Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Tο ομορφότερο δρομάκι στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα




Στο BoredPanda έβαλαν μερικές φωτογραφίες από ωραίους δρόμους που σκιάζονται από δέντρα και λουλούδια και ο κόσμος μπορούσε να ψηφίσει ποια φωτογραφία ποιου δρόμου του άρεσε πιο πολύ.

Τις περισσότερες ψήφους κέρδισε ένα δρομάκι που βρίσκεται στην Ελλάδα:

Στον Μόλυβο της Λέσβου

Ο Κωνσταντίνος Σταματέλλης, ο freelancer φωτογράφος που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, μου μίλησε για την περιοχή και την εικόνα του.

Να τι μου είπε:



-Για τη φωτογραφία; Έχω το χάρισμα πολλές φορές να διαισθάνομαι αυτό που έρχεται. Και εκείνη τη μέρα, ήξερα αυτό που ερχόταν. Είναι αυτό που λένε και οι φίλοι μας οι Τούρκοι "κισμέτ". Ήταν το κισμέτ μου, να σταματήσει ο χρόνος στις 08-04-12 και να γευτώ για δευτερόλεπτα λίγο από την αιωνιότητα του κόσμου αυτού..

-Χωρίς δεύτερη σκέψη, έβγαλα τη μηχανή μου και απαθανάτισα αυτήν τη μοναδική στιγμή την οποία πάγωσα στο χρόνο. Από τότε η φωτογραφία αυτή και ο Μόλυβος ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο.

-Χαίρομαι που ένα Ελληνικό σοκάκι στο Μόλυβο της Λέσβου ψηφίστηκε ως το ομορφότερο στον κόσμο. Ανάμεσα μάλιστα σε χώρες τεράστιας τουριστικής αξίας.

-Η μεγαλύτερη χαρά για μένα ήταν που μέσα σε ένα ανοιγόκλεισμα του φακού μπόρεσα να προβάλλω το νησί μου σε όλον τον κόσμο. Η φωτογραφία αυτή μιλάει σε ευαίσθητες πτυχές του εαυτού μας, γιατί περιγράφει τη στιγμή αυτή με ρομαντισμό. Για αυτό και η τεράστια απήχηση. Όταν κάποιος καταθέτει τη ψυχή του και αγαπάει πραγματικά και χωρίς απαραίτητα να περιμένει ανταπόδοση τότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα αναμενόμενο.

- Μόλυβος Λέσβου. Από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Ελλάδας! Είμαι μόνιμος κάτοικος του νησιού της Λέσβου και τις Κυριακάτικες βόλτες μου φροντίζω να τις αξιοποιώ στο έπακρο με καλή παρέα.


Πηγή : http://m.lifo.gr/


Για αμηχανία και αβεβαιότητα κάνουν λόγο αστυνομικοί των ΜΑΤ



Με αφορμή τα μέτρα ασφαλείας του Σαββάτου και τα γκράφιτι στις κλούβες

Με αμηχανία, αλλά και απογοήτευση αντιμετώπισαν αστυνομικοί των ΜΑΤ τα όσα συνέβησαν το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Αμηχανία γιατί ήταν η πρώτη ουσιαστικά φορά που στο σχεδιασμό δεν υπήρξε εμφανής αστυνόμευση ακόμα και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στα «λουλουδάδικα», που ο φραγμός δημιουργήθηκε από δυο λεωφορεία (κλούβες) και πιο μπροστά απλά υπήρχε μια κορδέλα.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν τοποθετηθεί πίσω από τα λεωφορεία και δεν αντέδρασαν ακόμη και όταν έκοψαν κάποιοι από τους διαδηλωτές την κορδέλα και προσέγγισαν τα λεωφορεία κάνοντας γκράφιτι ενώ κάποιοι έπαιρναν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. λένε ότι αισθάνθηκαν πικρία καθώς τα συγκεκριμένα λεωφορεία τα θεωρούν «σπίτι» τους όπου περνούν πολλές ώρες την ημέρα και όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά «ακόμα και τότε που έγραφαν τα συνθήματα στα λεωφορεία η εντολή που δόθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων ήταν να μην προβούμε σε καμία ενέργεια».

Παράλληλα εξέφραζαν το ερώτημα: «Χθες ήταν τα λεωφορεία, αύριο θα ζωγραφίσουν τα περιπολικά; Και το πλήρωμα πως θα αντιδράσει; Απλά θα τους κοιτάει;».

Όπως λένε ο σχεδιασμός του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση - τον οποίο είχαν συναντήσει σε αίθουσες διδασκαλίας - κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και ήταν σημαντική η εντολή για απομάκρυνση των στατικών δυνάμεων από τα Εξάρχεια και άλλα σημεία που δεν υπήρχε ουσιαστικά λόγος ύπαρξης τους και το αποτέλεσμα ήταν απλά να καταπονείται το προσωπικό.

Ωστόσο, σημείωναν, πως θα πρέπει να δοθούν  ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς και πού θα χρησιμοποιούνται οι αστυνομικοί της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης) που ουσιαστικά θα απομείνει από την σχεδιαζόμενη κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης.

Για τη χρήση χημικών επισημαίνουν ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι δημιουργούν πρόβλημα, ωστόσο εκφράζουν το ερώτημα τι θα τα αντικαταστήσει δεδομένου ότι δεν μπορούν αλλιώς να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις.

Η πολύωρη καταπόνηση του προσωπικού των ΜΑΤ και τα περιστατικά τραυματισμών αστυνομικών είχαν οδηγήσει αρκετούς ακόμα και προεκλογικά να αναζητούν τρόπους να πάρουν μετάθεση από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Κάτι που συνεχίστηκε και μετεκλογικά λόγω του ασαφέστατου πλαισίου δράσης τους.


Πηγή : tovima.gr


Διαβάστε γιατί η Γερμανία χρωστά σε κάθε Έλληνα πολίτη 110.954 ευρώ




Μπορεί η προηγούμενη μνημονιακή ελληνική κυβέρνηση να είχε υπολογίσει το κατοχικό δάνειο που μας οφείλει η Γερμανία σε 11 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι συνολικές γερμανικές οφειλές στη χώρα μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο αστρονομικό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εάν διαιρεθεί με τους 10.815.197 Έλληνες πολίτες της απογραφής του 2011, βγάζει ότι η Γερμανία οφείλει σε κάθε Έλληνα πολίτη 110.954 ευρώ.

Διαβάστε την έκθεση που κατέθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης στις 27/07/2011:

Την Τετάρτη, 27.7.2011, στις 12 το μεσημέρι, ο Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Στέφανος Ληναίος, Υπεύθυνος Γραμματείας, εκλήθησαν, και κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Επιτροπής, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, για ολόκληρο το μέγιστο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος ανέλυσε διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Α) Προς το Δημόσιο: Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά.

Συγκεκριμένα:

1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών. 2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι,το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα,για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους. 3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.

Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας: Η πραγμάτωσή της επήλθε: 1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. 2. Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα. 3.Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας,τον Αύγουστο του 1941. 4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού. 5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938. 6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. – Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. – Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουριά. 7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού μας Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1 τρις και 200 δις ευρώ!

Γ) Προς τα θύματα: 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. – Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, 13.1/2 % του ελληνικού πληθυσμού.

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Ληναίος παρέδωσε όλο το απαραίτητο, αναλυτικό, ενημερωτικό υλικό στον Πρόεδρο της Επιτροπής και ευχαρίστησε τα μέλη της, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που επιτέλους η Ελληνική Βουλή, μας κάλεσε για να πληροφορηθεί υπεύθυνα και αναλυτικά για το μέγιστο αυτό πρόβλημα που έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπισθεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».

Έπειτα, ο Πρόεδρος και όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής, ευχαρίστησαν τον Μανώλη Γλέζο για την ολοκληρωμένη και αποκαλυπτική ενημέρωση και ομόφωνα αποφάσισαν, τον προσεχή Σεπτέμβριο, να αφιερώσουν, αποκλειστικά, μια ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής για μια πλήρη και αναλυτική συζήτηση των Βουλευτών της και των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου –27.7.2011


Πηγή : .tribune.gr


Το σχέδιο Σταθάκη για «κόκκινα» δάνεια και χρέη σε εφορία και Ταμεία




Οι δόσεις μέχρι το 30% του εισοδήματος - Πότε προβλέπεται ολική διαγραφή

Ρυθμίσεις - «πακέτο» για «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα γίνεται κατά περίπτωση ακόμη και διαγραφή μέρους της οφειλής, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες των πολιτών θα επιδιώκεται η αναπροσαρμογή των δόσεων τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το δημόσιο στο 1/3 του εισοδήματος. Δηλαδή για καθυστερούμενα χρέη από δάνεια καθώς και από ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία η μηνιαία καταβολή δεν θα είναι υψηλότερη από το 30% του εισοδήματος.

Το νομοσχέδιο ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ενώ λόγω και των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται και η εμπλοκή των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα ή οργανισμού διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων - δεν πρόκειται για bad bank- όπου εκεί θα μεταφερθούν όλα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο Οργανισμός που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα θα εποπτεύει την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου ρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. Να σημειωθεί ότι αυτές έχουν καθοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ολα τα «κόκκινα» δάνεια
Το πρόγραμμα ρύθμισης περιλαμβάνει όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά όλα τα «κόκκινα» δάνεια, που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία, αλλά και σε αγροτικές ιδιοκτησίες μικροκαλλιεργητών, και αφορά σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και αγρότες με μικρά αγροτικά δάνεια), εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, στο πρόγραμμα ρύθμισης θα υπαχθούν και οφειλές προς άλλους φορείς, όπως Δημόσιο, ΔΕΚΟ, κ.λπ.

