Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Συρία θα γίνει η Ελλάδα σύμφωνα με άρθρο των Financial Times



«Η Ελλάδα θα βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στον πολιτικό ριζοσπαστισμό, την οικονομική μιζέρια, το οργανωμένο έγκλημα, την μη διαχειρίσιμη μετανάστευση και ίσως ένα πραγματικό πόλεμο που χαρακτηρίζει μια σειρά από χώρες, από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια και την Συρία στην Ανατολική ακτή της Μεσογείου», αναφέρει μεταξύ άλλων νέο άρθρο των Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο κυριότερος λόγος που οι πιστωτές πρέπει να επιμείνουν να σώσουν, κατά τον ίδιο, την Ελλάδα, είναι το πόσο σημαντική είναι η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ.

«Αν το “Σχέδιο Α” είχε σαν στόχο να βρει ένα τρόπο για μια νέα μετάθεση των προβλημάτων και την διατήρηση της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα στήριξης που θα την κρατούσε στο ευρώ, αν το “Σχέδιο Β” αποσκοπεί στο να προστατέψει την υπόλοιπη Ευρωζώνη από ένα Grexit, τότε θα πρέπει να υπάρξει και ένα “Σχέδιο Γ”», τονίζει, προσθέτοντας πως οι θεσμοί θα πρέπει να δείξουν στους «απλούς Έλληνες πολίτες» ότι είναι σύμμαχοί τους.

«Βασική προτεραιότητά μας είναι η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, μέσα ή έξω από το ευρώ», καταλήγει.



Πηγή : huffingtonpost.gr


Πύρρος Δήμας: "Αρνούμαι την αλβανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας"



"Ελπίζω να μη ζήσετε ποτέ με έναν Χότζα πάνω από το κεφάλι σας", τονίζει ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας, αναφερόμενος στις κρίσιμες ημέρες που διανύει η χώρα, στο capital control και το επικείμενο δημοψήφισμα.

"Αρνούμαι τα παιδιά μας να στέκονται σε ουρές για 1 κιλό τυρί ή 10 αυγά ή 60 γραμμάρια κιμά (αμφιβόλου προελεύσεως) κάθε μήνα με ένα κουπόνι στο χέρι όπως στάθηκα εγώ".

Με ένα μακροσκελές κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας, παρεμβαίνει στα πράγματα και καταθέτει τις δικές του εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια στην Αλβανία.

Αναφέρει αναλυτικά ο Πύρρος Δήμας στην ανάρτησή του:

"Δέχομαι κριτική για το γεγονός οτι επιλέγω να είμαι ανοικτός ως προς το τι πιστεύω (και ναι κυρίες και κύριοι αυτό είναι δημοκρατία). Μου είπανε οτι είμαι Αλβανός και δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω. Εγώ πράγματι μεγάλωσα στην Αλβανία. Και επειδή έζησα οτι γινόταν εκεί αρνούμαι την αλβανοποίηση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία. Αρνούμαι τα παιδιά μας να στέκονται σε ουρές για 1 κιλό τυρί ή 10 αυγά ή 60 γραμμάρια κιμά (αμφιβόλου προελεύσεως) κάθε μήνα με ένα κουπόνι στο χέρι όπως στάθηκα εγώ. Αρνούμαι να μεγαλώσουν με έναν Χότζα πάνω απ'το κεφάλι τους και τον φόβο στην ψυχή τους. Επειδή ευτυχώς οι περισσότεροι απο εσάς που με βρίζετε για προδοσίες και άλλου τέτοιου είδους ακρότητες δεν το έχετε ζήσει, ελπίζω να το φαντάζεστε αλλα να μην το ζήσετε ποτέ. -ΠΔ".


Πηγή : newsit.gr


ΣΟΚ! Το ΙΚΑ ανακοίνωσε πως δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ ΟΤΕ



Tα capital controls που επέβελα η ελληνική κυβέρνηση σε όλες τις τράπεζες της χώρας, είχαν και παράπλευρες απώλειες, καθώς το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις του παλιού ΤΑΠ ΟΤΕ.

Λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (σ.σ. για την "τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας"), η πληρωμή των συντάξεων του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ μηνός Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί την 30 Ιουνίου 2015. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΙΚΑ.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα ενημερώσει για την ημερομηνία πληρωμής των εν λόγω συντάξεων με νέο Δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος", οι συνταξιούχοι του τέως ΤΑΠ - ΟΤΕ ανέρχονταν το Μάιο του 2015 σε 57.091. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε 69,9 εκατ. ευρώ.


Πηγή


Συμβαίνει για 27η φορά: Ο χρόνος θα σταματήσει για ένα δευτερόλεπτο το βράδυ της Τρίτης



Οι «φύλακες» του παγκόσμιου χρόνου θα προσθέσουν ένα εμβόλιμο (διορθωτικό) δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα το τελευταίο λεπτό του μήνα να έχει 61 δευτερόλεπτα και όχι 60

Τα ρολόγια της Γης θα σταματήσουν αναγκαστικά για ένα δευτερόλεπτο τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου, καθώς οι «φύλακες» του παγκόσμιου χρόνου θα προσθέσουν ένα εμβόλιμο (διορθωτικό) δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα το τελευταίο λεπτό του μήνα να έχει 61 δευτερόλεπτα και όχι 60.

Έτσι, στις 23:59:59 ώρα Γκρίνουιτς (02:59:59 ώρα Ελλάδας) η ώρα θα «κολλήσει» για ένα πρόσθετο δευτερόλεπτο (23:59:60), προτού τα ρολόγια δείξουν 00:00:00 (03:00:00 ώρα Ελλάδας) και ξεκινήσει η Τετάρτη 1 Ιουλίου. 'Αλλα συστήματα απλώς θα «σβήσουν» για ένα δευτερόλεπτο.

Είναι η 27η φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει κάτι ανάλογο, ήταν το 2012 (προηγουμένως είχαν γίνει προσθήκες δευτερολέπτων τα έτη 2008, 2005 και 1998). Και τότε είχαν προκληθεί ορισμένα προβλήματα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στο διαδίκτυο (καθώς μπερδεύθηκαν οι κεντρικοί υπολογιστές υπηρεσιών όπως το LinkedIn και το Reddit), κάτι που αρκετοί φοβούνται ότι μπορεί να επαναληφθεί και φέτος.

Τυπικά, ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μία περιστροφή 360 μοιρών σε ένα 24ωρο. Όμως η Γη δέχεται συνεχώς βαρυτικές επιδράσεις από τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες, με συνέπεια η ταχύτητα περιστροφής της να μην είναι σταθερή, αλλά να επιβραδύνεται ανεπαίσθητα. Έτσι, στην πραγματικότητα, η μέση διάρκεια της μέρας (ο χρόνοας μιας πλήρως περθιστροφής της Γης περί τον εαυτό της) είναι 86.400,002 δευτερόλεπτα.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται απόκλιση της τάξης των δύο χιλιοστών του δευτερολέπτου ανάμεσα στον φυσικό (αστρονομικό-ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο, που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Συσσωρευόμενη κάθε μέρα, αυτή η απόκλιση φθάνει περίπου το ένα δευτερόλεπτο μέσα στο έτος. Έτσι, περιοδικά πρέπει να γίνεται μία διόρθωση στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), τον διάδοχο της ώρας Γκρίνουιτς (GMT), που μετριέται από τα ατομικά ρολόγια.

Ο ατομικός χρόνος υπολογίζεται από εκατοντάδες ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο, τα οποία μετρούν τους απολύτως προβλέψιμους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς του ατόμου του χημικού στοιχείου καισίου. Τα ατομικά ρολόγια χάνουν μόνο ένα ατομικό δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατ. χρόνια.

Κατά καιρούς η απόκλιση μεταξύ ατομικού χρόνου και αστρονομικού χρόνου είναι τόση πια, που κρίνεται αναγκαία η προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου από τη Διεθνή Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS), η οποία εδρεύει στη Γερμανία και δημιουργήθηκε το 1987 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και τη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας και Γεωφυσικής.

Η IERS παρακολουθεί συνεχώς την περιφορά του πλανήτη μας και εισηγείται στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ πότε πρέπει να «κολλήσει» ο χρόνος. Η τελική απόφαση ανήκει στην ITU. Η πρώτη διόρθωση έγινε το 1972. Μέχρι τότε, ο χρόνος μετριόταν όχι από τα ατομικά ρολόγια, αλλά με βάση την αστρονομική σχέση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, που ήταν πιο γνωστός ως «Χρόνος Γκρίνουιτς» (GMT).

Το έξτρα δευτερόλεπτο ανακοινώνεται μήνες πριν την εισαγωγή του, ώστε να υπάρχει προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας, και παραδοσιακά προστίθεται είτε το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, είτε το βράδυ της 30ής Ιουνίου. Παρόλα αυτά, αρκετά συστήματα δεν έχουν την κατάλληλη προετο8ιμασία για να χειρισθούν σωστά το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, καθώς η προσθήκη τους είναι ακανόνιστη.

Ο πονοκέφαλος που περιοδικά προκαλεί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, έχει εντείνει τις πιέσεις από διάφορες πλευρές να σταματήσει αυτή η πρακτική, κάτι που θα εξετάσει ξανά η ITU σε συνάντηση στη Γενεύη εντός του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο χρόνος θα βασίζεται αποκλειστικά στα ατομικά ρολόγια ύψιστης ακρίβειας, χωρίς να γίνεται περιοδική διόρθωση με βάση τον αστρονομικό χρόνο.

