Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Έβρος: Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λαγυνά και Πόρος λόγω πλημμυρών



Σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες. Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου έσπασαν και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως «κρίσιμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Λαγυνά πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό. Η κατάσταση στο Σουφλί είπε πως είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο Έβρο και ειδικότερα στον Πόρο, στα Φυλαχτά και στο Τυχερό όπου λόγω του μεγάλου υδάτινου όγκου μπορεί να σπάσουν αναχώματα και να υπάρξουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι των Λαγυνών θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν εντός των επόμενων ωρών στο Σουφλί, εξήγησε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός.

Το ενδιαφέρον όλων των τοπικών αρχών και των κατοίκων επικεντρώνεται αυτή την ώρα στον οικισμό Πόρος, ο οποίος εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Ο μεγάλος υδάτινος όγκος, που κατευθύνεται στο νότιο τμήμα του ποταμού σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από το μεσημέρι, προβληματίζουν τις αρχές που εκπονούν σχέδιο κατασκευής αναχώματος σε καίριο σημείο του οικισμού, ώστε να εμποδίσουν την εισροή νερών και να αποτρέψουν μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης είχε πει ότι το βράδυ της Πέμπτης το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός.

«Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο οικισμός είχε να πλημμυρίσει από το 1963 και παρ' όλο που τώρα υπάρχουν δύο αναχώματα -ένα στο ποτάμι κι ένα ανάμεσα στο ποτάμι και το χωριό- δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.

«Ο οικισμός εκκενώνεται. Ήδη έχουν φύγει 60 άτομα και συνεχίζουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Οι κάτοικοι, πρόσθεσε, μεταφέρονται με λεωφορεία του δήμου σε ξενοδοχεία των Φερών και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει ο Δήμος.

Και το Σουφλί επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού υπάρχουν περίπου δέκα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλες υποδομές, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά, τα οποία απομακρύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου.

Σε έκτακτη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την κατάσταση στην περιοχή.

Ο κ. Παυλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών να απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν’ αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.

Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων.

Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας ώστε ν’ αποτραπούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και να εμποδιστεί η ροή υδάτων εντός κατοικημένων περιοχών.

Το πρωί της Παρασκευής το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτεχίου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

«Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση»

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως αυτά τα φαινόμενα ξυπνάνε μνήμες του μακρινού 1963, ενώ διευκρίνισε ότι ο οικισμός του Πόρου εκκενώθηκε προληπτικά.

«Η κατάσταση αυτή είναι μη διαχειρίσιμη. Προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τα αναχώματα που έσπασαν, αλλά το ποτάμι και τα χωράφια έχουν γίνει ένα, δηλαδή το πλάτος του ποταμού αγγίζει πλέον το 1,5 χιλιόμετρο» κατέληξε.

Σε συναγερμό η Βουλγαρία

Το πρόβλημα ξεκίνησε λόγω των βροχοπτώσεων στη Βουλγαρία, όταν χιλιάδες τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στο ποταμό Άρδα.

«Είναι πολύ μεγάλη η ορμή των υδάτων από τη Βουλγαρία- φτάνουν με 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ο τρόπος δε με τον οποίο το νερό φθάνει είναι πολύ ορμητικός» σημείωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

«Πορτοκαλί συναγερμός» κηρύχθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην περιφέρεια Σμόλιαν της Βουλγαρίας εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των καταιγίδων που αναμένονται.

Η περιοχή του Σμόλιαν αναμένεται να δεχθεί τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται, επίσης, σε περιοχές κοντά στη Σόφια (Πέρνικ, Κιούντεστιλ, Μπλαγκόεβραντ, Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ και Κίρτζαλι) συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους.

Επτά περιοχές στη νότια και ανατολική Βουλγαρία έχουν, επίσης, κηρυχθεί σε «κίτρινο συναγερμό». Πρόκειται για τις περιοχές Χάσκοβο, Στάρα Ζαγόρα, Σλίβεν, Γιαμπόλ, Μπουργκάς, Βάρνα και Ντόμπριτς, όπου αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).
Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.

Η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, είπε ότι τα προβλήματα στον Έβρο είναι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης Δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του έχει να κάνει με τη στενή συνεργασία με τη γείτονα χώρα και τους φορείς της. «Από μέρους μας υπάρχει η πολιτική βούληση και ευελπιστώ σε μια ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούνε ανάλογα» τόνισε

«Η απόλυτη προτεραιότητα όμως αυτή τη στιγμή είναι να προστατευτεί η ανθρώπινη ύπαρξη» συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον νομό Έβρου.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Χλιαρή η στήριξη των Αμερικανών μετά το χθεσινό τηλεφώνημα Ομπάμα με Μέρκελ - Οι ΗΠΑ μας παροτρύνουν: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας


Η συνάντηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντέηβιντ Πηρς με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τις σημερινές συναντήσεις είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα όπου ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν και για την Ελλάδα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ με ανακοίνωσή της πρεσβείας αναφέρει πως οι "Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο κ. Πηρς επανέλαβε ότι είναι επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν την Ελλάδα να αναδύεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και να συνεχίσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.-

Κατά τις συναντήσεις του, ο Πηρς «συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία».

Aυτή η τελευταία φράση της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας περί τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων, φαίνεται πως δεν είναι αυτό που θα περίμενε η ελληνική κυβέρνηση που ήλπιζε σε μία πιο σθεναρή υποστήριξη απέναντι στη Γερμανία που φαίνεται να έχει στηλώσει τα πόδια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ «Ο Πρέσβης κ. Πηρς έκανε ειδική μνεία στη στενή διμερή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και τη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Υπογράμμισε την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνεισφορά της Ελλάδας στη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και το ΝΑΤΟ. Ο Πρέσβης κ. Πηρς επανέλαβε ότι είναι επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν την Ελλάδα να αναδύεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και να συνεχίσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή».

Ο κ. Πηρς συνάντησε τις τελευταίες δυο μέρες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρέσβης κ. Πηρς συνοδευόταν στις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, και τους υπουργούς κ.κ. Σταθάκη, και Βαρουφάκη από τον βοηθό υφυπουργό Νταλήπ Σινγκ από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.


Πηγή : newsit.gr


"Μεγάλο ποσό αλλά εξασφαλίζεται" λέει ο Κατρούγκαλος, για την επαναφορά απολυμένων του Δημοσίου


Την απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή όλων των απολυμένων στο Δημόσιο, επί μνημονίου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι ένα θέμα που το θεωρούμε ζήτημα δικαιοσύνης και σε ό,τι με αφορά την αποκατάσταση της αντισυνταγματικότητας. Η δαπάνη δεν θα είναι μεγάλη και ούτως ή άλλως θα συμψηφιστεί με ήδη προβλεπόμενες δαπάνες προσωπικού- προσλήψεων» είπε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό REAL FM.
Ανέφερε μάλιστα ότι «οι απολυμένοι που δεν μισθοδοτούνται πλέον από το Δημόσιο ανέρχονται στους 1.065, ενώ πάρα πολλοί παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις».

