Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΦΠΑ 2015: Ερχεται κύμα ακρίβειας από τη Δευτέρα




Ακριβαίνει το καλάθι της νοικκοκυράς από την ερχόμενη Δευτέρα. Το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει την ομαλή αλλαγή των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, παρέτεινε για την ερχόμενη Δευτέρα την ημέρα εφαρμογής του νέου ΦΠΑ.
Οι αλλαγές στους συντελεστές που ψηφίστηκαν στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 9% περίπου (8,85% για την ακρίβεια) οι τιμές σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που μετατέθηκαν από το συντελεστή 13% στο 23%, ενώ κατά 6,1% θα αυξηθούν οι τιμές στα είδη, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία, που από το συντελεστή 6,5% ανέβηκαν στο 13%.

Οι καταναλωτές που από τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε αγορές στα εστιατόρια, τα ταχυφαγεία, τα σούπερ μάρκετς, τα κρεοπωλεία και εκατοντάδες άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων θα διαπιστώσουν το μέγεθος της ακρίβειας.

Συγκρκριμένα με τις αλλαγές στο ΦΠΑ θα αυξηθούν οι τιμές κατά 8,85% κατά μέσον όρο στις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών:

Στα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).

Τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
Τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
Τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Τα εισιτήρια κινηματογράφων.
Τις υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
Τις πωλήσεις ανθέων και φυτών.

Οσον αφορά στα ξενοδοχεία οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1 Οκτωβρίου 2015 που θα ισχύσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

Πάντως, οι κάτοικοι νησιών του Αιγαίου θα υποστούν τις συνέπειες μεγαλύτερης ακρίβειας, καθώς οι ανατιμήσεις θα είναι μεγαλύτερες λόγω και της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.


newsit.gr


Τσίπρας: Θα συνεχίσω με κυβέρνηση μειοψηφίας


Αναγκασμένος, αλλά και αποφασισμένος συνάμα να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας «μέχρι την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης», διαμηνύει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας προς τους 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα, τονίζοντας ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιλογή τους «καθιστά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς».

Οι  διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα αρχίσουν μετά την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιουλίου, όταν αναμένεται να υπερψηφιστεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Η διαπραγμάτευση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Κατά τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τρεις έως τέσσερις.

Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας «σαφές μήνυμα», όπως τονίζουν, του ίδιου του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι», παραθέτουν αυτούσια δήλωσή του ότι «προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».

Η σχετική συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις διεξήχθη κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή για την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Οι περισσότεροι, αντιδρώντες στα μέτρα, βουλευτές είχαν υποστηρίξει στις τοποθετήσεις και ομιλίες τους ότι «ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε στις Βρυξέλλες από τους λεγόμενους εταίρους», και ότι αυτοί δεν μπορούν να στηρίξουν μία συμφωνία «που είναι αποτέλεσμα εκβιασμού».

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή χωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός.

«Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη», είπε.

Το γεγονός, συμπλήρωσε χθες βράδυ κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, «ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μην μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Και κατέληξε, επισημαίνοντας τα εξής προς τους 32 που αισθάνθηκε ότι επέλεξαν να μην μοιραστούν μαζί του την ευθύνη της αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα:

“Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων».


ikypros.com


Εξαλλοι οι κάτοικοι του Καρέα με τον Λαφαζάνη: Να σηκωθείς να φύγεις! (video)




Αντιμέτωπος με την οργή των κατοίκων βρέθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στον Καρέα ότι μετέβη στην περιοχή για να διαπιστώσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά στον Υμηττό.
Η επίσκεψη του υπουργού κάθε άλλο παρά «θερμής» υποδοχής έλαβε από τους απεγνωσμένους πολίτες που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους, αντιμέτωποι με τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή από το πρωί.

«Τι ήρθατε να κάνετε; Τι ήρθατε εδω;», «Βγάλε το σακάκι και έλα βοήθα ρε», ήταν μερικά μόνο από τα όσα άκουσε από τους πολίτες ο κ. Λαφαζάνης.
Ακόμη και όταν άρχισε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο κόσμος δεν σταμάτησε να εκφράζει την ενόχλησή του. «Τι ηρθατε να κάνετε εδώ πέρα;», «Να σηκωθείς να φύγεις», συνέχισαν να του φωνάζουν οι κάτοικοι.



imerisia.gr


Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας - Κάηκαν σπίτια στην είσοδο της πόλης



