Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Το συντριπτικό κάταγμα της οικονομικής ραχοκοκαλιάς





του Μιχάλη Μπεκίρη.

Τελειώνουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ο τομέας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως τον ζούμε καθημερινά αλλά και όπως τον περιγράφει στην έκθεσή της η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) μέρα με την ημέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στον βούρκο της πολιτικής αδιαφορίας. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν σε όσους καθημερινά δίνουν την μάχη της προσωπικής οικονομικής επιβίωσης έχοντας στην πλάτη τους εργαζόμενους με αβέβαιο μέλλον. Έχοντας απέναντί τους ένα κράτος που εκ των προτέρων τους θεωρεί απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου. Έχοντας απέναντί τους ένα κράτος που κάνει τα πάντα για να τους κλείσει. Κανείς βέβαια δεν τρέχει να συμπαρασταθεί στις 59 επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά και στις 613 θέσεις εργασίας που χάνονται. Τα πανηγύρια σε αυτή τη χώρα εξαντλούνται κυριολεκτικά και μεταφορικά στον δημόσιο τομέα.

Έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητας κάθε αναφορά των κομμάτων στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας , όπως τουλάχιστον λεκτικά αποκαλούν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κοροϊδία συνεχίζεται αμείωτη εδώ και αρκετά χρόνια αφού αντί να επικεντρωθεί το πολιτικό και κρατικό ενδιαφέρον στο πως θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σταθερό φορολογικό σύστημα , με ρευστότητα και τραπεζική χρηματοδότηση , με άρση όλων εκείνων των γραφειοκρατικών εμποδίων που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: όλες οι δυνάμεις συνωμοτούν προκειμένου το επιχειρείν στην Ελλάδα να ισοδυναμεί μόνο με απόπειρα αυτοκτονίας.

Και ρωτάει κάθε καλόπιστος πολίτης που προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία και την νηφαλιότητά του βλέποντας αυτά τα πολιτικά κακουργήματα: Πως θα επανορθωθεί η ζημιά στην οικονομία ; Πως θα καλυφθεί η τεράστια απώλεια στο ΑΕΠ; Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όταν αδιαφορούν ή καλύτερα καταργούν τις υπάρχουσες; Πως θα ζήσει αυτή η χώρα; Πως θα ζήσει το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων του ιδιωτικού τομέα αλλά και εκείνων που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους αν συνεχιστεί αυτή η ολισθηρή πορεία ; Που θα αξιοποιηθούν τα λαμπρότερα μυαλά της νεότερης Ελλάδας που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν αφού η χώρα τους , η χώρα μας τους αποπέμπει; Με τις αναμνηστικές φωτογραφίες του κομματικού θιάσου που παραβρέθηκε στην δικαίωση του αγώνα των καθαριστριών; Με το μοντέλο των προσλήψεων στο δημόσιο , το μοντέλο αυτό που εν πολλοίς στέρησε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα στην χώρα μας; Είναι πραγματικά ντροπή να κοροϊδεύουν τους πολίτες με ψεύτικες διαπιστώσεις και φρούδες ελπίδες που με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν στην καταστροφή.

Ασφαλώς η έρευνα της ΕΣΕΕ δεν κατέκτησε την ζηλευτή θέση όσων επαναπροσλαμβάνονται στο δημόσιο στα μέσα ενημέρωσης γιατί απλά τα παιδιά του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού! Όλοι έχουμε συμβάλλει στην διαμόρφωση αυτής της φαύλης νοοτροπίας , άλλοι με πράξεις, άλλοι με παραλείψεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.

Οι διαπιστώσεις δυστυχώς δεν λύνουν προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται με άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά να αντιληφθούμε άμεσα και έμπρακτα τη σημασία και την αξία της επιχειρηματικότητας στηρίζοντας την με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο. Μόνο έτσι η οικονομία θα σταματήσει να αιμορραγεί. Χρειάζεται «αιμοδοσία» δηλαδή άμεση μετάγγιση σοβαρών πολιτικών αποφάσεων από το τραπέζι των σκέψεων στην επιχειρηματική καθημερινότητα. Χρειάζεται απλή λογική και μεταρρυθμίσεις. Και είναι βέβαιο ότι για τη λύση δεν χρειάζεται να «ανακαλύψουμε την πυρίτιδα».

Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη λογική , να έρθουμε στη θέση των ανθρώπων που καθημερινά δίνουν μάχη προσωπικής και οικονομικής επιβίωσης και να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της εποχής μας και στην ευελιξία που χρειάζεται: Σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλό συντελεστή 15% για τουλάχιστον 10 χρόνια , μείωση των υπέρογκων εισφορών στον ΟΑΕΕ, ειδικότερα στους συνεπείς ασφαλισμένους, μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ, απαλλαγή από φορολογική υποχρέωση για μια 3ετία νέων επιχειρήσεων, μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τις συνεπείς επιχειρήσεις προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ειδικά γραφεία σε όλες τις υπηρεσίες άμεσης διεκπεραίωσης επιχειρηματικών αιτημάτων, κ.λ.π.

Αυτές είναι λίγες από τις πολλές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα υπό μία όμως προϋπόθεση: ότι όλα τα κόμματα εξουσίας θα δεσμευθούν για τον σεβασμό και την τήρηση τους ή τουλάχιστον για την μη κατάργησή τους.



Πηγή : apopseis.gr


Νεκρός σε τροχαίο ο διάσημος μαθηματικός Τ. Νας


Εφυγε από τη ζωή μια από τις σπουδαιότερες ιδιοφυΐες των μαθηματικών, ο αμερικανός Τζον Νας, σε ηλικία 86 ετών. Η ιστορία του Τζον Νας έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2001, όταν αποτέλεσε την έμπνευση για την ταινία «Ένας Υπέρχος Άνθρωπος», με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο 86χρονος Τζον Νας σκοτώθηκε σε τροχαίο, ενώ στο αυτοκίνητο επέβαινε και έχασε επίσης τη ζωή της η σύζυγός του, Αλίσια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, ο 87χρονος Νας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός ενός ταξί στο οποίο επέβαιναν έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Ο Τζον Φορμπς Νας, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε το 1928. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας.

Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

Το 2015, ο Νας τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ “για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση”.

Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια.

Ο Ράσελ Κρόου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Άφωνος... Οι σκέψεις μου βρίσκονται στον Τζον και την Αλίσια, ένα υπέροχο ζευγάρι. Υπέροχα μυαλά, υπέροχα μυαλά».



Πηγή 


Το «φέσι» του Δημοσίου: Σε ποιους χρωστάει και πόσα



Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει οι οφειλές του Δημοσίου, καθώς τα χρωστούμενα σε προμηθευτές ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ, οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων φτάνουν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια, ενώ όλα αυτά προκαλούν ασφυκτική κατάσταση στην αγορά.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες έργα, οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά, αποχετευτικά κτλ., είναι στον «αέρα» και παραμένουν απλήρωτα, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο πόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου από το παλιό ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» που δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία.

Παράλληλα, καθημερινός είναι ο πονοκέφαλος εξεύρεσης πόρων στα ασφαλιστικά Ταμεία, τις επόμενες ημέρες πρέπει να έχουν εξασφαλίσει 2,3 δισεκατομμύρια για να καταβάλει τις συντάξεις στις 29 Μαΐου και 2 Ιουνίου, αλλά παραμένει άγνωστο αν το υπουργείο Οικονομικών θα βρει τα περίπου 900 εκατ. ευρώ για να τα δώσει στο υπουργείο Εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο τρίμηνο του έτους τα Ταμεία παρουσιάζουν πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ, από πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Πάνω από 4,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν διογκωθεί και ξεπερνούν τα 4,4 δισ. εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Στην πραγματικότητα όμως, οι οφειλές του Δημοσίου είναι μεγαλύτερες, γιατί σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται εκείνες των τελευταίων 90 ημερών, διάστημα κατά το οποίο επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το κράτος χρωστάει σε προμηθευτές του:


  • άμεσες οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώ
  • οφειλές τοπικής αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώ
  • οφειλές ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,38 εκατ. οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων 382 εκατ. ευρώ
  • οφειλές νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώ
  • οφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώ
  • εκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. ευρώ

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον 717 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το ποσό που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη του 2014.

Καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ

Στη μη καταβολή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις από το ελληνικό κράτος, έρχονται να προστεθούν και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις, καθώς φτάνουν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια.

Εφοριακοί αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ να σταματήσουν οι επιστροφές ΦΠΑ, γιατί οι εισπράξεις εσόδων πρέπει να κατευθυνθούν για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως στη ΔΟΥ Αιγίου ο μέσος χρόνος για την επιστροφή του ΦΠΑ φτάνει τις 1.420 ημέρες, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος είναι 1.147 ημέρες . Συνολικά, οι 88 από τις 103 εφορίες, επιστρέφουν τον ΦΠΑ μετά από την εκπνοή του περιθωρίου των 90 ημερών, μετά από την παρέλευση του οποίου η επιστροφή είναι έντοκη.



Πηγή: iefimerida.gr





Εκτόξευση «κόκκινων» δανείων στα 100 δισ. φοβούνται οι τράπεζες

πατήστε επάνω για να δείτε τα ποσοστά

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ξεπεράσουν το 45% του συνόλου, που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ, βρίσκονται οι τράπεζες εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας που παραλύει την οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, στο τέλος του α΄ τριμήνου το 35% των δανείων βρισκόταν σε κατάσταση οριστικής καθυστέρηση (εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάνω από 90 ημέρες), που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 75 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επιπλέον δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ, ή το 10% του συνόλου, κινδυνεύουν να περάσουν στο «κόκκινο» τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για δάνεια που έχουν παρουσιάσει παλαιότερα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και για τα οποία ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των όρων, κυρίως μέσω επιμήκυνσης της διάρκειας, προκειμένου να διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα δάνεια που έχουν εμφανίσει προβλήματα στην αποπληρωμή τους στο παρελθόν εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να εκτροχιαστούν εκ νέου.

