Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τουσκ: Κάλεσα τους Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης




«Προσκάλεσα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης» έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κνεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα έχει θέμα την Ελλάδα.

Την παραπάνω πληροφορία δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. Έγραψε χαρακτηριστικά: «Προσκάλεσα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης».





Η κοινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών




«Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμφώνησαν όλοι, εκτός του ΓΓ του ΚΚΕ.

«Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου» σημειώνεται και προστίθεται:

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

O Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην προαναφερθείσα κοινή ανακοίνωση.


Πηγή


Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος



Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, με την ορκωμοσία του να πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στις 20.00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσακαλώτος θα ορκισθεί με πολιτικό όρκο, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στις 20.30 θα ακολουθήσει η παράδοση παραλαβή χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρ. Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών.

Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός (εκδόσεις ΚΨΜ).
Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι έγγαμος πατέρας τριών παιδιών.




Πηγή 


Ετοιμάζουν σχέδιο ανακοίνωσης που θα υπογράφουν όλοι




Οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα - Να παρουσιάσει προτάσεις στην Σύνοδο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ - Τηλεφώνημα και με Πούτιν - Η σύσκεψη διεκόπη και νωρίτερα για λίγη ώρα προκειμένου ο Προκόπης Παυλόπουλος να μιλήσει με τον Φρανσουά Ολάντ - Για περίπου δύο ώρες και ο Λαφαζάνης στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Νέα διακοπή στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών γύρω στις 2:30 το μεσημέρι, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση της Συνόδου της Ευρωζώνης. Νωρίτερα, η σύσκεψη είχε επίσης διακοπεί για λίγα λεπτά προκειμένου να υπάρξει τηλεφωνική επιικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παρών στο τηλεφώνημα ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, ο κύριος Τσίπρας είχε συνομιλία και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 και διαρκεί για σχεδόν πέντε ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως βάση συζήτησης την πρόταση Γιούνκερ. Αναπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συζητείται να συνταχθεί κείμενο επιστολής το οποίο θα υπογράφουν όλοι (πλην του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα) όπου θα διαβεβαιώνουν πως η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Λίγο μετά τη 1 στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αποχώρησε σχεδόν δύο ώρες αργότερα, δηλώνοντας ότι είχαν μια συζήτηση για τρέχοντα και άλλα θέματα με τον πρωθυπουργό.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε με ΙΧ ο Πάνος Καμμένος, όπως και η Φώφη Γεννηματά που ακολούθησε, ενώ πεζή έφτασαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δέκα λεπτά μετά τις 10 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και λίγα λεπτά στην αίθουσα της συνεδρίασης μπήκε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη μια πλευρά του τραπεζιού έκατσαν o πρωθυπουργός με τον Πάνο Καμένο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα και από την άλλη κάθισαν Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της σύσκεψης έχει πέσει και το θέμα της συγκρότησης ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Πώς φτάσαμε στη σημερινή σύσκεψη
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να συγκαλέσει το Συμβούλιο. Στην συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις  για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται από τους όρους της διεξαγωγής του και ότι «η Ελλάδα ήταν και  θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ουδείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ. Σήμερα στην σύσκεψη θα συμμετέχει ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ο οποίος ήδη από την πρώτη του δήλωση έδειξε ότι είναι πρόθυμος να κινηθεί σε περισσότερο συναινετική γραμμή από τον κ. Σαμαρά υπό την προυπόθεση βέβαια ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει λύση για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις καθώς και για τις προθέσεις του στο εξής ενώ θα ζητήσει και τις δικές τους απόψεις. Με την καθαρή νίκη του στην αναμέτρηση ο κ. Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παχνδιού τόσο όσον αφορά τις σχέσεις του με τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και σε ότι αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα του. Και οι μεν και οι δε είναι αναγκασμένοι από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ευθυγραμμιστούν με την ηγεσία της κυβέρνησης κάτι που ενδυναμώνει τον κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις που θα επιδιώξει από σήμερα με τους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή και να εμφανιστεί στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας πια το σύνολο της χώρας και του πολιτικού συστήματος -πλην ΚΚΕ και ΧΑ.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη καθώς συγκρούεται η γερμανική γραμμή που ήδη εκφράζεται με επιθετικές δηλώσεις των πολιτικών του Βερολίνου και με τους δορυφόρους τους στην Ευρώπη και που θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα ακόμη και σε έξοδο από το ευρώ με την πιο ήπια γραμμή που πιέζεται να εκφράσει στο κορυφαίο επίπεδο ο πρόεδρος Ολάντ έχοντας μαζί του και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης για την διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης.

