Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Πάσχα στο Γουδή με "χακί αρνιά" από το ΥΠΕΘΑ για "ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες"



Πάσχα στο Γουδή με 2000 αρνιά στη σούβλα ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος προωθεί την πρόσκληση μέσω twitter.

Στόχος του ΥΠΕΘΑ να κάνουν Πάσχα οι οικογένειες που δεν έχουν ούτε φέτος τη δυνάτοτητα να βάλουν αρνί στο τραπέζι τους. Και γενικώς δεν έχουν καθόλου την δυνατότητα να βάζουν κρέας στο οικογενειακό τους τραπέζι όλο το χρόνο.

Και όσο κι αν φαίνεται απίστευτο στα υψηλά κλιμάκια του ΓΕΕΘΑ και των άλλων Γενικών Επιτελείων ανάμεσα σ΄ αυτές τις “κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες” περιλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί στρατιωτικοί. Και γίνονται όλο και περισσότεροι. Είναι λοιπόν τουλάχιστον παράδοξο , όσοι δεν προσπάθησαν αρκετά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αποφευχθεί ή να απαλυνθεί έστω η  οικονομική και κοινωνική απαξίωση των στρατιωτικών να προσκαλούν τώρα σε πασχαλινό τραπέζι για “ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες”.




Πηγή : onalert.gr


Η φτώχεια κάνει μικρότερο τον εγκέφαλο των παιδιών



Μικρότερο εγκέφαλο και πιο περιορισμένες νοητικές δυνατότητες έχουν όσα παιδιά γεννιούνται από φτωχές οικογένειες, όπως έδειξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα-βόμβα, που συνδέει την εγκεφαλική -και κατ' επέκταση τη νοητική- ανάπτυξη ενός παιδιού με το εισόδημα και τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονιών του. Όπως έδειξε η μελέτη, όσο πιο γεμάτο είναι το πορτοφόλι του μπαμπά και της μαμάς, τόσο πιθανότερο να είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια του εγκεφάλου του παιδιού τους.

Η μελέτη, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη του είδους της μέχρι σήμερα, δείχνει ότι το στρες του να μεγαλώνει κανείς σε ένα φτωχό περιβάλλον, έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Ζωτικές περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα, τη μνήμη και τη σκέψη, είναι συνήθως μικρότερες. Αυτό έχει συνέπειες και για τις νοητικές ικανότητες, ιδίως όσον αφορά τα πολύ φτωχά παιδιά, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα τεστ νοημοσύνης και μνήμης.

Ακόμη και μικρές διαφορές εισοδήματος (πχ μισθολογικές) μεταξύ των πολύ φτωχών γονιών, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον παιδικό εγκέφαλο, σύμφωνα με τη μελέτη. Ήδη, ένα νήπιο από φτωχή οικογένεια έχει συνήθως λιγότερο ανεπτυγμένο εγκέφαλο σε σχέση με ένα νήπιο από πλούσια οικογένεια.

Από την άλλη, ο εγκέφαλος των παιδιών από ευκατάστατες οικογένειες αναπτύσσεται σε ευνοϊκές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατοπινή «ψαλίδα» ικανοτήτων και εισοδημάτων στο σχολείο και στην κοινωνία. Στην ουσία, πρόκειται για έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο μεταξύ βιολογικής και οικονομικής ανισότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τις γνωσιακές νευροεπιστήμονες Κίμπερλι Νόουμπλ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και Ελίζαμπεθ Σόουελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια και του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση (MRI) τους εγκεφάλους 1.100 παιδιών και νέων ηλικίας τριών έως 20 ετών και, στη συνέχεια, συσχέτισαν την εικόνα κάθε εγκεφάλου με το οικογενειακό εισόδημα καθενός.

Όπως διαπιστώθηκε, η επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού, του εξωτερικού και πιο εξελιγμένου μέρους του εγκεφάλου, ήταν κατά μέσο όρο 6% μεγαλύτερη στα παιδιά από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ (περίπου 137.000 ευρώ), σε σύγκριση με τα παιδιά από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.500 δολαρίων (περίπου 23.000 ευρώ).

Εκτός από το εισόδημα, και το μορφωτικό επίπεδο των γονιών σχετιζόταν με το μέγεθος και τη δομή του παιδικού εγκεφάλου. Παιδιά από γονείς που δεν είχαν ανώτατη εκπαίδευση, διέθεταν 3% μικρότερη επιφάνεια εγκεφαλικού φλοιού, σε σχέση με όσα παιδιά προέρχονταν από γονείς αποφοίτους πανεπιστημίου. Επίσης, τα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες είχαν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ζωτικό ρόλο στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και στον προσανατολισμό στον χώρο.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποιός ακριβώς βιολογικός μηχανισμός προκαλεί τις εγκεφαλικές διαφορές, θεωρούν ότι αυτές -πέρα από τις διαφορές στα γονίδια- αντανακλούν τις διαφορές στο οικογενειακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο παιδικός εγκέφαλος. Όσο περισσότερο στρες (άγχος, ρύπανση περιβάλλοντος, κακή διατροφή κ.α.) και λιγότερα ερεθίσματα έχει ο τελευταίος, σε τόσο πιο μειονεκτική θέση βρίσκεται ήδη πριν τη γέννηση, όσο ακόμη το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα.

«Ο εγκέφαλος είναι το προϊόν τόσο της γενετικής, όσο και της εμπειρίας και η τελευταία είναι ιδιαίτερα ισχυρή στο να διαμορφώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία. Γι' αυτό, παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η οικογενειακή ζωή και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες μπορούν να επιφέρουν τεράστια διαφορά», δήλωσε η Κίμπερλι Νόουμπλ.

Η Ελίζαμπεθ Σόουελ υπογράμμισε πως «το μήνυμά μας δεν είναι ότι "αν είσαι φτωχός, ο εγκέφαλός σου θα είναι μικρότερος και δεν μπορεί να γίνει τίποτε γι' αυτό". Κατά κανένα τρόπο δεν είναι αυτό το μήνυμα. Η βελτίωση της πρόσβασης στους πόρους που θα εμπλουτίσουν το αναπτυξιακό περιβάλλον του παιδιού, μπορούν να αλλάξουν την τροχιά της εγκεφαλικής ανάπτυξης προς το καλύτερο».

Επίσης, τόνισε πως τα ευρήματα «δεν σημαίνουν ότι κατ' ανάγκη κάθε παιδί με μειονεκτική κοινωνικοοικονομική κατάσταση θα αποδίδει χειρότερα από κάθε ευκατάστατο παιδί», καθώς η μελέτη καταδεικνύει μια γενική τάση, που ασφαλώς δεν ισχύει σε όλες τις επιμέρους περιπτώσεις των παιδιών.

