Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Guardian: Ο Ντάισελμπλουμ τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη...


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το σημείο-κλειδί της συνάντησης Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ είναι πως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν το σωστό δρόμο προόδου. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει τη θέση της και μόνο τότε μπορεί να ακολουθηθεί ένα κοινό μονοπάτι συνεργασίας. Παράλληλα, επισημαίνεται πως το Eurogroup αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές και ότι θα αποφασιστεί πριν τη λήξη του προγράμματος τον Φεβρουάριο τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, το Reuters επισημαίνει τις δηλώσεις του σχετικά με τη μη συνεργασία με την Τρόικα.



Την ίδια στιγμή, η ανταποκρίτρια του Guardian, Ελένα Σμιθ, αναφέρει πως η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε σε τεταμένο κλίμα.


«Ο Ολλανδός τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη για να του ψιθυρίσει κάτι στο αυτί, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν απάντησε. Το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών πίσω μου είπε: «"Ωχ, Θεέ μου". Ένας από εκείνους είπε: "Αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τα πράγματά μου”, έγραψε η Σμιθ και πρόσθεσε πως καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένιωθε κανείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. 

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι δε θα συνεργαστεί με την Τρόικα και δε θα ζητήσει παράταση του προγράμματος βοήθειας», αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την ΕΕ και την Τρόικα και δε θα αναζητήσει παράταση του προγράμματος, είπε ο υπουργός Οικονομικών», αναφέρει το Reuters. Από την άλλη, το τηλεγράφημα επισημαίνει πως οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν αυτό που θα συμβεί αργότερα πριν τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.


«Ελλάδα, σπίθες με την Γερμανία και την Τρόικα», γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole XIX Ore, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους της Τρόικα για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, τόνισε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία νέα συμφωνία με πνεύμα συνεργασίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση. 



”Με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και υπογράμμισε πως σημασία έχει η Ελλάδα να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών», προσθέτει το ιταλικό δημοσίευμα. Επιπλέον, αναφέρει την προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει.

Την ίδια στιγμή, η Repubblica με τίτλο της «Παγωμάρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα», επισημαίνει το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «”Το κλίμα ήταν θετικό”, επιχείρησε να ρίξει νερό στη φωτιά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από μία ώρα συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. “Οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν ”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα. 

Στη ανίχνευση κλίματος κινείται και δημοσίευμα της γαλλικής Le Soir, η οποία με τίτλο της «Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup», επισημαίνοντας την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες και αναφέροντας την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη συνάντησή τους. 







Πηγή : protothema.gr


Βιάστηκαν να κάνουν τη Ζωή Κωσταντοπούλου Πρόεδρο της Βουλής




Ένα στεφάνι που έφτασε την Παρασκευή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών από την προεδρία της Βουλής προκάλεσε σχόλια, καθώς σε αυτό «αναφερόταν» ως Πρόεδρος η Ζωή Κωσταντοπούλου, ενώ η σχετική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Όπως μετέδωσε το Mega στο μεσημεριανό του δελτίο ειδήσεων, πρόκειται για «λάθος» του γραφείου τελετών στο οποίο απευθύνθηκαν από την Προεδρία της Βουλής, προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους για την απώλεια του Ντέμη Ρούσου.
Λόγω της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών όπου αναφέρθηκε ότι η νέα κυβερνητική πλειοψηφία θα προτείνει την κ.Κωσταντοπούλου για τη συγκεκριμένη θέση, οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι θα έπρεπε να προσθέσουν το δικό της όνομα στο στεφάνι που απεστάλη για την κηδεία του καλλιτέχνη, αντί του απερχόμενου Ευάγγελου Μεϊμαράκη...


Πηγή : ethnos.gr


ΝΔ: «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει»


Με μία σκληρή ανακοίνωση σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει», τόνισε ο Κώστας Καραγκούνης.


Γιατί οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες;



Μπορεί μέχρι σήμερα να αποτελούσε κοινωνικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες, αλλά ολλανδοί ερευνητές δημοσιεύουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Ο Δρ Αντ Βινγκερχοετς, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τιλμποργκ εξηγεί ότι οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι ικανές να αιτιολογήσουν γιατί οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο. Ωστόσο, παραδέχεται ότι και οι κοινωνικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο ερευνητής μίλησε με περισσότερα από 5.000 άτομα σε 37 χώρες και τους ρώτησε για τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

Συνολικά, οι γυναίκες έκλαιγαν από 30 έως 64 φορές τον χρόνο, ενώ οι άνδρες από έξι έως 17 φορές ετησίως.

