Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Αιματοκύλισμα σε σχολή στου Ρέντη - Μαθήτρια νοσηλευτικής μαχαίρωσε 3 συμμαθήτριες της μέσα στην τάξη





Σοκ προκαλεί η είδηση πως μέσα στην επαγγελματική σχολή Νοσηλευτικής του ΟΑΕΔ στον Άγιο Ρέντη μία μαθήτρια, 22 ετών μαχαίρωσε τρεις συμμαθήτριες της μέσα στην αίθουσα του σχολείου.

Το απίστευτο περιστατικό έγινε την ώρα του μαθήματος, προκαλώντας πανικό στους καθηγητές και τους υπόλοιπους σπουδαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις συμμαθήτριες που τραυματίστηκαν από το μαχαίρι βρίσκονται ήδη στο Αττικό Νοσοκομείο και ευτυχώς η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Οι τρεις σπουδάστριες φέρουν τραύματα στα χέρια και στα πόδια.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η 22χρονη, ελληνικής υπηκοότητας, ξαφνικά σηκώθηκε από το θρανίο, έβγαλε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε στις συμμαθήτριες της με αποτέλεσμα να τραυματίσει τρείς στα χέρια. Αμέσως μετά το περιστατικό η δράστης συνελήφθη από περιπολικό της Άμεσης Δράσης και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ρέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt, τα θύματα είναι μία ελληνίδα και δύο κοπέλες από την Αλβανία, ενώ όπως έγινε γνωστό, η κοπέλα που τις μαχαίρωσε πριν λίγο καιρό είχε κάνει αίτηση για αλλαγή σχολής. Οι αστυνομικές αρχές προς το παρόν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δράστης να είχε πέσει θύμα εκφοβισμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ - ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Πηγή : newsit.gr


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ : Μαθήτρια μαχαίρωσε συμμαθητές της



Πριν από λίγο μια μαθήτρια της σχολής νοσηλευτικής του ΟΑΕΔ στον Ρέντη μαχαίρωσε 3 συμμαθητές για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, η μαθήτρια 20 ετών έχει συλληφθεί.


Μας προετοιμάζει ο Σκουρλέτης: Αν δεν λάβουμε χρήματα εντός 10 ημερών τότε λυπάμαι αλλά οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την καταστροφή μας




«Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Oπως τονίζει «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο Plan Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ερώτηση Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό για τον Γ. Κατρούγκαλο



Με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό θέτει εκ νέου θέμα για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρουγκαλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί με τον συντονιστή Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης Σίμο Κεδίκογλου ζητούν ενημέρωση για το κατά πόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος λειτουργεί στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης που, όπως παραθέτουν, ορίζει ότι:

1. Τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να αποφεύγουν κάθε σύγκρουση συμφερόντων. Σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει από κάθε κατάσταση στην οποία μέλος της κυβέρνησης ή σύζυγος ή στενός συγγενής ή άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό, στενώς συνδεόμενο με αυτό, έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάσει ή δίδει ευλόγως την εντύπωση ότι επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκπλήρωση των καθηκόντων του.

2. Κάθε μέλος της κυβέρνησης οφείλει: α) Να δηλώνει στον πρωθυπουργό κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τυχόν υπάρχουσα σύγκρουση συμφερόντων. Η σύγκρουση αυτή πρέπει να διευθετείται πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. β) Να αναφέρει στον πρωθυπουργό κάθε σύγκρουση συμφερόντων ευθύς ως λάβει γνώση αυτής. γ) Να δηλώνει στον πρωθυπουργό εάν βρίσκεται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων ή όχι, οποτεδήποτε του ζητηθεί.

3. Τα μέλη της κυβέρνησης: α) Ενημερώνουν τον πρωθυπουργό πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους: αα) για όλες τις αμειβόμενες δραστηριότητες που άσκησαν αυτοί κατά την τελευταία πενταετία, ββ) για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκεί ο/η σύζυγος τους και γγ) για την τυχόν συμμετοχή αυτών και των συζύγων τους στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων, υπό οποιαδήποτε μορφή. Τυχόν μεταγενέστερες μεταβολές των ανωτέρω στοιχείων αναφέρονται στον πρωθυπουργό. β) Υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης, του νόμου 3213/2003, όπως εκάστοτε ισχύει. γ) Γνωστοποιούν στις αρμόδιες αρχές κάθε περιστατικό διαφθοράς του οποίου λαμβάνουν γνώση.

4. Για διάστημα δύο ετών από την αποχώρηση από τη θέση τους, τα μέλη της κυβέρνησης απέχουν από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων κατά την έννοια της παραγράφου 1.

5. Τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να συμπεριφέρονται με αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουν ενέργειες δυνάμενες να δώσουν αφορμή σε δυσμενή σχόλια».



Πηγή : tovima.gr


Στα δικαστήρια η κόντρα Δούρου - Ντινόπουλου



Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του προέδρου του Δικαστηρίου να συμβιβαστούν οι δυο πλευρές

Η κόντρα του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Αργύρη Ντινόπουλου και της Ρένας Δούρου με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου ότι η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής διετέλεσε σύμβουλος του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου καταδικασμένου για τις μίζες των εξοπλιστικών, συνεχίστηκε στα δικαστήρια.

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του προέδρου του Δικαστηρίου να συμβιβαστούν οι δυο πλευρές και να μην συζητηθεί η αγωγή της κ. Δούρου η οποία αξιώνει από τον κ. Ντινόπουλο αποζημίωση 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση. Αν και οι αντίδικοι αρχικά εμφανίστηκαν θετικοί όταν η κ. Δούρου ζήτησε από τον κ. Ντινόπουλο να της ζητήσει συγνώμη ο πρώην υπουργός αρνήθηκε με αποτέλεσμα η διαδικασία να προχωρήσει κανονικά.

Οι καταθέσεις και τα «ντοκουμέντα»

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης κατέθεσε ως μάρτυρας της Ρένας Δούρου υποστηρίζοντας ότι η Περιφερειάρχης είχε εργαστεί το 2000 περίπου στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων. «Η Ρένα δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η απασχόλησή της στο Ινστιτούτο δεν είχε καμία σχέση με την άσκηση πολιτικής. Είναι ψευδή και αναληθή τα όσα ανέφερε ο κ. Ντινόπουλος, τα σχόλια του ήταν βαθύτατα προσβλητικά» υπογράμμισε ο κ. Παπαγιαννίδης.

Πρόεδρος: Γνώριζε ο κ. Τσοχατζόπουλος την κυρία Δούρου;

Μάρτυρας: Θεωρώ πως όχι.

Ο κ. Παπαγιαννίδης διευκρίνισε πάντως στο δικαστήριο πως ο Α. Ντινόπουλος «δεν είπε πως η Δούρου έπαιρνε μίζες» πλην όμως «όπως το έθεσε άφησε στον τηλεθεατή την αίσθηση ότι έχει σχέση με τα εξοπλιστικά», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Σπυρίδων Χρυσοφώτης δικηγόρος και μάρτυρας του πρώην υπουργού κατέθεσε πως ο Α. Ντινόπουλος «δεν είπε ποτέ ότι η κυρία Δούρου είναι σύμβουλος του Άκη».

Πρόεδρος: Λέγεται ότι υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα. Υπάρχει η φράση ότι «η κυρία Δούρου ήταν σύμβουλος Τσοχατζόπουλου. Υπάρχουν τέτοια φωτογραφικά ντοκουμέντα;

Μάρτυρας: Δε γνωρίζω, υπάρχει μια φωτογραφία που χορεύει ο πρώην υπουργός και μια γυναίκα στην ομήγυρη που κατ' εμέ δεν έχει καμία σχέση με την κυρία Δούρου, δεν είναι εκείνη.

