Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Στα χέρια των εισαγγελέων η νέα λίστα Φαλτσιανί



Λεπτομερή στοιχεία με κινήσεις λογαριασμών των καταθετών που βρίσκονται στις λίστες ελληνικού ενδιαφέροντος του Εμβρέ Φαλτσιανί περιλαμβάνονται στη νέα λίστα που ο πρώην υπάλληλος της HSBC παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση. Η νέα λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει αναλυτικά στοιχεία με τις κινήσεις των λογαριασμών φυσικών προσώπων και εταιρειών, γεγονός που την καθιστά σημαντικό στοιχείο για τις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων. Οι αναλυτικές κινήσεις των λογαριασμών βρίσκονται στα χέρια του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, με εντολή του οποίου αρχίζει ο έλεγχός τους και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων (Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γεώργιος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας), που έχουν αναλάβει τις έρευνες για καταθέτες σε λίστες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα επωμιστεί την έρευνα και των στοιχείων της νέας λίστας.

Η αξία των πρόσθετων στοιχείων της νέας λίστας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εισαγγελέων, έγκειται στο γεγονός ότι με τις κινήσεις των λογαριασμών που συμπληρώνουν τα ονόματα φυσικών προσώπων και εταιρειών καθίσταται ευχερέστερη η σε βάθος έρευνα, ενώ αποκαλύπτονται διαδρομές χρημάτων προς διάφορες κατευθύνσεις. Προκειμένου ο έλεγχος της νέας λίστας να προχωρήσει άμεσα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλο να ζητήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς ενισχύσεις σε προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσχετισθούν με προηγούμενες λίστες που διαθέτουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, ενώ παράλληλα προχωρούν οι έρευνές τους για τη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εν αναμονή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τη λεγόμενη «αυτοκαταγγελία». Η επικείμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα δώσει κίνητρα να πληρώσουν μειωμένους φόρους και πρόστιμα όσοι καταθέτες είναι στις λίστες, πριν ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές, αποφεύγοντας έτσι τον έλεγχο και τις ποινικές εμπλοκές. Τέλος, από τους οικονομικούς εισαγγελείς θα ζητήσει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλος τη λίστα με το προσωπικό που εκτιμούν ότι πρέπει να τους διατεθεί και τα υλικοτεχνικά μέσα για να προχωρήσουν άμεσα οι έρευνες. Σχετική εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.



Έντυπη Καθημερινή


Ντεμιρτάς: Δεν έπρεπε να καταρρίψει το ρωσικό Σουκχόι η Τουρκία



Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, άσκησε κριτική εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, άσκησε κριτική εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

«Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να έχει καταρρίψει το βομβαρδιστικό Σουκχόι Su-24 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ είναι ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί η κρίση στις διμερείς σχέσεις που προκάλεσε το επεισόδιο αυτό», τόνισε ο Ντεμιρτάς. «Επικρίναμε στις ενέργειες της κυβέρνησης όταν ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16 κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος. Προβλήματα μεταξύ κρατών θα εγείρονται πάντα, αλλά είναι απαραίτητο να αφήνεται ανοιχτός ο δρόμος για μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «οι δύο αξιωματούχοι επίσης συζήτησαν τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, με βάση τις προσπάθειες – περιλαμβανομένων των προσπαθειών των Κούρδων – για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ντεμιρτάς ότι συνεργάζεται «με εκείνους εξαιτίας των οποίων η Τουρκία βιώνει προβλήματα».




Πηγή: skai.gr


Οι καταγγελίες Πανούση μπαίνουν στο αρχείο



Στο αρχείο τίθενται, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησής τους από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι καταγγελίες του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση περί απειλών κατά της ζωής τους αλλά και για σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με υποδίκους και τρομοκράτες. Από την έρευνα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του κ. Πανούση, ενώ ως προς τον ρόλο του πρώην συμβούλου του υπουργού Δικαιοσύνης, Παναγιώτη Λάμπρου, μάρτυρες και στοιχεία φαίνεται να τον απαλλάσσουν ως προς τις «μομφές» για συναλλαγές του με τρομοκράτες.

Το μόνο σκέλος των καταγγελιών που αποδείχθηκε είναι οι καταγγελίες για την κατάληψη της πρυτανείας επί 19 ολόκληρες ημέρες με αιτήματα σχετικά με νομοθετήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως προς αυτό το σκέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος διενήργησε την έρευνα, έδωσε παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην κατάληψη, για όσους δηλαδή παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους.