Οι γυναίκες δεν έκλαιγαν μόνο συχνότερα αλλά και περισσότερο, κατά μέσο όρο έξι λεπτά, ενώ οι άνδρες δύο με τρία. Συγκεκριμένα, το 66% των ανδρών έκλαιγε λιγότερο από πέντε λεπτά και το 24% μεταξύ έξι και 15 λεπτά. Στις γυναίκες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 43% και 38%. Επίσης, το 11% των γυναικών έκλαιγε από 16 λεπτά έως και μισή ώρα, και το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 5%.

Τέλος, οι γυναίκες έκλαιγαν δυο φορές συχνότερα από τους άνδρες για περισσότερα από 31 λεπτά, καθώς και περισσότερο από μια ώρα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει ότι τα δάκρυα περιέχουν προλακτική, μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση και σχετίζεται με τα συναισθήματα. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα προλακτίνης στο οργανισμό τους από τους άνδρες, γεγονός που εξηγεί γιατί κλαίνε και συχνότερα. Επίσης, επειδή οι άνδρες έχουν μεγαλύτερους δακρυϊκούς πόρους στα μάτια, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παραχθούν τα δάκρυα.

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται τώρα να ενισχυθούν από τα συμπεράσματα της ολλανδικής μελέτης.

«Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων μπορούν, όμως, σε μεγάλο βαθμό να αποδοθούν στο γεγονός ότι οι γυναίκες βλέπουν συχνότερα δακρύβρεχτες ταινίες και διαβάζουν ρομαντικά αναγνώσματα» σημειώνει ο Δρ Βινγκερχοετς και συμβουλεύει τους άνδρες να είναι περισσότερο ανεκτικοί, αφού πολλές φορές στη θέα μιας γυναίκας που κλαίει, είτε ενοχλούνται, είτε τείνουν να την αγνοούν.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Esquire δεν κλαίνε μόνο οι γυναίκες με μια κινηματογραφική ταινία. Πολλοί ήταν οι άνδρες που παραδέχτηκαν ότι έκλαψαν βλέποντας την ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιν», «Babe, το μικρό γουρουνάκι στην πόλη» και «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Κατρούγκαλος προς ΑΔΕΔΥ: Κανένα περιθώριο αυξήσεων αυτή τη χρονιά



Την πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στην οποία χάραξαν τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αφού χαρακτήρισε ουσιαστικό το διάλογο με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κράτος πιο δημοκρατικό πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο αποτελεσματικό και δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος χωρίς τους δημοσίους υπαλλήλους».

Σημειώνοντας πως «ο προηγούμενο διάστημα συνέβη μια δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων», ο αναπληρωτής υπουργός, δίνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι «κάθε καθεστώς που θέλει να δικαιολογήσει κάποιου είδους μιζέριας κατασκευάζει την εικόνα του δημοσίου υπαλλήλου ως εσωτερικού εχθρού που δήθεν φταίει για τα περισσότερα προβλήματα» και τόνισε:

«Πρόκειται να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα. Θα συνεργαστούμε με τον δημόσιο υπάλληλο, αλλάζοντας, όμως, και τον ίδιο τον δημόσιο λειτουργό στα πλαίσια του κράτους που θέλουμε να αλλάξουμε. Επομένως θα έχουμε εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης, θα έχουμε εμπιστοσύνη και στους εκπροσώπους της, αλλά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως εξήγησε στην ΑΔΕΔΥ ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης, μολονότι αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρά έχουν θίγει και αυτοί από την μνημονιακή λαίλαπα».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι «κάθε φορά που γινόταν διάλογος με τους δανειστές οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνονταν ως Ιφιγένεια στο βωμό της θυσίας» και πως ελπίζει «αυτή η στοχοποίηση να ανατραπεί ώστε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο».

«Για μας πρέπει να σκουπιστεί το τραπέζι από τις 10.500 απολύσεις. Είναι προαπαιτούμενο και φυσικά πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιπες για να εκπληρωθούν οι στόχοι του μνημονίου, και να οικοδομηθεί η μεταξύ μας η εμπιστοσύνη» τόνισε.

Επίσης, ο κ. Κουτσιουμπέλης, χαρακτήρισε την αξιολόγηση «κατάπτυστη», ενώ σχετικά με τη βελτίωση των μισθών είπε ότι «δεν πιστεύαμε ότι θα ανακτούσαμε αμέσως τις απώλειές μας αλλά ζητήσαμε τουλάχιστον το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων από το μισθολόγιο του 2011» και συμπλήρωσε: «Προς τιμήν του ο υπουργός μας είπε ότι για το 2015 ο κουμπαράς είναι άδειος και δεν προβλέπει κάτι. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ήταν εφ όλης της ύλης, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης θα ανακληθούν όλοι παράνομα απολυμένοι από το Δημόσιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί μία σύγχυση σχετικά με τους ακριβείς αριθμούς, καθώς άλλοι έχουν απολυθεί, άλλοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, άλλοι έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές και υπάρχει και μία κατηγορία υπαλλήλων που δεν διεκδίκησαν την επιστροφή τους στο δημόσιο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι θα καταργηθεί ο Ν. 4250 για την αξιολόγηση, και ζήτησε τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ, μέσα σε ένα μήνα. Δεσμεύτηκε δε ότι η όποια αξιολόγηση των υπαλλήλων στο μέλλον δεν θα συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη, ούτε με δεξαμενές απολύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για τους άριστους δημόσιους λειτουργούς.