Στο ερώτημα εάν θα επιστρέψουν μόνο όσοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά, ο νέος υπουργός απάντησε: «Όχι, όλοι θα επιστρέψουν, όλοι οι απολυμένοι. Το κόστος μισθοδοσίας των περισσότερων από αυτούς, ήδη, καταβάλλεται γιατί έχουν παραμείνει στη θέση τους λόγω δικαστικών αποφάσεων ή επειδή εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και τους καταβάλλεται ένα τμήμα των αποδοχών τους», ενώ πρόσθεσε ότι η επιβάρυνση είναι 33 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ότι «είναι ένα μεγάλο ποσό, αλλά εξασφαλίζεται».

Σε άλλη συνέντευξή του, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε γνωστό ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προσληφθούν και οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ.


Πηγή: reporter.gr


Στον κόσμο της η Ραχήλ Μακρή αυτο...δικαιώνεται: Ξεφτιλιστήκατε ομαδικώς. Τελικά ποιος είναι ο ανόητος...




Πλήρως δικαιωμένο θεωρεί τον εαυτό της η Ραχήλ Μακρή για την πολύκροτη προεκλογική της δήλωση «μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ», μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίκειται να ενισχύσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά 60 δισ. ευρώ.

Αν και η αρχική της δήλωση είχε προκαλέσει πολιτικό σάλο αλλά και την αντίδραση της Κουμουνδούρου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μέσω Facebook δικαιωμένη και περνάει στην αντεπίθεση ρίχνοντας και σπόντες στους επικριτές της.

«Σοβαρά; Πως είπατε; Με τον μηχανισμό ela 60 δις για ρευστότητα; Τελικά ξεφτιλιστήκατε ομαδικώς από πολλές πλευρές. Τελικά ποιος είναι ο ανόητος» αναφέρει στην ανάρτησή της...
Μέχρι στιγμής, πολιτικοί φίλοι και οπαδοί της σπεύδουν να τη στηρίξουν:
«Εμείς που ξέρουμε 5 πράγματα, ξέραμε εξαρχής ότι έχεις δίκιο!!!»,
«Ραχηλάκι απλά ΔΙΚΑΙΩΝΕΣΑΙ, θα γίνει το ELA να δεις!!!»,
«Μπράβο Ραχήλ .. εγώ δεν αμφιβάλω για τις γνώσεις σου....και πάλι μπράβο»,
 « Κυρία Μακρή παρακολουθώ τους αγώνες σας και χαίρομαι που δικαιώνεστε σχετικά με τον Ε.Λ.Α. Συγχαρητήρια»,
«Δώσε ραχήλ γκάζια ...δώσεε!!», είναι μερικά μόνο από τα σχετικά μηνύματα...




Πηγή : imerisia.gr


Μεξικό: Ανακάλυψαν σορούς 61 ανθρώπων ένα χρόνο μετά




61 σορούς σε εγκαταλελειμένο κρεματόριο του Ακαπούλκο, εντόπισαν οι μεξικανικές Αρχές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γαλλικού Πρακτορείου ενός εισαγγελέα της πολιτείας Γκερέρο, του Μιγκέλ Άνχελ Γκοντίνες.

"Μέχρι στιγμής έχουμε (βρει) 61 σορούς και εργαζόμαστε για να προσδιορίσουμε πόσοι (εξ αυτών) είναι παιδιά, πόσες γυναίκες, πόσοι άνδρες", είπε ο Γκοντίνες σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα αίτια θανάτου των θυμάτων.

Τα πτώματα, που βρέθηκαν στοιβαγμένα σε ένα ιδιωτικό κρεματόριο που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο, ήταν τυλιγμένα με σεντόνια και καλυμμένα με ασβέστη, είπε από την πλευρά του ένας αξιωματικός της αστυνομίας της Γκερέρο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας είχε αναπτυχθεί το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή, μετά την ειδοποίηση κατοίκων της περιοχής προς τις αρχές ότι αναδινόταν μια οσμή αποσύνθεσης από το κρεματόριο.

Ο εισαγγελέας είπε ότι βρέθηκαν "στοιχεία και ίχνη" και προέβλεψε πως θα γίνουν συλλήψεις πολύ σύντομα. Στο Ακαπούλκο, μια από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τη βία η οποία συνεχίζει να σπαράσσει το Μεξικό, το οργανωμένο έγκλημα ασκεί σκληρές πιέσεις στους κατοίκους.

Σημειώνεται ότι στο Γκερέρο, είχαν εξαφανιστεί 43 μαθητές στα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, δέχθηκαν επίθεση από διεφθαρμένους αστυνομικούς, οι οποίοι τους παρέδωσαν στα μέλη ενός καρτέλ των ναρκωτικών.



Κατάθεση Μπαλτάκου στον ανακριτή για το αποκαλούμενο «βίντεο Κασιδιάρη»


Κατάθεση για την υπόθεση του βίντεο συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη, έδωσε ο πρώην γγ της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, στον ανακριτή Κ. Σαριώτη, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία με κατηγορούμενο τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Η κατάθεση του κ. Μπαλτάκου ήταν ολιγόλεπτη και σύμφωνα με πληροφορίες το πρώην κυβερνητικό στέλεχος επανέλαβε στον ανακριτή ότι δεν γνώριζε πως ο κατηγορούμενος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, κατέγραφε συνομιλία που είχαν οι δύο τους για τη δικαστική υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η υπόθεση αφορά τη βιντεοσκόπηση συνομιλίας που είχε ο κ. Κασιδιάρης με τον κ. Μπαλτάκο, τον Νοέμβριο του 2013, στο γραφείο του τότε γγ της κυβέρνησης στην Βουλή, σχετικά με την δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και τους χειρισμούς των ανακριτών της υπόθεσης για τα στελέχη του κόμματος που είχαν απολογηθεί για εγκληματική οργάνωση.

Η δημοσιοποίηση του επίμαχου υλικού από τον κ. Κασιδιάρη, τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή, είχε οδηγήσει στην παραίτηση του κ. Μπαλτάκου.

Μετά από έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση η εισαγγελέας Καλ. Νταγιάντα, σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας, καθώς και για χρήση παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας.

Τις επόμενες ημέρες, ο ανακριτής της υπόθεσης αναμένεται να καλέσει σε απολογία τον προσωρινά κρατούμενο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βουλευτή, ο οποίος έχει υποστηρίξει πως κατέγραψε τον κ. Μπαλτάκο προκειμένου να αποδείξει ότι σκόπιμα και με κεντρικό σχεδιασμό οδηγήθηκε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη.

Αυτός ο ισχυρισμός του βουλευτή, ότι δηλαδή το επίμαχο υλικό καταγράφηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο απόδειξης σε διαδικασία που στρέφεται σε βάρος του, είχε εμποδίσει την άμεση σύλληψη του, καθώς σε άλλη περίπτωση το αδίκημα θα ήταν αυτόφωρο.


