Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Φόρμα αστροναύτη κατέληξε σε κατάστημα μεταχειρισμένων και την αγόρασε ένας γιατρός για μια χούφτα δολάρια.


Ο καναδός αστροναύτης Κρις Χάντφιλντ έγινε γνωστός για τις φωτογραφίες της Γης και τα σύντομα βίντεο που έστειλε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και για τη διασκευή του τραγουδιού του Ντέιβιντ Μπάουι «Space Oddity» που τραγούδησε σε τροχιά, όσο ήταν επικεφαλής του ISS.

 Ο Χάντφιλντ, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία, ξαναήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή ένα ρεπορτάζ του καναδικού δικτύου CBC, σύμφωνα με το οποίο η φόρμα που φορούσε ως αστροναύτης βρέθηκε να πωλείται σε κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών του Τορόντο.

Η φόρμα, που είναι όμοια με εκείνη που φορούσε ο Χάντφιλντ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του: «Ένας οδηγός αστροναύτη για τη ζωή στη Γη», Η στολή κατέληξε στα χέρια ενός γιατρού, ο οποίος υποστηρίζει ότι την αγόρασε μισοτιμής, με 40 δολάρια....



Πηγή : in.gr



Η Google τιμά τη γιορτή της γυναίκας




Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμά σήμερα η Google με ένα βίντεο στο Doodle της.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.

Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη Γιορτή της Μητέρας και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.


Πηγή : real.gr


Αποζημίωση- μαμούθ σε συγγενείς 32χρονης επιτόκου που χάθηκε από ιατρική αμέλεια



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο Άρειος Πάγος επέβαλε σε γυναικολόγο να καταβάλει το ποσό των 584.400 ευρώ στους συγγενείς της 32χρονης μητέρας δύο παιδιών η οποία χάθηκε το καλοκαίρι του 2001 πριν γεννήσει το τρίτο παιδί της από αμέλεια του γιατρού.

Τα ιατρικά λάθη είναι αναπόφευκτα και αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο. Ο καλός γιατρός μάλιστα καθορίζεται από το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι κάτι πάει στραβά και το διορθώνει χωρίς κανείς να το καταλάβει και φυσικά χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την ζωή του ασθενούς... Επίσης, μία χρηματική αποζημίωσξη δεν φέρνει πίσω από τον θάνατο ένα αγαπημένο πρόσωπο που χάθηκε από ιατρικό λάθος. Δικαιώνει όμως τους συγγενείς και στην περίπτωση που υπάρχουν μικρά παιδιά, τα στηρίζει στην απώλεια του γονέα.

Κάπως έτσι είχε το σκεπτικό τόσο του Εφετείου όσο και του Αρείου Πάγου που δικαίωσαν την οικογένεια της 32χρονης άτυχης κοπέλας που χάθηκε άδικα προσπαθώντας να φέρει στον κόσμο το τρίτο της παιδί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2001 όταν η 32χρονη επίτοκος, έχοντας παρέλθει την ημερομηνία τοκετού κατά 4-5 μέρες βρισκόταν σε "παράταση"...
Ο γιατρός της, της χορήγησε κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης για την πρόκληση τεχνητών ωδίνων τοκετού και της επέτρεψε να επιστρέψει στο σπίτι της με την οδηγία να επανέλθει μετά την έναρξη των ωδίνων. Την ίδια ημέρα άρχισαν οι ωδίνες και η επίτοκος συνοδευόμενη από το σύζυγό της έφθασε στην κλινική. Εκεί την υποδέχθηκε η νοσηλεύτρια και αφού της χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή μια αμπούλα buscopan και της τοποθετήθηκε ορός desctrose 1.000 ml από τον αναισθησιολόγο, στην συνέχεια έφτασε και ο γιατρός.

Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της επιτόκου επιδεινώθηκε ραγδαία, αφού άρχισε να εμφανίζει έντονη δύσπνοια, κυάνωση και σπασμούς. Την μετέφεραν στο χειρουργείο και την διασωλώνωσαν αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου μετά από λόγο διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Όπως αποδείχθηκε, ο θάνατος προκλήθηκε από ολιγαιμικό σοκ εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας από κεντρική αποκόλληση του πλακούντος που εκδηλώθηκε ικανό χρόνο πριν να πέσει η επίτοκος σε κώμα κάτι που δεν  διαγνώσθηκε από τον θεράποντα γιατρό ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.


Πηγή : iatropedia.gr


Μπακογιάννη : «Ο Σαμαράς φοβάται να πάει σε Συνέδριο» πολλά μέλη της επιτροπής χειροκρότησαν μια ομάδα 10 ατόμων αποδοκίμασε




Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας ξανά έθεσε ζήτημα Συνεδρίου του κόμματος.

Είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της Ν.Δ. : «Ο Σαμαράς φοβάται το συνέδριο, για να μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Γιατί φοβάται ο κ. Σαμαράς το Συνέδριο; Ή θα βγει πιο ισχυρός ή θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος»

Μετά την δήλωση της δέχτηκε πολλά χειροκροτήματα από μέλη της επιτροπής αλλά υπήρξε και μία ομάδα περίπου 10 ατόμων που αποδοκίμασαν τις δηλώσεις της,  κάνοντας την Μπακογιάννη να απαντήσει αμέσως λέγοντας : «Η ΝΔ δεν μιλάει με κεκράχτες, αλλά με επιχειρήματα».







Ο δήμιος εγκληματίας Τζιχάντι Τζον ζητάει συγγνώμη από την μαμά του..





Σύμφωνα με τους Sunday Times

Ποιο είναι το μήνυμα του δήμιου του Ισλαμικού Κράτους προς την οικογένειά του

Με ένα «συγγνώμη» στη μητέρα του, ο «Τζιχάντι Τζον», ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκεται πίσω από τις εκτελέσεις Δυτικών ομήρων, όπως ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, προσπαθεί να απολογηθεί από την οικογένειά του.


Βέβαια, ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο νεαρός Λονδρέζος από την ευκατάστατη οικογένεια που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Μεγάλη Βρετανία για να μεταβεί στο Ιράκ και τη Συρία και να γίνει ο άνθρωπος-βιτρίνα των τζιχαντιστών, δεν ζητά συγγνώμη για τους... σωστούς λόγους.

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times, ο Εμουάζι προσπαθεί μέσω τρίτου να απολογηθεί στην οικογένειά του όχι επειδή σκορπά το θάνατο και τον τρόμο, αλλά επειδή... αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του!

Ο 27χρονος, λοιπόν, δε δείχνει ούτε ίχνος μεταμέλειας για τις δεκάδες εκτελέσεις, για τα αποτρόπαια εγκλήματα και τη δίψα για αίμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, ο Εμουάζι ζητάει συγγνώμη για «τα προβλήματα που προκάλεσε η αποκάλυψη της ταυτότητάς του».