• Στόχος είναι η αναπροσαρμογή των δανείων στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και στην αντικειμενική δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το πρόγραμμα ρύθμισης αφενός θα είναι προσαρμοσμένο στην πραγματική οικονομική δυνατότητα και στις ανάγκες διαβίωσης των πολιτών, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων να γίνεται από το περίσσευμα και όχι από το υστέρημα του οικογενειακού εισοδήματος, και αφετέρου θα βασίζεται στη διεξαγωγή έρευνας για την κάθε περίπτωση χωριστά, αποφεύγοντας την άδικη μεταχείριση των οριζόντιων μέτρων.

• Με βάση το σχέδιο νόμου, στο πρόγραμμα ρύθμισης προβλέπεται:

• Ολική διαγραφή χρεών για τις περιπτώσεις αντικειμενικής μόνιμης αδυναμίας αποπληρωμής, δηλαδή για χρέη που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αποπληρωθούν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή για ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι πάνω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας, ανίατα ασθενείς, κ.λπ.), και όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

• Απαγόρευση σε πιστωτικούς οργανισμούς ή στην εταιρεία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Επιπλέον, στις ρυθμίσεις των δανείων θα λαμβάνονται υπόψη και οι διακανονισμοί που θα κάνουν οι πολίτες για τα χρέη τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για αυτά προβλέπεται η σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων και επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις, πρόστιμα και άλλες διαφορές με τη φορολογική αρχή, οργανώνεται σε προτεραιότητα ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος.

Αυτά που προβλέπονται στο κυβερνητικό σχέδιο για τις οφειλές στην εφορία είναι:

• Πάγωμα εξυπηρέτησης των χρεών στις εφορίες για οικογένειες χωρίς καθόλου εισόδημα, χωρίς επιβάρυνσή τους.

• Καθορισμός ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία ανάλογα με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Ο καθορισμός ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία θα είναι ποσοστό στο καθαρό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια Α΄ κατοικίας (ή ποσό ενοικίου) και ιατρικά έξοδα για σοβαρές ασθένειες. Τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), δεν διαγράφονται αλλά «παγώνουν» (δεν προστίθενται προσαυξήσεις, ούτε λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο είσπραξης η εφορία) μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει την σταδιακή έστω, εξόφλησή τους.

ΣΤΑ 210 ΔΙΣ. ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Το πρόβλημα

Στα 210,4 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες δανείων προς ιδιώτες-νοικοκυριά για τον Νοέμβριο 2014, τα στεγαστικά δάνεια (οφειλές) ανέρχονται σε 69,2 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 26,2 δισ. ευρώ, ενώ τα επιχειρηματικά ανέρχονται σε 101,6 δισ. ευρώ και σε 13,4 δισ. ευρώ προς ελεύθερους επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζεται σημαντική επιδείνωση στη ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων προς εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχείατης Τράπεζας της Ελλάδος, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 34,1% στο τέλος του Ιουνίου 2014, από 31,9% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 και από 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012. Η επιδείνωση ήταν συγκριτικά μικρότερη στα στεγαστικά δάνεια (Ιούνιος 2014: 27,4%, Δεκέμβριος 2013: 26,1%, Δεκέμβριος 2012: 21,4%) και εντονότερη στα επιχειρηματικά δάνεια (Ιούνιος 2014: 34,6%, Δεκέμβριος 2013: 31,8%, Δεκέμβριος 2012: 23,4%) και στην καταναλωτική πίστη (Ιούνιος 2014: 50,2%, Δεκέμβριος 2013: 47,3%, Δεκέμβριος 2012: 38,8%).

Ωστόσο, οικονομετρικές εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, που χρησιμοποιούν τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής όσον αφορά το ΑΕΠ και την ανεργία και τρία εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του περιθωρίου επιτοκίων (όπως αυτό προσεγγίζεται από τη διαφορά του μέσου επιτοκίου δανείων από εκείνο των καταθέσεων), καταδεικνύουν ότι ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων θα σταματήσει να αυξάνεται μέσα στο 2015.

Στο πιο ευνοϊκό σενάριο, η αποκλιμάκωσή του, σε σύγκριση με το τέλος του α' εξαμήνου του 2014, εκτιμάται σωρευτικά σε περίπου τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2016, οπότε ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδο πλησίον του 30%. Συμπερασματικά, εάν συνεχιστεί η αποκατάσταση των θετικών ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται για το 2014, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων αναμένεται να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015 και για τα επόμενα έτη..

Πηγή : imerisia.gr


Η βάση της Νέας Δημοκρατίας στέλνει μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά




26 πρόεδροι ΝΟΔΕ ανοίγουν τα χαρτιά τους στα parapolitika.gr

 
Του Σωτήρη Πίκουλα

H Βάση της Νέας Δημοκρατίας μιλάει στα parapolitika.gr.

Από την Φλώρινα μέχρι το Ρέθυμνο και από την Κεφαλονιά μέχρι τον Έβρο. Και αυτό που ζητάει –στην πλειοψηφία της- από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι Συνέδριο και να αναζητηθούν οι ευθύνες για την μεγάλη εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι περισσότεροι πρόεδροι των ΝΟΔΕ εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για ότι η φωνή τους δεν έφτασε ποτέ στο Μέγαρο Μαξίμου και καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στο κύκλο των συμβούλων του Aντώνη Σαμαρά και ορισμένοι στον ίδιο. Σημειώνουν την λανθασμένη επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ αλλά και την αποτυχημένη προεκλογική καμπάνια. Άλλοι επισημαίνουν ότι η Ν.Δ πρέπει να κάνει ανανέωση του προσωπικού της δυναμικού και να στραφούμε σε λύση νεότερου προέδρου- προτείνουν, μάλιστα και ονόματα- άλλοι πιστεύουν ότι μόνο ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να ξανασυσπειρώσει την παράταξη.

Σε κάθε περίπτωση τα parapolitika.gr δίνουν το πολυπόθητο βήμα στους πυρήνες της παράταξης σε όλη τη χώρα και αυτοί σχολιάζουν:

Κώστας Σύρρος - ΝΟΔΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 
Στη Νέα Δημοκρατία ήρθε η ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αποφασίσουμε τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, πάντα με κύριο γνώμονα το καλό της Πατρίδας. Πρέπει σύντομα να οργανωθεί η φωνή της αντιπολίτευσης για να παρακολουθεί και να ελέγχει την κυβέρνηση, όπως απορρέει από το θεσμικό της ρόλο.

Τίμος Κατσίπος - ΝΟΔΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα ήττας που λάβαμε στις εκλογές. Έχει ευθύνη και ο Αντώνης Σαμαράς. Όταν εξελέγη το 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλευε να μπει στην Βουλή και τώρα είναι στην εξουσία.

Πρέπει να γίνει Συνέδριο και αν θέλει να είναι ξανά πρόεδρος να ανανεώσει την εντολή που πήρε. Η βάση πρέπει να ακούγεται. Δεν γίνεται οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ να καλούνται μια φορά τα 3 χρόνια να πουν την γνωμη τους και χωρίς μάλιστα την παρουσία του Προέδρου...

Νίκος Κέφης - ΝΟΔΕ AΡΤΑΣ 
Μετά από κάθε εκλογική ήττα συνηθίζεται να συνέρχονται τα όργανα να εξετάζουν το αποτέλεσμα καθώς και τους λόγους που συνέβαλαν. Η βάση πρέπει να εκφραστεί αυτή τη φορά. Υπήρξαν λάθη και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά. Ο ΕΝΦΙΑ είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Σωτήρης Συνωλας - ΝΟΔΕ ΔΡΑΜΑΣ 
Η ήττα ήταν βαριά. Πρέπει να πάμε σε Έκτακτο Συνέδριο, να συγκληθούν όλα τα όργανα και οι ευθύνες αυτής της ήττας πρέπει να γίνουν γνωστές.

Απόστολος Βαρδάκωστας - ΝΟΔΕ ΕΥΒΟΙΑΣ  
Ηρεμία και άμεσα ανασυγκρότηση.

Κώστας Λαθύρης - ΝΟΔΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 
Η Ν.Δ έχει χάσει το κοινωνικό της προφίλ. Τα όργανα πρέπει να συγκλιθούν, πρέπει να γίνει Συνέδριο χθες και ο κόσμος της Ευρυτανίας θέλει να ενα νέο πρόσωπο, άφθαρτο, να ηγηθεί του κόμματος.

Διονύσης Κομιώτης - ΝΟΔΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 
Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Εγιναν τρομερά επικοινωνιακά λάθη. Να πάμε σε Συνέδριο, να γίνει αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς του κόμματος. Να ξαναστηθούν οι τοπικές οργανώσεις. Η βάση πρέπει να μιλάει και όχι οι 2-3 κολλητοί της εκάστοτε ηγεσίας. Αν είχε περάσει η Βάση τα μηνύματα της στον πρόεδρο, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Γιώργος Χήνος - ΝΟΔΕ ΗΛΕΙΑΣ 
Να λειτουργήσουν επιτέλους τα όργανα του κόμματος, να σταματήσει η εσωστρέφεια. Έγιναν λάθη, πρέπει να δούμε τι έφταιξε. Με ηρεμία, όμως.

