Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Citroen Aircross Concept: Η αισθητική της περιπέτειας με plug-in υβριδικές προεκτάσεις



Μετά την πρώιμη αποκάλυψή του, η Citroen δημοσιοποιεί και επισήμως τα στοιχεία για το νέο της πρωτότυπο μοντέλο το οποίο θα παρουσιάσει στην έκθεση της Σαγκάης η οποία ανοίγει αυλαία στις 20 Απριλίου.

Το Citroen Αircross Concept αντλεί, προφανώς, τις σχεδιαστικές του επιρροές από το C4 Cactus σε μια επιθετικότερη προσέγγιση αλλά και σε μεγαλύτερη «κλίμακα» μιας και το νέο concept car της γαλλικής φίρμας έχει 4,58 μ. μήκος, 2,1 μέτρα πλάτος και 1,8 μέτρα ύψος, κάτι που σημαίνει ότι μια αντίστοιχη έκδοση παραγωγής θα τοποθετηθεί πάνω από C4 Cactus.

Υπό το σκεπτικό της πιο off-road προσέγγισης τα χαρακτηριστικά «Air Bumps» στα πλευρά του Cactus, έχουν μεταμορφωθεί σε ένα κυψελοειδές πλέγμα από αλουμίνιο που περιστοιχίζεται από ανθεκτικό καουτσούκ, ενώ έχουν μετακινηθεί χαμηλότερα λειτουργώντας ως προστατευτικό των κατώτερων πλευρικών τμημάτων.

Στα χαρακτηριστικά του concept ξεχωρίζει και το χρωμιωμένο πλαίσιο των πίσω παραθύρων και οι επιχρωμιωμένες οπές στο πίσω μέρος των μπροστινών θόλων, που σύμφωνα με την Citroen, συντελούν στην καλύτερη αεροδυναμική. Την εικόνα συμπληρώνουν οι ζάντες αλουμινίου του 22 ιντσών και οι λεπτομέρειες από χρώμιο στο καπό.

Το Citroen Aircross εξοπλίζεται με plug-in υβριδικό σύνολο το οποίο αξιοποιεί ένα κινητήρα βενζίνης 1,6 λίτρων με ισχύ 221 ίππων σε συνδυασμό με ηλεκτρικό μοτέρ 97 ίππων το οποίο τοποθετείται στο πίσω τμήμα. Το σύνολο συμπληρώνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου οι οποίες του εξασφαλίζουν ηλεκτρική αυτονομία έως και 50 χλμ. ενώ η πλήρης φόρτισή τους απαιτεί 3,5 ώρες σε οικιακό δίκτυο.

Με συνδυαστική ισχύ 318 ίππων, το Citroen Aircross concept απαιτεί 4,5 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περιορίζονται σε 1,7 λίτρα/100 χλμ. και 39 γρ./χλμ, αντιστπίχως.

Στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν οι δύο οθόνες των 12 ιντσών εκ των οποίων η μία είναι και αποσπώμενη, ενώ κάθε επιβάτης έχει στη διάθεσή του μικρόφωνο και ξεχωριστά ηχεία για να «ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των επιβαινόντων» όπως σημειώνει η Citroen, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πρώτη εντύπωση και τις καλά κρυμμένες χειρολαβές, το Aircross Concept διαθέτει πίσω πόρτες οι οποίες ανοίγουν αντίστροφα.

Προς το παρόν η γαλλική φίρμα δεν συγκεκριμενοποιεί τις προοπτικές παραγωγής του concept car, αναφέροντας μόνο ότι το Aircross αντικατοπτρίζει τις «διεθνείς φιλοδοξίες» της φίρμας και ότι επέλεξε τη Σαγκάη για την παρουσίασή του, καθώς η κινεζική αγορά εκπροσωπεί το 25% των συνολικών πωλήσεών της.




auto.in.gr


Βόμβες Ντόρας! Να ξαναστηθεί η ΝΔ με αυτοπεποίθηση στα πόδια της



Να ξαναστηθεί η ΝΔ με αυτοπεποίθηση στα πόδια της, και να αποτελέσει και πάλι αξιόπιστη εναλλακτική λύση εξουσίας, επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη αφήνοντας να εννοηθεί ότι βράζει η ΝΔ και σύντομα θα ζητηθεί έκτακτο συνέδριο.

Η κα Μπακογιάννη μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο στα Παραπολιτικά 90,1 είπε ότι η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να κλείσει με θετικό πρόσημο τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές, επιβάλλει μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία, που θα προσέφερε στην ελληνική κοινωνία μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Παραδέχτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσδοκά μια καλύτερη πολιτική και εκλογική τύχη, εμμένοντας στη στρατηγική την οποία ακολουθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πολίτες δεν πρόκειται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν την εκλογική συμπεριφορά τους και να την ψηφίσουν, ενώ πριν από μερικούς μήνες της γύρισαν την πλάτη στην κάλπη.

Η κα Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις μεταξύ των στελεχών που ανησυχούν για το μέλλον της.

Είπε επίσης ότι θα αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου, μέσω του οποίου θα υπάρξει αλλαγή σελίδας στην ηγεσία του κόμματος.

«Συντελούνται διεργασίες μέσα στη ΝΔ. Χρειαζόμαστε μία συλλογική νέα προσπάθεια. Να ακουστεί η οργανωμένη βάση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.



Πηγή : newsit.gr



Eurobank: Αυτοί είναι οι λόγοι που η ανεργία δεν πέφτει



Καθυστερεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας λέει η Eurobank - Ποιοι οι λόγοι που δεν πέφτει η ανεργία Την εκτίμηση ότι υπάρχει το τελευταίο εξάμηνο σταθεροποίηση της δυναμικής του ρυθμού πτώσης του ποσοστού ανεργίας, γεγονός που εμποδίζει την ταχεία αποκλιμάκωσή της, πραγματοποιεί η Eurobank.

Σχολιάζοντας το σημερινό ποσοστό ανεργίας (25,67% - Ιανουάριος 2015), διαπιστώνεται ότι από το Σεπτέμβριο 2013 το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται να ακολουθεί σταθερή πτωτική πορεία. Όμως, με τον υπάρχοντα ρυθμό πτώσης του ποσοστού ανεργίας, η υψηλή υποεκμετάλλευση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας (σπατάλη πόρων) θα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πιθανά σενάρια μείωσης της ανεργίας που έχει καταγράψει η τράπεζα, δεν αναμένεται να υποχωρήσει στην καλύτερη περίπτωση, το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 20% πριν από το Μάρτιο του 2017 και κάτω από το 15% πριν από τον Ιανουάριο του 2020. Αναλύοντας περισσότερο τα στοιχεία της ανεργίας που έχει δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ, οι ειδικοί της Eurobank διαπιστώνουν ότι σε όρους ατόμων η απασχόληση σημείωσε ετήσια (Ιαν-14 με Ιαν-15) αύξηση της τάξης των 36,78 χιλ ατόμων, η ανεργία μειώθηκε κατά -87,23 χιλ άτομα και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά -50,45 χιλ άτομα.

Συνεπώς, η μείωση του αριθμού των ανέργων δεν συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης. Αξίζει να αναφερθεί πως από τον Μάιο 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο 2015 η μείωση του εργατικού δυναμικού προσεγγίζει τις -219,052 χιλ άτομα ή σε όρους ποσοστιαίας μεταβολής το -4,40%. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί σε ένα βαθμό τη μείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας λόγω μείωσης των διαθέσιμων πόρων σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας. Όσο παρατείνεται η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου τόσο πιο χρονοβόρα και δύσκολη θα είναι η ενδεχόμενη μείωσή του μέσα στα επόμενα χρόνια. Το κόστος για την οικονομία - κοινωνία που δημιουργεί η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανέργων δεν έχει μόνο στατικό χαρακτήρα υπό την έννοια απώλειας τρέχουσας παραγωγής, εισοδήματος, ασφαλιστικών εισφορών και κοινωνικής συνοχής.

