Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ποιος (πρέπει να…) φοβάται τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;



Άρης Τόλιος

Στο «ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Άλμπι (από τα πιο δυνατά και μεστά έργα για την κινηματική δυναμική και την υστερία χειραφέτησης στη δεκαετία του '60), οι σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές περιγράφονται με την πυκνότητα και την παραδοξότητα του θεάτρου του παραλόγου σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραμένει διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει κοινά σημεία στις σχέσεις του κ. Αλέξη Τσιπρα με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου σε αυτό το πολιτικό θέατρο του παραλόγου που ζούμε. Μια σχέση αντιμνημονιακής προεκλογικής μέθης, που πλέον οδηγείται σε ολέθριους δρόμους. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που δεν αποκλείεται να ακουστεί και η περίφημη ατάκα: «άει και...» (της τότε πρωταγωνίστριας, για να μην παρεξηγηθούμε…) λίγο πριν τη ρήξη.

Από την ώρα, πάντως, της ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βουλής (αναρωτιέμαι πόσες φορές το έχει μετανιώσει ο πρωθυπουργός έκτοτε), έχουμε αλυσίδα περιστατικών και ενδείξεων ότι δεν αργεί η ώρα. Το σόου για το επαχθές ή επονείδιστο χρέος που δόθηκε το Σαββατοκύριακο, νομίζω ότι ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για την ορθότητα του εγχειρήματος. Ωστόσο, η ανακίνηση του θέματος αυτού έχει μία και μόνο κατάληξη. «Στάση πληρωμών». Και φυσικά αποτελεί πεδίο σύγκρουσης με τους πιστωτές. Ορθό ή όχι το «αίτημα», γίνεται τη στιγμή, που ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά δρόμους ενός έντιμου συμβιβασμού και στέλνει τον Γιάν(ν)η Βαρουφακη στη Νέα Υορκη να καθησυχάσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Αθήνα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Στην τελετή μάλιστα δεν μετέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά καλείται (και φευ, αστόχαστα, ανταποκρίνεται) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διατηρώ, ωστόσο, ακόμη την ψευδαίσθηση ότι ο ύπατος ρυθμιστής του Πολιτεύματος έχει πρωτίστως χρέος να ανοίγει δρόμους πολιτικής συνεννόησης και να απονευρώνει τα πολιτικά πάθη, από το να υπογράφει μια τελετή όξυνσης και αντιπαράθεσης, αλλά αυτό είναι άλλης επιλογής θέμα. Ανάλογες υποχρεώσεις άλλωστε έχει (έπρεπε να…) και η πρόεδρος της Βουλής.

Μια ημέρα πριν, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνοδευόμενη από τα μέλη της επιτροπής για το είδος του χρέους, απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του δημοσίως στην πλατεία Συντάγματος, στις 4 Απριλίου του 2012, και με εποστολή του αναφερόταν στις κατοχικές κυβερνήσεις Τσολάκογλου. Ταπεινή μου γνώμη; Είναι τόσο ασύλληπτη για τον καθένα μας η πράξη ενός ανθρώπου να δώσει τέλος στην ίδια τη ζωή του, όσο ασύλληπτη είναι η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης και η ανάδειξή του σε ηρωική μορφή κάποιου «εθνικού αγώνα». Ενδεχομένως να κάνω λάθος. Σε κάθε πάντως περίπτωση η πρωτοβουλία αυτή της κ. Κωνσταντοπουλου, αντικειμενικά, εντάσσεται στο παιχνίδι της σύγκρουσης (του διχασμού, εν τέλει) ανάμεσα στους μαχητές της λευτεριάς και τους γερμανοτσολιάδες. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να προσπεράσουμε το γεγονός ότι είναι πρόεδρος της Βουλής με την ψήφο (νυν κοψοχέρηδων) των πολιτικών εκπροσώπων της άλλης πλευράς.

Μην ξεχάσουμε την επιτροπή για τις κατοχικές αποζημιώσεις. Θυμίζω ότι προηγήθηκε η μετά παιάνων (και ένα μακρύ κόκκινο χαλί) υποδοχή  της πρόεδρου της Βουλής από τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήταν η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του κοινοβουλίου στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Προηγήθηκε δε, μερικές ώρες της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το θέμα και την ομιλία του πρωθυπουργού... Κάποιοι κακεντρεχείς μίλησαν για απόπειρα να κλέψει τις εντυπώσεις. Όπως και να 'χει, το διεκδικητικό πλαίσιο της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Καμμένου πόρρω απέχει από τη διακρατική συμφωνία και το κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

Με άνεση, επίσης, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η κ. Κωνσταντοπούλου βρίσκεται σε αξιοθαύμαστη σύμπνοια με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ σε όλα σχεδόν τα θέματα. Θα μου πείτε, εδώ υποδέχεται την υποδόρια αναγνώριση των χρυσαυγιτών, η πολιτική ταύτιση με τον κ. Καμμένο ενοχλεί; Είναι που οι θεαματικές συμμαχίες της αναπτύσσονται την ώρα κατά την οποία φουντώνουν τα σενάρια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί  από το ασήκωτο βάρος της συνεργασίας με την ακροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να βρει τρόπο προσγείωσης και έντιμου συμβιβασμού, βρίσκονται απέναντι στις πρωτοβουλίες της κ. Κωνσταντοπούλου. Μπορούμε να τολμήσουμε την πρόγνωση ότι συγκροτεί «δική της πολιτική πλατφόρμα» (το ψιθυρίζουν άλλωστε και στο ΣΥΡΙΖΑ πλέον) με τους πιο σκληρούς ευρωσκεπτικιστές, που ονειρεύονται ακόμη το ΟΧΙ στους δανειστές και τη μονομερή διαγραφή του ελληνικού χρέους και κόντρα πλέον στη δημοσίως διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης ότι η παραμονή μας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Άλλωστε, η πρόεδρος της Βουλής το δήλωσε προ ημερών σε συνέντευξή της. «Κανένα νόμισμα δεν είναι πάνω από τη χώρα». Για τούτο νομίζω ότι στο ερώτημα: «Ποιος (πρέπει να…) φοβάται την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου», η απάντηση είναι προφανής...



Πηγή : protagon.gr


Στη ΓΑΔΑ η Βίκυ Σταμάτη - “Απειλεί” με αποκαλύψεις



Συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έφτασε λίγο πριν τις 18:00 στη ΓΑΔΑ η Βίκυ Σταμάτη.
H Βίκυ Σταμάτη οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με ειδικό βαν της αστυνομίας, συνοδεία ενός περιπολικού και τριών μοτοσικλετών.

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, μετά από δικό της αίτημα, “απειλώντας” μάλιστα με αποκαλύψεις για τις υποθέσεις που αφορούν στον πρώην σύζυγό της.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, στον οποίο θα παρουσιαστεί η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ζήτησε ένα γραφείο στην Ασφάλεια, προκειμένου να καταθέσει η κ. Σταμάτη, η οποία φοβάται για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο newsIT ο συνήγορος υπεράσπισής της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, η κατάθεσή της δεν σχετίζεται με την απόδραση, αλλά με τις υποθέσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως χθες, υπήρχαν πληροφορίες ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, η Βίκυ Σταμάτη θα προβεί σε αποκαλύψεις όσον αφορά στην υπόθεση για το "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος, για την οποία και κατηγορείται.

