Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Είναι η χώρα και οι πολίτες έτοιμοι για ρήξη; Ποιος τους προετοίμασε;



Η ρήξη για τους ΄Ελληνες είναι πάντα γοητευτική ως λέξη και ως προοπτική. Δεν σημαίνει ότι την επιλέγει πάντοτε. Αυτή τη περίοδο είναι πάλι στο προσκήνιο. Όχι αδικαιολόγητα. Είναι η χώρα κι όλοι εμείς -και όσοι είναι υπέρ κι όσοι είναι κατά- έτοιμοι για ρήξη με τους δανειστές μ΄ ότι αυτό σημαίνει;

Η αυθόρμητη απάντηση είναι όχι. Και για να μην τα “φορτώσουμε” όπως εύκολα κάνουν οι πολιτικοί μας στον απλό πολίτη που “λιγοψυχά” θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης κανένας πρωθυπουργός και καμία από τις κυβερνήσεις που ανέλαβαν να μας σώσουν δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να έχει η χώρα την δυνατότητα να επιλέξει κάποια άλλη “συνταγή” . Πέρα από το “φαρμάκι” που την ποτίζουν οι “εταίροι” και οι “σύμμαχοι”.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο μας ανακοίνωσε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τη “σωτηρία” μας σ΄ αυτό που γρήγορα γνωρίσαμε ως τρόϊκα, όλοι παγώσαμε. Μετά το πρώτο σοκ αρκετοί στην αρχή ,πολύ περισσότεροι αργότερα πίστεψαν -ήθελαν να πιστέψουν- ότι αυτή η περιπέτεια ίσως να ήταν μια ευκαιρία για να διορθωθούν γρήγορα κάποια πράγματα στη χώρα .Οι ελπίδες αποδείχτηκαν σύντομα φρούδες.

Ο ένας λέει “δεν με άφησαν”, ο άλλος “βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός”, ο τρίτος τώρα δοκιμάζεται και μάλιστα σκληρά.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ζούμε την αγωνία της δόσης,της αξιολόγησης και των μέτρων κατά των πολιτών που ποτέ δεν ήταν αρκετά. Δεν είδαμε τίποτα ,μα απολύτως τίποτα που να έχει σχέση με το πως θα πάρει “μπροστά η μηχανή” και πως αυτή η χώρα που εύκολα μας έμαθαν να λέμε ότι “δεν παράγει τίποτα”, θ΄ άρχιζε να αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Οι οποίες δεν είναι ούτε λίγες ,ούτε ασήμαντες.

Θεωρίες πολλές. Λόγια ακόμη περισσότερα. Οι πολιτικοί τα έχουν εύκολα. Έργα όμως μηδέν. Όλοι θυμηθηκαν την “πρωτογενή παραγωγή”, όταν δεν μιλούσαν για …τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ψέλλιζαν για την ανάγκη “ανάστασης της αγροτικής παραγωγής” την οποία παραδώσαμε αμαχητί στο τρελοκομείο που λέγεται ΕΕ και την καταστρέψαμε . Και πολλά άλλα ακούσαμε αλλά δεν είδαμε.

Η κυβέρνηση που εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου, η “πρώτη φορά Αριστερά” δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση. Μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία της “θηλιάς” που μέρα με την μέρα σφίγγουν οι δανειστές. Αλλά μάλλον αυτή η προσπάθεια πνιγμού της θα έπρπεπε να την είχε κινητοποιήσει προς την κατεύθυνση να προετοιμάσει τη χώρα και τους πολίτες της για “άλλη πορεία” αν τα σχέδια της να πείσει τους δανειστές δεν είχαν επιτυχή κατάληξη .Που ήταν και το πιθανότερο.

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει το “παραγωγικό μοντέλο” της χώρας μέσα σε τέσσερις μήνες μια νέα και άπειρη κυβέρνηση. Αλλά θα έπρεπε να δώσει στους πολιτες να καταλάβουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αντιθέτως διαπιστώνουμε ακόμη και τώρα που όλα τα μηνύματα είναι αρνητικά ότι η “αισιοδοξία” πως θα υπάρξει συμφωνία με την τρόϊκα που τώρα ονομάζεται “θεσμοί” , είναι διάχυτη.

Η ρήξη σ΄ όλες τις καταστάσεις δεν είναι ευχάριστη. Κάποιες φορές όμως είναι επιλογή που πρέπει να την έχεις πάντα “ανοιχτή”. Όμως το σημαντικό είναι να επιλέγεις εσύ αν , πότε και πως θα την προκαλέσεις ή όχι. Κι αυτό προϋποθέτει ότι έχει καταλλήλως προετοιμαστεί. Ποιος έχει την αίσθηση ότι είμαστε σ΄ αυτή τη κατάσταση;

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η όποια ρήξη προϋποθέτει την εθνική ομοψυχία.Την οποία δεν την είδαμε να "κυκλοφορεί" στη Βουλή ούτε στην συζήτηση που έγινε την Παρασκευή με θέμα την κρίση και τις απαιτήσεις των δανειστών. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.



Πηγή : onalert.gr


Αυτή είναι η γυναίκα που "σαγήνευε" και έκλεβε ηλικιωμένους! (ΦΩΤΟ)



Στην δημοσιότητα δόθηκαν από την αστυνομία οι φωτογραφίες μίας γυναίκας η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους άνδρες και μαζί με τον συνεργό της τους έκλεβε χρηματικά ποσά στα Βόρεια προάστια.
Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του ζευγαριού, και συγκεκριμένα μίας 39χρονης γυναίκας και ενός 40χρονου άνδρα, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 22-5-2015 στην Κηφισιά για κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ανδρών σε περιοχές των Βορείων προαστίων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:

Α) ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ Πέτρο του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, που γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα.


Β) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Παναγιώτα του Διονυσίου και της Ευσταθίας, που γεννήθηκε το 1976 στη Μεσσηνία.


Όπως αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της αστυνομίας: "Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έως 27-7-2015, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων και την ανεύρεση πιθανών ετέρων παθόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6234457 του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας".


Πηγή φωτό - ΕΛ.ΑΣ.


Δικογραφία σε βάρος τριών ανηλίκων, για ληστείες στη Νέα Ιωνία



Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι τρεις ανήλικοι είχαν σχηματίσει το τελευταίο δίμηνο εγκληματική ομάδα

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος τριών ανηλίκων, ενός 17χρονου και δύο 16χρονων υπηκόων Αλβανίας, για ληστείες στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι τρεις ανήλικοι είχαν σχηματίσει το τελευταίο δίμηνο εγκληματική ομάδα.

Απογευματινές ή βραδινές ώρες εντόπιζαν κυρίως ανήλικους πεζούς, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας και συνήθως κοντά σε σταθμούς ΗΣΑΠ (Περισσός, Πευκάκια, Νέα Ιωνία) και τους προσέγγιζαν όταν βρίσκονταν σε απόμερα σημεία. Εκεί, απαιτούσαν να τους δείξουν τα κινητά τους τηλέφωνα με το πρόσχημα ότι αναζητούν κλεμμένες συσκευές συγγενικών τους προσώπων.

Στη συνέχεια, με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή μαχαιριού, αφαιρούσαν τα κινητά και ποσά που είχαν στην κατοχή τους τα θύματα. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει οκτώ ληστείες σε βάρος πεζών.

Η δικογραφία σε βάρος της τριμελούς εγκληματικής ομάδας υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών.


Πηγή : protothema.gr


Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στη «μάχη» των τελικών




Για 15η φορά, από τη σεζόν 1992-93 από τις 23 συνολικά τελικές σειρές υπό τη σκέπη του ΕΣΑΚΕ, ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδας είναι… υπόθεση των δύο «αιωνίων».

Από τις 14 φορές που προηγήθηκαν, ο Παναθηναϊκός χαμογέλασε τις 10, εκ των οποίων τις 8 διαδοχικές, ενώ ο Ολυμπιακός μετρά 4 τίτλους σε αυτό το διάστημα. Σήμερα, Κυριακή, (19:30) οι δύο φιναλίστ παίρνουν θέση στο εναρκτήριο τζάμπολ των τελικών που αρχίζουν από το ΣΕΦ, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν πρώτοι στην κανονική περίοδο και οι «πράσινοι» δεύτεροι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του, μετά τη συμμετοχή τους στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη, διεκδικούν το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας από το 2012 και 11ο στην ιστορία τους, ενώ ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός των 34ων τίτλων πιστεύει στο «break» στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα περυσινά κεκτημένα.

