Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ξανά στη φυλακή ο «δράκος» της Λάρισας για διαρρήξεις. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για φόνο και επειδή ανάγκαζε ζευγάρια να κάνουν σεξ διά της βίας..


Ο πάλαι ποτέ «δράκος» της Λάρισας, που πριν από 22 χρόνια σκορπούσε τον τρόμο σε παράνομα ζευγάρια, καταδικάστηκε στο Εφετείο σε κάθειρξη πέντε ετών και πέντε μηνών, καθώς μετά την αποφυλάκισή του είχε επιδοθεί σε διαρρήξεις.

Ο 62χρονος σήμερα διαρρήκτης, που είχε συλληφθεί και το 1992 μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός μόνιμου αρχισμηνία, είχε αποφυλακιστεί μετά από την έκτιση 20ετούς ποινής για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή, βιασμούς, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας κλπ. Ανάγκαζε ζευγάρια να κάνουν έρωτα μπροστά του, απειλώντας τα με καραμπίνα.

Πυροβολούσε όσους αρνούνταν ή προσπαθούσαν να διαφύγουν, όπως συνέβη και με τον αρχισμηνία. Τον Ιούνιο του 2014 όμως συνελήφθη σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Λάρισα, στο οποίο είχε μπει για να κλέψει σκαρφαλώνοντας προηγουμένως σε δέντρο. Μάλιστα είχε αντισταθεί στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ...




Ειδοποιήθηκε ότι χρωστά στην εφορία... 1 σεντ!



Η γραφειοκρατία καλά κρατεί

Έκπληκτος έμεινε ένας συνταξιούχος όταν πήγε να πάρει φορολογική ενημερότητα από την οικεία εφοριακή διεύθυνση και οι υπεύθυνοι τον ενημέρωσαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς έχει μια ανεξόφλητη οφειλή από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Μέχρις εδώ, όλα φαίνονται φυσιολογικά.

Όμως, η οφειλή του συνταξιούχου… ήταν 0,01 ευρώ!

Μιλώντας, στο δελτίο του Mega, ο συνταξιούχος εξήγησε ότι υποχρεώθηκε από την εφορεία να πάει σε τράπεζα και να ρυθμίσει αυτό το υπόλοιπο από την τελευταία δόση που είχε καταβάλει.

Μάλιστα, δείχνοντας το σχετικό χαρτί, εξήγησε πως υπήρχε σημείωση ότι θα μπορούσε να πληρώσει την οφειλή… και με δόσεις!



Πηγή : newsbeast.gr


Συγκλονιστική ανατροπή στις έρευνες για δολοφονία ή αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη – Βρέθηκαν τραύματα στο χέρι του και ένα μαχαίρι



Νέα τροπή φαίνεται πως παίρνει η συγκλονιστική υπόθεση του θανάτου του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί, κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιατροδικαστής που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή, διαπίστωσε πως ο φοιτητής φέρει τραύμα στο δεξί του χέρι, στοιχείο που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο 20χρονος ήταν αριστερόχειρας κάνει τους ειδικούς να θεωρούν πιθανότερο το σενάριο της αυτοχειρίας.

Την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ωστόσο δυσχεραίνει το γεγονός ότι το πτώμα του νεαρού βρέθηκε 38 ημέρες μετά την εξαφάνισή του, σε βαλτώδη περιοχή και εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και τα άγρια ζώα.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης τους τελευταίους μήνες ζούσε έναν εφιάλτη στη Γαλακτοκομική Σχολή όπου φοιτούσε, από ομάδα συμφοιτητών του που τον εκφόβιζαν και τον τρομοκρατούσαν.


Τραγικός επίλογος στην υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο

Ο τραγικός επίλογος δυστυχώς γράφτηκε για τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη, το πρωί της Κυριακής.

Δυστυχώς οι προσευχές τόσο της οικογένειας του αδικοχαμένου φοιτητή, όσο και όλων όσων βοήθησαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του, δεν απέφεραν καρπούς, αφού ο Βαγγέλης βρέθηκε νεκρός κοντά στο σημείο από όπου είχε εξαφανιστεί, κοντά στην σχολή που σπούδαζε στα Ιωάννινα.

Οι στιγμές για την οικογένεια είναι δύσκολες κι αυτό που κυριαρχεί είναι φυσικά η θλίψη.

Αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο στοιχείο, στην απάντηση των αμέτρητων ερωτημάτων. Με κυριότερο φυσικά αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Το θέμα της εξαφάνισης του Βαγγέλη είχε φέρει στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά το εξαιρετικά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα του bullying, με την υπόθεση να είχε και πολιτικό "χρώμα"...

Στο σημείο όπου βρέθηκε ο 20χρονος, μετέβη ειδικό κλιμάκιο του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής από την Θεσσαλονίκη και ερεύνησε τον χώρο, μαζί με τον ιατροδικαστή, ούτως ώστε να δοθούν οι πρώτες απαντήσεις.

Τα ειδικά κλιμάκια των αξιωματικών αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή τουλάχιστον για δύο ημέρες προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό αντικειμένων, δειγμάτων αίματος και DNA και εντυπωμάτων παπουτσιών.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν ότι «το σημείο που βρέθηκε το πτώμα μας δυσκολεύει ως προς την έρευνα λόγω της μορφολογίας του, αλλά και επειδή τις τελευταίες ημέρες έβρεχε καταρρακτωδώς με αποτέλεσμα την πιθανή αλλοίωση στοιχείων που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις».

Τι έδειξε η πρώτη αυτοψία- Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε το πτώμα του 20χρονου
Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Βουγιουκλάκης που μετέβη στην περιοχή μαζί με τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας έκαναν μία πρώτη αυτοψία του χώρου, αλλά και του πτώματος.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Βουγιουκλάκης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι 100% βέβαιος για τα αίτια θανάτου, εξαιτίας των τοπογραφικών χαρακτηριστικών του σημείου που βρέθηκε ο Βαγγέλης, λόγω της βλάστησης και του βαλτώδους περιβάλλοντος.

Ωστόσο από την μακροσκοπική εξέταση, προκύπτουν συμπεράσματα που οδηγούν περισσότερο στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Το μαχαίρι που εντοπίστηκε στο πλάι του νεκρού 20χρονου μεταφέρθηκε στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εξερευνηθεί για DNA και αποτυπώματα.

Το μεσημέρι, το πτώμα του νεαρού απομακρύνθηκε από το σημείο εντοπισμού, μετά και την εξέταση από κλιμάκιο του τμήματος ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης και του ιατροδικαστή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την οικογένεια του 20χρονου, η σορός ενδέχεται να φτάσει στους Αρμένους την ερχόμενη Τετάρτη.

Μία ανατριχιαστική πτυχή της τραγικής αυτής ιστορίας, είναι πως το σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη έφερε τραύματα, πιθανότατα από άγρια ζώα...

Συντετριμμένος ο θείος του Βαγγέλη - Αυτός αναγνώρισε το πτώμα

Ο θείος του Βαγγέλη, Γιώργος Βιδιαδάκης ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ενημερώθηκαν από τις αρχές για τον εντοπισμό του πτώματος, το πρωί και εκείνος που προχώρησε στο δύσκολο έργο της αναγνώρισης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εμφανίστηκε συντετριμμένος και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την τραγική εξέλιξη, ενώ ζήτησε τα ΜΜΕ να σεβαστούν τις δύσκολες ώρες που περνά η οικογένεια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν περνούσε όλες αυτές τις μέρες το κακό από το μυαλό τους σημείωσε πως αυτό συνέβαινε, αλλά δεν σταμάτησαν στιγμή να ελπίζουν πως ο Βαγγέλης τους ήταν στη ζωή.

"Θα αποδοθεί δικαιοσύνη, πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην αποδοθεί χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, ένα νέο παιδί μόλις 20 χρονών”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Βιδιαδάκης για να συμπληρώσει πως "Εχουμε εμπιστοσύνη στον κ.Βουγιουκλάκη  και αναμένουμε το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει".

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, epirus-tv-news.blogspot.gr
Φωτό: Eurokinissi


Πηγή : protothema.gr


Ποτάμι: Το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών




Το δημόσιο έχει κηρύξει, ουσιαστικά, στάση πληρωμών”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε συνθήκες ασφυξίας λόγω έλλειψης ρευστότητας και καλώντας τα κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν τις συνεντεύξεις και να δουλέψουν συστηματικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος:

“Η οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες ασφυξίας λόγω έλλειψης ρευστότητας. Όμως η κυβέρνηση μόλις τώρα δείχνει να ανησυχεί. Το δημόσιο έχει κηρύξει, ουσιαστικά, στάση πληρωμών, η αβεβαιότητα βάζει φρένο σε οποιαδήποτε σκέψη για επένδυση, το αν θα καταβληθούν εγκαίρως μισθοί και συντάξεις παραμένει ερωτηματικό, οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι εκτός τροχιάς και η τρύπα στο κρατικό ταμείο μεγαλώνει.

Συμφωνούμε ότι τα δημόσια ταμεία δεν μπορούν να γεμίσουν με υφεσιακά μέτρα. Για να επιτευχθούν οι στόχοι όμως, οι υπουργοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους.

