Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Καταργείται το αυτόφωρο για ληξιπρόθεσμα χρέη έως 50.000 ευρώ



Να μην ασκούν ποινικές διώξεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 50.000 ευρώ ζητά από τις εφορίες με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, ενεργοποιώντας έτσι τις διατάξεις του νόμου Βαλαβάνη.

Με τη νέα εγκύκλιο, αλλάζουν οι ρυθμίσεις για το ποινικό αδίκημα της μη πληρωμής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα:

1. Αύξηση του ορίου του αξιοποίνου. Αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.

2. Κατάργηση αυτόφωρης διαδικασίας. Καταργείται η διάταξη η οποία αναδιατύπωνε την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, ορίζοντας ως χρόνο τέλεσης αυτού το χρονικό διάστημα από την παρέλευση τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, καθιστώντας το εν λόγω αδίκημα διαρκές και συνεχές αυτόφωρο. Με τις νέες διατάξεις επανέρχεται ο προγενέστερος της ανωτέρω διάταξης χαρακτηρισμός του εν λόγω αδικήματος ως στιγμιαίου, με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.

3. Δικαστικές αποφάσεις - Εκκρεμείς διαδικασίες (αιτήσεις ποινικών διώξεων ή ένδικα μέσα). Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των πενήντα χιλιάδων ευρώ, και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται.

Εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ, δεν εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.

4. Λήξη αναστολής παραγραφής χρεών. Η αναστολή παραγραφής των χρεών που άρχισε με την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για συνολικά ποσά κατώτερα των πενήντα χιλιάδων ευρώ, λήγει την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή την 21-03-2015, και δεν συμπληρώνεται, σε κάθε περίπτωση, πριν από την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της αναστολής.

Η παραπάνω ρύθμιση προϋποθέτει τη μη έκδοση κατά την ως άνω ημερομηνία τελεσίδικης απόφασης, καθόσον στην περίπτωση ήδη εκδοθείσας τελεσίδικης απόφασης η αναστολή της παραγραφής έληξε την ημερομηνία της τελεσιδικίας.

5. Παραγραφή του αδικήματος που τελεί στην αυτόφωρη διαδικασία. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις το αδίκημα κατέστη πλέον στιγμιαίο  με χρόνο τέλεσης αυτού, το χρονικό σημείο παρέλευσης τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών. Κατά συνέπεια την ίδια χρονική στιγμή αρχίζει και η παραγραφή του αδικήματος, η οποία λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτού είναι πενταετής.

Για τα αδικήματα για τα οποία κατά την δημοσίευση του νόμου έχει μεν παρέλθει το ως άνω χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών από το ληξιπρόθεσμο αυτών, δεν έχει όμως ακόμα συμπληρωθεί και το διάστημα  των είκοσι (20) μηνών του διαρκούς αδικήματος, η παραγραφή αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του  Ν 4321/2015 δηλαδή την 21-03-2015.




Πηγή 


Επιδημία κρίσης πανικού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις


Μόνο σήμερα, Παρασκευή, 12 παιδιά που έδιναν Πανελλαδικές Εξετάσεις λιποθύμησαν σε Λάρισα, Βόλο και Κρήτη.

Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται να παίρνουν φέτος οι κρίσεις πανικού μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εξι υποψήφιοι στη Λάρισα

Σήμερα Παρασκευή, τρίτη μέρα των πανελλαδικών, μόνο στη Λάρισα έπαθαν κρίση 6 μαθητές, σύμφωνα με τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ της πόλης, που κλήθηκε για να μεταφέρει τα παιδιά στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, χωρίς ευτυχώς να παρατηρηθεί κάτι σοβαρό με την υγεία τους.

Τέσσερις με κρίση πανικού στο Βόλο

Άλλες τέσσερις περιπτώσεις μαθητών που αισθάνθηκαν αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών καταγράφηκαν σήμερα και στο Βόλο, σύμφωνα με το onlarissa.gr.

Δύο μαθητές λιποθύμησαν στην Κρήτη

Συναγερμός σήμανε, σήμερα το πρωί και σε δύο σχολεία του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Δύο μαθήτριες δεν άντεξαν την πίεση των πανελλήνιων και λιποθύμισαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μαθητών και καθηγητών, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Οι καθηγητές ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Και στα δύο κορίτσια δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και σε Κέντρο Υγείας αντίστοιχα.

Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και όπως διαπιστώθηκε το στρες των πανελληνίων εξετάσεων ήταν η αιτία της λιποθυμίας.

Και οι δύο δήλωσαν ότι επιθυμούν να επανεξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες άλλα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στο Βόλο. Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις.


Πηγή : thetoc.gr


Δένδιας: Αμεσα συζήτηση στη ΝΔ για το τι έγινε στραβά στις εκλογές



Θέμα ηγεσίας στη ΝΔ έθεσε εμμέσως πλην σαφώς μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Να ξεκινήσουμε μια άμεση συζήτηση για το τι έγινε στραβά στις εκλογές και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Να ξεκινήσουμε άμεσα μια συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η φυσιογνωμία μας, ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της νέας πρότασής μας στην ελληνική κοινωνία, και από εκεί και πέρα, στη βάση αυτού να συζητήσουμε και ποιος θα εκπροσωπήσει αυτή τη νέα πρότασή μας προς την ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο βουλευτής.

«Δεν είναι καλά για εμάς τα πράγματα και δεν θα γίνουν εύκολα καλύτερα, αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε και να ακολουθούμε τη λογική της στρουθοκαμήλου, να βάζουμε το κεφάλι μας μέσα στην άμμο και να παριστάνουμε ότι τίποτα δεν τρέχει. Με τη θεωρία του "ωραία πήγαμε στις εκλογές, κρατήσαμε", το 15% μπορεί να μας φαίνεται και παράδεισος σε λίγους μήνες. Τα πράγματα για εμάς είναι εξαιρετικά άσχημα... Η επιλογή μας είναι μία και μόνη: Να το δούμε κατάματα και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το αυτονόητο. Εμείς δεν κάνουμε το αυτονόητο, κάνουμε το ετερονόητο. Δεν κάνουμε τίποτα» είπε.

Σε ερώτηση αν πρόκειται να αλλάξει αυτή η στάση αδράνειας, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει, αλλιώς θα εξαφανιστούμε».

Ο βουλευτής δεν απέκλεισε πρωτοβουλία από κοινού με την κ. Μπακογιάννη και άλλους βουλευτές, προκειμένου να εκκινήσει ο Αντώνης Σαμαράς τις σχετικές διαδικασίες, αν και κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν βρίσκεται ούτε σε επίπεδο ζύμωσης.

«Δεν υπάρχει κάτι που να γνωρίζω αυτή τη στιγμή, αλλά στο μέλλον δεν σας αποκλείω οτιδήποτε. Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση, που προφανώς κάτι πρέπει να γίνει. Όμως, εάν με ρωτάτε ευθέως αν αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι έτοιμο, σας απαντώ όχι» ανέφερε ο βουλευτής.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως «πρέπει να τελειώνουμε με τη συμφωνία. Τουλάχιστον, η χώρα πρέπει να είναι βέβαιο ότι είναι σε ασφαλή νερά».



