Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Δέσμευσαν 404 εκατομμύρια ευρώ από 17 καταθέτες!



Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής έχει ξεκινήσει και το πρώτο αποτέλεσμα ήταν να μπουν στο "ραντάρ" των αρχών 50 μεγαλοκαταθέτες που ελέγχονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Όπως αναφέρει το Έθνος, 17 εξ' αυτών,  οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς τους, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.

Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 404 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες κ.λπ.

Οι πρώτοι 17 μεγαλοκαταθέτες, που έχουν μπει σε καθεστώς ποινικού ελέγχου για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, προέκυψαν από την αξιοποίηση των 44 CD με τα ονόματα όλων των καταθετών, ανεξαρτήτως ποσού σε ελληνικές τράπεζες (περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα ονόματα του δημόσιου βίου), καθώς και όλοι όσοι έχουν στείλει εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Υλικό "φωτιά"

Το υλικό που "καίει", περιλαμβάνει φοροφυγάδες και διακινητές «μαύρου» χρήματος σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας, παρέμενε ανεκμετάλλευτο στα γραφεία του ΣΔΟΕ τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και ο ανάλογος εξοπλισμός (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.

Πηγή: Έθνος, newsit.gr



Ουκρανία: Έκρηξη με νεκρούς σε πορεία για την ειρήνη



Σε τρομοκρατική ενέργεια αποδίδουν οι ουκρανικές αρχές την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια μιας πορείας ειρήνης στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δυο άνθρωποι.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σταθμό του μετρό τη στιγμή που περνούσε από το σημείο ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, ο εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική εισαγγελία.

Μεταξύ των νεκρών είναι ένας αστυνομικός και ένας φιλοευρωπαίος ακτιβιστής, σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης.

Νόμιζα στην αρχή ότι ήταν μια βομβίδα κρότου αλλά μετά είδα τους ανθρώπους να πέφτουν» είπε ένας από αυτούς, ο Ίγκορ Ρασόκα.

Στο Χάρκοβο έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες πολλές εκρήξεις που χαρακτηρίζονται από τις αρχές «τρομοκρατικές ενέργειες».


Πηγή 


Νιγηρία: Νεκροί 5 άνθρωποι από 7χρονη ανήλικη καμικάζι


Κοριτσάκι ηλικίας περίπου 7 ετών πυροδότησε τη βόμβα με την οποία το είχαν ζώσει σε μια αγορά στην πόλη Ποτίσκουμ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

«Εκτός από το κορίτσι, σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι ενώ 19 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρες, σύμφωνα με τον οποίο το παιδί φαινόταν περίπου 7-8 ετών.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από άλλους κατοίκους του Ποτίσκουμ που βρίσκεται στην πολιτεία Γιόμπε, ένα από τα προπύργια της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση.

«Αρνήθηκε να την ελέγξουν στην είσοδο της αγοράς και ξέσπασε καυγάς. Τότε πυροδότησε τη βόμβα και σκοτώθηκε η ίδια, μαζί με άλλους πέντε», είπε ένας άλλος μάρτυρας, μιλώντας στο Reuters.


Πηγή 


Public Issue: Στα ύψη εθνική υπερηφάνεια και δημοτικότητα Τσίπρα – Στο 73% η καταλληλότητα για πρωθυπουργός


Εξαιρετικά θετικά για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η Public Issue από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου για λογαριασμό της εφημερίδας Αυγή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η θετική εντύπωση για την κυβέρνηση φτάνει στο 81%, ενώ για την αντιπολίτευση το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16%. Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία είναι μόλις στο 11% και για την αντιπολίτευση στο 74%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

Το 86% των ερωτηθέντων αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι και μόνο το 13% δεν αισθάνεται υπερηφάνεια.
Στο 87%, αυξημένη κατά 42 ποσοστιαίες μονάδες, είναι η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα.
Το 73% τον θεωρεί πλέον κατάλληλο για πρωθυπουργό.
Στο 24%, μειωμένη κατά 19 μονάδες, έχει πέσει η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά.
Μόλις το 12% τον θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό.
Στο 74% οι αρνητικές γνώμες για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Στο 57% έχει φτάσει η δημοτικότητα του Πάνου Καμμένου.
Σταθερή στο 42% η δημοτικότητα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Στο 39% ανεβασμένη κατά οκτώ μονάδες η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα.
Μεγάλη πτώση στη δημοτικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου που έφτασε στο 17% από 28%.
Υψηλή η δημοτικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη με 75% και με 24% αρνητικές γνώμες
Το 64% θεωρεί σωστή την κατεύθυνση της χώρας και 20% λάθος
Το 49% έχει την άποψη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το 15% χειρότερα
Μόνο 13% φοβάται ότι θα χειροτερεύσει η οικονομική τους κατάσταση
Θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 69%
Στο 83% η απόρριψη του Μνημονίου, μόλις το 6% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του

Πηγή : koolnews.gr


Συμπλοκή με όπλο έξω από μπαρ τις πρωινές ώρες της Κυριακής



Τις πρώτες πρωινές ώρες,πραγματοποιήθηκε συμπλοκή  ατόμων με όπλο έξω από μπαρ, στην οδό Ελ. Βενιζέλου 37, στα Μελίσσια.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο παρέες, που διασκέδαζαν στο εν λόγω μαγαζί, φιλονίκησαν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, βγήκαν έξω από αυτό και άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους.

Ένα μέλος της μίας παρέας τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε έναν 38χρονο άνδρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά στο πόδι.

Ο τραυματίας μετέβη μόνος του στο ΚΑΤ, προκειμένου να του παρασχεθούν οι α” βοήθειες.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Μελισσίων.


Πόθεν έσχες: Ο Δημήτρης Τσουκαλάς του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1.000.000 ευρώ εφάπαξ



Απίστευτο και όμως ελληνικό...

Τίτλους ιδιοκτησίας σε 13 ακίνητα απέκτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τη διετία 2010-2011 - Η μοτοσυκλέτα των 26.000 ευρώ και το ΙΧ των 44.000 ευρώ

Στις τραπεζικές καταθέσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατούσε επι χρόνια στην Ελλάδα και που τώρα καλούνται να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια.

Ειδικότερα, ο πρώην συνδικαλιστής και νυν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 350.000 ευρώ και 650.000 ευρώ και ως προέλευση χρημάτων δηλώνει «αποζημίωση συνταξιοδότησης». Δηλαδή 1.000.000 για εφάπαξ!