Αλκιβιάδης Λάμπρου - ΝΟΔΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα, να συνεδριάση η Πολιτική Επιτροπή και να φτάσουμε σε Συνέδριο. Είναι λογικό μετά απο μία τέτοια οδυνηρή ήττα. Η Συγγρού πρέπει να μας ακούει περισσότερο. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Παναγιώτης Παρλαπάς - ΝΟΔΕ ΗΜΑΘΙΑΣ 
8,5% ήττα είναι μία μεγάλη ήττα. Το περιβάλλον Σαμαρά φταίει περισσότερο απ' όλους. Πρέπει να γίνει αποτίμηση και σίγουρα Συνέδριο. Μην κρυφτούμε πάλι.

Σταύρος Σταυράκογλου - ΝΟΔΕ ΕΒΡΟΥ  
Ο μέσος Ελληνας ψηφοφόρος αποδοκίμασε την Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρα. Πρέπει να γίνει προσκλητήριο στην Βάση γιατί τη Βάση την ξεχάσαμε. Να μαζευτούν όλα τα κομματια της Κεντροδεξιάς και ειδικά το Κέντρο που το χάσαμε. Συνέδριο, οπωσδήποτε, αρχών και θέσεων.

Κώστας Ευθυμιάδης - ΝΟΔΕ ΚΑΒΑΛΑΣ 
Πρέπει να γίνει Συνέδριο και να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για την μετέπειτα πορεία του κόμματος. Η Ν.Δ είναι ένα λαϊκό κόμμα και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις φιλολαϊκές πολιτικές.

Σοφία Τόλια - ΝΟΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  
Πρέπει να γίνει γενναία αυτοκριτική μέσα και από ένα Συνέδριο. Ευθύνες έχουν όλοι. Και οι αυλικοί του Σαμαρά αλλά και ο ίδιος. Η καμπάνια και η στρατηγική ήταν λάθος.

Δημήτρης Καραμανίδης - ΝΟΔΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  
Πρέπει να ανασυνταχθούμε σαν παράταξη και να βάλουμε νέα πρόσωπα σε όλες τις κομματικές βαθμίδες. Να γίνει συνέδριο και να βρούμε έναν νεότερο αρχηγό, από την νεότερη γενιά να μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Βαγγέλης Λουκέρης - ΝΟΔΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
Έγιναν λάθη, πρέπει να τα συζητήσουμε. Αλλά είχαμε και 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι δύο βασικές αιτίες είναι ο ανάλγητος φόρος ΕΝΦΙΑ που φορολογούσε ακίνητα που δεν είχαμε κανένα εισόδημα από αυτά. Η δεύτερη αιτία είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά. Από τους Στουρνάρα και Θεοχάρη μέχρι τους στενούς συμβούλους. Όχι, όμως αλλαγή ηγεσίας. Προέχει τώρα να βρούμε βηματισμό.

Τριαντάφυλλος Πέτρογλου - ΝΟΔΕ ΚΙΛΚΙΣ 
Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες σε ένα διευρυμένο Συνέδριο αλλά όχι εν θερμώ. Όλοι φταίξαμε αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. . Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες σε όσους συμβούλευαν τον Σαμαρά.

Ευλαμπία Πρωίου - ΝΟΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 
Αν δεν ήταν αυτές οι εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, θα έλεγα ότι πρέπει άμεσα να πάμε σε Συνέδριο για να ακουστεί η Βάση.

Γιώργος Κίτσιος - ΝΟΔΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 
Σε λίγο καιρό θα ακουστούν οι απόψεις στην Πολιτική Επιτροπή όπου μετέχουν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ. Λάθη έγιναν επικοινωνιακά, θα συζητηθούν στα όργανα. Μετά θα αποφασιστεί Συνέδριο.

Γιώργος Ιγνατιάδης - ΝΟΔΕ ΞΑΝΘΗΣ 
Πρέπει να πάμε άμεσα σε Συνέδριο. Υπάρχουν ευθύνες για την εκλογική ήττα. Δεν μπορεί ο Σαμαράς να μη βλέπει την πραγματικότητα. Οι σύμβουλοί του δεν του έδειχναν την πραγματική εικόνα.

Θανάσης Γιδάρης - ΝΟΔΕ ΠΕΛΛΑΣ 
Αποτύχαμε οργανωτικά. Η καμπάνια ήταν εντελώς λάθος. Πρέπει να πάμε σε Συνέδριο και να βρούμε τους υπαίτιους της ξεκάθαρης αυτής ήττας. Εκεί θα δούμε αν θα ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στον Σαμαρά ή αν θα τεθεί επικεφαλής ένας νεότερος αρχηγός. Είμαστε υπέρ της ανανέωσης στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ αλλά όχι σαν κακή απομίμηση του Αλέξη Τσίπρα.

Γιώργος Ντάκουλας - ΝΟΔΕ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Στο κόμμα έχουμε διαδικασίες και πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και Συνέδριο. Ωστόσο, τώρα προέχει η σωτηρία της πατρίδας καθώς οι εξελίξεις που διαμορφώνονται δεν είναι θετικές.

Μανώλης Φουρφουλάκης - ΝΟΔΕ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Καταρχάς, πρέπει να γίνει ένα μεγάλο Συνέδριο. Η προεκλογική καμπάνια ήταν πολύ λανθασμένη. Προς το παρόν δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Αλλά, μονο ο Καραμανλής μπορεί να συσπειρώσει απόλυτα την παράταξη. Αν φύγει ο Σαμαράς, τότε πρέπει να αναζητήσουμε έναν μικρότερο πολιτικό αρχηγό. Θεωρώ η Ολγα (Κεφαλλογιάνη), ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την αρχηγεία.

Ντίνος Μορφακίδης - ΝΟΔΕ ΡΟΔΟΠΗ 
Πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό με ηρεμία. Πρέπει να λειτουργήσουν από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο, τα πολιτικά όργανα.

Νίκος Μουζακιάρης - ΝΟΔΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Πληρώσαμε την πολιτική λιτότητας. 5 χρόνια λιτότητας βγήκαν στην κάλπη. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, όμως. Είχαμε συμφωνήσει να συναντιόμαστε εμείς οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ με τον Πρόεδρο της ΝΔ κάθε τρεις μήνες. Δεν τηρήθηκε. Δύσκολη η επικοινωνία με το Μαξίμου. Και σε αυτό φταίνε κάποιοι σύμβουλοι που δεν μας άφηναν.

Στέλιος Κανέλλος - ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 
Πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές με ψυχραιμία αλλά όχι αδράνεια. Καταρχάς η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει στροφή στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, το οποίο το χάσαμε. Πρέπει να γίνει ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο κόμμα αλλά και του πολιτικού λόγου. Να σταματήσει ο παλαιοκομματικός λόγος. Έτσι θα επιστρέψουν οι νέοι που μας γύρισαν την πλάτη.

Θωμάς Θεοδώρου - ΝΟΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ήταν σοκαριστική και τραγική η ήττα. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι σύμβουλοί του υποτίμησαν τον Αλέξη Τσίπρα και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Είμαστε σε εγρήγορση και περιμένουμε να λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος.


Πηγή : parapolitika.gr


Άρχισαν τα όργανα στο εσωτερικό της ΝΔ




"Θα τους ταράξουμε στην εσωκομματική δημοκρατία" αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν γαλάζιοι βουλευτές προς την ηγετική ομάδα της ΝΔ χωρίς όμως να αποκαλύπτουν ποιες θα είναι οι κινήσεις τους.
Πάντως η πρώτη μάχη των βουλευτών αυτών κερδήθηκε με αφορμή την τοποθέτηση της Άννας Ασημακοπούλου στη θέση της γραμματέα της ΚΟ.

Αν και χθες ανακοινώθηκε ότι η κα Ασημακοπουλου με δίκη της πρωτοβουλία επισκέφτηκε την οικία του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά προκειμένου να του εκφράσει οτι για προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να αναλάβει τη θέση της γραμματέα της ΚΟ και ετσι λίγες ώρες αργότερα με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά προτάθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πίσω από την ...οπισθοχώρηση στο θέμα της κα Ασημακοπούλου υπήρξε πολύ παρασκήνιο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της ως τετελεσμένης από τον πρόεδρο της ΝΔ στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις. Και αυτο γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της ΚΟ ο υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ θα πρέπει να εχει συμπληρώσει θητεία έξι κοινοβουλευτικών ετών.

Γύρω στους είκοσι βουλευτές την επόμενη της ανακοίνωσης με συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν έστειλα το μήνυμα ότι τόσο η αλλαγή του κανονισμού όσο και η υποψηφιότητα της εκλεκτής της ηγετικής ομάδα δεν θα περνούσε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο να υπάρξει και δεύτερη υποψηφιότητα κόντρα στην κα Ασημακοπουλου με επικρατέστερους έναν εκ των κ. Γ. Βλάχο και Γ. Τραγάκη. Η κίνηση αυτή δεν χρειάστηκε να προχωρήσει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η κίνηση των είκοσι αυτών βουλευτών είναι ενδεικτική για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ με τις ζυμώσεις μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών να έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο. Ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων της ΝΔ που θα ακολουθήσουν τις επόμενες η ημέρες όπως είναι η συνεδρίαση της ΚΟ (Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου) και η σύγκλιση της Πολιτικής Επιτροπής.


Κινητικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη

Έντονη κινητικότητα με πολλές συναντήσεις τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει η κα Ντορα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός ξεκίνησε το γύρο των επαφών της με την προηγούμενη Πέμπτη με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη με τον οποίο συναντήθηκε στο εστιατόριο της Βουλής λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ ενώ την επόμενη το πρωί πέρασε το κατώφλι της Παναγή Κυριακου και συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ενώ χθες Κυριακή βρέθηκε σε γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών να συζητά με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αν και από το περιβάλλον της οι συναντήσεις αυτές δεν προβάλλονται παρόλα αυτά είναι ενδεικτικές του έντονου προβληματισμού που επικρατεί στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξη μετά τη συντριπτική ήττα των εκλογών.




Θοδωρης Δαφέρμος

Πηγή : newsit.gr


Σε ελλιπή παιδική ανάπτυξη συντελεί η χρήση των tablets και smartphones




Απουσία ενσυναίσθησης και κοινωνικότητας

Η συχνή χρήση των smartphones και των tablets εμποδίζει την ομαλή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που αξιολόγησαν όλες τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες μελέτες επί του θέματος.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την Δρ Τζένι Ραντέσκι, έκανε εκτεταμένη ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για τις επιπτώσεις των «έξυπνων» συσκευών στα παιδιά.

Από την επεξεργασία των δεδομένων κατέληξαν στο συμπεράσματα ότι, η συχνή χρήση των tablets και smartphones συντελεί σε ελλιπή συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να επικοινωνεί με τους άλλους και να ελέγχει τον εαυτό του. Επίσης, προέκυψαν ενδείξεις ότι, η χρήση των διαδραστικών αυτών συσκευών από παιδιά κάτω των τριών ετών μπορεί να συντελέσει σε δυσχερή ανάπτυξη των μαθηματικών δεξιοτήτων τους.

«Αν αυτές οι συσκευές γίνουν η κυρίαρχη μέθοδος απασχόλησης των παιδιών, θα μπορέσουν άραγε να αναπτύξουν τους δικούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης;» διερωτώνται οι ερευνητές.

Η Δρ Ραντέσκι συστήνει στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά για «άμεση διαδραστική επαφή ανθρώπου με άνθρωπο. Είναι ζωτικό όλη η οικογένεια να αφιερώνει καθημερινά χρόνο για επαφή και επικοινωνία, αφήνοντας στην άκρη την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα κινητά».

Εξάλλου, μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και αναπτύσσονται πιο φυσιολογικά και καλλιεργούν καλύτερα την ενσυναίσθηση, όταν εντάσσονται σε ομάδες και επικοινωνούν με το κοινωνικό περίγυρό τους.

Επιπλέον, σύμφωνα τους ερευνητές, το να παίζει ένα μικρό παιδί με τα «τουβλάκια» του, μπορεί τελικά να το βοηθήσει περισσότερο να αναπτύξει μαθηματικές ικανότητες, παρά όταν είναι «καρφωμένο» σε μια οθόνη, έστω και διαδραστική. Βέβαια, υπάρχουν και διαδραστικά προγράμματα, όπως τα ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία, που είναι όντως χρήσιμα για την ανάπτυξη του παιδιού, όταν πρόκειται όμως για την σχολική ηλικία και όχι νωρίτερα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πρόταση στην Ντόρα Μπακογιάννη για συμμετοχή στην 15μελή Επιτροπή Σοφών για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια




Πρόταση να συμμετέχει στην Επιτροπή Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια δέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη από την ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η πρόταση έγινε από τις κυβερνήσεις της τριμερούς Προεδρίας του Οργανισμού Ελβετίας, Σερβίας και Γερμανίας.

Η επιτροπή η οποία συγκροτείται με αφορμή την  κρίση στην Ουκρανία και την  αστάθεια που προκλήθηκε στην ευρύτερη περιοχή,  θα λειτουργεί συμβουλευτικά  και σε συνεργασία  με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ. Σκοπός της είναι να εξετάσει τα δεδομένα ασφαλείας στον ευρω-ατλαντικό χώρο και στο τέλος του 2015 να προχωρήσει σε συστάσεις προς τον ΟΑΣΕ για τον επανασχεδιασμό της πολιτικής ασφαλείας.

Στην «επιτροπή σοφών» εκτός της Ντόρας Μπακογιάννη συμμετέχουν   η  πρώην Πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Φραιμπέργκα, ο πρώην Πρωθυπουργός του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ, ο πρώην Αν. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ζαν-Μαρί Γκενό, ο Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Θάτσερ και Μέιτζορ Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τσαλί, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Άνταμ Ντάνιελ Ρότφελντ, ο πρώην Αν. Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Σέρτζι Καπανάτζε, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας Σεργκέι Καραγκανόφ, ο πρώην Γερουσιαστής και νυν πρόεδρος του Woodrow Wilson Center Τζέιν Χάρμαν, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Ταχσίν Μπουρτζούογλου κ.ά.  Η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.


Βαρουφάκης: Δεν είναι συνετή η ανάκληση ιδιωτικοποιήσεων




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ LE MONDE

Με τη φράση «Η ορθή στρατηγική για τον Σίσυφο είναι να σταματήσει να σπρώχνει τον βράχο του, όχι να έχει στόχο να τον ανεβάσει στην κορυφή του λόφου», συνοψίζει τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde.

«Δέχθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει τα χρέη της, ζητώντας της να περιορίσει τα έσοδά της. Αυτή δεν ήταν καλή ιδέα» εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα ο νέος υπουργός Οικονομικών και επισημαίνει: «Πρέπει να ενεργήσουμε κατά πιο έξυπνο τρόπο βρίσκοντας ένα σχέδιο που λειτουργεί προς όφελος της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους εταίρους της. «Δεν θα ενεργήσουμε κατά μονομερή τρόπο» διαβεβαιώνει και πάλι ο κ. Βαρουφάκης τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται «να κάνει "επανεκκίνηση" του προγράμματος που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και στηριζόταν σε μία εσφαλμένη λογική».

«Τα δύο κύρια σφάλματα των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες είναι η διαρκής προσφυγή στον δανεισμό χωρίς σκέψη για το μέλλον και η απουσία μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα το σταματήσουμε» προειδοποίησε.

Σε ερώτηση, πώς το ελληνικό κράτος σκοπεύει να πληρώσει τις προσεχείς λήξεις ομολόγων, ο κ. Βαρουφάκης δεν απαντά ευθέως, αλλά δηλώνει ότι σκοπεύει «να συζητήσει με τους εταίρους για να διασφαλισθεί ότι, όταν θα δανεισθούμε και πάλι, αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός βιώσιμου σχεδίου».

«Είναι εφικτή η εφαρμογή (αυτού του σχεδίου) σε διάστημα λίγων μηνών. Αυτό που ζητάμε είναι ένα δημοσιονομικό περιθώριο τις προσεχείς εβδομάδες για να προτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, να τις συζητήσουμε με τους εταίρους μας, να διδαχθούμε από τις συμβουλές τους και να βρούμε μαζί τα μέσα για να τελειώσουμε με την χωρίς τέλος κρίση» σημειώνει.

Ανοικτό πνεύμα
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «εν μέσω μίας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα. Είναι περισσότερο σώφρον να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να αυξήσουμε την αξία τους χρησιμοποιώντας έξυπνα μέσα χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε την οικονομία μας» εξηγεί τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί».

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι «οι επενδύσεις αυτές (της Cosco) είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα».

Σε γενικότερη βάση, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δηλώνει πως θεωρεί «τις ξένες επενδύσεις, και κυρίως τις κινεζικές, σημαντική πηγή ελπίδας για τη βελτίωση των υποδομών μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας».

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα» καταλήγει.

Πηγή: ethnos.gr


Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία η αντικατάσταση της τρόικας



«Ε.Ε. και Ευρωζώνη θα είναι ακρωτηριασμένες χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο»

Η αντικατάσταση της τρόικας θα αποτελούσε μία ώριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εξέλιξη αυτή είναι αναγκαία γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από «ανάσες».
Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος παρατήρησε ότι «κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο θα είναι προς όφελος της Κύπρου και των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα».
Απαντώντας σε ερώτηση περί «Grexit» ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε «τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν» και διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που διαθέτει για μία ισχυρή διαπραγμάτευση με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο «πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο περιβάλλον», τονίζοντας ότι χωρίς αυτές η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη θα ήταν ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους.
Η οικονομική κρίση είναι παρούσα και η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις ώστε να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα, επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Καλοί οι οικονομολόγοι αλλά στηριζόμενοι σε αυτούς μόνο κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή».
Ερωτηθείς εάν η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δανείου από τη Ρωσία ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε μία αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Αθήνας στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης στάσης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στα ευρωπαϊκά φόρα ώστε να υπάρξει μία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία. «Η συνέχιση της έντασης και η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους λαούς», προειδοποίησε.
Την ανάγκη αναζήτησης λύσεων μέσω της διπλωματικής οδού επεσήμανε και ο κ. Αναστασιάδης. Όπως ανέφερε, «θα συνεργαστούμε μαζί με άλλα κράτη ώστε η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει της πολιτικής των κυρώσεων».


