Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Eκτός εαυτού η Αννα Βαγενά στη Βουλή -Φωνάζει όρθια, την συγκρατούν για να μην επιτεθεί στον Λοβέρδο



Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες από τη Βουλή την ώρα που μιλούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την Άννα Βαγενά έξαλλη να μιλάει όρθια και συνάδελφοί της να προσπαθούν να τη συγκρατήσουν.

Η ένταση ανέβηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και την αντιπολίτευση.



Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες, κάποιος κρατούσε κάποια στιγμή τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ηθοποιό Αννα Βαγενά από τους ώμους, προφανώς για την ηρεμήσει και να τη συγκρατήσει. Μάλιστα, φέρεται να είχε έντονο διάλογο και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος της φώναξε «να σας μαζέψουν», για να του απαντήσει η Βαγενά: «Εσάς να μαζέψουν».

Η Αννα Βαγενά διαμαρτυρήθηκε προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι όταν μιλάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθονται «άκρα του τάφου σιωπή», ενώ όταν μιλάει οποιοσδήποτε άλλος κάνουν φασαρία.



Στην παρέμβασή της για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ, η Αννα Βαγενά έβγαλε ένα κασετόφωνο από την τσάντα της που είχε ακουμπήσει στο βήμα της Βουλής την ώρα που μιλούσε.



Χωρίς να τη σταματήσει ο Β” Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, έβγαλε κασετόφωνο και άρχισε να παίζει cd με δική της ηχογράφηση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάνη από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η κυρία Βαγενά αποχώρησε από το βήμα καταχειροκροτούμενη από τους λιγοστούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια αλλά και από τους υπουργούς Επικρατείας και Εσωτερικών, Νίκο Παππά και Νίκο Βούτση αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, κατέθεσε το CD στα πρακτικά της βουλής, πήρε το κασετόφωνο στην τσάντα και αποχώρησε από το βήμα της βουλής.



Πηγή:  iefimerida.gr


Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος! Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ επιβάλλονται σε φορολογούμενους για να γεμίσουν τα ταμεία



Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε μία επείγουσα εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται πρόστιμα σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους για τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Η εγκύκλιος με τίτλο: "Διαχείριση εκκρεμοτήτων φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων προηγούμενων ετών", προβλέπεται πως τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 500 για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εφοριών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την 01/01/2014 και μετά ισχύουν οι διατάξεις του ΚΦΔ (ν. 4174/2013) και συνεπώς για όσους φορολογούμενους έχουν κληθεί να προσκομίσουν παραστατικά για έλεγχο στη ΔΗΛΕΔ ή στη Δ.Ο.Υ., προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δήλωση και δεν έχουν ανταποκριθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 32, 37, 54 και 62 του πιο πάνω νόμου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει οδηγίες για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικών ετών 2014 και προηγούμενων ετών, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου επειδή δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα δικαιολογητικών που ζητήθηκαν από την Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες η ΔΗΛΕΔ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα και επομένως καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στην διάθεσή τους, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 32 του ΚΦΔ.

Η έκδοση και κοινοποίηση της πράξης πρέπει να πραγματοποιείται με βάση το άρθρο 37 του ΚΦΔ και να δίνεται προσοχή ώστε να αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός, όπως ορίζει η παραγρ. 3 του άρθ. 32 του πιο πάνω νόμου.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος χαρακτηριστικά: επιβάλλεται το πρόστιμο της περιπτ. δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 54, δηλαδή εκατό (100) ή διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση - απλοποιημένα - πλήρη). Η επιβολή, κοινοποίηση και πληρωμή των προστίμων, γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθ. 62 του ίδιου νόμου.

Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 01/01/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί.

Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως τυχόν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς όμως υπαιτιότητα του φορολογούμενου, παρακαλούμε για την άμεση εκκαθάρισή τους από τις Δ.Ο.Υ., καθώς επίσης και την έκδοση και κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου.


Πηγή : newsit.gr


Έρευνές σε ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για κυκλώματα δουλεμπόρων στους κόλπους τους


Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ φέρονται να είναι μέλη κυκλωμάτων δουλεμπόρων, οργανώνοντας μεταφορές μεταναστών, παρέχοντας «κάλυψη», εκδίδοντας άδειες σε χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, ή προσφέροντας «υπηρεσίες» παντός τύπου στους δουλεμπόρους.

Έρευνα σε βάθος, διενεργείται από την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ, για μεγάλο σύστημα διαφθοράς στους κόλπους τους, που αφορά σχέσεις στελεχών τους με κυκλώματα δουλεμπόρων, γεγονός που αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία, σε συνεργασία με την ΕΥΠ εξετάζουν σε βάθος το αποδεικτικό υλικό και σύντομα θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ανάλογη έρευνα διεξάγει για ευρύτερα θέματα οργανωμένου εγκλήματος, με εμπλεκόμενα τα ίδια πρόσωπα, η ελληνική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, που υπηρετούν σε υπηρεσίες αλλοδαπών και άλλα καίρια πόστα, φέρονται να είναι μέλη κυκλωμάτων δουλεμπόρων, οργανώνοντας μεταφορές μεταναστών, παρέχοντας «κάλυψη», εκδίδοντας άδειες σε χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, ή προσφέροντας «υπηρεσίες» παντός τύπου στους δουλεμπόρους.

Για την υπόθεση έχουν περιέλθει έγγραφα και πληροφορίες στις αρχές, από το 2013, οπότε και ξεκίνησε η έρευνα, η οποία στρέφεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και απ' ό,τι φαίνεται πλησιάζει στο τέλος της, καθώς υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται: «Να είναι βεβαία η ελληνική κοινή γνώμη ότι αν από την έρευνα της Αστυνομίας εντοπισθούν επίορκοι αστυνομικοί ή διαπλεκόμενοι υπάλληλοι, όχι μόνο θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά θα αποτελέσουν το πρώτο σημαντικό βήμα πάταξης της διαφθοράς εντός του Σώματος, και ένα καλό μάθημα του τρόπου με τον οποίο το υπουργείο θα χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις».



Πηγή: skai.gr


Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει χρόνος για δημοψήφισμα»



Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Χωρίς επιπλέον δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL Nieuws και πρόσθεσε ότι ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και η περιθωριοποίηση Βαρουφάκη μπορεί σε κάποιο βαθμό να βοηθήσει. Επισήμανε ωστόσο ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τους δύο τελευταίους μήνες ήταν πολύ μικρή.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με τους δανειστές, ο επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε ότι αυτό δεν θα ήταν και τόσο καλή ιδέα. «Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση της ΕΚΤ, είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στοιχημάτισε πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα ταμεία, θα χαλαρώσει τους κανόνες. Όμως δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».