Εν τω μεταξύ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνεχίζει την έρευνα για τη μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για διάπραξη αδικημάτων σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

Ως προς τον ρόλο του Παναγιώτη Λάμπρου στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι ο Γ. Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο στενός συνεργάτης του υπουργού Δικαιοσύνης είχε σχέσεις με την τρομοκρατία. Οπως προέκυψε, η θητεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Λάμπρου ήταν επιτυχής καθώς προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους, οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη, αφού του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές.

Επίσης, προέκυψε πως οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τούς έστελναν πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κ.λπ.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ότι μετά την κατάληψη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί». Επίσης, σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται επίμονο αίτημα των κρατουμένων προς τον κ. Λάμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση.

Ως προς τις απειλές που κατήγγειλε ο κ. Πανούσης, τον Απρίλιο του 2015, δύο κρατούμενοι ακούγονται να συζητούν και να καταφέρονται εις βάρος του κ. Πανούση, βουλευτών, αλλά και δικαστών.

Δεν προέκυψε, τέλος, από την εισαγγελική έρευνα ότι πολιτικά πρόσωπα απείλησαν, μέσω κρατουμένων, τον Γ. Πανούση.



Πηγή : kathimerini.gr


Ντάισελμπλουμ: Ζήτησα από τον Τσίπρα να διώξει τον Βαρουφάκη




Την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις είχε ζητήσει προσωπικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη του 2015.

Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup παραδέχθηκε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή στο ολλανδικό κανάλι NOS TV ότι είχε επιμείνει για να πάψει ο πρώην Ελληνας υπουργός Οικονομικών να είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας.

Στην εκπομπή Nieuwsuur, που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Πίτερ Κάζιμιρ και ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλούν για το τι έγινε στο παρασκήνιο των κρίσιμων συζητήσεων μεταξύ δανειστών και Αθήνας.

Ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού, τόνισε ότι το κλίμα μέσα στο Eurougroup, ανάμεσα στους υπόλοιπους υπουργούς και τον κ. Βαρουφάκη ήταν τόσο άσχημο, που πλέον δεν υπήρχε βάση συζήτησης.

Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα, επέμεινε στην παραίτηση του κ. Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ολλανδός, του απάντησε ότι αυτό δεν είναι θέμα του προέδρου του Eurogroup, αλλά της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, σημειώνει, ο ρόλος του κ. Βαρουφάκη περιορίστηκε μετά από αυτό το τηλεφώνημα, καθώς έγιναν αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας.

Από τον Φεβρουάριο, όπως δηλώνει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έβλεπε τον λόγο να διαπραγματεύεται απευθείας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. «Αν ο Βαρουφάκης δεν έχει την εντολή για να διαπραγματευτεί και να κλείσει συμφωνία, τότε θα το κάνω απευθείας με τον πρωθυπουργό», λέει.

Αυτό οδήγησε τελικά σε συναντήσεις σε δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών με τον κ. Τσίπρα, όπου οι δυο τους βρήκαν τον τρόπο να επανέλθει η διαπραγμάτευση στη σωστή πορεία. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, αυτός ήταν ένας γενναίος ελιγμός, καθώς κατέληξε με τον κ. Τσίπρα να κάνει δήλωση, δίχως τον κ. Βαρουφάκη.

Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Βαρουφάκης μιλά για απειλές, ακόμη και για εκβιασμό. «Ηταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε καλή συνεργασία, καθώς από την αρχή υπήρχαν απειλές, εκβιασμοί. Υπήρχε μικρό περιθώριο συζήτησης», ενώ επαναλαμβάνει την άποψή του ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να ακολουθήσει το «Οχι» του δημοψηφίσματος και να μην κάνει υποχωρήσεις. «Η απειλή για την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ ήταν αβάσιμη. Θα ήταν παράνομο».





Πηγή:  iefimerida.gr


S&P: Είναι πιθανή η χρεωκοπεία, έρχεται νέος γύρος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα



Η χρεωκοπεία δεν έχει απομακρυνθεί όπως και η πιθανότητα ενός νέου γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, επιδομάτων και δαπανών προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου  οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για το μέλλον της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται απόλυτα από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, οικονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το χρέος τους επόμενους 12 μήνες αλλά δεν υπάρχουν επενδυτές.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ορατή μια στάση πληρωμών, ενώ αποτελεί πιο απομακρυσμένο ενδεχόμενο σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά όλα είναι πιθανά.

Ο αναλυτής της S&P  υπογραμμίζει ότι η ευθυγράμμιση με τους όρους του προγράμματος είναι κρίσιμη για την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της εμπιστοσύνη.






