Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η «θεολογία» του βιασμού και το προσχεδιασμένο εμπόριο γυναικών του ISIS



Λίγο πριν βιάσει το 12χρονο κορίτσι, ο μαχητής του Ισλαμικού Κράτους αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να της εξηγήσει πως αυτό που θα της έκανε δεν ήταν αμαρτία..

 Ήταν ένα μικρό κορίτσι που πίστευε σε άλλη θρησκεία από το Ισλάμ και το Κοράνι, είπε, όχι μόνο του έδινε το δικαίωμα να τη βιάσει αλλά συγχωρούσε και ενθάρρυνε την πράξη του.
Της έδεσε τα χέρια και τη φίμωσε.
Γονάτισε δίπλα στο κρεβάτι και προσευχήθηκε πριν βρεθεί πάνω της.

Όταν τελείωσε, γονάτισε ξανά για να προσευχηθεί, «ωραιοποιώντας» τον βιασμό με πράξεις θρησκευτικής αφοσίωσης.
«Του έλεγα συνέχεια πως πονάω, τον παρακαλούσα να σταματήσει», περιγράφει το μικροσκοπικό κορίτσι. «Μου είπε πως σύμφωνα με το Ισλάμ του επιτρεπόταν να βιάσει μια άπιστη. Πως με τον βιασμό μου έφτανε πιο κοντά στο Θεό», αφηγείται η 12χρονη σε συνέντευξή της στους New York Times από τον καταυλισμό προσφύγων όπου βρέθηκε με την οικογένειά τους αφότου απέδρασε ύστερα από 11 μήνες αιχμαλωσίας.

Ο συστηματικός βιασμός γυναικών και κοριτσιών της μειονότητας των Γεζίντι αποτέλεσε «πυρήνα» της ριζοσπαστικής θεολογίας των τζιχαντιστών και εφαρμόστηκε με μέθοδο και σχέδιο.
Για τη διακίνηση των γυναικών Γεζίντι φτιάχτηκε ουσιαστικά μια πλήρης υποδομή με δίκτυο αποθηκών όπου τα θύματα κρατούνταν, δωμάτια όπου οι ενδιαφερόμενοι τα επιθεωρούν και τα εμπορεύονται και ολόκληρο στόλο λεωφορείων με τα οποία μεταφέρονται.

Το 2014 απήχθησαν 5.270 Γεζίντι. Για να «διαχειριστεί» τους αριθμούς αυτούς το Ισλαμικό Κράτος ανέπτυξε πλήρεις γραφειοκρατικές διαδικασίες σeξουαλικής σκλαβιάς, συμπεριλαμβανομένων συμβολαίων επικυρωμένων από τα ισλαμικά δικαστήρια του ISIS. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε και ως «εργαλείο» στρατολόγησης ανδρών από τις βαθιά συντηρητικές μουσουλμανικές κοινωνίες όπου το σeξ είναι ταμπού και τα ραντεβού απαγορεύονται.
Επανειλημμένως, οι ηγέτες του ISIS εστίαζαν σε απομονωμένα και επιλεγμένα αποσπάσματα από το Κοράνι και άλλα ιερά βιβλία όχι μόνο για να δικαιολογήσουν τη βία αλλά και για να ερμηνεύσουν κάθε σeξουαλική επίθεση πνευματικά επωφελή.

«Κάθε φορά που ερχόταν να με βιάσει, προσευχόταν», περιγράφει η 15χρονη F. Που αιχμαλωτίστηκε στο βουνό Sinjar και πουλήθηκε σε έναν 20χρονο μαθητή.

«Μου έλεγε πως είναι ‘ibadah’», περιγράφει, όρος που σημαίνει στις ισλαμικές γραφές «προσκύνημα». «Μου έλεγε πως ο βιασμός μου είναι η προσευχή του στο Θεό. Του έλεγα πως αυτό που μου κάνει είναι λάθος και πως δεν θα τον φέρει πιο κοντά στο θεό. Μου έλεγε πως επιτρέπεται, είναι halal».


Η συστηματική σeξουαλική σκλαβιά στην οποία δραστηριοποιήθηκε το ISIS άρχισε τον Αύγουστο του 2014 όταν οι μαχητές του εισέβαλαν στα νότια του βουνού Sinjar στο Ιράκ, όπου ζουν οι Γεζίντι, μειονότητα που αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, οι άνδρες χωρίστηκαν από τις γυναίκες από την πρώτη στιγμή. Η ηλικία των αγοριών κρίθηκε από την… τριχοφυΐα τους, που τους έστελνε μαζί με τους ενήλικους. Σε κάθε χωριό τους μετέφεραν σε κοντινές εκτάσεις όπου τους εξανάγκαζαν να ξαπλώσουν στο χώμα και τους πυροβολούσαν…

Οι γυναίκες και τα κορίτσια επιβιβάστηκαν σε ανοιχτά φορτηγά. «Η επίθεση αφορούσε και τη σeξουαλική κατάκτηση εκτός από την εδαφική επέκταση», λέει στην εφημερίδα ο Matthew Barber, ειδικός των Γεζίντι στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η 15χρονη F. περιγράφει πώς το αυτοκίνητο της οικογένειάς της χάλασε ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν και βρέθηκαν αμέσως περικυκλωμένοι από βαριά οπλισμένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.


«Χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες. Η μητέρα μου, οι αδελφές μου κι εγώ μεταφερθήκαμε σε άλλη πόλη, εκεί μας χώρισαν και από τη μαμά μου. Τα νεαρά ανύπαντρα κορίτσια στριμώχτηκαν σε λεωφορεία, το ένα πάνω στο άλλο». Τα λεωφορεία ήταν λευκά και έγραφαν «Χατζ». Ήταν τα κυβερνητικά λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσκυνητών στη Μέκκα! Τα παράθυρά τους ήταν κλεισμένα με κουρτίνες που είχαν προσθέσει οι μαχητές για να μην φαίνονται οι επιβάτες τους- επειδή ήταν κορίτσια ή γυναίκες που δεν φορούσαν μαντίλα.

Τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στη Μοσούλη και συγκεκριμένα σε χώρο δεξιώσεων. Τα κρατούσαν σε απομόνωση για μέρες ή και για μήνες. Μετά τα στοίβαζαν και πάλι στα ίδια λεωφορεία για να τα στείλουν στη Συρία ή άλλες περιοχές του Ιράκ όπου τις πουλούσαν για σeξ.

«Ήταν 100% προσχεδισμένο», λέει ο Khider Domle, ακτιβιστής των Γεζίντι, «μίλησα με την πρώτη οικογένεια που έφτασε εκεί, ο χώρος είχε ήδη ετοιμαστεί για τις γυναίκες. Είχαν στρώματα, πιάτα, τροφή και νερό για εκατοντάδες».


Εκεί, όπως και σε άλλα σημεία συγκέντρωσης γυναικών- σκλάβων, οι μαχητές έκαναν πρώτα «απογραφή». Τα κορίτσια που γλίτωσαν περιγράφουν πώς οι μαχητές τους ζητούσαν να σηκωθούν όρθιες, να πουν τα ονόματά τους, αν ήταν παντρεμένες κι αν είχαν παιδιά.

Με άλλα 24 κορίτσια η F. μεταφέρθηκε σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ όπου άκουσε για πρώτη φορά της λέξη «sabaya». «Δεν ήξερα τι σήμαινε. Αργότερα μας εξήγησαν πως σήμαινε σκλάβα», εξηγεί.
Η διακίνηση γυναικών των μαχητών φαίνεται να αφορά μόνο γυναίκες Γεζίντι. Σύμφωνα με τον κ. Barber, αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν τους Γεζίντι πολυθεϊστές, με προφορική παράδοση παρά με γραπτά κείμενα. Στα μάτια του Ισλαμικού Κράτους αυτό τους κάνει τους χειρότερους άπιστους, ακόμα χειρότερους κι από τους Χριστιανούς ή τους Εβραίους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι Γεζίντι δεν είχαν καν το δικαίωμα να εξαγοράσουν την ελευθερία τους όπως οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι.