Να σταματήσουν τις συνεντεύξεις επί παντός του επιστητού και να δουλέψουν συστηματικά. Οφείλουν τώρα να ετοιμάσουν τα σχέδια που θα έπρεπε να είχαν επεξεργαστεί όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν η κρατική μηχανή δεν δουλέψει συστηματικά. Πέρασαν 50 μέρες από τις εκλογές και πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της”.


Πηγή : news.gr


Βαρουφάκης: Θα αποτύχουν όσοι προσπαθούν να διχάσουν εμένα και τον Τσίπρα




«Ο Ρέντσι να εκμεταλλευθεί τη δουλειά μας»

Την άποψη ότι «οι εχθροί» διαρρέουν πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού και πως προσπαθούν να τους διχάσουν, αλλά θα αποτύχουν, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, υπουργός Οικονομικών έστειλε και μήνυμα προς τον ιταλό πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ελπίζω ο Ρέντσι να εκμεταλλευθεί όλη την δουλειά της Αθήνας».

Σε ερώτηση σχετικά με την προβολή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «δεν αγαπά την προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι όσο σε ανεβάζουν, τόσο κινδυνεύεις να πονέσεις όταν πέσεις».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί ότι «ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης. Η δολοφονία χαρακτήρα (character assassination) είναι μια εν δυνάμει προβλεπόμενη  κορύφωση: δεν εκπλήσσομαι και ούτε ταράσσομαι».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Βαρουφάκης απαντά: «Είναι αυτό που προσπαθούν να διαρρεύσουν οι εχθροί. Αυτή είναι η μέθοδος, έτσι; Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά. Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια για να τον βοηθήσω και για να βοηθήσω την χώρα. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει καθόλου είναι η πολιτική εξουσία».

Ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση που αναφέρεται σε «τυχόν βούληση κάποιων να ελέγξουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς», αποκρίνεται: «Δεν θα βρουν πολλά χρήματα, ήμουν ακαδημαϊκός σε  όλη μου την ζωή, δεν έχω πολλά αγαθά και ούτε χρήματα. Μπορούν και να παρουσιάσουν το διαμέρισμά μου στην Αθήνα ως υπερπολυτελές, αλλά όσοι το επισκέφθηκαν ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε δικής μας ιδιοκτησίας. Εγώ έχω μόνον μια αποστολή και αυτό προσπαθώ να εκτελέσω: να αλλάξω τον ψευδή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση. Να πω την αλήθεια. Και είναι αυτό που θα συνεχίσω να κάνω, πάση θυσία».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε: «Ξέρουμε καλά ότι για σειρά ετών η οικονομία μας δεν ήταν βιώσιμη αλλά όποιος, σε εκείνα τα "καλά χρόνια", έλεγε ότι η ανάπτυξη ήταν ψεύτικη, στην Ευρώπη εθεωρείτο εκκεντρικός. Την εποχή εκείνη όλοι γιόρταζαν το ελληνικό θαύμα και σε εμάς που λέγαμε "θα υπάρξει άσχημο τέλος", μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές. Στην συνέχεια, όταν ξέσπασε η κρίση, όταν ζητήσαμε να πληρώσουν εκείνοι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ, όταν διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι η λύση δεν ήταν περισσότερα δάνεια και περισσότερη λιτότητα, μας συμπεριφέρθηκαν και πάλι σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές».

«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Είμαστε σίγουρα το μόνο ισχυρό κόμμα της αριστερής πτέρυγας που τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Τι σημαίνει σήμερα να είμαστε ευρωπαίοι; Να δεχόμαστε παθητικά τα όσα επιβάλουν οι ισχυρές εξουσίες;» αναρωτιέται ο υπουργός Οικονομικών.

Με αναφορά στην Ιταλία, ο Γ.Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «Ελπίζω οι Ιταλοί και ο πρωθυπουργός Ρέντσι να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα όσα κάνουμε στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Η Ιταλία είναι μια χώρα που μετράει περισσότερο από εμάς, αλλά μια αναθεώρηση των συμφωνιών συμφέρει και χώρες οι οποίες, όπως η Γερμανία, έχουν εμπορικό πλεόνασμα».

Στην τελευταία ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας, η οποία αναφέρεται σε  «δηλώσεις ενός Έλληνα υπουργού, ο οποίος απειλεί να ανοίξει τα σύνορα σε μετανάστες και σε τρομοκράτες, ως αντίποινα κατά της Γερμανίας», ο υπουργός Οικονομικών απαντά:

«Πρόκειται για σκουπίδια. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να λέει τέτοια πράγματα, αλλά και να υπήρχε, θα τον κατέκρινα. Στην φάση αυτή πρέπει να προσέξουμε πολύ, πάρα πολύ, να μην περιορίσουμε την συναίνεση που έχουμε εξασφαλίσει στην Ευρώπη. Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, δεν βοηθά».    


Πηγή : tovima.gr     


"Κανένα απολύτως πρόβλημα με τη ρευστότητα"


Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη ρευστότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με το MEGA.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών και τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Σακελλαρίδη. Στο τραπέζι φέρεται να τέθηκαν τα θέματα της ρευστότητας και η "μαύρη" τρύπα στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι μισθοί και συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά "απαντώντας" έτσι στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και στις αναφορές για πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, αναφέρει και σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στη "μαύρη" τρύπα στο πρωτογενές πλεόνασμα που εντόπισαν οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων στους πρώτους ελέγχους η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα υφεσιακό μέτρο.


Πηγή:capital.gr


Μετεγγραφές φοιτητών μόνο με εισοδηματικά κριτήρια




Νοικοκύρεμα σε όλες τις δομές και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου προκειμένου να μπει «φρένο» στην κατασπατάληση χρημάτων και να διατεθούν οι πόροι που θα εξοικονομηθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών, όπως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, προαναγγέλλει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο υπουργός κάνει λόγο «για τεράστιες σπατάλες σε διάφορους μηχανισμούς του υπουργείου, όπως σε χρήματα που αφορούσαν σε ταξίδια», ενώ όπως χαρακτηριστικά λέει «υπάρχουν κάποιοι εποπτεύομενοι φορείς οι οποίοι είναι καταβόθρες χρημάτων. Αν λοιπόν τα αθροίσεις όλα αυτά, είναι ο μισός προϋπολογισμός του υπουργείου».
Ο κ. Μπαλτάς εμφανίζεται αποφασισμένος να «καθαρίσει» αυτήν την εικόνα τονίζοντας: «Εχουμε εντοπίσει μηχανισμούς εντός υπουργείου που δημιουργήθηκαν προκειμένου να σπαταληθούν χρήματα. Αυτές τις περιπτώσεις θα τις ελέγξουμε μία μία. Αυτό θα είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση την οποία έχουμε ανάγκη, ανεξάρτητα από το τι μας λένε οι εταίροι».
Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει τις βασικές πτυχές του νέου συστήματος που θα ισχύσει για τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Μιλά για θέσπιση αυστηρών κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων προκειμένου να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των κεντρικών ΑΕΙ, ενώ προϊδεάζει για το ότι φέτος οι μετεγγραφές δεν θα είναι εύκολες.

Η κατάργηση των Πανελλαδικών
Αναφορικά με τα κριτήρια, τονίζει πως θα καθορίζονται με σαφήνεια, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να κοιτάμε και την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα της μετεγγραφής. Γιατί ένας πλούσιος τρίτεκνος να έχει τα ίδια προνόμια με έναν τρίτεκνο που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του;» αναρωτιέται ο υπουργός Παιδείας.

Αναφορικά με την προσωπική του αντίληψη για τον ρόλο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα του λυκείου, επεσήμανε πως στόχος είναι να αποσυνδεθεί το λύκειο από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η κατάργηση των Πανελλαδικών δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς χρειάζεται -μεταξύ άλλων- αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας για να προχωρήσουμε σε αυτό. «Αν πούμε τώρα ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, θα εμφανιστούν 20.000 άτομα που θα θέλουν να εισαχθούν στην Ιατρική. Χρειάζεται χρόνος για την κατάργηση των Πανελλαδικών».

Ο κ. Μπαλτάς δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία επηρεάζει και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. «Είναι πραγματικό και σκληρό δεδομένο», μας είπε, αλλά υποστήριξε πως η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και το αίσθημα της προσφοράς -ως έναν βαθμό- μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική ένδεια λέγοντας μάλιστα πως υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι, πρόσθεσε ο υπουργός, «ναι μεν ο άρτος είναι απαραίτητος για να ζούμε, αλλά ζούμε και με τις ιδέες μας και το φρόνημά μας».

Tι θα κάνετε, κ. υπουργέ, με το καυτό θέμα των μετεγγραφών;

Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν και θέλουν να ξέρουν πριν από τις Πανελλαδικές για να προετοιμαστούν σχετικά.
Αλλάζουμε πλήρως το καθεστώς μετεγγραφών από φέτος. Η απόφασή μας είναι να πάμε στις διατάξεις, προ Αρβανιτόπουλου, όπου ίσχυαν μόνο τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές. Ταυτόχρονα καθιστούμε τα αντικειμενικά κριτήρια σαφέστερα και όχι οριζόντια. Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες οικογένειες ή πολύτεκνες θα εξετάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα της μετεγγραφής.

