Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ξάνθη: Βρέφος πέθανε από ασιτία - Συγκλονίζει την πόλη η αποκάλυψη της τραγωδίας από ιατροδικαστή!




H νεκροψία - νεκροτομή αποκάλυψε τα αίτια του θανάτου του βρέφους - Σε τραγική κατάσταση οι γονείς του, που οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα...
Τα αίτια που οδήγησαν ένα βρέφος, μερικών μόλις εβδομάδων, από την Ξάνθη στον θάνατο διερευνούν οι Αρχές.  Το πτώμα εξετάστηκε από τον ιατροδικαστική κ. Νίκο Κιφνίδη και διαπιστώθηκε ως αιτία θανάτου η ασιτία.

Οι γονείς μετέφεραν αρχικά το βρέφος στο νοσοκομείο όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του ενώ στη συνέχεια παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομή από την οποία προέκυψαν τα παραπάνω.

Πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια, με το νεογέννητο βρέφος να αποτελεί το τελευταίο μέλος αυτής, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το ίδιο να αντιμετώπιζε προβλήματα ανάπτυξης.

Για τον αιφνίδιο θάνατο του βρέφους αλλά και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικης εξέτασης ενημερώθηκαν οι Αστυνομικές Αρχές ενώ οι γονείς του κρατήθηκαν για μερικές ημέρες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις γύρω από τον θάνατο του βρέφους δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων τα οποία ενδεχόμενα να φωτίσουν περισσότερο την υπόθεση.


Πηγή: thrakitoday.com


Μπλόκο του Βατικανού στο γάλλο πρέσβη επειδή είναι γκέι - Επιμένει το Παρίσι



Η ομοφυλοφιλία του Λοράν Στεφανίνι, που έχει επιλεγεί ως πρέσβης της Γαλλίας στην Αγία Έδρα, θεωρείται ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το Βατικανό δεν έχει δώσει μέχρι τώρα το πράσινο φως για την ανάληψη καθηκόντων, όπως αναφέρουν γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ.

Επισήμως, δεν έχει υπάρχει άρνηση του Βατικανού αλλά «απουσία απάντησης» όπως διαμηνύει το γαλλικό ΥΠΕΞ -δεν έχει δοθεί το διπλωματικό agrément. Το Παρίσι επιμένει στην επιλογή του διπλωμάτη, διαμηνύοντας πως ο Στεφανίνι έχει την πλήρη υποστήριξη όχι μόνο της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και της γαλλικής Συνόδου.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων η Monde, η Les Echos και η Corriere della Sera, ο 55χρονος Στεφανίνι ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση της Αγίας Έδρας για να διαδεχθεί τον Μπρουνό Ζουμπέρ, τον γάλλο απεσταλμένο στο Βατικανό, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σεξουαλικότητάς του.

Ο Στεφανίνι είχε επιλεγεί από τις αρχές Ιανουαρίου για τη θέση και έχει ήδη θητεύσει σε υψηλές θέσεις -ήταν το «νούμερο δύο» στην εν λόγω αποστολή μέχρι το 2005. Στα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρεται ως καθολικός που εκκλησιάζεται και είναι άγαμος.

Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το ιταλικό Ansa υπογραμμίζουν πως το Παρίσι επιμένει στην επιλογή του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανείς πιο ενδεδειγμένος για τη θέση», επιμένοντας στη «βαθιά γνώση» που έχει ο Στεφανίνι επί των διπλωματικών σχέσεων με την Αγία Έδρα.

Οι πηγές υπογραμμίζουν πως ο 55χρονος έχει την «πλήρη στήριξη» και της γαλλικής Συνόδου, ενώ τονίζουν πως η σεξουαλικότητά του «είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα».

Η ερμηνεία που δίνουν οι πηγές στο γαλλικό ΥΠΕΞ είναι πως ο Στεφανίνι βρίσκεται όμηρος του γαλλικού κινήματος εναντίον του γκέι γάμου (Manif pour tous), συντηρητικό κίνημα εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ που είχε σχηματιστεί στη βάση της αντίθεσης στο νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.


Newsroom ΔΟΛ


Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα!!



Από όλους εμάς Καλή ανάσταση και Καλό Πάσχα!!


FT: “Ζητάτε γερμανικές αποζημιώσεις; Θα βγείτε ταχύτερα από το ευρώ”




Την άποψη ότι, το Ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε Grexit, εκφράζουν οι Financial Times.

Σε άρθρο του Gideon Rachman επισημαίνεται ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει έναν ιδιαίτερα λανθασμένο υπολογισμό, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες την Ελλάδα. Και μάλιστα η κατάθεση του αιτήματος, γίνεται σε μια χρονική στιγμή, που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει νέο πακέτο διάσωσης.

Αναλυτικά το άρθρο στους FT αναφέρει:

Αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα έβαλε τελικά ένα νούμερο στις απαιτήσεις της για τις πολεμικές επανορθώσεις από την Γερμανία – 278,7 δισ. ευρώ, ως αποζημίωση για τον θάνατο και την καταστροφή που έσπειραν οι Ναζί, κατά την διάρκεια του πολέμου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Αλλά με την ανάδειξη του θέματος αυτήν την χρονική στιγμή, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να έχει κάνει ένα εξαιρετικά λανθασμένο υπολογισμό, που ενδέχεται, να συντείνει στην άτακτη έξοδο από το ευρώ.

Το αίτημα της Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, γίνεται σε μια χρονική περίοδο όπου η Ελληνική Κυβέρνηση στερεύει από χρήματα και οι πιστωτές της από υπομονή.

Η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα ένα νέο πακέτο διάσωσης αυτό το καλοκαίρι. Βάζοντας το θέμα των αποζημιώσεων στο τραπέζι, οι Έλληνες μπορεί να νιώθουν πως αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή, καθώς και πως μπορεί πράγματι, να επιτύχουν μια διαγραφή χρέους αντί για μια επιμήκυνση. Αλλά την ίδια στιγμή, έχουν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες η Γερμανία να αποχωρήσει από όλες τις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, και να αποχωρήσει άτακτα από το ευρώ.

Ακόμα και πριν ανακύψει το ζήτημα των αποζημιώσεων, οι Γερμανοί ήταν ήδη αρκετά ενοχλημένοι με την Ελλάδα. Στο Βερολίνο, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, αντιμετωπίζεται ως χαοτική, αναξιόπιστη, διασπασμένη και ασόβαρη. Η ανάδειξη του ζητήματος των αποζημιώσεων την χρονική αυτή στιγμή, απλά επιβεβαιώνει αυτήν την εντύπωση.

Φυσικά, η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, οπότε υπάρχει μεγάλο φάσμα απόψεων σχετικά με την πιθανότητα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Η επίσημη κυβερνητική θέση είναι, πως το ζήτημα ρυθμίστηκε με την πληρωμή του 1960 και με τις διπλωματικές συμφωνίες, για την ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στην αριστερά, υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν, πως η Γερμανία πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα, και να σκεφτεί σοβαρά την καταβολή ενός σημαντικού ποσού. Στην δεξιά, υπάρχουν αυτοί που, απορρίπτουν εξολοκλήρου το ζήτημα των Ελληνικών απαιτήσεων.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, υποστήριξε πως, η Γερμανία ίσως είναι διατεθειμένη να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό για τις αποζημιώσεις. Αλλά η απόφαση, πρέπει να βασίζεται σε προσεκτική και συστηματική αξιολόγηση και τα χρήματα θα πρέπει να πάνε σε ίδρυμα, για την βοήθεια συγκεκριμένων θυμάτων ή περιοχών που υπέφεραν, και όχι απευθείας στον Ελληνικό προϋπολογισμό.

Πίσω από τέτοιες συμπεριφορές, κρύβεται ένας βαθύτερος θυμός και κυνισμός για το Ελληνικό αίτημα. Δεν έχει διαφύγει της προσοχής των Γερμανών ότι, η Ελλάδα δεν ανακίνησε το ζήτημα όταν διαπραγματευόταν την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (όπως λεγόταν τότε) στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ή όταν αγωνιζόταν να κερδίσει την ένταξη της στο ευρώ την δεκαετία του 1990. Ούτε είχε αποτελέσει το όλο θέμα πρόβλημα, κατά τις δύο δεκαετίες στις οποίες η Ελλάδα, μαζί με τις φτωχές χώρες της Ε.Ε., έλαβε δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης από την υπόλοιπη Ε.Ε., από τα λεγόμενα διαρθρωτικά ταμεία ή ταμεία συνοχής.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι, το νούμερο που σκέφτηκαν οι Έλληνες – 278 δισ. ευρώ – αντιστοιχεί περίπου με τα 240 δισ. ευρώ, που έχουν δανειστεί από τα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης (με ένα μικρό μπουρμπουάρ). Οι Έλληνες επίσης, δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στην διεκδίκηση επιπλέον αποζημιώσεων από την Ιταλία, η οποία είχε καταλάβει ένα μέρος της Ελλάδας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – αν και δεν είχε επιδείξει την ίδια βαρβαρότητα με τους Ναζί.

Το θέμα των αποζημιώσεων μπορεί να πάρει άσχημη τροπή τους επόμενους μήνες. Ορισμένοι στο Βερολίνο σημειώνουν, πως οι Έλληνες έχουν αναζητήσει πρόσβαση στα Ρωσικά αρχεία για την Γερμανική Κατοχή. Υπάρχει ανησυχία, πως στους εορτασμούς του επόμενου μήνα στην Μόσχα για την 70η επέτειο από το τέλος του πολέμου, οι Έλληνες μπορεί να στήσουν ειδικό μνημείο, για τις θηριωδίες των Γερμανών στον πόλεμο.

Όλα αυτά μπορούν να προσφέρουν κάποια συναισθηματική ικανοποίηση στην Ελλάδα, μια χώρα που υπέφερε πράγματι πολύ κατά την διάρκεια του πολέμου, και τώρα βρίσκεται υπό τρομερή οικονομική πίεση. Αλλά δεν αποτελούν, μια έξυπνη διαπραγματευτική στρατηγική.

