Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Κακοδιαχείριση και ατασθαλίες "υποπτεύεται" η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας



Άρχισαν... τα όργανα στο υπουργείο Υγείας με διαχειριστικούς ελέγχους στους εποπτευόμενους φορείς και ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τον οικονομικό έλεγχο των επιπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ, ΟΚΑΝΑ και ΕΟΜ ζήτησε προ ολίγου ο νέος υπουργός Υγείας από τον  Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, Σταύρο Ευαγγελάτο.

Ο έλεγχος μάλιστα θα αφορά τα 3 τελευταία έτη και ζητήθηκε να γίνει εσπευσμένα ώστε ο κ. Κουρουμπλής να έχει το πόρισμα στα χέρια του το συντομότερο δυνατό.

Είναι γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας προτίθεται να βάλει τέλος σε "περιττά" έξοδα με υπαλλήλους - "φαντάσματα" και άλλα πάρομοια. Και ο Γενικός Επιθεωρητής υποσχέθηκε να ψάξει ενδελεχώς τα στοιχεία και να έχει σύντομα έτοιμο το πόρισμα -φωτιά το οποίο αναμένεται να φέρει τα πάνω , κάτω σε ορισμένους.

Είναι σημαντικό μάλιστα να έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν "φωνές" στο περιβάλλον του κ. Κουρουμπλή που του ζητούν ακόμα και κατάργηση φορέων που κατά την γνώμη τους σπαταλούν μεγάλα κονδύλια χωρίς να παράγουν το ανάλογο έργο...


Πηγή : iatropedia.gr


6 αλήθειες για την υπόθεση Χριστοφοράκου



Με αφορμή την εύστοχη ερώτηση στην συνέντευξη τύπου Σόιμπλε - Βαρουφάκη

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, που έκανε την καλύτερη ερώτηση και αποστόμωσε τον Σόιμπλε.    "Μιλάτε συχνά για τη διαφθορά στην Ελλάδα", του είπε πάνω-κάτω, "αλλά τι έχετε να πείτε που στις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς βρίσκονται αναμεμιγμένες Γερμανικές εταιρίες;"   Δεν ανέφερε μόνο τη Siemens και την υπόθεση Χριστοφοράκου (δεν είναι η μόνη άλλωστε) αλλά ανέφερε και αυτήν, που συγκλόνισε τη χώρα πριν το 2009.  
Να η ιστορία εν συντομία.    

1) Ποιος είναι ο Χριστοφοράκος; 

Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Κατέχει την ελληνική και τη γερμανική υπηκοότητα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε και τη διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο την κατάσταση μεικτών υγρών σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Το χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η θερμοδυναμική εξίσωση Χριστοφοράκος-Φρανκ, η οποία δημοσιεύτηκε το 1986. Στη συνέχεια ο Δρ Χριστοφοράκος συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία.  

2) Πώς βρέθηκε στη Siemens; 

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1984 σε ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου Καρλσρούης, ενώ μέχρι το 1990 εργάστηκε στην ΙΒΜ και στη συνέχεια στη Nixdorf Computer AG στο Μόναχο. Μετά τη συνένωση της τελευταίας με τη Siemens αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της Siemens Nixdorf Α.Ε. στην Ελλάδα, από την οποία αποχωρεί τον Οκτώβριο του 1996 για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Siemens Ελλάδος. Από εκεί παραιτείται τον Δεκέμβριο του 2007. Παράλληλα, κατείχε θέση προέδρου και μέλους Δ.Σ. σε διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς και αντιπροέδρου και προέδρου του Ελληνο-γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.


3) Τι έκανε;

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε τον Ιούλιο του 2009 στην εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hösl καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Έδινε δηλαδή χρήματα με εντολή της Siemens σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να ευνοείται η εταιρία σε διαγωνισμούς.  

 4) Γιατί δεν τον πιάσαμε; 

Όταν άρχισε η διερεύνηση του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου Siemens κλήθηκε από τον εισαγγελέα ως ανωμοτί μάρτυρας. Αργότερα εξαφανίστηκε απ' την Ελλάδα - πολλοί λένε και με ευθύνη της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή που τον άφησε να φύγει.   Τον Μάιο του 2009 και ενώ είχε κληθεί πλέον ως κατηγορούμενος από τον εισαγγελέα Ν. Ζαγοριανό δεν παρουσιάστηκε για την απολογία του, παρά παρέμεινε στη Γερμανία. Μετά την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Ν. Ζαγοριανό, ο Μ. Χριστοφοράκος κρυβόταν, μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του τον Ιούνιο του 2009 στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας. Συνολικά εκδόθηκαν τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, αλλά ο Μ. Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου μετά από απόφαση του Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης αντισυνταγματικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαμβέργης αποφάσισε τελεσίδικα στις 4 Νοεμβρίου 2009 ότι τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είχαν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Μετά από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθη δικαστική διαταγή(Strafbefehl) για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος άσκησε έφεση, η οποία κατέληξε στις 03.03.2010 σε συναινετική διαδικασία μεταξύ εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρείας Siemens. Δηλαδή με τη συμπεριφορά του δεν εμπόδισε τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους από Γερμανούς της μητρικής εταιρείας εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα διαφόρων εταιρειών.

Aπό την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 2010 

5) Τι μας είπε μετά; 

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος εξετάστηκε από αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου (μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση siemens) στις 27 Οκτωβρίου 2010 στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε ότι δε δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα απαντώντας στα ερωτήματα του κλιμακίου των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα και αμέσως μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε στη Γιάννα Παπαδάκου (ΤΟ ΒΗΜΑ) ότι είπε την αλήθεια στους Έλληνες βουλευτές.  

6) Έχει ευθύνες ο Έλληνας ανακριτής; 

Ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση θεωρήθηκε υπαίτιος για τη διαφυγή του Χριστοφοράκου στο εξωτερικό από κυβερνητικούς, αντιπολιτευτικούς, επίσημους και ανεπίσημους φορείς. Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Ζαγοριανός κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, με επίκεντρο την καθυστέρηση στην έκδοση εντάλματος προς τον Χριστοφοράκο καθώς και την καθυστερημένη και ελλειπή παροχή στοιχείων στη Γερμανική δικαιοσύνη για το κατοπινό αίτημα έκδοσής του. Η υπόθεση έφερε σε σύγκρουση την εκτελεστική, την νομοθετική και την Δικαστική εξουσία και κατέληξε στην αθώωση του δικαστικού με μια ελεγχόμενη ως προς την συνταγματικότητά της απόφαση του Αρείου Πάγου τον Απρίλιο του 2010. Εντυπωσιακό είναι ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε αντίθεση με τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) που δεν επιτρέπετει την εξέταση της ουσίας των υποθέσεων που φτάνουν στον Άρειο Πάγο, έκανε στροφή 180 μοιρών και, υποκαθιστώντας τον φυσικό δικαστή, έκρινε ως αβάσιμες τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, την ίδια μέρα που η εξεταστική επιτροπή της βουλής για τη Ζίμενς συζητούσε για το ίδιο θέμα. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη να προσφύγει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ζητώντας την ακύρωση της απαλλακτικής απόφασης του ΑΔΣ που εκδόθηκε, πράγμα που εξόργισε την Νέα Δημοκρατίασε βαθμό που ο επίτιμος πρόεδρός της, κ. Μητσοτάκης, με επιστολή του κατέκρινε την κίνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης ως «Υβριστική και χυδαία». Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει αφού άνοιξε νέα έρευνα εναντίον του κ. Ζαγοριανού με βούλευµα του Συµβουλίου των Εφετών, τον Οκτώβριο του 2010.

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ 

Πηγή: lifo.gr




Συνάντηση Αλ.Τσίπρα - Ντόρας Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο με θέμα την Ουκρανία



Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε  στις 18:00 το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη με θέμα την ουκρανική κρίση.

Το ραντεβού το ζήτησε η κ. Μπακογιάννη προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το τριήμερο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ που ξεκινά αύριο στο Μόναχο με θέμα τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Μπακογιάννη, είναι μέλος της «επιτροπής διακεκριμένων προσωπικοτήτων» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια του οργανισμού.




