Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν στη ζέστη



Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δυσάρεστο για όλους μας, αλλά ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες, προειδοποιεί η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μία από τις επιπλοκές του τύπου 1 και του τύπου 2 διαβήτη είναι η διαταραχή της ικανότητας ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας, γεγονός που μπορεί να της προκαλέσει επικίνδυνες αυξήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αιτία αυτή της απορρύθμισης είναι νευρολογικές βλάβες που υπολογίζεται ότι προσβάλλουν το 60-70% των ατόμων με διαβήτη και αφορούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οταν οι νευρολογικές βλάβες εμποδίζουν τους αδένες αυτούς να παράγουν αρκετό ιδρώτα, το σώμα δυσκολεύεται να δροσιστεί καθώς ανεβαίνει η περιβαλλοντική θερμοκρασία (σ.σ.: το «σύστημα ψύξης» του είναι η εφίδρωση).

Σε πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες συνέκριναν ανθρώπους με διαβήτη με υγιείς εθελοντές, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές που κατέγραφαν τη θερμοκρασία του δέρματός τους, την εσωτερική θερμοκρασία τους και τον ρυθμό εφίδρωσης. Καθώς αυξανόταν η θερμοκρασία, η εφίδρωση των υγιών εθελοντών αυξανόταν αναλόγως, ενώ η εσωτερική θερμοκρασία τους παρέμενε σταθερή.

Ομως στους ασθενείς με διαβήτη, η εφίδρωση έπαψε κάποια στιγμή να αυξάνεται και η εσωτερική θερμοκρασία τους αυξήθηκε σε ανησυχητικά επίπεδα.

Σε μία άλλη πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Κλινικής Μάγιο, στη Μινεσότα, διαπιστώθηκε ότι όταν έχει πολλή ζέστη αυξάνονται οι νοσηλείες των διαβητικών, τα κρούσματα αφυδάτωσης αλλά και οι θάνατοι λόγω ζέστης. Ωστόσο, πολλοί διαβητικοί που ερωτήθηκαν, δεν ήξεραν ότι κινδυνεύουν από τη ζέστη και χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις.



Πηγή


Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα



Σε 5ήμερη επίσχεση εργασίας προχωρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, από την Δευτέρα 3 Αυγούστου και επανεξέταση της στάσης τους την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης σύμβασης, όπως λένε με τον οργανισμό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.




Λύνουν το γρίφο της πτήσης ΜΗ370;



Στο Παρίσι έφτασε το τμήμα φτερού που ανακαλύφθηκε στο γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν, προκειμένου να εξεταστεί τις προσεχείς ημέρες από ειδικούς για να προσδιοριστεί αν πρόκειται πράγματι για συντρίμμι της πτήσης MH370 που έχει εξαφανιστεί από τον Μάρτιο του 2014.

Η πτήση AF671, που μετέφερε το τμήμα του φτερού, προσγειώθηκε στο παρισινό αεροδρόμιο του Ορλύ στις 06:17 (τοπική ώρα, 07:17 ώρα Ελλάδας) προεχόμενη από το Σεν-Ντενί της Ρεινιόν.
Συσκευασμένο σ' ένα κιβώτιο, αυτό το θραύσμα μήκους δύο μέτρων ανακαλύφθηκε την Τετάρτη σε μια παραλία του γαλλικού νησιού στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και πρόκειται τώρα να μεταφερθεί οδικώς, συνοδεία χωροφυλάκων, σε εργαστήριο κοντά στην Τουλούζη (νοτιοδυτική Γαλλία) όπου την Τετάρτη θα αρχίσει η εξέτασή του από εμπειρογνώμονες.
Κομμάτια μιας καφέ βαλίτσας που βρέθηκαν την Πέμπτη κοντά σ' αυτό το τμήμα φτερού θα εξετασθούν επίσης από ειδικούς σε εργαστήριο της Χωροφυλακής κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με την εισαγγελία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εξέταση θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, ένας από τους τρεις γάλλους δικαστικούς στους οποίους έχει ανατεθεί η έρευνα, ένας αντιπρόσωπος των μαλαισιανών δικαστικών αρχών, ένας άλλος του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), γάλλοι χωροφύλακες και μαλαισιανοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στο Παρίσι.
Οι ερευνητές εμφανίζονται σχεδόν πεπεισμένοι ότι το κομμάτι που βρέθηκε στο Ρεϊνιόν του Ινδικού Ωκεανού ανήκει σε Boeing 777. Όπως δήλωσαν οι γάλλοι εισαγγελείς η εξέταση ταυτοποίησης θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας.
Η Boeing ανακοίνωσε ότι στέλνει μία «τεχνική» ομάδα στη Γαλλία για να συνδράμει στις έρευνες, ενώ αναμένεται και η συμμετοχή της Εθνικής Ασφάλειας Μεταφορών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις έρευνες. Μία πρώτη εκτίμηση αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε πηγή των γάλλων εμπειρογνωμόνων.
Εάν επιβεβαιωθεί, το τμήμα του φτερού θα είναι η πρώτη φυσική απόδειξη της πτήσης ΜΗ370. Επίσης θα βοηθήσει στην απάντηση ορισμένων ερωτημάτων για την τύχη του αεροσκάφους, το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, με 239 επιβαίνοντες.
Το συντρίμμι και η βαλίτσα
Το τμήμα του φτερού ξεβράστηκε στην ακτή του νησιού του Ινδικού Ωκεανού Ρεϊνιόν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.000 μιλίων από την οριοθετημένη ζώνη των ερευνών για το αεροσκάφος. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τμήμα του φτερού που βοηθά στον έλεγχο της ταχύτητας.
Οι εμπειρογνώμονες της Boeing δίνουν βάση και στις φωτογραφίες που έχουν αναλυθεί και κατέδειξαν έναν αριθμό πάνω στο συντρίμμι το οποίο ανταποκρίνεται σε αεροσκάφος 777.
Πηγή τόνισε στο CNN ότι οι μηχανικοί της Boeign έχουν δει τον αριθμό - 10-60754-1133 - σε φωτογραφίες του τμήματος. Επίσης, προμηθευτής της Boeing επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός αυτός ήταν σε σφραγίδα που σχετίζεται με τα μπόινγκ 777.
Την Πέμπτη ένα ακόμη εύρημα εκβράστηκε στις ακτές του νησιού και έμοιαζε με υπόλειμμα βαλίτσας και το οποίο επίσης θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Γουόρεν Τρας, αξιωματούχοι δεν εμφανίζονται εντελώς σίγουροι ότι η τσάντα έχει να κάνει με την πτήση ΜΗ370 σε σχέση με το τμήμα του φτερού.
Εν τω μεταξύ, στο νησί ομάδες ερευνών συνεχίζουν να χτενίζουν την ακτή, σε αναζήτηση και άλλων πιθανών στοιχείων.
Η έρευνα
Οπως ανέφερε πηγή στο CNN, η εξέταση του αντικειμένου θα γίνει σε ειδικό κέντρο στην Τουλούζη, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού οι ανάλυση θα ξεκινήσει την Τετάρτη.
Δεν έχει διευκρινιστεί, παρόλα αυτά, το πόσο θα διαρκέσει η εξέταση και πότε θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα.


ethnos.gr


Δεν θα μπουν στον «Τειρεσία» επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης από 20/7 έως 31/8



Δεν θα μπουν στον «Τειρεσία» επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης  από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, εάν εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου Επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής – λήξης  από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, που δεν εξοφλούνται, δεν θα μπουν στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,ενώ η παράταση δίνεται για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εξαιτίας των περιορισμών, που ισχύουν στην λειτουργία των τραπεζών δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα στο δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται:«Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015».



dikaiologitika.gr


Με δεμένα χέρια η Βουλή για τον Γιάννο λόγω παραγραφής...