Ο Παναθηναϊκός θα συμμετέχει για 20ή φορά σε σειρά τελικών και ο Ολυμπιακός για 18η. Ακολουθούν στη σχετική λίστα η ΑΕΚ με τέσσερις, ο ΠΑΟΚ με τρεις και το Μαρούσι με μία συμμετοχή.

Ο Παναθηναϊκός μετράει 52 νίκες σε τελικούς, ο Ολυμπιακός 33 και ακολουθούν ΑΕΚ με έξι και ΠΑΟΚ με τέσσερις.

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε έναν τελικό (είχε από 101 στον πρώτο αγώνα του 2004 με το Μαρούσι και στον τέταρτο του 2011 με τον Ολυμπιακό στην παράταση) αλλά και εκείνο των λιγότερων (είχε 38 στον πέμπτο τελικό του 1996 με τον Ολυμπιακό).

Μέσα από σειρές τελικών των φετινών φιναλίστ προέκυψαν τα ρεκόρ τόσο των περισσότερων πόντων σε ένα αγώνα (195 στην παράταση του τέταρτου τελικού του 2011 με σκορ 101-94 για τον Παναθηναϊκό) όσο και των λιγότερων (ο πέμπτος τελικός του 1995 έληξε με 45-44 υπέρ των ερυθρόλευκων).

Σε 10 σειρές τελικών -όλες με τον Παναθηναϊκό- έχει αγωνιστεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης μετρώντας 42 συνολικά αγώνες, 443 πόντους και 189 ασίστ. Σε εννέα σειρές τελικών -με Μαρούσι, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό- ο Βασίλης Σπανούλης έχει παίξει σε 36 αγώνες.

Σε αυτούς έχει σημειώσει 412 πόντους και έχει μοιράσει 123 ασίστ. Το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε έναν τελικό το διατηρεί από τον πρώτο αγώνα της σειράς του 1995 ο Εντι Τζόνσον.

Ο Αμερικανός είχε σημειώσει 34 πόντους στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με 82-66.

ΠΑΟΚ και Άρης στον «μικρό τελικό»

Στη σειρά των «μικρών τελικών», ΠΑΟΚ και Άρης ξεκινούν από την Πυλαία (18:00) τη μάχη για την κατάκτηση της 3ης θέσης.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ανακοίνωσε τριετή επέκταση με τον Βαγγέλη Μαργαρίτη και στην ομάδα υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου, η οποία ενισχύεται όχι μόνο λόγω πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και λόγω του γεγονότος πως ο Άρης θα αγωνιστεί χωρίς τους φιλάθλους στο πλευρό του, στο Αλεξάνδρειο στον έναν ή στους δύο αγώνες που χρειαστεί να δώσει, μέχρι μία εκ των δύο αντιπάλων να φτάσει πρώτη τις 3 νίκες.

Το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της τελικής φάσης των πλέι οφ στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:

1ος «Μικρός» Τελικός

ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριος)
ΠΑΟΚ 18:00 ΠΑΟΚ-Άρης Γκόντας-Παπαπέτρου-Τζαφλέρης (Παπαγεωργίου)

1ος Τελικός

ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριος)
ΣΕΦ 19:30 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός Χριστοδούλου-Καρακατσούνης-Ψαριανός (Καρούσης/Ορφανός)
N



ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των G7. Η Ελλάδα καταστρέφει την ατζέντα της Μέρκελ



Η εικοτολογία για διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών της στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης συνεχίζεται. Η FAZ κάνει λόγο για υποβάθμιση του Β. Σόιμπλε από την Αγκ. Μέρκελ. Βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των G7

«Το ελληνικό θέμα καταστρέφει την ατζέντα της Μέρκελ στη σύνοδο των G 7» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Και συμπληρώνει ότι η καγκελάριος ήθελε να «μερκελίσει» τον κόσμο στη Σύνοδο των Επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου, αλλά το σχέδιό της -να έχει κλείσει το ελληνικό θέμα πριν τη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας- απέτυχε.

«Στα βουνά της Βαυαρίας  έχει πέσει βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η συντηρητική  γερμανική  εφημερίδα και εξηγεί: Η καγκελάριος είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα της Ελλάδας πριν την έναρξη της συνόδου την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα πράγμα δεν γνωρίζει όμως ακόμη, μετά την έντονη διπλωματική προσπάθεια:

Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και αν το κόμμα του θα τον ακολουθήσει.

Σύμφωνα με την Die Welt «ο εφιάλτης είναι μήπως η Γερμανία θεωρηθεί κύρια υπεύθυνη ακόμη και για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μότο θα   είναι: Η Γερμανία, η χώρα που ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα, που διέπραξε τρομερά εγκλήματα στην Ελλάδα, τώρα πιέζει να βγει η χώρα αυτή από την καρδιά της ΕΕ, τη Νομισματική της Ένωση. Αυτός είναι ο τρόμος της Μέρκελ».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «στη Σύνοδο των Επτά, η καγκελάριος ήθελε να συζητηθούν άλλα θέματα. Σε πολλά πεδία στόχευε να επιτευχθεί μια μικρή, αλλά θετική πρόοδος. Το σχέδιο ήταν ο «μερκελισμός» του κόσμου. Μετά τη δραματική αυτή εβδομάδα όμως, λόγω του ελληνικού ζητήματος , η Μέρκελ είναι ξαφνικά σε απόγνωση: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΔΝΤ, ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, αλλά και ο υπουργός της των Οικονομικών άσκησαν ισχυρή πίεση, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Κρίση στις σχέσεις Μέρκελ-Σόιμπλε

Η Die Welt εκτιμά μάλιστα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Μέρκελ είναι πως δεν βρίσκεται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια σοβαρή επιλογή για την καγκελάριο. Αντίθετα ο Σόιμπλε, θέλοντας να υπερασπιστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζει ότι «μια μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από μια χρεωκοπία της Αθήνας».

Αυτή την εβδομάδα η ρωγμή έγινε βαθύτερη. Η   εφημερίδα «Bild» έγραψε ότι ο Σόιμπλε  ενδέχεται να παραιτηθεί αν η καγκελάριος κάνει σημαντικές παραχωρήσεις. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε, αλλά για τους περισσότερους αναλυτές το θέμα υφίσταται.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «τοποθετείται στο πόκερ για την Ελλάδα στη δεύτερη γραμμή». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «στην κλιμακούμενη κρίση με την Ελλάδα εκδηλώνεται ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δυο τους κινούνται εμφανώς σε διαφορετικές κατευθύνσεις».

Ως εκ τούτου, η καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως κανείς στο Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα νέο ρήγμα μεταξύ των δύο», ωστόσο πολιτικοί του περιβάλλοντος του Σόιμπλε παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος σε εσωτερικές διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.

H FAZ εκτιμά ότι γεννάται το ερώτημα κατά πόσο ο Σόιμπλε, παρότι παραμένει κατά βάση πιστός στην κυβερνητική γραμμή, θα εξακολουθήσει να υποχωρεί και αν θα επιχειρήσει να πείσει, ενάντια στις πεποιθήσεις του, τα μέλη της ΚΟ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) να υποστηρίξουν έναν συμβιβασμό με την Αθήνα. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ενώ ο Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή γραμμή της εφαρμογής των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, «η Μέρκελ έχει κάνει ήδη παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα.
Παραλληλισμός Σόιμπλε - Βαρουφάκη

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «αν παραταθεί για άλλη μια φορά ο χρόνος ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, αυτό από οικονομική άποψη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη κούρεμα χρέους», κάτι που έχει αποκλείσει επανειλημμένα και κατηγορηματικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η FAZ επισημαίνει ότι «τον συμβιβασμό προετοιμάζει τώρα η Μέρκελ», σχολιάζοντας ότι είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ακριβή εποπτεία του αριθμού των συζητήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, μπορεί επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ να επιμένει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε εξακολουθούν να συνεργάζονται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, ωστόσο «στην πραγματικότητα η περίπτωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν διαφέρει πολύ από αυτήν του συναδέλφου του στην Αθήνα, του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκτοπίστηκε στη δεύτερη γραμμή».