Το γερμανικό μέτωπο είναι εξασθενημένο στο εσωτερικό της χώρας μετά το δημοψήφισμα και την αποχώρηση του κ. Σαμαρά ωστόσο είναι βέβαιο ότι σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουν από τον κ. Τσίπρα να αντιπαρέλθει την αριστερή του πτέρυγα και να επιδιώξει έστω και έναν επώδυνο συμβιβασμό στο πλαίσιο της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας ο οποίος δεν νιώθει να απειλείται είναι ο μόνος πλέον πολιτικός παράγοντας που μπορεί να πάρει μία συμφωνία και να την υλοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας. Οι εκτός συνόρων δεν μπορούν πλέον να επιμείνουν στην ακραία γερμανική γραμμή της αποχώρησης της αριστερής κυβέρνησης αφού πλέον είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και έτσι θα είναι σαν οδηγούν την χώρα σε διάλυση.


Πηγή : protothema.gr


Τι είναι τα IOUs, το διπλό νόμισμα τύπου Καλιφόρνιας



Η δήλωση Βαρουφάκη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Θολό τοπίο για τα σχέδια και τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη δημιουργεί το δημοσίευμα για τα IOUs, το διπλό νόμισμα, που φέρεται να συζήτησε ο υπουργός με την Telegraph.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.

«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» φέρεται να δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Αργότερα συνεργάτες του Γιάννη Βαρουφάκη έλεγαν ότι τα περί IOU ήταν μια θεωρητική συζήτηση που έγινε πριν από ημέρες και για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία, κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός με tweet δεν διέψευσε ότι έκανε τη συζήτηση για παράλληλο νόμισμα, αλλά τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ δεν διαπραγματεύεται.

«Η θέση της Ελλάδας στο € είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα» έγραψε.

Τι είναι τα IOUs, το διπλό νόμισμα

Η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της πολιτείας της Καλιφόρνιας την ανάγκασε να πληρώσει με IOUs για δύο μήνες 100.000 υπαλλήλους της καθώς και άλλους λόγω έλλειψης ρευστού το 1992.

H ίδια πολιτεία αναγκάστηκε να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, π.χ. με τις επιστροφές φόρων, το 2009.

Το διπλό νόμισμα στην Ελλάδα πρότεινε επισήμως σε έκθεσή της γερμανική τράπεζα Deutsche Bank τον Μάιο του 2012.

Η γερμανική τράπεζα πρότεινε τότε μια ενδιάμεση λύση, με την οποία η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ.

Είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, του Geuro, και το οποίο θα έκανε την εμφάνισή του μετά την έκδοση χρεογράφων οφειλής (IoUs τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα).

«Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το Greek Euro (Geuro), που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό» ανέφερε η έκθεση. Το Geuro, θα είναι φθηνότερο νόμισμα και θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ, ενώ σταδιακά θα κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά. Το νέο νόμισμα, θα χρησιμοποιείται και στις εισαγωγές για αυτό προτείνεται η ισοτιμία του με το ευρώ να είναι 50% χαμηλότερα.

Οι μισθοί θα πληρώνονται σε Geuro, ενώ οι τράπεζες θα επανακεφαλοποιηθούν με το νέο νόμισμα και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει τυπικά στην ευρωζώνη.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα το αμερικανικό think tank Levy είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός «παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος», τα g- notes όπως τα ονόμασε. Την πρόταση επανέφερε το Ινστιτούτο ξανά σε έκθεση του με τίτλο: «Geuro, ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα».