Νεκρός έλληνας κάτοικος Βελγίου - Η φωτιά έκαψε σπίτια και έφθασε στη θάλασσα - Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση - Αναγκαστική προσγείωση καναντέρ στο Φαρακλό - Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στη Νεάπολη - Χωρίς ρεύμα τα Κύθηρα

Ώρες αγωνίας για κατοίκους αρκετών περιοχών στη νότια Λακωνία και κυρίως σε Φαρακλό, Λάχι, Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη Βοιών που βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τα σπίτια τους ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε δυο αγροικίες έξω από το Φαρακλό.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στη Νεάπολη.  Αεροσκάφος τύπου Καναντέρ που επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στη περιοχή έκανε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο χωριό Φαρακλό. Ο ένας από τους δύο πιλότους έχει τραυματιστεί ελαφρά. Ο πρωθυπουργός στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Πάνο Ευσταθίου, στη Νεάπολη κατέληξε ένας 58χρονος άνδρας από έμφραγμα, λόγω του στρες, και όχι από τη πυρκαγιά αυτή καθαυτή.
Αυτή την ώρα, οι αρχές επιχειρούν να απομακρύνουν 800 άτομα από την παραλία του Αγίου Νικολάου.
Επίσης, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως και τώρα τα περιστατικά οδηγούνται στο Κέντρο Υγείας Μολάων.
Πολλά περιστατικά στα Νοσοκομεία λόγω δύσπνοιας.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα άρχισαν να εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια της Νεάπολης. Στη Νεάπολη Λακωνίας, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, η φωτιά έκαψε σπίτια και έφθασε έως τη θάλασσα. Επίσης δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα τα Κύθηρα.
Η πυρκαγιά

 Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 03.45 τα ξημερώματα της Παρασκευής σε αγροτοδασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο Φαρακλό Λακωνίας.

 Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή (εντάσεως 6-7 μποφόρ) έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ενώ τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχεραίνει το δύσκολο οδικό δίκτυο της περιοχής.

 Σύμφωνα με πληροφορίες  η φωτιά έχει σχηματίσει ένα κυκλικό μέτωπο από το Φαρακλό έως τη Νεάπολη και το Λάχι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές ενώ στη Νεάπολη οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε μια απόσταση περίπου 300 μέτρων από το νεκροταφείο.

 Με εντολή του δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι. Eπιπλέον για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το χωριό Άγιος Νικόλαος με τους κατοίκους να βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην πλησιέστερη παραλία.

 «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου» δήλωσε ο δήμαρχος.

 Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο δίνουν από νωρίς το πρωί μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο.

 Από τα 50 οχήματα, τα 35 βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή στο σημείο και τα υπόλοιπα 15 έφτασαν από περιοχές της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής.

Έφτασαν επίσης και δύο ακόμα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Θεσσαλονίκη και ένα ελικόπτερο Super Puma που ξεκίνησε από την Αθήνα μεταφέροντας 10 άτομα της ΕΜΑΚ και θα συμμετάσχει στην επιχείρηση κατάσβεσης καθώς διαθέτει ειδικό κάδο.

 Επίσης συνδράμουν και οι Δήμοι με την παροχή υδροφόρων και μηχανημάτων ενώ στη περιοχή βρίσκονται και ομάδες εθελοντών.

 Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 ελικόπτερα και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.


tovima.gr




Μαίνεται η πυρκαγιά στον Υμηττό



Αμείωτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, το κύριο μέτωπο της οποίας αφού πέρασε από τον Καρέα και την Ηλιούπολη κατευθύνεται στην Αργυρούπολη.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες κατοίκων ότι προτύ ξεσπάσουν οι πρώτες φλόγες ακούστηκαν εκρήξεις. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ένα ελικόπτερο και ένα Καναντέρ.
Σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των καλογριών που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή Αγίου Ιωάννη του Καρέα.


ethnos.gr


Δ. Μάρδας: Τι αλλάζει στις τράπεζες από τη Δευτέρα





Από τη Δευτέρα οι τράπεζες αρχίζουν να λειτουργούν με ένα σύνολο υπηρεσιών και τραπεζικών συναλλαγών και οι πολίτες δεν μπορούν κάνουν αναλήψεις, αλλά παρέχονται οι άλλες παραδοσιακές υπηρεσίες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μάρδας ξεκαθάρισε ότι όποιος έχει προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να τη σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ένας γονέας μπορεί να στέλνει 5 χιλιάδες ευρώ ανά τρίμηνο στα παιδιά του που σπουδάζουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

"Μπορεί κάποιος πολίτης να έχει πρόσβαση στις θυρίδες του, και να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αλλά πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα", διευκρίνισε ο ίδιος.
Η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, το δεκαήμερο της αργίας δεν συνυπολογίζεται είναι σαν να ήταν Σαββατοκύριακο, επισήμανε ο υπουργός.