Οποιοδήποτε νέο πακέτο δανείων στην Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει από την Γερμανική Βουλή. Οι Γερμανοί πολιτικοί θα ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί να το εγκρίνουν, ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Η σύνδεση του θέματος του χρέους με τις ενοχές των Γερμανών για τον πόλεμο, και η ανάδειξη της πιθανότητας να μην αποπληρωθεί ποτέ – γιατί θα έπρεπε να διαγραφεί έναντι των «αποζημιώσεων – ακούγεται ως, μια ενδεχόμενη προαναγγελία θανάτου των προοπτικών έγκρισης του νέου πακέτου δανείων στην Ελλάδα από το Βερολίνο. Και χωρίς νέα δάνεια, η Ελλάδα μπορεί να στερεύσει από χρήματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, δεν είπε τίποτα παραπάνω από την αλήθεια, όταν αποκάλεσε, “βλακώδες”, το Ελληνικό αίτημα, για τις αποζημιώσεις.



Πηγή : eu.greekreporter.gr


Μαρόκο: Τροχαίο με λεωφορείο γεμάτο παιδιά-31 νεκροί



Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά που επέστρεφαν από αθλητική διοργάνωση, σκοτώθηκαν στο Μαρόκο όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με ένα φορτηγό προτού αρπάξει φωτιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το δυστύχημα, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί κοντά στην κοινότητα Σμπίκα περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ραμπάτ, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων, εκ των οποίων οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MAP επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για περίπου 40 νεκρούς επισημαίνοντας ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύνεκρα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στην ιστορία του Μαρόκου.

Μια επίσημη αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Χασάντ αναμένεται να μεταβεί στο σημείο της τραγωδίας μέσα στην ημέρα.

Τα αίτια που οδήγησαν στη μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου με το φορτηγό δεν είναι προς το παρόν γνωστά.

Στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι παιδιά 8 με 14 ετών, όπως δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Νεότητας και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 επιβάτες, μετέφερε κυρίως νεαρούς αθλητές και τους συνοδούς τους οι οποίοι επέστρεφαν από μια αθλητική διοργάνωση.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται στο Ταν-Ταν, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αζάζ διευθυντής του τομέα υγείας στην επαρχία Γκελμίν-Σμαρά.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους του Μαρόκου, δηλαδή 11 θάνατοι ημερησίως κατά μέσο όρο σε μια χώρα 34 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τα τροχαία δυστυχήματα στο Μαρόκο έχουν «κοινωνιο-οικονομικό κόστος» περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 2% του ΑΕΠ.


Πηγή : Nooz.gr


Ελεύθερος ο "εγκέφαλος" των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη



Ελεύθερος είναι από τις φυλακές του Πακιστάν  θεωρούμενος ως "εγκέφαλος" των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 άνθρωποι, Ζακιούρ Ρεκχμάν Λακχβί. Την απελευθέρωση του Λακχβί αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προκαλώνγτας ωστόσο έντονες αντιδράσεις, ειδικά από την πλευρά της Ινδίας, η οποία έκανε λόγο για "ατυχή και απογοητευτική εξέλιξη".

Ο ίδιος είχε συλληφθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2008, τέσσερις μέρες μετά τις επιθέσεις και κλείστηκε στις φυλακές, μαζί με έξη συντρόφους του. Και εκεί, όμως, καταγγγέλλεται ότι τύγχανε προνομιακής μεταχείρισης, καθώς διατηρούσε δεσμούς με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν.


Πηγή : imerisia.gr


Κίεβο: Στο ίδιο καζάνι της ιστορίας κομμουνισμός και ναζισμός!



Το Κίεβο υπερψήφισε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση, εκτός από ναζιστικών, και κομμουνιστικών συμβόλων σε μία κίνηση που έρχεται εν μέσω της σύγκρουσης σε κάθε επίπεδο με τη Ρωσία.

Ο νέος νόμος, που μένει να κυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, απαγορεύει μέχρι και σε εταιρείες να χρησιμοποιούν ονομασίες που παραπέμπουν σε σοβιετικούς ηγέτες!

Η ουκρανική Βουλή υπερψήφισε, με 254 «ναι» την απαγόρευση «προπαγάνδας υπέρ ολοκληρωτικών καθεστώτων», η αναπραγωγή της οποίας «προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων τους».

Εκτός από τα σύμβολα της ναζιστικής Γερμανίας, σε αυτά εμπίμπτουν και τα κομμουνιστικά σύμβολα. Ο νόμος αφορά κάθε δημόσια επίδειξη ή «εξυμνητική» αναφορά, από σημαίες μέχρι μνημεία ή προτομές και ονομασίες δρόμων.

Παραβίαση της νομοθεσίας μπορεί να επισύρει μέχρι και φυλάκιση δέκα ετών.

Επικρίσεις έχει επίσης προκαλέσει ξεχωριστός νόμος που αναγνωρίζει ως μαχητές της ουκρανικής ανεξαρτησίας ομάδες όπως τον «Οργανισμό Ουκρανών Εθνικιστών» (OUN) και τον παραστρατιωτικό του βραχίονα UPA, οι οποίες είχαν συνεργαστεί με τη ναζιστική Βέρμαχτ!


Πηγή : tanea.gr


Με πληκτρολόγιο 300 emoji ήρθε το iOS 8.3



Διαθέσιμο είναι πλέον το update στην έκδοση iOS 8.3 από την Apple, όπως άλλωστε αναμενόταν. To update γίνεται σταδιακά διαθέσιμο και το μέγεθος του είναι περί τα 300MB.
Με πληκτρολόγιο 300 emoji ήρθε το iOS 8.3
Διαθέσιμο είναι πλέον το update στην έκδοση iOS 8.3 από την Apple, όπως άλλωστε αναμενόταν. To update γίνεται σταδιακά διαθέσιμο και το μέγεθος του είναι περί τα 300MB.

Αν δεν ειδοποιηθείτε για αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε μέσω του μενού στο Software Update.

Το iOS 8.3 φέρνει μία σειρά από επιδιορθώσεις bugs [ναι, έχει και το iOS τέτοια], αλλά και βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά. Οι χρήστες έχουν στη διάθεση του emoji keyboard με 300 πρόσωπα, νέες γλώσσες υποστηριζόμενες από τη Siri, ασύρματο CarPlay support.

Επίσης, διαθέσιμα είναι νέα φίλτρα στο Messages app, two-step authentication για τους λογαριασμούς της Goolge και άλλα.

Μπορείτε να δείτε το video από το MacRumors που συνοψίζει τα νέα χαρακτηριστικά στο iOS 8.3.

Πηγή: e-pcmag.gr


Μ. Βαλς: «Ανεπαρκής η πρόοδος της Αθήνας - περιμένουμε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις»



Η Γαλλία αναμένει από την Ελλάδα μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να λάβει νέα ευρωπαϊκή βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στην πορτογαλική εφημερίδα Diario Economico, κρίνοντας ανεπαρκή την πρόοδο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης που πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, σε αυτή τη συνέντευξη καλεί τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στις προσπάθειές τους, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει για το κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τις οφειλές της από τον Μάιο.

«Η θέση της Γαλλίας ουδέποτε άλλαξε: πρέπει να ληφθεί υπόψη η ψήφος του ελληνικού λαού, αλλά υπάρχει επίσης ένα θεσμικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αυτά πρέπει να τηρούνται», σχολιάζει ο Βαλς στην οικονομική εφημερίδα.

«Όπως το γνωρίζετε, ο χρόνος πιέζει. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται σύντομα να αντιμετωπίσει την εκπνοή προθεσμιών αποπληρωμής δόσεων. Και τα πράγματα είναι απλά: προκειμένου η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βοήθεια να μπορεί να παίζει κανονικά, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ορίσει γρήγορα μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

«Υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ακόμη δεν είναι αρκετή. Οφείλουμε συνεπώς να καλέσουμε τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στις προσπάθειές τους», δηλώνει ο Βαλς, ο οποίος υποστηρίζει μια «λύση αποδεκτή για όλους», προσθέτοντας ότι για τη Γαλλία, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή.




Πηγή : kathimerini.gr


Καταγγελίες από καθηγητή του ΕΜΠ: Κρησφύγετο αναρχικων και χώρος παρασκευής εκρηκτικών τα υπόγεια του Πολυτεχνείου



«ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΕΣ»

Σε αποκαλύψεις προέβη ο καθηγητής και μέλος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κίμων Χατζημπίρος, ο οποίος τόνισε πως τα υπόγεια του Πολυτεχνείου είναι ορμητήρια των αντιεξουσιαστών, στα οποία γίνεται η δημιουργία των εκρηκτικών που εκτοξεύουν.

«Είναι και κρησφύγετα και χώροι παρασκευής υλικών που χρησιμοποιούνται εκτός των κτιρίων του Πολυτεχνείου, είναι ορισμένοι θύλακες μέσα στο Ιδρυμα κυρίως σε κάποια υπόγεια», κατήγγειλε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στο Mega και συνέχισε:

«Ακόμα και οι Πρυτανικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση είναι άβατα.

Τα παλιά κλειδιά ίσως δεν έχουν σημασία αλλά έχουν μπει καινούργια λουκέτα και άλλοι μηχανισμοί».


Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, με τους αντιεξουσιαστές να εκτοξεύουν αμέτρητες βόμβες μολότωφ, πέτρες και μάρμαρα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνεχίζεται για 11ημέρα, με την διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου να έχει παραλύσει.


Πηγή : eglimatikotita.gr


Αυτή είναι η αλήθεια για την οικονομία την πενταετία Καραμανλή



Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο με επίκεντρο της έρευνας την περίοδο από το 1981 θα αναδείκνυε την αλήθεια για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τις συνέπειες που έχει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική οικονομία, μέσα σε μόλις δύο μήνες διακυβέρνησης. Η αντιπρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για το πώς δημιουργήθηκαν το χρέος και τα ελλείμματα, έφτανε - σε αντίθεση με την πρόταση της κυβέρνησης- στη ρίζα του προβλήματος.

Τότε άλλωστε, σημείωναν τα γαλάζια στελέχη, η χώρα είχε ελάχιστο χρέος, το οποίο διογκώθηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου, με αποτέλεσμα οι επόμενες κυβερνήσεις να είναι δέσμιες, να πληρώσουν προαποφασισμένες δαπάνες για τα εξοπλιστικά, το ασφαλιστικό κλπ, όπως κλήθηκε να κάνει και η κυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2004-2009.