Έχει και δυναμικό χαρακτήρα υπό την έννοια μείωσης της παραγωγικότητας (λόγω μείωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου) και του δυνητικού προϊόντος της οικονομίας στο μέλλον. Οι αιτίες που έχει εντοπίσει η Eurobank που εμποδίζουν τη γρήγορη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας είναι οι εξής: * H ενδεχόμενη επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους. Με βάση αυτό το δεδομένο οι επιχειρήσεις αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες τους ως προς τη μελλοντική κερδοφορία που αναμένεται να έχουν (π.χ. λόγω μειωμένων πωλήσεων) γεγονός το οποίο επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την απόφασή τους για πιθανή πρόσληψη εργαζομένων. * Το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.

Η αποχή των ατόμων από την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να εκλαμβάνεται από την πλευρά του εργοδότη ως ένδειξη χαμηλής παραγωγικότητας. * Μακροχρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες εμποδίζουν την ανακατανομή και την αποτελεσματικότερη χρήση των παραγωγικών συντελεστών. * Ο εν εξελίξει μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι ο στόχος για την οικονομίας μας είναι η δημιουργία ενός νέου υποδείγματος οικονομικής μεγέθυνσης το οποίο θα βασίζεται ως επί το πλείστον στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, τότε οι παραγωγικοί συντελεστές (κεφάλαιο και εργασία) θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τους χρήσεις (π.χ. νέοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, νέοι κλάδοι που απαιτούν νέες δεξιότητες κτλ.).

Τέτοιου είδους δομικές αλλαγές συνοδεύονται και από κόστος προσαρμογής τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των εργαζομένων. Αυτό το φαινόμενο δύναται να επιβραδύνει το ρυθμό της αντιστοίχησης ανάμεσα στις νέες θέσεις εργασίας και στα άτομα που θεωρούνται ικανά και επιθυμούν να εργαστούν. * Οι υπάρχουσες λεπτές ισορροπίες στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους επίσημους δανειστές της τόσο αυξάνεται το κλίμα αβεβαιότητας το οποίο αναστέλλει, και στη χειρότερη περίπτωση, ακυρώνει επενδυτικά προγράμματα.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Στο μισό δισ. ευρώ το έλλειμα στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού



Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 448 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 2.111 εκατ. ευρώ.

Αυτά προκύπτουν από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.735 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.541 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 119 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.022 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10.574 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 584 εκατ. ευρώ ή 5,2% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 796 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 135 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (661 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.448 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 678 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.232 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.062 εκατ. ευρώ ή 33,5% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.280 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 590 εκατ. ευρώ ή 21,9% έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 188 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 10 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (198 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 952 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 472 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι διαθέσιμα με την έκδοση του οριστικού δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 12.522 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (14.038 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11.980 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.338 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.181 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 130 εκατ. Ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 270 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,2%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 32 εκατ. για δαπάνες εκλογών, και 17 εκατ. Ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 542 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 178 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (720 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 376 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.539 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 673 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.234 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 608 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.


Πηγή 


Ιταλία: Πέταξαν στη θάλασσα μετανάστες επειδή ήταν χριστιανοί!



Βρίσκονταν σε πλοιάριο ανοιχτά της Σικελίας - Συνελήφθησαν 15 μουσουλμάνοι

Τη στιγμή που ολοένα περισσότερα είναι τα τραγικά ναυάγια που σημειώνονται σχεδόν καθημερινά με εκατοντάδες μετανάστες να χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν δια θαλάσσης στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, μία ακόμα είδηση συγκλονίζει τις τελευταίες ώρες την Ιταλία.

Όπως αναφέρει η Corriere della Sera οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 15 μεταναστών, οι οποίοι έριξαν στη θάλασσα 12 ανθρώπους επειδή ήταν χριστιανοί!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται μαρτυρίες διασωθέντων, οι 15 μουσουλμάνοι που βρίσκονταν στο ίδιο πλοιάριο με τους χριστιανούς ενώ έπλεαν ανοιχτά της Σικελίας πέταξαν στη θάλασσα τους 12 ανθρώπους.

Οι αστυνομικές αρχές του Παλέρμο συνέλαβαν τους 15 μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταγωγή από το Μάλι και τη Σενεγάλη, ενώ ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει και ένας ανήλικος.

Οι διασωθέντες με δάκρυα στα μάτια εξήγησαν στους αστυνομικούς ότι επιβιβάστηκαν σε πλοιάριο στις 14 Απριλίου που αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης με 105 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τη Σενεγάλη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι επιβαίνοντες από την Γκάνα και τη Νιγηρία δέχθηκαν απειλές από 15 συνταξιδιώτες, οι οποίοι τους έλεγαν ότι θα τους πετούσαν στη θάλασσα επειδή είναι χριστιανοί.

Από τις απειλές προχώρησαν στις πράξεις ρίχνοντας στο νερό τους 12 άτυχους ανθρώπους, οι οποίοι όπως αναφέρει η ιταλική αστυνομία κατάφεραν να σωθούν επειδή προσπάθησαν να κολυμπήσουν σχηματίζοντας ακόμα και ανθρώπινη αλυσίδα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 41 είναι τα θύματα ενός νέου ναυαγίου που σημειώθηκε ανοιχτά της Σικελίας, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο σώθηκαν μόνο τέσσερις από τους 45 ανθρώπους που είχαν επιβιβαστεί στο πλοιάριο και έπλεε προς τις ευρωπαϊκές ακτές.



Πηγή : protothema.gr


Αλ. Παπαδόπουλος: Η χώρα θα συντριβεί το καλοκαίρι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία



Εκκληση στην κυβέρνηση «να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε συμφωνία με την τρόικα του Διεθνούς Οικονομικού Ελεγχου» απευθύνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, με δήλωσή του την Πέμπτη.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και «συντριβή της χώρας» σε περίπτωση που δεν κλείσει το παραταθέν πρόγραμμα και δεν λάβει η χώρα ένα «νέο και απολύτως απαραίτητο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πακέτο οικονομικής στήριξης.

Κανένας τότε υπαίτιος δεν θα μπορεί να επικάθεται επί του θρόνου των ερειπίων του. Είναι φανερό ότι η χωρά θα χρεοκοπήσει και θα σαπίσει «εν ευρώ», καταλήγει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η  Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τις επόμενες ήμερες σε συμφωνία με την τρόικα του Διεθνούς Οικονομικού Έλεγχου. Το παραταθέν πρόγραμμα πρέπει να κλείσει. Η χωρά πρέπει να ξεφύγει από την μέγγενη του αργού θανάτου. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιλήφθη ότι αν δεν κλείσει, με πραγματικούς ορούς, το τρέχον πρόγραμμα οι καταστάσεις τότε θα είναι ανεξέλεγκτες και το χειρότερο οι εταίροι και δανειστές δεν θα συντρέξουν, το τέλος Ιουνίου, σε ένα νέο και απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση μας, πακέτο στήριξης. Αν αυτό δεν επισυμβεί η χώρα θα συντρίβει το καλοκαίρι. Κανένας, τότε, υπαίτιος δεν θα μπορεί να επικάθεται επί του θρόνου των ερειπίων του. Είναι φανερό ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα σαπίσει "εν ευρώ". Επικαλούμαι για άλλη μια φορά το συγκλητικό δόγμα. Ισχύει πάντα».



Πηγή : kathimerini.gr



Επεισόδια έξω από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημίου, παραμένουν οι αντιεξουσιαστές στην κατάληψη


Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να μπουν στην πρυτανεία και να λήξουν αυτό το αίσχος που κρατάει 18 ημέρες οι αντιεξουσιαστές απέκρουσαν αυτή την προσπάθεια της αστυνομίας και πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο, χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αλλά βρέθηκαν μπροστά σε πέτρες και καδρόνια που κρατούσαν οι αντιεξουσιαστές αρνούμενοι να αποχωρήσουν.

Οι αστυνομικοί έχουν παραταχθεί στα Προπύλαια για να μην εισέλθουν και κουκουλοφόροι μέσα στο χώρο του ΕΚΠΑ.

Οι αντιεξουσιαστές που βρίσκονται έξω από το ΕΚΠΑ έχουν προβεί σε βανδαλισμούς και έχουν βάλει φωτιά σε κάδους μέχρι την Ομόνοια.

Θέμα ωρών χαρακτήριζε το πρωί τη λήξη της κατάληψης της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γιάννης Πανούσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν στέλνει μήνυμα αδυναμίας, ούτε και ανοχής.