Οι ίδιες ερευνήτριες θα συνεχίσουν με μια νέα μελέτη, για να διαπιστώσουν κατά πόσο η χορήγηση μηνιαίων επιδομάτων στις φτωχότερες οικογένειες (δηλαδή μια ενεργητική κοινωνική πολιτική) θα μεγαλώσει τον εγκέφαλο των παιδιών τους. Έτσι, θα μετρηθεί αν όντως η ενίσχυση του εισοδήματος, από μια στιγμή και μετά στη ζωή του παιδιού, μπορεί να αναστρέψει το όποιο μειονέκτημα του εγκεφάλου του έως τότε. Είναι προφανής η σημασία μιας τέτοιας έρευνας για τις πολιτικές των κυβερνήσεων.


Πηγή


Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά...



Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου  στις 07:38, στην Κεφαλονιά.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7χλμ. νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και 10χλμ. βόρεια του Αργοστολίου και το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2χλμ.


"Ρουκέτες" Βαρουφάκη: "Το χρέος έγινε με νόμιμο τρόπο" - Σαφείς αποστάσεις για την Εξεταστική Επιτροπή: "Δεν θα ήθελα να συμβεί τώρα"


Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση της Κυβέρνησης να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή παίρνει ο Γιάνης Βουρουφάκης, σε δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή, στην παρθενική συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, τόνισε με νόημα πως «αυτό δεν θα ήθελα να συμβεί τώρα».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως στην συγκεκριμένη συνεδρίαση παρίστατο σύσσωμη η πολιτειακή ηγεσία της χώρας, αφού στην αίθουσα παραβρέθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πρόεδρος της Δμοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά την διάρκεια, ωστόσο, της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη, οι Αλέξης Τσίπρας και Προκόπης Παυλόπουλος είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα.

Οι "βόμβες" του Βαρουφάκη

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε από το βήμα της αίθουσας: "Ναι στη διαφάνεια. Φοβάμαι όμως, δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, η αποτυχία της δημοκρατίας και η αποτυχία της δικαιοσύνης, να υποκαθίσταται με εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Δεν είμαι κοινοβουλευτικός πολύ καιρό, μόνο κάποιους μήνες, αλλά δεν θα ήθελα αυτό να συμβεί τώρα". 

Η αναφορά του αυτή, συσχετίστηκε από πολλούς με την κρίσιμη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εταίρους.

«Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η Επιτροπή. Θα έπρεπε να έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη εδώ και 10ετιες» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης και εξέφρασε την ελπίδα να συνασπιστούν όλοι μαζί έτσι ώστε με την Επιτροπή του Λογιστικού Ελέγχου τους Χρέους να πέσει φως στο πως δημιουργήθηκε το χρέος στην Ελλάδα… «γιατί μόνο το φως μπορεί να διώξει το σκοτάδι εντός και εκτός λαών», όπως είπε. 

Ιδιαίτερο... ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμησή του ότι το χρέος, όπως διαμορφώθηκε σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, έγινε με νόμιμο τρόπο.

"Ήταν νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο μας παραπλάνησαν να δημιουργήσουμε αυτό το χρέος" τόνισε, χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να παρεμβαίνει αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών για να παρατηρήσει πως… θα πρέπει να δούμε το διαχωρισμό μεταξύ νόμιμου και ηθικού.



Πηγή : newsit.gr


Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων το Πάσχα


Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα αύριο, Κυριακή των Βαΐων από τις 11:00 μέχρι τις 18:00 στην Αθήνα και μέχρι τις 16:00 στον Πειραιά.

Οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν και στο πλαίσιο αυτό έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας είναι 13.00-19.00. Το Μεγάλο Σάββατο 09.00-17.00 για την Αθήνα, 09.00-15.00 για τον Πειραιά και 10.00-16.00 για τη Θεσσαλονίκη.

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι υποχρεωτική αργία και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Η μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών και πρόστιμο από 25 ως 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Προϋπόθεση καταβολής του δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.



Πηγή


Θανατοποινίτης αθωώθηκε μετά από 30 χρόνια στη φυλακή



Ένας κρατούμενος, που παρέμενε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών στις φυλακές της Αλαμπάμα, απελευθερώθηκε μετά από σχεδόν 30 χρόνια, καθώς όπως αποδείχθηκε δεν ήταν ο δράστης της διπλής δολοφονίας που του είχε χρεωθεί.


Ο Αντονι Ρέι Χίντον ήταν 29 ετών όταν συνελήφθη για τη δολοφονία δύο υπαλλήλων σε ληστεία σε φαστ φουντ. Το 1985 καταδικάστηκε σε θάνατο αν και η αστυνομία δεν βρήκε ποτέ κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος του η καταδίκη οφειλόταν κυρίως στο χρώμα του δέρματός του και στο γεγονός πως την περίοδο της σύλληψής του δεν είχε τα χρήματα για να μπορέσει να εκπροσωπηθεί καλύτερα νομικά. Ο ίδιος υποστήριξε από την αρχή την αθωότητά του τονίζοντας πως την ώρα της δολοφονίας εργαζόταν περίπου 25 χλμ μακριά σε αποθήκη. Ως στοιχείο από τις αρχές ήταν ένα όπλο που είχε στην κατοχή του.

Μετά από τριάντα χρόνια, το «στοιχείο» κατέρρευσε με τις σύγχρονες μεθόδους βαλιστικής εξέτασης. Εμπειρογνώμονες κατέθεσαν ότι το όπλο που λέγεται ότι είχε χρησιμοποιήσει ο Χίντον στα εγκλήματα δεν μπορούσε να συνδεθεί με καμία από τις δύο υποθέσεις δολοφονίας. Όπως αναφέρει το BBC, τότε ο μόνος εμπειρογνώμονας που ήταν διατεθειμένος να αναλάβει την υπόθεση με 1.000 δολάρια ήταν άπειρος στις βαλιστικές εξετάσεις και δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο και τους ενόρκους.

«Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν ήταν να εξετάσουν το όπλο», δήλωσε ο Χίντον, ο οποίος αναφέρθηκε στα τριάντα χρόνια που έχασε άδικα μέσα στη φυλακή. «Αυτά που του αφαίρεσαν, κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, δεν αναπληρώνονται», είπε ο δικηγόρος του, σύμφωνα με το CNN, και πρόσθεσε: «Ο ρατσισμός, η φτώχεια, η ανεπαρκής νομική υποστήριξη και η αδιαφορία των εισαγγελικών αρχών συνωμότησαν για να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικίας». «Η πολυετής άρνηση των κρατικών εισαγγελέων να επανεξετάσουν την υπόθεση αυτή, παρά τις πειστικές και αξιόπιστες απόδειξης της αθωότητας του Χίντον είναι απογοητευτική και ανησυχητική».