Το διπλό νόμισμα, σημαίνει ότι οι πληρωμές προς το εξωτερικό και οι πληρωμές του δημοσίου χρέους θα γίνονται σε ευρώ, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται με το δεύτερο, αδύναμο και υποτιμημένο νόμισμα.

Το νόμισμα αυτό θα χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση, παράλληλα όμως με το ευρώ.

Εσωτερικά λοιπόν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνονται με το νόμισμα που θα τυπώνει η Ελλάδα, αλλά δεν θα έχει ιδιαίτερη αξία και θα είναι υποτιμημένο τουλάχιστον κατά 50%-60%.

Τα «Ι owe you», που στα ελληνικά σημαίνει «σου χρωστάω», θα είναι έγγραφα τα οποία θα εκδίδει το Δημόσιο και στα οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης, το ποσό οφειλής και το όνομα του δικαιούχου.


Πηγή : newsbeast.gr


Όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια νέα ΝΔ






του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε.

Όσοι υποστηρίζαμε ότι έπρεπε να το έχει πράξει από την επομένη των εκλογών, μπορεί κανείς να πει, ότι δικαιωθήκαμε.

Δυστυχώς όμως ο κ. Σαμαράς, δεν μας άκουγε. Συνέχισε να ακούει τους κόλακες του περιβάλλοντός του, οι οποίοι είχαν συνδέσει την πολιτική επιβίωσή τους με την δική του παρουσία στην ηγεσία της ΝΔ.


Λέω «δυστυχώς», και για τον κ. Σαμαρά, που προσέφερε στη χώρα πολλά και δεν του άξιζε να φύγει ταπεινωμένος, αλλά κυρίως για τη ΝΔ και τη χώρα.

Γιατί η χώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειαζόταν ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση και έναν στιβαρό ηγέτη στο τιμόνι της ΝΔ και όχι μεταβατικό πρόεδρο.

Ίσως ο κ. Μεϊμαράκης, ένας ικανός πολιτικός, για να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση, δεν πρέπει να αρκεστεί στον διορισμό του από τον κ. Σαμαρά, αλλά πρέπει να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ώστε κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής να ομιλεί ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και το δεύτερο που πρέπει να κάνει είναι να κινήσει το γρηγορότερο τις διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του κόμματος.

Ωστόσο αυτήν την ώρα δεν μπορώ να μην ανασύρω από το αρχείο μου όσα έγραφα στο άρθρο μου στο apopseis.gr στις 2-2-2015.

«Ευθύνη του κ. Σαμαρά σήμερα είναι να ακολουθήσει τον έντιμο δρόμο που έχουν χαράξει οι προκάτοχοί του στην ηγεσία της ΝΔ και να δώσει τόπο στη νέα γενιά στελεχών του κόμματος, τα οποία θα μπορέσουν να αναπλάσουν το πληγωμένο πρόσωπο της παράταξης και ίσως να την ξαναενώσουν.

Η λογική ότι σύντομα θα αποτύχει η κυβέρνηση Τσίπρα και θα ξαναγίνουν εκλογές, οπότε δεν πρέπει να μπει σε αναταράξεις και περιπέτειες η παράταξη, είναι λάθος. Δεν είναι δυνατόν η πολιτική επιβίωση – ακόμη κι ενός πρώην πρωθυπουργού- να στηρίζεται στην προοπτική καταστροφής της χώρας. Η ΝΔ πρέπει να σταθεί στα πόδια της ως υπεύθυνο κόμμα και να ασκήσει αντιπολίτευση στοχεύοντας πρώτα από όλα στη σωτηρία της χώρας. Αν δε στην ηγεσία της βρίσκονται πρόσωπα που δεν εκφράζουν την πολιτική της ισοπεδωτικής φορολογίας που οδήγησε σε μια άδικη λιτότητα και φτώχεια στην κοινωνία, τότε θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί με μεγαλύτερη πειστικότητα με τη σημερινή κυβέρνηση.

Η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν κέρδισε η «ελπίδα» που επαγγελόταν ο κ. Τσίπρας. Απλά καταδικάσθηκαν οι εκφραστές μιας άδικης οικονομικής πολιτικής λιτότητας που δεν έπειθε ότι δίνει διέξοδο στην κρίση.

Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει και να γίνει δύναμη ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα και το λαό. Και αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη χώρα αλλά και για τη δημοκρατία. Γιατί αν δεν γίνει η ΝΔ δύναμη ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα, τότε μοιραία ο λαός στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα στραφεί τιμωρητικά προς τα κόμματα που άσκησαν εξουσία. Και τότε η αδυναμία της ΝΔ να ανανεωθεί και η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τα υπεσχημένα, θα οδηγήσει στην τιμωρητική ψήφο υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Αν λοιπόν ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει, οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες ανανέωσης της ΝΔ και ο ίδιος να αποτελέσει τον εγγυητή της ενότητας του κόμματος, όπως είχε πράξει παλαιότερα και ο πολιτικός του μέντορας Ευάγγελος Αβέρωφ, τον οποίο συχνά επικαλείται. Τότε δίπλα στην προσωπική επιτυχία του για διάσωση της Ελλάδος από τη χρεοκοπία και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, θα μπορεί να παραθέσει και την επιτυχία της διάσωσης και ανανέωσης της παράταξης που τον τίμησε, τον ξανααγκάλιασε και τον έκανε πρωθυπουργό».



Ανάλογες επισημάνσεις έκανα συνεχώς σε άρθρα μου. Αλλά το επιχείρημα του κ. Σαμαρά ότι όποιος θέτει θέμα ηγεσίας ουσιαστικά στρέφεται κατά της παράταξης αφού δεν είναι δυνατόν η χώρα να περνά δραματικές ώρες και κάποιοι να θέτουν θέμα ηγεσίας, κυριάρχησε στο εσωτερικό του κόμματος, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν πίσω.

Στις 19 Μαΐου με τίτλο «Η κατάρρευση της ΝΔ και η ευθύνη των κορυφαίων στελεχών της», σημείωνα: «Αν η ΝΔ σήμερα είχε μια πιο υπεύθυνη ηγεσία, μια ηγεσία που η κοινωνία δεν την αντιμετώπιζε με αποστροφή, τότε θα μπορούσε να προβάλει ως εναλλακτική λύση, ως λύση ελπίδας και σταθερότητας σε ένα καταρρέον πολιτικό σκηνικό. Σε ένα σκηνικό που παρουσιάζει το μοναδικό φαινόμενο οι πολίτες να είναι αντίθετοι με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και σε σημαντικό βαθμό να νιώθουν φόβο για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και για το αύριο και παρά ταύτα η κυβέρνηση αυτή να προηγείται με 21% της αντιπολίτευσης».

Και κατέληγα: «Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι καθαρά. Τόσο καθαρά που αν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν δείξουν ότι τα αντιλαμβάνονται και δεν αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες, τότε όση ευθύνη θα έχει ο κ. Σαμαράς για την κατάρρευση της παράταξης, άλλη τόση θα έχουν και αυτά τα στελέχη που δεν έπραξαν τίποτε για να την αποτρέψουν».

Την Παρασκευή τα πράγματα είχαν φθάσει στο απροχώρητο. Εκεί που η παράταξη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, με τον αγώνα όλων των στελεχών που στήριξαν το «Μένουμε Ευρώπη», όχι μόνο κάλυψε τις 20 μονάδες που προηγείτο πριν από μια εβδομάδα το ΟΧΙ, αλλά είχε περάσει και μπροστά, ήλθε η προσπάθεια του κ. Σαμαρά την Παρασκευή το απόγευμα να καπελώσει το κίνημα, με το γνωστό τηλεοπτικό διάγγελμά του, με αποτέλεσμα την κατρακύλα του ΝΑΙ, αφού πλέον δεν υπήρχε περίπτωση διορθωτικής κίνησης, λόγω του εκλογικού νόμου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα επικοινώνησε με τον πρώην, πλέον, πρόεδρο της ΝΔ και του ζήτησε να κάνει τη μεγάλη κίνηση και να βγει εκείνη την ώρα και να ανακοινώσει την παραίτησή του, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει μια πιθανή νίκη του ΝΑΙ με την δική του προσπάθεια για προσωπική του «δικαίωση». Μάλιστα θέλοντας να κάμψει την άρνησή του, του πρότεινε να ανακοινώσει και η ίδια ταυτοχρόνως ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, σε μια προσπάθεια από την πλευρά της να του δείξει ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό.