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λαμία: Απαγωγείς άφησαν ελεύθερο 14χρονο μαθητή



Ζητούσαν 12.000 ευρώ λύτρα - Τον νεαρό εντόπισαν περαστικοί

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 14χρoνου μαθητή από τις Λιβανάτες, που έπεσε θύμα απαγωγής. Οι απαγωγείς του, αφού έδεσαν και φίμωσαν τον μικρό μαθητή και έστειλαν μήνυμα στους γονείς του να πληρώσουν 12.000 ευρώ λύτρα, στη συνέχεια κινούνταν άσκοπα στην ευρύτερη περιοχή. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εγκατέλειψαν τον μικρό μαθητή σε αγροτική περιοχή έξω από το χωριό, τον οποίο εντόπισαν διερχόμενοι και ειδοποίησαν τους γονείς του και ο μαθητής επέστρεψε και πάλι στο σπίτι του.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί όταν ο μικρός μαθητής, του οποίου ο πατέρας του είναι γιατρός της περιοχής, έφυγε από το σπίτι του για το φροντιστήριο. Λίγο αργότερα οι καθηγητές στο φροντιστήριο μιλούσαν με τη μητέρα του, στην οποία απευθύνθηκαν γιατί ο 14χρονος καθυστερούσε να φτάσει. Από εκεί και μετά ξεκίνησε ένα θρίλερ καθώς δεν μπορούσαν να βρουν τον μικρό μαθητή. Η μητέρα του καλούσε συνεχώς το κινητό του στο οποίο εκείνος δεν απαντούσε. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κάποια στιγμή στο κινητό του 14χρονου απάντησε άγνωστος άνδρας που μιλούσε ελληνικά. Εκεί λοιπόν η μητέρα, έκπληκτη άκουσε ότι το παιδί της εκεί απαχθεί και ότι για να αφεθεί ελεύθερο θα έπρεπε να καταβάλει 12.000 ευρώ. Μάλιστα της έδωσαν και συμβουλές να μην ειδοποιήσει την αστυνομία.

Οι γονείς του παιδιού ειδοποίησαν την αστυνομία και αμέσως σήμανε συναγερμός. Στην περιοχή βρέθηκε πολύ νωρίς ο αστυνομικός διευθυντής Φθιώτιδας, ταξίαρχος Μιχάλης Πάππος, ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος το χειρισμό της υπόθεσης μέσα σε καθεστώς απόλυτης σιωπής.

Τόσο οι γονείς του νεαρού κι οι άλλοι συγγενείς του, όσο και οι αξιωματικοί της αστυνομίας, προσπαθούσαν να ερευνήσουν πιθανά σημεία στο χωριό Λιβανάτες και στην ευρύτερη περιοχή. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, κάτοικοι της περιοχής διερχόμενοι από αγροτική περιοχή έξω από το χωριό στην τοποθεσία «Δεξαμενή», εντόπισαν τον 14χρονο μαθητή και ειδοποίησαν τον θείο του, ο οποίος έσπευσε και πήρε τον 14χρονο μαθητή που ήταν καλά στην υγεία του και είχε μόνο μικρές αμυχές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Αστυνομία ο 14χρονος, δύο μελαψοί άντρες που επέβαιναν σε ένα βαν, τον σταμάτησαν καθώς πήγαινε για το φροντιστήριο, τον επιβίβασαν στο αυτοκίνητο με την βία και στη συνέχεια για περίπου δύο ώρες κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή. Οι ίδιοι τον εγκατέλειψαν στο συγκεκριμένο σημείο όπου και βρέθηκε.

Αμέσως σήμανε συναγερμός, με τους αστυνομικούς να στήνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία. Αναζητούσαν το συγκεκριμένο βαν με αριθμό κυκλοφορίας Αθηνών, τον οποίο είχε συγκρατήσει ο 14χρονος, και ο οποίος τον έδωσε στους αστυνομικούς. Μάλιστα δόθηκαν εντολές να στηθούν μπλόκα σε διάφορα σημεία, ακόμη και για την πιθανότητα διαφυγής με καράβι προς την Εύβοια. Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε βρεθεί κάτι που να έχει σχέση με τους δράστες.



Πηγή


ΥΠΕΞ: Αντιδράσεις για τα περί «Αλβανών της Τσαμουριάς»


Για «Αλβανούς της Τσαμουριάς» έκανε λόγο ο νέος αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Σπετίμ Ιντρίζι και προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την  με την εκλογή του κ. Ιντρίζι αλλά και τις δηλώσεις του έκανε λόγο για πρόσωπα «που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης».

Όπως είπε χαρακτηριστικά,  η επιλογή τέτοιων προσώπων, «σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, την σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σπετίμ Ιντρίζι, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως αισθάνεται τώρα μετά την εκλογή του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη Αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».


Πηγή : newsbomb.gr


Νεκρός νεαρός άντρας που έπεσε στις ράγες του μετρό


Ο συρμός πέρασε από πάνω του, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο - Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η αστυνομία - Το δυστύχημα σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό «Ακρόπολη».

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας νεαρός άντρας που έπεσε στις ράγες του μετρό την Παρασκευή το μεσημέρι στο σταθμό «Ακρόπολη», στην Αθήνα.

Ο άνδρας, ηλικίας περίπου 35-40 ετών, έχασε τη ζωή του καθώς πέρασε από πάνω του ο συρμός, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πώς ο άντρας έπεσε από την αποβάθρα, όμως σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα λίγο πριν βρεθεί στις ράγες, παραπατούσε και η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και αυτό της αυτοκτονίας.

Για αρκετή ώρα είχε διακοπεί η γραμμή του Μετρό από το Σύνταγμα έως το Σταθμό Συγγρού Φιξ και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 16.00.


Πηγή : protothema.gr




Νέα διπλή υπόθεση "μικρής Μαρίας" στη Σπάρτη


Δύο περίεργες υποθέσεις, πιθανότατα σχετιζόμενες με παράνομες υιοθεσίες, ερευνά η ασφάλεια Σπάρτης και σε αυτές φαίνεται πως εμπλέκονται δύο οικογένειες Ρομά, με ισάριθμα ανήλικα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελία που έφτασε στην αστυνομία,αστυνομικοί πήγαν την Πέμπτη σε δύο οικογένειες Ρομά, σε καταυλισμούς στην Τραπεζοντή και στα Καλύβια, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Σπάρτης. Εκεί επισκέφθηκαν δύο οικογένειες, οι οποίες είχαν ένα αγοράκι η πρώτη και ένα κορίτσι η δεύτερη και τα δύο στην ηλικία των τεσσάρων ετών, που οπτικά τα χαρακτηριστικά τους δεν έμοιαζαν με αυτά των γονιών τους.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τα δύο ζευγάρια και τα παιδιά στην Σπάρτη και πήραν βιολογικό υλικό για εξέταση DNA.

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα που βγήκαν την Παρασκευή, έδειξαν ότι η καταγγελία των αστυνομικών ήταν αληθής και τα δύο τετράχρονα δεν είναι παιδιά των συγκεκριμένων οικογενειών, ούτε και τα παιδιά μεταξύ τους έχουν συγγενικούς δεσμούς.