(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle)


Πηγή : news247.gr



Πάρτι έκαναν με μολότοφ στην Κάνιγγος ξημερώματα Κυριακής οι αντιεξουσιαστές



Ομάδα κουκουλοφόρων εξαπέλυσε επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας αστυνομικών στην πλατεία Κάνιγγος σήμερα ξημερώματα  Κυριακής.

Οι συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών και  αστυνομικών διήρκεσαν κοντά στις  τέσσερις ώρες, με τους κουκουλοφόρους να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Τα επεισόδια τα οποία είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο σταμάτησαν γύρω στις 06:00 το πρωί με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε προσαγωγές.




Ο Γιουνκέρ επιπλήττει τον Τσίπρα, ζητά νέες προτάσεις



Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου G7 ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παρέχει μια λίστα με εναλλακτικές μεταρρυθμίσεις, αφότου απέρριψε τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Ο φίλος μου, Αλέξης Τσίπρας, είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα είχε παρουσιάσει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση, την οποία ουδέποτε έλαβα», δήλωσε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Οταν συνάντησα τον Ελληνα πρωθυπουργό τού είπα ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση, αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη για ουσιαστικές συζητήσεις στη διάρκεια της συνάντησης».

Μάλιστα ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή και κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για στρέβλωση των προτάσεων των διεθνών πιστωτών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία.

Ζήτησε επίσης από τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

«Αν και θεωρώ τον Τσίπρα φίλο μου, για να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει κανείς να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε μια ένδειξη αγανάκτησης απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους» στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να να βγάλει τον λαγό από το καπέλο για να το αποτρέψει.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μετέφερε την προθυμία του να διαπραγματευτεί το θέμα των συντάξεων.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα ο Γιουνκέρ δήλωσε «ασφαλώς και υπάρχει προθεσμία», ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.



Πηγή : kathimerini.gr


Σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε Guardian και New York Times..«Ποιοι είστε, ξεδιάντροποι απατεώνες; Μην περνάτε τα όρια»



Ο  Ερντογάν επιτέθηκε στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ κατηγόρησε και  τους New York Times ότι διοικούνται από Εβραίους.

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση εναντίον των New York Times, του BBC και του CNN για επικριτικά ρεπορτάζ τους, η βρετανική Guardian μπήκε τώρα στο στόχαστρό του.

«Γνωρίζετε τί έγραψε μία βρετανική εφημερίδα για τις εκλογές;

Ότι οι φτωχοί μουσουλμάνοι που δεν έχουν δυτικοποιηθεί πλήρως δεν θα πρέπει να κυβερνούν την ίδια τους τη χώρα. Ποιοί είστε; Ποιοι είστε, ξεδιάντροποι απατεώνες; Μην περνάτε τα όρια.
Από πότε δικαιούστε να μας κρίνετε;», ξέσπασε ο Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης σήμερα στη βορειοανατολική επαρχία Αρνταχάν, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

 Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση, την παραμονή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος είπε ακόμη: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον προτεκτοράτο της Δύσης, αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει. Σήμερα τα αληθινά παιδιά αυτού του έθνους κυβερνούν τη χώρα».

Ωστόσο, το απόσπασμα που επικαλέστηκε ο Ερντογάν δεν φαίνεται να υφίσταται.

Στις 31 Μαΐου, ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας όντως επισήμαινε τις ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Ερντογάν την ώρα που η χώρα πηγαίνει αύριο στις κάλπες, αλλά η Guardian δεν έχει δημοσιεύσει κάποιο άρθρο που να αμφισβητεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις μουσουλμανικές χώρες.

Ένας φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος πάντως ισχυρίστηκε ότι η Guardian προέβη σε τέτοιο σχολιασμό στο κύριο άρθρο της για την Τουρκία.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στις φτωχές μουσουλμανικές χώρες, που δεν είναι απολύτως δυτικοποιημένες, να κυβερνούν τον εαυτό τους», έγραψε ο δημοσιογράφος Μαρκάρ Εσαγιάν στην τουρκική και την αγγλική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak.

Ο Εσαγιάν δέχτηκε επικριτικά σχόλια στο Twitter με έναν χρήστη, μάλιστα, να επισημαίνει ότι το μοναδικό σημείο όπου εμφανίζεται το συγκεκριμένο απόσπασμα της Guardian είναι στο ίδιο το άρθρο του Εσαγιάν στη Yeni Şafak όταν κάνει κάποιος τη σχετική αναζήτηση στο Google.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον των New York Times: «Όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι τα αφεντικά τους. Δυστυχώς είναι το εβραϊκό κεφάλαιο».

Η αμερικανική εφημερίδα έγινε προσφιλής στόχος του Ερντογάν στα τέλη του περασμένου μήνα έπειτα από τη δημοσίευση ενός επικριτικού σχολίου στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Σκούρα Σύννεφα Πάνω από την Τουρκία» με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να εγκαλέσουν τον τούρκο πρόεδρο για τις επιθέσεις του εναντίον της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας.

Όπως έκανε και με την Guardian, ο Ερντογάν κάλεσε τότε την New York Times «να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται». «Ποιοί νομίζετε ότι είστε; Νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο στην αμερικανική κυβέρνηση;»

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης και εναντίον της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για ένα άρθρο της στο οποίο σχολίαζε αρνητικά το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, λέγοντας ότι «είναι εξοργισμένοι» από τα κέρδη τα οποία θα έχει η Τουρκία από το νέο αεροδρόμιο.

«Έγιναν έξαλλοι, τρελάθηκαν επειδή το τρίτο αεροδρόμιο θα κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα το νοικιάζουμε έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.


Πηγή


Γιατί οι «νέοι» ληστές είναι πιο επικίνδυνοι - Δύο εισβολές κάθε μέρα



Ενα νέο φαινόμενο ληστών έκανε την εμφάνισή του..

Μπαίνουν κρυφά στα σπίτια απειλούν τους ενοίκους (δεν έχουν καταγραφεί φαινόμενα σκληρής βίας) προκειμένου να τους αρπάζουν τις οικονομίες τους..

Μέχρι το τέλος του 2014 και τα προηγούμενα δυο χρόνια είχαμε το φαινόμενο των ληστών-εισβολέων.

Άγριων συμμοριών που με  καταγωγή από τη μακρινή Γεωργία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έμπαιναν στα σπίτια, βασάνιζαν (ακόμα και με καυτό σίδερο) λήστευαν, τρομοκρατούσαν.

Οι αστυνομικοί ανέφεραν στις εκθέσεις τους ότι πρόκειται για σαδιστές που όχι μόνο δεν λυγίζουν στη θέα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου και τον γρονθοκοπούν μέχρι λιποθυμίας αλλά απολαμβάνουν τα μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια με καυτά σίδερα στο πρόσωπο και το σώμα.

Τους τελευταίους μήνες με την πολιτική αστάθεια να προκαλεί ανησυχία στους απλούς πολίτες,  δίνεται η εντύπωση πως πολλοί από τους οποίους άρχισαν να «τραβούν» τις λιγοστές οικονομίες τους από τις τράπεζες και να τις κρύβουν στα σπίτια τους, ένα νέο φαινόμενο ληστών έκανε την εμφάνιση του.

Οι αλλοδαποί- στην πλειονότητα - κακοποιοί πιστεύοντας ότι μέσα στα σπίτια υπάρχουν χρήματα δεν εφαρμόζουν την τακτική των Γεωργιανών με το σίδερο, αλλά μπαίνουν κρυφά στα σπίτια απειλούν τους ενοίκους (δεν έχουν καταγραφεί φαινόμενα σκληρής βίας) προκειμένου να τους αρπάζουν τις οικονομίες τους.  Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αστυνομικά συμβάντα όλης της χώρας κατά μέσο όρο έχουμε 2 εισβολές – ληστείες  καθημερινά σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα όλης της χώρας (τα αντίστοιχα νούμερα πριν δυο χρόνια ήταν αυξημένα ακόμα και κατά 50%).  Η νέα “φουρνιά”  εισβολέων διακρίνονται για την ...απειρία τους στη χρήση όπλων πράγμα που τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους.