Οι αντιεξουσιαστές σε μήνυμα τους ξεκαθάρισαν ότι δεν θα φύγουν απο τον χώρο του ΕΚΠΑ μέχρι να λήξει η απεργία πείνας των τρομοκρατών.



Η συγκινητική ομιλία της Ντόρας για τον Παύλο Μπακογιάννη



"Για μένα αγωνιστής ήταν ο Μπακογιάννης και όχι ο Ξηρός"

«Για μένα αγωνιστής ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης. Όχι ο Σάββας Ξηρός» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έδωσε προσωπικό τόνο στην ομιλία της επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για τον διάλογο που έχει ανοίξει με τους τρομοκράτες. Η κα Μπακογιάννη εστίασε στη ρύθμιση με την οποία ο Σάββας Ξηρός αποκτά δικαίωμα για κατ’ οίκον έκτιση του υπολοίπου της ποινής του και απαρίθμησε τα θύματα της τρομοκρατικής δράσης του Σάββα Ξηρού επισημαίνοντας ότι δεκάδες πολίτες, εργαζόμενοι, αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τη δράση του Σάββα Ξηρού και ακόμα ταλαιπωρούνται ανάπηροι, τυφλοί και ανίκανοι για εργασία. «Σε μια κρίσιμη στιγμή που η χώρα χρειάζεται ενωμένη την κοινωνία η κυβέρνηση επιλέγει με το νομοσχέδιο να χαράξει νέες διαχωριστικές γραμμές και να σπείρει διχαστικές λογικές. Δεν μπορεί ο κ. Υπουργός να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία των λόγων του όταν είπε ότι η Πολιτεία τύφλωσε τον Σάββα Ξηρό» είπε η κα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θύμισε ότι ο Σάββας Ξηρός έχει καταδικαστεί με ισόβια και πάνω από 1000 χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε δολοφονίες και ένοπλες ληστείες προσθέτοντας: «Ο Σάββας Ξηρός δίκασε, καταδίκασε και δολοφόνησε τον Ουίλιαμ Νορντίν. Δίκασε και καταδίκασε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά αλλά δολοφόνησε τον Θάνο Αξαρλιάν τον οποίο χαρακτήρισαν παράπλευρη απώλεια. Αυτό δεν τους εμπόδισε να πανηγυρίσουν τη νύχτα της δολοφονίας του. Ο κατάλογος των θυμάτων του Σάββα Ξηρού είναι μακρύς. Υπάρχουν αστυνομικοί που έτυχε να έχουν βάρδια και τραυματίστηκαν, υπάρχουν πολίτες που απλώς έτυχε να περνούν από το μέρος της τρομοκρατικής δράσης του Ξηρού. Τη σκανδάλη κατά του Παύλου Μπακογιάννη τράβηξαν ο Κουφοντίνας και ο Κωστάρης Στη δολοφονία συμμετείχε ο Ξηρός. Για την αποφυλάκιση αυτού του ανθρώπου μιλάμε σήμερα» είπε η κα Μπακογιάννη.

Δίνοντας προσωπικό τόνο στην ομιλία της η κα Μπακογιάννη εμφανώς συγκινημένη παρουσίασε ένα μικρό βιογραφικό του Παύλου Μπακογιάννη το οποίο όπως είπε όφειλε στη μνήμη του καταλήγοντας: «Ακούστηκαν φοβερά πράγματα. Έγιναν καταλήψεις με ένα κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στον αγωνιστή Σάββα Ξηρό». Ποιο είναι τα μήνυμα που σήμερα στέλνει η κυβέρνηση; Ότι ο Ξηρός είναι αγωνιστής σε καιρό δημοκρατίας; Ότι πολέμησε τον φασισμό; Δεν υπάρχει πιο ακραία μορφή φασισμού από αυτή που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Για μένα αγωνιστής είναι ο Γλέζος και ο Μπακογιάννης. Η χούντα τον πολέμησε τον Μπακογιάννη. Να είστε προσεκτικοί όταν μας μιλάτε εμάς για χούντα. Γύρισε μετά τη μεταπολίτευση. Και δολοφονήθηκε από τον Κουφοντίνα. Αν λοιπόν στο δικό μας λεξιλόγιο κάποιος χαρακτηρίζεται αγωνιστής δεν είναι ο δολοφόνος αλλά το θύμα» είπε η κα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας άσκησε αυστηρότατη κριτική στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για την επίμαχη ρύθμιση υποστηρίζοντας ότι το κράτος οφείλει να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες κράτησης στους κρατουμένους, όμως πουθενά δεν προβλέπεται ότι το κράτος πρέπει να απελευθερώνει τον κρατούμενο επειδή είναι ανίκανο να του παράσχει ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. «Ο Ξηρός έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει όλες τις παροχές που του προσέφερε η Πολιτεία. Αντιθέτως ο Στέλιος Κήλης ο οποίος χτυπήθηκε μαζί με τον Αξαρλιάν, έχασε το μάτι του και έχει πληρώσει ο ίδιος όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που έχει κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία δημοκρατία δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες. Δεν διαπραγματευτήκατε με άλλους. Δεν διαπραγματευτήκατε με κρατούμενες μάνες που έχουν τα παιδιά τους σε άθλιες συνθήκες, αλλά μόνο με τους συγκεκριμένους τρομοκράτες. Η λογική της τρομοκρατίας έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το αγαθό της δημοκρατίας. Ανοίγετε κερκόπορτα που διαλύει το δικαιικό σύστημα. Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά δεν εκβιάζεται κιόλας. Δεν φοβάται. Το μήνυμά μου σε όσους μας απειλούν μέσω των ιστοσελίδων τους είναι απλό: Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» κατέληξε η Ντόρα.


Πηγή : parapolitika.gr


Το Ισραήλ τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ο Νετανιάχου συγκρίνει το Ιράν με τη ναζιστική Γερμανία



Αυτοκίνητα, τραμ, λεωφορεία, πεζοί, τηλεοπτικά προγράμματα, τα πάντα σταμάτησαν για δύο λεπτά, στις 10.00 το πρωί στο Ισραήλ. Ηταν η ώρα που ήχησαν οι σειρήνες στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Ξεχωριστές τελετές πραγματοποιούνται την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα, αφιερωμένες στην 70ή επέτειο της απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στην «επιστροφή στη ζωή» όσων επέζησαν, ενώ τα ραδιόφωνα «παίζουν» μελαγχολικές μελωδίες και μαρτυρίες και οι τηλεοράσεις ρεπορτάζ για το Ολοκαύτωμα.

Περί τους 189.000 επιζήσαντες της γενοκτονίας βρίσκονται σήμερα στο Ισραήλ και, παρά την κυβερνητική βοήθεια, περίπου το 1/4 ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Είναι σφάλμα να θεωρείται ότι το κράτος του Ισραήλ υπάρχει ως μορφή αποζημίωσης για το Ολοκαύτωμα. Ηλθαμε από το Aουσβιτς, όχι εξαιτίας του Aουσβιτς», δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης στο Γιαντ Βασέμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άρπαζε την ευκαιρία της επετείου για να ασκήσει για μία ακόμη φορά κριτική στη συμφωνία-πλαίσιο για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία υπεγράφη στις αρχές Απριλίου. Συγκρίνοντας το Ιράν με τη ναζιστική Γερμανία, ο Νετανιάχου κατέληξε πως ο κόσμος μοιάζει να έχει ξεχάσει τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οπως οι ναζί ήθελαν να κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο και να εξολοθρεύσουν τον εβραϊκό λαό, το Ιράν επιδιώκει να κυριαρχήσει στην περιοχή (της Μέσης Ανατολής) και να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος» τόνισε ο Νετανιάχου μιλώντας στο μνημείο Γιαντ Βασέμ.

«Διδάχθηκε πράγματι ο κόσμος από την εβραϊκή τραγωδία του περασμένου αιώνα;» διερωτήθηκε στη συνέχεια ο ισραηλινός πρωθυπουργός, για να δώσει ευθύς αμέσως ο ίδιος την απάντηση: «Η κακή συμφωνία με το Ιράν μάς δείχνει ότι δεν εμπέδωσε το μάθημα. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις διέπραξαν ένα κεφαλαιώδες σφάλμα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εμείς, όπως και πολλοί γείτονές μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι διαπράττεται και τώρα ένα πικρό σφάλμα».