"Συναλλαγή στο εξωτερικό γίνεται με κάρτα, δεν μπορεί να κάνει κανείς ανάληψη, αν κάποιος ξένος επιχειρηματίας δεν δεχθεί την κάρτα είναι άλλη υπόθεση, αλλά το φαινόμενο αυτό λογικά θα πρέπει να υποχωρήσει από τη Δευτέρα" τόνισε ακόμη.

Για τις εισαγωγικές εταιρείες τόνισε ότι υπάρχει επιτροπή που δέχεται όλα τα αιτήματα. Η επιτροπή θα ελέγχει τις μεγάλες υποθέσεις πλέον, και τα υποκαταστήματα τις μικρότερες.
Νομικά και φυσικά πρόσωπα που παίρνουν χρήματα από το εξωτερικό, μπορούν να λαμβάνουν το 80% του ποσού, σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Τέλος, όπως επανέλαβε εάν ένας πολίτης δεν πάρει 60 ευρώ την πρώτη μέρα από το ΑΤΜ, μπορεί να πάρει 120 ευρώ τη δεύτερη, ή 180 ευρώ την Τρίτη μέρα.


capital.gr


Κάμπινγκ «Το Πεδίον του Άρεως»! Ολόκληρος καταυλισμός από μετανάστες - ΦΩΤΟ



Χθες ήταν κάμπινγκ η Ομόνοια. Σήμερα είναι το Πεδίον του Άρεως. Αύριο μπορεί να είναι η πλατεία Συντάγματος. Για ακομη μια ημέρα δεκάδες μετανάστες επέλεξαν να βρουν κατάλλυμα μέσα σε σκηνές, τις οποίες αυτή τη φορά επέλεξαν να στήσουν μέσα στο Πεδίον του Άρεως.
Οι μετανάστες έστησαν σκηνές ανάμεσα στα δέντρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μητέρες με τα παιδια τους αλλα και μεγαλύτερης ηλικίας μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στο πεδιον του Άρεως, ωστόσο λιγο μετα τις 8 μάζεψαν τις σκηνές τους καθως στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Το γεγονός αυτο δημιουργεί ακομη έναν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθως αντίστοιχες εικόνες με αβοήθητους μετανάστες παρατηρήθηκαν και στην πλατεία Βικτωρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μετανάστες εν μέσω καλοκαιριού και δίχως καμια μέριμνα απο το κράτος για παροχή βοήθειας κοιμούνται στην κυριολεξία όπου βρουν.
Στο σημείο βρέθηκαν και άνθρωποι της καθαριότητας του Δήμου, οι οποίοι σημειώνουν πως οι μετανάστες δημιούργησαν απο χθες το βραδυ μεγάλες εστίες σκουπιδιών.

Οι εικόνες μιλούν απο μόνες τους






ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

newsit.gr


Μεγάλη φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, εκκενώθηκαν χωριά



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 03:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σε δασική έκταση, χαμηλής βλάστησης, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μονεμβασιάς «η κατάσταση είναι δραματική, έχουν εκκενωθεί ήδη τα χωριά Φαρακλό και το Λάχι». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, σπίτια δεν έχουν καεί ολοσχερώς ωστόσο έχουν υποστεί ζημιές.

Η φωτιά έχει μπει σε χωριά, είπε ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου». Ο δήμαρχος πρόσθεσε και εκείνος ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από νωρίς με 35 οχήματα και ογδόντα περίπου πυροσβέστες δίνει πραγματική μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ρήψεις νερού κάνουν και δύο αεροσκάφη καναντέρ και το έργο της κατάσβεσης, συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας. Μάχη με τις φλόγες δίνουν και εθελοντές κάτοικοι της περιοχής αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα.



kathimerini.gr


Κυβέρνηση μειοψηφίας και εκλογές με τα... πρωτοβρόχια



Ποιοι μπαίνουν, ποιοι φεύγουν με τον ανασχηματισμό. Γιατί ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» που του πέταξαν οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί απορρίπτει σενάρια διακομματικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Ζητείται από την Ζωή να παραιτηθεί.
Κυβέρνηση μειοψηφίας και εκλογές με τα... πρωτοβρόχια
Ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» που του πέταξαν οι 39 βουλευτές του, ξεκαθάρισε σε «κύκλους» εντός κι εκτός της χώρας ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, ουσιαστικά, προανήγγειλε εκλογές μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών», ανέφερε στο επιτελείο του, μετά την μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ χθες.