Σημειώνεται πως ο 58χρονος Χίντον είναι η 152η περίπτωση καταδικασμένου σε θάνατο που τελικά απαλλάσσεται από το 1973 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη μέσα στο 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (TRIP).


Πηγή 


Ουρές στο χιόνι με -40ο για τους «Έλληνες»


Ξεπέρασαν τις 100.000 οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν, μέχρι στιγμής, περιηγηθεί την έκθεση «Οι Έλληνες - Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που άνοιξε τις πύλες της στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Pointe à Callière, Montreal Archaeology and History Complex.

Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ, μολονότι τα εγκαίνια και η λειτουργία της έκθεσης συνέπεσαν με τον βαρύ καναδικό χειμώνα, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -40οC , προκλήθηκε έντονο ενδιαφέρον μεταξύ του καναδικού κοινού, που δηλώνεται με τον «μαγικό» αριθμό των επισκεπτών, τις ουρές αναμονής και εκτός Μουσείου στο χιόνι, τις προπωλημένες θέσεις στο πρόγραμμα διαλέξεων, που συνόδευαν την έκθεση, τις πωλήσεις βιβλίων σχετικών με τη θεματολογία και τα εκθέματα και τέλος με το γεγονός της μεγάλης προσέλευσης κοινού κατά τη διάρκεια των χειμερινών σχολικών διακοπών.

Η δημοφιλία της έκθεσης, κατά την καναδική πλευρά, οφείλεται στα πλέον των 500 εκθέματα μεγάλης επιστημονικής σημασίας και εξαιρετικής αισθητικής αξίας, προερχόμενα από 21 ελληνικά μουσεία, τα περισσότερα από τα οποία ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Επιπρόσθετα, στην αγάπη του καναδικού κοινού για τον ελληνικό πολιτισμό, βάση και λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «Οι Έλληνες - Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» αποτελούν πολιτιστικό γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας, που προσφέρει συνάμα στους επισκέπτες μία μεγάλη ποικιλία διαδραστικών δρωμένων αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με εφαρμογή στην κινητή τηλεφωνία που δημιουργήθηκε από τα New Media Lab στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Simon Frazer University της British Columbia, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά σε έναν πολιτισμό οικείο μεν, μακρινό δε, τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά.

Η έκθεση, η οποία έχει συγκινήσει βαθύτατα την ελληνική ομογένεια και που υποστηρίζουν σταθερά η πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα και η πρεσβεία της Ελλάδος στον Καναδά, διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα μουσεία Pointe à Callière Montreal Archaeology and History Complex, Canadian Museum of History (Gatineau, Canada), Field Museum Chicago USA, National Geographic Museum, Washington USA.

H έκθεση ολοκληρώνεται στο Pointe à Callière Montreal Archaeology and History Complex στις 26 Απριλίου 2015, συνεχίζει όμως το ταξίδι της σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής, την Οττάβα και το Σικάγο, με τελική κατάληξη την Ουάσιγκτον και το Μουσείο της National Geographic Society.



Πηγή : Nooz.gr


Αυστηρές προειδοποιήσεις Γερμανών για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα



Αντιδράσεις εκ μέρους Γερμανών πολιτικών, όπως οι Μάρτιν Σουλτς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Να μην δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Διαφορετική άποψη εκφράζει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.

Με την λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε αρχίσει ο (Αλέξης) Τσίπρας να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» και τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».

Κριτική στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα άσκησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα δηλώνει ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει την «σωτηρία της ψυχής» της στην Μόσχα, τότε υπολογίζει σε «λάθος άλογο» και προσθέτει ότι το πώς συμπεριφέρεται η Μόσχα στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία φάνηκε ήδη σε σχέση με την δική της αντιπολίτευση αλλά και με την κρίση στην Ουκρανία. «Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα», τονίζει ο κ. Κρίχμπάουμ.

Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».

«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η ΕΕ και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.


Πηγή : kathimerini.gr


Σοκάρει το ημερολόγιο της 22χρονης που μαχαίρωσε τρεις συμμαθήτριές της



«Ονειρεύομαι πως σκοτώνω όλους αυτούς που με βασανίζουν», γράφει η 22χρονη φοιτήτρια

Το καθημερινό της μαρτύριο, τον Γολγοθά, όπως η ίδια τον χαρακτήρισε, αποτύπωνε σε ημερολόγιο που κρατούσε η 22χρονη φοιτήτρια που μαχαίρωσε τρεις συμμαθήτριές της στη σχολή του ΟΑΕΔ επειδή την χλεύαζαν.

«Ήθελα να τις τραυματίσω και όχι να τις σκοτώσω, να βάλω φρένο ήταν ο μόνος τρόπος σε όλα αυτά που περνούσα μαρτυρικά και υπομονετικά κάθε μέρα στη Σχολή», είπε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της απολογίας της στον Εισαγγελέα ξεσπώντας σε κλάματα καθώς περιέγραφε τα φρικτά βασανιστήρια και το bullying που δεχόταν από τις συμμαθήτριές της.

Σε άλλα σημεία του ημερολογίου της που δημοσιεύει το protothema.gr, το κορίτσι συγκλονίζει με τον τρόπο που αποτυπώνει συναισθήματα, σκέψεις και προετοιμάζει την αντεπίθεσή της.

«Μπορώ ως αδύναμος άνθρωπος να σταθώ στα πόδια μου και να τις αντιμετωπίζω», γράφει σε κάποιο σημείο για να περιγράψει λίγο παρακάτω ένα περιστατικό βίας που εκείνη έζησε: «Μία ημέρα Θεέ μου δε θα αντέξω άλλο… Ήδη δεν αντέχω άλλο. Σήμερα πάλι αυτές με κάνανε ρεζίλι… Γιατί;… Με φωνάζουν καλόγρια και με κοροϊδεύουν για τα φουντωτά μαλλιά μου. Με σπρώχνουν συνέχεια για να βλέπουν στον πίνακα. Καταλαβαίνω ότι το κάνουν γιατί θέλουν να με πειράζουν συνέχεια αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί, αφού δεν τις έχω πειράξει, γιατί μου το κάνουν αυτό… Ονειρεύομαι ώρες ώρες πως σκοτώνω όλους αυτούς που με βασανίζουν και βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους. Εγώ θα βρω δύναμη και από αδύναμος άνθρωπος θα σταθώ στα πόδια μου και θα της αντιμετωπίσω», γράφει η 22χρονη ενώ σε άλλο σημείο «προειδοποιεί» πως η κατάσταση έτσι όπως διαμορφωθεί εις βάρος της την έχει φέρει σε οριακά σημεία, είναι μία ημέρα ακόμη μαρτυρίου και εκείνη γράφει στο ημερολόγιό της: «Σήμερα τα παιδιά μου έσπασαν τα γυαλιά.