Γιατί ένας πλούσιος τρίτεκνος να έχει τα ίδια προνόμια με έναν τρίτεκνο που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του;

Η τεράστια διεύρυνση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στις κατηγορίες που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής έγινε αιτία να διαλυθούν τόσο τα κεντρικά ΑΕΙ όσο και τα περιφερειακά. Τώρα βέβαια αυτό το κύμα των μετεγγραφών που ήδη έγινε αναγκαστικά θα πρέπει να διοχετευτεί στις σχολές τα επόμενα χρόνια. Ενα πρόβλημα έχει υπάρξει και με τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, αλλά πιστεύω ότι για λόγους ισονομίας πρέπει να δεχτούν τους φοιτητές και αυτές οι σχολές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα περιφερειακά ιδρύματα υπάρχει μια κάποιου είδους μέριμνα για σίτιση και στέγαση, θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού -αν και είναι δύσκολο- να στηρίξουμε την παραμονή των φοιτητών στα περιφερειακά ΑΕΙ, αλλά θα ζητήσουμε ταυτόχρονα από τις οικογένειες, όταν δηλώνουν τα παιδιά στα μηχανογραφικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να έχουν λάβει υπόψη ότι δεν θα γίνουν μετεγγραφές, εκτός αν υπάρχουν τα παραπάνω κριτήρια. Και άρα είναι μια έμμεση έκκληση προς γονείς και παιδιά να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές, για λόγους ισονομίας αλλά και ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια.

Ποιο θα είναι το οικονομικό όριο ώστε να μπορεί κάποιος να αιτηθεί μετεγγραφή;
Τις λεπτομέρειες αυτές θα τις δούμε σύντομα και θα τις ανακοινώσουμε έγκαιρα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι.

Τι θα γίνει με τον αριθμό των εισακτέων φέτος;

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννοήσεις με τα πανεπιστήμια. Πάντως για φέτος δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές. Η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να τα μειώσουμε στα κεντρικά. Αυτό θα βοηθήσει όλα τα ιδρύματα και αυτά που έχασαν μεγάλο αριθμό φοιτητών λόγω των μετεγγραφών και αυτά που «πνίγηκαν» από τον μεγάλο αριθμό φοιτητών. Ετσι θα καταφέρουμε να υπάρξει κάποια ισορροπία. Εντός των ημερών πάντως, θα ανακοινωθούν οι πίνακες με τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Nα αποδεσμευτεί το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο

Αυτή τη στιγμή επικρατεί σύγχυση όσον αφορά τον αριθμό των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν του χρόνου στις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σύμφωνα με τον νόμο για το νέο λύκειο, οι υποψήφιοι πρέπει να εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα. Θα ισχύει αυτό ή θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να έχουν περισσότερες επιλογές σε μαθήματα και επιστημονικά πεδία;

Αυτά τα θέματα μας απασχολούν τώρα και σύντομα και θα ανακοινωθούν αποφάσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι προς όφελος των παιδιών. Δώστε μας λίγο χρόνο να διορθωθούν προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν επιβαρύνει πολύ τα παιδιά, τον χρόνο τους και τη διάθεσή τους. Πάντως να ξέρετε ότι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου, ώστε οι μαθητές που θα μπουν στο λύκειο να έχουν μια εικόνα ότι θα αλλάξουν πράγματα αλλά χωρίς να προκληθεί αναστάτωση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με όλη τη δομή γυμνασίου και λυκείου, τα μαθήματα, τα αναλυτικά προγράμματα, την ελευθερία διδασκόντων σε σχέση με τη διδακτέα ύλη. Εκεί λοιπόν είναι η καρδιά μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης που θέλουμε να κάνουμε, αλλά πάντα με μια σοβαρή προετοιμασία και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ολη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Η δική μας αντίληψη είναι ότι πρέπει να αποδεσμευτεί το λύκειο από το πανεπιστήμιο και το απολυτήριο του λυκείου να είναι πραγματικό προσόν, να έχει υπόσταση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Να αισθάνονται τα παιδιά ότι έχουν μορφωθεί και ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πάνε σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ, και όλη αυτή η ιστορικά διαμορφωμένη διαστρέβλωση σιγά σιγά να αποκατασταθεί.

Και οι αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί για το δημοτικό;

Και αυτό πάει μαζί. Πρέπει βαθμίδα ανά βαθμίδα να γίνει μια αναμόρφωση. Να μελετηθεί ο χαρακτήρας κάθε βαθμίδας. Αρα η μεγάλη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει με βάση τη διεθνή εμπειρία και την αναγωγή της στο δικό μας σύστημα και την Ιστορία μας και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία πάντα έσπρωχνε τα παιδιά της προς τη μόρφωση. Συνεπώς θα γίνουν ομάδες μελέτης για όλα τα θέματα, τα οποία στη συνέχεια θα συνθέσει μια επιτροπή ώστε μέσα σε 2-2,5 χρόνια να προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο.
Χιλιάδες νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές «κρέμονται» από τα χείλη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το αν θα γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά και με ποιον τρόπο. Θα υπάρξει τελικά νέο σύστημα διορισμών που θα περιλαμβάνει και τις διαδικασίες ΑΣΕΠ;

Το ερώτημα θα απαντηθεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναφοράς των απολυμένων καθώς και των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Υπάρχουν αντιδράσεις για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Επιμένετε σε αυτή την απόφαση;

Εχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τα Συμβούλια Ιδρύματος και ταυτόχρονα δηλώσαμε ότι τιμούμε τους ανθρώπους και κυρίως τους ξένους που μετείχαν σε αυτά. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους ούτε υπάρχει εχθρική στάση από την πλευρά μας. Η αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε είναι ν' αναδείξουμε ξανά τα δημοκρατικά όργανα των ΑΕΙ και σε αυτό δεν θα συναντήσουμε αντιδράσεις. Στον νέο νόμο-πλαίσιο που θα κάνουμε θα προβλέπεται κάτι σαν Συμβούλιο, που θα έχει κυριολεκτικά συμβουλευτική λειτουργία με αμοιβαίο διάλογο Συγκλήτου και Συμβουλίου.
Νικολίτσα Τρίγκα


Πηγή : ethnos.gr


Εκβίαζαν μέσω Διαδικτύου 43χρονη και τον 20χρονο γιο της



Ενας 39χρονος και μια 38χρονη συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πάτρα, από αστυνομικούς της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, για εκβίαση κατά συναυτουργία. Οι δράστες είχαν δημιουργήσει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης λογαριασμό με τα στοιχεία του 20χρονου γιου 43χρονης.

 Εκεί είχαν αναρτήσει φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο και απαιτούσαν από αυτήν να τους καταβάλει 500 ευρώ προκειμένου να μην αναρτήσουν επιπλέον φωτογραφικό υλικό και να διαγράψουν τον λογαριασμό.  

Το Σάββατο η 43χρονη συναντήθηκε σε προσυμφωνημένο ραντεβού με την 38χρονη σε κεντρικό σημείο της Πάτρας και της παρέδωσε 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.   Αμέσως μετά την παραλαβή των χρημάτων, η 38χρονη επικοινώνησε με τον 39χρονο συνεργό της, προκειμένου αυτός να διαγράψει τον λογαριασμό του 20χρονου.  

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών που επιτηρούσαν το σημείο του ραντεβού συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω την 38χρονη, στην κατοχή της οποίας βρήκαν και κατέσχεσαν τα προσημειωμένα 500 ευρώ.  

Στη συνέχεια, συνελήφθη στο σπίτι του στην Πάτρα και ο 39χρονος.   Σε έρευνα που ακολούθησε, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.   Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.  


Πηγή: news.in.gr 


Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή και αρμονία στο κυβερνητικό έργο προχωράμε χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο




Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος 

Στην αρχή μας άρεσε αυτός ο τσαμπουκάς και η αναίδεια των κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές μας και όπως ήταν φυσικό μετά τον τσαμπουκά περιμέναμε και τα ανάλογα οφέλη από τον φόβο που θα δημιουργούσε αυτή η τακτική του δεν μασάω.

Δεν είμαι αρνητικός σε αυτή την επίθεση γιατί τους χρειαζόταν των εταίρων  μετά από τα χάλια και το ξεβράκωμα της κυβέρνησης Σαμαρά που τους είχε δώσει το δικαίωμα να νομίζουν ότι μπορούν να ξεσκίσουν όλες τις ελληνικές οικογένειες χωρίς καμία αντίδραση.

Όταν όμως έχεις πολλές συνιστώσες και ένα δεξιό κόμμα συγκυβέρνησης που του αρέσει το θέατρο δεν έχεις μία κυβέρνηση έχεις πολλές όταν έχεις πολλούς υπουργούς που ο καθένας κάνει το δικό του και δεν υπάρχει ενιαία γραμμή και αρμονία στο κυβερνητικό έργο, δηλώσεις αντί δηλώσεων και διαψεύσεις που μπερδεύουν τον ελληνικό λαό.

Ο καθένας καταλαβαίνει μετά από 50 ημέρες ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, γαυγίζει, τσαμπουκαλεύεται και έχει τον Βαρουφάκη να φωτογραφίζεται, αλλά αποτέλεσμα για τους έλληνες και την χώρα κανένα, μέχρι στιγμής.