Πηγή : naftemporiki.gr


Αποκατάσταση της γέφυρας στην Πλάκα, καταγράφονται οι ζημιές




Εφικτή τεχνικά είναι η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega), ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά του ΕΜΠ για τη δωρέαν μελέτη.

O κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα, ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Τέλος, επανέλαβε ότι από σήμερα το πρωί αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, με τη βοήθεια και των κλιμακίων μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που έχουν μεταβεί απο την Αθήνα.

Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ως τώρα, υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς 'Αμυνας Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την ανάγκη κήρυξης της περιοχών Περιφέρειας Ηπείρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, πράγμα που έγινε.

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- 'Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

Στην 'Αρτα, από το απόγευμα του Σαββάτου, βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και χθες τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της 'Αρτας. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, επίσης, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.

Στα Ιωάννινα, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις σε όλο το οδικό δίκτυο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με μανία την περιοχή του δήμου Δωδώνης προκαλώντας τεράστιες ζημιές, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Από το Επισκοπικό, κοντά την πόλη των Ιωαννίνων μέχρι το Ζωτικό και από τη Μπεστιά μέχρι τα χωριά κοντά στο Λούρο. Η κατάσταση είναι δραματική. Δρόμοι κατέρρευσαν, σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, τα ιχθυοτροφεία στις πηγές Λούρου έχουν γεμίσει με θολά νερά...

Στη Θεσπρωτία, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Στον δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου.

Στην Πρέβεζα, έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον δήμο Ζηρού και στον δήμο Πάργας, λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Και οι δύο δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει από δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών όπου υπάρχουν και οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για τα επόμενα 24ωρα καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.


Πηγή : kathimerini.gr


Συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς λογική και κέρδος για το κράτος





του Κώστα Βουκελάτου

Με αφορμή τη συνέντευξη του νέου υπουργού υγείας κύριου Κουρουμπλή αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ με έκανε να θυμηθώ ένα παλιό μου άρθρο Οκτώβρη του 2013 που αφορούσε αμαρτωλές συμβάσεις χωρίς λογική και σε βάρος του κράτους.

Πρώτη φορά ακούω κάποιον κυβερνητικό να το κάνει θέμα και αξίζει να διαβάσετε τι είπε ο Κουρουμπλής και το άρθρο μου παρακάτω για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Ο κύριος Κουρουμπλής αποκάλυψε :

«Το πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο αυτό σε μία τράπεζα, με δέσμευση να το νοικιάζουμε για 30 χρόνια, με 4 εκατ. ευρώ και τη συντήρηση δική μας».
«Έδωσα ένα μήνυμα χθες σε κάποιους ότι τώρα υπουργός είμαι εγώ. Σε όλα αυτά τα συμφέροντα που έχουν αλωνίσει αυτόν τον χώρο τόσα χρόνια. Το Εθνικό σύστημα είναι γερασμένο», τόνισε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής,αποκαλύπτοντας ότι «3,5 με 4 εκατομμύρια τον χρόνο πληρώνουμε για ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών μέτρων όπου στεγάζεται μια υπηρεσία 15 υπαλλήλων. Εγώ δεν λέω ότι είχε κάποιον λόγο κανένας, αλλά οι συμβάσεις. Η ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ανοίξει. Το πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο αυτό σε μία τράπεζα, με δέσμευση να το νοικιάζουμε για 30 χρόνια, με 4 εκατ. ευρώ και τη συντήρηση δική μας».

«Θα αποδειχθούμε πάρα πολύ ικανοί και ας είμαστε νέοι στην κυβέρνηση. Ούτε αυτοκτονικές τάσεις έχουμε, ούτε λιγότερη αγάπη για τον τόπο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουμπλής στον Real FM, σημειώνοντας πως «θα ήταν πολιτικός τυχοδιωκτισμός να έχεις την ευθύνη μιας χώρας και να έχεις τη λογική του τσαμπουκά».

Το άρθρο μου είχε τον τίτλο και περιεχόμενο :

Τα πουλάμε € 145 εκ., τα νοικιάζουμε € 290 εκ! Τι δεν καταλαβαίνεις;


του Κώστα Βουκελάτου

Διαβάζοντας σήμερα τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο έπεσε το μάτι μου σε μια είδηση που δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι καλή για το κράτος και για εμάς τους άμοιρους πολίτες αυτής της χώρας.

Διάβασα λοιπόν το παρακάτω γεγονός και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας:

Η Eurobanκ Properties παίρνει από το ΤΑΙΠΕΔ 14 ακίνητα δίνοντας 145,81 εκατ. ευρώ και με τη συμφωνία πως θα τα νοικιάζει στο Δημόσιο...
αντί 14 εκατ. ευρώ το χρόνο...


Τη Eurobank Properties επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια.

Το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την Eurobank Properties ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ

Τα κυριότερα ακίνητα είναι:

- Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ακίνητο επί της οδού Αν. Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι.

- Το Υπουργείο Υγείας, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 39 στο Μαρούσι.

- Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 96 στο Γουδί.

- Τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 173 στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την Eurobank Properties ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ, ετησίως αναπροσαρμοζόμενα.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στο τέλος του 2013.

Με απλά μαθηματικά το κράτος πουλάει κάτι που θα αποφέρει στα ταμεία του 145,81 εκατ ευρώ, τα οποία όμως θα δώσει πίσω σε 10 χρόνια από αυτούς που το αγόρασε!

Επίσης βάση της συμφωνίας όπως διαβάζω θα εκμισθωθούν από τον αγοραστή δηλαδή την eurobank στο ελληνικό δημόσιο για 20 χρόνια, με απλά μαθηματικά και πάλι, ο αγοραστής θα κάνει απόσβεση του κεφαλαίου σε 10 χρόνια και θα έχει κερδίσει τα διπλάσια από όσα έδωσε σε 20 χρόνια!

Το κράτος πού κερδίζει από αυτή την συμφωνία;

Το κράτος θα δώσει σε 20 χρόνια για κάτι που πούλησε 145 εκατ. Ευρώ τα διπλάσια δηλαδή 290 εκατ. Ευρώ!

Ποιος κερδίζει ρε δυναμίτες της ανάπτυξης από αυτή την συμφωνία;

Ρωτάω με το μικρό μου το μυαλό που δεν φτάνει τα δικά σας τεράστια μυαλά;

Εάν κάποιος από εσάς διαβάσει το άρθρο και καταλαβαίνει κάτι άλλο παρακαλώ διορθώστε με γιατί οι γνώσεις μου δεν είναι αρκετές για να κατανοήσω αυτή την συμφωνία

Δημοσιεύτηκε στα site και στα blogs Οκτώβριο 2013

Τα συμπεράσματα δικά σας!!




Δεν θέλουν και, κυρίως, δεν μπορούν





Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα χάνει οριστικά το στοίχημα της επιτυχημένης προσαρμογής.


Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

 Η περασμένη Τετάρτη ήταν εξαιρετικά διδακτική για τη νοοτροπία των νέων υπουργών και τον πολιτικό σχεδιασμό τους. Με μια ομοβροντία δηλώσεων προετοίμασαν το έδαφος για την υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και άλλων μέτρων που έχουν στόχο την ακύρωση της προσαρμογής που έγινε, με προβληματικό τρόπο, από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Όπως ήταν φυσικό, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου εκτοξεύτηκε στα ύψη, τα έγκυρα διεθνή ΜΜΕ γέμισαν αναλύσεις και προειδοποιήσεις για την αύξηση της πιθανότητας του Grexit και στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σήμανε πολιτικός συναγερμός. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η ελληνική οικονομία θα πάει από το κακό στο χειρότερο μέχρις ότου φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο –πολλοί το τοποθετούν τον Ιούλιο του 2015–, οπότε θα αποφασιστεί η τύχη της. Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, οπότε θα επιχειρηθεί ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο, που στηρίζεται σε ένα πολιτικό ατύχημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου και το πολυσυζητημένο Grexit.