Η συνέπεια είναι ότι οι δύο χρόνοι, ατομικός και αστρονομικός, θα αποκλίνουν όλο και περισσότερο στο μέλλον (μια διαφορά ενός έως δύο λεπτών στη διάρκεια ενός αιώνα), οπότε σταδιακά θα χαθεί η σύνδεση ανάμεσα στην μέτρηση του χρόνου και στην εμπειρία των ανθρώπων για τον χρόνο γύρω τους.. Έτσι, κάποτε στο μακρινό μέλλον, οι άνθρωποι θα βλέπουν την ώρα 8 το πρωί στο ρολόι τους, αλλά γύρω τους ο ήλιος θα κοντεύει να δύσει!


Πηγή 


Κλείνουν τα δικαστήρια, παγώνουν πλειστηριασμοί και εξώσεις



Εξαιρούνται της αναστολής οι δίκες των μικτών ορκωτών δικαστηρίων

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τα δικαστήρια  θα παραμείνουν κλειστά από αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου μέχρι την Τρίτη 8 Ιουλίου, αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η διενέργεια πλειστηριασμών, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων. Εξαιρούνται της αναστολής οι δίκες των μικτών ορκωτών δικαστηρίων για τις οποίες έχει προσδιοριστεί η δικάσιμος και λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.


Πηγή


Στον τόπο διαμονής ψηφίζουν οι ετεροδημότες - Πρώτη φορά για 108.371 νέους



Στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες. Άρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Λόγω του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε την Κυριακή όλα να είναι στη θέση τους και ειδικότερα οι εκλογικοί σάκοι με τα περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Ο υπουργός Νίκος Βούτσης με έγγραφό του προς τις περιφέρειες, που φέρει την ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος, ζητεί να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ειδών που θα χρειαστούν οι εφορευτικές επιτροπές (σφραγίδες, στυλό διαρκείας, λουκέτα για τις κάλπες κ.λπ.).

Με άλλο έγγραφό του, ο υπουργός Εσωτερικών ζητεί από τους αρμόδιους φορείς (προέδρους Πρωτοδικών, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμους) να μεριμνήσουν ώστε να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα άτομα για τα οποία έχει ανακληθεί η απόφαση καθορισμού της ιθαγένειάς τους.

Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic, όπως συνέβη με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές) από το 1981 και μετά. Η διαφορά είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία θα αλλάξει το απαραίτητο λογισμικό για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του δημοψηφίσματος.

Πού θα ψηφίσουν οι ένστολοι

Οδηγίες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ένστολων παρέχει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση προς τους αρμόδιους φορείς (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛΑΣ. Λ.Σ., Π.Σ.).

Ειδικότερα, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ' αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στο δημοψήφισμα στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα (Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.) υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές. Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σε αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στον τόπο που υπηρετούν.

Στις καταστάσεις γράφονται, με μέριμνα και με ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προϋπόθεση εγγραφής στις καταστάσεις των ανωτέρω εκλογέων είναι η εγγραφή τους σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Συνεπώς, στις καταστάσεις εγγράφονται όσοι από τους ανωτέρω εκλογείς τοποθετούνται με οποιοδήποτε τρόπο για την εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή μεγαλύτερου του μήνα, στη διοικητική περιφέρεια δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων δεν είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η ενημέρωση των καταστάσεων διακόπτεται.


Πηγή : kathimerini.gr


Λάβρος Σαρκοζί κατά Τσίπρα: Καμία υποχώρηση έναντι της Αθήνας



«Το ζήτημα δεν είναι πλέον πώς να σωθεί η Ελλάδα, αλλά πώς να σωθεί η Ευρωζώνη» υπογραμμίζει

«Το ζήτημα δεν είναι πλέον πώς να σωθεί η Ελλάδα, αλλά πώς να σωθεί η Ευρωζώνη» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν αρχηγός της κεντροδεξιάς Νικολά Σαρκοζί, καλώντας να μην υπάρξει υποχώρηση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ανευθυνότητα

«Αν Ευρώπη, το ευρώ δώσει την εντύπωση ότι υποχωρεί, τότε θα παρασύρει την αξιοπιστία ολόκληρου του ευρωπαϊκού συστήματος» δήλωσε ο Σαρκοζί στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Μαδρίτη κατόπιν πρόσκλησης του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

«Με την ανευθυνότητα του πρωθυπουργού της, η Ελλάδα ανέστειλε η ίδια τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη» υποστήριξε ο Νικολά Σαρκοζί. «Οποίος κυνισμός, οποία δημαγωγία, οποία ανευθυνότητα», σημείωσε αναφερόμενος στην προκήρυξη δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Το ζήτημα δεν είναι πλέον πώς να σωθεί η Ελλάδα, αλλά πώς να σωθεί η Ευρωζώνη» υπογραμμίζει.



Πηγή : tovima.gr




Ο κόσμος στις ουρές και η Ραχήλ κομπάζει ότι «οι αγορές χορεύουν πεντοζάλη»



Δεν καταλαβαίνει και δεν νιώθει τίποτα η Ραχήλ δείτε τι έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook

“Οι αγορές χορεύουν πεντοζάλη”!!!Οσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό υποστηρίζει η βουλευτής Κοζάνης του Σύριζα, κυρία Ραχήλ Μακρή, σε αυτές τις δραματικές συνθήκες με κλειστές τις ελληνικές τράπεζες και τον κόσμο να κάνει ουρές μπροστά στα ΑΤΜ.

Επαναφέροντας την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, “θα παίζουμε τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν”, η κυρία Μακρή μέσω facebook, μόλις μια ώρα πριν αναφέρει:

“Και ναι. Οι αγορές χορεύουν πεντοζάλη. Αλύπητα εκεί που τους πονάει”!



Πηγή : protothema.gr


Στημένο το ψηφοδέλτιο για να είναι υπέρ του "Όχι";



Σάλος έχει προκληθεί μετά την δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου για το δημοψήφισμα στο οποίο
προτάσσεται το όχι, έχει γίνει θέμα συζήτησης η διατύπωση και αντιλαμβάνονται όσοι το διαβάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά και η διατύπωση του είναι στημένη έτσι για να μπερδέψει προς όφελος του ΟΧΙ.

Διαβάσαμε στο newsit.gr και ειδικά την κρίση του Συνταγματολόγου κύριου Μανιτάκη.

Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος έχει "βγει" ήδη στην δημοσιότητα και συνοδεύεται από το ερώτημα και τις επιλογές "ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΌΧΙ" και "ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ" στα δεξιά του.

Το ερώτημα αναφέρει: "Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)".

Συνταγματολόγος Μανιτάκης: Μεροληπτική η διατύπωση

Όπως δήλωσε στο Newsit o έγκριτος συνταγματολόγος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Μανιτάκης «η κυβέρνηση κάνει μια πολιτική υπόδειξη προς τους ψηφοφόρους. Αλλά την πολιτική υπόδειξη η κυβέρνηση την έχει κάνει ήδη, με την αρχική δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος έχει υποδείξει ότι επιλέγει το όχι. Αρα εκείνο το οποίο θίγεται, δεν παραβιάζεται αλλά θίγεται, είναι η γνησιότητα της εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος με την υπόδειξη αυτή σαν προτεραιότητα του όχι. Είναι μεροληπτική η διατύπωση και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είναι υπερ του όχι και επομένως έτσι νοθεύει την αμερόληπτη πολιτικά στάση της που οφείλει ως κυβέρνηση να έχει γιατί αυτή διεξάγει το δημοψήφισμα και επομένως η κυβέρνηση εκπροσωπεί το λαό στο σύνολό του" είπε τέλος ο κύριος Μανιτάκης.»

Δείτε το ψηφοδέλτιο:



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ


Πηγή : newsit.gr



Οι γιατροί θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες έως 6.7.2015



ΙΣΑ και ΙΣΘ ζητούν από τα μέλη τους να παρέχουν υπηρεσίες τους εκδίδοντας μηδενική απόδειξη παροχής υπηρεσιών...


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενόψει των κρίσιμων στιγμών για το σύνολο των Ελλήνων Πολιτών, την αποστέρησή τους από τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε χρήματα για την κάλυψη του συνόλου των βιοτικών αναγκών τους, καλεί και συνιστά στα μέλη του με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και πίστης στον Όρκο του Ιπποκράτη να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον απαιτείται, απέχοντας από τη λήψη οποιασδήποτε ιατρικής αμοιβής, εκδίδοντας μηδενική απόδειξη παροχής υπηρεσιών, τουλάχιστον για το διάστημα έως 6.7.2015.

Το ιατρικό σώμα, υπήρξε τα τελευταία έτη και θα συνεχίσει να είναι αρωγός του Ελληνα πολίτη στις κρίσιμες αυτές στιγμές.

Χωρίς αμοιβή καλεί τους γιατρούς να εργάζονται τις επόμενες μέρες και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μέσα από την οποία καλεί τους γιατρούς να εξυπηρετούν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη, χωρίς να παίρνουν κάποια αμοιβή για τις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με δεδομένο ότι από σήμερα το πρωί ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καλούμαστε όλοι στην έκτακτη αυτή περίσταση να συμπεριφερθούμε ανάλογα.

Τις επόμενες ημέρες, όλοι εμείς, οι ιατροί της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει με ηρεμία, ψυχραιμία,  νηφαλιότητα και συγκατάβαση να συνεχίσουμε την άσκηση των καθηκόντων μας.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκτακτη οικονομική δυσκολία των συμπολιτών μας, το Διοικητικό Συμβούλιο σας καλεί να εξυπηρετείτε - στο διάστημα αυτό - τους ασθενείς κανονικά χωρίς να λαμβάνετε αμοιβή από όσους αδυνατούν και έχουν ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών».



