Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Γκρίνιες και παράπονα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα αυτοκίνητα και τις κλειστές πόρτες Υπουργών



Την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης-κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απόντος του πρωθυπουργού και προέδρου τους κόμματος Αλέξης Τσίπρα αλλά και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι περισσότεροι βουλευτές προτίμησαν να μιλήσουν για διαδικαστικά θέματα και θέματα λειτουργίας της ΚΟ εκφράζοντας έντονα παράπονα για τις κλειστές πόρτες των υπουργών αλλά και τα βουλευτικά αυτοκίνητα, ζητώντας παράλληλα περισσότερη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και των εξελίξεων γενικότερα.

Η γκρίνια των βουλευτών για "δευτερεύοντα ζητήματα" προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες την «έκρηξη» του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων βουλευτών που εντάσσονται στη λεγόμενη "αριστερή πλατφόρμα", οι οποίοι τόνισαν ότι η ΚΟ πρέπει να μιλάει πολιτικά, ενώ όλοι συμφώνησαν πως τα θέματα και οι ρυθμίσεις θα πρέπει να περνάνε από τις Επιτροπές Ελέγχου και Προώθησης του Κοινοβουλευτικού Έργου ώστε να υπάρχει συλλογική ζύμωση.

Ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να μίλησε με αυστηρή γλώσσα στους βουλευτές με το σκεπτικό ότι ενώ είναι ανοικτά κρίσιμα ζητήματα όπως το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θέτουν ζητήματα ήσσονος πολιτικής σημασίας.

Κατά τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο κόσμος ζητά απαντήσεις γιατί είναι πολλά θέματα ανοικτά και επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συνεδρίαση της Κ.Ο. παρουσία του πρωθυπουργού προκειμένου να τεθούν όλα επί τάπητος και να υπάρξει βαθιά και αναλυτική συζήτηση, χωρίς ωστόσο τελικά να οριστεί νέα ημερομηνία συνεδρίασης της ΚΟ.


Ανδρέας Μαραθιάς

Πηγή : newsit.gr


Θα έχουμε εκλογές; Τα σενάρια και οι πιθανότητες



Σε προηγούμενη ανάλυση είχαμε δει τι σημαίνει για τη χώρα και την κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος. Και καταλήγαμε στην εκτίμηση ότι έχει περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη, άρα δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή επιλογή.

Πάμε να δούμε τώρα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο εκλογών.

Το κρίσιμο σημείο έχει να κάνει με το αν θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους ή όχι. Αν, δηλαδή, θα πάμε σε εκλογές μετά από μια ρήξη με τους εταίρους, όπου η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στους πολίτες για τα περαιτέρω, ή αν θα πάμε με μια συμφωνία στα χαρτιά, την οποία η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να εγκρίνουν.

 Αν υπάρχει πρόβλημα κοινοβουλευτικής σταθερότητας, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει νέα νομιμοποίηση στη βάση μιας συγκεκριμένης συμφωνίας και για να ακυρωθούν εν τη γενέσει τους μελλοντικές εσωτερικές αντιδράσεις.

Ας δούμε τα σενάρια ένα-ένα. Αν έχει προηγηθεί ρήξη με τους εταίρους, είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα απόλυτης ομαλότητας. Η αβεβαιότητα που θα υπάρξει θα είναι τόσο έντονη, που πιθανότατα οι εκλογές θα διεξαχθούν με κλειστές τράπεζες, χωρίς να αποκλείεται και η αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, ενώ η οικονομία θα βγει από την κρίση αυτή εντελώς διαλυμένη.

Θα υπάρξει, επίσης, αδιανόητη πόλωση και η αναμέτρηση θα έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος, όχι μόνο σε σχέση με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί αλλά και ως προς τον γενικότερο γεωστρατηγικό και πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας.

Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε δημιουργία ευρύτερων μετώπων συνεργασίας και σε άλλου τύπου εκλογικά διακυβεύματα. Δεν θα είναι μια συμβατική εκλογική αναμέτρηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου βέβαιη, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (στην παρούσα φάση τουλάχιστον) δεν είναι υπέρ της ρήξης.

Ακόμα, όμως, και αν μέσα σε ένα κλίμα έντασης και αντιευρωπαϊκής έξαρσης ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, στη συνέχεια θα κληθεί να διαχειριστεί το χάος που θα προκύψει από τη ρήξη, με την οικονομία σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι σήμερα. Το δε επιχείρημα «ναι, αλλά θα έχει νωπή λαϊκή εντολή» ισχύει μεν, αλλά έχει μειωμένη διάρκεια ισχύος. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα μπορεί να το επικαλείται, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ρήξης και της πλήρους απομόνωσης, η κατάσταση θα γίνει μη διαχειρίσιμη σε όλα τα επίπεδα.

Συμπέρασμα: Αν πάμε σε εκλογές μετά από ρήξη, η κυβέρνηση έχει αυξημένες πιθανότητες να τις χάσει, ειδικά αν βρει απέναντί της ένα πολιτικό κι εκλογικό μέτωπο, ή αν αυτές μετατραπούν σε δημοψήφισμα για τον προσανατολισμό της χώρας. Σε τελική ανάλυση, αν θελήσουν τη ρήξη, γιατί να ρισκάρουν την εκλογική ήττα; Θα οχυρωθούν πίσω από την προεκλογική τους ρητορική και θα ρίξουν το βάρος στους εταίρους. Γι' αυτό και το σενάριο αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως πιθανό.

Πάμε να δούμε το δεύτερο σενάριο. Η κυβέρνηση, εύκολα ή δύσκολα, πετυχαίνει μια συμφωνία με τους εταίρους. Στην περίπτωση αυτή η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή. Επειδή η συμφωνία θα έχει και δύσκολα μέτρα, πιθανότατα θα υπάρχουν και αντιδράσεις. Η λογική εξέλιξη είναι ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και να τη θέσει ενώπιον των ευθυνών της. Θα πει «διαπραγματευτήκαμε σκληρά, αυτό πετύχαμε, είναι το καλύτερο δυνατό, θέλω να μου πείτε εδώ και τώρα ποιοι στηρίζουν την κυβέρνηση και ποιοι όχι». Αν οι αντιδράσεις είναι μηδενικές ή ελάχιστες, η κυβέρνηση δεν έχει σοβαρό λόγο να προκαλέσει εκλογές. Αν όμως οι αμφισβητίες είναι πολλοί, σε σημείο που να καθιστούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ευάλωτη, είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να προκαλέσει εκλογές (οι οποίες θα διεξαχθούν με λίστα), πετώντας έξω από τα ψηφοδέλτια του κόμματος τους αντιρρησίες βουλευτές του.

Έχοντας μια συμφωνία στα χέρια του, ο κ. Τσίπρας ακυρώνει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «οδηγεί τη χώρα στα βράχια» και παράλληλα καθησυχάζει τους εταίρους μας και όλους όσοι ανησυχούν με το ενδεχόμενο μιας ρήξης. Θα πάει, λοιπόν, σε εκλογές με πολύ αυξημένες πιθανότητες επικράτησης, οι οποίες παράλληλα θα σηματοδοτήσουν τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο μετριοπαθή-σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και θα τον απαλλάξουν από τα πιο «εξτρεμιστικά» στοιχεία του.

Υπάρχουν δύο στοιχεία που δείχνουν ότι ο βασικός στόχος του είναι να αποφύγει την εσωτερική ρήξη και κατ' επέκταση τη δημιουργία ενός μόνιμου ισχυρού πόλου στα αριστερά του από στελέχη που θα αποσχιστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, θα έλεγε κανείς ότι η εξέλιξη αυτή φαντάζει η πιο πιθανή –για κάποιους ίσως και η πιο δελεαστική– για τον κ. Τσίπρα. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να είναι η βασική επιλογή του πρωθυπουργού. Υπάρχουν δύο στοιχεία που δείχνουν ότι ο βασικός στόχος του είναι να αποφύγει την εσωτερική ρήξη και κατ' επέκταση τη δημιουργία ενός μόνιμου ισχυρού πόλου στα αριστερά του από στελέχη που θα αποσχιστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, σε βάρος της οικονομίας και κόντρα σε κάθε λογική. Η αίσθηση που δίδεται (βάσει και πληροφοριών που υπάρχουν) είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κλείσει τις δύο εκκρεμότητες (το προηγούμενο πρόγραμμα και νέα συμφωνία) με μια συμφωνία-πακέτο, ώστε να αποφύγει τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η δεύτερη συμφωνία θα είχε μεγαλύτερες δυσκολίες υπερψήφισης. (Αυτό, βεβαίως, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από την κυβέρνηση, πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας.)