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και άλλους λογαριασμούς στην Ελληνική και Alpha Bank ύψους 36 χιλιάδων ευρώ και 30 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα .

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι τη διετία 2010-2011 που η χώρα έμπαινε στο μνημόνιο ο κ. Τσουκαλάς αγόραζε διαμέρισμα στην Βάρη αντικειμενικής αξίας 170 χιλιάδων ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα απέκτησε από κληρονομία ακόμη επτά τίτλους ιδιοκτησίας από κληρονομιά

Επιπλέον διαθέτει 2 ΙΧ  εκ των οποίων το ένα 2300 cc και αξίας αγοράς 44 χιλιάδων ευρώ μίας μοτοσυκλέτας 1200cc αξίας 26 χιλίαδων ευρώ .

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τα εισοδήματα καθώς ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε το 2012 840.831,07 ευρώ, το 2011 529.538 ευρώ και το 2010 102.670 ευρώ.


Πηγή : protothema.gr



Γλέζος: Ζητώ συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό που συνήργησα στον συμβιβασμό




Κεραυνοί Μανώλη Γλέζου από τις Βρυξέλλες κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την αλλαγή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ

Χρήστος Δεμέτης

Δριμύτατη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με άρθρο - παρέμβαση που υπογράφει ο ίδιος από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται.

"Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση", γράφει συγκεκριμένα το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που εμφανίζεται απογοητευμένος από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις.
"
Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα. Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση", αναφέρει σε άλλο σημείο και καλεί τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν άμεσα μέρος σε διάλογο για την πορεία του κόμματος και των σχετικών χειρισμών.

Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου στο site της Κίνησης Ενεργοί Πολίτες:

Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
 Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
 Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
 Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
 Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
 Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
 Κρίμα και πάλι κρίμα.
Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.
 Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
 Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.
 Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.
 Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις.  Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.
Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.

Μανώλης Γλέζος  Βρυξέλλες 22-2-2015

Πηγές Μαξίμου για Γλέζο:

"Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού", είναι η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου.

Με σχόλιο του στο Twitter, και ο Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε σχετικά:

Δήλωση Αλέκου Φλαμπουράρη για άρθρο Μανώλη Γλέζου

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άρθρο του Μ. Γλέζου  ο  υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε από τη δική του μεριά:
"Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωσητων ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου".


Πηγή : news247.gr




Τα ύστερα του κόσμου



του Δημήτρη Καμπουράκη


Και του τα ‘λεγα εγώ πρωί-πρωί Παρασκευής του φίλου μου του Στρατούλη από τηλεοράσεως: «Υπουργέ μου, είσαι σίγουρος ότι οι νόμοι που εξαγγέλλεις πως θα περάσεις τώρα από τη Βουλή, δεν θα θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες;» Σίγουρος ήταν ο Δημήτρης, σιγουρότατος. Είχε σθένος και ατσάλινη αποφασιστικότητα. «Έτσι δενότανε τ’ ατσάλι» σκέφτηκα συγκινημένος και πάσχιζα να θυμηθώ τη φάτσα του Νικολάι Οστρόφσκι, για να δω αν έμοιαζε με τον υπουργό αναπληρωτή μας. Κι εγώ που από την πρώτη στιγμή, δίχως να τους έχω ψηφίσει, βγήκα και διατυμπάνισα την πίστη μου στην εθνική διαπραγμάτευση των στρατηγών μου, ένιωσα κάτι παραπάνω από περήφανος. Περήφανος το πρωί, περηφανότατος το βράδυ.

Καθότι κύριοι, άλλο να σε ελέγχουν οι θεσμοί κι άλλο η τρόικα. Βέβαια, αυτό το «ήρθαν οι θεσμοί, φεύγουν οι θεσμοί, βρε καλώς τους θεσμούς», μου φαίνεται λιγάκι βαρβαρίζουσα ελληνικούρα, πλην οι ελληνικούρες μας είναι που καταδεικνύουν την ηγεμονία της αριστεράς του ανάδελφου έθνους μας σε σχέση με τους δεξιούς Ευρωπαίους τοκογλύφους Μερκελιστές. Και ο αείμνηστος Κωλέτης, άλλωστε, όταν στα μέσα του προ-περασμένου αιώνος ήταν πρέσβης της περήφανης χώρας μας εις τα Ευρώπας, μόλις οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπάθησαν να του επιβάλλουν την ευρωπαϊκή ενδυμασία, κυκλοφορούσε με φράκο από πάνω και φουστανέλα με τσαρούχια από κάτω. Όχι παίζουμε.

Καθότι κύριοι, άλλο να είσαι σε μνημόνιο κι άλλο σε Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA). Διότι ως προχθές, οι τρισκατάρατοι έγραφαν τους όρους των μνημονίων και μετά μας έβαζαν να τους υπογράψουμε με το πιστόλι τους στον κρόταφό μας. Ενώ τώρα θα γράφουμε εμείς τους όρους του Master Financial Facility Agreement και αφού πάρουμε την άδεια τους, θα βάζουμε μόνοι μας το πιστόλι μας στον κρόταφό μας και θα τους υπογράφουμε δίχως έξωθεν απειλές. Ε, όπως και να το κάνουμε, υπάρχει διαφορά.

Βέβαια, προς στιγμήν μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θέλαμε να βγούμε από τη θανατηφόρο σπείρα «να παίρνουμε δάνεια για να ξεπληρώνουμε παλιότερα δάνεια», αλλά προφανώς έκανα λάθος. Άνθρωπος είμαι κι εγώ. Διότι βλέπω ότι τώρα τα θέλουμε τα λεφτά. Τι να τα κάνουμε, απορώ. Αφού έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις απ’ τα δικά μας, πάλι στα παλιά γυρίσαμε; Ξαναγίναμε τοξικομανείς που κυνηγάμε τη δόση μας; Και μάλιστα θα την πάρουμε με αξιολόγηση. Ήτοι θα μπαινοβγαίνουν οι θεσμοί στα υπουργεία και θα βάζουν κάτω τα νούμερα και τους κωδικούς των υπουργών. Τι; Δεν θα έρθουν οι θεσμοί στην Ελλάδα; Ωραία λοιπόν. Θα συναντώνται δηλαδή στο Παρίσι, όπως τότε οι τροϊκάνοι με τον Χαρδούβελη, τον Βρούτση και τον Πρωτόπαπα; Όχι, διότι εκείνο ήταν και ταπεινωτικό και γελοίο; Ε τότε πώς; Μήπως θα γίνεται αξιολόγηση από μακριά; Δηλαδή, θα κυβερνάται η χώρα με mails; Ε δεν το πιστεύω.

