Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η Ντόρα : Kυβέρνηση εθνικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Τσίπρα




Η κυρία Μπακογιάννη είπε πριν από λίγο στο MEGA : «Ο κ. Τσίπρας έκανε το καλύτερο δυνατόν υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες πήγε και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Αυτή είναι η στιγμή της συσπείρωσης» είπε

Τόνισε επίσης την ανάγκη να "υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα  η οποία θα εφαρμόσει τη συμφωνία, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Εμείς στηρίζουμε τη συμφωνία αυτή» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με τα κόμματα για να συγκυβερνήσουμε, δεν θέλουμε να συγκυβερνήσουμε".

και καταλόγισε καταρχήν πολιτικό δόλο στον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και για τις ποινικές του ευθύνες αρμόδια όπως είπε είναι τα δικαστήρια.

Από τα πυρά της κυρίας Μπακογιάννη δεν ξέφυγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον οποίο αναφέρθηκε λέγοντας για «ύποπτο ρόλο» του κ. Βαρουφάκη. «Ο κ. Βαρουφάκης, ο μοιραίος άνθρωπος όλο αυτό το διάστημα, δούλεψε με πολιτικό δόλο & αυτό θα του καταλογισθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ενέπαιξε τον ελληνικό λαό, το ελληνικό κοινοβούλιο και τους εταίρους και όσο αφορά τις ποινικές του ευθύνες  δεν είναι του παρόντος και αρμόδια είναι τα δικαστήρια».


Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας






Το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Άλλωστε στο κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους διατυπώνεται ρητά πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα Δικαιοσύνης να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης αλλά και να μειώσει τα κόστη.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συγκροτήσει για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε την υποχρέωση μέχρι 30 Ιουνίου 2015 να είχε παραδώσει το νέο νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα, νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε ετοιμάσει το περασμένο έτος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, αντέδρασε πανελλαδικά ο δικηγορικός κόσμος στο νομοσχέδιο αυτό.

Οι δικηγόροι με πανελλαδικό δημοψήφισμα σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, τάχθηκαν κατά των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του κ. Αθανασίου. Τελικά οι δικηγόροι κατήλθαν σε πανελλαδική αποχή διαρκείας.

Επίσης, οι δικαστικές Ενώσεις είχαν ταχθεί τότε με τις θέσεις του δικηγορικού κόσμου στο θέμα των τροπολογιών του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας. Η αποχή των δικηγόρων ανεστάλη με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.

Όμως, στις 18 Μαΐου 2015 ο υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με αυτή την υπουργική απόφαση, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή όφειλε να παραδώσει το τελικό κείμενο του επίμαχου Κώδικα στον κ. Παρασκευόπουλο στις 30 Ιουνίου 2015.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη συγκρότηση της εν λόγω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόεδρος αυτής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Κράνης και μέλη: ο Εφέτης Στέφανος Πανταζόπουλος, η Εφέτης και γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λήδα Πίψου, ο καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παρασκευάς Αρβανιτάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή και οι δικηγόροι Αθηνών Παναγιώτης Μάζης και 'Αγγελος Φαφούτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι κατ΄ άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μεϊμαράκης: Ανάσα για την Ελλάδα η συμφωνία



«ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι με τη συμφωνία αποφεύχθηκε η καταστροφή εκφράζεται στη ΝΔ, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πάντως, να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε γραπτή του δήλωση πως «δυστυχώς καταλήξαμε στο "και πέντε" να έχουμε επιλογή ανάμεσα σε συμφωνία ή μη συμφωνία, που θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή».

Ο κ. Μειμαράκης τονίζει πως «με την επιλογή της συμφωνίας, η Ελλάδα πήρε μία ανάσα, ώστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη».

Στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου με διευρυμένη, μάλιστα, σύνθεση, θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εταίρους, ώστε να καθοριστει η στάση του κόμματος στη Βουλή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία.


Πηγή


Αριστερή Πλατφόρμα: Ταπεινωτική η συμφωνία για τη χώρα – Όχι μέχρι τέλους




«Η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί τον λαό να μην απογοητευθεί από αυτήν την εξέλιξη, αλλά αντίθετα πρέπει να πεισμώσει, (...) για ένα 'ΟΧΙ' μέχρι τέλους! Ένα 'ΟΧΙ' σε σύγκρουση με τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!»