Δεύτερον, η πρόταξη, σε αυτήν τη φάση, νομοθετημάτων με ισχυρό «αριστερό πρόσημο», όπως οι αλλαγές στην παιδεία, στο σωφρονιστικό σύστημα, σε θέματα μετανάστευσης κ.λπ. Με τις επιλογές αυτές ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει και παράλληλα να «καλοπιάσει» το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του κόμματός του, το οποίο στη συνέχεια θα θέσει προ των ευθυνών του, λέγοντάς του: «Θα ρισκάρετε την πτώση μιας αριστερής κυβέρνησης και την ακύρωση μιας αριστερής ατζέντας επειδή δεν πήραμε όλα όσα θα θέλαμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση;».

Συνοψίζοντας: Το σενάριο των εκλογών συνδέεται ευθέως με την επίτευξη ή όχι συμφωνίας με τους εταίρους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι πιθανότητες εκλογών είναι λίγες, δεδομένου ότι δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, ενώ αντιθέτως εμπεριέχουν εκλογικούς κινδύνους για την κυβέρνηση. Αν υπάρξει συμφωνία, οι πιθανότητες εκλογών είναι αρκετές, αλλά θα εξαρτηθούν κυρίως από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι μικρές, οι εκλογές δεν θα είναι η πρώτη επιλογή. Αν υπάρχει πρόβλημα κοινοβουλευτικής σταθερότητας, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει νέα νομιμοποίηση στη βάση μιας συγκεκριμένης συμφωνίας και για να ακυρωθούν εν τη γενέσει τους μελλοντικές εσωτερικές αντιδράσεις.


ΕYTYXHΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ 

Πηγή: lifo.gr



Τραγωδία στο Βόλο, ένας νεκρός από πυρκαγιά σε εργοστάσιο


Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλειστό εργοστάσιο (το πρώην της ΒΙΟΣΑΛ) στην 1η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Βόλου.

Το πτώμα του άτυχου άνδρα βρέθηκε στον αύλειο χώρο, όπου μαζί με άλλα άτομα είχαν βρει καταφύγιο στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Ο πολυτραυματίας βουλγαρικής υπηκοότητας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου με εκτεταμένα εγκαύματα -στο 90% του σώματός του- και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στην ομάδα εντατικής θεραπείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλα δύο άτομα, πιθανώς ελαφρά τραυματισμένα, βγήκαν από το κτίριο όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και εγκλωβισμένοι στο κτίριο.

Τα θύματα είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκρήξεις, αφού στον χώρο βρέθηκαν φιάλες προπανίου και υγραερίου, ενώ κατέπεσε η σκεπή του κτιρίου.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις φλόγες και έσβησαν τη φωτιά.

Εικάζεται ότι τα θύματα είχαν πάει στο παλιό εργοστάσιο προκειμένου να κόψουν σίδερα που στη συνεχεία θα πωλούσαν, αλλά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία προκλήθηκε η φωτιά η οποία μεταδόθηκε άμεσα στα εύφλεκτα υλικά που βρισκόταν εντός του κτιρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Διαγράφει χρέη η Τράπεζα Πειραιώς


Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ, για όλα τα Καταναλωτικά Δάνεια και τις Πιστωτικές Κάρτες - Παγώνει τα Στεγαστικά Δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015

Πρωτοβουλία για την ανακούφιση των οφειλετών-πελατών της που διαθέτουν πλέον πολύ χαμηλό εισόδημα εξαιτίας της κρίσης, ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα:

1. Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ, για όλα τα Καταναλωτικά Δάνεια και τις Πιστωτικές Κάρτες.

2. Παγώνει τα Στεγαστικά Δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015.

Στο πρόγραμμα αυτό της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσονται οι δικαιούχοι του Νόμου 4320/2015, όσοι δηλαδή πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή τους στο Νόμο. Πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους θα δίδονται και από τα 803 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.piraeusbank.gr.

Η παρέμβαση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αντανακλά τη γενικότερη κινητοποίηση της Τράπεζας για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, μέσα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κρίσης, σηματοδοτώντας την προσπάθεια όλων μας για μια νέα αρχή.

Πηγή: newmoney.gr



Την ανάκτηση πινακίδων ΙΧ με λιγότερα χρήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών


Ελαστικότερη αντιμετώπιση για όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να ενεργοποιήσουν τα οχήματά τους μέσα στο έτος, με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ποσό που ξεπερνά 754 εκατομμύρια ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι έχει απολέσει από τα τέλη κυκλοφορίας από το 2009 έως σήμερα, εξαιτίας του κύματος καταθέσεων πινακίδων.

Έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δείχνει ότι, από το 2009 κατατέθηκαν πινακίδες από 771.873 ΕΙΧ αυτοκίνητα (ανεξαρτήτως cc) και η εκτίμηση είναι πως τα απολεσθέντα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται από το 2009 σε 754.748.423,45 ευρώ.

Από τα αυτοκίνητα αυτά, τα 129.915 είναι κυβισμού άνω των 1929 cc και τα απολεσθέντα τέλη κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα οχήματα, ανέρχονται σε 302.555.185 ευρώ. Τα στοιχεία για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι αφορούν μόνο στα τέλη κυκλοφορίας, διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χαρίσιος Κάτανας επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και ότι η επιβολή των τεκμηρίων διαβίωσης και φόρου πολυτελείας στα οχήματα υψηλού κυβισμού, αντί να επιφέρει αύξηση των εσόδων στα ταμεία του κράτους, προκάλεσε κύματα καταθέσεων πινακίδων στις εφορίες.

Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί πόσα τα οχήματα για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες από το 2009 και τι ποσό εσόδων απώλεσε το Ελληνικό Δημόσιο από το 2009 μέχρι σήμερα.

Όπως αποκαλύπτει στο έγγραφό της η κ. Νάντια Βαλαβάνη, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μιας ελαστικότερης αντιμετώπισης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επαναενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους, να μπορούν να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση.


Πηγή : tanea.gr


Ναόμι Κλάιν: Η Ελλάδα έσωσε το ΔΝΤ από χρεοκοπία



«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η Ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι».

Στο βιβλίο «Το δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν υπάρχει μια λεπτομερέστατη καταγραφή της δράσης του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), αλλά επίσης στη Ρωσία.

«Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η κυρία Κλάιν.

«Αυτό που με εντυπωσίασε» σημειώνει, «ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Όταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου».

Μετά βέβαια το κλίμα σταδιακά άλλαξε. «Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η “εκπαίδευση”. Κατ΄ αρχάς, το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα.

Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου».

«Πρόκειται» τονίζει η γνωστή συγγραφέας «για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».

Κατά μία έννοια, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στην πορεία, ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε» υπογραμμίζει.

«Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων» λέει η κυρία Κλάιν.

«Σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»

«Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ορισμένα θέματα ταμπού και ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό» λέει η κυρία Κλάιν για τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Γιατί το κοστούμι του ΔΝΤ δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χώρας και είναι ίδιο για όλες;» ήταν μία από τις ερωτήσεις προς την κυρία Κλάιν.

«Πραγματικά δεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση» παραδέχεται με μια μικρή δόση ενοχής.

«Είναι απορίας άξιο πώς δεν κατάλαβαν ας πούμε ότι, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση, ο πληθωρισμός λογικά θα ανέβαινε. Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο» προσθέτει.

«Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού. Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο παραμένει άγνωστο. Ίσως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μια ιδεολογική παγίδα».

Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Κλάιν, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, «το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του.

Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους».

«Τώρα όμως» επισημαίνει «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”: την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία».



Πηγή : tribune.gr


Αδιαφόρησε για τις αντιδράσεις Αμερικανών και Βρετανών ο ΣΥΡΙΖΑ και οσονούπω θα είναι ελεύθερος ο Ξηρός


Οδεύει προς την απομόνωση η χώρα μετά τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ να ευνοήσει με νόμο τρομοκράτες για την απελευθέρωση τους.

Δεν είναι λίγες οι φωνές Ευρωπαίων και Αμερικάνων που λένε ανοικτά πώς η Ελλάδα με το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης που πέρασε χωρίς να είναι ούτε καν σε απαρτία και η βουλή, θα γίνει μια επικίνδυνη χώρα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο έγκλημα όπως δείχνει και η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους αντιεξουσιαστές.

Ψηφίστηκε λοιπόν και επί του συνόλου το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και τη μετατροπή της φυλάκισης του Σάββα Ξηρού σε κατ' οίκον περιορισμό, παρά το ξεκάθαρο τελεσίγραφο του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, που ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει, προκειμένου να μην απελευθερωθεί το μέλος της 17Ν.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από το προεδρείο να ακυρώσει τη διαδικασία και να μην προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς στην Ολομέλεια υπήρχαν ελάχιστοι βουλευτές.