Πηγή : in,gr


Παρέμβαση της Κουτζαμάνη για τον εννιάχρονο που άφησαν κρεμασμένο οι συμμαθητές του στη Λέσβο




Τη διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου σχετικά με το πρωτοφανές επεισόδιο σχολικής βίας σε Δημοτικό της Λέσβου με πρωταγωνιστή ένα εννιάχρονο αγόρι.

Το παιδί έζησε στιγμές βίας, όταν δυο μεγαλύτεροι συμμαθητές του το άφησαν να κρέμεται στην μπασκέτα στο προαύλιο του σχολείου τους με αποτέλεσμα να πέσει και να υποστεί κάταγμα στα χέρια του.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε άμεσα την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και ζήτησε να διερευνηθεί πλήρως εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις. Πάντως, η μητέρα του εννιάχρονου έχει δηλώσει ότι θα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά.


Πηγή : tanea.gr


Τάσος Κουράκης: Ειδικός φόρος στους πιστούς χριστιανούς για να πληρώνονται οι παπάδες -Μια παλιά δήλωση γίνεται πάλι viral [βίντεο]



Μια παλιά δήλωση του τότε τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη ανακάλυψαν οι αναγνώστες του iefimerida και την έκαναν viral. Ο κ. Κουράκης ζητούσε να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των ιερέων.

Συμμετέχοντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», ο κ. Κουράκης, όπως εντόπισε και επισημαίνει το agioritikovima.gr, πρότεινε μεταξύ άλλων για τη μισθοδοσία του κλήρου να επιβληθεί φόρος υπέρ της Εκκλησίας μόνον στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι.

Δείτε το βίντεο:


Οι δηλώσεις αυτές αναρτήθηκαν από το iefimerida στις 27.01.2013

Πηγή: iefimerida.gr 


Επέζησε από τον λιθοβολισμό της από τζιχαντιστές




Γλίτωσε επειδή «ο Θεός δεν ήθελε τον θάνατό της»

Μια γυναίκα από τη Συρία, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της μοιχείας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επέζησε ως εκ θαύματος από τον λιθοβολισμό της και κατάφερε να διαφύγει, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, οι τζιχαντιστές της Ράκα, του προπυργίου του ΙΚ στη βόρεια Συρία, καταδίκασαν τη γυναίκα σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Η ποινή εκτελέστηκε δημοσίως, στην οδό Φερνταούς της πόλης: «της έριχναν πέτρες μέχρι που πίστεψαν ότι πέθανε όμως, προς έκπληξη όλων, η γυναίκα ζούσε, σηκώθηκε και προσπάθησε να φύγει».

"Ένας από τους τζιχαντιστές πήγε να ανοίξει πυρ εναντίον της αλλά παρενέβη ένας ισλαμιστής δικαστής και τον εμπόδισε, λέγοντάς του ότι «η θανατική ποινή ακυρώθηκε επειδή ο Θεός δεν θέλησε να πεθάνει η γυναίκα», πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 15 εκτελέσεις δια λιθοβολισμού –οι 9 αφορούσαν γυναίκες– με τις κατηγορίες της «μοιχείας και πορνείας». Το ΙΚ και οι τζιχαντιστές της αντίπαλης οργάνωσης, του Μετώπου Αλ Νόσρα, επιβάλουν μια ακραία μορφή της σαρία (ισλαμικός νόμος) στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.


Πηγή : newsbeast.gr



Το Ποτάμι: Η κατάσταση από ανησυχητική εξελίσσεται σε επικίνδυνη




Έκκληση για εθνική συνεννόηση από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη - «Προτείνουμε στην κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα παράταση της διαθεσιμότητας του υφισταμένου προγράμματος»

Την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα από ανησυχητική σε επικίνδυνη εκτιμά το Ποτάμι μετά τη συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής του υπουργού  Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Η εκτίμηση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη μετά τις δηλώσεις των δύο ανδρών είναι ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει την σύγκρουση με την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο στο «τέλος της μέρας» θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, τέτοιο σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει. Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί από ανησυχητική σε επικίνδυνη» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα  τους πολίτες για το τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει προσθέτοντας ότι «είναι πρόθυμο να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Καταθέτει, τέλος, την πρότασή του στην κυβέρνηση που συνίσταται στο «να ζητήσει άμεσα παράταση της διαθεσιμότητας του υφισταμένου προγράμματος ώστε να μην βρεθούν οι τράπεζες και η οικονομία μας στο κενό. Καλούμε για άλλη μια φορά τον κ.Τσίπρα να επιδιώξει την συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έτσι ώστε να εκπονηθεί άμεσα ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης».

«Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία, λογική και συναίνεση» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.


Πηγή : protothema.gr


Ξεκινά η αποδόμηση του ΤΑΙΠΕΔ - Επιστρέφει το 30% του «Ελ.Βενιζέλος» στο Δημόσιο




Στην πρώτη κίνηση αποδόμησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχωρεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το ποσοστό του 30% του «Ελ.Βενιζέλος», που είχε μεταβιβαστεί από την Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011, επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο.

Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να εκκινεί τις διαδικασίες ανάκτησης του συγκεκριμένου ποσοστού, με στόχο να επιστρέψει στην προ του 2011 κατάσταση, όταν το κράτος διατηρούσε το 55% της παραχωρησιούχου εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών».

Επιπλέον, το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το δικαίωμα επέκτασης της υφιστάμενης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη (μέχρι το 2046), προνόμιο που επίσης εκτιμάται ότι θα ανακληθεί.

Σημειωτέον ότι ακρογωνιαίος λίθος του Μνημονίου αποτελεί η δέσμευση ότι οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να επιστραφεί πίσω στο Δημόσιο.

Από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι σήμερα υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις ανάκτησης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η πρώτη ήταν το ποσοστό του κράτους στην ΕΥΔΑΠ, που επεστράφη στο Δημόσιο έπειτα από την ακύρωση της σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η δεύτερη αφορούσε επιλεγμένα ακίνητα του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής, τα οποία σκανδαλωδώς μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ αντί της εταιρίας ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, ακυρώνοντας έτσι μία από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.


Πηγή : newmoney.gr


Τελεσίγραφο Τσίπρα στον Σόιμπλε: Οι θέσεις του είναι γνωστές – Ο ελληνικός λαός μίλησε




Με το δικό του τελεσίγραφο απαντάει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός μίλησε και επέλεξε την κυβέρνησή του.

Ειδικότερα το σχόλιο της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας είναι ότι «είναι γνωστές οι απόψεις του. Πλέον έχει γίνει γνωστή και ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

«Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της» τονίζεται στο σχόλιο της κυβέρνησης.

Αναλυτικά:

«Οι θέσεις του Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για  διέξοδο από το τέλμα  της τοξικής λιτότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της».



Πηγή: iefimerida.gr


Δεύτερο διαμέρισμα τζιχαντιστών εντοπίστηκε στην Αθήνα



Ένα δεύτερο διαμέρισμα, το οποίο χρησιμοποιούσαν Αλγερινοί που φέρονται να σχετίζονταν με τον «πυρήνα τζιχαντιστών» του Βελγίου, εντόπισε η ΕΛΑΣ κοντά στον σταθμό Λαρίσης, έπειτα από την ανακάλυψη του πρώτου διαμερίσματος στο Παγκράτι.

Μέσα στο διαμέρισμα, αποκαλύπτει Το Βήμα, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν επτά γαλλικά διπλώματα οδήγησης, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη σταλεί στο εξωτερικό για να διασταυρωθούν με άλλα στοιχεία της έρευνας για την δράση των τζιχαντιστών.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για νέο σημαντικό εύρημα, το οποίο όμως δημιουργούν ανησυχία ότι ενδέχεται να υπάρχει στην Ελλάδα «πυρήνας ισλαμιστών» που έχει επιτελικό ρόλο και μπορεί να λειτουργεί ως μηχανισμός προώθησης σε χώρες της ΕΕ μελών του ISIS που αρχίζουν να επιστρέφουν από το πολεμικό μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Νοεμβρίου είχε συλληφθεί σε διαμέρισμα στο Παγκράτι ένας 33χρονος Αλγερινός που εκδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο Βέλγιο κι ήδη προφυλακίστηκε.

Το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου βρέθηκε να επικοινωνούσε με τζιχαντιστές που έδιναν το «παρών» στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου. Είχαν επιστρέψει από τη Συρία και φέρονται να οργάνωναν αιματηρές επιθέσεις στην ευρωπαϊκή χώρα.

Στη διάρκεια επιχείρησης της βελγικής αστυνομίας στις 15 Ιανουαρίου σκοτώθηκαν δύο από τα πρώην μέλη του ISIS.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί ασαφώς -από Βέλγο αξιωματούχο που είχε φθάσει εσπευσμένα στην χώρα μας- πριν από την εν λόγω επιχείρηση των βελγικών αρχών ότι «θα εξαρθρωθεί πυρήνας του ISIS στο έδαφος της χώρας αυτής καθώς κι ότι υπάρχει σχετιζόμενος πυρήνας τζιχαντιστών στην Ελλάδα».