Πηγή : ethnos.gr


Συνταγματική η απαίτηση για απολυτήριο στρατού στις προσλήψεις ανδρών στο Δημόσιο



Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

Εκπαιδευτικός προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι παραβίαζεται η αρχή της ισότητας καθώς εισάγει διάκριση η προϋπόθεση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τον διορισμό ανδρών

Δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας το γεγονός ότι οι άνδρες εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο εάν δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ αντίθετα για τις γυναίκες δεν προβλέπεται αντίστοιχος περιορισμός.


Αυτό αποφάσισε το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε αίτηση εκπαιδευτικού, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η ανάκληση της πράξης του διορισμού του, επειδή δεν προσκόμισε βεβαίωση ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, εκπαιδευτικός πέτυχε σε διαγωνισμό πρόσληψης  και του ζητήθηκε να προσκομίσει «πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α΄», δηλαδή βεβαίωση ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να προσκομίσει  πιστοποιητικό ότι έχει απαλλαγεί νόμιμα  από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, όπως εξάλλου προέβλεπε η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία ορκωμοσίας του δεν προσκόμισε τον επίμαχο πιστοποιητικό, με αποτέλεσμα να ανακληθεί ο διορισμός του.

Στην συνέχεια  προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, επικαλούμενος ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και ειδικά η αρχή της ισότητας, καθώς εισάγει διάκριση σε βάρος των ανδρών, η προϋπόθεση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τον διορισμό ανδρών εκπαιδευτικών.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τις θέσεις του οποίου συντάχθηκε και το ΣτΕ, έκρινε ότι η επίμαχη υποχρέωση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, μόνο για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες, δεν εισάγει διάκριση υπέρ ορισμένων προσώπων.

Αντίθετα, μάλιστα «λειτουργεί κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και καταλαμβάνει όλους τους υποψήφιους βάσει της προκηρύξεως του επίδικου διαγωνισμού κατά τρόπο γενικό, απρόσωπο και αντικειμενικό».

Ακόμη, κρίθηκε ότι  η Συνταγματική  αρχή της ισότητας «δεν υπαγορεύει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες».
Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζουν οι δικαστές ότι «οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος δεν εμποδίζουν τον νομοθέτη, προκειμένου να ασκήσουν οι άνδρες το δικαίωμα προσβάσεως στις δημόσιες λειτουργίες, να προβλέπει για αυτούς ως κώλυμα διορισμού την μη εκπλήρωση της δημοσίου δικαίου υποχρεώσεως της στρατιωτικής υπηρεσίας τους που νομίμως βαρύνονται με αυτήν, διαφοροποιώντας στο ζήτημα αυτό τις γυναίκες δικαιολογημένα».

Επομένως, συνεχίζουν οι δικαστές,  είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι η ανάκληση διορισμού «παραβιάζει την ισότητα των φύλων αφού στηρίζεται στο κώλυμα της μη εκπληρώσεως των στρατιωτικών υποχρεώσεων που αφορά μόνον τους άνδρες».


Πηγή : protothema.gr


Δεν κάνει πίσω ο Βαρουφάκης στο τελεσίγραφο του Euroworking group




Του Κωστή Πλάντζου

Οι Ευρωπαίοι εταίροι στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euroworking Group έστειλαν τελεσίγραφο για συμφωνία «εδώ και τώρα» μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το οποίο η ελληνική πλευρά φαίνεται να απορρίπτει.

Αμέσως μετά την είδηση, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες 3%, εξαιτίας και των φημολογιών ότι επίκειται υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι βαρύ. Πληροφορίες λένε πως "έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό" και πίεσαν για αίτηση "παράτασης" και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου, το οποίο θα επισημοποιηθεί στο μεθεπόμενο Eurogroup στις 16 του μήνα» έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup αν και υπήρχαν χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα, ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν, επομένως δεν υπήρξε άμεσα καμία στήριξη από τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, στη χθεισινή σύσκεψη η Ελλάδα ήταν απομονωμένη, μια χώρα απέναντι σε 18 άλλες. "Δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα από τις χθεσινές συζητήσεις. Μένει να μας πει η ελληνική κυβέρνηση τι θέλει να κάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο.

Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως φαίνεται ότι θα επιμένει «μέχρι τέλους». Το πνεύμα του φαίνεται να είναι "δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής".

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν ότι ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα υπάρξει νέα πρόταση που θα την φτιάξουν στο κυβερνητικό συμβούλιο και η Ελλάδα θα παρουσιάσει έτοιμο φάκελο στο Euroworking Group.

"Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αντανακλούν τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα πρέπει να έχουν μια λογική, να στέκουν οικονομικά" ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μία «χρηματοδότηση γέφυρα» αλλά βάσει προγράμματος «που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι όμως νέο δάνειο», λένε στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως στόχος της είναι να παραμένει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.


Πηγή : newmoney.gr


Τροχαίο λίγο μετά το γάμο τους: Νεκροί η νύφη και οι δύο μάρτυρες




Ματωμένος γάμος στη Βέροια. Διαβάστε την τραγική ιστορία των τριών νεκρών του τροχαίου που σημειώθηκε στη Βέροια το μεσημέρι της Πέμπτης

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το τροχαίο στην Εγνατία Οδό, που σημειώθηκε γύρω στις 4.30 μ.μ. της Πέμπτης (5/2), στο τμήμα Πολύμυλος - Βέροια .

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του InVeria.gr, από τη σφοδρή πρόσκρουση ΙΧ σε προπορευόμενη νταλίκα, βρήκαν τραγικό θάνατο 3 νεαρά άτομα, η ηλικία των οποίων προσδιορίζεται μεταξύ 25 - 30 ετών, ενώ σώθηκε ο οδηγός.

To τραγικότερο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , στο ΙΧ επέβαιναν 2 ζευγάρια, ένα από τα οποία, λίγη ώρα πριν, είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο και επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο μόνος διασωθείς είναι ο οδηγός, ο οποίος είναι και ο γαμπρός, ενώ νεκρή είναι η σύζυγός του και οι μάρτυρες του γάμου τους.

Το αυτοκίνητο είχε πινακίδες Κοζάνης, ενώ οι νεκροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βέροιας.
Σοκαρισμένος από την είδηση του τραγικού θανάτου των τριών νέων ανθρώπων που επέβαιναν στο μοιραίο κόκκινο αυτοκίνητο και ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τέλεσε λίγο μετά τη 13:00 τον πολιτικό γάμο του άτυχου ζευγαριού.

Δε μπορεί να πιστέψει το τραγικό παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα, στο γαμπρό και στους τρεις – πλέον – νεκρούς. Ο ίδιος τόνισε ότι πληροφορήθηκε την τραγική είδηση από τα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε προσωπικά το άτυχο ζευγάρι.
H 28χρονη νύφη που έχασε τη ζωή κατάγεται από την περιοχή και συγκεκριμένα από χωριό του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού.