Μετά από αυτό οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου και τα δύο ζευγάρια, που επιμένουν στους αστυνομικούς ότι τα παιδιά είναι βιολογικά δικά τους τέκνα, κρατούνται στην ασφάλεια Σπάρτης.

Εν τω μεταξύ, στην ασφάλεια Σπάρτης βρίσκονται και τα δύο παιδιά, τα οποία αναμένεται να οδηγηθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού», με εισαγγελική εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, εντολή η οποία έχει ζητηθεί κι αναμένεται να εκδοθεί, ίσως κι εντός της ημέρας.

Η ασφάλεια έχει ζητήσει να εκδοθεί εισαγγελική διάταξη, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες των παιδιών, στην προσπάθειά τους να ξετυλιχτεί το κουβάρι και να εντοπιστούν οι βιολογικοί γονείς των παιδιών.


Πηγή : Nooz.gr


Νότια Κορέα: Μπήκε "μέσα" για ένα πακέτο φιστίκια



Mετά από πέντε μήνες κράτησης η Χέδερ Τσο, κόρη του προέδρου της Korean Air, αφέθηκε ελεύθερη.

Η 40χρονη καταδικάστικε σε φυλάκιση ενός έτους, μετά την απαίτησή της να επιστρέψει το αεροπλάνο της εταιρίας στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης JFK επειδή η αεροσυνοδός τής σέρβιρε φιστίκια σε σακουλάκι αντι σε πιάτο.

Η Τσο κρίθηκε ένοχη για άσκηση βίας σε βάρος μέλους πληρώματος καμπίνας. Η ποινή της ανεστάλη λόγω προτέρου έντιμου βίου και επειδή είναι μητέρα ανήλικων διδύμων.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC, η Χέδερ Τσο, η οποία  έφτασε στο δικαστήριο κάτω από υψηλά μέτρα ασφαλείας φορούσε την κλασική χακί στολή των φυλακισμένων της Νότιας Κορέας. Κατά την έξοδό της φορούσε ένα μαύρο ένδυμα το «ένδυμα της μετάνοιας», όπως το χαρακτήρισαν.

Κληθείς να σχολιάσει, ο δικηγόρος της Τσο, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κατηγορούμενης από όλους όσοι επηρεάστηκαν από το περιστατικό.




Κομισιόν: Πρόταση για τη μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει την επόμενη εβδομάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης περίπου 40.000 άνθρωποι που έφτασαν με πλοιάρια στην Ελλάδα και την Ιταλία και έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί άσυλο, ανταποκρινόμενη έτσι σε αυτό που θεωρεί ότι συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις δύο μεσογειακές χώρες.

Η πρόταση, την οποία αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή της ΕΕ, είναι συνέχεια του σχεδίου που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες για την υποδοχή 20.000 προσφύγων που σήμερα ζουν σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης ένα σύστημα "ποσοστώσεων" για την κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να στηριχθούν από τις χώρες εκείνες που θα αναλάβουν να υποδεχτούν κάποιους από τους μετανάστες.

Η Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον αριθμό των ανθρώπων που προτείνει να μετεγκατασταθούν. Ο αριθμός 40.000 θα μπορούσε να προταθεί ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή της πρότασης καθώς ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, αρχικά απέρριψαν την ιδέα να ανοίξουν τις πύλες τους στους μετανάστες. Ο όρος "ποσόστωση" εξάλλου θεωρείται από ορισμένες οργανώσεις που τάσσονται κατά των μεταναστών ως ένδειξη ότι η φιλοξενία προσφύγων επιβάλλεται στη Γαλλία από το εξωτερικό.

Μόνο πέρσι 600.000 άνθρωποι κατέθεσαν αιτήματα για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι τις αρχές Μαΐου φέτος περίπου 60.000 μετανάστες έφτασαν δια θαλάσσης σε ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από τους μισούς αποβιβάστηκαν στην Ιταλία προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το μέτρο που θα προταθεί την επόμενη εβδομάδα βασίζεται σε ένα άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που αφορά τη λειτουργία της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτό, τα μέλη της ΕΕ μπορεί να υιοθετήσουν προσωρινά μέτρα εάν ένα ή περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αιφνιδιαστικής εισροής ανθρώπων από χώρες εκτός της Ένωσης.


Πηγή : imerisia.gr


Το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων εξετάζουν οι φαρμακοποιοί


Την Τετάρτη 27 Μαΐου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με θέμα τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί προγραμματίζουν και γενική συνέλευση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη τη χώρα ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, η συνεχιζόμενη μη πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα φαρμακεία και οι προσπάθειες του συλλόγου να διαμοιραστεί το βάρος της καθυστέρησης εξόφλησης και στους άλλους φορείς που εμπλέκονται στο Φάρμακο, απέβησαν άκαρπες.

«Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει κατηγορηματικά πως οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Για το λόγο αυτό, το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Μαΐου, και προγραμματίζει άμεσα Γενική Συνέλευση με αντιπροσώπους από ολόκληρη τη χώρα, για να λάβει οριστικές αποφάσεις με στόχο απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Αθώοι Βουλγαράκης-Πελέκη για λογαριασμό στη «λίστα Λαγκάρντ»


Αθώοι κρίθηκαν από το Ι' Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγος του Αικατερίνη Πελέκη που δικάστηκαν για ανακριβή δήλωση

πόθεν έσχες του έτους 2007.

Η κατηγορία σε βάρος των δύο συζύγων αφορούσε τραπεζικό λογαριασμό που περιλαμβανόταν στα αρχεία της «Λίστας Λαγκάρντ» με καταθέτες στην HSBC Γενεύης, ύψους 117.000.

Το δικαστήριο, με αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα, έκανε δεκτό τον ισχυρισμό των δύο κατηγορουμένων ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν στην κατοχή τους, καθώς ανήκε σε εξωχώρια εταιρία του πατέρα της κας Πελέκη, τον οποίο είχε ανοίξει με πληρεξούσιο η κα Κατερίνα Πελέκη.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε -απολογούμενος στο δικαστήριο- πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού και τόνισε πως ακόμη και αν είχε γνώση, δεν θα τον δήλωνε, καθώς αφορούσε περιουσιακό στοιχείο του πεθερού του, με πληρεξούσια για το άνοιγμα και το κλείσιμο του την σύζυγο του. Είπε μάλιστα πως δεν ήξερε ότι ο ίδιος εμφανιζόταν ως δεύτερος πληρεξούσιος στον λογαριασμό, κάτι που απέδωσε σε επιλογή της κας Πελέκη ως το πιο κοντινό της πρόσωπο.

Όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης:

«Πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που δηλώνουμε εγώ και η σύζυγος μου. Γιατί να μην το δηλώσουμε; Έχω υποστεί πολλούς ελέγχους της περιουσιακής μου κατάστασης και όλοι ήταν αρνητικοί. Είναι μία τόσο καθαρή υπόθεση που αισθάνομαι αμηχανία να βρίσκομαι ενώπιον σας. Δεν υπήρχε ούτε δόλος, ούτε αμέλεια. Ξέρω ότι ούτε η σύζυγος μου θα έκανε κάτι παράνομο, ούτε εγώ. Δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε».