Πηγή : kathimerini.gr


Προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου 2015


Εγκρίθηκε  η εντολή καταβολής των προνοιακών επιδομάτων διμήνου Μαρτίου-Απριλίου 2015 συνολικού ποσού  112,644 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Εσωτερικών, σε 64 δήμους και πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δήμων.

Η καταβολή θα ξεκινήσει από τους δήμους αρχές Μαΐου.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, αφορά, μεταξύ άλλων, τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Πειραιά, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, Καλλιθέας, Αχαρνών, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Αιγάλεω, Ελευσίνας, Παλλήνης, Βόλου, Ιωαννίνων, Χανίων, Καλαμάτας, Κομοτηνής, Σερρών κ.λπ.

Παράλληλα, οι δήμοι καλούνται να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο έως την Παρασκευή 19 Ιουνίου τα ποσά που απαιτούνται για τα προνοιακά επιδόματα των μηνών Μαΐου και Ιουνίου 2015 τα οποία θα καταβληθούν στις αρχές Ιουλίου




Τσίπρας, Οκτώβριος 2011: Όταν το δημοψήφισμα σήμαινε πτώχευση της χώρας


Κατακεραύνωνε από τηλεοράσεως την πρωτοβουλία που εφέρε το έτοιμος να αναλάβει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

«Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στο λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για την χώρα μας...».

Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2011 όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε από τηλεοράσεως την πρωτοβουλία που εφέρε το έτοιμος να αναλάβει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφάσιζε αν θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία εντός ευρώ με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που έπρεπε να αναλάβει η χώρα, ή αν θα αρνείτο τα μέτρα και ουσιαστικά θα επέστρεφε στη δραχμή.

Ο κ. Τσίπρας δεν δίσταζε τότε να κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι βρισκόταν και ενεργούσε υπό καθεστώς απελπισίας, να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα άμεση καταστροφή της οικονομίας και προάγγελο πτώχευσης, να κάνει λόγο για τρικ της κυβέρνησης ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία και να καταλήξει λέγοντας πως ο «πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα...».


Δείτε το σχετικό βίντεο και διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Πηγή : protothema.gr


Μητέρα δέρνει τον κουκουλοφόρο γιο της επειδή συμμετέχει σε φασαρίες!! Ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα video


Εικόνα από τις φασαρίες στην Βαλτιμόρη που δείχνει τον δρόμο για πολλές μαμάδες και μπαμπάδες που θέλουν να συνετίσουν τα παιδιά τους που φορούν κουκούλες στην χώρα μας, σπάνε, καίνε και συμμετέχουν σε κάθε είδους καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών.




Έκτακτη εισφορά στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης


Έκτακτη εισφορά, η οριστική μορφή της οποίας ακόμη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αναμένεται να περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που θα έχει έτοιμο εντός της ημέρας η κυβέρνηση προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία με τους δανειστές. Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως θα αποτυπωθούν στο πολυνομοσχέδιο, θα συζητηθούν στο Brussels Group που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).

3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).

5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.

8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα, αν δεν υπάρξει συμφωνία, άφησε στο μεταξύ στη συνέντευξή του στο Star τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει κόμμα και βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία (...) και έντιμη λύση» επισήμανε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.


Πηγή: skai.gr


Ομολόγησε ο πατέρας της 4χρονης: «Εγώ "εξαφάνισα" το παιδί μου»



Ο πατέρας της 4χρονης Άννυ εντοπίστηκε σήμερα το πρωί από τους αστυνομικούς. Πρόκειται για σεσημασμένο για ναρκωτικά άτομο με καταγωγή από τη Βουλγαρία.
Αρχικά ο άνδρας δήλωνε άγνοια για την υπόθεση. Έπεσε όμως σε αντιφάσεις και οι αστυνομικοί επέμειναν.

Τελικά ο βιολογικός πατέρας της μικρής που έχει εξαφανιστεί ομολόγησε πως εκείνος είναι υπεύθυνος για την εξαφάνισή της.

Μετά από τουλάχιστον τέσσερις ώρες ανακρίσεων ο άνδρας “έσπασε”. Είπε στους αστυνομικούς ότι τον τελευταίο καιρό η πρώην σύντροφός του, η μητέρα της μικρής δηλαδή, είχε σχέσεις με κάποιον ηλικιωμένο άνδρα από τη Γερμανία ο οποίος μάλιστα της έστελνε χρήματα.

«Φοβήθηκα ότι θα πάρει το παιδί και θα φύγει μακρυά μου στη Γερμανία», είπε στους αστυνομικούς.
Συμπλήρωσε πως σε εκείνον είχε εμπιστευτεί η μητέρα της το μικρό κορίτσι όταν χρειάστηκε να πάει στη Σόφια, δεν έχει αποκαλύψει ακόμη ωστόσο που βρίσκεται το παιδί.



Πηγή 


Αύξηση 1,4% στο εισόδημα των νοικοκυριών το δ΄ τρίμηνο 2014


Αύξηση 1,4% κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 σε ετήσια βάση το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ανήλθε στα 30,5 δισ. ευρώ, έναντι 30,1 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδημάτων των νοικοκυριών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κοινωνικών παροχών που εισέπραξαν τα νοικοκυριά. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που τα εξυπηρετούν- που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα- ήταν -7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με -8,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 12,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 1,284 δισ. ευρώ σε 1,119 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 8,2% σε σύγκριση με 9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ανέρχονταν σε 3,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 που ήταν 1 δισ. ευρώ.



Newsroom ΔΟΛ


«Πόλεμος» στη Βουλή για τη συνέντευξη Τσίπρα και τον... μερκελισμό


«Οποιαδήποτε συμφωνία καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε συμφωνία η οποία θα βγάλει την ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας θα κάνει μάλλον εσάς παρένθεση ιστορική» είναι η απάντηση που έδωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς όταν, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, οι κ.κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης σχολίασαν τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκτιμώντας ότι εντάχθηκε στους μερκελιστές.