Πηγή : tanea.gr


ΚΕΕΛΠΝΟ: Υγειονομική φροντίδα των μεταναστών



Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί υγειονομικά η αυξημένη εισροή ατόμων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στις πύλες εισόδου της χώρας (βόρειο και νότιο Αιγαίο, Έβρος, Κρήτη), με σκοπό τη «θωράκιση» της δημόσιας υγείας.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, έχει αποστείλει στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών (αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής), σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών, που περιλαμβάνει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και παράλληλα την επαρκή υγειονομική κάλυψη των νεοεισερχόμενων ατόμων.

 Το μεσημέρι, ο κ. Γιαννόπουλος θα επισκεφθεί το Κέντρο Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κέντρο Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, ο κ. Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρός Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο γιατρός του Κέντρου, Γεώργιος Ρηγάκος, πρόκειται να μεταβούν στη Ρόδο και την Τήλο και την Τρίτη, 21 Απριλίου, στην Κω, για να επισκεφθούν τις τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περιφερειακές υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, καθώς και τους χώρους φιλοξενίας παρατύπως νεοεισερχόμενων ατόμων.

Επίσης, από τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μεταβούν σε σημεία της Αττικής, όπου συχνάζουν οι μετανάστες, (πλατεία Ομονοίας, Μοναστηράκι, πλατεία Βικτωρίας), προκειμένου να τους διανείμουν ενημερωτικό υλικό, ώστε να γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν εάν παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, έντονο βήχα, κεφαλαλγία, πόνο στην κοιλιά. κ.α. Στη συνέχεια οι κινητές μονάδες θα επισκεφθούν άλλες πόλεις.



Πηγή : Nooz.gr



Νέα επιτυχία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος : Αποτροπή αυτοκτονίας ανήλικης και εντοπισμός δύο εξαφανισμένων ανηλίκων



Μια 15χρονη που εκδήλωσε μέσω Διαδικτύου την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει εντόπισε και απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης ενημερώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από ανήλικο χρήστη του Διαδικτύου, μέσω της online διαδικασίας «Cyber Alert», ότι σε απευθείας συνομιλία που είχε με άλλη ανήλικη σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η τελευταία εξέφρασε το ενδεχόμενο να δώσει τέλος στη ζωή της.

Ακολούθησε διαδικτυακή-αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανήλικης και ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της.

Η 15χρονη εντοπίστηκε τελικά στην ευρύτερη περιοχή από αστυνομικούς, που διασφάλισαν τη σωματική της ακεραιότητα.

Στο μεταξύ, δύο ανήλικες για τις οποίες είχε δηλωθεί η εξαφάνισή τους εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην πρώτη περίπτωση, το «Cyber Alert» ενημερώθηκε στις 8 Απριλίου από Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής ότι 15χρονη, κάτοχος λογαριασμού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είχε απομακρυνθεί από την προηγούμενη ημέρα από το σπίτι της προς άγνωστη κατεύθυνση και έκτοτε αγνοούνταν.

Στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν σε ψηφιακή έρευνα των στοιχείων και λοιπών δεδομένων που χρησιμοποιούσε η ανήλικη για την πρόσβασή της στο Διαδίκτυο και ταυτοποίησαν το σημείο διασύνδεσης σε προφίλ που χρησιμοποιούσε η 15χρονη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να εξακριβωθεί γεωγραφικά η περιοχή όπου κινούνταν.

Σε συνεργασία με αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας της συγκεκριμένης περιοχής, η ανήλικη εντοπίστηκε εγκαίρως το ίδιο απόγευμα και παραδόθηκε στους γονείς της.

Στη δεύτερη περίπτωση, το «Cyber Alert» ενημερώθηκε επίσης στις 8 Απριλίου από άλλο Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής, προκειμένου να συνδράμει στον εντοπισμό 14χρονης αλλοδαπής, κατόχου λογαριασμού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία, όπως είχε καταγγελθεί από τους γονείς της, είχε φύγει από το σπίτι της την 1η Απριλίου για λόγους αναψυχής και έκτοτε αγνοούνταν. Και αυτή, ωστόσο, εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα.

Και για τις τρεις αυτές υποθέσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες, που θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.



Πηγή 


Δεν κάνει πίσω ο Κοντονής, πάει σε ρήξη με UEFA-FIFA


Ο Σταύρος Κοντονής δεν προτίθεται να κάνει πίσω και πάει σε ρήξη με την FIFA και την UEFA. Άμεσος ο κίνδυνος για την παρουσία των ομάδων μας στις ξένες διοργανώσεις, τι λένε οι ομάδες για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Μπορεί η UEFA και η FIFA να εξέφρασαν τις ξεκάθαρες αντιρρήσεις τους στο μίνι αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε σε δημόσια διαβούλευση ο Σταύρος Κοντονής και πάει προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά δεν φαίνεται ο υφυπουργός Αθλητισμού να... ιδρώνει πολύ και πάει σε ολική ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ομάδες και την παρουσία τους στις ξένες διοργανώσεις.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οι διαφωνίες μεγάλες, όπως αυτές αναλύθηκαν στην επιστολή που έστειλαν από κοινού οι δυο Ομοσπονδίες. Ο κ. Κοντονής, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, αφού θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσο και αν υπάρχει κοινή επιθυμία ώστε να μην επέλθει ρήξη, αυτή δύσκολα θα αποφευχθεί, αφού υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να "γεφυρωθεί". Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άρθρα, τα οποία παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, το οποίο αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ομοσπονδία.

Ο Σταύρος Κοντονής περιμένει ως τις 30 Απριλίου τις προτάσεις τους στη νέα συνάντηση που θα γίνει με ΕΠΟ, UEFA, FIFA, προκειμένου να παρθούν οριστικές αποφάσεις, αλλά αυτή την στιγμή η ρήξη είναι "προ των πυλών", κάτι που σημαίνει πως οι ομάδες απειλούνται ευθέως με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τόσο οι σύλλογοι, όσο και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Άρθρο που καταργεί το αυτοδιοίκητο
Μάλιστα στο νομοσχέδιο προστέθηκε ένα άρθρο, το 16ο, το οποίο καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ που είχε θεσπιστεί από το νόμο Ορφανού. Αυτό είναι κάτι που τόνισε και σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης (16/4) ο Σταύρος Κοντονής. "Οσον αφορά το νομοσχέδιο οι διαφοροποιήσεις είναι ελαχιστες και προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση και έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο. Καταργείται το αρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479 είναι το άρθρο 15, η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16…", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας
Μια βασική διαφωνία είναι η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων, αφού η Πολιτεία θέλει εν ενεργεία δικαστές και μάλιστα να προκύπτουν με κλήρωση από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου και να έχουν διετή θητεία, ενώ η ΕΠΟ και οι ξένες Ομοσπονδίες θέλουν συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους. Άλλη διαφωνία είναι για τα πρόστιμα, με τις UEFA-FIFA να τονίζουν ότι πρέπει να είναι μόνο πειθαρχικά και όχι διοικητικά, ενώ υπάρχει σύγκρουση για την αναβολή αγώνων αν θεωρείται ύποπτος, την παρουσία της ΔΕΑΒ στα αποδυτήρια ή την δυνατότητα του υφυπουργού να αποβάλει ομάδες από το πρωτάθλημα που δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας στο γήπεδό της και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά.

"Κλειδί" στην υπόθεση η στάση της ΕΠΟ
Η πρόσφατη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Μισέλ Πλατινί μπορεί να έγινε σε πολύ καλό κλίμα, εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν συμφωνεί η ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το δεδομένο είναι πως η ΕΠΟ έχει στο πλάι της την FIFA και την UEFA και θέλει να προστατέψει το αυτοδιοίκητο, στο οποίο θέλει να... εισχωρήσει ο κ. Κοντονής. Δεν πρόκειται ανάμεσα στις δυο πλευρές να υπάρξει σημείο επαφής, αφού Πολιτεία και Ομοσπονδία διαφωνούν ριζικά και αυτό δεν αλλάζει.