Επεσήμανε επίσης πως από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις δηλώσεις πόθεν έσχες από το 1989 και μετά δεν προέκυψε το παραμικρό πρόβλημα.

Πρόεδρος: Εγώ ως δικαστής πρέπει να δηλώνω στο πόθεν έσχες ακόμα και την περιουσία της γιαγιάς του συζύγου μου που μπορεί να μην έχω και σχέσεις μαζί της . Αν είναι ιδιοκτήτρια off-shore, αν μου κάνει πληρεξούσιο και παίρνω χρήματα από λογαριασμό δεν πρέπει να το δηλώσω;

Βουλγαράκης : Όχι βέβαια.

Πρόεδρος : Δεν θα έχω πρόβλημα αν δεν το δηλώσω;

Βουλγαράκης : Όχι. Εγώ που έπαιρνα την σύνταξη του πατέρα μου γιατί ο ίδιος ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε, έπρεπε να το δηλώσω; Αντιλαμβάνομαι ότι στους πολιτικούς υπάρχει μια περιρρέουσα καχυποψία.

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι μόνο με τους πολιτικούς...

Η κ. Πελέκη απολογούμενη είπε στο δικαστήριο ότι ουσιαστικά η μόνη ενέργεια που έκανε ήταν να ανοίξει με πληρεξούσιο τον επίμαχο λογαριασμό και ότι στην συνέχεια δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτόν ξανά, καθώς ποτέ δεν τον θεώρησε δικό της. Είπε επίσης ότι το διάστημα που δημιουργήθηκε ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα η ίδια ταξίδευε συχνά στην Γενεύη γιατί κατοικούσε εκεί η κουμπάρα της και αυτός ήταν ο λόγος που της έκανε ο πατέρας της το πληρεξούσιο για να τον ανοίξει.

«Με το σύζυγο μου έχουμε δηλώσει όλους τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Δεν είχαμε ποτέ λογαριασμό στο εξωτερικό» τόνισε η κ. Πελέκη.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο αδελφός της κατηγορουμένης Αλέξης Πελέκης, ο οποίος είπε πως ο εν λόγω λογαριασμός άνοιξε το 1999 με χρήματα από μερίσματα του πατέρα του τα οποία τότε ήταν αφορολόγητα.

Ο κ. Πελέκης κατέθεσε, επίσης, πως ο λογαριασμός από όταν άνοιξε μέχρι και το 2010 ή 2011 που έκλεισε δεν εμφανίζει καμία κίνηση, χαρακτηρίζοντάς τον «λογαριασμό που κοιμόταν».




Πηγή 


Βόμβα από το Reuters..«Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας εξόπλισαν με πυραύλους και πυρομαχικά τους τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος»



Ένα ρεπορτάζ - βόμβα του διεθνούς πρακτορείου Reuters έρχεται να επιβεβαιώσει την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί η τουρκική κυβέρνηση για την ανοχή που έχει επιδείξει απέναντι στους τζιχαντιστές που έχουν αναπτύξει τη δράση τους στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας με κύριο στόχο τόσο την πτώση του καθεστώτος Ασάντ όσο και τους κουρδικούς πληθυσμούς που ζουν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της χωροφυλακής, σύμφωνα με το Reuters.

Στο επίμαχο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται ότι η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) υποβοήθησε τη μεταφορά όπλων σε ισλαμικές οργανώσεις της Συρίας που μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Aσαντ.

Το ρεπορτάζ επικαλείται Τούρκο εισαγγελέα και μαρτυρικές καταθέσεις αξιωματικών της στρατιωτικής αστυνομίας ενώπιον τουρκικών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτές, η ΜΙΤ φέρεται επί ένα χρόνο να βοηθούσε στη μεταφορά πυραύλων και πυρομαχικών προς τη Συρία με παραλήπτες τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Νούσρα.

Συγκεκριμένα, στο επίμαχο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δύο περιστατικά, ένα το Νοέμβριο του 2013 και ένα τον Ιανουάριο του 2014 στην περιοχή των Αδάνων. Τότε τέσσερα φορτηγά ερευνήθηκαν με εντολή εισαγγελέων καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφεραν όπλα.

Ενώ το πρώτο φορτηγό κατασχέθηκε, στα άλλα τρία επιτράπηκε να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους όταν οι αξιωματούχοι της MIT, που συνόδευαν το φορτίο, διατύπωσαν απειλές εναντίον της αστυνομίας και προέβαλαν αντίσταση στην έρευνα, σύμφωνα με τη μαρτυρία και την έκθεση του εισαγγελέα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι τα τρία φορτηγά, που η αστυνομία σταμάτησε στις 19 Ιανουάριου, ανήκαν στη MIT και πως μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία.


Πηγή : eglimatikotita.gr


Ο Χάρτης των καταθέσεων των Ελλήνων:Πόσα έχουν που τα ...«παρκάρουν»



Σύμφωνα με στοιχεία, οι καταθέσεις των Ελλήνων  αντιπροσωπεύουν 34.715.719 λογαριασμούς, με τις καταθέσεις στο διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Μαρτίου 2015 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) να έχουν υποχωρήσει κατά 28,81 δισ. Ευρώ.

Από τους συνολικούς λογαριασμούς καταθέσεων, 26.158.285 είναι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, 7.100.264 λογαριασμοί όψεως, 1.457.158 προθεσμιακοί λογαριασμοί, ενώ υπάρχουν και 12 λογαριασμοί repos. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την πορεία των καταθέσεων, οι νέες εκροές θα κινούνται στα 5 – 6  δισ. ευρώ έναντι των 3,388 δισ. ευρώ που έφυγαν τον Μάρτιο (από το σύνολο καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού).

Ο Μάρτιος ήταν ο πιο «ήρεμος» μήνας από πλευράς εκροών ύστερα από ένα δίμηνο «πανικού» απόσυρσης καταθέσεων, με τις εκροές να ανέρχονται σε 12,917 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 7,88 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Η αναταραχή στο μέτωπο των καταθέσεων επανήλθε τον Απρίλιο, ωστόσο όχι στα επίπεδα των δύο πρώτων μηνών του 2015. Με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία για τις καταθέσεις ισχύουν τα εξής:

Από τον περασμένο Νοέμβριο (177,845 δισ. ευρώ) μέχρι και τον Μάρτιο (149,035 δισ. ευρώ), το σύνολο των καταθέσεων των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 28,810 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 25,741 δισ. ευρώ (από 164,296 στα 138,555 δισ. ευρώ).

Λαμβανομένων υπόψη μόνο των καταθέσεων σε ευρώ, η μείωση ανέρχεται στα 23,543 δισ. ευρώ, από 154,596 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο σε 131,053 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Μεμονωμένα τα νοικοκυριά «τράβηξαν» καταθέσεις 18,145 δισ. ευρώ (από 136,058 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 117,913 δισ. ευρώ τον Μάρτιο).


Πηγή : kerdos.gr


Επίθεση στην Κωνσταντοπούλου: "Σα νεόπλουτη κατίνα, κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο..."


Επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιάσωνας Φωτήλας.
Η φραστική επίθεση της προέδρου της Βουλής στον αστυνομικό για τις κλούβες στη Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και τα... μαθήματα σε δημοσιογράφους συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Την Παρασκευή στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήρας, χρησιμοποίησε η φράση "νεόπλουτη κατίνα" αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας.

"Η κα Κωνσταντοπούλου, εν είδη νεόπλουτης κατίνας, κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο και χρησιμοποιεί τη θέση και τον θεσμικό της ρόλο, προκειμένου να αντιπαρατεθεί σε αξιωματική της Ελληνικής Αστυνομίας", είπε και πρόσθεσε πως η πρόεδρος της Βουλής αισθάνεται "αφεντικό του σύμπαντος".




Πηγή : newsit.gr


«Ξεσκέπασαν» νέα υπόθεση αποπλάνησης μέσω διαδικτύου



Στην εξιχνίαση μίας ακόμη υπόθεσης αποπλάνησης ανήλικης μέσω διαδικτύου εξιχνιάστηκε από τις αστυνομικές Αρχές, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία μητέρας 15χρονης, σύμφωνα με την οποία η κόρη της επικοινωνούσε με άγνωστο ενήλικο άτομο, μέσω προγράμματος διαδικτυακής συνδιάλεξης, ενώ εντοπίστηκαν συνομιλίες με ερωτικό περιεχόμενο και φωτογραφίες, που είχαν αποσταλεί στην ανήλικη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την καταγγελία, το ίδιο άτομο είχε προβεί και σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της ανήλικης.

Για την καταγγελία της μητέρας της ανήλικης ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από την αστυνομική και ψηφιακή έρευνα αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά από αλληλογραφία με εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη, ενώ ταυτοποιήθηκε ότι είναι κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης από την οποία απεστάλησαν τα επίμαχα μηνύματα.

Σε έρευνα που έγινε χθες το πρωί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του 34χρονου σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός του προγράμματος διαδικτυακής συνδιάλεξης.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 34χρονου θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Πηγή


Νεα προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη πήρε ο Χρ. Ξηρός


«Δεν μπορώ να διαβάσω τη δικογραφία στη ΓΑΔΑ, δεν μου επιτρέπεται να έχω στυλό και γυαλιά», φέρεται να υποστήριξε στον ανακριτή

Νέο «ραντεβού» με τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ευτ. Νικόπουλο θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη ο Χριστόδουλους Ξηρός, ο οποίος (και) σήμερα οδηγήθηκε στο Εφετείο της Αθήνας προκειμένου να απολογηθεί συμπληρωματικά για την απόδρασή του από τον Κορυδαλλό και το σχέδιο «Γοργοπόταμος». Πλήν όμως ο «Μανώλης» της «17 Νοέμβρη» ζήτησε και έλαβε από τον  ανακριτή νέα προθεσμία, τη δεύτερη κατά σειρά, προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσει την απολογία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  Χρ. Ξηρός ζήτησε περισσότερο χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας, υποστηρίζοντας πως  δεν έχει λάβει γνώση όλων των στοιχείων και των καταθέσεων που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Ακόμη, φέρεται να ανέφερε πως δεν μπορεί να ενημερωθεί και να μελετήσει τη δικογραφία καθώς αυτή είναι σε ηλεκτρονική μορφή και στη ΓΑΔΑ, όπου κρατείται, δεν του επιτρέπουν να έχει υπολογιστή , τα γυαλιά του αλλά ούτε και στυλό προκειμένου να κρατήσει σημειώσεις!

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η πλευρά του κατηγορουμένου, ο ίδιος δεν είναι σε θέση και να αντικρούσει τα όσα οι αρχές του καταλογίζουν. Πάντως, πρόθεση του Χριστόδουλου  Ξηρού, όπως έχει γίνει γνωστό από τους συνηγόρους τους είναι να περιοριστεί σε μια πολιτική δήλωση ενώπιον του ανακριτή και να μην απαντήσει σε ερωτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρ. Ξηρός κρατείται στις φυλακές Αγιάς στη Κρήτη.



Πηγή 


Π. Λαφαζάνης μήνυμα στον Τσίπρα: Η συμφωνία θα προκύψει μόνο αν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας


Όπως δήλωσε στη Βουλή «μόνο μια τέτοια συμφωνία θα αποδεχθούμε»

Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται στην καθοριστική φάση της και εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (το Σαββατοκύριακο), ο Π. Λαφαζάνης επέλεξε να στείλει από του βήματος της Βουλής μια «προειδοποίηση»: ότι «η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει μόνο στον βαθμό που θα είναι είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας». «Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχθεί η κυβέρνηση και όχι μια συμφωνία που θα βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο το πρόγραμμά μας», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προσθέτοντας μάλιστα ότι «όλες οι προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα τηρηθούν απολύτως».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό που του απηύθυνε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης αποκαλώντας τον «εκπρόσωπο μιας πτέρυγας που θεωρείται πιο αριστερή», ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι δεν εκπροσωπεί καμιά πτέρυγα αλλά συλλογικά την κυβέρνηση. Απαντώντας εξάλλου στον βουλευτή του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδο για θέματα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση «δεν θα τεμαχίσει και δεν θα ξεπουλήσει την ΔΕΗ ούτε θα παραδώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιωτικά συμφέροντα». «Θα στηρίξουμε τον δημόσιο τομέα της ενέργειας ως μοχλό για μια θετική διέξοδο από την κρίση», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Μάλιστα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα είναι όμηρος των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την ενέργεια», που εκφράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Δεν τα δεχόμαστε δεν θα τα εφαρμόσουμε και αυτό δεν είναι ασύμβατο με την παρουσία μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως όσον αφορά το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενέργεια είπε πως «ό,τι αυστηρά επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις θα το εφαρμόσουμε», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένα φύλλο συκής» και να καλύπτονται πίσω από την ΡΑΕ επιλογές που είναι κατά των λαϊκών συμφερόντων. Στο πνεύμα αυτό χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την απόφαση της ΡΑΕ να αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος, κάτι που η κυβέρνηση ακύρωσε. Και δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι σε κάθε κίνηση και πρωτοβουλία που επιβαρύνει τα τιμολόγια και μάλιστα σε μια περίοδο τέτοιας οικονομικής δυσπραγίας». Έκανε εξάλλου γνωστό ότι εντός των ημερών θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και ενός μέλους της ΡΑΕ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «δεν αμφισβήτησα ποτέ την ύπαρξη και λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής». «Είπα όμως ότι πρέπει να έχει θεσμοθετημένες λειτουργίες αλλά όχι υπεραρμοδιότητες που ξεπερνούν ακόμα και το θεσμικό κοινοτικό πλαίσιο αλλά και σε συμβατότητα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον», τόνισε.