Δυστυχώς οι πιθανότητες αυτές πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η οποία παραλύει την οικονομία. Παράλληλα, η προεκλογική δημαγωγία για ευνοϊκές ρυθμίσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων έχει ενθαρρύνει πολλούς να σταματήσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των προέδρων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι πρόεδροι των τραπεζών σημείωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και να τερματιστεί η καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών που ενθαρρύνουν τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Οπως εκτιμούν αναλυτές, εάν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - εταίρων, αλλά και η καλλιέργεια προσδοκιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, καταγράφονται ήδη στα αποτελέσματα των τραπεζών του α΄ τριμήνου. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 60 - 70 μονάδες βάσης και προσέγγισαν το 35% έναντι 34,4% στο τέλος Δεκεμβρίου (εκτιμήσεις) και 34,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 (σύμφωνα με την ΤτΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, που δημοσίευσε η Eurobank, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν στα 391 εκατ., από 239 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο (+64%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλες τις τράπεζες, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένων της αβεβαιότητας και της αναζωπύρωσης των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η έξαρση στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο έρχεται έπειτα από περίπου ένα χρόνο σταθερής μείωσής τους από τρίμηνο σε τρίμηνο. Οι τράπεζες περίμεναν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έφτανε στο ζενίθ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία από το φθινόπωρο αναμενόταν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη. Πλέον η πορεία αυτή έχει μετατεθεί για τουλάχιστον έξι μήνες και αναμένεται –εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί– τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται έως το τέλος του έτους και εν συνεχεία στις αρχές του 2016 να αρχίσει η σταδιακή μείωσή τους.

Υποβάθμιση προοπτικών από Moody’s

Στην υποβάθμιση των προοπτικών των εγχώριων τραπεζών προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Moody’s. Ο οίκος προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια καθώς και για τον κίνδυνο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τη Moody’s η απόφαση αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους πέντε μήνες. Οπως εκτιμά, από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί περίπου κατά 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών καταθέσεων. Αρνητικά επηρεάζει τις τράπεζες η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη τη διετία 2015 - 2016, στο 0,5% για τη φετινή χρονιά και στο 1,5% για το 2016, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές, που έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» την οικονομικής δραστηριότητας. Η εξασθένηση της οικονομίας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του χρήματος θα έχουν σημαντική επίπτωση στα έσοδα και στην κερδοφορία των τραπεζών, ενώ πρόσθετες πιέσεις δημιουργεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Έντυπη Καθημερινή


Συνεχίζει να εθελοτυφλεί ο Σαμαράς – Τα βλέπει όλα καλά στη ΝΔ



Συνεχίζει να εθελοτυφλεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και να τα βλέπει όλα καλά στο κόμμα του που όχι μόνο πριν 4 μήνες έχασε τις εκλογές, αλλά καταγράφει ιστορικά χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς, λοιπόν από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκεται για τέταρτη προσυνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Σταθερότητα + Μεταρρυθμίσεις = Ανάπτυξη – Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας» που θα ξεκινήσει στις 18:30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», δήλωσε ότι η ΝΔ προχωρεί δυναμικά και ενωμένη.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε για «ανεπάρκεια» την κυβέρνηση , ενώ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι επί του παρόντος κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη τους, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο κείμενο. Συμπλήρωσε ότι ελπίδα της ΝΔ είναι, γρήγορα με ένα κείμενο και μία σωστή συμφωνία, η χώρα να μη χάσει την αναπτυξιακή φόρα που είχε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Επέτειο της Μάχης της Κρήτης και την επίσκεψη του στο νησί, λέγοντας ότι «είναι μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς καθώς αυτές τις ημέρες εορτάζεται η Μάχη της Κρήτης».


Πηγή : tribune.gr


Διαβουλεύσεις για να αποσύρει το δικό της σχέδιο απόφασης η Αριστερή Πλατφόρμα



Τις θέσεις τους ενόψει της συμφωνίας κατέγραψαν οι διαφορετικές τάσεις στη θυελλώδη συνεδρίαση - Βγαίνει μπροστά η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Αναβάλλεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς οι ομιλίες ήταν συγκρατημένες

Με ψηφοφορία για το  σχέδιο πολιτικής απόφασης αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που πολλοί περίμεναν και άλλοι προέβλεπαν αναβλήθηκε για μετά την συμφωνία με τους εταίρους. Οι ομιλίες των στελεχών όλων των τάσεων ήταν συγκρατημένες και στους διαδρόμους του Caravel που διεξάγεται για πρώτη φορά η συνεδρίαση της ΚΕ, το κλίμα ήταν υποτονικό αν και η νευρικότητα ήταν διάχυτη. Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του υπογράμμισε ότι θα τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» και ότι μία συμφωνία που θα σέβεται τις προεκλογικές δεσμεύσεις είναι η προϋπόθεση για να κερδηθεί το στοίχημα της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας που διατηρούν επιφυλάξεις για την μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική προσάρμοσαν την τακτική τους.

Η έκπληξη ήλθε από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία πήγε πέρα από την παρούσα συγκυρία λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση, επέμεινε στην ριζοσπαστική πρόταση για διαγραφή του χρέους μέσω της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής και είπε δημοσίως ότι η επιλογή Ταγματάρχη για την ΕΡΤ δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεπέρασε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον αν και προβλέπεται ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν θα έλθει προς ψήφιση μία συμφωνία που θα προδιαγράφει «ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο δεν υπάρχει συμφωνία, τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας πιέζουν την ηγεσία να μην υποχωρήσει και να πάει συντεταγμένα η κυβέρνηση, το κόμμα και οι λαϊκές δυνάμεις που συσπειρώνουν, σε ρήξη με τους εταίρους. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι όσο ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης και ενώ η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και να του τραβήξει το χαλί αφού θα αποδυνάμωνε συνολικά την ελληνική πλευρά στην διαπραγμάτευση. Βεβαίως είναι πολλοί εκείνοι που δεν κρύβουν τους φόβους τους και θεωρούν ότι «με τη πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά η κατάληξη θα είναι ένας μη έντιμος συμβιβασμός». Υπό αυτό το πρίσμα, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετατίθεται για την στιγμή που θα παρουσιαστεί η συμφωνία.

Είναι ενδεικτικό από αυτή την άποψη ότι ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έστρεψε τα βέλη του προς τους ευρωπαίους εταίρους και περιορίστηκε να πει ότι εφόσον ο λαός ζήτησε να καταργηθεί το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν να εξοντώσουν τη χώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπασπιστή του στην Αριστερή Πλατφόρμα, κ. Στάθη Λεουτσάκου ο οποίος όμως ανέφερε ότι «έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα».

Την συμβιβαστική στάση, ενταγμένη στην λογική πάση θυσία στο ευρώ,  εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεπερνώντας ακόμη και τους προεδρικούς σημειώνοντας ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκρατημένες ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων αριστερών τάσεων του Αντώνη Νταβανέλου της ΔΕΑ και του Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ, ενδεικτικό ότι τόσο οι ίδιοι όσο και τα στελέχη τους πιέζουν μεν την ηγεσία να μην υποχωρήσει και στην ανάγκη να πάει σε ρήξη, ωστόσο δεν θεωρούν ότι η ήλθε στιγμή για την δική τους ρήξη με την προεδρική πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό της λελογισμένης πίεσης ότι στο κείμενο που κατέβασε η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει να μην πληρωθεί η επόμενη δόση του ΔΝΤ αν οι «θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική». Το ίδιο όμως με άλλα λόγια αναφέρει και το κείμενο απόφασης της ηγεσίας το οποίο επισημαίνει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Καθώς το σχέδιο απόφασης της ηγεσίας αναφέρει ρητώς ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» ασκούνταν πιέσεις στη Αριστερή Πλατφόρμα να αποσύρει το δικό της σχέδιο και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις της σε ένα ενιαίο κείμενο ώστε να μην δοθεί η εντύπωση στους «αντιπάλους» εντός και εκτός χώρας ότι το κόμμα δεν είναι ενιαίο.


Πηγή : protothema.gr


Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπετε από τις μεταγραφές σε πολιτικό μόρφωμα χωρίς ιδεολογία και η διάσπαση είναι κοντά





του Γιάννη Αθανασίου

Διαβάζω σε δημοσιεύματα φιλικού προς τον κεντροδεξιό χώρο ότι ο Σαμαράς ετοιμάζει μεταγραφές και ποιοι είναι οι υποψήφιοι;

Γιάννης Σγουρός, Μιχάλης Χρυσοχοίδης!!!

Φημολογείται για έντονο φλερτ  μεταξύ του Σαμαρά και των δύο υποψηφίων ώστε να περάσουν στον κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και αναρωτιέμαι που το πάει ο Σαμαράς; Τι θέλει να κάνει; Ποιο θα είναι το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας;

Οι πρώτες μεταγραφές ήταν το 2012 όταν ο Σαμαράς έφερε στην Νέα Δημοκρατία εκπροσώπους καθαρά της δεξιάς Γεωργιάδη - Βορίδη - Πλεύρη και μάλιστα παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές με την κεντροδεξιά Βορίδης και Πλεύρης ήταν επιτυχημένες μεταγραφές γιατί η σοβαρότητα τους και ο λόγος τους ειδικά του Βορίδη είχαν και έχουν καλό αντίκτυπο στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του κόμματος. Αντίθετα η περίπτωση Άδωνι Γεωργιάδη για τους σοβαρούς της παράταξης είναι κακό δείγμα μεταγραφής σε ένα σοβαρό κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή ο Άδωνις δεν ταιριάζει στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά μετά και από αυτά τα δημοσιεύματα έβραζε που έβραζε το εσωτερικό της παράταξης τώρα θα φύγει το καπάκι και θα γίνει έκρηξη και έχει αργήσει να γίνει για να γίνει η παράταξη δύο ακόμα και τρία κομμάτια.