Άλλωστε εκτός από τον πολιτικό λόγο, υπάρχει και η αλήθεια των αριθμών, που αποτυπώνεται στις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την ελληνική οικονομία, πριν και μετά από το Μνημόνιο.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου του 2010 υπήρξε καταστροφική. Ενώ οι υποστηρικτές της πολιτικής του μνημονίου θεωρούσαν ότι θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και τις άλλες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο. Για αυτό και σήμερα, όπως και τότε, επανέρχονται και κατηγορούν την πολιτική της περιόδου 2004-2009 ως δήθεν υπεύθυνης για τη σημερινή πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο, με βάση τους κυριότερους δείκτες που περιγράφουν τις επιδόσεις και τις προοπτικές μιας οικονομίας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2004-2008 υπήρξε εντυπωσιακά καλή, παρά τα βάρη του παρελθόντος, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας.

Μόνο από τα τέλη του 2008 και το 2009 υπήρξε μία επιδείνωση, η οποία οφείλεται στην πρωτοφανή μεταπολεμικά διεθνή ύφεση του 2008-2009. Αντίθετα, μετά το 2009, και παρά τη διεθνή ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία εισήλθε στη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση της ιστορίας της, χωρίς να μπορέσει να αντιμετωπίσει ούτε και το χρόνιο δημοσιονομικό της πρόβλημα, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980.

Τα στοιχεία που παρατίθενται, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι χαρακτηριστικά:

• Σε τιμές του 2010, το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έπεσε από 21.386 ευρώ το 2009, σε 16.896 ευρώ το 2014, μία πτώση που υπερβαίνει το 20% σε μία πενταετία. Αντίθετα, στην περίοδο 2004-2009 το πραγματικό ΑΕΠ ανέβηκε από 19.669 ευρώ το 2003, σε 21.386 ευρώ, μία αύξηση σχεδόν 9% (8,75% για την ακρίβεια), και αυτό παρά το ότι είχαν μεσολαβήσει και δύο χρονιές παγκόσμιας ύφεσης (βλ. Διάγραμμα 1).

• Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 10,6% το 2004 στο 7,8% το 2008, και ανέβηκε στο 9,6% το 2009, τη χρονιά της παγκόσμιας ύφεσης. Την τελευταία πενταετία, με την πολιτική του μνημονίου, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε σε επίπεδα πάνω από το το 25% (βλ. Διάγραμμα 2).


• Τέλος, ούτε και το δημόσιο χρέος, η δικαιολογητική βάση για την πολιτική του μνημονίου, αντιμετωπίσθηκε την τελευταία πενταετία. Παρά το «κούρεμα» του 2012, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτινάχθηκε από το 126% το 2009, στο 176% το 2014 (βλ. Διάγραμμα 3).




Πηγή : newpost.gr


"Δεν θα γίνουμε ποτέ ευρωπαίοι" πιστεύει το 61% των Τούρκων -Ποια χώρα θεωρούν εμπόδιο



To 61% των Τούρκων πιστεύει πως η χώρα τους δεν θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ ακόμα περισσότεροι (64%) θεωρούν ότι από οικονομικής πλευράς, η Τουρκία έχει ανάγκη την ΕΕ.
Η σχετική δημοσκόπηση δημοσιεύεται στην Cumhuriyet και την διενήργησε το Ίδρυμα Εκπαιδευτικών και Επιστημονικών Ερευνών Τουρκίας – ΕΕ, σχετικά με τις απόψεις των Τούρκων πολιτών για την ΕΕ.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 8 πόλεις – Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ντιγιάρμπακιρ, Τραπεζούντα, Προύσα, Αττάλεια και Σεβάστεια, σε δείγμα 1180 ατόμων.
Στην ερώτηση «Η Τουρκία πιστεύετε ότι θα γίνει μέλος της Ένωσης;» το 61% έδωσε αρνητική απάντηση, ενώ θετικά απάντησε το 34%.

''Μεγαλύτερο εμπόδιο η Γερμανία''

Στην ερώτηση «Ποια χώρα θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ;», το 54% απάντησε τη Γερμανία, και τη Γαλλία το 27%. Από τους ερωτηθέντες το 7% απάντησε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξή της Τουρκίας το θέτει η Κύπρος.
Στην ερώτηση «Στο θέμα της ΕΕ, θεωρείτε ότι εργάστηκαν επαρκώς οι κυβερνήσεις του κ.Ταγίπ Ερντογάν και από το 2014 αυτής του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου;», το 40% των ερωτηθέντων απάντησε «Επαρκώς δεν προσπαθεί κανείς για την πλήρη ένταξη».
Τέλος σχετικά με το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι η Τουρκία έχει ανάγκη, από οικονομικής πλευράς, την ΕΕ, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής : Το 64% απάντησε θετικά, ενώ αρνητικά απάντησε το 36%.


Πηγή : onalert.gr


Προσηλυτισμός ανήλικων 15χρονων από τους αντιεξουσιαστές για να γίνουν κουκουλοφόροι






15άρηδες κουκουλοφόροι στα επεισόδια των Εξαρχείων

«Μωρά» με... κουκούλες, η νέα γενιά των αντιεξουσιαστών, που συμμετέχουν στα τελευταία επεισόδια των Εξαρχείων, όπως υποστηρίζουν επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των

συλλήψεων ξεκινούν από 15 ετών. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι στα επεισόδια της Μεγάλης Τρίτης στα Εξάρχεια οι τρεις από τους εννιά συλληφθέντες ήταν ανήλικοι, γεννηθέντες του 1997.

Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σειρά αδικημάτων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου». Τα  ανήλικα παιδιά κατηγορούνται για έκρηξη, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών βομβών, εμπρησμό, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά κατ' εξακολούθηση και αντίσταση κατά της αρχής.

Οι νεαροί φαίνεται να έχουν «καθοδηγηθεί» από μεγαλύτερους στην επιθετική δράση τους, με τις τελευταίες προσαγωγές να αναδεικνύουν ηλικίες από 16 έως 22 χρόνων. Οι «καθοδηγητές» φαίνεται να μένουν στα... μετόπισθεν, καθώς έχουν καταγράψει προσαγωγές ή συλλήψεις, που κάποιες νέες θα επιβάρυναν τη θέση τους, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση, είναι η συμπεριφορά της «σιωπής» που επιδεικνύουν οι ανήλικοι προσαχθέντες σαν να έχουν «ψηθεί» στην τήρηση συγκεκριμένης στάσης όπως αυτή που θα τηρούσαν συνειδητοποιημένοι... τρομοκράτες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους τηρούν αρνητική στάση δεν κατονομάζουν συντρόφους ή ινστρούκτορες, παρότι οι αρμόδιοι αστυνομικοί έχουν γνώση για τους πρεσβύτερους καθοδηγητές. Ένας από αυτούς βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αξιωματικών, οι οποίοι θεωρούν κομβικής σημασίας τις ζυμώσεις που έγιναν στο χώρο των Εξαρχείων κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Η απεργία πείνας του φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου μοιάζει να ενέπνευσε κάποιες νεαρές ηλικίες, που έλκονταν από τον συγκεκριμένο χώρο να μπουν πιο δυναμικά στη δράση του. Οι επικεφαλής αξιωματικοί ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών φοβούνται το ενδεχόμενο αυτά τα γεγονότα να αποτελέσουν νέα «δεξαμενή» στελέχωσης της νεοτρομοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά πως τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εκπορεύονται από έναν «πυρήνα» περίπου 100 ατόμων.

Το νέο δόγμα αντιμετώπισης των επεισοδίων έχει μειώσει τους αριθμούς προσαγωγών και συλλήψεων, τους τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών και τις καταγγελίες για αστυνομική βία. Το επιχειρησιακό δόγμα πήρε μία πιο επιθετική στάση στα επεισόδια της Μεγάλης Τρίτης, υπό την πίεση της κριτικής που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ανοχή απέναντι στους κουκουλοφόρους.



του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr


Σοκ! Στα 10 δισ ευρώ το πακέτο που στέλνει η κυβέρνηση στους δανειστές – Έρχονται μόνιμα φορολογικά μέτρα αμέσως μετά το Πάσχα



Καλά τα μέτρα μιας είσπραξης για πρόσκαιρη αύξηση των εσόδων, αλλά δεν είναι αρκετά.

Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε η ελληνική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις. Οι τεχνοκράτες στο Euroworking Group δεν έμειναν ικανοποιημένοι και απαίτησαν για να ανάψουν το πράσινο φως μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Δηλαδή μέτρα που θα αυξήσουν σε μόνιμη βάση τα έσοδα του Κράτους και αυτό με έναν και μόνο τρόπο μπορεί να συμβεί.

Με αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Σε αυτό το σημείο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό επανήλθε εμμέσως πλην σαφώς και το θέμα του ΦΠΑ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά ένα με δυο νησιά, όπως λέει η κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές αύξησαν κατακόρυφα την πίεση.

Η γνωστή πλέον λίστα με τα μέτρα των 6,1 δισ. δεν στάθηκε αρκετή για να πείσει. Κάπως έτσι υπήρξε ανανέωσή της και τα μέτρα αυξήθηκαν στα 7,1 δισ. που μαζί με τα υπολογιζόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έφταναν στα 8,5 δισ. ευρώ. Και πάλι ωστόσο καθώς περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων ή τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες και τον ηλεκτρονικό τζόγο οι εταίροι και δανειστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Ζήτησαν πιο μόνιμα εισπρακτικά μέτρα, αφαιρώντας ουσιαστικά από το ήδη υπάρχον πακέτο περί το 1,5 δισ.
Κάπως έτσι η κυβέρνηση αναζητά τώρα αυτό το ποσό, δηλαδή θα πρέπει να παρουσιάσει ως την ερχόμενη Τρίτη ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά οι δανειστές διαμήνυσαν ότι η κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να παρουσιάσει σταθερά μέτρα και όχι λύσεις για εφάπαξ εισπράξεις.

