Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ SIM από την Apple και τη Samsung




Η επικείμενη αλλαγή, δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2016

Αντίο στη χρήση των συμβατικών πλαστικών καρτών SIM λένε οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Samsung.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα των Financial Times οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στο χώρο, βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα κοινό τεχνολογικό πρότυπο που θα καταργεί τη χρήση των  καρτών SIM από τα μελλοντικά smartphones, αντικαθιστώντας τις με ηλεκτρονικές.

Στόχος είναι η μεγαλύτερη ευελιξία στους συνδρομητές δικτύων κινητής τηλεφωνίας, απαλλάσσοντάς τους από την αντικατάσταση καρτών SIM, όταν αλλάζουν παρόχους τόσο στην χώρα τους, όσο και όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά και την εξεύρεση διαφορετικών τύπων SIM ανάλογα με το μοντέλο smartphone τους.

Η επικείμενη αλλαγή, πάντως, δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2016, αφού θα πρέπει εκτός από τους κατασκευαστές να συμφωνήσουν και τα δίκτυα κινητής μέσω της παγκόσμιας εκπροσώπου τους GSMA, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό όλων των εμπλοκομένων εταιρειών πριν προβεί στην υιοθέτηση του νέου προτύπου ηλεκτρονικής SIM.


Πηγή


Γιώργος Ρωμανιάς: Παραιτούμαι τη Δευτέρα




Την παραίτησή του θα υποβάλει το πρωί της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Ο κ.Ρωμανιάς γνωστοποίησε την απόφασή του μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε στη διάρκεια άτυπης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο με τη νέα ηγεσία, τους κ. Κατρούγκαλο και Χαϊκάλη, παρουσία του κ. Στρατούλη.

«Τους εξήγησα ότι για λόγους συνέπειας με τον εαυτό μου, δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Εγώ πήγα στο υπουργείο για να εφαρμόσω κάποιες αρχές. Δεν μπορώ να κάνω τα αντίθετα. Τους εξήγησα ότι δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή που έλεγα κάποια πράγματα, να εφαρμόζω και να κάνω τα αντίθετα. Είναι η έσχατη ταπείνωση για μένα να κάνω κάτι τέτοιο. Τους εξήγησα λοιπόν ότι αύριο το πρωί που θα έρθουν, 11 είναι η τελετή, λίγο πριν εγώ θα υποβάλω εγγράφως την παραίτησή μου και θα παρακαλώ να γίνει αποδεκτή», ανέφερε.

Ο κ.Ρωμανιάς τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο για το συνταξιοδοτικό. Όπως υποστήριξε, γι' αυτό το θέμα αγνοήθηκε πλήρως το υπουργείο: "Δεν είναι δυνατόν εγώ να δώσω σύνταξη 87 ευρώ στον ανάπηρο. Γιατί αυτό νομοθετήθηκε".

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η παραίτησή του δεν σχετίζεται με τα νέα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου, αλλά με το νόμο που πρέπει να εφαρμοστεί. «Ασχολούμαι 40 χρόνια με την Κοινωνική Ασφάλιση, νομοσχέδιο γραμμένο με τέτοια αγραμματοσύνη, τέτοιο ερασιτεχνισμό, τέτοια άγνοια δεν έχω ξαναδεί. Είναι απίστευτο αυτό το νομοσχέδιο. Να σου λέει μέσα το πρώτο σχέδιο ότι στις μειωμένες συντάξεις σου κόβει 16% το μήνα;", σημείωσε χαρακτηριστικά.

πηγη


Εύθραστη εκεχειρία - βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία



Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αντάρτες αντάλλαξαν κατηγορίες για βομβαρδισμούς αστικών περιοχών, ύστερα από μια εβδομάδα των πιο αιματηρών συγκρούσεων σε όλο το μήνα.
Οι αυτονομιστές ανέφεραν πως ένας άνδρας σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων στο κέντρο του Ντονέτσκ. Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς ότι αντίκρισε το πτώμα ενός άνδρα σε ένα φλεγόμενο κτήριο, χωρίς να καταστεί σαφές αν ήταν το ίδιο άτομο.

«Η μεγάλη πλειονότητα των βομβαρδισμών και των ένοπλων επιθέσεων από τους αντάρτες πραγματοποιήθηκαν μέσα στην νύχτα ώστε να αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή των διεθνών παρατηρητών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρί Λισένκο.
Πρόσθεσε πως οι αυτονομιστές επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους σε αστικές περιοχές βορειοδυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και πως ένας στρατιώτης, μια γυναίκα, η εγγονή της και ένας 49χρονος άνδρας σκοτώθηκαν.