Τι λένε οι ομάδες
Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα, όπως και τις δικαστικές πλέον εξελίξεις για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση της πολιτείας, αφού οι ποδοσφαιρικές αρχές ακόμη και οι διεθνείς δεν δείχνουν αντανακλαστικά αυτοκάθαρσης. Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά στο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ FIFA-UEFA και ελληνικής κυβέρνησης, λόγω του νέου νόμου Κοντονή, τονίζεται χαρακτηριστικά το εξής: "Το ιδανικό θα ήταν να μη φτάσουμε σε ρήξη, αλλά σε κατανόηση από την UEFA του πραγματικού μεγέθους της διάβρωσης που έχει υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από την κατηγορούμενη "εγκληματική οργάνωση".

Στον Ολυμπιακό θεωρούν πως μόνη αρμόδια για να δηλώσει τις ομάδες στο Champions League είναι η ΕΠΟ και πως ο Σταύρος Κοντονής δεν μπορεί να πάρει απόφαση για τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη και πως αυτό που έγινε στην Αγγλία με τον αποκλεισμό των ομάδων, δεν ήταν απόφαση της Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά της ίδιας της αγγλικής Ομοσπονδίας που ακολούθησε την κυβερνητική γραμμή.

Ο Παναθηναϊκός είναι υπέρ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Στο "τριφύλλι" ακούν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Σταύρου Κοντονή και περιμένουν να κάνει πράξη τα όσα έχει. Θεωρούν πως πρέπει να γίνει το οτιδήποτε για να καθαρίσει το τοπίο στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να απομακρυνθούν άνθρωποι που του έχουν κάνει ζημιά.

Στον Ατρόμητο λένε πως δεν πιστεύουν πως θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο και στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική. Πιστεύουν ότι τα άρθρα θα διαμορφωθούν έτσι, ώστε να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες. Ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, είπε στο Sport24.gr πως "δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει υφυπουργός που θα βάλει την υπογραφή του σε χαρτί, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των ομάδων μας από την Ευρώπη και πάνω απ' όλα της Εθνικής μας ομάδας από τις ξένες διοργανώσεις. Στο τέλος θα βρεθεί ένα κοινό έδαφος και όλα θα πάνε καλά".

Στον Αστέρα Τρίπολης αναφέρουν πως "μακάρι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι δεδομένο ότι θα στηρίξουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Και όποιος αντέξει...".


Πηγή : sport24.gr


Προς τη Βουλή οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής



Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν οι διαμαρτυρόμενοι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν στην Αθήνα το πρωί μαζί με τις οικογένειές τους με 82 λεωφορεία σε μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έληξε η συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρης Αλεξόπουλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα. Οι μεταλλωρύχοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.
Οι διαδηλωτές αναμένεται να επιδώσουν ψηφίσματα στην πρεσβεία του Καναδά, στα κεντρικά γραφεία της μεταλλευτικής εταιρείας Eldorado Gold, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο κοινοβούλιο και στο ΥΠΟΙΚ.

Η πορεία θα καταλήξει, στις 17:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα, όπου οι διαδηλωτές προγραμματίζουν να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ.
Δια στόματος του προέδρου των εργαζομένων στις υπόγειες στοές στα μεταλλεία Χαλκιδικής, Χρήστου Ζαφειρούδα, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΑΠΕΝ ζήτησαν «έναν έντιμο συμβιβασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής κρατώντας σημαίες που γράφουν «Ναι στην ανάπτυξη», φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους στην άσφαλτο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων.

«Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μας, για τη συνέχιση της επένδυσης και θα μείνουμε όσο χρειαστεί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας.
«Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζαγοράκης,πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη στη Χαλκιδική, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία κατοίκων, ενώ κάλεσε και αυτός την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το ζήτημα.

«Απ΄ τη στιγμή που έχει διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας των μεταλλείων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ πρέπει να διασφαλίσει την εργασία των πολιτών» δήλωσε ο Ηλίας Κοκκόλης, οργανωτικός γραμματέας του εργατικού κέντρου Αθήνας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ της μισθωτής εργασίας των διαδηλωτών.
Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε προεκλογικές υποσχέσεις. Δε συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, το ΥΠΑΠΕΝ έχει άρει δύο άδειες απ΄ τα μεταλλεία στις Σκουριές.

Στη διαδήλωση έδωσε το παρών ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έτυχε μάλιστα θερμής υποδοχής. Ο κ. Γεωργιάδης λίγο μετά τις 12:30 έδωσε το παρών στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι μεταλλωρύχοι χειροκρότησαν τον πρώην υπουργό και έσπευσαν να του μιλήσουν.
Ο κ. Γεωργιάδης, που σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές φόρεσε και κράνος μεταλλωρύχου, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος που κάποιοι λένε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι δίκαιος γιατί δεν συμπαθούν τον όποιο εργοδότη».
«Πρώτη φορά ακούω δήθεν αριστερούς να λένε "να χάσετε τη δουλειά σας γιατί εργάζεστε στον α ή στον β"», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε: «Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας πετάξουν στον δρόμο, στην ανεργία».
Στο μεταξύ, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διοργανώνει, στις 6 το απόγευμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Κυκλοφοριακά προβλήματα

Λόγω της μαζικότητας της συγκέντρωσης, κλειστή παρέμενε από νωρίς το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι η λεωφόρος Μεσογείων, από το ύψος του Πενταγώνου προς το κέντρο της Αθήνας, ενώ λόγω της πορείας λίγο μετα τις 2 το μεσημέρι έκλεισε η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, στο ρεύμα προς το κέντρο της Αθήνας. Σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της Αθήνας, επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή

Για ανεύθυνες αποφάσεις εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, των επενδύσεων και εκατοντάδων εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής κατηγορούν την κυβέρνηση 27 βουλευτές της ΝΔ σε επερώτηση που κατέθεσαν σήμερα.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής τον Γιώργο Βαγιωνά, αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός εξακολουθούν να επιδίδονται σε ασκήσεις ρεβανσισμού στην επένδυση των Μεταλλείων Χαλκιδικής, αποσκοπώντας με τετελεσμένες αποφάσεις στην ακύρωσή της και αποθαρρύνοντας συλλήβδην, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα». Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι «ενώ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ενεργούν ωσάν να φέρουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ξεχνούν -ή επιλέγουν να προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν- πως αν η Eldorado Gold αποχωρήσει από την επένδυση, όπως έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει με χρονικό ορίζοντα την 28η Απριλίου, τότε θα επέλθει η μέγιστη καταστροφή για το περιβάλλον». Επισημαίνουν δε στο σημείο αυτό ότι η περιοχή, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, έχει επωφεληθεί με συγκεκριμένες δράσεις και έργα βελτίωσης της περιβαλλοντικής υποδομής, τα οποία αν αυτή τη στιγμή εγκαταλειφθούν χωρίς κανείς άλλος να εγγυηθεί τη συνέχιση της υλοποίησής τους, οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι δραματικές



Πηγή


Ανοίγει αύριο Παρασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις 100 δόσεις



Σε ηλεκτρονική εφαρμογή τίθεται από αύριο, Παρασκευή η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

«Υπέρογκοι τόκοι, προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συσσωρευθεί, για να τριπλασιασθούν σχεδόν κατά την πενταετία των μνημονίων φθάνοντας στο 40% του ΑΕΠ τέλος του 2014 ως χρέη σε βάρος  εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ρυθμίζονται - διαγράφονται  με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, που τίθεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή αύριο Παρασκευή 17-4-2015», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η νέα ρύθμιση αφορά στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αποπληρωμή χρεών με ευνοϊκότερους όρους από προγενέστερες ρυθμίσεις και δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά που οφείλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία έως 3.000 ευρώ, να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση, να παραμείνουν βιώσιμες.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, η ρύθμιση κινείται σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο και ως προς τον αριθμό των δόσεων, που ανέρχονται σε 100 χωρίς προϋποθέσεις και ως προς το ελάχιστο ποσό καταβολής δόσης, που ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.

Οι οφειλέτες, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να καταβάλουν ως προκαταβολή  ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ,  προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και  τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.

Καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων ορίζονται η 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής, και η 26η Μαΐου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.

Διευκρινίζεται ότι ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση) η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.