Η συγκυβέρνηση παρουσιάζει καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο που δείχνει ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για την ανάληψη της εξουσίας απλά ήθελε την εξουσία και βλέποντας και κάνοντας.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και όσο νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να συνεχίζει έτσι απλά δείχνοντας μας ότι μαλώνει τους εταίρους είναι γελασμένη γιατί ο λαός αρχίζει να συζητά έντονα το που πάμε και εάν οδηγούμαστε τελικά στον γκρεμό.

Οι έλληνες θα δουν θετικά ένα βήμα της κυβέρνησης να ανοίξει δημόσιο διάλογο και με άλλα κόμματα για να δει πως μπορούν να υλοποιηθούν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, τους χρειάζεται όλους και δεν έχουν χρόνο για αριστεροί και δεξιοί.

Πρέπει να αποφασίσει ο Τσίπρας για το που θα μας οδηγήσει, θα παραταθεί το πρόγραμμα; Θα συνεχίσει την ρήξη και την ανυπακοή στους εταίρους χωρίς αποτέλεσμα όπως δείχνουν τα πράγματα;

Πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα σωστά γιατί η ρήξη και η ανυπακοή είναι ρίσκο στις διαπραγματεύσεις με  τους δανειστές μας αλλά δεν μπορεί επ ουδενί να γίνει ρίσκο για την χώρα και τον ελληνικό λαό γιατί μόνοι μας δεν προχωράμε και ας μας αρέσει αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχουμε το περιθώριο να μην τα καταφέρουμε και η Ευρώπη το γνωρίζει καλά ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο και έτσι μας περιμένει μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να επέλθει στάση εσωτερικών πληρωμών χωρίς λεφτά για μισθούς και συντάξεις ώστε να αναζητηθεί λύση με κατεβασμένα τα παντελόνια  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε 20 μέρες κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ που συζητάτε για δημιουργική ασάφεια  σε ποιο ξενοδοχείο θα καταλύσει η αντιπροσωπεία των θεσμών μέχρι που θα επιτρέπεται να κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας και γελάει όλη η Ευρώπη.

Η οικονομία καταρρέει και ακούγονται περισσότερες φωνές καθημερινά που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, το μόνο που ανακοινώνεται είναι περισσότερο δημόσιο και περισσότερες προσλήψεις χωρίς να μας εξηγεί κάποιος με τι λεφτά όλα αυτά, η μάλλον μας είπαν για την ΕΡΤ ότι θα αυξηθεί το τέλος στην ΔΕΗ και θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο μέχρι να το πάρουν πίσω προσφάτως και μετά τις αντιδράσεις.

Δεν είναι νομίζω κανένας πολίτης αντίθετος να γυρίσει ο κόσμος πίσω στις δουλειές του και ειδικά στην ΕΡΤ που έκλεισε με ένα άθλιο τρόπο αλλά σιγά, σιγά τακτοποίησε πρώτα τα θέματα επιβίωσης του κράτους φρόντισε να επιβιώσει ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος συντηρεί το κράτος και το δημόσιο και οδηγείτε σήμερα σε τουλάχιστον 250.000 νέες απολύσεις λόγο της οικονομικής κρίσης και υπάρχει χρόνος να ευγνωμονούν τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι.

Αυτές οι κινήσεις για περισσότερο δημόσιο άμεσα και γρήγορα δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματική οικονομία και αυτό θα μας βουλιάξει όλους.
Πόσο νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το ο λαός θα χειροκροτεί και θα νιώθει υπερήφανος με το  «Πες τα Βρουφάκη»; «Πες τα Τσίπρα»; Το πες, πες το βαριέται και ο θεός κάποια στιγμή αποτέλεσμα θέλουμε.

Κάποιοι υπουργοί έχουν αναλάβει για να κάνουν την δικιά τους πολιτική και όχι για να βοηθήσουν την Ελλάδα ένα καλό παράδειγμα για το πώς λειτουργούν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το παράδειγμα των λαθρομεταναστών, υπήρξαν άρπα κόλα αποφάσεις και έγιναν τα πάντα τόσο γρήγορα που απελευθέρωσαν χωρίς σχέδιο και μελέτη λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και ότι βρέξει ας κατεβάσει στο κεφάλι του έλληνα και αυτό δείχνει το πόσο πρόχειρα και επικίνδυνα λειτουργεί όλη η κυβέρνηση χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο από το Μαξίμου.

Ο Ελληνικός λαός θα ήθελε τα υπουργεία να στελεχώνονται από σοβαρούς ανθρώπους, να συνεργάζονται με όλους ακόμα και με τους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και φυσικά να μην κάνουν προσωπικές πολιτικές που επηρεάζουν της ασφάλεια και το μέλλον των ελλήνων πολιτών.

Καλό είναι ο κύριος Τσίπρας να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του και να βάλει φρένο σε δήθεν μοντέλα και σε προσωπικές πολιτικές των υπουργών του που κάνουν κακό στην χώρα.
Το σκυλί που γαυγίζει λένε ότι δεν δαγκώνει αλλά υπάρχει φόβος να δαγκωθεί και να ματώσει κύριε Τσίπρα και τότε αλλοίμονο μας πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας.



Εισαγγελέας ζητά αυτόφωρο για την κατάληψη της Νομικής


Με αφορμή τους "πρωτοφανείς βανδαλισμούς που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες δίπλα στη Νομική"

  Να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία για την αποτροπή νέων επεισοδίων με αφορμή την κατάληψη της Νομικής Σχολής, καλεί την αστυνομία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Η παραγγελία δίδεται με αφορμή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «τους πρωτοφανείς βανδαλισμούς που σημειώθηκαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στον Ιστορικό Ναό των Αγ. Αναργύρων, που κείται επί της οδού Σόλωνος, πλησίον της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία τελεί υπό κατάληψη καθώς και την πυρπόληση οχημάτων από ομάδες αντιεξουσιαστών και με δεδομένο ότι όλα τα ανωτέρω συμβάντα σχετίζονται απόλυτα μεταξύ τους».

Η διασύνδεση αυτών των γεγονότων επισήμως από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οδήγησε σε διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών και την άσκηση ποινικής δίωξης κατ΄ αγνώστων για:

1) Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πραγμάτων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο γι’ αυτή (κακούργημα).

2) Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συρροή.

3) Εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

4) Διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής υπηρεσίας.

5) Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία (πλημμελήματα).

Για το κακούργημα η δικογραφία χωρίστηκε και εστάλη στην κυρία ανάκριση ενώ σ’ ότι αφορά στα πλημμελήματα η δικογραφία εστάλη στην κρατική ασφάλεια για την ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών.

Όπως αναφέρει η Εισαγγελία «κατόπιν τούτων οι αστυνομικές αρχές καλούνται να ενεργήσουν άμεσα προς αποτροπή περαιτέρω επεισοδίων όπως ορίζει ο νόμος για κάθε αυτόφωρο τελούμενο αδίκημα».


Πηγή : parapolitika.gr


Βαρουφάκης: Έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις


«Υπήρξε μείωση το πρώτο δίμηνο, αλλά παράλληλα υπήρξε μείωση δαπανών, οπότε αυτό έχει μεγάλη σημασία» - Δήλωσε μετανιωμένος για τη φωτογράφιση με τη σύζυγό του στο περιοδικό Paris Match

«Η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων δεν είναι καθόλου κακή. Υπήρξε μείωση το πρώτο δίμηνο, αλλά παράλληλα υπήρξε μείωση δαπανών, οπότε αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του το πρωί της Κυριακής στον Alpha.

Ερωτηθείς «μέχρι πότε;» απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γενικότερα σε αυτό το ζήτημα. «Βεβαίως απόλυτα» ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε εάν έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το Μάρτιο και τον Απρίλιο και μετά τον Ιούνιο - Ιούλιο υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέσω των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη θα υπάρξει λύση και σε αυτό το ζήτημα.

Σε ερώτημα για την «τρύπα 2 δις στα έσοδα» που διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες έρευνες τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014.Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε. Βρήκαμε άδεια ταμεία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως τόνισε, σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τα υφεσιακά μέτρα και εκτίμησε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα κάνει τη διαφορά, ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων» και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέα υφεσιακά μέτρα.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο κλίμα που αντιμετώπισε κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των ομολόγων του. «Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης», είπε και αποκάλυψε πως οι εταίροι του ζήτησαν να κόψει μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα διέψευσε όσα γράφτηκαν για τον διάλογό του με τον Σόιμπλε και ότι εκείνος του πρότεινε να διευκολύνει η Γερμανία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Έχω κάνει δύο μακρές συζητήσεις με τον κύριο Σόιμπλε, ποτέ δεν μου είπε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο» είπε ο κ.Βαρουφάκης, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο Γερμανός ομόλογος του δεν κράτησε τον λόγο του. «Είχαμε συμφωνήσει κάποιες κουβέντες να μείνουν μεταξύ μας. Εγώ κράτησα τον λόγο μου» είπε.

Αναφερόμενος στο «σχέδιο Μέρκελ» που πρότεινε ο ίδιος και αφορά μια εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε πως «το συμφέρον της Γερμανίας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Μπορεί κάποιοι να πειραματίζονται με ιδέες περί εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την ΕΕ, η θέση όμως της Γερμανίας είναι μέσα στο ευρώ».