Καμία από τις αναφερθείσες απώλειες δεν μπόρεσε να διασταυρωθεί.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιθεωρεί την εκεχειρία, έχει αναφέρει πως καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αποσύρει τον βαρύ οπλισμό της από το μέτωπο, όπως προέβλεπε η ειρηνευτική συνθήκη.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ιβιτσα Ντάτσιτς περιέγραψε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στα ανατολικά της χώρας και απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να τηρήσουν την συμφωνία του Μινσκ, η οποία, όπως ανέφερε, είναι η μόνη ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης.


naftemporiki.gr


Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για την 1η δόση του φόρου εισοδήματος

Νέες διευκρινίσεις για την έναρξη ισχύος των αλλαγών στο ΦΠΑ καθώς και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνοντας ότι η 31 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι:

- Η έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών ΦΠΑ, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν με το ν. 4334/2015, είναι η 20η Ιουλίου 2015. Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία (υπηρεσίες διαμονής), ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 6% κατά τη μεταβατική περίοδο από 20/7-30/9/2015.

- Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2014, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου είναι η 31η Αυγούστου 2015.

- Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε παραταθεί μέχρι την 27η Ιουλίου 2015, παρατείνεται εκ νέου ως και την 26η Αυγούστου 2015.  tanea.gr


O Σόιμπλε προκλητικός: Σπίτι μου έμαθα πως ο δυνατότερος πρέπει να υποχωρεί – Αυτό έκανα με την Ελλάδα

Αποκαλυπτικός, απροκάλυπτος και εν πολλοίς προκλητικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, επιμένει στο Grexit αλλά πιο... συγκαλυμμένα – μετά την κατακραυγή ακόμη κι από τους Ευρωπαίους ομολόγους του – ενώ για την πολυσυζητημένη διάσταση απόψεων με την καγκελάριο στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος επιμένει: «Διαφορετικές απόψεις, ίδιος δρόμος».
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου πως «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φερόταν σαν αυστηρός μπαμπάς που προσπαθεί να συνετίσει τα παιδιά του», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά: «Επρόκειτο για τήρηση της ισορροπίας. Στο σπίτι μου ήμασταν τρία αδέρφια και όταν τσακωνόμασταν, ο πατέρας μου πάντα έλεγε πως ο δυνατότερος πρέπει να υποχωρήσει. Ακριβώς έτσι έγινε και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτός που βρίσκεται σε θέση ισχύος πρέπει να βοηθάει τον πιο αδύναμο. Αυτό προσπάθησα να κάνω».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κύριος εκφραστής της πιο ακραίας εναλλακτικής για την Ελλάδα, ο άνθρωπος που μέχρι και πριν από λίγες ώρες υποστήριζε εμμονικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τώρα λέει πως «εμείς δεν είπαμε ποτέ να βγει από το ευρώ...»: «Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Επισημάναμε μόνο τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα ‘τάιμ-άουτ'», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών και έκανε λόγο για προσωρινή, τουλάχιστον πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ερωτώμενος, μάλιστα, για αν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε Grexit, ο κ. Σόιμπλε απομονώνει μία δήλωση ενός από τους θερμούς υπερμάχους της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, του αυστριακού καγκελαρίου, Βέρνερ Φάιμαν πως αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
«Η Ελλάδα δεν εξελίσσεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης. Στην ουσία τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί ως τώρα σχεδόν καθόλου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη. Οι πιο επιφυλακτικές αξιολογήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο περιοδικό ενώ, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σημειώνει ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να βάλουμε την χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση». Αναφέρει μάλιστα ότι την περασμένη Κυριακή είπε στον Έλληνα ομόλογό του: «Το θέμα δεν είναι να σας προσβάλουμε, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Αλλιώς δεν θα πετύχουμε την βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα».
Ο κ. Σόιμπλε στην συνέντευξή του αποκλείει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως λέει, δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τονίζει ότι πριν από μισό χρόνο «η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές», αλλά «σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο», με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. «Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν φέρνει νέα βάρη για τους ανθρώπους. Πρόκειται όμως κυρίως και για το ερώτημα, ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη», αναφέρει και υποστηρίζει ότι δεν ήταν λάθος το «φάρμακο», αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες. «Για αυτό πρέπει τώρα πρώτα από όλα να πραγματοποιηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η τρόικα ήδη τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει με 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει», δηλώνει και κάνει λόγο για δαπανηρό δημόσιο τομέα και για συντάξεις που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ερωτώμενος αν μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε πριν ένα παρόμοιο πρόγραμμα, μετά, στο δημοψήφισμα, ζήτησε το όχι, το οποίο έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα θέλει να κάνει το αντίθετο από αυτό που στήριξε πριν. 'Αρα μπορεί κανείς να έχει κανείς αμφιβολίες. Αλλά τώρα θέλω πρώτα να εμπιστευθώ τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, αυτό είναι το δίκαιο. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν το πιστεύει. 'Αρα, ας δούμε».