Με τα όσα συμβαίνουν και ακούγονται στην Νέα Δημοκρατία θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου η διάσπαση αυτής της μεγάλης παράταξης διότι μπορεί ο Σαμαράς να πιεστεί να φύγει αλλά δεν θα φύγει μόνος του θα πάρει μαζί του και το καθαρά δεξιό και ακροδεξιό κομμάτι της παράταξης διασπώντας την και ολοκληρώνοντας αυτό που έκανε το 1993, δηλαδή να της δώσει την χαριστική βολή.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπορούσε εάν δεν την πουλούσε η ίδια ξαφνικά χωρίς ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που την στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια της να παίξει δυνατό ρόλο στο μάζεμα της κεντροδεξιάς αλλά κάηκε νωρίς και έτσι πάμε για την γέννηση άλλον σχημάτων χωρίς καμένους ηγέτες.

Είναι σίγουρο και θυμηθείτε με ότι η κεντροδεξιά ψάχνει τον χώρος της σε ένα νέο σχήμα με ένα νέο όνομα νέους ανθρώπους χωρίς οικογενειοκρατία και μάλιστα οι παλιοί όπως ο σύνδεσμος 74 έχει και αυτός τον ρόλο του σε αυτή την προσπάθεια εκτός εάν ο Καραμανλής αποφασίσει ότι θα ηγηθεί στην παράταξη για να μην διαλυθεί και αν ενώσει.

Εάν πάνε όπως φαίνονται όμως τα πράγματα ο Σαμαράς θα τραβήξει τον δρόμο του αρχηγός όπως θέλει να είναι σε ένα καθαρά δεξιό κόμμα και η κεντροδεξιά με άλλους εκφραστές και ηγέτες θα τραβήξει τον δρόμος της.

Και μην νομίζεται ότι θα κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας γιατί σε λίγους μήνες αμέσως μετά το καλοκαίρι έρχεται και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η κάθε συνιστώσα θα τραβήξει τον μοναχικό της δρόμο γιατί ο Τσίπρας έχει πολιτικό μέλλον οι συνιστώσες του όμως όχι.


Για ένα πουκάμισο αδειανό, χωρίς γραβάτα…




Ανδρέας Ζαμπούκας

Οι στιλιστικές επιλογές των Ελλήνων είχαν πάντα σχέση με τις εξουσίες που τους  κυβερνούσαν. Κάποτε φορούσαν φέσια, ανατολίτικες βράκες, βαλκανικές φουστανέλες (ο Τσαρούχης θεωρούσε ότι προέρχονται από την Ινδία…) και με την έλευση του 20ου αιώνα «φράγκικα» κουστούμια. Σταδιακά, μετά τη δεκαετία του ΄70 πέρασαν στο «επιμελώς ατημέλητο» αμερικάνικο, με τα τζιν και τις επιγραφές στα  μπλουζάκια.

Στις παραπάνω ενδυματολογικές διαθέσεις δεν είναι κυρίαρχη η πολιτική αλλά η πολιτιστική εξουσία. Αυτή δηλαδή που δημιουργεί κουλτούρες και ομογενοποιεί τον χαρακτήρα ενός λαού. Όταν, όμως, η πολιτική μπλέκεται με τη λαϊκή ταυτότητα, τα πράγματα γίνονται μάλλον επικίνδυνα. Στη μεταπολίτευση έχουμε δύο παραδείγματα: Το ένα είναι τα ζιβάγκο του Α. Παπανδρέου και το άλλο η «επανάσταση» της γραβάτας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα της πρώτης περίπτωσης μας είναι ήδη γνωστά… και αναμένουμε της δεύτερης!

Το ιστορικό, όμως, σημείο που θα έπρεπε να προβληματίζει έντονα τον νεοελληνικό πολιτισμό, είναι η περίφημη ρήση του Μεγάλου Δούκα Νοταρά «Καλύτερα το τουρκικό φακιόλι παρά η παπική τιάρα», όταν μαινόταν η διαμάχη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» στο Βυζάντιο και ο Μωάμεθ ο Β΄ πολιορκούσε την Πόλη.

Και τότε και τώρα, ζούμε, τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοιες καταστάσεις. Ανάμεσα σε δύο κόσμους δεν ξέρουμε τι να «φορέσουμε». Από τη μία, τα ανοιχτά πουκάμισα μας δίνουν αέρα Ανατολής κι από την άλλη οι γραβάτες μάς «πνίγουν» ευρωπαϊκά! Οι αμερικανιές και τα σκισμένα τζιν είναι άλλη φάση, διεθνισμού και νεοπλουτισμού. Όσο για το ντύσιμο «λέτσος» είναι μια «αριστερή» λούμπεν επιλογή που δείχνει την απόλυτη ρήξη με όλο το σύμπαν!

Ζούμε, λοιπόν, τον εσωτερικό διχασμό μας, μέσα από ένα δίπολο «ψυχαναλυτικής ασυμμετρίας». Κι αυτό γιατί ο Νοταράς δεν ήθελε να φορέσει «τιάρα»! Έτσι, εξασφάλισε ορθόδοξη πρωτοκαθεδρία με τούρκικο φακιόλι και «περήφανους» υποταγμένους Ρωμιούς, στην Ανατολή. Για 400 χρόνια ένα «ευλογημένο» φακιόλι  βύθισε στο σκοτάδι όλα τα Βαλκάνια γιατί δεν ήθελε ο Νοταράς να του πάρουν την εξουσία οι Φράγκοι. Και επειδή οι Τούρκοι τον είχαν αφέντη, «μεσίτη» και «προαγωγό» σε κάθε πόλη και χωριό των «υπηκόων» του για τέσσερις αιώνες!

Έτσι και τώρα. Οι  «φύλαρχοι» (θρησκευτικοί και πολιτικοί) που κράτησαν τη νεοελληνική κοινωνία στην καθυστέρηση, εδώ και δεκαετίες, είναι έτοιμοι να σκίσουν και πάλι τις ευρωπαϊκές «γραβάτες» για να μη χάσουν τα «φακιόλια» που τους κληροδότησαν οι «οθωμανικές  εκκλησίες». Είναι έτοιμοι να  διογκώσουν ακόμα περισσότερο τα φαντάσματα  της Δύσης για να κρατήσουν μέσα στο μαντρί τα φοβισμένα και άβουλα «πρόβατα». Οι μεν τάζουν φονταμενταλισμό και οι δε κρατισμό. Οι μεν είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να μοιράσουν «ευλογημένα» μαχαίρια (αντί για στυλό…) στις Εκκλησίες και οι δε «μολότοφ» στις πλατείες. Φτάνει μόνο να μην μας βάλουν «γραβάτα» οι Ευρωπαίοι και χάσουμε το «φακιόλι».

Και τι σύμπτωση! Και τότε και τώρα, οι σπουδαίοι Έλληνες φεύγουν στη Δύση. Άδειασε η Πόλη από τα φωτεινά μυαλά της εποχής που έφυγαν στην Ιταλία και συμμετείχαν στην Αναγέννηση. Χάθηκαν μέσα στους «Φράγκους» τα γονίδια των Ελλήνων που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Διαφωτισμό από  ην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη ή την Αθήνα. Όπως και σήμερα, που οι συμπολίτες μας δραπετεύουν από τους «τεκέδες» του ελληνικού κράτους για να πρωταγωνιστήσουν σε πανεπιστήμια, εργαστήρια, γραφεία εταιριών και σε οτιδήποτε δίνει δημιουργία στον άνθρωπο και στον πολιτισμό.

Αλλά και η στάση των Ευρωπαίων ούτε καλή είναι ούτε κακή. Αδιάφορη, στην πραγματικότητα, για το πολιτισμικό μας μέλλον. Κι αν ήταν άλλη η γεωγραφική μας θέση στον κόσμο, θα είχαμε από αιώνες χαθεί. Σαν εκείνο το κρατίδιο της Κομμαγηνής που λέει ο Σεφέρης.

Μόνο ένα καλό «timing» θα μας σώσει. Μια μοιραία σύμπτωση μέσα στον χρόνο που θα βρεθεί ένας πραγματικός «Έλληνας» από μας κι ένας σπουδαίος «Ευρωπαίος» από τους άλλους ν' απλώσουν τα χέρια και να σπάσουν με μια γροθιά το άθλιο ελληνικό κράτος.

Μια ζωή τρωγόμαστε με τα «ρούχα» μας. Μια με φακιόλια, μια με γραβάτες.

«Πάλι τα ίδια και τα ίδια θα μου πεις φίλε.
Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου τη σκέψη
του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια
δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.
Ίσως και να ‘θελε να μείνει βασιλιάς ανθρωποφάγων
ξοδεύοντας δυνάμεις που κανείς δεν αγοράζει…»
(Γιώργος Σεφέρης, «Τελευταίος Σταθμός», Cava dei Tirreni, 5 Οκτωβρίου ’44)


Πηγή : protagon.gr


ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος : "Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ, ούτε στη συμφωνία. Δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ".



Συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν αποκλείεται να καταθέσει σήμερα κείμενο στο οποίο θα τονίζεται πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να μην προσβάλλει την Αριστερά. Δεν αποκλείεται μάλιστα το κείμενο αυτό να συντάχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Λαφαζάνη, Στρατούλη, Λεουτσάκου και Νταβανέλου, οι οποίοι είχαν συνεργασία μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Χθες κορυφαία στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, είπαν πως ήταν λάθος η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η επιλογή της ρήξης καθώς αυτή θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Πετράκος ζήτησε να ενημερωθεί ο λαός για όλες τις εναλλακτικές λύσεις και πρόσθεσε: "Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ, ούτε στη συμφωνία. Δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ".