Όπως φέρεται να ισχυρίζεται η πλευρά της κατηγορουμένης, επιθυμία της είναι οι «αποκαλύψεις» που προαναγγέλλει να γίνουν στους εισαγγελείς Ισίδωρο Ντογιάκο και Γρηγόρη Πεπόνη «για λόγους εμπιστοσύνης» και όχι ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπως θα ήταν το νομικά ορθό, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των παράνομων αμοιβών του συζύγου της, πρώην υπουργού και των συγκατηγορουμένων τους.


Βίκυ Σταμάτη και Άκης Τσοχατζόπουλος έκαναν βόλτες στο βουνό!


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις ανέσεις και το ειδικό καθεστώς που απολάμβανε η Βίκυ Σταμάτη στο Δρομοκαϊτειο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη από τον Δεκέμβριο του 2013!

Όπως αποκάλυψαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα, η Βίκυ Σταμάτη έκανε ακόμη και βόλτες στο βουνό, που βρίσκεται κοντά στο Δρομοκαϊτειο και μάλιστα πολλές φορές, μαζί με τον κρατούμενο σύζυγό της Άκη Τσοχατζόπουλο!

Μοιάζει απίστευτο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως πραγματικότητα! Όταν ο πρώην ισχυρός άνδρας του υπ. Εθνικής Άμυνας έπαιρνε άδειες από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, όχι μόνο επισκεπτόταν την σύζυγό του, αλλά την έπαιρνε χέρι-χέρι και πήγαιναν βόλτες στην εξοχή, συνοδευόμενοι από εξωτερικούς φρουρούς!

Εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, η Βίκυ Σταμάτη έβλεπε και το παιδί της, με το οποίο έπαιζε ποδόσφαιρο σε παρκάκι που βρίσκεται κοντά στο Δρομοκαϊτειο.

Τις καταγγελίες έκαναν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Δρομοκαϊτειου, που βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εξωτερικούς φρουρούς του ιδρύματος, μετά την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη τη νύχτα της Πέμπτης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Γιαννακός, απευθύνει με νόημα το ερώτημα στους συναδέλφους του εξωτερικούς φρουρούς, εάν εντάσσεται στα καθήκοντά τους και αν επιτρέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας, να πηγαίνουν την κ. Σταμάτη βόλτες στο βουνό και μάλιστα κατ' επανάληψη!

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Ιωσήφ Σίσκας, αναφέρει από την πλευρά του ότι δεν επιτρέπεται από το νόμο να έχει ειδικούς θαλάμους κράτησης για κρατούμενους και το ίδρυμα μπορεί να παρέχει απλή θεραπεία και φιλοξενία και σε καμία περίπτωση φύλαξη.

Από την πλευρά τους, οι εξωτερικοί φρουροί επισημαίνουν πως δεν έκαναν τίποτε με δική τους πρωτοβουλία, αλλά μόνο κατόπιν σχετικών εντολών...

Στο μεταξύ, μετά από την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, οι αρχές του Δρομοκαϊτειου παίρνουν ειδικά μέτρα, φυσικά εκ των υστέρων...

Όπως έγινε γνωστό, πλέον, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου παίρνει άδεια ακόμη και για να κάνει μπάνιο στο δωμάτιό της! Και όταν αυτό συμβαίνει, μαζί της είναι και μία νοσηλεύτρια.



Πηγή : newsit.gr



Τηλεφωνική επικοινωνία και επιστολή- απάντηση Παυλόπουλου σε Βενιζέλο



Το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό από τη Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε και από τη Χαριλάου Τρικούπη

Απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην οποία χαρακτήριζε «θεσμικά οδυνηρό» για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα τη συμμετοχή στην εναρκτήρια συνεδρίαση της «πρωτοφανούς» διαδικασίας «συγκρότησης επιτροπής» υπό τον τίτλο «Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους».

Της επιστολής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό από τη Προεδρία της Δημοκρατίας και επαφίεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η κοινοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Βενιζέλος αφού ασκεί κριτική στην πρωτοβουλία του Προέδρου εκφράζει την βεβαιότητά του ότι είχε διαφορετική εντύπωση και όταν προσήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας θα ένιωσε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.



Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr


Κυρ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια προς ακραίους αντιεξουσιαστικούς χώρους»




«Η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι αρνητική στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και θα το καταψηφίσει, με εξαίρεση ένα άρθρο που αφορά στο bullying» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε παράλληλα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό  AΘΗΝΑ 984 ότι «η κυβέρνηση προβαίνει χωρίς καμία αιτιολόγηση στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, οποίες προβλέπονται εδώ και πολλά χρόνια από το σωφρονιστικό κώδικα θεωρώντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο φύλαξης των κρατουμένων είναι επαρκές».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με αυτό τον τρόπο εξαργυρώνει διάφορα γραμμάτια προς ακραίους αντιεξουσιαστικούς χώρους με τους οποίους ήταν, αν όχι σε συνεννόηση στη διάρκεια των ετών που ήταν στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον τους έκλεινε διακριτικά το μάτι».

Έκανε λόγο για «φωτογραφικές διατάξεις» αναφέροντας ως παράδειγμα «αυτή που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, σκληρού δολοφόνου, τρομοκράτη, καταδικασμένου πολλαπλώς σε ισόβια».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την κυρία Λαγκάρντ ότι δεν τίθεται ζήτημα μη αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ. Αν συνέβαινε αυτό θα ήμασταν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα, η οποία θα είχε χρεοκοπήσει έναντι του ΔΝΤ, με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία».

Έκανε λόγο πάντως για «δυσχερή θέση» στην οποία είχε περιέλθει η κυβέρνηση από «διάφορες δηλώσεις στελεχών της, που επί της ουσίας έθεταν ξεκάθαρα υπονοούμενα ότι "δεν βαριέσαι, και αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ τι έγινε"».


Πηγή 


Τα στημένα του 2011 στην τελική ευθεία



Ο αντιεισαγγελέας, Παναγιώτης Πούλιος, ολοκλήρωσε την πρότασή του για την υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011 σχετικά με το ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη και με ποιες κατηγορίες.

Οι δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα προχωρούν και πολλά μέτωπα είναι ανοικτά σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέρα απ' αυτή της εγκληματικής οργάνωσης, που θα κορυφωθεί μετά τη Μ. Εβδομάδα, έχουμε και την περιβόητη των στημένων αγώνων του 2011, το επονομαζόμενο Koriopolis.

Η υπόθεση είχε ξεσπάσει μετά τις ποινικές διώξεις της εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου, και από τους 83 κατηγορούμενους θα είναι τουλάχιστον 160. Εν ολίγοις, από τις έρευνες που έχουν γίνει, ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί.

Σήμερα (6/4), ο αντιεισαγγελέας, Παναγιώτης Πούλιος, ολοκλήρωσε την πρότασή του για το ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη και με ποιες κατηγορίες, κάτι που θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών, στο οποίο θα πάει η πρόταση.

Εκείνο είναι που θα λάβει την απόφαση για τους παράγοντες, τους παίκτες, τους μάνατζερ και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους που θα δικαστούν ή θα απαλλαχθούν.

Πριν δυο χρόνια, είχαν καταδικαστεί οι Μάκης Ψωμιάδης, Θωμάς Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Ριαβόγλου, Διονύσης Κωτούλας και Περικλής Αμανατίδης, ενώ είχαν αθωωθεί οι Σταύρος Ψωμιάδης, Γιώργος Χριστοβασίλης, Γιάννης Παπακώστας, Βαγγέλης Αγγελής, Δημήτρης Δημητρίου και Γιώργος Χαβενετίδης.