Το ποια θα είναι τελικά αυτά τα μέτρα μένει να το δούμε, ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξουν εκτός από αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Όπως και να 'χει κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τελική λίστα που θα κρίνει και την έκβαση του Eurogroup στις 24 του μήνα θα έχει την προσωπική έγκριση του ίδιου του Α. Τσίπρα μέσα στις επόμενες ημέρες.



Πηγή : newsit.gr


Ταλαιπωρία στα λιμάνια λόγω απαγορευτικού απόπλου



Κάθε άλλο παρά σύμμαχος είναι φέτος ο καιρός για τους εκδρομείς του Πάσχα. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας πλήττονται από κύμα κακοκαιρίας. Aπαγορευτικό απόπλου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Σε πολλές θαλάσσιες περιοχές πνέουν ισχυροί άνεμοι που κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το απόγευμα.

Από τον Πειραιά τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό εκτελούνται κανονικά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βελτίωση του καιρού προβλέπεται από τη Μεγάλη Παρασκευή. Ειδικότερα, στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα το Μεγάλο Σάββατο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Σε άνοδο η θερμοκρασία.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή του Πάσχα. Σε μικρή περαιτέρω άνοδο θα βρίσκεται η θερμοκρασία, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία.

Δεμένα τα πλοία

Μετ' εμποδίων πραγματοποιείται η έξοδος των εκδρομέων που επέλεξαν να ταξιδέψουν με πλοίο, αφού τα περισσότερα δρομολόγια δεν εκτελούνται λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Το Λιμενικό συστήνει στους επιβάτες πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων.

Απαγορευτικό απόπλου, ταλαιπωρία για τους εκδρομείς
Με ανακοίνωσή της, η Blue Star Ferries ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, τα δρομολόγια των πλοίων της διαμορφώνονται ως εξής:

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

*«Blue Star Delos»: Το δρομολόγιο του πλοίου, από Πειραιά 07:25 για Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη και επιστροφή, ακυρώνεται.

*«Blue Star 1»: Το δρομολόγιο του πλοίου, από Πειραιά 09:00 για Σύρο-Μύκονο και επιστροφή, ακυρώνεται.

*«Blue Star Paros»: Το δρομολόγιο του πλοίου, από Πειραιά 09:00 για Τήνο-Μύκονο-Νάξο και επιστροφή, ακυρώνεται.

*«Blue Star Naxos»: Το πλοίο θα αναχωρήσει από Πειραιά 22:00 (αντί 17:30) για Πάρο (02:20-02:40 επομένης), Νάξο (03:25-03:45), Ηρακλειά (04:45-04:55), Σχοινούσα (05:00-05:10), Κουφονήσι (05:40-05:50), Κατάπολα (Αμοργό) (06:30-07:00), Νάξο (08:40-09:30), Πάρο (10:15-10:45), Πειραιά 15:00.

HellenicSeaways

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το Ε/Γ-Ο/Γ «Αριάδνη» της HellenicSeaways παραμένει στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το δρομολόγια της Μ.Παρασκευής, 12:30 από Πειραιά για Χίο-Μυτιλήνη, θα παραμείνει ανεκτέλεστο. Εφόσον βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, το πλοίο θα εκτελέσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο τη Δευτέρα, 13:00 από Μυτιλήνη για Χίο-Πειραιά. Οι επιβάτες ενημερώνονται με μέριμνα της εταιρείας.

ΝΕΛ

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕΛ γνωστοποιεί ότι το δρομολόγιο της Μ. Πέμπτης (15:00) από Λαύριο για Κέα-Κύθνο-Σύρο-Τήνο-Ανδρο-Τήνο-Σύρο θα εκτελεστεί, υπό την προϋπόθεση βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, τη Μ. Παρασκευή την ίδια ώρα (15:00). Το πλοίο θα επανέλθει στα δρομολόγιά του το Μ. Σάββατο, από Σύρο, στις 10 το πρωί.

LANE

Με τη σειρά της, η LANE ενημερώνει ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την εορτή του Πάσχα, το Ε/Γ-Ο/Γ «Βιτσέντζος Κορνάρος» αναμένεται να επανακινήσει από τη Ρόδο ως εξής: Κυριακή 12/4: Ρόδος (ΑΝ. 23.59)-Χάλκη (ΑΦ. 02.15 Δευτέρα 13/4-ΑΝ. 02.30)-Διαφάνι (ΑΦ. 04.40-ΑΝ.04.55)-Πηγάδια (ΑΦ. 05.55-ΑΝ. 06.15)-Κάσος (ΑΦ. 07.55-ΑΝ. 08.15)-Σητεία (ΑΦ. 11.15-ΑΝ. 11.45)-Ανάφη (ΑΦ. 16.30-ΑΝ. 16.45)-Θήρα (ΑΦ. 18.30-ΑΝ.19.30)-Πειραιάς (ΑΦ. 04.00 Τρίτη 14/4).

Ως εκ τούτου το δρομολόγιο στις 11/4 από Πειραιά προς Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμο και επιστροφή στις 13/4 θα παραμείνει ανεκτέλεστο.


Newsroom ΔΟΛ



Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα παιδιά τών μεταναστών τρεις δρόμοι για την ιθαγένεια



Τρεις τρόποι κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας προβλέπει για τα παιδιά των μεταναστών το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση.

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», το σχέδιο νόμου περιέχει διατάξεις που αφορούν παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, είτε πήγαν ή πάνε σχολείο ή έχουν ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ειδικότερα, πρόσβαση στην κτήση ελληνικής ιθαγένειας αποκτούν παιδιά που έχουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, όπως επίσης παιδιά που έχουν φοιτήσει 9 χρόνια σε ελληνικό σχολείο ή έχουν ολοκληρώσει την 6ετή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (γυμνάσιο και λύκειο).

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση, που κατέρρευσε στο ΣτΕ, προέβλεπε μόνο 6ετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο, χωρίς να προσδιορίζεται η βαθμίδα. Οι δύο αυτοί τρόποι κτήσης απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί εδώ, αλλά έχουν έρθει σε μικρή ηλικία και συνδυάζονται με νόμιμη παραμονή στη χώρα.

Oι προϋποθέσεις

Ο τρίτος τρόπος κτήσης ελληνικής ιθαγένειας αφορά παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και συνδυάζει τρεις παράγοντες για να ξεκλειδώσει η πρόσβαση στη διαδικασία.
Συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος του νομοσχεδίου προβλέπει πως τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Της εγγραφής του στην α' τάξη ελληνικού σχολείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.

Της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της 5ετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

Της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από τουλάχιστον ένα εξ αυτών οριστικού τίτλου διαμονής (αορίστου ή επί μακρόν) κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.

Σημειώνεται πως ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε 5ετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση, κάτι που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΣτΕ. Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα δικαστική περιπέτεια, προστέθηκαν δύο προϋποθέσεις, η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα σε συνδυασμό με την εγγραφή στο δημοτικό ύστερα από ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο. Αν τυχόν ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, αυτό γίνεται υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο.

Διευκρινίζεται επίσης πως δεν τίθεται ζήτημα να νομιμοποιηθεί ο ένας γονέας λόγω του ότι το παιδί του πάει σχολείο και θα αποκτήσει ιθαγένεια, αφού τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης (όταν δηλαδή το παιδί πάει σχολείο) πρέπει να είναι και οι δύο γονείς νόμιμοι και τουλάχιστον ο ένας να έχει οριστικό τίτλο διαμονής (αορίστου ή επί μακρόν) που παραπέμπει σε 10ετή διαμονή και από τον οποίον τεκμαίρεται κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού.

Το σχέδιο νόμου περιέχει επίσης και διατάξεις βελτίωσης του μεταναστευτικού κώδικα. Ειδικότερα μετατρέπει τις προϋποθέσεις για άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους προς το πιο γενναιόδωρο, τακτοποιεί περιπτώσεις μετανάστών που έχουν εκπέσει της νομιμότητας λόγω κρίσης αλλά έχουν χρόνια στην Ελλάδα κ.α. Επίσης ενσωματώνει δυο οδηγίες της ΕΕ για την εποχική εργασία και εκπαιδευόμενων εργαζόμενων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ


«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Απανωτά τα «κύματα» μεταναστών

Αδιάκοπες είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο, με την Κω να βρίσκεται στο μάτι του «κυκλώνα» και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να εκφράζουν ανησυχίες για τη σεζόν που ξεκινά. «Η κοινωνία και οι επιχειρηματίες είμαστε πολύ θορυβημένοι για την εικόνα που εμφανίζει το νησί στον επισκέπτη», λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου. Τοπικοί φορείς μιλούν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χθες έφτασαν στο νησί άλλα 38 άτομα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάζονται να μένουν στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στο λιμάνι, με σκηνές, στον χώρο της συνθήκης Σένγκεν, ενώ άλλοι διανυκτερεύουν στο προαύλιο του αστυνομικού τμήματος, σε πλατείες κ.α. Οι περισσότεροι είναι Σύροι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, οικογένειες και μικρά παιδιά. «Βλέπουμε ανθρώπους με τραύματα πολέμου, που έχουν περπατήσει χιλιόμετρα και πέφτουν στα παγωμένα νερά για να σωθούν με αποτέλεσμα να υποφέρουν από υποθερμία», σημειώνει ο γιατρός Δημήτρης Γιαννούσης, που δραστηριοποιείται στο νησί με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
κρουαζιερόπλοιο

Το Λιμενικό Ταμείο εξέφρασε την αντίθεσή του για τη μεταφορά των μεταναστών στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, καθώς, όπως λέει, αναμένεται να καταπλεύσει εντός των επόμενων ημερών το πρώτο κρουαζιερόπλοιο.

Αστυνομικοί και λιμενικοί περιγράφουν την κατάσταση με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. «Ερχονται μόνοι τους στο αστυνομικό τμήμα και δεν προλαβαίνουμε να τους συλλάβουμε για να προχωρήσει η διαδικασία», σημείωνε ο κ. Αντώνης Κυδωνάκης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, που έστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί μόνιμο χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Κω. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε χώρο μόνιμης φιλοξενίας. Χρειαζόμαστε κάτι προσωρινό για να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και να φεύγουν», λέει ο δήμαρχος. Η ομάδα που έχει συσταθεί από τα συναρμόδια υπουργεία εργάζεται, κατά πληροφορίες, για να βρεθούν ευέλικτες λύσεις όχι μόνο για την Κω, αλλά σε κάθε νησί όπου υπάρχει πρόβλημα.