Επικριτικός κατά του Γ. Βαρουφάκη ήταν ο Γιάννης Μηλιός ο οποίος είπε: "Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας. Αυτά που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία".


Πηγή


Μητρόπουλος: Χίμαιρα ή ουτοπία ορισμένοι στόχοι μας – Τραγωδία η ρήξη



Βορίδης: «Η αριστερά κάνει διαπραγμάτευση για να φέρει το μνημόνιό της»

Η νέα συμφωνία θα έχει στοιχεία συνέχειας του δεύτερου μνημονίου και κάποια επαχθή μέτρα, εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, δηλώνοντας μάλιστα ότι ορισμένοι στόχοι που είχαν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «χίμαιρα ή ουτοπία».

Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για επαχθή σημεία και στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι «έχω αποκλείσει τη ρήξη... Είναι αδύνατον να διαχειριστούμε τις συνέπειες μιας ρήξης θα οδηγούσε σε δεινή τραγωδία».

«Συζητάμε τι είδους συμφωνία θα κάνουμε περισσότερο και λιγότερο επώδυνης, ο πρωθυπουργός δίνει μάχη...» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα έχει μέτρα θα και ρυθμίσεις για το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό.

«Εγώ είχα πει ότι τα άρθρα του μνημονίου δεν σκίζονται με ένα άρθρο και ένα νόμο» παρατήρησε δε, αφήνοντας αιχμές για άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αριστερά κάνει διαπραγμάτευση για να φέρει το μνημόνιό της». «Η ψευδής παράσταση γεγονότων έχει τελειώσει» πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητρόπουλος ειλικρινώς ομιλεί, και μιλάει με σχετική ακρίβεια, μετά ταύτα για λόγους πολιτικής ακεραιότητας δεν οφείλεται μια απολογία προς τη ΝΔ για όσα άκουσε όλα αυτά τα χρόνια;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ΝΔ βασίμως υποψιάζεται ότι η συμφωνία θα είναι χειρότερη λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών. «Αν κανείς σκληρή διαπραγμάτευση και καταλήξεις να πάρεις χειρότερα μέτρα, τότε έχεις καταλήξει σε λάθος τακτική» συμπέρανε ο κ. Βορίδης.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι το κόμμα θα καθορίσει τη στάση του για τη συμφωνία εφόσον δει τη συμφωνία. «Ο κριτής είναι το κείμενο της συμφωνίας, αν είναι κατά χειρότερο από το μάιηλ Χαρδούβελη τότε έχουν αποτύχει, αν τα μέτρα υπερβαίνουν τα 4 ή 5 δισεκ. ευρώ θα ψηφίσω το αντίθετο» υπογράμμισε.

«Σπάει το σπυρί της δημαγωγίας, να παραδεχθούν ότι είτε υπάρχει η πολιτική που ακολουθούμε όλοι είτε η συνεπής πολιτική που ακολουθεί το ΚΚΕ» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή: skai.gr


ΣΟΚ : Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απλήρωτοι 1-5 μήνες - Δύο εκατομμύρια αμοιβόμενοι με «μαύρα»



Ένα εκατομμύριο απλήρωτοι, από 1 - 5 μήνες, εργαζόμενοι (παρά τις περικοπές των μισθών), σχεδόν μισό εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις... μισές αποδοχές) 1,5 εκατ. έως 2 εκατ. αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα» (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ), 1.205.000 άνεργοι (από τους οποίους οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση), συνθέτουν τον «χάρτη» της μισθωτής εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Την... κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και της μισθωτής εργασίας (που εποχικά μόνο «ανακάμπτει», χάρις στον τουρισμό), αποκαλύπτουν τα στοιχεία της «Εργάνης», του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των μισθών, των μορφών απασχόλησης και των ανέργων την τελευταία πενταετία.
Τα στοιχεία
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ του 2010 και του 2015:
  • Διπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων ανδρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι (άνδρες και γυναίκες) με μειωμένα ωράρια έφτασαν τους 446.159 από 269.873 (+65,32%). Συνολικά οι εργαζόμενοι ? ασφαλιζόμενοι στο ΙΚΑ με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό, μειώθηκαν κατά 7,84% (κατά 6,89% οι άνδρες και κατά 9% οι γυναίκες) ενώ αυξήθηκαν κατά 65,32% οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (κατά 100,68% οι άνδρες και κατά 45,11% οι γυναίκες). Πίσω από τη μεγάλη αύξηση των μεγεθών της μερικής απασχόλησης (που αποτυπώνεται και στις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας) «κρύβεται», σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ, η πρακτική της ασφάλισης εργαζομένων για λιγότερες ώρες μολονότι, στην πράξη, εργάζονται περισσότερο.
  • Ο μέσος μισθός, για τον οποίο ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, «κουρεύτηκε» κατά 12,47% (για πλήρη απασχόληση) έως και 34,12% (για τους άνδρες ? εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης). Ο μέσος καταβαλλόμενος μεικτός μισθός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ (μηνός Αυγούστου ‘14) δεν ξεπερνά για τους πλήρως απασχολούμενους τα 1.245 ευρώ (-12,47% σε σχέση με το 2010) και τα 452,50 ευρώ για τους μερικώς απασχολούμενους (-28,99% σε σύγκριση με τα 637,27 ευρώ που ήταν το 2010). Μέσα σε ένα χρόνο (μεταξύ 2013 ? 2014), με βάση τα στοιχεία της «Εργάνης», οι χαμηλόμισθοι - αμειβόμενοι με μισθό κάτω των 1.000 ευρώ αυξήθηκαν, ως ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των δηλωμένων μισθωτών, από 56,96% (781.106 άτομα) σε 61,58% (942.946 άτομα). Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 20,32% οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και αμοιβής κάτω των 500 ευρώ, φτάνοντας τους 333.918 από 277.532. Αυξήθηκαν κατά 30% οι αμειβόμενοι με μεικτές αποδοχές από 501 ευρώ - 700 ευρώ και σε μικρότερα ποσοστά (7%-21%) οι αμειβόμενοι με μισθό έως τα 1.000 και τα 1.200 ευρώ. Αντιθέτως μειώθηκαν οι αμειβόμενοι με μεγαλύτερες αποδοχές (από 1.201 ευρώ - 2.500 ευρώ) και οι «υψηλόμισθοι» (με μεικτό μισθό πάνω από 2.501 ευρώ.
  • Εγιναν καθεστώς οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και «εξαφανίστηκαν» οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές που κυριαρχούσαν έως και το 2012 και είχαν ως ελάχιστη βάση εκκίνησης για τις μισθολογικές αυξήσεις την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (η οποία έπαψε, διά νόμου, να ρυθμίζει τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και στο πρώτο πεντάμηνο του 2015 (μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης) έχουν υπογραφεί 112 επιχειρησιακές συμβάσεις, 3 κλαδικές και 2 ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις εφαρμόζουν τα νομοθετημένα από το 2012 μειωμένα κατά 22% - 32% (για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών) κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων χωρίς την καταβολή επιδομάτων (ακόμη και του γάμου, 10% ) τα οποία δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.
  • Αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών μισθών από τις επιχειρήσεις ελλείψει... ρευστότητας αλλά και οι ανασφάλιστα απασχολούμενοι. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ έδειξαν ποσοστό ανασφάλιστων έως 23% το Σεπτέμβριο του ‘14 παρά την απότομη μείωση που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα του ‘13 (όταν εφαρμόστηκε το πρόστιμο των 10.550 ευρώ στον εργοδότη για κάθε αδήλωτο ο οποίος εντοπίζεται).
Στην... ουρά για εργασία 867.855 άνεργοι
Στην... ουρά για μια θέση εργασίας περιμένουν, ήδη, 867.855 άνεργοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Από αυτούς, 465.539 είναι σε κατάσταση ανεργίας για περισσότερο από ένα χρόνο και ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 153,76% σε σύγκριση με το 2010 (οι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούσαν εργασία ήταν, τότε, 183.455 άτομα). Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι - πρώην μισθωτοί έχουν αυξηθεί, στην πενταετία, σε 1.057.350 άτομα από 734.509 (+43,95%) ενώ στο σύνολο της οικονομίας, ο αριθμός των ανέργων είναι 1.205.857 άτομα (αυξημένοι κατά 110,26% σε σχέση με τους 573.520 που ήταν το 2010). Ιδιαίτερα υψηλή είναι η αύξηση των ποσοστών ανεργίας μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ανέργων (έως 191,80%) μολονότι οι νέοι ηλικίας έως 24 ετών εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (50,1% σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας 25,4% στη χώρα τον Φεβρουάριο του ‘15, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).
  • «Τρύπα» 18 δις. ευρώ στο Ασφαλιστικό
    Εσοδα τουλάχιστον 18 δισ. ευρώ «χάνουν», σε ετήσια βάση, τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα (-6 δισ. ευρώ), τους μειωμένους μισθούς σε συνάρτηση με τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας (-6 δισ. ευρώ) και την εισφοροδιαφυγή (- 6 δισ. ευρώ), χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές («ρυθμισμένες» και «αρρύθμιστες») από τις απλήρωτες εισφορές.
  • 51.745 λιγότερες επιχειρήσεις
    Η κρίση «εξαφάνισε» στην 5ετία 51.745 επιχειρήσεις. Ο αριθμός όσων απασχολούν έστω και 1 εργαζόμενο και υποβάλλουν στο ΙΚΑ Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση, μειώθηκε σε 239.033 από 290.778 (-17,80%). Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα οικοδομικοτεχνικά έργα (έχουν μείνει 11.057 από 36.521, μείωση 69,73%).