Μηδενικό δυναμικό

Κατά την άποψή μου, η νέα κυβέρνηση έχει μηδενικό μεταρρυθμιστικό δυναμικό. Η πολιτική της σύνθεση αποτελείται από ένα μείγμα αγωνιστών της Αριστεράς που δεν έχουν σχέση με τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, πανεπιστημιακών με καλά βιογραφικά, οι οποίοι όμως είναι αμφίβολο ότι μπορούν να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα, πρώην συνδικαλιστικών στελεχών και πρώην εκφραστών του ΠΑΣΟΚ των παροχών μέχρι τελικής οικονομικής πτώσης και πονηρών δεξιόστροφων λαϊκιστών. Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις στελεχών με σημαντική επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μείνει αρκετά χρόνια πίσω στον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό, που στηρίζεται στην επιτυχημένη προσαρμογή σε ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από κοινού. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, πρώην μνημονιακές χώρες, διαθέτουν τα δεκαετή ομόλογά τους στις διεθνείς αγορές με επιτόκια της τάξης του 1,3% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ τα ελληνικά κινούνται πάνω από το 10%. Οι περισσότερες πρώην κομμουνιστικές χώρες έχουν περάσει και αυτές με επιτυχία από σκληρά προγράμματα προσαρμογής και αναπτύσσονται ήδη ικανοποιητικά έως δυναμικά. Η Λετονία και η Λιθουανία πέρασαν από τα προγράμματα προσαρμογής στο ευρώ, ενώ η Πολωνία είναι το νέο success story, εφόσον αύξησε το ΑΕΠ της κατά τα χρόνια της κρίσης σε ποσοστό ανάλογο με τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των νέων υπουργών αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής προσαρμογής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα παρακολουθήσουμε μια μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, στο ανώτατο επίπεδο, ενώ παράλληλα η πραγματική οικονομία θα εξελίσσεται, αναγκαστικά, από το κακό στο χειρότερο. Απλά έχουμε μάθει να μη μας τρομάζουν ζητήματα που μέχρι πριν από δύο χρόνια αντιμετωπίζονταν σαν σήματα κινδύνου της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτή την κατάσταση, το ασφαλιστικό έλλειμμα βρίσκεται εκτός ελέγχου, τα έξοδα του Δημοσίου περιορίζονται μήνα με το μήνα, οι καταθέσεις υποχωρούν προς τα 150 δισ. ευρώ, το κατώτατο σημείο που παρατηρήθηκε στην κρίση του Μαΐου του 2012, η αγορά δεινοπαθεί και τα «κόκκινα» δάνεια τραβάν την ανηφόρα.

Σε αυτή την εικόνα κρίσης η νέα κυβέρνηση «απαντά» με την ανακοίνωση παροχών που είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν, ματαίωση μεταρρυθμίσεων και προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων και διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουμε ανάγκη κανέναν και μπορούμε, σε γενικές γραμμές, να κάνουμε ό,τι θέλουμε.



Πρώτα θα γελάσουμε

Ο υπουργός που θα δώσει τις περισσότερες ειδήσεις το επόμενο διάστημα είναι ο αρμόδιος για τα οικονομικά και τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, καθηγητής κ. Βαρουφάκης. Μέσα σε λίγες μέρες διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους ότι έδωσαν υπερβολικά πολλά στην Ελλάδα και πως δεν χρειάζεται να αναλάβουν πρόσθετα βάρη. Υποστήριξε επίσης ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν χρειάζεται τα 7 δισ. ευρώ, η καταβολή των οποίων καθυστερεί λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, και πως δεν ενδιαφέρεται για τις επόμενες δόσεις, εφόσον το ζητούμενο είναι ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα περιορίζει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει τις ενδιαφέρουσες αλλά πολιτικά ανεδαφικές θεωρίες του για το ελληνικό χρέος με διαβεβαιώσεις ότι θα δημιουργηθεί σύντομα το κατάλληλο οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις –συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων– και να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

Kι ενώ ο νέος «τσάρος» της οικονομίας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέσα από γενικές διατυπώσεις που ελάχιστους συνομιλητές της Ελλάδας ενδιαφέρουν, άλλοι ισχυροί υπουργοί ξεδιπλώνουν την κυβερνητική πολιτική δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στη συνεννόηση με τους εταίρους και την αναγκαία προσαρμογή.

Ο υπερυπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθηγητής κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ουσιαστικά τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία θα εξασφάλιζε άμεσα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Βασικός επενδυτής θα ήταν ο γερμανικός όμιλος Fraport AG, ο οποίος διαχειρίζεται και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Με τη δήλωσή του ο κ. Σταθάκης πέτυχε ένα τριπλό χτύπημα εις βάρος της οικονομίας. Στέρησε σημαντικά έσοδα και επενδύσεις από το ελληνικό Δημόσιο, επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Γερμανία, που αποτελεί και την οικονομικά σημαντικότερη χώρα της Ευρωζώνης, και ανέκοψε την ανοδική δυναμική του ελληνικού τουρισμού, εφόσον οι Γερμανοί, εάν στερηθούν τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, μπορεί να αποκτήσουν άλλες προτεραιότητες για τους τουριστικούς προορισμούς. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο κ. Σταθάκης δεν δίστασε να πετάξει το γάντι στους Γερμανούς, άφησε να εννοηθεί ότι οι παραχωρήσεις των εθνικών οδών στη λεγόμενη διαπλοκή δεν απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων.

Αναφέρουμε την πρωτοβουλία του κ. Σταθάκη γιατί υποτίθεται ότι ανήκει στην πτέρυγα των ρεαλιστών, ενώ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας ανακοίνωσαν την επιβράδυνση ή τη ματαίωση άλλων ιδιωτικοποιήσεων χωρίς να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εφόσον θεωρούνται και οι δύο στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την κατάσταση περιέπλεξε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης, ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα υπέρ των συνταξιούχων ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ήδη ένα ασφαλιστικό έλλειμμα που ξεπερνά κατά 2 δισ. ευρώ τον προγραμματισμό ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας. Σε απλά ελληνικά, μας ζητάνε να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 2 δισ. το ασφαλιστικό έλλειμμα, το οποίο στοιχίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 14 δισ. ευρώ το χρόνο, και εμείς, απ’ ό,τι φαίνεται, θα το αυξήσουμε κατά 2 δισ. ευρώ.

Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνει ο νέος υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής, ο οποίος διαφημίζει μέτρα ετήσιου κόστους άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα οικονομικά της Υγείας –με τα οποία ξεκίνησε η πρώτη δημοσιονομική κρίση το… 2004– παραμένουν αβέβαια και μυστηριώδη.

Άλλα «φιλολαϊκά» μέτρα που επιταχύνουν την πορεία οικονομικής αποσύνθεσης είναι η επαναπρόσληψη των περίπου 10.000 δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν και η αλλαγή του τρόπου αξιολόγησής τους. Ο ιδιωτικός τομέας έχασε περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της κρίσης και η πολιτική μάχη εξακολουθεί να δίνεται υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν πρέπει να απολύονται, ανεξάρτητα από την οικονομική αδυναμία του Δημοσίου και τις φοβερές παρενέργειες που έχει στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος το χρηματοδοτεί.



Μετά θα κλάψουμε

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Ελλάδα οδηγείται στο απόλυτο ευρωπαϊκό περιθώριο. Έχουμε μείνει ήδη πίσω στον ανταγωνισμό με τις πρώην μνημονιακές χώρες Ιρλανδία και Πορτογαλία. Χάνουμε έδαφος σε σχέση με τις πρώην ανατολικές χώρες, που αναπτύσσονται δυναμικά, και διατηρούμε απλώς ένα πλεονέκτημα στην κατανάλωση, το οποίο όμως είναι φανερό ότι δεν μπορούμε πλέον να χρηματοδοτήσουμε.

Οι θέσεις της νέας κυβέρνησης καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η διπλωματική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση υπέρ της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας μας έβαλε στο στόχαστρο όλων των πρώην ανατολικών χωρών-μελών της Ε.Ε., οι οποίες θεωρούν ότι ο ρωσικός επεκτατισμός απειλεί, ιστορικά, την εθνική τους κυριαρχία.

Προτού αναπτυχθούν οι «φιλολαϊκές» πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης θα εκδηλωθεί μία αρνητική δυναμική που θα οδηγήσει στην επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές θα φανεί εάν θα μείνουμε, με δική μας ευθύνη, στο απόλυτο οικονομικό περιθώριο της Ευρωζώνης ή θα μας συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο.


Πηγή : free-sunday.gr



Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για να "ξηλώσει" τον Στουρνάρα




Τι κρύβει η επίσκεψη στην Κύπρο

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός συνόρων ως πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αφιχθεί νωρίς το πρωί (08.00) στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα τον καλωσορίσει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Από το αεροδρόμιο, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το Κυπριακό, η κατάσταση της οικονομίας στις δύο χώρες και αλλά και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα εκτός από το εθιμοτυπικό μέρος έχει και άλλη μία στόχευση. Όπως αποκάλυψε η Ελένη Καλογεροπούλου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 στην ατζέντα είναι και το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που κατάφερε να παύσει τον κεντρικό της τραπεζίτη και στις προθέσεις τους Αλέξη Τσίπρα είναι να ενημερωθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε αυτό αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε ποτέ την δυσαρέσκειά του για την τοποθέτηση Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή : parapolitika.gr


Κινητό… «κατάστημα» πώλησης ναρκωτικών εντόπισε η ΕΛΑΣ




Συνελήφθησαν τρία άτομα και κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης

Στη σύλληψη τριών εμπόρων ναρκωτικών προχώρησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκεής αστυνομικοί Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν σε αυτοκίνητο που επέβαιναν οι τρεις άντρες, κινούμενοι στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Πρόκειται για 29χρονο Έλληνα και δύο αλλοδαπούς ηλικίας 29 και 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράβασης Νόμου περί Εξαρτησιογόνων ουσιών και της παράβασης Νόμου περί Όπλων.