«Πόσα χρόνια άλλωστε θα είναι ακόμη Καγκελάριος της Γερμανίας η Μέρκελ;» διερωτήκε ο κ.Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου δόγματος που να ενώνει την Ευρώπη.

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε μετανιωμένος για τη φωτογράφιση με τη σύζυγό του στο περιοδικό Paris Match. «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφιση, το μετανιώνω... Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το κείμενο που τη συνόδευε ήταν καλό και «έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί δημοψηφίσματος και εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια για την ώρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον, «αν χρειαστεί».

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέματα του υπουργείου. Στο τραπέζι της συνάντησης αναμένεται να τεθεί η ρευστότητα και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, στη σκιά των πληροφοριών ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εντοπίσει «τρύπα» 2 δισ. ευρώ.


Πηγή : tovima.gr


Υποχρεωτική δήλωση μετρητών στη φετινή δήλωση



του Σπύρου Δημητρέλη

Δηλώστε καταθέσεις και μετρητά που βρίσκονται ακόμη και στο στρώμα, διότι, αν δεν το κάνετε, θα κατασχεθούν από το Δημόσιο. Αυτό είναι το μήνυμα που θα λάβουν πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι εν όψει της υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης, στην οποία ο σχεδιασμός που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δηλωθούν -για δεύτερη φορά μετά το 1992- και όλα τα μετρητά και επενδύσεις που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Ο λόγος; Να λειτουργήσει από το μέσον του έτους το Περιουσιολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η φετινή φορολογική δήλωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να υποβάλλεται από τους φορολογούμενους. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, καθώς η μορφή της φορολογικής δήλωσης δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «K», ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η μορφή που θα πάρει η φορολογική δήλωση, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση του Περιουσιολογίου, το οποίο αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν 2 εναλλακτικές προτάσεις:

----Η πρώτη είναι να προστεθούν ειδικοί κωδικοί στην υφιστάμενη φόρμα της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή στο έντυπο Ε1, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους, είτε αυτά βρίσκονται κατατεθειμένα σε ελληνική ή ξένη τράπεζα, είτε βρίσκονται σε θυρίδες, είτε κάτω από το στρώμα.

----Η δεύτερη πρόταση, για λόγους διευκόλυνσης των φορολογούμενων και της καταχώρισης των στοιχείων, είναι η δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής φόρμας Περιουσιολογίου, που θα έχει τον δικό της κωδικό (π.χ. Ε20), στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν την περιουσία τους σε ρευστό.



Τι θα δηλωθεί

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους κατά την ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης, και συγκεκριμένα:
-τα μετρητά που διαθέτουν και βρίσκονται οπουδήποτε. Δηλαδή, θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που βρίσκονται σε στρώματα, σεντούκια, θυρίδες.
-τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
-την αξία των επενδύσεων του φορολογούμενου σε κάθε είδους επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα ρέπος, τα κρατικά ή επιχειρηματικά ομόλογα κ.ά.
-τα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, δηλαδή αυτά που η αξία τους ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, όπως είναι οι συλλογές έργων τέχνης.

Η δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου που βρίσκονται σε «ρευστή» μορφή θα είναι υποχρεωτική, και μάλιστα με ποινή κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση απόκρυψής τους. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος διαθέτει ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού και δεν το δηλώσει, θα κινδυνεύει με βεβαίωση του αντίστοιχου ποσού υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση που η ύπαρξή του έρθει με οποιονδήποτε τρόπο σε γνώση του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ. Αν ένας φορολογούμενος βρεθεί με καταθέσεις σε μια λίστα που θα φθάσει στο υπουργείο Οικονομικών στο μέλλον και δεν θα έχει δηλώσει το σχετικό ποσό της κατάθεσης, τότε θα του βεβαιωθεί το σύνολο του ποσού που απέκρυψε με άμεση λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. Επίσης, για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο, όπως λίστες εμβασμάτων των τελευταίων ετών.



Τελευταία ευκαιρία

Πριν από την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα προκειμένου να το «ξεπλύνουν» και να το δηλώσουν «καθαρό». Αυτό θα γίνει μέσω μια ρύθμισης «οικειοθελούς συμμόρφωσης», που ετοιμάζεται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξυπηρετήσει και τις εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες είναι επιτακτικές. Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το μαύρο χρήμα και να πληρώσουν έναν κατ΄ αποκοπήν φόρο για αυτό (π.χ. 10% ή 20%). Με την πληρωμή του φόρου, ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να το δηλώσει και στη φορολογική του δήλωση και να μην κινδυνεύει έτσι να κατηγορηθεί ότι απέκρυψε εισοδήματα από την Εφορία.

Ολοκλήρωση Περιουσιολογίου

Η δήλωση των πάσης φύσεως καταθέσεων, επενδύσεων και μετρητών από τους φορολογούμενους αποτελεί το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου των φορολογούμενων. Το Περιουσιολόγιο, που, όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα είναι έτοιμο έως το Ιούνιο, δηλαδή αφού θα έχουν υποβληθεί οι φετινές δηλώσεις, θα αποτελέσει τη βάση για πιο αποτελεσματική στόχευση των φορολογικών ελέγχων πόθεν έσχες. Εκτός από τις καταθέσεις για τις οποίες θα αποκτήσει εικόνα η Εφορία, στη διάθεσή της βρίσκονται και τα στοιχεία για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα των φορολογούμενων, καθώς και για τις ετήσιες δαπάνες τους (δίδακτρα, εξυπηρέτηση δανείων, ασφάλιστρα κ.λπ.). Ειδικότερα, φορολογούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά δηλώνουν αναλογικά χαμηλό εισόδημα θα μπαίνουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Έγινε και το 1992

Η δήλωση των ποσών που έχουν αποταμιεύσει οι φορολογούμενοι τα προηγούμενα χρόνια, είτε φορολογημένα είτε όχι, είχε πραγματοποιηθεί και το 1992. Τότε η υποχρέωση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως μια «νέα αρχή» στις σχέσεις των φορολογούμενων με την Εφορία, καθώς τα ποσά που θα δηλώνονταν θα αποτελούσαν τον «κουμπαρά» κάθε φορολογούμενου για τη χρησιμοποίησή του στο μέλλον στην κάλυψη του πόθεν έσχες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, κ.λπ.).

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 7ης Μαρτίου 2015


Πηγή : capital.gr


Λαλιώτης και Παπανδρέου χαρακτηρίζουν ευπρόσδεκτο τον έλεγχο από το ΣΔΟΕ


Θετικοί στο να ελεγχθούν δηλώνουν οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης και Βάσω Παπανδρέου, αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" για έλεγχο του ΣΔΟΕ στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο Κώστας Λαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Κάθε έλεγχος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας είναι ευπρόσδεκτος γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα και γιατί δεν έχω να φοβηθώ κανέναν.

Όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία (προσωπικά και οικογενειακά) βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι απολύτως διαφανή και συγκεκριμένα και είναι διαχρονικά δηλωμένα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στις ετήσιες δηλώσεις μου για το Πόθεν Έσχες.

Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι όλα τα χρόνια κατά τη θητεία μου στην πολιτική υπηρέτησα με πίστη τη Διαφάνεια, τη Νομιμότητα και το Δημόσιο Συμφέρον, έχοντας διαρκώς ανοιχτό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή μαύρου χρήματος, ενάντια σε γκρίζες ζώνες στη δημόσια ζωή και ενάντια στις OFFSHORE εταιρείες.

Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις τεκμηριωμένες και δικαιωμένες αποκαλύψεις μου και τις πολυετείς συγκρούσεις μου για την περιβόητη OFFSHORE Λιβεριανή Εταιρεία MAYO και τα πλοκάμια της στην Ελλάδα",

Η δήλωση της Βάσως Παπανδρέου:

"Κάθε έλεγχος σε πολιτικά πρόσωπα είναι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος.

Έχω άλλωστε ζητήσει να ελεγχθούν συστηματικά και σε βάθος, τα περιουσιακά στοιχεία όσων διετέλεσαν υπουργοί τα τελευταία δέκα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Μου προκαλεί όμως απορία, η διαρροή ενός εγγράφου για έλεγχο προσώπων κατ΄ επιλογή, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η παραμικρή επικοινωνία για διασταύρωση της υπόστασης, της όποιας καταγγελίας.

Σε ότι με αφορά, δηλώνω ότι όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία μου είναι καταχωρημένα αναλυτικά στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, που υποβάλω κάθε χρόνο.

Δεν διαθέτω περιουσία, κινητή ή ακίνητη, στο εξωτερικό. Όλες οι καταθέσεις μου είναι γνωστές και σε ελληνικές τράπεζες. Δεν διαθέτω μετοχές, ομόλογα, ή επενδυτικά προϊόντα, εδώ ή στο εξωτερικό.

Καλώ επομένως του αρμόδιους υπουργούς και τις υπηρεσίες, να διενεργήσουν και να ολοκληρώσουν ταχύτατα τον έλεγχο, ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Αν εντός πέντε ημερών δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα προσφύγω στη δικαιοσύνη."