Πηγή : ethnos.gr


ΑΥΤΑ είναι τα κειμήλια του Χριστού που έχουν διχάσει τον κόσμο! (PHOTOS)



Εδώ και αιώνες τα ιερά και άγια που συνδέονται με τη ζωή και τον θάνατο του Ιησού έχουν περιβληθεί με το πέπλο του σεβασμού, μένοντας εξέχοντα σύμβολα του χριστιανισμού.

Και βέβαια έχουν τοποθετηθεί μέσα σε καλά φυλασσόμενες προθήκες, με την αυθεντικότητά τους να μην έχει ποτέ επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον με τον απαιτητικό τρόπο που θέλει η επιστημονική ανάλυση.

Είτε λοιπόν είναι κάποιος πιστός είτε όχι, οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης παραείναι μαγευτικές για να μην τον ενδιαφέρουν.

Με αυτά υπόψη, ας δούμε τα ιερά αντικείμενα που συνδέθηκαν με τις επίγειες περιπέτειες του Χριστού, με την ιστορική και συναισθηματική τους αξία να παραμένει όποια κι αν είναι η επιστημονική ετυμηγορία…

Τα Ιερά Καρφιά της Σταύρωσης


Οι ειδικοί ερίζουν για τον αριθμό των ήλων που χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση του Ιησού ήδη από τη στιγμή σχεδόν που συνέβη το γεγονός. Κάποτε ήταν δύο, αργότερα έγιναν τρία, ενώ η εικονογραφία του Μεσαίωνα τα ήθελε τέσσερα, ένα σε κάθε άκρο. Παρά ταύτα, η βυζαντινή αυλή ήθελε την Ελένη να βρίσκει τμήματα του Τιμίου Σταυρού αλλά και τους ήλους της σταύρωσης στην Ιερουσαλήμ, αν και η μετέπειτα ιστορία τους ελέγχεται πια από τους ιστορικούς: ένα από αυτά ενσωματώθηκε στο αυτοκρατορικό διάδημα του Κωνσταντίνου, το άλλο χρησιμοποιήθηκε ως στομίδα στα χαλινάρια του αλόγου του και το τρίτο λέγεται ότι ρίχτηκε στη θάλασσα για τον κατευνασμό θαλασσοταραχής. Σήμερα βέβαια στην Ευρώπη υπάρχουν διασκορπισμένα κάπου 30 ιερά καρφιά (Ρώμη, Βενετία, Άαχεν, Νυρεμβέργη, Πράγα, Μιλάνο κ.α.) κάτι από το οποίο ο λογικός νους συμπεραίνει ότι κάποια δεν είναι στα σίγουρα αυθεντικά…

Το Ακάνθινο Στεφάνι


Η γνησιότητα του ακάνθινου στεφανιού που φόρεσαν στον Ιησού για να τον περιπαίξουν οι ρωμαίοι στρατιώτες κατά τη σταύρωσή του δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, παρά τις αναρίθμητες μελέτες που έχει υποστεί σε όλους αυτούς τους αιώνες. Οι περιπέτειες του κειμηλίου είναι πραγματικά απίστευτες και το ταξίδι του μέχρι να φτάσει στην τελευταία του κατοικία, το Παρίσι, και μακρύ ήταν και εκπληκτικό. Ο βυζαντινός θρύλος ήθελε τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης να το θέτει ενέχυρο σε βενετσιάνικη τράπεζα, εξαιτίας των ασύλληπτων οικονομικών δυσχερειών της αυτοκρατορίας, το οποίο αγόρασε κατόπιν ο βασιλιάς της Γαλλίας και το εμπιστεύτηκε στον καθεδρικό ναό των Παρισίων, τη Νοτρ-Νταμ, τον Αύγουστο του 1239. Το αρχικό στεφάνι διέθετε 70 ακάνθινες απολήξεις, οι οποίες όμως ανά τους αιώνες μοιράστηκαν σε λειψανοθήκες της Ευρώπης…

Η Σινδόνη του Τορίνο


Η Ιερά Σινδόνη είναι ίσως το πιο πολυμελετημένο, δημοφιλές και αμφιλεγόμενο κειμήλιο της χριστιανικής ιστορίας. Επισήμως, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει εκδώσει ετυμηγορία για την αυθεντικότητα ή μη του σαβάνου, αναγνωρίζει ωστόσο τη σημαντικότητα της σινδόνης για τον καθολικό κόσμο. Κι έτσι εκτίθεται πια στο Βατικανό σε δημόσια θέα. Ήταν λοιπόν στον 14ο αιώνα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ντοκουμέντα για το κειμήλιο, με τις καταγραφές να κάνουν λόγο για το πώς πέρασε από τον έναν στον άλλον μέχρι να καταλήξει τελικά στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην ιταλική πόλη το 1578. Το 1988 η ραδιοχρονολόγηση του υφάσματος με τη μέθοδο του άνθρακα έδειξε ότι χρονολογείται κάπου μεταξύ 1260-1390, με τρία ανεξάρτητα εργαστήρια να καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, κάτι που ανατρέπει την αυθεντικότητα του υφάσματος…

H Σινδόνη του Οβιέδο


Παραπλήσια με το ξακουστότερο σάβανο του Τορίνο, η σινδόνη της ισπανικής πόλης χρησιμοποιήθηκε επίσης αμέσως μετά τη σταύρωση του θεανθρώπου, με το sudarium (στα λατινικά η σινδόνη) να μην περιέχει μεν εικόνα του Ιησού, αλλά να έχει λεκέδες αίματος πάνω του. Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει μάλιστα ένα ύφασμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να σκουπιστεί το πρόσωπο του Χριστού, γεγονός που έκανε τον επίσκοπο του Οβιέδο να το θεωρήσει αυθεντικό. Το 1075 μάλιστα το σεντούκι που περιείχε το sudarium ανοίχτηκε ενώπιον του Rodrigo Diaz de Vivar, γνωστότερου ως Ελ Σιντ, και φυλάσσεται έκτοτε στον καθεδρικό ναό της μικρής ισπανικής πόλης, με τους πιστούς να μπορούν να το προσκυνήσουν τρεις φορές τον χρόνο. Ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα το κατατάσσει όμως στο 700 μ.Χ., σαφώς παλιότερο από τη Σινδόνη του Τορίνο, όχι όμως τόσο παλιό για να είναι το αυθεντικό…

Το Πέπλο της Βερόνικα


Ήταν στον Γολγοθά όταν μια κοινή θνητή σκούπισε τον ιδρώτα του Ιησού, με τη μορφή του θεανθρώπου να αποτυπώνεται θαυματουργά πάνω στο ρούχο. Όταν λοιπόν αρρώστησε ο αυτοκράτορας της Ρώμης, Τιβέριος, ξαπέστειλε τον ακόλουθό του να συναντήσει τον Χριστό και να του ζητήσει να πάει στη Ρώμη για να τον θεραπεύσει. Ήταν όμως αργά, καθώς ο Χριστός είχε ήδη σταυρωθεί, ο αυτοκρατορικός βοηθός συνάντησε ωστόσο τυχαία τη Βερόνικα, η οποία είχε στην κατοχή της το ύφασμα με τη μορφή του Χριστού. Οι δυο τους ταξίδεψαν στη Ρώμη και ο Τιβέριος θεραπεύτηκε μόλις αντίκρισε τη μορφή του Χριστού. Το ένδυμα αυτό καθιερώθηκε στη σχετική γραμματεία ως το Πέπλο της Βερόνικα, μια παράδοση η οποία άρχισε να αναπτύσσεται στη Δύση από το 1200 περίπου και μετά, παρά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στα βιβλικά κείμενα. Το Βατικανό είχε στην κατοχή του το ιερό κειμήλιο ήδη από τα χρόνια του πάπα Ιννοκέντιου Γ’ (1198‐1216), ο οποίος το αναγνώρισε ως αυθεντικό. Παρά τη γενικευμένη πεποίθηση ότι το Πέπλο της Βερόνικα δεν είναι γνήσιο, το ιερό κειμήλιο έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό ιστορικά στην εξάπλωση του χριστιανισμού. Χαρακτηριστικό του μεγάλου σεβασμού που έτρεφαν στη Δύση προς τη συγκεκριμένη εικόνα είναι ότι ο πάπας Νικόλαος Δ’ (1288‐1292) έδινε άφεση αμαρτιών σε όσους επισκέπτονταν τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο…

Το Άγιο Αίμα του Ιησού


Ο θρησκευτικός θρύλος το θέλει ότι μετά την αποκαθήλωση, ο Ιωσήφ της Αριμαθείας σκούπισε το αίμα από το πρόσωπο του Ιησού με ένα κομμάτι ύφασμα. Το ύφασμα φυλασσόταν στην Ιερουσαλήμ μέχρι τα χρόνια της Δεύτερης Σταυροφορίας, όταν ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ το εμπιστεύτηκε στον γαμπρό του, κόμη της Φλάνδρας. Επιστρέφοντας λοιπόν στη βελγική Μπριζ, ο κόμης τοποθέτησε το ιερό κειμήλιο στο παρεκκλήσι της Βασιλικής του Αγίου Αίματος, όπως έμεινε έκτοτε γνωστός ο ναός. Το ανεκτίμητο αυτό κειμήλιο φυλάσσεται σε περίτεχνη βυζαντινή φιάλη αρώματος, κατασκευασμένη στην Κωνσταντινούπολη τον 11ο-12ο αιώνα, η οποία μάλιστα δεν έχει ανοιχτεί ποτέ. Εκατομμύρια πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στη βελγική πόλη κατά την ημέρα της Αναλήψεως -σύμφωνα με το ρωμαιοκαθολικό τυπικό-, όπου γίνεται η λιτάνευση του Αγίου Αίματος του Χριστού. Η σύγχρονη ιστορική έρευνα υποδεικνύει ωστόσο ότι το λείψανο προέρχεται από τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης (1204) που έγινε από τους Σταυροφόρους κατά την Τετάρτη Σταυροφορία…