Πηγή 


Τσίπρα πώς τόλμησες να θίξεις την εθνική μας αξιοπρέπεια;



Γιάννης Αθανασίου

Τέτοιο λαοπλάνο η Ελλάδα δεν είχε συναντήσει η Ελλάδα μετά το 1974, πραγματικά ο Τσίπρας παίρνει το βραβείο του χειρότερου ψεύτη πολιτικού που κατάφερε να τον συμπαθήσουν ακόμα και οι κεντροδεξιοί και να αποθέσουν τις ελπίδες τους στα ψέματα και τις ψευτομαγκιές που μας πλάσαρε.

Τόσους μήνες όπως προκύπτει από τα γεγονότα ήταν μπροστάρης σε ένα βρώμικο σχέδιο το οποίο θα μας οδηγούσε εκτός ευρώ και εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης, αυτός ήταν ο σκοπός του αυτό ήταν το σχέδιο του ότι και να μας πουν όσο και να πάνε να το καλύψουν τώρα που τους πήραμε χαμπάρι.

Έκανε πολιτικό επιχείρημα την εθνική μας αξιοπρέπεια την οποία μας έπληξε ανεπανόρθωτα με την ανικανότητα του να διαχειριστεί μια κρίση προς το καλύτερο και έτσι μας απομόνωσε από συμμάχους η χώρα έχασε την όποια σοβαρότητα της είχε μείνει και κινδυνεύουμε να απομονωθούμε  όπως οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ με χίλιους κινδύνους να καραδοκούν.

Πώς τολμήσατε να πλήξετε την εθνική μας αξιοπρέπεια;

Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να σκεφτείτε ότι μπορεί και να μας βγάλετε από το ευρώ η από την Ευρωπαϊκή ένωση;

Το ποσοστό που πήρατε στις εκλογές δεν είναι ποσοστό οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ψήφοι που κέρδισε ο Τσίπρας αποκλειστικά από τα ψέματα που μας αράδιαζε και είναι ώρα να ξαναγυρίσει στο ποσοστό του μικρόκοσμου του 4%.

Ανεχόμασταν τα πολιτικά σας στελέχη χωρίς πολιτικό λόγο που είχαν κάνει την εθνική αξιοπρέπεια καραμέλα γιατί είχαμε πιστέψει σε εσάς και δυστυχώς είσαστε ο αρχηγός αυτής της κατάντιας που λέγετε κυβέρνηση της Ελλάδας.

Αλλά δεν θα σας περάσει σας πήραμε χαμπάρι καθίστε στα ΑΤΜ στις ουρές και ακούστε τι λένε για όλους εσάς και ειδικά για εσένα Τσίπρα μέχρι "να μου κοπεί το χέρι έτσι και ξαναψηφίσω αυτόν τον Αλέξη", "Καταριέμαι αυτούς που με έπεισαν να ψηφίσω τους απατεώνες" και άλλα πολλά χειρότερα σε ατέλειωτες ουρές ταλαιπωρημένων ηλικιωμένων και πολιτών που προσπαθούν πλέον να επιβιώσουν με 60€.

Τελικά ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ και εσείς γρήγορα πίσω στην αφάνεια και στο 4% να λέτε ότι χαζομάρες θέλετε.


Δεν βάζει μυαλό ο Τσίπρας ψηφοδέλτιο παγίδα για το δημοψήφισμα της Κυριακής



Ενα ψηφοδέλτιο - παγίδα ετοιμάζει η κυβέρνηση  προκειμένου να απευθύνει στους πολίτες το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Οι επιλογές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ θα βρίσκονται στο ίδιο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Χωριστό θα είναι μόνο το Λευκό.  

Προτάσσεται το «Όχι» , θα βρίσκεται δηλαδή αριστερά, εν είδει πρώτης επιλογής, ενώ το «Ναι» θα βρίσκεται δεξιά και οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν σταυρό προτίμησης ή να ρίξουν λευκό.

Aυτό είναι το ψηφοδέλτιο


«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).



Εγκρίνεται/ΝΑΙ


Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ


Πηγή : thetoc.gr





Κ. Χρυσόγονος κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ: H Ελλάδα θα γίνει «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».




Επιστολή που είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τις 19 Μαρτίου, η οποία «προέβλεπε τις σημερινές ολέθριες εξελίξεις», έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
«Με μεγάλη μου λύπη υποχρεώνομαι να δώσω σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος, σημειώνοντας ότι με την επιστολή αυτή τόνιζε πως το «“πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε…» και ότι «…η "λύση" της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται…»

Επίσης, ότι «…νομισματικό "έμφραγμα" … θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ…» και ότι «…η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής)».

Παράλληλα, ότι «οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση…» και πως «…η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε….».

Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Κώστας Χρυσόγονος

Ευρωβουλευτής-Μέλος Κ.Ε.

Βρυξέλλες, 19.3.2015

Προς
-τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σ. Α. Τσίπρα
-τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σ. Ι. Δραγασάκη
-τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη
-τον Γραμματέα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ σ. Τ. Κορωνάκη
-τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σ. Π. Λαφαζάνη
-τον Υπουργό Υγείας σ. Π. Κουρουμπλή

Σύντροφοι,

η πάροδος σχεδόν δύο μηνών από τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος και το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτρέπει μια πρώτη αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων και των προοπτικών για τη χώρα, στο κρίσιμο θέμα της σχέσης της με τους δανειστές της. Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τις παρακάτω σκέψεις μου αναφορικά με τα ζητήματα αυτά:

1. Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Μέσα στο δίμηνο αυτό υπενθυμίζω ότι βρεθήκαμε αναγκασμένοι να αφήσουμε κατά μέρος τις εξαγγελίες για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, για "σκίσιμο" των μνημονίων και/ή κατάργησή "με ένα άρθρο" του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας κλπ. Αντί για αυτά, στα πλαίσια της "συμφωνίας" της 20ης Φεβρουαρίου, γίνεται λόγος για βιωσιμότητα του υφιστάμενου χρέους και για αποφυγή μονομερών ελληνικών ενεργειών, τουλάχιστον εφόσον δεν παρουσιάζονται δημοσιονομικά ισοδύναμα. Από την πλευρά των δανειστών η μόνη ουσιαστική παραχώρηση ήταν η έμμεση και κάπως ασαφής υπόσχεσή τους για μείωση του ύψους του απαιτούμενου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2015, αν και στην πραγματικότητα το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 3% (του ΑΕΠ) ήταν εξαρχής εμφανές ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη δηλαδή κι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιανουαρίου και υλοποιούνταν το mail Χαρδούβελη). Το χειρότερο όμως είναι ότι δεχόμαστε ήδη, τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από εκείνη των αγορών, μια πολυεπίπεδη πίεση (πολιτική, οικονομική, επικοινωνιακή) για να οδηγηθούμε σε μια, επί της ουσίας, άνευ όρων παράδοση και νέα πρόσδεση για σειρά ετών στο μνημονιακό άρμα.

2. Είναι σαφές ότι το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα, αν υποθέσουμε ότι (θεωρητικός) στόχος του ήταν η επάνοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για να αναχρηματοδοτήσει από εκεί το χρέος  προς τους δημόσιους πιστωτές, έχει αποτύχει. Στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει ως χρεολύσια στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ ένα ποσό της τάξης των περίπου 60 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν από τα φορολογικά και άλλα εκτός δανείων έσοδα. Τα τελευταία μάλιστα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους του δημόσιου χρέους, αφού εκείνοι ανέρχονται σε ένα ποσό περίπου 6 δις ετησίως, δηλαδή η καταβολή τους από ίδιους πόρους προϋποθέτει ετήσια πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα άνω του 3% του ελληνικού ΑΕΠ, πράγμα μάλλον ανέφικτο όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Όσο για τις κεφαλαιαγορές, τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη ανέλθει σε απαγορευτικά (διψήφια) ποσοστά μετά τις εκλογές, ενώ ακόμα και στην καλύτερο περίοδο, την άνοιξη του 2014, τα ποσά που καταφέραμε να αντλήσουμε με την έκδοση των νέων ομολόγων ήταν μικρά (3 δις περίπου), για περιορισμένα χρονικά διαστήματα (3ετίας-5ετίας) και με υψηλά επιτόκια.

3. Η "λύση" της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται. Πρέπει πρώτα από όλα να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που οφείλουμε να αποπληρώσουμε, όπως εκτέθηκε, στα αμέσως επόμενα χρόνια είναι προς το ΔΝΤ. Σ'αυτό συμμετέχουν πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου και η άρνηση καταβολής θα μας έφερνε de facto αντιμέτωπους όχι με τη Γερμανία, αλλά με τον πλανήτη ολόκληρο. Σημειωτέον ότι, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου νομικά δεν προβλέπεται διαδικασία (ακούσιας) αποβολής κράτους, τέτοια προβλέπεται στο άρθρο 24 του καταστατικού του ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε.