Άλλωστε, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ σύμφωνα με την ισλαμική πίστη όποιος παρακούει και δείχνει ασέβεια προς την οικογένειά του, είναι πιθανό να πάει στην Κόλαση.

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 27χρονου, Γιασέμ, εκλήθη από την κυβέρνηση του Κουβέιτ να πάρει δημόσια αποστάσεις από τις ενέργειες του γιου του, είτε ζητώντας συγγνώμη, είτε εγκαταλείποντας τη χώρα.


Πηγή : protothema.gr


O Βαρουφάκης μίλησε για δημοψήφισμα -Ταραχή εντός και εκτός Ελλάδας



«Αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό μας μπορούμε να κάνουμε εκλογές ή δημοψήφισμα» είναι η φράση του Γιάνη Βαρουφάκη που άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση.

Αυτή η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, με την ιταλική εφημερίδα να σημειώνει ότι το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ, έφερε αναστάτωση εντός και εκτός κυβέρνησης.

Τι δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό μας μπορούμε να κάνουμε εκλογές ή δημοψήφισμα», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν μια μη επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε, ούτως η άλλως. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο: εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες. Μετά από πέντε χρόνια στα οποία η ιθύνουσα τάξη δήλωνε ότι ήθελε να σώσει την χώρα και έριχνε όλο το βάρος στις πλάτες των φτωχών, ο κόσμος καταλαβαίνει. Με σταματάει στον δρόμο και μου ζητά μόνον να πω την αλήθεια και να ξαναδώσω αξιοπρέπεια στην χώρα».

Απάντηση Σαμαρά: Επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του Παπανδρέου

Η πρώτη απάντηση από την αντιπολίτευση ήρθε δια στόματος, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, παρομοίασε τις κινήσεις της κυβέρνησης με εκείνες του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του κ. Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο την χώρα».

Μπακογιάννη: Η χώρα θα πάει στα βράχια

«Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιου είδους δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα πάει στα βράχια», σχολίασε επί του ίδιου θέματος η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παπαδημούλης και Βίτσας λένε όχι σε εκλογές και δημοψήφισμα

Σκληρή ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

Αναλυτικά:

«Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνείδηση των επιπτώσεων που προκαλεί κάθε ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ή αποκαλύπτει την επόμενη φάση του ανύπαρκτου σχεδιασμού της καθώς μη έχοντας και μη ξέροντας τι να κάνει σκέπτεται να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών!

Μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Με κορυφαία προφανώς την πρόταση για καλωδιωμένους ωρομίσθιους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων. Η κυβέρνηση με σημείωμα της διευκρινίζει μόνο ότι ο υπουργός της μίλησε γενικά για δημοψήφισμα και όχι για δημοψήφισμα περί ευρώ. Κατά τα λοιπά υιοθετεί και στηρίζει όσα είπε ο υπουργός της. Θα κάνουν λοιπόν εκλογές για να επιμείνουν στα ψέματα των προηγούμενων εκλογών ή για να πουν την επώδυνη αλήθεια; Προτείνοντας τι; Θα κάνουν δημοψήφισμα με ποιο ερώτημα; Και πώς θα ερμηνευθεί αυτό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από κράτη, θεσμούς και αγορές;

Η κυβέρνηση:

Δεν λυπάται πλέον καθόλου τις θυσίες του λαού που τις χαραμίζει με ραγδαίο ρυθμό γυρνώντας τη χώρα στο 2009 και ακόμη πιο πίσω.
Δεν αντιλαμβάνεται την επίπτωση τέτοιων δηλώσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση.
Καταστρέφει εν ψυχρώ τα δύο μεγάλα επιχειρήματα της χώρας που επικαλέσθηκε ο κ. Τσίπρας στη δική του συνέντευξη στο Spiegel, με χαρακτηριστική άνεση σαν να τα πέτυχε αυτός: το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης».
Το Μαξίμου δίνει διευκρινίσεις και το ΥΠΟΙΚ κατηγορεί τους Ιταλούς

Μετά τον σάλο, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών, έδωσε διευκρινίσεις λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών γίνεται «στόχος» τις τελευταίες ημέρες.

«Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων. Η λέξη “ευρώ” είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση, λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο ίδιο κλίμα, το υπουργείο Οικονομικών, κατηγορεί την Corriere dela Serra για «κιτρινισμό ολκής» και καλεί την εφημερίδα να επανορθώσει.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε “Εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες- αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα” - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης, η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε “για το ευρώ”- κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Αποστάσεις παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και δημοψήφισμα

Ωστόσο, δύο σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο βουλευτής, Δημήτρης Βίτσας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο λαός μίλησε πολύ πρόσφατα και πολύ καθαρά, και η στήριξη και η εντολή για λύση εντός ευρώ έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Στόχος των αντιπάλων είναι να απαξιωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, να στριμωχτεί γιατί παίρνουν ιδέες και άλλοι. Ορισμένοι προσπαθούν να μας τσαλακώσουν. Γι΄αυτό κι εμείς τώρα, η κυβέρνησή μας και όλοι μας, από τον Τσίπρα μέχρι το τελευταίο μέλος, πιο πολλά έργα, λιγότερα λόγια, δουλειά, συνοχή, αποτέλεσμα».

Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «Δεν θα βάλουμε σε δημοψήφισμα την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Το επιχείρημα αυτό είναι μόνο διαπραγματευτικό»

Σαμαράς: Επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα

Σιγή από την Ευρώπη

Μέχρι στιγμής, πάντως, και με το κρίσιμο Eurogroup να απέχει μόλις μερικές ώρες, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις Βαρουφάκη.

Μόνο μέσα ενημέρωσης όπως το Reuters και το Business Insider, σχολιάζουν την είδηση ως «προειδοποίηση» από την Ελλάδα.



Πηγή:  iefimerida.gr


Κατάληψη από αντιεξουσιαστές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που είναι κυβέρνηση και κυβερνά την χώρα!


Υπό κατάληψη βρίσκονται από τις 2.00 το μεσημέρι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ,στην πλατεία Κουμουνδούρου, από ομάδα αντιεξουσιαστών.

Περίπου 60 άτομα μπήκαν στα γραφεία, πέταξαν φεϊγ βολάν και ανάρτησαν πανό κατά των φυλακών τύπου Γ' στην πρόσοψη του κτιρίου, και όλα αυτά στα κεντρικά γραφεία κόμματος που κυβερνά την χώρα!