Πήραμε βαθμούς είμαι καλή, το ξέρω ότι είμαι καλή γιατί έχω έρθει στη Σχολή για να πάρω το πτυχίο μου και να κάνω περήφανους τους γονείς μου. Φυσικά αυτές και πάλι με βρίζουνε, λένε πως δεν αξίζω τίποτα. Δεν θέλω να τις σκοτώσω, θέλω απλά να τις τραυματίσω. Μπορεί να ακούγομαι υπερβολική δολοφόνος αλλά εσείς είστε νοητικά καθυστερημένοι που βρίζετε αδύναμους ανθρώπους», έγραψε λίγο πριν την ημέρα επίθεσης της ίδιας στις συμμαθήτριές της και ενώ είχε προετοιμαστεί για την επίθεση αυτή, αφού είχε προμηθευτεί δύο κουζινομάχαιρα από το σπίτι της. Τελικά συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης και οδηγήθηκε την Παρασκευή στον Εισαγγελέα από όπου τελικά αφέθηκε ελεύθερη.

Χθες, και αφού αφέθηκε ελεύθερη, η 22 χρονη μαθήτρια, ανέφερε συντετριμμένη «περνούσα ένα Γολγοθά...» και σταμάτησε δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει καθώς βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

«Ήθελα να τις τραυματίσω και όχι να τις σκοτώσω, να βάλω φρένο ήταν ο μόνος τρόπος», είπε στον Εισαγγελέα και μίλησε για τα φρικτά βασανιστήρια και το bullying που δεχόταν από ομάδα συμμαθητριών της.


Πηγή 


Απίστευτο πάρτι φοροδιαφυγής με «μαύρο χρήμα» από γιατρούς, συνταξιούχους, αγρότες, μεσίτες, ακόμη και ανεπάγγελτους!



Κρυφά εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ από γιατρούς, κτηματομεσίτες, αγρότες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ακόμη και από ανεπάγγελτους, αποκαλύπτει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης φορολογούμενων μεγάλου πλούτου που διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ αποκαλύπτουν μεγάλη φοροδιαφυγή με αδήλωτα εισοδήματα που προέρχονται από μη έκδοση αποδείξεων, «φακελάκια», πλαστά τιμολόγια, εικονικές αγορές.

Παράλληλα με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, συνεργεία του Σ.Δ.Ο.Ε. σ’ όλη την επικράτεια διενεργούν ελέγχους ενόψει της εορταστικής περιόδου με ιδιαίτερη βαρύτητα στη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων, ελληνοποίηση αμνοεριφίων κ.λ.π. που, εκτός της οικονομικής σημασίας της παρανομίας, συντρέχουν και λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 το Σ.Δ.Ο.Ε. ολοκλήρωσε τους ελέγχους σε 24 επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις από Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους και διαπίστωσε διάφορες παραβάσεις. Οι εκθέσεις διαβιβάσθηκαν στις Αρχές Πληρωμής οι οποίες είναι αρμόδιες για την έκδοση των Αποφάσεων Ανάκτησης των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν, παράλληλα δε για το φορολογικό μέρος διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Ειδικότερα κατά το μήνα Μάρτιο 2015 πραγματοποίησε σημαντικές επιτυχίες, από τις οποίες επελέγησαν και αναφέρονται οι παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

* Ατομο που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων αύξησε κατά 4,4 εκατ. ευρώ την περιουσία του χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή τους.
* Συνταξιούχος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 338.355,43 €.
* Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.173.880,43 €
* 12 επιχειρήσεις εντοπίστηκνα με πλαστά, εικονικά τιμολόγια ύψους 12,4 εκατ.
* Ιδιώτης, κατά τα έτη 2000 - 2002 απέκρυψε φορολογητέα ύλη ύψους 3.998.022,06 €
* Κοινοπραξία εργολάβων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις μεταβίβασης, σε 73 περιπτώσεις, δηλώνοντας ανακριβές τίμημα πλέον των αναγραφομένων, συνολικού ύψους 8.744.311,68 €.
* Ιατρός – γυναικολόγος, απέκρυψε φορολογητέο εισόδημα ύψους 957.508,71 €.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ:

Το ΣΔΟΕ με σχέδιο, μεθοδικότητα και συντονισμό συνεχίζει τις έρευνες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς.
Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, συνεργεία του Σ.Δ.Ο.Ε. σ’ όλη την επικράτεια διενεργούν ελέγχους ενόψει της εορταστικής περιόδου με ιδιαίτερη βαρύτητα στη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων, ελληνοποίηση αμνοεριφίων κ.λ.π. που, εκτός της οικονομικής σημασίας της παρανομίας, συντρέχουν και λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το 1ο τρίμηνο του 2015 το Σ.Δ.Ο.Ε. ολοκλήρωσε τους ελέγχους σε 24 επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις από Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους και διαπίστωσε διάφορες παραβάσεις. Οι εκθέσεις διαβιβάσθηκαν στις Αρχές Πληρωμής οι οποίες είναι αρμόδιες για την έκδοση των Αποφάσεων

Ανάκτησης των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν, παράλληλα δε για το φορολογικό μέρος διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Κατά το μήνα Μάρτιο 2015 πραγματοποίησε σημαντικές επιτυχίες, από τις οποίες επελέγησαν και αναφέρονται οι παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Ι. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ
Εταιρεία αστικών ακινήτων, απέκρυψε εισόδημα 5.853.641,33 € υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων κατά τα έτη 2002-2011 προσαύξησε την περιουσία του κατά 4.405.481,05 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
Φυσικό πρόσωπο, μέλος Δ.Σ. , απέκρυψε εισόδημα 3.289.088,86 € υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Φυσικό πρόσωπο, που δραστηριοποιείται στο τομέα μηχανικών και παροχής τεχνικών συμβουλών, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα συνολικής αξίας 1.513.761,67 €.
Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.173.880,43 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Φυσικό πρόσωπο, που δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευών και πώλησης ακινήτων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 984.089,91 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Φυσικό πρόσωπο, μέλος Ν.Π., πρόσωπο, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 607.838,98 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Φυσικό πρόσωπο, ιδιώτης, απέκρυψε εισοδήματα 589.044,70 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Συνταξιούχος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 338.355,43 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
Ιδιωτικός υπάλληλος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 111.711,59 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
Τέσσερεις (4) ιατροί, προσαύξησαν την περιουσία τους κατά 87.545,78 €, 64.448,60 €, 45.400,33 € και 40.857,00 € αντίστοιχα, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
Σημειώνεται, ότι η αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας θεωρείται εισόδημα και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις στον χρόνο που προέκυψε ενώ επιβάλλονται στον αναλογούντα φόρο και οι νόμιμες προσαυξήσεις λόγω ανακρίβειας της δήλωσης.
Δώδεκα (12) επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά, πλαστά) με σκοπό την μη απόδοση του ΦΠΑ και την μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 12.488.458,85 €.
Αναφέρονται μόνο περιπτώσεις που οι παράνομες ανά επιχείρηση συναλλαγές υπερβαίνουν το ποσό των 100.000,00 ευρώ.
Εννέα (9) επιχειρήσεις εξέδωσαν σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικού ύψους 15.287.109,83 €.
Επίσης, και στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται υποθέσεις με παράνομες συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 100.000,00 ευρώ.

II. ΕΙΔΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Φυσικό πρόσωπο, ιδιώτης, κατά τα έτη 2000 - 2002 απέκρυψε φορολογητέα ύλη ύψους 3.998.022,06 €. Η διαπίστωση προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών.
Φυσικό πρόσωπο, ελεύθερος επαγγελματίας, προσαύξησε την περιουσία του κατά τα έτη 2002, 2003, 2005 – 2010 κατά 895.938,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
Ξενοδοχειακή επιχείρηση, που επιχορηγήθηκε βάσει του αναπτυξιακού νόμου, διαπιστώθηκε ότι εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία. Εκδόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία η Απόφαση Επιβολής Δημοσιονομικής Διόρθωσης και Επιστροφής Επιχορήγησης και ήδη καταβλήθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ποσό ύψους 575.136,14 €, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και ο αρμόδιος Εισαγγελέας
Τέσσερα (4) συγγενικά φυσικά πρόσωπα, υπέβαλαν ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 181.885,06 €.

ΙΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 163.723,10 €, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης.
Δύο (2) ιατροί, προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 492.526,01 € και 231.700,00 € αντίστοιχα, χωρίς, να μπορούν να δικαιολογήσουν την πηγή ή την αιτία προέλευσης.
Φυσικό πρόσωπο, που δραστηριοποιείται στον τομέα των διακοσμήσεων προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 411.296,36 €, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης.
Φυσικό πρόσωπο, ιδιώτης, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 198.010,00 € χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης.
Κοινοπραξία εργολάβων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις μεταβίβασης, σε 73 περιπτώσεις, δηλώνοντας ανακριβές τίμημα πλέον των αναγραφομένων, συνολικού ύψους 8.744.311,68 €.
Εταιρεία Ιδιοκτησίας Ακινήτων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις μεταβίβασης, δηλώνοντας ανακριβές τίμημα πλέον των αναγραφομένων, συνολικού ύψους 140.594,90 €.
Οκτώ (8) επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά) με σκοπό την μη απόδοση του ΦΠΑ και την μείωση του φορολογητέου εισοδήματος . Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 5.322.832,00 €.
Επίσης από έρευνα της Υπηρεσίας ανακαλύφθηκαν τρείς (3) παράνομες υπαίθριες δεξαμενές καυσίμων από τις οποίες διακινούνταν σε καθημερινή βάση 1,5 – 2 τόνοι καυσίμων. Εντοπίσθηκε επίσης παράνομη εγκατάσταση μετάγγισης υγραερίου, από παράνομη υπέργεια δεξαμενή – βυτίο, με κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

ΙV. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αγρότης – συνταξιούχος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 402.817,15 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών.
Δικηγόρος, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 147.320,78 €.
Φυσικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 276.071,23 € ενώ δεν απέδωσε και Φ.Π.Α. αξίας 63.496,38 €.
Τέσσερεις (4) αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν 51 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 1.180.365,00 €.
Εργολάβος οικοδομών, δεν εξέδωσε ένα (1) φορολογικό στοιχείο για παροχή υπηρεσιών, συνολικής αξίας 142.025,00 €.

V. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτος, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 1.369.704,33 €.
Αγρότης του ειδικού καθεστώτος υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 209.615,45 €.
Εταιρεία αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 280.708,72 €.
Έμπορος τροφίμων, εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 1.834.893,97 €.
Κτηματομεσίτης, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία σε 166 περιπτώσεις συνολικής αξίας 103.750 €.
Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο του εκδότη, συνολικής αξίας 743.160,00 €.
Τέσσερεις (4) αγρότες ειδικού καθεστώτος έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 278.467,73 €.
Επιχείρηση ξυλουργικών εργασιών, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 696.656,10 €.

VI. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Τρία (3) Φυσικά πρόσωπα, προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 50.000,00 €, 68.653,00 € και 82.224,00 € εισπράττοντας παρανόμως σύνταξη αποβιωσάντων.
Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 1.787.109,11 €.
Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου παλαιών σιδήρων και μετάλλων εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 1.547.327,07 €.
Επιχείρηση ξυλείας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 2.549.494,48 €.

VΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ιατρός – γυναικολόγος, απέκρυψε φορολογητέο εισόδημα ύψους 957.508,71 €.



Πηγή : imerisia.gr


Αρχίζει η διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής για το χρέος



Το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινά στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, η διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που θα διερευνήσει το θέμα του δημόσιου χρέους.

Η Επιτροπή συστήνεται με απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και θα συγκροτηθεί από επιστήμονες, ειδικούς και πολίτες στη διεκδίκηση λογιστικού ελέγχου του χρέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εναρκτήρια διαδικασία, θα διαρκέσει από τις 4/4/2015 μέχρι τις 7/4/2015.

Το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα ξένα κοινοβούλια έχει αναλάβει η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Eric Toussaint.


Newsroom ΔΟΛ


Προσγείωση ανάγκης για δύο αεροπλάνα της Germanwings




Τι εξήγηση δίνει η αεροπορική εταιρεία;

Προσγείωση ανάγκης έκαναν δυο αεροπλάνα της  Germanwings έντεκα ημέρες από την πτώση του αεροπλάνου της ίδιας εταιρείας στις γαλλικές Άλπεις όπου έχασαν τη ζωή τους 150 επιβάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αεροσκάφος τύπου Airbus A319 της Germanwings με προορισμό τη Βενετία υποχρεώθηκε σήμερα να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης καθώς εντοπίστηκε διαρροή λαδιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η πτήση 4U814 της Germanwings με 123 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα είχε απογειωθεί από την Κολωνία στις 9:55  τοπική ώρα.

Η Germanwings ανακοίνωσε ότι οι πιλότοι έσβησαν τον ένα κινητήρα του αεροσκάφους και κατευθύνθηκαν προς τη Στουτγάρδη όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα.

«Πρόκειται για μία διαδικασία ασφαλείας που είναι ρουτίνας. Δεν ήταν αναγκαστική προσγείωση», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι το αεροπλάνο ελέγχεται από τεχνικούς.

Η θυγατρική της Lufthansa πραγματοποίησε ακόμη μία προσγείωση ανάγκης σε άλλη της πτήση την οποία απέδωσε σε αδιαθεσία επιβατών.