Ο 34χρονος γαμπρός, ο μόνος που βγήκε ζωντανός, βαριά τραυματισμένος από το αυτοκίνητο, ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Αποφάσισε να παντρευτεί την αγαπημένη του και μαζί με το ζευγάρι των μαρτύρων, πήγαν μετά τη σύντομη τελετή σε γνωστό τσιπουράδικο της Κοζάνης και στη συνέχεια αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη, που όμως έμελλε να μην φτάσουν ποτέ.



Μίκα Κοντορούση

Πηγή : news247.gr


Πώς ένας ψαράς σκότωσε τον κροκόδειλο που έφαγε τη γυναίκα του




Πριν από τέσσερις μήνες η Ντεμετερίγια Ναμπίρε έχασε τη ζωή της, όταν την κατασπάραξε ένας κροκόδειλος, την ώρα που, μαζί με άλλες γυναίκες, μάζευε νερό από την όχθη της λίμνης Kιόγκα στην Ουγκάντα.

Ο σύζυγος της, Μουμπάρακ Μπαταμπούζε, κατέρρευσε όταν έμαθε τι συνέβη στην έγκυο σύζυγό του. Επί δυο μήνες πάλευε με τη στεναχώρια και τις σκέψεις για εκδίκηση. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: Ο κροκόδειλος που είχε φάει τη σύζυγο του, είχε εξαφανιστεί.

Μέχρι που τον περασμένο μήνα οι συγχωριανοί του Μουμπάρακ τού είπαν ότι ο κροκόδειλος -που ζύγιζε περίπου 600 κιλά και είχε μήκος τέσσερα μέτρα- επέστρεψε στον… τόπο του εγκλήματος. Ο 50χρονος ψαράς έτρεξε στη λίμνη μαζί με φίλους του προκειμένου να τον σκοτώσουν. Μάταια: «Ήταν ένα τέρας. Προσπαθήσαμε να τον αντιμετωπίσουμε με πέτρες και ξύλα, αλλά ήταν αδύνατο» λέει ο Μουμπάρακ που λίγες ημέρες μετά αποφάσισε να πάει στον τοπικό σιδηρουργό.

«Του εξήγησα ότι ήθελα να τα βάλω με το τέρας που σκότωσε τη γυναίκα μου και το αγέννητο παιδί μου. Ήθελα να πάρω εκδίκηση. Οπότε ο σιδηρουργός μου έφτιαξε ένα ειδικό δόρυ και με χρέωσε πέντε δολάρια (τέσσερα ευρώ)» λέει ο Μουμπάρακ που έδωσε τις τελευταίες του οικονομίες, παρόλο που το ποσό αυτό είναι δυσβάσταχτο για έναν φτωχό ψαρά στην Ουγκάντα.

Η μάχη ξεκίνησε και στην αρχή ο Μουμπάρακ έμοιαζε να χάνει. «Φύγε από εκεί, το δόρυ δεν αρκεί», φώναζαν οι συγχωριανοί του, προσπαθώντας να τον αποτρέψουν από το να συνεχίσει να παλεύει μαζί του και να χάσει και ο ίδιος τη ζωή του.

Όμως ο ίδιος ο ψαράς έμοιαζε να έχει έναν μόνο στόχο, την εκδίκηση: «Δεν με ένοιαζε αν θα πέθαινα. Θα φρόντιζα όμως πρώτα να τον σκοτώσω εγώ ο ίδιος με το δόρυ αυτό».

Τελικά, έπειτα από πάλη που κράτησε περίπου μια ώρα, το δόρυ κατάφερε να σκοτώσει τον κροκόδειλο–φονιά που τρομοκρατούσε την κοινότητα για πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, όταν ο κροκόδειλος σύρθηκε νεκρός στην ακτή κι ανοίχτηκε, μέσα στην κοιλιά του δεν βρέθηκε τίποτα, παρά μόνο ένα ανθρώπινο οστό, που είναι αδύνατο να ταυτοποιηθεί αν άνηκε ή όχι στη γυναίκα του Μουμπάρακ.

«Οι συγχωριανοί μου με θεωρούν ως τον τοπικό ήρωα και με ευχαριστούν [που τους απάλλαξα από τον κροκόδειλο]», καταλήγει ο άτυχος άντρας που παραδέχεται πως δεν μπορεί να απολαύσει αυτή την ξαφνική… ηρωοποίηση, καθώς «είμαι δυστυχισμένος επειδή έχω χάσει τη γυναίκα μου και το αγέννητο παιδί μου».

Περίπου 30 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ουγκάντα από επίθεση κροκόδειλων.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΔΟΛ


2 εβδομάδες κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε ακούσει τα απίστευτα : Μπαλτάκος "Εγώ ο δεξιός βαράω προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ"


Μια δήλωση που θα συζητηθεί έκανε ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην γγ του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. "Εγώ ο δεξιός βαράω προσοχές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ", είπε.
"Εγώ ο δεξιός, βαράω προσοχή, όπως λένε στον στρατό, μπροστά σε αυτά που κάνει η αριστερή -δυστυχώς για μας- κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήλπιζα και ευχόμουν και παρακαλούσα αυτά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να τα κάνουμε εμείς", τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά των 8,5 μονάδων με την οποία ηττήθηκε στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό θα σημάνει αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, ο Τάκης Μπαλτάκος τόνισε: "Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν κινήσεις και ενδείξεις. Επειδή είμαι πάρα πολλά χρόνια σε αυτόν το χώρο, δεν βλέπω να υπάρχει κάτι τέτοιο".

Όσο για το τι έφταιξε για την ήττα της ΝΔ στις εκλογές; "Το Μνημόνιο. Πάρα πολύ Μνημόνιο. Πιο πολύ Μνημόνιο από ό,τι απαιτείτο".


Πηγή : newsit.gr



Η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κάνει καταπληκτική δουλειά αλλά οι παιδεραστές δεν τιμωρούνται σωστά


Γιάννης Αθανασίου

Σήμερα το πρωί ξύπνησα περιμένοντας τα στοιχεία και φωτογραφία του παιδεραστή από την Θεσσαλονίκη που βρέθηκε στην κατοχή του και μαγνητοσκοπημένο υλικό που κακοποιούσε σεξουαλικά ένα 10χρονο ανήλικο παιδί.

Αυτό το τέρας μαγνητοσκοπούσε και τις πράξεις του και είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοιο υλικό με τον ίδιο τον παιδεραστή να κακοποιεί ανήλικο.

Αντί της τιμωρίας όμως ενημερώθηκα ότι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο επικίνδυνος παιδεραστής (τα ψυχολογικά προβλήματα άκουσα πώς ήταν το χαρτί για την υπό όρους ελευθερία του) και εάν δεν απατώμαι ο Ταξίαρχος Σφακιανάκης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ευχήθηκε μετά τα νέα της απελευθέρωσης του παιδεραστή από την δικαιοσύνη " Εύχομαι να μην ξαναδώ το πρόσωπο του σε παρόμοια υπόθεση".