Την ώρα που αποφάσισαν οι αντιεξουσιαστές να καταλάβουν το κτίριο του κόμματος που κυβερνά την χώρα και είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των πολιτών της, στο κτίριο βρίσκονταν μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, και ο γραμματέας, Τάσος Κορωνάκης, τους οποίους και οι αναρχικοί έβγαλαν από τα γραφεία τους.

Οι αντιεξουσιαστές ενημέρωσαν για τους λόγους που προχωρούν σε κατάληψη «προειδοποιώντας» ότι «όσο πιο γρήγορα βγείτε έξω τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε κι εμείς».

Οι αναρχικοί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση ζητώντας την άμεση κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας.

Τα πανό που έχουν αναρτηθεί φέρουν την υπογραφή της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας».



Ποια παράθυρα πρόωρης σύνταξης άνοιξαν... δικαστικά



Ρούλα Σαλούρου
euro2day.gr

Με αποφάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του Ελεγκτικού Συμβουλίου ανοίγει η πόρτα συνταξιοδότησης χιλιάδων ασφαλισμένων. Ποιες είναι οι κρίσιμες προσφυγές που αποδέχτηκε το ΙΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δημόσιο).
Ποια παράθυρα πρόωρης σύνταξης άνοιξαν... δικαστικά-Οι αποφάσεις «κλειδιά»

Την πόρτα της συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους ανοίγουν παρεμβάσεις σε δικαστικό και διοικητικό επίπεδο, καθώς η πανσπερμία «ασφαλιστικών παραδόξων» σε ένα πλήρως κατακερματισμένο σύστημα στερεί δικαιώματα από ασφαλισμένους, την ίδια στιγμή που τα χαρίζει απλόχερα σε άλλους.

Με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη έδωσε το δικαίωμα σε μακροχρόνια άνεργη, ηλικίας 56 ετών, να γίνει δεκτή από το ΙΚΑ η ένστασή της και να υπαχθεί στο πρόγραμμα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, με καταβολή των εισφορών της από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ.

Η άνεργη πολίτης πληρούσε τις προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Ν. 2874/2000, σύμφωνα με το οποίο άνεργοι επί δώδεκα τουλάχιστον συνεχείς μήνες, ηλικίας εξήντα ετών συμπληρωμένων για τους άνδρες και πενήντα πέντε ετών συμπληρωμένων για τις γυναίκες, στους οποίους υπολείπονται μέχρι πέντε χρόνια για τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, δικαιούνται να ζητήσουν την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, με πλήρη κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τους πόρους του κλάδου με την επωνυμία "Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση" (ΛΑΕΚ).

Παρόλο που η μακροχρόνια άνεργη πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, το ΙΚΑ απέρριψε το αίτημά της, επικαλούμενο ερμηνευτικές εγκυκλίους, που εκδόθηκαν οκτώ χρόνια (!) μετά την αποτελεσματική εφαρμογή του Ν.2874/2000.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους αυτές, στις περιπτώσεις των «νέων» ασφαλισμένων, που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μετά την 1η/1/1993 - όπως η ενδιαφερόμενη - επήλθαν διαφοροποιήσεις στα όρια ηλικίας και απαιτείται πλέον η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας για την υπαγωγή στο πρόγραμμα των μακροχρονίως ανέργων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η διάταξη του άρθρου 10 του Ν.2874/2000 δεν κάνει διάκριση μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων και είναι απολύτως σαφής ως προς το όριο ηλικίας (60 ετών για τους άνδρες και 55 ετών για τις γυναίκες) και το χρόνο ασφάλισης (μέχρι 5 έτη), που υπολείπεται στον μακροχρόνια άνεργο για να υπαχθεί στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ, αφού περιέχει αριθμητική αναφορά, ανεπίδεκτη ερμηνείας.

Η ανεξάρτητη αρχή έκρινε ότι η απορριπτική απόφαση του ΙΚΑ πάσχει διότι παραβαίνει κατ' ουσίαν διάταξη νόμου και ζήτησε να γίνει δεκτή η ένσταση της ασφαλισμένης. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Τοπική Διοικητική Επιτροπή του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ έκανε ομόφωνα δεκτή την ένσταση της άνεργης γυναίκας και της αναγνώρισε το δικαίωμα να υπαχθεί στο πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ.

Εξίσωση ανδρών - γυναικών με 25ετία στο Δημόσιο, πριν από το 2010

Μια άλλη απόφαση, του Ελεγκτικού Συνεδρίου αυτή τη φορά, αγγίζει ένα ακόμη ασφαλιστικό παράδοξο και ανοίγει το δρόμο ώστε όλοι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία έως το τέλος του 2010 και ταυτόχρονα είχαν ανήλικο τέκνο να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας τους.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, άνδρες και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 25ετή συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση το 2011 και κατά τον χρόνο αυτό έχουν ανήλικο παιδί, η καταβολή της σύνταξης είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 52ου έτους, ενώ για όσους συμπληρώνουν την ως άνω 25ετία το 2012 η καταβολή της σύνταξης είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο καθεστώς για τους άνδρες που κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας είχαν ανήλικο παιδί ως το 2010.

Έτσι, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, παρατηρείται το ασφαλιστικό παράδοξο οι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι άνδρες, που συμπληρώνουν 25ετία τα έτη 2011 και 2012 και έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας να έχουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έναντι των παλαιοτέρων με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Την αδικία αυτή έρχεται να ανατρέψει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου προσέφυγε συνταξιούχος με αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του και ο οποίος είχε συμπληρώσει 25ετία ως 31-12-2010 με ανήλικο παιδί και δικαιώθηκε.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν προσέφυγε κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνοντας, έτσι, τον υπάλληλο ο οποίος έλαβε άμεσα τη σύνταξή του. Μάλιστα, με επιστολή της προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ζητά άμεση παρέμβαση για το θέμα.


Πηγή : euro2day.gr


Ο Γιούνκερ προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού




Υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού στρατού τάσσεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως εξυπηρετούσε την χάραξη ενιαίας πολιτικής σε ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν κρύβει την άποψή του ότι κάτι τέτοιο «θα έδειχνε και στη Ρωσία πως μιλάμε σοβαρά όταν συζητούμε για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών».

Ο Γιούνκερ ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική κυριακάτικη Welt πως θα βοηθούσε την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη της διεθνώς.

«Η εικόνα της Ευρώπης έχει πληγεί δραματικά και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική δεν φαίνεται να μας λαμβάνουν απολύτως σοβαρά» λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, τέτοια ιδέα φαίνεται πως θα έβρισκε θετικό έδαφος στη Γερμανία: Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών στο Βερολίνο Νόρμπερτ Ρότγκεν σχολίασε πως οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν αθροιστικά πολλαπλάσια από ό,τι η Ρωσία, αλλά οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες είναι ανεπαρκείς όσο ο καθένας λειτουργεί ξεχωριστά.