Τα ΕΚΑΜ, το κασκόλ και τα 500 ευρώ

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από εκείνο το πρωινό σε προάστιο της Αθήνας, όταν το “100” δέχθηκε μια κλήση που προκάλεσε άμεση κινητοποίηση σε υψηλότατο επίπεδο. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι είχε κλειδωθεί στο υπνοδωμάτιο, καθώς δυο ληστές-εισβολείς είχαν τρυπώσει στο σπίτι. Από το κινητό τηλέφωνο κάλεσαν την Αστυνομία προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια. Το ενδεχόμενο οι δράστε να είχαν “καλάσνικοφ” έκανε τους αξιωματικούς να ζητήσουν  συνδρομή μιας ομάδας των ΕΚΑΜ. Έτσι μέσα σε λίγα λεπτά οι ΕΚΑΜιτες έφτασαν στο σπίτι, όμως οι δυο ληστές είχαν εξαφανιστεί...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έζησαν το βράδυ της περασμένης  Κυριακής  ένα ζευγάρι μέσα στο σπίτι του στο 62ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Αθηνών όταν ξαφνικά εισέβαλαν δυο άγνωστοι κακοποιοί που είχαν διαρρήξει την πόρτα. Οι ληστές, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακινητοποίησαν το ανδρόγυνο με την απειλή όπλου και μαχαιριού και τους ζήτησαν να τους δώσουν όσα χρήματα είχαν. Άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς τα θύματα να δουν αν είχαν κάποιο μέσο διαφυγής.
 
Οι αρχές κάνουν λόγο ακόμα και για ...άπειρους ληστές πουν σε πολλές περιπτώσεις  από τσαντάκηδες  άλλαξαν στόχος γιατί ξέρουν πως ένα μεγάλο μέρος πολιτών έχει σηκώσει τις καταθέσεις και κρύβει τα χρήματα στα σπίτια τους. Τέτοια περίπτωση είχαμε πριν λίγες εβδομάδες  στα Βριλήσσια.

Οι τρεις δράστες ακινητοποίησαν έναν 34χρονο, ο οποίος διέμενε στη μεζονέτα μαζί με τη μητέρα του, τον έδεσαν με ένα κασκόλ και αφού πήραν τη λεία τους (500 ευρώ) εξαφανίστηκαν. Οι τρεις άγνωστοι δράστες, γύρω στις 3 τα ξημερώματα κατάφεραν και μπήκαν στην μεζονέτα του 34χρονου σκαρφαλώνοντας στην σοφίτα από την διπλανή οικοδομή του σπιτιού του.

Παραβίασαν ένα παράθυρο και εισήλθαν στην οικία την ώρα που μάνα και γιος κοιμόντουσαν, πήγαν στο κάτω μέρος του σπιτιού και άρχισαν να ψάχνουν για την λεία τους. Ο 34χρονος ακούγοντας φασαρία κατέβηκε από το δωμάτιο του να δει τι συμβαίνει και μόλις αντίκρισε τους ληστές πάγωσε, οι δράστες αμέσως τον ακινητοποίησαν και του έδεσαν τα χέρια με ένα κασκόλ. Οι τρεις αλλοδαποί δράστες, άρχισαν να τον ρωτούν που βρίσκονται τα χρήματα  απειλώντας τον μάλιστα και με μαχαίρια. Τελικά κατάφεραν και απέσπασαν από τον ιδιοκτήτη της μεζονέτας 500 ευρώ  και έφυγαν από την πόρτα.

Βέβαια μέχρι και πριν από έξι  χρόνια οι εισβολές οπλισμένων ληστών σε σπίτια, ήταν άγνωστο φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία. Συνήθως στα διαμερίσματα τρύπωναν οι λεγόμενοι “ποντικοί” όταν οι ένοικοι απουσίαζαν...

Οι πρώτες εμφανίσεις των εισβολέων παρουσιάστηκαν από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ  ως “μεμονωμένα συμβάντα” για να φτάσουμε το 2010 (πρώτη χρονιά  που εμφανίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας) στα πλούσια προάστια της Αθήνας να αλωνίζουν οι διαβόητες συμμορίες αλλοδαπών με τα καλάσνικοφ.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που οι τσαντάκηδες έχουν μετατραπεί σε ληστές του δρόμου, όπως έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής στα Πατήσια όταν άγνωστοι έστησαν καρτέρι και μαχαίρωσαν στην κοιλιά έγκυο γυναίκα για να τη ληστέψουν.




Πηγή : protothema.gr


Πως θα προστατέψουμε τα μάτια μας το καλοκαίρι;





Γράφει ο ο Δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας


Η έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η ηλιακή ακτινοβολία είναι εντονότερη, δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα αλλά και τα μάτια μας. Η προστασία τους, λοιπόν, θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα προκειμένου να αποφεύγονται οφθαλμολογικά προβλήματα που κυμαίνονται από τις απλές ρυτίδες γύρω απ’ αυτά έως κακοήθεις νεοπλασίες.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, προδιαθέτει:
  • Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
  •  Σε προνεοπλασματικές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα. 
  • Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο οποίος είναι ο πιο συχνός τύπος και εντοπίζεται κυρίως στο κάτω βλέφαρο. 
  • Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία.
  • Σε αυξημένο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία.
  • Στο οφθαλμικό μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά αρκετά κακοήθη νεοπλασία, η οποία είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς με προδιαθέση και ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
Το οφθαλμικό μελάνωμα στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διαγνωσθεί τυχαία κατά τη διάρκεια τυπικού οφθαλμικού ελέγχου. Όταν όμως δώσει συμπτώματα αυτά είναι: μειωμένη όραση, μυγάκια, αλλαγή χρώματος ίριδος, άλγος, έλλειμα στο οπτικό πεδίο. Αν το μελάνωμα εντοπίζεται στον επιπεφυκότα ή στην ίριδα μπορεί να φαίνεται σαν μια μαύρη/καφέ οζώδη μάζα η οποία παρουσιάζει αργή εξέλιξη».

Από τα πιο σημαντικά διαγνωστικά τεστ είναι η βυθοσκόπηση (έλεγχος του εσωτερικού του οφθαλμού) έπειτα από διαστολή κόρης. Εάν είναι πιθανή η διάγνωση μελανώματος, ο οφθαλμίατρος θα σας συστήσει πιο ειδικές εξετάσεις όπως: υπέρηχο, φλουοροαγγειογραφία, βιοψία και ίσως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Πιο επιρρεπή σε εμφάνιση μελανώματος είναι τα άτομα:
- με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά ή ανοιχτό χρώμα ματιών,
- με σπίλο βλεφαρικού/βολβικού επιπεφυκότος,
- με οφθαλμική/οφθαλμοδερματική μελανοκυττάρωση (σπάνια νόσος η οποία προκαλεί υπερμελάγχρωση του οφθαλμού και του δέρματος γύρω από αυτόν).

Τα μικρά μελανώματα μπορεί να θεραπευθούν με laser, ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία, ενώ σε προχωρημένα στάδια ίσως απαιτηθεί εκκένωση του κόγχου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας για το μελάνωμα του οφθαλμού εξαρτώνται από την ηλικία, την ύπαρξη/όχι μεταστάσεων, το χαρακτηριστικό του όγκου.

Πως λοιπόν θα προστατέψουμε τα μάτια μας;

Η αντιηλιακή αγωγή μεγάλου δείκτη στο δέρμα των βλεφάρων είναι απαραίτητη και συνήθως συστήνονται αντηλιακά μεγάλης προστασίας με δείκτη πάνω από 15, καθώς και η χρήση γυαλιών ηλίου καλής ποιότητας με φίλτρο για τις υπεριώδεις Α και Β.

Όμως τα αντηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων. Επίσης, η χρήση οποιασδήποτε αλοιφής ή λαδιού στα βλέφαρα έχει σαν αποτέλεσμα η ουσία αυτή να βρεθεί και μέσα στο μάτι. Έτσι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε, καθώς η είσοδος τους στα μάτια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων.