4. Μία έξοδος από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε, για να μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί (εντελώς διαφορετικό το ζήτημα αν θα αποδεικνυόταν μακροπρόθεσμα επωφελής ή όχι για την εθνική οικονομία), να βρεθεί εξωτερικός χρηματοδότης για να διαθέσει περίπου 20 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τουλάχιστον άλλα τόσα για να αποκτήσει η Ελλάδα συναλλαγματικά διαθέσιμα, ώστε να υποστηριχθεί η ισοτιμία της νέας δραχμής. Δεν νοείται και δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα χωρίς συναλλαγματικά διαθέσιμα σε "σκληρό" ξένο νόμισμα (σημειωτέον ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, τα ελληνικά διαθέσιμα σε ξένα νομίσματα ανέρχονταν σε ένα ποσό της τάξης των 25 δις δολλαρίων περίπου). Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση κράτους με "νέο" εθνικό νόμισμα, όπου οι αγορές εύλογα δε θα το αποδέχονται για μια περίοδο πολλών μηνών, εωσότου φανεί πού θα ισορροπήσει η ισοτιμία του νομίσματος αυτού με τα υπόλοιπα. Ποσό της τάξης των 40 (20+20) δις ευρώ και μάλιστα υπό μορφή "χορηγίας" και όχι δανείου (αφού η Ελλάδα θα έχει και επισήμως χρεοκοπήσει στις εξωτερικές της πληρωμές) δεν είναι σε θέση, ούτε καν θεωρητικά, να διαθέσει κανένα κράτος της υφηλίου εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη...Γερμανία (και πάντως όχι η Ρωσία, η οποία πιέζεται κατά δεινό τρόπο τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ήδη έπεσαν από τα 530 στα περίπου 380 δις δολλάρια, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις λόγω των τιμών του πετρελαίου).

5. Εφόσον θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κράτος-χρηματοδότης, η εκτύπωση δραχμών (η ίδια η εκτύπωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χαρτονομισμάτων θα αποτελούσε βέβαια τεράστιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά αυτό ας το υπερβούμε) δεν θα μας ωφελούσε σε τίποτα προς το εξωτερικό. Το νέο νόμισμα δε θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές και συνεπώς θα μέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη δυνατότητα εισαγωγών, πράγμα που θα παρέλυε την οικονομική ζωή στη χώρα μας. Ακόμη χειρότερα, το νέο νόμισμα, δε θα γινόταν αποδεκτό ούτε στο εσωτερικό της χώρας, επειδή παρά πολλοί Έλληνες έχουν αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα ευρώ σε φυσική μορφή (η νομισματική κυκλοφορία από περίπου 20 δις ευρώ στη μορφή αυτή προ κρίσης τώρα πρέπει να πλησιάζει περίπου τα 50). Έτσι οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα συνέχιζαν να γίνονται κατά μεγάλο μέρος με τα (απαγορευμένα πια) ευρώ στη "μαύρη αγορά", δηλαδή στην παραοικονομία η οποία θα έπαιρνε εφιαλτικές διαστάσεις, προκαλώντας και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Η νέα δραχμή θα απέμενε ουσιαστικά να χρησιμοποιείται μόνο στις συναλλαγές με το κράτος. Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να επιχειρηθεί καν η εκτύπωση δραχμών. Πιο λογικό, και λειτουργικά ισοδύναμο από πρακτική άποψη, θα ήταν να επιχειρήσουμε ένα  by-pass στο νομισματικό "έμφραγμα" (το οποίο θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ) εκδίδοντας κάποιας μορφής αναγκαστικό άτοκο ομόλογο ειδικού σκοπού και πληρώνοντας με αυτό μισθούς και συντάξεις (πχ μισθός 1500 ευρώ να καταβάλλεται κατά τα 2/3 σε μετρητά και κατά το 1/3 με ένα τέτοιο ομόλογο, που θα γινόταν αποδεκτό από το κράτος μετά τη λήξη του, δηλαδή μετά πχ από 1 ή 2 χρόνια, για την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ υποχρεώσεων). Παραδόξως, κάτι παρόμοιο φέρονται να πρότειναν και οι εκπρόσωποι των "θεσμών" στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες! Είναι όμως φανερό ότι όποια κυβέρνηση επιχειρήσει τέτοιες ευρεσιτεχνίες θα προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ώστε η πτώση της να είναι θέμα (λίγου) χρόνου.

6. Από νομική άποψη έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται ούτε με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου κράτους ούτε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κάποιο κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιχειρήσει να εκτυπώσει εθνικό νόμισμα, σε αντικατάσταση του ευρώ ή παράλληλα προς αυτό, τούτο θα συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγούσε σε επιβολή σε βάρος του προστίμου κατά το άρθρο 260 της ίδιας. Κατά τα άλλα όμως, από την οπτική γωνία της Ένωσης, η σχετική εθνική νομοθεσία δε θα ίσχυε και συνεπώς το κράτος θα παρέμενε θεωρητικά μέλος της ευρωζώνης. Εφόσον στη συνέχεια κατέρρεε η κυβέρνηση του κράτους-μέλους, η οποία επιχείρησε την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα, το κράτος θα επέστρεφε αναγκαστικά και πρακτικά στην ευρωζώνη. Με βάση τα υπάρχοντα σήμερα νομικά δεδομένα η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συμφωνία όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών (άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είτε τροποποίηση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προβλεφθεί τέτοιο ενδεχόμενο, και πάλι με ομοφωνία των κρατών μελών (άρθρο 48 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Εφόσον όμως η πρόθεση αποχώρησης συνοδευθεί από στάση πληρωμών στο χρέος του συγκεκριμένου κράτους προς τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, είναι μάλλον απίθανο αυτά να καταλήξουν σε συμφωνία. Έτσι η αποχώρηση θα αποκτούσε νομικό κύρος μόνο αν επρόκειτο για αποχώρηση συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρερχόταν και μια ολόκληρη διετία από την υποβολή της αίτησης για αποχώρηση (άρθρο 50 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σε όσο βαθμό ισχύει η διαπίστωση του συντρόφου Λαφαζάνη ότι η ευρωζώνη είναι "γερμανική φυλακή", όποιος επιχειρήσει να αποδράσει θα αντιληφθεί ότι οι γερμανικές φυλακές είναι σχεδιασμένες και οργανωμένες έτσι ώστε οι αποδράσεις από αυτές να είναι σχεδόν αδύνατες (τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει βοήθεια από έξω).

7. Για τους λόγους που επισημάνθηκαν παραπάνω, η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση.

8. Στη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να εξαντλήσει όλα τα, πιθανά και μη, εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δοθεί βάρος και στη νομική πλευρά των ζητημάτων που θέτουν οι δανειστές και ειδικότερα στις ενδεχόμενες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου (οι παραβιάσεις του ελληνικού Συντάγματος ουδόλως τους ενδιαφέρουν, αφού το θεωρούν δικό μας πρόβλημα και όχι δικό τους). Τούτο σημαίνει ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει από ελληνικής πλευράς να συμμετέχουν, εκτός από τους οικονομολόγους, και νομικοί εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ώστε να προβάλουν τις σχετικές "ενστάσεις". Π.χ. η Ελλάδα θεωρητικά και πρακτικά η τρόικα έχει "καταδικασθεί" από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για σειρά παραβιάσεων της διεθνούς αυτής σύμβασης, που έχει συναφθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω μνημονιακών μέτρων όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και άλλα. Πρέπει να επικαλεσθούμε με έμφαση τις σχετικές αποφάσεις προκειμένου να άρουμε τα μέτρα αυτά και γενικότερα να αντιτάσσουμε σε κάθε ευκαιρία την προστασία των κοινωνικών ιδίως δικαιωμάτων των Ελλήνων, τόσο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη όσο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

9. Η ακύρωση της υφιστάμενης μνημονιακής νομοθεσίας ή έστω ουσιώδους μέρους της είναι προφανές ότι προσκρούει και θα συνεχίσει να προσκρούει στη στείρα άρνηση των δανειστών. Εφόσον αποδεικνύεται αδύνατο να τους πείσουμε ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ωφελούν την ελληνική οικονομία, θα έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσουμε την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εκτίμησης επιπτώσεων (impact assessment mechanism) όλου αυτού του μνημονιακού οικοδομήματος και των επιμέρους στοιχείων του. Αυτός θα μπορούσε να είναι είτε ένας υφιστάμενος διεθνής οργανισμός (ΟΟΣΑ ή Συμβούλιο της Ευρώπης ή ίσως ΟΗΕ) είτε ένας συνδυασμός προσώπων διεθνούς κύρους (πχ νομπελίστες οικονομολόγοι) κοινής αποδοχής (Ελλάδας και δανειστών) μαζί με εκπροσώπους κάποιων τέτοιων, κατά τεκμήριο "ουδέτερων", οργανισμών. Εάν από την αξιολόγηση προέκυπτε ότι συγκεκριμένα μέτρα αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά, θα ήταν πολύ δύσκολο για τους δανειστές να εμμείνουν στη διατήρησή τους.