Πηγή : tanea.gr


Παραιτήθηκε ο Αβραμόπουλος από αντιπρόεδρος της ΝΔ




Την παραίτησή του από την αντιπροεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε πριν από λίγα μόλις λεπτά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάλεσε και τον Σταύρο Δήμα δεύτερο αντιπρόεδρο να πράξει το ίδιο για να δοθεί χώρος στην νέα γενιά.





Μπακογιάννη: Δώρο και οξυγόνο για τη ΝΔ ο εσωκομματικός διάλογος




ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου και όχι εθνικής συνδιάσκεψης στη Νέα Δημοκρατία τάσσεται εκ νέου η βουλευτής του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «ύβρι» τα όσα λέγονται ότι «το συνέδριο, η ύψιστη εσωκομματική διαδικασία θα αποτελέσει απαρχή εσωστρέφειας και θα λειτουργήσει ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο εσωκομματικός διάλογος είναι δώρο και οξυγόνο για τη ΝΔ» συμπληρώνει η κ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, που αναφέρει ακόμα ότι η χώρα χρειάζεται μια «ισχυρή ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη» που «θα συμβάλει στη σταθερότητα της χώρας και στην αποτροπή ενός πιθανού εκτροχιασμού».
Επίσης, δηλώνει ότι την ανησυχεί (και μάλιστα πολύ, όπως σημειώνει) «το ενδεχόμενο ενός Grexit» και στέλνει το μήνυμα ότι η ΝΔ «πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση σε πολιτικές που είναι στη σωστή κατεύθυνση» αλλά και «να λειτουργήσει με μοναδικό γνώμονα το καλό της χώρα».


Πηγή : ethnos.gr


Φωτίου: Αυτά θα ισχύσουν για ρεύμα, επίδομα ενοικίου και κάρτα σίτισης - Από τον Απρίλιο οι αιτήσεις



Διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έδωσε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Η κ. Φωτίου, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", ανέφερε ότι η προκήρυξη για την έναρξη των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα βγει εντός του Απριλίου και θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά όχι τεκμήρια. Τόνισε ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα προβλέπεται η επανασύνδεσή του σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση, για παροχές που είχαν διακοπεί έως τις 31/12/2015, ανεξάρτητα αν χρωστά κανείς ή όχι στη ΔΕΗ. Θα υπάρξει δε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης θα δοθούν στους δικαιούχους έως 300 κιλοβατόρες το μήνα έως το τέλος του έτους.

Για το επίδομα ενοικίου, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 70 έως 220 ευρώ, η κ. Φωτίου εξήγησε ότι θα αφορά 30.000 νοικοκυριά, θα δίνεται κατευθείαν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα έχει να κάνει με υφιστάμενες αλλά και νέες μισθώσεις. Στο μισθωτήριο ο ωφελούμενος θα δηλώνει και το IBAN του εκμισθωτή όπου θα πιστώνονται τα χρήματα.

Σχετικά με το επίδομα σίτισης -ύψους από 70 έως 220 ευρώ-, η κ. Φωτίου επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί μέσω μια κάρτας.

"Είμαστε σε συνεννόηση αυτή τη στιγμή με μεγάλο δημόσιο οργανισμό που έχει κάνει ανάλογο πρόγραμμα", σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δικαιούχοι θα παίρνουν αυτήν την κάρτα -αποκλειστικά για τροφή- με την ταυτότητά τους από τον συγκεκριμένο οργανισμό καθώς θα υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα του δικαιούχων μετά από την επεξεργασία των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με το TAXIS.


Πηγή : imerisia.gr



Δεν φεύγει με τίποτα ο Σαμαράς και το κατέστησε σαφές λέγοντας: Το θέμα του αρχηγού έκλεισε


Σαφές μήνυμα προς όλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους πως δεν υπάρχει προοπτική αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην πολιτική επιτροπή του κόμματος.

«Ζήτημα αρχηγού έθεσα εγώ ο ίδιος στην κοινοβουλευτική ομάδα [...] Κανείς δεν κίνησε τις καταστατικές διαδικασίες και το θέμα έκλεισε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Εξήγησε πως ο λόγος που απέρριψε την πρόταση ορισμένων βουλευτών για έκτακτο συνέδριο ήταν επειδή θα οδηγούσε σε έναν «φαύλο κύκλο εσωστρέφειας» στην παράταξη, ειδικά τη στιγμή που βγαίνουν στην επιφάνεια «τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να μην πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας και να μην κάνουμε δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Παράλληλα προανήγγειλε σειρά εσωτερικών αλλαγών στη ΝΔ, με στόχο – όμως είπε – το κόμμα να έχει «περισσότερη εσωτερική δημοκρατία» παρά ποτέ.

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής, που θα συμβουλεύει τον πρόεδρο, με στόχο την πλήρη αξιολόγηση του στελεχικού δυναμικού. «Να ανασυνταχθεί το κόμμα από την κορφή ως τη βάση», είπε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε επίσης ιδεολογική συνδιάσκεψη της παράταξης και οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα για να ακουστούν τα παράπονα των ελλήνων πολιτών.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Στρέφοντας το βλέμμα στην κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρότατη κριτική, αναφέροντας ειρωνικά πως στη διαπραγμάτευση ο ΣΥΡΙΖΑ «πήγε για λεφτά χωρίς μνημόνιο και γύρισε με μνημόνιο χωρίς λεφτά».

Χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τις προτάσεις του για «μυστικούς» φορο-ελεγκτές, σχολιάζοντας ειρωνικά πως «ευτυχώς δεν έφεραν και τον επιθεωρητή Κλουζό από τον Ροζ Πάνθηρα».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως φοβάται να φέρει τη συμφωνία με το Eurogroup για κύρωση στη Βουλή επειδή «ξέρει» πως «πολλοί βουλευτές» της ίδιας της συμπολίτευσης δεν θα το υπερψηφίσουν.

