Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Καραγκούνης για διαπραγματεύσεις: Η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις


Επίθεση στην κυβέρνηση ότι παίζει με τις λέξεις και τελικά διάξελε τη διατύπωση που χρησιμοποιούσε και η ΝΔ, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συγγρού, Κώστας Καραγκούνης.
Η κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση της «Κύριας Σύμβασης» που ρητά περιλαμβάνει και το μνημόνιο, αναφέρει ο κ. Καραγκούνης και επισημαίνει πως «στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, η σύγχυση και η αβεβαιότητα παραμένουν στο ακέραιο και πως αυτή βλάπτει και τη διαπραγματευτική μας θέση και την οικονομία».

Ωστόσο, ο κ. Καραγκούνης εκφράζει την ελπίδα στο αυριανό Eurogroup να τερματιστεί η σύγχυση και η αβεβαιότητα και να υπάρξει συμφωνία.


Πηγή : newsit.gr


Βουλή: Ερώτηση Θ. Φορτσάκη προς τον υπ. Παιδείας για τα πειραματικά σχολεία



Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, σχετικά με δηλώσεις που φέρεται πως έκανε σήμερα στους εκπροσώπους των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκης.

Ο κος Φορτσάκης παρατηρεί στην ερώτησή του πως «τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αποτελούν θεσμό με μακρά ιστορία στην Ελλάδα, η λειτουργία τους υπήρξε ανέκαθεν αξιοκρατική και η συμβολή τους σημαντική στην ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών καθώς και στην πρακτική άσκηση εκπαιδευτικών».

«Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να χαρακτήρισε τα πρότυπα σχολεία ως "εγχείρημα χιτλερικό" (...) Οι ως άνω πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία, προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες, όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της παιδείας μας» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο βουλευτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital



Στις 7 Μαρτίου η απολογία των τριών που φέρονται ως μέλη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»



Προθεσμία να απολογηθούν στις 7 Μαρτίου ζήτησαν και έλαβαν από τον εφέτη ειδικό ανακριτή που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας, τρεις νεαροί κατηγορούμενοι ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Οι νεαροί βαρύνονται με την κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δρούσε «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2008, και στο πλαίσιο της δράσης της τελέστηκαν σειρά κακουργηματικές πράξεις».

Στους τρεις νεαρούς κατηγορούμενους αποδίδεται ότι μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό και άλλους, όπως και η καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου του 2015 -οπότε συνελήφθη ο φυγόποινος μέχρι τότε βαρυποινίτης για τη 17 Νοέμβρη- κατασκεύαζαν κατείχαν και προμηθεύτηκαν εκρηκτικές βόμβες. Στόχος τους, κατά το κατηγορητήριο, ήταν «να βλάψουν άλλους ανθρώπους, να βλάψουν τη χώρα και να εκφοβίσουν σοβαρά τον πληθυσμό της, καταστρέφοντας θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές».

Πηγή : tanea.gr


Χειροπέδες στoυς κακοποιούς με τις βαριοπούλες


Τον φόβο και τον τρόμο είχαν σπείρει αδίστακτοι ληστές, με δράση στην Αττική, όπου με τη βία αιχμηρών αντικειμένων, εισέβαλλε στα σπίτια ηλικιωμένων ανθρώπων και τα ρήμαζε! Η συμμορία είχε καταφέρει να ληστέψει αρκετά σπίτια και όλοι μιλούσαν για τη «σπείρα με τις βαριοπούλες».

Η ασφάλεια Νίκαιας στον Πειραιά συνέλαβε δύο άτομα, που φέρονται να είναι οι ληστές, ενώ αναζητείται και ο τρίτος συνεργός τους. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί, επίσης, άλλα δύο άτομα για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Πρόκειται για ιδιοκτήτες καταστημάτων στους οποίους οι δράστες πήγαιναν τα κλοπιμαία προκειμένου να τα πουλήσουν.

Σημειώνεται ότι τρία ηλικιωμένα άτομα που είχαν πέσει θύματα ληστείας το τελευταίο διάστημα σε Καμίνια και Κερατσίνι, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί δυο περιπτώσεις στα Καμίνια και μια στο Κερατσίνι.

Σε μια από τις περιπτώσεις δυο από τους δράστες φορώντας κουκούλες μπήκαν σε διαμέρισμα αφού πρώτα τους άνοιξε μια 66χρονη που διαμένει σε αυτό και στη συνέχεια της επιτέθηκαν με τα σφυριά με αποτέλεσμα να την τραυματίσουν στο κεφάλι. Επιπλέον επιτέθηκαν και στον 35χρονο γιο της τραυματίζοντας τον και αυτόν στο κεφάλι. Ακολούθως άρπαξαν δυο υπολογιστές, ένα κινητό τηλέφωνο και μια τηλεόραση.

Σε μια άλλη περίπτωση οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι μιας 87χρονης τη στιγμή που κοιμόταν και όπως λένε συγγενείς της στη συνέχεια της έβαλαν βελόνες στο σώμα για να την εξαναγκάσουν να τους πει που έχει κρυμμένα χρήματα.

Καταγελούν ακόμη ότι έδωσαν στην ηλικιωμένη να φάει σκόνη απορρυπαντικού ενώ δεν δίστασαν να της βγάλουν και δόντι. Ακολούθως της αφαίρεσαν δυο δακτυλίδια και εξαφανίστηκαν.


ΣτΕ: Συνταγματικό το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων



Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, τον οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προτίθεται να καταργήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογική διαδικασία ανάδειξη μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ, κ.λπ.) που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, τον οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προτίθεται να καταργήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς 19 Πανεπιστήμιων, τεσσάρων πρυτάνεων, δυο αντιπρυτάνεων και 49 πανεπιστημιακών δασκάλων που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου, την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης, κ.λπ.

Οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονταν ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., ενώ ως επιχείρημα επικαλούνταν και το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών που θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.

Πηγή: skai.gr


Γ. Στουρνάρας: Υπό έλεγχο οι εκροές χρημάτων



Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ΑΤΜ, έχουμε υπό απόλυτο έλεγχο τις εκροές χρημάτων, τόνισε την Πέμπτηο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ για να αποφύγουμε τα ατυχήματα», ενώ, αναφερόμενος στην ΕΚΤ σημείωσε ότι «συναρτά εν πολλοίς τη θέση της από το τι θα γίνει στο Eurogroup. Γι’ αυτό και με χαρά άκουσα σήμερα την αισιόδοξη προοπτική που έδωσε ο Αντιπρόεδρος. Σκοπός τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΤτΕ είναι να διασφαλιστεί η ρευστότητα και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».

«Πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αύριο μία αμοιβαία επωφελής και λειτουργική μεταβατική συμφωνία και πιστεύω ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει άρνηση αυτής της τεράστιας προεργασίας που έχει γίνει, τότε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να μας φοβίζει, έχουμε μία συγκεκριμένη πρόταση  αποστείλει μέσω του Υπουργού Οικονομικών, απέναντι στην οποία δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένο».

«Από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ούτως ώστε να διασφαλιστεί και να  ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «ψύχραιμη και αξιοθαύμαστη» την αντίδραση του ελληνικού λαού και των καταθετών, «συγκρινόμενη μάλιστα με απαράδεκτες κινδυνολογικές αναφορές που γίνονται, δυστυχώς και σε ελληνικά, αλλά κυρίως σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης», όπως ανέφερε.

«Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θέλουν την Ελλάδα γονατισμένη, ακριβώς για να μπορέσουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Και νομίζω ότι όλοι, και ο καθένας από εμάς, μπορεί να σκεφτεί τι βοηθά τη χώρα μας και τι βοηθά αυτές τις δυνάμεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για την στάση της Γερμανίας, ο κ. Δραγασάκης απάντησε:

«Έχω επανειλημμένα πει και εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η αντίθεσή μας δεν είναι με τη Γερμανία. Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο εκτιμούμε ότι δεν επέτυχε τους στόχους του και έχει παραγάγει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Μια ανθρωπιστική κρίση στην ουσία. Έχουμε μια εντολή λαϊκή νωπή που λέει «τέλος στη λιτότητα, τέλος στα μνημόνια». Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει τίποτα που θα ήταν μια παραβίαση της λαϊκής εντολής.

Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει όλη την προσπάθεια, έχουμε κάνει διάλογο, να κατανοήσουμε τα σημεία στα οποία υπάρχει μια ευαισθησία από άλλες χώρες και θεσμούς της Ευρώπης και πιστεύω ότι το σημερινό κείμενο συμπυκνώνει ακριβώς όλη αυτή τη δουλειά που έγινε τους τελευταίους μήνες»

Πηγή : kathimerini.gr


Συνομιλία Τσίπρα - Μέρκελ


Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 50 λεπτών είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ, εν όψει του αυριανού Eurogroup και στον απόηχο της σκληρής στάσης που φαίνεται να τηρεί το Βερολίνο απέναντι στο αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα, όπως η στάση αυτή εκφράστηκε από τον Β. Σόιμπλε και από τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο EuroWorking Group.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στο twitter, η συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε σε "θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελους λύσης για Ελλάδα & Ευρωζώνη".

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις και ότι μέρος της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται απέναντι στον ελληνικό λαό, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε, την ώρα που πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι βλέπουν θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της Ευρωζώνης, σχολίαζαν οι κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι "πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι".

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως "επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup πιέζοντας τους εταίρους", στέλνοντας το μήνυμα πως "η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα, ούτε και δίνει".

Επεσήμαιναν, παράλληλα, πως "για πρώτη φορά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται με τον πιο επίσημο τρόπο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" και γίνεται αναφορά "στην 'κοινωνική δικαιοσύνη' προκειμένου για απαλυνθεί 'το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσας κρίσης' ".

"Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους", πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας πως "μόνο μια τέτοια συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της Ευρωζώνης".

"Είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση του λαού μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές της νηφαλιότητας, θα εξασφαλίσουν την τελική επικράτηση της κοινής λογικής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα" κατέληγαν οι πηγές της κυβέρνησης.

Πηγή 


Αυτή είναι η επιστολή Βαρουφάκη σε Ντάισελμπλουμ για την 6μηνη παράταση


Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο δημοσιευμένο από το protothema.gr

Την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ δίνει στη δημοσιότητα το Reuters.

