αρχινονό της νύχτας



Συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Βούλα καταζητούμενος νονός της νύχτας, πιο γνωστός στην πιάτσα ως Τσάκι Τσαν. Πρόκειται για τον αρχηγό των ομάδων του Περιστερίου, ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην σε 30 χρόνια κάθειρξη το Νοέμβριο του 2014, κατηγορούμενος στη μεγάλη δικογραφία του 2008, όπου η Ασφάλεια Αττικής είχε ξεκαθαρίσει τις ομάδες της νύχτας.

Ο "Τσάκι Τσαν" συνελήφθη στη Βούλα, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Αναζητήσεων και Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι Αρχές τον έψαχναν πολύ καιρό, μέχρι που είχαν πληροφορίες για τη σύντροφό του, την οποία εντόπισαν και άρχισαν να παρακολουθούν. Έφτασαν στα ίχνη του, ύστερα από μετακόμιση που έκαναν στη Βούλα, κοντά στο σπίτι που έμενε.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πηγή : newsit.gr


ΝΔ για Μπαλτάκο: Γιατί μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή;



Δεν άργησε να έρθει η αντίδραση της ΝΔ στη δήλωση του Τάκη Μπαλτάκου περί ίδρυσης νέου κόμματος και πως στην Ελλάδα χρειάζεται ένα κόμμα της δεξιάς.

Από τη Συγγρού ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής.»

Ο πρώην γενικός γραμματέας της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως «πλέον η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάει προς το κέντρο και γίνεται αμιγώς κεντρώο κόμμα. Στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει δεξιό κόμμα».

Ο κ.Μπαλτάκος πρόσθεσε πως στις εκλογές θα μπορούσε να πιάσει ένα ποσοστό 10%-12% σε συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, το κόμμα του οποίου είναι δεξιό. 

Παράλληλα πρόσθεσε πώς ο ίδιος δεν θέλει να γίνει αρχηγός και ότι το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί δεν θα πρέπει να είναι πολιτικός. «Θα μπορούσε να είναι από από τον επιχειρηματικό κόσμο, από τη δικαιοσύνη, τα σώματα ασφαλείας. Θα μπορούσε να είναι ο Φράγκος Φραγκούλης».

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το κόμμα αυτό θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, αλλά απέκλεισε συνεργασία με κόμματα της Αριστεράς. «Είναι δεξιό κόμμα ο Καμμένος, αλλά έχει πολύ μικρό ποσοστό» σημείωσε. 

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ψηφοφόροι στην άκρα Δεξιά, πιστεύω ότι είναι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ που απογοητεύτηκαν, εκνευρίστηκαν και θέλουν να εκδικηθούν» υποστήριξε ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τους ψηφοφόρους της ΧΑ.

«Ο λαός δεν μπορεί ποτέ να έχει άδικο, όπως δεν έχει και ο πελάτης, ψηφίζουν αυτοί που θέλουν για να το ψηφίζουν φταίνε τα κόμματα και ιδιαίτερα η ΝΔ που δεν τους δίνει άλλη επιλογή» πρόσθεσε. 
«Οι ακροαριστεροί γιατί ψηφίζουν, η 17 Νοέμβρη δεν σκότωσε τόσους ανθρώπους; Υπάρχουν συμπάθειες για την 17Ν, δεν είπε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ Μπαλαούρας) ότι ‘έχει ανθρώπινο χαρακτήρα αυτό που κάνει’;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλτάκος.



Πηγή: iefimerida.gr 


Υπό δοκιμή το πρώτο φάρμακο ταχείας δράσης κατά των τάσεων αυτοκτονίας



Όσοι πήραν το φάρμακο, σε μια εβδομάδα είχαν υποχωρήσει έξι μονάδες στην κλίμακα των αυτοκτονικών σκέψεων και σε ένα μήνα εμφάνιζαν μείωση δέκα μονάδων (δηλαδή στο μισό), επίπεδο ασφαλές για να μην χρειάζονται νοσηλεία. Όσοι πήραν πλασέμπο, εμφάνισαν μείωση δύο μονάδων.

Ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ δοκιμάζουν ένα οπιοειδές αναλγητικό κατά των τάσεων αυτοκτονίας, ελπίζοντας ότι θα αναπτύξουν το πρώτο χάπι που θα είναι άμεσα αποτελεσματικό. Πρόκειται για τη βουπρενορφίνη, ένα ημισυνθετικό οπιοειδές, που χρησιμοποιείται επίσης, όπως η μεθαδόνη, για την απεξάρτηση από την ηρωίνη.

Η προκαταρκτική κλινική δοκιμή δείχνει ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει δραστικά τις αυτοκτονικές σκέψεις μετά από από μία μόνο εβδομάδα χορήγησης. Αν αυτό επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τότε ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο αντι-αυτοκτονικό φάρμακο ταχείας δράσης.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου της Χάϊφα, με επικεφαλής τον Τζάακ Πάνκσεπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "The American Journal of Psychiatry", σύμφωνα με το "New Scientist", χορήγησαν επί ένα μήνα σε χαμηλή δοσολογία το φάρμακο σε 40 ανθρώπους με σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας (τα δύο τρία είχαν ήδη κάνει απόπειρα). Μια δεύτερη ομάδα ατόμων επίσης με αυτοκτονικές τάσεις έλαβε απλώς ένα εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Η ψυχική κατάσταση των ασθενών καταγραφόταν από ψυχιάτρους ανά εβδομάδα μέσω ειδικού ερωτηματολογίου. Στην αρχή της δοκιμής οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο «σκορ αυτοκτονίας» 20 (θεωρούμενο αρκετά υψηλό για να νοσηλευθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο για τη δική του ασφάλεια). 

Όσοι πήραν το φάρμακο, σε μια εβδομάδα είχαν υποχωρήσει έξι μονάδες στην κλίμακα των αυτοκτονικών σκέψεων και σε ένα μήνα εμφάνιζαν μείωση δέκα μονάδων (δηλαδή στο μισό), επίπεδο ασφαλές για να μην χρειάζονται νοσηλεία. Όσοι πήραν πλασέμπο, εμφάνισαν μείωση δύο μονάδων.

Ένα φάρμακο γρήγορης δράσης θεωρείται απαραίτητο, σύμφωνα με τους γιατρούς, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων με τάση αυτοκτονίας. Στις ΗΠΑ π.χ. μέσα σε ένα έτος πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι υπάρχουσες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχοθεραπείες, δεν έχουν άμεση αποτελεσματικότητα, καθώς συχνά και τα δύο χρειάζονται πάνω από έξι εβδομάδες για να δράσουν. Η κεταμίνη, ένα φάρμακο που δρα πιο γρήγορα, επιφέρει παραισθήσεις ως παρενέργειες και η δράση της γρήγορα εξασθενεί.

Οι ερευνητές στράφηκαν ως εναλλακτική λύση στα οπιοειδή. Ο Πάνκσεπ δήλωσε ότι αν η βουπρενορφίνη χορηγείτο σε υψηλότερη δόση, τα αποτελέσματα θα ήσαν ακόμη πιο θετικά. Όμως η αύξηση της δόσης στα οπιοειδή είναι ένα επίμαχο θέμα, καθώς η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Από όλα τα οπιοειδή, η βουπρενορφίνη θεωρείται η πιο ασφαλής και γι' αυτό συνταγογραφείται ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν εθιστεί σε άλλα οπιοειδή. 

Η ερευνητική ομάδα του Πάνκσεπ φρόντισε πάντως να χορηγήσει δόσεις 30 φορές μικρότερες από αυτές που θα οδηγούσαν σε εθισμό. Κανείς από τους συμμετέχοντες ασθενείς δεν ανέφερε συμπτώματα στέρησης μετά τη διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου, όταν τελείωσε η δοκιμή.




Πηγή: skai.gr



Βίτσας: Εντός 48 ωρών θα φεύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά



Τα τέσσερα από τα πέντε σημεία που έχουν συμφωνηθεί για hot spots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο είναι σχεδόν έτοιμα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες στην Κω, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Μιλώντας στο "Mega" ανέφερε χαρακτηριστικά: "Προσωπικά λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων" και συνέχισε λέγοντας ότι "ντρέπομαι για τη μικρή ομάδα συνελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις πολιτικές και ιδεολογικές, υπάρχει και αυτό το στοιχείο, βρίσκεται πίσω ή μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και μάλιστα ξεπερνά κάθε είδος με επιθέσεις όχι μόνο σε χώρους αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες".