Ξανάρχισαν οι πτήσεις στην 341 Μοίρα με τα F-16 που είχαν καθηλωθεί




Πρώτος πέταξε ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης - Πριν από λίγο επέστρεψαν στην Αγχίαλο τα τρία ελληνικά F1-6 που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας - Επέστρεψε και το κλιμάκιο των 39 πιλότων και τεχνικών με δύο C-130

Με δυο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 επέστρεψαν στην Ελλάδα οι 39 Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί από την 341 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο από το Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Το κλιμάκιο των Ελλήνων ιπταμένων χειριστών και τεχνικών συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου σημειώθηκε το τρομακτικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οι σμηναγοί Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανάσιος Ζάγκας αλλά και ακόμη εννέα αεροπόροι από την Γαλλία όταν ένα ελληνικό μαχητικό F-16 συνετρίβη.

Πρώτα επέστρεψαν στη βάση της Νέας Αγχιάλου τα τρία ελληνικά F-16 Block 50 που προσγειώθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης περίπου στις 15:00 το μεσημέρι και στη συνέχεια με δύο διαδοχικές πτήσεις που προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 17:00 επαναπατρίστηκαν τα υπόλοιπα μέλη του ελληνικού κλιμακίου που όταν έφτασε στο Αλμπαθέτε αριθμούσε 41 άτομα...

Μετά την τραγωδία και τον χαμό των σμηναγών Λάσκαρη και Ζάγκα, οι υπόλοιποι 39 Έλληνες παρέμειναν επί 11 μέρες στη βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έρευνας, να ληφθούν καταθέσεις και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να διερευνηθεί το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα.

Ξανάρχισαν οι πτήσεις των F-16 που είχαν καθηλωθεί
Από χθες Τετάρτη, τα 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 341 Μοίρας σταδιακά αρχίζουν να εκτελούν και πάλι πτήσεις. Μετά τη συντριβή του F-16 στο Αλμπαθέτε, το Γενικός Επιτελείο Αεροπορίας είχε δώσει εντολή να καθηλωθούν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη του ιδίου τύπου, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σοβαρής βλάβης ή αστοχίας και σε άλλα ομοίου τύπου αεροσκάφη.

Την πρώτη πτήση με ένα από τα F-16 που πέρασαν από τους ελέγχους που διέταξε η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης έκανε ο ίδιος ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, σμήναρχος Γιώργος Φασούλας την Τετάρτη, θέλοντας να είναι ο πρώτος που θα επιβεβαιώσει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι επιχειρησιακά. Σταδιακά κάθε ώρα που περνά και όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι δίνεται και ένα αεροσκάφος στους ιπτάμενους και στους τεχνικούς της 341 Μοίρας. Πολλοί είναι οι ιπτάμενοι που έχουν ήδη πετάξει με τα πρώτα αεροσκάφη που έχουν αποδεσμευθεί από τους τεχνικούς που διενήργησαν τους ελέγχους και όπως λένε οι πληροφορίες, το ηθικό του προσωπικού της 341 είναι υψηλό.


Πηγή : protothema.gr


6 πράγματα που ξοδεύουμε τα περισσότερα χρήματα




Μερικές φορές αν και πιστεύουμε ότι κάνουμε οικονομία και δεν σπαταλάμε άσκοπα τα χρήματά μας, βλέπουμε τους καταθετικούς μας λογαριασμούς να μειώνονται και τους μισθούς μας να εξατμίζονται χωρίς να το καταλάβουμε.

Ωστόσο, μην βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τους εαυτούς σας σπάταλους. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουμε είτε το θέλουμε, είτε όχι, αλλά δυστυχώς μας κοστίζουν πολλά.

1. Τράπεζες

Οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες είναι συχνές. Το κλειδί για να γλιτώσουμε κάποια χρήματα είναι να επιλέξετε την τράπεζα εκείνη που θα καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες σας, όπου οι κρατήσεις όταν κάνετε ανάληψη από ATM είναι ελάχιστες και τα τέλη αδράνειας χαμηλά.

2. Νερό

Αγοράζοντας το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να είναι καλό για την υγεία μας πρωτίστως, αλλά είναι κακό για το περιβάλλον και κοστίζει αρκετά στην τσέπη μας. Ακόμα και αν αγοράζουμε μόνο πέντε μπουκάλια την εβδομάδα το κόστος είναι υψηλό, αν αναλογιστούμε ότι μπορούμε να το αποκτήσουμε δωρεάν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα μηχάνημα φιλτραρίσματος και να χρησιμοποιείτε νερό από τη βρύση.

3. Ασφαλιστικές

Το να έχουμε ασφάλειες είναι σημαντικό, αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί για να κάνουμε τις σωστές ασφάλειες τότε μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ρίξουμε άλλη μια ματιά στα συμβόλαια που έχουμε κάνει για δούμε αν αξίζουν πραγματικά τον κόπο.

4. Η φαρμακευτική αγωγή

Για όσους πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα είναι λογικό να ξοδεύουν αρκετά χρήματα μηνιαίως για την φαρμακευτική τους αγωγή και να επιζητούν πάντα τα καλύτερα, και κατ' επέκταση τα πιο ακριβά. Ωστόσο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, είναι να αναζητήσετε γεννόσημα φάρμακα τα οποία κοστίζουν λιγότερο, με τα ίδια ενεργά συστατικά και δύναμη.

5. Καλωδιακές συνδέσεις

Ένα premium καλωδιακό ή δορυφορικό πακέτο μπορεί να σας κοστίσει εκατοντάδες ευρώ το μήνα.
Εάν βρείτε τα πράγματα που σας αρέσουν τότε μπορείτε να βρείτε και ένα πακέτο που θα σας κοστίσει λιγότερα.

6. Τα χρέη

Δυστυχώς, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, έρχεται η ώρα που τα χρέη μας πνίγουν. Ωστόσο, οι επιπτώσεις μπορούν να μειωθούν. Για παράδειγμα, αν έχετε πάρει κάποιο δάνειο και πρέπει να πληρώνετε τη δόση κάθε μήνα, φροντίστε να βρείτε την τράπεζα με το χαμηλότερο επιτόκιο.


Πηγή : newmoney.gr


Το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται – Αλλάζει φιλοσοφία και ρόλο





Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα παραμείνουν στη θέση τους ο Πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.
Τους το ζήτησε η αναπληρωτής υπουργός κ. Νάντια Βαλαβάνη ώστε να υποδεχτούν τις δεσμευτικές προσφορές που τρέχουν και για τις οποίες υποθέσεις οι διαδικασίες θα συνεχιστούν κανονικά, όπως ανέφερε στο newsit.gr αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Όμως, η αποχώρηση την ερχόμενη εβδομάδα των επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί και θα κλείσει και το ταμείο.

Σύμφωνα με τα σχέδια της νέας υπουργού το ΤΑΙΠΕΔ θα διατηρηθεί μεν, αλλά με άλλο όνομα και άλλη φιλοσοφία.

Και είναι αυτό που θα αναλάβει να διεκπεραιώνει τα έργα και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα συμπεριληφθούν στη λίστα που ήδη άρχισε να καταρτίζεται και που θα αποτελέσει τη βάση για νέες ιδιωτικοποιήσεις, συνεργασίες ή συμπράξεις του Δημοσίου με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.


Πηγή : newsit.gr


Καμμένος: Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής...


Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη και εκβιαστική τη δήλωση της Ντερ Λάιεν ότι προσεγγίζοντας τη Ρωσία η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ - Την κατηγορεί ότι υπονομεύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας ότι η Ελλάδα, προσεγγίζοντας τη Ρωσία, θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ, έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής» τονίζει ο κ. Καμμένος και προσθέτει: «Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες αλλά και εκβιαστικές».

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με το Βερολίνο, ο κ. Καμμένος κατηγορεί την κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν ότι με τις δηλώσεις της «υπονομεύει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτός κι αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

« Πάντως η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποκαταστήσει την Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με την Ρωσία» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος απαντώντας στο σχόλιο της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας ότι η προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας ενέχει ρίσκο για τη χώρα μας.