Επικαλούμενος την απόφαση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία, την περασμένη εβδομάδα, διέκοψε την συζήτηση λόγω μη απαρτίας, είπε: «Ο Κανονισμός επιβάλλει απαρτία μόνο όταν η Ολομέλεια λαμβάνει αποφάσεις όπως οι ψηφοφορίες και επειδή αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν 75 βουλευτές, η διαδικασία πρέπει να διακοπεί».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιχειρεί να τορπιλίσει τη διαδικασία» και την κάλεσε να επιδείξει «σοβαρότητα».

Υπερ της πρότασης του κ. Μητσοτάκη τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

Η αναταραχή ανάγκασε ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν σε επιτροπές ή στο καφενείο του Κοινοβουλίου να σπεύσουν στην Ολομέλεια και έτσι ο προεδρεύων Γιάννης Μπαλάφας ολοκλήρωσε ομαλά την ψήφιση του νομοσχεδίου.


Π. Κουρουμπλής : Πιάστηκε αδιάβαστη η Ν.Δ.



Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία που υποστήριξε χθες ότι δόθηκε έγγραφη εντολή προς τα νοσοκομεία να διαθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει έγγραφο με ρητή εντολή υπουργού αλλά ένα διαβιβαστικό έγγραφο υπηρεσιακού παράγοντα με το οποίο κοινοποιεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

"Υπάρχει ένα διαβιβαστικό, του υπηρεσιακού παράγοντα, που διαβιβάζει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αλλά ακόμα και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπάρχει εξαίρεση των φορέων, που τα διαθέσιμά τους είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες του επόμενου 15ημέρου. Με βάση αυτά δεν υφίσταται επί της ουσίας θέμα. Ας διαβάζει καλύτερα η Νέα Δημοκρατία", τόνισε.

Έστρεψε μάλιστα τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι πρέπει να εξηγήσει τι προϋπολογισμούς ψηφίζε ως κυβέρνηση για να τους διαχειριστεί η τωρινή.

"Προκειμένου να παρουσιάσουν τα ψεύτικα πλεονάσματά τους, τι εγκρίσεις έδωσαν στην Υγεία. Εκεί να απαντήσουν. Τι έπρεπε να δώσουν στον ΕΟΠΥΥ και τι έδωσαν. Ένα δισ. 100 εκατομμύρια ευρώ έπρεπε να δώσουν στον ΕΟΠΥΥ και έδωσαν 526 εκατ. ευρώ", τόνισε.


Πηγή 


Η συγγνώμη 17χρονου από τη Σύρο για το bullying που έκανε σε συμμαθητή του



Σαν βόμβα είχε σκάσει προ ημερών στη Σύρο  η νέα περίπτωση σχολικού εκφοβισμού. Όπως είχαν καταγγείλει οι γονείς ενός μαθητή του ΕΠΑΛ, ο 17χρονος γιος τους υπέστη βασανιστήρια από συμμαθητές του, την τελευταία ημέρα της πενθήμερης εκδρομής στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τους γονείς του παιδιού, του έριξαν στάχτη στο ποτό του, με αποτέλεσμα να το μεταφέρουν σχεδόν κοιμισμένο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Εκεί άρχισαν τα βασανιστήρια από τους δυο συμμαθητές με τους οποίους διέμενε, σύμφωνα πάντα με τη καταγγελία των γονέων. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, του κατέβασαν το εσώρουχό του μέχρι τα γόνατα, του έριξαν πίτσα, ντομάτες  μανιτάρια, του άδειασαν ένα μπουκάλι σαμπουάν και του έριξαν στα γεννητικά του όργανα στάχτη. Μάλιστα τράβηξαν σε βίντεο και φωτογραφίες τα βασανιστήρια.

Τώρα ο ένας από τους μαθητές που συμμετείχε στο bullying, ζητά συγγνώμη για όλα όσα έκανε και δηλώνει μετανιωμένος.

Διαβάστε την συγκλονιστική επιστολή που έστειλε ο ανήλικος σε τοπικό site:

''Απευθυνόμενος σε μια κοινωνία που τόσο με μίσησε. Τη κοινωνία της Σύρου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να σας πω τα παρακάτω:

Αναφορικά σε όλα όσα συνέβησαν στη σχολική μου εκδρομή, νιώθω χρέος μου να μιλήσω εφόσον έκανα μια κακόγουστη πλάκα στη πενταήμερη εκδρομή του σχολείου μου. Μια εκδρομή, στην οποία περάσαμε τόσο καλά και νιώθω πως είμαι η αιτία που γκρεμίστηκαν όλα τη τελευταία στιγμή.

Την συγκεκριμένη ιστορία, την ακούω επαναλαμβανόμενα, από διάφορους, και ο καθένας τη λέει με διαφορετική μορφή. Σώπασα αρχικά από φόβο, αλλά νομίζω έκανα μεγάλο κακό στο κοινωνικό μου περίγυρο, και ήρθε η ώρα να μιλήσω. Να πω τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν.

Όλα λοιπόν ξεκινούν,  όταν είχαμε βγεί  Πέμπτη 2 Απριλίου σε ένα ρεμπετάδικο. Οι καθηγητές μας, μας ενημέρωσαν πολλές φορές να προσέχουμε και να μη πίνουμε. Εμείς λοιπόν δεν ακούσαμε. Η ρίζα του κακού ξεκινά από κει. Μεθύσαμε. Στο λεωφορείο ο μαθητής ο οποίος υπέστη «πείραγμα», κατά το γυρισμό στο ξενοδοχείο, ήταν μεθυσμένος, κάνοντας εμετό κατά τη διαδρομή. ΔΕΝ ΕΡΙΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΟ ΠΟΤΟ ΤΟΥ. Κάτι αντίστοιχο, θα μπορούσε να του προκαλέσει σωματική βλάβη, όπως το να χάσει το φώς του. Αντίστοιχα πριν προλάβουν οι δημοσιογράφοι με τόσο φθόνο να αναρτήσουν το οτιδήποτε, ας σκεφτούν πως δεν απεδείχθη ποτέ κάτι τέτοιο διότι δεν έκανε ποτέ εξετάσεις αίματος.

Όταν λοιπόν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, πήγαμε όλοι στα δωμάτια μας. Κάποιοι κοιμήθηκαν, ενώ άλλοι περιφερόμασταν στους διαδρόμους.  Δεν απειλήσαμε το συγκάτοικο του για να μπούμε, απλά κάνοντας βόλτες από δωμάτιο σε δωμάτιο με ξύπνιους μαθητές, μπήκαμε και στο δικό του. Τον βρήκαμε να κοιμάται απ τη μέθη στο κρεβάτι και έτσι απερίσκεπτα του κατεβάσαμε το εσώρουχο (το οποίο ήταν το μόνο το οποίο φορούσε) και του ρίξαμε ένα σαμπουάν μικρό ξενοδοχείου στην ευαίσθητη περιοχή.

Από κει κι έπειτα, τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες, ενώ ήδη είχαν ενημερωθεί οι καθηγητές, φοβηθήκαμε τις συνέπειες, οπότε διεγράφησαν. Οι καθηγητές μας έβρισαν για τη πράξη μας αυτή και μας απείλησαν με αποβολές. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες ΙΣΧΙΕΙ ότι του είχαμε βάλει δύο μπουκάλια στις μασχάλες, για πλάκα. Αυτά μόνο. Τίποτα παραπάνω. Πολύ πιθανό να διαπιστωθεί κάτι αντίστοιχο, αν τυχόν φτάσει κάτι τέτοιο στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και αποκαλυφθούν οι διαγεγραμμένες φωτογραφίες. Έτσι θα διαπιστωθεί μόνο, ότι δεν υπήρξε στύση και «σάλτσες» των καναλιών.

Με τον ερχομό μας στο νησί, νηφάλιοι πλέον,  διαπιστώσαμε ότι η πλάκα μας δεν ήταν καθόλου καλόγουστη. Κάθε άλλο!! Παρόλα αυτά, επιχείρησα να επικοινωνήσω να ζητήσω συγνώμη στο παιδί, το ίδιο και οι γονείς μου. Πράγμα το οποίο διαψεύθηκε. Μετά επιχείρησα να επικοινωνήσω μαζί του από facebook προσκαλώντας τον να πάμε για ένα καφέ να του ζητήσω συγνώμη. Ήταν κάθετος στο ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα!! Από κεί κι έπειτα, σταμάτησα να τον ενοχλώ στο να βρεθούμε. Ήταν άσκοπο!