Ακολουθεί η επιστολή στην οποία ο κ. Βαρουφάκης ζητεί παράταση του Master Financial Assistance Facility Agreement για περίοδο 6 μηνών. Σε αυτήν επισημαίνει ότι οι αρχές της χώρας θα τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της
και αναφέρει 7 λόγους για τους οποίους ζητά επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Ο σκοπός της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της συμφωνίας είναι

α. να συμφωνηθούν η αμοιβαία αποδεκτοί οικονομικοί  και διοικητικοί όροι η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα βοηθήσει στην επίτευξη των κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση.


"Athens, February 18, 2015
Dear President of the Eurogroup,
Over the last five years, the people of Greece have exerted remarkable efforts in economic adjustment. The new government is committed to a broader and deeper reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, achieving debt sustainability and financial stability, enhancing social fairness and mitigating the significant social cost of the ongoing crisis.

The Greek authorities recognise that the procedures agreed by the previous governments were interrupted by the recent presidential and general elections and that, as a result, several of the technical arrangements have been invalidated. The Greek authorities honour Greece's financial obligations to all its creditors as well as state our intention to cooperate with our partners in order to avert technical impediments in the context of the Master Facility Agreement which we recognise as binding vis-a-vis its financial and procedural content.

In this context, the Greek authorities are now applying for the extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement for a period of six months from its termination during which period we shall proceed jointly, and making best use of given flexibility in the current arrangement, toward its successful conclusion and review on the basis of the proposals of, on the one hand, the Greek government and, on the other, the institutions.

The purpose of the requested six-month extension of the Agreement's duration is:

(a) To agree the mutually acceptable financial and administrative terms the implementation of which, in collaboration with the institutions, will stabilise Greece's fiscal position, attain appropriate primary fiscal surpluses, guarantee debt stability and assist in the attainment of fiscal targets for 2015 that take into account the present economic situation.

(b) To ensure, working closely with our European and international partners, that any new measures be fully funded while refraining from unilateral action that would undermine the fiscal targets, economic recovery and financial stability.

(c) To allow the European Central Bank to re-introduce the waiver in accordance with its procedures and regulations.

(d) To extend the availability of the EFSF bonds held by the HFSF for the duration of the Agreement.

(e) To commence work between the technical teams on a possible new Contract for Recovery and Growth that the Greek authorities envisage between Greece, Europe and the International Monetary Fund which could follow the current Agreement.

(f) To agree on supervision under the EU and ECB framework and, in the same spirit, with the International Monetary Fund for the duration of the extended Agreement.

(G) To discuss means of enacting the November 2012 Eurogroup decision regarding possible further debt measures and assistance for implementation after the completion of the extended Agreement and as part of the follow-up Contract.

With the above in mind, the Greek government expresses its determination to cooperate closely with the European Union's institutions and with the International Monetary Fund in order: (a) to attain fiscal and financial stability and (b) to enable the Greek government to introduce the substantive, far-reaching reforms that are needed to restore the living standards of millions of Greek citizens through sustainable economic growth, gainful employment and social cohesion.

Sincerely,

Yanis Varoufakis
Minister of Finance
Hellenic Republic"



Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από λεφτά; Η εφημερίδα Guardian δίνει την απάντηση αναλυτικά


Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό; Ο Guardian δίνει ορισμένες απαντήσεις για ένα θέμα που προκαλεί φόβο σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, τα απανωτά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας δείχνουν επίσης ότι από το εξωτερικό και την πλευρά των δανειστών ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις με όπλο ακριβώς αυτόν το φόβο.   Αναλυτικά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις:   Πόσα χρωστάει η Ελλάδα και σε ποιόν «Για να απαντηθεί το ερώτημα του πότε μπορεί η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό, ας αρχίσουμε από την κορυφή του βουνού του χρέους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Η χώρα χρωστά 323 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι πάνω από το 175% του ΑΕΠ της. Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους οφείλεται στην ΕΕ και το ΔΝΤ, δύο από τα μέλη της Τρόικα που έχουν διασώσει τη χώρα με ένα αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης».  
Το ρευστό εξαντλείται στις 24 Φεβρουαρίου Αφού αναλύει τις απόψεις των δύο πλευρών, ο Guardian συνεχίζει ότι χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα πιθανότατα θα ξεμείνει από ρευστό. Το ερώτημα είναι πότε. Και η απάντηση είναι περίπλοκη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα ταμειακά αποθέματα θα εξαντληθούν στις 24 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων, για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες, αυτό μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το Μάρτιο.  
Τι έχουμε να πληρώσουμε τον Μάρτιο Από τώρα έως και στα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και να μετακυλήσει 7,5 δισεκατομμύρια σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων.  
Στο παρελθόν, έγιναν δύο γύροι ανακούφισης του ελληνικού χρέους, που επέκτειναν τη διάρκειά του σε κατά μέσο όρο 16,5 χρόνια, διπλάσιο από εκείνο της Γερμανίας και της Ιταλίας και επίσης έγινε μείωση των επιτοκίων. Το επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2014 ήταν 2,6%, μόλις πάνω από εκείνο της Γαλλίας (2,2%). 6,7 δις σε ομόλογα λήγουν φέτος Εξαιτίας αυτού, στη θεωρία τουλάχιστον, οι πληρωμές της Ελλάδας για το 2015 δεν είναι υπερβολικές. Συνολικά, 6,7 δισεκατομμύρια σε ομόλογα λήγουν φέτος, αποπληρωμές ύψους 9,8 δισεκατομμυρίων οφείλονται στο ΔΝΤ και η χώρα πρέπει να μετακυλήσει 14,5 δισεκατομμύρια σε έντοκα γραμμάτια, τα οποία ως επί το πλείστον κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες.  
7 δις της ΕΚΤ λήγουν τον Αύγουστο Ολα αυτά βέβαια είναι σχετικά. Οπως έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα ομόλογα 7 δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αν δεν λάβει επιπλέον βοήθεια. Για να γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, το δημόσιο χρέος είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν επίσης να ξεμείνουν από ρευστό και δεν έχουν καταρρεύσει χάρη στη στήριξη από το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Αυτή η βοήθεια πρόσφατα αυξήθηκε κατά 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνολικά περίπου 65 δισ., εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες.   JP Morgan: Φεύγουν 2 δις την εβδομάδα από τις τράπεζες Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 2 δισ. σε καταθέσεις την εβδομάδα. Αν αυτός ο ρυθμός εκροών συνεχιστεί, ο τραπεζικός τομέας θα ξεμείνει από εγγυήσεις για νέα δάνεια μέσα σε 14 εβδομάδες. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την έκτακτη χρηματοδότηση γρήγορα και πλησιάζει με ταχύ ρυθμό το «ταβάνι» της ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη πει στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν θα δέχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος ως εγγύηση.   Μέχρι τώρα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον ELA κυρίως γιατί η χώρα έχει συμμορφωθεί με τους όρους της διάσωσης.
Αν, και αυτό είναι ένα μεγάλο αν, η ΕΚΤ «τραβήξει την πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει και η Ελλάδα δεδομένα θα χάσει την τελευταία γραμμή πίστωσης.   «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτός ο «πύργος από τραπουλόχαρτα» δεν θα καταρρεύσει. Για να το πούμε απλά, ο Μάριο Ντράγκι, κρατά ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας.
Το να προβλεφθεί τι θα συμβεί μετά, είναι δύσκολο. Οπως πάντα στις υποθέσεις της ΕΕ, η οικονομία ανταγωνίζεται την πολιτική. Οι αριθμοί και οι δείκτες λένε μόνο τη μισή αλήθεια για μία ένωση που χτίστηκε και σχεδιάστηκε σε μία ιδέα, η οποία- σε αντίθεση με τα χρήματα- ήταν γραφτό να κρατήσει για πάντα» καταλήγει ο Guardian.

Πηγή


Γιατί μας αγαπάει ο σκύλος μας; (video)


Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο για το πώς μελετήθηκαν τα συναισθήματα των σκύλων και πώς εκπαιδεύτηκαν 12 θαρραλέοι σκύλοι να κάθονται ακίνητοι μέσα στο μαγνητικό τομογράφο ενώ αυτός σαρώνει τις «σκέψεις» τους.



Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Κτηνίατρος, MSc στη Κλινική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Συμπεριφοράς, Ειδικευόμενος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Συμπεριφοράς Ζώων (ECAWBM), MRCVS.οράς Ζώων (ECAWBM), MRCVS.

Πηγή 


Οι δημοφιλής εταιρίες αυτοκινήτων στην Ευρώπη



Παρά την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 6,4% τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Και οι πέντε μεγάλες αγορές της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία) κινήθηκαν ανοδικά, ενώ η πιο μεγάλη αύξηση (30,8%) καταγράφηκε στην Ιρλανδία. Η προεκλογική περίοδος επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις στην Ελλάδα, με πτώση 8,4% (5.848 αυτοκίνητα έναντι 6.381 το 2014).

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ 

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από την εταιρεία JATO Dynamics, όλοι οι κατασκευαστές που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα κινήθηκαν ανοδικά τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρώτη μάρκα παρέμεινε η Volkswagen (133.126 μονάδες +8,5%), αρκετά μακριά από τις Ford (70.710 +4,1%), Renault (66.410 +11,8%), Peugeot (63.579 +2,6%) και Opel/Vauxhall (63.570 +14,8%).

Αν και έξω από την πρώτη δεκάδα, η Nissan εμφάνισε εντυπωσιακή άνοδο κατά 34,1%, χάρη στα νέα Qashqai, Pulsar και X-Trail. «Χαμόγελα» και στη Mitsubishi, που διπλασίασε τις πωλήσεις της συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2014. Και αυτό το οφείλει στα Space Star και Outlander. Η παρουσία και του forfour δίπλα στο fortwo είχε ως αποτέλεσμα η smart να καταγράψει άνοδο 36,1%. Η πιο εντυπωσιακή αύξηση ήταν αυτή της Jeep (+169%!), που οφείλεται στα νέα Renegade και Cherokee.