Τα πιο νεαρά και πιο όμορφα κορίτσια αγοράζονταν μόλις τις πρώτες εβδομάδες μετά την αιχμαλωσία τους. Οι μεγαλύτερες γυναίκες περιγράφουν πώς τις μετέφεραν από μέρος σε μέρος μέχρι να βρεθεί γι’ αυτές ενδιαφερόμενος αγοραστής…

Ορισμένες τις αγόραζαν… μαζικά. Οι αγοραστές τους τις φωτογράφιζαν και τους έδιναν αριθμούς για να τις προωθήσουν σε πιθανούς νέους αγοραστές…

«Μας έβαλαν σε ένα κτήριο και μας είπαν πως είχαν φέρει σε ‘αγορά Sabaya’», περιγράφει η 19χρονη Ι. Όταν έφταναν οι αγοραστές μετέφεραν τα κορίτσια ένα- ένα σε ξεχωριστό δωμάτιο. «Μας φώναζαν με το όνομά μας. Πριν μπούμε μας έβγαζαν οτιδήποτε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να καλυφθούμε. Εμένα με σήκωσαν τέσσερις φορές, με έβαλαν να περιστρέφομαι».

Οι ερωτήσεις τους ήταν πολύ προσωπικές και αφορούσαν ακόμα και την ακριβή ημερομηνία της τελευταίες περιόδου. Ο λόγος ήταν πως ο νόμος της Σαρία δεν επιτρέπει στον άνδρα να έρθει σε σeξουαλική επαφή με τη «σκλάβα» του αν εκείνη εγκυμονεί.

Μέσα στην τραγωδία υπήρξαν και οι «τυχερές» που αφήνονταν ελεύθερες. Το καθεστώς της σκλαβιάς ήταν αποτυπωμένο σε συμβόλαιο και οι μαχητές μπορούσαν να τους χαρίσουν την ελευθερία τους- με την υπόσχεση επουράνιας ανταμοιβής.

Μία 25χρονη περιέγραψε πως μια μέρα ο «ιδιοκτήτης» της της παρέδωσε το συμβόλαιο της ελευθερίας της λέγοντάς της πως είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ως βομβιστής αυτοκτονίας και σκόπευε να ανατιναχτεί, οπότε την άφηνε ελεύθερη. Το συμβόλαιο ήταν μάλιστα υπογεγραμμένο από τον δικαστή της επαρχίας του Ισλαμικού Κράτους.


Σύμφωνα με το ISIS, επιτρέπεται και το σeξ με χριστιανές και εβραίες που αιχμαλωτίζονται στον πόλεμο- ουσιαστικά η μοναδική απαγόρευση αφορά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πέραν αυτής δεν υπάρχει καμία. Ο βιασμός παιδιών θεωρείται αποδεκτός.

Μια 34χρονη γυναίκα που είχε αγοραστεί και βιαστεί επανειλημμένως από έναν Σαουδάραβα μαχητή στη Συρία αφηγήθηκε την τραγωδία της συν- κρατούμενής της που ήταν μόλις 12 χρονών και υφίστατο βιασμούς επί μέρες παρότι αιμορραγούσε βαριά.

«Της κατέστρεψε το σώμα, είχε πάθει μια σοβαρή λοίμωξη. Εκείνος όλο ερχόταν και με ρωτούσε ‘γιατί μυρίζει τόσο άσχημα;’ Κι εγώ του έλεγε, έχει πάθει εσωτερική λοίμωξη, πρέπει να τη φροντίσεις», περιγράφει. Εκείνος ωστόσο συνέχιζε να βιάζει το παιδί- πάντα προσευχόμενος πριν και μετά!

«Του είπα: είναι μόνο ένα κοριτσάκι», αφηγείται η γυναίκα, «μου απάντησε: ‘όχι, δεν είναι ένα κοριτσάκι. Είναι σκλάβα. Και ξέρει ακριβώς πώς να κάνει σeξ. Και το να κάνω εγώ σeξ μαζί της ευχαριστεί τον Θεό»…



Πηγή : newsbeast.gr


Βρήκαν στην Πύλο τον αρχαίο τάφο πολεμιστή από το 1500 π.Χ. - ΦΩΤΟ



Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο. Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια!  Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες (1000) ψήφους από πολύτιμους λίθους.



Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, μέσα στον οποίο είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.

Το ανάκτορο του Νέστορος στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ανασκάφηκε από τον Carl Blegen, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati. Η ανασκαφή του Blegen επικεντρώθηκε κυρίως στην ύστερη φάση του Ανακτόρου του Νέστορος και τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώιμη φάση του, δηλαδή πριν το 1300 π.Χ. είναι σχετικά λίγα. Επικεντρωμένοι κυρίως σε αυτή την πρώιμη σχετικά άγνωστη περίοδο, ο Davis και η Stocker ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό το Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής.



Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από το συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο. Στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικα άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό, μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους —κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός, περισσότεροι από πενήντα (50) σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές. Επίσης, τέσσερα (4) χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή. Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στον σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία.

Στα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από το φέρετρο περιλαμβάνονται: χάλκινες πρόχοι, μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λεπτές λωρίδες χαλκού προερχόμενες ενδεχομένως από την πανοπλία του πολεμιστή και διάτρητοι χαύλιοι αγριόχοιρου από το κράνος του πολεμιστή. Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη, αναφέρουν οι ανασκαφείς. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί την μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές. Σχολιάζοντας τη σπάνια ανακάλυψή τους, ο Jack L. Davis και η Sharon R. Stocker σημειώνουν ότι το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρουν το περασμένο καλοκαίρι στην ανασκαφή της Πύλου ήταν ένας μυκηναϊκός λακκοειδής τάφος.



Ήταν πράγματι μεγάλη τύχη η ανακάλυψή του δίπλα στο μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης και περιείχε πολλές ταφές. Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Cincinnati (Οχάϊο, ΗΠΑ) διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cincinnati στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το Louise Taft Semple Fund του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati και από ιδιώτες χορηγούς, όπως ο Ελληνοαμερικανός Φωκίων Ποταμιάνος, οι James H. Ottaway, Jr., Trustee of the American School Classical Studies at Athens και ο Robert McCabe, President of the Board of Trustees of the American School Classical Studies at Athens και η σύζυγός του Dina McCabe.


Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού
newsit.gr



Νεκρό γράμμα η ελληνική "υποψηφιότητα" για το Προολυμπιακό Μπάσκετ


O Νίκος Παπαδογιάννης αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί φάκελος για την ανάληψη του Προολυμπιακού τουρνουά.

O βιαστικός που ονειρεύεται ένα γεμάτο ΟΑΚΑ να χορεύει αγκαζέ με την «επίσημη αγαπημένη» και να πανηγυρίζει δίπλα της την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καλά θα κάνει να μαζέψει τα λάβαρα μέχρι νεωτέρας.

Η «υποψηφιότητα» της Ελλάδας για τη διοργάνωση ενός από τα τρία Προολυμπιακά τουρνουά είναι εικονική. Δεν έχει κατατεθεί φάκελος και ούτε πρόκειται.

Μόνο αν από κάποιο θαύμα εκταμιεύσει το –υπέρογκο- ποσό η Πολιτεία θα προχωρήσει το θέμα. Αλλά στις μέρες της χρεωκοπίας δεν γίνονται θαύματα.

«Δεν υπάρχει σάλιο», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ.Κοντονή προς τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας μπάσκετ.

Οφείλουμε να συμφωνήσουμε με τη στάση του. Όταν ο κόσμος γύρω μας καίγεται, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χτενίσματος. Καλύτερα να επενδυθούν τα χρήματα στην περίθαλψη των προσφύγων.

Η FIBA μετέτρεψε –ως συνήθως- τη διαδικασία σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική δαπάνη για κάθε τουρνουά υπολογίζεται (από τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς) να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος πιθανής οικονομικής κόντρας με πλούσιους ανταγωνιστές όπως η Τουρκία.

Η ρήτρα συμμετοχής στον διαγωνισμό ανέρχεται στα 20.000 ευρώ, ποσό που ξεπερνά κατά 20.000 ευρώ αυτό που θα μπορούσε να διαθέσει σήμερα η ΕΟΚ από τα ταμεία της.

Βεβαίως, η διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού τουρνουά στην Αθήνα θα φέρει και έσοδα, όπως έφεραν –τηρουμένων των αναλογιών- τα μικρά Ευρωμουντομπάσκετ του Ηρακλείου και του Βόλου.

Αλλά πόσα εισιτήρια και με τι αντίτιμο μπορεί να κόψει η Εθνική μπάσκετ σε 4 αγώνες με λ.χ. Ιταλία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Τυνησία; Και πόση διαφήμιση να μαζέψει ένα τέτοιο τουρνουά μέσα στη ντάλα του Ιουλίου;

Μπορεί το φετινό Ευρωμπάσκετ να κατάπιε όλη τη χώρα από πλευράς δημοφιλίας και τηλεθέασης, αλλά ήταν ποτισμένο με την αύρα μιας πληρέστατης, φιλόδοξης Εθνικής.

Στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016, η ομάδα μπορεί να εμφανιστεί αποδεκατισμένη και αποδυναμωμένη. Και δεν θα υπάρχει λαμπερό τρόπαιο να περιμένει αυτόν που θα κόψει το νήμα.

Πάει, πέρασε πια η εποχή που μας συγκινούσε ως φίλαθλο έθνος το ενδεχόμενο μίας πρόκρισης…

Δεν είναι πάντως οικτρή η οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας μπάσκετ, τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά την Εθνική Ανδρών.

Η πολύτιμη χορηγία της Eurobank θα φέρει στα ταμεία περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016, ενώ ισχύουν και για τη νέα χρονιά για την κάλυψη παράπλευρων εξόδων οι προσοδοφόρες συνεργασίες με την Aegean και τη Spalding.

Είναι όμως αδύνατο να εξοικονομηθεί το ποσό που ζητάνε οι αγιογδύτες της FIBA. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι κόπηκε το Προολυμπιακό τουρνουά σε τρία κομμάτια; Για το κέρδος και μόνο.

Οι τρεις διοργανωτές θα πληρώσουν γύρω στα 6 εκατομμύρια για να πάρουν το χρίσμα. Αν ήταν μοναχά μία η οικοδέσποινα, το ποσό θα έπεφτε αυτομάτως κατά τα δύο τρίτα.  

«Βάλε κι εμάς στους ενδιαφερόμενους και βλέπουμε», είχε πει ο Γ.Βασιλακόπουλος στον Μπάουμαν τις μέρες του Ευρωμπάσκετ.

Ο έστι μεθερμηνευόμενον, «και βλέπουμε αν θα βρούμε λεφτά». Εφ’όσον οι Φιμπαίοι βρήκαν αλλού κορόιδα, θα κάνουμε κι εμείς το κορόιδο.

Και θα ταξιδέψουμε με την Aegean στο Τορίνο ή στο Βερολίνο ή στο Βελιγράδι ή στην Πόλη ή στην Πράγα ή στο Τελ Αβίβ ή, ξέρω γω, στην Τεχεράνη, στη Μανίλα, στο Μέξικο Σίτι.

Εάν βρει κονδύλια το Μέχικο για να διοργανώσει Προολυμπιακό τουρνουά, θα διπλώσω το καπέλο μου σε σχήμα τσιμιτσάνγκα και θα το φάω, με μπόλικη τεκίλα για να γλιστράει…

Πριν από δύο χρόνια, η ΕΟΚ πήρε 800 χιλιάρικα από τη χορηγία της Eurobank και αγόρασε με αυτά την αυτόματη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και στο Ευρωμπάσκετ του 2015.

Η πρώτη ήταν χαμένη από χέρι λόγω της αποτυχίας στη Σλοβενία και η δεύτερη θα γινόταν περιπέτεια, αν παίζαμε αυγουστιάτικα προκριματικά με μισή ομάδα. Ήταν μία σωστή πρωτοβουλία, όσο κι αν φωνασκούσαν οι αντιρρησίες.

Πλέον, απαιτείται υπερδιπλάσιο ποσό και μόνο για την εντός έδρας διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού τουρνουά!

Ας κρατήσουμε καλύτερα τα λεφτά για να ασφαλίσουμε τον Αντετοκούνμπο, τον Κουφό και τους άλλους.

Αν και φοβάμαι ότι το ΝΒΑ θα βάλει πάγο στη συμμετοχή των παικτών του, τέσσερις ολόκληρους μήνες πριν το ξεκίνημα της επίσημης σεζόν…



ΥΓ: Λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ, έλαβα στο μέιλ μου την παρακάτω πρόταση, από αναγνώστη που αυτοχαρακτηρίζεται "ο τρελός του χωριού". Τρελός του χωριού κι εγώ, τη μεταφέρω εδώ και την προσυπογράφω:

"Εγώ λέω να βάλουν από ένα φραγκάκι όλοι οι πλούσιοι του μπάσκετ που επωφελούνται των Εθνικών ομάδων να πάρουμε το Προολυμπιακό.

Πού τον είδε τον Παπαπέτρου ο Ολυμπιακός; Στην Εθνική Νέων. Δεν νομίζω να έβλεπε Τέξας. Τους Τολιόπουλο και Μουράτο;

Ο Παναθηναϊκός πού είδε Λούντζη και Παπαγιάννη; (Δεν βάζω Χαραλαμπόπουλο είναι ειδική κατηγορία.) Ποιος βοήθησε τον Νικ Καλάθη πέρυσι με την τιμωρία στο ΝΒΑ να μην έχει τρεχάματα όταν ο ΠΑΟ καιγόταν να τον φέρει;

Η ΑΕΚ από πού μάζεψε Μωραϊτη, Τσαλμπούρη, Κατσίβελη, Σαρικόπουλο κλπ κλπ;

Ο Άρης με τους Ξανθόπουλο, Πελεκάνο να έχουν εμπειρίες της Εθνικής που τώρα τις καρπώνεται ο ίδιος ο Άρης.

Πόσοι έχουν επωφεληθεί δια των Εθνικών ομάδων και την απόκτηση παικτών;

Πόσοι έσπευσαν να αποκτήσουν τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που ήταν κατόρθωμα της ΕΟΚ (έστω από τα λίγα);

Πόσοι έσπευσαν να αποκτήσουν τον Μήτογλου;

Να βάλουν οι πλούσιοι από 300.000 χιλιάρικα (Αγγελόπουλοι, Γιαννακόπουλος, Μάκης Αγγελόπουλος, Λάσκαρης).

Λέω εγώ ο τρελός του χωριού....".


Νίκος Παπαδογιάννης
Πηγή :  gazzetta.gr



Όπλα, τόξα και εκρηκτικοί μηχανισμοί σε σπίτια συλληφθέντων της «Ομάδας Ε»



Ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκε η ασφάλεια στα σπίτια των συλληφθέντων της «Ομάδας Ε», που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα και ευθύνονται για τις δύο υποθέσεις εκρήξεων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στην Καλαμάτα και στο Μυστρά.

Ειδικότερα, για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν το Σάββατο το απόγευμα στην Καλαμάτα, πέντε άτομα 25, 28, 30, 34 και 52 ετών, από τους οποίους ο 52χρονος είναι κάτοικος Καλαμάτας και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Δράμας και της Χαλκιδικής κι αποτελούν το σκληρό πυρήνα της οργάνωσης.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε ότι η ομάδα των πέντε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, τοποθέτησαν δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και προκάλεσαν εκρήξεις, αρχικά σε αύλειο χώρο της τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στην πλατεία, στο Μυστρά.


Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν να προκληθούν υλικές ζημιές στον αύλειο χώρο του υποκαταστήματος της τράπεζας και σε τζαμαρία εισόδου απέναντι κτηρίου, στην Καλαμάτα, ενώ στο Μυστρά προκλήθηκαν ζημιές, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όπου ακρωτηριάστηκε το χέρι του αγάλματος.

Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες είχαν αναγράψει με σπρέι, χρώματος μαύρου, το σύμβολο της οργάνωσης, το οποίο αποτελούνταν από σταυρό και δύο αντίρροπα έψιλον.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκε στα σπίτια των συλληφθέντων στην Καλαμάτα και στη Δράμα, καθώς και σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν,

τέσσερις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί,
τέσσερα κυνηγητικά όπλα, από τα οποία το ένα είχε ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα,
τρία τόξα και
δύο βαλλίστρες,
ποσότητα χασίς 10,2 γραμμαρίων,
νιτρική αμμωνία, βάρους τριών κιλών περίπου,
περισσότερα από δυόμιση χιλιάδες φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
43 βέλη,
δύο γεμιστήρες πιστολιού,
δύο τσεκούρια,
ένα σπαθί,
μαχαίρια και σουγιάδες,
μια σιδερογροθιά και δύο γκλόμπς,
89 καπνογόνα - βεγγαλικά,
τρείς συσκευές ενδοεπικοινωνίας,
ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
κινητά τηλέφωνα,
τρείς κουκούλες τύπου full face,
φόρμες στρατιωτικού τύπου,
γάντια, τζάκετ,
διάφορα είδη «επιχειρησιακού» εξοπλισμού, όπως θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.α.,
διάφορα έγγραφα και σημειώσεις και
δύο αυτοκίνητα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Επιπλέον προέκυψε ότι, οι συλληφθέντες τοποθέτησαν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πραγματοποίησαν τις εκρήξεις, προκειμένου να «εκπληρώσουν» την ιδεολογική βάση και το σκοπό ομάδας, που δημιούργησε ο 52χρονος από το έτος 2009 και στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.