Ο κ. Λαφαζάνης δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον κ. Λοβέρδο ο οποίος τον κατηγόρησε για βερμπαλισμό και ότι αντιστρατεύεται τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενέργεια αλλά και για ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ. Ενώ επικαλέστηκε σχετικά την επιστολή της αρμοδίας κοινοτικής επιτρόπου κατηγορώντας τον κ. Λαφαζάνη ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν θέτει κάποιο θέμα η Κομισιόν όσον αφορά την συμβατότητα με τις ενωσιακές πολιτικές ενέργειας.

«Να είστε προσεκτικός και ευγενικός. Σας επιστρέφω τα ψέματα», του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης καταλογίζοντάς του μάλιστα ότι είναι «βασιλικότερος του βασιλέως». «Μπορεί να κάνει δηλώσεις η επίτροπος. Από αυτές θα κρίνετε την πολιτική και την πορεία της κυβέρνησης;», είπε. Και διερωτήθηκε αν «είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή, η πώληση της μικρή ΔΕΗ». «Ποιος ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλλει την πώληση του ΑΔΜΗΕ;», πρόσθεσε, για να δηλώσει, πάντως, ότι «είναι ευπρόσδεκτες οι ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τεμαχίσουμε, θα ξεπουλήσουμε τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις». «Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε, τελεία και παύλα», κατέληξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.


Πηγή : tovima.gr


Επιμένει ο Καμμένος στο αίτημα για "παραχώρηση" F-15 από τις ΗΠΑ



Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επιμένει στο αίτημά του για την “παραχώρηση” αεροσκαφών F-15 από την αμερικανική αεροπορία. Παρά τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό που έχει εκφραστεί από συνεργάτες του ο ΥΕΘΑ επιμένει στην άποψη ότι τα F-15, μπορούν να καλύψουν με άνεση τον αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πάνος Καμμένος είναι ουσιαστικά υπέρ της “ανάστασης” του ενιαίου αμυντικού δόγματος ή κάποιας παραλλαγής του.

Βέβαια αυτό έχει να κάνει με το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε η “είσοδος” του F-15 στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο . Όμως υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων και προβλημάτων. Και όλα έχουν να κάνουν με την συντήρηση και υποστήριξη ενός αεροσκάφους που δεν είναι καθόλου φθηνό στη χρήση του.

Ο ΥΕΘΑ πάντως επανέλαβε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον την άποψή του υπέρ του F-15.

Όπως είχε γράψει το Onalert.gr το συγκεκριμένο αεροσκάφος -που πλέον θεωρείται παλιό αλλά πάντα αξιόπιστο- ήταν το “φαβορί” για να εξοπλίσει την ελληνική ΠΑ επί κυβέρνησης Σημίτη το 1999. Μέχρι την τελευταία στιγμή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ το F-15 ήταν “σίγουρο” για αγορά. Ο θρύλος λέει ότι υπήρξε τουρκική παρέμβαση στην Ουάσινγκτον από τον τότε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Τσαβίκ Μπιρ ,ο οποίος φέρεται να απείλησε με κρίση στο Αιγαίο! Αυτό γιατί το συγκεκριμένο αεροσκάφος την εποχή εκείνη άλλαζε ισορροπίες και κυρίως “έδενε” αεροπορικά τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας -Κύπρου.

Ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν τουρκικές απειλές ή όχι η κυβέρνηση Σημίτη τότε αποφάσισε την τελευταία στιγμή την αγορά 60 F-16 αφήνοντας στην άκρη το F-15. Πολύ σύντομα άφησε στην άκρη και τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου.

Σήμερα η εισαγωγή ενός ακόμη νέου τύπου αεροσκάφους στην ΠΑ δεν θα λύσει προβλήματα.


Πηγή : onalert.gr


Νέο χαράτσι από την εφορία παρά τις εξαγγελίες για φοροελάφρυσνη απο τον Τσίπρα



Μια μικρή ... λεπτομέρεια που έχει ξεχαστεί να διευκρινιστεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ουσιαστικά αποτελεί το νέο κρυφό χαράτσι που μπορεί να εκτινάξει το φόρο στα ύψη για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ο συνδυασμός ελαχίστων εισοδημάτων όπως από καταθέσεις ή ενοίκια με την κατοχή ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού μπορεί να πολλαπλασιάσει τον φόρο για τους φορολογούμενους.

Τι έχει συμβεί; Στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην ενεργοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου τα τεκμήρια όταν κάποιος έχει εισοδήματα από καταθέσεις ή από ενοίκια και έτσι προκύπτει χαράτσι που επιβαρύνει τους πολίτες για εισοδήματα τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν και μάλιστα μπορεί να προκύψει φόρος ακόμη και διπλάσιος από το πραγματικό εισόδημα.

Πως γίνεται αυτό;

Ας υποθέσουμε πως κάποιος έχει εισπράξει μόλις 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων. Επιπλέον ο ίδιος άνθρωπος έχει και ένα εισόδημα 1.200 από την ενοικίαση ενός ακινήτου.
Και τα δύο εισοδήματα ούτως ή άλλως φορολογούνται, οι μεν τόκοι καταθέσεων με 15% το δε ενοίκιο με 11% αυτοτελώς.

Το εισόδημα δηλαδή που είναι επί της ουσίας 1.201 ευρώ ήδη φορολογηθεί.

Δεν σταματούν όμως εδώ οι φόροι. Χωρίς την ειδική εξαίρεση στην νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ενεργοποιούνται τα τεκμήρια και έτσι για τον ίδιο άνθρωπο προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα για το ΙΧ και το σπίτι 7.000 ευρώ.

Ο άνθρωπος αυτός δηλαδή έχοντας δηλώσει εισόδημα 1.201 ευρώ θα πρέπει να φορολογηθεί για τη διαφορά ως τα 7.000 ευρώ.

Θα πρέπει να πληρώσει δηλαδή φόρο 26% και προκαταβολή φόρου 55%.

Σε ευρώ τα παραπάνω ποσοστά μεταφράζονται σε 2.337 ευρώ φόρο, δηλαδή ποσό σχεδόν διπλάσιο από το εισόδημα που έχει από τις καταθέσεις και το ενοίκιο, από το πραγματικό εισόδημα που είχε δηλαδή!



Πηγή : newsit.gr


Βίντεο: Ποδηλάτης χτύπησε και έσερνε 3χρονη για 3,5 μέτρα




Τρομοκρατημένοι οι γονείς της 3χρονης Lucie Wilding που είδαν με τα μάτια τους ποδηλάτη να την παρασύρει για 3,5 μέτρα, καθώς πιάστηκε στα πεντάλ του.
Η 3χρονη ακολούθησε τη μητέρα της στο αυτοκίνητο έξω από την πόρτα του σπιτιού τους και εκείνη τη στιγμή πέρασε ένας ποδηλάτης που την παρέσυρε.

Ενώ το κοριτσάκι ήταν μέσα στα αίματα, ο ποδηλάτης έφυγε από το σημείο, με τη μητέρα της αρχικά να πιστεύει ότι ήταν νεκρή.

"Έτρεχε αίμα από παντού και ούρλιαζε. Έπρεπε να ελέγξω ότι είχε τα χέρια και τα πόδια της", σημείωσε η 26χρονη μητέρα της Lauren Howarth.

Ο πατέρας της Mat ήταν ο πρώτος που έτρεξε στην κορούλα του για να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο Blackpool Victoria Hospital A&E.