Η Ιερά Λόγχη


Γνωστή ως Λόγχη του (εκατόνταρχου) Λογγίνου, το ιερό κειμήλιο αναφέρεται στη λόγχη με την οποία πιστοποιήθηκε ο θάνατος του Ιησού πάνω στον σταυρό. Για την ανακάλυψή της υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες ιστορίες, η επικρατέστερη πάντως φαίνεται να είναι ότι ανασύρθηκε στην πόλη της Αντιόχειας το 1098 από άγνωστο μοναχό. Με την πόλη να πολιορκείται από τους Σταυροφόρους, άγιος εμφανίστηκε σε όνειρο του προσκυνητή μοναχού και του υπέδειξε την ακριβή τοποθεσία του ιερού κειμηλίου, κάτω δηλαδή από τον καθεδρικό της πόλης. Ο ίδιος περιέγραψε το θείο όραμα στον επίσκοπο της Αντιόχειας και τον κόμη της Τουλούζης, Ραϊμόνδο, αν και οι ανασκαφές δεν απέδωσαν καρπούς. Ο προσκυνητής πήδηξε κατόπιν στην τάφρο και βρήκε ένα κομμάτι σίδερο, το οποίο θεωρήθηκε τελικά ότι ήταν πράγματι η Ιερά Λόγχη. Παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν πίστεψαν τον ισχυρισμό τους, το ιερό κειμήλιο ενέπνευσε τους λιμαγμένους Σταυροφόρους να συνεχίζουν την πορεία τους…

Η Ιερή Ακροποσθία


Η Ιερή Ακροποσθία (ή Ιερή Ακροβυστία), που αναφέρεται στην τελετή της περιτομής του Ιησού, αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα κειμήλια, καθώς ήταν κάποτε μέρος του σώματος του Χριστού. Όπως εξάλλου και όλα τα αγόρια των εβραίων, ο Ιησούς υποβλήθηκε σε περιτομή την όγδοη μέρα της ζωής του. Το γεγονός ωστόσο αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, καθώς οι άλλοι τρεις Ευαγγελιστές (Ματθαίος, Μάρκος και Ιωάννης) κρατούν το στόμα τους κλειστό για την τελετή. Η παλιότερη αναφορά για την Ιερή Ακροποσθία χρονολογείται από την εποχή του Καρλομάγνου, γύρω στο 800 μ.Χ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιερή Ακροποσθία παραδόθηκε στον Καρλομάγνο από έναν άγγελο, ο οποίος κατόπιν την εμπιστεύτηκε στον πάπα Λέοντα Γ’, όταν εκείνος έχρισε τον Καρλομάγνο αυτοκράτορα. Έκτοτε βέβαια το ιερό κειμήλιο έχει αποτελέσει πηγή έριδας στον ρωμαιοκαθολικό κόσμο, καθώς περισσότερες από 21 εκκλησίες ισχυρίζονται ότι το έχουν στην κατοχή τους. Όσο για την επίσημη Καθολική Εκκλησία, δήλωσε διά στόματος του πάπα Κλήμη Ζ’ ότι μόνο μία ήταν η αυθεντική. Και βέβαια, για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο το ζήτημα, οι σκευοθήκες που φυλάσσονταν άλλοτε οι Ιερές Ακροποσθίες έχουν σήμερα εξαφανιστεί…

Η Αχειροποίητη Εικόνα της Έδεσσας


Γνωστή και ως Άγιο Μανδήλιο, η Εικόνα της Έδεσσας (στη Μικρά Ασία, η σημερινή Ούρφα της Τουρκίας) είναι ένα ακόμα ιερό κειμήλιο η προέλευση του οποίου περιβάλλεται με το πέπλο του μυστηρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ίδιος ο Χριστός έστειλε την εικόνα του στον Άβγαρο, βασιλιά της Οσροηνής, μιας μικρής χώρας ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, πρωτεύουσα της οποίας ήταν η πόλη Έδεσσα, με την επιστολική επικοινωνία των δυο τους να θεωρείται από την Εκκλησία γνήσια. Ο Άβγαρος ζήτησε από τον Ιησού να έρθει στο βασίλειό του για να τον θεραπεύσει από τη λέπρα του. Ο Χριστός αρνήθηκε, αν και ευλόγησε τον Άβγαρο και του υποσχέθηκε να τον θεραπεύσει, στέλνοντάς του ένα ύφασμα με το οποίο είχε σκουπίσει το πρόσωπό του και στο οποίο εμφανίστηκε θαυματουργά η μορφή του. Ο Άβγαρος έγινε πράγματι καλά και το βασίλειο της Έδεσσας έγινε η πρώτη χριστιανική πολιτεία του κόσμου. Στο «Μηναίο του Αυγούστου» γράφονται τα εξής: «Ο βασιλιάς της Έδεσσας, Άβγαρος, ήταν λεπρός. Άκουσε για τα θαύματα του Χριστού και έστειλε προς Αυτόν τον αρχειοφύλακά του, Ανανία, με επιστολές στις οποίες παρακαλούσε τον Χριστό να πάει στην Έδεσσα να τον θεραπεύσει. Ο Ανανίας ήταν ζωγράφος, γι’ αυτό ο Άβγαρος τον επιφόρτισε να φτιάξει το πορτραίτο του Σωτήρα σε περίπτωση που ο Χριστός αρνείτο να πάει. Ο Ανανίας βρήκε τον Χριστό περιστοιχισμένο από ένα μεγάλο πλήθος και δεν μπορούσε να τον πλησιάσει. Γι’ αυτό ανέβηκε σ’ ένα βράχο από όπου μπορούσε να τον βλέπει καλύτερα. Προσπάθησε να φτιάξει ένα πορτραίτο του Σωτήρα, αλλά δεν μπορούσε ‘‘εξ αιτίας της απερίγραπτης δόξας του προσώπου Του, το οποίο άλλαζε δια της χάριτος’’. Βλέποντας ότι ο Ανανίας ήθελε να φτιάξει το πορτραίτο Του, ο Χριστός ζήτησε νερό, νίφτηκε, σκούπισε το πρόσωπο Του σ’ ένα κομμάτι λινό ύφασμα, και τα χαρακτηριστικά του έμειναν αποτυπωμένα σ’ αυτό το λινό ύφασμα. Είναι γι’ αυτό που η εικόνα αυτή είναι επίσης γνωστή με το όνομα Μανδήλιον. Ο Χριστός το έδωσε στον Ανανία, και του είπε να το πάρει, με μία επιστολή, στο πρόσωπο που τον είχε στείλει. Στην επιστολή, ο Χριστός αρνείτο να πάει ο ίδιος στην Έδεσσα, επειδή είχε μια αποστολή να εκπληρώσει. Υπόσχετο στον Άβγαρο ότι, όταν θα εκπληρώνετο αυτή η αποστολή, θα έστελλε ένα από τους μαθητές Του προς αυτόν»…

Το Άγιο Δισκοπότηρο


Το ποτήρι που χρησιμοποίησε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο ήταν επίσης αυτό που χρησιμοποίησε ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας για να συλλέξει το αίμα του και αποτελεί ένα από τα διαπρεπέστερα ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης. Υπάρχουν βέβαια αρκετά δισκοπότηρα που φλερτάρουν με την ιδέα του ενός και αυθεντικού, αν και το επικρατέστερο φαίνεται να είναι -αν είναι- αυτό που φυλάσσεται στη Βαλένθια. Το ιερό κειμήλιο έχει χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους 22 ποντίφικες και κάποια στιγμή δόθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο, ο οποίος όταν πέθανε το κειμήλιο μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Και βέβαια από όλα τα δισκοπότηρα που ισχυρίζονται ότι είναι γνήσια, το συγκεκριμένο έχει τις περισσότερες πιθανότητες: η ακριβής μέθοδος χρονολόγησης με άνθρακα τοποθετεί την κατασκευή του μεταξύ 300 π.Χ. και 100 μ.Χ., την ίδια ώρα που ξέρουμε ότι φιλοτεχνήθηκε στη Μέση Ανατολή…



Newsbeast

ΠΗΓΗ: athensmag.gr






Χ. Αθανασίου: Ακόμα μία φωτογραφική διάταξη προς χάρη της τρομοκρατίας «Οφείλει ο υπουργός να αποσύρει γρήγορα την εν λόγω τροπολογία»



«Οφείλει ο υπουργός να αποσύρει γρήγορα την εν λόγω τροπολογία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας , Χαράλαμπος Αθανασίου, σχετικά με την νέα τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου.

«Ακόμα μία φωτογραφική διάταξη προς χάρη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών. Με την εν λόγω τροπολογία Παρασκευόπουλου που εισάγει πρωτοφανή και νομικά έωλη διάταξη τροποποιώντας το άρθρο 282 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας, φωτογραφίζει "οικείους και συμβίους", κάνοντας ξεκάθαρα το χατίρι των τρομοκρατών. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει είναι ντροπή και οφείλει ο υπουργός να αποσύρει γρήγορα την εν λόγω τροπολογία» ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Σημειώνεται πως ο κ. Παρασκευόπουλος κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται κατ' οίκον περιορισμός συγκατηγορούμενων συζύγων, συμβίων και συγγενών εξ' αίματος έως δεύτερου βαθμού, αντί της προφυλάκισής τους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο κατ' οίκον περιορισμός μπορεί να επιβληθεί «όταν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος στην πράξη του ωθήθηκε από αίτια που συνδέονται με τη συγγενική του ιδιότητα και τις αντιλήψεις του για τις ηθικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή».