Η Audi παράγει συνθετική βενζίνη



Του Νίκου Μαρινόπουλου

Μετά το e-diesel, η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε την παραγωγή συνθετικής βενζίνης σε μικρές ποσότητες χρησιμοποιώντας «νερό, αέρα και ηλεκτρική ενέργεια».

Μία τέτοια ιδέα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των αποθεμάτων σε καύσιμα που υπάρχουν στον πλανήτη, θεωρούν οι ιθύνοντες της Audi η οποία ασχολείται με την παραγωγή καυσίμων δίχως… καύσιμα! Στην περίπτωση της συνθετικής βενζίνης (e-benzin) η Audi συνεργάστηκε με την Global Bioenergies δίχως να χρησιμοποιηθεί κανένα προϊόν διύλισης. Το αποτέλεσμα είναι βενζίνη υψηλής καθαρότητας η οποία έχε βαθμό οκτανίων RON 100 δίχως να υστερεί σε τίποτα από την κλασική αμόλυβδη.



Η διαδικασία παραγωγής μπορεί να ακούγεται απλή καθώς χρησιμοποιείται νερό, υδρογόνο, CO2 και ηλιακή ακτινοβολία, αλλά πρακτικά, η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη καθώς περιλαμβάνει ηλεκτρόλυση του νερού από το υδρογόνο και αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα. Το υδρογόνο με το CO2 αντιδρούν σε δύο χημικές διεργασίες παράγοντας ένα ενεργητικό υγρό από υδρογονάνθρακες, όπως στην περίπτωση του e-diesel.


Πηγή : newsauto.gr


Η απουσία σοβαρότητας και ποιότητας στελεχών στο ΥΠΟΙΚ έκαψε την Ν.Δ. καίει και τον ΣΥΡΙΖΑ




του Κώστα Βουκελάτου

Το μπάχαλο με τον ΦΠΑ δείχνει το πόσο ερασιτέχνες ανόητοι και επικίνδυνοι είναι στο ΥΠΟΙΚ και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένας σχεδιασμός για τίποτα και πέφτουν οι προτάσεις για ΦΠΑ ανεξέλεγκτα χωρίς σοβαρή σκέψη για τις συνέπειες, με τις αντιδράσεις των δανειστών στην Ευρώπη και σοβαρών επιχειρηματικών στην χώρα μας να είναι έντονες και η ανησυχία τους για το μέλλον της οικονομίας στην χώρα μας έκδηλη.

Ποιος νοήμων νους θα έπαιρνε στα σοβαρά την  ανεφάρμοστη πρόταση για διπλό συντελεστή σε προϊόντα και υπηρεσίες σε περίπτωση που κάποιος πλήρωνε με κάρτα, δηλαδή για το ίδιο προϊόν αν κάποιος πλήρωνε με μετρητά θα είχε ΦΠΑ 18% ενώ αν πλήρωνε με κάρτα θα είχε 15%; Γελοιότητες και επικίνδυνοι ατσαλοσύνη τα πειράματα στην πλάτη της χώρας δυστυχώς συνεχίζονται και από την νέα κυβέρνηση με θύματα τους Έλληνες και την ελληνική οικονομία.

Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν παραμένουν στο ΥΠΟΙΚ οι προηγούμενοι σύμβουλοι του Στουρνάρα που είχαν εμπνευστεί τον φόρο στα καύσιμα, το ΕΝΦΙΑ και άλλες τέτοιες καταστροφικές για την Ελληνική οικογένεια και την χώρα τραγικές αποφάσεις; Και όπως έχουμε καταλάβει όλοι ο ΕΝΦΙΑ που έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. παραμένει ως μέτρο και στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (που μας καλούσε προεκλογικά να μην το πληρώσουμε) και όταν θα μας καλέσουν να πληρώσουμε θέλω να δω πόσοι από εμάς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν!!!

Εάν δεν είναι οι ίδιοι τραγικοί σύμβουλοι της προηγούμενης κυβέρνησης τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελεχών στο ΥΠΟΙΚ αφού βρίσκουν μυαλά με βλακωδέστατη και παράλογη λογική και οι πρώην και οι νυν και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία της χώρα γενικότερα.

Σκεφτείτε δύο γιαγιάδες σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό η νησί να πηγαίνει να αγοράσει Γάλα και να το αγοράζει με ΦΠΑ 10% ενώ ο τουρίστας που έχει πιστωτική κάρτα να το αγοράζει με ΦΠΑ 6%; Βρείτε μας αυτό το μυαλό που το σκέφτηκε να γίνει θέαμα για να βλέπει ο κόσμος μέχρι που μπορεί να φτάσει η Βλακεία και να την αποφεύγει.

Το ανησυχητικό είναι ότι ο Βαρουφάκης πίστευε σε αυτή την ηλίθια ιδέα και ήταν περήφανος για αυτή την ιδέα την διαλαλούσε ως το πρώτο καινοτόμο σχέδιο και την ίδια στιγμή η ελληνική αντιπροσωπεία έτρωγε "σφαλιάρες" από το Brussells Group για αυτή την ηλίθια ιδέα.

Φυσικά η κυβέρνηση τώρα παίρνει πίσω κακήν κακώς το σχέδιο και δεν είναι η πρώτη φορά, σχέδιο που η ίδια είχε προτείνει και τώρα αναζητά νέους συντελεστές στον ΦΠΑ και μετά θέλουν να μας πάρουν στα σοβαρά οι δανειστές και να μας ξανά δανείσουν.

Δεν υπάρχει θεραπεία κυρίες και κύριοι  λείπει η σοβαρότητα και η ποιότητα στα κυβερνητικά στελέχη και ειδικά στα στελέχη που διαλέγονται να παίξουν ενεργό ρόλο στο Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να ορθοποδήσει η οικονομία της χώρας.


Μια περιγραφή δυστυχήματος που περισσότερο από τον θάνατο ενός ανθρώπου περιγράφει την πνευματική χρεωκοπία ενός λαού



Ο Αντώνης Πανούτσος διαβάζει το ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα με την περιγραφή του θανάτου ενός ανθρώπου στο σταθμό της Ακρόπολης. Προβληματίζεται από την περιγραφή των ανθρώπων που βρισκόντουσαν στο τρένο.


Από πείρα η μαρτυρία του ανθρώπου που επικοινώνησε με το Πρώτο Θέμα για να περιγράψει το δυστύχημα ή αυτοκτονία στο μετρό της Ακρόπολης με πείθει.

Με πείθει όχι μόνο για την εξαιρετική  περιγραφή των ανθρώπων που βρισκόντουσαν στο τρένο την στιγμή του δυστυχήματος αλλά για τις αντιδράσεις τους και τους χαρακτήρες που διαμορφώνουν.

Υστερικούς, αλλοπρόσαλλους, έτοιμους να κονομήσουν από το τίποτα και ας είναι το ναύλο του ταξί που θα τους πληρώσει το μετρό.

Η οικονομική κατάσταση μπορεί να αλλάξει αλλά ο κόσμος που σπρωχνόταν, φώναζε και προσπαθούσε να κονομήσει τζάμπα κούρσα από την αυτοκτονία δύσκολα θα αλλάξει. Περισσότερο από οικονομική, στην Ελλάδα η κρίση είναι πολιτική.

Το ρεπορτάζ και η περιγραφή όπως δημοσιεύεται στο site του Πρώτου Θέματος.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία για το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό «Ακρόπολη», έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στο protothema.gr, μέσω ενός αναγνώστη της ιστοσελίδας μας.

Αναφερόμενος στον νεαρό άντρα ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν έκανε «βουτιά» στις γραμμές του Μετρό ο αναγνώστης που, όπως τονίζει, είχε την ατυχία να βρίσκεται το μεσημέρι της Παρασκευής στον συρμό που είχε κατεύθυνση προς το Ελληνικό, μεταφέρει τα όσα βίωσε πριν αλλά και μετά την τραγωδία.

Όπως υποστηρίζει, ένα ή δύο δευτερόλεπτα προτού ο συρμός ξεκινήσει από τον σταθμό της Ακρόπολης, ερχόταν από την αντίθετη πλευρά ο συρμός με κατεύθυνση προς Ανθούπολη.

«Δεν είχε κόσμο στην αντίθετη πλευρά του σταθμού. Τότε είδα και άκουσα κάτι νεαρά παιδιά να φωνάζουν "ωχ, πάει ο άνθρωπος, σκοτώθηκε, έπεσε". Πανικός. Ο δικός μας συρμός δεν ξεκίνησε. Μετά από δυο λεπτά ανακοίνωσε ο μηχανοδηγός να παραμείνουμε ήρεμοι γιατί έγινε ατύχημα», αναφέρει.

Τότε, όπως τονίζει, κάποιοι επιβάτες άρχισαν να κλωτσάνε με μανία την πόρτα του συρμού, να ουρλιάζουν και να βρίζουν τον οδηγό, το μετρό, την κυβέρνηση.

Επίσης, έβριζαν τον οδηγό μέσω του συστήματος ενδοεποικοινωνίας, ζητώντας του να ανοίξει τις πόρτες του μετρό. Μάταια εκείνος προσπαθούσε από τα μεγάφωνα να τους εξηγήσει ότι πρέπει να έρθουν οι υπάλληλοι του μετρό, οι πόρτες να ανοίξουν μια μια και να βγει χωρίς πανικό ο κόσμος.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, μέσα σε τρία λεπτά έγινε η εκκένωση των επιβατών, ωστόσο, «τότε άρχισαν τα άλλα ευτράπελα».

Όπως σημειώνει, κάποιοι πολίτες ήθελαν να δουν το διαμελισμένο σώμα του άτυχου άντρα ο οποίος πήδηξε στις γραμμές του μετρό. Παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι τους απωθούσαν, εκείνοι ήθελαν να πάνε στη μπροστινή μεριά του σταθμού, ενώ την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά κάποιοι άλλοι επιβάτες άρχισαν να βρίζουν τον μηχανοδηγό, ο οποίος είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει.