To κείμενο της συμφωνίας αναλυτικά ΕΔΩ 

«Ταπεινωτική για τον ελληνικό λαό», χαρακτήρισε η Αριστερή Πλατφόρμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, καλώντας τον σε «ένα Όχι μέχρι τέλους». 

Eιδικότερα, σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο αναφέρεται πως «μετά από 17 ώρες 'διαπραγματεύσεων' οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία. Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!».

«Τούτες τις ώρες έγινε φανερό με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι μέσα στην λυκοσυμμαχία της ευρωζώνης δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης πολιτικής με αντιυφεσιακό και φιλολαϊκό πρόσωπο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί τον λαό να μην απογοητευθεί από αυτήν την εξέλιξη, αλλά αντίθετα πρέπει να πεισμώσει, όπως έκανε με το δημοψήφισμα και τις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν ανά τη χώρα, για ένα 'ΟΧΙ' μέχρι τέλους! Ένα 'ΟΧΙ' σε σύγκρουση με τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!»

«Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα σε θέση μάχης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά - αντιλαϊκά μέτρα και να έρθουν στο προσκήνιο ξανά τα λαϊκά αιτήματα, που διαμορφώθηκαν μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων» σημειώνει το κείμενο.


Πηγή: skai.gr


Ο Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι μας πήγαινε για φούντο!! Ακούει κανείς





Βαρουφάκης: Είχα προτείνει Grexit και παράλληλο νόμισμα στην κυβέρνηση αλλά το απέρριψε

Την ύπαρξη μιας ομάδας 4-5 ατόμων στο υπουργείο Οικονομικών που εξέταζε το ενδεχόμενο του Grexit κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο Newstatesman ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, αποκαλύπτει πως ο ίδιος είχε εισηγηθεί την έκδοση IOU και το κούρεμα των δανείων της ΕΚΤ σε περίπτωση που οι δανειστές τολμούσαν να έκλειναν οι τράπεζες.

Όπως είπε μάλιστα το πρότεινε στην κυβέρνηση αλλά μειοψήφισε καθώς δυο ψήφισαν υπέρ της άποψής του και οκτώ κατά.

Για πρώτη φορά ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι ο ίδιος είχε ένα plan Β που αφορούσε στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σε ερώτηση για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.

Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.

Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη η σύστασή μου για «ενεργητική» απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές εν ολίγοις του ξεκαθάρισαν πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή, σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν (όπως π.χ. τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα στοιχεία για τις κρατικές οντότητες) και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν της προτάσεις χωρίς όμως να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική πρόταση. «Στη συνέχεια, πριν προλάβουμε να συμφωνήσουμε μαζί τους για τον ΦΠΑ, θα άλλαζαν θέμα και θα πήγαιναν στις αποκρατικοποιήσεις».

Όπως ανέφερε, είχε προτείνει στην τρόικα να συμφωνήσουν σε τρεις-τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες όλοι θα συμφωνούσαν, όπως για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα και τον ΦΠΑ, και να εφαρμοστούν άμεσα. Ως αντάλλαγμα θα υπήρχε χαλάρωση των περιορισμών από την ΕΚΤ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πήγαιναν στη βουλή ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η απάντηση των θεσμών ήταν αρνητική, καθώς ήθελαν μια «συνολική αξιολόγηση». «Τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν τολμήσετε να εισάγετε νομοθεσία. Θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα αντιτίθεται στη διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας».

Ο δημοσιογράφος διερωτάται στο κείμενό του αν ο Γιάνης Βαρουφάκης βγήκε νικητής ή ηττημένος μέσα από τις πολιτικές επιλογές του. Αυτό που επισημαίνει είναι οτι σίγουρα δεν πρόδωσε τα πιστεύω του. Τώρα, το εάν έκανε το σωστό, θα τον κρίνει η Ιστορία...

Η συνέντευξη κλείνει, αναφέροντας οτι ο Γιάνης Βαρουφάκης πλέον, ασχολείται με τη συγγραφή του νέου του βιβλίου.