Πρώτη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ήταν η Toyota με 870 ταξινομήσεις, με τις Opel (553), Volkswagen (526), Citroen (435) και Peugeot (434) να ακολουθούν. Η Toyota ήταν πρώτη και τον Ιανουάριο του 2014, με λιγότερες όμως πωλήσεις (737).

Η κυριαρχία της Volkswagen στην Ευρώπη οφείλεται στα Golf και Polo, τα δύο πιο δημοφιλή αυτοκίνητα τον Ιανουάριο. Από το μικρομεσαίο μοντέλο πουλήθηκαν 41.307 μονάδες (+5,4%) και από το σουπερμίνι 23.512 (+3,3%). Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε το Renault Clio (22.238 +5,4%), ενώ το Ford Fiesta υποχώρησε στην 4η θέση λόγω της μείωσης των πωλήσεών του κατά 2,6% (21.833).

Εντυπωσιακά κινήθηκαν τον Ιανουάριο τα νέα Opel Corsa (+49,3% στις 21.225 μονάδες) και Nissan Qashqai (+42% στις 18.163 μονάδες). Τη δεκάδα συμπλήρωσαν τα Skoda Octavia (17.294 +2,1%), Peugeot 208 (16.047 -13,3%), Audi A3 (15.438 -1,3%) και Toyota Yaris (15.298 +13,7%). Άξιο αναφοράς είναι το +71% της Mercedes C-Class, όπως και το +78% του ΜΙΝΙ, λόγω βεβαίως της παρουσίας και 5θυρου μοντέλου.


Πηγή 


NSA: Πώς παρακολουθεί σχεδόν κάθε υπολογιστή παγκοσμίως


Η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη από τη στιγμή που ο Edward Snowden έκανε την αρχή αποκαλύπτοντας τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Eθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Η.Π.Α. Αυτό που αποκαλύφθηκε ωστόσο τα τελευταία 24ωρα πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, καθώς όλα συνηγορούν ότι η NSA είχε την αρωγή των πιο γνωστών κατασκευαστών σκληρών δίσκων ώστε να παρακολουθεί ανυποψίαστους πολίτες.

Οι αποκαλύψεις που έφερε στην δημοσιότητα η ρωσική εταιρεία θεμάτων ψηφιακής ασφάλειας Kaspesky πραγματικά αποτελούν αιτία... ταραγμένου ύπνου. Σύμφωνα με αυτές, η NSA έκρυβε κατασκοπευτικό λογισμικό σε μια εξαιρετικά δύσκολη να προσπελαστεί περιοχή των σκληρών δίσκων των πιο γνωστών κατασκευαστών, όπως οι Western Digital, Seagate, Toshiba, Samsung κ.ά.

Με αυτό τον τρόπο μπορούσε να παρακολουθεί σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή παγκοσμίως. Η Kaspersky ανακάλυψε υπολογιστές σε 30 χώρες που είχαν μολυνθεί με ένα η περισσότερα από τα κατασκοπευτικά λογισμικά, με τις περισσότερες μολύνσεις να εντοπίζονται στο Ιράν στη Ρωσία, το Πακιστάν το Αφγανιστάν, την Κίνα, το Μάλι , τη Συρία , την Υεμένη και την Αλγερία.

Στόχοι της παρακολούθησης αποτελούσαν κυβερνητικοί και στρατιωτικοί οργανισμοί, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τράπεζες, ενεργειακές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα πυρηνικής ενέργειας, ΜΜΕ, και Ισλαμιστικές οργανώσεις.

Αν και η ερευνητική εταιρεία δεν αναφέρει ρητά ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την παγκόσμια επιχείρηση παρακολούθησης, τα ευρήματα έδειξαν Stuxnet, ένα κυβερνοόπλο της NSΑ που έχει χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στο Iran.

Πρώην υπάλληλοι της NSA επιβεβαίωσαν την ανάλυση της Kaspersky με την τελευταία να δημοσιεύει τις αναλυτικές τεχνικές λεπτομέρειες της έρευνας όπου αναφέρει ότι κάποια από τα κατασκοπευτικά προγράμματα χρονολογούνται από το 2001, 15 χρόνια πριν δηλαδή!

Oι εγκαταστάσεις της Kaspersky Labs, στην Μόσχα. Εδώ ξετυλίχθηκε η άκρη του νήματος.

Ο Peter Swire, μέλος της πενταμελούς Επιτροπής για θέματα αξιολογησης τεχνολογίας που αξιοποιείται από τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α πήρε σαφή θέση ασκώντας αρνητική κριτική στην Ν.S.A δηλώνοντας ότι οι Η.Π.Α θα πρέπει να εκτιμούν αποτελεσματικότερα τις συνέπειες που μπορεί να έχουν παρόμοιες ενέργειες στο μέτωπο της διπλωματίας.

Όπως εξηγεί η Kaspersky, η NSA χρησιμοποίησε μια ιδιαίτερα εξεζητημένη και τεχνικά προηγμένη μέθοδο ''εμφύτευσης'' κακόβουλου λογισμικού σε ένα σχεδόν απροσπέλαστο μέρος του κώδικα στο made firmware των σκληρών δίσκων των υπολογιστών.

Όπως αναφέρει η ενημέρωση της Kaspersky, ''Ένας ιδιαίτερος κίνδυνος είναι ότι μόλις ο σκληρός δίσκος ''μολύνθηκε'' με αυτό το κακόβουλο φορτίο, είναι αδύνατο να σκαναριστεί το firmware του. Για να το θέσω απλά: στους περισσότερους σκληρούς δίσκους υπάρχουν λειτουργίες για εγγραφή στην περιοχή του firmware, αλλά δεν υπάρχουν λειτουργίες για να διαβαστεί ξανά.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σχεδόν ''τυφλοί'' και δεν έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τους σκληρούς δίσκους που έχουν μολυνθεί από αυτό το κακόβουλο λογισμικό'' . Tάδε έφη, Costin Raiu, Επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab.

''Το hardware είναι σε θέση να μολύνει τον υπολογιστή ξανά και ξανά'', συμπληρώνει. Αν και η NSA είχε τη δυνατότητα να πάρει τον έλεγχο χιλιάδων υπολογιστών, οι υπηρεσίες ήταν πολύ επιλεκτικές ως προς τους πιο επιθυμητούς, υψηλού διαμετρήματος στόχους.

Το θέμα όμως κάθε άλλο εξαντλείται εδώ. Βλέπετε , το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι για να μπορεί να εισχωρεί με τόσο εξεζητημένο τρόπο στο λογισμικό των σκληρών δίσκων η NSA θα μπορούσε να το επιτύχει μόνο με την συνεργασία των κατασκευαστών των σκληρών δίσκων οι οποίοι εν γνώσει τους ή έστω και ακούσια θα έπρεπε να την προμηθεύσουν με τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες.

Η πρόσβαση στα κενά ασφαλαείας του firmware ήταν εφικτή μόνο με την συνεργασία των κατασκευαστών

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να επιτευχθεί και εν αγνοία των εταιρειών καθώς η NSA θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πελάτης του Πενταγώνου και να ζητήσει να λάβει αναλυτική γνώση όλων των κενών ασφαλείας και των ευπαθειών που παρουσιάζει το firmware των δίσκων, δηλώνει πρώην στέλεχος της υπηρεσία. ''Αυτό δεν το παραδέχονται'', συνεχίζει, αναφερόμενος στις κατασκευάστριες εταιρείες.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Δ.Τ με τα αναλυτικά ευρήματα της Kaspersky, απόσπασμα του οποίου σας παραθέτουμε:

''Εδώ και αρκετά χρόνια, η Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab έχει παρακολουθήσει στενά περισσότερους από 60 προηγμένους φορείς απειλών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για ψηφιακές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί της εταιρείας έχουν δει σχεδόν τα πάντα, με τις επιθέσεις να γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες, καθώς ακόμη και κράτη ενεπλάκησαν σε αυτές τις δραστηριότητες και προσπάθησαν να εξοπλιστούν με τα πιο προηγμένα εργαλεία.

Ωστόσο, μόλις τώρα, οι ειδικοί της Kaspersky Lab μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν ανακαλύψει έναν φορέα απειλών, ο οποίος ξεπερνά οτιδήποτε γνωστό ως προς την πολυπλοκότητα και την εξειδίκευση των τεχνικών του. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος φορέας είναι ενεργός εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες! Πρόκειται για την ομάδα Equation Group.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Kaspersky Lab, η ομάδα αυτή είναι μοναδική σχεδόν σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της. Χρησιμοποιεί ιδιαίτερα περίπλοκα και δαπανηρά στην ανάπτυξή τους εργαλεία, με σκοπό να μολύνει τα θύματα, να ανακτήσει δεδομένα και να κρύψει τη δραστηριότητα της με έναν εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο, αξιοποιώντας κλασικές τεχνικές κατασκοπείας, ώστε να μεταφέρει κακόβουλα φορτία στα θύματα.

Για να μολύνει τα θύματά της, η ομάδα αυτή χρησιμοποιεί ένα ισχυρό οπλοστάσιο με εμφυτεύματα (Trojans), συμπεριλαμβανομένων και των ακολούθων (βάσει ονομασιών που έχουν αποδοθεί από την Kaspersky Lab): Equation Laser, Equation Drug, Double Fantasy, Triple Fantasy, Fanny και Gray Fish. Χωρίς αμφιβολία, θα υπάρξουν και άλλα ενεργά εμφυτεύματα εκτός των προαναφερθέντων.

Τι καθιστά το Equation Group μοναδικό;

Απόλυτη επιμονή και απόκρυψη

Η Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab μπόρεσε να ανακτήσει δύο μονάδες, οι οποίες επιτρέπουν τον επαναπρογραμματισμό του firmware σκληρών δίσκων από περισσότερους από 12 δημοφιλείς κατασκευαστές. Αυτό είναι ίσως το πιο ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιο του Equation Group και το πρώτο γνωστό κακόβουλο λογισμικό με την ικανότητα να «μολύνει» σκληρούς δίσκους.