Τι σημαίνει η διαβίβαση της δικογραφίας για τα Leopard στη Βουλή για το διάστημα από το 2001-2004 - Ποιος είναι ο βαθμός της εμπλοκής του Θ. Λιακουνάκου και πως φέρεται να χρησιμοποίησε τα 25 εκατ. από τα εξοπλιστικά - Σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Βρέθηκε στο επίκεντρο μακροχρόνιων εισαγγελικών και ανακριτικών ερευνών όντας υπουργός Εθνικής Άμυνας το διάστημα από το 2001 έως το 2004. Έμπειροι εισαγγελείς ήλεγξαν τους χειρισμούς του κατά την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, με πλέον σημαντική την σύμβαση για τα άρματα μάχης τύπου Leopard, εκεί που όπως σημείωναν δικαστικές πηγές «έπεσαν τα πολλά λεφτά».

Ο λόγος για τον Γιάννο Παπαντωνίου στον οποίο «σκόνταψαν» οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος που ερεύνησαν την σύμβαση των Leopard και όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών διαβίβασαν τη σχετική δικογραφία στη Βουλή. Όμως τυχόν αδίκημα που μπορεί να έχει διαπράξει ο άλλοτε κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ερευνηθεί από το κοινοβούλιο, καθώς έχει, δέκα χρόνια μετά, παραγραφεί....Αντίθετα, «ολοζώντανες» είναι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την ίδια υπόθεση σε 13 άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή, μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ο φάκελος της υπόθεσης αποστέλλεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου -για το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004, για όσο δηλαδή κατείχε το «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού σχετίζεται με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε διαδεχθεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001. Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παπαντωνίου έχει υπογράψει συμβάσεις εξοπλιστικών ύψους 6,22 δις ευρώ! Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε είναι η αγορά των Leopard που αποκτήθηκαν από τη γερµανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 εκατ. ευρώ. Υπό διερεύνηση βρίσκονται όμως στις αρχές και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί θητείας του κ. Παπαντωνίου, όπως για παράδειγμα η σύμβαση των ελικοπτέρων Apache για την οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι καταβλήθηκε τίμημα κατά 70 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο από το αρχικά προσδιορισμένο.

Συνολικά, η Δικαιοσύνη ερευνά εδώ και χρόνια το σύνολο των συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1990 έως και το 2010. Σε ό,τι αφορά όμως τη σύμβαση για την προμήθεια των Leopard – όπως φαίνεται -η Βουλή δεν μπορεί να κάνει και πολλές κινήσεις ...ελέω παραγραφής.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως πριν από λίγους μήνες ο Γιάννος Παπαντωνίου κατέθεσε στο δικαστήριο που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά. Όπως είχε γίνει δε γνωστό τότε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν!

Ο Λιακουνάκος και
τα μή πολιτικά πρόσωπα

Στην ίδια δικογραφία, αυτή που αφορά στην προμήθεια των Leopard περιλαμβάνονται όμως και τα ονόματα 13 προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις. Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το αδίκημα της απιστίας κατηγορούνται ότι τέλεσαν 12 κρατικοί αξιωματούχου, σύμφωνα με πληροφορίες μέλη επιτροπών, στελέχη του υπουργείου, κ.α. Στα ίδια πρόσωπα ασκήθηκε δίωξη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μάλιστα, πριν από μήνες με εντολή των εισαγγελέων είχε γίνει έφοδος ανδρών της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι και το γραφείο του επιχειρηματία και είχαν κατασχεθεί διάφορα αρχεία. Ο Θ. Λιακουνάκος φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του!
Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία για τα αδικήματα που τους καταλογίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Λιακουνάκος, προμηθευτής όπλων, έχει απολογηθεί στους ανακριτές και για άλλη υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων και έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους και καταβολή εγγυοδοσίας. Πρόκειται για την υπόθεση «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» που αφορούσε την προμήθεια παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων από την εταιρεία SONAΚ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.



Πηγή: protothema.gr


Βρετανία: Συντερίβη αεροσκάφος της οικογένειας του Μπιν Λάντεν-Νεκροί συγγενείς του



Σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους της οικογένειας σκοτώθηκαν η μητριά του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η ετεροθαλής αδελφή του και ο σύζυγός της, καθώς και ο πιλότος στο Χάμσιρ της νότιας Αγγλίας, όπως έγινε γνωστό από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το αεροσκάφος, ένα Embraer Phenom 300, συνετρίβη σε χώρο πλειστηριασμού αυτοκινήτων, ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μπλάκμπους, περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Λονδίνου.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο πιλότος και τρεις επιβάτες σκοτώθηκαν, ενώ δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος.
Ο σαουδάραβας πρεσβευτής στη Βρετανία, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter, "υποβάλει τα συλλυπητήριά του στους γιους του εκλιπόντος Μοχάμεντ μπιν Λάντεν και τους οικείους τους μετά το σοβαρό δυστύχημα ενός αεροπλάνου που μετέφερε μέλη της οικογένειας, το οποίο σημειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπλάκμπους".
Στο μήνυμα δεν διευκρινίζεται η ταυτότητα των θυμάτων.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε κάνει νωρίτερα γνωστό, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες, πως πρόκειται για την μητριά του Οσάμα μπιν Λάντεν, την ετεροθαλη αδελφή του και τον σύζυγό της.

Η πρεσβεία διαβεβαιώνει επίσης πως θα εργαστεί μαζί με τις βρετανικές αρχές για τη διερεύνηση αυτής της συντριβής και για τον επαναπατρισμό των σορών στη Σαουδική Αραβία.
Ο πατέρας του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, ήταν ένας μεγιστάνας του κατασκευαστικού τομέα. Η μεγάλη οικογένειά που άφησε πίσω του είναι πολύ γνωστή και έχει οικονομικά συμφέροντα που εκτείνονται σε πολλούς τομείς.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπιν Λάντεν σκοτώθηκε το 1967 σε αεροπορικό δυστύχημα στη Σαουδική Αραβία. Ο γιος του, ο Οσάμα, αρχηγός της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης αλ-Κάιντα, σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις τον Μάιο του 2011 στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με τις αρχές της σαουδαραβικής πολιτικής αεροπορίας, το αεροπλάνο ήταν νηολογημένο στη Σαουδική Αραβία. Το BBC μετέδωσε από την πλευρά του ότι είχε απογειωθεί από το ιταλικό αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου.


ethnos.gr


Μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως εντός της ερχόμενης εβδομάδας



Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εξετάστηκε ενδελεχώς σειρά λύσεων και καταρτίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες.

Ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, συγκάλεσε σήμερα έκτακτη σύσκεψη υπουργών και άλλων αρμόδιων παραγόντων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών και ειδικότερα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο Πεδίο του Άρεως και στα Ακριτικά Νησιά.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε ενδελεχώς σειρά λύσεων και καταρτίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί. Ιδιαίτερα για το Πεδίο του 'Αρεως, η λύση της μετεγκατάστασης σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης θα αρχίσει να πραγματοποιείται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, οι εισροές μεταναστών, και όχι η οικονομία, είναι πλέον η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε στα τέλη Μαΐου στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες κατατάσσονται ως ο τρίτος λαός με τα αρνητικότερα συναισθήματα έναντι των μεταναστών εκτός ΕΕ.