Ο κ. Σόιμπλε αρνείται, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχε για το ελληνικό θέμα διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και της Καγκελαρίου Μέρκελ ή ότι οι δυο τους έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου μοίρασαν τους ρόλους. «Η Καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Αυτό δεν είναι ο τρόπος ούτε της Καγκελαρίου ούτε ο δικός μου. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του. Το 1999, στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές, ήμουν πρόεδρος του CDU και η κυρία Μέρκελ γενική γραμματέας. Είχαμε μια αφίσα που μας απεικόνιζε και έγραφε ‘Όχι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά πάντα στον ίδιο δρόμο'. Έτσι είναι και σήμερα και ας έχουν αλλάξει οι ρόλοι μας. Έχουμε μια σταθερά, ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον», εξηγεί και τονίζει ότι «είναι μέρος της δημοκρατίας να έχουμε κάπου κάπου και διαφορετικές απόψεις» και τότε παλεύει κανείς από κοινού για λύσεις. Αν κάποιος προσπαθούσε να τον αναγκάσει για κάτι, ξεκαθαρίζει, θα μπορούσε να παραιτηθεί από τη θέση του.

newsbomb.gr


Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών θα γίνουν «κρυφό σχολειό» με το ΦΠΑ στο 23%




Ερχονται απολύσεις εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια - Ο κλάδος συνολικά αριθμεί περί τους 80.000 ανθρώπους - Απώλειες και στην αγορά των βιβλιοπωλείων και εκτυπώσεων

Eπιβολή ΦΠA 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών θα φέρει το πολυνομοσχέδιο με αποτέλεσμα τα δίδακτρα όλων αυτών των εκπαιδευτηρίων να επιβαρύνονται με ΦΠA 23% από τον Σεπτέμβριο. Αυτονόητο είναι ότι οι γονείς που επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο ή να μάθουν ξένες γλώσσες και υπολογιστές πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μόρφωσή τους.

Οι αυξήσεις-φωτιά με μετάταξη του ΦΠΑ από το 0% στο 23% στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που φέρνει το νομοσχέδιο της νέας συμφωνίας προβλέπει ότι τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση από τον συγκεκριμένο φόρο. Ως αποτέλεσμα αναμένονται απολύσεις εκπαιδευτικών αλλά και μειώσεις αποδοχών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν οτι το «χτύπημα» στην εκπαίδευση θα είναι πολύ βαρύ στην εποχή της πλήρους εξειδίκευσης και της παγκοσμιοποιημένης παιδείας, οι μαθητές χωρίς πολλά εφόδια και χωρίς το προνόμιο της εκμάθησης ξένων γλωσσών θα «χάσουν το τρένο» της παιδείας.

«Οικονομικά ατελέσφορο και κοινωνικά άδικο» χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα οδηγήσουν στην παραοικονομία και τη μείωση, τελικά, των εσόδων για το κράτος. Οπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός, το μόνο βέβαιο είναι οτι πολλά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών θα βάλουν «λουκέτο» με αποτέλεσμα πολλοί καθηγητές να οδηγηθούν στην ανεργία.

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος συνολικά αριθμεί περί τους 80.000 ανθρώπους, καθηγητές σε φροντιστήρια αλλά και καθηγητές πληροφορικής και ξένων γλωσσών.

Ο εκπαιδευτικός επισημαίνει τον κίνδυνο οι μαθητές να στραφούν στα λεγόμενα μαύρα ιδιαίτερα, αλλά στην ουσία κανένας, ούτε το κράτος θα κερδίσει, αφού δεν θα μπορεί να φορολογεί τα έσοδα.