Οι συλληφθέντες με τη κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα, τα βεγγαλικά και τα ναρκωτικά, οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος άλλαξε το κατηγορητήριο και τους άσκησε δίωξη για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Καλαμάτας.

Οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν στον Ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη, οι συλληφθέντες ομολόγησαν την συμμετοχή τους στην τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών και στην ιδεολογική οργάνωση, η οποία έχει ιδεολογικά μέλη στην Τρίπολη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η οργάνωση έχει δημιουργηθεί από το 2009, πιστεύουν στο θεό Ζευς και συνελήφθη ο σκληρός πυρήνας.


Οι δύο μηχανισμοί που τοποθετήθηκαν κι εξερράγησαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τις αρχές ήταν η πρώτη ένοπλη δράση της οργάνωσης και σχεδίαζαν επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο κτήριο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, στο δικαστικό μέγαρο και γενικότερα σε κτήρια που στεγάζονται θεσμοί, αλλά και σε οικονομικούς στόχους.

Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την ασφάλεια, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη ή στο σχεδιασμό και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.



Πηγή : Ελληνική Αστυνομία


Τρόμος στην προσγείωση για αεροσκάφος της BA



Πανικός για τους επιβάτες και το πλήρωμα πτήσης αεροσκάφους που προσγειώθηκε ακουμπόντας στο φτερό του σε αεροδρόμιο στην νότια Αφρική.

Ο πιλότος τους ενημέρωσε λίγο πριν την προσγείωση πως το αριστερό σύστημα που κατεβαίνουν οι ρόδες είχε χαλάσει.

Ο Warren Mann, επιβάτης της πτήσης, δήλωσε στο Traveller24, πως είδε σπινθήρες από την αριστερή πλευρά του Boeing καθώς το αεροπλάνο "έξυνε" όλο τον διάδρομο στο Διεθνές Αεροδρόμιο OR Tambo στο Γιοχάνσεμπουργκ με το φτερό του.

Στον διάδρομο είχαν σπεύσει σωστικά συνεργεία σε περίπτωση πυρκαγιάς, με τους 94 επιβάτες να βγαίνουν από σκάλα έκτακτης ανάγκης.

Η Comair επιβεβαίωσε πως η πτήση BA6234 από το Port Elizabeth με 6 μέλη πλήρωμα και 94 επιβάτες είχε πρόβλημα κατά την προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο OR Tambo. "Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα αποβιβάστηκαν με ασφάλεια χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο κτίριο του τερματικού σταθμού και εξυπηρετούνται από το προσωπικό της εταιρείας. Το αεροσκάφος εκτελούσε τις τυποποιημένες διαδικασίες προσγείωσης όταν το πλήρωμα παρατήρησε μια ασυνήθιστη δόνηση που ακολουθήθηκε από την κατάρρευση του αριστερού συστήματος προσγείωσης. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μετέβησαν άμεσα στο σημείο και βοήθησαν τους επιβάτες και το πλήρωμα να αποβιβαστούν με ασφάλεια".





Πηγή : Dailymail


Μας ζητάνε να δηλώσουμε τους βαπτιστικούς σταυρούς και τις βέρες μας



Ετοιμαστείτε για έλεγχο στα σπίτι μας

Σύμφωνα με την Real news το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο και μάλιστα το έχει στείλει στους δανειστές για έγκριση.

Μόλις περάσει το νομοσχέδιο θα πρέπει να δηλώνονται στο πόθεν έσχες τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που κάθε πολίτης έχει στο σπίτι του, αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων του.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να δηλώνονται:


  • Τα περιεχόμενα των θυρίδων σε τράπεζες και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικο
  • Τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμοι λίθοι
  • Τα μετρητά που βρίσκονται στο σπίτι θα πρέπει αν δηλώνονται αν ξεπερνούν τα 15. 000 ευρώ και τα τιμαλφή - κοσμήματα και αντίκες της γιαγιάς - αν ξεπερνούν τα 30. 000, ανά οικογένεια




Νέα γκάφα Φίλη: Φτωχός είναι ο πρωθυπουργός; Είναι εύπορος και προνομιούχος



Σειρά από γκάφες κάνει ο Νίκος Φίλης, ειδικά ως υπουργός Παιδείας. Μετά τις «πενταροδεκάρες» για το ΦΠΑ στα ιδιωτικά, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε εύπορο και προνομιούχο τον πρωθυπουργό γιατί στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.

Συγκεκριμένα ο κ.Φίλης μιλώντας στο REAL FM και τον Νίκο Στραβελάκη σχετικά με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει τα παιδιά του στο ιδιωτικό, είπε:

«Φτωχός είναι; Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; τι ερώτηση είναι αυτή που μου κάνετε. Με μία έννοια είναι στους προνομιούχους οικονομικά. Έχει εισόδημα 70-80.000 ευρώ τον χρόνο. Δουλεύει και η γυναίκα του».

«Ένας που έχει 60.000 και 70.000 εισόδημα τον χρόνο, δεν είναι φτωχός. Δίνει 7.000, 10.000-17.000 ευρώ τον χρόνο στα ιδιωτικά. Δεν απαντάω στο πρόβλημα που έχει μια εύπορη οικογένεια. Δουλειά του υπουργού να διασφαλίσει το κατά το δυνατόν αξιόπιστο σχολείο για όλα τα παιδιά».

 «Δεν υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι»
Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι την μεγάλη πλειοψηφία ενδιαφέρει η δημόσια ευθύνη, καθώς και ότι είναι υπόθεση της κάθε οικογένειας που θέλει να στέλνει το παιδί της στο ιδιωτικό σχολείο, να πληρώνει και το κόστος. Μάλιστα, συνέστησε στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών να μοιραστούν το κόστος με τους γονείς. «Να μην συμπεριφέρονται σαν να έχουν μαγαζί σούπερ μάρκετ», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι, όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι», είπε ο κ.Φίλης



Πηγή:  iefimerida.gr 


Μεϊμαράκης: Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες παρά την όποια ανεπάρκεια των κυβερνώντων



Τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες παρά "την όποια ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων", εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Σήμερα, όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε Μακεδόνες. Όλοι οι Έλληνες τιμούμε την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης, τιμούμε όλους εκείνους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους, πότισαν με αίμα τούτη τη γη για να είμαστε ελεύθεροι και για να έχουμε εθνική αξιοπρέπεια. Τιμούμε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τον ελληνικό στρατό, ο οποίος έγραψε ένδοξες σελίδες στην ιστορία του έθνους. 

Ταυτόχρονα όμως σήμερα είναι και η γιορτή του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου και με ευλάβεια ήρθαμε στο ναό γιατί αισθανόμαστε ότι χριστιανοσύνη και Ελλάδα συμπορεύονται, πάνε μαζί. Γι' αυτό ακριβώς με πίστη στο Θεό, με πίστη στην πατρίδα, με πίστη στη δημιουργικότητα των Ελλήνων, παρά την όποια ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σήμερα, εμείς θεωρούμε ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Χρόνια πολλά στο Δημήτρη και τη Δήμητρα, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, που σήμερα αισθάνονται Μακεδόνες».


Δεκαήμερο εκπτώσεων από την 1η Νοεμβρίου



Προσπάθειες μήπως και κάνει λίγο τζίρο η αγορά.

Την 1η Νοεμβρίου 2015 ξεκινάει η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος που θα διαρκέσει 10 μέρες και όπως υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε εγκύκλιό της προς τα μέλη της: "τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου".

Η ΕΣΕΕ απέστειλε στα μέλη της εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2015, υπενθυμίζοντας τα κάτωθι:

Οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ' ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Κυριακή, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00.

Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας να ενημερώσουν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.



Πηγή


Οι μεθυστικές αναθυμιάσεις ενός αλκοολικού κομήτη



Ο Lovejoy απελευθερώνει οινόπνευμα που αντιστοιχεί σε 500 μπουκάλια κρασί ανά δευτερόλεπτο

Οινόπνευμα που αντιστοιχεί σε 500 μπουκάλια κρασί ανά δευτερόλεπτο -ακόμα και το πιο γερό ποτήρι δεν θα μπορούσε να καταναλώσει ολόκληρη την παραγωγή του κομήτη Lovejoy, ο οποίος γέμισε πέρυσι το Ηλιακό Σύστημα με τις αναθυμιάσεις του.