Πηγή: skai.gr


Βάσεις 2015: Μεγάλη πτώση σε δημοφιλείς σχολές - Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο



Η αγωνία των τελειόφοιτων πλησιάζει προς το τέλος της, αφού το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων, που θα καθορίσουν το μέλλον χιλιάδων μελλοντικών φοιτητών.
Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο καθώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων πολλοί υποψήφιοι άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή και ανέτρεψαν την πρώτη επιλογή τους.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις (περιορισμένες) μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών καθώς οι οικογένειές τους είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.
Οι δυσκολίες της περιφέρειας
Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών.
Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρυσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής σχολή της Νομικής στη Κομοτηνή.
Αν και στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι σπάνιο να σημειωθούν απότομες πτώσεις στα μόρια εισαγωγής, η σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης υπολογίζεται να χάσει φέτος ακόμα και 600 μόρια!
1ο πεδίο
Οι υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν πολλά μόρια, με τη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης να πέφτουν στο όριο του 18. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις μεσαίες σχολές αλλά και για αυτές με αντικείμενο την Ψυχολογία, την Κοινωνιολογία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με απώλειες που κυμαίνονται από 500 έως και 800 μόρια. Μικρότερη πτώση θα έχουν οι σχολές που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, καθώς μεγάλο ποσοστό των επιδόσεων των υποψηφίων "στριμώχτηκε" σε αυτά τα επίπεδα.
Οι αστυνομικές σχολές θα χάσουν μέχρι και 1.000 μόρια, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013
2ο πεδίο
Παρά τις κάκιστες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές δείχνει σχετικά "μικρή" πτώση έως και 600 μόρια (σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία), αν και αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση των βάσεων είναι πιθανό να διαψεύσει τα εκτιμώμενα νούμερα, μιας και ειδικά σε περιφερειακά Ιδρύματα η μείωση θα πάρει την κατιούσα λόγω περιορισμένης ζήτησης.
3ο πεδίο
Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή "εκτόξευσή" της και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα τμήματα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Πτώση έως και 700 μόρια θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική. Εκτός από τις χαμηλές επιδόσεις, η μικρή αλλά καθοριστική μείωση του αριθμού εισακτέων σε αυτά τα τμήματα θα συμβάλει στο να κρατηθούν οι βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.
4ο πεδίο
Οι "αγαπημένες" πολυτεχνικές σχολές των υποψηφίων, οι επιδόσεις των οποίων "κατακρημνίστηκαν" σε Μαθηματικά και Φυσική, θα επηρεαστούν μαζί με τις Οικονομικές στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στην πτώση των μορίων. Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα πολύ πιθανόν να σημειωθεί και άνοδος μόνο στα τμήματα που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, ενώ για τα υπόλοιπα η πτώση θα "χτυπήσει" παραπάνω από 1.000 μόρια.
5ο πεδίο
Ακόμα και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν οι οικονομικές σχολές. Η τεράστια αποτυχία στα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των ΑΟΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα εν λόγω τμήματα να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα στα μόρια εισαγωγής τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε χαμηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει να υπολογίζουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί και άνοδος έως και 400 μορίων σε ορισμένα από αυτά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


«Βόμβα Βαρουφάκη» στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου



Μια απασφαλισμένη «βόμβα» που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, όσο κι αν στην κυβέρνηση προσπαθούν να την «θάψουν». Ο λόγος για το «Βαρουφάκης gate» το οποίο μπορεί να ευνοεί επικοινωνιακά την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και δεν έχουν... σκιστεί τα μνημόνια, ωστόσο, η φθορά που προκαλεί είναι μεγαλύτερη και διαρκής.
Η αναζήτηση πολιτικών και πιθανώς ποινικών ευθυνών για το plan B που προετοίμαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει πάρει το δρόμο της, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπόθεση θα ταλαιπωρεί επί μακρόν το κυβερνητικό στρατόπεδο και θα αποτελεί μια μόνιμη χαίνουσα πληγή.
Και κυρίως για το περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού, παρά τις αποστάσεις που έχει πάρει από τον κ. Βαρουφάκη. Μπορεί δηλαδή να έχει δοθεί γραμμή στα στελέχη να υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός είναι «ιδιόρυθμος» ή είχε προσωπική ατζέντα που ουδόλως αφορά την κυβέρνηση, ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει.

Αλλωστε, μόλις πριν από λίγους μήνες ο κ. Βαρουφάκης ήταν «assets» για την κυβέρνηση, όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας είχε στηρίξει τον υπουργό του λέγοντας χαρακτηριστικά:« Ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω».
Τώρα ο πρώην υπουργός έχει γίνει ο... αποσυνάγωγος της κυβέρνησης της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής. Και παρ’ ότι σε κάθε δημόσια παρέμβασή του αυξάνει τη ζημιά για τον πρωθυπουργό και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό.

Βασική επικοινωνιακή στρατηγική είναι όχι η αποδόμηση αλλά η απομόνωση του «ροκ σταρ» πολιτικού. Για το λόγο αυτό ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν τοποθετηθεί επισήμως για τις αποκαλύψεις περί σχεδίου Β που εκπονούσε μια μυστική ομάδα που δρούσε συνωμοτικά. Ακόμη και στην συνέντευξη - ποταμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Τσίπρας δεν αφιέρωσε παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα για τον στενό του συνεργάτη ενώ είναι προφανές ότι υπήρξε συνεννόηση προκειμένου να μην πιεστεί για το πιο «καυτό» θέμα των ημερών.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης επιδιώκει να συντηρεί το θέμα, πολλές φορές να βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ενώ αλγεινή εντύπωση κάνουν οι διάφορες διαρροές «κύκλων» περί ηχογράφησης συνομιλιών του ίδιου του πρωθυπουργού που φέρεται να επιβεβαιώνουν ότι το Μαξίμου γνώριζε τις κινήσεις του υπουργού