«Αυτό που πλήττεται στην ουσία» επισημαίνει ο καθηγητής «είναι η λαϊκή οικογένεια που στέλνει το παιδί στο φροντιστήριο και στα κέντρα ξένων γλωσσών για μία καλύτερη μόρφωση. Θεωρώ πιθανό οτι αν γίνουν ακριβές αυτές  οι υπηρεσίες αρκετοί μαθητές θα εγκαταλείψουν το σχολείο ή την προσπάθεια να μπουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα».

Τα τελευταία χρόνια και όσο μεγάλωνε η οικονομική κρίση και οι γονείς με δυσκολία έβαζαν το χέρι στην τσέπη, τα φροντιστήρια αλλά και τα κέντρα ξένων γλωσσών στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν έκαναν «βροχή» προσφορών προκειμένου να κρατήσουν τους μαθητές τους, αλλά και να τους αυξήσουν.

Ηδη στο εκπαιδευτικό «τοπίο» έχουν κάνει την εμφάνισή τους οικοδιδασκαλεία τα οποία έχουν μετατραπεί παράνομα σε φροντιστήρια και όπως εκτιμά η εκπαιδευτική κοινότητα θα ξεφυτρώσουν σαν... μανιτάρια καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την αύξηση του ΦΠΑ. Επιπλέον είναι ευκολότερο να δοθεί άδεια για να λειτουργήσει κάποιο οικοδιδασκαλείο.

Ο κ. Βαφειαδάκης υπογραμμίζει ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ θεωρεί ότι και οι οικογένειες πρέπει να μπουν «στη μάχη» καθώς η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι παράλογη. Τα φροντιστήρια, επισημαίνει, δεν μπορούν να απορροφήσουν το ΦΠΑ που πηγαίνει από το 0% στο 23%, με αποτέλεσμα να γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών που θα οδηγηθούν στην ανεργία αλλά και μειώσεις αποδοχών. Παράλληλα πολλά συνεργαζόμενα καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία και εκτυπωτικά κέντρα θα έχουν πρόβλημα καθώς συνεργάζονται στενά με τα φροντιστήρια.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «επιλεκτικά και διακριτικά απαλλάσσονται τα ιδιωτικά σχολεία και η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων καθώς και τα ΙΕΚ, Κολλέγια κλπ. Δηλαδή πλήττονται μόνο οι μικρές επιχειρήσεις και βασικά τα λαϊκά στρώματα (πελάτες τους) που καταφεύγουν σε αυτά λόγω προσιτών διδάκτρων. Είναι βέβαιο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληγούν άμεσα γιατί είναι γνωστό ότι ο Έλληνας γονιός θα κόψει και από το ψωμί του προκειμένου να μη στερήσει το παιδί του από τη γνώση που χρειάζεται η αγορά».

Οι καθηγητές επισημαίνουν οτι  «η συσσώρευση φορολογικών βαρών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εξ αυτών με άμεσο επακόλουθο την ανεργία ιδιοκτητών και εργαζομένων, τη μη καταβολή από αυτές φόρων, εισφορών και τελών με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός περισσοτέρων εσόδων. Αν δεν είναι εφικτό, παρόλο που το θεωρούμε επιβαλλόμενο, από τις αντικειμενικές συνθήκες να απαλειφθεί τελείως η θέσπιση ΦΠΑ για τον κλάδο μας, θεωρούμε τελείως απαράδεκτο και ζητάμε να απαλειφθεί ο συντελεστής 23% εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των λαϊκών στρωμάτων  και να  ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω για την αποφυγή των βέβαιων τραγικών επιπτώσεων».