Σύμφωνα με την Daily Mail το αεροσκάφος τύπου Airbus A319, με 145 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος εκτελούσε πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας στην Ρώμη όπου ξαφνικά πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, στο αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας, 40 λεπτά μάλιστα πριν φτάσει στον προορισμό του.

Ο  Eugenio Bartolini, ο οποίος είναι δάσκαλος σε σχολείο της Ρώμης και είχε επιβιβαστεί στην εν λόγω πτήση είπε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero»: ότι μία επιβάτης που καθόταν πίσω του είχε πάρει φάρμακα καθώς φοβόταν την πτήση και έδειχνε ιδαίτερα ανήσυχη.

Ακόμη τόνισε πως η πτήση καθυστέρησε πέντε λεπτά να αναχωρήσει αλλά όλα του φάνηκαν φυσιολογικά μέχρι την στιγμή που το αεροπλάνο πέταξε πάνω από τις Άλπεις. Τότε ο πιλότος άλλαξε πορεία, γύρισε πίσω και ξεκίνησε την κάθοδό του.

Οι επιβάτες δεν ήξεραν τι ακριβώς είχε συμβεί μέχρι την άφιξή τους στην Βενετία όπου ο πιλότος έκανε ανακοίνωση στο μεγάφωνο και εξήγησε: «Δύο άτομα, ένας από το πλήρωμα καμπίνας και ένας επιβάτης, ήταν άρρωστα και γι' αυτό αποφασίστηκε να προσγειωθούμε στη Βενετία».

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε άλλο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στη Βενετία από το Αμβούργο και τους μετέφερε στη Ρώμη.

Η αιτία που έγινε αλλαγή αεροσκάφους ήταν το γεγονός πως τα μέλη του πληρώματος μειώθηκαν, μιας και αρρώστησε η αεροσυνοδός στη διάρκεια της πτήσης όπως είπαν και οι κανονισμοί δεν επέτρεψαν στην πτήση 4U3882 να συνεχίσει το ταξίδι της.



Πηγή : protothema.gr


«Να αποφασίσει ο λαός εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις»



«Εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά» είπε ο K. Χρυσόγονος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Mega άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.
«Έχουμε λαϊκή εντολή για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το φέρουμε πηγαίνουμε στη Βουλή. Αν δεν το φέρουμε θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή...», τόνισε ο κ. Χρυσόγονος, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.

Οπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να ψηφίσει όσα αναφέρονται στο email Χαρδούβελη ή χειρότερα και σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν «Τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα».


Πηγή : imerisia.gr


Έληξε η απεργία πείνας των φυλακισμένων Πυρήνων της Φωτιάς



Τα οκτώ μέλη της οργάνωσης που αρνούνταν την τροφή αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους πως σταματούν την απεργία καθώς «η μητέρα των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και η φίλη του δεύτερου θα περάσουν σύντομα την έξοδο της φυλακής, ελεύθερες ξανά». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πάντως πως την απεργία πείνας σταματούν μόνο τα μέλη των Πυρήνων.

Σταμάτησαν από το μεσημέρι του Σαββάτου την απεργία πείνας τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από 32 μέρες απεργίας, που η υγεία τους είχε φτάσει σε οριακά σημεία, τα οκτώ μέλη της οργάνωσης αποφάσισαν να σταματήσουν την άρνηση τροφής, καθώς «η μητέρα των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και η φίλη του δεύτερου θα περάσουν σύντομα την έξοδο της φυλακής, ελεύθερες ξανά».

Οι υπογράφοντες φαίνεται πως αναφέρονται στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα την οποία σκέφτεται να υποβάλει τροπολογία που θα προβλέπει την με όρου αποφυλάκιση ορισμένων συγγενών κρατουμένων.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως την απεργία πείνας σταματούν μόνο τα μέλη των Πυρήνων, καθώς οι υπόλοιποι «πολιτικοί κρατούμενοι» συνεχίζουν «για τα συνολικά αιτήματα που έχουν τεθεί».

Η ανακοίνωση καταλήγει με μήνυμα στήριξης στον «στον αναρχικό σύντροφο Νίκο Μαζιώτη» και το «Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο «Πυρήνας Φυλακής» των Πυρήνων της Φωτιάς.



Πηγή: skai.gr


Συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ την Κυριακή στην Ουάσιγκτον



Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα των ΗΠΑ για μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης με την επικεφαλής του Ταμείου, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, νωρίτερα το Σάββατο, είχε διαψεύσει με ανακοίνωσή του δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προσωρινή ανάκληση των τενχικών του κλιμακίων στην Αθήνα, λόγω καθυστερήσεων στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επανέλαβε ότι στις 9 Απριλίου θα καταβληθεί η δόση των περίπου 450 εκατομμυρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά σημείωσε ότι οι εντολές πληρωμών θα δοθούν στις 8 του μηνός.



Πηγή : kathimerini.gr


Σε πτώση τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από 44% στο 35% αλλά η διαφορά με Ν.Δ. παραμένει μεγάλη στο 11,6%



Γράφει ο Γιάννης Αθανασίου

Η ανομία, οι καταλήψεις χωρίς τιμωρία  και η πολυγλωσσία με το ένα ψέμα πίσω από το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν νομίζω να μην περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χαθεί σιγά, σιγά η εμπιστοσύνη των πολιτών με όλα αυτά που βλέπουν και παρακολουθούν; Άλλα περίμεναν και άλλα τους βγαίνουν στην πορεία και η κοροϊδία πάει σύννεφο γιατί έταξαν πολλά και κάνουν τίποτα για να δείξουν ότι κάτι γίνεται.

Σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Metrisi που διεξήχθη για το "Πρώτο Θέμα" το διάστημα 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου, το ποσοστό της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ διαμορφώνεται στο 11,6% από διαφορά 25 Μονάδων που ήταν πριν από 10 ημέρες.

Στο 35,2% ο ΣΥΡΙΖΑ και στο 23,6% η Νέα Δημοκρατία, στην τρίτη θέση βρίσκονται το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με το ίδιο ποσοστό 5,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ έχει καταποντιστεί στο 2,9%.

Το ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει αυτά που έλεγε προεκλογικά φαίνεται από τις απαντήσεις που δίνουν στις ερωτήσεις της μέτρησης  για το μέλλον της χώρας, καθώς το 54,7% θεωρεί ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στο προσεχές διάστημα είναι υπαρκτό, το 58,4% θεωρεί υπαρκτό και το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών και το 52,6% θεωρεί υπαρκτό τον κίνδυνο Grexit.

Το ενδεχόμενο Grexit σε ποσοστό 65% πιστεύουν οι Έλληνες ότι δεν θα το προκαλέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Ένας στους δύο (50%) εκτιμά ως δυσοίωνο το άμεσο μέλλον και για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για τα οικονομικά των ίδιων, κάτω απο το 50% και μόλις 46,8% συμφωνεί πλέον με την πολιτική της κυβέρνησης.