"Ένας ιδιαίτερος κίνδυνος είναι ότι μόλις ο σκληρός δίσκος μολυνθεί με αυτό το κακόβουλο φορτίο, είναι αδύνατο να σκαναριστεί το firmware του. Για να το θέσω απλά: στους περισσότερους σκληρούς δίσκους υπάρχουν λειτουργίες για εγγραφή στην περιοχή του firmware, αλλά δεν υπάρχουν λειτουργίες για να διαβαστεί ξανά.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σχεδόν τυφλοί και δεν έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τους σκληρούς δίσκους που έχουν μολυνθεί από αυτό το κακόβουλο λογισμικό", προειδοποιεί ο Costin Raiu, Director της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab.

Το χρονοδιάγραμμα δράσης της NSA ξεκινά πριν από περίπου 15 χρόνια

Δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων από μεμονωμένα δίκτυα

Το worm "Fanny" ξεχωρίζει από όλες τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Equation Group. Ο κύριος σκοπός του ήταν να χαρτογραφεί δίκτυα με "air gap". Με άλλα λόγια, να κατανοεί την τοπολογία δικτύων που δεν είναι προσιτά και να εκτελεί εντολές σε αυτά τα μεμονωμένα συστήματα.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ένας μοναδικός μηχανισμός command and control, ο οποίος βασίζεται σε USB και επέτρεπε στους επιτιθέμενους να μεταφέρουν δεδομένα από και προς τα δίκτυα με "air gap".

Ειδικότερα, ένα μη μολυσμένο USB stick με κρυφό αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή βασικών πληροφοριών του συστήματος από έναν υπολογιστή που δεν ήταν συνδεδεμένος στο Internet, καθώς και για την αποστολή τους στον C&C μηχανισμό όταν το USB αυτό συνδέθηκε σε υπολογιστή που έχει προσβληθεί από το worm Fanny και βρισκόταν συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο.

Αν οι επιτιθέμενοι ήθελαν να εκτελέσουν εντολές σε δίκτυα με air gap, θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν τις εντολές στον κρυφό αποθηκευτικό χώρο του USB. Μόλις το USB συνδεόταν στον υπολογιστή με "air gap", το "Fanny" αναγνώριζε τις εντολές και τις εκτελούσε.

Κλασικές μέθοδοι κατασκοπείας για τη μεταφορά κακόβουλου λογισμικού

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν γενικές μεθόδους για να μολύνουν τους στόχους τους, όχι μόνο μέσω του διαδικτύου αλλά και στο φυσικό κόσμο. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποίησαν μια τεχνική αναχαίτισης,  υποκλέπτοντας στοιχεία και αντικαθιστώντας τα με τις αντίστοιχες Trojan εκδοχές τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορούσε τη στοχοποίηση συμμετεχόντων σε επιστημονικό συνέδριο στο Χιούστον. Όταν επέστρεφαν στο σπίτι, μερικοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν ένα αντίγραφο των υλικών του συνεδρίου σε CD-ROM, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση του Trojan "Double Fantasy" στη συσκευή του στόχου. Η ακριβής μέθοδος με την οποία έγιναν διαθέσιμα τα CD είναι άγνωστη.

Πηγή 


Σόιμπλε: Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε με την κρίση στην Ελλάδα


Είπε πως η κρίση πρέπει να ξεπεραστεί και ότι υπάρχει κοινή ευθύνη για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης

Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι «όλοι χρειάζεται να έχουν κατά νου στις συζητήσεις για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας τις προσεχείς ημέρες ότι υπάρχει μία κοινή ευθύνη να κρατηθεί σταθερή η Ευρώπη».

Ωστόσο δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει.

Σύμφωνα με το Reuters η τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε εκλαμβάνεται ως δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού.

Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ομόλογός του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Τόνισε δε ότι το θέμα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξος για λύση των προβλημάτων.

«Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε - επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

 Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας και, ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας λειτούργησε. Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός. Παρ’ όλες τις συζητήσεις που θα έχουμε πάλι χθες, σήμερα και αύριο με ένα άλλο κράτος - μέλος» τόνισε και σημείωσε ότι οι χώρες που ήταν υπό ομπρέλα σωτηρίας είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Αλμπουκέρκι αναφέρθηκε στην κατάσταση της Πορτογαλίας η οποία έχει βελτιωθεί: «Η τήρηση του προγράμματος προσαρμογής ήταν θεμελιώδης γι’ αυτή τη διαδικασία και βοήθησε στην επανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Η Πορτογαλία έφτασε μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την αδυναμία - πρακτικά - πληρωμών, στη σταθερότητα. Η Λισαβόνα έκανε στην εφαρμογή του προγράμματός της επανειλημμένες αναπροσαρμογές, αλλά πάντα στο προβλεπόμενο πλαίσιο».


Πηγή 


Τατσόπουλος για Καμμένο: Κούγκι να κάνει το κότερό του



«Μιλάει η χοληστερίνη, η κινούμενη και μου έχει σαν πρότυπο τον παπα-Σαμουήλ»

Τα βέλη του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο αναφορικά με τη χθεσινή του δήλωση ότι «εάν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε θα το κάνουμε Κούγκι» απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι, Πέτρος Τατσόπουλος.

Μιλώντας στο Βήμα fm ο κ. Τατσόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά «κούγκι να κάνει το κότερό του ρε, άμα είναι πυρομανής και θέλει να δει κάτι εύφλεκτο να πάει να βάλει βενζίνα στο κότερό του, να το ανάψει όλο και να κάτσει απέναντι στο νησάκι και να το βλέπει».

«Μιλάει η χοληστερίνη, η κινούμενη και μου έχει σαν πρότυπο τον παπα-Σαμουήλ και μου λέει από την ασφάλειά του , πού αυτός θα πάει στα νησιά, την επόμενη μέρα ή δεν ξέρω σε ποια άλλη offshore εταιρεία έχει γραμμένο το κότερό του, θα πάει και θα βλέπει το Κούγκι πού καίγεται;» πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Τατσόπουλος, κατηγορώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι «δεν θα πάρει στο λαιμό του τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει στο λαιμό του την Ελλάδα».

«Υποτιμάει θανάσιμα τη νοημοσύνη των Ελλήνων» πρόσθεσε και συνέχισε την επίθεση λέγοντας πως «βλέπεις αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκιστή, ο οποίος παίζει με τον εθνολαϊκισμό, με την πατριδοκαπηλία, όλη του ο βίος και πολιτεία, τα τελευταία χρόνια, είναι μια πατριδοκαπηλία από την αρχή ως το τέλος και λεει θα μας κάνει και Κούγκι; Σιγά ρε φιλάρα. Πάρ΄τε του τα σπίρτα παιδιά, πάρ’τε του τα σπίρτα»

«Εγώ πιστεύω πρέπει να κατέβουμε σε παλλαϊκή συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα Πάρ’τε τα σπίρτα από τον Καμμένο» υποστήριξε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Πάνο Καμμένο και όχι στον Σταύρο Θεοδωράκη για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, ο κ. Τατσόπουλος ισχυρίστηκε ότι «είναι ακόμα όμηρος της προεκλογικής του ρητορικής και στην προεκλογική του ρητορική δεν έδενε ο Θεοδωράκης, πιο χειραγωγήσιμος ήταν ο Καμμένος, πιο εύκολα έδενε με αυτό».


newsbeast.gr


Στην Αθήνα ψάχνουν τώρα τα ίχνη του αγνοούμενου Βαγγέλη Γιακουμάκη



Στρατής Λιμνιός

Τελευταία εξέλιξη για την υπόθεση του 20χρονου που αγνοείται για 13η μέρα και ο έλεγχος σε κάμερα μαγαζιού στο κέντρο της Αθήνας - «Υπήρξαν δύο τηλεφωνήματα που έστρεψαν τις έρευνές μας στην Αθήνα και μία πληροφορία ότι πρέπει να πάμε για έρευνα στο Μοναστηράκι», αποκαλύπτει μιλώντας στο protothema.gr ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργο Τσούκαλης, που έχει αναλάβει την υπόθεση

Μέχρι τα ξημερώματα η ομάδα του Γιώργου Τσούκαλη «χτένισε» τα πιθανά σημεία στην Αθήνα, όπου -σύμφωνα με δύο τηλεφωνήματα που δέχτηκαν- εθεάθη ο νεαρός Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο φοιτητής ο οποίος αγνοείται για 13η μέρα.

Πειραιάς, Νέο Ηράκλειο, Πατήσια, ήταν τα σημεία που εστίασε τις έρευνές του ο κ. Τσούκαλης ο οποίος επίσης βρέθηκε και στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο αξιοποιώντας -όπως σημειώνει- τις πληροφορίες που είχε και ελπίζοντας να συλλέξει στοιχεία που θα το οδηγήσουν στον εντοπισμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής έχουν ήδη στην κατοχή τους τα τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση που δουν ή ακούσουν κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως πληροφορία σύμφωνα με τον ιδιωτικό ερευνητή.

Όπως ο ίδιος σημειώνει μιλώντας στο protothema.gr η έρευνα συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου και φτάσανε μέχρι και το Μοναστηράκι.

«Φτάσαμε και στο Μοναστηράκι να ψάχνουμε για κάποιο ίχνος του Βαγγέλη, υπήρχε μία πολύ σημαντική πληροφορία προσπαθήσαμε να βρούμε μία άκρη. Να σημειώσω ότι έγινε επιπλέον και έλεγχος σε κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής από έναν ξάδελφο του Βαγγέλη που συμμετέχει στην διαδικασία της έρευνας για τον εντοπισμό του καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι ο Βαγγέλης βρέθηκε εκεί. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κάτι, δεν καρποφόρησε η προσπάθειά μας. Δε σταματάμε, συνεχίζουμε, νέα μέρα ξημέρωσε, νέα ελπίδα έχουμε ότι θα βρούμε κάποιο ίχνος για να μπορέσουμε να τον εντοπίσουμε», μας λέει.

«Πάντως είναι η πιο δύσκολη υπόθεση που έχω αναλάβει, είναι σα να έχει ανοίξει η γη και να τον κατάπιε, απίστευτος βαθμός δυσκολίας και βέβαια αυτό που με ανησυχεί είναι ότι περνούν οι μέρες και δεν έχουμε κάτι, μία ένδειξη. Εκτιμώ αυτό που είπα από την αρχή ότι το μυστικό της εξαφάνισης του Βαγγέλη βρίσκεται μέσα στη Γαλακτομική Σχολή. Επιμένω σε αυτό. Προσπαθώ να βρω κάτι για να μπορέσω να συνεχίσω την έρευνα, θέλω να κάνω και πάλι την οικογένειά του να χαμογελάσει», τονίζει ο κ. Τσούκαλης σημειώνοντας ότι και σήμερα συνεχίζει τη διαδικασία της έρευνας με την ελπίδα ότι κάτι θα βρεθεί για να προχωρήσει η υπόθεση εντοπισμού του νεαρού φοιτητή.