«Είχε καθίσει κάτω, ήταν σε κατάσταση σοκ», αναφέρει ο αναγνώστης και προσθέτει: «Τα ευτράπελα συνεχίστηκαν στη δική μας μεριά όταν έμαθαν ότι επί ένα τρίωρο θα παραμείνει το τμήμα του σταθμού "Ακρόπολη"εκτός λειτουργίας».

Τότε, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν και να ζητούν από τους υπαλλήλους «εδώ και τώρα» να τους βρουν μεταφορικό μέσο για τον προορισμό τους και άλλοι να τους βρίζουν: «ρε αλήτες», «ρε γα.......νοι», «να μου πληρώσετε ταξί».

Το ζήτημα είναι μάλιστα, όπως σημειώνει και ο αναγνώστης του protothema.gr, ότι σε μικρή απόσταση από τον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη» είναι η λεωφόρος Συγγρού από όπου περνούν  λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ με κατεύθυνση το Σύνταγμα ή για τον σταθμό του μετρό «Συγγρού-Φιξ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο άντρας που έχασε τη ζωή του ήταν ηλικίας 35-40 ετών και όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρόκειται για αυτοκτονία.



Υ.Γ: Παρατηρείστε την κυρία στην μία φωτό. Είναι σαν να την ακούς «Μας σας παρακαλώ. Εχω δουλειά. Αφήστε με να περάσω» με τον αστυφύλακα να την εμποδίζει απλώνοντας το χέρι.



Σχόλιο...

Το παλικάρι που αυτοκτόνησε,είναι γιος γνωστού διοικητή νοσοκομείου της Αθήνας..
Είχε χάσει πρόσφατα την δουλειά του και ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ο νεαρός έπεσε μπροστά στο συρμό του Μετρό με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι λίγο πριν προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα παραπατούσε στο χείλος της αποβάθρας.
Ο χαμός του νεαρού έχει προκαλέσει μεγάλο πόνο στην οικογένειά του με τον πατέρα του να τον αποχαιρετά με ένα συγκινητικό κείμενο που ανήρτησε στα social media.

Όπως λέει μιλώντας στο protothema.gr «αυτό που θέλω να πείτε είναι ότι το παιδί μου δεν άντεχε την αδικία και ήθελε όλος ο κόσμος να είναι ευτυχισμένος».

«Ησουν δυνατος, εξυπνος, ξεροκεφαλος, και ησουν ο γιος που αγαπουσα πολυ. Πριν φυγω, χθες το πρωι σε αγκαλιασα, σε φιλησα και σου ειπα πως σε αγαπαω παρα πολυ... Δεν απαντησες,,, αλλα μετα απο λιγο πηγες για το μεγαλο ταξιδι... Πως μας αφησες ετσι με τοση αγαπη στην καρδια για σενα. Που μπορουμε να τη δωσουμε? μαλλον πουθενα γιατι ανηκει μονο σε σενα και μας παρασερνει σε αγνωστες ατραπους, σε αγνωστα μονοπατια και σ" ενα αγνωστο αυριο... Αντιπ αγαπημενε μου . Σιγουρα θα ξανασυναντηθουμε... μονο που δεν ξερουμε το ποτε..» έγραψε ο τραγικός πατέρας.

Το κείμενο αποχαιρετισμού στο γιο του σπαρακτικό: 

«Καποιες στιγμες η ζωη σε τιμωρει, ακομα και οταν δεν φταις... ακομα και οταν δεν τ' αξιζεις αυτο που σου κανει. Σημερα "εφυγε" ο αγαπημενος μου γιος, για το μεγαλο ταξιδι. Ηταν η επιλογη του γιατι δεν αντεχε την αδικια και ολα αυτα που αντιμετωπιζε στον κοσμο που ζουσε. Βεβαια, δεν σκεφθηκε εμας που αφηνει πισω του... Ποναει παρα πολυ... Η ζωη μας παιρνει αλλη τροπη μονοι μας, χωρις την παρουσια του... χωρις το χαμογελο του. Θα σας παρακαλουσα να προσευχηθειτε για να ειναι καλα εκει που βρισκεται..»


Πηγή : eglimatikotita.gr


Η προκήρυξη για τα πετρέλαια Ιονίου απάντηση στην αλβανική πρόκληση..(Χάρτης)


Αδιάσειστο στοιχείο των πρόσφατων αλβανικών προκλήσεων περί αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ιονίου αλλά και στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων, αποτελεί η προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης των 20 θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Η εν λόγω προκήρυξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με αριθμό 2014/C400/03 στις 17 Νοεμβρίου 2014 και σε αυτή αποτυπώνονται οι χάρτες με τα υπό παραχώρηση οικόπεδα, προσδιορισμένα ακριβώς με τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες κατά τα πρότυπα αντίστοιχων διαγωνισμών στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Η αναλυτική παρουσίαση των οικοπέδων καλύπτει 7 σελίδες της προκήρυξης, όπου εκτός από τον Χάρτη, καταγράφονται και τα «στοιχειώδη ορθογώνια που συνιστούν τις προς παραχώρηση περιοχές».

Εκεί θα παρατηρήσει κανείς ότι σε αρκετά σημεία υπάρχει ένας αστερίσκος.

Πρόκειται για εξωτερικά όρια οικοπέδων που γειτονεύουν με τις ΑΟΖ γειτονικών χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας και της Ιταλίας για την περιοχή του Ιονίου και της Λιβύης και την περιοχή της Κρήτης.


Στην προκήρυξη υπάρχει σημείωση για τους αστερίσκους που αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Τα εξωτερικά όρια του κάθε μπλοκ που είναι χαρακτηρισμένα με αστερίσκο οριοθετούνται σύμφωνα με τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης και σε περίπτωση απουσίας τέτοιων συμφωνιών, με τη μέση γραμμή, όπως περιγράφεται στο άρθρο 2, παράγραφος 1 του νόμου 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 156 παράγραφος 2 του νόμου 2289/1995 (ΦΕΚ Α179/22.08.2011)». 
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετρείται το εύρος της αιγιαλίτιδος ζώνης».

Η προκήρυξη για την παραχώρηση οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη στηρίχτηκε στους νόμους 2289/1995 και 2289/1995 που σέβονται απολύτως τις διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Αλβανία από τον Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν αντέδρασε, ενώ είχε προηγηθεί η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου 2014. Πολύ περισσότερο οι αμφισβητήσεις που έχει εκφράσει για τα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων, οι χάρτες των οποίων δημοσιοποιήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη, το 2011.

Παράγοντες από τον χώρο της ενέργειας συνδέουν τις όψιμες αιτιάσεις του πρωθυπουργού και «οραματιστή της Μεγάλης Αλβανίας» Εντι Ράμα με την προσπάθεια υπονόμευσης του ελληνικού διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες που λήγει στις 14 Ιουλίου, δεδομένου ότι οι περιοχές που εμφανίζουν ως αμφιλεγόμενες είναι οι πιο ελπιδοφόρες σε κοιτάσματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εντι Ράμα είναι αυτός που από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε οργανώσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα - Αλβανία το 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Ουδέποτε τέθηκε οποιασδήποτε φύσης θέμα όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός των θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων και δημοσιεύθηκε ο αντίστοιχος χάρτης στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Αυτό αποτελεί απόδειξη της σοβαρότητας και τεκμηρίωσης του διαγωνισμού στο διεθνές δίκαιο, αλλά και της προώθησης των εθνικών δικαίων και συμφερόντων» τονίζει στην «Κ» ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και συμπληρώνει:

«Οποιαδήποτε υποχώρηση από το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να προωθεί τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι αδιανόητη και εθνικά επιζήμια».



Πηγή : kathimerini.gr


Το Κινέζικο Range Rover Terios…


Το ότι οι Κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, χωρίς καμία άδεια, αντιγράφουν μοντέλα των ανταγωνιστών τους είναι, λίγο-πολύ γνωστό.
Συνήθως θύματα αυτών των αντιγραφών, πέφτουν πολυτελή αυτοκίνητα, με την BMW να είναι ένα από τα συχνότερα.
Η εταιρεία Yuelang όμως το προχώρησε ακόμα παραπέρα, βάζοντας την δική της πινελιά. Πήρε το βασικό σχέδιο του Range Rover E-Vogue και δημιούργησε ένα μικρότερο μοντέλο, σε μέγεθος Daihatsu Terios.

Το CΝEVROVER –όπως χαρακτηριστικά το έχουν ονομάσει- είναι ηλεκτρικό (!) και του έχουν τοποθετήσει τα σήματα της Land Rover, και της BMW στις ζάντες… Το εσωτερικό του τώρα, μάλλον είναι δικής τους σχεδίασης (δε μας θυμίζει κάτι) ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι ξύλινες επενδύσεις!


Σημειώστε πως το θέμα των Κινέζικων αντιγραφών έχει απασχολήσει και νομικά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες προς το παρόν, έχουν καταφέρει μόνο να μην εξάγονται οι… μαϊμούδες εκτός Κίνας.
Και αυτό έγινε όταν κάποιοι εισήγαγαν τέτοια μοντέλα, σε Ευρώπη και Αμερική. Μέσα στην αγορά της Κίνας όμως του 1.357.380.000 καταγεγραμμένου πληθυσμού, όποιος θέλει μπορεί να αντιγράφει, ή ακόμα και να κλέβει τεχνολογίες από τους άλλους και να τα εφαρμόζει στα «δικά του» προϊόντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται απο την Κίνα, το αυτοκίνητο όταν βγει στην παραγωγή, δε θα ξεπερνάει τα 100.000 Γουάρ, δηλαδή περίπου 15.000€!