Όμως η περαιτέρω προσπάθεια συνεργασίας των ελληνικών αρχών με τους βέλγους αξιωματικούς φέρεται ήταν για αρκετές ημέρες προβληματική.

Newsroom ΔΟΛ


Kωνσταντινούπολη: Γυναίκα άνοιξε πυρ κατά αστυνομικού φυλακίου στην πλατεία Ταξίμ




Μια γυναίκα άνοιξε πυρ με ένα πολυβόλο εναντίον ενός αστυνομικού φυλακίου στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση αυτή. Στις εικόνες που πρόβαλε η τηλεόραση διακρίνονται ένοπλοι αστυνομικοί να αποκλείουν ένα μέρος της πλατείας. Η κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών συνεχιζόταν κανονικά στους γύρω δρόμους.

Το NTV ανέφερε ότι από την επίθεση υπέστησαν ζημιές ορισμένα οχήματα της αστυνομίας. Η γυναίκα διέφυγε με τα πόδια, αφήνοντας πίσω της το όπλο που χρησιμοποίησε. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε μια φωτογραφία του τροποποιημένου πολυβόλου, που τράβηξε ένας Τούρκος δημοσιογράφος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τις αστυνομικές αρχές για το περιστατικό αυτό.
Πριν από τρεις εβδομάδες μια βομβίστρια αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, στη συνοικία Σουλταναχμέτ, σκοτώνοντας έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας άλλον έναν. Αρχικά την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), όμως στη συνέχεια ανακάλεσε. Ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι στην πραγματικότητα την επίθεση οργάνωσαν ακραίοι ισλαμιστές.

Στο παρελθόν Κούρδοι αυτονομιστές, ριζοσπάστες ισλαμιστές και ακροαριστερές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει αιματηρές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.


Πηγή : tanea.gr


Βαρύ κλίμα μετά τη συνάντηση Bαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ



Ντάισελμπλουμ: «Μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου». Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα»

Εμφανώς βαρύ ήταν το κλίμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

«Δημοσιονομικά μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου» διεμήνυσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, την οποία αποκάλεσε «τριμερή επιτροπή, σαθρά δομημένη».

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα της Αθήνας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο εξήγησε ότι το πρόγραμμα ως έχει δεν είναι αποδεκτό, και ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει καταρχάς στον ελληνικό λαό και μετά στους εταίρους, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση είναι να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους, είπε.

«Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε σε λογική αμφισβήτησης του υφιστάμενου προγράμματος, ούτε εξυγίανση ούτε αποπληρωμή χρεών δεν μας επιτρέπει, η πρόθεσή μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται βέλτιστα από μια νέα συμφωνία, μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον μας» τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα. «Να διαχωρίσουμε τα θεσμοθετημένα όργανα με την επιτροπή που είναι ενταγμένη στη λογική του προγράμματος, και εντεταλμένη στην παρακολούθηση του προγράμματος που έχουμε απορρίψει. Μια τρίμερης επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκή λογική, σαθρά δομημένη όπως λεει και το Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε» εξήγησε.

«Ήρθα να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας»

«Ήρθα να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» απάντησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Είναι υπέρμετρης σημασίας η Ελλάδα να παραμείνει εντός πορείας ανάκαμψης... Δημοσιονομικά μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον» επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η Ελλάδα χρειάστηκε να υποστεί σκληρά μέτρα αναγκαία για την πρόοδο. Να μη χαθεί αυτή η πρόοδος και να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός τροχιάς» σημείωσε δε.

Για την παράταση του προγράμματος, εξήγησε ότι οι εταίροι θα συζητήσουν τις επόμενες εβδομάδες και εναπόκειται στην Αθήνα η κατάληξη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαφώνησε δε κατηγορηματικά με τη θέση της Αθήνας αναφορικά με ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους υπάρχει, λέγεται Eurogroup.»

Πηγή: skai.gr


Σόιμπλε: Εξαντλήσαμε τη γενναιοδωρία μας με την Ελλάδα- τα πήραμε όλα και τους αφήσαμε τα σώβρακα - Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς


Στην πιο αυστηρή του προειδοποίηση προς την νέα κυβέρνηση, προχώρησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει εξαντλήσει την γενναιοδωρία της με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα», κανένας δεν έχει καταλάβει σε ποια γενναιοδωρία αναφέρεται ο Σόιμπλε, ίσως στο ότι δεν μας πήραν ακόμα και τα σώβρακα.

Υπογράμμισε δε ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν τηρούνται» και «οι εκβιασμοί δεν γίνονται δεκτοί» εννοεί για τις συμφωνίες που ευνοούν τους Γερμανούς και τους δανειστές και όχι την Ελλάδα και τους Έλληνες και έχει τρομάξει στο ότι θα χάσουν τα κέρδη τους από την παράλογη και εγκληματική αφαίμαξη ενός λαού που αλώνιζαν τόσα χρόνια.