10. Επί της ουσίας, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, όπως εκτέθηκε στην παράγραφο 2, για χρεολύσια στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς νέα, τρίτη κατά σειρά, δανειακή σύμβαση (η οποία θα συνοδευόταν αναμφίβολα από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις) από έναν συνδυασμό πηγών. Η πρώτη θα μπορούσαν να είναι τα 10,9 δις ευρώ που έμειναν υπόλοιπο στο ΤΧΣ από τα προβλεπόμενα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κονδύλια. Το ποσό αυτό επιστράφηκε δυστυχώς με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στον ESM και προβλέφθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εφόσον αυτή απαιτηθεί στο μέλλον. Κεντρικός στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι να καταστούν τα χρήματα αυτά διαθέσιμα για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου στο ΔΝΤ και/ή την ΕΚΤ και μάλιστα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, παράλληλα με την τελευταία δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης (περίπου 7 δις, περιλαμβανομένων των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) και με κάποια αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ακόμη και έτσι βέβαια θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στην επόμενη τετραετία (δηλ. την πρώτη βουλευτική περίοδο) ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 30 ως 40 δις ευρώ. Η κάλυψή του χωρίς νέο καθαρό δανεισμό από δημόσιους πιστωτές είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

11. Το ελληνικό δημόσιο πιέζεται από τους δανειστές του να προχωρήσει σε άμεση εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, η οποία λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος θα καταλήξει σε λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Για να αποφευχθεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αντιπροτείνει ένα σύνθετο σχήμα, με άξονα το ΤΑΙΠΕΔ, ως εξής: το Δημόσιο να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα αντικειμενικής αξίας και/ή μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων λογιστικής αξίας συνολικού ύψους κατά προσέγγιση 50 δισ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ να διαιρεθεί σε 250 εκατ. προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου, αξίας 100 ευρώ η καθεμιά, και μία κοινή μετοχή. Η μοναδική κοινή μετοχή παραμένει στην κατοχή του Δημοσίου, ενώ οι προνομιούχες διατίθενται σε δημόσια εγγραφή με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό (για να μη θιγεί η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος). Το προϊόν της εγγραφής (25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με σκοπό να περιορισθεί η προσφορά σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να γίνει εφικτή η δραστική μείωση των επιτοκίων και έτσι και η έκδοση σταδιακά νέων ομολόγων. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχουν εισφερθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα εκποιούνται σταδιακά, όταν επιτυγχάνεται για το καθένα δίκαιη τιμή (κατ’ εκτίμηση της ελεγχόμενης από το ίδιο το Δημόσιο διοίκησης) και δεδομένου ότι στο μεταξύ θα έχει βελτιωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με το τίμημα της εκποίησης θα γίνεται τμηματική επιστροφή κεφαλαίου στους προνομιούχους μετόχους, έως ότου εξοφληθούν για το σύνολο της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους, οι οποίες τότε θα ακυρωθούν. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (όσα δεν εκποιηθούν) επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο. Εναλλακτικά, αν το ελληνικό Δημόσιο προτιμά, θα μπορούσε να εξοφλεί σταδιακά τους μετόχους του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τα φορολογικά ή άλλα έσοδά του σε βάθος χρόνου, χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Με ένα παρόμοιο σχήμα θα μπορούσε να επιτευχθεί η γρήγορη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας χωρίς λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και να αποφευχθεί η αιχμαλωσία μιας τρίτης δανειακής σύμβασης.

12. Για τους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες και έως τη σύναψη κάποιας συμφωνίας με τους δανειστές θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν από την πλευρά μας χαμηλοί τόνοι, μεταξύ άλλων και στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε κάθε δυνατότητα για επαναφορά όλων των ζητημάτων προς κάθε κατεύθυνση. 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
Κώστας Χρυσόγονος


newsroom naftemporiki.gr  


Γιούνκερ: Καλώ τους Έλληνες να μην αυτοκτονήσουν, να πουν «ναι»



Το «όχι» σημαίνει πως οι Έλληνες λένε «όχι» στην Ευρώπη - Η κυβέρνηση να πει στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια - Η πρόταση της Κομισιόν δεν ήταν τελεσίγραφο - Δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς, αλλά στις αμυντικές δαπάνες - Δεν πρόκειται για μια πρόταση «χαζής» λιτότητας

Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για το ελληνικό ζήτημα. Το «όχι» θα είναι καταστροφικό, είπε, όλος ο πλανήτης ξέρει πως το «όχι σημαίνει, ανεξαρτήτως ερωτήματος, καθώς ακόμα δεν το ξέρουμε, πως η Ελλάδα λέει "όχι"στην Ευρώπη».

Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε, είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, είπε.

Ο κύριος Γιούνκερ εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να εξηγήσει την προσπάθεια που έγινε. Θέλω να παραμείνουμε 19 τα μέλη της Ευρωζώνης και να πληθύνουμε τα επόμενα χρόνια, επεσήμανε και τόνισε πως «στην Ευρώπη καμιά δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από άλλη».

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο», είπε ακόμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και το χαρακτήρισε «πλήγμα» που εξανέμισε την «καλή βούληση».

Τα λαϊκίστικα παιχνίδια της κυβέρνησης επικράτησαν, είπε.

Ακολούθως ο κύριος Γιούνκερ αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια «χαζή» πρόταση λιτότητας, αλλά για πρόταση που ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς, τόνισε, αλλά σε τομείς που δεν επηρεάζουν την κοινωνία, όπως οι αμυντικές δαπάνες.

Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι προτάσεις μας ήταν απόλυτα λογικές. Κοινή λογική η φορολογία στις ναυτιλιακές εταιρίες, περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε».

Χαρακτήρισε «τεράστιο» πακέτο αυτό που προσφέρθηκε και είπε πως με τους συνεργάτες του «κίνησαν βουνά», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας πως όλα τα θέματα ήταν πάνω στο τραπέζι.



Πηγή : protothema.gr


Αδειάζουν τα φαρμακεία φαρμακαποθήκες δέχονται παραγγελίες μόνο με μετρητά




Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας ζητά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φραμακευτικού Συλλόγου κος Κωνσταντίνος Λουράντος προκειμένου κάποιες φαρμακαποθήκες να σταματούν να απαιτούν μετρητά προκειμένου να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με φάρμακα.

Ο κος Λουράντος αναφέρει:

Φαίνεται ότι κάποιοι που επιχειρούν μέσω του χονδρεμπορίου φαρμάκων δεν συναισθάνονται την αγωνία του ελληνικού λαού  και  την  πρωτόγνωρη  κατάσταση στην  οποία βρίσκεται η χώρα.

Ορισμένες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες  απαιτούν μετρητά για τις παραγγελίες από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εργάζονται στο πάγκο εξυπηρετώντας ασφαλισμένους και ασθενείς .

Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν με όποιες οικονομικές και ψυχικές δυνάμεις διαθέτουν , να επιτελούν τον ρόλο τους και να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο .

Ζητάμε από τον υπουργό υγείας κ. Παν. Κουρουμπλή  να προφυλάξει την φαρμακευτική αγορά,  από τους λίγους μέχρι στιγμής «εμπόρους φαρμάκων», γιατί το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.


Πηγή


Κατάντια ρωτάμε ένα θα έχουμε ρεύμα! ΔΕΗ: Ομαλά η ηλεκτροδότηση της χώρας





Του Γιάννη Κανουπάκη

Τη διαβεβαίωση ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ+5,84% εγγυάται την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας έδωσε ο πρόεδρός της Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιχείρησης, η οποία τελικά αναβλήθηκε -μετά από αίτημα του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου- λόγω των εξελίξεων,  για τις 13 Ιουλίου 2015.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ ήταν πάντοτε και παραμένει παράγων σταθερότητας. Όπως είπε, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές και τους πιστωτές και βέβαια σε σχέση με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, έργο του οποίου η άδεια αναμένεται να εκδοθεί ίσως και εντός της εβδομάδας ή την ερχόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επ’ αυτού σημείωσε ότι η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στην προκαταβολή (200 εκατ. ευρώ), ώστε να γίνει έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της παραγωγής με στόχο να διαφυλαχθούν τα εγχώρια αποθέματα, με έμφαση στους λιγνίτες, τα νερά και τα αέρια.
Εκτιμάται ακόμη ότι αν υπάρξει μείωση εισαγωγών θα καλυφθεί από τις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου που έχουν κανονική ροή.

Ακόμη, η ηλεκτροδότηση των νησιών είναι εξασφαλισμένη για όλο το καλοκαίρι, καθώς η ΔΕΗ διατηρεί αποθέματα ασφαλείας 90 ημερών. Στις 13 Ιουλίου εξάλλου αναμένονται και 40.000 τόνοι μαζούτ για τις σχετικές μονάδες παραγωγής των νησιών.

Τέλος, σημειώνεται ότι θα υπάρχουν καθημερινές συσκέψεις στην επιχείρηση προκειμένου να εξετάζεται η υπάρχουσα ρευστότητά της.



Πηγή : naftemporiki.gr


Telegraph: Η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα δεν ισχύει πια



Με τίτλο "Η ταπείνωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους" η βρετανική εφημερίδα The Telegraph αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και φιλοξενεί φωτογραφία από τις ουρές που σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες μπροστά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ).

"Ακόμη και σε αυτό το προχωρημένο στάδιο είναι πιθανό να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παρότι μετά τα γεγονότα του σαββατοκύριακου αυτό είναι όλο και πιο προβληματικό", ξεκινάει το άρθρο της εφημερίδας.

Το άρθρο της Telegraph εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς στο παρελθόν έγιναν πολλές προβλέψεις που αποδείχτηκαν όλες εσφαλμένες.

Αναφερόμενο στην επικείμενη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το άρθρο-άποψη της εφημερίδας εκτιμά ότι "επί της ουσίας, αυτό που ελέχθη στους Έλληνες είναι να συμφωνήσουν με τους όρους (της συμφωνίας) ή να αντιμετωπίσουν το χάος, μία συνηθισμένη ευρωπαϊκή απειλή".

"Αυτό είναι το μεγάλο ιδεώδες πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΕΕ;", αναρωτιέται η εφημερίδα.
Σε σχέση με το τι τους συνέβη την τελευταία τετραετία ή πενταετία, θα αποτελούσε έκπληξη, γράφει η εφημερίδα, αν οι Έλληνες επέλεγαν να παραμείνουν δεμένοι σε αυτό που τους προκάλεσε τα σημερινά δεινά.