«Το κόμμα σας έχει μια συνεπή στρατηγική. Περιμένει τη χώρα να πέσει στα βράχια για να δικαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και απαντώντας στον κ. Βορίδη πρόσθεσε: «Μας είπε ο κ. Βορίδης ότι η κυβέρνησή μας μετεξελίσσεται προς τον μερκελισμό. Μερκελισμός κύριε Βορίδη είναι να λες "ουδείς αναμάρτητος". Όχι να πηγαίνεις ενώπιον της Καγκελαρίου και να λες για κατοχικό δάνειο, Siemens και λάθος πολιτική. Αυτό είναι συνέπεια και προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και προς τη λαϊκή εντολή. Αυτό εσείς δεν το κάνετε. Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι τα συμφέροντα της χώρας ταυτίζονται με τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό είναι μια λογική που την έχουμε δει και γραπτώς, υποθέτει ότι αυτό είναι ένα project σε δοκιμασία και θα πρέπει η Ελλάδα να προσδεθεί στο ισχυρότερο άρμα για να αποκτήσει τα περισσότερα οφέλη. Μάλιστα. Δοκιμάστηκε αυτή η πολιτική και αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό. Δεν είναι πειστικό αυτό το αφήγημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όσες δυνατότητες διαπραγμάτευσης έχει η χώρα».

Αλλά και όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε τον λόγο για να συμφωνήσει με τον συνάδελφό του ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεταστροφή στον μερκελισμό αν και προεκλογικά ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν έχει λόγο να ζητήσει συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Αυτό που είχε πει προεκλογικά ο πρωθυπουργός είναι ότι, ναι η κ. Μέρκελ είναι μια από τους 28 ηγέτες. Σας θυμίζω λοιπόν ότι πριν τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είχε δει και άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι, σε αντίθεση με αυτά που εσείς προφητεύατε, συμφωνούσαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Έχουμε βέβαια εδώ εσάς να έρχεστε και να αναπαράγετε τα γερμανικά μέσα που αναπαράγουν τις διαρροές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα! και αυτό εδώ να θεωρείται θέσφατο! Να το περάσουμε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως! Αυτά είναι τα αξιόπιστα! Μας λένε οι εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων από πού ενημερώνονται. Από Μέσα που επιλέγουν τις θέσεις ελληνικής κυβέρνησης να τις αποκρύπτουν και να αναπαράγουν τις θέσεις αυτών που έχουν κάθε πολιτικό συμφέρον. Και εδώ πρέπει να πω ότι σας αντιλαμβάνομαι ειλικρινώς. Διότι οποιαδήποτε συμφωνία καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα βγάλει την ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο της λιτότητας θα κάνει μάλλον εσάς παρένθεση ιστορική».

Είχε προηγηθεί ο κ. Βορίδης ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας είχε δηλώσει: «Μας αποδίδατε τον χαρακτηρισμό μερκελιστές. Υποθέτω ότι διευρύνθηκε από χθες αυτό το συγκεκριμένο ρεύμα. Διότι μετά τη χθεσινή συνέντευξη του κ. πρωθυπουργού προφανώς αντελήφθη τις χάρες της Καγκελαρίου, τη σαφή πολιτική της κατεύθυνση, τον αγώνα που δίνει και όλα αυτά. Οι ύβρεις, η κριτική και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί ανήκουν σε ένα παρελθόν που δεν είχαν γνωριστεί τόσο καλά. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί».
Στην παρέμβασή του ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Προεκλογικά στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον Σκάι, στην ερώτηση του κ. Τσίμα αν θα συναντήσει την κ. Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας με προφανή αυταρέσκεια και άγνοια είπε "και ποια είναι η κ. Μέρκελ; Η κ. Μέρκελ είναι μια από τις 19 ηγέτες της ευρωζώνης. Εμείς θα μιλάμε θεσμικά μόνο στα θεσμικά όργανα". Αφότου λοιπόν ο κ. Τσίπρας προεκλογικά μας έλεγε και ποια είναι η κ. Μέρκελ, και στο Βερολίνο πήγε ενώ όταν είχε έρθει εδώ η κ. Μέρκελ φωνάζατε απέξω go back κυρία Μέρκελ. Ο εταίρος, ο κ. Καμμένος, έκανε πορείες στο Ψυχικό στη Γερμανική πρεσβεία με τον κ. Τέρενς Κουίκ. Τώρα καλέσατε την κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Και τηλέφωνο την παίρνει, και στις Βρυξέλλες τη βλέπει και το κυριότερο, μαθαίνουμε από τις γερμανικές εφημερίδες, κ. Παππά, ότι την παίρνει και παρακαλάει να πάρει λεφτά.

Ποιος την παίρνει και παρακαλάει να πάρει λεφτά; Ο ίδιος που έλεγε προεκλογικά δεν θέλουμε τα λεφτά της Ευρώπης και δεν θέλουμε τη δόση. 'Αρα λοιπόν, κ. Παππά ζητείστε ένα συγνώμη για όλες τις ανοησίες που λέγατε προεκλογικά. Πήγατε γύρω από την Μέρκελ. Κι εσείς στον μερκελισμό. 'Αρα μην μας δουλεύετε».


Πηγή : imerisia.gr


Κάτοικοι Αμπελοκήπων μετά τη μετακόμιση Βαρουφάκη: «Ευτυχώς που ήρθε ο Γιάνης να μας σώσει»



Ο υπ. Οικονομικών μετακόμισε στους ταπεινούς Αμπελόκηπους - Πώς αντιμετώπισαν οι κάτοικοι την άφιξη του διάσημου ζεύγους στη γειτονιά τους

Το νέο διαμέρισμα του ζεύγους Βαρουφάκη βρίσκεται στον 4ο όροφο μιας πολυκατοικίας σε κομβικό σημείο των Αμπελοκήπων καθώς συνορεύει με το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωκλινική, το μαιευτήριο Έλενα, το υπουργείο Τουρισμού ενώ λίγο πιο κάτω είναι και το κτίριο της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

Πρόκειται για δυο ενωμένα διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 180 τ.μ και μεγάλη ενιαία βεράντα. Σύμφωνα με πληροφορίες νοικιάστηκε μέσω μεσιτικού γραφείου έναντι 800 ευρώ το μήνα και σημαντικό ρόλο στην επιλογή του διαμερίσματος είναι το γεγονός ότι στο ισόγειό του λειτουργεί ανεξάρτητο ιδιωτικό πάρκινγκ.