Το ερώτημα που τίθεται πάντως, και που προσπαθούν να αποφύγουν στην κυβέρνηση, είναι ένα: Ποιοι και πόσοι ήξεραν για το «συμβούλιο πολέμου» που είχε στηθεί στο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος. Και βεβαίως αν είχε δώσει εντολή και εξουσιοδότηση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για να εκπονηθούν όχι απλά σενάρια αλλά συγκεκριμένη μελέτη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Μόλις προχθές ο φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη, ο οικονομολόγος Τζ. Γκαλμπρέιθ, είπε ότι ο ίδιος ως συντονιστής της «μυστικής ομάδας» είχε εξουσιοδότηση από τον πρώην υπουργό: «Η εξουσιοδότησή του (Βαρουφάκη) δόθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τελευταία φορά είδα τον Πρωθυπουργό στα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν έχω απευθείας γνώση για τη σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό. Ήμασταν βέβαιοι ότι εργαζόμασταν υπό επίσημη εξουσιοδότηση. Δεν είχαμε κάποια άλλη εντύπωση».
Επομένως ο κ. Βαρουφάκης είχε πάρει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου για να προχωρήσει στα σχέδιά του, όμως, κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να αποδείξει ότι η κυβέρνηση γνώριζε μέχρι που είχε φτάσει ο πρώην υπουργός. Διότι άλλο είναι η εκπόνηση ενός θεωρητικού σχεδίου αντιμετώπισης μιας έκτακτης κρίσης κι άλλο το «χακάρισμα» προσωπικών φορολογικών δεδομένων και η δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών ή ακόμη και η έκδοση IOU’s.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Βαρουφάκη αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να το αντιμετωπίσει και μέσα στη Βουλή όταν θα τεθεί θέμα σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής. Πολλώ δε μάλλον αν η εισαγγελική έρευνα καταλήξει στην επίρριψη ποινικών ευθυνών τόσο του ίδιου του πρώην υπουργού όσο και των συνεργατών του.
Το ενδεχόμενο ανοικτής σύγκρουσης του Μαξίμου με τον κ. Βαρουφάκη συνδέεται και με τη στάση του πρώην υπουργού στις κρίσιμες ψηφοφορίες για την επικύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων.
Ογκώδης ο φάκελος των δικογραφιών για την «ομάδα πολέμου» του πρώην υπουργού
Στα χέρια των δικαστών και των βουλευτών οι μηνύσεις
Στα χέρια των βουλευτών - συναδέλφων του κ. Βαρουφάκη αλλά και των δικαστών που ερευνούν το εναλλακτικό σχέδιο της ομάδας που είχε συγκροτηθεί, βρίσκεται η πλέον η υπόθεση και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις. O ογκώδης φάκελος δικογραφιών που έχει σχηματιστεί στην Βουλή μετά την διαβίβαση των τριών μηνύσεων για το plan B θα αναγνωστεί το επόμενο διάστημα και με τον τρόπο τα κόμματα και οι βουλευτές θα μπορέσουν να τις μελετήσουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η τρίτη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Παναγιώτη Γιαννόπουλου αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών (νόμος 2472/1997). Για το αδίκημα αυτό, προβλέπεται κάθειρξη έως 20 έτη. Στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει, μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Πρέπει να διερευνηθεί η συνδρομή ουσιωδών και αποχρωσών ενδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών τέλεσε τις εγκληματικές πράξεις των άρθρων 22 παρ. 6 και 7 Ν. 2472/1997, όπως ισχύει σήμερα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ορκωμοσία του ως Υπουργός Οικονομικών και τη χορήγηση της εμπιστοσύνης της Βουλής και στο πρόσωπό του ως μέλους της Κυβέρνησης ανέλαβε την πολιτική και συγχρόνως νομική εντολή να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού και δη να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους - δανειστές και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να συναφθεί μια νέα, δίκαιη και αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία, για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και την απεμπλοκή της οικονομίας από την ύφεση, με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραβίασε την ανωτέρω εντολή, που ως πηγάζουσα από τη δημοκρατική αρχή, διέθετε ιδιάζον νομικό φορτίο, πέραν του πολιτικού της περιεχομένου, αφού την υπηρέτησε με προδήλως ψευδώνυμο και προσχηματικό τρόπο, ασκώντας τα υπουργικά του καθήκοντα ως τηλεπερσόνα, ως συνεντευξιαζόμενος μάγος της δημιουργικής ασάφειας και εν τέλει ως δημοδιδάσκαλος της θεωρίας των παιγνίων, θεωρώντας αμετροεπώς, ότι η δημοκρατική εντολή και το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού συνιστούν διακύβευμα ενός παιγνίου, του οποίου, όπως αποδείχθηκε, αγνοούσε εκουσίως τόσο τους συσχετισμούς, όσο και την τεχνική των λοιπών παικτών, πλέον του ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εξουσιοδότησε να ασκηθεί παίζοντας επί της μοίρας του». Στις άλλες μηνύσεις ο πρόεδρος του κόμματος Τελεία και δήμαρχος Στυλίδας Αποστόλος Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το διαδικαστικό οι δικογραφίες θα ανακοινωθούν στην Ολομέλεια. Στην συνέχεια οι βουλευτές θα την μελετήσουν και τα κομματικά επιτελεία θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής για σύσταση προανακριτικής απαιτείται πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών ενώ για εξεταστική απαιτούνται 60 υπογραφές.
Η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της προτάσεως απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

Ερωτήματα

Υπήρχαν στεγανά;

Θα πρέπει να απαντήσει ο λαλίστατος κ. Βαρουφάκης αν η ομάδα που εκπονούσε το σχέδιο είχε «στεγανά» ή αν το γνώριζαν περισσότεροι, σε μια χρονική στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ήταν σε οριακό σημείο.

Επίσης, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το αν η διαπραγματευτική λογική που ακολούθησε, με τις καθυστερήσεις και τη δημιουργική ασάφεια, γινόταν με σκοπιμότητα και με σκοπό τη σύγκρουση ώστε να εμφανιστεί το «σχέδιο Β» ως μοναδική λύση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως απέρριψε κάθε σχέδιο εξόδου από το ευρώ όταν πήρε στα χέρια του μελέτη με τις επιπτώσεις ενός Grexit. Ήταν την ίδια εποχή που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είχαν τελματώσει, ο κ. Βαρουφάκης απομονωνόταν σταδιακά και ο κ. Τσίπρας είχε πάρει τις αποφάσεις του για να τον απομακρύνει από τη διαπραγματευτική ομάδα.
Ο Γ. Βαρουφάκης είχε αναλύσει το σχέδιο στο Μαξίμου

Γνώριζαν για το plan B πριν από τις εκλογές!

Προφάσεις εν αμαρτίαις για την κυβέρνηση και τον Γ. Βαρουφάκη αποτελούν τα μισόλογα και η τακτική της «επιθετικής άμυνας» για την υπόθεση του «σχεδίου Β» και του «χακαρίσματος» του συστήματος. Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να αποφύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» την εμπλοκή του με τα παράλληλα τραπεζικά συστήματα ή την προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα που γινόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρχαν πολλά κυβερνητικά στελέχη που γνώριζαν για τα σχέδια αυτά, αλλά τώρα αποστασιοποιούνται.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Ημερησία του Σαββάτου» το σχέδιο Β που είχε στο μυαλό του ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν προϊόν επεξεργασίας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο, υπό τη μορφή προτάσεων για το ποιες θα ήταν οι στρατηγικές της νέας κυβέρνησης, είχε κατατεθεί τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και στο επιτελείο του. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης το είχε συζητήσει με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κολωνάκι, την προεκλογική περίοδο. Τότε ο πρώην υπουργός είχε μιλήσει και για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα αλλά και για τις προετοιμασίες για ένα παράλληλο νόμισμα ή για μελλοντική επιστροφή στη δραχμή.

Το τραπεζικό στέλεχος δεν είχε εκφραστεί επί της πρότασης αλλά είχε μείνει έκπληκτο με την ετοιμότητα που έδειχνε ο κ. Βαρουφάκης, «λες και είχε μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο του και θα μπορούσε να το θέσει σε εφαρμογή όποτε χρειαζόταν». Αρκεί βεβαίως να έβρισκε την κατάλληλη ομάδα να το υλοποιήσει, κάτι που κατέστη δυνατό γύρω στον περασμένο Μάρτιο. Οι πληροφορίες της «ΗτΣ» λένε ότι σε συσκέψεις που έγιναν μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Μαξίμου ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ξεκάθαρα τις σκέψεις του στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς και στελέχη που άκουσαν για το «σχέδιο Β» έμειναν έκπληκτοι με τις σκέψεις του πρώην υπουργού και δεν πίστευαν στ' αυτιά τους. Τότε ήταν που έγινε και το επεισόδιο μεταξύ του κ. Βαρουφάκη, κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης αλλά και άλλων που είχαν αντιδράσει με την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούνταν.
Αλαζονεία

Τότε ο πρώην υπουργός με αρκετή δόση αλαζονείας, έχοντας την ανοχή του πρωθυπουργού, είπε ότι αυτός παίρνει τις αποφάσεις τώρα, παραγκωνίζοντας όσους του έλεγαν ότι υπάρχουν λάθη που θα τα πληρώσει η χώρα.