"Οι συντάκτες του άρθρου γράφουν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να έχουν περιφερειακού τύπου ενδιαφέρον για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα δεν ανήκει στην ευρωζώνη. Αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις μίας ελληνικής χρεοκοπίας, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα επηρεάσουν δυσμενώς τη χώρα μας --κι αν μη τι άλλο-- το City του Λονδίνου. Αλλά έχει ένας ευρύτερο μήνυμα επίσης."

Το άρθρο επισημαίνει ότι ως θεσμός, η ΕΕ υπόσχεται ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στις χώρες μέλη με αντάλλαγμα το μοίρασμα των εξουσιών της λήψης αποφάσεων μεταξύ των κρατών. "Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας έκανε το αντίθετο. Όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να έχει εξαρχής μπει στην ευρωζώνη και αφότου μπήκε δεν θα έπρεπε να έχει καταφύγει σε μία δανειστική φρενίτιδα".

"Αλλά η ταπείνωση, η οποία συσσωρεύεται επί μίας περήφανης και αρχαίας χώρας αποτελεί ένα ωφέλιμο μάθημα για όλες τις χώρες μέλη--ότι, δηλαδή, χωρίς την εξουσία να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις τους, θα είναι μονίμως στο έλεος των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών και τραπεζιτών που διοικούν τους θεσμούς. Η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από τουλάχιστον δύο χιλιετίες δεν ισχύει πλέον όταν ο έλεγχος επί του νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής παραδίδεται σε ένα υπερεθνικό σώμα. Το ερώτημα αν αξίζει ακόμη το τίμημα δεν πρέπει να απαντηθεί μονάχα από τους Έλληνες", καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.


Πηγή: skai.gr


Ολάντ: Μένουν μόνο λίγες ώρες για συμφωνία με την Ελλάδα



Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου, αρκεί να το επιθυμεί και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, έκανε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι διαθέσιμη για διάλογο και ότι μένουν μόνο λίγες ώρες, αλλά μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή. Παράλληλα προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και οι Έλληνες με το δημοψήφισμα καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να ρισκάρουν μια έξοδο από το ευρώ.

«Μένουν ακόμη λίγες ώρες προτού κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση κλείσει οριστικά και ιδιαιτέρως για το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Ελπίζω ότι αν οι Έλληνες, αν το αποφασίσει η κυβέρνησή τους, οι συνομιλίες μπορούν να ξαναρχίσουν» δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.

«Η Γαλλία είναι διαθέσιμη, είναι πάντα διαθέσιμη για επανεκκίνηση του διαλόγου σήμερα ή αύριο. Σήμερα μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αύριο, αυτό θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, αλλά οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να ρισκάρουν και να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Ο Φρ. Ολάντ υπογράμμισε παράλληλα ότι η γαλλική οικονομία είναι πολύ πιο εύρωστη σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, συνεπώς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις εξελίξεις.


Πηγή : ethnos.gr


Βενιζέλος: «Ανεύθυνο, τυφλό και προσχηματικό» το «όχι» που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας



«Η κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό, μέσα σε πέντε ημέρες, να παραδώσει την ανεξέλεγκτη ηγεμονία της χώρας στα χέρια των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, υπό το σαρδόνιο χαμόγελο της κυρίας Κωνσταντοπούλου και την παράπλευρη συμφωνία του κ. Μιχαλολιάκου» τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στα ΝΕΑ, με τίτλο «Η μεγάλη αυταπάτη».

«Το "όχι" που ζητά ο κ. Τσίπρας είναι συνεπώς όχι στην υπευθυνότητα, όχι στην κοινή λογική, όχι στην Ευρώπη, όχι στο ευρώ, όχι στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι στο ιστορικό κεκτημένο της χώρας. Είναι όχι χωρίς προοπτική, όχι χωρίς πρόταση για την επόμενη ημέρα. Είναι ένα όχι που υποδύεται το υπερήφανο και πατριωτικό, ενώ είναι ανεύθυνο, τυφλό και προσχηματικό. Ενα όχι που κρύβει δημοσιονομικά μέτρα (φόρους, εισφορές, συνταξιοδοτικές προσαρμογές) πολύ πιο σκληρά από τις κυβερνητικές προτάσεις των 8 δισ. Ενα όχι που οδηγεί στην καθολική υποβάθμιση της χώρας» υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει:

«Το δικό μας "ναι" είναι ναι στην αλήθεια, ναι στην κοινή λογική, ναι στο ιστορικό κεκτημένο της χώρας. Ναι στην Ευρώπη και το ευρώ, ναι στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, ναι στην επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευθεί ως εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να διασφαλίσει την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση. Να οργανώσει την επάνοδο της πατρίδας μας στην ομαλότητα μιας ισότιμης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης».


Πηγή : imerisia.gr


Δωρεάν έως τις 6 Ιουλίου οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα



Δωρεάν θα μπορεί να μετακινείται το επιβατικό κοινό με τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα, από σήμερα έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Η σχετικά απόφαση θα εκδοθεί εντός της ημέρας προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, λόγω των μέτρων περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, και θα αφορά το μετρό, τα αστικά λεωφορεία, τον ΗΣΑΠ και τα τρόλεϊ, αλλά όχι τον προαστιακό.

Η απόφαση δεν θα αφορά τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες επαρχιακές πόλεις, όπου οι συγκοινωνίες εκτελούνται από ιδιωτικούς φορείς.


Πηγή


Δραματικές ώρες για τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα ανάληψης από ΑΤΜ



Σοκαρισμένοι, στενοχωρημένοι, εκφράζουν το φόβο τους για όλα όσα συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη

Δραματικές ώρες για τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα ανάληψης από ΑΤΜ.

«Τι θα κάνω δε ξέρω, εγώ είμαι γέρος άνθρωπος, δεν έχω κάρτα ανάληψης, πώς θα πάρω τη σύνταξή μου», λέει ο κ. Δημήτρης στο protothema.gr.

Έξω από τράπεζες στήνουν καρτέρι συνταξιούχοι με την ελπίδα ότι μπορεί και να ανοίξουν.

Δηλώνουν σοκαρισμένοι, στενοχωρημένοι και εκφράζουν το φόβο τους για όλα όσα συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Δε μας έφτανε που φτάσανε οι συντάξεις στον...πάτο τώρα έρχεται και αυτό το ''χτύπημα'' το κλείσιμο των τραπεζών. Μπορεί να μου πει εμένα κάποιος πώς θα βγάλω τα λεφτά μου από τη σύνταξη μου αφού δεν έχω κάρτα; Τι να κάνουμε δεν έβγαλα κάρτα εγώ είμαι μεγάλος άνθρωπος, κάθε μήνα έτσι συνήθισα να έρχομαι με το βιβλιάριο μου, τι θα γίνει τώρα;», αναρωτιέται μαζί με άλλους συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εκείνον.


Πηγή : protothema.gr




Εκτός λειτουργίας σχεδόν τα μισά ATM στην Ελλάδα



Εκτός λειτουργίας τέθηκαν απο το απόγευμα της Κυριακής τα 2.191 από τα 5.449 ΑΤΜ που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των αυτόματων μηχανημάτων, ωστόσο, περιλαμβάνει και αυτά που έχουν τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις και καταστήματα, τα οποία ήταν κλειστά χθες και κατά συνέπεια δεν ήταν προσβάσιμα στους πολίτες.

Οι πολίτες έτρεχαν από τη μία άκρη της Αθήνας στην άλλη για να βρουν ΑΤΜ που λειτουργούσε και να σηκώσουν χρήματα για τις επόμενες δύσκολες μέρες.

Επιχειρησιακό σχέδιο αστυνομίας στις ATM

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου οι αναλήψεις των πολιτών αυτές τις ημέρες να γίνονται με ασφάλεια. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, υπάρχει σχέδιο με αυξημένες περιπολίες σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Οι πολίτες αυτές τις ημέρες θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Μην επιλέγετε να πραγματοποιείτε αναλήψεις από την τράπεζα βράδυ ή σε ώρες που δεν υπάρχει κίνηση. Επίσης, επιλέξτε κεντρικά σημεία, τα οποία να έχουν κυκλοφορία την ώρα που θα επιλέξετε.
Μην εμπιστεύεστε κανέναν που δεν γνωρίζετε να σας μεταφέρει π.χ. στην τράπεζα
ή οπουδήποτε αλλού.
Δεν χρειάζεται να «διαφημίζετε» αν και πόσα χρήματα έχετε πάνω σας ή στο σπίτι σας.
Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, κάτι ασύνηθες έξω και γύρω από τράπεζες ή άλλα καταστήματα, μην παραλείψετε να το αναφέρετε στις Αρχές.

Αυξημένες περιπολίες σε ΑΤΜ, τράπεζες και σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ την ίδια στιγμή επιτηρούν διακριτικά τα σημεία που ενδεχομένως να υπάρξει ένταση. Ηδη από το Αρχηγείο έχει δοθεί η διαταγή που θέτει σε εκλογική ετοιμότητα το αστυνομικό προσωπικό με ανάκληση αδειών.

Χωρίς πρόβλημα οι συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ των ξένων τουριστών στην Ελλάδα
"Τα μέτρα  περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλλε η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό". Αυτό τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προκειμένου ενημερώσει όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα. Παράλληλα επισημαίνεται ότι υφίσταται απόλυτη επάρκεια τόσο καυσίμων όσο και όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη ζωή των επισκεπτών της τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά.