Να πούμε ακόμα πως ορισμένα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ η υπόθεση έχει καθυστερήσει, μιας και όλοι περίμεναν ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 θα είχε ολοκληρωθεί. Μάλιστα, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των κατηγορουμένων.


Πηγή : sport24.gr


Τι αλλάζει με το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια



Το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σύστημα που θα ισχύσει το σχολικό έτος 2015-2016.
Οπως αναφέρει το υπουργείο, οι αλλαγές γίνονται γιατί:
1) Με το σύστημα του Νέου Λυκείου, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης είχαν δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ περιορισμένο αριθμό τμημάτων, αφού οι επιλογές τους περιορίζονταν μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Εξαιτίας αυτού του εγκλωβισμού των υποψηφίων σε πολύ μικρό αριθμό τμημάτων, θα αποκλείονταν χιλιάδες νέοι και νέες από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι μπορεί να είχαν επιτύχει υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις. Παράλληλα, αυτή η ρύθμιση θα έπληττε εκτός από τους μαθητές/τριες και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, καθώς ήταν εξαιρετικά πιθανό να στερούνταν φοιτητές/τριες με πολύ υψηλές επιδόσεις, οι οποίοι δεν θα κατάφερναν να εισαχθούν στο ένα και μοναδικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο μπορούσαν να είναι υποψήφιοι.
2) Υπήρχαν όμως και σοβαροί τεχνικοί λόγοι που επέβαλαν τις νέες ρυθμίσεις. Λόγω καθυστέρησης του έργου των επιστημονικών επιτροπών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είχε σημειωθεί ήδη πριν από την αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών όλων των μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Νέου Λυκείου και δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής και κρίσης των αντίστοιχων σχολικών εγχειριδίων. Συνεπώς, δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της νομοθεσίας του Νέου Λυκείου για τη Γ΄ Λυκείου. Να σημειωθεί ότι σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και ακόμα περισσότερο σε αυτήν την τάξη απαιτείται έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών/τριών καθώς και έγκαιρη και επαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν τη διδασκαλία νέων προγραμμάτων σπουδών και σχολικών εγχειριδίων.
3) Επίσης δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα εισαγωγής της φετινής Γ΄ Ημερήσιου ΓΕΛ και Δ΄ Εσπερινού ΓΕΛ -για τις οποίες υπάρχουν βέβαια εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σχολικά εγχειρίδια- επειδή θα αιφνιδιάζονταν οι υποψήφιοι του σχ. έτους 2015-16 για τους εξής λόγους: ενώ γνώριζαν ότι θα έδιναν Πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα, θα έπρεπε να προετοιμαστούν για έξι (6) ή επτά (7) και βέβαια οι υπάρχουσες Κατευθύνσεις (Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική) απαιτούσαν διαφορετικό συνδυασμό πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τα επιστημονικά πεδία από εκείνον που τους είχε ήδη ανακοινωθεί. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι των Ιατρικών σχολών σύμφωνα με το σημερινό σύστημα θα έπρεπε να εξετασθούν υποχρεωτικά και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ αυτό το μάθημα δεν περιλαμβανόταν στα τέσσερα μαθήματα που τους είχαν γίνει ήδη γνωστά ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα για αυτές τις σχολές. Με τις νέες ρυθμίσεις είναι στη δική τους επιλογή αν θα εξετασθούν και στα Μαθηματικά, για να αυξήσουν τα επιστημονικά πεδία πρόσβασης.
4) Επιπλέον, στο ισχύον μέχρι φέτος σύστημα εισαγωγής έχουν παρατηρηθεί στρεβλώσεις που θεωρήθηκε αναγκαίο να αντιμετωπισθούν, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα να εισαχθεί κάποιος σε Χημικό τμήμα, χωρίς να έχει διδαχθεί και εξετασθεί στο μάθημα της Χημείας Κατεύθυνσης.
Ο στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι να θεραπευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κενά και οι δυσλειτουργίες του πρόσφατα νομοθετημένου συστήματος εισαγωγής, καθώς και του ισχύοντος μέχρι σήμερα. Διευκρινίζεται ότι οι ρυθμίσεις για τα ΕΠΑΛ δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, επειδή αναμένεται η σχετική πρόταση του ΙΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος.
Πιο συγκεκριμένα:
  1. Όσον αφορά στη δομή του ωρολογίου προγράμματος διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Συνολικά οι μαθητές/τριες θα παρακολουθούν 32 διδακτικές ώρες την εβδομάδα στη Γ τάξη του Ημερήσιου ΓΕΛ και 25 ώρες στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού ΓΕΛ.
  2. Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια. Ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη.
  3. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου συνολικά περιλαμβάνει 15 ώρες. Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι πέντε (5) αλλά δεν είναι και τα πέντε πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Ανά ομάδα προσανατολισμού το πρόγραμμα είναι το εξής:
Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΑΡΧΑΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ

Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)
ΣΥΝΟΛΟ

Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ

  1. Τα Επιστημονικά πεδία ορίζονται ως εξής:
1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές)
2ο Επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές)
3ο Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής)
4ο Επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές)
5ο Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής)
Με υπουργική απόφαση θα καταταχθούν τα Τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στα παραπάνω Επιστημονικά Πεδία.
  1. Στις Εξετάσεις Εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-16 δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες:
Α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής (Ν.4186/2013).
Β) Αν οι υποψήφιοι/ες επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού), όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες που ακολουθούν.
  1. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.
  2. Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση.
  3. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.

Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα
Κάθε ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού. Το τέταρτο μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Με ένα διαφορετικό τέταρτο μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού παρέχει τρεις επιλογές από τις οποίες κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μία ή δύο.
Τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού και ανά επιστημονικό πεδίο περιγράφονται αναλυτικά στους πίνακες που ακολουθούν:
Α) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.
Β) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.
Γ) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Α) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.
Β) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.
Γ) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Σύμφωνα με το παραπάνω σχεδιάγραμμα:
Α) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.
Β) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Κατεύθυνσης, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Γ) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.
Το σύστημα Εξετάσεων Εισαγωγής που περιγράφηκε στις παραπάνω παραγράφους σχεδιάστηκε ως μεταβατικό σύστημα, για να αντιμετωπίσει ελλείψεις, κενά και στρεβλώσεις τόσο του συστήματος του Νέου Λυκείου όσο και του ισχύοντος σήμερα εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρχαν πάρα πολλοί αντικειμενικοί περιορισμοί, που δεν επέτρεπαν την επιδίωξη ενός σχεδιασμού εκ του μηδενός. Όμως δίνει σαφώς περισσότερες ευκαιρίες στους υποψήφιους της επόμενης σχολικής χρονιάς από εκείνες που έδινε το σύστημα του Νέου Λυκείου, χωρίς να αιφνιδιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ανατρέπει τον προγραμματισμό τους.


Πηγή : imerisia.gr



Βουλή: Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'



Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι «κάνει ρουσφέτι σε τρομοκράτες και εγκληματίες» με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η συζήτηση του οποίου άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα η μη απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΝΔ η οποία διά στόματος του εισηγητή της Β. Κικίλια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη διαμαρτυρήθηκε ότι ενώ προβάλλεται απευθείας η «προσωπική επιλογή» και το «παιχνιδάκι της Προέδρου της Βουλής», όπως ειπώθηκε για την μετάδοση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και συνεχίζονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με την συνεδρίαση για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Κριτσωτάκης διαβεβαίωσε ότι σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης, όπως και έγινε. Επίσης, η ΝΔ ζήτησε να υπάρξει άνεση χρόνου για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει μετά το Πάσχα να το φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. «Είναι δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Όπως εξήγησε, η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι ένα θέμα που επείγει, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη και υπόλογη έναντι των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών για τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι προβληματικές καταστάσεις αφορούν και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων» και δήλωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «να διορθωθούν οι κακές συνθήκες και να ξεφύγουμε από το πρόβλημα της συμφόρησης».

Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του είπε ότι «η αστυνομία παρακολουθεί απαθής τους ρουβίκωνες να ασελγούν στα προπύλαια της Βουλής», ενώ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός μετέφερε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ως βαρίδι στο παρακείμενο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Το Υπουργείο έγινε υφυπουργείο», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ελαφρά τη καρδία καταργεί τις φυλακές Γ΄ τύπου», επισημαίνοντας ότι στόχος των φυλακών αυτών ήταν ο δραστικός περιορισμός σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως η τρομοκρατία. Στο πνεύμα αυτό έκανε λόγο για «ρουσφέτι της κυβέρνησης σε τρομοκράτες και εγκληματίες» και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα το ψηφίσει.

Επίσης, άσκησε κριτική για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις προκειμένου «να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μελών γνωστής οικογένειας τρομοκρατίας», όπως είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ειδική ποινική μεταχείριση για όσους τέλεσαν εγκλήματα ιδιαίτερης ηθικής απαξίας και βαρύτητας. «Όλα καταργούνται. Από εδώ και πέρα οι ποινικοί θα είναι μαζί με τους τρομοκράτες», σημείωσε.

Για «ανάσα ανθρωπιάς, δικαίου και εξορθολογισμού του σωφρονιστικού συστήματος», έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία δήλωσε υπερήφανη και ανακουφισμένη για το νομοσχέδιο γιατί όπως είπε «έχουμε νοιώσει ντροπή όσοι έχουμε αντικρίσει τους στοιβαγμένους στα υπόγεια του ψυχιατρείου ή του νοσοκομείου των φυλακών», ενώ αποστάσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις έλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις διατάξεις που αφορούν την πρόωρη υπό όρους απόλυση κρατουμένων και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων. Ωστόσο οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Το Ποτάμι εξέφρασε δια του Ι. Φωτήλα τις «σοβαρές επιφυλάξεις για τις αλλαγές που φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». Και δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε οριζόντιες αποφυλακίσεις κρατουμένων με μόνο κριτήριο την ηλικία τους και λόγους υγείας, χωρίς να αξιολογείται με κανένα τρόπο η προσωπικότητα του δράστη». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Χ.Α., το ΚΚΕ και το ΠαΣοΚ.

Νωρίτερα, οι ΑΝΕΛ διαφώνησαν για δύο διατάξεις ενω ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων κάνοντας λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση στην οποία πρέπει η χώρα να προχωρήσει.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί στις διατάξεις που αφορούν την πρόωρη υπό όρους απολύσεις και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις συνθήκες κράτησης οι οποίες, όπως είπε, «είναι δραματικές».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν ήδη 191 υποθέσεις με κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές από τις οποίες κάποιες θα είναι και καταδικαστικές.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων.


Πηγή 


11+4 φορολογικά μέτρα θα προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2015



Πρότεινε στους θεσμούς την περαίωση 64.000 φοροϋποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια με περικοπές των προστίμων

Από την έντυπη έκδοση

Την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου για το άθροισμα των εισοδημάτων κάθε φορολογούμενου από όλες τις πηγές και την ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα, την κατάργηση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος για όσους φορολογούμενους κατέχουν μεγάλης αξίας κινητά περιουσιακά στοιχεία, την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1928 κυβικών εκατοστών και τις πισίνες, την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις από το τρέχον έτος και την επέκτασή του και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από το Διαδίκτυο, προβλέπουν, μεταξύ πολλών άλλων, τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει επίσης την περαίωση 64.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με περικοπές 33% - 50% στα πρόστιμα και τις λοιπές χρηματικές ποινές, την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον εντοπισμό των κυκλωμάτων που διαπράττουν απάτη για την υπεξαίρεση του ΦΠΑ μέσω ενός προγράμματος που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει η εταιρεία SIEMENS, την αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο τη στιγμή της πραγματοποίησης των συναλλαγών, την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων σε όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή με δόλο, την καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι και την κινητοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη φόρων που έχουν επιβληθεί αλλά έχουν παραμείνει απλήρωτοι, όπως το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2013 και τα τέλη τεχνικού ελέγχου οχημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο 26σέλιδο κείμενο που παρουσίασε το υπ. Οικονομικών στους εκπροσώπους των δανειστών, τα πιο σημαντικά φορολογικά και άλλα εισπρακτικά μέτρα που έχει αποφασίσει να προωθήσει η κυβέρνηση είναι:

1. Καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου και ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών. Εντός του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα προωθηθούν αλλαγές στη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος που θα έχουν ως στόχο την καθιέρωση μιας ενιαίας και προοδευτικής κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου αυξημένους για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Από την εφαρμογή όλων αυτών των αλλαγών εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν ήδη από φέτος επιπλέον έσοδα ύψους 300-400 εκατ. ευρώ.

2. Επιβολή φόρου διαφημίσεων. Τον Ιούνιο του 2015 θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων ώστε να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους (η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλε την είσπραξή του για το 2016). Επιπλέον, θα εξεταστεί η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από την εφαρμογή του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων αναμένονται έσοδα ύψους 70 εκατ. ευρώ.

3. Αύξηση του φόρου πολυτελείας. Οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τις πισίνες θα αυξηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι συντελεστές αυτοί ανέρχονται σήμερα σε 5% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα από 1.929 μέχρι 2.500 κ.εκ. και σε 10% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ. και για τις πισίνες. Στόχος να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

4. Περαίωση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Περίπου 64.000 φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους μέχρι και την 31η-12-2013 αλλά οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμες έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με ευνοϊκό τρόπο για τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 100 έως 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

5. Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού από την εταιρεία SIEMENS, μέσω του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει υπογραφεί με την εταιρεία. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην είσπραξη 350 έως 420 εκατ. ευρώ.

6. Αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ.

7. Μέτρα για την παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών. Προβλέπεται η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ  να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στο Διαδίκτυο με σκοπό να λαμβάνουν μέρος σε συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

8. Βελτίωση του κρατικού μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων. Προωθείται η επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να αλλάξουν οι κανόνες για τη διαγραφή χρεών που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και να εκκαθαριστεί το σύνολο των περιπτώσεων μη εισπράξιμων οφειλών. Ταυτόχρονα, θα δοθεί έμφαση και σε μέτρα για τα εισπράξιμα χρέη, όπως η σταδιακή επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου, αλλά και στο περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων. Από την εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα από 225 έως 235 εκατ. εντός του 2015.

9. Ρυθμίσεις για την τμηματική καταβολή οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι νέες ρυθμίσεις του ν. 4321/2015 που παρέχουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις και, ταυτόχρονα, προβλέπουν αποποινικοποίηση της μη καταβολής χρεών από οφειλέτες χαμηλού εισοδήματος έχουν περιληφθεί στη λίστα των μεταρρυθμίσεων με την πρόβλεψη ότι μπορούν να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα 300 έως και 400 εκατ. μέσα στο 2015.

10. Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή. Προαναγγέλλεται αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για το ποινολόγιο της εφορίας, με την καθιέρωση διατάξεων που θα προβλέπουν ότι σε όσους διαπράττουν με δόλο φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης θα επιβάλλονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις και δεν θα εφαρμόζονται οι διοικητικές ποινές και τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

11. Είσπραξη «ξεχασμένων» τελών. Προωθείται η ενίσχυση των μηχανισμών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος του έτους 2013, το οποίο έχουν αφήσει απλήρωτο χιλιάδες εταιρείες. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η είσπραξη των μη καταβληθέντων τελών ΚΤΕΟ. Συνολικά εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα από 435 έως και 450 εκατ. ευρώ.      

Δώρα για «κυνηγούς» αποδείξεων

Προτείνονται:

α) Εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους. Θα θεσπιστεί αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε «λοταρία». Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει, ειδικότερα, ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Ετσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις δώρων (αυτοκινήτων κλπ) ή χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος με sms, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί θα κερδίζουν δώρα ή ποσά έως και 10.000 ευρώ.

β) Αύξηση των τιμών των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τον Ιούνιο του 2015. Προωθείται νέα τιμολογιακή πολιτική για τις εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν το πλήθος των επισκεπτών και την πολιτιστική σημασία των μνημείων, καθώς και το ύψος των εισιτηρίων σε άλλες χώρες της E.E. Μέσω του νέου καθεστώτος θα προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών των εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Eκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 5 έως 10 εκατ. ευρώ.

γ) Επιβολή τέλους αδειών και αύξηση της φορολογίας στα έσοδα από τη λειτουργία ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Στόχος είναι η είσπραξη 125 έως 175 εκατ. ευρώ.

δ) Χορήγηση αδειών λειτουργίας-χρήσης συχνοτήτων στα τηλεοπτικά κανάλια μέσω δημοπρασίας. Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε δημοπρασία για να χορηγήσουν άδειες λειτουργίας και χρήσης συχνοτήτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς και να εισπράξουν τέλη συνολικού ύψους 350 έως 380 εκατ. ευρώ εντός του 2015.


Πηγή : naftemporiki.gr


Ενίσχυση προσωπικού υποσχέθηκε ο Α. Τσίπρας στους Δικαστικούς



Με γεμάτη ατζέντα βρίσκεται ο πρωθυπουργός σήμερα,  παραμονή της αναχώρησής του για τη Μόσχα.

Προσλήψεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε το πρωί με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και στο επίκεντρο της βρέθηκαν τόσο η επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης αλλά και ζητήματα που αφορούν δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης και τον σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δουλέψει σκληρά για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της Δικαιοσύνης με γνώμονα όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά ταυτόχρονα θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση θεσμικών δυσλειτουργιών. Κύρια, όμως, προϋπόθεση, όπως είπε, για την τελεσφόρηση κάθε θεσμικής παρέμβασης είναι ο εξαντλητικός διάλογος ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνάντηση, επίσης, τέθηκαν και συζητήθηκαν τα μεγάλα ζητήματα των δυσλειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης, του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κ.ά. Τέλος, όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σεβόμενες αμοιβαία τους διακριτούς ρόλους στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Τετ α τετ με Αβραμόπουλο

Εξόχως ενδιαφέρον αναμένεται το τετ α τετ του στις 17.00 με τον έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο η σχέση του κ. Τσίπρα μπήκε στον «πάγο» μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Στις 18.00, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη Βουλή για το «άνοιγμα» της αυλαίας της εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Η κυβερνητική πρόταση για τη σύστασή της, ξεκινά σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στις 18.00.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Μαξίμου, αφαίρεσε από το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την αρχικώς ορισθείσα για τις 13.00 σύσκεψή του με θέμα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Ν. Ζορμπά



Πηγή: capital.gr


Πρόκληση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση διατάξεων για τους κουκουλοφόρους για να πέφτουν στα μαλακά





Τροπολογία για την κατάργηση των διατάξεων που θεσπίστηκαν μετά τα επεισόδια του 2008 και αφορούν τους κουκουλοφόρους, κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄.

Οι διατάξεις αυτές αφορούσαν την επαύξηση των ποινών σε πέντε συνολικά εγκλήματα προβλεπόμενα στα άρθρα 189, 308Α, 310, 380 και 382 του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία προωθείται η κατάργηση της τροποποίησης του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επήλθε με το άρθρο 27 του Νόμου 3772/2009, σύμφωνα με την οποία τα εγκλήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της ληστείας που τελέστηκαν από πρόσωπο που έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο.

Επίσης, με άλλη τροπολογία ζητείται τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την λήψη στοιχείων DNA και συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα άρνησης να παρέχονται τέτοια στοιχεία κατά την ποινική διαδικασία. Όπως αναφέρεται μάλιστα η υπάρχουσα διάταξη δημιούργησε κατά την εφαρμογή της αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα εκ μέρους των διωκτικών οργάνων λήψης του γενετικού υλικού παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου, ακόμα και με τη χρήση βίας.

Και τονίζεται ότι μία τέτοια βίαιη επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου, παρά τη θέλησή του, δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της αξιοπρέπειας του ατόμου που προστατεύεται ειδικά από το Σύνταγμα (άρθρα 2, 5, 7 παρ. 2 Σ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 3 ΕΣΔΑ).

Ως εκ τούτου, ζητείται «όπως ακριβώς ακολουθείται και κατά τη διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δύναται να αρνηθεί, οπότε και συντάσσεται σχετική έκθεση από το αρμόδιο όργανο, η δε άρνηση αυτή θα αξιολογηθεί από τις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της ηθικής εκτίμησης των αποδείξεων».


Πηγή : tanea.gr


Πτώση 3,3% της παραγωγής ασφαλίστρων στο δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου



Επιβραδύνθηκε η πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων το Φεβρουάριο, μετά την πτώση κατά 5,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Στο πρώτο δίμηνο του 2015 η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στα 650 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Πτώση παραγωγής 14,8% καταγράφεται στον κλάδο ζημιών, στα 335 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένη κατά 12,9% είναι η παραγωγή του κλάδου ζωής.

Συνολικά στην έρευνα της ΕΑΕΕ ανταποκρίθηκαν 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη οι οποίες συγκέντρωναν το 91,9% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 97,8% των ασφαλίσεων Ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2013. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 21 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής και 47 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Newsroom ΔΟΛ


Καταζητούμενος Ελβετός τραπεζίτης, πρόσωπο-κλειδί για εξοπλιστικά και Siemens, στα χέρια των ελληνικών αρχών




Ο  Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, που θεωρείται πρόσωπο κλειδί για τις υποθέσεις  των εξοπλιστικών και  των μαύρων ταμείων της Siemens, συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πλέον βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Στον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, τραπεζικό στέλεχος, αποδίδεται κεντρικός ρόλος σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.  Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εκατοντάδων εκατ. ευρώ και εις βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι.

Ο Ελβετός τραπεζίτης εμπλέκεται σε τέσσερις από τις ερευνώμενες από τους ανακριτές Διαφθοράς υποθέσεις νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ είναι μεταξύ των κατηγορουμένων ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Ο Όσβαλντ, που ήδη οδηγήθηκε ενώπιον δύο ανακριτών και αναμένεται να λάβει προθεσμία για την απολογία του, φέρεται ως τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARISBAS να εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενέργειες στις οποίες συμμετείχε ο υφιστάμενος του και πλέον συγκατηγορούμενος του Ελληνοελβετός Φάνης Λυγινός.