«Με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εξαντλήσαμε την γενναιοδωρία μας..Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη και εξάλλου δεν μπορούν να μας εκβιάζουν» τόνισε ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκπροσώπους της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο Βερολίνο και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα ξέρει ότι πρέπει να δράσει σύντομα. Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αλλά η βάση των συνομιλιών δεν αλλάζει και οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν τηρούνται».

Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει πολλάκις για την τήρηση των δεσμεύσεων και μάλιστα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτει ως προϋπόθεση για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος- που λήγει τέλος Φεβρουαρίου- την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Αυτές οι δηλώσεις είναι απελπισίας για τον Σόιπλε  γιατί βλέπει ότι χάνει το επάνω χέρι με την νέα κυβέρνηση και χάνονται και τα τοκογλυφικά κέρδη που είχε υποσχεθεί στα κοράκια που εκπροσωπεί σε βάρος ενός λαού και μιας χώρας που όπως δείχνουν τα πράγματα φαίνεται να περνά στην αντιπίθεση.


Πλήρωσαν 98 ευρώ για μια πίτσα




Το κατάστημα απέχει από το σπίτι τους 2.400 χλμ!

Ένα ζευγάρι στον Καναδά πλήρωσε 140 δολάρια Καναδά (περίπου 98 ευρώ) ώστε την Κυριακή που είναι ο αγώνας του Super Bowl XLIX να απολαύσει την αγαπημένη του πίτσα, που θα του παραδοθεί με κούριερ στη νέα του διεύθυνση.

Η Κάρολ Μπράουν με τον σύζυγό της ζούσαν μέχρι πρόσφατα στην πόλη Ρεγγίνα του κεντρικού Καναδά και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αγόραζαν πίτσα από την αγαπημένη τους πιτσαρία Arcata Pizzeria.

Όταν όμως μετακόμισαν σχεδόν 2.400 χιλιόμετρα μακριά από την προηγούμενη κατοικία τους δεν βρήκαν κάποια εξίσου καλή για τα γούστα τους πιτσαρία.

Λάτρεις του Super Bowl και οι δύο, αποφάσισαν την Κυριακή που είναι ο αγώνας της σημαντικότερης και δημοφιλέστερης αυτής ετήσιας διοργάνωσης του αμερικανικού ποδοσφαίρου, να παραγγείλουν την αγαπημένη τους πίτσα στο μεγαλύτερο μέγεθος με διπλό τυρί, ζαμπόν και ανανά, για να την απολαύσουν μαζί με τους προσκεκλημένους τους παρακολουθώντας τον αγώνα ανάμεσα στις ομάδες New England Patriots και Seattle Seahawks.

Η πίτσα παρασκευάστηκε την Τετάρτη, στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην κατάψυξη και παραδόθηκε στον κούριερ χθες Πέμπτη. Την Κυριακή το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ψηθεί.


Πηγή : newsbeast.gr


"Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις συντάξεις"


Νέες διαβεβαιώσεις, ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τις συντάξεις, έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με τις συντάξεις», είπε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Mega.

Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά, είπε ότι «μεγεθύνθηκε μια αναφορά, η οποία δεν φάνηκε να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Υπογράμμισε ότι ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης ήταν σαφής.

Στρατούλης

Δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σε δηλώσεις του στην "Κοινωνία Ώρα Mega".

Επανέλαβε ότι για τη νέα κυβέρνηση «δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα τρόικας, ούτε επιστολή Χαδούβελη» με δεσμεύσεις για αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

«Μνημόνια δεν θα κουβεντιάσουμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας ότι αυτό για το οποίο συζητά η νέα κυβέρνηση είναι το δικό της σχέδιο «για να ανακάμψει η οικονομία και η κοινωνία».

Πηγή : Nooz.gr



Δηλώσεις του Μπαλτάκου για τη Νέα Δημοκρατία : «Πιο Κέντρο πεθαίνεις!» είπε ο περαστικός από την Νέα Δημοκρατία



«Η Ελλάδα είναι απαραίτητο να έχει ένα δεξιό κόμμα. Κανονικό δεξιό κόμμα, όπως οι Ιταλοί έχουν τους Χριστιανοδημοκράτες»

Την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη στραφεί προς το Κέντρο και δεν πάει άλλο - «πιο Κέντρο πεθαίνεις» είπε χαρακτηριστικά - διατύπωσε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Τάκης Μπαλτάκος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στον πρώτα δύο χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Τάκης Μπαλτάκος, εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κλήθηκε να σχολιάσει την ήττα του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές και το επιχείρημα ότι τις έχασε επειδή έχασε τον μεσαίο χώρο.