Φυσικά, πήραμε ως χώρα μικρότερο (χωρίς να προσδιορίζεται) πρωτογενές πλεόνασμα, για να ρίξουμε τα λεφτά στην πραγματική οικονομία. Μπράβο, εδώ μας παραδέχομαι. Αυτό είναι πραγματικό κέρδος. Πλην διαβάζω στο κείμενο της συμφωνίας ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους». Βρε μυστήρια πράγματα. Σύντροφοι, βάλατε υπογραφή σε επίσημο χαρτί που λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Τα ύστερα του κόσμου. Και πως θα πάτε τώρα να διαπραγματευτείτε κούρεμα, όταν αποδέχεστε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως κατηγορούσατε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο; Τι πράγμα; Δεν υπάρχει πια κούρεμα αλλά μόνο «έξυπνη διευθέτηση του χρέους, με swaps και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία», όπως εξήγησε ο Βαρουφάκης; Α, εντάξει τότε. Απλώς θυμάμαι ότι πριν έναν μήνα οι Σαμαροβενιζέλοι ήταν οι Νενέκοι που ήθελαν επιμήκυνση για να φορτώσουν το μη βιώσιμο χρέος στα παιδιά μας και οι Τσιπρολαφαζάνηδες ήταν οι μάγκες που το κούρευαν, άλλος 50%, άλλος 60% κι άλλος 70%, ανάλογα με το πώς είχαν ξυπνήσει το πρωί. Ας είναι.

Όσο για τη νέα δημοκρατική αρχιτεκτονική της Ευρώπης που θεμελίωσε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ομολογώ ότι πολύ τη χάρηκα την Παρασκευή το βράδυ. Τέρμα πια οι θεσμικές παρατυπίες που κατέλυαν τη δημοκρατία στην Ένωση. Δεν αναγνωρίζουμε αφεντικά, μόνο θεσμικά όργανα. Μόνο μ’ αυτά συνομιλούμε, δεν είμαστε υποτελείς κανενός, είμαστε ισότιμοι εταίροι. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, υποθέτω, διαπραγματευόταν ο Βαρουφάκης με τον «απομονωμένο» σκατόψυχο επί τέσσερις ώρες δια μεσολαβητών, αφήνοντας τους υπουργούς του Eurogroup μπουζουριασμένους σε μια αίθουσα να πίνουν καφέδες και να τρώνε τυρόπιτες. Πολύ γουστάρω αυτή τη νέα δημοκρατική Ευρώπη. Το αφεντικό να συζητά με τον υπάλληλο και τα μέλη της γενικής συνέλευσης να περιμένουν κλειδωμένα για να επικυρώσουν δια βοής τη συμφωνία τους. Άντε μπράβο, γιατί πολύ είχε τραβήξει αυτή η θεσμική ξεφτίλα.

Βεβαίως, μόνος μου έγραψα (η νέα εκκλησία) ότι η καινούρια ονοματολογία αντικαθιστά ταχύτατα την παλιά και ότι η νέα αυτή πολιτική θα κριθεί από μόνη της κι όχι σε σύγκριση με τις παλιότερες. Συνεχίζω να το λέω, ειδικά για το πώς πρέπει να καθορίσουν την αντιπολιτευτική τους τακτική τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλά αυτό δεν μου αφαιρεί προσωπικά τη δυνατότητα να κάνω και λίγη πλάκα. Διότι φαγώθηκαν να κυβερνήσουν και τώρα βρίσκουν μπροστά τους όλη την δήθεν αριστερή κορώνα με την οποία μας φλόμωσαν. Ας τα λουστούν τώρα. Εγώ το μόνο που έχω να ανακράξω είναι «καλώς ήλθατε στον καπιταλισμό». Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είσαστε πολύ καλύτεροι διαχειριστές απ’ τους προηγούμενους και γι' αυτό σας στηρίζω αναφανδόν. Και ως πρώτο μέτρο ενεργούς στήριξης, ξεθάβω τα λεφτά απ’ τη γλάστρα με την ορτανσία και τα ρίχνω στο χρηματιστήριο. Να κονομήσουμε επιτέλους κανένα φράγκο, να τα ρίξουμε στην πραγματική οικονομία που στενάζει.


Πηγή : www.protagon.gr


ΕΝΦΙΑ τέλος Ζήτω ο ΕΝΦΙΑ!!


Το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δε φεύγει, αλλά επί της ουσίας θα παραμείνει με ελαφρές τροποποιήσεις και από την νέα κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ο φόρος επί της κατοικίας θα παραμείνει, με βάση τον ορισμό των αντικειμενικών αξίων. Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και με βάση αυτές τις αξίες θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες. Βέβαια, επέμεινε ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις στην πρώτη κατοικία.

«Δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν»

Η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και απευθυνόμενη στους συνεπείς φορολογούμενους, τόνισε πως «δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν τα χρέη τους στην εφορία».

Και συνέχισε: «Θα είχαν δίκιο να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όμως έχουμε ένα κατάφορα άδικο φορολογικό σύστημα. Σκεφτείτε την πλευρά του κόσμου που δεν είχαν πραγματικά να πληρώσουν».

Όσο για το ενδεχόμενο παροχής μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, η κυρία Βαλαβάνη είπε πως θα αναφέρεται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2015. «Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, το 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη ρύθμιση δεν μπαίνουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για το 2015.

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση οφειλών

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών όσοι χρώσταγαν έως 31-12-2014 και βεβαιωθούν μέχρι την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής θα έχουν διπλή δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση.

«Αν αποπληρώσουν όλο το οφειλόμενο ποσό διαγράφονται οι προσαυξήσεις ή θα μπουν στη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν φέρεις ολική εξόφληση πληρώνεις το μισό».

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες θα είναι και η τελευταία

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη.

Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν προβλήματα καθώς θα τους «κυνηγήσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων

Aναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.