Πηγή : newsauto.gr


Εμπρησμοί σε ΑΤΜ και οχήματα σε Αθήνα και Πειραιά



Ένα ΑΤΜ στο Νέο Κόσμο, πυρπόλησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ μπαράζ εμπρησμών από άλλα άτομα σημειώθηκε σε αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η εμπρηστική επίθεση στο ΑΤΜ της Eurobank στο Νέο Κόσμο σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο υποκατάστημα της τράπεζας, στην συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και Φραντζή. Οι δράστες περιέλουσαν το μηχάνημα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επίσης, πανικό προκάλεσε πυρκαγιά που αποδίδεται σε εμπρησμό, η οποία εκδηλώθηκε στις πέντε τα ξημερώματα, σε ισόγειο κλειστό χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Κύπρου στο Αιγάλεω.

Απο τις φλόγες καταστράφηκαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο και τέσσερα μοτοποδήλατα.

Εμπρησμοί σημειώθηκαν σε δύο ακόμα ΙΧ, ένα στο χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά και ένα στο Κερατσίνι, καθώς και σε ένα μοτοποδήλατο στο γήπεδο Καματερού.

Για τις εμπρηστικές επιθέσεις διενεργείται προανάκριση απο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.


Πηγή


Τη μισή Συρία κατέχει το Ισλαμικό Κράτος


Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους κατέλαβαν από τον συριακό στρατό το τελευταίο μεθοριακό φυλάκιο προς το Ιράκ, εδραιώνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους σε μια τεράστια περιοχή της Συρίας και του Ιράκ μετά και την κατάκτηση της Παλμύρας.

Εξάλλου χθες Παρασκευή το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για πρώτη φορά για μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 81 έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά την επίθεση αυτή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι το ΙΚ «πρέπει να νικηθεί».

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να νικηθεί» και «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που επιδεικνύει πρέπει να εξαλειφθούν», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι 15 χώρες μέλη του οποίου υπογραμμίζουν ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία «δεν μας τρομάζει, αλλά ενισχύει την αποφασιστικότητά μας».

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για την τύχη των χιλιάδων κατοίκων που έχουν παραμείνει στην Παλμύρα, αλλά και εκείνων που την έχουν εγκαταλείψει.

Σε ομόφωνη ανακοίνωση των 15 χωρών μελών επισημαίνεται η ανησυχία τους για τις γυναίκες και τα παιδιά της Παλμύρας, «καθώς συνεχιζόμενη πρακτική του ΙΚ είναι να απαγάγει και να εκμεταλλεύεται γυναίκες και παιδιά», αλλά επίσης να τις βιάζει και να τις παντρεύει με τη βία και να στρατολογεί παιδιά στρατιώτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ ελέγχει πλέον τη μισή Συρία, που σπαράσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια από εμφύλιο πόλεμο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατάφερε την προηγούμενη Κυριακή να καταλάβει την πόλη Ράμαντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας αλ κνμπαρ, και την Πέμπτη την Παλμύρα, που βρίσκεται στη συριακή έρημο στα σύνορα με το Ιράκ, προτού προχωρήσει προς τη νότια Συρία για να καταλάβει το μεθοριακό φυλάκιο αλ Τάναφ.

Πλέον κανένα από τα τρία μεθοριακά φυλάκια προς το Ιράκ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. ξπως το αλ Τάναφ το ίδιο και το φυλάκιο στο Μπουκάμαλ βρίσκεται στα χέρια του ΙΚ, ενώ το φυλάκιο του Γιαρούμπιε, πιο βόρεια, είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών.

Με αυτό τον τρόπο το ΙΚ εδραιώνει την παρουσία του σε μια μεγάλη διασυνοριακή περιοχή, γεγονός που του επιτρέπει να επεκτείνει το «χαλιφάτο» του, το οποίο ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Μόνο στην πόλη Ράμαντι ο ΟΗΕ έκανε λόγο χθες Παρασκευή για τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα μέσα Μαίου.

«Το γεγονός ότι το ΙΚ ελέγχει το μισό συριακό έδαφος (περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) σημαίνει ότι το καθεστώς δεν ελέγχει παρά το 22%», καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται υπό τον έλεγχο άλλων ομάδων Σύρων εξεγερμένων, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ράχμαν.

«Παρόλο που το ΙΚ έχει καταλάβει αραιοκατοικημένες περιοχές, ελέγχει πλέον μια πολύ σημαντική γεωγραφική περιοχή που θα του επιτρέψει να απειλήσει τη βαθιά Συρία, όπως τη Χομς και τη Δαμασκό», δύο προπύργια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Παλμύρα, ένα πραγματικό σταυροδρόμι, βρίσκεται στην επαρχία Χομς η οποία συνορεύει με την ιρακινή επαρχία αλ κνμπαρ. Εκτός από αυτή την επαρχία, το ΙΚ ελέγχει μεγάλο μέρος των επαρχιών Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα στα βόρεια, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στην επαρχία Χάσακε, βορειοανατολικά, και στην επαρχία Χάμα, κεντρικά.



Πηγή 


Κύριε Τσίπρα τέλειωσε η προεκλογική περίοδός δεν περνάει ο Εθνικολαικισμός και ο τσαμπουκάς





του Κώστα Βουκελάτου

Ο Πρωθυπουργός εχθές στην κεντρική επιτροπή εμφανίστηκε λες και έκανε προεκλογική συγκέντρωση στην οποία έπρεπε να πει αυτά που θέλουν να ακούσουν οι πολίτες και φυσικά οι αριστερές συνιστώσες που τον κρατούν στην κυβέρνηση.

Καμία αναφορά στο τι έχει συμβεί αυτούς τους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για τα αλλεπάλληλα λάθη τα οποία έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, η ομιλία του περιορίστηκε στο τι δεν πρέπει να γίνει και όχι στο πώς θα σωθεί η Ελλάδα για να προχωρήσει μπροστά.

Ο γνωστός προεκλογικός τσαμπουκάς κυριάρχησε στην ομιλία, ένας τσαμπουκάς που προεκλογικά περνούσε και κέρδιζε τους Έλληνες αλλά τώρα τους φοβίζει αυτή η τακτική διότι πολύ απλά δεν οδηγεί πουθενά.

Σε λίγες ημέρες εάν δεν θέλει να είναι αυτός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή και την πτώχευση θα πρέπει να δεχθεί επώδυνα μέτρα χειρότερα από τον Ιανουάριο του 2015 και εάν δεν τα δεχθεί τότε θα οδηγήσει με την τακτική του μια χώρα στον γκρεμό.

Οι συνιστώσες του δεν νομίζω να δεχτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα  και το δηλώνουν καθημερινά όπως και οι ΑΝΕΛ και πριν παραπλανήσει τον ελληνικό λαό για το πώς και γιατί παίρνει αυτά τα μέτρα ενώ τους είχε υποσχεθεί ότι θα σκίσει τα μνημόνια, θα πρέπει πρώτα να πείσει τις συνιστώσες και τους ΑΝΕΛ γιατί η διάσπαση είναι κοντά και η πτώση της κυβέρνησης θα είναι σε λίγο γεγονός κάτι που δεν συμφέρει την χώρα αυτή την στιγμή.

Όπως και να έχει και παρά τον κίνδυνο να ρίξουν την κυβέρνηση οι συνιστώσες και οι ΑΝΕΛ ο Τσίπρας δεν πρέπει να συνεχίσει τον εθνικολαικισμό και να πρέπει να σταματήσει την προεκλογική ρητορική και τον δήθεν τσαμπουκά γιατί δεν πιάνει μας τελείωσε καιρός τα πράγματα να καταλήξουν εάν μπορούν, η σε μια συμφωνία, η σε εκλογές για να ξεμπλοκάρει αυτή η κατάσταση που φτάνει στους πέντε μήνες. 

Η αγορά έχει στεγνώσει, δεν γίνεται καμία επένδυση η υγεία είναι σε διάλυση η αστυνομία και τα οχήματα της υπολειτουργούν, ο στρατός επισκευάζει αντίκες για να κάνει την δουλειά του το δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών για τον ιδιωτικό τομέα, απλήρωτοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, έμποροι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ταμεία και εφορία και γενικά μια κατάσταση κράτους σε απόλυτη παρακμή.

Το να το παίζει ο Τσίπρας Ευρωπαϊστής το πρωί δίπλα στην Μέρκελ και τους εταίρους και το βράδυ Εθνικολαικιστής στην χώρα είναι γελοίο και επειδή εδώ και τέσσερις μήνες παρακολουθούμε να γελοιοποιείτε το σύνολο της κυβέρνησης με τις δηλώσεις τους και τον τρόπο που λειτουργούν κάτι πρέπει να αλλάξει η αλλιώς κύριε Τσίπρα να συναινέσετε σε μια κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με σοβαρούς ανθρώπους μήπως μας οδηγήσουν σε σωστό δρόμο και γλιτώσει ο λαός μας τα χειρότερα.



ΗΠΑ:Αθωώθηκε αστυνομικός που είχε σκοτώσει δύο άοπλους μαύρους



Ένας λευκός αστυνομικός, ο οποίος δικαζόταν επειδή το 2012 είχε σκοτώσει δύο άοπλους μαύρους μέσα στο αυτοκίνητό τους έπειτα από καταδίωξη στο Κλίβελαντ (Οχάιο, βόρειες ΗΠΑ), αθωώθηκε σήμερα.

Αν κρινόταν ένοχος, ο 31χρονος αστυνομικός Μάικλ Μπρέλο, πρώην Πεζοναύτης, απειλούνταν με ποινή κάθειρξης έως 22 ετών. Σε βάρος του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για δύο φόνους.