Σε ό,τι αφορά στο «παρασκήνιο» της υπόθεσης, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ξεκινήσει κύκλο έντονων πολιτικών παρεμβάσεων για την αποσαφήνιση των πρώτων συγκεχυμένων πληροφοριών περί ένταξης των φροντιστηρίων στο καθεστώς Φ.Π.Α. Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του Δ.Σ. το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις της Ο.Ε.Φ.Ε. έφτασε από νωρίς στα χέρια του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ παράλληλα δεχόταν πιέσεις από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές για την εξαίρεση του κλάδου από το μέτρο του Φ.Π.Α. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κλάδος είχε εξαιρεθεί. Το νομοσχέδιο, όμως, ψηφίστηκε και αναρτήθηκε με τις τροποποιήσεις, όπου και τα φροντιστήρια υπάγονται στην κατηγορία των υπηρεσιών με Φ.Π.Α. 23%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, παύει η απαλλαγή από το ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε. τονίζει:
Πρόκειται για εξοντωτικό μέτρο, το οποίο συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα:
1. Ενώ μέχρι πρότινος ο κλάδος είχε εξαιρεθεί με το άρθρο 22 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αυτόματα και προφανώς εσπευσμένα με το νομοσχέδιο εντάσσεται στην υψηλότερη κλίμακα του 23%.
2. Με την υπαγωγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήδη έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση και σίγουρα θα ισοπεδωθεί. Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος.
3. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον Φ.Π.Α. 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό. Αυτό σημαίνει στροφή των γονιών στην παραοικονομία των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα οργιάσουν προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες. Άρα θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
4. Ενώ στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία μετακινήθηκε ο κλάδος των φροντιστηρίων ως προς τις δομές, τα προγράμματα, την ασφάλιση των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο αυτό εξαιρείται από άλλους φορείς εκπαίδευσης και υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α. εμπορικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης. Αυτό είναι άδικο και αδόκιμο. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στην ανάδειξη των νομικών και αντισυνταγματικών πτυχών του ζητήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των ισοδύναμων μέτρων που αναμένεται να καταθέσει το Ποτάμι εκτιμάται ότι θα είναι και η αύξηση στο 23% στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλώσσών καθώς, όπως εκτιμήθηκε αρχικώς, θα οδηγήσει στα ιδιαίτερα μαθήματα και στα μαύρα φροντιστήρια.



protothema.gr


Απο τη Δευτέρα 27 Ιουλίου εως και αρχές Αυγούστου τα προνοιακά επιδόματα των μηνών Μαΐου - Ιουνίου στους δικαιούχους



Τα χρήματα αναμένεται με μεγάλη καθυστέρηση να εκταμιευθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουλίου, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τους λογαριασμούς του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το κονδύλι θα μεταφερθεί στους δήμους και στη συνέχεια στους δικαιούχους οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να λάβουν τα χρήματα απο τη Δευτέρα, 27 Ιουλίου εως και αρχές Αυγούστου.

Να υπενθυμίσουμε οτι καθε δήμος βγάζει διαφορετική ανακοίνωση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους.




Απολύθηκαν 20 τραπεζικοί που γνώριζαν για τα capital controls και έκαναν αναλήψεις



Απολύθηκαν 20 τραπεζικοί που γνώριζαν για τα capital controls και έκαναν αναλήψεις Στην απόλυση 20 συνολικά στελεχών προχώρησαν δύο ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες, καθώς από εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησαν προέκυψε πως οι εν λόγω υπάλληλοι είχε προβεί σε αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου και ενώ ήταν εις γνώση τους το ενδεχόμενο επιβολής τραπεζικής αργίας Ειδικότερα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους έναντι των καταγγελιών του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη ότι υπάρχει υπουργός που έκανε ανάληψη προθεσμιακών καταθέσεων 200.000 ευρώ, μόλις δύο μόλις ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες, οι Διοικήσεις εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες απομάκρυνσης  στελεχών και υπάλληλων που έχοντας ειδική γνώση της κατάστασης , προχώρησαν σε αναλήψεις πολύ μικρότερων ποσών.

Σύμφωνα με το «Βήμα», αμέσως μετά την επιβολή της «Τραπεζικής αργία βραχείας διάρκειας» τα τμήματα εσωτερικού ελέγχου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διενήργησαν στοχευμένες έρευνες για τις αναλήψεις που έκαναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι τους, με γνώση των προετοιμασιών για τα capital controls, στο διάστημα 26, 27 και 28 Ιουνίου. Έως την Παρασκευή 5 Ιουλίου είχε συγκεντρωθεί προς διερεύνηση ένα δείγμα 500 περίπου ατόμων. Μετά από διασταυρώσεις και ελέγχους διαπιστώθηκε πως οι 20 εξ αυτών είχαν προχωρήσει την επίμαχη περίοδο σε αναλήψεις «πέραν του συνηθισμένου».