Πηγή


Θέμα για Αδωνι: Ο Καμμένος έστειλε τον γιο της Μανωλίδου στον Εβρο



Αμέτρητα φύλλα πορείας φαίνεται πως μοίρασε ο Πάνος Καμμένος τις πρώτες του ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ, η απόφαση αυτή φαίνεται πως ανοίγει «θέμα» και για τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Οχι ακριβώς για τον ίδιο, αλλά για τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου, καθώς, ο νέος υπουργός Αμυνας στέλνει σε συνοριακή μονάδα το γιο της.

Σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη» με απόφαση του Πάνου Καμμένο ο γιος της κας Μανωλίδου θα βρεθεί στον Εβρο ή, ίσως, σε κάποιο νησί.

Ο «ΒΗΜΑδοτότης», πάντως, αναφέρει ότι «οι μεταθέσεις στα σύνορα δεν γίνονται για λόγους εκδικητικούς κτλ».



Πηγή: iefimerida.gr


Μία σχέση... στοργής


Οι μυστικές συναντήσεις Καραμανλή - Τσίπρα και οι συμβουλές του πρώην πρωθυπουργού

Όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν την περασμένη Τρίτη τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο σύμφωνα με το Βασίλη Χιώτη στο «Βήμα της Κυριακής» σκέφτηκαν όλοι το ίδιο πράγμα: «Α, μάλιστα, τον έπεισε ο Καραμανλής!».

«Αν δεν ήταν στη μέση ο Καραμανλής, δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνει Παυλόπουλο ο Τσίπρας» υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί, εκφράζοντας ακόμη και τώρα την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή, για την οποία ο κ. Τσίπρας επέδειξε απόλυτη αποφασιστικότητα να την επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματός του. «Διαφορετικά ο Τσίπρας δεν θα πρόδιδε τον Αβραμόπουλο. Ή, αν αναγκάστηκε να τον προδώσει, τότε θα πήγαινε σε άλλου τύπου υποψηφιότητα» επιμένουν.

Από πού όμως ξεκινά η σχέση του Τσίπρα με τον Καραμανλή; Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται: «Από πολύ παλιά». Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή θυμούνται τον πρώην πρωθυπουργό να τους λέει μετά την ήττα του στις εκλογές του 2009 και ενώ είχε εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ:

«Αυτός που θα κάνει κούρσα είναι ο Τσίπρας. Θα γράψει ένα ποσοστό στις επόμενες εκλογές που θα τρίβετε τα μάτια σας». Ο κ. Τσίπρας είχε τότε ένα ποσοστό 4,60% με 13 έδρες στη Βουλή. Όταν άκουγαν λοιπόν οι συνομιλητές του Καραμανλή να τους προβλέπει ο ίδιος ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι διψήφιο το ποσοστό, νόμιζαν αρχικώς ότι δεν ήξερε τι έλεγε.

Μέχρι που ήρθαν οι εκλογές του 2012 και ο Καραμανλής δικαιώθηκε. Αλλά από το 2009 ως το 2012 Καραμανλής και Τσίπρας θα πρέπει να συναντήθηκαν πολλές φορές. Πάντοτε με απόλυτη μυστικότητα και πάντοτε σε σπίτια όπου δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν αδιάκριτα μάτια.

Οι δύο πολιτικοί οικοδόμησαν μια σχέση την οποία μόνο οι δυο τους γνωρίζουν και την οποία δεν αποκαλύπτουν ούτε στους στενότερους συνεργάτες τους. Ιδιαίτερα μετά το 2012 οι συνεργάτες του Τσίπρα έβλεπαν πολλές φορές στις κινήσεις του τη στρατηγική Καραμανλή.

Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής έχει μεταδώσει στον κ. Τσίπρα πολιτικές συμπεριφορές όπως η μετριοπάθεια και οι εντυπωσιακές πολιτικές κινήσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε πολλές ομοιότητες με την πρώτη ομιλία του κ. Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004.

Βέβαιον επίσης είναι ότι ο Τσίπρας ήθελε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Συνομιλητές του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι τον πίεσε ασφυκτικά να αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε μέχρι τέλους. «Αν ταυτιστούμε εμείς οι δύο, αυτός που θα χάσει θα είσαι εσύ» φέρεται να είπε κάποια στιγμή στις αρχές της γνωριμίας τους ο Καραμανλής στον Τσίπρα. Και φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

«Ο Τσίπρας στεναχωρήθηκε που ο Καραμανλής του είπε "όχι"» εκμυστηρεύθηκε πάντως κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο συντάκτη του δημοσιεύματος, Βασίλη Χιώτη.


Πηγή : newsbeast.gr


Εγκύκλιο με κανόνες για την προμήθεια φαρμάκων ετοιμάζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής



Την αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσε το δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας σχετικά με το πρόβλημα της "συναγοράς" φαρμάκων που δεν χρειάζονται οι φαρμακοποιοί το οποίο τους επιβάλλουν κάποιες εταιρίες. Για το θέμα κλήθηκαν στην Αριστοτέλους το προεδρείο του ΣΦΕΕ και το προεδρείο του ΠΦΣ και συμφώνησαν ότι μια εγκύκλιος με σαφείς κανόνες θα λύσει το πρόβλημα...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες, παρουσίασε αναλυτικά στον υπουργό Υγείας, Π. Κουρουμπλή , ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος προσθέτοντας "την ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας της αγοράς και καλής πίστης μεταξύ των συναλλασσομένων προκειμένου οι φαρμακοποιοί να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα και χωρίς ταλαιπωρία, τα φάρμακα που χρειάζονται για τους ασφαλισμένους τους".

Ακόμη ανέφερε στον υπουργό τον ζωτικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο ΕΟΦ στον ουσιαστικό έλεγχο  της  διακίνησης των φαρμάκων.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Ι. Δαγρές αναφέρθηκε στο πρόβλημα  της συναγοράς και ζήτησε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου "που να υπενθυμίζει σε όλους ότι η πρακτική αυτή απαγορεύεται και θα τιμωρείται".

Στο θέμα εξάλλου είναι απολύτως σύμφωνο και το προεδρείο του ΣΦΕΕ που δεν επιθυμεί να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα κερδοσκοπίας στον χώρο τον οποίο εκπροσωπεί.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του εξέφρασε την  πρόθεση του για την  έκδοση μετά από νομοθετική επεξεργασία εγκυκλίου που να θεσπίζει ένα πλαίσιο κανόνων δίκαιης συναλλαγής μεταξύ όλων των μερών  και διαφάνειας στην αγορά. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζει  νέα συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΟΦ και της ΗΔΙΚΑ καθώς και με τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα της διακίνησης των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους).