Ο κομήτης

Ο Lovejoy, επισήμως γνωστός ως C/2014 Q2, ήταν περαστικός επισκέπτης στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα και έγινε ο λαμπρότερος κομήτης από το 1997 όταν έφτασε στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο τον περασμένο Ιανουάριο.
Στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του τον Ιανουάριο, η κοσμική χιονόμπαλα απελευθέρωνε γύρω στους 20 τόνους νερού ανά δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν καθαρό νερό, αλλά ένα ελαφρύ αλκοολούχο κοκτέιλ και μάλιστα αρκετά γλυκό, αποκαλύπτει τώρα η ανάλυση των φασματογραφικών παρατηρήσεων. «Διαπιστώνουμε ότι ο κομήτης Lovejoy απελευθέρωνε κάθε δευτερόλεπτο όσο αλκοόλ υπάρχει σε περισσότερα από 500 μπουκάλια κρασί» αναφέρει ο Νικολά Μπιβέρ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Science». Δεδομένου ότι η αιθυλική αλκοόλη και τα σάκχαρα που ανιχνεύθηκαν είναι οργανικές ενώσεις, τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι οι κομήτες έφεραν στη Γη τα δομικά συστατικά της ζωής, επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Τα υλικά

Οργανικά υλικά ανιχνεύθηκαν εξάλλου και στον κομήτη 67P που μελετά η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta. Οι κομήτες, σώματα από σκόνη, βράχια και πάγους νερού και άλλων ουσιών, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και μπορούν να προσφέρουν στοιχεία για το σχηματισμό της Γης.

Τα οργανικά υλικά που περιέχουν πιθανότατα σχηματίστηκαν με τον βομβαρδισμό απλούστερων ουσιών από την ακτινοβολία ενός νεογέννητου Ήλιου. Σήμερα οι περισσότεροι κομήτες πιστεύεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λεγόμενο Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό σύννεφο από παγωμένα σώματα που εκτείνεται σε απόσταση ενός έτους φωτός από τον Ήλιο. Περιστασιακά, βαρυτικές διαταράξεις βγάζουν κομήτες από την κανονική τροχιά τους και τους στέλνουν προς τον Ήλιο. Ο μεθυσμένος Lovejoy είχε 11.000 χρόνια να πλησιάσει τη γειτονιά μας, θα επιστέψει όμως σε περίπου 8.000 χρόνια.



Πηγή : tovima.gr


Παυλόπουλος: Αυταπόδεικτη η ελληνικότητα της Μακεδονίας



Δύο διδάγματα για τον ελληνισμό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, το πρώτο, «εμπνέει το έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης, αλλά την πίστη στα ιδανικά του και τη μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της πατρίδας», και το δεύτερο, αφορά «την αυταπόδεικτη και αυτονόητη ελληνικότητα της Μακεδονίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με τη ζωή του, το μαρτύριό του και την επέκεινα μνήμη του.

»Δύο διδάγματά του είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επίκαιρα για τον Ελληνισμό, και όχι μόνον:

»Πρώτον, το δίδαγμα της αυταπόδεικτης και, γι' αυτό, αυτονόητης Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Την οποία η σκέπη του Αγίου Δημητρίου προστατεύει, διαχρονικώς, ιδίως έναντι των Σλάβων, ήδη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Με κορύφωση της προστασίας αυτής την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, την ημέρα της εορτής του.

»Και, δεύτερον, το δίδαγμα της "εν τω σταδίω", ύστερα από την ευλογία του φυλακισμένου Αγίου Δημητρίου, νίκης του Νέστορος επί του Λυαίου. Δίδαγμα που εμπνέει το Έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης αλλά την πίστη στα ιδανικά του και την μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της Πατρίδας.

»Χρόνια πολλά και καλά. Ζήτω η Θεσσαλονίκη, η αιώνια Πρωτεύουσα της Μακεδονίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου λίγα λεπτά μετά τις 11, όπου το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία τον χειροκρότησε.

Άγημα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων τού απέδωσε τιμές και έψαλλε τον εθνικό ύμνο.  Στην είσοδο του ναού, τον κ. Παυλόπουλο υποδέχτηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμο.
Τη δοξολογία παρακολούθησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές (Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου), η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα μέτρα ασφαλείας φέτος ήταν πολύ πιο ήπια από τα προηγούμενα χρόνια, τα κάγκελα λιγότερα και οι πιστοί έμπαιναν στην εκκλησία χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές και να ελέγχεται η ταυτότητά τους.


Πηγή : ethnos.gr


Η Τρόικα δεν έχει απαιτήσει ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά ο Φίλης επιμένει ότι η τρόικα δίνει εντολές



Τελικά ποίος κοροϊδεύει ποιόν;

Η τρόικα είπε ότι εμείς δεν είπαμε για ΦΠΑ στην παιδεία  και η κυβέρνηση μέσο του Φίλη ενημερώνει ότι...

Φίλης: Είμαστε σε συνεννόηση με την Κομισιόν για τον ΦΠΑ

Διαβάζουμε στον skai.gr και δεν ξέρουμε ποιόν να πιστέψουμε

«Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση» λέει ο υπουργός Παιδείας Ν.Φίλης τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά κάποιες χιλιάδες πολίτες. «Δεν είμαι στην τσέπη του καθενός, όμως πιστεύω ότι όποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700», όπως πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης μιλώντας στoν Αlpha.

Ο κος Φίλης υπογράμμισε: «Έχουμε ανακοινώσει τη δική μας πρόθεση, συντόμως θα υπάρξει συνεννόηση με την πλευρά της Κομισιόν και την πλευρά των πιστωτών, η Κομισιόν προφανώς θα μας πει τη δική της άποψη. Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει φόρους που να είναι έξω από τη συμφωνία».

Ο  υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι σημαντικό γιατί αφορά κάποιες χιλιάδες πολίτες.

Πρόσθεσε όμως ότι «είναι αντιστροφή των ιεραρχήσεων να συζητούμε τόσο καιρό αυτό το θέμα και όχι το μείζον που είναι η ανάγκη αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, πρέπει να εμπιστευτούμε το δημόσιο σχολείο. Όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο και δικαίωμά του καμία αντίρρηση προφανώς το πηγαίνει για πολλούς λόγους», είπε και πρόσθεσε ότι «αναλαμβάνει και το κόστος αυτής της επιλογής».

Συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι να ενισχύσει την εποπτεία του Δημοσίου στο ιδιωτικό σχολείο.

Για τη λέξη “πενταροδεκάρες” επανέλαβε ότι ήταν σχήμα λόγου. «Δεν είμαι στην τσέπη του καθενός, όμως πιστεύω ότι όποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700».








Η Τουρκία σε ειδική ζώνη ώρας του Σουλτάνου Ερντογάν



Μπερδεμένοι οι Τούρκοι πέρασαν την Κυριακή ρωτώντας «τι ώρα είναι;» καθώς τα αυτόματα ρολόγια... αψήφησαν κυβερνητική «εντολή» να καθυστερήσει η μετάβαση από την θερινή στη χειμερινή ώρα έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Ενώ η Ευρώπη γύρισε τους δείκτες μία ώρα πίσω, η Τουρκία παρέμεινε στη θερινή ώρα με απόφαση της κυβέρνησης ώστε να επωφεληθούν οι εκλογείς από το φως όταν προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Η ώρα θα αλλάξει στις 4 τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου.

Όμως, τα αυτόματα ρολόγια, υπολογιστές και smartphones άλλαξαν παρ' όλα αυτά την ώρα με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση.

Το hashtag #saatkac (τι ώρα είναι;) πήρε φωτιά στο Twitter. Οργισμένα και ειρωνικά σχόλια κατέκλυσαν το Διαδίκτυο με πολλούς χρήστες να συνδέουν απευθείας την οδηγία για αναβολή της μετάβασης στη χειμερινή ώρα με την αυταρχική φιγούρα του Ταγίπ Ερντογάν.

«Βρισκόμαστε σε ειδική 'ώρα Ερντογάν'», «Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η Τουρκία είναι σε EST... Erdogan Engineered Standard Time», είναι κάποια από τα μηνύματα των χρηστών.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει και στο παρελθόν την αλλαγή της ώρας επικαλούμενη σημαντικά εθνικά γεγονότα.