Πηγή : star.gr


VOLKSWAGEN: ΝΕΟ POLO VAN



Η Kosmocar- Volkswagen ανακοινώνει την έλευση του νέου Polo Van στην Ελληνική αγορά. Με ισχυρά στοιχεία τον επιβλητικό και διαχρονικό σχεδιασμό, την έμφαση στην λεπτομέρεια, την υψηλή τεχνολογία και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής, το νέο Polo Van έρχεται να προστεθεί και να εμπλουτίσει την γκάμα της μάρκας Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα.
Το νέο Polo Van θα είναι διαθέσιμο με δύο πολύ οικονομικούς, αποδοτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον πετρελαιοκινητήρες και δύο κιβώτια ταχυτήτων.
Όλοι οι διαθέσιμοι κινητήρες πληρούν τα πρότυπα εκπομπών ρύπων EU-6. Οι νέοι κινητήρες είναι πιο οικονομικοί σε σχέση με τους προηγούμενους, ενώ προσφέρουν ακόμα καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά.



1.4L TDI 75(ίπποι) (turbodiesel, άμεσου ψεκασμού)
1.4L TDI BMT 90(ίπποι) (turbodiesel, άμεσου ψεκασμού, ο οποίος διαθέτει την υψηλότερη ροπή στην κατηγορία του με 230Nm / 1.500 σ.α.λ.)

ΝΕΟΙ Κινητήρες EU-6 Εκπομπές Ρύπων CO2 (gr / km) Μέση κατανάλωση (lt / 100km)
1.4 TDI 75(ίπποι) 3θυρο 94 3,6
1.4 TDI BMT 90(ίπποι) 3θυρο 88 3,4
1.4 TDI BMT 90(ίπποι) DSG7 3θυρο 92 3,5



Το νέο Polo Van διατίθεται με τον πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό στην κατηγορία του:

Μετωπικοί αερόσακοί οδηγού - συνοδηγού
Εμπρός πλευρικοί αερόσακοί νέου τύπου, κεφαλής & θώρακα
Ατσάλινες ζάντες 5JX14 με Ελαστικά 175 / 70 / R14
Ρεζέρβα κανονικών διαστάσεων
Multi-Collision Brake (Σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων)
ESP με Brake Assist ASR (Σύστημα αντιολίσθησης κατά την επιτάχυνση)
MSR (Σύστημα αντιολίσθησης κατά την επιβράδυνση με απότομο κατέβασμα ταχύτητας)
EDL (Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό)
Hill Hold Assist (Σύστημα υποβοήθησης κατά την εκκίνηση σε ανηφόρες)
Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός
Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες
Κεντρικό κλείδωμα θυρών με τηλεχειρισμό
Climatic
Ένδειξη χαμηλής πίεσης ελαστικών
Σύστημα Start/Stop (για κινητήρες BlueMotion technology)
Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας κατά την Επιβράδυνση (για κινητήρες BlueMotion technology)
Ηχοσύστημα «Composition Colour» (έγχρωμη οθόνη αφής 5", cd & mp3 player, θύρα SD-card, aux-in, 6 ηχεία)
Bluetooth με audio streaming
Media-in (θύρα υποδοχής USB)

Ο τιμές του νέου Polo Van εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΜΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ
1.4L 75(ίπποι)3θυρο € 15.600 € 14.680
1.4L 75(ίπποι) 3θυρο BMT € 16.400 € 15.430
1.4L 90(ίπποι) DSG 3θυρο ΒΜΤ € 18.100 € 17.024



Πηγή : newsbomb.gr


Ρευστότητα 1,2 δισ. ευρώ στις τράπεζες



Εγκριση μέσω τηλεδιάσκεψης για τη χορήγηση κεφαλαίων ρευστότητας ύψους 1,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες έδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη χώρα.

Μέχρι σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις του ορίου ρευστότητας σε ποσά που αντιστοιχούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, πλέον ενός «μαξιλαριού» που η ΕΚΤ και η ΤτΕ εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ακόμα και να υπάρξει (σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ) έκτακτη ανάγκη ρευστότητας, η ΕΚΤ ειδοποιείται από την τοπική Κεντρική τράπεζα του κράτους που παρουσιάζεται το πρόβλημα και ενεργεί άμεσα με την παροχή της ρευστότητας που απαιτείται, δηλαδή οποιουδήποτε ποσού προκειμένου να διασφαλίσει το σύστημα.

Η χορήγηση των 1,2 δισ. ευρώ θα γίνει μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Αύξηση στα 73,2 δισ

Το σύνολο άντλησης ρευστότητας από τον ELA ανέρχεται πλέον στα 73,2 δισ. ευρώ, από τα 72 δισ. ευρώ που ήταν προηγουμένως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε από την ΕΚΤ ακριβώς το ποσό που ζήτησε, παρά το γεγονός ότι ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ζήτησε 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking), στο Παρίσι, άσκησε κριτική στην πολιτική της ΕΚΤ για τον τρόπο με τον οποίο πιέζει την Ελλάδα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Η Ευρωζώνη μας διδάσκει το παράδοξο της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», σημείωσε σε μία ομιλία του στο Παρίσι.

«Η προσπάθεια να περιχαρακώσουμε τη Φρανκφούρτη από την πολιτική επιρροή έχει οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα. Δεν κατηγορώ το διοικητικό συμβούλιο. Στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τη φωτιά, τελικά πολιτικοποιήθηκαν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο Παρίσι.


ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ



Πηγή : ethnos.gr


Άξονας «Turk» και «Greek» αλλάζουν τον χάρτη του φυσικού αερίου



Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η συμφωνία Πούτιν - Τσίπρα για τον Ελληνικό Αγωγό (Greek Stream) ως συνέχεια του Τουρκικού Αγωγού (Turk Stream), του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του νέου σχεδιασμού της Ρωσίας για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.  

Χωρίς κυρίως τη διαμεσολάβηση της Ουκρανίας, κάτι που η Ρωσία είχε αποφασίσει από καιρό και έθεσε και χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό που τηρεί σχολαστικά - από το 2019 σταματά να διοχετεύει αέριο μέσω Ουκρανίας. Με τον τρόπο αυτό, οικονομικά και γεωπολιτικά πετυχαίνει ταυτόχρονα μια σειρά στόχων, όπως την απομείωση του ρόλου της Ουκρανίας, την αντίδραση στον ψυχρό πόλεμο που δέχθηκε για τον Νότιο Αγωγό και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην Ρωσία μέσω του 3ου Ενεργειακού Πακέτου που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν έμμεσα την Κύπρο, αφού ουσιαστικά η κυριότερη επίπτωση θα ήταν σε περίπτωση κατασκευής Τερματικού Υγροποίησης, σχεδιασμός που για την ώρα βρίσκεται στο ψυγείο. Επίσης επηρεάζει έμμεσα τον σχεδιασμό για αγωγό φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, κάτι που επίσης αν και τέθηκε υπό μελέτη, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.  

Σε πολιτικό επίπεδο, επηρεάζει θετικά τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας - Ελλάδας, ευνοεί οικονομικά και τις τρεις χώρες, ενώ το κοινό σημείο και των τριών χωρών αυτή την περίοδο είναι η αρνητική πορεία των σχέσεών τους με την ΕΕ. Επιπρόσθετα, αυξάνει την εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία, κάτω όμως από την ευρύτερη εποπτεία της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.   Δεν ευνοεί όμως τις Βρυξέλλες, ενώ Κύπρος και περισσότερο το Ισραήλ, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου αλλά και της έντονης πολιτικής διάστασης με την Τουρκία, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Μια άλλη πτυχή που εμφανίζεται είναι ότι η Ρωσία ενδυναμώνει τις εμπορικές της θέσεις προς την Ευρώπη, έναντι της ανερχόμενης δύναμης στον τομέα εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής με φυσικό αέριο, του Αζερμπαϊτζάν.   Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, μετά την αύξηση ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω του Γαλάζιου Αγωγού που πέτυχε στο τέλος του 2014, επιτυγχάνει νέα σημαντική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα λαμβάνει από τη Ρωσία μέσω του Τουρκικού Αγωγού, κάτι που έχει ζωτική σημασία για τη χώρα.   Σήμερα η Gazprom καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ποσότητες αυτές εξάγονται μέσα από ένα πλέγμα επτά βασικών αγωγών (Nord Stream, Yamal - Europe 2, Soyuz, Minsk - Vilnius, Dzhubga - Lazarevskoye, Trans Balkan και Blue Stream).   Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τον Νότιο Αγωγό, που περίπου μετά από 10 χρόνια σχεδιασμών ματαιώθηκε με απόφαση του Πούτιν, μετά τα τελευταία προσκόμματα που έφερε η Βουλγαρία, ωστόσο ο πραγματικός λόγος ήταν η έντονη αντίδραση για τον Νότιο Αγωγό από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ.   Δεν ήταν τυχαίο όμως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Πούτιν, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ακύρωσης του Νοτίου Αγωγού, ανακοίνωσε τον Τουρκικό Αγωγό. Εκτιμάται συγχρόνως ότι στην απόφαση για ακύρωση του Νοτίου Αγωγού είχε σημαντική επιρροή και το γεγονός της σημαντικής μείωσης των τιμών φυσικού αερίου, που άλλαξαν σημαντικά τα οικονομικά δεδομένα του Νότιου Αγωγού, που θα είχε κόστος 35 δισ. ευρώ.  

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Νότιου Αγωγού και του Τουρκικού και Ελληνικού Αγωγού είναι το ότι ο αγωγός αντί από τη Μαύρη Θάλασσα να φτάνει στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη, με δεύτερο παρακλάδι να πηγαίνει προς τα νότια, τώρα θα φτάνει απευθείας στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα, περνώντας από την Κωνσταντινούπολη, όπου και οι μεγάλες ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, που σήμερα δεν καλύπτουν οι άλλοι αγωγοί.   Προπληρωμή €2 δισ. ευνοεί Ελλάδα – Ρωσία   Να σημειωθεί ότι η Τουρκία από τα 63 BCM χωρητικότητας του Turk Stream θα παραλαμβάνει 16-17 ή και περισσότερο BCM για κάλυψη των δικών της αναγκών. Τα υπόλοιπα 45-47 BCM θα περνούν μέσω της Βόρειας Ελλάδας σε σημείο κοντά στην Ηγουμενίτσα.   Το επόμενο αναμενόμενο στάδιο, είναι η εμπλοκή και της Ιταλίας –οι πολιτικές δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων της χώρας δείχνουν αυτή την κατέυθυνση, δεδομένου μάλιστα ότι η Ιταλία είναι ο 2ος μεγαλύτερος εξαρτώμενος από τη Ρωσία ενεργειακός καταναλωτής της Ε.Ε.