Πηγή : imerisia.gr


Χωρίς επίδομα οι λογαρισμοί των ΑΜΕΑ: Δεν κατάβαλε στους Δήμους τα χρήματα για τα προνοιακά η κυβέρνηση




Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων που δίνει πρώτος πάντα τα προνοιακά επιδόματα ΑΜΕΑ, για αυτόν τον μήνα δεν έχουν καταβληθεί τα απαιτούμενα κονδύλια από το υπουργείο εσωτερικών για να πληρωθούν οι δικαιούχοι και να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Η απάντηση του  Δήμου Αθηναίων όπως την δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr στους χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν το επίδομα τους για να καλύψουν στοιχειώδης ανάγκες βιοπορισμού έχει ώς εξής :

Ο Δήμος Αθηναίων για τα προνοιακά επιδόματα Απάντηση στους δικαιούχους των επιδομάτων πρόνοιας δίνει με ανακοίνωση του ο δήμος Αθηναίων. όπως επισημαίνει «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσει τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων ότι τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά δεν έχουν ακόμα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας στον δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με ερώτηση μας και σε άλλους δήμους της Αττικής και της Περιφέρειας δεν έχουν καταβληθεί ως όφειλαν για να αρχίσουν οι πληρωμές οι οποίες ξεκινούν από  10 έως 15 Ιουλίου.

Είναι ντροπή για το υπουργείο εσωτερικών και το υπουργείο εργασίας το ότι δεν έχουν κατατεθεί τα ποσά στους δήμους για να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαούχων στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.


Σάκης Παπαδόπουλος: Θα κάνουμε πρόταση μομφής στη Ζωή αν δεν παραιτηθεί




Τις παραιτήσεις των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, ζητά ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, σάκης Παπαδόπουλος, προαναγγέλλοντας παράλληλα πρόταση μομφής για την πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Λέσχη 97,6, είπε ότι βεβαίως και πρέπει να παραιτηθούν οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης, εφόσον δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Μιλώντας, δε, για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε:
«Θα της κάνουμε μομφή, αν δεν φεύγει. Είναι δυνατόν να μας προκαλεί μέσα στη Βουλή με τη συμπεριφορά της, με όλο αυτό το υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος και με ένα "παρών", στο οποίο μας παριστάνει ότι είναι πιο αριστερή από εμάς και εμείς να την αφήνουμε να προεδρεύει;».


Πηγή : ethnos.gr


Αυτή είναι η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές - Τι προβλέπει






Η συμφωνία προβλέπει τριετές δάνειο από 82 έως 86 δισ
Μεταφορά κρατικής περιουσίας σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα ύψους 50 δισ
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους ηγέτες 

newsit.gr



ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ







Και τώρα κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να προχωρήσει η συμφωνία



Απίθανο να στηρίξουν το σχέδιο με τα προαπαιτούμενα οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν, όπως και οι 15 που διαχώρισαν τη στάση τους - Το Ποτάμι θα στηρίξει κοινοβουλευτικά αλλά δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με δικά του στελέχη - Απαραίτητη η συνεργασία των κομμάτων, λένε στο ΠΑΣΟΚ

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση προκύπτουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μετά την ψηφορορία στην Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ήδη από το Σάββατο το απόγευμα, κυβερνητική πηγή διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ήταν μία προσπάθεια να προλάβει τις ενστάσεις των εταίρων για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, στην εφαρμογή του όποιου νέου προγράμματος, πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής. Απαντά όμως η πρόθεση του πρωθυπουργού και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο κόμμα του μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή.

Παρότι ο πρωθυπουργός έβαλε θέμα δεδηλωμένης, 17 βουλευτές του αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν, ενώ 15 ακόμη βουλευτές με κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι ψήφισαν το σχέδιο νόμου χωρίς όμως να συμφωνούν. Στην πραγματικότητα ολόκληρη η Αριστερή Πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος διαχώρισε την θέση της, όπως επίσης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και η πρόεδρος της Βουλής.

Ενδεχόμενα

Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το τί θα γίνει στις Βρυξέλλες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε οι λόγοι της εσωτερικής διάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ εκλείπουν και το κόμμα προχωρά ενιαίο. Δεν είναι όμως το πιο πιθανό.