Πηγή


Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση - Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ο Γ. Βαρουφάκης


Θα εξεταστεί στις 4:00 το μεσημέρι στο Euroworking Group - Tην Παρασκευή το Εurogroup

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση και αναμένεται να εξετασθεί το στις 4: 00 το απόγευμα στο Euroworking Group παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Euroworking Group Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τη λήψη του ελληνικού αιτήματος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

«Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης» δήλωσε εξερχόμενος από τη Βουλή μετά το τέλος της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί θα είναι γραμμένη με έναν τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup».

Ο κ. Βαρουφάκης επίσης εξήγησε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Βαρουφάκης προς «Το Βήμα» και πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο κείμενο ζητείται παράταση ως τον Αύγουστο, χωρίς να περιλαμβάνει υφεσιακά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα.

Το Eurogroup της Παρασκευής, θα είναι απλά, ένα «ναι» ή ένα «όχι» για την Ελλάδα, πρόσθεσε.


Πηγή 


Φάγαμε... πόρτα : Τα «όχι» των Αζέρων στον Παναγιώτη Λαφαζάνη για το φυσικό αέριο


Καθόλου ενθαρρυντικά τα μηνύματα από το Μπακού, μετά και το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος έθεσε τρία αιτήματα για τον αγωγό Tap.

«Πόρτα» από τους Αζέρους στα τρία αιτήματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τον αγωγό TAP, με τα μηνύματα από το Μπακού να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά, μετά και το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού στο Αζερμπαϊτζάν.

Σχετικά με το πρώτο «προαπαιτούμενο» για συμμετοχή της Ελλάδα στο μετοχικό κεφάλαιο της, η Socar ξεκαθαρίζει ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία να.... καταβάλει  εγκαίρως το τίμημα, ενώ ζητά η επιχείρηση που θα αγοράσει το ποσοστό να παρέχει εγγυήσεις ότι έχει ικανότητα πληρωμής. Αναφορικά με τη μείωση του φυσικού αερίου ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται προς το παρόν αδύνατο, ενώ να κάτι τέτοιο μπορεί  συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς  η Ελλάδα δεν αγοράζει από τους Αζέρους αέριο. Στο ζήτημα για να εισπράττει η Ελλάδα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους οι Αζέροιοι παραπέμπουν τον κ. Λαφαζάνη να απευθυνθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως τόνισε στο αζέρικο πρακτορείο «azernews» ο αντιπρόεδρος της Socar Ελχάντ Ναζίροφ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Μπακού, τόνισε ότι «αν  η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία του TAP,  να βιαστεί να καταβάλει  το τίμημα.Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να  πουλήσουμε μέρος του ποσοστού μας.  Θέλουμε ο αγωγός να γίνει πιο ελληνικός.  Ο αγοραστής όμως να είναι μια αξιόχρεη εταιρεία, ώστε να μην καθυστερήσει η κατασκευή του αγωγού».

Μάλιστα, για τη μείωση των τιμών, υπογραμμίζει ότι «είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αέριου», εξηγώντας ότι «σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2013 για 25 χρόνια προβλέπει αλλαγή στις τιμές πώλησης του αερίου μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν πολύ απότομες μεταβολές στις διεθνείς τιμές». Εξάλλου, όπως, τονίζει «θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς προς το παρόν η Ελλάδα δεν αγοράζει από εμάς αέριο, επομένως δεν τίθεται και ζήτημα αλλαγής στις τιμές». Διευκρίνισε δε ότι μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν αλλά όλες τις εταιρείες της  κοινοπραξίας του αγωγού TAP, που είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%.
Να σημειωθεί ότι θα προμηθευόμαστε από το 2020 αέριο και όπως προβλέπει η συμφωνία ΔΕΠΑ και Socar πρόκειται για 1 δισεκατομμυύριο κυβικά μέτρα ετησίως.

Τέλος, για τα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους η Socar απαντά πως «πρόκειται για θέμα που δεν αφορά εμάς αλλά πρέπει να απευθυνθεί σε επίπεδο ΕΕ».Τόνισε, επίσης, ότι η SOCAR είναι  σε επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή 


Aλ. Τσίπρας σε Stern: Δώστε μας 6 μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα



«Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern. Ο κ. Τσίπρας τονίζει "το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό" και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του περιοδικού:
«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Stern απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο και βρίσκει θερμά λόγια να πει για την Άγγελα Μέρκελ.
Είναι μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, την επίσημη έδρα της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο. Φοράει μπλε κοστούμι και καρό πουκάμισο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται με τζιν και μπλούζα. Αν και ο Τσίπρας φαίνεται λίγο κουρασμένος, είναι σε χαρούμενη διάθεση. Το νέο γραφείο του 40χρονου ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ.
Όταν ο Τσίπρας περπατά στον τεράστιο διάδρομο, μοιάζει σχεδόν σαν να μην έχει ακόμη εξοικειωθεί με τον χώρο. Πίσω από το γραφείο του υπάρχει ένας πίνακας της Ελληνίδας θεάς Νίκης. «Αυτό θα φύγει», λέει ο σύμβουλος Τύπου του. Πάρα πολλοί από τους άτυχους προκατόχους του έχουν φωτογραφηθεί κάτω από τον ίδιο πίνακα. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης καθόμαστε στο τεράστιο τραπέζι συνεδριάσεων, με θέα έναν μικρό κήπο με πορτοκαλιές. Έχουν διατεθεί 45 λεπτά για την συνάντησή μας. Ωστόσο μιάμιση ώρα μετά βρισκόμαστε βυθισμένοι στην συζήτηση.

Stern: Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών;

Α. Τσίπρας: Οι συζητήσεις μου μαζί της ήταν πολύ σύντομες για να μπορώ να πω. Αλλά την βρήκα πολύ ευγενική και όχι τόσο αυστηρή όσο μας είχε κάνει να πιστεύουμε ο Τύπος. Την θεωρώ μια πραγματίστρια αφοσιωμένη στην προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού. Και ως εκ τούτου, στην εξεύρεση μιας λύσης με την Ελλάδα.

Stern: Θα έπρεπε να στείλετε μια πρόσκληση στην κυρία Μέρκελ.

Α. Τσίπρας: Γιατί όχι; Είμαστε γνωστοί για την φιλοξενία μας. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές.

Stern: Αλήθεια, κοιμάστε καλά από τότε που γίνατε Πρωθυπουργός;

Α. Τσίπρας: Όχι ιδιαίτερα καλά, τις τελευταίες νύχτες. Και επιπλέον κόλλησα και ένα κρυολόγημα από τα παιδιά μου.

Stern: Η κυβέρνησή σας βρέθηκε σαρωτικά στην κυβέρνηση με την ταχύτητα ενός πραξικοπήματος. Ο συνασπισμός με τον Πάνο Καμμένο, αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχηματίστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες. Ήταν όλα προσυμφωνημένα;

Α. Τσίπρας: Όχι, οι διαπραγματεύσεις ήταν απλές. Ο κ. Καμμένος δεν έθεσε όρους. Αναγνώρισε ότι μας έλειπαν δύο έδρες για την πλειοψηφία και μπήκε στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει την θέληση του λαού: ένα τέλος στην λιτότητα.

Stern: Ο Καμμένος θεωρείται δεξιός λαϊκιστής. Υποστηρίζει χαμηλούς φόρους για τις επιχειρήσεις και θα προτιμούσε να διώξει όλους τους μετανάστες στην Γερμανία και στην Σκανδιναβία. Αυτό ακούγεται πολύ σαν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Τσίπρας: Και βέβαια έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά ήταν πάντα αντίθετος στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την ΝΔ και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Αυτό το επίπεδο σταθερότητας το θαυμάζω.

Stern: Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τους φίλους ή τους συγγενείς σας;

Α. Τσίπρας: Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων δεν είναι πιθανό να βρεις κάποιον που δεν γνωρίζει ένα θύμα της κρίσης. Αυτό ισχύει και για την οικογένειά μου. Τα αδέλφια μου είναι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά τώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο πηγαίνουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη. Οι άνθρωποι που πήραν δάνειο πριν από την κρίση είναι τώρα βυθισμένοι στο χρέος και άλλοι μετά βίας τα καταφέρνουν. Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίες τάξεις καταστράφηκαν. Ακόμη και στην οικογένειά μου χρειάστηκε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν επιπλέον δίδακτρα για τα παιδιά τους. Το σύστημα υγείας μας είναι 'στα σχοινιά' επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να ζήσουν με τις συντάξεις των παππούδων τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Το θέμα είναι ο εξευτελισμός και η υποβάθμιση.

Stern: Δώσατε πολλές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους σας: δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί θα αποκαθίσταντο και ο κατώτατος μισθός θα ανέβαινε στα 751 ευρώ. Θέλετε να πληρώσετε δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους και να παρέχετε ελεύθερη μετακίνηση στους άνεργους και επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

Α. Τσίπρας: Είναι απλώς μια ανθρώπινη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ανεξαρτήτως του εάν κάποιος έχει αριστερές ή δεξιές πολιτικές απόψεις. Αυτό είπα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Ελλάδα με άλλες χώρες που περνούν κρίση. Οι πολίτες μας χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα. Πρέπει να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει να επαναλάβουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ξοδεύοντας χρήματα που δεν έχουμε.

Stern: Το πρόγραμμά σας για κοινωνικές παροχές θα κοστίσει περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού θα βρείτε τόσα λεφτά;

Α. Τσίπρας: Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα δάνεια. Αντ' αυτών, θα βρούμε τα χρήματα αλλού. Θα βάλουμε τέλος στην αδικία στην ελληνική κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν πλήρωσαν την συνδρομή τους στο σύνολο. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν - παρανόμως. Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, κάποιοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού σε μεγάλη κλίμακα και αυτό στοιχίζει δισεκατομμύρια στο κράτος. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά λεφτά εκεί. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να το πετύχουμε.