Από την πλευρά της Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και υπογραμμίζει ότι "η Ελλάδα συνεχίζει να εγγυάται την υψηλού επιπέδου ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες της που την έχουν καταστήσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς". Την ίδια στιγμή δηλώνει ότι ο "ελληνικός τουρισμός παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών μας. Οι τουρίστες μας που βρίσκονται ήδη εδώ αλλά και αυτοί οι οποίοι προγραμματίζουν να έρθουν, δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου από τα γεγονότα και ότι μπορούν να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα".



Πηγή - zougla.gr / ΑΜΠΕ



Καμίνης-Μπουτάρης συγκροτούν επιτροπή υπέρ του ΝΑΙ




Πρωτοβουλία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι Αθηνών Γ. Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, όπως αποκάλυψε ο πρώτος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, σε αυτή θα συμμετέχουν 50 προσωπικότητες από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα Πανεπιστήμια, τις επιστημονικές ενώσεις και τον καλλιτεχνικό χώρο. Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα αναλάβει να εξηγήσει στον κόσμο τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και την ανάγκη παραμονής της χώρας στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα.

Ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης, ενώ θα συγκροτηθεί και πενταμελής συντονιστική επιτροπή, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για τα δημοψηφίσματα, ώστε τα μέλη της επιτροπής εκτός από τη δυνατότητα συμμετοχής σε τηλεοπτικές εκπομπές να μπορούν να συμμετέχουν και σε κάθε άλλη σχετική με το επικείμενο δημοψήφισμα δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εν λόγω πρωτοβουλία, ωστόσο θα κρατήσουν διακριτικές αποστάσεις.

Πηγή


Η χώρα σε τροχιά Grexit





Κωβαίος Αγγελος

Υπό μελέτη κίνηση φιλοευρωπαϊκής μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ με διάβημα προς τον Πρωθυπουργό για αποφυγή του μοιραίου

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά Grexit και οι συνθήκες που διαμορφώνονται κινητοποιούν δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η κυρίαρχη αίσθηση και διάθεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ενωσης και του οικοδομήματος που την στηρίζει σε όλα τα επίπεδα, είναι ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και οι ενέργειες της καθιστούν επείγουσα την ενεργοποίηση μέσων και μηχανισμών προστασίας της και - αν αυτό απαιτηθεί - απομόνωσης της Ελλάδας.

Ο χρόνος για τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και οργανισμών, οι οποίοι πλέον θα κινηθούν  προτάσσοντας την διασφάλιση θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής ομλότητας της Ενωσης ήδη μετρά αντίστροφα.

Απέναντι σε αυτά, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σπασπωδικά την Κυριακή το βράδυ, με έναν νέο «διάγγελμα» του κ. Τσίπρα στο οποίο κυριάρχησε εκ νέου η απόπειρα επίρρηψης ευθυνών για γεγονότα δρομολογημένα και αναμενόμενα, όπως η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και οι αποφάσεις των οργανισμών όπως η ΕΚΤ, οι οποίες βασίζονται σε νομικά και πολιτικά δεδομένα τα οποία είναι γνωστα εκ των προτέρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο χρόνος που απομένει στην ελληνική κυβέρνηση για την λήψη μίας οριστικής απόφασης, η οποία είτε θα διατηρεί τη χώρα στο πλαίσιο που η ίδια αποφάσισε να λειτουργεί τις τελευταίες δεκαετίες, είτε θα την σπρώχνει στην άβυσσο, λήγει την Τετάρτη.

Πέραν της εκπνοής των προθεσμιών του ισχύοντος έως και αυτές τις τελευταίες ώρες προγράμματος στήριξης, την Τετάρτη αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως άλλη μία έκτακτη σύνοδος κορυφής, η οποία έχει διπλό χαρακτήρα: είτε να αποδεχθεί μία υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης των όρων που έχουν συναποφασιστεί, είτε να λάβει αποφάσεις για το διάστημα που θα ακολουθήσει, με γνώμονα την προστασία της Ενωσης. Σημαντική εν όψει της συνόδου κρίθηκε η παρέμβαση μέσω twitter του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε: «Η έκτακτη συνόδος κορυφής την Τετάρτη, μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό και αποφυγή του Grexit. Οπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος».

Εν όψει όλων αυτών και με τις τράπεζες κλειστές επ' αόριστον, η κυβέρνηση βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας αντιμέτωπη με την αθέτηση της μέχρι πρότινος απολύτως «αδιαπραγμάτευτης» δέσμευσης της: την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίου αποτελεί σύμφωνα και με την όψιμη διαπίστωση κάποιων στελεχών ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, την χαριστική βολή στις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εμποδίζει στην ουσία την εκπλήρωση της δέσμευσης, καθώς οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές άγνωστο για πόσο, ενώ ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή συντάξεων, οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις άνω των 60 ευρώ και αυτό για όσο διάστημα το σύστημα είναι σε θέση να εκταμιεύσει - στην καλύτερη περίπτωση: μερικές ημέρες.

Μελετάται κίνηση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κινητικότητα στο πολιτικό πεδίο είναι πυρετώδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να εκδηλωθεί πρωτοβουλία από μερίδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με την διατύπωση ενός είδους έκκλησης - διαβήματος - προειδοποίησης προς τον Αλ. Τσίπρα και με κύρια στοιχεία τα εξής:

- να μεταβάλλει η κυβέρνηση την τοποθέτησή της εν όψει της προσεχούς Κυριακής και να δηλώσει ότι αφήνει τους πολίτες ελεύθερους και χωρίς απόπειρα χειραγώγησης της απόφασής τους, να προσέλθουν στο δημοψήφισμα (εφόσον αυτό εν τέλει διεξαχθεί).

- να προσέλθει ο Αλ. Τσίπρας το αργότερο έως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και να υπογράψει το κείμενο που δημοσιοποίησε την Κυριακή η Κομισιόν

- να δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός ότι αμέσως μετά θα προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή, για την διαχείριση της κρίσιμης φάσης που ακολουθεί και την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.



Πηγή : tovima.gr


Κατάρρευση του Τσίπρα, είτε ναι είτε όχι, βλέπει η Ν.Δ



Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ενώ η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για τη μάχη του δημοψηφίσματος, εάν φυσικά οι εξελίξεις (μια νέα πρόταση των θεσμών που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας) δεν το ακυρώσουν ή το καταστήσουν αδιάφορο, στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεκινήσει.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και πολύ αυστηρών ορίων στις αναλήψεις μετρητών συνιστά μείζον πλήγμα, ειδικά από τη στιγμή που μία σημαντική μερίδα πολιτών (συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι) μπορεί να μην είχαν, το προηγούμενο διάστημα, τη δυνατότητα αναλήψεων προκειμένου να δημιουργήσουν κομπόδεμα αντοχής. Επιπλέον, οι πρώτες έντονες δυσλειτουργίες αναμένονται στις επιχειρήσεις, είτε αυτό αφορά παραγγελίες είτε, απλά, τη μισθοδοσία.

Σε αυτό το περιβάλλον, που η οργή των πολιτών δεν θα περιοριστεί στην... «τρόικα», όπως την ονόμασε εκ νέου ο κ. Τσίπρας αλλά και στη δική του κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να «κερδίσει» τη δύσκολη πολιτική μάχη του δημοψηφίσματος, αν και θεωρεί ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η κατάρρευση της κυβέρνησης θα είναι ζήτημα χρόνου.

Στην περίπτωση του «ναι», το οποίο υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, η Συγγρού εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν θα μπορούν να σταθούν. Όχι μόνον γιατί η επιλογή τους θα έχει αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό αλλά και διότι το αποτέλεσμα θα αποτελέσει την ταφόπλακα τόσο στην πολιτική επιχειρηματολογία όσο και στην ήδη εξαφανισμένη διαπραγματευτική ικανότητα του Πρωθυπουργού. «Εφόσον ο λαός πει ναι στην Ευρώπη, πώς ο κ. Τσίπρας θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που ο ίδιος απέρριψε και, μάλιστα, με υψηλούς τόνους;» αναρωτιούνται στη Συγγρού, εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός είτε θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες είτε, μπροστά στον κίνδυνο παράτασης του δράματος, θα αποχωρήσει υπέρ μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα κληθεί να υπογράψει συμφωνία με τους πιστωτές.

Στην περίπτωση του «όχι», πάλι, η Ν.Δ. εκτιμά ότι και εκεί τα περιθώρια της κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις πεπερασμένες δυνατότητες για μία γενναία συμφωνία. Ειδικά αν στο διάστημα μέχρι το δημοψήφισμα η Ευρώπη, μέσω και του QE, έχει κατορθώσει να ελέγξει τις πιέσεις σε νόμισμα και ομόλογα, η προσφορά που θα κάνουν στην Ελλάδα δεν θα είναι πολύ διαφορετική. Και σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανιστεί μετριοπαθής, θα αντιμετωπίσει την κεκτημένη ταχύτητα και τη δυναμική που θα έχουν, στο μεσοδιάστημα, αναπτύξει όλα τα «δραχμικά» στοιχεία της κυβέρνησης και του κόμματός του. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και η υπογραφή μίας ελαφρύτερης συμφωνίας θα αποτελέσει πρόβλημα, ενώ η παράταση της ασφυξίας και των capital control θα εντείνουν την κοινωνική αναταραχή.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις αλλά και την κινητοποίηση των ευρωπαίων και της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνον την αναζήτηση ενός συμβιβασμού με την Αθήνα αλλά και την προστασία των ίδιων από τα νέα δεδομένα που έθεσε η επιλογή Τσίπρα για δημοψήφισμα. Εάν τα μέτρα προστασίας αποδειχθούν ικανά να περιορίσουν τις πιέσεις, τότε οι χειρισμού του κ. Τσίπρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είναι δυσχερείς.