Πηγή : Koolnews.gr


Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στο Ταμείο Παρακαταθηκών



Το κτήριο εκκενώθηκε και το ΤΕΕΜ πραγματοποίησε εξονυχιστικό έλεγχο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάτι ύποπτο

Φάρσα ήταν τελικά το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και Δανείων, το πρωί της Δευτέρας στην Άμεση Δράση.

Στο τηλεφώνημα γινόταν λόγος για έκρηξη βόμβας στις 11 το πρωί, ωστόσο πέντε λεπτά αργότερα οι άγνωστοι τηλεφώνησαν και πάλι λέγοντας ότι η βόμβα θα εκραγεί στις 13:00 το μεσημέρι.

Το κτήριο εκκενώθηκε και το ΤΕΕΜ πραγματοποίησε εξονυχιστικό έλεγχο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάτι ύποπτο.



Πηγή : protothema.gr


Πανούσης: «Θα υπάρξουν νεκροί στις Σκουριές»



Στο φαινόμενο των καταλήψεων, στα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στις Σκουριές, αλλά και στις διαφωνίες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης στα θέματα δημοσια ταξής αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στο περιθώριο της σημερινής συνάντησής με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα για την ασφάλεια και την πολιτική προστασία.

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φαινόμενο των καταλήψεων, επισημαίνοντας πως «υπάρχει διαφορετική ανάλυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης». «Διαφωνούμε στην ανάλυση», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «το φαινόμενο των καταλήψεων δεν έχει τέλος. Δόθηκε χρόνος για πολιτική διαχείριση, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το φαινόμενο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε η εισαγγελία στο θέμα των 20 προσαχθέντων από το περιστύλιο της Βουλής: «Ο εισαγγελέας που μας κατηγορούσε που δε μπαίνουμε στην πρυτανεία, άφησε ελεύθερους χωρίς άσκηση διώξεων τους 20 προσαχθέντες από την Βουλή». Αναφερόμενος στα στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις Σκουριές της Χαλκιδικής ο κ. Πανούσης είπε ότι «εκεί θα έχουμε νεκρούς εκεί , τα πράγματα έχουν αγριέψει». Ακόμη, ο κ. Πανούσης αναρωτήθηκε αν επιτρέπεται ο ένοπλος αγώνας στη Δημοκρατία και υπογράμμισε πως υπάρχουν κάποιοι που ακόμα δε λένε τίποτα επ' αυτού. «Δεν το έχουμε λύσει στην Ελλάδα αυτό το θέμα.

Ο ένοπλος αγώνας δεν μπορεί να είναι ανεκτός στη Δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Η ήπια διαχείριση είναι αποτελεσματική αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση που θα τηρεί στο εξής η ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις επεισοδίων και καταστροφών ο κ. Πανούσης τόνισε πως «η αστυνομία θα επεμβαίνει, όπως και στα επεισόδια ξημερώματα Κυριακής στο Πολυτεχνείο». Σχετικά με τις φήμες πως έχει πρόβλημα με τον υπoυργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Βούτση, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «δεν ισχύουν οι σχετικές αναφορές». Τέλος, σημείωσε πως εδώ και χρόνια η επιστημονική του άποψη είναι η συνένωση των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία μάλιστα είχε συμφωνηθεί πριν ένα μήνα με τον κ. Βούτση και την κυβέρνηση.


Πηγή : kathimerini.gr


Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ ζήτησε η Λαγκάρντ


Περικοπές σε συντάξεις κι αύξηση ΦΠΑ ζητά η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Διαψεύδει τις πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ. Τι συζητήθηκε τελικά;

Περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται ότι ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει το DPA το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής και αποκαλύπτει, επικαλούμενο πηγές, ότι ο διεθνής οργανισμός ζητά από την ελληνική κυβέρνηση περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. «Οι άλλοι δανειστές στην Ευρώπη είναι πιο ευέλικτοι από το ΔΝΤ», σχολιάζει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο και αναφέρει πως «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα».

Επίσης, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι, η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε το οτιδήποτε από τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας μάλιστα ότι τη συνάντησή τους δεν προκάλεσε η ίδια.

Για «εποικοδομητική και εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση  για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, στα γραφεία του ΔΝΤ.

«H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό» είπε και επεσήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να πληρώσει κανονικά τη δόση των περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ επισήμανε ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε πως το Ταμείο «παραμένει δεσμευμένο να εργαστεί μαζί με τις ελληνικές Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε έναν βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης».

Στη συνάντηση η  Κριστίν Λαγκάρντ, συνοδευόταν από τον Πολ Τόμσεν, ενώ παρών ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα έχει συνάντηση με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον.


Πηγή : ant1




Μόνο με πιστωτική η χρεωστική κάρτα οι πληρωμές από 300 ευρώ!



Ακόμη και σχετικά μικρές συναλλαγές πλέον θα γίνονται με κάρτα και όχι με μετρητά. Παράλληλα σχεδιάζεται να επεκταθεί το σύστημα με μηχανήματα POS σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με ακόμη και με φορητά μηχανήματα.
Ο στόχος είναι η εφορία να μπορέσει η εφορία να εντοπίσει όλες τις συναλλαγές κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων, τεχνικών κλπ) και το κράτος εκτός από τους υπόλοιπους φόρους να λαμβάνει άμεσα τον ΦΠΑ.
Για τον λόγο αυτό θα επεκταθεί, αρχικά πιλοτικά και στη συνέχεια κανονικά, το σύστημα των ειδικών τερματικών μηχανημάτων POS που είναι συνδεδεμένα με τις ΔΟΥ σε κάθε συναλλαγή. Μάλιστα προβλέπεται και η χρήση φορητών μηχανημάτων εκτός από εκείνα τα οποία θα είναι εγκατεστημένα στην έδρα του κάθε επαγγελματία και τα οποία θα έχουν μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων.

Έτσι το κράτος θα έχει άμεση εικόνα σε πραγματικό χρόνο όλων των συναλλαγών.

Βέβαια αυτό προϋποθέτει και την συμφωνία του πελάτη, ακριβώς όπως και στην περίπτωση της απόδειξης, ωστόσο ο κύκλος των εργασιών θα συνδυάζεται με άλλα στοιχεία όπως καταθέσεις και έξοδα του κάθε επαγγελματία και έτσι θα προκύπτει το “μαύρο χρήμα”.

Σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές όλα δείχνουν ότι η υποχρέωση για πληρωμές μόνο με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μέσω τράπεζας, θα επεκταθεί.

Αυτό θα γίνει με τη μείωση του ποσού που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ στα 500 ή ακόμη και σε συναλλαγές ακόμη και αξίας 200 ή 300 ευρώ.


Πηγή : newsit.gr


Σε κατάσταση παραλυσίας η αγορά – Τι λένε οι άνθρωποι του εμπορίου



Άλλη μια χαμένη χρονιά κινδυνεύει να αποτελέσει το 2015 για την ελληνική οικονομία, καθώς ακόμη και εάν, από ένα θαύμα, υπήρχε σήμερα συμφωνία με τους πιστωτές, η ύφεση στην αγορά ή στην καλύτερη περίπτωση η ασθενική ανάπτυξη, πιθανολογείται πλέον με βάσιμες παραδοχές.

Η χώρα απειλείται να διανύσει την όγδοη -με εξαίρεση το 2014 που υπήρξε οριακή ανάπτυξη- χρονιά συρρίκνωσης και το πιθανότερο είναι ότι ούτε ο τουρισμός, που εκτιμάται φέτος ότι θα είναι αυξημένος, θα ανατρέψει την υφεσιακή πορεία.