Μια σημαντική λεπτομέρεια για το ζεύγος Βαρουφάκη καθότι από δω και στο εξής οι δυο μοτοσικλέτες τους όπως και το Ι.Χ της κυρίας Στράτου δεν θα σταθμεύονται εκτεθειμένα στο δρόμο όπως συνέβαινε στην προηγούμενη γειτονιά τους όπου η εύρεση θέσης στάθμευσης ισοδυναμεί με τους έξι τυχερούς αριθμούς του Τζόκερ. Η άφιξη Βαρουφάκη στους Αμπελόκηπους ξάφνιασε τους νέους γείτονες αλλά και τους πρώην ενοίκους του διαμερίσματος που τώρα μένει ο υπουργός.



Η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη, πρώην ένοικος του διαμερίσματος διερωτάται πώς είναι δυνατό το ζευγάρι να αφήσει το νεοκλασικό με τη θέα στην Ακρόπολη για ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία.

Οι γείτονές του πάντως χαίρονται με την άφιξη του υπουργού για τον εξής σημαντικό λόγο: ο κ. Βαρουφάκης συνοδεύεται και από άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, οι οποίοι θα φρουρούν το σπίτι σε 24ωρη βάση και οι κάτοικοι εκτιμούν ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα να μειωθούν οι διαρρήξεις.

Το πρωινό της περασμένης Τετάρτης διαπιστώσαμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι η νέα ατραξιόν σε αυτή την γειτονιά των Αμπελοκήπων. Κατά την έξοδό του από την είσοδο της πολυκατοικίας με προορισμό το Ελευθέριος Βενιζέλος και από κει στη Ρίγα της Λετονίας για το Eurogroup οι γείτονες του υπουργού... κρέμονταν από τα μπαλκόνια για να τον ξεπροβοδίσουν.



Πηγή : protothema.gr



Προς παράταση ενός μήνα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με διαγραφή προσαυξήσεων



Βέβαιη και η παράταση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία

Παράταση στη δεύτερη φάση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές προς την Εφορία ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός κ. Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή. Η παράταση θα δοθεί για ένα μήνα ανταποκρινόμενη στο αίτημα που υπάρχει να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους φορολογούμενους να κάνουν χρήση του μέτρου και να επωφεληθούν από το διπλό όφελος που συνεπάγεται η πληρωμή προσαυξήσεων, προστίμων και κεφαλαιοποιημένων φόρων η οποία επιφέρει και ισόποση μείωση του αρχικού χρέους.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την διαγραφή προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών, ισόποση με το ποσό που καταβάλουν για την εξόφληση της αρχικής οφειλής έκλεισε χθες Δευτέρα 27 Απριλίου.

Η προσέλευση των φορολογουμένων ήταν ικανοποιητική, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο αριθμός των οφειλετών που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ξεπέρασε τις 165.000.

Βέβαιη θεωρείται και η παράταση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος.


Πηγή : tovima.gr


Συμμετοχές - έκπληξη στο Μνημόσυνο του Καραμανλή



Mετατροπή της εκδήλωσης σε συγκέντρωση αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά;

Πολλά και περίεργα ακούγονται τις τελευταίες ώρες για το ποιοι θα ανέβουν αύριο το πρωί στον λόφο της Φιλοθέης για να παραστούν στο ετήσιο μνημόσυνο για τα 17 χρόνια από την εκδημία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πληροφορίες από την κεντροδεξιά πολυκατοικία αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παραστούν- πέραν του Αλέξη Τσίπρα - είναι ο Πάνος Καμμένος , ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Νίκος Νικολόπουλος και αρκετοί ακόμη πρώην παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας που αποχώρησαν από την παράταξη τα τελευταία χρόνια διαφωνώντας έντονα με τις επιλογές της ηγεσίας.

Πάντως μπροστά στο ενδεχόμενο μετατροπής της εκδήλωσης σε συγκέντρωση αμφισβήτησης - αποδόμησης του Αντώνη Σαμαρά οι ιθύνοντες επικοινωνούν με διάφορους … ενοίκους της … πολυκατοικίας συστήνοντας ψυχραιμία και σεβασμό στη μνήμη του Εθνάρχη.

Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα συναντηθούν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή σε μια περίοδο μάλιστα που το κλίμα εντός της ΝΔ παραμένει τεταμένο. Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί έχουν να τα πουν από κοντά από την Κυριακή της Τυρινής, μια μέρα πριν δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να παραβρεθεί στο μνημόσυνο και εκεί οφείλεται και η αλλαγή της ημέρας αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί να τελεστεί την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ, τηλεφώνησε και ζήτησε την αλλαγή ημερομηνίας αφού την Τετάρτη θα βρίσκεται εκτός.


Πηγή 


Όσοι μαθητές στέκονται όρθιοι προσέχουν περισσότερο, λένε οι επιστήμονες


Φαίνεται πως οι μαθητές που δεν κάθονται σε θρανία, αλλά χρησιμοποιούν ένα ειδικά σχεδιασμένο γραφείο για ορθίους, προσέχουν περισσότερο στο μάθημα, σημειώνοντας έτσι καλύτερες σχολικές επιδόσεις, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, μάλιστα, εισηγείται τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών θρανίων με άλλα που θα έχουν ειδική εργονομία.

Τα ειδικά υπερυψωμένα θρανία διαθέτουν ένα απομακρυσμένο κάθισμα, για την περίπτωση που ο μαθητής θέλει να ξεκουραστεί, αλλά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να τον ενθαρρύνουν να παραμένει όρθιος για αρκετή ώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην εργονομία αναπληρωτή καθηγητή Μαρκ Μπέντεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, χώρισαν περίπου 300 μαθητές διαφόρων τάξεων του δημοτικού για ένα σχολικό έτος σε καθιστούς και όρθιους, για τις ανάγκες της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι όρθιοι μαθητές είχαν βελτιωμένη προσοχή κατά 12%, σε σχέση με τις παραδοσιακές τάξεις «καθιστών», κάτι που ισοδυναμεί με περίπου επτά λεπτά πρόσθετο χρόνο μάθησης ανά σχολική ώρα.