Σε ελέγχους που έγιναν, αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

113,5 γραμμάρια κοκαΐνης,
2.655 ευρώ, προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
κυνηγετικό όπλο,
μαχαίρι,
ζυγαριά ακριβείας και
(6) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το προαναφερόμενο αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς και απόκρυψης ναρκωτικών ουσιών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Πηγή : newsbeast.gr


Δημόσιο: Άγνωστο τι θα γίνει με τους μισθούς και τις προσλήψεις – Η κινητικότητα συνεχίζεται




Άφησε το πόδι από το γκάζι η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στο δημόσιο. Με συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλά για σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών και αλλαγές σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που υπέστησαν απανωτές μειώσεις λόγω μνημονίου μιλά για ένα πιο δίκαιο μισθολόγιο, αποφεύγει ωστόσο να μιλήσει πιο συγκεκριμένα, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του, συμπληρώνοντας ότι το μισθολόγιο θα προγραμματιστεί σε δεύτερο χρόνο και μετά από συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ.Η αποκατάσταση των μισθών δηλαδή πάει σε δεύτερο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει στη συνέντευξή του ότι υπάρχει η δυνατότητα (από την παλιά συμφωνία με την τρόικα) για 15.000. Δεν αναφέρει ωστόσο τι θα συμβεί με την αποκατάσταση των απολυθέντων και εάν αυτοί θα είναι επιπλέον προσλήψεις ή εάν θα αφαιρεθούν από τις 15.000, εάν δηλαδή για την αποκατάσταση των απολυθέντων θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις, εκπαιδευτικών, αστυνομικών, ιατρών κλπ.

Ο υπουργός επισημαίνει μάλιστα ότι θα συνεχιστεί και η κινητικότητα στο Δημόσιο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, ωστόσο η κινητικότητα σε καμία περίπτωση δεν θα συνδυαστεί με απολύσεις υπαλλήλων.

Μάλιστα ο υπουργός αναφέρει ότι δεν υπάρχουν δημόσιες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχουν μόνο αν καλύπτουν ανάγκες, η κινητικότητα θα βοηθήσει να καλυφθούν οι ανάγκες με βάση το διαθέσιμο υλικό.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου μοιάζει να τηρεί τους περιορισμούς που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των μισθολογικών ζημιών. Ως προς την κάλυψη αναγκών που δεν μπορούν να καλυφθούν με προσλήψεις, καθώς προφανώς θα επιλεγούν συγκεκριμένες ειδικότητες, αυτές θα καλυφθούν μέσω κινητικότητας.


Πηγή : newsit.gr


«Γενετικά παράσιτα» επέτρεψαν στα θηλαστικά να κυοφορούν τα μικρά τους



Τα θηλαστικά πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν από ερπετά που γεννούσαν αβγά. Πώς όμως απέκτησαν την ικανότητα να κυοφορούν τα μικρά τους;

Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Reports αναγνωρίζει για πρώτη φορά τις γενετικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας που οδήγησαν στην εξέλιξη της κυοφορίας στα θηλαστικά.

Η έρευνα αποκάλυψε χιλιάδες γονίδια που εξελίχθηκαν ώστε να εκφράζονται (λειτουργούν) στη μήτρα. Και το εντυπωσιακό είναι ότι τα γονίδια αυτά προϋπήρχαν και επιτελούσαν διαφορετικές λειτουργίες.

Στρατολογήθηκαν όμως στη μήτρα και άλλαξαν χρήση χάρη στα λεγόμενα μεταθετά στοιχεία ή τρανσποζόνια: αλληλουχίες DNA που έχουν την ικανότητα να αντιγράφουν τον εαυτό τους σε τυχαίες θέσεις του γονιδιώματος. Δεδομένου ότι τα μεταθετά στοιχεία έχουν μοναδικό σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους και δεν έχουν ουσιαστική λειτουργία στον οργανισμό, πολλοί τα αποκαλούν «γενετικά παράσιτα».

Η πρωτοτυπία της νέας μελέτης είναι ότι δίνει μια εικόνα για το πώς η εξέλιξη δημιουργεί νέες δομές όπως η μήτρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο χρησιμοποίησαν σύγχρονες γενετικές μεθόδους για να δημιουργήσουν καταλόγους των γονιδίων που εκφράζονται στη μήτρα διαφόρων οργανισμών: πλακουντοφόρα θηλαστικά όπως ο άνθρωπος και το ποντίκι· μαρσιποφόρα θηλαστικά όπως το καγκουρό: μονοτρήματα όπως ο πλατύποδας, ένα πρωτόγονο θηλαστικό που γεννά αβγά· και τέλος πτηνά, ερπετά και αμφίβια.

Στην επόμενη φάση, η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε μεθόδους υπολογιστικής βιολογίας για να εκτιμήσει ποια γονίδια εκφράζονταν στα πρώτα θηλαστικά.

Στα θηλαστικά αυτά, χιλιάδες γονίδια που παίζουν ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων, τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη της μήτρας και την χημική επικοινωνία μητέρας-βρέφους άρχισαν να εκφράζονται στη μήτρα. Σημαντικές ήταν και οι μεταβολές σε γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος που εμποδίζουν τον οργανισμό της μητέρας να απορρίψει το έμβρυο ως ξένο σώμα.

Ταυτόχρονα, όμως, απενεργοποιήθηκαν εκατοντάδες άλλα γονίδια που έπαιζαν ρόλο στην παραγωγή αβγών.

Αφότου εξέτασαν τη λειτουργία όλων αυτών των γονιδίων, οι ερευνητές εξέτασαν την προέλευσή τους. Διαπίστωσαν ότι τα γονίδια αυτά είχαν σημαντικούς ρόλους ακόμα και πριν από την εμφάνιση των θηλαστικών, καθώς εκφράζονταν σε σε ιστούς και όργανα όπως ο εγκέφαλος, το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Τι ήταν αυτό που ενεργοποίησε τα γονίδια αυτά και στη μήτρα; Η μελέτη έδειξε ότι η μεταβολή αυτή πρέπει να προκλήθηκε από τρανσποζόνια που έτυχε να αντιγράψουν τον εαυτό τους δίπλα στα εν λόγω γονίδια.

Τα μεταθετά στοιχεία των θηλαστικών δεν περιέχουν πραγματικά γονίδια, συχνά όμως περιέχουν αλληλουχίες στις οποίες συνδέεται η ορμόνη προγεστερόνη. Όταν βρέθηκαν δίπλα στα εν λόγω γονίδια, οι αλληλουχίες σύνδεσης της προγεστερόνης μετατράπηκαν σε ρυθμιστές της έκφρασης των γονιδίων αυτών.

Με άλλα λόγια, τα τρανσποζόνια επέτρεψαν στην προγεστερόνη να ενεργοποιεί την έκφραση χιλιάδων γονιδίων στη μήτρα και να εξελιχθεί τελικά σε ορμόνη της κύησης.

«Τα γονίδια πρέπει με κάποιο τρόπο να γνωρίζουν πότε και πού πρέπει να εκφραστούν» λέει ο Βίνσεντ Λιντς, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Τα μεταθετά στοιχεία φαίνεται ότι προσέφεραν αυτή την πληροφορία, επιτρέποντας σε παλιά γονίδια να εκφραστούν σε μια νέα θέση, τη μήτρα. Το πιθανότερο είναι ότι η μήτρα των θηλαστικών είναι ευαίσθητη στην προγεστερόνη λόγω αυτών των μεταθετών στοιχείων».

Ο Λιντς επισημαίνει ότι η μελέτη προσφέρει μια νέα εξήγηση για την εμφάνιση εντελώς νέων βιολογικών δομών και λειτουργιών: αντί τα γονίδια να εξελίσσονται αργά στην πορεία του χρόνου, τα μεταθετά στοιχεία προκάλεσαν απότομες μεταβολές μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επέτρεψαν σε χιλιάδες γονίδια να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα από το ίδιο σήμα, τη σύνδεση της προγεστερόνης.

Αν τα ευρήματα της μελέτης ευσταθούν, θα πρέπει λοιπόν να ευχαριστήσουμε αυτά τα γενετικά παράσιτα για το γεγονός ότι μας έκαναν ανθρώπους.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ


Σαπέν: Χρόνο και στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση




Τη στήριξη της Γαλλίας προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση τόνισε επανειλημμένα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάννη Βαρουφάκη.

«Η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της, ως χώρα, ως έθνος, ως χώρα φίλη της Ελλάδας, ως μια χώρα με πολλούς ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά και ως μία χώρα με σημαντικό πολιτικό και οικονομικό βάρος στην Ευρώπη. Η Γαλλία επομένως θα στηρίξει, θα διευκολύνει, θα είναι πάντα εκεί ώστε να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει στον καθένα από εμάς να υπερβεί τις δυσκολίες».
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και πολλαπλά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ο Γάλλος υπουργός, πέρασε σύντομα στο θέμα του ελληνικού χρέους.

« Ξέρω ότι είναι το θέμα που σας απασχολεί ιδιαίτερα» είπε και πρόσθεσε «Όταν μια χώρα έχει για χρέος το 175% του ΑΕΠ δεν είναι ζήτημα ανώδυνο. Είναι λογικό η σημερινή κυβέρνηση να θέλει στο μέλλον και με όρους που δεν έχουν ακόμα ορισθεί, να ελαφρύνει το βάρος».
Ο κ. Σαπέν ανέφερε ότι μίλησαν για το θέμα του χρέους και «ειπώθηκαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα» χωρίς όμως να εξηγήσει περισσότερο. Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του «το χρέος είναι τελικά ένα θέμα ανάμεσα σε άλλα πολλά που θα πρέπει να συζητηθούν και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», τόνισε.