Newsroom ΔΟΛ


Προσέξτε που παρκάρετε! Η Δημοτική Αστυνομία κόβει ξανά κλήσεις



Επέστρεψαν και αυτή τη φορά δεν θα σας κάνουν απλά μια σύσταση. Θα πάρετε κλήση. Ο λόγος για τη δημοτική αστυνομία της Αθήνας που επανέρχεται στους δρόμους κανονικά.

Από σήμερα λοιπόν 391 Δημοτικοί Αστυνομικοί βγαίνουν ξανά στους δρόμους της Πρωτεύουσας με τα μπλοκάκια στα χέρια και έτσι καλό είναι για να μην βρείτε... ροζ χαρτάκι να φροντίσετε να έχετε τη σχετική κάρτα για τους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης...


Πηγή


ΟΑΕΔ: 8,5 εκατ. ευρώ έγιναν «καπνός» από τα ταμεία - Ποιος ο ρόλος προϊστάμενου του οργανισμού




Πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για «ριφιφί» στα ταμεία του ΟΑΕΔ, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».

Ο ογκώδης φάκελος έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την πρωτοφανή υπόθεση. Στο στόχαστρό τους έχει μπει προϊστάμενος τμήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού, ο οποίος φέρεται να έχει διαχειριστεί εκατοντάδες εντάλματα πληρωμών και να έχει εισπράξει ο ίδιος μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα, σε βάρος του προϊσταμένου του ΟΑΕΔ η Εισαγγελία έχει στα χέρια της και δεύτερο πόρισμα, που αφορά χορήγηση εσωτερικού δανείου, ύψους 84.000 ευρώ, που φέρεται να έλαβε με παράτυπο και παράνομο τρόπο, με την εκταμίευση του ποσού να γίνεται χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, ενώ δεν υπήρχε καν σύμβαση του δανείου.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες και σε βάρος του προϊσταμένου διενεργούνται δύο ανεξάρτητες ΕΔΕ, παράλληλα με την ποινική διερεύνηση των δύο υποθέσεων από τους εισαγγελείς. Αμεση ήταν και η αντίδραση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εργασίας, που έθεσε σε αργία τον προϊστάμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αναμένεται να κάνει απαιτητό από τον προϊστάμενο το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ πριν ακόμα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Βάσει της υψηλής θέσης που κατείχε στον Οργανισμό θεωρείται από τον νόμο «δημόσιος υπόλογος», που σημαίνει ότι όποιος διαχειρίζεται, έστω και χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, χρήματα που ανήκουν στο Δημόσιο οφείλει να καλύψει το ποσό οποιουδήποτε ελλείμματος, ακόμα και αν δεν έγινε από τον ίδιο.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, τα χρήματα «έκαναν φτερά» κατά το διάστημα 2007 έως και 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους του, ο προϊστάμενος ήταν συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ με ισχυρές πολιτικές γνωριμίες... Ενα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου τον περασμένο Μάιο.

Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ τελούσε εν αδεία όταν πάνω στο γραφείο του ένας υφιστάμενός του εντόπισε ένα ένταλμα πληρωμής. Ο συνεπής υπάλληλος θέλησε να τακτοποιήσει το άγνωστο έγγραφο και το «πέρασε» εντός του συστήματος πληρωμών. Το παράτυπο ένταλμα χτύπησε «καμπανάκι» στον ΟΑΕΔ και ενημερώθηκε άμεσα η διοίκηση στην Αθήνα, η οποία και διέταξε εξονυχιστική έρευνα.

Ο πρώτος έλεγχος εντόπισε επτά χρηματικά εντάλματα πληρωμής, στα οποία ο εν λόγω προϊστάμενος εμφανιζόταν ως δικαιούχος δανείων προσωπικού, συνολικού ύψους 84.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε σειρά παρανομιών τόσο ως προς την έκδοση όσο και ως προς την εκτέλεση των ενταλμάτων.

Ο προϊστάμενος τμήματος είχε στήσει το κόλπο για να αποσπά τα χρήματα πλαστογραφώντας ή υποκλέπτοντας τη σφραγίδα της διοίκησης. Για τα χρηματικά εντάλματα δεν είχε γίνει απολύτως καμία νόμιμη διαδικασία, δεν υπήρχε καν σύμβαση δανείου ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο συνδικαλιστής είχε πάρει το ποσό των 84.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι ήταν «δάνεια προσωπικού» και εξαργύρωσε τα εντάλματα στην τράπεζα. Μετά τον έλεγχο και την αποκάλυψη της παράνομης ενταλματοποίησης των 84.000 ευρώ το κλιμάκιο των επιθεωρητών κάλεσε τον προϊστάμενο σε απολογία. Εκείνος παραδέχθηκε όλες τις παράνομες πράξεις του και προσπάθησε να πέσει στα μαλακά επιστρέφοντας ολόκληρο το ποσό που είχε υπεξαιρέσει.

Ομως η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έκανε αποδεκτή την επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε σε έλεγχο όλων των ενταλμάτων που είχε διαχειριστεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος, προκειμένου να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο». Εναν μήνα μετά την αποκάλυψη του πρώτου σκανδάλου υπεξαίρεσης, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τρύπα στα ταμεία ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Ομολόγησε για τις 84.000

Εκτός από την υπόθεση με τα δάνεια προσωπικού ο προϊστάμενος είχε στήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κόλπο και ίσως γι' αυτό τον λόγο να έσπευσε να ομολογήσει την υπεξαίρεση των 84.000 ευρώ, ούτως ώστε να μην αποκαλυφθεί το μεγάλο «ριφιφί» στα ταμεία του ΟΑΕΔ. Τέσσερις αναφορές της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ προς τη διοίκηση του Οργανισμού ανέφεραν ότι παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Ο πρώτος έλεγχος έγινε την 1η Ιουλίου του 2015 και στη συνέχεια έγινε ανάθεση της υπόθεσης στη Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΟΑΕΔ.

Κατά το διάστημα 7 με 9 Ιουλίου 2015 έγινε έκτακτος έλεγχος και επαληθεύτηκε το τεράστιο κενό στα ταμεία του Οργανισμού.

Στις 24 Ιουλίου απεστάλη το τελικό πόρισμα -έχει σταλεί και στην Εισαγγελία-, το οποίο αναφέρει ότι για τα έτη 2007 έως και 2014 εντοπίστηκαν παράτυπα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν διπλά χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, εντολές πληρωμής από αναρμόδια υπηρεσία, απουσία μέρους παραστατικών, παρατυπίες, αλλά κυρίως καταβολή μετρητών από τραπεζικά ιδρύματα προσωπικά στον προϊστάμενο, ο οποίος εμφανιζόταν ως δικαιούχος των εκπαιδευτικών.
Επίσης βρέθηκαν και εντάλματα πληρωμής προερχόμενα από δικαστικές αποφάσεις, για τα οποία δεν βρέθηκαν παραστατικά κατάθεσης των χρημάτων στον λογαριασμό των δικαιούχων, ενώ όπως προέκυψε ήταν υπάλληλοι που είτε είχαν πάρει μετάθεση, είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν βγει στη σύνταξη.

Πλαστογραφημένες σφραγίδες

Σύμφωνα με το πόρισμα που έχει συντάξει το κλιμάκιο των επιθεωρητών και ελέγχουν ενδελεχώς οι εισαγγελείς, ο προϊστάμενος τμήματος του ΟΑΕΔ φέρεται να είχε προβεί σε σειρά παράτυπων ενεργειών, εκδίδοντας περισσότερα από 700 εντάλματα πληρωμών που συνοδεύονταν από χαρτιά που έφεραν πλαστογραφημένες ή υποκλαπείσες σφραγίδες διευθυντών ή αναπληρωτών.
Οπως φαίνεται το κόλπο είχε γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να παρουσιάζονται ως νόμιμα όλα τα εντάλματα και τα σχετικά έγγραφα, για να μην κινεί τις υποψίες των Οικονομικών Υπηρεσιών η εξαργύρωσή τους.

Μάλιστα ως δικαιούχοι των χρηματικών ποσών είχαν επιλεγεί υπάλληλοι του Οργανισμού που κατά τον έλεγχο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί εάν αυτοί είχαν όντως εισπράξει τα χρήματα ή αν υπεξαιρέθηκαν από τον προϊστάμενο του τμήματος.