Ως εκ θαύματος δεν υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς εκτός από αμυχές που είχε στο πρόσωπο, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια της.

Οι γονείς της είναι σοκαρισμένοι με το γεγονός πως ο ποδηλάτης δεν έμεινε να δει πόσο άσχημα είχε τραυματίσει την ανήλικη, ενώ, όπως αναφέρουν, άρχισε να τους βρίζει μέχρι να ανέβει στο ποδήλατο και να φύγει.

"Ήταν με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και περίμενε ότι θα πει "λυπάμαι, είναι καλά;" ή κάτι αντίστοιχο.

Μόλις σηκώθηκε, άρχισε να μας βρίζει σαν να ήταν λάθος της Lucie που την είχε χτυπήσει και μετά έφυγε.

Ξέρω ότι θα ήταν σοκ και για εκείνον αλλά θα ήταν όμορφο από μέρους του να αφήσει ένα σημείωμα για να ρωτήσει πώς είναι. Θα μπορούσε να έχει πεθάνει", σημείωσε η μητέρα της.

Η Lucie αναρρώνει στο σπίτι, αλλά πλέον τρομοκρατείται στη θέα των ποδηλάτων. "Είναι πολύ νευρική με τα ποδήλατα και αναγκαστήκαμε να της πούμε πως ο πατέρας της ξεφορτώθηκε το ποδήλατό του για να νιώσει καλύτερα".


Πηγή: Mirror


newsit.gr


ΝΔ: Ζητά σύγκληση Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής



Ανησυχία για τις πρώτες ενδείξεις από την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική

Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ζήτησαν ο συντονιστής και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Τασούλας και Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τα δυο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους με βάση τις πρώτες ενδείξεις που έχουν από την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική αυτό το τετράμηνο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τασούλας είπε ότι αντί να αντιλαμβανόμαστε τις υπάρχουσες συμμαχίες ως κύριο μηχανισμό αξιοποίησης των επιχειρημάτων για έξοδο από την κρίση, ανοίξαμε τη βεντάλια με υπεραισιόδοξο τρόπο, επιφανειακό και επιπόλαιο και έκανε λόγο για σκορποχώρι επιδιώξεων.

«Στην πραγματικότητα φέραμε σε αμηχανία ή σε θέση απόστασης τους φίλους μας και δεν προβλέπεται να δημιουργήσουμε νέους φίλους με αυτή τη μέθοδο», πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

«Ενώ μέσα δεν πάμε καλά, δεν πάμε καλά ούτε έξω», είπε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για κατάρρευση της διεθνούς εικόνας της χώρας η διεθνή θέση της οποίας, είπε, επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι η οικονομία είναι νεκρωμένη.

«Η απαξιωτική περιπέτεια του υπουργού άμυνας στις ΗΠΑ μας λυπεί βαθύτατα. Πρώτη φορά υπουργός άμυνας των ΗΠΑ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ακυρώνει συνάντηση με ομόλογό του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Είναι λυπηρό γεγονός στο οποίο προστίθεται η πρωτοφανής και τραγελαφική ιστορία για λάθροκαταγραφή των εργασιών του eurogroup από τον έλληνα υπουργό οικονομικών με αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος κάνοντας λόγο για συμπτώματα «ξέφρενης καθοδικής πορείας» .

Ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά από θέματα όπως το κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ , των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , το άνοιγμα της Ελλάδας προς τη Ρωσία, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε αστρονομική την απόσταση που κάλυψε η κυβέρνηση από την αμφισβήτηση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή μας σε αυτή μέχρι τη δήλωση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο, είπε ότι είναι θετικό ότι ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι μετριοπαθής αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια γιατί κι άλλες φορές στο παρελθόν υπήρξε αντίστοιχη εικόνα που δεν επαληθεύτηκε από πράξεις, σημείωσε ότι δεν δείχνει την αναμενόμενη συμμαχική αλληλεγγύη το γεγονός ότι απειλούμε τους εταίρους με σπρώξιμο τζιχαντιστών στις περιοχές τους, ούτε η απόφαση που σχετίζεται με την τρομοκρατία και τον Σάββα Ξηρό βοήθησε τι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ειδικά για το άνοιγμα προς τη Μόσχα είπε ότι ο τρόπος που έγινε άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν άνοιγμα για αντιπερισπασμό, για έναν τακτικό χειρισμό που εντάσσεται στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. «Λάθος μήνυμα. Δεν επρόκειτο ποτέ η Μόσχα να το ακολουθήσει. Δημιούργησε εσφαλμένη εντύπωση και στους εταίρους και στη Ρωσία. Δεν ενοχοποιούμε τα ανοίγματα. Είμαστε κυβέρνηση που τα υποστήριξε», επισήμανε.
«Η αγωνία να δείξεις ότι υπάρχει και άλλη λύση στο λαό και τους εταίρους, αν δεν επαληθευτεί ως λύση σε επαναφέρει στην αρχική δυνατότητα λύσης, πολύ πιο αδύνατο με την ουρά στα σκέλια», είπε επ' αυτού ο κ. Τασούλας.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης τέτοιες θεματικές ενημερώσεις, από τους αρμόδιους συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνονται κάθε εβδομάδα από εδώ και στο εξής.



Πηγή


Είναι θέμα χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπαστεί


Στην ελληνική διαπραγμάτευση και τις πολιτικές εξελίξεις εστιάζει σε άρθρο στο προσωπικό του blog Πολ Μέισον.

Ο Μέισον αναφέρεται στη διαπίστωση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βρει τα 11 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει μεταξύ Ιουνίου και τέλους Αυγούστου. Η ελληνική κυβέρνηση -σημειώνει ο Μέισον- «ξεμένει» από ρευστό.

Όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Τετάρτης στο Channel 4, αν βρισκόταν αντιμέτωπος με την επιλογή να πληρώσει 350 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ (στις 5 Ιουνίου) ή να πληρώσει συντάξεις και μισθούς, θα επέλεγε το δεύτερο.

Ωστόσο, αναφέρει ο Μέισον, εκείνοι από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κάποτε αισιόδοξοι για την εξεύρεση συμβιβασμού με τους δανειστές, είναι πλέον ανήσυχοι.

Σύμφωνα με το γνωστό δημοσιογράφο, ένα σενάριο της ευρωζώνης περιλαμβάνει την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξή του από το κεντρώο Ποτάμι. Στη συνέχεια γίνεται μια ελάφρυνση του χρέους, με τους όρους των δανειστών, και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει για να ολοκληρώσει την μεταμόρφωση του σε κεντρο-αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που ξεφεύγουν από αυτό το σενάριο.

Όπως αναφέρει ο Μέισον, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σπουδαγμένη στη Σορβόνη, πρόεδρος της Βουλής έχει κινήσει νομικές διαδικασίες μπορεί να δώσουν το πλεονέκτημα στην ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, όπως η επιτροπή για το δημόσιο χρέος και η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.