Πηγή: skai.gr


Γιατί απέτυχε η Ελλάδα εκεί όπου πέτυχαν Πορτογαλία και Ιρλανδία με τα προγράμματα




Την ώρα που ελληνική κυβέρνηση μετράει τα... ψιλά στα δημόσια ταμεία για να βγάλει τον μήνα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ήδη ξεκινήσει να αποπληρώνουν τα δάνεια προς το ΔΝΤ και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Αυτές οι αντίθετες πορείες κάνουν αρκετούς να αναρωτιούνται: Γιατί το Μνημόνιο πέτυχε στις άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα;

Οι απαντήσεις στην ερώτηση αυτή διίστανται. Τεχνοκράτες, εντός κι εκτός Ελλάδος, αλλά και αξιωματούχοι, επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ή αλλιώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πέτυχε και στη χώρα μας, παρά το μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και τεχνοκράτες, αξιωματούχοι –ακόμη και στελέχη της τρόικας– που παραδέχονται στην «Κ» ότι το πρόγραμμα απέτυχε στην Ελλάδα και μάλιστα για πολύ συγκεκριμένους λόγους, πολιτικούς και τεχνικούς:

Πρώτον, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που ήρθε αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Το 2010 δεν υπήρχε καμία τεχνογνωσία από την πλευρά της Ευρωζώνης. Με αφορμή την Ελλάδα έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, αλλά έγιναν και λάθη, όπως παρατηρούν στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία, μιλώντας στην «Κ», τα κωδικοποιούν ως εξής:

• Η Ευρωζώνη δεν δέχθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα διάσωσης. Το «κούρεμα» ήταν λέξη-ταμπού για την Ευρωζώνη, όπως ήταν και η λέξη διάσωση. Παρ’ όλα αυτά, σε πολιτικό επίπεδο περάσαμε από το «no bailout» (όχι διάσωση) στο «bailout» (διάσωση) και έτσι δημιουργήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης. Ωστόσο, το θέμα του «κουρέματος» δεν πέρασε εγκαίρως, σε μία χώρα που είχε πρόβλημα λόγω τεράστιου χρέους. Ετσι, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα το οποίο έκανε το χρέος ακόμη πιο προβληματικό. Ολα αυτά είχαν λυθεί για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες ζήτησαν βοήθεια το 2011 και φυσικά το πρόβλημά τους ήταν περίπου τέσσερις φορές μικρότερο από αυτό της Ελλάδας.

• Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε καμία εμπειρία και τεχνογνωσία σε διασώσεις και αναδιαρθρώσεις. Ετσι, κλήθηκε το ΔΝΤ, που έχει εμπειρία κυρίως στην επίλυση θεμάτων ρευστότητας και χρέους, να επιλύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. «Θυμάμαι που η Κομισιόν στο πρώτο Μνημόνιο είχε εντάξει στις υποχρεώσεις της Ελλάδας όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες που δεν είχε θεσμοθετήσει μέχρι τότε – από τις πιο σχετικές μέχρι τις πιο άσχετες με το πρόβλημα, όπως π.χ. για τις κεραίες κ.λπ.», σημειώνει στέλεχος των τεχνικών κλιμακίων.

• Η Ευρωζώνη δεν είχε διάθεση να δώσει περισσότερα χρήματα και έτσι διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα τριών ετών. Αυτό σημαίνει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή σε ελάχιστο χρόνο (σκληρή λιτότητα και μεγάλη ύφεση), με ένα χρέος μη βιώσιμο και με μία χώρα με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το μείγμα είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να «σκάσει».

Δεύτερον, η πολιτική ηγεσία και τα ανώτατα στελέχη των υπουργείων στην Ελλάδα δεν είχαν πείρα ούτε και όρεξη να προχωρήσουν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Τα δύο πρώτα χρόνια η Ελλάδα απλώς θεσμοθετούσε, αλλά στην πράξη δεν προχωρούσε τίποτα. Η προσαρμογή γινόταν μόνο από περικοπές και αύξηση φορολογίας, δηλαδή από την απλή λύση.

Τρίτον, η διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας ήταν ανύπαρκτη. Ουσιαστικά δεν υπήρχε διάλογος. Η τρόικα περίμενε ότι οι άνθρωποι των υπουργείων θα γνώριζαν καλύτερα την οικονομία τους και ότι θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν μία πρόταση ή να απορρίψουν ένα μέτρο με συγκεκριμένα επιχειρήματα και νούμερα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έγινε αυτό. Ετσι, ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είχαν καταλήξει σε μονόλογο: «Ωραία, αφού δεν έχετε να προτείνετε κάτι, πάρτε αυτά τα μέτρα, αλλιώς δεν παίρνετε λεφτά». Η μόνη εύκολη λύση-αντιπρόταση ήταν «αντί γι’ αυτήν τη μεταρρύθμιση, π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο, να αυξήσουμε φόρους και να κάνουμε κι άλλες περικοπές δαπανών;». Οταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο, η αντιπρόταση γινόταν εν μέρει δεκτή, μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, όπου πάλι κατέληγαν σε αρκετές περικοπές και σε λιγότερες μεταρρυθμίσεις.

Τέταρτον, όταν ήρθαν τα πρώτα κλιμάκια της τρόικας στην Ελλάδα, είδαν μια χώρα παρατημένη στο έλεος του Θεού. Καμία μηχανοργάνωση, καμία δομή, έλλειψη στοιχείων για τα βασικά... «Θυμηθήκαμε μία αποστολή στην Αίγυπτο», είπε στέλεχος της Κομισιόν.

Μισή μεταρρύθμιση και πολλή λιτότητα

Και η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ιστορία που πέτυχε η Ελλάδα δεν είναι επίτευγμα; Ναι, φυσικά, αλλά αν κόβεις συνέχεια δαπάνες και αυξάνεις φόρους, είναι δεδομένο ότι θα φτάσεις στα πλεονάσματα. Το θέμα είναι ότι δεν βελτιώνεις την οικονομία, δεν την κάνεις πιο ανταγωνιστική, δεν περιορίζεις τον πόνο της λιτότητας στους φορολογουμένους και στους εργαζομένους. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται το εξής: παρά την τεράστια ύφεση (20,3% από το 2010 μέχρι το 2014), το γενικό επίπεδο τιμών (ακρίβεια) αυξήθηκε, ενώ τα εισοδήματα μειώθηκαν. Εγινε μία μεταρρύθμιση που αφορούσε τα εργασιακά (μείωση μισθών κ.λπ.) που έπληξε τους εργαζομένους. Πράγματι, το κόστος εργασίας μειώθηκε. Αλλά τα στοιχεία της τρόικας δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αυξήθηκαν, όπως επίσης αυξήθηκε το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, έγινε μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις. Αυτό διότι δεν άνοιξαν οι αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα, δεν χτυπήθηκαν τα καρτέλ κ.λπ. Επομένως, μισή μεταρρύθμιση και πολλή λιτότητα σημαίνει διπλάσιος πόνος χωρίς αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία των τεχνικών κλιμακίων που κάνουν τις αξιολογήσεις είναι χαρακτηριστικά: από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2014, το ονομαστικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 12%. Ομως, το γενικό επίπεδο τιμών αυξήθηκε κατά 2,5% με ύφεση 20%, ενώ η καθαρή αποταμίευση των επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 7% το 2012 (όταν εφαρμόστηκαν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά) στο 8%.