Κατά τις πληροφορίες δε, τη θέση του τη γνωστοποίησε με επιστολή του στο σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σακελλαρίδης, Ν. Φίλης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Χ. Μαντάς και, από πλευράς ΑΝΕΛ, ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ.

Σήμερα μάλιστα θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να είναι σαρωτικός και να μην περιορισθεί στην κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν από τους υπουργούς οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Η... αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση

Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα της... αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης που παρουσιάζει το εν τρίτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ.

Συμφώνησαν επίσης στη θέση πως δεν θα «υποκύψουν» στις πιέσεις που ασκούνται (από τη διαπλοκή) για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας υπό τον κ. Τσίπρα.

Ως εκ τούτου, δεν θα προχωρήσει (ακόμα, τουλάχιστον) η ηγεσία του κόμματος σε διαγραφές των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή είναι... η προαπαιτούμενη κίνηση για την απώλεια της δεδηλωμένης και την υποχρεωτική, πλέον, κυβερνητική σύμπραξη με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ - ή τμήμα τους.

«Θεωρείτε ακόμα πλαστό τον εκβιασμό;»

Την ίδια στιγμή, όμως, κάλεσαν τους 39 βουλευτές «και όσους σκέφτονται να τους μιμηθούν», να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Τσίπρας, υπενθύμισε χθες ότι την Τετάρτη, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, ζήτησε από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κάθε μέλος της ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα εάν ο εκβιασμός (σ.σ. των εταίρων) είναι αληθινός ή πλαστός.

«Ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί: αν είναι πλαστός, να ψηφίσουμε όλοι ΟΧΙ, αν όμως αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, να μοιραστούμε όλοι μαζί την ευθύνη», είπε.

Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν...»

Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους και σε πρώτο ενικό πρόσωπο πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».

Το διά ταύτα; Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «έωλη» τη στήριξη που παρείχαν φραστικά «στην πρώτη στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς» και στον ίδιον οι 39 βουλευτές (με πρώτον τον Παναγιώτη Λαφαζάνη). Και κατέστησε σαφές: «Είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

Όπερ σημαίνει, εκλογές σε περίπου δύο μήνες...

«Ζωή, παραιτήσου»

Κατά τις πληροφορίες, γίνεται «σοβαρή συζήτηση» με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής. Σε μία τέτοια περίπτωση, συζητείται να την διαδεχθεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Εάν η ίδια επιμείνει να παραμείνει στη θέση της «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον της».

«Σαρωτικός» ανασχηματισμός

Όσο για τον ανασχηματισμό που αναμένεται να γίνει σήμερα, θα υπάρξουν πολλές αλλαγές ρόλων και ένταξη νέων προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο - όχι κατ' ανάγκην από την κοινοβουλευτική δεξαμενή.

Στο νέο σχήμα δεν θα μετέχουν, φυσικά, τα «σκληρά» στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (σ.σ. γίνονται συζητήσεις με «διαλλακτικούς»), ενώ θα αντικατασταθούν οι μετέχοντες στην κυβέρνηση Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος, Χουντής και η Νάντια Βαλαβάνη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας (καθώς το νομοσχέδιό του για τις εργασιακές βελτιώσεις θα μείνει στο συρτάρι) και θεωρείται πολύ πιθανό να αντικαταστήσει τον κ. Βούτση στο Εσωτερικών (αν δεν μετακινηθεί εκεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος) ή τον κ. Λαφαζάνη στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Για το Εργασίας συζητείται ο Σάββας Ρομπόλης, αν και είχε διαφωνήσει με τη διενέργεια δημοψηφίσματος και με το «όχι».

Ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος συζητείται για αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (στη θέση του Κώστα Ήσυχου) και ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο υπουργείο Οικονομικών, στη θέση της κ. Βαλαβάνη.

Για το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται δημοσιογράφος (με πρώτο τον Νίκο Φίλη).

Βέβαιη θεωρείται και η μετακίνηση του Θοδωρή Δρίτσα από το Ναυτιλίας καθώς, παρότι υπερψήφισε τα μέτρα, διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ


Μαρίνα Μάνη
euro2day.gr