Πηγή


Απόλυτη κυριαρχία των τζιχαντιστών στην Παλμύρα



Το μισό του συριακού εδάφους ελέγχει πλέον το «Ισλαμικό Κράτος», ύστερα από την πτώση της ιστορικής πόλης Παλμύρας με τις παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες στα χέρια των ισλαμιστών. Αυτό εκτιμούσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν το καινούργιο τους προγεφύρωμα στην προσπάθειά τους να επεκταθούν προς το δυτικό τμήμα της χώρας, όπου συγκεντρώνεται το σύνολο σχεδόν των μεγάλων πόλεων και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του συριακού πληθυσμού.

Σε ανακοίνωσή του μέσω Διαδικτύου, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε χθες ότι ελέγχει πλέον εξ ολοκλήρου την Παλμύρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βάσης, έχοντας εκδιώξει και τα τελευταία εναπομείναντα κυβερνητικά στρατεύματα από την πόλη. Η δεύτερη στρατηγική επιτυχία των τζιχαντιστών μέσα σε πέντε ημέρες –είχε προηγηθεί η κατάληψη της πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ, στο γειτονικό Ιράκ– προκαλεί ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, καθώς διαμηνύει ότι η στρατηγική του υπό αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού για την αναχαίτιση του ISIS μόνο μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών αποδεικνύεται ατελέσφορη.

Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη που θα έχουν οι αρχαιότητες της Παλμύρας, που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή και την ελληνιστική εποχή. Θιασώτες της πιο σκοταδιστικής ανάγνωσης του Κορανίου, οι τζιχαντιστές διεξάγουν, εδώ και μήνες, εκστρατεία «πολιτιστικής κάθαρσης» εναντίον των μη ισλαμικών μνημείων, με αποκορύφωμα τη βαρβαρική επιδρομή τους στο μουσείο της Μοσούλης και την ισοπέδωση, με μπουλντόζες, μιας αρχαίας πόλης των Ασσυρίων. «Αυτό που βλέπουμε είναι η πτώση του πολιτισμού. Η ανθρώπινη πολιτισμένη κοινωνία έχασε τη μάχη εναντίον της βαρβαρότητας», δήλωσε ο γενικός έφορος αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Απντουλκαρίμ, καυτηριάζοντας τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας ότι παρακολούθησαν «με σταυρωμένα χέρια» την άλωση της Παλμύρας.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.E., Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη καταστροφή των αρχαίων μνημείων –όπως και περιπτώσεις ομαδικών δολοφονιών αμάχων ή αιχμαλώτων– θα θεωρηθεί από τη διεθνή κοινότητα έγκλημα πολέμου. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν επιβεβαιωθεί καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο ή στο μουσείο της Παλμύρας.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) υποβοήθησε τη μεταφορά όπλων σε ισλαμικές οργανώσεις της Συρίας που μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Aσαντ. Το ρεπορτάζ επικαλείται Τούρκο εισαγγελέα και μαρτυρικές καταθέσεις αξιωματικών της στρατοχωροφυλακής ενώπιον τουρκικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με αυτές, τμήματα πυραύλων, πυρομαχικά και οβίδες περνούσαν επί ένα χρόνο τα τουρκικά σύνορα με κατεύθυνση τη Συρία, μέσω φορτηγών που συνοδεύονταν από άνδρες της ΜΙΤ και με παραλήπτη ισλαμικές ένοπλες ομάδες. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται ότι επέτρεψε τη μεταφορά όπλων και κάνει λόγο μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια.


Πηγή : Καθημερινή


Πρόταση για «κούρεμα» 10% σε όλα τα νέα εφάπαξ


Περικοπές σε όλα τα νέα εφάπαξ έως 10% προβλέπει το νέο σύστημα υπολογισμού του βοηθήματος που επεξεργάστηκε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αναμένεται, αν πάρει και την έγκριση των θεσμών, να αντικαταστήσει το μαθηματικό τύπο που ψηφίστηκε το 2012 και στην περίπτωση εφαρμογής του το εφάπαξ θα κοβόταν κατά 35%.

Το νέο σύστημα αφορά πάνω από 60.000 ασφαλισμένους από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει για σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ.
Το πόρισμα παραδόθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά, και αναμένεται η τελική απόφαση εντός των επόμενων ημερών. Η βάση υπολογισμού του βοηθήματος είναι η έντοκη απόδοση των εισφορών που έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος στη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
 Για το σκοπό αυτό εξετάστηκε ένα σενάριο με απόδοση των εισφορών 8,32% και ένα δεύτερο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, με έντοκη επιστροφή εισφορών 4% που είναι η απόδοση που βγάζει το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο αναμένεται να καταλήξει στο δεύτερο σενάριο, οριοθετώντας όμως τις μειώσεις μέχρι το 10%. Με τον τρόπο αυτόν αν ένας ασφαλισμένος έχει μείωση 20%, θα ενεργοποιείται η ρήτρα περιορισμού των περικοπών ώστε η μείωση να μην ξεπερνά το 10%.
Με την παραδοχή αυτή η επιτροπή έφτιαξε για όλα τα Ταμεία, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ιδιωτικού τομέα, νέους πίνακες με τα ποσά του εφάπαξ που αντιστοιχούν στις εισφορές τους και πάνω στα ποσά αυτά υπολόγισε την ετήσια απόδοση με 4% και 8,32%.

Για παράδειγμα:

* Στο Δημόσιο, ο μέσος όρος των εισφορών για το εφάπαξ είναι στις 17.000 ευρώ.

* Το μέσο ποσό του εφάπαξ, σύμφωνα με τον παλιό τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όσους αποχώρησαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, είναι 29.140 ευρώ.

* Με το νέο σύστημα, δηλαδή την έντοκη επιστροφή των εισφορών για όσους αποχώρησαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, με τη ρήτρα-φρένο στις περικοπές, το μέσο εφάπαξ πέφτει στις 26.818 ευρώ. Η μείωση δηλαδή περιορίζεται στο 8% ή στα 2.322 ευρώ, σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε η επιτροπή του υπουργείου.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Δεσμεύτηκαν να συνδράμουν για επίτευξη συμφωνίας Μέρκελ - Ολάντ


Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.
Ο πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε και τους όρους της συμφωνίας για την επόμενη μέρα. Υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, ενώ, όπως επισήμαναν οι κυβερνητικές πηγές, το «αγκάθι» που παραμένει είναι ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία και από τους τρεις θεσμούς για να υπάρξει συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι «είμαστε κοντά για συμφωνία όσο και πριν από την αποψινή συνάντηση και πως ενδεχομένως πιο κοντά μετά τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα, επισήμαναν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται».
«Οι συνομιλίες στη Ρίγα ήταν εποικοδομητικές, οι πιστωτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες, ενώ οι τρεις ηγέτες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή», δήλωσε αμέως μετά το τέλος της συνάντησης ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Συνομιλίες δυόμισι ωρών

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδος, στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.
Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς συμμετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου έλαβε χώρα η συνάντηση.
Σε δηλώσεις του, λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε πως ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».
Τετ α τετ Τσίπρα - Γιούνκερ την Παρασκευή
Εν τω μεταξύ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Ρίγα.
Η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 14.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και ανακοινώθηκε μέσω Twitter από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.


Πηγή : ethnos.gr