Αντίθετο με το ενδεχόμενο εκλογών στο άμεσο μέλλον και εφόσον η διαπραγμάτευση αποτύχει, εμφανίζεται το 57,4% και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά συγκεντρώνει το 48,6% της αποδοχής των Ελλήνων.

Σε δύο μήνες τα τεράστια ποσοστά αποδοχής μειώνονται με γρήγορο ρυθμό και ειδικά τα ποσοστά αυτής της έρευνας που μέσα σε δέκα ημέρες πήραν τον κατήφορο, η εικόνα δεν είναι καλή ούτε μέσα στην χώρα ούτε έξω και ειδικά αυτή η ασυδοσία των αντιεξουσιαστών έχει επαναφέρει και τον φόβο τους Έλληνες πολίτες εκτός τον φόβο των δυσοίωνων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.



ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 76-70



Στην τρίτη θέση του 6ου ομίλου, στην 13η αγωνιστική της φάσης των 16 της Ευρωλίγκας θα τερματίσει ο Ολυμπιακός, μετά την ήττα από την ΤΣΣΚΑ με 70-76. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν άντεξαν την πίεση των Ρώσων, ενώ στον αγώνα δεν μετείχαν οι Σπανούλης, Πέτγουει και Τσαϊρέλης.

Πρώτοι σκόρερ των Πειραιωτών ήταν οι Λοτζέσκι και Πρίντεζης με 16 πόντους ενώ 16 πόντους πέτυχαν και οι Γουιμς και Κάουν για την ομάδα του Ιτούδη.

Ο αγώνας στο τέλος ήταν ντέρμπι παρότι η ΤΣΣΚΑ διατηρούσε μόνιμο προβάδισμα 4-6 πόντων και τελικά έφθασε στη νίκη, που την έφερε στην κορυφή του ομίλου.


Ανεπάγγελτοι, αγρότες, συνταξιούχοι και ΟΤΑ στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ



Δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, ανεπάγγελτους, ακόμα και Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντόπισε το ΣΔΟΕ να φοροδιαφεύγουν, είτε δηλώνοντας ποσά που δεν αντιστοιχούσαν στην οικονομική τους κατάσταση, είτε με άλλες μεθόδους.

Από ελέγχους που έγιναν σε ολόκληρη την επικράτεια προέκυψαν για μία ακόμα φορά εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενδεικτικά του προβλήματος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν ενόψει της εορταστικής περιόδου στη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων, ελληνοποίηση αμνοεριφίων κ.λπ., ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε ελέγχους σε 24 επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και διαπίστωσε διάφορες παραβάσεις. Μερικά μόνο από τα αποτελέσματα των ελέγχων του Μαρτίου είναι αρκετά για να διαπιστώσει κανείς το «πάρτι» φοροδιαφυγής. Ειδικότερα:

1. Εταιρεία αστικών ακινήτων απέκρυψε εισόδημα 5.853.641,33 ευρώ υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

2. Φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων κατά τα έτη 2002-2011 προσαύξησε την περιουσία του κατά 4.405.481,05 ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

3. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Δ.Σ., απέκρυψε εισόδημα 3.289.088,86 ευρώ υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

4. Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.173.880,43 ευρώ υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

5. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Νομικού Προσώπου, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 607.838,98 ευρώ υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

6. Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του κατά 338.355,43 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

7. Δώδεκα επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά, πλαστά) με σκοπό τη μη απόδοση του ΦΠΑ και τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 12.488.458,85 ευρώ.

8. Φυσικό πρόσωπο, ιδιώτης, κατά τα έτη 2000-2002 απέκρυψε φορολογητέα ύλη ύψους 3.998.022,06 ευρώ. Η διαπίστωση προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών.

9. Ξενοδοχειακή επιχείρηση, που επιχορηγήθηκε βάσει του αναπτυξιακού νόμου, διαπιστώθηκε ότι εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία. Ηδη καταβλήθηκε στην αρμόδια εφορία ποσό ύψους 575.136,14 ευρώ, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

10. Δημόσιος  υπάλληλος προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 163.723,10 ευρώ.

11. Φυσικό πρόσωπο, που δραστηριοποιείται στον τομέα των διακοσμήσεων, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 411.296,36 ευρώ.

12. Κοινοπραξία εργολάβων υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις μεταβίβασης, σε 73 περιπτώσεις, δηλώνοντας ανακριβές τίμημα πλέον των αναγραφομένων, συνολικού ύψους 8.744.311,68 ευρώ.

13. Αγρότης - συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του κατά 402.817,15 ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

14. Φυσικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 276.071,23 ευρώ, ενώ δεν απέδωσε και ΦΠΑ αξίας 63.496,38 ευρώ.

15. Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτος, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 1.369.704,33 ευρώ.

16. Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο του εκδότη, συνολικής αξίας 743.160 ευρώ.



Έντυπη Καθημερινή


Ο διάλογος και η γυναίκα - μυστήριο



Στοιχεία και αποδείξεις για τον τρόπο που απέδρασε η Βίκυ Σταμάτη από το Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειο αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ., που επικεντρώνει τις έρευνες της σε μία γυναίκα, η οποία επισκέφθηκε τη σύζυγο του πρώην υπουργού δύο ημέρες πριν την απόδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η απόδραση να ήταν οργανωμένη, αλλά η Βίκυ Σταμάτη να υποχρεώθηκε σε παράδοση στις αρχές όταν κάτι δεν πήγε βάσει σχεδίου. Οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ φέρονται να εκτιμούν ότι βασικό κίνητρο της απόδρασης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν να βρεθεί με το παιδί της. Από την πρώτη στιγμή, όμως, το παιδί και ο στενός οικογενειακός κύκλος της τέθηκε σε αστυνομικό κλοιό. Το ίδιο σενάριο αναφέρει ότι η Βίκυ Σταμάτη κατάλαβε πως εάν επιχειρήσει να συναντηθεί με τους συγγενείς της θα συλληφθεί από τις αρχές.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού βρέθηκε χθες σε εκκλησία στο Χαϊδάρι, λίγα μέτρα μακριά από το Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειο, καθώς ένας άνδρας τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε ότι βρίσκεται με την Βίκυ Σταμάτη, η οποία θέλει να παραδοθεί. Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος άνδρας τηλεφώνησε και στον συνήγορο της Βίκυς Σταμάτη, Φραγκίσκο Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου εμφανίστηκε σε άσχημη κατάσταση και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ όπου την εξέτασε γιατρός. Μόλις έφτασε στο κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και είδε τον πρώτο αστυνομικό η Βίκυ Σταμάτη του είπε: «Μην με ταλαιπωρήσετε. Θέλω να ηρεμήσω και να τελειώσει όλο αυτό, όσο γίνεται πιο γρήγορα».