Η καλύτερη τακτική πάντως για την προστασία των ματιών, ιδιαίτερα από το μελάνωμα, είναι να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ 10:00 π.μ. και 15:00 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες. Γι' αυτούς τους λόγους συμβουλευτείτε τον οπτικό σας και μην ξεχνάτε την ετήσια οφθαλμολογική εξέταση.

Ο Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, είναι καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.




health.in.gr


Καταγγελίες για θανάτους ανασφάλιστων νεφροπαθών στη Θεσσαλονίκη



Έξι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς έχασαν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη από το 2011 και μετά, ενώ άλλοι 18 περιφέρονται μέρα παρά μέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 23η επιστημονική εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ), ο κ. Καραγκιόζης ανέφερε ότι 18 ανασφάλιστοι νεφροπαθείς περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με κίνδυνο για την υγεία τους καθώς δεν υπάρχει ο φάκελός τους σε κάθε νοσοκομείο και δεν μπαίνουν στο ίδιο μηχάνημα.

«Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να εκδώσει την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ στο μεσοδιάστημα άμεση λύση να δοθεί από την 3η και 4η ΥΠΕ» πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου δεν έχουν καμία ελπίδα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καθώς θα πρέπει να περιμένουν στη λίστα μέχρι και 12 χρόνια ενώ ο μέσος όρος ζωής τους είναι επτά χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, στη λίστα αναμονής, στην Ελλάδα, για μεταμόσχευση περιμένουν 1170 νεφροπαθείς, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρών έχει μειωθεί την τελευταία 10ετία, ενώ το 2014 πραγματοποιήθηκαν μόνο 168 μεταμοσχεύσεις.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία ο κ. Καραγκιόζης τόνισε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων δεν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης του «Ιπποκράτειου», ενώ έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα με την υποχρηματοδότηση του Κέντρου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας που υποστηρίζει τη Μονάδα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι ανεπαρκής και απαρχαιωμένος σε όλες τις περιοχές της χώρας και ότι το κόστος της συντήρησης των μηχανημάτων είναι μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς καινούργιων νέας τεχνολογίας.

Ο κ. Καραγκιόζης ζήτησε την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Περιφέρεια αλλά και στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου, όπως είπε, ότι στο νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα Νεφρού λειτουργεί χωρίς μόνιμο νεφρολόγο και στο νοσοκομείο Κατερίνης υπάρχει μία μόνο νεφρολόγος.

Όσον αφορά το θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των νεφροπαθών ανέφερε ότι τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ανατράπηκε σε βάρος των πολιτών η συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες με αποτέλεσμα χρόνια πάσχοντες να επιβαρύνονται μέχρι και με το 42% του κόστους λιανικής των φαρμάκων, ενώ αρκετοί έφτασαν στο σημείο να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν την φαρμακευτική τους αγωγή.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης υπογράμμισε ότι η προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αποχώρησε χωρίς να φροντίσει να προκηρύξει τη διενέργεια και υπογραφή νέας συμφωνίας πλαίσιο για τα φίλτρα με αποτέλεσμα από 1/1/2015 να υπάρχει κενό και ιδιαίτερα στα περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία να γίνεται προμήθεια φίλτρων χωρίς προδιαγραφές δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Ιατροκοινωνικό πρόβλημα οι νεφροπάθειες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΟΝΥ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου», Γεώργιος Ευστρατιάδης, χαρακτήρισε τις νεφροπάθειες μείζον ιατροκοινωνικό ζήτημα, καθώς υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τους νεφρούς τους στην Ελλάδα.

«,Από αυτούς οι 9.350 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις ώρες κάθε φορά ενώ οι υπόλοιποι 650 κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση. Το κόστος της κάθε αιμοκάθαρσης για το δημόσιο ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 500 ευρώ την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχο είναι το κόστος της περιτοναϊκής κάθαρσης», εξήγησε ο κ. Ευστρατιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν Μονάδες Νεφρού στα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν και 10 ιδιωτικές μονάδες. Όλοι οι ασφαλισμένοι καλύπτονται πλήρως από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα, ενώ οι ασθενείς της Πρόνοιας καλύπτονται μόνο από τα νοσοκομείο. Οι ανασφάλιστοι Έλληνες και μετανάστες νεφροπαθείς καλύπτονται από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων που εφημερεύουν.

Μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση των νεφρικών μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη, ενώ και οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις, εκτός των ετών 2005 και 2008, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

«Στη χώρα μας οι πτωματικοί δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατά την δεκαετία 2004-2013 κυμάνθηκαν από 4,1 έως 8,9 τη στιγμή που στην Ισπανία, το Βέλγιο και πιο πρόσφατα στην Κροατία ξεπερνούσαν τους 30 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού» σύμφωνα με τον Νευρολόγο, διευθυντή ΕΣΥ στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του «Ιπποκράτειου» Γρηγόρη Μυσερλή.

Ο κ. Μυσερλής τόνισε την αναγκαιότητα νομοθετικών αλλαγών σε ό,τι αφορά την άμεση και επείγουσα παροχή υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα πτωματικών μεταμοσχεύσεων από δότες με μη πάλλουσα καρδιά και ότι θα ήταν ωφέλιμο να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων με ανταλλαγή ζώντων δοτών.



health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ζάκυνθος: 67 χρόνια κάθειρξη σε 52χρονο που βίαζε τα ανήλικα παιδιά του



Σε 67 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε 52χρονος που βίαζε συστηματικά τη θετή του κόρη και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Ο άνδρας, ζακυνθινής καταγωγής, καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο του Πύργου για τις κατηγορίες του βιασμού κατ' εξακολούθηση, της αποπλάνησης παιδιών και την κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Την οδυνηρή ιστορία φαίνεται πως γνώριζαν λίγοι Ζακυνθινοί.

Από την ηλικία των 12 ετών και για έξι χρόνια, ο άνδρας ασελγούσε συστηματικά (δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα) στην κόρη της συζύγου του από τον πρώτο της γάμο.

Η κοπέλα υπέμενε όλα αυτά τα χρόνια τον βιασμό του πατρίου της, ο οποίος την απειλούσε να «κρατήσει το στόμα κλειστό».

Η νεαρή κοπέλα μόλις ενηλικιώθηκε μίλησε στην μητέρα της και οι δύο γυναίκες υπέβαλαν μήνυση, καθώς ο ημεδαπός ασελγούσε και στα δύο φυσικά τέκνα του από τις ηλικίες των 11 και 13 ετών αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια της δίκης, που έγινε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, ο 52χρονος άντρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Σήμερα, η μητέρα μαζί με δύο από τα παιδιά της ζουν στο εξωτερικό ενώ η 23χρονη σήμερα κοπέλα, ζει μαζί με το βιολογικό της πατέρα στην Αθήνα.


Πηγή : in.gr


Βρέθηκε ο τρόπος για να επανέρχεται η μνήμη!


Είτε πρόκειται για το αποτέλεσμα ατυχήματος είτε για απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας ή αμνησία εξαιτίας κάποιας αρρώστιας, το μυστικό για την επαναφορά της μνήμης έχει πλέον ανακαλυφθεί.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια στο εργαστήριο του Suzumu Tonegawa Picower στο Institute for Learning and Memory του MIT και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, έδειξαν ότι οι μνήμες δεν εξαφανίζονται, υπάρχουν στον εγκέφαλο και η επιστήμη έχει βρει το μυστικό για να τις επαναφέρει. Το πέτυχε με απόλυτη επιτυχία στα ποντίκια, αλλά μπορεί να το κάνει και στον άνθρωπο, αρκεί ο εγκέφαλός του να μην έχει πάθει πλήρη βλάβη.

Όπως εξηγεί ο Tomas Ryan, μέλος της ερευνητικής ομάδας, το 3-5% των κυττάρων τμήματος του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για όσα συγκρατεί η μνήμη. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να «ξυπνήσουν» και να επαναλειτουργήσουν με την μέθοδο που ονομάζεται οπτικογενετική, δηλαδή φωτίζοντάς τα με λέιζερ. Αυτό ακριβώς έκαναν σε ποντίκια που με τεχνητό τρόπο τα είχαν κάνει να χάσουν τη μνήμη τους και μετά την επανέφεραν πλήρως. Η ίδια μέθοδος, λένε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επανέλθει η μνήμη και στον άνθρωπο.