Ο δικαστής Τζον Ο' Ντόνελ εξήγησε πριν ανακοινώσει την ετυμηγορία του ότι "δεν θα θυσίαζε" τον αστυνομικό, αν οι ενδείξεις δεν δικαιολογούσαν την ενοχή του.

Δεκατρείς αστυνομικοί είχαν πλήξει συνολικά με 137 σφαίρες το αυτοκίνητο του Τίμοθι Ράσελ και της Μαλίσα Ουίλιαμς, οι οποίοι νωρίτερα δεν είχαν σταματήσει για έλεγχο με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τους καταδιώκουν για ώρα.

Στον αστυνομικό Μπρέλο απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή είχε περιμένει να σταματήσει το αυτοκίνητο των υπόπτων για να ανέβει πάνω στο καπό του και να πυροβολήσει 15 φορές εναντίον τους μέσα από το παρμπρίζ. Μέσα στο αυτοκίνητο δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο φωνάζοντας "δεν υπάρχει δικαιοσύνη".

Μια άλλη έρευνα που διεξάγεται στην πόλη αυτή σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος είχε σκοτώσει τον περασμένο Νοέμβριο ένα 12χρονο μαύρο παιδί, τον Ταμίρ Ράις, ο οποίος έπαιζε στο πάρκο και είχε στρέψει προς τον αστυνομικό ένα παιγνίδι που έμοιαζε με πιστόλι, εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει μετά την τραγωδία αυτή ότι η αστυνομία του Κλίβελαντ έχει την τάση να κάνει "υπερβολική χρήση βίας".


Πηγή : ethnos.gr


Πανούσης: «Όχι» στις πολιτικές οξύνσεων και ακροτήτων


"Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η προσφυγιά και το ξεκλήρισμα δεν είναι ούτε τυχαία συμβάντα, ούτε θελήματα Θεού, ούτε είναι, δυστυχώς, συγκυριακά ή πρόσκαιρα φαινόμενα"

«Οι πολιτικές των οξύνσεων και των ακροτήτων πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας, την πολιτική, την κοινωνική, την καθημερινή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση με θέμα: «Ετερότητα - Ανεκτικότητα στον σύγχρονο κόσμο», η οποία διεξάγεται στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.

Στο πλαίσιο του 11ου σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου, το οποίο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης δικαιωμάτων του ανθρώπου και ανθρωπιστικής δράσης του Παντείου Πανεπιστημίου, η έδρα J. Monnet και η έδρα Unesco του πανεπιστημίου, ο υπουργός πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να ταυτίζουμε κάθε ομάδα με κινδύνους.

Υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να λειτουργούμε με αρνητικό, συλλογικό, φαντασιακό τρόπο. Βέβαια, είπε, «έχουμε πάντα μια σύγκρουση ετεροφιλίας και ετεροφοβίας, που άλλες φορές γυρνάει γύρω από τα προβλήματα των μεταναστών και άλλες φορές γύρω από την ίδια τη μετανάστευση ως πρόβλημα».

Παράλληλα, παρατήρησε πως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η προσφυγιά και το ξεκλήρισμα δεν είναι ούτε τυχαία συμβάντα, ούτε θελήματα Θεού, ούτε είναι, δυστυχώς, συγκυριακά ή πρόσκαιρα φαινόμενα.

Άνθρωποι, είπε, παίρνουν τις αποφάσεις, άνθρωποι διαχειρίζονται τα προβλήματα και πρέπει να καταλαβαίνουμε τι πάει να πει πρόβλημα μεταναστεύσεως, τι πάει να πει μεταναστευτική πολιτική, τι πάει να πει ο μετανάστης, ο άνθρωπος.

Ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι η συμπεριφορά των κοινωνικών διακρίσεων, δεν αφορά μόνο τις ανθρώπινες σχέσεις. «Ακόμα και η δικαιοσύνη», είπε, «δεν είναι πάντα ουδέτερη». «Αρνούμενοι όμως το δικαίωμα στους άλλους να υπάρχουν, αποδεχόμαστε το δικαίωμα, κάποιοι άλλοι να μην αποδέχονται ότι υπάρχουμε εμείς», συμπλήρωσε. Επιπλέον τόνισε, πως η ταυτότητα δεν μπορεί να συγκροτηθεί με τις απαρνήσεις του παρελθόντος.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε, ότι εξετάζεται η επέκταση του αστυνομικού της γειτονιάς, η δημιουργία και στελέχωση νέων τμημάτων, η καλύτερη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι ετοιμάζονται από το υπουργείο ευέλικτες ομάδες και ετοιμάζουμε, είπε, έναν νέο θεσμό, αυτόν του τοπικού αστυνόμου.



Πηγή: skai.gr


Ένας νεκρός από φωτιά στο Ίλιον


Ένα άτομο βρέθηκε απανθρακωμένο μέσα σε διαμέρισμα όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε πενταώροφη πολυκατοικία, στην οδό Βορείου Ηπείρου 24 στο Ίλιον.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία, το απόγευμα του Σαββάτου, στον τέταρτο όροφο του κτιρίου. Επιτόπου έσπευσαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, οι οποίοι κατά την διάρκεια της κατάσβεσης βρήκαν νεκρό το άτομο.



Ρ. Αντωνοπούλου: Η ανεργία δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας



«Η ανεργία είναι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μετά τη διαπραγμάτευση του χρέους» τονίζει η Ράνια Αντωνοπουλου, σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Η έμπειρη πανεπιστημιακός, συνεργάτιδα του ΟΗΕ και νυν αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας προσθέτει ότι «οι μισθοί πρέπει να ανέβουν» και ότι η διαδοχική αύξησή τους συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Σχετικά με την ανάκληση του προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ με voucher, καταγράφει τις αιτίες και τονίζει: «Τελειώνει η μη ορθολογική κατανομή των πόρων».

«Μετά τη διαπραγμάτευση του χρέους, το δεύτερο πιο σημαντικό είναι η ανεργία. Και για να την καταπολεμήσεις, δεν μπορείς να περιμένεις δέκα χρόνια τα αναπτυξιακά σχέδια. Ακόμη κι αν έρθει ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο, που το εύχομαι, και πιάσουμε 4% ανάπτυξη, η οικονομία μας από μόνη της θα γεννήσει 50.000 θέσεις εργασίας» σημειώνει η κ. Αντωνοπούλου και προσθέτει: «Η άλλη λογική είναι 300.000 θέσεις εργασίας εδώ και τώρα. Αυτές οι θέσεις θα γεννήσουν άλλες 100.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η παρανόηση είναι ότι μιλάμε για κρατικές παρεμβάσεις και ο κόσμος νομίζει ότι μιλάμε για δημοσίους υπαλλήλους. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτές τις επενδύσεις θα τις αναλάβουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, κοινωνικοί συνεταιρισμοί... Το κράτος θα είναι ο χρηματοδότης που θα απευθύνεται στην τοπική οικονομία, στην τοπική κοινωνία».

Σχετικά με τους μισθούς, σημειώνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ έαν ένα μέλος, μιας τετραμελούς οικογένειας, εργάζεται 72 ώρες την εβδομάδα με τον κατώτατο μισθό, ζει στα όρια της φτώχειας. Γι αυτό, υπερασπίζεται την άνοδο των μισθών. «Δεν γίνεται αλλιώς» σημειώνει. «Ναι, στη διαδοχική αύξηση, αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε καν για μειώσεις. Μια ερμηνεία λέει «άσε τους μισθούς να πέσουν κι άλλο και, αν πέφτεις κάτω από τα όρια της φτώχειας, θα συμπληρώνεις με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Αυτό είναι λάθος πολιτική. Έτσι δεν θα ανακάμψει ποτέ η αγορά εργασίας».
Αναφερόμενη στην ανάκληση του προγράμματος voucher για ανέργους 29-64 ετών, σημειώνει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, καταρχήν ο κάθε άνεργος έπαιρνε το 25% της χρηματοδότησης και το ΚΕΚ το 75%, κάτι το οποίο πλέον θα αλλάξει. «Ο καταμερισμός ήταν βαρύς υπέρ του παρόχου κατάρτισης εις βάρος του ανέργου» σημειώνει και προσθέτει ότι «εκεί που ο κάθε άνεργος θα έπαιρνε 1.500 ευρώ, θα πάρει πάνω από τα διπλάσια. Μπορεί να καθυστερήσει να ενταχθεί δυο μήνες, αλλά η αλλαγή θα είναι υπέρ του».

Κατά δεύτερον, ενώ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έλεγε ότι «οι πόροι πρέπει να κατανεμηθούν σε τομείς που έχουν ανάπτυξη, οι 10.000 από τις 16.000 θέσεις κατευθύνονταν στον κατασκευαστικό-τεχνικό τομέα, τον δεύτερο κλάδο με καθίζηση μετά το λιανεμπόριο».

Τρίτον, σημειώνει η κ. Αντωνοπούλου, το πρόγραμμα απευθυνόταν «σε πολύ ευρύ ηλικιακό φάσμα, με διαφορετικές ανάγκες. Δεν μπορείς να στείλεις έναν 29χρονο και κάποιον μισή ημέρα πριν από τη σύνταξη στην ίδια κατάρτιση και πρακτική άσκηση».

Οπότε, σημειώνει «δεν ήταν δυνατόν να κάνουμε μια μικρή ανασύνταξη. Ήθελε πλήρη ανασχεδιασμό, όπως θα γίνει εντός διμήνου».
Ερωτώμενη για τη δήλωσή της ότι «το πάρτι διασπάθισης κοινοτικών πόρων τελείωσε», σχολιάζει:

«Το πάρτι που τελειώνει είναι η κατανομή των πόρων που δεν ορθολογική. Τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΚ θα συνεχίσουν να τις προσφέρουν στο βαθμό που χρειάζεται. Αλλά θα αλλάξει κατεύθυνση».


Πηγή