Έντυπη Καθημερινή


H Τουρκία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφώσει τον Πάνο Καμμένο



Σκληρή ανακοίνωση από την Άγκυρα : Απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά που προκαλεί ένταση στο Αιγαίο

Επίσημη ανακοίνωση κατά του Πάνου Καμμένου με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση, εξέδωσε σήμερα τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η σκληρή ανακοίνωση καταφέρεται εναντίον του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που θα περιορίσουν τις προκλήσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Θεωρούμε πως οι πρόσφατες δραστηριότητες και δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας είναι απαράδεκτες. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα παρατηρείται η προκλητική του στάση έναντι της Τουρκίας και αυξάνεται η ένταση στο Αιγαίο. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να δείξει λογική και να θέσει το ταχύτερο δυνατόν υπό έλεγχο αυτές τις ανεύθυνες συμπεριφορές.

Είναι ξεκάθαρο ότι η συνέχιση των ανεύθυνων κινήσεων δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον σκοπό πέραν της αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο.

Είναι επίσης ολοφάνερο πως η κατάσταση αυτή θα επιφέρει ζημία στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο.

Ανακοινώνουμε για μία ακόμα φορά ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει,τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο λαμβάνοντας μέτρα σύμφωνα με το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη για χρήστη του  διπλωματικού διαλόγου, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση όπως δημοσιεύτηκε:





Πηγή : lifo.gr


Τέλος στη σύνταξη χηρείας -Ποιοι είναι αυτοί που τη χάνουν




Είκοσι ημέρες προθεσμία δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις -εκ των οποίων η μία χηρείας- για να αποφασίσουν ποια θα κρατήσουν, αφού η μία θα κοπεί.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στάλθηκαν μαζικά ειδοποιητήρια σε 112.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο και ταυτόχρονα κύρια σύνταξη είτε από το Δημόσιο είτε από άλλο ταμείο και τους καλεί εντός 20 ημερών να δηλώσουν ποια από τις δυο συντάξεις θα κοπεί, αλλιώς η περικοπή θα γίνει αυτόματα.

Ολοι οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες να γνωστοποιούν:

Αν λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε άλλο ταμείο και από πότε, για να αποφασίσουν ποια σύνταξη θα μειωθεί.
Αν εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται και από πότε, οπότε αυτόματα η σύνταξη χηρείας αναστέλλεται.
Στην περίπτωση που δεν υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία που τους ζητούνται, τότε οι περικοπές που προβλέπει ο νόμος 3865/10 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4002/2011 θα γίνουν αυτόματα!
Σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο παίρνουν 112.000 δικαιούχοι οι οποίοι κατά πλειοψηφία έχουν και δική τους σύνταξη, είτε από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ ή άλλους φορείς.
Εφόσον η σύνταξη λόγω θανάτου μεταβιβάστηκε στα πρόσωπα αυτά μετά τον Ιούλιο του 2010 (ημερομηνία ψήφισης του ν. 3865/10) και έχει παρέλθει η τριετία, τότε θα επιβληθούν περικοπές κατά 50% αν είναι κάτω των 65 ετών ή 30% αν είναι πάνω από 65.
Στην περίπτωση όμως που τα πρόσωπα αυτά λαμβάνουν και κύρια σύνταξη από το Δημόσιο, τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία η μία από τις δυο θα πρέπει να μειωθεί κατά 75%!
Ενώ αν η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται από το Δημόσιο και η κύρια από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ), τότε επιλέγουν σε ποια από τις δυο θα γίνει η μείωση κατά 50% ή κατά 30% ανάλογα με το αν είναι κάτω ή άνω των 65 ετών.
Από τις περικοπές εξαιρούνται όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας και έχουν αναπηρία 67%.


Πηγή: iefimerida.gr


Χριστοδουλοπούλου: Θα νοικιάσουμε κενά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες για να μείνουν οι μετανάστες



Προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος και να κάνει και ένα «κοινωνικό καλό», όπως η ίδια λέει, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σχεδιάζει να ενοικιάσει διαμερίσματα ανά την Ελλάδα που είναι ανοίκιαστα για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες.

Μιλώντας στη RealNews η κυρία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι σε μια προσπάθεια να φιλοξενηθούν οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, προκρίνεται η λύση της ενοικίασης άδειων ξενοδοχείων, άδειων ιδιωτικών κλινικών, μικρών μονάδων, άδειων δημοτικών κτιρίων καθώς και διαμερισμάτων που μένουν ξενοίκιαστα ανά την Ελλάδα.

Η λύση αυτή επιλέγεται ως άμεση και ευέλικτη, όπως η ίδια είπε, καθώς η κατασκευή νέων δομών ανοιχτής φιλοξενίας θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται εισόδημα στους ιδιοκτήτες και διευκολύνεται η κοινωνική ένταξη των προσφύγων, ενώ αποφεύγεται και η δημιουργία «γκέτο».

Για να γίνει πράξη η νέα μεταναστευτική πολιτική, όπως εξήγησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πηγή:  iefimerida.gr 

NewsOtherWise.gr : Κάποιος να πληροφορήσει σωστά την κυρία Χριστοδουλοπούλου εάν την ενδιαφέρει φυσικά ότι ένα διαμέρισμα που θα ενοικιάσει σε λαθρομετανάστη για την διαμονή του θα μπουν και θα κατοικίσουν 10 και 12 συντοπίτες του στην καλύτερη των περιπτώσεων και στην χειρότερη 20. Ποιος θα πληρώσει το ρεύμα; Ποιος θα πληρώσει το νερό; Ποιός θα διασφαλίσει την ασφάλεια των λοιπών ενοίκων; Οπότε δεν θα δημιουργηθεί ένα γκέτο όπως έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες η ομόνοια και οι γύρω περιοχές αλλά πολλά γκέτο σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και ανάμεσα σε οικογενειάρχες με κίνδυνο της ασφάλειας και της υγείας τους. Αν κάνουμε μια βόλτα σήμερα τώρα στο κέντρο η κατάσταση είναι χειρότερη από τα προηγούμενα χρόνια και για την επιβίωση έχουν αρχίσει και οι μικροκλοπές. Άλλο κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας ελεγχόμενα και άλλο πυρήνες ανεξέλεγκτοι. Το θέμα θέλει σοβαρότητα και μελέτη ο κόσμος ανησυχεί.