Τα άτομα αυτά κλήθηκαν αρχικά προς απολογία και εν συνεχεία τους κοινοποιήθηκε η απόλυσή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη που απομακρύνθηκαν είχαν στην πλειονότητά τους προχωρήσει σε συναλλαγές (αναλήψεις) που δεν ξεπερνούσαν τα ημερήσια όρια τους , ήτοι αναλήψεις 1.000 με 2.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν σε μεγάλες μεταφορές χρημάτων.




dikaiologitika.gr


Μητέρα Νάντιας Βαλαβάνη: Εγώ σήκωσα τα 200.000 ευρώ πριν κλείσουν οι τράπεζες



Η μητέρα της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, Άρτεμις, παραδέχεται ότι "σήκωσε" 200.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα Ηρακλείου, λίγο πριν εφαρμοστούν τα capital controls, αλλά ξεκαθαρίζει πως η κόρη της δεν γνώριζε τίποτα και πως τα χρήματα είναι το υπόλοιπο από την εκποίηση ενός ξενοδοχείου.

Η μητέρα της κ. Βαλαβάνη φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" πως αυτή ήταν και όχι η κόρη της που σήκωσε 200.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα του Ηρακλείου, λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο των τραπεζών, μία υπόθεση που έφρε στο φως ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης.


Η μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη ζει στο Ηράκλειο και σύμφωνα με την εφημερίδα κατέθεσε αίτημα με τον λογιστή της να κάνει ανάληψη των 200.000 ευρώ. «Τα λεφτά είναι οι οικονομίες μιας ζωής, φοβήθηκα και τα πήρα στο σπίτι. Δεν τα έβγαλα στο εξωτερικό όπως άλλοι», φέρεται να δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα.



Πηγή


“Εμφύλιος” στον ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος εκλογές – Βολές Ζωής - Βαρουφάκη κατά Τσίπρα – Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει... τους λογαριασμούς



Πολλά ήταν τα τηλεφωνήμα που προηγήθηκαν του ανασχηματισμού και η επιλογή που δυσκόλεψε περισσότερο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή του υφυπουργού Εργασίας, πόστο που τελικά κατέληξε στον Παύλο Χαϊκάλη μετά από απανωτές αρνήσεις.

Σύμφωνα με το Mega, την πρόταση αρνήθηκαν εκτός από τον Αλέξη Μητρόπουλο, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ με δυσκολία δέχτηκε την αλλαγή του υπουργείου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα κρατήσει μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το κλείσιμο της νέας συμφωνίας και στη συνέχεια θα υπάρξουν εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολτικό τοπίο.

Μέχρι τότε πάντως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τους... λογαριασμούς του και τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει έναν νέο σκόπελο στην Ολομέλεια της Βουλής με την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προαπαιτούμενων, αλλά και στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα.



«Το μνημόνιο που συγκροτήθηκε ως πλαίσιο αποπληρωμής ενός χρέους που δεν έπρεπε να αναλάβει να αποπληρώσει το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός αποτελεί εργαλείο εξόντωσης, δολοφονίας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας. Προωθείται μέσα από αντιδημοκρατικές μεθόδους όπως είναι η παράκαμψη του κοινοβουλίου»,τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ομιλία της για το ελληνικό χρέος, σε πανεπιστήμιο.


Με λόγια γλυκά αλλά χειρότερα από μαχαιριές ο Γ. Βαρουφάκης απαντά – επιτίθεται στον Πρωθυπουργό με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου του ο πρωην υπουργός Οικονομικών βάζει στο ίδιο τσουβάλι με τον Γ. Παπακωνσταντίνου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ο ''Αλέξης Τσίπρας με τίμησε επιστρατεύοντάς με για έναν λόγο: μια πολύ συγκεκριμένη θεώρηση περί της κρίσης που βασίζεται στην απόρριψη του δόγματος Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και του τοξικού δανεισμού, ο τοξικός δανεισμός είναι πάντα προτιμότερος''.
Άρα αφού στο τέλος ο Τσίπρας προτίμησε τη συμφωνία αντί της χρεοκοπίας οι συνειρμοί είναι αυτόματοι, και δεν χρειάζεται να τους αναφέρει ο Βαρουφάκης.

Αμέσως μετά ο Γ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει τι είχαν συμφωνήσει με τον Τσίπρα στην περίπτωση που εκβιαστούν από τους εταίρους, όι δηλαδή θα συμβιβαστούν όμως μετά θα παραιτηθεί η κυβέρνηση και θα παραδώσει την εξουσία στα κόμματα που υποστηρίζουν τα Μνημόνια.