Stern: Πόσο χρόνο;

Α. Τσίπρας: Θα βάλω ένα στοίχημα μαζί σας. Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταπολεμήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες, της έλειπε η πολιτική βούληση. Ο λόγος ήταν ότι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις.

Stern: Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες.

Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει λόγος να μας φοβάται κανείς αν συμμορφώνεται με τον νόμο. Δεν τρέφουμε εκδικητικά αισθήματα. Αλλά είναι απαράδεκτο ένας αυτοαπασχολούμενος να αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του επειδή δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα μικρό δάνειο, ενώ άλλοι, που οφείλουν εκατομμύρια στις τράπεζες, να παίρνουν συνεχώς φθηνά δάνεια. Και αυτό επειδή έχουν επαφές με πολιτικούς και ελέγχουν τα ΜΜΕ. Αλλά αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Stern: Τι θα γίνει εάν αποτύχετε να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας;

Α. Τσίπρας: Κανένας Έλληνας δεν περιμένει να έχω μαγικό ραβδί και να γυρίσω τη χώρα μας πίσω στο 2009. Οι άνθρωποι θέλουν μια νέα αίσθηση ελπίδας και περιμένουν δικαιοσύνη. Όποιος συνέχισε το πάρτι κατά την διάρκεια της κρίσης τώρα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Εμείς θα το φροντίσουμε. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουμε υπουργό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι πρώην εισαγγελέας, ο οποίος ασχολήθηκε επιτυχώς με την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος. Με την βοήθειά του περιμένουμε να βρούμε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Stern: Δύο δισεκατομμύρια ευρώ όμως δεν θα έλυναν το πρόβλημα της Ελλάδας. Λίγες ώρες μετά την εκλογική σας νίκη, λάβατε πρόκληση από τον ρώσο πρέσβη. Σας υποσχέθηκε χρήματα ο Πούτιν;

Α. Τσίπρας: Μόνο να ήταν τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις κεφάλαια. Αλλά είναι αλήθεια: Ο πρέσβης της Ρωσίας ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που με συνεχάρη. Πριν από αυτό ωστόσο δέχθηκα το τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα. Και αργότερα του Προέδρου Πούτιν και του Κινέζου Πρωθυπουργού. Απλώς αποδεικνύεται πόσο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον υπάρχει για την συνέχιση του δρόμου της Ελλάδας προς την σταθερότητα και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Stern: Θέλετε χρήματα από την Ρωσία ή την Κίνα;

Α. Τσίπρας: Για την ώρα έχουμε στο νου μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερή άγκυρα σε μια εύθραυστη περιοχή μεταξύ τριών περιοχών.

Stern: Αναφέρεστε στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανία. Προκαλέσατε όμως κάποια σύγχυση στην κρίση της Ουκρανίας όταν ήσαστε ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Α. Τσίπρας: Σταθείτε! Δεν είμαι ο μόνος. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν και η φινλανδική κυβέρνηση είναι επίσης επιφυλακτικοί. Καταδικάζω κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης. Αλλά το να αρχίσουμε έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν έχει νόημα. Επιπλέον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι υποκριτικές. Αν τιμωρήσεις την Ρωσία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσεις και όλες εκείνες τις χώρες στις οποίες οι ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους.

Stern: Θα ψηφίζατε λοιπόν κατά της επέκτασης ή της αυστηροποίησης αυτών των κυρώσεων;

Α. Τσίπρας: Θέλω η ΕΕ να φθάνει σε συμφωνία με διάλογο και να μιλάει με μια φωνή. Στο κάτω-κάτω, και η Ελλάδα υποφέρει από τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι τουρίστες δεν έρχονται και έχει επηρεαστεί η αγροτική μας οικονομία.

Stern: Χρειάζεστε και το τελευταίο σεντ. Δεν θα ήταν καλύτερα αν φθάνατε σε συμφωνία με τους πιστωτές σας; Γιατί επιτρέψατε να αποτύχουν οι συνομιλίες την περασμένη Δευτέρα;

Α. Τσίπρας: Για μας, το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό. Η πρόταση να το επεκτείνουμε για έξι μήνες είναι παράδοξη. Όποιος έχει τέτοιες τις ιδέες, χάνει τον καιρό του.

Stern: Το Eurogroup σας παρουσίασε ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συμφωνήσετε στην συμφωνία ως την Παρασκευή.

Α. Τσίπρας: Τέτοια τελεσίγραφα δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει ποσοστό αποδοχής 80%. Μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, αλλά αυτές είναι σχεδόν σοβιετικές συνθήκες. Θα έπρεπε να τις αγνοήσουμε; Η απογοήτευση θα οδηγούσε τους ανθρώπους στα χέρια της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος. Για αυτό και πρέπει να αλλάξει.

Stern: Ο υπουργός Οικονομικών σας Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν φοβάται έναν Αρμαγεδδώνα.

Α. Τσίπρας: Είπε στην Βουλή: Αν μπαίνεις σε διαπραγματεύσεις, δεν ψάχνεις την ρήξη. Αλλά πρέπει να έχεις στο νου σου και την ρήξη ως ενδεχόμενο. Συμμερίζομαι αυτή την άποψη.

Stern: Έχετε λοιπόν ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το κοινό νόμισμα;

Α. Τσίπρας: Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης διότι θα μείνουμε στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο σε βάρος των αδυνάτων - όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.
Stern: Ο προκάτοχός σας Σαμαράς μείωσε το δημόσιο έλλειμμα. Αν η Ελλάδα δεν είχε να αποπληρώνει τα χρέη της τώρα θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα από όσα ξοδεύει.

Α. Τσίπρας: Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ό,τι έχει επιτευχθεί. Αλλά το τίμημα που πληρώσαμε ήταν υπερβολικά υψηλό. Η οικονομική μας παραγωγή έπεσε κατά 25%. Αυτό είναι σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Η οικονομία μας καταστράφηκε. Δεν έχουμε πλέον αέρα να αναπνεύσουμε.

Stern: Τι ζητάτε; Χωρίς ξένο κεφάλαιο θα χρεοκοπήσετε σε μερικές εβδομάδες.

Α. Τσίπρας: Πρώτα από όλα, δεν θέλουμε νέα δάνεια βοήθειας. Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Θα μας επέτρεπε επίσης να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους επιπλέον οικονομικούς πόρους μέσω βραχυπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων. Θέλουμε χρήματα από τους κοινοτικά πλαίσια στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Επιπλέον, απαιτούμε τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας τα οποία δικαιούμαστε, συνολικά 1,9 δισεκατομμύριο. Και τα έντεκα δισεκατομμύρια από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το οικονομικό μας σύστημα.

Stern: Οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους θα είναι διαθέσιμοι μόνο υπό αυστηρούς όρους.

Α. Τσίπρας: Τότε οι όροι θα πρέπει απλώς να τροποποιηθούν. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε περισσότερη οικονομία, αλλά να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Και οι εταίροι μας θα πρέπει να μας στηρίξουν σε αυτό.

Stern: Μόλις πετάξατε έξω τους ελεγκτές της τρόικας.

Α. Τσίπρας: Εννοείτε αυτούς τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Μπορούμε και χωρίς αυτούς.

Stern: Και η Task Force που ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να κάνει την ελληνική διοίκηση πιο αποτελεσματική;

Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον συμπατριώτη σας, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ηγείτο της Task Force. Όποιος μας συμβουλεύει είναι ευπρόσδεκτος.

Stern: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσφέρθηκε να σας παραχωρήσει 500 εφοριακούς.

Α. Τσίπρας: Θα έπρεπε να στείλει 5.000 αν μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Και όσο θα το κάνει, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε λίγο φως στο σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens.

Stern: Η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μόνο εάν προσελκύσετε επενδυτές. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να τους τρομάξει. Θέλετε να σταματήσετε την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, ακόμη και να ακυρώσετε συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί. Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη.

Α. Τσίπρας: Αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιωτικοποίηση αλλά αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος. Αρχικά ελέχθη ότι θα εισπράτταμε 50 δισεκατομμύρια από ιδιωτικοποιήσεις. Τρία χρόνια μετά, φθάνει συνολικά τα πέντε δισεκατομμύρια.

Stern: Η υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις διαλύεται λοιπόν;

Α. Τσίπρας: Θα δούμε. Αλλά θέλουμε το κράτος να ελέγχει κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ώστε να εισπράττουμε τα κέρδη. Ως τώρα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις διατίθεντο για την μείωση του εθνικού χρέους. Αλλά αυτό είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και δεν μπορείς να σώσεις μια χώρα με πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Stern: Η εταιρεία Fraport με έδρα την Φραγκφούρτη εμπλέκεται στην εξαγορά 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Είναι υπό συζήτηση το θέμα;

Α. Τσίπρας: Η τιμή του ενός δισεκατομμυρίου ήταν δίκαιη. Αλλά τα αεροδρόμια είναι μέρος του τουριστικού τομέα μας. Έτσι κερδίζει η Ελλάδα τα προς το ζην. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε.

Stern: Ας γυρίσουμε στη σχέση σας με την Γερμανία. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε μια γελοιογραφία η οποία παρουσίαζε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Ναζί που ετοιμάζεται να φτιάξει σαπούνι από ελληνικά σώματα. Σε μια συνέντευξή σας στο stern.de την περιγράψατε ως ατυχή.

Α. Τσίπρας: Και βέβαια δεν ταυτίζομαι με αυτό. Αλλά η σάτιρα είναι σάτιρα. Και δεν έχει κανόνες. Τέλος πάντων, οι Γερμανοί δεν είναι και ακριβώς προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους απέναντι στους Έλληνες. Δυσφημιστήκαμε ως έθνος τεμπέληδων. Αυτό που πρέπει τώρα να πετύχουμε είναι μια νέα κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Σέβομαι την Γερμανία. Δεν είναι μόνο η χώρα της Deutsche Bank. Είναι και η χώρα του Γκέτε, του Καντ, του Αϊνστάιν και του Γκίντερ Γκρας.