Εγώ δεν θα πάω πλέον τίποτα απλά θα αναδημοσιεύσω το άρθρο μου το οποίο έγραψα 7/12/2015 το οποίο αναφέρονταν με τον πιο πάνω τίτλο σε αυτή την συμπεριφορά των δικαστικών αρχών και τα συμπεράσματα δικά σας.

του Γιάννη Αθανασίου

Πολλές είναι οι υποθέσεις παιδεραστίας που κατέληξαν στην δικαιοσύνη και οδηγήθηκαν στην ελευθερία.

Οι περιπτώσεις παιδεραστίας αυξάνονται, η ελληνική αστυνομία βρήκε τον τρόπο με τον Μανώλη Σφακιανάκη και την Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να την αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά αλλά δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στην πραγματική τιμωρία των παιδεραστών οι Ελληνική Δικαιοσύνη.

Περισσότεροι από 800 παιδόφιλοι και παιδεραστές που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν την τελευταία δεκαετία για παιδεραστία και χρήση υλικού παιδικής πορνογραφίας  κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα μας, χρησιμοποιώντας την επιείκεια και την ανέχεια του νόμου.

Τι προβλέπει ο Νόμος και την γλυτώνουν οι παιδεραστές ;

Για τον νομοθέτη, «παιδί» θεωρείται εκείνο που δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη και το αδίκημα της αποπλάνησης και οι αντίστοιχες ποινές διαμορφώνονται ως εξής:

-  Αν το κακοποιημένο παιδί  δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα 12 έτη, μιλάμε για κακούργημα, το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (και μέχρι 20 χρόνια).

-  Αν το κακοποιημένο παιδί είναι μεταξύ 12 και 14, μιλάμε πάλι για κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη (από 5) έως 10 έτη και

 -  Αν το κακοποιημένο παιδί  είναι μεταξύ 14 και 15 ετών, τότε μιλάμε για πλημμέλημα, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη. Δηλαδή με εξαγοράσιμη ποινή και αν δεν έχει ξαναδικαστεί παίρνει αναστολή.

Σε περιπτώσεις οικογενειακού περιβάλλοντος η παιδαγωγών η χειρότερα κληρικών που σχετίζονταν με το θύμα ο νόμος προβλέπει απλά αποπλάνηση ανηλίκου με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη, δηλαδή ο γονιός η ο θείος η ο παππούς εάν ασελγήσει σε ένα παιδί επειδή είναι συγγενής είναι ελαφρυντική περίπτωση.

Κάποιοι ξεχνάνε ότι το 75% των δραστών είναι άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος και δεν έχουν μπει στον κόπο να κάνουν τον νόμο πιό αυστηρό.

Θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν την τραγική πραγματικότητα στη χώρα μας και την άμεση ανάγκη να αλλάξει ο νόμος που αθωώνει ουσιαστικά αυτούς τους «εγκληματίες».

Σύμφωνα, λοιπόν,  με τα επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  από το 2003 μέχρι σήμερα σε περίπου 7.500 υποθέσεις έχουν συνολικά κατηγορηθεί 832 άτομα εκ των οποίων οι 274 έχουν συλληφθεί και για τους υπόλοιπους 558 έχει σχηματιστεί δικογραφία. Από αυτούς μόνο 42 προφυλακίστηκαν, ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών είναι μερικές δεκάδες μόλις 13 κατά πληροφορίες.

Την ώρα, λοιπόν,  που κυκλοφορούν περισσότεροι από 800 παιδεραστές ελεύθεροι ανάμεσα μας ένα στα δέκα παιδιά έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά ενώ κάθε μέρα στην Ασφάλεια γίνεται τουλάχιστον μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου ο νόμος δεν λέει να αλλάξει.

Εκείνο όμως που πραγματικά σοκάρει είναι ότι σύμφωνα με τις έρευνες, ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή τις Αρχές για τη φρίκη που έζησε. Η ντροπή και οι ενοχές κρατούν τα στόματα ερμητικά κλειστά  και κρατούν στο σκοτάδι τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και τα νούμερα που παρουσιάζονται όχι μόνο ενδέχεται να είναι πλασματικά, αλλά και να πολλαπλασιάζονταν αν τα παιδιά μιλούσαν.

Οι Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που παρουσιάζει εξαιρετικό έργο στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και ιδιαίτερα σε θέματα παιδικής πορνογραφίας, διακίνησης και αποπλάνησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου, «περιπολούν» 24 ώρες το 24ωρο την «αλάνα» και αυτό είναι σωτήριο.

Ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης και το επιτελείο του δίνουν καθημερινά μάχες τόσο πάνω από τους υπολογιστές τους για την ανακάλυψη εγκλημάτων, όσο και στις δικαστικές αίθουσες για τη στοιχειοθέτηση αυτών.  Τώρα, υποστηρίζοντας ακόμη περισσότερο τον τομέα της πρόληψης και μεριμνώντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Internet, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόσθεσε στο site www.cyberkid.gr τα παιχνίδια με σύγχρονα γραφικά και γρήγορη εξέλιξη ώστε να διατηρούν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Μήπως και η δικαιοσύνη θα πρέπει να ενισχυθεί με αυστηρότερους αποτρεπτικούς νόμους κατά των παιδεραστών.



Λαπαβίτσας: «Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη και θα τον ρωτήσω κι εγώ»



Ενοχλημένος από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 67% του προγράμματος, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κωστής Λαπαβίτσας.

Ερωτηθείς τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Ρωτήστε τον ίδιο. Θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 την Παρασκευή ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε: «Εγώ ξέρω τι λέει το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο κέρδισε τις εκλογές και τι λέει το κόμμα, οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάω μέσα. Αυτό ξέρω.
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει παντελώς το Μνημόνιο και ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν είπα αυτό το πράγμα (σ.σ.: ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι εκτός γραμμής). Εγώ αξιολογώ τι συμβαίνει και τι λένε το πρόγραμμα και οι αποφάσεις… Δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοούσε ο κ. Βαρουφάκης. Να τον ρωτήσετε εσείς και θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω. Εγώ ξέρω ότι το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και θα σταματήσει να ισχύει. Αυτό ξέρω ότι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό εκλέχθηκα μαζί του. Τώρα, ότι χρειάζεται η Ελλάδα βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ποιος εχέφρων άνθρωπος στη χώρα μπορεί να το αμφισβητήσει; Πιστεύω πρώτα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέους. Δεν έχω δει να απορρίπτεται αυτό συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχω δει να αλλάζουν οι προγραμματικές του θέσεις. Δεν ξέρω… Ξέρω τι λένε οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος και με βάση το non paper που κυκλοφόρησε, δεν έχουν αλλάξει αυτά. Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά. Ξέρω ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά διαγραφή χρέους. Σας το λέω ως οικονομολόγος και ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλεγεί».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απάντησε στα σχόλια για το τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως σημείωσε: «Ο Γ. Βαρουφάκης εννοούσε πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν -όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός- με το φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής -για να έχουμε ένα πιο αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα-, τη διαπλοκή, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα».