Όμως ο Γ. Βαρουφάκης επανέρχεται στο Grexit χωρίς να προφέρει τη λέξη. Γιατί πως αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την πρόταση στο άρθρο του που λέει: «Υπήρχε εναλλακτική;» μας ρώτησε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη. Κρίνω πως, ναι, υπήρχε. Ομως δεν θα πω άλλα γι’ αυτό εδώ. Δεν είναι της στιγμής.

Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα του άρθρου του Γ. Βαρουφάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Βαρουφάκης: Γιατί καταψήφισα

Από την αρχή γνωρίζαμε πόσο αδίστακτοι ήταν |

Στην πολιτική αποφάσισα να εισέλθω για έναν λόγο: για να σταθώ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στον αγώνα εναντίον της χρεοδουλοπαροικίας. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε επιστρατεύοντάς με για έναν λόγο: μια πολύ συγκεκριμένη θεώρηση περί της κρίσης που βασίζεται στην απόρριψη του δόγματος Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και του τοξικού δανεισμού, ο τοξικός δανεισμός είναι πάντα προτιμότερος.

Πρόκειται για δόγμα που απέρριπτα ως πάγια απειλή που στόχο είχε την επιβολή, διά του πανικού, πολιτικών οι οποίες εγγυώνται τη μόνιμη χρεοκοπία και, εν τέλει, τη χρεοδουλοπαροικία. Την Τετάρτη το βράδυ, στη Βουλή, κλήθηκα να επιλέξω μεταξύ του (α) να ενστερνιστώ το εν λόγω δόγμα, υπερψηφίζοντας την κύρωση του κειμένου που πραξικοπηματικά και με απερίγραπτη βαναυσότητα επέβαλαν στον Αλέξη Τσίπρα οι «εταίροι» στο Euro Summit και (β) να πω «όχι» στον πρωθυπουργό μου.

«Είναι αληθινός ή πλαστός ο εκβιασμός;» μας ρώτησε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας έτσι το ειδεχθές συνειδησιακό δίλημμα όλων μας, και του ίδιου. Προφανώς ο εκβιασμός ήταν αληθινός. Πρώτη φορά ένιωσα την «αλήθεια» του στο γραφείο μου όταν την 30ή Ιανουαρίου ο κ. Ντάισελμπλουμ με επισκέφτηκε για να με θέσει προ του διλήμματος «Μνημόνιο ή κλειστές τράπεζες». Από την αρχή γνωρίζαμε πόσο αδίστακτοι ήταν οι δανειστές. Και αποφασίσαμε αυτό που λέγαμε ξανά και ξανά ο ένας στον άλλον τις μακρές μέρες και νύχτες του Μαξίμου:

Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φέρουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Θα συμβιβαστούμε χωρίς να καταλήξουμε συμβιβασμένοι. Θα υποχωρήσουμε όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί μια συμφωνία-επίλυση εντός της ευρωζώνης. Ομως αν ηττηθούμε από την καταστροφική λογική των μνημονίων, θα παραδώσουμε το κλειδί των γραφείων μας σε εκείνους που τα πιστεύουν – να έρθουν εκείνοι να τα εφαρμόσουν, με εμάς και πάλι στους δρόμους.

«Υπήρχε εναλλακτική;» μας ρώτησε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη. Κρίνω πως, ναι, υπήρχε. Ομως δεν θα πω άλλα γι’ αυτό εδώ. Δεν είναι της στιγμής. Σημασία έχει μόνο ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός έκρινε πως δεν υπήρχε εναλλακτική. Γι’ αυτό παραιτήθηκα, ώστε να τον διευκολύνω να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να φέρει πίσω τους βέλτιστους όρους που μπορούσε να φέρει. Οχι όμως και για να τους εφαρμόσουμε εμείς όποιοι και να ήταν!

Ο πρωθυπουργός, στην Κ.Ο. της Τετάρτης, μας ζήτησε να αποφασίσουμε μαζί, να μοιραστούμε την ευθύνη. Πολύ σωστά. Πώς όμως; Μία λύση ήταν να εφαρμόσουμε, όλοι μαζί, αυτό που λέγαμε και ξαναλέγαμε ότι θα κάναμε σε περίπτωση ήττας. Θα λέγαμε ότι υποταχθήκαμε, φέραμε συμφωνία που εμείς κρίνουμε μη βιώσιμη, και ζητάμε από πολιτικούς, όλων των κομμάτων, που την θεωρούν τουλάχιστον εν δυνάμει βιώσιμη, να σχηματίσουν κυβέρνηση και να την εφαρμόσουν.