Ο μάρτυρας αφού τόνισε ότι η εν λόγω υπόθεση δεν έπρεπε να οδηγηθεί στο δικαστήριο είπε πως «αν ο κ. Ντινόπουλος ακολουθούσε αυτή την τακτική, τότε θα έκανε δεκάδες αγωγές καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που στο πλαίσιο άσκησης των πολιτικών του καθηκόντων, τον αποκάλεσαν από Τσολάκογλου μέχρι και δοσίλογο που υπογράφει Μνημόνια...».

Τι είπαν Δούρου - Ντινόπουλος

«Υπέβαλα βιογραφικό, αίτηση και πέρασα από συνέντευξη. Δούλευα με άλλους ερευνητές για θέματα που αφορούσαν σε Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα» είπε η Ρένα Δοούρου απαντώντας στο ερώτημα του Προέδρου που την κάλεσε να εξηγήσει πως έγινε η πρόσληψη της.

Από την πλευρά του ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε σε «φωτογραφικό ντοκουμέντο» που όπως είπε υπάρχει και προσκόμισε στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του στο επίμαχο υλικό , η κυρία Δούρου απεικονίζεται με συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου σε σύσκεψη. «Η κυρία Δούρου είναι σε σύσκεψη με τον κ. Χωραφά, δηλαδή το alter ego του πρώην υπουργού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντινόπουλος.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Πηγή : newsbeast.gr


Καταγγελίες Κοντονή στη Βουλή για ΕΠΟ



Σε καταγγελίες κατά της ΕΠΟ προχώρησε ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για την επιχορήγηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής απάντησε στη Βουλή στην υπ’ αριθμό 75/24-3-2015 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη για την επιχορήγηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) μέσω της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) κατά το έτος 2014.

Στην πρωτολογία του ο κ. Κοντονής είπε:

"Κατά πρώτον θέλω να πω ότι η επιχορήγηση δεν ήταν τακτική, όπως ειπώθηκε, αλλά έκτακτη σύμφωνα με απόφαση που πήρε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός, ο συνάδελφος κ. Ανδριανός. Μετά από αυτήν την έγκριση της έκτακτης επαναλαμβάνω, και όχι τακτικής, έχουμε μία σειρά αποκαλυπτικών δημοσίων εγγράφων, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμό και στον χώρο του ποδοσφαίρου

Εν πρώτοις στις 19 Νοεμβρίου κοινοποιείται έγγραφο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπηρεσία του Επιτρόπου η οποία εδρεύει στο πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι αυτά τα χρήματα, το 1.444.100εκ. δεν είναι δυνατό να εκταμιευτούν διότι υπάρχει οφειλή της ΕΠΟ και ως εκ τούτου αυτό το ποσό δεν δύναται να το εισπράξει. Αυτό είναι το πρώτο έγγραφο και ακολουθεί, αποδεικτικό ενημερότητας το οποίο προστρέχει η ΕΠΟ να λάβει την 1η Δεκεμβρίου του 2014 και εκδίδεται από την 17η ΔΟΥ Αθηνών. Έχουμε λοιπόν αρχικά ένα έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο λέει ότι η ΕΠΟ δεν είναι ενήμερη φορολογικά και ένα έγγραφο της 17ης ΔΟΥ Αθηνών που υποστηρίζει το αντίθετο.

Τα ακόμα περισσότερο ενδιαφέροντα έρχονται και αποκαλύπτονται με έγγραφο του γενικού λογιστηρίου του Κράτους, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2014, έγγραφο της υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, που εδρεύει στο Υπουργείο. Αναφέρει λοιπόν αυτό το έγγραφο ότι ο φορολογούμενος οφείλει ρυθμισμένα χρέη και δεν είναι φορολογικά ενήμερος.

Επίσης, η γενική διεύθυνση δημοσιονομικών ελέγχων αναφέρει ότι μετά από σχετικό έγγραφο η 12η ΔΟΥ Αθηνών είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την ΕΠΟ, και όχι η 17η ΔΟΥ Αθηνών, μάλιστα η 12η ΔΟΥ Αθηνών βεβαιώνει ότι η ΕΠΟ δεν είναι φορολογικά ενήμερη!

Και μετά από όλα αυτά τα «υπέροχα» πράγματα έρχεται η 17η ΔΟΥ Αθηνών και λέει ότι εκ παραδρομής δόθηκε η φορολογική ενημερότητα στην ΕΠΟ, καθώς όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ανέφερα αρμόδια ΔΟΥ για την ΕΠΟ είναι η 12η ΔΟΥ Αθηνών και όχι η 17η ΔΟΥ στην οποία προσέτρεξε η ΕΠΟ για να λάβει τη σχετική βεβαίωση.

Αυτή είναι η κατάσταση κύριε συνάδελφε. Η ΕΠΟ αντί να πάει στη ΔΟΥ που ανήκει πήγε σε άλλη και ενώ δεν ήταν φορολογικά ενήμερη πήρε φορολογική ενημερότητα.

Η δε 17η ΔΟΥ όταν πλέον αποκαλύπτεται όλη αυτή η κατάσταση, στέλνει έγγραφο και ανακαλεί τη φορολογική ενημερότητα. Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα και να τα λάβει η ΕΠΟ και περαιτέρω οι ΕΠΣ και τα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία; Όχι βέβαια.

Για να σας ενημερώσω, ο Υπουργός Αθλητισμού, της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο κ. Ανδριανός, κατά τη γνώμη μου πολύ ορθά, έφερε μία έκτακτη τροπολογία στη Βουλή και ζήτησε και ψηφίστηκε, αυτά τα χρήματα να μπορέσει το Υπουργείο να τα διαθέσει απευθείας στα σωματεία και στις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις. Αυτή η τροπολογία έχει περάσει και είναι Νόμος του Κράτους. Όμως ο Νόμος ψηφίστηκε παραμονή Χριστουγέννων και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπήκαμε στο επόμενο έτος, όπου εκεί πλέον είχαμε μπροστά μας τον προϋπολογισμό του 2015".

Στη δευτερολογία του ο κ. Κοντονής ανέφερε:

"Αντιλαμβάνεστε ποιος είναι υπεύθυνος για το ότι αυτά τα χρήματα, τα οποία επρόκειτο να κατευθυνθούν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν εκταμιεύτηκαν. Με πιστοποιητικά που εκδίδονται από αναρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες βεβαιώνουν πράγματα που δεν έπρεπε να βεβαιωθούν, αντιλαμβάνεστε ποιος είναι υπεύθυνος. Δεν ήταν ούτε η προηγούμενη ηγεσία, ούτε βεβαίως η σημερινή. Τι έχουμε κάνει εμείς; Εμείς παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό για τον αθλητισμό μειωμένο κατά 12 εκ ευρώ. Αυτά τα χρήματα λοιπόν τα εντάξαμε στον προϋπολογισμό του 2015 και κάναμε μία συνολική αναδιανομή όλων των κονδυλίων για να υπάρχει ισοδιανομή στις δαπάνες και τις επιχορηγήσεις. Αν υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης, εμείς θα τη ζητήσουμε και θα την αποδώσουμε στα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία πραγματικά περνάνε δύσκολες ώρες. Να ξέρετε ότι ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε εγκρίνει για τις ΕΠΣ 540 χιλιάδες ευρώ, που θα εκταμιευτούν άμεσα και θα αποδοθεί στα σωματεία της Ελλάδας.