Εάν πάλι προκύψει συμφωνία τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνολική πολιτική αλλαγή, με την εμπλοκή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως και οι 15 που διαχώρισαν την στάση τους, είναι απίθανο να ψηφίσουν την σκληρή συμφωνία που επιβάλλουν οι δανειστές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι δε πολύ πιθανό να υπάρξουν και πέραν των 32 διαφοροποιήσεις. Για να καλυφθεί η καθαρή πλέον απώλεια της δεδηλωμένης θα πρέπει να στηρίξουν κοινοβουλευτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού φαίνεται ως αναγκαία, προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα που θα απελευθερώσουν την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και στην συνέχεια να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού όμως μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν είναι η μόνη πιθανότητα. Ενδεχομένως οι εταίροι απαιτήσουν σταθερή κυβέρνηση με την στήριξη όλων των κομμάτων -πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής- με μακρό ορίζοντα προκειμένου να εφαρμόσει συνολικά την δύσκολη συμφωνία.

Το εάν θα συμμετάσχουν σε αυτή την κυβέρνηση, με δικά τους πρόσωπα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι βέβαιο. Ήδη το Ποτάμι με χθεσινοβραδυνή του απόφαση ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα προτείνει και πρόσωπα για τα υπουργεία αλλά δεν θα συμμετάσχει με δικά του στελέχη. Σε παρόμοια στάση αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση προσανατολιζόταν μέχρι το Σάββατο το απόγευμα και η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση του πέραν του ότι θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία των πολιτικών κομμάτων κάτι που διέρρευσαν συνεργάτες της κυρίας Φώφης Γεννηματά μετά την συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό.

Εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Με δεδομένη την διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα απομακρύνει τους τέσσερις υπουργούς της, δηλαδή τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή. Αλλά γενικότερα το να μείνουν οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας στον ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίζουν τα μνημονιακά νομοσχέδια μοιάζει απίθανο εώς αδύνατο. Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και να απαιτήσει τις έδρες τους, ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από την Κεντρική Επιτροπή όπου οι διαδικασίες είναι διαφορετικές όπως και οι συσχετισμοί. Εφόσον η ηγεσία της κυβέρνησης προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου σκληρού μνημονίου το πλέον πιθανό σενάριο που διαφαίνεται είναι ένα βελούδινο διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή πτέρυγα να αποχωρεί. Στην συνέχεια είναι πιθανό ότι θα συγκροτήσει αυτόνομο πολιτικό φορέα και θα κατέβει στις εκλογές. Εκ των πραγμάτων θα διεκδικήσει το ίδιο κοινό με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ το οποίο δύσκολα θα κρατήσει τις δυνάμεις του μετά την στάση που  κράτησε στο δημοψήφισμα και είχε αποτέλεσμα να του γυρίσουν την πλάτη ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του.

Διαφορετικής τάξης θέμα είναι η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που δηλώνει ότι δεν παραιτείται. Εφόσον όμως προκύψει μία διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και το προεδρείο της Βουλής είτε συμφωνήσει είτε κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και προκαλέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπό της.



Πηγή : protothema.gr


Παρατείνεται η τραπεζική αργία



Αμετάβλητο άφησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού εκτακτης ρευστότητας (ELA)

Σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης να μην αυξήσει το όριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στα επίπεδα των περίπου 88 δισ. ευρω. Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Υπό το φώς των εξελίξεων αυτών το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επεκτείνει την τραπεζική αργία για μερικές ημέρες ακόμη. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των τραπεζών.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία πρόκειται να εκδοθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.




Πηγή : ethnos.gr


Σκουρλέτης: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή στήριξη για την εφαρμογή της συμφωνίας




Ζήτημα δεδηλωμένης έθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στον απόηχο της ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή που βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές διαρροές βουλευτών. «Τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας (...) πρέπει να γίνουν εκλογές ώς τα τέλη του 2015» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός έκανε λόγο στην ΕΡΤ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή στήριξη από την αντιπολίτευση για την εφαρμογή της διαφαινόμενης συμφωνίας.