Πηγή : iatropedia.gr


Ναυτική νάρκη βάρους 400 κιλών βρέθηκε το βόρειο λιμάνι της Πάτρας



Μία θαλάσσια νάρκη σε προχωρημένη διάβρωση, εντοπίστηκε στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας.

Σύμφωνα με το λιμενικό, η ναυτική νάρκη έχει βάρος 400 κιλών και φυλάσσεται από άνδρες του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, μέχρι να την παραλάβουν ειδικοί πυροτεχνουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η νάρκη να είχε ποντιστεί στο λιμάνι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Mανουέλ Βαλς: Άμεση απειλή για την Ευρώπη οι τζιχαντιστές



«Η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές έχει εγκατασταθεί στις δυτικές κοινωνίες μας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη Δανία με 17 και 2 νεκρούς αντίστοιχα

Η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές αποτελεί «άμεση απειλή» εναντίον της ασφάλειας της Ευρώπης, εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια μιας συνόδου των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στη Μαδρίτη.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της Λιβύης και στην άμεση απειλή που αποτελεί για την ασφάλειά μας η δημιουργία κάτω από τα μάτια μας και όχι μακριά από τα σύνορά μας ενός νέου προπύργιου της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών», δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη «μιας προσπάθειας άμυνας» στη διάρκεια αυτής της κεκλεισμένων των θυρών συνόδου.

Ο Βαλς ήταν ένας από τους τέσσερις πρωθυπουργούς που συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή των σοσιαλιστών ηγετών, συνολικά σαράντα, που είχε στόχο να καθορίσει μια κοινή θέση για τρία σημαντικά για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ζητήματα: την τρομοκρατία, την εξωτερική πολιτική και την απασχόληση.

Πρέπει «να έχουμε τη διαύγεια να εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη των χωρών μας: η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές έχει εγκατασταθεί στις δυτικές κοινωνίες μας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη Δανία με 17 και 2 νεκρούς αντίστοιχα.

Ο Βαλς επεσήμανε επίσης ότι περίπου 3.000 πρόσωπα έχουν τραβήξει την προσοχή των υπηρεσιών στη Γαλλία εξαιτίας του κινδύνου να ριζοσπαστικοποιηθούν και υπογράμμισε την εμφάνιση «ενός ισλαμοφασισμού», ενός συνδυασμού «του ολοκληρωτισμού» και «του ισλαμικού φανατισμού».

«Το ακραίο ισλάμ μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης την ανάγκη να «ενισχυθούν τα μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και ανέφερε επίσης ότι απααίτητη προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι 3.000 με 5.000 πολίτες της έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, το 30% εκ των οποίων έχει επιστρέψει στις πατρίδες του.


Πηγή



Καθαρά Δευτέρα: Τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα!



Τα Κούλουμα μπορεί να έχουν ρίζες στην Αθήνα, ωστόσο οι εορτασμοί γίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχει ήδη ξεκινήσει το νηστίσιμο… φαγοπότι της Δευτέρας, από το οποίο δεν λείπουν φυσικά οι λαγάνες, ο ταραμάς, ο χαλβάς και τα καλαμαράκια. Και επειδή, ως γνήσιοι Έλληνες, δεν χάνουμε ποτέ την αισιοδοξία μας, έχουμε ήδη προμηθευτεί το χαρταετό που θα πετάξουμε, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

Για την ιστορία

Ετυμολογικά για την λέξη «Κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς την προέλευση και τη ερμηνεία. Ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, υποστηρίζει ότι η λέξη προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που σημαίνει αφθονία, αλλά και τέλος. Τα κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής (σαράντα ημέρες για το Πάσχα).

Μια άλλη εξίσου πιθανή θεωρία θέλει τα κούλουμα να προέρχονται από την, επίσης λατινική, λέξη «columna» –που σημαίνει κίονας, κολώνα– κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στις «κολώνες», δηλαδή στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, χωρίς φυσικά να ξεχνούν να πάρουν μαζί τους το χάρτινο σύνεργο του υπαίθριου παιχνιδιού, που τελικά επικράτησε ως έθιμο.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Επίσης, μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.

Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα

Βόνιτσα: το έθιμο του «Αχυρένιου Γληγοράκη»

Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ’ ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ’ ανοιχτά.

Ο «Βλάχικος Γάμος» της Θήβας

Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1830 και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε. Σήμερα πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης η οποία στην πραγματικότητα είναι άνδρας! Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με σατιρικά τραγούδια και πολύ χορό.


Το έθιμο του «Αγά» στα Μεστά της Χίου

Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου “δικάζεται” για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Ένα πρωτότυπο έθιμο με πολύ χιούμορ και κοινωφελές έργο παράλληλα.

Τα Κούλουμα στη Βόρεια Ελλάδα

Ξάνθη

Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, θα τελεστεί και φέτος, στις 12 το μεσημέρι, το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου, συμμετέχουν οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Από τις 9 το πρωί, στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα σε παραδοσιακούς, υπαίθριους φούρνους.

Μία ώρα αργότερα, στην κεντρική πλατεία Λεύκης Ξάνθης θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με νόστιμη φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα. Στα ‘Αβδηρα της Ξάνθης θα ζωντανέψουν, στις 11:30 το πρωί, παραδοσιακά έθιμα- “γάμοι”, “μουντζούρηδες “- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει νηστίσιμα εδέσματα, που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών, με ανάλογη μουσική.

Δράμα

Στις 3 το μεσημέρι, στο δημοτικό διαμέρισμα Χωριστής του δήμου Καλαμπακίου Δράμας, διοργανώνεται μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι: “Να μην λείπει κανείς (εκτός από την κρίση)”.

Νάουσα

Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Ωστόσο, σε γύρω περιοχές του δήμου Νάουσας (περιοχή “Ρουντίνα”, Ανθέμια, περιοχή “Ροδινα” Αγγελοχωρίου, πλατεία Καρατάσου και Γιαννακοχώρι) θα στηθούν από τις 10 το πρωί ένα σωρό εκδηλώσεις όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

Κοζάνη

Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ.Δημητρίου από τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα Γρεβενά στις 11 το πρωί θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα κούλουμα στην πλατεία Ελευθερίας με χάλκινους ήχους.