Κύριε συνάδελφε, δεν είναι μόνο τα σωματεία της Χίου που φυτοζωούν, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, και της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Ζακύνθου, αλλά θέλω να υπενθυμίσω για άλλη μία φορά ότι απολύτως υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εμείς αυτές τις πρακτικές δεν τις αναφέρουμε στις διεθνείς συναντήσεις, τις οποίες κάνει το Υπουργείο, για να ενημερώνουμε και τους ξένους παράγοντες, οι οποίοι έρχονται στη χώρα και υπεραμύνονται ορισμένων καταστάσεων. Διότι δεν θέλουμε να εκθέτουμε την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, γιατί μία τέτοια έκθεση βλάπτει τη χώρα.


Θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν σε αυτόν τον τόπο ότι η Ελλάδα είναι συγκροτημένο κράτος δικαίου, ότι θα εφαρμόζεται ο Νόμος και το Σύνταγμα προς κάθε κατεύθυνση και ανέλεγκτη και αυτόνομη νησίδα δεν υπάρχει ούτε αναγνωρίζει η ελληνική έννομη τάξη.

Θα τα πούμε αναλυτικά στο σχέδιο Νόμου που ήδη είναι ανηρτημένο για διαβούλευση. Αυτή τη στιγμή έχω να σας πω ότι κάνουμε αγωνιώδεις προσπάθειες από τη μια να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά ζητήματα που άπτονται του αθλητισμού, να περιορίσουμε τις δαπάνες και από την άλλη να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος για το που πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου πολίτη.

Πρέπει να γνωρίζετε δε αγαπητοί συνάδελφοι ότι μετά από δεκαετίες επανασυστήθηκε μόλις αναλάβαμε το Ελεγκτικό Συμβούλιο που θα ελέγχει σωματεία και ομοσπονδίες για τη χρηματοδότηση που θα λαμβάνουν. Γιατί από το 2000 ως το 2015 ουδείς έλεγχος παρήχθη, για περίπου 1 δις εκ. ευρώ που δόθηκε, και κανένα αποτέλεσμα δεν είχαμε. Θα ξέρουν οι πάντες ότι και για το τελευταίο ευρώ θα ελέγχονται είτε υπάρχουν σκιές είτε όχι".


Πηγή : contra.gr


Τροπολογία προωθείται από τον Υπ. Δικαιοσύνης για τη Βίκυ Σταμάτη



Λύση στην υπόθεση της Βίκυς Σταμάτη, και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο να ανακοινώνει πως εξετάζεται η υποβολή τροπολογίας που «θα προβλέπει τον κατ' οίκον περιορισμό σε συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους ή συγγενείς εξ αίματος έως δεύτερου βαθμού εφόσον η αποδιδόμενη πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της σχέσης αυτής». Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, η εν λόγω τροπολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από τη σύντροφο του Γεράσιμου Τσάκαλου, για την οποία οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν την Τετάρτη πως θα πρέπει να παραμείνει κρατούμενη, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος απευθύνει προσωπική έκκληση σε όλους για πρόταξη της ζωής ως υπέρτατης αξίας. Η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, δραπέτευσε την Πέμπτη από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν. Η τροπολογία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις» που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

«Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας», δήλωσε ο Νίκος

Παρασκευόπουλος σχετικά με την υπόθεση της Βίκυς Σταμάτη και πρόσθεσε:
«Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία. Ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης. Στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ’ αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει».



Πηγή : tvxs.gr


Mοτοπορεία για τους απεργούς πείνας στο Κέντρο της Αθήνας


Ομάδα περίπου 70 μοτοσικλετιστών πραγματοποίησε πορεία με τις μηχανές της από τα Προπύλαια,  στο υπουργείο Δικαιοσύνης και νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία των φυλακών Τύπου Γ', και εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας.

Η μοτοπορεία κατευθύνθηκε αρχικά προς το υπουργείο Δικαιοσύνης στη λεωφόρο Μεσογείων και ακολούθως προς το νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Γενικό Κρατικό «Γ.Γεννηματάς» όπου και βρίσκονταν λίγο πριν από τις 20:00.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

Τους συμμετέχοντες στην πορεία ακολουθούσαν από κοντά δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. και κλούβα των ΜΑΤ.

Οι διαμαρτυρόμενοι δικυκλιστές επέστρεψαν στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έχει προγραμματιστεί συνέλευση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.



Newsroom ΔΟΛ



Θετικός ο Τσίπρας στην πρόταση Μπακογιάννη, επιμένει και για εξεταστική



Αποδεκτή, έστω κατά το ήμισυ, έκανε ο Πρωθυπουργός την πρόταση που υπέβαλλε προς την Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. πλην Χρυσής Αυγής) η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει, χθες, να αναβληθεί ως αντιπαραγωγική η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και στη θέση της να συγκροτηθεί Επιτροπή αποτελούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομολόγους και επιστήμονες η οποία και θα καλείτο να αξιολογήσει τις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν στο πρόγραμμα αλλά και τις συνέπειες των μέτρων που εφαρμόστηκαν.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε, πριν λίγη ώρα, στην επιστολή Μπακογιάννη, επιμένοντας ωστόσο ότι η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί. «Σέβομαι την άποψή σου σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν τη συμμερίζομαι» φέρεται να επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός δικαιούται να μάθει τί συνέβη.

Ναι στην «Επιτροπή Σοφών»

Ωστόσο, στην απαντητική του επιστολή ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται θετικός στην πρόταση για τη συγκρότηση της επιτροπής επιστημόνων που προτείνει η κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρότασή σου για σύσταση επιτροπής διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτών των μνημονίων». Αναλαμβάνει, δε, τη δέσμευση να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση στην κ. Κωνσταντοπούλου και, απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη, καταλήγει σημειώνοντας «ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίηση της».

Κατόπιν τούτου, μετά την εξεταστική επιτροπή που προτείνει η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και την, εν μέρει σχετική, επιτροπή για το χρέος, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντοπούλου, είναι λίαν πιθανό ότι θα υπάρξει μία ακόμη επιτροπή, στελεχωμένη από πανεπιστημιακά στελέχη κύρους, που θα διερευνήσει, επίσης, την κρίσιμη τελευταία 5ετία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Τσίπρα

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας



Πηγή : kathimerini.gr


Τσίπρας: Άμεση πρόσληψη 4.500 γιατρών και νοσηλευτών



Ξεκινώντας από τον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 4.500 ατόμων, εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, καθώς και την ενίσχυση των ΜΕΘ και ΜΕΝ με προσωπικό.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στον τομέα της υγείας είναι η ενίσχυση και η επαρκής στελέχωση των νοσοκομειακών δομών με προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες.

Δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις ανάγκες που έχουν τα νησιά του Αιγαίου, η Θράκη, η δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε την πρόσληψη 700 ατόμων ειδικά για τη στελέχωση των περιοχών αυτών. Θα δοθούν κίνητρα στους ιατρούς ώστε να θητεύσουν σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Τη τραγική διαπίστωση ότι ενώ «έχουμε μονάδες με κρεβάτια κενά, λόγω έλλειψης προσωπικού» έκανε ο κύριος Τσίπρας διαβεβαιώνοντας ότι θα διασφαλίσει και θα ενισχύσει την ΜΕΘ και την ΜΕΝ των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Πέρα από τις προσλήψεις που θα καλύψουν νευραλγικές θέσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στη δημόσια υγεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες» ενώ παράλληλα υποσχέθηκε δωρεάν είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την ασφάλιση. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε για κατάργηση του «εισιτηρίου» 5 ευρώ, «μέτρο» που όπως είπε «είναι απαράδεκτο».