Εκτός από το να γιατρευτούν άνθρωποι που έχουν χάσει την μνήμη τους, η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να «τραβήξει» κανείς από τα βάθη του μυαλού του πράγματα που έχει ξεχάσει και θέλει να τα επαναφέρει στη μνήμη του για διάφορους λόγους. Μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι πιά…



Πηγή : iatropedia.gr


Στην κορυφή του Champions League η Μπαρτσελόνα



Η Μπαρτσελόνα είναι ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης !

Οι Καταλανοί επικράτησαν στον τελικό του Βερολίνου της Γιουβέντους με 3-1 και κατέκτησαν το 5ο τρόπαιο της ιστορίας τους!
Πάλεψε η Γιούβε, αλλά μια ενέργεια του Μέσι και το ένστικτο του Σουάρεζ έκριναν το ματς για τη Μπάρτσα
Ράκιτιτς, Σουάρεζ και Νεϊμάρ, οι σκόρερ των θριαμβευτών, ο Μοράτα είχε ισοφαρίσει προσωρινά
4η κούπα σε 10 χρόνια για την απίστευτη ομάδα του Μέσι, του Τσάβι και του Ινιέστα

Η Μπάρτσα έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά το τρεμπλ για δεύτερη φορά, ενώ είναι δεδομένα η πιο επιτυχημένη ομάδα του 21ου αιώνα! 


Φεύγεις πριν τα 62; "Τσεκούρι" 10% στη σύνταξη! Πώς ένας μισθός των 1.500 ευρώ θα γίνεται σύνταξη 305 ευρώ!



Ποινές που κατεβάζουν τις συντάξεις ακόμη και στα 305 ευρώ για όσους αποχωρούν πριν από τα 62 κρύβει το ελληνικό σχέδιο των αλλαγών για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την επιβολή μεγαλύτερων περικοπών από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Η αποκάλυψη έρχεται μέσα από το κείμενο των ελληνικών προτάσεων όπου προβλέπεται ότι όσοι αποχωρούν πρόωρα και πάντως πριν από το όριο εξόδου των 62 ετών θα «τιμωρούνται» με μεγάλη μείωση της σύνταξής τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν μισή σύνταξη!

Οι ποινές

Με το νέο σύστημα θα επιβάλλεται ένα επιπλέον «πέναλτι» 10 ποσοστιαίων μονάδων για την πρόωρη έξοδο το οποίο θα προστίθεται επάνω στις ποινές που ισχύουν σήμερα.

Στην πρόταση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι τα όρια ηλικίας εξόδου στη σύνταξη που είναι κάτω των 62 ετών θα αυξάνονται από την 1/1/2016 ως το 2021 κατά 6 μήνες κάθε έτος και από το 2022 θα αυξάνονται κατά 12 μήνες κάθε χρόνο, έως ότου συμπληρωθεί η μετάβαση στο 62ο έτος.

Στο διάστημα αυτής της προσαρμογής θα επιβάλλεται ένα επιπλέον ποσοστό μείωσης στην πρόωρη έξοδο που θα ισοδυναμεί με 10 ποσοστιαίες μονάδες επάνω στο 6% που ισχύει σήμερα για κάθε έτος που ένας ασφαλισμένος θα αποχωρεί νωρίτερα από το 62ο έτος.

Η διατύπωση της πρότασης είναι ασαφής καθώς δεν διευκρινίζεται αν οι 10 ποσοστιαίες μονάδες της μείωσης θα προστίθενται στο 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου, που θα σήμαινε ότι όποιος φεύγει 5 χρόνια νωρίτερα θα είχε μείωση 80% (16%*5=80%) ή αν οι 10 ποσοστιαίες μονάδες θα επιβάλλονται στην τελική ποινή που βγάζει το ισχύον καθεστώς στην πρόωρη έξοδο.

Πως θα γίνει

Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η ποινή, όπως αποκαλύπτει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, θα είναι ο εξής απλός: Η μείωση 6% παραμένει όπως ήταν και το τελικό αποτέλεσμα θα επιβαρύνεται με 10 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που αποχωρεί στα 57, δηλαδή 5 χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος, θα έχει ποινή 30% (6%*5=30%) και το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται κατά 10 μονάδες, δηλαδή η τελική μείωση σύνταξης θα φτάνει στο 40%. Με τον ίδιο τρόπο ένας ασφαλισμένος που αποχωρεί 7 χρόνια πριν από το 62ο έτος, δηλαδή στα 55, θα έχει ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 42% (6%*7=42%) και με τις 10 μονάδες της επιπλέον μείωσης η τελική σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 52%.

Η μείωση της σύνταξης και το «πέναλτι» κατά 10% δεν θα αφορούν όμως μόνο όσους έχουν τη δυνατότητα εξόδου με ηλικίες 53 ή 54 ετών και με 25 έτη ασφάλισης, αλλά και όσους έχουν ήδη 35 ή 37 έτη και θα αποχωρήσουν από το 2016, στα 58 ή στα 59. 

Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρχε μέχρι σήμερα καμία περικοπή σύνταξης, επειδή το όριο ηλικίας για σύνταξη με «35ετία» ήταν στα 58 και στα 59, για τους μισθωτούς σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η έξοδος με 35ετία είναι στα 60. 

Από τη στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση οριοθετεί το όριο ηλικίας για σύνταξη από τα 62 και μετά, οι ασφαλισμένοι που μέχρι τώρα μπορούσαν να φύγουν χωρίς καμία περικοπή σύνταξης (58 με 35ετία) θα βρεθούν προ εκπλήξεων γιατί πλέον θα παίρνουν μειωμένη σύνταξη με ποινή που θα ξεκινά από 16% αν αποχωρήσουν στα 61 αντί 62 και θα κλιμακώνεται στο 34% αν αποχωρούν στα 58 από το 2016 και μετά! 

Μερικά παραδείγματα

Το πώς θα λειτουργεί η μείωση της σύνταξης αλλά και τι αδικίες παράγει φαίνεται από τα εξής δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: 

- Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2016 σε ηλικία 54 ετών με μισθό 1.500 ευρώ και 26 έτη εργασίας δικαιούται 725 ευρώ. Επειδή όμως αποχωρεί 8 χρόνια πριν από τα 62, θα έχει ποινή μείωσης σύνταξης κατά 58% και το ποσό που θα πάρει στο χέρι είναι 304,5 ευρώ! Η μείωση δηλαδή θα είναι 6% για τα 8 χρόνια που αποχωρεί πριν τα 62 και με το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει πρόσθετη μείωση 10 επιπλέον μονάδων, δηλαδή 58%. Με μισθό δηλαδή 1.500 ευρώ θα καταλήξει να πάρει σύνταξη 304,5 ευρώ και μάλιστα η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμα καθηλωμένη σε αυτά τα επίπεδα.

- Ασφαλισμένη που θα αποχωρήσει το 2016 σε ηλικία 57 ετών με μισθό 1.800 ευρώ και 30 έτη εργασίας, ενώ δικαιούται 1.015 ευρώ σύνταξη, θα πάρει τελικά 609 ευρώ επειδή συνταξιοδοτείται 5 χρόνια πριν από τα 62, οπότε θα έχει ποινή μείωσης σύνταξης κατά 40% (6%*5=30%+10=40%).

Η δυσάρεστη αυτή έκπληξη που κρύβουν οι ελληνικές προτάσεις για τις συντάξεις ανατρέπει τα περί ήπιων μέτρων που διαφημίζει η κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με τις όντως σκληρότερες προτάσεις των δανειστών. 

Η διαφορά είναι ότι οι δανειστές προτείνουν μείωση σε όλες τις συντάξεις, με ένα ποσοστό που θα πρέπει να το καθορίσει η κυβέρνηση, ενώ στις ελληνικές προτάσεις το αντικίνητρο στην πρόωρη έξοδο δεν είναι τόσο η αύξηση στα όρια ηλικίας όσο ότι οι ασφαλισμένοι που θα βγαίνουν πριν από τα 62 θα καταλήγουν με τη μισή σύνταξη!