Θεσσαλονίκη

Στην κεντρική πλατεία του Σοχού, στο νομό Θεσσαλονίκης, από το πρωί της Καθαρά Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις. Την αρχή θα κάνουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι “Κουδουνοφόροι” για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες.

Πιερία

Στη Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας, από τις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σαρακοστιανά εδέσματα θα μοιραστούν, επίσης, στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο, τη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα και τους Πόρους του νομού Πιερίας, ενώ για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του Δίου, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός αερόστατου.

Πέλλα

Στην πόλη της Σκύδρας, στην Πέλλα, από τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, ο δήμος θα μοιράσει φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί στους επισκέπτες, οι οποίοι θα χορέψουν με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα.

Θάσος

Στην Παναγιά Θάσου διοργανώνονται λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.


Πηγή 


Μαφιόζικη εκτέλεση με άρωμα τρομοκρατίας - "Γάζωσαν" με καλάσνικοφ τον αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού!



Μία στυγνή εκτέλεση που θυμίζει "μαφιόζικα" ξεκαθαρίσματα λογαριασμών εκτιλύχθηκε στην Στυλίδα, με τον 47χρονο αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού να είναι το θύμα και τους δολοφόνους του να παραμένουν άφαντοι...

Οι δράστες της εν ψυχρώ εκτέλεσης του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, Μάκη Γκαλιμάνη, πατέρα δύο παιδιών, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί από τις αρχές, που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει λιγοστές πληροφορίες για το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, το οποίο κατα πληροφορίες ήταν μάρκας PASSAT ή ΤΟΥΟΤΑ , χρώματος μαύρου.

Το χρονικό και τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες



Όπως κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο αυτό κινήθηκε γρήγορα, βγήκε από τον οικισμό Κουβέλα και βρέθηκε στην εθνική οδό πριν ακόμα φτάσουν οι αστυνομικοί.

Τα μπλόκα που έστησαν σε διάφορα κομβικά σημεία δεν απέδωσαν ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κινητοποίηση της Αστυνομίας συνεχίζεται ακόμη.

Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου όταν ο άτυχος αρχιφύλακας βγήκε από το σπίτι του, στον οικισμό Κουβέλα Αχινού, λίγο μετά την Στυλίδα.

Διέσχισε κάθετα ένα στενό δρόμο μπροστά στο σπίτι του και μπήκε στο τζίπ που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι από την εξώπορτα του σπιτιού του.

Το μόνο που πρόλαβε να κάνει είναι να βάλει μπρος τη μηχανή όταν εκείνη τη στιγμή έφτασαν ακριβώς δίπλα του οι άγνωστοι εκτελεστές.

Κατά ριπάς


Τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και οι αστυνομικοί βρήκαν 18 κάλυκες από καλάσνικοφ και δύο κάλυκες από πιστόλι των εννέα χιλιοστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θύμα δέχθηκε σφαίρες από το θώρακα μέχρι το κεφάλι, και απ' όλες τις πλευρές και έπεσε αιμόφυρτος στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Μαζί με τους αστυνομικούς της Ασφαλείας έρευνες διεξάγουν και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής. Click4more: Δολοφονία αρχιφύλακα: Οι γείτονες είχαν δει τους δράστες! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι αυτόπτες μάρτυρες δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πόσοι ήταν οι εκτελεστές μέσα στο αυτοκίνητο. Το μόνο που κατέθεσαν στους αστυνομικούς είναι ότι είδαν το μαύρο αυτοκίνητο να κατεβαίνει το δρόμο πριν γίνει το φονικό και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ο ένας από τους δράστες που ήταν συνοδηγός έσκυψε όταν περνούσε από μπροστά τους «ίσως για να μη γίνει αντιληπτός».

Όπως περιγράφουν, όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς και βγήκαν στο δρόμο το μαύρο αυτοκίνητο έφυγε με μεγάλη ταχύτητα με πορεία προς την παραλία του οικισμού και μέσω παράλληλου δρόμου βγήκε από τον οικισμό στην εθνική οδό.

Οι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι το άκουσαν να φεύγει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. «Ακούστηκαν τα σπιναρίσματα που έφευγε», είπαν χαρακτηριστικά. Οι αστυνομικοί που συγχρόνως είχαν ειδοποιηθεί έφτασαν σε πέντε λεπτά, χωρίς όμως να εντοπίσουν κάτι σχετικό με το αυτοκίνητο ενώ παράλληλα είχαν αρχίσει να στήνουν μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία.

Οι τραγικές στιγμές της μητέρας του θύματος


Στο σπίτι του άτυχου 47χρονου αρχιφύλακα, εκείνη την ώρα βρίσκονταν μόνο η μητέρα του. Μετά τους πυροβολισμούς, όταν βγήκε από το σπίτι, είδε το γιο της μέσα στα αίματα και ξέσπασε σε φωνές ενώ βρέθηκαν εκεί και γείτονες που δεν μπορούσαν να πιστέψουν την εν ψυχρώ εκτέλεση. Οι ίδιοι περιγράφοντας την κατάσταση που επικράτησε μιλούν για «πόλεμο από τους πυροβολισμούς».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο 47χρονος που είναι διαζευγμένος είχε επιστρέψει το μεσημέρι στο σπίτι του συνοδευόμενος από μια φίλη του.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ετοιμάζονταν εκείνη την ώρα να φύγει για κυνήγι καθώς ήταν φανατικός κυνηγός. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε υποσχεθεί σε οικογενειακό του φίλο που τον επισκέφτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι «θα επιστρέψω στα 5.30 το απόγευμα να σου φέρω κυνήγι που έχω μαγειρέψει…» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι γείτονες και οι γνωστοί τον περιγράφουν σαν ιδιαίτερα φιλικό άνθρωπο και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στους αστυνομικούς, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καθώς αναζητούσε εργασία για την φίλη του ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δύο γονείς του -ο πατέρας του και η μητέρα του- κάθε μέρα πήγαιναν για ψάρεμα. Το Σάββατο η μητέρα του είχε μείνει στο σπίτι και ο 75χρονος πατέρας του απουσίαζε την ώρα του φονικού.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά


Οι αστυνομικοί αποφεύγουν προς το παρόν να πουν οτιδήποτε, καθώς έχει εμπλακεί στις έρευνες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ζητώντας να παγώσουν όλες οι κινήσεις μέχρις ότου η ίδια μπορέσει να εξετάσει όλα τα ευρήματα. Ο άτυχος 47 χρόνος μέχρι τώρα έχει υπηρετήσει ο σωφρονιστικός υπάλληλος σε διάφορες φυλακές και για πολλά χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού.
Τα τελευταία δύο χρόνια υπηρετούσε στις φυλακές του Δομοκού ως αρχιφύλακας. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν τίποτα αλλά ωστόσο προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsIT, παρά το γεγονός ότι η δολοφονία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ενέργειας του κοινού ποινικού δικαίου, αφού οι αστυνομικοί εντοπίζουν και προχειρότητες στο σχέδιο των δραστών, εξετάζεται με σοβαρότητα το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Το θύμα είχε "καθαρό φάκελο" στις φυλακές (κάτι που σημαίνει πως δεν φερόταν να εμπλέκεται σε οτιδήποτε παράνομο), θεωρούνταν ακέραιος στην εργασία του και μάλιστα διπλωμάτης. Ίσως γι' αυτό να είναι ακόμη και θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται όπως όλα τα υπόλοιπα.

Σημειώνουμε πως στον Δομοκό κρατούνται "βαριά ονόματα" του ελληνικού υποκόσμου αλλά και τρομοκράτες από όλο το φάσμα του αντάρτικου πόλης, ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει και οι κατά καιρούς αντιδράσεις και αναφορές τρομοκρατικών οργανώσεων στις φυλακές του Δομοκού.



Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ από lamiareport.gr

Πηγή : newsit.gr



Σάλος από την αποκάλυψη της “Δημοκρατίας” για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη



Πολιτική θύελλα αλλά και σάλο στα social media έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας “Δημοκρατία” ότι το alter ego του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης είχε κεντρικό ρόλο στη συγγραφή της επιθετικής για την Ελλάδα ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Κεντροδεξιά.

Η αποκάλυψη της “Δημοκρατίας” έρχεται τη στιγμή ακριβώς που το κλίμα κατά του Αντώνη Σαμαρά επιδεινώνεται, με το Μέγαρο Μαξίμου να μιλάει ευθέως για “περίεργο ρόλο” του πρώην πρωθυπουργού στην εθνική διαπραγμάτευση, και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας να υπάρχουν εστίες φωτιές, μετά και την κατάρρευση της θεωρίας της “αριστερής παρένθεσης”, εμπνευστής της οποίας φέρεται να είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με το αποκαλυτικό ρεπορτάζ της “Κυριακάτικης Δημοκρατίας”, η “περιβόητη ανακοίνωση του ΕΛΚ δεν είναι αδέσποτη. Έχει εμπνευστή, έχει και συντάκτη, με τον εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη να έχει άμεση εμπλοκή”.Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια βαριά ήττα, και εκκρεμεί η συζήτηση για τους λόγους αυτής της συντριβής, καθώς και της συρρίκνωσης της εκλογικής βάσης του κόμματος, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της δημοσκόπησης της “Marc” για την τηλεόραση του Alpha, που δείχνει τη ΝΔ να έχει κατρακυλήσει στο ιστορικό χαμηλό του 18%, και τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκτοξευτεί στο αδιανόητο 27%.


Πηγή : ysterografa.gr


Βαλαβάνη: «Θα εφαρμοστεί η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα»



Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες σύμφωνα με την Νάντια Βαλαβάνη.

Η Νάντια Βαλαβάνη τόνισε στον ΣΚΑΪ πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δε ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν «ανελέητη» αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.

Αντίθετα, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως εντός του 2015 θα υπάρξει πρόνοια για τους πιο αδύναμους οφειλέτες, οι οποίοι βεβαιωμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ακόμα και στις δόσεις των 20 ευρώ.

Εκτίμησε πάντως πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς – όπως εκτίμησε – η ρύθμιση θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.

Σχετικά με τα ακίνητα, η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως ο νέος φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία αναμένεται να είναι έτοιμος την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, ενώ επιβεβαίωσε πως το αφορολόγητο όριο θα βασιστεί στις νέες αντικειμενικές αξίες. Σημείωσε πως σε αυτό το σημείο δεν θέλει να προσδιορίσει το ύψος του αφορολόγητου.

Παράλληλα, η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε ειδική ρύθμιση ώστε να μην κατάσχονται μισθοί και συντάξεις, αλλά και για να αποφεύγεται η δέσμευση λογαριασμών μικρών επιχειρήσεων που έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους ή θέλουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.

Τέλος, αναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.

Πηγή






Κυβέρνηση: ο Σαμαράς επένδυσε στην αποτυχία μας και απέτυχε


"Υπόλογος για τη μνημονιακή καταστροφή και για την προσπάθεια παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης" είναι ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που απαντούν στην κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Επένδυσε το πολιτικό του μέλλον στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Και απέτυχε", προσθέτουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα [σ.σ. με την απόφαση του Eurogroup] γύρισε σελίδα μέσα από μια σκληρή, δύσκολη, επίμονη και, ίσως, για πρώτη φορά αληθινή διαπραγμάτευση".

Επιπλέον, από το Μαξίμου τονίζεται ότι "οι δυνάμεις του μνημονίου δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι μία κυβέρνηση υλοποιεί τα όσα έλεγε προεκλογικά, και πως απέναντι στον φόβο και τη δουλικότητα αντιπαραβάλλει την ελπίδα και την ενότητα, πως μπορεί να κυβερνήσει, χωρίς να σκύβει το κεφάλι".

Για τη διαπραγμάτευση, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι "δεν τελείωσε" και ότι "θα συνεχιστεί όσο η κοινωνία είναι δίπλα μας".

"Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος τους λέει την αλήθεια και ποιοι του έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις, την ίδια ώρα που κυβερνούσαν μέσω e-mail", σχολιάζει η κυβέρνηση.


Πηγή : pathefinder.gr


Άρχισαν τα όργανα: Η Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αλλαγή ηγεσίας και καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη συμφωνία



Πολύ σκληρή ανακοίνωση έβγαλε η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χαρακτηρίζει «υποταγή» τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ στο Eurogroup.

Μάλιστα ζητάει ευθέως να γίνει Συνέδριο του κόμματος, αλλά και αλλαγή ηγεσίας.