Πηγή : news.gr


Το Βατικανό στηρίζει στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους



Ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, κορυφαίος διπλωμάτης στον ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνει σε συνέντευξή του ότι οι τζιχαντιστές διαπράττουν «γενοκτονία»

Το Βατικανό δηλώνει ότι η στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι επιβεβλημένη, αν δεν βρεθεί πολιτική λύση, προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις κατά των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικές μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, κορυφαίος διπλωμάτης στον ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνει σε συνέντευξή του ότι οι τζιχαντιστές διαπράττουν «γενοκτονία» και πρέπει να σταματηθούν.

Το Βατικανό παραδοσιακά είναι επιφυλακτικό έως αρνητικό σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε στις 21 Φεβρουαρίου τον αποκεφαλισμό Αιγυπτίων Κοπτών Χριστιανών στη Λιβύη.

Ο τζιχαντιστές προσφέρουν στις θρησκευτικές μειονότητες την επιλογή προσηλυτισμού στο Ισλάμ, ή στην καλύτερη περίπτωση, την εκδίωξή τους από περιοχές στις οποίες διέμεναν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους υπό το φόβο των αγριοτήτων του ΙΚ.


Πηγή


Πανελλήνιες 2015: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για το μηχανογραφικό


Πανελλήνιες 2015: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για το μηχανογραφικό Αλλαγή στο καθεστώςπου διέπει τις μετεγγραφές φοιτητών από φέτος, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Σημειώνει πως οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο με κοινωνικά κριτήρια και εξηγεί: «Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα εξετάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα μετεγγραφής».

 Απευθύνει εμμέσως έκκληση προς γονείς και παιδιά, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό από φέτος, αν δεν έχουν τα εισοδηματικά κριτήρια «να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές για λόγους ισονομίας, αλλά ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια». Αναφέρει ότι το εισοδηματικό όριο και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων δηλώνει ότι είναι σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια αν και για φέτος, όπως λέει, δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές και προσθέτει: «Η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να μειώσουμε στα κεντρικά».

Ζητά λίγο χρόνο για να αποσαφηνιστούν θέματα, όπως ο αριθμός των μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του χρόνου, ενώ τονίζει ότι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Μιλά για βαθμίδα ανά βαθμίδα αναμόρφωση έπειτα από επισταμένη μελέτη, ώστε «μέσα σε 2-2,5 χρόνια να προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο». Στόχος είναι η αποδέσμευση του λυκείου από το πανεπιστήμιο και το απολυτήριο του λυκείου «να είναι πραγματικό προσόν, να έχει υπόσταση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Πηγή : dikaiologitika.gr


Συγκίνηση για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη


Συντετριμμένοι είναι οι απλοί πολίτες με την είδηση του θανάτου του αγνοούμενου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το πτώμα του νεαρού εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε βαλτώδη περιοχή κοντά στην Σχολή του.

Η σελίδα στο Facebook «Βοηθήστε να βρεθεί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης» έχει γεμίσει με συλληπητήρια μηνύματα φίλων και αγνώστων για τον άδικο χαμό του.

«Ένα πολύ άσχημο τέλος που δεν σου άξιζε Βαγγέλη. .. θα τιμωρηθούν όμως αγόρι μου... αν όχι από την δικαιοσύνη θα τιμωρηθούν από τον κόσμο. .. σήμερα δεν θρηνεί μόνο ο η μανούλα σου.. σήμερα κλαίει όλη η Ελλάδα. .. εύχομαι να ησυχάσει η ψυχούλα σου παλικάρι μου.... να ηρεμήσεις. ... καλό παράδεισο αγόρι μου....»

«Καλό παράδεισο! Η ψυχούλα σου να βρει γαλήνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι»

«Σήμερα πενθεό όλη η Ελλάδα γιατί ο Βαγγέλης έγινε το παιδί της καρδιάς μας. Το δικό μας παιδί που αν και δεν γνωρίζαμε το αγαπήσαμε, το πονέσαμε και αγωνιούσαμε γι' αυτό. Βαγγελάκη σίγουρα βρήκες γαλήνη από τον μάταιο τούτο κόσμο που τόσο σε πόνεσε αλλά και τόσο σε αγάπησε. Καλό παράδεισο λοιπόν άγγελε. Γιατί είσαι άγγελος!!! Συλληπητήρια σε όλους».

«Σήμερα δεν θρηνεί μόνο η οικογένεια του Βαγγέλη αλλά όλη η Ελλάδα. Μπορεί πολλοί από εμάς να μην γνωρίσαμε αυτό το παιδί αλλά η υπόθεση της εξαφάνισης του ,μπήκε στα σπίτια όλων μας. Όταν στέλνεις το παιδί σου να σπουδάσει , κάνεις όνειρα για το μέλλον του και ποτέ δεν φαντάζεσαι τέτοια δραματική κατάληξη. Καλό σου ταξίδι Βαγγέλη και τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένεια !Ποτέ γονιός να μην νιώσει αυτόν τον πόνο που αυτοί οι γονείς νιώθουν.
 Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του και πιστεύω ότι θα υπάρξει Θεία Δίκη για ότι πραγματικά έγινε.....»
«Καλό Ταξίδι όμορφο μου αγοράκι..... να αναπαυτεί η ψυχουλα του μαζι με τους αγγέλους.....τωρα σε αυτους τους γονεις .τι να πουμε...δν μπορω να πω τπτ.........»
«Καλο ταξιδιι βαγγεληη..μπορειι να μην σε γνωρισαμε ποτε αλλα με ολα αυτα ηταν σαν να σε ξεραμε απο πανταα... η ιστορια σου αποκαλυψε μια αλλη πλευρα της κοινωνιας...ευαισθητη, συνεσθαλμενηη, πονουσαμε ολοι για σεναα παρα την κριση και τα προβληματααα...»

«Ακουστηκε πως διπλα στην σορο βρεθηκε μαχαιρι.Ακομη και αυτοκτονια να ειναι οι ηθικοι αυτουργοι πρεπει να πληρωσουν!Οποιοι και αν ειναι αυτοι!!!!!!!Ειτε τον εκφοβιζαν και ξεσπουσαν πανω του...............ειτε με καποιο τροπο τον πιεζαν ....Γιαυτο λεω οποιοι και αν ειναι πρεπει να πληρωσουν!!!!Καλο ταξιδι στο παιδι!!!Και ποτε ξανα να μην ξανασυμβει κατι τετοιο...Ποτε!!!Αντιο Βαγγελη!»

Γ.Α.


Πηγή : ethnos.gr


Σενάριο-Εφιάλτης: Οι Σύμβουλοι της Μέρκελ εξέτασαν την “Λύση Κύπρου”



Δεύτερο δημοσίευμα – βόμβα στη Γερμανία για το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Μετά την ανάλυση που έκανε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου «Euroinsight» και η οποία αναφερόταν σε… ανορθόδοξες λύσεις, ορισμένες πολύ ακραίες, σειρά παίρνει τώρα το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, Δηλαδή κούρεμα καταθέσεων, όπως αναφέρει η Ημερησία. Συγκεκριμένα το περιοδικό τονίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Σόιμπλε έχει δείξει από καιρό τις προθέσεις του και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Το έδειξε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου πρότεινε την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Λέει το περιοδικό: Η καγκελάριος είναι πλέον βέβαιη ότι ενα «Graccident,» ή εξόδος απο ατύχημα, δεν είναι πλέον τόσο ενας κινδύνος.

Οι συμβούλοι της έχουν ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην κρίση της Κύπρου, η οποία παρα τρίχα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ πριν από δύο χρόνια.

Εκείνη την εποχή, η ΕΚΤ απείλησε να διακόψει την παροχή επείγουσας βοήθειας προς τις κυπριακές τράπεζες, διότι το κοινοβούλιο της χώρας αρνήθηκε να δεχτεί τις απαιτήσεις λιτότητας της ΕΕ.

Οι τράπεζες διέκοψαν τις αναλήψεις για αρκετές ημέρες και επέβαλλαν όρια για αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Αλλά ακόμη και σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, υπήρχε ακόμα αρκετός χρόνος για την πολιτική διαδικασία για να συνεχίσει την πορεία του.

Στο τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση ενέδωσε κατά τη διάρκεια μιάς νυχτερινής δραματικής συνεδρίασης.

Ίσως, λένε κάποιοι στη γερμανική κυβέρνηση, η Ελλάδα χρειάζεται ακριβώς μια τέτοια «τελευταία προειδοποιητική βολή.»…

«Η Καγκελαρία είναι βέβαιη ότι ενδεχόμενο “ατύχημα” δεν αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο. Οι σύμβουλοι της Μέρκελ, βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου και το γεγονός ότι τελικά η Λευκωσία τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ε.Ε., ίσως να συμμερίζονται στην άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική βολή», καταλήγει το άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι το «Euroinsight» είχε κάνει λόγο για ανορθόδοξες λύσεις

προκειμένου να αποτραπεί την εξάντληση της ρευστότητας. Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων των ομολόγων μικρής διάρκειας που η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει και να πωλήσει σε ελληνικές τράπεζες, προσωρινό έλεγχο κίνησης κεφαλαίων σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων, καταβολή πόρων από το τρέχον πρόγραμμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων στο ΔΝΤ.


Πηγή : mignatiou.com


"Βόμβες" Μητρόπουλου: Αν δεν υπάρξουν αλλαγές θα έχουμε πρόβλημα με τις συντάξεις - Σφοδρή επίθεση στα "τεχνικά κλιμάκια"



Και ξανά στο τραπέζι το σοβαρό ζήτημα της καταβολής των συντάξεων.