Το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η διαρροή της συνομιλίας με την κυρία Μπακογιάννη και η επανάσταση της νεολαίας της ΝΔ που εκφράσθηκε με τη δήλωση του προέδρου της Σάκη Ιωαννίδη, είχαν ως αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσει ο κ. Σαμαράς ότι ακόμα και στο κτήριο της Συγγρού είναι μόνος.

Λένε ότι στην πολιτική σημαντικότερο από τον χρόνο που εισέρχεσαι σε αυτή είναι ο χρόνος που θα επιλέξεις να φύγεις. Γιατί είναι σημαντικό να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά.

Ο κ. Σαμαράς, δυστυχώς γι’ αυτόν αλλά και για την παράταξη και για τη χώρα, είχε την ευκαιρία του και δεν την αξιοποίησε. Αντί να φύγει στις 25 Ιανουαρίου με το κεφάλι ψηλά, επέλεξε να φύγει πέντε και πλέον μήνες μετά, ταπεινωμένος.

Ποιος θα θυμάται πλέον ότι ο κ. Σαμαράς το2012 έσωσε από χρεοκοπία την Ελλάδα;

Όλοι θα θυμούνται ότι με την εμμονή του σε μια πολιτική «δικαίωσης», έφερε τη ΝΔ σε τραγικά μειονεκτική θέση που θα χρειαστεί αγώνας για να ανακάμψει και στέρησε από τη χώρα, σε κρίσιμες ώρες, τη δυνατότητα να διαθέτει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Στα χέρια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, τα οποία στη συνέχεια πιθανόν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, βρίσκεται πλέον όχι μόνο η τύχη ενός ιστορικού κόμματος, αλλά και η δημιουργία μιας εναλλακτικής πρότασης για τη σωτηρία της χώρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει χρέος, στο διάστημα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του κόμματος και να ενεργοποιήσει όλα τα στελέχη που παραμέρισε η νοοτροπία Σαμαρά. Τη νέα ΝΔ ως προοπτική ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα θα τη χτίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.


Πηγή


Στις 10:00 η συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο




Τι θα ζητήσουν Μεϊμαράκης-Θεοδωράκης-Γεννηματά - Ο ελάχιστος κοινός παραμοναστής ο στόχος του πρωθυπουργού

Στις 10.00 το πρωί σήμερα συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να συγκαλέσει το Συμβούλιο. Στην συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις  για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται από τους όρους της διεξαγωγής του και ότι «η Ελλάδα ήταν και  θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ουδείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ. Σήμερα στην σύσκεψη θα συμμετέχει ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ο οποίος ήδη από την πρώτη του δήλωση έδειξε ότι είναι πρόθυμος να κινηθεί σε περισσότερο συναινετική γραμμή από τον κ. Σαμαρά υπό την προυπόθεση βέβαια ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει λύση για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις καθώς και για τις προθέσεις του στο εξής ενώ θα ζητήσει και τις δικές τους απόψεις. Με την καθαρή νίκη του στην αναμέτρηση ο κ. Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παχνδιού τόσο όσον αφορά τις σχέσεις του με τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και σε ότι αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα του. Και οι μεν και οι δε είναι αναγκασμένοι από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ευθυγραμμιστούν με την ηγεσία της κυβέρνησης κάτι που ενδυναμώνει τον κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις που θα επιδιώξει από σήμερα με τους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή και να εμφανιστεί στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας πια το σύνολο της χώρας και του πολιτικού συστήματος -πλην ΚΚΕ και ΧΑ.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη καθώς συγκρούεται η γερμανική γραμμή που ήδη εκφράζεται με επιθετικές δηλώσεις των πολιτικών του Βερολίνου και με τους δορυφόρους τους στην Ευρώπη και που θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα ακόμη και σε έξοδο από το ευρώ με την πιο ήπια γραμμή που πιέζεται να εκφράσει στο κορυφαίο επίπεδο ο πρόεδρος Ολάντ έχοντας μαζί του και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης για την διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης.