«Όχι, δεν συμφωνούμε με το μνημόνιο. Συμφωνούμε σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αν γίνει με έναν τρόπο λειτουργικό θα βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τη λαϊκή εντολή».


Πηγή : tanea.gr


Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens



Τέλος στη ζωή του έδωσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, Χάιντς - Γιόαχιμ Νόιμπουργκερ, ο οποίος φερόταν ως εμπλεκόμενος στο πολύκροτο σκάνδαλο.
Όπως πρώτο μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το «Manager Magazins», ο 62χρονος Νόιμπουργκερ αυτοκτόνησε στο Μόναχο.

Ο Νόιμπουργκερ κατείχε μία ισχυρή θέση στον τεχνολογικό κολοσσό. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Siemens είχε εργαστεί για την JP Morgan. Το 1998 τοποθετήθηκε στη θέση του οικονομικού διευθυντή, ωστόσο το 2006 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πόστο του λόγω εμπλοκής του στο πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκίας που ήρθε στο φως.
Δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας ο Νόιμπουργκερ φώναζε συνεχώς για την αθωότητά του.

Προσήλθε σε δίκη το 2013 οπότε του επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ για παράβαση καθήκοντος, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση.
Για να κλείσει το κεφάλαιο διαθοράς, οι δύο πλευρές κατέληξαν πέρυσι σε συμβιβασμό και το πρώην στέλεχος κατέβαλε 2,5 εκατ. ευρώ στη Siemens.



Πηγή: imerisia.gr


Δεν προφυλακίστηκε ο 24χρονος που συνελήφθη για παιδική πορνογραφία στη Θεσσαλονίκη


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο 24χρονος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και ασέλγεια σε 10χρονο.

Ο 24χρονος υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και πως στο παρελθόν ήταν θύμα bullying, καθώς και πως δεν είχε καθόλου φίλους. Ο δράστης ανέφερε επίσης ότι είχε νοσήσει από καρκίνο πριν από χρόνια, τον οποίο και ξεπέρασε.

Ανακρίτρια κα εισαγγελέας συμφώνησαν ο 24χρονος να αφεθεί ελεύθερος με τον όρο να παρακολουθείται από ψυχίατρο, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι επικίνδυνος να τελέσει άλλες τέτοιες πράξεις. Παράλληλα, ο 24χρονος θα παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα στην ανακρίτρια, ώστε να ελέγχονται οι εκθέσεις που θα προσκομίζει από τον ψυχίατρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ενημερώνεται και η ίδια για τις συνεδρίες.

«Οι δικαστές αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα και πως προέχει η θεραπεία του από εξειδικευμένους ψυχιάτρους και όχι ο εγκλεισμός του στη φυλακή» δήλωσε ο δικηγόρος του 24χρονου Ευάγγελος Ζαμπίτης.

«Η απόφαση της ανακρίτριας, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, απέδειξε ότι το νομικό μας σύστημα αντιδρά με τον καταλληλότερο σε κάθε περίπτωση τρόπο, για να διαφυλαχθεί η δικαιοσύνη, η αλήθεια και με πιστή τήρηση των δικονομικών διατάξεων. Η δικαιοσύνη είχε να αντιμετωπίσει έναν νέο άνθρωπο ο οποίος και δήλωσε και προκύπτει ότι δεν έχει κάποιας σεξουαλικής φύσης παρέλκυση, αλλά η εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή αποτέλεσε το σύμπτωμα της ψυχικής του κατάστασης και της δεινής θέσης που βρέθηκε μετά από 12 χρόνια άσκησης πίεσης – bullying από συμμαθητές του. Είναι δυστυχώς ένας από τους νέους που βρήκε διέξοδο στο δικό του εσωτερικό ψυχιατρικό πρόβλημα άσχετα από τις σεξουαλικές του προτίμησεις στο διαδίκτυο. Αυτό που έγινε αντιληπτό από τους δικαστές είναι ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα, ότι δεν είχε ποτέ ερωτική επαφή με άλλον άνθρωπο, αντιλήφθηκε η δικαιοσύνη ότι το προέχον είναι η θεραπεία του από εξειδικευμένους ψυχιάτρους διότι αλλιώς ο εγκλεισμός στη φυλακή θα σήμαινε και το τέλος με τον κίνδυνο να οδηγηθεί και σε άλλες απονεννοημένες πράξεις».

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης από την αστυνομία βρέθηκε αρχείο παιδικής πορνογραφίας, που απεικονίζει τον συλληφθέντα να ασελγεί σε δεκάχρονο, ο οποίος ήταν συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 24χρονος ήταν διαχειριστής λογαριασμού σε πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων (peer to peer ) του διαδικτύου και κατείχε φάκελο με κωδικό πρόσβασης, ο οποίος ήταν πρόσφορος για διαμοιρασμό. Στο φάκελο αυτό εμπεριέχονταν άλλοι 11 υποφάκελοι με χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) οι ονομασίες των οποίων παρέπεμπαν σε πολύ σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν είναι πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο διώξεων


Μεταξύ άλλων, η νέα Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε την άμεση συγκρότηση επιτροπής για η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και πρωτοβουλίες για το ζήτημα του χρέους.

Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πλυντήριο σκανδάλων» και «νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών», διακήρυξε η Ζωή Κωνσταντόπουλου, μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου της Βουλής, με 235 ψήφους.

Ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα προβεί στην αλλαγή του κανονισμού ώστε να εγγυηθεί τη νομιμότητα και τη διαφάνεια με εξέταση όλων των υποθέσεων που διαβιβάζονται από τη Δικαιοσύνη, όποιον και αν αφορούν.

Επισήμανε ότι θα συγκροτήσει άμεσα επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και θα ηγηθεί η ίδια αυτής της προσπάθειας.

Τόνισε δε ότι η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλίες στη διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους χρέους και τη σύνδεσή του με ρήτρα ανάπτυξης.

Χαρακτήρισε άστοχη και αβάσιμη τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει τα του οίκου της – αναφορικά με την υπόθεση Siemens-Χριστοφοράκου – επικαλούμενη διεθνείς υποχρεώσεις εντός της Ε.Ε.

Συνεχίζοντας, η κ. Κωνσταντόπουλου έκανε λόγο για την πρώτη μετα-μνημονιακή Βουλή που καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες σε όλη την Ευρώπη και δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα που αντιστρατεύονται στην κοινωνική ευημερία και προκοπή.

Τέλος, απηύθυνε και προτροπές προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, λέγοντας ότι αυτοί θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Τους κάλεσε να προσέρχονται και να απαντούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελεγχου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως τα κατεπείγοντα νομοσχέδια, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τροπολογίες εκπρόθεσμες ή άσχετες με τα νομοσχέδια.

Αντίδραση από ΝΔ

Η τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε ήδη την αντίδραση της ΝΔ, παρότι ανήκε στα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά της.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κατηγορεί τη νέα πρόεδρο της Βουλής ότι «με τον τρόπο ομιλίας της από Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επέλεξε να μετατραπεί σε κομματάρχη».