Πηγή


Συλλήψεις για μαστροπεία στη Χαλκιδική



Για υπόθεση μαστροπείας συνελήφθησαν δύο άτομα στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, πρόκειται για έναν 20χρονο Βούλγαρο κι έναν 82χρονο Έλληνα, που κατηγορούνται ότι προήγαγαν στην πορνεία μία 20χρονη, συμπατριώτισσα του πρώτου.

Τα "ραντεβού" δίνονταν στο σπίτι του 82χρονου, στα Νέα Πλάγια, όπου διέμεναν οι δύο νεαροί αλλοδαποί, και η "ταρίφα" για κάθε ερωτική συνεύρεση ξεκινούσε από 30 ευρώ.

Αστυνομικοί του τμήματος Νέων Μουδανιών είχαν πληροφορίες για τη δράση των δύο ανδρών και εμφανίστηκαν, χθες το βράδυ, ως υποψήφιοι πελάτες. Τότε έγιναν και οι συλλήψεις, ενώ σε βάρος της 20χρονης βεβαιώθηκε πταισματική παράβαση του νόμου περί εκδιδόμενων προσώπων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην κατοχή του 82χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 40 λαθραία πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι δασμοί και φόροι.



Πηγή: skai.gr


Αφού πρώτα τους αμόλησε χωρίς σχέδιο η Χριστοδουλοπούλου τώρα ψάχνει να μοιράσει τους λαθρομετανάστες στους δήμους



Αφού τα άκουσε από πολλούς και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η κυρία Βαγενά που χαρακτήρισε ως ανόητα τα όσα είπε τώρα ενημερώνει κατόπιν εορτής και αφού είδε ότι δεν την παίρνει να κάνει όσα είχε στο μυαλό της, την ΚΕΔΕ, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ροής μεταναστών γιατί το μπάχαλο που έχει προκαλέσει η ίδια με τις δηλώσεις της τώρα χρειάζεται σχέδιο για να αντιμετωπιστεί.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέφερε πως το α' τρίμηνο του 2015 οι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα έφτασαν τις 19.488, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ήταν 8.256 δηλαδή διπλάσιο και εάν ήταν καλύτερος ο καιρός θα ήταν τριπλάσιο όπως θα συμβεί τους επόμενους μήνες εάν δεν παρθούν μέτρα για την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση. Ζήτησε επίσης από τους δημάρχους να προτείνουν κατά προτίμηση κλειστούς χώρους για τη φιλοξενία μεταναστών για διάστημα από 6 μήνες έως 3 χρόνια, στους οποίους θα μπορούν να μείνουν από 20 έως 100 άτομα. Δηλαδή με αυτή της την ενέργεια θέλει να μοιράσει το πρόβλημα στους δήμους γεμίζοντας όλη την χώρα.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ζητούν κυρίως εγγυήσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή, ενώ εκφράζουν φόβους μήπως η κυβέρνηση στείλει με αυτό τον τρόπο λάθος μήνυμα στους δουλεμπόρους, αλλά και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης παραβατικότητας από μερίδα των μεταναστών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης κάλεσε τους δημάρχους να αναλάβουν την ευθύνη και το βάρος που τους αναλογεί.


«Μπλόκο» ΔΝΤ στο αίτημα της Αθήνας για καθυστέρηση πληρωμής της δόσης!



Ανεπίσημο αίτημα για καθυστέρηση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας απηύθυναν Έλληνες αξιωματούχοι προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ωστόσο η απάντηση που έλαβαν είναι πως δεν είναι δυνατόν να γίνει επαναπρογραμματισμός των αποπληρωμών.

Αν είναι αληθές αυτό το σενάριο τότε επιβεβαιώνεται και η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να αντεπεξέλθει στις επόμενες δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει, και ότι η πιστωτική ασφυξία προκαλεί έντονο πρόβλημα στην οικονομία.

Επικαλούμενοι αξιωματούχους με ενημέρωση και από τις δύο πλευρές, οι FT αναφέρουν ότι η Αθήνα πείσθηκε να μην προχωρήσει στην υποβολή επίσημου αιτήματος αναβολής στο ΔΝΤ, στο οποίο πρέπει να καταβάλει περίπου 1 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις τον Μάιο.

Παρότι το αίτημα της Αθήνας αποκρούστηκε, οι συζητήσεις που έγιναν νωρίτερα μέσα στο μήνα αποτελούν ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, τονίζει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους Έλληνες πιστωτές εμφανίζονται αβέβαιοι για το αν η Αθήνα θα μπορέσει να προχωρήσει στις πληρωμές τον Μάιο. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, δηλώνουν σίγουροι ότι το θέμα θα προκύψει εκ νέου τον Ιούνιο πριν έρθει η ώρα πληρωμής μεγαλύτερων ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Οι FT υπενθυμίζουν την άποψη στελεχών του ΔΝΤ ότι ένας αναπρογραμματισμός των αποπληρωμών μπορεί μόνο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τελείως νέου προγράμματος διάσωσης συμπληρώνοντας ότι αν η Ελλάδα αποτυχεί να καταβάλει μια δόση θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ταμείο, κάτι που στο παρελθόν έχουν κάνει μόνο χώρες όπως το Ζαίρ και η Ζιμπάμπουε.

Πηγή που γνωρίζει τα περί της προσέγγισης δήλωσε ότι η παράταση αφορούσε την «αναμόχλευση του προγράμματος αποπληρωμής για το δάνειο από το ΔΝΤ για τους επόμενους μήνες» επιτρέποντας στην κυβέρνηση Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα για καταβολή μισθών και συντάξεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους πιστωτές για την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης.



Πηγή : imerisia.gr


Νέα ένταση στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καθυστερεί τη συνεδρίαση λόγω απουσίας βουλευτών



Με καθυστέρηση μιας ώρας ξεκίνησε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ' Τύπου.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη μειωμένη προσέλευση των βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, προκαλώντας με την απόφασή της αυτή αντιπαράθεση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η εικόνα με τρεις βουλευτές, που να εγκρίνουν νομοσχέδια σιωπηροί είναι εικόνα ντροπής. Είναι μια τραυματική εικόνα που δεν θα επαναληφθεί σε αυτήν τη Βουλή» δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε νωρίτερα.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 το πρωί. Ωστόσο, έως τις 11:00, είχαν προσέλθει μόλις 57 βουλευτές. Η Πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στο προεδρείο, τόνισε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει απαρτία βουλευτών και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, και επικαλούμενη τον Κανονισμό της Βουλής διέκοψε για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός του 1/4 του σώματος, δηλαδή 75 βουλευτές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ότι παραβιάζει για άλλη μια φορά βάναυσα τον Κανονισμό της Βουλής καθώς, όπως είπε, «πουθενά δεν ορίζει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αν δεν υπάρχει το 1/4 του όλου των βουλευτών».

«Μην φορτώνετε τη δικιά σας συστηματική καθυστέρηση στις πλάτες των βουλευτών. Μπούλινγκ δεν δεχόμαστε. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Καταλάβετε ότι είστε Πρόεδρος όλης της Βουλής» τόνισε ο Kυρ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Δεν είστε πρόεδρος μονομελούς οργάνου και αυταρχικού καθεστώτος. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη, ανέφερε ότι είναι θέμα πολιτικού ήθους και ουσίας να ξεκινάει στην προγραμματισμένη ώρα της η συνεδρίαση.

«Η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την παρουσία βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κάτω από το 1/4 του όλου των βουλευτών» επέμεινε η Πρόεδρος της Βουλής, διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απέδωσε τις αντεγκλήσεις σε «τηλεοπτικούς λόγους», ωστόσο χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση της διαδικασίας, καθώς, όπως είπε, δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, η απαραίτητη παρουσία 75 βουλευτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο να μην παραβρίσκονται για να καταθέσουν τις απόψεις τους οι βουλευτές του κόμματός του, που βρίσκονται στη φυλακή και ζήτησε την παρέμβαση της Βουλής για να λυθεί το θέμα αυτό.

Στη Βουλή, βρίσκονται και παρακολουθούν τη συζήτηση, από τα θεωρεία, συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας, οι οποίοι αντιδρούν στην ευεργετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, κρατούμενοι με αναπηρία άνω του 80%, μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ οίκον περιορισμό, εφόσον έχουν ήδη μείνει στη φυλακή 10 έτη.

Ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων από την τρομοκρατία είναι οι Μιχάλης και Νίκος Πειρατικός, Ειρήνη Μομφεράτου, Αλεξία Μπακογιάννη και η μάνα του Θάνου Αξαρλιάν.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με μία εμβόλιμη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ποίημα Αδωνι Γεωργιάδη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η απόφαση της Προέδρου της Βουλής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να απαγγέλλει ποίημα στην κ. Κωνσταντοπούλου.

«Σε καρτερούσα και είπα νάτη, μα ήταν η αυγούλα στις κορυφές και η αμυγδαλιά στο μονοπάτι, ίδιες και οι τρεις σαν αδερφές»

Στα θεωρεία της Βουλής βρίσκονται από νωρίς το πρωί συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας που διαμαρτύρονται για τη ρύθμιση που προβλέπει αποφυλάκιση κρατουμένων και έκτιση του υπολοίπου της ποινή τους κατ' οίκον για όσους έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής τους και έχουν αναπηρία άνω του 80%.



Οι συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας χαρακτηρίζουν τη διάταξη φωτογραφική για τον καταδικασμένο για την 17Ν Σάββα Ξηρό, ο οποίος είναι ανάπηρος σε ποσοστό 98%.

Οι ίδιοι πραγματοποίησαν νωρίτερα το πρωί συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου.


Πηγή : tanea.gr




Βασίλης Οικονόμου: Πώληση ψεύτικης ελπίδας για τον κατώτατο μισθό



Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, την ώρα που η χώρα δεν ξέρει τι της ξημερώνει, η κυβέρνηση να επανέρχεται στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Με τα ταμειακά διαθέσιμα να πιάνουν πάτο, την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό στο ναδίρ και την απειλή της χρεοκοπίας πιο ορατή από ποτέ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει την πώληση ψεύτικης ελπίδας στον Έλληνα εργαζόμενο» αναφέρει ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της επικοινωνίας και των εντυπώσεων».
Απαντώντας κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως ο κ. Οικονόμου «φαίνεται ότι μεταγλωττίζει στα ελληνικά τις απόψεις των πιο ακραίων μνημονιακών κύκλων», υπογραμμίζοντας πως διαφωνεί «ακόμα και με την αύξηση του κατώτατου μισθού».



Πηγή : ethnos.gr


Τουρκία: Πτώση του κόμματος του Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις



Πέντε τουρκικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, γεγονός που ενδεχομένως θα αποτελέσει πλήγμα στην φιλοδοξία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες.
Ο Ερντογάν, ιδρυτής και πρώην ηγέτης του κόμματος, χρειάζεται μία συντριπτική νίκη του AKP για να μπορέσει να προωθήσει μέσω της αναθεώρησης της τουρκικού συντάγματος την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το AKP αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ λιγότερες από τις 400 έδρες που έχει θέσει ως στόχο ο Ερντογάν, με τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν την επιθυμία του προέδρου για μεγαλύτερες εξουσίες.

Το κυβερνών κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πέντε διαφορετικά ινστιτούτα, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα μειωθεί κατά 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το 2011.

Ο Οζέρ Σαντζέρ, επικεφαλής του Metropoll Research Center, δήλωσε ότι το ποσοστό του AKP έχει πέσει από τον Σεπτέμβριο στο 41,7%, ευνοώντας κυρίως το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Τέτοιου επιπέδου πτώση θα αφήσει το AKP , που σήμερα διαθέτει 312 έδρες, με λιγότερες από τις 276 έδρες που απαιτούνται για την απλή πλειοψηφία, σύμφωνα με το Metropoll, φέρνοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της κυβέρνησης συνασπισμού, που ως σήμερα έχει αποφύγει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

"Η επιμονή του Ερντογάν στο προεδρικό σύστημα δεν έχει αντιστοιχία σε ψήφους... Παραπέμπει σε ένα διαφορετικό, πιο ολιγαρχικό καθεστώς, παρά στη δημοκρατία", δήλωσε ο Οζέρ Σαντζέρ.

Σύμφωνα με τον Αντίλ Γκουρ της AG Research, το AKP θα εξασφαλίσει 276 έως 290 έδρες, καθώς η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αντάρτες και ενδείξεις έντασης στους κόλπους της ηγεσίας του AKP τροφοδοτούν κλίμα αβεβαιότητας.

Κρίσιμη θα είναι η εκλογική επίδοση του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP). Και τα πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει περί το 10% των ψήφων, που αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Εάν δεν το επιτύχει, οι ψήφοι του θα διανεμηθούν στα άλλα κόμματα και θα ευνοηθεί το AKP.

"Είναι η πρώτη φορά που μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι τόσο σημαντικές σε εκλογές. Εάν λάβουμε υπ΄όψιν τα περιθώρια σφάλματος, πρέπει να δούμε το HDP να φθάνει το 11.5 έως 12% για να πούμε ότι έχει ξεπεράσει το όριο του 10%", σημειώνει ο Αντίλ Γκουρ.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών GENAR και MAK τοποθετούν το ποσοστό του AKP μεταξύ του 47% και 48%, εκτιμώντας ότι πιθανόν να εξασφαλίσει λιγότερες έδρες από αυτές που κατέχει.



Πηγή : newsit.gr


Υποβάθμιση από την S&P



Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε χθες ο οίκος Standard&Poor’s (S&P), βαθμολογώντας την ελληνική οικονομία με «CCC+» από «B-». Μάλιστα, ο οίκος αποφάσισε να χαρακτηρίσει αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας (outlook). Κάτι που σημαίνει ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να υποβαθμίσει και πάλι την Ελλάδα, παρά να την αναβαθμίσει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την S&P, η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι το χρέος της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες.

Παράγοντες οι οποίοι έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι εάν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, τότε οι προοπτικές της οικονομίας θα επιδεινωθούν περαιτέρω, ενώ διαβλέπει πως το 2015 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ύφεση της τάξης του 1,5%. Πάντως, η S&P «βλέπει» ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις με ρευστό. Χθες, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με εκείνη του 2ετούς ομολόγου να φθάνει στο 23,8% και του 10ετούς στο 11,8%.



Πηγή


Κατώτερος των προσδοκιών ο Ολυμπιακός



Oι περισσότερες ποιοτικές επιλογές που διαθέτει η Μπαρτσελόνα έναντι του Ολυμπιακού έκριναν τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ στη Βαρκελώνη, με τους Καταλανούς να φτάνουν με απόλυτη ασφάλεια στη νίκη (73-57), αξιοποιώντας και την κατώτερη των προσδοκιών απόδοση των «ερυθρολεύκων». Η αρνητική παράδοση του Ολυμπιακού στην έδρα της Μπαρτσελόνα συνεχίστηκε με την όγδοη ήττα του, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το «κλείσιμο» της «ψαλίδας» από τους γηπεδούχους στον δεύτερο αγώνα, αύριο, καθώς δείχνει ότι δεν είναι μεγάλη. Γιατί ηττήθηκε ο Ολυμπιακός;

Πρώτον, επειδή στην εξίσωση της σύγκρισης στην απόδοση των δύο αρχηγών, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ήταν σαφώς πιο έτοιμος από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε το «θέλω», αλλά όχι το «μπορώ». Ο Σπανούλης έπαιξε 11 λεπτά στην πρώτη εμφάνισή του, ύστερα από έναν μήνα, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και η αισιόδοξη προσδοκία είναι να παρουσιασθεί καλύτερος, αύριο το απόγευμα. Η συνάρτηση της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού από την απόδοση του Σπανούλη, είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει ανεπαρκής αντικατάστασή του από τους Μάντζαρη και Σλούκα. Στον αντίποδα, ο Ναβάρο με τον διπλάσιο χρόνο συμμετοχής, σημείωσε 10 πόντους, ενώ η βασικότερη διαφορά είναι ότι οι συμπαίκτες του Ναβάρο γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο για να τον καλύψουν επάξια, όταν βρίσκεται στον πάγκο.

Δεύτερον, γιατί ο Ολυμπιακός που έδειχνε να υστερεί αμυντικά και ιδιαίτερα στα ριμπάουντ, καθώς οι Καταλανοί κέρδισαν 44 εκ των οποίων 15 επιθετικά, έναντι 27, είχε μεγαλύτερα προβλήματα στην επίθεσή του. Ο «πήχυς» των 57 πόντων είναι ιδιαίτερα χαμηλός για τη διεκδίκηση της νίκης σε οποιαδήποτε εκτός έδρας παιχνίδι.