Το γερμανικό μέτωπο είναι εξασθενημένο στο εσωτερικό της χώρας μετά το δημοψήφισμα και την αποχώρηση του κ. Σαμαρά ωστόσο είναι βέβαιο ότι σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουν από τον κ. Τσίπρα να αντιπαρέλθει την αριστερή του πτέρυγα και να επιδιώξει έστω και έναν επώδυνο συμβιβασμό στο πλαίσιο της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας ο οποίος δεν νιώθει να απειλείται είναι ο μόνος πλέον πολιτικός παράγοντας που μπορεί να πάρει μία συμφωνία και να την υλοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας. Οι εκτός συνόρων δεν μπορούν πλέον να επιμείνουν στην ακραία γερμανική γραμμή της αποχώρησης της αριστερής κυβέρνησης αφού πλέον είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και έτσι θα είναι σαν οδηγούν την χώρα σε διάλυση.


Πηγή : protothema.gr


Παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς





Την παραίτησή του, «από σήμερα», από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Την ηγεσία του κόμματος αναλαμβάνει προσωρινά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η παραίτηση Σαμαρά έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών που έφεραν τόσο την Ντόρα Μπακογιάννη όσο και άλλα στελέχη του κόμματος του να ζητούν την παραίτηση του μετά την επικράτηση του "Οχι" στο δημοψήφισμα.

«Τον τιμά η παραίτησή του τον κ. Σαμαρά. Μετά τις εκλογές που χάσαμε είχαμε χάσει τον προσανατολισμό μας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. «Υποστήκαμε μια χειρότερη ήττα σήμερα, γιατί το ζήτημα ήταν πολύ βαθύτερο» πρόσθεσε.

Νωρίτερα:

Η βουλευτής του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να επικοινώνησε μαζί του το μεσημέρι του Σαββάτου και του ζήτησε να παραιτηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, λέγεται πως είπε στον τέως Πρωθυπουργό πως εάν θεωρεί ότι η ίδια δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα, ευχαρίστως θα έκανε πίσω.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να της είπε ότι περίπτωση παραίτησής του κατά την δεδομένη κρίσιμη στιγμή του έθνους, δεν υπάρχει.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση αυτής της πληροφορίας, πολιτικοί συντάκτες ευρισκόμενοι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Λεωφόρο Συγγρού, επιβεβαίωσαν, επικαλούμενοι πηγές κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ότι πράγματι έγινε το τηλεφώνημα από την κα. Μπακογιάννη στη 1 το μεσημέρι Σαββάτου, «στην κορύφωση, μάλιστα, του προεκλογικού αγώνα εν όψει του δημοψηφίσματος».

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι «αφήνουμε στην κρίση κάθε σκεπτόμενου πολίτη την συγκεκριμένη πράξη της κυρίας Μπακογιάννη».

Την ίδια στιγμή, ο συμμετέχων σε τηλεοπτική συζήτηση στο κανάλι Σκάι, Νίκος Δένδιας, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά, δήλωνε ότι «δίχως αμφιβολία είναι τραγωδία για την Νέα Δημοκρατία που απέτυχε, με τις τράπεζες κλειστές και με ορατό τον κίνδυνο να μείνει η χώρα εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προασπίσει τις αρχές του ιδρυτής της Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Όταν ηττηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Ιανουαρίου», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ο Τσίπρας οφείλει την νίκη του σε επικοινωνιακούς λόγους, σε ψέματα που είπε, και ότι όταν αυτά αποκαλυφθούν, η Νέα Δημοκρατία θα δικαιωθεί».

«Ε, δεν μπορούμε και τώρα, πάλι να πούμε τα ίδια», τόνισε ο κ. Δένδιας, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσα, αύριο κιόλας, διαδικασίες «να αποκτήσει πάλι η ΝΔ τη χαμένη της φωνή».

Από την πρώτη μέρα της ήττας του κόμματος στις εκλογές Ιανουαρίου, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε προκήρυξη συνεδρίου για εκλογή νέου αρχηγού.


Πηγή