Για τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Υπουργείο προχωρά σε δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή. Για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο είπε ότι «θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών, θα μειώσει το κόστος υγείας  μέχρι και 10% και θα καταπολεμηθεί η διαφθορά».

 «Ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας με έμφαση στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά και την συρρίκνωση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας ο πρωθυπουργός δήλωσε ρητά ότι «προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Δεν θα ανεχθούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου».


Πηγή : businessnews.gr


Καταργήθηκε η είσοδος των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία



Μία εξαγγελία υλοποιήθηκε και επισήμως από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία με την υπογραφή των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Δ. Μάρδα, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του υπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Οπως αναφέρεται, «καταργούμε την αριθμ. Υ3Α/ΓΠ/οικ. 7829/Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση "Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων" στο σύνολό της, όπως ισχύει και την παράγραφο 1 της αριθμ. Υ3α/ΓΠ.οικ. 88618/11.09.2002 (ΦΕΚ 1223/Β') κοινής υπουργικής απόφασης Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, όπως αυτή ισχύει. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το τελευταίο διάστημα πάντως είχε ατονήσει το μέτρο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το ΦΕΚ φαίνεται ότι απλώς επισημοποίησε την απόφαση για κατάργησή του.


Πηγή : tanea.gr


Άρχισαν οι απολογίες στον ανακριτή για την "εγκληματική οργάνωση"



Στο κτίριο 6 των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων άρχισαν οι πρώτες απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" που φέρεται να λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και για άλλα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Η απολογία γίνεται είτε αυτοπροσώπως είτε δια νομικού εκπροσώπου εφόσον υπάρχει σοβαρό κώλυμα, όπως συνέβη με την περίπτωση ενός δικαστή της Football League, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία ώστε να μελετήσει τη δικογραφία.

Προθεσμία 20 ημερών έλαβε και μία πρώην αθλητική δικαστής της ΕΠΟ, ένας αθλητικός δικαστής της ομοσπονδίας και ένας δικαστής της Football League, ενώ η ίδια εξέλιξη αναμένεται και με όλα τα 8 πρόσωπα που ήταν προγραμματισμένο να απολογηθούν την Τετάρτη (εν τέλει απολογήθηκε μόνο ένας), αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε λόγω έκτακτης υποχρέωσης του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη.

Από εκεί και πέρα, ο ανακριτής περιμένει εντός και της Παρασκευής ακόμα 7 πρόσωπα, σε κάποια εκ των οποίων ασκήθηκαν νέες ποινικές διώξεις από τον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, Αριστείδη Κορέα, και έχουν προστεθεί στη δικογραφία, έπειτα από καταθέσεις που πήρε από μάρτυρες.

Τα πρόσωπα αυτά δεν ανήκουν στην αρχική ομάδα των 16 ατόμων, στους οποίους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι της συγκεκριμένες ομάδας αναμένεται να κληθούν σε απολογία και να λάβουν τη δικογραφία που περιλαμβάνει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μετά από το Πάσχα.


Πηγή : contra.gr


Όλη η χώρα μια κατάληψη Πάτρα: Αντιεξουσιαστές απέκλεισαν την είσοδο του Διοικητικού Εφετείου





Πάτρα

Ομάδες αντιεξουσιαστών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στην Πάτρα. Ειδικότερα, λίγο πριν από το μεσημέρι περίπου 30 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου απέκλεισαν την είσοδο του Διοικητικού Εφετείου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό και φωνάζουν συνθήματα υπέρ των κρατουμένων απεργών πείνας, ενώ μοιράζουν φυλλάδια στους περαστικούς.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις τους.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Συγγενείς των απεργών πείνας ανάρτησαν πανό και στον Άγνωστο Στρατιώτη!



Σχεδόν 24 ώρες μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής και την ανάρτηση πανό μπροστά στην είσοδο του κοινοβουλίου για την απελευθέρωση των τρομοκρατών απεργών πείνας, έγινε άλλη μια "κατάληψη" σε ακόμα ένα πολύ καλά φυλασσόμενο σημείο της πρωτεύουσας, στον Άγνωστο Στρατιώτη.




Συγγενείς και φίλοι των απεργών πείνας ανάρτησαν πανό στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το πανό τους γράφει «Νίκη στους απεργούς πείνας κρατούμενους αγωνιστές».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΣ



Πηγή : newsit.gr


Μητρόπουλος: Να μην επαναληφθεί διαμαρτυρία στην Βουλή




Την αντίθεσή του στην διαμαρτυρία των αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ο κ. Μητρόπουλος σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού (ΑΝΤ1) επεσήμανε πως «πρόκειται για ένα γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί και φυσικά δεν πρέπει να επαναληφθεί εξαιτίας του συμβολισμού του κτιρίου που πρέπει να εμπνέει ασφάλεια στον λαό».

Ο ίδιος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της προέδρου της Βουλής. κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, θέλησε να κρατήσει αποστάσεις αλλά και να την «προστατεύσει» επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις της αναφέρονταν στην επικινδυνότητα της εισβολής της ομάδας που βρέθηκε στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας πως αυτοί δεν επέδειξαν επιθετικότητα και αυτό ήθελε να υπογραμμίσει και η κ. Κωνσταντοπούλου.



Πηγή : kathimerini.gr


Ποιους φόρους προβλέπει η νέα λίστα Βαρουφάκη με στόχο έσοδα έως 6,1 δισ.



Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου και της Μαρίας Βουργάνα

Νέα, εμπλουτισμένη λίστα με δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέβαλε χθες η Ελλάδα στους δανειστές με στόχο να «ξεκλειδώσει» το ταχύτερο δυνατό ένα μέρος της εναπομείνασας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Από το κείμενο των 26 σελίδων που διέρρευσε στους Financial Times, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για τα προσδοκώμενα έσοδα φέτος στα 4,8 δισ. ευρώ με βάση το «απαισιόδοξο» σενάριο και στα 6,1 δισ. ευρώ με βάση το καλό, σε σχέση με τα 3,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική «λίστα Βαρουφάκη» που παραδόθηκε στο Brussels Group την Παρασκευή, αλλά έτυχε ψυχρής υποδοχής από τους αξιωματούχους των θεσμών, καθώς κρίθηκε ότι στερείτο ουσίας και κρίσιμων λεπτομερειών. Η μερίδα του λέοντος για τα προβλεπόμενα έσοδα προέρχεται και πάλι από δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με ενιαίο αφορολόγητο, αύξηση ανώτατου συντελεστή, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ και εκτιμά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στα 19 δισ. ευρώ. Όπως όμως επισημαίνεται στο έγγραφο, «εάν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος των μέτρων για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και της αύξησης των εσόδων φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (από 2,7% έως 3,9% του ΑΕΠ)», αυξάνοντας τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών της Αθήνας.


Στο καθαρό δημοσιονομικό όφελος των 4,7-6,1 δισ. ευρώ, μάλιστα, δεν συνυπολογίζονται δαπάνες ύψους 1,1, δισ. ευρώ που συνδέονται με «παροχές» όπως την αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την διατήρηση των όρων για την καταβολή του ΕΚΑΣ και την μερική επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η λίστα περιγράφει επίσης -χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμία κοστολόγηση- μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια, στο σύστημα δημόσιας διοίκησης, στον κλάδο υγείας κ.α.