Το να πώ ότι βυθίστηκα σε τύψεις για τη παραπάνω ιστορία, είναι γραφικό.

Στα άρθρα ξαφνικά που μου έστελναν όλοι στο διαδίκτυο, για τις καταγγελίες  του πατέρα του παιδιού, διέκρινα αρνητικές κριτικές για το σχολείο μου και για τους συνομήλικους μου, «βαφτίζοντας» τους «αγέλη», και πως όποιος δεν ανήκει σε αυτή, δεν είναι αποδεκτός. Δεν είμαστε ούτε ζώα ούτε λύκοι! Στα διαλείμματα είμαστε όλοι ένα, το ίδιο και στην εκδρομή. Μια παρέα ήμασταν όλοι. Κανένας δεν υπήρξε που να μην ήταν αποδεκτός.

Επίσης, ακούστηκε ότι είμαστε συμμορίτες, που κάνουμε σούζες και κάνουμε χρήση ναρκωτικών. Προσωπικά, είμαι πρόθυμος ανα πάσα στιγμή, συνοδευόμενος απ το πατέρα του παιδιού, να πάμε στο Νοσοκομείο να κάνω τοξικολογικές εξετάσεις να αποδείξω το αντίθετο. Επίσης δεν ήταν τίποτα προμελετημένο προ εκδρομής.  Ασυνείδητα έγιναν όλα!

Λίγο πριν κλείσω το μήνυμα μου αυτό, θα ήθελα να ζητήσω ΣΥΓΝΩΜΗ στους εξής, πρώτα απ όλα στους καθηγητές μου, οι οποίοι ήταν τυπικότατοι ενώ εγώ όχι. Μας φέρθηκαν άψογα, και μας πρόσεχαν, αλλά δεν έδειξα καμία υπευθυνότητα απέναντι τους. Εκτός αυτού εξέθεσα το νησί μου, και το σχολείο μου σε πανελλήνιο επίπεδο, πράγμα το οποίο δεν αρμόζει σε ένα σχολείο σα το δικό μας.

Συγνώμη, στο συμμαθητή μου ο οποίος υπέστη τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της μέθης μου.

Συγνώμη, στο πατέρα του παιδιού ο οποίος μεγαλώνει ένα παιδί με αρχές, και αυτό φαίνεται, και τυγχάνει να είναι Ιερέας. Συγνώμη για την ψυχική οδύνη που έχει υποστεί από τα «κατορθώματα» μου. Θα ήθελα λοιπόν δημόσια να πω και κάποια πράγματα στον πατέρα του παιδιού, και όχι απευθυνόμενος σε έναν πατέρα μιας οικογένειας, αλλά μιας ενορίας της Ερμούπολης.

-Πατέρα, σας ζητώ επίσημα ΣΥΓΝΩΜΗ, γνωρίζω ότι μιλήσατε και με τους δικούς μου, και μου είπατε ότι τη συγνώμη μας δε τη δέχεστε. Με κατηγορήσατε για « Bullying». Είναι λέξη της μόδας! Μετά το συμβάν με το Γιακουμάκη, ακούγεται πολύ τακτικά. Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Είναι μια συμπεριφορά η οποία έχει συνεχή δράση. Εγώ μόνο το περιστατικό αυτό του έκανα. Το bullying δεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση! Εγώ κατ επανάληψη σας έδειξα τη πρόθεση μου, να τη λύσω.  Στο bullying, όσοι το ασκούν πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί. Δε νιώθω πιο σηματικός. Νιώθω ένα τίποτα μες τη σχολική κοινότητα, μετά τη πράξη μου αυτή.

Το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω, και τονίζω πως μιλάω σε έναν Ιερέα και όχι ένα πατέρα, είναι πως διάβασα τίτλους όπως «Το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο» ! Eίμαι πλήρης μετανιωμένος για όλα όσα έκανα, και είμαι προετοιμασμένος να μου προκαλέσετε όσο κακό μπορεί να θελήσετε για τη πράξη μου αυτή!  Αναμένω τη δίκη και την ανάλογη ποινή μου.

Τελευταία συγνώμη ζητώ στην οικογένεια μου, η οποία δυστυχώς σύμφωνα με τα άρθρα, έχει έλλειψη επιπέδου. Εγώ σαν άξιος κριτής, επειδή μεγάλωσα στο σπίτι τους, μπορώ να το διαψεύσω! Δε με μεγάλωσαν με τέτοιες αρχές. Δε με δίδαξαν πώς να κάνω κακόγουστες πλάκες. Με έμαθαν να ζητώ συγνώμη, και να αναγνωρίζω τα λάθη μου. Με έμαθαν πώς να είμαι έτοιμος να υποστώ τις συνέπειες.  Ζητώ επίσημα συγνώμη και σε αυτούς. Μαμά και μπαμπά, σας  ζητώ συγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα! Ζητώ επίσης να με συγχωρέσετε που δε θα επιτύχω στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης είναι πολύ πιθανό να επαναλάβω τη χρονιά.  Ξέρω πως η οικονομική σας κατάσταση είναι άσχημη, παρόλα αυτά θα εκτίσω την όποια ποινή με κάθε τρόπο. Είμαι διατεθειμένος να μου φτάσουν όσα μαχαίρια και αν αντέχουν ως το κόκκαλο.

Με έχει κατακλίσει αίσθημα απόγνωσης. Ο λόγος είναι ο ίδιος μου ο εαυτός!

Συγνώμη.''



Πηγή : star.gr


Ο Τσίπρας πάει στη Μέρκελ με τελεσίγραφο: Συμφωνία τώρα ή εκλογές



Κυβερνητική πηγή: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλιώς όλα είναι ανοιχτά - Μας έχουν χρεοκοπήσει πολλές φορές μέχρι τώρα! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!»

Με το τελεσίγραφο «συμφωνία τώρα ή εκλογές» πάει ο κ. Τσίπρας για να συναντήσει σήμερα την κ. Μέρκελ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.



Οπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας σε έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης της ελληνικής αποστολής για Βρυξέλλες, ο έλληνας πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα υπάρξει λύση μέχρι την άλλη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την αισιοδοξία που διατυπώνεται στο γεγονός πως «μετά το Παρίσι υπήρξε σημαντική πρόοδος και στις επαφές με το Brussels Group».

Ωστόσο στη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, θα πει στη γερμανίδα καγκελάριο πως αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τότε αυτή παύει να ισχύει και «όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι εκλογές».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα πει στην κ. Μέρκελ πως η Ελλάδα «έχει διανύσει το 70% του δρόμου, ας κάνουμε το υπόλοιπο μαζί, δεν μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας».

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή: «Αν η ηγεσία της ΕΕ ήθελε ρήξη, θα το έκανε στις 28 Φεβρουαρίου ή κάποια άλλη στιγμή στο μεταξύ» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «αν περιμένουν να υπογράψουμε, δεν θα το κάνουμε».

Πάντως η εκτίμηση στην ελληνική αποστολή είναι πως μπορεί ακόμα και αύριο, στο Eurogroup της Ρίγα, να υπάρξει ένα σημαντικό βήμα, ενώ αν δεν επιτευχθεί άμεσα πρόοδος «θα υπάρξουν συζητήσεις και τις επόμενες ημέρες για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Oσον αφορά τέλος τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε με σκωπτική διάθεση: «Μας έχουν χρεοκοπήσει πολλές φορές μέχρι τώρα! Πρώτη φορά ήταν στις 28 Φεβρουαρίου... Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!».

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ο κ.Τσίπρας μετά θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.


Πηγή : protothema.gr


Απάτη από ταξιδιωτικό γραφείο με σχολική εκδρομή στην Ελβετία



Θύματα απάτης έπεσαν μαθητές λυκείου από την Άρτα που έκαναν εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία, καθώς το ταξιδιωτικό γραφείο που διοργάνωση το ταξίδι δεν έκλεισε τα εισιτήρια της επιστροφής, ούτε πλήρωσε για τη διαμονή και το φαγητό τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Βαγγέλη Καραμπά χθες διαπιστώθηκε ότι το τουριστικό πρακτορείο που ανέλαβε τη διοργάνωση της εκδρομής, δεν είχε κλείσει τα εισιτήρια επιστροφής από την Ανκόνα. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι, αν και οι μαθητές έδωσαν κανονικά τα χρήματα, δεν είχαν δοθεί χρήματα για τη διαμονή και το φαγητό τους. Ωστόσο, οι μαθητές που έμειναν εκεί και έφαγαν κανονικά. «Το πρόβλημα τώρα είναι δικό μας, δηλαδή πως θα πληρωθούν όλα αυτά», ανέφερε.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν οι κρατήσεις επιστροφής για την Παρασκευή, αλλά και ούτε διαθέσιμες θέσεις ή καμπίνες στο πλοίο, ανάγκασε το σχολείο να τελειώσει την εκδρομή μία μέρα νωρίτερα.
Οι 46 μαθητές και οι τέσσερις καθηγητές - συνοδοί τους χθες το βράδυ έμειναν σε μία μικρή πόλη στα σύνορα Ελβετίας - Γαλλίας, ενώ απόψε θα ταξιδέψουν από την Ανκόνα για την Ηγουμενίτσα και αύριο θα είναι στην Αρτα.