«Η Ευρώπη μας τιμωρεί... Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τη συμφωνία να φαίνεται καλύτερη, το λέμε καθαρά: δεν μας αντιπροσωπεύει αυτή τη συμφωνία... Δεν μπορώ να κατηγορήσω εύκολα κανέναν που δεν μπορεί να πει ναι σε αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε. Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε όλους όσοι ψήφισαν «Όχι» κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής να παραιτηθούν.




Πηγή


Φίλης: Η Κωνσταντοπούλου συμπλέει για πολλοστή φορά με τη Χρυσή Αυγή




Επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Προέδρου της Βουλής

Επίθεση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε το πρωί ο κοινοβυλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ο οποίος μιλώντας στο πρωί στον Αντ1 είπε ότι η Πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της ρόλο για να μην πάρει απόφαση η Βουλή, και συμπλέει για πολλοστή φορά με τη Χρυσή Αυγή.  

Ακόμη ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στους διαφωνούντες λέγοντας «αν διαφωνούσα θα είχα παραιτηθεί και θα παρέδιδα την έδρα.» Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δήλωση της στη Ναυτεμπορική ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί αν της ζητηθεί. Η κ. Κωνσταντοπούλου θεωρείται πλέον «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το «παρόν» στην ψηφοφορία.









Πηγή: lifo.gr






Επιτέλους ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα






Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα ανακοίνωσε λίγο πριν τις 10 το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με ένα Tweet που σήμανε το -αίσιο- τέλος της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που έκρινε την μοίρα της Ελλάδας στη ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης έφθασε ομοφώνως σε συμφωνία. Είμαστε όλοι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σήμερα συναντηθήκαμε με έναν μόνο στόχο: την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα», δήλωσε στην σύντομη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την λήξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνοντας λόγο για πρόγραμμα - γέφυρα που θα μεσολαβήσει.

«Έχουμε Greekment», είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα την ύπαρξη της συμφωνίας είχαν ανακοινώσει, επίσης μέσω αναρτήσεων στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και του Λουξεμβούργου καθώς και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.
«Υπάρχει συμφωνία», έγραψε στο Twitter λίγο πριν τις 10 το πρωί o πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. «Φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία», έγραψε στο Twitter και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστουδουλίδης.
Η ευρωζώνη βρίσκεται «κοντά σε συμφωνία», έγραψε στο Twitter και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Είχε προηγηθεί μια αγωνιώδης και μαραθώνια, διάρκειας άνω των 17 ωρών, συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής για να ολοκληρωθεί τελικά -μετά από πολλές διακοπές για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις- λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι και την τελευταία στιγμή εμποδίζοντας τη συμφωνία: το πρώτο αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.




Πηγή : ethnos.gr


Θ. Πετράκος εκτός πραγματικότητας: Ζητά από Τσίπρα εκλογές με ερώτημα για ρήξη




Να αφήσει τις διαπραγματεύσεις και να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα καλεί τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό που διαθέτει στο Facebook καλεί τον πρωθυπουργό να κάνει εκλογές με ερώτημα για ρήξη καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "δεν υπάρχει άλλη επιλογή".

"Mην τα δέχεσαι γύρνα και κάνε εκλογές με ερώτημα για ρήξη. Δεν υπάρχει άλλη λύση! Σκέψου το δημοψήφισμα και τη λαϊκή εντολή των εκλογών! Κατάργηση μνημονίων!!!"



Πηγή : capital.gr


#ThisIsACoup - Παγκόσμια οργή στα social media κατά του Σόιμπλε



Εντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Γερμανίας και του αυστηρού υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε ο κατάλογος των απαιτήσεων που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

#ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές χάσταγκ στο Twitter παγκοσμίως – και πρώτο στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Η ετικέτα συνοδεύει δεκάδες χιλιάδες οργισμένα σχόλια στα οποία καταγγέλλονται οι γερμανικής επινόησης προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας και απαιτήσεις όπως η Αθήνα εγκρίνει νέους νόμους σε διάστημα λίγων ημερών για την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων.

Απέκτησε ώθηση όταν ο Πολ Κρούγκμαν, που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Οικονομίας, ανέφερε στο μπλογκ του στους New York Times: «Το χάσταγκ ThisIsACoup είναι ακριβώς έτσι», έγραψε. «Αυτό ξεπερνά την αυστηρότητα και γίνεται καθαρή μνησικακία, πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για βοήθεια.