Τι είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας

Τη θέση της στο ΝΑΤΟ ρισκάρει η Ελλάδα με την προσέγγιση προς τη Ρωσία, υποστηρίζει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ζητά από την Ελλάδα σαφήνεια. Τονίζει δε ότι «όποιος ζητά αλληλεγγύη, πρέπει και να φέρεται αλληλέγγυα».
Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην «Sueddeutsche Zeitung» ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «παρ' όλες τις διαφωνίες για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών».

Μάλιστα, ζητά από την Ελλάδα να τοποθετηθεί και επισημαίνει: «Μπορούμε στην καθημερινότητα να συζητάμε για το πώς θα διαμορφώσουμε τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη»

«Δεν πρέπει όμως να υπάρχει αμφιβολία για το ότι συμφωνούμε στις βασικές αξίες», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι «όποιος ζητά αλληλεγγύη, πρέπει και να συμπεριφέρεται αλληλέγγυα».

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του Πάνου Καμμένου για τη συνέντευξη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας

 «Η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες αλλά και εκβιαστικές. Υπονομεύουν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτός κι αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Πάντως η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποκαταστήσει την Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με την Ρωσία».


Πηγή : protothema.gr


Ο Συνήγορος του Πολίτη στις γειτονιές της Αθήνας




Στο επίκεντρο οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης

Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή σε γειτονιές του δυτικού λεκανοπεδίου Αττικής και της Αθήνας, βάζει στο επίκεντρο της δράσης του ο Συνήγορος του Πολίτη τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Κλιμάκια της ανεξάρτητης Αρχής θα είναι στη διάθεση των κατοίκων αυτών των περιοχών, για να δεχθούν τις αναφορές τους, να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να διερευνήσουν όσα ζητήματα προέκυψαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, κλιμάκια του Συνηγόρου του Πολίτη θα βρίσκονται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη- Νίκαια, στο παλαιό δημαρχείο Αγίου Ιωάννη Ρέντη (Μπιχάκη 8) και στο Πέραμα, στο δημαρχείο Περάματος (Λεωφόρος Δημοκρατίας 22), από τις 9:00 έως τις 14:00, τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Φεβρουάριος

Τρίτη 10, Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.
Τρίτη 17, Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015.
Τρίτη 24, Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015.
Μάρτιος

Τρίτη 3, Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015.

Περαιτέρω στοιχεία για τη δραστηριότητα της Αρχής σε γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Τέλος, σημειώνεται ότι αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για την Αλληλεγγύη και την Κοινωνική ένταξη στην Ελλάδα.


Πηγή : newsbeast.gr


Ανανεώνεται το Triumph Tiger Explorer



Πιάστηκε από τον «κατασκοπευτικό» φακό σε δοκιμές στους δρόμους της Ισπανίας

Ο μεγάλος «Εξερευνητής» της Triumph βρίσκεται κοντά μας τα τελευταία τρία χρόνια. Με τον ανταγωνισμό να έχει φουντώσει για τα καλά στην κατηγορία, οι Βρετανοί έκριναν ότι η ώρα για την πρώτη του εκτεταμένη ανανέωση έχει φτάσει.

Οι «κατάσκοποι» βρήκαν το βρετανικό mega on-off να δοκιμάζεται την προηγούμενη εβδομάδα στην Ισπανία και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Visordown οι αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο είναι εκτεταμένες.

Διαφορές εντοπίζουμε στη σχεδίαση τον πλαϊνών πλαστικών στην περιοχή του ντεπόζιτου αλλά και στη σχεδίαση του πάνω φτερού που έχει γίνει πιο ίσιο και μάλλον λίγο πιο πλατύ. Από το σχεδιαστήριο φέρεται να πέρασε και η ζελατίνα για να γίνει πιο αποδοτική αλλά για να αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων.

Τα πιο σημαντικά νέα αφορούν τις αναρτήσεις, τους τροχούς αλλά και τα φρένα τα οποία αναμένεται να είναι καινούρια. Ειδικά για τα φρένα να πούμε ότι η Trimuph φαίνεται να αλλάζει τις συμβατικά τοποθετημένες δαγκάνες της Nissin με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες από την Brembo. Για τις αναρτήσεις γίνεται λόγος για την είσοδο ηλεκτρονικών ρυθμίσεων για το μεγάλο Tiger.

Σύμφωνα επίσης με αυτούς που τράβηξαν τη φωτογραφία, οι δοκιμαστές της Triumph αξιολογούσαν και την απόκριση του γκαζιού κάτι που ίσως σημαίνει ότι το Tiger Explorer θα έχει και νέα χαρτογράφηση και λογικά επιπλέον χάρτες που θα αλλάζουν την απόδοση του μεγάλου τρικύλινδρου μοτέρ ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Αν όντως το Tiger Explorer βρίσκεται σε φάση ανανέωσης (κάτι που δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε πλέον), το νέο μοντέλο θα κάνει λογικά την εμφάνισή του σε μια από τις μεγάλες εκθέσεις του φθινοπώρου-χειμώνα.


Πηγή: mototriti.gr



NBA: Ρεκόρ καριέρας ο εκπληκτικός Αντετοκούνμπο



«Πετάει» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ, με τον νεαρό φόργουορντ να εξελίσσεται διαρκώς και καθημερινά στο δεύτερο χρόνο παρουσίας του στο αμερικανικό πρωτάθλημα.

Ο 20χρονος Έλληνας έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, καθώς στην νίκη του Μιλγουόκι επί των Λέικερς με 113-105 σημείωσε 25 πόντους και μάζεψε έξι ριμπάουντ παίζοντας 42,5 λεπτά!
«Ήταν εξαιρετικός. Έπαιξε πολύ καλά στις δύο πλευρές του παρκέ και σε όλες τις θέσεις που του ζητήσαμε να αγωνιστεί. Δε νομίζω να μείνει για καιρό αυτό το ρεκόρ. Όσο μεγαλώνει και καταλαβαίνει καλύτερα το παιχνίδι γίνεται και καλύτερος» σχολίασε ο προπονητής του στους Μπακς, Τζέισον Κιντ.

Αντίθετα, ο Κώστας Παπανικολάου δεν συμμετείχε στη νίκη του Χιούστον επί του Σικάγο με 101-90. Στη νίκη του Μέμφις στη Γιούτα (100-90) και σε 19 λεπτά συμμετοχής ο Κώστας Κουφός σημείωσε 10 πόντους (συν 6 ριμπάουντ), ενώ ο Νικ Καλάθης έπαιξε 21 λεπτά, με απολογισμό 6 πόντους κι 7 ασίστ.

Τα αποτελέσματα:

Μιλγουόκι-Λ.Α. Λέικερς    113-105 (κ.α. 94-94)
Ιντιάνα-Ντιτρόιτ        114-109
Ατλάντα-Ουάσινγκτον     105-96
Βοστόνη-Ντένβερ         104-100
Τορόντο-Μπρούκλιν        93-109
Χιούστον-Σικάγο         101-90
Μινεσότα-Μαϊάμι         102-101
Νέα Ορλεάνη-Οκλαχόμα     91-102
Σαν Αντόνιο-Ορλάντο     110-103
Γιούτα-Μέμφις            90-100
Γκόλντεν Στέιτ-Ντάλας   128-114  


Συνελήφθη απόστρατος υποπτέραρχος για παθητική δωροδοκία


Συνελήφθη την Τρίτη στον Διόνυσο Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 65χρονος Ελληνας, υποπτέραρχος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή του νόμου 4022 περί διαφθοράς.

Ο συλληφθείς που υπηρετούσε την περίοδο 1993 – 1996 στο γραφείο υποδομών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κατηγορείται  για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Στους λογαριασμούς του είχαν βρεθεί 800 εκατ. δραχμές, χρήματα που διακινούσε  μέσω διαφόρων λογαριασμών.