Ο κ. Καραμπάς είπε ότι ο αντιπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου έγινε άφαντος και πρόσθεσε ότι από το πρωί δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από άλλα σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία είχαν ανάλογη περιπέτεια με εκδρομές καθώς εξαπατήθηκαν από ταξιδιωτικά γραφεία -φαντάσματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αφορά το 2ο γυμνάσιο Κέρκυρας. Πριν από ένα χρόνο εκδρομή στο Λονδίνο που είχε προπληρωθεί από τους μαθητές ματαιώθηκε, καθώς την ώρα που τα παιδιά έφτασαν στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν κρατήσεις.
Το υπουργείο Παιδείας διέταξε την διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών προκειμένου να καταλογιστούν οι ευθύνες στο ταξιδιωτικό γραφείο που εξαπάτησε το σχολείο από την Άρτα.

Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται από την επόμενη σχολική χρονιά να επανεξετάσει το θέμα των σχολικών εκδρομών, διασφαλίζοντας ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που θα αναλαμβάνουν την μεταφορά και τη διαμονή των μαθητών θα είναι πιστοποιημένα και οι μαθητές πλήρως ασφαλισμένοι με συμβόλαια που θα επισυνάπτονται στα ταξιδιωτικά έγγραφα.



Πηγή


Λερναία Ὕδρα τό ἑλληνικό δημόσιο



Γράφει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 18 Απριλίου 2015

–  Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.620 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που χρηματοδοτούνται εμμέσως ή αμέσως από το κράτος;

– Γνωρίζετε, ακόμη, ότι επί τριάντα και πλέον χρόνια, αυτά τα ΝΠΙΔ ήσαν αχαρτογράφητα, αλλά δεν έπαυαν να απορροφούν πόρους; Και ότι χρειάστηκε να υπογράψει η Ελλάδα το πρώτο μνημόνιο ώστε να αρχίσει η καταγραφή τους – γεγονός βέβαια που δεν άρεσε καθόλου στους άμεσα ωφελούμενους από μία δραστηριότητα η οποία ήταν ανεξέλεγκτη.

Επίσης:

– Ποιος γνωρίζει ότι στον ελληνικό γραφειοκρατικό κυκεώνα υπάρχουν περί τις 22.000 αρμοδιότητες και κάπου 6.000 κωδικοί πληρωμής τους; Από τους κωδικούς δε αυτούς, κάθε χρόνο διακινούνταν απίστευτα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όταν τελείωναν, έπρεπε το κράτος να δανειστεί για να μπορέσει να τους τροφοδοτεί με χρήμα.

Σήμερα, και πάλι με αφορμή τα μνημόνια, το 90% των κωδικών αυτών έγινε γνωστό, αλλά το υπόλοιπο 10%, ήτοι 600 κωδικοί περίπου, παραμένουν στο απυρόβλητο για προφανείς λόγους. Σαφώς δε, μέσω των κωδικών αυτών, κυκλοφορεί κάποιο χρήμα που μάλλον κανείς δεν γνωρίζει ποιοί το παίρνουν και για ποιές από τις 22.000 αρμοδιότητες.

Αυτή είναι μία μικρή μόνον πτυχή της κρατικής Λερναίας Ύδρας, την οποία κανείς πλέον δεν τολμά να πειράξει – ούτε καν οι εταίροι και δανειστές μας. Διότι, όταν ερευνητής του ΟΟΣΑ μας ομολογεί ότι είναι αδύνατον να βρει κανείς άκρη στον ελληνικό γραφειοκρατικό λαβύρινθο και ότι αυτή την στιγμή κάπου 150.000 άτομα πληρώνονται από το Δημόσιο χωρίς κανείς να γνωρίζει γιατί, το συμπέρασμα είναι απλό: η χώρα είναι καταδικασμένη.

Θα καταρρεύσει δε για τους ίδιους ακριβώς λόγους που κατέρρευσε και η σοβιετικού τύπου  κλεπτοκρατία. Οι εταίροι μας πια γνωρίζουν – και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα – ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πλέον αδύνατες στην Ελλάδα για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αφού συνέβαλε τα μέγιστα για να δημιουργηθεί το απίθανο πελατειακό κράτος, σήμερα έχει το ίδιο κρατικοποιηθεί από τους γραφειοκράτες που ανέδειξε. Κατά συνέπεια, στην ουσία η πολιτική εξουσία όχι μόνον είναι όμηρος μιας αδίστακτης από κάθε άποψη γραφειοκρατίας, αλλά ενίοτε παγιδεύεται και από την διαφθορά της και κάποιοι πληρώνουν τα σπασμένα.

Αποκαλυπτική εν μέρει είναι, στο σημείο αυτό, η πρόσφατη μελέτη των Τάσου Γιαννίτση και Στ. Ζωγραφάκη, που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Bockler και η οποία φέρνει στην επιφάνεια το υπέρογκο κόστος μιας υπερτροφικής και αναποτελεσματικής δημόσιας διοικήσεως, η οποία κάθε χρόνο κόστιζε στο κοινωνικό σύνολο 21 δισεκατ. ευρώ περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο του διοικητικού κόστους.

Έτσι, την ώρα που η πρόεδρος της Βουλής και η αμφιλεγόμενη Επιτροπή της αναζητούν τα αίτια της δημιουργίας του ελληνικού χρέους, μερικές απλές αριθμητικές πράξεις θα τους έδειχναν ότι την δεκαετία 2002-2012 η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, πλήρωσε για την δημόσια Λερναία Ύδρα περί τα 180 δισεκατ. ευρώ παραπάνω από τον μέσον όρο των άλλων εταίρων της.

Ακόμα χειρότερα, από το 2009 και μετά, μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να κατέρρευσε, πλην όμως οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος αυξήθηκαν! Για παράδειγμα, ενώ οι μισθολογικές διαφορές το 2009 ήσαν 20% υπέρ του δημόσιου τομέα έναντι του ιδιωτικού, το 2014 το ποσοστό αυτό είχε υπερδιπλασιασθεί. Έτσι, ο ιδιωτικός τομέας έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους αλλά ο αριθμός αυτός στον δημόσιο είναι σχεδόν μηδενικός.

Επίσης, μία μελέτη-βιβλίο του καθηγητή Γρηγόρη Θ. Παπανίκου, επισημαίνει ότι την χρυσή περίοδο του υπερδανεισμού, πέρα από τους δημοσίους υπαλλήλους, εντυπωσιακά και άκοπα εισοδήματα απέκτησαν και τα παρασιτικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που είναι και το θεμέλιο της διαπλοκής και της διαφθοράς που αυτή παράγει. Ο δανειακός πλούτος που απέκτησαν τα στρώματα αυτά στην ουσία τροφοδότησε νεοταξικές διαφορές στην Ελλάδα, τις οποίες τα μνημόνια ήλθαν να αμβλύνουν.

Συνεπώς, παρατηρεί ο Γρ. Παπανίκος, τα μνημόνια μείωσαν συνολικά τις ανισότητες και αυτός είναι ο λόγος που προκλήθηκε αντιμνημονιακή υστερία. Η τελευταία είναι το προϊόν των παρασιτικών διαπλεκόμενων ομάδων και της προνομιούχου δημοσιοϋπαλληλίας, η οποία, για να προστατεύει τα συμφέροντά της, πλήττει όπως και όσο μπορεί τον ιδιωτικό τομέα και τους λιγότερο προνομιούχους Έλληνες. Κατά τον Γρ. Παπανίκο, είναι σαφές ότι τα μνημόνια δεν συνέφεραν και δεν συμφέρουν το σύνολο των παρασιτικών στρωμάτων και αυτό εξηγεί την ένταση της πολιτικής που ασκούν εναντίον τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ομάδες πιέσεως του Δημοσίου και οι εκπρόσωποι των παρασιτικών συμφερόντων υπονόμευσαν, με διαφορετικές μεθοδεύσεις, κάθε μεταρρύθμιση και εξουδετέρωσαν τους ελάχιστους πολιτικούς που ήθελαν να κάνουν μεταρρυθμιστικό έργο.