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ

Τον «δένει» και η ΕΔΕ για την είσπραξη των χρημάτων

Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι από την ΕΔΕ που διενεργεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ για την υπόθεση έχει προκύψει ότι η τράπεζα που πλήρωσε τα εντάλματα έχει απαντήσει στους επιθεωρητές ότι όλα τα χρήματα τα εισέπραξε μετρητοίς ο προϊστάμενος.
Η Εισαγγελία, που έχει στα χέρια της τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, θα ερευνήσει αν τα 8,5 εκατ. ευρώ «εξαφανίστηκαν» από τα ταμεία του ΟΑΕΔ με δόλο ή από αμέλεια. Ωστόσο, για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 84.000 ευρώ που έβαλε στην τσέπη και επέστρεψε αργότερα, ο προϊστάμενος παραδέχθηκε πλήρως την πράξη του και «ομολόγησε» τις παρανομίες στις οποίες προέβη για να εκδώσει εντάλματα πληρωμής στο όνομά του ως «δάνειο προσωπικού».

Επίσης είναι βέβαιο ότι έχει εξαφανιστεί το αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ και ότι συνέβη από το τμήμα του, με φακέλους τους οποίους έχει χειριστεί προσωπικά ο ίδιος, ενώ εμφανίζεται να έχει εισπράξει σε μετρητά αρκετά από τα εντάλματα.
Σύμφωνα με πηγές από την Εισαγγελία, αναμένεται και η ΕΔΕ του ΟΕΑΔ για την υπόθεση αυτή, για να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και να ανατεθεί ο φάκελος σε ανακριτή, ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

Τα στοιχεία

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΔΕ έχει αρκετά στοιχεία που φαίνεται να «καίνε» τον προϊστάμενο τμήματος του ΟΑΕΔ, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που τον εμπλέκουν με εκταμίευση μέρους του μυθικού ποσού, ενώ σχολιάζουν ότι από τα ευρήματα των οικονομικών ελεγκτών αλλά και το ύψος του ποσού που καταλογίζεται ως έλλειμμα φαίνεται απίθανο να εμφανίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όλα τα εντάλματα έχουν εκταμιευθεί με νόμιμο τρόπο.

Επιπροσθέτως, βάσει νόμου οφείλει να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό-μαμούθ, ασχέτως αν αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε δόλος και υπεξαίρεση, αλλά αμέλεια.

Η επόμενη κίνηση των εισαγγελικών αρχών είναι να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου και να διαπιστωθεί αν στους λογαριασμούς υπάρχουν τα 8,5 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ που έγιναν καπνός.



Πηγή: ethnos.gr


Ληστεία μετά... συγγνώμης σε ψιλικατζίδικο στη Λάρισα



Άρπαξε 100 ευρώ με την απειλή μαχαιριού, ζήτησε... συγχώρεση και το έφυγε τρέχοντας

Ζήτησε και… συγνώμη από το θύμα του ο νεαρός ληστής που «χτύπησε» ένα κατάστημα ψιλικών ειδών στη συνοικία της Νέας Πολιτείας στη Λάρισα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη η τρομοκρατημένη εργαζόμενη!

Ο δράστης μπήκε ως πελάτης στο κατάστημα και είπε στην πωλήτρια ότι ήθελε να αγοράσει τσιγάρα. Όταν η 42χρονη σηκώθηκε για να του δώσει το πακέτο που ζήτησε, ο νεαρός έβαλε «χέρι» στο συρτάρι της ταμειακής μηχανής και άρπαξε από μέσα 100 ευρώ. Η γυναίκα τον είδε, αλλά δεν αντέδρασε καθώς διαπίστωσε ότι κρατούσε μαχαίρι.

Τότε, ο δράστης της ζήτησε να… τον συγχωρέσει και έφυγε τρέχοντας από το μαγαζί! Με την ψυχή στο στόμα, η υπάλληλος ειδοποίησε την Αστυνομία που ξεκίνησε αμέσως έρευνες αναζητώντας το νεαρό ληστή, αλλά εκείνος είχε προλάβει να εξαφανιστεί.


Πηγή 


Καλαμάτα: Στον Εισαγγελέα τα μέλη της Ομάδας Έψιλον



Επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε Εισαγγελία, Αστυνομία, Εφορία και άλλες κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες, είχε σκοπό να κάνει η «Ομάδα των 5», που συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και παραδέχθηκαν τις εκρήξεις στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Κων. Παλαιολόγου στον Μυστρά.

Όπως αναφέρει το tharrosnews.gr, το βράδυ της Κυριακής και οι πέντε οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη και τις επόμενες ημέρες θα απολογηθούν στην Ανακρίτρια. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν 52χρονο ηλεκτρονικό που τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Καλαμάτα και τέσσερις νεαρούς από τη Δράμα, ηλικίας από 28 έως 34 ετών. Ηγετικό ρόλο φαίνεται να έχει ο 52χρονος Καλαματιανός, ενώ παρουσιάζονται ως μέλη της Ομάδας Ε.

Εξήγησαν την επίθεση με τον εκρηκτικό μηχανισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως εναντίωση στο κεφάλαιο και τη μασονία και στο άγαλμα του Παλαιολόγου ως εναντίωση κατά του Βυζαντίου. Επέλεξαν, όπως υποστηρίζουν την Καλαμάτα για την ιστορικότητά της και επειδή από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση. Στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν βρέθηκε πλούσιος εξοπλισμός για να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, όπως παραδέχθηκαν πως είχαν σκοπό.

Ειδικότερα, αποκάλυψαν στους αστυνομικούς που τους ανέκριναν, πως στόχος τους ήταν να διαμένουν μόνιμα στο βουνό (είχαν εφοδιασθεί και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό) και να κατεβαίνουν μόνο για να υλοποιήσουν κάποιοι νέο χτύπημά τους και να επιστρέφουν στο βουνό, με επίκεντρο των επιθέσεών τους την Καλαμάτα. Μάλιστα για την υλοποίηση των πρώτων τους επιθέσεων βρίσκονταν στην Καλαμάτα, εδώ και περίπου μια εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν όλα τα σχέδιά τους, καθώς πριν προλάβουν να φύγουν για το βουνό, είχαν ήδη πέσει στα χέρια της Ασφάλειας Καλαμάτας, η οποία άμεσα και με σωστές κινήσεις αξιοποίησε όλα τα στοιχεία και πρόλαβε χειρότερες καταστάσεις.



Πηγή : zougla.gr


Τσίπρας: Αποκρούσαμε την παράλογη πρόταση για δημιουργία κωμόπολης προσφύγων



Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της χθεσινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πρώτη παράλογη πρόταση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. «Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε - οπως ισχύει και τώρα - η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ. Ο έλεγχος των ροών προς τα βόρεια σύνορα θα γίνεται από τις ελληνικές αρχές. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προφύγων. Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε κατανόηση έναντι της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του διαδρόμου, αλλά στην είσοδό του. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών, τονίζοντας ωστόσο ότι η κάθε χώρα πρέπει να εχει την ευθύνη φύλαξης των δικών της χωρικών υδάτων.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία, κάτι που όπως είπε δημιουργεί την ελπίδα για μια αποφασιστική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η ΕΕ κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προσφυγικό πρόβλημα, είπε, είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης, του επιμερισμού της ευθύνης και της συνυπευθυνότητας.



Πηγή


Καρκίνος του μαστού: Μύθοι και πραγματικότητα!



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ο μαστολόγος-χειρουργός, Θεόδωρος Κοντούλης γράφει στο G-Weekend Journal όλα όσα πρέπει να ξέρει μια γυναίκα για το συγκεκριμένο θέμα!

Η έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συμβάλει έτσι ώστε η θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου, που στην συντριπτική πλειοψηφία του παρουσιάζεται στις γυναίκες, να είναι στις μέρες μας πιο αποτελεσματική.

Σύμφωνα με τις έρευνες ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο, κυρίως χάρη στον έγκαιρο εντοπισμό, αλλά και τη βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της νόσου. Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και με αφορμή την συγκεκριμένα μέρα ο τ. Διευθυντής Χειρουργός Μαστού (Consultant) στη Μ. Βρετανία κ. Θεόδωρος Κοντούλης αναφέρει στο Gazzetta Weekend Journal όλα όσα θα πρέπει να ξέρει μια γυναίκα, όλες τις πιθανές απορίες, αλλά και όλα όσα δεν θα πρέπει να φοβάται αφού ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.