«Αυτές είναι πολιτικές αναλύσεις με τις οποίες ούτε γι’ αστείο δεν συμφωνώ. Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί στο Κέντρο, δεν μπορεί. Πιο Κέντρο, δεν γίνεται. Πεθαίνεις! Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί προς το Κέντρο – στο οποίο ήδη βρίσκεται – θα καταδικαστεί μονίμως, όχι πρόσκαιρα. Θα παίζει στη Β’ πολιτική Εθνική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάκης Μπαλτάκος και συνέχισε:

«Πήγαν ψηφοφόροι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ήταν εκδικητικοί. Οχι γιατί υπάρχει κάποια ιδεολογία, διότι το Κέντρο είναι κατάσταση και όχι ιδεολογία. Είναι μια διαχείριση εξουσίας. Αυτοί που λένε ότι είναι "κεντρώοι", δεν έχουν καμία ιδεολογική υπόφυση. Αν η ΝΔ ήταν κεντροδεξιό κόμμα, όπως την οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν θα είχε τότε δεξιά της ένα 12%. Όπως δεν είχε ποτέ του ο Καραμανλής. Υπήρξε ποτέ δυνατότητα να έχει ο Καραμανλής δεξιά του 12%; Και γιατί να στραφεί στο Κέντρο; Να την κάνουμε τι; Να γίνει το 12%, 15%; Αυτό έλεγα από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσω να το λέω, μέχρι να γίνει αντιληπτό από τη ΝΔ ότι πρέπει να ξαναγίνει κεντροδεξιό και όχι μόνο κεντρώο κόμμα» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το κίνημα «Ρίζες» τη δημιουργία του οποίου είχε εξαγγείλει, χωρίς όμως να προχωρήσει ο ίδιος σε αυτήν την πρωτοβουλία, ο Τάκης Μπαλτάκος είπε:

«Δεν εξήγγειλα τίποτα. Απλώς είπα ότι αν προχωρήσει αυτό το κόμμα, θα έχει αυτή την ονομασία. Δεν προχώρησα, όμως. Τώρα, μετά από τις εκλογές, και όταν κάτσει λίγο ο χρόνος, θα ξαναγίνουν συζητήσεις, διότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να έχει δεξιά της κόμματα, με τα οποία δεν μπορεί να μιλήσει και να συνεργαστεί και δεν υπάρχει κανένας διάλογος. Εκείνο που έλεγα και συνεχίζω να λέω είναι ότι η ΝΔ οπισθοχωρεί σε ένα κεντρώο κόμμα, ενώ η Ελλάδα είναι απαραίτητο να έχει ένα δεξιό κόμμα. Κανονικό δεξιό κόμμα, όπως οι Ιταλοί έχουν τους Χριστιανοδημοκράτες».


Πηγή : tanea.gr


Τι συζήτησαν Καραμανλής-Μπακογιάννη


Μία ώρα και δέκα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Βρισκόμαστε πολύ συχνά με τον τέως πρωθυπουργό» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και ανέφερε ότι συζήτησαν για μια πρόταση που τής έγινε από το τριμελές προεδρείο του ΟΑΣΕ για να συμμετάσχει σε ένα 15μελές συμβούλιο για την κρίση στην Ουκρανία.

«Θα αποδεχτώ» συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν συζήτησε με τον κ. Καραμανλή εσωτερικά θέματα της ΝΔ. «Προέχει η χώρα, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την πατρίδα μας» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τα σενάρια που μιλούν για υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας, είπε, επίσης, ότι είναι θέμα που δεν συζήτησε με τον πρώην πρωθυπουργό. «Ξέρω την πάγια θέση του κ. Καραμανλή. Η πάγια θέση του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστή σε όλους, δεν χρειάζεται να σας τη πω» υπογράμμισε.

Αμέσως μετά, στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή, έφθασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος δήλωσε: «Είναι σημαντικό να δούμε τα αίτια και τους υπαίτιους της ήττας, για να δούμε πως θα διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει διάλογος και είναι λογικό να γίνει και με τον Κώστα Καραμανλή, που είναι ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης».

Σε ερώτηση αν θέτει θέμα ηγεσίας, απάντησε: «Θα συνεδριάσουν τα όργανα. Θα κάνουμε τη συζήτηση. Τώρα χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Ο,τι άλλο πούμε τώρα, είναι περιττό».



Πηγή : ethnos.gr


Και η πραγματικότητα σε νούμερα : Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Χωρίς συμφωνία θα χαθούν 50 δισ. ευρώ



Οι συντάκτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε συμφωνία με τους εταίρους το ταχύτερο δυνατόν - Να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να διορθωθεί το πρόγραμμα της Τρόικας ζητά το Γραφείο Προϋπολογισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση κρούει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού αναφορικά με την υστέρηση εσόδων, τη διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού και την αύξηση των spreads, καλώντας την παράλληλα να λάβει τις αποφάσεις της «το ταχύτερο δυνατό».