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής




newsit.gr


Πτήση με προορισμό την Ελλάδα προσγειώθηκε στη Βουλγαρία



Mία ομάδα νεαρών, πολλοί εκ των οποίων ταξίδευαν για πρώτη φορά χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους, άρχισαν να τσακώνονται έχοντας καταναλώσει αλκοόλ το οποίο είχαν φέρει μαζί τους λαθραία.

Μία πτήση της Thompson Airways με προορισμό την Ελλάδα, η οποία ήταν γεμάτη με Βρετανούς τουρίστες, εξετράπη της πορείας της και προσγειώθηκε στη Βουλγαρία λόγω καυγά που προκάλεσαν μεθυσμένοι επιβάτες, αναφέρει σε σημερινό άρθρο της η Daily Mirror.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ομάδα νεαρών, πολλοί εκ των οποίων ταξίδευαν για πρώτη φορά χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους, άρχισαν να τσακώνονται έχοντας καταναλώσει αλκοόλ το οποίο είχαν φέρει μαζί τους λαθραία μέσα σε μπουκάλια αναψυκτικών.

Όπως αναφέρει η Daily Mirror, ένας από τους νεαρούς απειλούσε τους υπόλοιπους με χρήση βίας, μία νεαρή κοπέλα άναψε τσιγάρο στην τουαλέτα και άλλο ένα κορίτσι δέχτηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο μέσα στον καυγά.

Ως αποτέλεσμα των επεισοδίων που προκάλεσαν οι μεθυσμένοι νεαροί, ο πιλότος του αεροσκάφους της Thompson που είχε αναχωρήσει από το Μάντσεστερ με προορισμό το Ηράκλειο αποφάσισε τελικά να το προσγειώσει στη Σόφια, όπου παρέμεινε για δύο ώρες.

Οι υπόλοιποι ταξιδιώτες ήταν έξαλλοι με τους νεαρούς, των οποίων η ανεύθυνη συμπεριφορά προκάλεσε την καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι νεαροί που δημιούργησαν τις φασαρίες είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα βότκας με αποτέλεσμα να γίνουν επιθετικοί και προκλητικοί.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ένας νεαρός που είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά συνελήφθη από τις αρχές στη Σόφια και ότι αεροσκάφος έφτασε τελικά στο Ηράκλειο με καθυστέρηση περίπου δυόμιση ωρών.




Πηγή: protothema.gr






Σύνοδο G7 σε αναμονή παρέμβασης Ομπάμα για την Ελλάδα



Στη Βαυαρία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του G7, έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το θέμα της Ελλάδας.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να επικρατήσει το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα το θέσει και στη διμερή συνάντηση που θα έχει με την κ. Μέρκελ αλλά και στη σύνοδο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ομπάμα θα ηγηθεί μαζικών προσπαθειών να μεταπειστεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Αυτό σημαίνει ότι θα το θέσει ο ίδιος αλλά θα είναι μαζί του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και η σύμβουλός του για οικονομικά θέματα κ. Άτκινσον, η οποία υπήρξε σύμβουλος του Στρος Καν την περίοδο του πρώτου Μνημονίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα επηρεάζει και την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει συνομιλίες και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνόδου, αναμένεται να ζητήσει και από την Αθήνα και από τους δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε λίγο μετά 6:15 (τοπική ώρα/ 7:15 ώρα Ελλάδας) στο Μόναχο και ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός από κατοίκους που φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ στην κοινότητα Κρουν των βαυαρικών Αλπεων, όπου βρίσκεται ο Πύργος Ελμάου. Εκεί θα φιλοξενηθεί αργότερα και η σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.


Πηγή



Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ την Τετάρτη




Συνάντηση στις Βρυξέλλες θα έχουν την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Το ραντεβού ορίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις ηγέτες και η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Κατά την τηλεδιάσκεψη θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι παραμένει στο τραπέζι.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν προκειμένου να «προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της.

«Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν πληροφορίες του Reuters, σύμφωνα με τις οποίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχθεί τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 το πρωί του Σαββάτου, αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε επειδή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις που το βράδυ της Τετάρτης υποσχέθηκε η ελληνική πλευρά να αποστείλει την Πέμπτη δεν έχουν φθάσει», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη δεν υπήρξαν εξελίξεις, άρα δεν υπήρχε και κάτι για να συζητήσουν.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε πως η παραφιλολογία συνεχίζεται. Με ένα δηκτικό σχόλιο κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «μετά την πρόταση των θεσμών, "που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα" -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις». «Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών», τόνιζαν.

Με τη σειρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αίτημα από την Αθήνα για τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα αν είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι αν ναι γιατί δεν μίλησαν, η κ. Αντρέεβα απάντησε:
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε αίτημα για τηλεφωνική συνομιλία. Ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα παραμείνουν οπωσδήποτε σε επαφή τις επόμενες μέρες, όπως είχε ειπωθεί και το βράδυ της Τετάρτης».


Πηγή





Δημόσια ομολογία Τσίπρα στη Βουλή : Φορολογικό «έγκλημα» όποιος βγάζει 2.000 καθαρά ή έχει δεύτερη δουλειά



Πώς πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικροφειλέτες και άλλα θύματα της κρίσης «βαπτίζονται» προνομιούχοι για να θυσιαστούν στο βωμό των πλεονασμάτων

Τον πόλεμο και επισήμως κήρυξε ο πρωθυπουργός στην μεσαία τάξη (ή ό,τι απέμεινε από αυτήν!) λέγοντας ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση στοχοποιεί όσους δηλώνουν 30.000 ευρώ και άνω το χρόνο, αδιακρίτως κοινωνικών ή άλλων αναγκών, αν αναγκάζονται να εργάζονται με δεύτερη ή τρίτη δουλειά για να τα φέρουν πέρα κλπ.


«Εκεί θέλουμε να αυξήσουμε τα βάρη, όχι στους φτωχούς» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί η κυβέρνηση αυξάνει, αντί να καταργήσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Με τη λογική του πρωθυπουργού, όποιος βγάζει 2.500 ευρώ (ή 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα) ανήκει στους προνομιούχους μαζί με εκείνους που δηλώνουν (ασχέτως πόσων βγάζουν) 500.000 ή πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο.

Μιλώντας σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με την άνεση πολιτικών που προκαλούν κρίνοντας από άμβωνος  τους ανθρώπους του μόχθου (και την κοινωνία ολόκληρη ακόμα), απέφυγε να αναφέρει πως ανάμεσα στα περίπου 250.000 νοικοκυριά που δηλώνουν τα 30.000-50.000 ευρώ που καταφέρνουν να βγάζουν, υπάρχουν και πολλές χιλιάδες πολύτεκνοι μεροκαματιάρηδες και άνθρωποι που αγωνίζονται σκληρά και δημιουργικά για να σώσουν τα σπίτια τους που χρωστούν στις τράπεζες, αναγκαζόμενοι να δουλεύουν με απάνθρωπα ωράρια, για όσο τουλάχιστον βρίσκουν ακόμη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.


Διόλου τυχαία μάλιστα φαίνεται πως επέλεξε το όριο αυτό των 30.000 ευρώ, για να στιγματίσει όσους θεωρεί προνομιούχους η κυβέρνηση. Με το ισχύον μισθολόγιο και δεδομένης της υποχρεωτικής μονοθεσίας που ισχύει στο δημόσιο, κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν επιτρέπεται να δηλώνει πάνω από 20.000 - 25.000 το χρόνο από μισθούς (ακόμα και αν τα βγάζει με δεύτερη δουλειά ή πλάγια μέσα) εκτός αν έχει και εισοδήματα από ενοίκια, αγροτικές εργασίες κλπ.

Ακόμα χειρότερα, βάζει στο ίδιο σακί όσους ιδιωτικούς υπαλλήλους ή ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν με ειλικρίνεια πως βγάζουν πάνω από 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα (χωρίς να ξέρουν αν θα μπορούν να τα έχουν και τον επόμενο) μαζί με άλλους του ιδιωτικού τομέα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, αλλά πιάνονται στα τεκμήρια (σπίτια, πολυτελή ΙΧ, πισίνες κλπ) και για αυτό δεν μπορούν να κρύψουν πως έχουν εισόδημα τουλάχιστον 30.000 ή 50.000 ευρώ το χρόνο.