1. «Η μαστογραφία έχει βλαπτική ακτινοβολία, προτιμώ τον υπέρηχο»

Η δόση της ακτινοβολίας είναι ελάχιστη και αντιστοιχεί στο 1/4 μίας ακτινογραφίας θώρακα. Το υπερηχογράφημα συμπληρώνει την μαστογραφία σε πυκνούς μαστούς και στην περαιτέρω διερεύνηση ύποπτου ψηλάφητού ή μαστογραφικού ευρήματος. Το υπερηχογράφημα δεν μπορεί όμως να διακρίνει τις επασβεστώσεις, οι οποίες συνυπάρχουν στο περίπου 50% των καρκίνων μαστού.

2. «Η μαγνητική τομογραφία είναι καλύτερη και αποφεύγω την ακτινοβολία»

Η μαστογραφία παραμένει η πρώτη εξέταση εκλογής σε ηλικία άνω των 40 και είναι καλύτερη για τη διάγνωση των μικροεπασβεστώσεων. Η μαγνητική έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως:

-Υποψία καρκίνου σε νέα γυναίκα με πυκνούς μαστούς

-Παρακολούθηση σε κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού >20%

-Ιστορικό ακτινοβολίας στο θώρακα

-Ύπαρξη ενθεμάτων σιλικόνης

-Σε ορισμένες περιπτώσεις με διεγνωσμένο καρκίνο μαστού ελέγχεται η εξαιρεσιμότητα του όγκου με χειρουργική διατήρησης του μαστού.

3. «Το εύρημα στη μαστογραφία/υπέρηχο δεν μοιάζει με καρκίνο, αλλά θα το παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα»

Η πρακτική της παρακολούθησης με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο δεν είναι η ενδεδειγμένη όταν ο κίνδυνος για κακοήθεια είναι μεγαλύτερος από 2%. Στις βλάβες αυτές ανήκουν αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες βλάβες. Επιβάλλεται κάθε παθολογικό εύρημα στο μαστό να διερευνηθεί με κλινική εξέταση, απεικονιστικό έλεγχο και βιοψία (συνήθως με βελόνη, δηλαδή βιοψία χωρίς χειρουργείο) για να τεθεί οριστική διάγνωση. Ο συνδυασμός των παραπάνω αυξάνει την ευαισθησία για ανίχνευση της βλάβης στο 100% (triple assessment).

4. «Είμαι πολύ μικρή για να έχω καρκίνο του μαστού»

Το 1/4 των γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών.

5.«Είχα ενόχλημα στο στήθος αλλά δεν ανησυχώ γιατί η μαστογραφία μου ήταν φυσιολογική»

Επί συμπτωμάτων στο μαστό δεν αρκεί η μαστογραφία για να αποκλείσει κάτι το παθολογικό μιάς και 5-10% των καρκίνων του μαστού δεν απεικονίζονται σε μαστογραφία. Έτσι, αν έχουμε ένα σύμπτωμα και η μαστογραφία είναι αρνητική απαιτείται κλινική εξέταση από ειδικό μαστολόγο και ίσως άλλες απεικονιστικές μέθοδοι.

6. «Στο τσακ το προλάβαμε", "είναι επείγον", "χθες έπρεπε να το είχες αφαιρέσει»

Οι παραπάνω εκφράσεις δημιουργούν το φόβο του καρκίνου για να εκβιαστεί ίσως η συναίνεση της ασθενούς προς κάποια θεραπεία. Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού συνήθως προϋπάρχει για μήνες ή χρόνια πριν διαγνωστεί άρα δεν υπάρχει τίποτα το επείγον απο ιατρική άποψη. Έτσι, θεωρείται όχι μόνο φυσιολογική αλλά και επιβεβλημένη μία καθυστέρηση λίγων ημερών για:

- πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο

- πλήρη ενημέρωση της ασθενούς (π.χ. ενδείξεις, τυχόν εναλλακτικές επιλογές, παρενέργειες, επιπλοκές)

- ογκολογικό συμβούλιο, σε ορισμένες πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου αποφασίζεται η αντιμετώπιση ύστερα από συζήτηση των ευρημάτων από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εξειδικευμένων στον καρκίνο του μαστού.

Δηλαδή, δεν χρειάζεται βιασύνη, έτσι ώστε η ασθενής να είναι πλήρως ενημερωμένη για την κατάστασή της και τις θεραπευτικές επιλογές της.

7. «Μου βρήκαν μια κύστη (ή ένα ιναδένωμα) στο στήθος αλλά μου είπαν καλού-κακού να την αφαιρέσουμε»

Είναι καλοήθεις όγκοι που δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο. Η απλή κύστη του μαστού δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση παρά μόνο παρακέντηση. Η πιθανότητα να υποκρύπτει καρκίνο είναι μηδαμινή. Όταν μία κύστη έχει αιμορραγικό υγρό ή όταν παρουσιάζει ένα ογκίδιο μέσα της ή στο τοίχωμά της (μικτή κύστη) για τη διάγνωσή της αρκεί το υπερηχογράφημα και διαδερμική παρακέντηση (FNA).

Για το ιναδένωμα χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται όταν έχει τάση αύξησης του μεγέθους του και ξεπεράσει τα 2-3 εκ, συνήθως για κοσμητικούς λόγους.

8. «Η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης "επηρεάζει την πορεία της ασθενούς", "εμποδίζει την παρακολούθηση", "αποτελεί πολυτέλεια όταν μιλάμε για καρκίνο"»

Δεν αποδεικνύεται από την ιατρική βιβλιογραφία ότι η αποκατάσταση του μαστού με ενθέματα σιλικόνης ύστερα απο μαστεκτομή έχει αρνητική επίπτωση στον καρκίνο του μαστού. Δεν αντενδείκνυται για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση της ασθενούς. Η απώλεια του μαστού στη γυναίκα είναι μια ακρωτηριαστική επέμβαση και συνεπάγεται την απώλεια του απόλυτου συμβόλου θηλυκότητας, ερωτισμού και μητρότητας. Η αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης βοηθάει στην ψυχολογική της ανάρρωση και λύνει πρακτικά καθημερινά προβλήματα ασυμμετρίας.

9. «Βρήκαν ύποπτη βλάβη στη μαστογραφία και ο γιατρός μου συνέστησε να την αφαιρέσουμε να δούμε τι είναι».

Στις ημέρες μας, στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαδερμικές βιοψίες με βελόνη (βιοψίες χωρίς χειρουργείο) έχουν καταστήσει την ανάγκη ανοικτής βιοψίας (χειρουργείο για να παρθεί βιοψία) σπάνια. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι διεγχειρητικές- ταχείες- βιοψίες σε αψηλάφητους όγκους κάτω από 1 εκ. γιατί μικρές εστίες καρκινώματος μπορεί να διαφύγουν της προσοχής (ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα).Η ταχεία βιοψία δεν αφήνει χρονικά περιθώρια συζήτησης των θεραπευτικών επιλογών.

Μία γυναίκα με όγκο στο μαστό πρέπει να διερευνηθεί και με τους τρεις δυνατούς τρόπους – κλινική εξέταση, απεικονιστική εξέταση, βιοψία δια βελόνης – προτού παρθεί η απόφαση για χειρουργική επέμβαση. Με απλά λόγια δεν υφίσταται πια η λογική "πάμε στο χειρουργείο και βλέποντας και κάνοντας". Η διάγνωση και το πλάνο αντιμετώπισης πρέπει να είναι γνωστά και να έχουν συναποφασισθεί με την ασθενή πριν από το χειρουργείο.

10. «Ο όγκος μου ήταν μικρός , αλλά έκανα μαστεκτομή καλού-κακού»

Όταν ο καρκίνος του μαστού δεν είναι εκτεταμένος ή πολυεστιακός η γυναίκα είτε υποβληθεί σε ογκεκτομή συνδυαζόμενη με ακτινοθεραπεία είτε σε μαστεκτομή, τα αποτελέσματα είναι παρόμοια όσον αφορά την επιβίωση. Έτσι, η γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να υποστεί τον ακρωτηριασμό της μαστεκτομής.

Η χειρουργική διατήρησης του μαστού εξαρτάται από:

-την ικανότητα της ασθενούς να ακτινοβοληθεί

- τη δυνατότητα να αφαιρεθεί ο όγκος σε υγιή όρια

- την πιθανότητα να υπάρχει αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα μετά την εγχείρηση

Το 2ο και το 3ο κριτήριο επιτυγχάνεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας με τις ογκοπλαστικές τεχνικές από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς μαστού.

*mastologos-kontoulis.gr


Πηγή