Stern: Να μην ξεχνάμε και τον Μαρξ.

Α. Τσίπρας: Και τον Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Stern: Ως Πρωθυπουργός, η πρώτη σας επίσημη πράξη ήταν να επισκεφθείτε ένα μνημείο αντίστασης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Α. Τσίπρας: Ήμουν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο. Αντ' αυτού, ήθελα να ξυπνήσω τη μνήμη των ριζών του λαού μας. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες πέθαναν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την δικαιοσύνη. Για όλη την Ευρώπη. Η ήπειρός μας έχει κοινή ιστορία την οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορές. Οι Γερμανοί αγαπούν τους Έλληνες. Και οι Έλληνες αγαπούν τους Γερμανούς. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Stern: Αναφέρεστε στην απαίτησή σας για επανορθώσεις από τον Β' ΠΠ;

Α. Τσίπρας: Αυτό επικρέμαται πάνω από τα δύο έθνη μας επί 70 χρόνια. Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους που θα μας βοηθούσαν να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά περισσότερο να εκπληρωθεί μια ιστορική υποχρέωση.

Stern: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια ομάδα δράσης η οποία ξεσκονίζει τα γερμανικά αρχεία, αναζητώντας έγγραφα που θα ενίσχυαν τους ισχυρισμούς σας.

Α. Τσίπρας: Και υπάρχει μια καλά θεμελιωμένη μελέτη για τα αναγκαστικά δάνεια των Ναζί.

Stern: Σε ό,τι αφορά το θέμα του δανείου των 476 δισεκατομμυρίου κατοχικών μάρκων τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να εκδώσει στο Γ' Ράιχ. Σε σημερινά λεφτά θα ήταν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τους τόκους, 70.

Α. Τσίπρας: Το θέμα δεν είναι τα χειροπιαστά κεφάλαια, αλλά τα ηθικά θέματα. Το γεγονός ότι η Γερμανία τακτοποιεί το χρέος της. Ακόμη και αν ήταν μόνο ένα ευρώ.

Stern: Θα πάτε το θέμα στα δικαστήρια;

Α. Τσίπρας: Αυτό θα ήταν η τελευταία λύση. Είμαι άνθρωπος του διαλόγου. Είναι ο μόνος δρόμος για να διευθετήσεις μια διαμάχη.

Stern: Αυτό είναι σίγουρα καλή αφετηρία για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σας.

Α. Τσίπρας: Ακριβώς. Θέλω μια λύση win-win, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Θέλω να σώσω τους Έλληνες από μια τραγωδία και να αποτρέψω τον διχασμό στην Ευρώπη.

Stern: Στην αρχή της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό» που κατευθυνόταν προς το παγόβουνο. Αισθάνεστε κι εσείς σαν να στέκεστε στην γέφυρα του Τιτανικού;

Α. Τσίπρας: Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε πριν από καιρό. Οδηγούμε τις σωστικές λέμβους και ρίχνουμε σωσίβια σε εκείνους που πνίγονται γύρω μας.

Πηγή 


Νιγηρία: Τουλάχιστον 300 μαχητές της Μπόκο Χαράμ νεκροί


Tουλάχιστον 300 μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης των δυνάμεων της Νιγηρίας για την ανακατάληψη 11 πόλεων και χωριών, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.

«Κατασχέθηκαν όπλα και εξοπλισμός, ενώ άλλα καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Κρις Ολουκολαντέ, αναφερόμενος στις πιο πρόσφατες μάχες. Ανέφερε ακόμη ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 10 ακόμα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο απολογισμός των νεκρών αμφότερων των πλευρών δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί. Οι δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν πολλές φορές στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι υπερβάλλουν σχετικά με τον αριθμό των απωλειών του εχθρού.

Στις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ από το 2009 έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες έχουν πέσει θύματα απαγωγής.

Οι απειλές που εξαπέλυσε η οργάνωση στάθηκαν η αιτία για να αναβληθούν κατά έξι εβδομάδες οι νιγηριανές προεδρικές εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Την Τρίτη, ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, εμφανίστηκε σε βίντεο που ανάρτησε η οργάνωση στο Twitter, απειλώντας για ακόμα μία φορά ότι σκοπεύει να διαταράξει την επερχόμενη εκλογική διαδικασία.

Πηγή


Η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι σε πόλεμο για το τίποτα



Η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg View. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ακόμη και για τα απαιτητικά πρότυπα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, είναι εντυπωσιακή.

Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει συρρικνωθεί σχεδόν σε τίποτα. Ωστόσο, το αδιέξοδο και το ρίσκο μιας νέας κρίσης συνεχίζονται. Η ΕΕ διακινδυνεύει το μέλλον της νομισματικής ένωσης όχι στη βάση αρχών, αλλά για τη σημασιολογία.

Αρχικά, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη που έδωσε απερίσκεπτες  προεκλογικές υποσχέσεις και τις παρουσίασε στους εταίρους της ΕΕ ως μη διαπραγματεύσιμες. Έκτοτε έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ιδιαίτερα στο ότι εγκατέλειψε το αίτημά της για μεγάλη μείωση του χρέους.

Τώρα θέλει μια νέα διάσωση με πιο ήπιους όρους και μια προσωρινή διευθέτηση για να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ της τρέχουσας συμφωνίας και της νέας. Φέρεται να είναι ακόμη πρόθυμη να ονομάζει αυτή τη γέφυρα ως «επέκταση».

Με την γερμανική κυβέρνηση να ηγείται του αιτήματος για κόσμια συμπεριφορά, η απάντηση της Ευρώπης ήταν να πει ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ίσως με κάποια ευελιξία, προτού συζητηθεί οτιδήποτε άλλο.

«Εδώ είναι το μπέρδεμα. Ποια η διαφορά μεταξύ μιας παράτασης που είναι μια γέφυρα σε ένα νέο πρόγραμμα και σε μια παράταση με ευελιξία εν αναμονή της συμφωνίας για νέο πρόγραμμα; Για έναν λογικό παρατηρητή,  πολύ λίγη σημασία. Ωστόσο λόγω αυτής της διαφοράς, όποια και αν είναι, το ευρωσύστημα απειλεί να διασπαστεί.

Το Bloomberg View εκτιμά πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο παράλογο διότι οι λεπτομέρειες έτσι κι αλλιώς δεν έχουν μεγάλη σημασία. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι όροι μιας νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, την οποία η ΕΕ αρνείται να συζητήσει μέχρι να συνθηκολογήσει η Ελλάδα.

Η ανάγκη για μια νέα συμφωνία δεν αμφισβητείται σοβαρά. Το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης επέβαλε μια πολύ σφιχτή δημοσιονομική πίεση, η οποία συγκράτησε την ανάπτυξη. Το χρέος της χώρας επομένως δεν ήταν δυνατό να συρρικνωθεί όπως προβλεπόταν σε σχέση με το ΑΕΠ. Το λάθος αναγνωρίστηκε ευρέως, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Το να σχεδιαστούν νέοι όροι δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα πιο ήπιο πρόγραμμα. οι Έλληνες έχουν ήδη υποφέρει αρκετά. Και μια μη τροποποιημένη επέκταση του ισχύοντος προγράμματος θα άφηνε την Ελλάδα δεσμευμένη σε μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η διογκωμένη αυστηρότητα της Γερμανίας απαιτεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Αυτό είναι σύμφωνο με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος φαίνεται να θεωρεί πως οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να τιμωρηθούν για την έλλειψη κρίσης τους. Εάν οι ίδιοι και η δημοφιλής νέα κυβέρνησή τους ταπεινωθούν, ένα ακροδεξιό κόμμα, ακόμη λιγότερο εύπεπτο για την υπόλοιπη ΕΕ, δείχνει έτοιμο να προσπαθήσει και αυτό. Στο μεταξύ, παραμένει ο κίνδυνος ότι μια αναπόφευκτη οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα θα θέσει και άλλες χώρες της ευρωζώνης σε πιέσεις.

Η άρνηση της ΕΕ να συμβιβαστεί με την Ελλάδα –να αποδεχθεί τις παραχωρήσεις που είναι κάτι λιγότερο από άνευ όρων παράδοση- δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν υπάρχει ανάγκη αυτό το αδιέξοδο να καταλήξει σε καταστροφή. Εάν συμβεί, τότε θα φταίνε περισσότερο η Γερμανία και οι υποστηρικτές της παρά η Ελλάδα.


Πηγή: capital.gr


Ο αξιωματικός των SS που καμάρωνε ότι πετύχαινε κεφάλι μωρού από τα 200 μέτρα. Ο άριος Άμον Γκετ και η Νιγηριανή εγγονή του..




Ο Φεβρουάριος του 1943 ήταν ένας γεμάτος μήνας για τον αξιωματικό των SS, Άμον Γκετ. Ανέλαβε όχι μόνο τη διοίκηση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Πλάζοβ στην Πολωνία, αλλά και να αδειάσει τα γκέτο της Κρακοβίας και του Tarnow. Ήταν μια αποστολή που θα αποτελούσαν πρόκληση και για τους πιο εργατικούς Ναζί, πόσο μάλλον τον Άμον Γκετ, που πάντοτε έψαχνε τρόπους να αποφύγει τις πιο κουραστικές αγγαρείες. Το μόνο που τον χαροποιούσε ήταν ότι το Πλάζοβ δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά ως κάτεργο και δεν υπόκεινταν στον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας του Ράιχ. Ο Γκετ λογοδοτούσε στις τοπικές αστυνομικές αρχές, τις οποίες είχε στο τσεπάκι. Ήταν ελεύθερος να βασανίσει και να σκοτώσει όποιον ήθελε. Έτσι κι έκανε....