Σε ό,τι αφορά το καυτό «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων, ειδική μνεία γίνεται μόνο στον ΟΛΠ, ενώ επαναλαμβάνεται ο στόχος για άντληση 1,5 δισ. ευρώ φέτος. Και εκεί όμως παρατηρείται αρκετή «δημιουργική ασάφεια», αφού αναφέρεται ότι «όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα εφαρμοστούν» και «οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν» (όχι όμως απαραιτήτως με τους ίδιους όρους...), ενώ «οι εναπομείνασες ιδιωτικοποιήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση»...
Τα βασικότερα φορολογικά μέτρα της νέας λίστας είναι τα εξής:

1. Φορολογία εισοδήματος. Καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου με ταυτόχρονη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 300-400 εκατ. ευρώ φέτος.
2. Φόρος πολυτελείας. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα,πισίνες, σκάφη αναψυχής κλπ. από τον Ιούνιο φέτος για πρόσθετα έσοδα 20 εκατ. ευρώ.
3. Κατασχέσεις. Επέκταση ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου και για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων.
4. Τηλεοπτικές διαφημίσεις. Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από τον Ιούνιο φέτος και επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για αύξηση εσόδων 50-70 εκατ. ευρώ.
5. Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή. Σε περίπτωση φοροδιαφυγής με δόλο θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.
6. Ταμειακές μηχανές. Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxis.
[7] Πληρωμές μέσω τραπεζών. Όλες οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών και προς ΔΕΚΟ θα γίνονται μέσω τραπεζών.
8. Μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους. Οι πολίτες που θα πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους θα επιβραβεύονται με φοροελαφρύνσεις ή θα έχουν προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων κλπ.
9. Λαθρεμπόριο. Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και την διαφυγή ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη 250-400 εκατ. ευρώ το 2015.
10. Καταθέσεις εξωτερικού. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις καταθέσεις εξωτερικού με στόχο την είσπραξη 725 έως 875 εκατ. εντός του 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016 και μετά.
11. Αποδείξεις. Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειες ΦΠΑ. Θα εφαρμοστεί στο β΄ τρίμηνο με στόχο έσοδα 270-600 εκατ. ευρώ φέτος και 590 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.
12. Φοροδιαφυγή ΦΠΑ. Μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ με στόχο εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Σχεδιάζεται αγορά ειδικού λογισμικού που θα επιτρέπει τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο εστιών φοροδιαφυγής. Συνεργασία με τις βελγικές φορολογικές αρχές για είσπραξη 350-420 εκατ. ευρώ φέτος.
13. Περιουσιολόγιο με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.
14. Εκκρεμείς φορο-υποθέσεις. Περαίωση για 63.999 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια με μείωση από 33% - 55% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα.
15. Μουσεία -αρχαιολογικοί χώροι. Αύξηση των εισιτηρίων από τον Ιούνιο του 2015 για επιπλέον έσοδα 5 -10 εκατ. ευρώ φέτος.


Πηγή : imerisia.gr


Μαμά θέλω να γυρίσω: 19χρονη Βρετανή που εντάχθηκε στους τζιχαντιστές





Την επιθυμία της να γυρίσει πίσω εξέφρασε στους γονείς της με μήνυμα της μια 19χρονη Βρετανή, που συγκαταλέγεται στην ομάδα των φοιτητών Ιατρικής, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα από το Σουδάν με προορισμό τη Συρία ώστε να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Την είδηση ανακοίνωσε Τούρκος βουλευτής. "Μια φοιτήτρια, η 19χρονη Λίνα, έστειλε μήνυμα στην οικογένειά της λέγοντας ότι θέλει να επιστρέψει. Θα προσπαθήσουμε αύριο να φέρουμε πίσω τόσο εκείνη όσο κι εκείνους που βρίσκονται μαζί της, αν μπορέσουμε να τους πείσουμε", δήλωσε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP Μεχμέτ Αλί Εντίμπογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά χθες το βράδυ.

Μαζί με την 19χρονη φέρεται ότι βρίσκονται επτά Βρετανοί, ένας Αμερικανός, ένας Καναδός και δύο Σουδανοί.

Οι φοιτητές Ιατρικής--ηλικίας από 19 ως 25 ετών--ταξίδεψαν από την πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Μαρτίου κι από εκεί φέρεται ότι μετέβησαν στη Συρία.

Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι οι βρετανικές, τουρκικές και σουδανικές υπηρεσίες ασφαλείας διεξάγουν έρευνα από κοινού αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Χιλιάδες ξένοι από διάφορες χώρες έχουν ενταχθεί στις τάξεις ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ και πολλοί από αυτούς περνούν από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και δίνει τακτικά πληροφορίες στη δημοσιότητα για επίδοξους τζιχαντιστές που συλλαμβάνει έπειτα από την κριτική που δέχτηκε ότι δεν έπραξε αρκετά ώστε να σταματήσει η εισροή ξένων μαχητών μέσω του εδάφους της.


Πηγή : news.gr



Ένταση πριν από λίγο στην ΑΣΟΕΕ από αντιεξουσιαστές



Συνεχίζεται η ανομία και η κατάληψης σε Πανεπιστήμια και δημόσια κτίρια από αντιεξουσιαστές με την κυβέρνηση να κοιτάει αδιάφορα τα όσα γίνονται.

Πριν από λίγο ομάδα 15 αντιεξουσιαστών μπήκαν στην ΑΣΟΟΕ και έβαλαν φωτιές σε κάδους κλείνοντας την πόρτα του Πανεπιστημίου. Δεν παρέμειναν πολύ και έφυγαν μετά την αναστάτωση και την τρομοκρατία που προκάλεσαν χωρίς να επέμβει η αστυνομία εάν και εφόσον επενέβαινε.




Σύλληψη δύο συνεργών των Πυρήνων της φωτιάς Θα εφοδίαζαν με καλάσνικοφ τους συνεργούς τους Τρομοκράτες


Συνελήφθησαν σήμερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα, δύο άτομα με την κατηγορία ότι προμήθευαν όπλα στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Πρόκειται για έναν 27χρονο και μια 24χρονη, αλβανικής υπηκοότητας, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα.

Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης του ειδικού εφέτη- ανακριτή. Το ζευγάρι θα οδηγηθεί πιθανότατα το απόγευμα στην Εισαγγελία Εφετών.
Σε εξέλιξη έρευνα στο σπίτι τους στην Αθήνα
Συνεχίζεται η έρευνα στο σπίτι του ζεύγους που συνελήφθησαν για τον εφοδιασμό όπλου στους "Πυρήνες της Φωτιάς".

Οπως διευκρινίστηκε από την αστυνομία, το όπλο δεν βρέθηκε στην κατοχή του 27χρονου και της 24χρονης, αλλά όπως προέκυψε από την ανάκριση το είχαν προμηθεύσει στην οργάνωση γι αυτό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, με βάση τα οποία συνελήφθησαν.



Πηγή : ethnos.gr


Στη σύλληψη των δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη προχώρησε η αστυνομία


Στη σύλληψη των δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι για τη φρούρηση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Βίκυς Σταμάτη, της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία απέδρασε τις πρώτες πρωινές ώρες, προχώρησαν οι αρχές.

Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, εκτίει ποινή φυλάκισης και ως εκ τούτου φρουρούνταν από δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους κατά τη νοσηλεία της στο Δρομοκαΐτειο.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιλήφθηκαν ότι το δωμάτιό της ήταν άδειο στις 5:45 το πρωί, οπότε ενημερώθηκε η Αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της. Για την υπόθεση γίνεται έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατά πάσα πιθανότητα η Βίκυ Σταμάτη, απέδρασε από το μπαλκόνι, καθώς η μπαλκονόπορτα του δωματίου της βρέθηκε ανοιχτή.