Συνεχίζουν τα εγκλήματα οι τζιχαντιστές, κατέστρεψαν την αρχαία πόλη Χάτρα



Μετά το έγκλημα της καταστροφής της αρχαία ασσυριακής πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε ένα άλλο στολίδι του πολιτισμού της χώρας: την αρχαία πόλη Χάτρα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μοσούλη, μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν τα ερείπια της 2.000 ετών πόλης.

Ο αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του υπουργείου που βρίσκονται στην Μοσούλη (η πόλη βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των τζιχαντιστών), τζιχαντιστές κατεδάφισαν την Χάτρα το Σάββατο.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) στη Μοσούλη είπε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξεκινήσει να καταστρέφουν την τοποθεσία με φτυάρια.



«Η πόλη της Χάτρα είναι πολύ μεγάλη και πολλά αντικείμενα της περιόδου βρίσκονταν προστατευμένα στην τοποθεσία» είπε ο Σαΐντ Μουαζίνι, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη πάρει τον χρυσό και το ασήμι που υπήρχε στη Χάτρα.

Η Χάτρα είναι ερειπωμένη πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Τζαζίρα του σημερινού βόρειου Ιράκ.

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μεταναστεύουν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαθίστανται στην περιοχή της μελλοντικής Χάτρα. Το 3ο αιώνα η Χάτρα έχει ιδρυθεί ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.



Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές της ελληνικής κουλτούρας με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταστροφές που προκαλούν τζιχαντιστές στον πολιτισμό του Ιράκ. Αφού κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης την περασμένη εβδομάδα, ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η καταστροφή της Νιμρούντ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «έγκλημα πολέμου».


Πηγή : in.gr


Και όμως η δικαιοσύνη έχει αφήσει απο το 2003 έως σήμερα 900 παιδόφιλους ελεύθερους



Τα παραθυράκια του νόμου και η ασυνεννοησία των Αρχών - Στοιχεία που σοκάρουν από βοσκούς μέχρι γιατρούς και παπάδες

Την ώρα που η δράση του 40χρονου δράκου στο Περιστέρι προκαλούν ανατριχίλα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία και η αποκάλυψη ότι περισσότεροι από 900 παιδόφιλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανάμεσα μας.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν κατηγορηθεί 968 άτομα για παιδοφιλία ή παιδεραστία.

Από αυτούς οι 330 έχουν συλληφθεί. Σχηματίστηκαν δικογραφίες μόνο για 55.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία κινείται στα τυφλά για την τύχη των παιδεραστών και των παιδόφιλων μετά τη σύλληψη τους καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φίλιππου Λεβέντου ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος αν και από το Νοέμβριο η αστυνομία είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του.

Πριν λίγους μήνες υπήρξε η περίπτωση του Σ.Γ. ο οποίος συνελήφθη για τρίτη φορά μέσα σε 20 χρόνια καθώς ασέλγησε σε δεκάδες μικρά κοριτσάκια.

Αν και είχε 37 χρόνια κάθειρξης αποφυλακίστηκε χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Το 2007 ο Π.Κ. είχε καταδικαστεί για επιθέσεις και βιασμούς 22 παιδιών. Ο παιδεραστής είχε αφεθεί ελεύθερος, βίασε έναν μαθητή δημοτικού κατά τη διάρκεια της άδειας του, ενώ ξανασυνελήφθη γιατί βίασε ένα κοριτσάκι και πάλι...

Πριν τρία χρόνια βοσκός είχε στήσει το στρατηγείο του στην Πελοπόννησο και μέσω ειδικών σελίδων ερχόταν σε επικοινωνία με παιδόφιλους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ανάλογη είναι η περίπτωση γιατρού σε νησί ο οποίος παρακολουθούσε σκληρές σκηνές με παιδάκια για να μπορεί στη συνέχεια να ανταποκριθεί στις συζυγικές του υποχρεώσεις.

Από τις πιο άγριες υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη είναι αυτή ενός αρχιμανδρίτη που είχε υλικό με παιδάκια να βιάζονται.


Πηγή : newsbeast.gr



Εξήντα έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων




Εξήντα (60) έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΕΣΠΑ, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές καθυστερήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Πρόκειται για το 1/3 των 181 έργων που είχαν προσδιοριστεί ως έργα προτεραιότητας.
Ο κατάλογος συντάχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του τότε επιτρόπου

Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται σιδηροδρομικές υποδομές, τεχνολογικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ των έργων που κινδυνεύουν είναι το ψηφιακό σχολείο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το Εθνικό Ληξιαρχείο η δυτική επέκταση του τραμ στον Πειραιά και το λιμάνι του Κατάκολου.

Σημειώνεται ότι έως τα τέλη του 2014 είχαν ολοκληρωθεί 68 έργα, προϋπολογισμού 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εντός του προηγούμενου έτους ολοκληρώθηκαν 16 έργα, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε την ολοκλήρωσε 23.

Πηγή: skai.gr 


«Φυγαδεύτηκε» ο Ομπάμα έπειτα από έκρηξη κοντά στον Λευκό Οίκο




Φωτιά ξέσπασε σε καντίνα που βρισκόταν κοντά στο κτίριο - Έκρηξη σε δεύτερο ύποπτο όχημα - Η οικογένεια Ομπάμα επιβιβάστηκε στο Air Force One σε αεροπορική βάση μακριά από το προεδρικό μέγαρο

Έκρηξη σημειώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη σε όχημα πλανόδιου πωλητή τροφίμων, ενώ η φωτιά που ξέσπασε λέγεται πως έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγη ώρα πριν την απογείωση του προεδρικού ελικοπτέρου, στο οποίο επρόκειτο να επιβιβαστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με την οικογένειά του.

Έπειτα από την έκρηξη οι υπηρεσίες ασφαλείας κινητοποιήθηκαν άμεσα αποκλείοντας την περιοχή και διενεργώντας έρευνα για το συμβάν.



Όπως αναφέρουν αμερικανικά δίκτυα, οι αρμόδιοι για την ασφάλεια του Λευκού Οίκου είχαν ξεκινήσει έρευνα για ένα ύποπτο όχημα που βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Μάλιστα, οι μυστικές υπηρεσίες λέγεται πως ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος είχε ειδοποιήσει τους αρμόδιους για ένα δεύτερο όχημα που βρισκόταν κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο ανταποκριτής του CBS News, Μαρκ Νόλερ, δήλωσε πως ακούστηκε ένας ισχυρός θόρυβος λίγη ώρα πριν την αναχώρηση της οικογένειας Ομπάμα για την Αλαμπάμα.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως εκπρόσωποι του Τύπου που βρίσκονταν για τις τακτικές ενημερώσεις, κλήθηκαν να μπουν στο κτίριο όπου κλείδωσαν οι πόρτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος και η οικογένειά του, δεν βρίσκονται στον νότιο κήπο, κοντά στο σημείο από όπου ακούστηκε η έκρηξη.