Ο άνδρας που ήταν απόστρατος από το 2002 οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή : kathimerini.gr


«Άκαρδοι τεχνοκράτες» οι τροϊκανοί, λέει Γερμανός πολιτικός επιστήμονας


Ο Γιόζεφ Γιάνινγκ τάσσεται υπέρ μιας διαφορετικής σύνθεσης της τρόικας

Υπέρ μιας διαφορετικής σύνθεσης της τρόικας τάσσεται ο πολιτικός επιστήμονας Γιόζεφ Γιάνινγκ, ενώ χαρακτηρίζει τα μέλη της τρόικας «άκαρδους τεχνοκράτες» και προτείνει τη συμμετοχή βουλευτών στη νέα επιτροπή.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (DLF), o Γιάνινγκ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μαθαίνει γρήγορα, σημειώνοντας πως οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης στο εξωτερικό, δίνουν την δυνατότητα στα μέλη της να προσανατολιστούν και να δουν τι είναι εφικτό και τι όχι.

Ο Γερμανός επιστήμονας πρότεινε, μάλιστα, αλλαγές στην σύνθεση της τρόικας, η οποία στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων έχει καταγραφεί ως «ομάδα με τους κόκκινους μαρκαδόρους η οποία διαρκώς διαγράφει».

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν επιτροπές, στις οποίες να συμμετέχουν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών, διότι ο λόγος τους δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό βάρος. Επιπλέον μια ομάδα από βουλευτές ή ευρωβουλευτές από τις πιστώτριες χώρες, αλλά και από την πλευρά της Ελλάδας θα μπορούσαν να συμβάλλουν έτσι ώστε να διορθωθεί η κακή εικόνα των μελών της τρόικας, τα οποία ως άκαρδοι τεχνοκράτες, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα», είπε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι οι δανειστές αναζητούν πράγματι λύσεις για το πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και δεν θέτουν σε εφαρμογή απλά ένα σχέδιο με οποιοδήποτε κόστος.

Δεν θα υπάρξουν ομόλογα στο διηνεκές

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την έκδοση ομολόγων που συνδέονται με την ανάπτυξη και την αντικατάσταση των ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ με ομόλογα στο διηνεκές ο Γερμανός επιστήμονας ανέφερε ότι ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη θα είχαν νόημα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που η έκδοση ομολόγων στο διηνεκές σε ορισμένες χώρες θα είχε βάση. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η περίπτωση της είναι ιδιαίτερα περίπλοκη επειδή θα πρέπει να εξυπηρετηθούν εντός του 2015 βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Το δήλωσε άλλωστε και ο Μάριο Ντράγκι. Δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν άλλα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Εκτός αυτού είναι καλή ιδέα να συμμετέχει η ΕΚΤ ή οι μηχανισμοί στήριξης σε ελληνικές τράπεζες, όπως προτείνει ο υπουργός Οικονομικών. Οι εταίροι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτό», είπε.


Πηγή : protothema.gr



Συμφώνησαν ότι διαφώνησαν Βαρουφάκης - Σόιμπλε



Απέκλεισε ο Σόιπμλε  το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν συζητήσαμε το θέμα του χρέους αλλά θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις» είπε ο Βαρουφάκης, «δεν συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνούμε», επισημαίνοντας  ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας».

Ο κ. Σόιμπλε από την άλλη μεριά τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, το καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

«Τα τελευταία χρόνια το ευάλωτο μοντέλο επιχειρείν στην Ευρώπη κατέρρευσε» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας επίσης ότι «το μήνυμά μου είναι ότι δεν θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα αλλά του μέσου Ευρωπαίου».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν πρέπει να διαλύουμε την Δημοκρατία με μια βαριοπούλα λέγοντας ότι «οι εκλογές δεν μετράνε» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Τυπικά το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση μας έχει εκλεγεί με νωπή εντολή και το μήνυμα ήταν ότι από το 2010 αμφισβητούσαμε τη λογική του προγράμματος προσαρμογής. Οι εταίροι μας μάς έδωσαν πάρα πολλά λεφτά που πήγαν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Εχουμε κι εμείς το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, όπως ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας δώσουν το χρόνο για διαβουλεύσεις και για να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας.»







Σαμαράς: Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα



«Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα» είπε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

«Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση και ας μην το αναγνωρίζουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ θα κάνει αντιπολίτευση ευθύνης και πρόσθεσε: «Δεν θα διστάσουμε ούτε να υπερψηφίσουμε κάτι σωστό ούτε να καταψηφίσουμε κάτι λάθος».

Δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση ευθύνης δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη» και πρόσθεσε ότι η καταστροφική αντιπολίτευση είναι αδυναμία. Τόνισε ότι «όποιος βασίζεται σε πυροτεχνήματα για να σκαρφαλώσει στην εξουσία, τελικά το μετανιώνει».

«Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ίδια τύχη» είπε και πρόσθεσε ότι η εποχή όπου ο λαϊκισμός μπορούσε να κυριαρχεί, κοροϊδεύοντας έναν ολόκληρο λαό, έχει περάσει.

Δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης θυμίζουν τα απίστευτα σφάλματα του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου το 2010. Αναφέρθηκε στη δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών ότι παρέλαβε μία χρεοκοπημένη χώρα, τονίζοντας: «Θυμίζω στον κ. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα έχει πλεονάσματα».

Κάνοντας έναν απολογισμό της διακυβέρνησής του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε αναφερόμενος στις εξαγγελίες των νέων υπουργών ότι «η ανάκαμψη κινδυνεύει».

Πρόσθεσε ότι όταν μία κυβέρνηση ανατρέπει ιδιωτικοποιήσεις, τότε δημιουργούνται προβλήματα εμπιστοσύνης και μπορεί να χαθούν επενδύσεις.

«Ας προσέξει η κυβέρνηση να μην γκρεμίσει όσα εμείς με κόπο χτίσαμε» είπε και είπε ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει τη χώρα και την ίδια την κυβέρνηση.

«Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση» είπε για τις επαφές των ελλήνων αξιωματούχων στο εξωτερικό. «Είναι είτε προετοιμασία ρήξης, είτε προετοιμασία κωλοτούμπας» συμπλήρωσε. Δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε διαπραγμάτευση επί δυόμισι χρόνια. «Δεν την διαφημίζαμε» τόνιζε.

Η χώρα πρέπει να βρει τον δρόμο της πολύ γρήγορα, δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι εγγύηση γι’ αυτό είναι μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Τόνισε ότι το κόμμα μπορεί να έχασε τις εκλογές, αλλά δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι η ΝΔ θα είναι μαζί με την κυβέρνηση «στον σίγουρο δρόμο» που θα προσφέρει ανακούφιση στη χώρα. Είπε ότι θα στηρίξει την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων.  «Εάν επιλέξει να πάει προς τα βράχια, θα μας βρει απέναντί της» δήλωσε, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει νέα ελλείμματα τα οποία ο λαός θα κληθεί να πληρώσει διπλά.

Παραδέχθηκε ότι «έγιναν πολλά λάθη» και αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ.

Τώρα πάνω από όλα προέχει να περιφρουρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δήλωσε ο κ. Σαμαράς.


Newsroom ΔΟΛ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ: Βασιλική οικογένεια είναι χορηγός της Αλ Κάιντα



Πρώην μαχητής της Αλ Κάιντα ανέφερε ότι σχεδίαζε να ρίξει το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ

Αυτό κι αν είναι «βόμβα». Φυλακισμένο πρώην μέλος της Αλ Κάιντα, άνοιξε το στόμα του και προχώρησε σε μία αποκάλυψη – σοκ. Ο πρώην μαχητής της Αλ Κάιντα είπε ότι μία επιφανή βασιλική οικογένεια της Αλ Κάιντα, ήταν ένας εκ των βασικών χρηματοδοτών της τρομοκρατικής οργάνωσης τη δεκαετία του 1990.

Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, συζήτησε ο ίδιος με μέλος της διπλωματικής αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον σχέδιο για την κατάρριψη του προεδρικού αεροσκάφους των Ηνωμένων Πολιτειών με πύραυλο Stinger.
Το όνομα του πρώην μέλους της Αλ Κάιντα είναι Ζακαρίας Μουσάουι, ο οποίος έστειλε τον περασμένο χρόνο επιστολή στον δικαστή Νέας Υόρκης Τζορτζ Ντάνιελς, ο οποίος εξετάζει προσφυγή συγγενών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μουσάουι εξέφρασε την επιθυμία να καταθέσει για την εν λόγω υπόθεση. Yστερα από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές, μια ομάδα νομικών τον επισκέφθηκε στη φυλακή και τον ανέκρινε επί δύο ημέρες, τον περασμένο Οκτώβριο.
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι πλούσιοι Σαουδάραβες παρέσχον υποστήριξη στον μπιν Λάντεν- γόνο Σαουδάραβα μεγιστάνα στον τομέα των κατασκευών- και την ίδια την Αλ Κάιντα, προ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία συνεργάστηκαν στενά για τη χρηματοδότηση των ισλαμιστών ανταρτών που πολέμησαν τον Σοβιετικό Στρατό στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, η έκταση και η φύση της Σαουδαραβικής ανάμιξης στην Αλ Κάιντα, όπως και το κατά πόσο αυτή επεκτάθηκε στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των επιθέσεων εναντίον των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου, παραμένουν ανοιχτά, διαφιλονικούμενα ζητήματα.

Η κατάθεση του Μουσάουι, η οποία καλύπτει 100 σελίδες εγγράφων, προσφέρει καινούργια στοιχεία για τα επίμαχα ζητήματα.

Επίσημη ανακοίνωση: Ο Μουσάουι είναι ψυχικά διαταραγμένος

Σε ανακοίνωση της Σαουδαραβικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον σημειώνεται ότι η ειδική εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε στις ΗΠΑ για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου απέρριψε όλες τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα από το βασίλειο ή από αξιωματούχους του. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Μουσάουι είναι ένας ψυχικά διαταραγμένος εγκληματίας, οι αιτιάσεις του οποίου δεν έχουν την παραμικρή αξιοπιστία. Παρότι ο Μουσάουι είχε χαρακτηριστεί ψυχοπαθής από ψυχολόγο ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του, το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν αρκετά λογικός, ώστε να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το 2006, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και στάλθηκε στην πιο αυστηρή φυλακή υψίστης ασφαλείας επί αμερικανικού εδάφους, στο Κολοράντο.
Οι κατηγορίες του Μουσάουι έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον βασιλικό οίκο των Σαούντ. Λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν κυλήσει από το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα, το θρόνο του οποίου κατέλαβε ο αδελφός του, βασιλιάς Σαλμάν.
Μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011, εμφανίστηκαν αρκετές τριβές μεταξύ των Σαουδαράβων ηγετών και της κυβέρνησης Ομπάμα γύρω από τον χειρισμό της αναστάτωσης στην ευρύτερη περιοχή. Στην κατάθεσή του, ο Μουσάουι υποστήριξε ότι συναντήθηκε με τον τότε διάδοχο Σαλμάν και άλλα μέλη του βασιλικού οίκου, παραδίδοντάς τους γράμματα του Οσάμα μπιν Λάντεν.


Πηγή : news.makedonias.gr


Συλλήψεις παιδεραστών σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, προφυλακίσεις




Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 55χρονος από τα Τρίκαλα που συνελήφθη στην Πάτρα, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου, και σε έρευνα σε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή βρέθηκαν περισσότερα από 12.000 αρχεία του συγκεκριμένου υλικού.

Η έρευνα έδειξε ότι ο 55χρονος επισκεπτόταν διάφορες ιστοσελίδες πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε εικονικά δωμάτια επικοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι έχει προβεί στην σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Επίσης όπως προέκυψε, είχε στείλει σε χώρα του εξωτερικού, μέσω currier, χρηματικό ποσό, ως συνδρομή σε ιστοσελίδα παιδόφιλων. Εν τω μεταξύ οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν ότι ο 55χρονος είχε στείλει σε τρίτους 39 φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας.

Την ίδια ώρα συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 24χρονος, ο οποίος διακινούσε υλικό σκληρής πορνογραφίας ανηλίκων μέσω Διαδικτύου ενώ κατηγορείται και για αποπλάνηση παιδιών.

Ειδικότερα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τέλη Νοέμβρη προφίλ αγνώστου ατόμου που διακινούσε υλικό σκληρής πορνογραφίας ανηλίκων, ο οποίος για να μην εντοπιστεί είχε λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας. Μετά από συστηματική έρευνα εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη και οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του.

Σε έρευνα που έγινε σπίτι του βρέθηκαν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με πολύ σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, ηλικίας περίπου τεσσάρων έως και δεκαπέντε ετών. Επίσης βρέθηκε αρχείο που απεικονίζει τον συλληφθέντα να ασελγεί σε δεκάχρονο ανήλικο, ενώ διερευνάται και άλλη περίπτωση ασέλγειας του δράστη σε τετράχρονο ανήλικο.



Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αύριο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη




Στάση εργασίας από τις 11:30 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας έχει εξαγγείλει για αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς σύσσωμο το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ δικάζεται για τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον Οκτώβριο 2011 κατά των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούνται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Αντίστοιχη κινητοποίηση έχει αποφασισθεί και στον νομό Θεσσαλονίκης. Αύριο, δικάζονται στη Θεσσαλονίκη οι τρεις εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στην 3ης ελληνογερμανικής συνέλευσης μεταξύ των δημάρχων και του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης Γ. Φούχτελ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει στη συμπρωτεύουσα στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της πρωινής βάρδιας και καλεί τους εργαζόμενους των ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Αναστάτωση πριν από λίγη ώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας


Συναγερμός είχε σημάνει πριν από λίγο στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, καθώς άγνωστος τηλεφώνησε και προειδοποίησε για τοποθέτηση βόμβας.

Το τηλεφώνημα αυτό προκάλεσε αναστάτωση με αποτέλεσμα  ασθενείς, γιατροί και επισκέπτες να βγούν έξω από το κτίριο.

Πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας ερευνούν τον χώρο του ΓΝΑ και έχει αποκλειστεί η είσοδος προσωρινά στο νοσοκομείο.


Τρεις διαφορετικοί όρκοι για τους νέους βουλευτές


Ανανεωμένη κατά 45% είναι η νέα Βουλή που ορκίστηκε σήμερα στις έντεκα το πρωί καθώς από τους 300 βουλευτές οι 134 είναι νεοεκλεγέντες. Λίγο πριν τις 11.00 έφτασε στο Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατά την άφιξή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δήλωσε ότι «η προσοχή μας σήμερα είναι στραμμένη στη Βουλή».

Στην έναρξη της διαδικασίας ο Γιάννης Τραγάκης διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν. Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ακολούθως, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο. Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Φέτος, οι βουλευτές που δεν επιθυμούσαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, είχαν τη δυνατότητα να ορκιστούν «στην τιμή και συνείδησή τους» (ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια, απλώς παρίσταντο στην τελετή χωρίς να δεχθούν την ευλογία του αρχιεπισκόπου). Χρήση του πολιτικού όρκου έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (με εξαίρεση τη Λιάνα Κανέλλη η οποία έδωσε θρησκευτικό).

Ετσι, για πρώτη φορά στη Βουλή έγιναν τρεις διαφορετικές ορκωμοσίες. Μια στον Χριστό, μια στον Αλλάχ και φυσικά η πολιτική ορκωμοσία.
Απών από τη διαδικασία ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ (πλειοψηφία), 76 βουλευτές της ΝΔ, 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, 17 βουλευτές από το Ποτάμι, 15 βουλευτές του ΚΚΕ και 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μειοψηφία).
Σημειώνεται ότι με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Αύριο, οι ορκισθέντες βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, ενώ το τριήμερο που ακολουθεί θα συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και τη Δευτέρα το βράδυ, θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο 6.2 η Πρόεδρος της Βουλής θα εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα γίνει με την ολοκλήρωση πέντε ημερών, δηλαδή την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.