Η βελτίωση της προσοχής και επίδοσης των όρθιων μαθητών μετρήθηκε με διάφορες παραμέτρους, όπως το πόσο γρήγορα και πετυχημένα απαντούσαν στις ερωτήσεις, πόσο σήκωναν το χέρι τους, πόσο έδειχναν γενικότερη διάθεση συμμετοχής και πόσο λιγότερο «πετάγονταν» σε άσχετη στιγμή, παρενοχλώντας το μάθημα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, πέρα από τα εκπαιδευτικά οφέλη, τα γραφεία για ορθίους καταπολεμούν την παχυσαρκία και μετριάζουν το στρες που δέχεται η σπονδυλική στήλη στη μέση λόγω του συνεχούς καθισιού στα συμβατικά θρανία.

Επιπλέον, τα παιδιά, που συνήθως είναι υπερκινητικά, μπορούν να «ξεδώσουν» καλύτερα σε τάξεις όπου δεν είναι υποχρεωμένα να παραμένουν καθισμένα, αλλά μπορούν να σπάσουν την μονοτονία με το να σταθούν όρθια.

Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει ότι, χάρη στα γραφεία για ορθίους, οι μαθητές «καίνε» 15% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τους συμμαθητές τους που κάθονται στα παραδοσιακά θρανία, ποσοστό που αυξάνεται στο 25%, αν ένας μαθητής είναι παχύσαρκος.

Τα γραφεία για ορθίους είναι μια τάση που ήδη κερδίζει έδαφος στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο, όπου, σύμφωνα με άλλες μελέτες, φαίνεται να αυξάνει την παραγωγικότητα.


Πηγή


Νομοσχέδιο - σκούπα με μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη»


Νομοσχέδιο σκούπα το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεις που έχει προτείνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα από την περίφημη λίστα Βαρουφάκη, η νομοθέτηση των οποίων εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την επιτάχυνση των συζητήσεων με το ΔΝΤ την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «Θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η "λίστα Βαρουφάκη" στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης».

«Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.
Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Τα μέτρα του νομοσχεδίου
Το μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο -και η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι μπορούν να αποδώσουν από 4,7 δισ. ευρώ έως και 6,1 δισ. ευρώ –είναι τα εξής:
  • Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με κριτήρια πιο συμβατά με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.
  • Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
  • Η είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η επέκτασή στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
  • Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.
  • Εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά.
  • Οι πληρωμές προς ΔΕΚΟ και οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά.
  • Η παροχή «μπόνους» στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους.
  • Η εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ.
  • Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ.
  • Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.
  • Λειτουργία του περιουσιολογίου με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.
  • Υιοθέτηση μοντέλου διαχωρισμού των πληρωμών του ΦΠΑ.
  • Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο με την εισαγωγή κινήτρων για την πληρωμή φόρων η τύχη των οποίων εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις.
  • Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.


Πηγή : tovima.gr


Βόμβες Τσίπρα: Ανοιχτός σε ένα δημοψήφισμα, αλλά όχι εκλογές - Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μείνει ο ΕΝΦΙΑ και το 2015 - Ποιούς κατήγγειλε


O Aλέξης Τσίπρας  δήλωσε πως μία ενδεχόμενη ρήξη ή χρεοκοπία της Αθήνας θα είναι αποτυχία και για την Άνγκελα Μέρκελ
- Στήριξε τον Γιάννη Βαρουφάκη αποκαλώντας τον σημαντικό asset της κυβέρνησης
- Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ και τον Μάριο Ντράγκι ότι τους παραπλάνησαν
- Δήλωσε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πως είναι καλή με τη δουλειά της, αλλά πολλές φορές υπερβάλει
- Έκανε σαφές πως οι δανειστές επιμένουν στο e-mail του κ. Χαρδούβελη, με μειώσεις συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και αύξηση ΦΠΑ
- Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως ο ανασχηματισμός στα πρόσωπα της διαπραγμάτευσης είχε αποφασιστεί πριν το Εurogroup
- Για το θέμα του Σάββα Ξηρού δήλωσε πως δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις της Αθήνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου Ενικός στο Star. Στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και δεν έχει να κρύψει κάτι από τους πολίτες.


Στη συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε για πρώτη φορά ο ίδιος τη βόμβα του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως η εντολή που έχουν από τον ελληνικό λαό είναι η σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι να ματώσουν για να υπάρξει μία συμφωνία χωρίς υφεσιακά μέτρα και χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως έαν προκύψει μία συμφωνία με σκληρά μέτρα, τότε μόνο ο λαός θα πρέπει να δώσει τη λύση με δημοψήφισμα. Απέκλεισε φυσικά κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.



Δήλωσε συγκεκριμένα πως "αν βρεθώ στη δύσκολη θέση και ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ, θα αποφασίσει ο λαός αλλά όχι με εκλογές. Γιατί να πάμε σε εκλογές;". Ο κ. Τσίπρας παρά τις επίμονες ερωτήσεις δεν αποκάλυψε ποιό θα ήταν το πιθανό ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά δήλωσε πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει τελικά ανάγκη για ένα δημοψήφισμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος πως αυτή την εβδομάδα ή την άλλη εβδομάδα το αργότερο θα υπάρξει συμφωνία για ένα ελάχιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

Μάλιστα, δήλωσε πως και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει την πρόθεση να υπάρξει άμεση λύση στο ελληνικό ζήτημα, λέγοντας πως μία εξέλιξη ρήξης ή χρεοκοπίας δεν θα είναι μόνο αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά και της Μέρκελ.

Για την κα Μέρκελ σαν άνθρωπο ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η προσωπική γνωριμία μπορεί να σου αλλάξει την εικόνα που είχε κάποιος πριν. Σημείωσε πως είναι μία ανατολικογερμανίδα που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, μελετημένη και πως δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σκίσει το Μνημόνιο, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή να φύγει η χώρα από την επιτήρηση, αλλά ξεκαθάρισε η νέα κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει την εφαρμογή του e-mail Χαρδούβελη.
Η βόμβα Τσίπρα για τον ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο

Ο κ. Τσίπρας κάνοντας έναν πρόλογο για το ποιοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε πως εάν η χώρα κινηθεί τους επόμενους μήνες σε ομαλά πλαίσια και με συμφωνίες με τους δανειστές, τότε το θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και η θέσπιση αφορολόγητου θα το εξετάσει η κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι στόχοι της κυβέρνησης δεν είναι αυτοί που έχουν προβλέψει στην κυβέρνηση, τότε η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η θέσπιση του αφορολόγητου θα μετατεθούν για το 2016.

Η καταγγελία για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα λάθη είναι και ανθρώπινα ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν στα έντοκα του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδούν το χρέος μας ύψους 6 δισ.

Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση , πήραμε προφορική είπε ο κ. Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως ο επικεφαλής του Eurogroup δεσμεύτηκε προφορικά πως αυτό το λάθος με την ΕΚΤ θα λυθεί τόσο προς τον κ. Βαρουφάκη όσο και προς τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά μόλις έγινε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν λύθηκε τελικά.
Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν γλίτωσε ούτε ο Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτηρίζοντας τη στάση της κεντρικής τράπεζας ως πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη.

Καταγγελίες κατά της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία και με άλλα ισχυρά κέντρα έστησαν παγίδα στην κυβέρνηση με την δίμηνη παράταση που πήρε πριν από τις εκλογές, επιδιώκοντας ότι θα είμαστε μια παρένθεση εκτιμώντας ότι και τώρα το θέλουν ακόμη. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και αδιαφορούν αν αυτό θα έχει επιπτώσεις, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει , κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση για την στάση της και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση. Ζητώ συστράτευση για έξοδο από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός και όχι για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις.

Πλήρης στήριξη του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα: Ο Βαρουφάκης είναι σημαντικό Asset της κυβέρνησης

Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω.

Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας. Ο πρωθυπουργός απέρριψε δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει.

Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.

Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Κόκκινες γραμμές με τους δανειστές

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό 50 με 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
Τσίπρας: Δεν πρότεινα στον Κώστα Καραμανλή την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο .
Για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού

Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα , δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση , ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις


Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων  η κυβέρνηση υποχώρησε λέγοντας πως σαν κυβέρνηση δεν έχουν τέτοια αντίληψη, αλλά προχώρησαν σε αυτή την υποχώρηση, έτσι ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Όπως διευκρίνισε οι δανειστές ζητούν τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν προς την αποπληρωμή του χρέους, κάτι που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βαρέλι χωρίς πάτο.

Όπως αποκάλυψε η πρόταση της νέας κυβέρνησης προς τους δανειστές είναι ένα μέρος των χρημάτων από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Για το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς επενδύσεις, αλλά πρέπει να έρθουν επενδυτές που θα θέλουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και όχι να αντιμετωπίζουν τη χώρα σαν πλιάτσικο.
Για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έπρεπε να γίνουν. Για την πρώτη που αφορούσε στους εργαζομένους της ΕΒΖ δήλωσε πως έγινε για να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και η δεύτερη για τα ταμειακά διαθέσιμα πως ήταν αναγκαστική κίνηση για να αποφευχθεί ένα ταμειακό έλλειμμα.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως αν και η κυβέρνηση πέρασε τις συγκεκριμένες ΠΝΠ από τη Βουλή, ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να κυβερνά κατά αυτό τον τρόπο.
Για τις επισκέψεις σε Ρωσία και Ιράν

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι επισκέψεις στη Ρωσία και στο Ιράν έγιναν προοκειμένου να μπορέσει η χώρα να φτιάξει έναν κουμπαρά με επενδυτικά κεφάλαια. Σημείωσε με νόημα πως "δεν πήγαμε στη Ρωσία για να πάρουμε λεφτά. Δεν είμαι χαζός να μην ξέρω ότι η λύση θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ψάχνουμε να ξεκλειδώσουμε κάθε δυνατή πόρτα για να φέρουμε επενδύσεις" επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τη Ρωσία συγκεκριμένα δήλωσε πως η κυβέρνηση κατάφερε μία μεγάλη επιτυχία με τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου, λέγοντας πως η υλοποίησή του μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού.


Πηγή : newsit.gr


Ο Σπίρτζης απαντάει στον Τσελέντη: «Η τρομοκρατία της κοινής γνώμης δεν προσφέρει αντισεισμική θωράκιση»



«Για τρομοκρατία της κοινής γνώμης από δημοσιολογούντες περί τους σεισμούς με στόχο την απόσπαση κονδυλίων για αόριστες εκτιμήσεις σεισμικότητας»  κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

Σε σχετική δήλωσή του ο Χρίστος Σπίρτζης αναφέρει: «Στις κατασκευές εφαρμόζονται από δεκαετίες διαρκώς εξελισσόμενοι αντισεισμικοί κανονισμοί, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να έχει ικανοποιητική αντισεισμική θωράκιση.

»Τα αποτελέσματα συμπεριφοράς των κατασκευών, σε περιπτώσεις σεισμών μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικά, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση της Κεφαλονιάς. Ασφαλώς, υπάρχουν κατασκευές, που χρειάζονται παρακολούθηση και ενίσχυση της αντισεισμικής συμπεριφοράς τους και αυτό αποτελεί πρώτο μέλημα της πολιτείας και της νέας κυβέρνησης.

»Ας καταλάβουν επιτέλους ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι, από τους δημοσιολογούντες περί τους σεισμούς, ότι η τρομοκρατία της κοινής γνώμης, δεν προσφέρει αντισεισμική θωράκιση, ούτε γλιτώνει τη χώρα από τις πιθανές συνέπειες εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων.

»Στο μέτρο του δυνατού στηρίζουμε την λειτουργία όλων των εγκεκριμένων και υπεύθυνων φορέων καταγραφής και παρακολούθησης της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου, με σκοπό την έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση της πολιτείας και των πολιτών.

Ωστόσο, οι μεθοδεύσεις πίεσης και τρομοκράτησης των πολιτών για την απόσπαση κονδυλίων, ώστε να συνεχίζεται αενάως ο κύκλος της άντλησης πόρων στο όνομα της αόριστης εκτίμησης της σεισμικότητας δεν γίνονται πλέον αποδεκτές. Όλα έχουν όρια.

Ο σεισμός προφανώς δεν είναι ταξικός. Οι κατασκευές όμως είναι. Και οι, ευτυχώς ελάχιστοι, σεισμολόγοι που υπερβαίνουν τα όρια, ας ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα με το αντικείμενο τους και μόνο".


Πηγή : tanea.gr


Καταδίκη αστυνομικών για βασανιστήρια κρατουμένου


Χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό

Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναστολή, καταδκάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, ένας συνταξιούχος και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, όσον αφορά στην υπόθεση βασανισμού κρατούμενου τον Μάιο του 2007 στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, αν και αυτός αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα.