Αν και θέλησε πάντως να καθαγιάσει λεκτικά τους μισθούς των 1000-1500 ευρώ που προσφέρει το δημόσιο, δεν δικαιολόγησε γιατί δεν τους απαλλάσσει από την έκτακτη εισφορά, μεταθέτοντας και αυτών τα βάρη στους «προνομιούχους».

Επιπλέον, στην ΄δια ομιλία του, ο κύριος Τσίπρα εξομοίωσε και τους πλούσιους μεγαλοφειλέτες με τους εκατομμύρια μικρομεσαίους και μισθοσυντήρητους που έπεσαν θύματα του Μνημονίου, βάζοντας και τους μεν και τους δε «στο ίδιο τσουβάλι» των 774.000 οφειλετών που πλήρωσαν 368.000.000 ευρώ με τις ρυθμίσεις χρεών.

Όπως είπε, όλοι αυτοί μαζί ρύθμισαν 5,65 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ο καθένας τους πρέπει να χρωστούσε κατά μέσο όρο  από 7.300 ευρώ στην εφορία. Η διαφορά όμως είναι πως 3 εκατομμύρια μικροφειλέτες χρωστούν στην εφορία από 1,00 έως 3.000 ευρώ και όλοι αυτοί δεν μπήκαν στην ρύθμιση –ή μπήκαν και ταλαιπωρούνται για να πληρώνουν 20ευρα και 30ευρω κάθε μήνα κόβοντας και από το γάλα των παιδιών τους!

Αντιθέτως στη ρύθμιση μπήκαν μαζικά όσοι είχαν και δεν πλήρωναν εκατομμύρια ευρώ ο καθένας, δίνοντας ό,τι θέλουν και με δώρο από την κυβέρνηση έως και 70% των οφειλών τους, για να αφήσουν πίσω το αμαρτωλό φορολογικό παρελθόν τους. Για το λόγο αυτό και μόνον, ο μέσος όρος οφειλής είναι υπερδιπλάσιος των φτωχών μικροφειλετών  χάριν των οποίων  –υποτίθεται- στήθηκε η περιβόητη ρύθμιση χρεών στην εφορία.

Συγκεκριμένα, στην δευτερολογία του χθες στη Βουλή ο κ.Τσίπρας ανέφερε:

«Βεβαίως, σας άκουσα να λέτε ότι ερχόμαστε να φέρουμε βάρη και στη μεσαία τάξη. Κύριε Σαμαρά, καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μονάχα στην Κηφισιά, διότι αν κυκλοφορήσετε στην υπόλοιπη Ελλάδα των μνημονίων, θα καταλάβετε ότι 30.000 ατομικό εισόδημα δεν χαρακτηρίζει σήμερα τη μεσαία τάξη. Δυστυχώς!

Και γι’ αυτό εμείς καταθέσαμε αυτή την πρόταση. Διότι πράγματι χρειάζεται να πιάσουμε στόχους, να ισοσκελίσουμε προϋπολογισμούς, να έχουμε αυτά τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Όμως, για να τα πιάσουμε αυτά, δεν θέλουμε να ρίξουμε τα βάρη στους φτωχούς, στους μεροκαματιάρηδες, στους ανθρώπους που υπομένουν και παίρνουν όλα τα βάρη στις πλάτες τους.

Έχουμε μια αναδιανεμητική λογική. Αναδιανέμουμε τα βάρη. Γι’ αυτό και είπαμε αύξηση 0,6% από 30.000 έως 50.000, αύξηση 1,9% από 50.000 έως 100.000 εισόδημα και 3,2% από 100.000 έως 500.000»...

Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω πως, και όσες προσπάθειες αν ήθελε να κάνει η κυβέρνηση για να εξαιρέσει όσους βγάζουν κάτω από 50.000 ευρώ το χρόνο, θα της έλειπαν πάνω από 200.000 "βαστάζοι" της οικονομικής πολιτικής της.

Όσο για τους μικρομεσαίους οφειλέτες, ο κύριος Τσίπρας είχε να πει:

...«Δεν μιλάτε για τις εισπράξεις που έχουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μέχρι τις 5 Ιουνίου, μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 774.000 οφειλέτες, με συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό της τάξης των 5,65 δισεκατομμυρίων. Έχουν ήδη εισπραχθεί 368 εκατομμύρια».

Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, κάθε οφειλέτης πλήρωσε 475 ευρώ για τα χρέη των 7.300 ευρώ που τους αναλογούσαν. Αν αφαιρέσουμε όμως τις περιπτώσεις μεγαλοφειλετών που γνωστές (επειδή το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών τις διαφημίζει με ανακοινώσεις και δελτία Τύπου) επειδή βρήκαν μέσα σε λίγες μέρες ή βδομάδες να πληρώσουν εκατομμύρια "ακατέβατα" που τα χρωστούσαν εδώ και δεκαετίες αλλά δεν πλήρωναν ποτέ τίποτε, προκύπτει ότι οι υπόλοιποι "έσπασαν τον κουμπαρά" για να πληρώσουν πολύ λιγότερα από τα 475 ευρώ που υποτίθεται πως έδωσε ο καθένας τους -κατά μέσο όρο πάντα...

Στην ίδια ισοπεδωτική λογική, ο πρωθυπουργός έθεσε εμβληματικά ως ευγενή στόχο της κυβέρνησης την διάσωση (μόνον) των χαμηλοσυνταξιούχων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, παραβλέποντας πως:



- το συγκεκριμένο προνοιακό βοήθημα λαμβάνουν μόνον 250.000 από τα 2.500.000 χαμηλοσυνταξιούχων με σύνταξη κάτω των 600 ευρώ το μήνα



-  μαζί με το ΕΚΑΣ και την δια νόμου κατώτατη σύνταξη, οι ΕΚΑΣιούχοι  λαμβάνουν έως και τα διπλάσια έναντι όσων λαμβάνουν προνοιακή σύνταξη ΟΓΑ.



- δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΝΑΤ, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας


-   1 εκατομμύριο εργάτες που έχουν πληρώσει έως 35 χρόνια ένσημα παίρνουν συνολική σύνταξη (κύρια και επικουρική) 600-700 ευρώ, αλλά χάνουν το ΕΚΑΣ και πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε φάρμακα και γιατρούς που έχουν ανάγκη, εν σχέσει με τους 250.000 επιδοματούχους που θέλει να διασώσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο όμως και ότι, αν και "για πρώτη φορά" θα περίμενε κανείς από κυβέρνηση της Αριστεράς ότι τα μέτρα που λαμβάνει θα αφήνουν στην ησυχία τους (αν δεν ανακουφίζουν κιόλας) όσους έχουν ανάγκη, βρίσκοντας τρόπους να πληρώσουν οι πλούσιοι που δεν πλήρωναν περισσότερα, μόλις εχθές η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη περιέγραψε περίπου ως ... συνταγματικό πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να αγγίξει η κυβέρνηση το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Σε δήλωσή της τονίζει η αρμόδια για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη τόνισε πως "τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου ρυθμίζονται από ένα εκτενές θεσμικό πλαίσιο, όπως το ν.δ. 3415/1955, ο ν. 27/1975, ο ν.814/1978, ο ν. 4110/2013, ο ν.4223/2013 κλπ. Ο πυρήνας των σημαντικότερων από αυτούς τους νόμους προστατεύεται συνταγματικά (άρθρο 107 του Συντάγματος), πράγμα που σημαίνει ότι για την αλλαγή τους απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση".

Επιβεβαιώνει ουσιαστικά έτσι γιατί, για διάφορους λόγους (τυπικούς ή ουσιαστικούς), η κυβέρνηση θεωρεί μονόδρομο την φορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, δηλαδή οικογενειαρχών που καταφέρνουν να έχουν ακόμα δουλειά για να ζουν την οικογένειά τους και να πληρώνουν και ... για τους φόρους όλων των άλλων.


Πηγή : protothema.gr