Πηγή : imerisia.gr


Γερμανίδες γυναίκες που βασάνιζαν και εκτελούσαν τους αιχμαλώτους. Δέκα βασανίστριες των Γερμανών ναζί που ξεπέρασαν σε σαδισμό τους άνδρες «συναδέλφους» τους


Οι θηριωδίες των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν ταυτιστεί κυρίως με άντρες βασανιστές. Κι όμως, στα στρατόπεδα υπηρέτησαν και πολλές γυναίκες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές ήταν πιο αυστηρές και από τα σκληροπυρηνικά μέλη των ταγμάτων ασφαλείας SS....

Γιουάνα Μπόρμαν

 Η γυναίκα με τα σκυλιά Το 1939 έγινε μέλος των βοηθητικών ταγμάτων ασφαλείας για να κερδίσει περισσότερα χρήματα, όπως αποκάλυψε αργότερα στη δίκη της.
Η Μπόρμαν υπηρέτησε σε αρκετά από τα πιο σκληρά στρατόπεδα συγκέντρωσης, έως το τέλος του πολέμου. Έμεινε στην ιστορία ως «η γυναίκα με τα σκυλιά», αφού χρησιμοποιούσε έναν γερμανικό ποιμενικό στις επιθέσεις εναντίον των κρατουμένων.
Τον Δεκέμβριο του 1945 καταδικάστηκε για φόνους και εκτελέστηκε....

Γκρέτα Μπόζελ  η αδίστακτη 

Νοσοκόμα στο επάγγελμα, η Μπόζελ ξεκίνησε να υπηρετεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπουργκ σαν επιστάτης.
Παράλληλα, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που επέλεγαν το ποιος θα εκτελεστεί στους θαλάμους αερίων και ποιος θα πάει στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
Ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία των Ναζί, η Μπόζελ πίστευε ότι όποιος κρατούμενος δεν είναι σε θέση να εργαστεί, πρέπει να εκτελείται. Τον Μάιο του 1945, η βασανίστρια- νοσοκόμα δικάστηκε για τη συμμετοχή της στη διαδικασία της επιλογής και για άλλα κακουργήματα όπως δολοφονίες, κακομεταχείριση και βασανισμούς. Την ίδια χρονιά εκτελέστηκε....


Χέρτα Μπότε η σαδίστρια

Μια ακόμη νοσοκόμα ανάμεσα στις βασανίστριες. Μετά τη στρατολόγησή της το 1942, υπηρέτησε στο στρατόπεδο του Στούτχοφ, σχεδόν όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Σαδίστρια, απάνθρωπη  και πολύ σκληρή, η Μπότε αρέσκονταν στο να χτυπάει τους κρατούμενους μέχρι θανάτου, ενώ έχει κατηγορηθεί και για χρήση όπλου εναντίον τους.
Συνελήφθη στο Μπέργκεν Μπέλσεν τον Απρίλιο του 1945, όπου επέβλεπε μια ομάδα γυναικών αιχμαλώτων. Τότε, την ανάγκασαν να μεταφέρει τα πτώματα των κρατούμενων σε ομαδικό τάφο χωρίς να φοράει γάντια, κάτι που την τρομοκράτησε. Η άλλοτε σκληρή επιστάτης φοβήθηκε ότι θα κολλήσει τύφο. Η δικαιοσύνη δεν την οδήγησε στην αγχόνη. Καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια, αλλά εξέτισε μόνο τα έξι, καθώς πήρε χάρη από τη βρετανική κυβέρνηση. Εξήντα χρόνια μετά τον πόλεμο, όταν ρωτήθηκε για τα εγκλήματά της, δήλωσε αμετανόητη....


Ντοροτέα Μπιντς η φύλακας με το τσεκούρι 

Ξεκίνησε την «καριέρα» της το 1939, σαν φρουρός ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης, αλλά στην πορεία αναβαθμίστηκε σε επιτελική θέση.
Η Μπιντς ήταν γνωστή για τη σκληρότητα που έδειχνε στις γυναίκες κρατούμενες. Τις χτυπούσε, τις μαστίγωνε και τις βασάνιζε με κάθε τρόπο. Μια από τις πιο βάρβαρες πράξεις της που έχει καταγράφει, είναι ο τεμαχισμός μιας κρατούμενης με τσεκούρι, την ώρα που εκείνη εκτελούσε καταναγκαστική εργασία.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, προσπάθησε να τραπεί σε φυγή, αλλά συνελήφθη, δικάστηκε και εκτελέστηκε τον Μάιο του 1947....


Ελίζαμπεθ Φόλκενρατ

Η καλύτερη μαθήτρια Εκπαιδεύτηκε από τη Ντοροτέα Μπιντς και υπηρέτησε στο Ράβενσμπουργκ και το Άουσβιτς.
Συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις εκτελέσεις κρατουμένων και ήταν πολύ αυστηρή. Όπως και η «δασκάλα» της, συνελήφθη μετά τον πόλεμο και εκτελέστηκε δια απαγχονισμού....




Χίλντεγκαρντ Λέχερτ το τέρας

 Ήταν γνωστή σαν «το τέρας» και διακρινόταν για τη σκληρότητά της. Το παρατσούκλι της ήταν «αιμοσταγής Μπριγκίτε», γιατί χτυπούσε τους αιχμαλώτους μέχρι να ματώσουν.
Κάποιοι από τους κρατούμενους την έλεγαν και «κτήνος» και υποστήριζαν ότι ήταν η πιο απάνθρωπη από όλες τις επιστάτριες. Υπηρέτησε στο Ράβενσμπρουγκ, αλλά και το Άουσβιτς και παρά τα εγκλήματά της, καταδικάστηκε μόνο σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης για την «υπηρεσία» της στο Άουσβιτς. Από αυτά εξέτισε τα εννιά.
Οδηγήθηκε όμως ξανά σε δίκη για τη συμμετοχή της στην επιλογή των κρατουμένων, που οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων, αλλά και για το ότι χρησιμοποιούσε και αυτή ένα άγριο σκυλί στις επιθέσεις της. Σε αυτή τη δίκη καταδικάστηκε σε άλλα δώδεκα χρόνια φυλάκιση....


Γουάντα Κλαφ η έξυπνη!

Εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής μαρμελάδας, η Κλαφ εντάχθηκε στο «προσωπικό» του Στούτχοφ, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του πολέμου. Ο ένας χρόνος που υπηρέτησε στο στρατόπεδο ήταν αρκετός, για να συγκεντρώσει πολλά εγκλήματα στο ενεργητικό της.
Το 1945 συνελήφθη. Με απόλυτη ψυχραιμία δήλωνε για τις πράξεις της: «Είμαι πολύ έξυπνη και υπήρξα πολύ αφοσιωμένη στη δουλειά μου στο στρατόπεδο. Ξυλοκοπούσα τουλάχιστον δύο κρατούμενους τη μέρα».
Την ίδια χρονιά η Κλαφ εκτελέστηκε....



Άλις Ορλόφσκι, η «ξεματιάστρα»

Γνωστή ως μια από τις χειρότερες «υπαλλήλους» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Ορλόφσκι αρέσκονταν στο να μαστιγώνει γυναίκες κρατούμενες στα μάτια. Αυτό δεν ήταν μόνο ένα επίπονο βασανιστήριο, αλλά ένα συμβόλαιο θανάτου, αφού μετά το μαστίγωμα, οι αιχμάλωτες δεν μπορούσαν πια να εργαστούν κι έτσι εκτελούνταν.
Μια άλλη γνωστή απάνθρωπη πράξη της, ήταν ότι πετούσε μικρά παιδιά στους θαλάμους αερίων πάνω στους ενήλικες για «οικονομία χώρου», όπως έλεγε. Λέγεται ότι το 1945, λίγο πριν από τη λήξη του πολέμου, η Ορλόφσκι άλλαξε στάση. Έγινε πιο ανθρώπινη με τους κρατούμενους, τους παρηγορούσε και τους έδινε νερό. Προφανώς έβλεπε το τέλος του πολέμου και ήθελε να ελαφρύνει τη θέση της σε περίπτωση δίκης. Τελικά δεν εκτελέστηκε, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια. Απελευθερώθηκε, όμως, μετά από δέκα χρόνια. Πέθανε το 1976, ενώ ήταν σε εξέλιξη ακόμη μία δίκη σε βάρος της....