Η δεύτερη λύση ήταν αυτή που προέκρινε ο πρωθυπουργός: Να παραμείνει ζωντανή η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, έστω εφαρμόζοντας μια συμφωνία- προϊόν εκβιασμού που ο ίδιος ο πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι ανεφάρμοστη.




newsit.gr





ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να καταψηφίσει τα μέτρα




Τουλάχιστον 39 βουλευτές προτείνουν είτε αποχή, είτε καταψήφιση…

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 39 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός αυτός είναι εκλογικός και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί με τα προβλήματα της χώρας αλλά και με την εφαρμογή της συμφωνίας που πέτυχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι συγκεκριμένοι βουλευτές εισηγούνται η Νέα Δημοκρατία να καταψηφίσει ή να απόσχει από την κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης, 22 Ιουλίου, όπου θα ψηφιστεί το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ειδικά οι βουλευτές της επαρχίας αλλά και των νησιών, που θα πληγούν οικονομικά από την αύξηση του ΦΠΑ, εισηγούνται την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όλοι αυτοί οι αντιρρησίες θα εμμείνουν στη θέση τους για καταψήφιση ή αποχή, ή εάν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα τους επαναφέρει στο να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Αναβρασμός επικρατεί επίσης και για το μέτρο με την επιβάρυνση αγροτών και κτηνοτρόφων που θα ψηφιστεί στις 22 Ιουλίου στη βουλή.

Οπως αποκάλυψε το Σάββατο στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής Κώστας Τασούλας η ΝΔ θα καταθέσει τη Δευτέρα εισήγηση στην οποία θα εξηγεί ότι τα βαριά μέτρα πλήττουν αγρότες και νησιώτες ενώ θα μπορούσαν να είχαν ευρεθεί ισοδύναμα.

"Πρέπει να γίνουν μειώσεις στις κρατικές δαπάνες και όχι να λαμβάνονται μέτρα εναντίον των αγροτών. Ακόμη και το ΦΠΑ στο μοσχάρι αυξήθηκε στο 23% την τελευταία στιγμή", δήλωσε ο κ. Τασούλας.


Πηγή: iefimerida.gr


Μαίνεται η φωτιά στην Ζάκυνθο



Από την φωτιά κάηκαν ελαιόδεντρα και κινδύνευσαν κατοικίες

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε  το Σάββατο το απόγευμα στη Ζάκυνθο, στη θέση Καλαμάκι. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και το δύσβατο σημείο της εστίας.

Επί τόπου βρίσκονται 10 οχήματα της πυροσβεστικής και ένα όχημα του ΟΤΑ. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς κατήγγειλε εμπρησμό, επισημαίνοντας πως οι εστίες ήταν αρκετές και η μια διαδεχόταν την άλλη. Είπε επίσης ότι από την φωτιά κάηκαν ελαιόδεντρα και κινδύνευσαν κατοικίες.

Στην Σκύρο η φωτιά είναι σε ύφεση, ωστόσο στο νησί σπεύδει ελικόπτερο, καθώς και σήμερα Κυριακή πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Σε ύφεση είναι επίσης οι φωτιές σε Δίστομο και Μέλισσα Κυλλήνης Ηλείας, και οι τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή σε Νεάπολη Λακωνίας, Καρέα και Μαλακάσα.


Πηγή: skai.gr


Αστυνομικός ο νεκρός που βρέθηκε στο καμένο δάσος του Καρέα



Αναγνωρίστηκε η σορός που είχε βρεθεί απανθρακωμένη στο δάσος του Καρέα μετά την πυρκαγιά της Παρασκευής: Πρόκειται για τον 47χρονο αστυνομικό που αγνοείτο στην περιοχή. Ο 47χρονος βρισκόταν σε άδεια και πήγαινε καθημερινά για περίπατο στο σημείο.

Η σορός του είχε βρεθεί το Σάββατο από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ κοντά στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στο δάσος.

Ο 47χρονος αγνοείτο από το πρωί του Σαββάτου. Την εξαφάνισή του είχε δηλώσει η σύζυγός του, η οποία αναγνώρισε τα προσωπικά του αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή.

Ο άτυχος αστυνομικός, που υπηρετούσε στις παιδικές κατασκηνώσεις της ΕΛ.ΑΣ, είχε αναρρωτική άδεια, λόγω επέμβασης στη μέση, στην οποία είχε υποβληθεί πρόσφατα, και καθημερινά πήγαινε για περίπατο στην περιοχή του Καρέα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