Αν όχι με την πλήρη αποδοχή του σχεδίου από τον κ. Τσίπρα, αλλά τουλάχιστον με την ανοχή του, ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε στη συγκρότηση της «πολεμικής ομάδας» υπό τον οικονομολόγο φίλο του Τζ. Γκαλμπρέιθ αλλά και τον έμπιστό του γενικό γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Μ. Χατζηθεοδώρου τον οποίο και τοποθέτησε στη συγκεκριμένη θέση στις αρχές Μαρτίου. Ηταν τα «μάτια και αυτιά» του πρώην υπουργού στο σύστημα το οποίο θα λειτουργούσε ως «Δούρειος Ιππος» για τη δημιουργία του παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι το «σχέδιο Β» δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα πλάνο που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις. Ομως, κατηγορείται αφενός για την ομολογία του ότι θα «χάκαρε» το σύστημα για να κλέψει το ΑΦΜ και το λογισμικό από το TAXIS και αφετέρου για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η «διαρροή» μιας τέτοιας είδησης στις διεθνείς αγορές.



imerisia.gr


Μπακογιάννη: «Η εθνική συνεννόηση είναι η μόνη λύση»




«Η εθνική συνεννόηση είναι η μόνη λύση. Και πρώτος από όλους πρέπει να το καταλάβει ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή για τον κ. Τσίπρα είναι προτεραιότητα το κόμμα και όχι η πατρίδα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»τονίζει η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αγορά επισημαίνει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι «ο κ. Τσίπρας είτε θα επιλέξει άμεσα να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με χρονικό ορίζοντα διετίας και με τη συμμετοχή ανθρώπων ικανών και αποφασισμένων να πάρουν και να εφαρμόσουν δύσκολες αποφάσεις, είτε θα πάει σε εκλογές ώστε την κυβέρνηση αυτή να την επιβάλει ο λαός» .«Η χώρα αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να κυβερνηθεί. Ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμα προ των πυλών» προσθέτει.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία, όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν. Το κόστος από τα λάθη που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία παραδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας, εκτιμάται ότι φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ. Μόνο από τους περιορισμούς κεφαλαίων χάνουμε εβδομαδιαίως 2,8 δισ. του ΑΕΠ. Αυτά είναι χρήματα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Η κατάσταση αυτή δεν αντέχεται άλλο. Κλειδί είναι η κατανόηση της πραγματικότητας, η σωστή διαπραγμάτευση- έστω και την ύστατη ώρα και εντέλει η πραγματική πολιτική βούληση» σημειώνει.

Η πρώην υπουργός υποστηρίζει πως ο ο κ.Βαρουφάκης είναι ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα, αλλά και την κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός φέρει τεράστιες ευθύνες για την επιλογή του στο υπουργείο Οικονομικών και έχει την υποχρέωση άμεσα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Η ΝΔ, προσθέτει, δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Οι εκλογές τώρα θα ήταν καταστροφή για την ήδη παραπαίουσα ελληνική οικονομία, αναφέρει.

Τέλος, για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνει ότι «ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει τη δυνατότητα να 'ανοίξει' τις έως τώρα ερμητικά κλειστές πόρτες της ΝΔ, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ευρύτατο προσκλητήριο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και όλοι μαζί να ξαναδώσουμε στο κόμμα την ταυτότητα και τη δυναμική του. Στη μάχη για το 'ναι' στο δημοψήφισμα βρεθήκαμε μαζί με πολλές δυνάμεις πέρα και πάνω από κόμματα. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να είναι ο βασικός εκφραστής αυτού του παραγωγικού, ευρωπαϊκού δυναμικού της χώρας. Βεβαίως, για να εκφράσουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες πρέπει να καταθέσουμε την εναλλακτική πρόταση πολιτικής, το όραμά μας για την Ελλάδα του 2020. Το οφείλουμε πρωτίστως για την νέα γενιά της Ελλάδας που πίστεψε την ψεύτικη ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα νιώθει προδομένη».



tanea.gr


Τα ξημερώματα οι Τούρκοι σφάγιασαν Κούρδους γυναίκες και παιδιά (φωτο + βίντεο)




Αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου διέπραξαν στις 04.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου οι Τούρκοι εις βάρος Κούρδων αμάχων στο βόρειο Ιράκ.

Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, δίχως μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να έχουμε συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.


Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε σε κουρδικά σάιτ και στο Twitter, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κουρδικό χωριό Ζεργκελέ (Zergele) στα όρη Καντίλ (Qandil) στο βόρειο Ιράκ.

Οι Τούρκοι εγκληματίες πολέμου έριξαν 8 βόμβες (πυραύλους προφανώς) πάνω στα σπίτια των χωρικών την ώρα που κοιμούνταν.

Όπως μεταδίδει το κουρδικό δίκτυο Rudaw, μεταφέροντας τη μαρτυρία ενός χωρικού που τραυματίστηκε από την επίθεση, του Ισμαήλ Αμπντουλά Γκαντέρ (Ismail Abdula Ghader), «κοιμόμασταν όταν τα τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν το χωριό μας».

Ο Γκαντέρ δήλωσε ότι οι τουρκικές βόμβες είχαν στόχο τα σπίτια των χωρικών.


Οι Τούρκοι εγκληματίες πολέμου διεξάγουν βομβαρδισμούς από τις 24 Ιουλίου στο βόρειο Ιράκ.

Ισχυρίζονται ότι χτυπάνε τις βάσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Να σημειώσουμε εδώ ότι το PKK εδώ και ένα χρόνο μάχεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι άχρηστοι Τούρκοι παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς δεν έχουν καταφέρει να προκαλέσουν απώλειες στο PKK.

Μόλις 4 αντάρτες σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές όλων αυτών των ημερών.

Για λόγους προπαγάνδας οι Τούρκοι βάζουν τις εφημερίδες τους και γράφουν ότι έχουν σκοτώσει 190 Κούρδους αντάρτες και έχουν τραυματίσει ακόμα 300, αλλά τέτοιες απώλειες στην εποχή του διαδικτύου δεν κρύβονται, οι φωτογραφίες θα είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των social media.

Το νέο έγκλημα πολέμου της Τουρκίας, με θύματα αθώους χωρικούς την ώρα που κοιμόντουσαν στα σπίτια τους, ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο. Στην πρώτη φωτογραφία μια νεκρή έγκυος γυναίκα:





Δείτε βίντεο από το βομβαρδισμένο χωριό. Οι Τούρκοι εγκληματίες πολέμου ισοπέδωσαν τα σπίτια των χωρικών:



tribune.gr


Βενιζέλος: «Μοιραίος και θρασύδειλος ο πρωθυπουργός»



Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε την Παρασκευή στην Βουλή ο Πρωθυπουργός - ως απάντηση σε ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά - εξαπέλυσε οξεία προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, με χαρακτηρισμούς όπως, μεταξύ άλλων, «μοιραίος και θρασύδειλος» ή «χυδαίος και μικρός συκοφάντης».

Ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν τόλμησε να εμφανισθεί ποτέ στη Βουλή να απαντήσει» σε ερώτησή του, επανέλαβε τις θέσεις του όσο αφορά τους δικούς του χειρισμούς του ως υπουργού για το PSI, την υπόθεση των υποβρυχίων και την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας «πήγε στη Βουλή να καλύψει τον κ. Βαρουφάκη, γιατί προφανώς τον φοβάται ως συνεργό του».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρωθυπουργό «όποτε θέλει να έρθει να μιλήσουμε στη Βουλή για αυτά και άλλα πολλά».

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός «ορθώς αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη, που ούτως ή άλλως έχει προσωπικά, για τη ζημία που υφίσταται η χώρα μένοντας άλλα τουλάχιστον τρία χρόνια σε σκληρό μνημόνιο, πηγαίνοντας από πρωτογενές πλεόνασμα σε πρωτογενές έλλειμμα, από θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε ύφεση 4% το 2015. Έχοντας την ευθύνη για τη δραματική επιδείνωση της δυναμικής του χρέους και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των ουσιαστικά κλειστών τράπεζων για να σωθούν όσες καταθέσεις έχουν απομείνει».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «ακόμη δεν συνυπολογίσθηκαν τα παιχνίδια της δραχμής αυτούς τους έξι μήνες. Όλες οι διεθνείς κινήσεις νομισματικής κερδοσκοπίας που εξ αντικειμένου τουλάχιστον συνδέονται με την ελληνική υπόθεση».

Είπε ακόμη πως «Καταντήσαμε ως χώρα να περιμένουμε να κριθεί η μοίρα μας στην κεντρική επιτροπή ή το συνέδριο ενός κόμματος, όταν απαιτείται εθνική ενότητα και συστράτευση».

Τέλος, προσέθεσε: «Πρωτίστως, όμως, να έρθει ως αυτό που είναι, ως επικεφαλής μιας ανίκανης κυβέρνησης μειοψηφίας και να παράσχει τις θεσμικές εγγυήσεις που απαιτούνται προκειμένου να πορευτεί η χώρα και όχι το διχασμένο κόμμα του.

Τέρμα ο αυτοδιορισμένος μεσσιανισμός της «πρώτη φορά αριστεράς», που δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε ηθικό πλεονέκτημα. Απλώς έκανε τυχοδιωκτική πολιτική καριέρα λέγοντας αντιμνημονιακά ψέμματα στις πλάτες της δικής μας ειλικρίνειας και του δικού μας αγώνα».



Newsroom ΔΟΛ


Νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων με το όνομα «Σέσιλ» κατέθεσε Αμερικανός γερουσιαστής





Μέτρα προφύλαξης των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών

Νομοσχέδιο για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων κατέθεσε Αμερικανός γερουσιαστής, κατόπιν της διεθνούς κατακραυγής για τον Αμερικανό οδοντίατρο που σκότωσε το λιοντάρι «Σέσιλ» στη Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, προτείνεται να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων που προέρχονται από απειλούμενα είδη.

Παράλληλα, ο γερουσιαστής προτείνει την επέκταση της λίστας των απειλούμενων ειδών, η οποία καταρτίζεται από την αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής (USFWS).

Η δισέλιδη πρόταση του Μενέντεζ, που ονομάζεται «Διατήρηση Οικοσυστημάτων με τη Διακοπή της Εισαγωγής Μεγάλων Τροπαίων Ζώων» παρουσιάστηκε λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Σέσιλ, ένα αρσενικό λιοντάρι 13 ετών στην Ζιμπάμπουε, σκοτώθηκε από έναν Αμερικανό οδοντίατρο και κυνηγό τροπαίων, τον Ουόλτερ Πάλμερ.

Τα αρχικά των λέξεων που χρησιμοποίησε ο γερουσιαστής για να τιτλοφορήσει την πρότασή του σχηματίζουν το όνομα «Cecil».





Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki


Παλαιστίνη: Έκαψαν ζωντανό αγγελούδι 18 μηνών στο σπίτι του




Ένα βρέφος 18 μηνών έχασε τη ζωή του σήμερα, Παρασκευή, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία φέρεται να οφείλεται σε εμπρησμό από Εβραίους εξτρεμιστές, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι -ένοικοι του ίδιου σπιτιού- οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά νοσοκομεία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι είπε ότι στους τοίχους του σπιτιού που πυρπολήθηκε, σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ήταν γραμμένο το σλόγκαν «Price Tag», το οποίο στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει Ισραηλινοί εξτρεμιστές.

«Πρόκειται για μία ύποπτη επίθεση με εθνικιστικά κίνητρα», είπε η Σάμρι και πρόσθεσε ότι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί τόπου.

Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση από Ισραηλινούς εξτρεμιστές από τότε που ένας Παλαιστίνιος έφηβος κάηκε ζωντανός σε αντίποινα για την δολοφονία τριών Ισραηλινών από τους απαγωγείς τους πριν από ένα χρόνο.

Το σπίτι, στο χωριό Καφρ Ντούμα, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν.

Ένα γειτονικό σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα καθώς εκείνη την ώρα οι ένοικοί του απουσίαζαν.

Η οργάνωση «Price Tag» κατηγορείται για μία σειρά από εμπρηστικές επιθέσεις σε τεμένη της Δυτικής Όχθης τα τελευταία χρόνια.

Επίσκεψη Νετανίαχου στο νοσοκομείο

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο δεν έχει συνήθως επαφές, μετά το θάνατο του βρέφους.

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή που σημειώθηκε τα χαράματα, ο Νετανιάχου την είχε καταγγείλει ως "τρομοκρατική ενέργεια", ένας χαρακτηρισμός που σπάνια χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αρχές για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Από το πρωθυπουργικό γραφείο και το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων έγινε γνωστό πως ο Νετανιάχου επανέλαβε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αυτή την καταδίκη. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι θεωρούν την κυβέρνηση του Νετανιάχου "πλήρως υπεύθυνη" γι' αυτό το "έγκλημα πολέμου".

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νετανιάχου είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο ότι επισκέφθηκε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ την μητέρα, την 26χρονη Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η οποία φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 90% του σώματός της, και τον Άχμεντ, τον τετράχρονο αδελφό του ηλικίας 18 μηνών Άλι που κάηκε ζωντανός. Ο Άχμεντ φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 60% του σώματός του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Σάαντ, φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός του. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν πρόκειται επίσης να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

"Όλοι στο Ισραήλ έχουν σοκαριστεί απ' αυτή την καταδικαστέα τρομοκρατική πράξη που είχε στόχο την οικογένεια Νταουάμπσεχ", είπε ο Νετανιάχου στον πρόεδρο Αμπάς, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.


Πηγή: protothema.gr, ΑΜΠΕ



Μύδροι εκ των έσω κατά Ζωής για το Κανάλι της Βουλής



Σφοδρή επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου -με βαριές εκφράσεις και αναφορές σε κλίμα χαφιεδισμού και σε μηχανισμό προπαγάνδας- εξαπολύει με ανοιχτή επιστολή του ο σύμβουλος προγράμματος και αναπληρωτής συντονιστής του Καναλιού της Βουλής, Αριστείδης Φατούρος.