Παράγοντες του οικονομικού κύκλου εξηγούν ότι εάν χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, ουσιαστικά χάνεται και η χρονιά. Είναι η περίοδος που οι επιχειρήσεις υλοποιούν τους προϋπολογισμούς τους, προχωρούν στις παραγγελίες τους και με τη σειρά τους οι προμηθευτές προγραμματίζουν τις παραδόσεις. Με λίγα λόγια, η οικονομία κινείται. Κόντρα σε αυτή την απλή λογική, παράγοντες της αγοράς περιγράφουν τη δραματική κατάσταση που βρέθηκε η ελληνική οικονομία ήδη από την αρχή του χρόνου, με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και την επάνοδο στην αβεβαιότητα, που οδήγησε στη συνέχεια στο πάγωμα κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και την παντελή έλλειψη ρευστότητας.

Διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα». Χωρίς τραπεζικό δανεισμό και ρευστότητα, με αυθαίρετες φορολογικές υποχρεώσεις -όπως η πρόσφατη επιβολή φόρου 26% για τις «τριγωνικές συναλλαγές»-, αγοράζοντας πρώτες ύλες «τοις μετρητοίς», προπληρώνοντας παραγγελίες σε ξένους προμηθευτές, εισπράττοντας από τους εγχώριους προμηθευτές με έξι και πλέον μήνες καθυστέρηση και με την κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης, οι εγχώριες επιχειρήσεις προσπαθούν απεγνωσμένα να παραμείνουν με το κεφάλι «έξω από το νερό».

Στέγνωσαν τα ταμεία

Η αδυναμία συμφωνίας με τους εταίρους έχει στεγνώσει τα ταμεία του κράτους, στερώντας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προγραμματισμένες πληρωμές περί το 1,5 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία όπως και οι συμβεβλημένοι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι, η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και των οικογενειακών επιδομάτων μετακυλίονται κατά ένα ή δύο μήνες, οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα πάσης φύσεως φορέων της ευρύτερης γενικής κυβέρνησης «ρεπάρονται» με ορίζοντα δεκαπενθημέρου, για να καλυφθούν άλλες καθημερινές δαπάνες.

Οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τραβούν» προς τα πίσω και εκτός από τους κατασκευαστές, που εκτελούν έργα του ΕΣΠΑ και πληρώνονται με καθυστέρηση (σ.σ. για την οποία υπήρξε και ανακοίνωση - βόμβα του ΣΑΤΕ), σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου στις πληρωμές προς διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αρχαιολόγοι, οι εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Η εικόνα που υπάρχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι εάν η χώρα δεν λάβει μέρος της δόσης του Απριλίου, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα θα εκτιναχθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που εκτιμάται ότι τον Φεβρουάριο θα αυξηθούν για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια.

Τελειώνει ο χρόνος

Στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών προειδοποιούν ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς τραυματίζει καθημερινά τα τελευταία ζωντανά κύτταρα στην οικονομία και την κοινωνία. Η πρόεδρος του ομίλου Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζει την «ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας το ταχύτερο δυνατόν».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, επισημαίνει τον κίνδυνο η χώρα να ζει με τη μόνιμη απειλή του Grexit ή του Graccident και προειδοποιεί ότι «θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές, με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις». Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε άλλη μια χρονιά ύφεσης θα κριθεί τους επόμενους μήνες.

Η συνεισφορά του τουρισμού, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι 1% του ΑΕΠ και αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι εάν θα συνεχιστεί η υποχώρηση των άλλων κλάδων της οικονομίας.

Ήδη οι πρώτες ενδείξεις του 2014, που έδειχναν την τάση σταθεροποίησης της οικονομίας, έχουν αρχίσει να αναστρέφονται, με βασικότερο τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, που τον πρώτο μήνα του έτους υποχώρησε κατά 16%, όταν η υποχώρηση του Δεκεμβρίου είχε περιοριστεί στο 5,2%.


Πηγή : Koolnews.gr


«Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα»





«Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρες και η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρήματα μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν απλώς αποφασιστεί αλλά και υλοποιηθεί» και επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει περιθώριο ως το τέλος Απριλίου. «Η αποδέσμευση των δανείων απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η Φινλανδία θα δώσει τη συγκατάθεσή της μόνο εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο θα ανήκει ο υπουργός Οικονομικών» διευκρινίζει ο κ. Ρίνε, καθώς στη χώρα του διεξάγονται εκλογές στις 19 Απριλίου.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην κατάθεση από το 2011, σε ειδικό λογαριασμό, 930 εκατομμυρίων ευρώ.



Πηγή: ΑΜΠΕ, newsit.gr


Κέρκυρα: Συνελήφθησαν δύο άτομα με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών


Δύο διαδοχικές επιχειρήσεις στην πόλη της Κέρκυρας, πραγματοποίησαν στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του νησιού, στη διάρκεια των οποίων συνέλαβαν δύο ημεδαπούς, 54 και 56 ετών, για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 361 γραμμάρια ηρωίνης, 103,9 γραμμάρια κοκαΐνης, περισσότερο από ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και το συνολικό χρηματικό ποσό των 12.210 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση ο 54χρονος εντοπίστηκε στην πόλη της Κέρκυρας από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και στη συνέχεια σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηρωίνη βάρους 361 γραμμαρίων, περισσότερο από ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης σε συσκευασίες, κοκαΐνη βάρους 5,6 γραμμαρίων, ένα δενδρύλλιο κάνναβης καθώς και ναρκωτικά χάπια.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατασχέθηκαν επίσης, το χρηματικό ποσό των 11.900 ευρώ, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Στη δεύτερη περίπτωση, σε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία 56χρονου που πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοκαΐνη βάρους 98,3 γραμμαρίων, λευκή σκόνη βάρους 86,6 γραμμαρίων που χρησιμοποιείται για την πρόσμιξη της κοκαΐνης, καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. Επίσης, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 310 ευρώ, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι ο 56χρονος είχε εισαγάγει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, την ανωτέρω ποσότητα κοκαΐνης από τη Βραζιλία στην Ελλάδα, με σκοπό να τη διακινήσει στην Κέρκυρα.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.


Πηγή


Η Κωνσταντοπούλου έβγαλε «άκυρο» τον συμβιβασμό με τη Siemens



«Ακυρος» είναι κατά την Ζωή Κωνσταντοπούλου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στο οποίο έφτασε το ελληνικό κράτος με την Siemens για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το ζήτημα θα απασχολήσει την Επιτροπή.

«Η χώρα αυτή έχει υποφέρει από τη διασπάθιση τεράστιων πόρων σε αμοιβές διαφόρων τύπων συμβούλων, οι οποίοι συνήθως κατέληγαν στην παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από διαφόρων τύπων αξιώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντοπούλου.

«Υπήρχαν νομικοί σύμβουλοι που πληρώνονταν με 500 ευρώ την ώρα, παραπάνω απ’ ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, και το αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της νομικής συμβουλής που είχε δυσθεώρητο κόστος, ήταν να υπογραφεί ένας άκυρος εξωδικαστικός συμβιβασμός που οδηγούσε στην παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από αξιώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον», πρόσθεσε με νόημα.

Ακόμη τόνισε ότι ο συμβιβασμός «πια βρίσκεται στο επίκεντρο της αμφισβήτησης και νομίζω ότι και οι αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά της Siemens είναι ένα κομμάτι που πρέπει να συσχετισθεί και με την αποτίμηση του ποιο πραγματικά είναι το χρέος και ποια είναι τα δημόσια οικονομικά».

H Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε πως οι ειδικοί επιστήμονες εργάζονται αμισθί για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Σενάριο διάσπασης του Σύριζα και της κυβέρνησης "βλέπουν" οι Financial Times



Η απογοήτευση των Αρχών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε μια αλλαγή στην υπάρχουσα κυβερνητική σύνθεση στην Αθήνα, παρότι τραβηγμένη, έχει γίνει ένα συχνό θέμα συζήτησης στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν οι Financial Times.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πολλοί αξιωματούχοι -περιλαμβανομένων ορισμένων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης- έχουν υπαινιχθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι μόνο μια απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απαλλαγεί από την «άκρα αριστερά» (far left) του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία διάσωσης.

«Η ιδέα θα ήταν για τον κ. Τσίπρα να σφυρηλατήσει μια νέα συμμαχία με παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα στην Ελλάδα, το πολιορκούμενο ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι, ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα που έδωσε την πρώτη του εκλογική μάχη τον Ιανουάριο» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. Αλλος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλούνται οι FT πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, την επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος και ελέγχει αρκετούς βουλευτές ώστε να ρίξει την κυβέρνηση αν «επαναστατήσει» σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Ο Λαφαζάνης και το βέτο...

«Ημασταν περισσότερο ένας χώρος διαλόγου (debating society) παρά ένα πολιτικό κόμμα... γι 'αυτό είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» είπε ένας αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι «έχουμε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, χαρακτηρίζοντάς τον «σχεδόν τόσο δημοφιλή όσο τον πρωθυπουργό» και ο οποίος, όπως σημειώνεται, έχει απειλήσει με βέτο έναντι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τους πιστωτές.

«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα» αναφέρουν οι FT υπενθυμίζοντας τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέπραξε για τον τερματισμό της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «αλλά παραδέχονται επίσης την αγανάκτησή τους με την αποτυχία του κ. Τσίπρα να επιλέξει ανάμεσα στα αιτήματα της Αριστερής Πλατφόρμας για μια πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μια πιο πραγματιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει πιο κεντρώους πιθανούς συμμάχους στο Κοινοβούλιο».

Δεν λείπουν, τέλος, οι αναφορές των Financial Times στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αν και χαρακτηρίζεται «χαρισματικός υπουργός Οικονομικών», θεωρείται «χλιαρός» ως προς το θέμα του μέλλοντος της χώρας στην Ευρωζώνη. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι συχνά συγκαταβατικός και τείνει να δίνει διαλέξεις στις συνεδριάσεις με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης -μια τάση που έχει αποξενώσει ακόμη και πιθανούς συμμάχους» σημειώνει η εφημερίδα.


Πηγή : tanea.gr


Λαγκάρντ-Βαρουφάκης: η αβεβαιότητα δεν συμφέρει την Ελλάδα - θα πληρωθεί η δόση




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ λίγο μετά τις 3 π.μ. ώρα Ελλάδας ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες.

Μετά την συνάντηση η κ. Λαγκάρντ δήλωσε:

«Ο υπουργός Βαρουφάκης κι εγώ ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα την διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου».

Η κ. Λαγκάρντ συνέχισε χαιρετίζοντας την δέσμευση του Έλληνα υπουργού για βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να εργαστούν με τις αρχές για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων στην Αθήνα και για ενδυνάμωση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας μάλιστα ότι και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα.

«Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει πιστό στην συνεργασία με τις αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και θέσεων εργασίας», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η Ελλάδα «προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της».

Ο κ Βαρουφάκης δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο άδειο κτήριο μίας άδειας πόλης, υπογραμμίζοντας την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σητς (το υπουργείο σημείωσε ότι ο προϊστάμενός του Τζακ Λου βρίσκεται σε προγραμματισμένες διακοπές) και τη σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Ατκινσον. Οσο για την κυρία Λαγκάρντ, σχολίασε πριν την συνάντηση ότι ελπίζει να προλάβει να πάει στην εκκλησία.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να έρθει στην Ουάσιγκτον για τις ανοιξιάτικες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, και η αρχική σκέψη ήταν να συναντήσει την κυρία Λαγκάρντ κατά τη διάρκειά τους. Καθώς όμως ήταν νωπό το αρνητικό παράδειγμα της επίσκεψης του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που πραγματοποιήθηκε υπό πίεση την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ το φθινόπωρο, η πρόταση των στελεχών του Ταμείου ήταν η συνάντηση να γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι συναντήσεις, τη Δευτέρα 20 ή την Τρίτη 21 Απριλίου. (Σε εκείνη τη συνάντηση, η οποία είχε επίσης λάβει χώρα Κυριακή, είχαν διαψευσθεί οι ελπίδες της προηγούμενης κυβέρνησης για μία πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα).

Τελικά, το ραντεβού επισπεύσθηκε για την Κυριακή υπό την πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας και καθώς το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να συμφωνήσει με τους δανειστές το ύψος και το είδος των μέτρων για να απελευθερώσει ένα μέρος τουλάχιστον της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πλέον το ΔΝΤ ως τον πλέον σκληρό από τους τρεις θεσμους κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, καθώς φέρεται να επιμένει σε δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αρνείται την άρση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ενώ δεν πείθεται για τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ εμφανιζόταν επίσης ευέλικτο ως προς τις διαδικαστικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες της τεχνικής αποστολής στην Αθήνα, που είναι περιορισμένη σε ένα ξενοδοχείο, δοκιμάζουν την υπομονή της ομάδας καθώς καθυστερούν τη συλλογή των στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όμως, εκεί που κολλάνε οι διαπραγματεύσεις είναι στο ύψος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο υπολογίζεται στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και το στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αν αυτός παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ και η ανάκαμψη καθυστερήσει, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις, τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση θα είναι περισσότερα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση έχει θέμα τις διαπραγματεύσεις και όχι κάποιο πιθανό αίτημα καθυστέρησης της δόσης περίπου μισού δισ. ευρώ, που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Στη δική του ανακοίνωση, το ΔΝΤ επίσης τόνισε χθες ότι θέμα της συνάντησης θα είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το καταστατικό του ΔΝΤ, άλλωστε, δεν του επιτρέπει να αποδεχθεί τέτοιου είδους καθυστερήσεις.

Σε περίπτωση που μία χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, το ΔΝΤ μπορεί μόνο να της χορηγήσει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, εφόσον βέβαια το ζητήσει και εγκριθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιο, ενώ συνοδεύεται από νέο μνημόνιο, μέτρα και αξιολογήσεις. Αν και δεν επιφέρει πιστωτικό γεγονός καθώς πρόκειται για επίσημο χρέος, ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ θα επιδεινώσει πολύ σοβαρά τις σχέσεις με το διεθνή οργανισμό, παγώνοντας κάθε βοήθεια μέχρι την καταβολή των χρωστούμενων.

Η κυρία Λαγκάρντ ήταν η πρώτη που έκανε θετικές δηλώσεις για το οικονομικό επιτελείο κατά τις διαπραγματεύσεις για την παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος, δηλώνοντας ότι είναι «έξυπνοι» και ότι «πρέπει να ακούσουμε» τις προτάσεις τους, φέρεται μάλιστα να είχε διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Στη συνέχεια, όμως, με επιστολή της στο Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν ήταν αρκετές για την εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ.


Πηγή : kathimerini.gr