Η άμυνα της Μπαρτσελόνα δεν προκαλούσε τρόμο, αλλά οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ήταν άστοχοι σε πολλά σουτ που επιχειρήθηκαν χωρίς πίεση. Η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τους έξι ξένους του Ολυμπιακού, καθώς οι Ντάρντεν, Λαφαγιέτ, Λοτζέσκι, Ντάνστον, Χάντερ και Πέτγουεϊ, είχαν συγκομιδή 29 πόντων, με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, ενώ ουδείς είχε διψήφιο αριθμό πόντων.

Με πρώτο σκόρερ τον ταλαντούχο Δημήτρη Αγραβάνη, οι πιθανότητες νίκης του Ολυμπιακού ήταν σαφώς ουτοπικές, καθώς τα πρώτα «βιολιά» του έμειναν στις... θήκες τους (6/22 τρίποντα) και παράλληλα οι τραυματισμοί τριών παικτών του (Σπανούλης, Χάντερ, Πέτγουεϊ) έχουν αποσυντονίσει την «ερυθρόλευκη» επίθεση.

Τρίτον, γιατί η Μπαρτσελόνα έχει ποιοτικότερο πάγκο από τον Ολυμπιακό, ο τεχνικός της Τσάβι Πασκουάλ μοιράζει χρόνο συμμετοχής και η ομαδική απόδοση παραμένει σταθερή και σε μια ταχύτητα ασφαλείας από τον αντίπαλό της. Ο Ολυμπιακός έκανε τέσσερις απόπειρες για να μειώσει τη διαφορά του σκορ, τα κατάφερε μέχρι τους εννέα, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (35-26), αλλά οι Καταλανοί δεν έχασαν τον έλεγχο του ρυθμού και στη συνέχεια αύξησαν την διαφορά στους 19 πόντους (61-42 στο 34΄).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ντόελμαν, Χεζόνια 5, Χουέρτας 3 (1), Αμπρίνες 6 (1), Ναβάρο 10 (2), Σατοράνσκι 9 (2), Πλάις 6, Τόμας 5, Ολεσον 5 (1), Λάμπε 8, Νάχμπαρ 10 (3), Τόμιτς 6.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 7, Ντάνστον 5, Σπανούλης 1, Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 5, Πρίντεζης 4, Αγραβάνης 9 (1), Μάντζαρης 4 (1), Λαφαγέτ 5 (1), Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 5 (1).



Πηγή : kathimerini.gr


Πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής στην Αθήνα - «Ήρθαμε για να μείνουμε»



Τα λεωφορεία με τους μεταλλωρύχους έφτασαν στη Λαμία λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη στάση και συνεχίζουν την πορεία τους προς Αθήνα, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων

Με συνολικά 82 λεωφορεία πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στα διόδια των Αφιδνών από τη Χαλκιδική, από όπου και ξεκίνησαν την Τετάρτη. Στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης όπου θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και κατόπιν, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν πορεία προς τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, όπου θα παραμείνουν ως το βράδυ.


Οι διαδηλωτές ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων.

Οι ίδιοι διαμηνύουν ότι ήρθαν στην Αθήνα για να μείνουν μέχρι να δουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, μεταλλωρύχος της Χαλκιδικής είπε: «Δεν θέλουμε να μιλήσουμε με κανέναν υπουργό. Μας έχουν γεμίσει ψέματα. Να έρθει ο πρωθυπουργός να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημά μας».

Τα λεωφορεία με τους μεταλλωρύχους έφτασαν στη Λαμία λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη στάση και συνεχίζουν την πορεία τους προς Αθήνα, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής είχαν αποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες από τα μπλόκα τους και αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους έως σήμερα, 16 Απριλίου.

Παράλληλα η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) οργανώνει συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, την ίδια ημέρα, στις 18:00.

Σημειώνεται ότι λόγω των δύο συγκεντρώσεων ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Αστυνομίας που σχεδιάζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην συναντηθούν οι δύο κινητοποιήσεις και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στη Χαλκιδική.



Πηγή : protothema.gr



Γ. Πανούσης: Σε λίγες ώρες τελειώνει η κατάληψη της Πρυτανείας



«Δεν θα γίνει η «χάρη» στους αντιεξουσιαστές να ηρωοποιηθούν με μια σύγκρουση με τα ΜΑΤ»

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες θα τελειώσει η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Πανούσης είπε πως δεν πρόκειται για μονομαχία της κυβέρνησης με τους αντιεξουσιαστές και πως δεν θα τους γίνει η «χάρη» να ηρωοποιηθούν με μια σύγκρουση με τα ΜΑΤ.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδοκυβερνητικό πρόβλημα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των καταλήψεων και των αντιεξουσιαστών, ο κ. Πανούσης απάντησε πως «δεν υπάρχει σύγκρουση με πρόσωπα», αλλά διαφωνία με ιδέες και απόψεις. Τόνισε δε πως η στάση της κυβέρνησης δεν στέλνει μήνυμα αδυναμίας και ανοχής.

Ο Γ. Πανούσης άφησε να εννοηθεί πως μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση της ΕΛΑΣ άλλαξε και γι' αυτό δημιουργήθηκε ο κλοιός έξω από την Πρυτανεία και τέθηκαν σε επιφυλακή διμοιρίες σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν είναι αποκομμένος και μιλά καθημερινά με τον πρωθυπουργό.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός επέρριψε ευθύνες και στις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων καθώς, όπως είπε, δεν τολμούν να ανοίξουν κλειστές πόρτες αποθηκών οι οποίες καταγγέλλεται ότι λειτουργούν ως χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών για τους εκάστοτε καταληψίες. «Αν κάθε πρύτανης υποχωρεί, φοβούμενος την κατάληψη, δεν μπορούμε να βάλουμε την αστυνομία έξω από κάθε γραφείο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον φόβο που έχει εκφράσει για νεκρό κατά τη διάρκεια επεισοδίων ο κ. Πανούσης είπε πως μπορεί να είναι πολίτης ή αστυνομικός και πρόσθεσε ότι το θέμα στις Σκουριές «δεν μπορεί να το λύσει η ΕΛΑΣ αλλά τα αρμόδια υπουργεία με τον α' ή τον β' τρόπο».

Τέλος, τόνισε πως Δημοκρατία σημαίνει ισοπολιτεία και όχι συγκάλυψη της οποιασδήποτε μορφής βίας και υπογράμμισε πως η παραίτηση για εκείνον θα ήταν η εύκολη λύση.



Πηγή : tovima.gr



Άννα Βαγενά: «Ανόητη και ατυχής η δήλωση Χριστοδουλοπούλου»




Επίθεση στην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά με αφορμή τις δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου περί μεταναστών που λιάζονται στις πλατείες στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής του νομού Λάρισας με το ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο focus fm, είπε χαρακτηριστικά: «Η δήλωση της υπουργού, ήταν ατυχής, όχι ατυχής ήταν ανόητη! Είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Παράλληλα η κ. Βαγενά υπογράμμισε στον focus fm πως «δεν είναι αυτό πολιτική. Δεν είναι πολιτική οι άνθρωποι να στέκονται όπου μπορούν στο κέντρο της Αθήνας» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα είναι τεράστιο και δεν είναι μόνο Ελληνικό. Η κυβέρνηση είναι μόλις τριών μηνών και το πρόβλημα της μετανάστευσης και των προσφύγων ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς το ίδιο αντιμετωπίζουν Ιταλία και Μάλτα».

Η κα Βαγενά είπε επίσης ότι δεν μπορεί από μόνη της η Ελλάδα να περιθάλψει τις χιλιάδες των μεταναστών, ενώ σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «οι ενέργειες του Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του Νίκου Δένδια είχαν αποδώσει και είχε βελτιωθεί η κατάσταση στα αστικά κέντρα. Προς το παρόν δεν άλλαξε δραματικά η κατάσταση, αλλά θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να βρεί τρόπο σε συνεργασία με την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», κατέληξε. Τέλος είπε ότι μετά το οικονομικό θέμα, το πιο σοβαρό είναι αυτό της μετανάστευσης.



Πηγή : .crashonline.gr