Μεϊμαράκης: Αν δεν τον έλεγαν Μητσοτάκη, θα είχε εκλεγεί την πρώτη φορά;



Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο έτερος υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αν δεν ήταν υποψήφιος ο Κυριάκος πιστεύω πως θα με στήριζε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «ο Κυριάκος λέει ψηφίζετε Κυριάκο και όχι Μητσοτάκη και μπράβο του, αλλά είναι αδύνατο να κατηγορούμαι για την αναβίωση ενός τεχνητού διχασμού. Εγώ υπηρέτησα τις αρχές μου με οποιονδήποτε Πρόεδρο». 

Αναρωτήθηκε για τον συνυποψήφιό του, «την πρώτη φορά που εξελέγη βουλευτής για ποιόν λόγο πέρα του ονόματός του εξελέγη» για να συμπληρώσει: «Τις ψήφους τις πήρα επειδή με λένε Καραμανλή; Δεν είναι αυτό προσβλητικό; Ντρέπομαι πως κάποιοι με κατηγορούν λοιπόν για βαρονίες και τέτοιου τύπου συζητήσεις δεν θα ξανακάνω». 

Μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Αισθάνομαι πως βρίσκομαι σε μία ευγενή άμιλλα με τον κύριο Μητσοτάκη και ναι θεωρώ πως το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό. Δεν θεωρώ το εαυτό μου ούτε φαβορί, ούτε outsider. Πλέον στις εκλογές υπάρχουν κάποια δεδομένα, όπως το εκλογικό σώμα το οποίο είναι συγκεκριμένο αλλά και τα εκλογικά κέντρα. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει εύκολα αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναστραφεί». 

Αναφερόμενος στην στήριξη που παρέχουν στον κύριο Μητσοτάκη οι κύριοι Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, είπε ότι «δεν με ανησυχεί αυτό το γεγονός καθώς αυτή είναι η θέση τους και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι ψηφοφόροι είναι πρόβατα. Επίσης να γνωρίζετε πως ακόμη κι αν δεν εκλεγώ και πάλι φίλοι θα είμαστε. Δεν κάνω συναλλαγές ή άλλου τύπου συζητήσεις. Εγώ δεν έχω τον χρόνο να βρίσκομαι όπως οι κύριοι Γεωργιάδης και Μητσοτάκης 5 φορές την ημέρα στα κανάλια». 

«Μου κάνει μάθημα αυτός που απείχε από την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας;»

Δήλωσε επίσης ότι τόσο ο κύριος Μητσοτάκης όσο και ο κύριος Γεωργιάδης εφάρμοσαν τις πιο σκληρές πτυχές του μνημονίου, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί μεταρρύθμιση το να απολύεις από το δημόσιο ή τις καθαρίστριες και ο ίδιος είχε διαφωνήσει.

Για το εάν θεωρεί τον εαυτό του προσβεβλημένο από τα όσα έχουν ακουστεί από την πλευρά Μητσοτάκη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε: «Θεωρώ προσβλητικό το γεγονός πως ακούγεται από την πλευρά Μητσοτάκη πως ο κύριος Μεϊμαράκης δεν έχει πρόταση. Πρόταση υπάρχει και την έχω αναλύσει από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

»Το δεύτερο είναι πως κάποιοι μιλούν για την οργάνωση του κόμματος, ενώ είναι γνωστό πως προσωπικά από τα κομματικά απείχα από το 2009, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος και το 2015 υπήρξε εκπρόσωπος του κόμματος, σήμερα λέει πως δεν του αρέσει η οργάνωση που υπηρέτησε. 

»Επίσης θεωρώ ανεπίτρεπτο το γεγονός πως ενώ ήξερε ο κύριος Μητσοτάκης πως είχα προσωπικούς λόγους εχθές (προχθές) που δεν μου επέτρεψαν να είμαι στην Βουλή και γνωρίζει τις θέσεις μου για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο εδώ και καιρό όλος ο κόσμος γνωρίζει πως θα ψήφιζα, βγήκε σήμερα (χθες) να ζητήσει με τρόπο άκομψο επίσημη τοποθέτησή μου. Μου κάνει δηλαδή μάθημα αυτός που απείχε από την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας;» 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε, κλείνοντας, πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ενότητας. «Υπάρχει θέμα υπηρέτησης των αρχών μας. Αλλο τα πρόσωπα και άλλο η ενότητα. Στην Νέα Δημοκρατία όλοι είμαστε εθελοντικά, δεν μπορείς να εμποδίσεις κάποιον να φύγει εάν πιστεύει πως δεν αξιοποιείται».