Ο συνήγορός της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, απεύθυνε έκκληση στη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει άμεσα στο Δρομοκαΐτειο, ενώ εξέφρασε φόβους για τη ζωή της.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Βίκυ Σταμάτη, όπως η ίδια ανέφερε στην πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης η οποία απορρίφθηκε την Τετάρτη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, βρισκόταν σε «ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο» καθώς πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ενώ δεν κοιμάται πάνω από δυο ώρες την ημέρα.

Το περιστατικό φέρεται να επιβεβαιώνει η εξωτερική φρουρά του ψυχιατρείου καθώς κρατούνταν σε χώρο όπου κλείνει με σιδεριά και υφίσταται φρουρά απ΄έξω.

Αγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διέφυγε, ενώ ο συνήγορος της ανέφερε πως του είχε πει ότι «τίποτα δεν θα την εμποδίσει να βρεθεί οντά στο παιδί της».

Επίσης ο έτερος συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, κάλεσε την εντολέα του να επιστρέψει και της ζήτησε να αφήσει στον ίδιο και στον συνάδελφό του Φραγκίσκο Ραγκούση να πείσουν το δικαστήριο για την «άδικη κράτησή της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας το θέμα, τόνισε ότι οι αρχές θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για να βρεθεί γρήγορα

Η οικογένεια της

Την ανησυχία της εξέφρασε και η οικογένεια της Βίκυς Σταμάτη, μετά την απόδραση. Μιλώντας στο Mega η μητέρα της, Γεωργία Σταμάτη, απευθύνει έκκληση στην κόρη της να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο, ενώ εξέφρασε φόβους για τη ζωή της. «Μίλησε χτες το βράδυ με το παιδί της και ήταν πολύ στενοχωρημένη και απογοητευμένη μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης».

Ο αδελφός της, Παναγιώτης Σταμάτης, επικοινώνησε μετά την δικαστική απόφαση μαζί της και «ήταν πολύ ήρεμη, κάτι που μου έκανε εντύπωση». Απευθύνει έκκληση να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο, καθώς, όπως τόνισε, «έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα, να στηρίξουμε ψυχολογικά το παιδί, είναι κρίμα να γκρεμιστεί τόσος αγώνας».

Εξέφρασε, επίσης, το φόβο του για τη ζωή της αδελφής του, ενώ τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Πρέπει να επιστρέψει. Έγινε εν βρασμώ ψυχής, πρέπει να σκεφτεί τους ανθρώπους πίσω της. Αυτοκτονικό ιδεασμό είχε πάντα, έλεγε ότι ήθελε να φύγει να πάει στο παιδί της, αλλά δεν το έλεγε με την έννοια να δραπετεύσει» πρόσθεσε.

Η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου

Μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου, Ισίδωρος Πρόϊος, ξεκαθάρισε ότι «η διοίκηση δεν φέρει καμία ευθύνη», καθώς όπως είπε η Βίκυ Σταμάτη βρισκόταν υπό φρούρηση.

«Ηταν στο δωμάτιο μόνη της και φρουρούνταν επί 24ωρου βάσεως από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού σε τρεις βάρδιες. Το δωμάτιό της βρισκόταν στο ισόγειο και το μπαλκόνι της ήταν κλειδωμένο με λουκέτο το οποίο βρέθηκε παραβιασμένο» είπε.

«Ασφαλώς κάποιος τη βοήθησε» πρόσθεσε ο κ. Πρόϊος, τονίζοντας ότι αυτό ίσως να έγινε κατά την αλλαγή βάρδιας των φρουρών.

Παρασκευόπουλος: «Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία»

Σχετικά με την απόδραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας.

» Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία. Ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης.

» Στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ’ αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει».

Η νέα απόρριψη αίτησης αποφυλάκισης

 Την Τετάρτη απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημα της για αποφυλάκιση. Στην αίτησή της επικαλούμενη τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει με «ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο», ισχυρίζεται πως πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και δεν κοιμάται πάνω από δυο ώρες την ημέρα, ενώ θέτει ξανά το γεγονός ότι το παιδί της μεγαλώνει χωρίς κανέναν από τους δυο γονείς του.

«Δεν αποδεικνύεται ότι θα τελέσω νέες αξιόποινες πράξεις αφού και για αυτές για τις οποίες κατηγορούμαι δεν τις έχω τελέσει, αλλά τουναντίον θα αγωνιστώ σκληρά για να ξεπεράσει ο γιος μου τα προβλήματα αλλά και για την αποκατάσταση της υγείας μου» ανέφερε.

Το δικαστήριο όμως απέρριψε ομόφωνα την πολλοστή αίτηση της με σκεπτικό ότι είναι ύποπτη τέλεσης νέων αδικημάτων.


Πηγή : tanea.gr


Άρχισαν οι "προειδοποιήσεις"! Στα όριά τους οι γιατροί σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ




της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη


Σαφή στάση υπέρ των συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία, που περιμένουν εδώ και μήνες να λάβουν χρήματα δεδουλευμένων εφημεριών, πήρε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης.

Υπέρ του ενδεχόμενου κινητοποιήσεων στον κλάδο και δικαστικής διεκδίκησης των δεδουλευμένων των γιατρών, τάσσεται ο ΙΣΑ. Οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας «εργάζονται απλήρωτοι και χωρίς να έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις για την αποκατάσταση αυτής της ασυγχώρητης αδράνειας από την ηγεσία» του υπουργείου Υγείας, αναφέρει και προσθέτει: «Ο ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ιατρών και δια της νομικής του υπηρεσίας θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους κλαδικούς φορείς για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, καθώς επίσης και για την καταβολή των ποσών που προήλθαν από τις αυθαίρετες περικοπές των εφημεριών με την αποστολή σειρά εξωδίκων δηλώσεων και διαμαρτυριών, καθώς επίσης με την κατάθεση δικογράφων και εκδίκασή τους ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων».

Και σαν να μην έφτανε η οργισμένη και σαφής προειδοποίηση εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εξέφρασε σήμερα την "αγανάκτηση" της που "προκαλεί η κυνική ομολογία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι η νομική υποχρέωση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού έχει ολοκληρωθεί στις 31.12.2014, χωρίς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τις εκκαθαρίσεις, σημειώνοντας ότι από 1.1.2015 είναι πλέον αδύνατη η πληρωμή των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς του ιδιώτες λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου!". Και βέβαια προειδοποιεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μείνει χωρίς γιατρούς αν δεν φροντίσει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.


Πηγή : iatropedia.gr


«Καμπανάκι» των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τα ραντάρ



Ανάσχεση στην τουριστική ανάπτυξη και απώλεια εσόδων για την χώρα θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις του συνδυασμού τεχνολογικής υστέρησης και έλλειψης προσωπικού στο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας μας.

Αυτό κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Σπύρος Ρολάκης υπογραμμίζοντας ότι το βασικό radar, αυτό δηλαδή που εξυπηρετεί τον ελληνικό εναέριο χώρο συνολικά, εγκαταστάθηκε το 1999. Έκτοτε αναβαθμίσθηκε μια φορά το 2008.

Στην ίδια κατάσταση είναι τα τοπικά radars που εξυπηρετούν τα κατά τόπους αεροδρόμια. Κι όλα αυτά ενώ η διεθνής πρακτική προτείνει πλήρη αντικατάσταση τους ανά 12 έτη, με συνεχείς ενδιάμεσες αναβαθμίσεις.