Το περιστατικό σύμφωνα με πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης είχε καταγραφεί ως "αυτοτραυματισμός" του θύματος το οποίο προσπαθώντας να αποφύγει την σύλληψη είχε "χτυπήσει στην μπάρα της καφετέριας". Μάλιστα φέρεται να υπήρξαν και σχετικές καταθέσεις των ιδιοκτητών του μαγαζιού τόσο σε αστυνομικούς που διενέργησαν ΕΔΕ , η οποία κατέληξε πως δεν προκύπτουν ευθύνες αστυνομικών, όσο και σε Εισαγγελείς.

Όμως η υπόθεση του βασανισμού του Χρήστου Χρονόπουλου έφθασε στο ακροατήριο μετά από απαλλακτικά βουλεύματα , αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης και με την ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών να έχει ασκηθεί δύο χρόνια μετά το περιστατικό. Ο ίδιος ήταν παρών στο δικαστήριο και ξέσπασε σε δάκρυα ανακούφισης, όταν οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τη νύχτα που σημάδεψε την ζωή του, άκουσε την ετυμηγορία των δικαστών και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά για τους δύο αστυνομικούς.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν συνολικά τέσσερις αστυνομικοί, οι δύο της 'Αμεσης Δράσης, ο αστυνομικός υπηρεσίας και ο δεσμοφύλακας την επίμαχη νύχτα του Τμήματος Καλλιθέας. Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα για τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού που συνέλαβαν το θύμα. Οι δύο αστυνομικοί με την μετατροπή της κατηγορίας, απαλλάχθηκαν καθώς το αδίκημα έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Θύμα ο 40χρονος σήμερα Χρήστος Χρονόπουλος, ο οποίος στις 22 Μαΐου 2007 λίγο μετά την σύλληψη και μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα, οδηγήθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. Είχε συλληφθεί από δύο αστυνομικούς της 'Αμεσης Δράσης, που ειδοποιήθηκαν από περίοικους, καθώς επεδείκνυε "ιδιόρρυθμη" συμπεριφορά και ενοχλούσε θαμώνες καφετέριας στην Πλατεία Κύπρου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χρονόπουλος οδηγήθηκε στο Τμήμα σε "ψυχική διέγερση" μεν, αλλά υγιής, διαυγής και ομιλητικός. Ωστόσο λίγες ώρες μετά , μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά τραύματα, εγχειρίστηκε και μπήκε στην εντατική όπου παρέμεινε επί δύο μήνες.

Ακολούθησαν τρεις μήνες σε νευροχειρουργική πτέρυγα και έξι μήνες σε κέντρο αποκατάστασης. Ως αποτέλεσμα του σοβαρού κρανιοεγκεφαλικού τραύματος που υπέστη, υποφέρει από ακράτεια, μετατραυματική αμνησία, επιληψία, διαταραχές όρασης και σημαντική δυσχέρεια βάδισης. Δεν είναι πλέον σε θέση να αυτοεξυπηρετείται και τον φροντίζουν οι συγγενείς του.


Πηγή


Πάνω 60.000 αιτήσεις σε 8 ημέρες για δωρεάν φαγητό, ρεύμα, ενοίκιο



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Την επιδότηση σίτισης, και ο συνδυασμός των παροχών δωρεάν φαγητού, ρεύματος και ενοικίου αφορούν οι περισσότερες αιτήσεις, την πρώτη εβδομάδα που «τρέχει» το κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις 7567 αιτήσεις, ανέρχεται ο ημερήσιος αριθμός που καταχωρούνται στην ειδική εφαρμογή που λειτουργεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, από ενδιαφερόμενους που θέλουν να λάβουν είτε ξεχωριστά τα ειδικά κουπόνια για δωρεάν φαγητό, ρεύμα στέγαση, είτε συνδυασμό των δύο ή και των τριών παροχών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνολικά στις πρώτες οκτώ ημέρες έχουν υποβληθεί 60.540 αιτήσεις εκ των οποίων ιδιωτικά υποβλήθηκαν οι 31.308 ενώ σε ΚΕΠ οι 29.232.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι περισσότερες αιτήσεις, 20.635, αφορούν την επιδότηση σίτισης, ακολουθούν εκείνες για τη λήψη επιδόματος ενοικίου (1.206) και τελευταίες είναι αυτές που αφορούν στην δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρική ενέργειας (622).

Επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των  παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (17.936), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (5.595) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (5.595). Αρκετά υψηλός είναι αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (14.121).


Πηγή : antenna.gr


Λιγότεροι θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς



Ετοιμη φέρεται να είναι η ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς, με την οποία προβλέπεται αναπροσαρμογή των κριτηρίων σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται περιορίζουν τον αριθμό αυτών που θα ωφεληθούν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναπροσαρμογή των κριτηρίων ήταν επιβεβλημένη μετά τη σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας σχολίαζαν ότι τα κριτήρια είναι μεν χαμηλότερα από αυτά που είχαν σχεδιαστεί αρχικά, αλλά υψηλότερα από τα κριτήρια που προέβλεπε η «ρύθμιση Χατζηδάκη».


Πηγή


Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη λόγω επεισοδίων


Απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στη Βαλτιμόρη από σήμερα Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα· 05:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ως τις 05:00, ενώ η Εθνοφρουρά θα αναπτυχθεί εκεί αμέσως μόλις “είναι έτοιμη” μετά τις ταραχές οι οποίες συγκλόνισαν μέρος της πόλης χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε η δήμαρχός της Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σε όλη την πόλη, για τους ενήλικους και τους ανήλικους συλλήβδην, εξαιρουμένων μόνο επειγόντων περιστατικών ιατρικής φύσης και μετακινήσεων ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να μεταβαίνουν στις εργασίες τους.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Βαλτιμόρη. Η πόλη έγινε θέατρο νέων ταραχών χθες μετά την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, του Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε μετά τη σύλληψή του ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρυσι.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πόλης έδινε μάχη για να σβήσει φωτιές που άναψαν διαδηλωτές και πλιατσικολόγοι.

Ταυτόχρονα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μεταδίδει ότι οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο θάνατος του Γκρέι την 19η Απριλίου προκάλεσε νέα κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία—που προστέθηκε στις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς εξαιτίας των θανάτων άοπλων μαύρων ανδρών στο Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών και προσώπων που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς σε ανακοίνωσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο καταδίκασε τις “παράλογες πράξεις βίας” οι οποίες σημειώθηκαν χθες μετά την κηδεία ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πέθανε ενώ κρατείτο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία. Η Λιντς πρόσθεσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί.

“Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη”, τόνισε στην ανακοίνωσή της η Λιντς, η οποία ορκίστηκε νωρίτερα χθες.

Η ίδια πρόσθεσε: “θα διαθέσω όλους τους πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των ανθρώπων που απειλούνται, την έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και την εξασφάλιση του τέλους της βίας”.



Πηγή


Ντάισελμπλουμ: Δε βλέπω τρίτο πακέτο για την Ελλάδα



Ολοένα και πιο απαισιόδοξοι οι εταίροι

Ξεκαθαρίζοντας ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup της Ρίγα στη Λετονία, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι «δεν βλέπει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Volkskrant σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γίνονται «ολοένα και πιο απαισιόδοξοι» αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να «παραμερίζει» προς ώρας τον Γιάννη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, αναλαμβάνοντας ο ίδιος ρόλο, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιστάσεις και να κωπάσει ο πόλεμος στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει επιπτώσεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τροχοπέδη για της επίτευξη μίας συμφωνίας.



Πηγή : newsbeast.gr




Εφιάλτης στο Νεπάλ: Οι νεκροί ίσως ξεπεράσουν τους 15.000 - Λέκκας: «Καίνε τα πτώματα»



Ελάχιστες είναι οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν στο Νεπάλ, μετά τον φονικό σεισμό του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα ένας άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια κτιρίου στο Κατμαντού, αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ο οποίος έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ ανέρχεται σε 4.310 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Κατμαντού, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένα χωριά έχει ισοπεδωθεί το 70 - 90% των κτιρίων.

Εξάλλου οι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή φθάνουν τους 7.953, όπως διευκρίνισε ο Λάκσμι Πράσαντ Ντακάλ.

Στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με το Νεπάλ, όπου η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση επίσης προκάλεσε καταστροφές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά περίπου 100 νεκρούς.

Εκπρόσωπος υπηρεσίας διάσωσης και αρωγής εκφράζει φόβους - μιλώντας στον Guardian - ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τους 15.000.


«Βλέπουμε φωτιές, καίνε νεκρούς»

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος βρίσκεται στο Νεπάλ: «Βλέπουμε τώρα φωτιές. Καίνε νεκρούς. Οι συγγενείς φωνάζουν. Κλαίνε. Είναι φοβερό. Η καύση αποτελεί τοπικό έθιμο, ωστόσο το γεγονός σοκάρει», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο σεισμός του Νεπάλ αναμένεται να προκαλέσει σεισμικό ντόμινο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Περιγράφοντας στο Mega τα όσα είδε ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι «το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά».

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».

«Ολική καταστροφή»

Οι πληροφορίες από το επίκεντρο του σεισμού κάνουν λόγο για «ολική ή σχεδόν ολική καταστροφή», αναφέρει ο διευθυντής του Γραφείου Ξένης Βοήθειας σε περίπτωση Καταστροφών.

Οργανώσεις όπως το Save the Children και αξιωματούχοι από το Νεπάλ προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένα χωριά.

Ο Λεξ Χάσενμπεργκ, επικεφαλής της Care International, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι «οι πληροφορίες από τις γύρω περιοχές μόλις αρχίζουν να φτάνουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει -η κυβέρνηση έχει κηρύξει 30 από τις 75 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε ο φόβος μου -και εκείνος της διεθνούς κοινότητας- είναι ότι αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ. Και ότι από τους 3.000 για τους οποίους μιλάμε τώρα, να ξεπεράσουμε τους 10.000 ή τους 15.000 (νεκρούς)».

Πάντως, σε επικοινωνία που είχαν αξιωματούχοι με την απομακρυσμένη περιοχή Γκόρκα, ενημερώθηκαν ότι αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόταν η κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νεκροί αναμένεται να είναι «εκατοντάδες και όχι χιλιάδες».

Τούρκοι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια έναν άνδρα. Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικό:


Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι επιζώντες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων σε 19 περιοχές του Κατμαντού. Ορισμένοι από τους επιζώντες στέλνουν μηνύματα στους διασώστες, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να τους βγάλουν.

Μεταξύ των νεκρών από τις χιονοστιβάδες στο Έβερεστ είναι και πέντε ξένοι πολίτες. Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι ένα από τα θύματα είναι η Ρενού Φοτεντάρ, μητέρα δύο παιδιών, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν (ένας εργαζόμενος στη Google, ένας γιατρός και ένας κινηματογραφιστής). Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε και ένας Ιάπωνας.

Ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά των δεκάδων εγκλωβισμένων στο Έβερεστ.

Τουλάχιστον 100.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς σπίτι μετά τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων 80 ετών.

Όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί αναζητούν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους, καθώς η περιοχή συγκλονίζεται από μετασεισμούς.


Ορισμένοι βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και σε σωλήνες, μεταδίδουν οι Nepal Times, καθώς οι πολίτες του Νεπάλ ετοιμάζονται να περάσουν άλλη μία δύσκολη νύχτα στον δρόμο.

Οι πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά. Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.

Ξένες χώρες στέλνουν βοήθεια στο Νεπάλ, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βρετανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ταϊβάν, η Ελβετία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στις προσπάθειες αρωγής συμμετέχουν και πολλές οργανώσεις.

Εν τω μεταξύ, έλληνες διασώστες και ομάδα του ΕΚΑΒ μεταβαίνουν στο Νεπάλ.

Το Νεπάλ χρειάζεται βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Μην έχοντας τρόπο να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους, πολλοί από τους πληγέντες περιμένουν απλά με αγωνία.

«Το ταξίδι προς το πατρικό μου σπίτι στην περιοχή Σιταπάιλα αποτελεί έναν χάρτη καταστροφής από τον σεισμό, με πολλά σπίτια -παλιά και νέα- να έχουν καταστραφεί» έγραψε ο δημοσιογράφος Σουνίρ Πάντεϊ.

«Ένας ψηλός τοίχος που περιέκλειε ένα μοναστήρι κατέρρευσε και οι καλόγριες έπρεπε να τρέξουν σε ένα κοντινό χωράφι. Μία πλίνθινη αγροικία έπεσε σε μία μπλε μοτοσικλέτα, αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος του αναβάτη της. Παντού, οι επιζώντες συγκεντρώνονται όπου μπορούν να βρουν ανοιχτό χώρο - σε χωράφια, σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις σε κτίρια στο πλάι του δρόμου» γράφει.



Πηγή : tanea.gr