«Ένα νέο συμβόλαιο» εξήγησε, «που θα επιτρέψει να δούμε τις υποχρεώσεις του ενός και του άλλου στο πλαίσιο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων και της ΕΚΤ. Παράλληλα θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκφράσει τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις, τα μέσα και τις λεπτομέρειες αυτών των μεταρρυθμίσεων, που και ο Έλληνας υπουργός επικαλέστηκε και που είναι απολύτως απαραίτητες».

Ο Μισέλ Σαπέν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της φοροδιαφυγής. «Είναι κοινή μας βούληση» είπε «να καταπολεμήσουμε κάθε μηχανισμό φοροδιαφυγής και σύστημα φοροαπαλλαγών στο οποίο γίνεται κατάχρηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις για την οποία οι Ευρωπαίοι, το λέω ξεκάθαρα, είχαν πολλά παράπονα σχετικά με την εφαρμογή της από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επαφίεται τώρα λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει.Υπάρχουν πολλά επείγοντα ζητήματα που εκκρεμούν, γι αυτό και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατό ηρεμία και ψυχραμία για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να ανασάνει» κατέληξε ο Μισέλ Σαπέν.


Πηγή : imerisia.gr



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε νομοί & εκκένωση χωριών



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται η Άρτα, η Ευρυτανία, τα Γιάννενα, η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες, εκκενώθηκαν 10 χωριά και κατέρρευσε το πιο φημισμένο θολωτό γεφύρι των Βαλκανίων.

Στην Άρτα το χωριό Ανθότοπος, οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη, βυθίστηκε στα νερά και τη λάσπη ενώ ίδια είναι η εικόνα και στα γύρω χωριά όπου η πρόσβαση είναι απολύτως αδύνατη. Όποιοι πρόλαβα έφυγαν ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανέβουν στα ψηλότερα σημεία για να σωθούν.

Από το πρωί η Αρτα και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται ακόμη χειρότερη όταν οι υπεύθυνοι του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ στο Πουρνάρι αποφάσισαν να διοχετεύσουν τα νερά στο Αραχθο γιατί το φράγμα δεχόταν τεράστια πίεση.

Αποτέλεσμα ηταν να πλημμυρίσουν όλες οι περιοχές γύρω από το φράγμα. Συναγερμός σήμανε και μέσα στην πόλη της Άρτας, καθώς η στάθμη των νερών του Αράξου ανέβηκε επικίνδυνα στη γέφυρα και στους δρόμους γύρω από την πόλη.

Μάλιστα οι άνδρες της ΕΜΑΚ έστησαν επιχείρηση διάσωσης για δέκα σκυλιά τα οπία βρίσξκονταν στο αμαξοστάσιο του δήμου, που σκεπάστηκε από τα νερά.

Στα Τζουμέρκα κατέρρευσε το ιστορικο γεφύρι της Αρτας που δεν άντεξε από την πίεση των νερών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων ποτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κατά την παραμονή του στο κέντρο επιχειρήσεων μίλησε τηλεφωνθικά με τον αντιπερειάρχη Αρτας ενώ με εντολή του πρωθυπουργόυ, στην περιοχή μεταβαίνουν κλιμάκια του υπουργείου υποδομών και πολιτισμού για να σχεδιάσουν την άμεση ανακατασκευή του γεφυριού.

Πλημμύρες έχουν σημειωθεί και στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο αλλλα και στο Αιγαίο, ενώ "πνίγει" την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη, με ανεμοθύελλες ως 12 μποφόρ, και οι ρύποι είναι πάνω από το όριο επιφυλακής.

Στην Εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας, τα νερά του ορμητικού χειμάρρου βγήκαν στο δρόμο και την έκοψαν στα δύο ενώ χοντρή χαλαζόπτωση επιδείνωσε το σκηνικό και επικρατεί αγωνία για κατοίκους στα γειτονικά χωριά αφού δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα και το ρεύμα έχει κοπεί.

Είναι ενδεικτικό ότι κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να προσεγγίσουν με τα πόδια τα αποκλεισμένα χωριά αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στην εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα ενώ ολόκληρα κομμάτια του βουνού έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στο δρόμο. Ειδικά συνεργεία προσπάθησαν με όσα μέσα έχουν να ανοίξουν το δρόμο και το κατάφεραν μετά από τρεις ώρες.

Την ίδια ώρα, 8.000 στρέμματα με καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο πνίγηκαν στα νερά από τον Πηνειό και τους παραποτάμους του που υπερχείλισαν ενώ χωρίς ρεύμα βρέθηκαν πολλοί οικισμοί και μέσα στη Λάρισα από τον δυνατό αέρα έπεσαν δέντρα και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Ευρυτανία που πλήττεται από τη σφοδρή κακοκαρια. Πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα, το χωριο Κρίκελο εκκενώθηκε απο τους κατοίκους καθώς έχει κοπεί στα 2 από κατολίσθηση, ενώ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό έχει κοπεί και δρόμος.

Στο "πόδι" βρίσκονται από χθες και οι κάτοικοι στο χωριό Πλάκα Καλαβρύτων, οι οποίοι είδαν τη γή ν΄ ανοίγει στα δύο κοντά στα σπίτια τους από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν μετά από ισχυρή βροχόπτωση.

Οι κάτοικοι πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, με το φόβο νέας κατολίσθησης, που απειλεί να "καταπιεί" πολλά σπίτια του χωριού. Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών μεταβαίνει στην περιοχή για να κάνει αυτοψία και ν΄ αποφασίσει αν τελικά θα εκκενωθεί ή όχι το χωριό.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας στην Αχαΐα με θυελλωδεις ανεμους και καταιγίδες. Καταστροφές έχουν προκληθεί στην παραλιακή οδό στο Ρίο και στην πλαζ, όπου η θάλασσα στην κυριολεξία βγήκε στην στεριά διαβρωνοντας το οδόστρωμα που έχει γεμίσει πέτρες, ξύλα και διαφορα αντικείμενα.

Σφοδρή κακοκαιρία με ανέμους που ξεπερνούν τα 10 μποφόρ πλήττει τη Λέσβο. Στην πρωτεύουσα του νησιού στη Μυτιλήνη δέντρα έχουν ξεριζωθεί στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο, σε αρκετές περιοχές έχει διακοπές ρεύματος ενώ τα κύματα είναι τεράστια ακόμη και στο λιμάνι.

Σαν βομβαρδισμένο μοιάζει μοιάζει το κτίριο που στεγάζει το Λύκειο και το Γυμνάσιο της Μελίκης στην Ημαθία, καθώς οι θυελλώδεις ανέμοι έριξαν ολόκληρη τη σκεπή. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, και κάνουν το σταυρό τους που το σχολείο ήταν κλειστό και δεν υπήρχαν μέσα παιδιά.

Μεγάλες είναι οι καταστροφες και στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς από τα νερά Αλιάκμονα που πλημμύρισε, αλλά και στο χωριό Καρυδίτσα του δήμου Κοζάνης όπου αποκλείστηκαν κτηνοτροφικές μονάδες από τα νερά των χειμάρρων.

Στη Μαγούλα Σπάρτης μια μεγάλη λεύκα ξεριζώθηκε και έκλεισε την κυκλοφορία προς Καλαμάτα.

Πυροσβεστες με αλυσοπρίονα τεμάχισαν το δέντρο ενώ η τροχαία την ίδια στιγμή ρύθμιζε την κυκλοφορία.

Οι θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν και σήμερα ολόκληρη τη χώρα και η έντασή τους σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν ακόμη και τα 12 μποφόρ όπως στον Παρνασσό όπου η ταχύτητα του ανέμου έφθασε τα 140 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα έντεκα μποφόρ έφθασε η ένταση του ανέμου στη Βοιωτία στην Πάρνηθα και το Διδυμότειχο, ενώ σε Τζιά, Κοπαϊδα και Ταύγετο, η ένταση των ανέμων έφθασαν τα 10 μποφόρ.


Πηγή : mega


Ομπάμα: Να σταματήσουν οι προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί


Ηχηρή παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου

Τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αλλά με συνθήκες ανάπτυξης - «Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλους, είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να συμβεί αυτό» - Στην Αθήνα Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών

Στην κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αλλά υπό συνθήκες ανάπτυξης.

Στη δήλωσή του επισήμανε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν αλλαγές αλλά, όπως είπε, αυτό είναι πολύ  δύσκολο όταν το βιωτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί κατά 25%.

Εξέφρασε επίσης την Ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Σημείωσε, δε, ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα είπε πως δεν αποκλείεται η επίσκεψη στην Αθήνα Αμερικανού αξιωματούχου στα οικονομικά.

Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι, όπως διευκρίνισε, με συνθήκες λιτότητας αλλά ανάπτυξης.

Όπως είπε ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι μέσω της ανάπτυξης διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι υπερ της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ομπάμα έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Συμφωνείτε με την δήλωση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: “Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.
Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολίτικο σύστημα.
Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.
Γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας διαφύλαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο”.



Πηγή : protothema.gr