Η έλλειψη σύγχρονου συστήματος απειλεί να δυναμιτίσει την τουριστική ανάπτυξη δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις στις πτήσεις του καλοκαιριού, υπογραμμίζουν οι ελεγκτές. Να σημειωθεί μάλιστα ότι κάθε λεπτό καθυστέρησης κοστίζει στις αεροπορικές εταιρίες 80 ευρώ, γεγονός, το οποίο ίσως οδηγήσει τις εταιρίες να προτιμούν την Τουρκία για τις υπερπτήσεις τους έναντι της Ελλάδας.

Το ζήτημα των υπερπτήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι όλες οι πτήσεις που διαχειρίζεται ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας πληρώνουν τέλη διαδρομής ανάλογα με τα μίλια που διανύουν με τις υπερπτήσεις να πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος. Τα συνολικά έσοδα από τα τέλη ανέρχονται σε περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ικανά να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια ενός νέου συστήματος, το κόστος του οποίου δεν ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα καθώς το σύστημα ελέγχου αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002, το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην χώρα μας εξυπηρέτησε 411.000 πτήσεις με 707 άτομα προσωπικό. Το 2014 εξυπηρέτησε 678.00 πτήσεις με 550 ελεγκτές. Δηλαδή εξυπηρετήθηκαν 65% περισσότερες πτήσεις με 22% λιγότερο προσωπικό. Με άλλα λόγια το 2002 ο κάθε ελεγκτής εξυπηρέτησε 581 πτήσεις, ενώ το 2014 έφθασε τις 1232, ήτοι αύξηση 112%!

Από το 1995 έως σήμερα έγιναν προσλήψεις ελεγκτών τρεις φορές. Συνολικά προσελήφθησαν 270 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν 440. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι απέκτησαν 100% λειτουργική ετοιμότητα μόλις πέρυσι αφού απαιτείται περίπου μία τριετία εκπαίδευσης. Φέτος υπολογίζεται ότι την αεροπορική κίνηση θα κληθούν να διαχειριστούν 8% λιγότεροι ελεγκτές.

«Η επίσημη πρόβλεψη για την Ελλάδα μέχρι το 2022 είναι μια μέση ετήσια αύξηση της κίνησης στον εναέριο χώρο μας κατά 5% . Όμως, με τις σημερινές ελλείψεις σε εξοπλισμό και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, απλά δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης, διότι η ασφάλεια των πτήσεων προηγείται» σημείωσε ο κ. Ρολάκης.

Τόσο το απαρχαιωμένο σύστημα ελέγχου όσο και η έλλειψη προσωπικού υποχρεώνει τους ελεγκτές να τηρούν αποστάσεις 10 ναυτικών μιλίων μεταξύ των αεροσκαφών για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερου αριθμού πτήσεων. Η αντίστοιχη απόσταση στην Ευρώπη έχει πέσει στα 5 ναυτικά μίλια διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον εναέριο χώρο και πολλαπλασιάζοντας τις πτήσεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

Συνολικά την τελευταία δεκαετία, όπως τονίσθηκε, εισπράχθηκαν από το ελληνικό δημόσιο έσοδα από τέλη υπέρ πτήσης περί το 1 δισ. Ευρώ. Τα χρήματα αυτά ωστόσο, παρότι είναι ανταποδοτικά και θα έπρεπε να κατευθύνονται στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού αεροναυτιλίας, αξιοποιήθηκαν από το Δημόσιο για την κάλυψη άλλων αναγκών.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ



Πηγή : ethnos.gr


Η σιωπή στην Ν.Δ. για την επίθεση Βενιζέλου κατά Καραμανλή προκαλεί αντιδράσεις στα στελέχη



Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι η εξεταστική για το μνημόνιο θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο Σημίτη. Ενόχληση και υποψίες στον καραμανλικό χώρο για τη στάση της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ.

Το γεγονός ότι χθες ενώ υπήρξε μπαράζ ανακοινώσεων από τη Συγγρού για όλα τα θέματα της επικαιρότητας δεν δόθηκε επίσημη απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος με αφορμή την εξεταστική για το μνημόνιο εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Στον πρώην κυβερνητικό εταίρο του Αντώνη Σαμαρά, έσπευσε πάντως να απαντήσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα: “Εντύπωση μου προκαλεί η σιωπή της Ν.Δ για την επίθεση του κ. Βενιζέλου εναντίον του προέδρου Κώστα Καραμανλή”.

Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αήθη και ανιστόρητα και υπενθύμισε ότι θέση της Ν.Δ “ήταν και είναι η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο να συμπεριλάβει την περίοδο 2000-2010.” Δηλαδή και την είσοδο της χώρας στο ευρώ και τα θέματα των εξοπλισμών, της Siemens και των Ολυμπιακών Αγώνων επί Κώστα Σημίτη.

Αν και συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ χαρακτηρίζουν αυτονόητη την κάλυψη του πρώην προέδρου και της παράταξης γενικότερα, δε λείπει η καχυποψία στο γαλάζιο στρατόπεδο και δη μεταξύ των καραμανλικών για τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας. Όσο η Συγγρού δεν απαντά στη Χαριλάου Τρικούπη, ορισμένοι υποπτεύονται ότι εντέχνως επιτρέπεται στο ΠΑΣΟΚ να μεταθέτει τη συζήτηση στην περίοδο πριν το 2009.


Βίκυ Σαμαρά
Πηγή : news247.gr


Πως οι αντιεξουσιαστές «κατήργησαν» το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που ήταν υπό την εποπτεία του Βούτση



Οι απόψεις του Βούτση απείχαν μακράν από του Πανούση και αυτός ήταν ο λόγος που αλωνίζουν οι αντιεξουσιαστές.

Οι ενέργειες της υπουργού Μεταναστευτικές πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου που αμόλησε τους μετανάστες χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο νόμιμης επιβίωσης τους είχε κάμει τις σ χέσεις Βούτση - Χριστοδουλοπούλου Πανούση ψυχρές.


Οι ψυχρές σχέσεις του Γ. Πανούση με τους Βρούτση-Χριστοδουλοπούλου, αλλά και η συγκέντρωση των καθηγητών στα Προπύλαια οδήγησαν μαζί με την εισβολή των αντιεξουσιαστών στην «μετακόμιση» του υπουργείου στο Δικαιοσύνης - Άγνωστος ο νέος ρόλος του υπουργού

Ήταν σε όλους γνωστό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι οι απόψεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιάννη Πανούση, απείχαν πολύ από τη γραμμή του υπερυπουργού κ. Νίκου Βούτση. Κάποιοι, παρουσίαζαν ως ψυχρές τόσο τις σχέσεις των δύο ανδρών όσο και του καθηγητή εγκληματολογίας με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Δεν είναι μόνο οι θέσεις που πήραν δημόσια για το εάν πρέπει οι αστυνομικοί των ΜΑΤ να οπλοφορούν, ο φράκτης του Έβρου να γκρεμιστεί ή να παραμείνει στη θέση του, ενώ ενδεικτικό της έλλειψης συντονισμού είναι το ότι στους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης το τοπίο σε ότι είχε να κάνει με τις αρμοδιότητες του υπουργού κ. Πανούση και  της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου παρέμενε θολό…

Ειδικότερα τα δύο γεγονότα,  που πυροδότησαν τις εξελίξεις ήταν τόσο η συγκέντρωση στα Προπύλαια από καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου που διαμαρτύρονταν για την συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας, όσο και η διαμαρτυρία αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.  Επίσης το κλίμα είχαν ήδη επιβαρύνει πολιτικές διαμαρτυρίες που στρέφονταν κατά των φυλακών τύπου Γ, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την κατάργησή τους.