Ειδικότερα, στη γραπτή αυτή καταγγελία του, ο κ. Φατούρος κατηγορεί μεταξύ άλλων την πρόεδρο της Βουλής ότι είναι υπεύθυνη για κρούσματα κατάχρησης εξουσίας, για επίδειξη αλαζονείας και αμοραλισμού, για κλίμα χαφιεδισμού και καλλιέργεια φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φατούρος ξεκινά την επιστολή του με τη φράση "Πράσσειν άλογα", και προσθέτει απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής:

"Η συνήχηση του τίτλου γνωστής ομάδας δημιουργικού κουκλοθεάτρου απηχεί δυστυχώς αυθεντικά τον τραγέλαφο στον οποίο έχει περιέλθει το κανάλι της Βουλής- και φοβούμαι ολόκληρη η Βουλή- κατά τη σύντομη περίοδο της θητείας σας".

"Η δημοφιλής σε 'εχθρούς και φίλους' μετωνυμία του σε 'κανάλι της Ζωής', καταδεικνύει τη βίαιη μετάλλαξη του σταθμού σε μηχανισμό προσωπικής προβολής και προπαγάνδας. Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας δεοντολογίας και αμεροληψίας, η αποδόμηση του ενημερωτικού τομέα, η συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και ο ακρωτηριασμός του πολιτιστικού - επιμορφωτικού προγράμματος, αλλοιώνουν βάναυσα τη φυσιογνωμία, το ύφος και το ήθος του καναλιού" συνεχίζει ο κ. Φατούρος.

Κλείνοντας δε την επιστολή του, ο κ. Φατούρος δηλώνει πως ο ίδιος θα εργαστεί κατά το μέτρο των δυνάμεών του "για την ανάταξη της απεχθούς, επαχθούς, επονείδιστης, αθέμιτης και μη βιώσιμης αυτής κατάστασης".

Η συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει ενοχλήσει σχεδόν όλους τους υπαλλήλους του καναλιού της Βουλής, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τους βουλευτές και τα κόμματα, ενώ σκληρή επίθεση εναντίον της προέδρου της Βουλής εξαπολύουν και η αντιπολίτευση.

Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη τόνισε σε δήλωσή της πως "ούτε η Βουλή ούτε το κανάλι της Βουλής αποτελούν ιδιοκτησία της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και οποιουδήποτε προέδρου", προσθέτοντας: "Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Αυτό πρώτα από όλα πρέπει να το αντιληφθεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και να πάψει να περιορίζεται σε παράπονα τα οποία εκφράζει στο εσωτερικό των οργάνων του κόμματός του".

Και ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ άσκησε κριτική στην πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας: "Η άποψη ότι η προεδρία της κ. Κωνσταντοπούλου είναι μακράν η χειρότερη όλων των εποχών για την ελληνική Βουλή επιβεβαιώνεται δυστυχώς κάθε μέρα. Το κανάλι της Βουλής έχει εξελιχθεί σε κανάλι της κ. Ζωής".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός επισήμανε ότι "τόσο η ΕΡΤ όσο και το κανάλι της Βουλής δεν πρέπει να ανήκουν σε πρόσωπα ή σε κόμματα, ούτε να εφαρμόζονται προσωπικές ή κομματικές πολιτικές".


megatv.com



ΝΔ: Ανησυχούμε περισσότερο μετά την ομολογία του πρωθυπουργού




«Μετά την ομολογία του Πρωθυπουργού ανησυχούμε ακόμα περισσότερο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Δ. με αφορμή την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το σχέδιο Β’.

«Για τί ακριβώς πράγμα είχε δώσει εντολή ο κ. Τσίπρας; Στην αρχή μας είχε πει ότι είχε δώσει εντολή να εξακριβωθούν οι επιπτώσεις από ένα Grexit. Τώρα μας λέει κάτι άλλο. Ότι έδωσε εντολή εκπόνησης σχεδίου Β’ για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, σχετικά με το σχέδιο Β’, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για τί ακριβώς πράγμα είχε δώσει εντολή ο κ. Τσίπρας; Στην αρχή μας είχε πει ότι είχε δώσει εντολή να εξακριβωθούν οι επιπτώσεις από ένα Grexit. Τώρα μας λέει κάτι άλλο. Ότι έδωσε εντολή εκπόνησης σχεδίου Β’ για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όταν υπάρχει φόβος να σε βγάλουν από το ευρώ, προσπαθείς να το ματαιώσεις και όχι να το φέρεις πιο κοντά.

Τι περιελάμβανε τελικά αυτό το σχέδιο Β’, που για πρώτη φορά μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι έδωσε εντολή να εκπονηθεί;

Περιελάμβανε έφοδο στο νομισματοκοπείο;

Περιελάμβανε έκδοση IOUs;

Περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών;

Και πόσο θεσμικά ήταν όλα αυτά; Και με ποιους τα συζητούσε; Με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα κόμματα ή με εξωθεσμικά πρόσωπα, όπως π.χ. ο Γκαλμπρέιθ;

Και με ποιο δικαίωμα τέτοια εξωθεσμικά πρόσωπα γνώριζαν ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της οικονομίας της χώρας μας;

Πως είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένα σχέση με Funds να γνωρίζουν τα μυστικά της χώρας και μάλιστα να εκπονούν τέτοιου είδους σχέδια;

Μετά την ομολογία του Πρωθυπουργού ανησυχούμε ακόμα περισσότερο».


real.gr



Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί σχέδιο άμυνας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης



«Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας, προετοίμαζαν ένα σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» απηύθυνε το ερώτημα, από το βήμα της Βουλής, οπρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.

«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά. Επιπλέον ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το grexit στην αυλή μας».

«Εκλεγήκαμε με την εντολή να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, και μας κατηγορείτε γι αυτό και πάτε να στήσετε δικαστήρια. Μας κατηγορείτε για σχέδιο μυστικό που το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια κλπ. Τότε γιατί δεν το εκτελέσαμε το σχέδιο αυτό; Αν ο στόχος μας ήταν η έξοδος από το ευρώ, παίρνοντας 63% στο δημοψήφισμα γιατί δεν το κάναμε τότε; Καταλαβαίνετε γιατί λέτε σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο;» απάντησε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με τα περί παρέμβασης στους κωδικούς των πολιτών, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά χρήσιμο που αφορά στον συμψηφισμό των οφειλών των πολιτών διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, περιορίζει την ανάγκη για ρευστότητα που θα είναι διαρκής για πολύ χρονικό διάστημα. «Αν αυτό είναι το ύποπτο σχέδιο εξόδου από το ευρώ, τότε θα σας καλούσα να το φέρουμε μαζί το σχέδιο για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, να το ψηφίζουμε μαζί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄αυτά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός των οικονομικών κυρία Γεννηματά την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου! Και ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά δεν είχε αφορλόγητα- όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά-αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας και ευτυχώς η δικαιοσύνη κινείται και έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ».

Εξάλλου, το θέμα της σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του Βορρά που κατεγράφη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό θέμα, προέβαλε ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. Επισήμανε, μάλιστα, πως αντίδραση υπήρξε από «κάποια όψιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που θεωρούν ότι η αλληλεγγύη είναι μια a la cart υπόθεση και δεν δέχονταν σε καμία περίπτωση ορισμένες εκατοντάδες προσφύγων στα δικά τους κράτη, αλλά ήθελαν να είναι εθελοντική η δυνατότητα συνεισφοράς».