"Οι συντάξεις όπως καταβάλλονται σήμερα είναι εγγυημένες", δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή mega Σαββατοκύριακο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

"Όπως τρέχει η αγορά και οι εισροές, μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα κλιμάκια (σ.σ. εννοεί το brussels group) φαίνεται πως επιμένουν για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις", τόνισε ακόμη ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος μίλησε για "διπλοεποπτεία", δηλαδή και από τα... "μεγάλα κεφάλια" (βλ. Κριστίν Λαγκάρντ), αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια.

Στην συνέχεια, πάντως, ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην καταβολή συντάξεων: "Ενδεχομένως η κυβέρνηση στο μέλλον να πρέπει να κάνει μία εσωτερική αναδιάρθρωση από τα πάνω προς τα κάτω στις συντάξεις", ωστόσο άμεσα φρόντισε να τοποθετήσει αυτό το ενδεχόμενο... όχι στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα είπε: "Αυτό θα γίνει αν στα προσεχή δύο τρία χρόνια δεν υπάρξει μία ισχυρή ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων. Το πρόβλημα είναι μείζον και γι' αυτό εμείς, η Αριστερά, οφείλουμε να το παρακολουθούμε".

Φουλ επίθεση σε τεχνικά κλιμάκια - Σόιμπλε

Ο Αλέξης Μητρόπουλος φρόντισε να αναφερθεί και στην παρουσία των τεχνικών κλιμακίων, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση.

"Δεν είμαι χαρούμενος που ξαναβλέπω το ίδιο ύφος και την ίδια αλαζονεία από τα τεχνικά κλιμάκια", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στην συνέχεια μάλιστα αναφέρθηκε και στην σκληρή στάση που κρατά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Ο κάθε Έλληνας έχει δει ότι η κυβέρνηση το πολέμησε. Οι απαξιωτικές εκφράσεις του Σόιμπλε δείχνουν ότι ο Τσίπρας τον πολέμησε. Όμως επειδή ο Σόιμπλε δεν προσβλέπει μόνο πως θα καταστείλει την καλή διάθεση του ελληνικού λαού, αλλά βλέπει και το Νότο. Άρα θα το σκληρύνει κι άλλο ο Σόιμπλε".

"Καρφιά" για λιγότερα λόγια...

Τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν... "φωτογραφήσει" τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με τις συνεντεύξεις που δίνει, με τον βουλευτή του κόμματος, Αλέξη Μητρόπουλο, να παίρνει την... σκυτάλη.

Χθες, Σάββατο, ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος με ένα... "φαρμακερό" tweet -που όμως δεν ονομάτιζε κάποιον- έκανε λόγο για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και λιγότερα λόγια, με το μυαλό όλων φυσικά να πηγαίνει στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης έγραψε: "Θερμή παράκληση: Λιγότερες συνεντεύξεις κ φωτογραφήσεις κ περισσότερη δουλειά. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις κ μετρήσιμο αποτέλεσμα".

Σήμερα, ήταν η σειρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, να στείλει το... δικό του μήνυμα.

Μιλώντας στην συγκεκριμένη εκπομπή, αρκέστηκε απλά στο να δηλώσει -επίσης έμμεσα, αφού δεν αναφέρθηκε σε ονόματα- πως οι υπουργοί θα πρέπει να μιλούν λιγότερο...

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του πάντως, αναφέρθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με τα σενάρια αποπομπής του από το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο θετικά αποτελέσματα έφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ...


Πηγή : newsit.gr


Βουλιάζει η οικονομία - Φόβοι για 250.000 νέους ανέργους



ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ

του Θανάση Παπαδή

Βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας για την αγορά. Η πιστωτική ασφυξία απειλεί πολλές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με «λουκέτο», ενώ επανέρχεται το φάντασμα της ανεργίας ως απειλή για χιλιάδες εργαζομένους.
Οι τράπεζες λόγω της εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας, έχουν ουσιαστικά κατεβάσει ρολά και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και τυπικά αιτήματα για άνοιγμα πιστωτικής γραμμής για «υγιείς» επιχειρήσεις.
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Οι τραπεζίτες εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν μετ΄ επιτάσεως από την κυβέρνηση και τους δανειστές να επισπεύσουν τη διαδικασία των συνομιλιών και να καταλήξουν ή δυνατόν... χθες.


Προκειμένου να καταλάβει ο καθένας πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην αγορά, αρκεί να αναφερθεί δήλωση κορυφαίου τραπεζίτη ότι «η πιστωτική ασφυξία οδηγεί σε χιλιάδες λουκέτα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων». Πηγαίνει μάλιστα και ένα βήμα πιο πέρα και αναφέρει ότι «αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για δύο τρεις ακόμη μήνες, τότε ο μακρύς κατάλογος των ανέργων θα «εμπλουτιστεί» με 250.000 άνεργους».
Άλλοι τραπεζίτες, αλλά και επιχειρηματίες αναφέρουν ότι η δυσκολία της κατάστασης δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη χρονική περίοδο, ούτε καν αυτή του 2011, που η Ελλάδα βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση. Όπως σημειώνουν, τότε, υπήρχε η στήριξη από τους εταίρους, οι οποίοι φρόντιζαν το τραπεζικό σύστημα να έχει «αερόσακο» ασφαλείας. Σήμερα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα, σε τέτοιο ύψος που να μην «πεθάνει» ο ασθενής και όχι να έχει μία «φυσιολογική ζωή».

Το γεγονός έχει εκνευρίσει την κυβέρνηση η οποία διαπιστώνει αλλαγή συμπεριφοράς από την ΕΚΤ. Τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης της κατάστασης άρχισαν να διαφαίνονται στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και φάνηκε ξεκάθαρα πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Οι ξένοι επενδυτές που είχαν συμφωνίες repos με τις ελληνικές τράπεζες, άρχισαν να τις ρευστοποιούν και να αποχωρούν, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν μαζικές εκροές κεφαλαίων που έφτασαν συνολικά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου περί τα 25 ? 28 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ έκλεισε τη στρόφιγγα χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, στέλνοντάς τες στον ELA. Ένας μηχανισμός που εκτός του ότι είναι πιο ακριβός, παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι τράπεζες σήμερα εμφανίζοντας εντελώς ανίσχυρες να ικανοποιήσουν το πιο μικρό αίτημα χρηματοδότησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλονται επενδυτικά σχέδια που είχαν δρομολογηθεί και παράλληλα εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης, οι επιχειρήσεις να επιστρέφουν ξανά σε σχέδια μείωσης του κόστους λειτουργίας τους, κάτι που σημαίνει εκτός των άλλων και απολύσεις.

Όμως οι δυσμενείς επιπτώσεις από την πιστωτική ασφυξία δεν επηρεάζουν μόνο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγάλες. Πολλές εξ αυτών είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2014 την έξοδό τους στις αγορές, εξασφαλίζοντας ρευστότητα είτε για τη μείωση του δανεισμού τους είτε για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν και καμία ελληνική επιχείρηση δεν έχει σήμερα ΠΡΌΣΒΑΣΗσε ξένα κεφάλαια.
Επιπτώσεις όμως υπάρχουν και στις τράπεζες, αφού αναγκάζονται να ματαιώσουν τα σχέδια αύξησης των χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία, που από την μία πλευρά θα στήριζαν την ανάπτυξη και από την άλλη θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κερδοφορία.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

Οι συνέπειες της πιστωτικής ασφυξίας περιγράφονται στους παρακάτω άξονες:

• Παρά το γεγονός πως έχει ανακοπεί το κομμάτι των μαζικών αναλήψεων, οι καταθέσεις συνεχίζουν να κατατρώγονται από πραγματικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που λόγω της προαναφερόμενης έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

• Οι τράπεζες με δυσκολία κρατούν ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται όλο και εντονότερα το φαινόμενο μη αντιμετώπισης από την πλευρά των εταιρειών, ακόμη και τρεχουσών αναγκών. Πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές μισθών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, δυσκολεύονται να προμηθευτούν πρώτες ύλες και ασφαλώς να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους. Το πρόβλημα γίνεται σχεδόν τοξικό, αφού μεταδίδεται από τη μία εταιρεία στην άλλη.

• Οι εισαγωγές διενεργούνται με φειδώ, καθώς οι προμηθευτές του εξωτερικού σε πολλές περιπτώσεις δεν δέχονται τις εγγυητικές των ελληνικών εταιρειών και ζητούν καταβολή μετρητών και μάλιστα προπληρωμή πριν από την αποστολή εμπορευμάτων.
Σε ορισμένα λοιπόν είδη παρουσιάζονται σχετικές ελλείψεις. Πολλές από τις επιχειρήσεις προχωρούν λόγω των νέων συνθηκών και της υπάρχουσας αβεβαιότητας σε απολύσεις. Αυτό εξάλλου αντικατοπτρίζουν και τα πρόσφατα στοιχεία για άνοδο της ανεργίας.