Μαρία Μάντελ, η διεστραμμένη

Η Μάντελ υπηρέτησε σε διάφορα στρατόπεδα, πριν καταλήξει μόνιμα στο περιβόητο Άουσβιτς. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 1942 και 1945 οδήγησε στον θάνατο πάνω από 500.000 γυναίκες και παιδιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ανέβηκε τόσο στην ιεραρχία, ώστε λογοδοτούσε μόνο στον αρχηγό των ταγμάτων ασφαλείας, Ρούντολφ Ες. Συνήθιζε να χρησιμοποιεί τους Εβραίους σαν κατοικίδιά της και όταν τους βαριόταν, τους πετούσε στους θαλάμους αερίων. Συχνά, καθόταν στην είσοδο του Άουσβιτς και περίμενε πότε θα την κοιτάξει (έστω κατά λάθος) κάποια κρατούμενη. Οι κρατούμενες που έκαναν το λάθος να γυρίσουν το βλέμμα τους προς το μέρος της, εκτελούνταν επί τόπου. Εκτός των άλλων, έμεινε στην ιστορία γιατί δημιούργησε τη γυναικεία ορχήστρα του Άουσβιτς, η οποία συνόδευε τις κρατούμενες στις εκτελέσεις τους. Η Μάντελ τιμωρήθηκε με εκτέλεση για τις πράξεις της τον Ιανουάριο του 1948....



Ρουθ Νόιντεκ, το φτυάρι 

Εντάχθηκε στο δυναμικό του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ράβενσμπουργκ το 1944. Γνωστή σαν στυγνή δολοφόνος, λέγεται ότι θανάτωνε κρατούμενες, κόβοντάς τους το λαρύγγι με ένα κοφτερό φτυάρι.
Μετά τον πόλεμο προσπάθησε να αποδράσει, αλλά συνελήφθη, δικάστηκε και λίγο αργότερα εκτελέστηκε....





Πηγή : mixanitouxronou.gr


Όλα τα είχαμε άλλη μία Γερμανίδα μας έλειπε και αυτή είναι η Ούρσουλα Uber Alles ! Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας μας θέλει κι εκτός NATO!




H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Επίδοξη διάδοχος της Μέρκελ λένε οι πληροφορίες. Και όπως και η Άνγκελα έτσι και η Ούρσουλα είναι σαφές ότι έχει πολλά νεύρα με την Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Τα οποία ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας λοιπόν ήρθε να προστεθεί σ΄ όσους από το Βερολίνο απειλούν την Ελλάδα. Η έξοδος από το ευρώ “πασπαλίζεται” και με λίγα …υποννοούμενα για έξοδό μας από το NATO; Τα ΄χει μπερδέψει λίγο η κυρία Φον Ντερ Λάιεν.

Για να της τα βάλουμε σε μια σειρά:

• Μας είπε ότι ρισκάρουμε την θέση μας στο NATO λόγω της προσέγγισης προς τη Ρωσία. “Κουμάντο” στο NATO δεν κάνει η Γερμανία ευτυχώς. Όσο για την προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία; Θα πρέπει να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι δεν υπάρχει μόνο η βιομηχανία τους και η οικονομία τους στον πλανήτη γη. Αν εκείνοι επιθυμούν “νέες αγορές” στην Ουκρανία -άσχετα αν κάποιοι από την κυβέρνησή της χαιρετούν ναζιστικά- εμείς επιθυμούμε να ανακτήσουμε την χαμένη αγορά προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων και το “κύμα” ρώσων τουριστών που τα τελευταία χρόνια είχαμε. Κι εμείς έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από την “κραταιά” Γερμανία.

Επίσης είναι απαράιτητο να συντηρήσουμε τα οπλικά συστήματα που έχουμε προμηθευτεί από την Ρωσία. Τα οποία λειτουργούν μια χαρά παρεπιμπτόντως σε αντίθεση με αρκετά που προμηθευτήκαμε από την "ποιοτική" Γερμανία.

• «Όποιος ζητά αλληλεγγύη, πρέπει και να φέρεται αλληλέγγυα»,δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν! Αλληλεγγύη από το NATO δεν έχουμε ζητήσει εξ΄ όσων γνωρίζουμε! Όποτε ζητήσαμε είναι γνωστό τι…εισπράξαμε. Συνεπώς η κυρία υπουργός είναι καλό να μην μπερδεύει ΕΕ, ευρωζώνη και NATO . Είναι διαφορετικά πράγματα. Και πολύ σοβαρά για να κάνει τόσο πρόχειρες δηλώσεις.

•«Παρ’ όλες τις διαφωνίες για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών». Σοβαρά; Πότε και που διακινδύνευσε η Ελλάδα όλα αυτά που μας λέει η γερμανίδα υπουργός Άμυνας; Κι αν εμείς το κάναμε επειδή ζητήσαμε να μας ρωτάνε τουλάχιστον πριν βγάλουν μια απόφαση για την Ρωσία -κι όχι μόνο- η Τουρκία που κατηγορείται ανοιχτά πλέον από την Δύση για “παιχνίδι” με τους τζιχαντιστές τι κάνει; Δεν έχει ακούσει κάτι σχετικό η κυρία Φον Ντερ Λάιεν; Ασφαλώς έχει. Αλλά είναι κι αυτά τα υποβρύχια τύπου 214 ,σαν τα δικά μας που έχει αναλάβει η Γερμανία να ναυπηγήσει για την Τουρκία! Και είναι πολλά τα λεφτά για να ασχοληθεί με τέτοια θέματα.

Δεν είμαστε υπέρ των “ηρωϊσμών” και όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι “το κέντρο του κόσμου” και άρα μπορεί να τα βγάζει πέρα μόνη της. Κάθε άλλο. Δεν μπορούμε όμως και να πιστέψουμε ότι μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία που θέλει να παριστάνει την ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη ,μπορεί να ισχυρίζεται ότι μια χώρα μέλος του NATO δεν μπορεί να έχει άποψη και θέση.

Καλό θα είναι να ηρεμήσει η Ούρσουλα. Η έλλειψη ψυχραιμίας δεν μπορεί να χαρακτηρίζει μια κυρία. Ειδικά όταν είναι και υπουργός ΄Αμυνας.


Πηγή : onalert.gr


Απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση τις σκληρές γερμανικές θέσεις


Την εκτίμηση ότι οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που «διέρρευσε», το οποίο δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, «αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση», κάνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ απορρίπτονται στο σύνολό τους από την Αθήνα. Εκτιμούν επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης». Η απάντηση όμως της κυβέρνησης είναι εξίσου σκληρή καθώς οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».

Όπως έγινε γνωστό, η γερμανική κυβέρνηση με το έγγραφο αυτό, φέρεται να ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση «να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά», αναφέρουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης. Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Σύμφωνα με το Reuters, στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

"Η Ευρωομάδα χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά", σημειώνεται στο έγγραφο.

"Ο σκοπός είναι η διαιώνιση της συμπεφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς", συνεχίζει το κείμενο.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής στήριξής της από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Θέλει επίσης να βάλει τέλος στις επιθεωρήσεις της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), καθώς η παρουσία των εκπροσώπων της στην Ελλάδα για πολλούς έχει καταστεί συνώνυμη με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Το γερμανικό έγγραφο πάντως δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Τρόικα στη θέση της.

Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα -πριν την πληρωμή τόκων- 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο.

Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.

"Με βάση τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση αλλά επίσης και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου", υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Δεν είναι σαφές πόσης υποστήριξης θα τύχει στις συνομιλίες στην ευρωζώνη η θέση της Γερμανίας, που φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Τσίπρας: Χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη

Μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο Παρίσι, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη Γαλλία «παράγοντα σταθερότητας στην ΕΕ» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη και πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν. Τόνισε επίσης ότι στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, «είμαστε» είπε «όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να εργαστούμε για το κοινό μας μέλλον». Επισήμανε ότι «ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε ώθηση ώστε να ξεπεράσει την κρίση η Ευρώπη».