Πηγή: skai.gr


Η φωτογραφία του 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων


Όλα ξεκίνησαν με τη φωτογραφία ενός πιτσιρικά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ο μικρός Αφροαμερικανός, από μια φτωχογειτονιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, συναντήθηκε κατά τύχη με έναν διάσημο φωτογράφο και το πορτρέτο του, που έκανε τον γύρο των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, επέτρεψε μέσα σε λίγες ημέρες να συγκεντρωθεί το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων για το σχολείο του.

Ο φωτογράφος Μπράντον Στάντον, γνωστός από το μπλογκ "Άνθρωποι της Νέας Υόρκης", έπεσε πάνω στον 13χρονο Βιντάλ Τσάστανετ στην υποβαθμισμένη συνοικία Μπράουνσβιλ του Μπρούκλιν, τον περασμένο μήνα. Φωτογράφισε το παιδί με το φούτερ και το αφοπλιστικό χαμόγελο και ανάρτησε τη φωτογραφία στο μπλογκ του με ένα σύντομο σχόλιο. Σ' αυτό, ο Βιντάλ έπλεκε το εγκώμιο της διευθύντριας του σχολείου του, λέγοντας πόσο πολύ τον έχει επηρεάσει στη ζωή του.
"Μας λέει ότι κάθε φορά που κάποιος εγκαταλείπει το σχολείο, χτίζουν ένα καινούριο κελί στις φυλακές. Και μια φορά είπε σε όλους τους μαθητές να σηκωθούν όρθιοι και μας είπε, στον καθέναν από εμάς, ότι είμαστε σημαντικοί", είπε ο 13χρονος.

Ο Μπράντον Στάντον εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που επιδίωξε να γνωρίσει τη διευθύντρια Νάντια Λόπεζ και το σχολείο, το Μοτ Χιλ Μπρίτζις Ακάντεμι.
Η Νάντια Λόπεζ του εμπιστεύτηκε ότι το όνειρό της είναι να επισκεφθούν οι μαθητές της μεγαλύτερης τάξης το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κοντά στη Βοστόνη, για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν φιλοδοξίες. Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν έχουν βγει ποτέ πέρα από τη φτωχή και επικίνδυνη γειτονιά τους.

Μαζί, ο φωτογράφος και η διευθύντρια, έκαναν έκκληση μέσω του ιστοτόπου Indigogo για δωρεές προς το σχολείο, με την ελπίδα να συγκεντρώσουν 100.000 δολάρια. Σήμερα, το ποσό είχε φτάσει το 1,2 εκ. δολάρια, χάρη στους 40.158 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους δώρισαν μικροποσά, από 1 έως 40 δολάρια.

Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν πολλά ταξίδια στο Χάρβαρντ, δέκα χρόνια θερινών δραστηριοτήτων για τα παιδιά και υποτροφίες για τους καλύτερους μαθητές, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βιντάλ.

Ο 13χρονος έγινε σταρ εν μία νυκτί και προσκλήθηκε, μαζί με την Λόπεζ, ακόμη και στο σόου της Έλεν Ντετζένερις ενώ πολλά τηλεοπτικά κανάλια έκαναν ρεπορτάζ για το υποβαθμισμένο σχολείο του. Η Λόπεζ ομολόγησε ότι μέχρι που ο Βιντάλ μίλησε στον Μπράντον Στάντον, η ίδια είχε απελπιστεί και σκεφτόταν σοβαρά να παραιτηθεί. "Δεν ήξερα ότι μέτραγα, δεν ήξερα ότι κάποιος ενδιαφερόταν για αυτά που έκανα", εξήγησε στο κανάλι NBC.

Σύμφωνα με την Ντετζένερις, μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ προσφέρθηκε να εξοπλίσει όλες τις τάξεις του σχολείου με υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πηγή : ethnos.gr


Σοκ σε σχολείο της Αθήνας: Παιδί είχε να φάει δύο ημέρες




Εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση «δραματική» και σημείωσαν ότι καλούνται «να διδάξουν σε παιδιά που πεινάνε»


Περιστατικά παιδιών με υποσιτισμό σε σχολεία του δήμου Αθηναίων, κοινοποίησαν εκπαιδευτικοί σήμερα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, αφού οι σοβαρές καθυστερήσεις στο διεθνή διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων - ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ - έχει στερήσει το Δημοτικό Βρεφοκομείο από τη δυνατότητα να προετοιμάζει καθημερινά 10.500 μερίδες φαγητού που διανέμονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία και στα συσσίτια του δήμου.


Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η τροφοδοσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου γίνεται από χορηγίες, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται μόνον οι 4.500 μερίδες φαγητού για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στα σχολεία δεν μοιράζονται μερίδες, ενώ τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει κέτερινγκ που έχει και στο παρελθόν διανείμει μερίδες στα συσσίτια.

Δυο εκπαιδευτικοί, η Ανδριανή Προκόπη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Παρθενώνας» και ο Μαριόλης Δημήτρης από τον Α΄ Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αμπελόκηποι», αναφέρθηκαν σε περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στα σχολεία. Οι δυο εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση «δραματική», σημείωσαν, ότι καλούνται «να διδάξουν σε παιδιά που πεινάνε», ενώ ο κ. Μαριόλης αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση «παιδιού που είχε να φάει δυο ημέρες».

Κατά την περσινή σχολική χρονιά διανέμονταν από το δήμο 1.200 μερίδες σε παιδιά σχολείων, ενώ - όπως είπε ο κ. Μαριόλης - τη φετινή χρονιά τα αιτήματα αυξήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς κατά 600. Όπως εξήγησε, τα αιτήματα συμπληρώνονται από τους διευθυντές των σχολείων -οπότε δεν τίθεται θέμα μη αξιοπιστίας τους- και ο αριθμός τους είναι σταθερά αυξητικός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης διαβεβαίωσε, ότι το πρόβλημα θα λυθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Παρόλα αυτά, ο διαγωνισμός -όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου- έχει μπλοκάρει εδώ και ένα χρόνο και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Ευθύνες για την κατάσταση αποδόθηκαν από τον κ. Καμίνη σε γραφειοκρατικά προσκόμματα, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Μπρούλιας σημείωσε ότι «ευθύνες υπάρχουν και σε εμάς και στην κυβέρνηση».

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος για το Παιδί και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου, οι διεθνείς διαγωνισμοί και οι υψηλές εγγυητικές επιστολές που αυτοί προϋποθέτουν έχουν ως συνέπεια να εξαιρείται από τους διαγωνισμούς ένας μεγάλος αριθμός προμηθευτών και να δημιουργούνται έντονες διαμάχες μεταξύ των λίγων προμηθευτών που πληρούν τα κριτήρια. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς διαγωνισμοί στερούν τη δυνατότητα επιμερισμού -που θεωρείται κατάτμηση- και μοιραία στερείται η δυνατότητα ευελιξίας μεταξύ προμηθευτών.