Στρατόπεδο Πλάζοβ

 Το όνομά του έγινε συνώνυμο με τον θάνατο. Τα πρωινά έβγαινε στο μπαλκόνι του και πυροβολούσε Εβραίους με την καραμπίνα για να εξασκηθεί στην σκοποβολή. Τα απογεύματα πυροβολούσε πάλι από το μπαλκόνι για να επιδείξει τις ικανότητές του σε φίλους και άλλους αξιωματικούς. Περηφανευόταν ότι πετύχαινε κεφάλι μωρού στα 200 μέτρα. Τα βράδια μεθούσε και ξυλοκοπούσε τους υπηρέτες του σπιτιού. Απειλούσε την υπηρέτριά του, Χέλεν Χιρς, ότι θα την εκτελούσε αν το τραπέζι δεν ήταν τέλεια στρωμένο ή αν ο καλεσμένος του παραπονιόταν για το φαγητό. Όταν κατέβαινε στο στρατόπεδο, σκότωνε όποιον κατά τη γνώμη του τεμπέλιαζε, όποιον τολμούσε να σηκώσει το βλέμμα του, όποιον τύχαινε να σκοντάψει στον δρόμο. Σκότωσε έναν άντρα επειδή φορούσε μακρύ παλτό και έναν άλλο, επειδή είχε άγριο βλέμμα. Μετά από ένα μπαράζ  εν ψυχρώ δολοφονιών, δικαιολογήθηκε στους συνεργάτες τους, λέγοντας ότι είχε πονοκέφαλο επειδή το γλέντι στο σπίτι του κράτησε μέχρι τις 6 το πρωί....

Ο Γκετ στο μπαλκόνι του σπιτιού του... 

Πολλές φορές, ο γρήγορος θάνατος δεν τον ικανοποιούσε. Άφηνε τα σκυλιά του να κατασπαράξουν ανθρώπους και τους πυροβολούσε, λίγο πριν ξεψυχήσουν. Αν οι κρατούμενοι επιχειρούσαν να αποδράσουν ή προέβαλαν αντίσταση, τους κρεμούσε επιτόπου σε δημόσια θέα. Σκότωνε 10 άτομα για κάθε φυγά και ξεκλήριζε τις οικογένειές τους. Άλλες φορές διέταζε τους κρατούμενους να πηδήξουν ταυτόχρονα μέσα σε ένα λάκκο, ενώ οι στρατιώτες τους πυροβολούσαν στον αέρα. Μετά τους έθαβαν μέσα στο λάκκο, όπως έπεσαν, ακόμα κι αν δεν είχαν σκοτωθεί. Όσοι γλίτωσαν απ’ την παράνοιά του, έπρεπε να αντέξουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Δούλευαν από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα και ο Γκετ έπαιρνε τα μισά από τα τρόφιμα που τους αντιστοιχούσαν για να τα πουλήσει προς δικός του όφελος. Όποιος κατέρρεε, μαστιγωνόταν μέχρι να ξανασηκωθεί. Τους έβαζαν να μετράνε οι ίδιοι τις βουρδουλιές και αν έχαναν το μέτρημα, ξεκινούσαν πάλι απ’ την αρχή....


Μία άλλη τιμωρία, ήταν η απομόνωση σε ένα δωμάτιο που δεν επέτρεπε στον κρατούμενο ούτε να κάτσει, ούτε να κινηθεί. Συνήθως ο κρατούμενος δεν έμενε μέσα για περισσότερο από 48 ώρες, αλλά σε μία περίπτωση, έκατσε για μία εβδομάδα και βγήκε μόνο για να τον κρεμάσουν. Η εξάντληση, η πείνα και η αρρώστιες σκότωναν όσους δεν είχε προλάβει ο Γκετ. Τον Ιανουάριο του 1944, οι κρατούμενοι πανηγύρισαν, γιατί το στρατόπεδο πέρασε στον έλεγχο του Ράιχ και ο Γκετ έπρεπε να πάρει άδεια απ’ το Βερολίνο για κάθε ενέργειά του. Έφτασαν βιβλία με κανονισμούς, που όριζαν με εξονυχιστική λεπτομέρεια πότε, από ποιον, για ποιο λόγο και με ποιο τρόπο έπρεπε να τιμωρούνται οι κρατούμενοι. Όμως, η εντολή που εξόργισε περισσότερο τον Γκετ ήταν μία: «Το μοναδικό άτομο που μπορεί να αποφασίσει αν ένας κρατούμενος θα πεθάνει ή θα ζήσει, είναι ο Χίτλερ». Πλέον, ο Γκετ έπρεπε να συντάξει έκθεση που θα παρουσίαζε το λόγο που ήθελε να τιμωρήσει ή να εκτελέσει ένα κρατούμενο, να τη στείλει στο Βερολίνο και να περιμένει ...

Μαζικός απαγχονισμός κρατούμενων... 

Βέβαια βρήκε εύκολα τρόπο να αποφύγει όλη αυτή τη γραφειοκρατία που τον τρέλαινε. Μαστίγωνε όσους ήθελε, έστελνε την αναφορά και όταν έπαιρνε την άδεια, τους μαστίγωνε ξανά. Στις 14 Μαΐου του 1944, περίμεναν την άφιξη 10 χιλιάδων Ούγγρων κρατούμενων, τους οποίους δεν μπορούσαν να συντηρήσουν. Έτσι ο Γκετ βρήκε ευκαιρία να «καθαρίσει» το στρατόπεδο μια και καλή. Πρότεινε στο Βερολίνο να ξεχωρίσει τους υγιείς από τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και τα παιδιά. Θα έστελνε τους τελευταίους στο Άουσβιτς και τη θέση τους θα έπαιρναν οι νέοι κρατούμενοι. Στις 14 Μαΐου, 1.400 κρατούμενοι επιβιβάστηκαν στο τρένο για το Άουσβιτς. Ανάμεσά τους ήταν και 286 παιδιά, τα οποία ανέβηκαν σε φορτηγά και καθώς απομακρύνονταν, απ’ τα μεγάφωνα έπαιζαν παραδοσιακά πολωνικά νανουρίσματα. Ίσα που κάλυψαν τις κραυγές των γυναικών, που έβλεπαν τα παιδιά τους για τελευταία φορά....

Άμον Γκετ... 

Η σύλληψη του Άμον Γκετ Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1944, η λαμπρή καριέρα του Άμον Γκετ ήρθε στο τέλος της. Συνελήφθη για την κλοπή εβραϊκών περιουσιών. Όχι ασφαλώς επειδή τις έκλεβε από τους Εβραίους, αλλά επειδή δεν τις παρέδιδε στο γερμανικό κράτος. Ο Γκετ ζούσε πλουσιοπάροχα στο «Κόκκινο Σπίτι», όπως το αποκαλούσαν οι κρατούμενοι και διοργάνωνε καθημερινά πάρτι, με χρήματα και φαγητά που ανήκαν στο Ράιχ. Πολλά έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα των κρατούμενων, κατέληξαν στα καταστήματα που διατηρούσαν η οικογένειά του στην Αυστρία, ενώ τα ακριβότερα κοσμήματα έγιναν δώρα για τις ερωμένες του. Ένας από τους κρατούμενους, ο Τσίλοβιτς, είχε γίνει το δεξί χέρι του Γκετ. Διηύθυνε την αστυνομία του στρατοπέδου, κατέδιδε τους συγκρατούμενούς του και οργάνωνε την κλοπή των περιουσιών τους. Όταν όμως ο Γκετ αντιλήφθηκε ότι είχε μπει στο στόχαστρο του Ράιχ, κανόνισε να εξαφανίσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, ανάμεσά τους και τον Τσίλοβιτς.
Προσποιήθηκε ότι θα τον άφηνε να αποδράσει με την οικογένειά του και μάλιστα τον βοήθησε να βρει μεταφορικό μέσο. Τον άφησε να απομακρυνθεί και μετά έστειλε τους άντρες του να τον συλλάβουν. Πλέον μπορούσε να δικαιολογήσει την εκτέλεση και στο Βερολίνο, που έδωσε πρόθυμα την άδειά του. Ο Γκετ είχε εξαφανίσει ένα βασικό μάρτυρα των όσων είχε κάνει. Παρά τις ραδιουργίες του, δεν κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη. Για λίγο στάθηκε τυχερός, καθώς συνέπεσε με την ήττα της Γερμανίας και την πτώση του Ράιχ. Δεν πρόλαβε όμως να χαρεί την ελευθερία του, γιατί βρέθηκε στα δικαστήρια των Συμμάχων για εγκλήματα πολέμου....

Η σκηνή της εκτέλεσης από την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ»... 

Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1946. Τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν για τον θάνατό του είναι μία σημείωση, «Πέθανε». Είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο με τον απαγχονισμό του, αλλά αποδείχτηκε ότι ο άντρας στο βίντεο ήταν ο Λούντβιχ Φίσερ, που δημιούργησε το γκέτο της Βαρσοβίας.

«Ο παππούς μου θα με σκότωνε»... 

Τον Νοέμβριο του 1945, γεννήθηκε η κόρη του Γκετ, Μόνικα, την οποία απέκτησε με την ερωμένη του, Ρουθ. Η Μόνικα δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της και μεγάλωσε με τις ιστορίες της μητέρας της, που τον παρουσίαζε σαν ήρωα. Και οι δύο έμαθαν την αλήθεια για τον Γκετ το 1983, όταν τους έδειξαν τα πρακτικά της δίκης, όπου μάρτυρες περιέγραφαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν στο στρατόπεδο του Πλάζοβ. Η Ρουθ αυτοκτόνησε την επόμενη μέρα. Η Μόνικα έγραψε βιβλίο με τίτλο, «Πρέπει να αγαπώ ακόμη τον πατέρα μου, έτσι δεν είναι;» Η Μόνικα απέκτησε μία κόρη με έναν Νιγηριανό, την οποία έδωσε για υιοθεσία. Το κορίτσι, η Τζένιφερ Τιγκ, δεν γνώριζε καν ποιος ήταν ο παππούς της και τυχαία διάβασε το βιβλίο της Μόνικα και αναγνώρισε τα ονόματα. Έγραψε και αυτή βιβλίο, με τον τίτλο «Άμον: Ο Παππούς που θα με πυροβολ0ύσε»....

Η εγγονή και η κόρη του Άμον Γκετ... 

Το 2006, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Inheritance» του Τζέιμς Μολ, στο οποίο η Μόνικα γνώρισε την υπηρέτρια του πατέρα της, Χέλεν Χιρς. Η Χιρς αρχικά δίσταζε να τη συναντήσει, αλλά δέχτηκε, όταν η Μόνικα της έστειλε το σημείωμα: «Πρέπει να το κάνουμε για τους δολοφονημένους».

Της Αθηνάς Τζίμα

Πηγή : mixanitouxronou.gr