• Οι πληρωμές του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούνται με μεταχρονολογημένες επιταγές που εκ νέου ξεπερνούν το ένα έτος.
Τα προγράμματα εξυγίανσης των επιχειρήσεων ακόμη και όσα είχαν επιτύχει ακυρώνονται στην πράξη, ενώ οι τράπεζες, αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

• Προγράμματα ΕΣΠΑ που χρειάζονται κεφάλαια από την πλευρά των εταιρειών δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί αυτές δεν έχουν πρακτικά πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

• Η έλλειψη ρευστότητας δυσκολεύει την αποπληρωμή δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Τράπεζες

• Η περιουσία των τραπεζών απομειώνεται καθημερινά, καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο υποχωρούν εντείνοντας την απογοήτευση των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι εισήλθαν σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες. Τα πιστωτικά ιδρύματα με ακριβό και λίγο πλέον δανεισμό από τον ELA, περίπου αδυνατούν να συνδράμουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία και επιδίδονται κυρίως στο να διατηρήσουν την καταθετική τους βάση και να αποπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (τίτλους που λήγουν κ.λπ.). Καθώς οι τράπεζες δεν προχωρούν σε πραγματικές τραπεζικές εργασίες, εκτιμάται πως τα σχέδια για την επίτευξη κερδοφορίας μέσα στο 2015 κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

• Εκείνο που επίσης αναβάλλεται είναι τα προγράμματα που εκπόνησαν πέρσι οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, προγράμματα που στηρίζονταν στην αύξηση ρευστότητας, την οποία ανέμεναν οι τράπεζες μέσω της προβλεπόμενης ανάπτυξης.
Τέλος, ανησυχίες εκφράζονται και για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην DG Comp ως προς κάποια σκέλη που αφορούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και κυρίως τα «υπεσχημένα» για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

• Την ίδια στιγμή η αξιολόγηση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και εκείνη των τραπεζών υποχωρεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που υποβαθμίζει τα ενέχυρα που διαθέτουν οι τράπεζες και τώρα και μεταγενέστερα, ενέχυρα που χρησιμοποιούνται σε δανεισμό.
Κατανάλωση
«Χάθηκε» 1,4 δισ.

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας έχουν επανεμφανιστεί στην αγορά λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που κυριαρχεί από τον Δεκέμβριο έως σήμερα. Επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ έχει χαθεί από την κατανάλωση, αφού τα νοικοκυριά λόγω της προεκλογικής περιόδου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, καθώς και εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, έχουν περιοριστεί στις άκρως απαραίτητες για τη διαβίωσή τους προμήθειες. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες, όπως και οι καταναλωτές, έπρεπε να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει ερμητικά κλειστή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μειώθηκαν κατά 400 με 500 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος αυτήν την περίοδο κινήθηκε στα 6,3 με 6,4 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Σε ό,τι αφορά το δίμηνο (Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου) των εκπτώσεων, όπως προκύπτει πάλι, από έρευνα της συνομοσπονδίας των εμπόρων ο τζίρος των καταστημάτων υποχώρησε κατά 930 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Για την ακρίβεια πέρυσι οι πωλήσεις είχαν κινηθεί σε 5,37 δισ. ευρώ και φέτος, σπάζοντας το «φράγμα» των 5 δισ. ευρώ κατρακύλησαν στα 4,4 δισ.


Πηγή : imerisia.gr


ΕΣΠΑ: Παγώνει η πρόσβαση σε 25 δισ. ευρώ



Στερεύει από τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική της πηγή η οικονομία, καθώς η Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα έχει ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.

«Πυρήνας» των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που παρουσίαζαν αρρυθμίες.

Ωστόσο, έπειτα από διορθώσεις από την ελληνική πλευρά που έφτασαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών, το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του ως και το 2015 χωρίς ποτέ οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου οποιοδήποτε ζήτημα.


Πηγή : matrix24.gr


Π. Παυλόπoυλος: Η ευρωζώνη δεν φτιάχτηκε για τα μνημόνια



Το πολιτικό στίγμα που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τις ευχές που δέχθηκε από την πολιτική,  στρατιωτική και δικαστική ηγεσία της χώρας«Γιατί η Ευρώπη δεν φτιάχτηκε και η ευρωζώνη δεν φτιάχτηκε για να υπάρχουν χώρες μέσα σε μνημόνιο. Αν δείτε τον τρόπο με τον οποίον οργανώθηκε η ευρωζώνη, αν δείτε τους κανόνες με βάση τους οποίους οργανώθηκε η ευρωζώνη.
Η ευρωζώνη δεν ήταν φτιαγμένη για ζήσει με χώρες με αυτό το καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

«Εύχομαι όλες τις χώρες να βγουν από τα μνημόνια. Γιατί η Ευρώπη δεν φτιάχτηκε και η ευρωζώνη δεν φτιάχτηκε για να υπάρχουν χώρες μέσα σε μνημόνιο. Αν δείτε τον τρόπο με τον οποίον οργανώθηκε η ευρωζώνη, αν δείτε τους κανόνες με βάση τους οποίους οργανώθηκε η ευρωζώνη. Η ευρωζώνη δεν ήταν φτιαγμένη για ζήσει με χώρες με αυτό το καθεστώς. Γι’ αυτό δυστυχώς βρέθηκε ανέτοιμη όταν προέκυψε το ζήτημα την άνοιξη του 2010. Άρα λοιπόν εύχομαι στην Κύπρο που βγαίνει το συντομότερο δυνατόν να οριστικοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Μόνο που πρέπει να σας τονίσω κάτι: όταν μιλάμε για μνημόνιο να μην ξεχνάμε τι είδους μνημόνια έχει η κάθε χώρα και υπό ποιες συνθήκες ιδιαίτερες οικονομικές μπήκαν. Για να ξέρουμε αν είναι ίδιες οι συνθήκες με τις οποίες μπορεί να βγει κάποιος από τα μνημόνια. Μην κάνουμε εύκολα συγκρίσεις. Δεν είναι οι ίδιες οικονομικές καταστάσεις, δεν είναι οι ίδιες αιτίες που οδήγησαν τις χώρες να βγουν εκτός αγορών και να έχουν αυτό το μνημόνιο.»


Πηγή : real.gr


ΝΔ: Ο κ. Λαφαζάνης ήταν ενήμερος για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ




Να αφήσει τα αστεία και να αποφασίσει: «Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο» καλεί τον υπουργό Ενέργειας η ΝΔ

Επίθεση στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ότι η απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2014 «σε συμπαιγνία με την απελθούσα κυβέρνηση».



«Ο κ. Λαφαζάνης ψευδώς δηλώνει ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος.

Τώρα καταγγέλλει τις αυξήσεις των τιμολογίων από δήθεν μνημονιακούς νόμους, πράγμα το οποίο επίσης είναι ψευδές.

Ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο».


Πηγή : protothema.gr


FAZ: Η Αθήνα φοβάται ότι θα έχει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα




Επομένως, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι Έλληνες πρέπει πιθανόν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί και οι συντάξεις, στο τέλος Μαρτίου. Τι απαντά το Μαξίμου.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα» υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο (Κυριακή) η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Επομένως, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι Έλληνες πρέπει πιθανόν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί και οι συντάξεις, στο τέλος Μαρτίου.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αναφέρει ότι, ο κ. Τσίπρας «χρειάζεται επειγόντως χρήματα. Για αυτό, θα πρέπει να πείσει το Eurogroup και την ΕΚΤ για την βούλησή του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα».

Ο Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την FAZ, υπέδειξαν την Παρασκευή στον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευτεί με επιστολή του στο Eurogroup ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει τις εισπράξεις φόρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των βραχυπρόθεσμων τίτλων που μπορεί να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο «κατά δύο ως τρία δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη τον Μάρτιο με κρίσιμες προθεσμίες όσον αφορά την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της, ιδίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην αποπληρωμή μιας δόσης ύψους 336 εκατ. ευρώ, καλείται να καταβάλει ακόμη 896 εκατ. ευρώ στον χρηματοοικονομικό θεσμό αυτό ως τα τέλη του μηνός.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτηθεί είναι περιορισμένες, καθώς δεν μπορεί αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές εκδίδοντας μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους, ενώ η εκταμίευση των δόσεων των δανείων της χώρας που απομένουν και ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ανασταλεί από τους πιστωτές της, που αξιώνουν από την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαψεύδει το Μαξίμου

“Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα στον Τύπο που παρουσιάζουν 'κινδύνους για μισθούς και συντάξεις Απριλίου' και μαύρη τρύπα 2 δισεκ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2014, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει την κοινωνία ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά” σημειώνουν πάντως κυβερνητικοί κύκλοι.


Πηγή: skai.gr


ΕΚΤΑΚΤΟ : Ιωάννινα: Εντοπίστηκε πτώμα νεαρού σε γήπεδο




Στο σημείο φτάνει αυτή την ώρα ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης

Το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, σε προχωρημένη σήψη, εντοπίστηκε πριν από λίγα λεπτά κοντά στο γήπεδο της Ανατολής Ιωαννίνων, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και κοντά στην Γαλακτοκομική Σχολή.

Εκφράζονται υπόνοιες ότι πρόκειται για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον 20χρονο σπουδαστή που είχε εξαφανιστεί στις 6 Φεβρουαρίου από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Στο σημείο φτάνει αυτή την ώρα ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, ενώ έχει ειδοποιηθεί και ο θείος του 20χρονου.



Πηγή: skai.gr