Η διαδικασία, που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, οδήγησε τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Σοφιανό να σημειώσει: «Μπορεί να φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οδηγίες για τους διεθνείς διαγωνισμούς, στα σχολεία μας όμως έχουμε φαινόμενα υποσιτισμού. Δεν παρέχουμε ό,τι διαφημίζετε».

Ο κ. Καμίνης σημείωσε, ότι οι μερίδες φαγητού στα σχολεία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχές το 2012 με 200 μερίδες, που το 2013 αυξήθηκαν στις 500 μερίδες και έφθασαν το 2014 στις 1.200 μερίδες. Η κ. Ηλιοπούλου σημείωσε στο ΑΠΕ, ότι ο δήμος θα μπορούσε να αποκεντρώσει τα συσσίτια στα δημοτικά διαμερίσματα με τη δημιουργία τραπεζαριών.

Το ίδιο το Δημοτικό Βρεφοκομείο, εάν αύξαινε τα μαγειρεία από τρία σε τέσσερα και εφόσον «το υπουργείο Παιδείας βάλει κι αυτό το χέρι στην τσέπη» -σημειώσε- θα μπορούσε να σιτίζει εκτός από τους αστέγους, και όλους τους μαθητές των ολοήμερων σχολείων.


Πηγή : protothema.gr


Αναδρομικές μειώσεις 5% ως 20% στις επικουρικές



20.000 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ θα δουν από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου και ύστερα μεγάλο ψαλίδισμα στις συντάξεις τους από 5% ως και 20% με τη μέση απώλεια για κάθε συνταξιούχο να υπολογίζεται στα 150 ευρώ!
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ η μείωση αυτή γίνεται για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης και γίνεται λόγω της μη ύπαρξης πληροφορικών συστημάτων.

Ήδη η περικοπή έχει υπολογιστεί πλήρως, το ταμείο υπολογίζει ότι θα λάβει πίσω περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα χάσουν ανάλογα με το ποσό που λαμβάνουν κατά μέσω όρο 150%.

Η αφαίρεση των χρημάτων από τις συντάξεις θα γίνει σε δόσεις, η κάθε δόση καθορίστηκε στα 50 ευρώ, αλλά ανάλογα με το ποσό και τις συνθήκες (πχ για συντάξεις χηρείας) η δόση μπορεί να είναι μικρότερη.

Η κράτηση αφορά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, γίνεται σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ και κυμαίνεται από 5% ως και 20%.

Πηγή : newsit.gr


Στουρνάρας: Απολύτως ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέσεις




Τη διαβεβαίωση ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητά τους έδωσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι χθες Πέμπτη ήταν μια ήρεμη ημέρα για τις καταθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακληθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ, με την οποία έκρινε τα ελληνικά ομόλογα προσωρινά μη αποδεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, έχει περιορισμένες πρακτικές επιπτώσεις. Οπως τονίζουν, η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι εξασφαλισμένη. Σημειώνεται ότι προχθες η ΕΚΤ ενέκρινε τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance), ποσού έως 60 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα δεν αλλάζει κάτι για την καθημερινότητα των καταθετών, ωστόσο, σημειώνουν, πλήττει την ψυχολογία και δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες.

Μετά τον (προσωρινό) αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων, ο ELA αποτελεί τη μοναδική πηγή ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες, εκτός από τον EFSF ομόλογα που διαθέτουν και τα οποία γίνονται κανονικά αποδεκτά από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις τράπεζες ο εξοβελισμός στον ELA δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου και θυμίζουν ότι το 2012 οι εγχώριες τράπεζες είχαν τεθεί σε καραντίνα και το σύνολο της ρευστότητας που είχε αντληθεί από το ευρωσύστημα είχε χορηγηθεί μέσω του ELA (130 δισ. ευρώ Ιούνιος 2012).

Τονίζουν ότι για τους καταθέτες η μεταπήδηση στον ELA δεν έχει καμία επίπτωση. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι ο ELA χορηγείται με πολύ υψηλότερο κόστος -περίπου με 1,55% έναντι 0,05% που είναι η βασική χρηματοδότηση- ενώ αποτελεί ένα πολύ βραχυχρόνιο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν έκτακτες περιπτώσεις. Το υψηλότερο επιτόκιο έχει επίπτωση στα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών και κατ’ επέκταση στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο ELA χορηγείται μετά από έγκριση της ΕΚΤ, σε φερέγγυες τράπεζες που έχουν παράσχει επαρκείς εξασφαλίσεις. Πρακτικά χορηγείται με εγγυήσεις (ομόλογα, δάνεια κ.ά.) χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα οποία η ΕΚΤ δεν κάνει δεκτά για τη χορήγηση «κανονικής» ρευστότητας. Μια ακόμα μεγάλη διαφορά είναι ότι η ευθύνη βαραίνει την εθνική κεντρική τράπεζα, δηλαδή στη χώρα μας την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια τράπεζα δεν μπορέσει να επιστρέψει την έκτακτη ρευστότητα, τότε η ζημία θα περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και κατ’ επέκταση στο εγχώριο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η εξάρτηση από τον ELA μπορεί να μην οδηγεί σε καταστροφή, ωστόσο υποδηλώνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: είναι ένας έκτακτος μηχανισμός που χρησιμοποιείται σε μη κανονικές καταστάσεις. Υπογραμμίζουν ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ώστε η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψουν σε μια κατάσταση κανονικότητας. Η τρέχουσα αβεβαιότητα παρασύρει την οικονομία σε ένα πτωτικό σπιράλ: οι καταθέσεις μειώνονται (τον περασμένο Ιανουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 10 δισ., ενώ είχε προηγηθεί μείωση κατά 4 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, οι χορηγήσεις νέων δανείων έχουν «παγώσει», οι επενδύσεις έχουν ανασταλεί και η οικονομία επιβραδύνει.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρξει το συντομότερο μια καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με την Ε.Ε. σε ένα βασικό πλαίσιο, το οποίο θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα, επιτρέποντας στην οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της.


Έντυπη Καθημερινή


Αύριο η συνάντηση Γ. Βαρουφάκη με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ



Με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις,  θα συναντηθούν αύριο στις 13:00 στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η  συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών και όπως αναμένεται το επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σημειώνεται  ότι σήμερα συνάντηση με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Κατά την συνάντηση γνωριμίας των δύο μερών, ο κ. Δραγασάκης ανέπτυξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, στο νέο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στο ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.


Πηγή : naftemporiki.gr


Την Κυριακή οι προγραμματικές δηλώσεις, σήμερα η εκλογή προέδρου Βουλής



Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης  θα ξεκινήσουν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στις 18:00, με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Παρασκευή στις 11 θα γίνει ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της νέας Βουλής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προτείνει την βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξουν η Ν.Δ. το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Η κα. Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος στο επάγγελμα θα είναι όπως όλα δείχνουν η νέα πρόεδρος της Βουλής και θα είναι η δεύτερη γυναίκα μετά την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.