Ο Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις του τόνισε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και επιλογή δεν είναι πλέον ανεκτή, επισήμανε δε, ότι υπάρχουν δεσμεύσεις και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης και δήλωσε ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα.


Πηγή : express.gr


Χρωστούσαν 2,34 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και 2,7 στην εφορία!



Ζημιά 2,34 εκατομμυρίων ευρώ είχαν προκαλέσει στο ΙΚΑ τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα ραφής και εμπορίας ενδυμάτων, από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν συνολικά στην εφορία περίπου 2.730.000 ευρώ, από μη καταβολή Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ και λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις. Η Οικονομική Αστυνομία έχει ήδη υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τη σχετική δικογραφία.

Δύο από τις επιχειρήσεις ασφάλιζαν προσωπικό που ουδέποτε εργάστηκε σε αυτές ενώ από ελέγχους που πραγματοποίησε το Ι.Κ.Α. στις έδρες και σε υποκαταστήματα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες δεν υπήρξαν ποτέ, ενώ άλλες λειτούργησαν για μικρό χρονικό διάστημα.

Με σχετικές αποφάσεις του Ι.Κ.Α., η ασφάλιση των εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων κρίθηκε εικονική και ακυρώθηκε.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι δύο από τις επιχειρήσεις, ασφάλιζαν εικονικά εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων, καθώς και τους εργοδότες τους, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντο στο ίδιο αντικείμενο.

Πηγή: skai.gr






Οι ανθρωπότητα πρέπει να τελειώνει με τους Ισλαμιστές : Βαρβαρότητες του Ισλαμικού Κράτους κατά παιδιών και νέων



Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πουλάνε παιδιά που έχουν απαγάγει στο Ιράκ ως "σκλάβους του σεξ" ενώ σκοτώνουν πολλούς νέους σταυρώνοντάς τους ή θάβοντάς τους ζωντανούς, κατήγγειλε σήμερα η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών.

Νεαρά αγόρια κάτω των 18 ετών χρησιμοποιούνται επίσης ολοένα και περισσότερο ως βομβιστές αυτοκτονίας, ως πληροφοριοδότες ή ανθρώπινες ασπίδες για να "προστατεύσουν" εγκαταστάσεις του ΙΚ από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

"Πραγματικά, ανησυχούμε βαθιά για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αυτών των παιδιών, ιδίως εκείνων που προέρχονται από μειονότητες και όχι μόνο", τόνισε η Ρενάτε Γουίντερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Το πρόβλημα είναι τεράστιο", πρόσθεσε.

Θύματα των τζιχαντιστών πέφτουν αδιακρίτως παιδιά της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, παιδιά από χριστιανικές κοινότητες αλλά ακόμη και ανήλικοι σιίτες και σουνίτες. "Είχαμε αναφορές ότι παιδιά, ιδίως παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο διανοητικό πρόβλημα, χρησιμοποιήθηκαν ως βομβιστές αυτοκτονίας, πιθανότατα χωρίς ούτε καν να καταλαβαίνουν τι έκαναν. Ένα βίντεο (που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο) έδειχνε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, περίπου οκτώ ετών ή και μικρότερα, να εκπαιδεύονται για να γίνουν στρατιώτες", είπε η Γουίντερ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από πέρσι το καλοκαίρι, όταν ίδρυσε ένα "χαλιφάτο" στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε αυτήν την "εκστρατεία του τρόμου", όπως την αποκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη. Την Τρίτη, η τζιχαντιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την εκτέλεση ενός Ιορδανού πιλότου, που τον έκαψαν ζωντανό.

Η Επιτροπή, που εξέτασε για πρώτη φορά από το 1998 την κατάσταση όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών στο Ιράκ, έκανε λόγο για "συστηματικές εκτελέσεις παιδιών που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, πολλές περιπτώσεις μαζικής εκτέλεσης αγοριών αλλά και αναφορές για αποκεφαλισμούς και σταυρώσεις παιδιών ή ακόμη και παιδιά που τα έθαψαν ζωντανά".

Πάρα πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε αεροπορικές επιδρομές ή βομβαρδισμούς των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ άλλα πέθαναν "από αφυδάτωση, από την πείνα ή τη ζέστη", πρόσθεσε.

Το ΙΚ διαπράττει επίσης "συστηματική σεξουαλική βία" καθώς "απαγάγει παιδιά και τα μετατρέπει σε σκλάβους του σεξ". "Παιδιά από μειονότητες έχουν αιχμαλωστιστεί σε πολλές περιοχές (...) πουλήθηκαν στις αγορές αφού τους κόλλησαν επάνω τους καρτελάκια με την τιμή τους, τα πούλησαν σαν σκλάβους", κατήγγειλε η Γουίντερ.

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα κάλεσαν τις ιρακινές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για "να σώσουν τα παιδιά" και να προσάγουν σε δίκη τους υπεύθυνους αυτών των εγκλημάτων.

"Έχουν καθήκον να προστατεύσουν όλα αυτά τα παιδιά. Το θέμα είναι, πώς θα το καταφέρουν αυτό υπό αυτές τις συνθήκες;" διερωτήθηκε η Γουίντερ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Έλληνας ναυτικός νεκρός, δύο όμηροι σε επίθεση πειρατών




Νεκρός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Έλληνας υποπλοίαρχος από τα πυρά πειρατών που επιτέθηκαν στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Κάλαμος» το οποίο έπλεε στα ανοιχτά της Νιγηρίας.

Οι πειρατές απήγαγαν τρία μέλη του πληρώματος, μεταξύ αυτών και δύο Έλληνες. Το πλοίο έχει συνολικά 23 μέλη, εκ των οποίων οι 10 είναι Έλληνες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πειρατές επιτέθηκαν στο πλοίο όταν έπλεε μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν υπάρχουν τραυματίες.

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τις ακτές της Νιγηρίας. Για την υπόθεση έχει σημάνει συναγερμός στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις ο αναπληρωτής υπουργός κ. Θεόδωρος Δρίτσας.


Πηγή : Nooz.gr


«Βόμβα» από την ΕΚΤ: Σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα




Ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας - Υποχωρεί το ευρώ, εκτινάσσονται τα spreads - Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου - Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά και τα αγγλικά

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα.


Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Πρακτικά, από τις 11 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ σταματάει να παίρνει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδωθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, που σταματά να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από τις 11 Φεβρουαρίου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν υπήρχε -προφανής- λόγος να τεθούν οι ελληνικές τράπεζες, εκτός των πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, 17 μέρες νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος.

Τι σημαίνει η απόφαση Ντράγκι - Το παρασκήνιο και οι ερμηνείες

- Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα και ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, ανακοίνωση κ.τ.λ μετά τη συνάντηση και λίγες ώρες μετά ακολούθησε ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, αποτελεί προφανή έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας των όσων είπε ο κ. Βαρουφάκης στον κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι.

- Έχει ενδιαφέρον, επίσης, η χρονική σύμπτωση ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Δηλαδή, την ημέρα που η ευρωζώνη συγκεντρώνεται για να συζητήσει εκτάκτως ειδικά για την Ελλάδα, ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες τίθενται εκτός χρηματοδότησης.

- Οι ελληνικες τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου, βρίσκονται πλέον στο έλεος του Μάριο Ντράγκι, καθώς η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την έγκριση του ELA, που θα δίνει η ΕΚΤ.

- Να σημειωθεί ότι, στις 13 Φεβρουαρίου, υπάρχει έκδοσης εντόκων 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλύψει το μέρος των εντόκων που θα ζητήσουν να πληρωθούν στη λήξη τους, οι ξένοι επενδυτές.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα αγγλικά


4 February 2015 - Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB’s Governing Council lifts current waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic

Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum credit rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.

The instruments in question will cease to be eligible as collateral as of the maturity of the current main refinancing operation (11 February 2015).

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).


Πηγή : protothema.gr