Σήμερα, όμως, οι εταίροι-δανειστές μας γνωρίζουν άριστα την πραγματικότητα που αγνοούσαν το 2009 και, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, θέλουν να διαπιστώσουν μέχρι που μπορεί να πάει η αφροσύνη και η τύφλωση της Λερναίας Ύδρας. Όταν το διαπιστώσουν, αν τίποτε δεν έχει αλλάξει στην χώρα, θα έχει σημάνει η ώρα να την αφήσουν να πνιγεί – μέσα στον υπόνομο που την εξέθρεψε.



apapandropoulos@hotmail.com



Πηγή


Φρικτή ρατσιστική δολοφονία: Τα καρέ του θανάτου (ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟ)


Σε μια σειρά φωτογραφιών του James Oatway καταγράφεται καρέ καρέ η ρατσιστική δολοφονία του Emmanuel Sithole στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η επίθεση, που διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά, έλαβε χώρα μετά από μια νύχτα ταραχών στην Alexandra Township, όπου λεηλατήθηκαν καταστήματα ξένων.


Ο Emmanuel Sithole από τη Μοζαμβίκη περπατούσε στον δρόμο όταν του επιτέθηκαν μέρα μεσημέρι 4 Νοτιοαφρικανοί, μαχαιρώνοντάς τον θανάσιμα, παρά τις εκκλήσεις του για έλεος.


Στο σημείο βρισκόταν ο φωτογράφος James Oatway που απαθανάτισε τη δολοφονική επίθεση με την κάμερά του, σημειώνοντας πως ήθελαν μόνο ένα πράγμα. Να σκοτώσουν.


"Ήθελαν το αίμα του και τίποτα δεν επρόκειτο να τους σταματήσει. Όταν ξεκίνησε η επίθεση, βρισκόμουν 20 μέτρα μακριά.

Κάποια στιγμή πλησίασα στα 4-5 μέτρα, πιστεύοντας ότι θα τον αφήσουν. Ακόμα τον θυμάμαι να με κοιτάζει μέσα στα μάτια. Ήταν ζαλισμένος και σοκαρισμένος και αυτό αποτυπωνόταν στο πρόσωπό του", σημείωσε μιλώντας στο CNN.


Ο James Oatway μαζί με τον συνάδελφό του δημοσιογράφο Beauregard Tromp μετέφεραν τον Emmanuel Sithole στο νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στους Sunday Times της Αφρικής με τίτλο "Σκοτώνοντας τον γείτονά σου: Η επίθεση στην Alex φέρνει σπίτι την ντροπή της νότιας Αφρικής".


Ντροπή που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η νότια Αφρική, με 7 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί στον τελευταίο γύρο ξενοφοβικής βίας κατά των φτωχότερων μεταναστών.

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων του βασιλιά των Ζουλού Goodwill Zwelithini που είπε ότι οι ξένοι θα έπρεπε να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν επειδή παίρνουν τις δουλειές από τους πολίτες.

Μετά τις δηλώσεις του ξέσπασαν βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών στο λιμάνι του Durban, αλλά τη Δευτέρα ο Goodwill Zwelithini είπε ότι ποτέ δεν κήρυξε πόλεμο κατά των μεταναστών.

"Ο πόλεμος που ζητώ σήμερα είναι να προστατευτούν όλοι οι ξένοι πολίτες στη χώρα ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται".

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως έχουν πλέον συλληφθεί και οι 4 ύποπτοι με τη βοήθεια των φωτογραφιών του Oatway, με τον φωτογράφο να δηλώνει αηδιασμένος από τον βαθμό της διαφθοράς.

"Είμαι πολύ θυμωμένος με τους άντρες που τον σκότωσαν και αναστατωμένος που οι προσπάθειές μας δεν έσωσαν τη ζωή του Emmanuel".

Πηγή: CNN


newsit.gr


Απίστευτο θράσος από τον σουλτάνο Ερντογάν: Κατηγορεί την ΕΕ ότι αφήνει τους λαθρομετανάστες να πεθάνουν στη Μεσόγειο


«Καταδικάζω την πολιτική των Δυτικών. Δεν μπορούμε να τη δεχθούμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα του υποδέχεται σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εγκαταλείπουν τους μετανάστες στην τύχη τους και ότι «τους αφήνουν να πεθάνουν», έπειτα από μια σειρά ναυαγίων που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο.

«Αν οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν καταφύγιο στις ευρωπαϊκές χώρες αφού εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, τότε πώς μπορούμε να αφήνουμε τις βάρκες τους να βυθίζονται και να τους αφήνουμε να πεθαίνουν;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

«Καταδικάζω την πολιτική των Δυτικών. Δεν μπορούμε να τη δεχθούμε», πρόσθεσε έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Μάσουμ, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία υποδέχεται σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Από την έναρξη του συριακού εμφυλίου, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τακτικά τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί από τους πρόσφυγες.

Πηγή: protothema.gr


Tα βίντεο από το απίστευτο μπάχαλο στη Βουλή



Η διαδικασία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τίναξε στον αέρα την επιτροπή της Βουλής, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να θέτει θέμα σοβαρό.

Οι αντιρρήσεις προκάλεσαν την έκρηξη πολλών βουλευτών με εκφράσεις που όχι μόνο δεν αρμόζουν μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά ούτε απέξω.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ




Τα συμπεράσματα δικά σας


Πηγή : newsit.gr


Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των "δουλέμπορων"


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», ήτοι μια στρατιωτική επιχείρηση

Oι ηγέτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχουν αύριο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών ανθρώπων στη Λιβύη- που είναι υπεύθυνοι για την πλέον πολύνεκρη τραγωδία με επίδοξους μετανάστες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης.

Πρέπει «να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» επισημαίνεται στο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.

Η Ευρώπη οφείλει να δώσει μία σθεναρή απάντηση, που θα υπερβαίνει την ενίσχυση των μέσων θαλάσσιας επιτήρησης και την αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», ήτοι μια στρατιωτική επιχείρηση, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για μία πρώτη στη μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης.

Οι πρώτες διαβουλεύσεις κατέδειξαν «μια πολιτική βούληση προκειμένου να σταλεί αυτό το ισχυρό μήνυμα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

«Δε μπορούμε να είμαστε σοβαροί εάν δε λάβουμε υπόψη το αίτημα του Ματέο Ρέντσι» επιβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε ζητήσει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται «στοχευμένες επιχειρήσεων» εναντίον των διακινητών στη Λιβύη.
«Κανείς δε μιλάει για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων» επιβεβαίωσε μία πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα μιας εξουσιοδότησης από τα ΗΕ «θα εξαρτηθεί από το εύρος της αποστολής».

«Δεν θα είναι ένας πόλεμος, θα πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες».

Η «υλοποίηση, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο» προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Θα πρέπει να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά σχέδια, έπειτα να κινητοποιήσουμε τα στρατιωτικά μέσα» εξήγησαν.

Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Η στρατιωτική επιχείρηση Atalante της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των πειρατών στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας είχε ξεκινήσει το 2008, ωστόσο οι πρώτες επιχειρήσεις εναντίον των πειρατικών πλοίων διεξήχθησαν το διάστημα 2011- 2012 υπενθύμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αρνό Ντανζάν.

Το προσχέδιο που έχει υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Προτείνεται επίσης να «διπλασιαστεί» από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Poseidon στην Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης.
Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.



Πηγή : protothema.gr


Χωρίς... απαρτία ψηφίστηκε για να ψηφιστεί και γρήγορα η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ από τον ΣΥΡΙΖΑ


Ψηφίστηκε και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ωστόσο, προκλήθηκε ένταση όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε θέμα έλλειψης απαρτίας του Σώματος και άρα μη δυνατότητας ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για προφάσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε, για να αναπτύξει το σκεπτικό του, την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής εκ μέρους της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διέκοψε προηγούμενη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι για να αρχίσει τις εργασίες της η Ολομέλεια θα πρέπει να παρίστανται 75 βουλευτές (τα τρία τέταρτα δηλαδή του συνόλου).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία και να μην λειτουργεί το προεδρείο με δυο μέτρα και δυο σταθμά, δεδομένου ότι στην Ολομέλεια δεν συμπληρώνεται απαρτία, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε, από την πλευρά της, πως η ανακίνηση τέτοιου θέματος εκ μέρους της ΝΔ αποτελεί πρόφαση και όταν ο προεδρεύων Γιάννης Μπαλάφας διαπίστωσε απαρτία και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως παρότι η ΝΔ ενοχλήθηκε από την ψήφιση του νομοσχεδίου η προσπάθειά της έπεσε στο κενό.