Στόχος είναι μετά την ταυτοποίηση, "και το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να σιτίζονται, να στεγάζονται μέχρι 48 ώρες και μετά να μεταφέρονται", τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα επεισόδια στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν ζήσει ένα καλοκαίρι που δεν θα θελαν να ξαναζήσουν.

"Από την Κω και τ' άλλα νησιά φεύγουν όλοι, εκτός και αν καταφέρουμε που πρέπει να τα καταφέρουμε τις διαδικασίες επαναπροώθησης προς την Τουρκία ή προς άλλες χώρες της Αφρικής, και ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης που αυτή τη στιγμή γίνεται και που αφορούν τους μετανάστες. Αλλά σε κάθε περίπτωση είτε αυτό γίνεται στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα" ανέφερε.

Πρόσφυγες και μετανάστες θα προωθούνται για μετεγκατάσταση σε Σχιστό και Σίνδο ενώ για τους άλλους θα ακολουθείται η διαδικασία ασύλου και επαναπρoώθησης, υπογράμμισε. "Αυτό που εμείς διαπραγματευόμαστε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία είναι η επαναπροώθηση στην Τουρκία, γι' αυτό άλλωστε παίρνει τόσα χρήματα, και η δυνατότητα επαναπροώθησης στις χώρες απ' όπου ξεκίνησαν. Εδώ έχουμε διάφορα ζητήματα που δεν είναι μόνο της Ελλάδας" πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη μετάβαση διμοιριών των ΜΑΤ στην Κω ανέφερε ότι υπήρχαν "βίαιες αντιδράσεις μιας κατ' αρχήν μικρής ομάδας που προσπάθησαν με βίαιο τρόπο να μην γίνει το hotspot".



Πηγή : capital.gr


«Καρφιά» Κουμουτσάκου: Ας συνεννοηθούν επιτέλους ο Καμμένος με τη Γεροβασίλη αν θέλουν εκλογές



Με μια ανάρτηση στο twitter,ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε αναφορά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σε κυριακάτικη εφημερίδα για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Πανικός,. Ο κ.Καμμένος απειλεί-Ποιους άραγε;-Mε εκλογές. H κα Γεροβασίλη τις αποκηρύσσει, μετά βδελυγμίας. Ας συνεννοηθούν. Μπορούν;», αναφέρει στη σχετική ανάρτηση ο κ. Κουμουτσάκος.

Επίσης πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι «σε κάθε περίπτωση, όποτε και να γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει η ΝΔ».

Πανικός. Ο κ.Καμμένος απειλεί-ποιούς άραγε;-με εκλογές. Η κα Γεροβασίλη τις αποκηρύσσει, μετά βδελυγμίας. Ας συνεννοηθούν. Μπορούν;

— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) February 7, 2016



Πηγή : imerisia.gr


Κυριάκος από την Μυτιλήνη: Η κατάσταση επιδεινώθηκε απο τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης




Εκατοντάδες και σήμερα οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στο νησί - Να ολοκληρώσει τα hotspots η κυβέρνηση, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Η κατάσταση στο προσφυγικό επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο απο τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την Μυτιλήνη, όπου πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη. 

«Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τα hot spots», δήλωσε ο κύριος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πάντως πως «η κατασκευή από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα». 




Ο κύριος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε για το προσφυγικό, επισκέπτεται ο ίδιος το νησί όπου επικεντρώνεται η προσφυγική κρίση, ώστε να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση. Μαζί του βρίσκεται και ο υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας. Αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το κέντρο προσφύγων στο Καρά Τεπέ και στην συνέχεια το αντίστοιχο κέντρο στην Μόρια. Εκεί ο κύριος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τους αρμοδίους, ενώ θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.






Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Λιάνα Σπυροπούλου, εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει στις ακτές της Μυτιλήνης από το πρωί, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.



Πηγή : protothema.gr