Έτσι κυβερνητικά στελέχη κλήθηκαν εχθές το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό «τα τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του σωφρονιστικού συστήματος και της αστυνόμευσης», όπως ανέφερε λίγο μετά άτυπη ενημέρωση του γραφείου του πρωθυπουργού – κάτι που παρέπεμπε ευθέως στην αναταραχή που προκλήθηκε στο κοινοβούλιο από τα χθεσινά γεγονότα, αλλά και στις καταλήψεις με αίτημα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Επιπροσθέτως, αξίζει τα σημειωθεί ότι τα «έκτακτα γεγονότα» ανέβαλαν εχθές άτυπη ενημέρωση του κ. Πανούση προς δημοσιογράφους.

Σε όλη τη διαμορφωθείσα, τις τελευταίες ημέρες, κατάσταση προστίθεται και η απροθυμία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση να προΐσταται των αστυνομικών δυνάμεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν στελέχη της κυβέρνησης το προφίλ του κ. Βούτση δεν ταίριαζε με το ρόλο του πολιτικού προϊσταμένου της αστυνομίας, κάτι που είχε επισημανθεί και από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Βούτσης τους δύο προηγούμενους μήνες δεν έδειξε διάθεση να ελέγξει την αστυνομία, ενώ εκτιμάται ως απίθανο να εξέφρασε εχθές αντίρρηση για τον «ακρωτηριασμό» του υπουργείου του.

Αντίθετα, δεδομένου ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την άποψη πως η διάσπαση του υπουργείου Εσωτερικών είχε την έγκριση του πολιτικού προϊσταμένου του, αν ο ίδιος δεν ήταν και ο εμπνευστής. Ομολογουμένως το υπουργείο Εσωτερικών όπως είχε διαμορφωθεί είχε οριζοντίως υπό τον έλεγχό του φορείς του κράτους, από τον πλέον ακριτικό δήμο της χώρας έως την ΕΥΠ. Αυτό φαινομενικά προσέγγιζε το γαλλικό μοντέλο διοίκησης, ωστόσο η αδυναμία σύνδεσης δομών στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό εμπόδιζε την αποτελεσματική λειτουργία και διέψευσε de facto τις προσδοκίες των εμπνευστών μιας τέτοιας μορφής διακυβέρνησης των κρατικών υπηρεσιών. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας είχε εφαρμοστεί και επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, με μάλλον αρνητικά αποτελέσματα.  

Εχθές στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε η συγχώνευση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτή υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Όπως σημειώθηκε μετά στην άτυπη ενημέρωση στη σύσκεψη συζητήθηκε συγκεκριμένα:

•       η θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης
•       η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.

Επιπλέον επισημάνθηκε πως η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και του ποινικού κώδικα.

Το θέμα είναι ότι ο Βούτσης παραμένει στην θέση του αν και θεωρείται από πολλούς ο υπαίτιος του φρένου στην αστυνομία ώστε να επιβάλει τον νόμο εναντίον των καταλήψεων και των καταστροφών από τους αντιεξουσιαστές.


Άγνωστος ο νέος ρόλος του Πανούση

Για το ποιος θα είναι ο ρόλος, αν δηλαδή υποβαθμιστεί ή τελικά αναβαθμιστεί ο κ. Πανούσης δεν διευκρινίστηκε όπως επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παραμείνει στον κ. Βούτση ή θα μεταφερθεί και αυτό στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει την αρμοδιότητα των κέντρων κράτησης και του τείχους του Έβρου τα οποία φυλάει η Αστυνομία υπό τον κ. Πανούση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε διαφωνία μεταξύ του κ. Πανούση και του κ. Παρασκευόπουλου. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα της περασμένης Κυριακής ο κ. Πανούσης ξακαθάρισε ότι απορρίπτει την πρόταση του κ. Παρασκευόπουλου για διάλογο με τους κουκουλοφόρους ενώ ουσιαστικά ζήτησε να υπάρξει σκέψη σε θέματα αποφυλάκισης βαρυποινιτών όπως αυτή του Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Πανούσης δεν έδωσε  καμία διευκρίνιση σε ότι έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ούτε αν ήταν δική του πρόταση ή επιλογή της κυβερνητικής επιτροπής η συγχώνευση των δύο υπουργείων ούτε φυσικά τι σηματοδοτούν αυτές οι αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και τη στάση της Αστυνομίας. Βέβαια, στις πιο πολλές  ευρωπαικές χώρες  ισχύει το μοντέλο του κοινού υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όμως αυτό το έκανε η κυβέρνηση μετά από δύο μήνες και όχι εξ αρχής. Γεγονός που συνδέεται άμεσα με το θέμα των καταλήψεων και της εισβολής στο προαύλιο του ελληνικού κοινοβουλίου.




Με πληροφορίες απο το Πρώτο Θέμα
Πηγή : protothema.gr


Στο Δικαιοσύνης «μετακομίζει» ο κ. Πανούσης




Σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος οδηγεί η αδυναμία διαμόρφωσης κοινής γραμμής για τη διαχείριση του διογκούμενου κύματος καταλήψεων σε δημόσια κτίρια, για το οποίο αρκετοί μέσα στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Επειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Εσωτερικών Νίκου Βούτση, αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, αποφασίστηκε η προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο της αστυνόμευσης. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις φυλακές, με την οποία η κυβέρνηση εκτιμά πως θα εκτονωθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις καταλήψεις.

Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρομολόγησε την αποχώρηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Πανούσης έχει από ημέρες διατυπώσει την άποψη ότι δεν μπορεί να αφεθεί η κατάσταση με τις καταλήψεις χωρίς αντιμετώπιση, διότι κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο κ. Βούτσης είχε εμφανιστεί ριζικά αντίθετος στο ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρχικά ζητήθηκε από τους δύο υπουργούς «να τα βρουν», αλλά διαπιστώθηκε, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις το τελευταίο τριήμερο, ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό και προέκυψε η χθεσινή εξέλιξη. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αισθάνεται πως «περιορίζεται» υπό την «ομπρέλα» του κ. Βούτση.

Στη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Πανούσης επανέφερε μία πρόταση που είχε συζητηθεί κατά τη διαδικασία μορφοποίησης του κυβερνητικού σχήματος, τον περασμένο Ιανουάριο, και αφορούσε τη «συγκατοίκηση» των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, λόγω συνάφειας αντικειμένου. Η πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στον κ. Βούτση, ο οποίος την υποδέχθηκε με ανακούφιση, καθώς ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα με την ιδέα να προΐσταται των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και στον πρωθυπουργό, που διαπίστωσε ότι η δυσκολία συνύπαρξης των δύο υπουργών του δρα παραλυτικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Παρασκευόπουλος από την πλευρά του δεν είχε αντίρρηση και αποφασίστηκε η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα.

Οσον αφορά τη συγκρότηση επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο της αστυνόμευσης, αποτελεί πάγια εισήγηση του κ. Πανούση, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί η λειτουργία των αρχών ασφαλείας με όρους διαφάνειας.


Έντυπη Καθημερινή


Απέδρασε η Βίκυ Σταμάτη




Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας

Απέδρασε η Βίκυ Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη. Η αστυνομία έχει κινητοποιηθεί. Στις 6:05 ενημερώθηκε η αστυνομία και άρχισε να την ψάχνει.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι απέδρασε τη νύχτα. Οι φρουροί βρήκαν την μπαλκονόπορτα ανοιχτή το πρωί και η Βίκυ Σταμάτη που νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο δεν ήταν στο δωμάτιο της.

Οι έρευνες εντός του ψυχιατρείου δεν απέδωσαν και στη συνέχεια ενημερώθηκε η αστυνομία.