«Πρώτη φορά βλέπω οι 40 βουλευτές να είναι περισσότεροι από τους 57» σχολίασε σκωπτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, σχολιάζοντας το ότι στην Ολομέλεια παρίσταντο λιγότεροι βουλευτές από την προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία ήταν παρόντες 57 βουλευτές, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου την διέκοψε διαπιστώνοντας τότε έλλειψη απαρτίας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς το προεδρείο, πως η Βουλή έχει κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα νομοσχέδια ψηφίζονται δια των εισηγητών τους κι «όχι κατά περίσταση όπως βολεύει την πρόεδρο» ζητώντας «το σημερινό να γίνει μάθημα» και επισημαίνοντας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι «θα αποτελέσει προηγούμενο».



Πηγή : ethnos.gr


Αποκλεισμός από την ανώτερη ΤΣΣΚΑ


Η υπέρβαση του Παναθηναϊκού στη φετινή Ευρωλίγκα δεν ήρθε ποτέ και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα των έξι ευρωπαϊκών τίτλων δεν θα είναι στο φάιναλ φορ. Η ΤΣΣΚΑ νίκησε 74-55 τους «πράσινους» στον τέταρτο προημιτελικό, και το ΟΑΚΑ σείστηκε από τις φωνές των 18.000 φίλων του «τριφυλλιού», που θύμισαν τις ημέρες της ευρωπαϊκής δόξας και αναγνώρισαν την προσπάθεια των παικτών.

Η εναλλαγή των δύο σχημάτων του Παναθηναϊκού, με τη χρησιμοποίηση τριών περιφερειακών ή τριών ψηλών, αποτέλεσε το «φρένο» που πάτησε ο Παναθηναϊκός στον ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου (32-37) και είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει τη διαφορά των 12 πόντων που δημιούργησε η ΤΣΣΚΑ, δύο φορές (7-19 στο 8΄ και 11-23 στο 11΄). Ο Ιτούδης δεν χρησιμοποίησε τον Τεόντοσιτς στο πρώτο δεκάλεπτο (11-19), αλλά οι Κιριλένκο και Ντε Κολό ήταν λίαν παραγωγικοί, με 17 πόντους.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός είχε 0/7 τρίποντα. Το κοντό σχήμα των Διαμαντίδη ή Νέλσον, Παππά και Γιάνκοβιτς αντικαταστάθηκε με το ψηλότερο των Μπατίστα - Μαυροκεφαλίδη που έπαιξαν μέσα στη ρακέτα, τον Γκιστ στη θέση του φόργουορντ και το αμυντικό κέρδος ήταν σημαντικό, καθώς η ΤΣΣΚΑ έμεινε χωρίς πόντο για τρία λεπτά, ο Παναθηναϊκός με σερί 9-0, μείωσε σε 22-25, αλλά δύο ακόμη φορές δεν ολοκλήρωσε την αντεπίθεσή του και έμεινε σε απόσταση τριών πόντων (26-29, 28-31). Οι εφτά πόντοι της ΤΣΣΚΑ το τελευταίο λεπτό (τεχνική ποινή στον Ιβάνοβιτς) διατήρησαν το εύθραυστο, αλλά σταθερό προβάδισμά της.

Το τρίτο δεκάλεπτο «μύρισε» αποκλεισμό για τον Παναθηναϊκό, που είχε, μόλις, ένα εύστοχο τρίποντο από τον Φώτση και αντίθετα η ΤΣΣΚΑ έφτασε το 50%, έξω από τη γραμμή των 6,75 μ. Οι «πράσινοι» πλησίασαν στους 4 πόντους (38-42), αλλά η κόπωση έκανε αναποτελεσματική την αμυντική προσπάθειά τους και «θόλωσε» τις επιθετικές επιλογές τους (12 πόντοι σε 10 λεπτά). Με προβάδισμα 16 πόντων (44-60), η ΤΣΣΚΑ χρειάστηκε απλώς μια διαχείριση του ρυθμού της στην τέταρτη περίοδο, στην οποία ο Παναθηναϊκός, όσο κι αν ήθελε και το πίστευε, όσο κι αν έψαξε ένα ξέσπασμα, ήταν ανέφικτο να αγγίξει καν το θαύμα.

ΠΑΟ: Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης 6 (2), Νέλσον, Παππάς 11 (1), Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 9 (1), Γκιστ 10, Μπατίστα 7, Μπλουμς.
ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό 18 (4), Τεόντοσιτς 5 (1), Νίκολς 5 (1), Τζάκσον 4, Μαρκοϊσβίλι, Ουίμς 11 (1), Βοροντσέβιτς 2, Κάουν 2, Χριάπα, Χάινς 12, Κιριλένκο 13 (1).

• Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά της απόφασης της Ευρωλίγκας να επιβάλει πρόστιμο ύψους 150 χιλιάδων ευρώ, για όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα και αναφέρονται σε επίθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου κατά των τριών διαιτητών στον τρίτο αγώνα με την ΤΣΣΚΑ για τα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Οι «πράσινοι» θα προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο Δ. Γιαννακόπουλος, μετά την 5η Δεκεμβρίου 2014, δεν έχει καμία διοικητική ή μετοχική σχέση με την ΚΑΕ, καθώς οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στον πρόεδρο, Μάνο Παπαδόπουλο, και το πρόστιμο δεν έπρεπε να επιβληθεί στην ομάδα.

• Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης ανακοινώθηκε πως ο Νίκος Παππάς ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό έως το 2018.



Πηγή


Χαώδεις οι διαφορές - Στο κόκκινο για συντάξεις, μισθούς



Για "πάρα πολλές διαφορές" που παραμένουν "σε διάφορα σημεία" στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έκανε λόγο ο Γ.Γ. του υπ. Οικονομικών κ. Θεοχαράκης, μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA και τη Μαρία Δεναξά, μετά το Brussels Group.

Ο κ. Θεοχαράκης μίλησε για θετικό κλίμα στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό.
Παράλληλα, σημείωσε πως το αν θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία ή όχι αποτελεί "πολιτική απόφαση".

"Μιλήσαμε για αρκετές ώρες με όλους τους θεσμούς, και τους τέσσερις δηλαδή, καθώς επίσης είχαμε και από την ελληνική κυβέρνηση άτομα τα οποία ανέπτυξαν τις διάφορες πτυχές της ελληνικής πολιτικής" δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA ο κ. Θεοχαράκης.

"Το κλίμα ήταν μεν φιλικό, θετικό" είπε, για να προσθέσει όμως ότι "στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε".

"Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι" επισήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτηθείς πού εντοπίζονται αυτές οι διαφορές, ανέφερε πως αφορούν "σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα".

"Δεν είναι μόνο ένα και δύο" υπογράμμισε, διατυπώνοντας πάντως την εκτίμηση ότι θα γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές".

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο EWG επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ής Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία.
«Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς (από το Παρίσι όπου βρίσκονται) ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μετά την τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζονται και στην Αθήνα οι συνομιλίες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει, επίσης, του άτυπου Eurogroup την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την πρόοδο, παραμένουν διαφορές που αφορούν κατά κύριο λόγο τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τις οποίες η πλευρά των εταίρων βρίσκει ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Συζήτηση έγινε και για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη διαδικασία των συζητήσεων καθώς κρίνεται αντιπαραγωγικό το ότι πραγματοποιούνται χωριστά σε Αθήνα και Παρίσι.
Τονίστηκε μάλιστα στον κ. Θεοχαράκη ότι με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα υπάρχει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, αν και ο ίδιος φέρεται να εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των συζητήσεων έως τώρα.


Πηγή : imerisia.gr


Πορτογαλία : Eφιαλτικά τα στοιχεία για τη φτώχεια λόγω των πολιτικών λιτότητας


Την εκτόξευση των ποσοστών φτώχειας μεταξύ του πορτογαλικού πληθυσμού, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα, καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποίησε η καθολική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Caritas.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ένα στα τέσσερα παιδιά στην Πορτογαλία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό της φτώχειας στις ηλικίες κάτω των 18 ετών ανήλθε στο 25,6% το 2013, έναντι 24,4% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο χρόνο.

Στο σύνολο του πληθυσμού, το 2013 το 19,5% των Πορτογάλων ζούσε σε καθεστώς φτώχειας, με το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 4.937 ευρώ, έναντι 18,7% το 2012.

Η Πορτογαλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στο ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μεταξύ των χωρών όπου εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 27,5% το 2013, έναντι 25,3% το 2012.