Επίσης, η κομμουνιστική Τάση, στο κείμενο που αναρτήθηκε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup στην ιστοσελίδα marxismos.com καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την απόφαση-συμφωνία του Eurogroup.

Αναλυτικά το κείμενο μετά τη συμφωνία στο Eurogroup:

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το σημερινό «Eurogroup» συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας. Η συμφωνία προβλέπει 4μηνη παράταση - όχι απλά της «δανειακής σύμβασης» - αλλά όπως αναφέρεται ρητά, του «προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου. Με τον προκλητικό όρο της «αποφυγής μονομερών ενεργειών» η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην καταργήσει κανένα από τα βασικά μέτρα των Μνημονίων και να μην λάβει επίσης κανένα από τα μέτρα του προγράμματος που ενέκρινε στις εκλογές και υποστηρίζει μαζικά ο ελληνικός λαός, χωρίς την άδεια των πιστωτών. Τη Δευτέρα κιόλας μάλιστα, καλείται να υποβάλει έναν κοστολογημένο κατάλογο «μεταρρυθμίσεων», που θα πρέπει να κινούνται μέσα στο πνεύμα του Μνημονίου και να υποστεί την ταπεινωτική διαδικασία της αξιολόγησής τους από τους πιστωτές – κηδεμόνες. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι και τα τέλη του Απρίλη θα κριθεί μετά από διαρκείς αξιολογήσεις της τρόικας, το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς τίποτα να μπορεί να προϊδεάσει ότι το περιεχόμενο του δεν θα συνιστά ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για χαλάρωση των σχετικών υφιστάμενων εξωπραγματικών, ποσοστιαίων στόχων. Ακόμα, αποδέχεται «ντε φάκτο» τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου χρέους, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την τρόικα για χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα, γεγονός που γεννά το ερώτημα για το που θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την εξυπηρέτηση των ασφυκτικών αναγκών του κράτους και τη ματαίωση μιας στάσης πληρωμών. Τέλος, απορρίφθηκε και το αίτημα για ελεύθερη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του περιβόητου υπολοίπου του δανείου του ΤΧΣ που λήφθηκε το 2012 για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι σημαίνουν πολιτικά όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται στο ελάχιστο να υποστηρίζει ότι τα Μνημόνια τελείωσαν και ότι η τρόικα φεύγει από τη χώρα. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη και όσο οι κυβερνητικοί απολογητές της νέας συμφωνίας προσπαθούν με φτηνά επικοινωνιακά τρυκ να «κάνουν το άσπρο μαύρο», τόσο εντείνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση σήμερα συνυπέγραψε τη ματαίωση της εφαρμογής της εντολής που έλαβε από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις 25 Γενάρη, αλλά και των ίδιων των Προγραμματικών της

Δηλώσεων, που μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισε η νέα Βουλή. Με τη σημερινή συμφωνία έχει ήδη αποδεχθεί μια παράδοση «άνευ όρων» στην τρόικα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Η διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» με τους πιστωτές σαν μέσο για την ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων, μέχρι και αυτή την καθοριστική στιγμή της πρώτης συμφωνίας στο «Eurogroup», αποδείχθηκε φιάσκο. Όπως οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούμε υπομονετικά εδώ και καιρό, φάνηκε στην πράξη ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Ακόμα δυσκολότερη δε, θα είναι από εδώ και στο εξής κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης, μετά και από τη σημερινή άτακτη κυβερνητική υποχώρηση. Πλέον η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί στην πράξη για τους επόμενους μήνες το πλαίσιο του Μνημόνιου, τους ταπεινωτικούς ελέγχους της τρόικας, τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του χρέους, οπότε τα περιθώρια για «ελιγμούς» και ουσιαστικές διαπραγματευτικές επιτυχίες είναι ακόμα λιγότερα. Η κατάργηση των Μνημονίων και το διώξιμο της τρόικας από τη χώρα ήταν και παραμένει ένας σκοπός που μπορεί να κατακτηθεί μονάχα με «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού προγράμματος, ικανού να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης και κοινού πολιτικού αγώνα ενάντια στην λιτότητα και τον καπιταλισμό από τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την πλήρη διαφωνία της με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας από την κυβέρνηση. Η υπογραφή αυτή, αποτελεί ανοικτή αθέτηση των πολιτικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του λαού και παραβίαση των στοιχειωδών ιδρυτικών προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο ομόθυμο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού θα έπρεπε να είχε σταθεί ανυποχώρητη στις δεσμεύσεις της για άμεση κατάργηση του Μνημονίου και της λιτότητας και να μην θυσιάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο βωμό των εκβιασμών των πιστωτών, ταυτόχρονα συμπληρώνοντας το και χρηματοδοτώντας το μέσα από ένα σχέδιο κοινωνικοποιήσεων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλούμε τους αριστερούς βουλευτές να καταψηφίσουν στη Βουλή την απαράδεκτη συμφωνία. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν συνεπάγεται και υποχρέωση υπερψήφισης πολιτικών που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Όταν τέτοιες πολιτικές έρχονται για έγκριση στο Κοινοβούλιο οι αριστεροί βουλευτές έχουν στοιχειώδη υποχρέωση να τα καταψηφίζουν.

Καλούμε κάθε αριστερό αγωνιστή σε κοινό, οργανωμένο αγώνα για την άμεση αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της «μονομερούς» εφαρμογής ενός γνήσιου αριστερού, σοσιαλιστικού προγράμματος. Στοιχειώδης πρώτος σταθμός σε αυτό τον αγώνα είναι η διεκδίκηση ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, που θα οδηγήσει σε άμεση αλλαγή πολιτικής, αλλά και ηγεσίας».


Πηγή : e-typos.com


Βαρουφάκης: Τα μέτρα που θα προτείνουμε θα εγκριθούν από τους εταίρους



Αρκετά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από τη Βουλή, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε σίγουρος ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα θα εγκριθούν από τους εταίρους.

«Εμείς ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το “ναι” από τους θεσμούς» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης για να προσθέσει «Αν οι θεσμοί πουν όχι θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει διαβούλευση με τους εταίρους εντός του Σαββατοκύριακου ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε «Εχουμε συζητήσει με τους εταίρους, αλλά η σύνταξη της λίστας γίνεται αποκλειστικά από εμάς».

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Τίποτα δεν παγώνει εκτός από τα μνημονιακή μέτρα» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».



Πηγή: iefimerida.gr