Πηγή : newpost.gr


Σουλτς: Θα κάνουμε εκστρατεία με Γιούνκερ υπέρ του «ναι» - Ο Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε τη συμφωνία



Κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως οδηγεί το λαό του σε μια βαθιά κρίση

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό γερμανικό κανάλι
ZDF, υποστήριξε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήθελε ποτέ τη συμφωνία με τους εταίρους.

Σε δηλώσεις του λίγες μόνο ώρες αφότου έγινε γνωστό πως οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν για μια εβδομάδα, ο κ. Σουλτς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως οδηγεί το λαό του σε μια βαθιά κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς διέψευσε ότι οι εταίροι έθεσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ακόμη και «δημοκρατικές ασκήσεις», όπως το δημοψήφισμα, μπορεί να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και το εάν θα πει ο κόσμος «όχι», δεν απαγκιστρώνει την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα κάνουν εκστρατεία υπέρ της αποδοχής υπέρ του «ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα!



Πηγή 


Ποτάμι : «Οι ουρές και οι κλειστές τράπεζες φέρουν την υπογραφή του Tσίπρα»



«Οι ουρές και οι κλειστές τράπεζες φέρουν την υπογραφή του», υπογραμμίζει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που καλεί τους πολίτες στο δημοψήφισμα της Κυριακής να πουν «ναι» στο ευρώ και «όχι» στη δραχμή

Την πιο σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το Ποτάμι, το οποίο χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις ουρές στα ΑΤΜ και την απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες που τη θεωρεί απότοκο του «τυχοδιωκτισμού» των κυβερνώντων.
«H θλιβερή εικόνα, με τους πολίτες να τρέχουν νυχτιάτικα στις ουρές των ΑΤΜ και το κλείσιμο των τραπεζών από το πρωί της Δευτέρας είναι οι πρώτες εικόνες από το μέλλον που υπόσχεται ο κ.Τσίπρας», επισημαίνεται σε δριμεία ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Ένα ευτυχισμένο κόμμα ή μάλλον δύο ευτυχισμένα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ – που συνεχίζουν να διορίζουν τα στελέχη τους ακόμη και αυτές τις τραγικές για τη χώρα στιγμές – και μια κοινωνία σε απόγνωση. Οι κλειστές τράπεζες δίνουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικογένεια. Και ουδείς γνωρίζει, ούτε πότε, ούτε πως, θα ανοίξουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού.

Στο στόχαστρο των επικρίσεων τίθεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως αναφέρεται «συνεχίζει το γνωστό παραμύθι ότι φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι αυτός που διαπραγματεύθηκε». Κατά το Ποτάμι, «οι προθεσμίες ήταν γνωστές και συμφωνημένες από τον ίδιο, με τους θεσμούς», αλλά, όπως υποστηρίζουν « τα πλάνα στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ήταν άλλα».

«Γι αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στη Βουλή και έκρυψε από τον ελληνικό λαό την τελική πρόταση των εταίρων», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Στόχος τους, από ότι φαίνεται, είναι να κρατηθούν με κάθε τρόπο στην εξουσία, με οποιοδήποτε κόστος κι οποιοδήποτε νόμισμα».

«Όμως ο λαός έχει άλλα πλάνα», καταλήγει η ανακοίνωση. «Την Κυριακή θα πει "ναι" στο ευρώ - "όχι" στη δραχμή. Στις δύσκολες μέρες που απομένουν οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, να μην δημιουργηθεί χάος και από Δευτέρα να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μια έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη μακριά από τους τυχοδιωκτισμούς του Τσίπρα και του Καμμένου».



Πηγή : protothema.gr


Απίστευτο! Άφησαν χωρίς χρήματα τους συνταξιούχους χωρίς κάρτα



Δεν το χωράει ο νους. Επιβλήθηκαν capital contrlos, οι τράπεζες έκλεισαν, τα ΑΤΜ θα είναι κλειστά για πολλές ώρες ακόμη και κανείς δεν σκάφτηκε τι θα γίνει με τους ανθρώπους που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων. Ειδικά με ηλικιωμένους ανθρώπους όπως οι συνταξιούχοι που μόνο στο γκισέ της τράπεζας μπορούν να εξυπηρετηθούν δεν υπάρξει καμία πρόβλεψη.

Ουσιαστικά όποιοι δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη μέσω ΑΤΜ ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πάρουν χρήματα και δεν θα μπορούν για μία τουλάχιστον εβδομάδα. Όπως είπε μιλώντας στο Mega ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Το Ταμείο δεν γνώριζε το παραμικρό και δεν έχει έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Τι είπε ο κ. Θεωνάς:
Από την Παρασκευή το βράδυ στις 21:00 όλα τα χρήματα του ΙΚΑ και των άλλων οργανισμών τα χρήματα έχουν πιστωθεί.
Εξαίρεση μόνο όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ-ΟΤΕ που πήγε η πληρωμή για σήμερα.
Δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει και δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσων δεν έχουν κάρτα αναλήψεων.

Τώρα θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση με κάποιο τρόπο να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδας εκείνοι άνθρωποι που δεν έχουν κάρτα.



Πηγή : newsit.gr



Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον περιορισμό στις αναλήψεις



Κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες, ενώ οι αναλήψεις στα ATM περιορίζονται σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα.  Για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει κλειστές τράπεζες, περιορισμούς στις αναλήψεις και capital controls. Το in.gr απαντά σε βασικά ερωτήματα που θα καθορίσουν την πορεία των πολιτών τις επόμενες ημέρες.

Τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της τραπεζικής αργίας δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες;

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι τράπεζες θα κλείσουν τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Δεν αποκλείεται όμως η ημερομηνία να αλλάξει, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό των οικονομικών να αλλάξει τα χρονικά όρια.

Θα κλείσουν και τα ATM;

Ναι, μόνο όμως για κάποιες ώρες, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με το κείμενο της ΠΝΠ τα ATM θα λειτουργήσουν σε 12 ώρες από την εφαρμογή της πράξης και η εκτίμηση είναι ότι οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται στα ATM ξανά από το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.

Θα υπάρχει όριο αναλήψεων;

Ναι, και αυτό ορίζεται σε σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα. Δηλαδή, αν κάποιος έχει λογαριασμούς σε δύο τράπεζες θα μπορεί να σηκώσει συνολικά 120 ευρώ ανά ημέρα.

Τι σημαίνει «τραπεζική αργία»;

Σημαίνει ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, δεν εκτελούνται συναλλαγές στο γκισέ, δεν εκκαθαρίζονται συναλλαγές, δεν γίνονται μεταφορές και γενικότερα δεν ολοκληρώνεται καμία τραπεζική πράξη.

Θα κλείσει και το Χρηματιστήριο;

Ναι, εφόσον δεν μπορεί να εκκαθαριστούν συναλλαγές από τις τράπεζες, δεν μπορεί να γίνουν και αγοραπωλησίες μετοχών.

Θα υπάρξουν επιπλέον capital controls;

Ο περιορισμός των αναλήψεων μέσω ATM είναι ούτως ή άλλως ένα είδος κεφαλαιακού ελέγχου. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό, όταν ανοίξουν οι τράπεζες, να επιβληθούν και άλλοι περιορισμοί στις αναλήψεις, στις μεταφορές, στα εμβάσματα και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί;

Κανείς δεν ξέρει. Ολα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση πάντως της Κύπρου, οι τελευταίοι περιορισμοί ήρθησαν δύο χρόνια μετά την επιβολή τους.

Θα λειτουργούν οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες;

Κατά τη διάρκεια τραπεζικής αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες γίνονται κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της Ελλάδος. Δεν γίνονται δηλαδή συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιχείρησης να δεχθεί «πλαστικό χρήμα».

Θα λειτουργούν οι υπηρεσίες e-banking;

Εντολές θα μπορούν να καταχωρίζονται κανονικά μέσα από τα ψηφιακά συστήματα των τραπεζών, και πάλι όμως υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν το εσωτερικό της χώρας.

Θα πληρωθούν οι μισθοί;

Εφόσον μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων μέσω Web-banking τα χρήματα δύναται να μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα ισχύει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ ανά κάρτα.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Ειδικά για τις συντάξεις, προβλέπεται ότι αυτές εξαιρούνται από την τραπεζική αργία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένα υποκαταστήματα από όπου θα γίνεται η καταβολή τους.

Θα μπορώ να πληρώσω δόσεις δανείων ή άλλα χρέη;

Οσοι θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές εντολές μέσω ATM ή web-banking. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ορίζει η ΠΝΠ, για το διάστημα της τραπεζικής αργίας δεν οφείλεται τόκος υπερημερίας ενώ αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες λήξης των οφειλών.

Μπορώ να στείλω χρήματα στο εξωτερικό;

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Αφού ανοίξουν οι τράπεζες, όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα έχουν επιβληθεί επιπλέον κεφαλαιακοί περιορισμοί..

Βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να σηκώσω χρήματα από λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα;

Ναι, σε καθεστώς τραπεζικής αργίας γίνονται κανονικά αναλήψεις από ATM του εξωτερικού. Εντούτοις, το όριο αναλήψεων σε αυτή την περίπτωση είναι κατά κανόνα περιορισμένο σε σχέση με την Ελλάδα.

Τι θα συμβεί με τους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιορισμός για τις αναλήψεις μέσω καρτών που εκδόθηκαν στο εξωτερικό. Ενδέχεται όμως να τεθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