Μόνο το περασμένο έτος, η Caritas Portugal προσέφερε βοήθεια σε 160.000 Πορτογάλους, αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σύγκριση με το 2013.



Πηγή


Χαμός στη Βουλή με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου



Μπάχαλο επικρατεί στην επιτροπή που συνεδριάζει στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με απίστευτους διαλόγους.

Αιτία για την οξύτατη ένταση αποτέλεσε η πρωτοβουλία και η επιμονή του προεδρεύοντα της επιτροπής Βαγγέλη Διαμαντόπουλου να δώσει πρώτα τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να προτείνει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ως προς την συζήτηση της επίμαχης ΠΝΠ.

Στην ουσία, ο υπουργός θα ανέπτυσσε την πρόταση που αποκάλυψε νωρίτερα το protothema.gr ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιθυμεί να συζητηθεί η ΠΝΠ σε μια συνεδρίαση εξπρές αντί τεσσάρων πριν εισαχθεί στην ολομέλεια. Πρόκειται δηλαδή για κατεπείγουσα διαδικασία χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να επιθυμεί να χαρακτηριστεί... κατεπείγουσα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξπρές διαδικασία επιλέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η κριτική από αντιπολίτευση και εκπροσώπων ΟΤΑ σε ένα ζήτημα που φθείρει το κυβερνητικό προφίλ.

Αμέσως παρενέβη ο Ανδρέας Λοβέρδος και εξήγησε ότι επί διαδικαστικών ζητημάτων την αρμοδιότητα έχουν οι βουλευτές και το προεδρείο και όχι η κυβέρνηση και μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Ο κ. Διαμαντόπουλος επέμεινε στο να πάρει τον λόγο ο κ. Μάρδας με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καυγάς.

Ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει την διαδικασία για να επανέλθουν μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα χωρίς ωστόσο να κατευναστούν τα πνεύματα. Είναι δε ενδεικτικό ότι κ .Διαμαντόπουλος προχώρησε και σε δεύτερη διακοπή προκειμένου – αυτή την φορά - κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να συνεννοηθούν!

Τελικά η κυβέρνηση και η ΚΟ που την στηρίζει αποφάσισε να προχωρήσει σε μια διαδικασία που κινείται στην μεθόριο του κανονισμού της Βουλής. Συγκεκριμένα αντί μιας συνεδρίασης θα υπάρξει και δεύτερη αύριο για την ακρόαση των φορέων (δημάρχων, περιφερειαρχών κ.α).

Ωστόσο, η εξέλιξη φανερώνει και την απειρία του νέου κυβερνητικού σχήματος καθώς το μόνο που πέτυχαν είναι να υποστούν την φθορά της ΠΝΠ και να χρεωθούν την κατεπείγουσα διαδικασία χωρίς όμως να αποφύγουν την τοποθέτηση φορέων και την εκτεταμένη τελικά συζήτηση.

Νωρίτερα, πάντως και έως να εξευρεθεί λύση, υπήρξαν αποκαλυπτικοί διάλογοι:

Λοβέρδος: πρέπει να τοποθετηθούμε επί της διαδικασίας

Διαμαντόπουλος: Ο λόγος θα πάει στον υπουργό για παρέμβαση επί της διαδικασίας

Λοβέρδος: Δεν αφορά τον υπουργό η διαδικασία που επιλέγουμε στην Βουλή. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Έχει δίκαιο ο Πανούσης που λέει πώς σας εκλέγουν!

Λοβέρδος (προς τον Μάρδα): Αυτό (σσ. εννοεί η διαδικασία) αφορά τους αντιπροσώπους του λαού εσάς τι σας αφορά; Τι θέλετε εδώ;

ΜΑΡΔΑΣ: Θα είχα τελειώσει 30 δευτερόλεπτα.

Λοβέρδος : Μα δεν έπρεπε καν να αρχίσετε, τι να τελειώσετε;

Διαμαντόπουλος : Έδωσα στον υπουργό τον λόγο για μια παρέμβαση, ποιο το πρόβλημα; Κατηγορείτε άλλους για νομολάγνους άλλα δεν πάτε και εσείς πίσω

ΜΑΡΔΑΣ: Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της συζήτησης η πρότασή μου πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση για να κλείσει

ΦΩΝΕΣ

Διαμαντόπουλος: εκτίθεστε σε όλο τον κόσμο. Να ανακαλέσετε… δεν σας τιμά αυτό

Γεωργιάδης: καθίστε κάτω κ. Μαρδα

Μαρδας: Να καθίσετε εσείς πρώτα

Λοβέρδος: Ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα συνεδριάσουμε;

Διαμαντόπουλος: Είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί . Διακόπτουμε 5 λεπτά να ηρεμήσετε

Γεωργιάδης: Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος, ρε τρομοκράτη; Μάθε πρώτα τον Κανονισμό της Βουλής και μετά να μιλάς.

Μετά την διακοπή τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση αντί του υπουργού. Είπε δηλαδή η συζήτηση της ΠΝΠ να γίνει σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «φυγομαχήσει».

Χαρακτηριστικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Έξω από τη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών είναι οι φορείς που δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να τους ακούσουμε!».

«Η κυβέρνηση έφερε την ΠΝΠ στη Βουλή και προσπαθεί να την κρύψει με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν ομολογεί από ντροπή», έγραψε επίσης.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία που, όπως είπε, αποκλείει από τη συζήτηση τους κοινωνικούς φορείς και τους δημάρχους -περιφερειάρχες, που τους αφορά άμεσα η ρύθμιση.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φυγομαχία» και πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει «άλλες σκοπιμότητες».

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί η κατεπείγουσα διαδικασία λέγοντας: «Σε επείγουσα ή κατ΄ επείγουσα διαδικασία πρέπει να έχετε ουσιαστικό λόγο. Ότι θέλετε να αποφύγετε την κριτική δεν συνιστά λόγο».

Τέλος πρότεινε: «Δώστε χρόνο στην επιτροπή κατά το Σύνταγμα. Να πάμε στη συζήτηση με την κανονική διαδικασία με ειδική συνεδρίαση φορέων β’ ανάγνωση και μετά στην Ολομέλεια».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες νομοθετικές πρακτικές με την προηγούμενη. Επίσης, ζήτησε να αποσυρθεί η ΠΝΠ, σε διαφορετική περίπτωση να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία.

Ο κ. Διαμαντόπουλος επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση, ωστόσο, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε επίμονα το λόγο.

«Δεν το δικαιούστε», είπε ο κ. Διαμαντόπουλος για να προσθέσει: «Θα δώσω το λόγο σε ακόμα έναν βουλευτή από κάθε κόμμα».

«Σας είμαι ευγνωμονούσα» του απάντησε η κυρία Μπακογιάννη που αντιπρότεινε να υπάρξει αύριο συνεδρίαση όπου θα παραστούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

«Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου», είπε η βουλευτής, «έχει επενδύσει 7,1 εκατ. ευρώ με 5,8% επιτόκιο. Αν τα πάρει και τα βάλει στην ΤτΕ με 2% χάνει χρήματα δημοτών του. Ας τον ακούσουμε, αυτό ζητώ από τους βουλευτές».

Νίκος Φίλης: Η ΠΝΠ μας θωρακίζει από απροσδόκητες εξελίξεις

Λύση στο πρόβλημα επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ταμεία.

«Ορισμένοι περιφέρονται στα κανάλια λέγοντας ότι χρεοκοπεί η χώρα και όταν η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση αντιμετώπισης των ταμειακών αναγκών την κατακρίνουν», είπε ο κ. Φίλης, για να προσθέσει ότι η ΝΔ θέλει να εκθέσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Παραδέχθηκε πως «το να ξεκινά η παρούσα βουλή και κυβέρνηση μια διαδικασία - εξαναγκαστική από εξελίξεις - προώθησης ΠΝΠ δεν μας χαροποιεί. Όμως οι εξελίξεις είναι απροσδόκητες και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι. Θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης με απόφαση της Βουλής, ώστε η χώρα να είναι κατοχυρωμένη».

Κατηγόρησε, τέλος, την αντιπολίτευση λέγοντας: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφερναν ΠΝΠ όχι μόνο σε μια συνεδρίαση αλλά αυτή της ΕΡΤ δεν την έφεραν καθόλου. Άλλες δε ήρθαν αλλοιωμένες» ενώ πρότεινε «να ακροαστούμε αύριο τους φορείς και οπωσδήποτε την Παρασκευή να μπει και να ψηφιστεί στην ολομέλεια».


Πηγή : Protothema.gr