Και ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας πως η Ευρώπη με τυμπανοκρουσίες βγάζει ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία τα πετάει μετά στον κάλαθο των αχρήστων και υιοθετεί «τη ρομαντική κατ' αρχήν πρόταση του Έλληνα Επιτρόπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος».


athens24.gr


Leopard: Στη Βουλή δικογραφία για Γιάννο Παπαντωνίου




Ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που είχε διαταχθεί από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο.

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου αλλά και σε βάρος επιχειρηματία για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που στην περίπτωση των Leopard τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Ωστόσο από την έρευνα τους οι εισαγγγελείς διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος
από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.


Πηγή


Διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την ορθή εφαμρογή του ΦΠΑ από την





Νέες διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ δίνει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων ότι αποκλειστικά για μοσχαρίσιο κιμά ο συντελεστής είναι 23%, ενώ, αν είναι, μόνο χοιρινός, 13%. Όμως, αν είναι ήδη αναμεμειγμένος και δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά κατηγορία κρέατος, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.

Επίσης, αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση, όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται, ως εξής: Η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

kathimerini.gr


Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας οδηγεί την χώρα προς τα πίσω



Έντονος εκνευρισμός, έκδηλη ανησυχία και πλήθος ερωτημάτων προκαλούν στην αξιωματική αντιπολίτευση η πλήρης κάλυψη του πρωθυπουργού στον Γ. Βαρουφάκη όπως και η ομολογία του Αλέξης Τσίπρα ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για το plan B.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ αναρωτιούνται γιατί ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας όλες αυτές τις ημέρες δεν βγήκε να υπερασπιστεί τον πρώην υπουργό του;

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές κατηγορούν ότι τον πρωθυπουργό ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τα κόμματα και το ελληνικό κοινοβούλιο για το plan b και τι αυτό περιελάμβανε. «Και πόσο θεσμικά ήταν όλα αυτά; Και με ποιους τα συζητούσε; Με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα κόμματα ή με εξωθεσμικά πρόσωπα, όπως π.χ. ο Γκαλμπρέιθ; Και με ποιο δικαίωμα τέτοια εξωθεσμικά πρόσωπα γνώριζαν ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της οικονομίας της χώρας μας;», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

ΝΔ: Ανησυχούμε περισσότερο μετά την ομολογία του πρωθυπουργού

Μειμαράκης: «Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι μία αριστερή κυβέρνηση»

Την πρώτη του συνέντευξη σε γερμανικό μέσο και συγκεκριμένα στο περιοδικό «Focus» έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας την διαφωνία του για το σχέδιο Σόιμπλε περί «Grexit».

«Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα. Η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη. Όποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα. Όποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό. Για το λόγο αυτό πρέπει να πω επίσης: ότι θεωρώ την πρόταση του Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μη κατανοητή»

Επίσης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι δεν γίνεται να περικοπούν περεταίρω μισθοί και συντάξεις, ενώ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών τις οποίες χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές και μοιραίες. «Ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως στόχος του είναι η συναίνεση και η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και το ευρώ. «Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι μία αριστερή κυβέρνηση. Οι αριστεροί πολιτικοί επαινούν συχνά τους εαυτούς τους για το ότι μάχονται για τους πιο αδύναμους μίας κοινωνίας. Αλλά όταν κλείνεις τις τράπεζες και επιτρέπεις να περιμένουν οι πιο αδύναμοι στις ουρές, ο ένας πίσω από τον άλλο, ποιο είναι το αριστερό πρόσημο σε αυτό; Πού είναι το αποτύπωμα της αριστερής πολιτικής σε σχέση με τη χαμένη γενιά των νέων Ελλήνων, οι οποίοι βλέπουν μία μόνο διέξοδο, δηλαδή τη μετανάστευση; Πού και πώς υποστηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους τόσο πολλούς ανέργους στη χώρα;»


real.gr


"Σφάχτηκαν" Φίλης με Πετράκο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου




Στην πρόεδρο της Βουλής ανήκει η πρωτοβουλία για το διορισμού του νέου ΕΣΡ, αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, απαντώντας σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Πετράκος με αφορμή τη σχετική αναφορά που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πλήρωση των κενών θέσεων του ΕΣΡ.
«Η πρωτοβουλία για να συζητηθεί το θέμα του διορισμού νέου ΕΣΡ ανήκει στην πρόεδρο της Βουλής η οποία πρέπει να εισάγει το ζήτημα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα διαπιστωθούν οι αναγκαίες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο, συγκλίσεις ανάμεσα στα κόμματα. Αναμένουμε», τονίζει σε γραπτή δήλωση του ο κ. Φίλης και καταλήγει λέγοντας:

«Λυπάμαι που με τη δήλωσή του ο σύντροφος Θ. Πετράκος επιχειρεί να παρακάμψει με μισές αλήθειες την εκκρεμότητα».

Nωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος χαρακτήρισε λυπηρό φαινόμενο το "γεγονός ανυπόστατων κατηγοριών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αφετηρία τη διαφωνία συντρόφων και συντροφισσών με την περίφημη συμφωνία της 12ης Ιουλίου".

Ο κ. Πετράκος προχώρησε σήμερα σε δημόσια δήλωση, «με αφορμή την προσπάθεια που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, να επιρριφτούν ευθύνες για την μη πλήρωση των κενών θέσεων του ΕΣΡ στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου».

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να αποκαταστήσω την πραγματικότητα ώστε να μην κατηγορούνται άδικα σύντροφοι οι οποίοι ουδεμία ευθύνη έχουν για την μη πλήρωση των κενών θέσεων στο ΕΣΡ», αναφέρει ο κ. Πετράκος και υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, σε πλήρη σύνθεση του πριν από 3,5 μήνες, ανέθεσε στο σ. Νίκο Φίλη να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα ώστε να έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην οποία να συμφωνούν τα 4/5 της Βουλής όπως προβλέπει ο νόμος. Μέχρι σήμερα πρόταση δεν ήρθε και δεν υπήρξε ενημέρωση που βρίσκονται οι συζητήσεις. Συνεπώς αντί να γίνεται επίθεση στη σ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία προφανώς δεν φέρει καμία ευθύνη, οφείλει αυτός που αποφασίζει να επιτεθεί να γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια και αν υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

«Είναι λυπηρό την ώρα που τα χρεωκοπημένα και συστημικά πολιτικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ), τα εγχώρια και διεθνή πολιτικό-οικονομικά συμφέροντα και το διαπλεκόμενο μιντιακό σύστημα κανιβαλίζει εναντία στους συντρόφους και τις συντρόφισσες Βαλαβάνη, Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη, Κορωνάκη και πολλούς άλλους, να εκτοξεύονται και από συντρόφους ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον συντρόφων και συντροφισσών. Και το πιο λυπηρό κατά τη γνώμη μου είναι το γεγονός ότι οι ανυπόστατες κατηγορίες έχουν αφετηρία τη διαφωνία των συντρόφων και συντροφισσών αυτών με την περίφημη συμφωνία της 12ης Ιουλίου» δηλώνει ο Θανάσης Πετράκος.


newsit.gr


Το ταχύτερο ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ΤΧΣ





Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα στο 2015 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων από τον ESM είναι ο στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέτασαν στη δίωρη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη να γίνονται στις τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο.

Στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος έλεγαν πάντως, ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών  τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ESM».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν:
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ , το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται το «κούρεμα». Αν γίνει μέσω ESM, ίσως και όχι.
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.


tovima.gr