Την ίδια στιγμή, ο πλανόδιος πωλητής τροφίμων λέγεται πως αντιμετώπισε πρόβλημα με την καντίνα του, στην οποία ξέσπασε φωτιά. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες που κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν τα δύο περιστατικά με τα δύο διαφορετικά οχήματα σχετίζονται.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθη ο συναγερμός ενώ τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός σε σελίδα του στο Twitter ανέφερε πως η μυστική υπηρεσία του Λευκού Οίκου είπε πως η φωτιά σε γωνία κοντινού δρόμου δεν θεωρήθηκε σοβαρή απειλή και ότι η κατάσταση ασφαλείας ελέγχεται πλήρως.



Η οικογένεια Ομπάμα «φυγαδεύθηκε» προς την αεροπορική βάση Άντριους όπου επιβιβάστηκε στο Air Force One για να μεταβεί στην Σέλμα της Αλαμπάμα για την 50η επέτειο της πορείας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφόσον οι υπεύθυνοι ασφαλείας έκριναν πως δεν πρέπει να ταξιδέψουν με το ελικόπτερο από τον κήπο του Λευκού Οίκου μετά το επεισόδιο.


Πηγή : protothema.gr


Δύο συλλήψεις για τον φόνο του Νεμτσόφ στη Ρωσία




Δύο άνδρες συνελήφθησαν σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.

Πρόκειται για τους Αντσόρ Γκουμπάσεφ και Ζαούρ Νταντάγεφ, οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο.

Τις δηλώσεις τις έκανε ο επικεφαλής της FSB σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κράτησή τους.


Πηγή : tovima.gr


Βασανιστήρια στον Βαγγέλη: Τον έδερναν και τον έπνιγαν με λουριά και ιμάντες





Συγκλονίζουν οι καταγγελίες για τα απίστευτα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τον φοιτητή της γαλακτοκομικης σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι συμφοιτητές του. Εκφοβισμός και ξυλοδαρμοί, λουριά και ιμάντες που του έσφιγγαν τον λαιμό.

Αυτά φέρεται να ήταν μερικά μόνο από τα μαρτύρια σε βάρος του εξαφανισμένου 20χρονου. Αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία στελέχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αποκαλύπτει ότι υπήρξαν ακόμη και «πολιτικές παρεμβάσεις για την κάλυψη των δραστών».
Μάρτυρας - κλειδί, μιλώντας στην εκπομπή "Φως στο τούνελ" της Αγγελικής Νικολούλη περιέγραψε τον τρόμο που ζούσε σχεδόν καθημερινά ο φοιτητής στην εστία της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων.

"Ήταν κουρασμένος τελευταία ο Βαγγέλης, απογοητευμένος. Μπάνιο έκανε στις τρεις τα ξημερώματα που κοιμόντουσαν οι άλλοι για να μη του κλείσουν το νερό και παγώσει. Αυτό δεν είναι τίποτα. Ξέρω ότι τον έδεσαν οι Κρητικοί στην καρέκλα. Ήταν εκείνη την εβδομάδα μετά τις εκλογές. Στον δεύτερο όροφο. Εκεί που μένουν οι Κρητικοί. Ένας από αυτούς κρατούσε κάτι σαν ιμάντα στο χέρι και ο Βαγγέλης έτρεξε να κατέβει τις σκάλες, να πάει στο δωμάτιό του στον κάτω όροφο. Κι αυτός τον έπιασε. Του έβαλε τον ιμάντα στον λαιμό και τον τράβηξε", λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία - σοκ η άγρια επίθεση των συμφοιτητών συνεχίστηκε και στο δωμάτιο του 20χρονου.

"Ο Βαγγέλης αντέδρασε εκείνη τη ώρα και τον απέφυγε. Πήγε στο δωμάτιό του και κλειδώθηκε μέσα. Πήγαν μετά οι άλλοι Κρητικοί και του χτυπούσαν την πόρτα και του φώναζαν " άνοιξε Βαγγέλη θα το μετανιώσεις, κάτσε να μιλήσουμε, πλάκα κάνουμε". Ο Βαγγέλης ήταν αναστατωμένος, κόκκινος, όταν του έβαλαν τον ιμάντα", προσθέτει ο μάρτυρας.
Καταπέλτης είναι και το πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, καθώς αναγνωρίζει ότι ο 20χρονος είχε πέσει θύμα επιθέσεων και εκφοβισμού (bullying), με αποτέλεσμα να ζητηθεί η παραίτηση του διευθυντή της σχολής.

Σήμερα, ωστόσο, ο διευθυντής της σχολής δήλωσε άγνοια, ενώ σοκαρισμένος δηλώνει από τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κάνει λόγο για πράξεις ντροπής και βαρβαρότητας σε βάρος του σπουδαστή.
"Άμεσα ζήτησα να παυθεί ο διευθυντής της σχολής γιατί σύμφωνα με το πόρισμα, έχει μεγάλες ευθύνες", λέει μεταξύ άλλων.

Αποκαλυπτική είναι και η μαρτυρία στελέχους του υπουργείου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", ο οποίος λέει:
"Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, βασανιστηρίων, χλευασμού και άγριου bullying από συμφοιτητές του. Είχε στοχοποιηθεί από 4 νεαρούς από την Κρήτη, οι οποίοι του έκαναν τη ζωή κόλαση στην Εστία της σχολής. Το χειρότερο είναι ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για την κάλυψη των δραστών".

Την ίδια ώρα, ο θείος του εξαφανισμένου φοιτητή απευθύνει και πάλι δραματική έκκληση να ανοίξουν τα στόματα και να μιλήσουν επιτέλους όλοι όσοι γνωρίζουν το μαρτύριο που ζούσε ο 20χρονος.

Πάντως, συμφοιτητές του Βαγγέλη υποστηρίζουν ότι όλα όσα καταγγέλλονται περί βασανιστηρίων, δεν ισχύουν κι ότι πρόκειται για πλάκα και πειράγματα μεταξύ των σπουδαστών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του φοιτητή συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα Ιωάννινα από άνδρες της ΕΜΑΚ και εκατοντάδες εθελοντές.

Το πόρισμα της έρευνας θα κατατεθεί στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, η ασφάλεια παίρνει νέες καταθέσεις από άτομα που φαίνεται πως γνωρίζουν πολλά, αλλά όλο αυτό το διάστημα κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.


Πηγές: megatv, alphatv, imerisia.gr