Πηγή


Η Ευρώπη κρίνει και κρίνεται: Θρίλερ μέχρι το πρωί για την Ελλάδα



Αγωνία μέχρι το πρωί της Δευτέρας για την έκβαση της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, οι οποίοι έλαβαν τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες για την πλέον καθοριστική συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, αλλά και της ίδιας της Ένωσης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.

Μέχρι νωρίς το πρωί δύο ήταν τα ανοικτά ζητήματα: Η παρουσία του ΔΝΤ και το ταμείο αποπληρωμής χρέους, το λεγόμενο και ταμείο Σόιμπλε.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί ξεκίνησε η τέταρτη κατά σειρά τετραμερής συνάντηση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέερκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8:30 για να ξεκινήσει διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ. Ακολούθησε -περίπου στις 9 το πρωί- νέα τετραμερής Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρχισε να διαφαίνεται πρόόδος καθώς η προοπτική του Grexit φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε αναλυτικά:

Μεταμεσονύχτια βήματα προόδου στη Σύνοδο Κορυφής
Με το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε κλοιό ασφυκτικής πίεσης για την αποδοχή των προαπαιτούμενων που ζητούν εταίροι και δανειστές να ψηφιστούν έως την Τετάρτη προκειμένου να εκπέμψουν «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης επί τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Πληροφορίες για κάποιες ενδείξεις προόδου και ορισμένες παραχωρήσεις εκ μέρους των πιστωτών προς τον Αλέξη Τσίπρα άρχισαν να φθάνουν από τις Βρυξέλλες μετά τις 02.00, σχεδόν εννέα ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που έχει εξελιχθεί σε «αγρυπνία» για τα πολιτικά κέντρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν επικαλούμενοι κοινοτικές πηγές ότι ενδέχεται να τίθεται εκτός συζήτησης το ύψος των 50 δισ. και η έδρα στο Λουξεμβούργο για το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων, αφαιρείται ως φαίνεται από το ανακοινωθέν της Συνόδου η απειλή του προσωρινού Grexit και ανοίγει το ενδεχόμενο άμεσης χρηματοδότησης-γέφυρα προς τη χώρα.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση γινόταν επί του πέμπτου κατά σειρά προσχεδίου ανακοίνωσης της Συνόδου. Ανταποκριτές, εν τω μεταξύ, αναφέρουν πως δεν θα χρειαστεί νέα ευρωσύνοδος την Τετάρτη, καθώς το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει την εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων εφόσον ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα στην ελληνική Βουλή.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στην μακρά Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα μέσω του ELA για να αποφευχθεί κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

Νέα συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ
Σήμα προς την ΕΚΤ από τη Σύνοδο Κορυφής επιδιώκει η Αθήνα
Η μαραθώνια Σύνοδος έχει λάβει πλέον διαστάσεις πέραν της ελληνικής κρίσης με την Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται σκληρή κριτική από πολλά μέτωπα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες -πολιτικούς, οικονομολόγους και μέσα ενημέρωσης- για τη συνολική στάση της.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε λίγο πριν τις 17:30 (ώρα Ελλάδας) και διεκόπη περίπου δύο ώρες αργότερα για διαβουλεύσεις. Οι εργασίες επαναλήφθησαν για να ακολουθήσει στις 00:30 δεύτερη διακοπή για νέο γύρο επαφών της ελληνικής πλευράς (με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ να αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι 'υπήρξε πρόοδος, αλλά μένει ακόμη δρόμος').

Ο Αλέξης Τσίπρας (παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου) είχε στο πρώτο διάλειμμα συνάντηση με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε εξαιρετικά ασφυκτική πίεση, σύμφωνα με ανταποκριτές που επικαλούνται κοινοτικούς αξιωματούχους.