 Η Ιταλία ενδιαφέρεται επίσης επειδή με τον νέο αγωγό, θα σταματήσουν να λειτουργούν δύο υφιστάμενοι παλιοί αγωγοί, ο Soyuz και ο Trans Balkan, με συνέπεια οι χώρες που τροφοδοτούνταν από αυτούς, να στραφούν στον νέο αγωγό μέσω Ιταλίας. Επίσης, αντί των 35 δισ. κόστους του Νότιου Αγωγού, ο νέος αγωγός έχει υπολογιζόμενο κόστος 10 δισ. ευρώ. Κάτι που επιτρέπει πολύ πιο άνετα στην Gazprom να αναλάβει μεγάλο μέρος του κόστους.   Οι πληροφορίες για τις αναφορές Πούτιν–Τσίπρα για προπληρωμή από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, μιλούν για προκαταβολή της τάξης των 2 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν άμεσα ή έμμεσα από την Gasprom. Η προκαταβολή ευνοεί σημαντικά και τις δύο χώρες –την Ελλάδα λόγω της οικονομικής στενότητας και του ασφυκτικού κλοιού της Ε.Ε. Τη Ρωσία επειδή θα «κλειδώσει» τον αγωγό ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε.–Ελλάδας.  

Επίσης, η εξόφληση δεν θα αργήσει αφού θα αρχίσει η αποπληρωμή μέσω των δικαιωμάτων της Ελλάδας από το 2019 που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να ρέει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού. Το ανάλογο ποσό προς την Κύπρο, υπενθυμίζεται – δανείστηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μικρό τόκο, οπότε δεν είναι θέμα ιδιαίτερα αισθητό για τη Ρωσία.   Η νέα χάραξη του αγωγού   Προσαιγιάλωση μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Κωνσταντινούπολης, στον οικισμό Καγιάκεϊ επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, προβλέπει η νέα χάραξη του αγωγού. Από εκεί θα παίρνει κατεύθυνση προς τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, όπου λειτουργεί από το 2007 η υποδομή σύνδεσης (interconnector) Ελλάδας – Τουρκίας.  

 Ένα εναλλακτικό σημείο διάβασης του αγωγού στο ελληνικό έδαφος που προτείνεται, είναι η τοποθεσία Έψιλα επί των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2018.  

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης


Πηγή : philenews


Οικείοι και σύμβιοι σε κατ’ οίκον περιορισμό


Μετά τη διάταξη που αποφυλακίζει τον Σάββα Ξηρό λόγω της αναπηρίας του, και έτερη ευνοϊκή διάταξη κατατέθηκε, ως τροπολογία, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αυτή τη φορά για τη μητέρα (Αθηνά Τσάκαλου) και τη σύντροφο (Εύη Τσατήρη) του προφυλακισμένου ως μέλους των «Πυρήνων της Φωτιάς» Γεράσιμου Τσάκαλου. Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και υπόθαλψη της Αγγελικής Σπυροπούλου, και είχαν κριθεί προφυλακιστέες. Η Αθηνά Τσάκαλου έχει αποφυλακιστεί, ωστόσο παραμένει στις φυλακές διαμαρτυρόμενη για τη μη αποφυλάκιση της συντρόφου του γιου της.

Η επίμαχη τροπολογία, που υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εν ολίγοις προβλέπει την αποφυλάκιση των δύο γυναικών και τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, κάνοντας λόγο για «ψυχικές πιέσεις και συνειδησιακά διλήμματα που γεννώνται εξαιτίας των συγγενειών, ως παράγοντες που οδηγούν στην αδυναμία συμμόρφωσης με τις επιταγές του δικαίου, προβλέποντας τη δυνατότητα κατ’ οίκον περιορισμού».

Η επίμαχη τροπολογία, η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά μεταξύ άλλων την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, αφορά συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους και συγγενείς εξ αίματος έως δεύτερου βαθμού «για πράξεις οι οποίες οφείλονται στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Επί λέξει το επίμαχο άρθρο αναφέρει ότι «κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να επιβληθεί όταν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος στην πράξη του αυτή ωθήθηκε από αίτια που συνδέονται με την ιδιότητά του ως οικείου ή συμβίου άλλου συγκατηγορουμένου και τις αντιλήψεις του για τις ηθικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή».


Έντυπη Καθημερινή


Τα ζευγάρια των πλέι οφ



Συμπληρώθηκε το παζλ των πλέι οφ της Ευρωλίγκα, με τον Παναθηναϊκό να κλειδώνει την συμμετοχή του στα προημιτελικά παρά την ήττα του από τον Ερυθρό Αστέρα και θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Παναθηναϊκός παρά την ήττα του από τον Ερυθρό Αστέρα, προκρίθηκε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη έχοντας μειονέκτημα έδρας. Η Φενέρμπαχτσε τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της και έτσι στα προημιτελικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Μακάμπι.

Από εκεί και πέρα αν η Ρεάλ τερματίσει πρώτη στον όμιλο τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Αναντολού Εφές και ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. Αν η Μπαρτσελόνα καταλάβει την πρώτη θέση, τότε ο Ολυμπιακός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ρεάλ και οι «μπλαουγκράνα» με την Εφές.

Τα ζευγάρια των πλέι οφ:
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός
Φενέρμπαχτσε-Μακάμπι Τελ Αβίβ
Από εκεί και πέρα αν η Ρεάλ τερματίσει πρώτη στον όμιλό της τότε:
Ρεάλ – Αναντολού Εφές
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός
Αν όμως η Μπαρτσελόνα καταλάβει την πρώτη θέση στο γκρουπ F τότε τα ζευγάρια διαμορφώνονται ως εξής:
Μπαρτσελόνα – Εφές
Ρεάλ – Ολυμπιακός



Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής:

Γκρουπ Ε
Μεγάλη Πέμπτη (09/04)
Αλμπα Βερολίνου – Μακάμπι 64-73
Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 69-68
Μεγάλη Παρασκευή (10/04)
Γαλατάσαραϊ – Μπαρτσελόνα
Ρεάλ Μαδρίτης – Ζαλγκίρις

Βαθμολογία

1. Ρεάλ Μαδρίτης 23 10-3 1125-949
2. Μπαρτσελόνα 23 10-3 1061-997
3. Μακάμπι Τελ Αβίβ 23 9-5 1071-1072
4. Παναθηναϊκός 21 7-7 1048-1022
5. Αλμπα Βερολίνου 21 7-7 976-1031
6. Ζαλγκίρις 18 5-8 921-976
7. Ερυθρός Αστέρας 18 4-10 1025-1059
8. Γαλατάσαραϊ 15 2-11 958-1079

Γκρουπ F

Μεγάλη Πέμπτη (09/04)

Φενέρμπαχτσε – Αναντολού Εφές 83-72
Μάλαγα – Λαμποράλ Κούτσα 93-84
Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 79-88
Μεγάλη Παρασκευή (10/04)
Ολυμπιακός – Νίζνι

Βαθμολογία

1. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 26 12-2 1227-1114
2. Φενέρμπαχτσε 25 11-3 1126-1033
3. Ολυμπιακός 22 9-4 998-937
4. Αναντολού Εφές 20 6-8 1102-1132
5. Λαμποράλ Κούτσα 20 6-8 1155-1164
6. Μάλαγα 18 4-10 1079-1140
7. Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 18 4-10 1083-1184
8. Νίζνι 16 3-10 1051-1108



Πηγή : superbasket.gr


Βαρουφάκης: Θα αναλάβουμε το πολιτικό κόστος του συμβιβασμού



«Θα κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» - Λέει «όχι» σε κούρεμα και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα δεν ψάχνει λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα εκτός Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη από το Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως οι  διαπραγματεύσεις προχωρούν αρκετά καλά, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς «κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών».

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται ένας συμβιβασμός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει μια άτακτη υποχώρηση.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Bloomberg και ερωτηθείς σχετικά με το εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές, απάντησε πως: «είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «we are ready to compromise, but not to be compromised».

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο  κ. Βαρουφάκης εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον και επεσήμανε ότι η όποια συμφωνία για την Ελλάδα, πρέπει να είναι θετική όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Όμως, στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα η οποία -όπως είπε- χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πλαισιωθούν από ένα δημοσιονομικό σχέδιο μακράς πνοής , το οποίο θα στοχεύει σε τρεις άξονες: Στη διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων -με τη βοήθεια υπερεθνικών οργάνων σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- και στον εξορθολογισμό του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η ελληνική πλευρά δεν χρειάζεται «κούρεμα», αλλά ούτε και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αναγκαιότητα σύνδεσης του δημοσίου χρέους με το ΑΕΠ, μέσω ρήτρας ανάπτυξης καθώς, όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο, «όσο περισσότερο μεγαλώνει η οικονομία, τόσα περισσότερα οικονομικά οφέλη θα έχουν οι πιστωτές μας».

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5%, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τον χαρακτήρισε «εξαιρετικά εφικτό», δεδομένης της φοροεισπρακτικής υπέρβασης που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά και των υψηλών εσόδων που αναμένονται από το τουριστικό κύμα του καλοκαιριού.

Όσον αφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας πρέπει να συμφωνηθεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει λύση εκτός Ευρώπης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Oι δανειστές μπορεί και να θέλουν να μας τελειώσουν

Πάντως την Πέμπτη, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο για την πιθανότητα ύπαρξης ενός κακού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές καθυστερούν την εύρεση λύσης, ώστε «να μας φέρουν στο αμήν» και να υποχωρήσουμε.

«Η ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισίον αναζητούν έντιμο συμβιβασμό ή θέλουν να μας τελειώσουν τώρα ή τον Ιούνιο», είναι τα τρία σενάρια που πιστεύει ο κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος ότι βρίσκονται στο τραπέζι -ενώ όπως σημειώνεται δεν ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ωστόσο, η κυβερνητική πηγή δεν ανέφερε αν το «θα μας τελειώσουν», σημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή το ότι θα αναγκαστεί να δεχτεί τις θέσεις των δανειστών...



Πηγή : protothema.gr