«Εντάξει κυρία Σταμάτη, αλλά όταν ηρεμήσετε θα πρέπει να σας κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις», ήταν η απάντηση του αστυνομικού. Ωστόσο, η Βίκυ Σταμάτη φέρεται να μιλούσε επί ώρες στις αρχές για την γνωριμία της με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να απορρίπτει το σενάριο η σύζυγος του πρώην υπουργού να περιπλανιόταν έξω από το νοσοκομείο μέχρι που κάποιοι την αναγνώρισαν και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Μάλιστα αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία μυστηριώδη γυναίκα η οποία επισκέφθηκε τη Βίκυ Σταμάτη δύο ημέρες πριν την απόδραση της. Αν και όταν αναζήτησαν το όνομα της στο βιβλίο επισκεπτών οι αστυνομικοί δεν καταφέραν να βρουν τα στοιχεία της γυναίκας, εντούτοις έχουν πληροφορίες για την ταυτότητα της και το γεγονός ότι μένει στο Χαϊδάρι.



Πηγή : real.gr 


Εξαρτημένοι από οθόνες και τζόγο οι έφηβοι



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έρευνα του ΕΠΙΨΥ

Μπροστά σε συσκευές με οθόνη περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους οι περισσότεροι έφηβοι, ενώ ένας στους επτά εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τη χρήση του ίντερνετ. Αρκετοί είναι και εκείνοι που ασχολούνται και με τον τζόγο: Ένα στα οκτώ αγόρια βρίσκεται σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο, ενώ το 4,2% έχουν, ήδη, προβληματική ενασχόληση.


Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έρευνα διεξήχθη το 2014 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 εφήβων, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Κοκκέβη.


Περισσότεροι από τους μισούς έφηβους στην Ελλάδα, ηλικίας από 11 έως 15 ετών, (το 54,5%), περνούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο κ.α.), τα αγόρια, μάλιστα, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (60,3%) από ό,τι τα κορίτσια (48,7%).


Οι έφηβοι αφιερώνουν στις οθόνες συνολικά 2,5 ώρες την ημέρα, περισσότερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα από ό,τι τις καθημερινές. Τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα παρακολουθούν ταινίες ή βίντεο οι τρεις στους πέντε έφηβους (60%), ένας στους τρεις παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια (36%) και δύο στους πέντε (43%) περνούν χρόνο μπροστά στην οθόνη για άλλους λόγους.


Τα αγόρια αναφέρουν παρακολούθηση τηλεόρασης ή βίντεο για τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (13%) από ό,τι τα κορίτσια (7,7%). Επιπλέον, τα αγόρια παίζουν σε ηλεκτρονικές κονσόλες τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (48%) από ό,τι τα κορίτσια (25%). Ωστόσο, τα δύο φύλα δεν διαφέρουν σημαντικά στον χρόνο που αφιερώνουν στην ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλη συσκευή για ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση κ.λπ.


Ο χρόνος που αφιερώνουν οι 11χρονοι σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη είναι σημαντικά λιγότερος συγκριτικά με τους έφηβους ηλικίας 13 και 15 ετών.


Οι 15χρονοι αναφέρουν ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλη συσκευή για ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση κ.λπ., τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τους μαθητές μικρότερης ηλικίας (57% οι 15χρονοι, 49% οι 13χρονοι και 24% οι 11χρονοι). Οι 13χρονοι αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό (44%) ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια σε σύγκριση, τόσο με τους μικρότερους (28%), όσο και με τους μεγαλύτερους έφηβους (36%).


Από το 2006 έως το 2014, από τη μία μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης ή βίντεο από τους έφηβους (από 73,5% το 2006 σε 60% το 2014), ενώ από την άλλη αυξήθηκε ραγδαία η ενασχόλησή τους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (από 13% το 2006 σε 43% το 2014) και λιγότερο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (από 28% το 2006 σε 36% το 2014).


Συμπτώματα εξάρτησης από το Ίντερνετ εμφανίζει ένας στους επτά μαθητές ηλικίας 15 ετών (14,1%), σε σχεδόν ίδια ποσοστά τα αγόρια (13,9%) και τα κορίτσια (14,4%).


Παράλληλα, εντείνεται η ενασχόληση των 15χρονων με τον κάθε είδους τζόγο. Δύο στους πέντε (43,5%) έχουν στοιχηματίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό τα αγόρια (68%) από ό,τι τα κορίτσια (21%), ενώ ποσοστό 13,8% ανέφεραν ότι έχουν στοιχηματίσει περισσότερες από 20 φορές στη ζωή τους. Το 8,5% αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο στοιχημάτισαν τουλάχιστον 20 φορές.


Εξετάζοντας τα πιθανά συμπτώματα εξάρτησης από τον τζόγο, σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ, ένα ποσοστό 6,7% των 15χρονων εφήβων βρίσκονται σε κίνδυνο για προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο, ενώ ποσοστό 2,3% έχουν, ήδη, προβληματική ενασχόληση, με τα παραπάνω ποσοστά να διπλασιάζονται για τα αγόρια σε 12,1% και 4,2%, αντίστοιχα.


Το ΕΠΙΨΥ επισημαίνει πως αν και η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές, κυρίως με εκείνες που διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί αυτή καθαυτή συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, η υπερβολική χρήση συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων, όπως σωματικών ενοχλήσεων (κεφαλαλγία, πόνο στη μέση), περιορισμό της σωματικής άσκησης, αύξηση βάρους και παχυσαρκία, βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές, χρήση ουσιών, πρώιμη έναρξη καπνίσματος και χρήσης αλκοόλ, καθώς και πρώιμη έναρξη σεξουαλικής ζωής.


Επίσης, η υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών, σε βαθμό που πλησιάζει την εξάρτηση, έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων, όπως επιθετικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης, κοινωνική φοβία και δυσκολία στον ύπνο. Εξάλλου, η μεγάλη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να λάβει αρνητικές διαστάσεις (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, «κυβερνο-μπούλινγκ» κ.α.).


Σε ό,τι αφορά τον τζόγο, το ΕΠΙΨΥ προειδοποιεί ότι, σύμφωνα με πλήθος μελετών, οι ανήλικοι που ασχολούνται με τον τζόγο έχουν αυξημένη πιθανότητα να εξελιχθούν σε ενήλικες με εξάρτηση από αυτόν. Παράλληλα, οι έφηβοι που στοιχηματίζουν χρήματα είναι πιθανότερο στη συνέχεια της εφηβείας να πειραματιστούν με χρήση αλκοόλ, καπνού και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.


Πηγή : newsbeast