Νέα τετραμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της δεύτερης διακοπής των εργασιών της Συνόδου, σε μία προσπάθεια κατάρτισης του περιγράμματος για ένα σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.  Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Πληροφορίες της Bild, εν μέσω της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ότι το ΔΝΤ έθεσε στην Αθήνα ζήτημα κυβέρνησης τεχνοκρατών διαψεύστηκαν γρήγορα τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης έφθασε από το Eurogroup προς εξέταση έγγραφο, βάσει του οποίου το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει έως την Τετάρτη σειρά προαπαιτούμενων ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγμάτευσης για νέο πρόγραμμα από τον ESM.

Στο κείμενο που προώθησε το Eurogroup βρίσκεται σε αγκύλες (που σημαίνει ότι δεν έχει υιοθετηθεί από το σύνολο) η αναφορά πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, στην Ελλάδα θα πρέπει να προσφερθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για 'διάλειμμα' (time out) από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους».

Το ενδεχόμενο «προσωρινού Grexit» που πρόβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε μεν συμμάχους, αλλά έχει εγείρει μπαράζ αντιδράσεων στην Ευρώπη με τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ να βγαίνει πλέον μπροστά αποκλείοντας το ενδεχόμενο, και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να κάνει λόγο για «απαξιωτική, απαράδεκτη και εντελώς λάθος» πρόταση.

Αντιδράσεις και εντός Γερμανίας με τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να διαφοροποιούνται ανοιχτά και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει στη Σύνοδο Κορυφής μίας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πολιτικής της διαδρομής.

Σκληρή επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι «είναι ανεύθυνος, τα πολιτικά παιχνίδια του στοχεύουν ανοιχτά στο Grexit και θέτουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κίνδυνο». Το ΕΣΚ, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες προ της Συνόδου Κορυφής, τονίζει ξανά ότι λέει «όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, επιλύσαμε πολλά ζητήματα, όμως ορισμένα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής για να ενημερώσει τους ηγέτες επί της έκβασης της δύσκολης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Αμέσως μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ εισήλθε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Ζήτημα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση έθεσε εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί το σημαντικότερο νόμισμα, δηλαδή η εμπιστοσύνη».

«Δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε τίμημα» διεμήνυσε η καγκελάριος.

Αποφασισμένος για λύση στη Σύνοδο προσέρχεται από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit» τόνισε σχετικά με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σκληρή γραμμή εμμένει την ίδια στιγμή η Μάλτα με τον πρωθυπουργό Ζοζέφ Μουσκάτ να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι «η καλύτερη λύση θα είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά όχι με κάθε κόστος».

Σήμερα θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, δήλωσε προσερχόμενος ο Μαλτέζος πρωθυπουργός,, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών και ως προς το εάν μπορεί να δοθεί σήμερα το σήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων υπάρχουν περιορισμοί τουλάχιστον από δύο κράτη-μέλη εξαιτίας των κοινοβουλευτικών τους διαδικασιών.

«Θα εργαστούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κι ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε στη Σύνοδο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την αναγκαιότητα να υπάρξει σήμερα συμφωνία, προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Πρέπει να φθάσουμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι δυνατόν οι αρχηγοί κρατών να αναβάλουν τις αποφάσεις. Δεν πρόκειται για μία ακόμη Σύνοδο. Πρόκειται για μία Σύνοδο αρχηγών κρατών που αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για το αν θα υπάρξει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς -ο οποίος παρίσταται για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Πρέπει να υπάρξει απόφαση απόψε, και ελπίζω θα είναι θετική, επανέλαβε σε ακόλουθη συνέντευξη Τύπου ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι εργασίες της Συνόδου.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε επίσης πως εναπόκειται πλέον στους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν. «Αυτό που επιθυμεί η Κομισιόν είναι να προχωρήσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι η απόσταση για συμφωνία έχει συρρικνωθεί και ότι η Ρώμη θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία. Η κατάσταση στον κόσμο είναι σύνθετη (τρομοκρατία, Ουκρανία, μεταναστευτικό) και γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει και να κάνει αυτό που οφείλει, σημείωσε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδους σημασίας. Επισήμανε πως η Ιρλανδία έχει τη βούληση να υπάρξει σήμερα αποτέλεσμα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, και οι Έλληνες πρέπει από αύριο να δείξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι έχουν τη διάθεση και τη σοβαρότητα να νομοθετήσουν προς υλοποίηση του προγράμματος.

Newsroom ΔΟΛ