«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο 2014 χωρίς μια τέτοια συμφωνία» σημειώνουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος δίνει στη νέα κυβέρνηση βαθμούς ελευθερίας στη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας.

Οι συντάκτες καταγράφουν τις τεράστιες υποχρεώσεις της χώρας τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι δεν θα καλυφθούν, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

Προχωρούν μάλιστα ένα ακόμα βήμα, λέγοντας πως η θέση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δυσμενέστερη από αυτή των δανειστών, ενώ τονίζουν ότι «πιθανή έλλειψη συμφωνίας σε σχέση με τη διευθέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας θα ισοδυναμούσε με πιστωτικό γεγονός».

Οι υποχρεώσεις της χώρας, όπως τις καταγράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, είναι:

- Θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου €4 δισ.

- Να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου €7 δισ.

- Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015, όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για €8,8 δισ. για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους. Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες, χωρίς μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους

Απώλεια 50 δισ. ευρώ σε περίπτωση μη συμφωνίας

Αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει η χώρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, σημειώνουν:

- Η Ελλάδα θα απωλέσει κατ’ αρχάς €7,2 δισ. των δανείων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

- Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει μέσω των τραπεζών στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Για τη συμμετοχή σε αυτό έχει τεθεί ως κύρια προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος προσαρμογής. Ας σημειωθεί ότι το ποσό που μπορεί να αντληθεί από το Μάρτιο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016 ανέρχεται σε περίπου €30 δισ. και θα συνέβαλε στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

-  Τέλος, δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει το ποσό των €11,4 δισ. που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Άλλα κόστη θα προκύψουν από την ανάγκη προσφυγής των τραπεζών στο μηχανισμό ELA (emergency liquidity assistance), πράγμα που θα πιέζει τα επιτόκια των επιχειρήσεων προς τα επάνω.

-  Επίσης, άμεσα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν αν υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων και αποταμιεύσεων από τις τράπεζες. Ακόμα και μόνο για το λόγο αυτό επιβάλλεται ένα ελάχιστο εγχώριας και διεθνούς συνεννόησης!

Αν η μαζική εκροή συνδυασθεί με διακοπή της φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, πράγμα όμως που δε θεωρούμε πιθανό παρά τη σαφή θέση της ΕΚΤ, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών και επομένως θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί στη χρηματοδότηση των πραγματικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τότε, η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα θα επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες και θα οδηγήσει σε υποχώρηση των ρυθμών μεγέθυνσης (ανάπτυξης).

Παράλληλα, οι συντάκτες επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος εκκρεμοτήτων η τακτοποίηση των οποίων επιβάλλεται προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ομαλά η χώρα. Σημειώνουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ήδη έξι «καυτά» ζητήματα:

-  Συμφωνία για τα προαπαιτούμενα (δημοσιονομικό κενό, μεταρρυθμίσεις) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015 και αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής («μνημονίου ΙΙ»), με την παράλληλη αποδέσμευση των τελευταίων δόσεων

- Συμφωνία για ένα διάδοχο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης,

- Επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ύψους περίπου €2 δισ.,

- Έγκριση «προληπτικής γραμμής πίστωσης» στον ΕΜΣ,

- Ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους (σύμφωνα με δέσμευση του Eurogroup από το Νοέμβριο 2012!),

- Συμμετοχή στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (δηλαδή αγοράς κρατικών ομολόγων) που η ΕΚΤ αποφάσισε στις 22.1.2015. Η συμμετοχή της Ελλάδος θα είναι δυνατή από τον Ιούλιο 2015 υπό όρους (αποπληρωμή χρέους προς ΕΚΤ, συμφωνία για πρόγραμμα προσαρμογής). Αν η χώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» θα μπορέσει να εφαρμόσει κυρίως αναπτυξιακά μέτρα.

«Η τάση αυτή πρέπει να ανατραπεί επειγόντως»

Υποστηρίζουν ότι από την άνοιξη του 2014 οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου «πάγωσαν», ενώ παράλληλα η παρατηρούμενη στέρηση εσόδων έχει διευρύνει το δημοσιονομικό κενό και έχει μειώσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τάση αυτή πρέπει να ανατραπεί επειγόντως».


Δείτε εδώ την έκθεση  


Πηγή : protothema.gr


Η τρόικα κάηκε για την Ελλάδα : Μοσκοβισί: Πιθανή η αντικατάσταση της τρόικας με «μια άλλη δομή»


Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντικατάσταση της τρόικας «με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία», αφήνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της λειτουργίας της τρόικας και των προτεραιοτήτων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την αντικατάσταση του μοντέλου της τρόικας στις χώρες με Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Προσαρμογής.
Ο Γάλλος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, τονίζει ότι «η δημοκρατική λογοδοσία της στρατηγικής επίλυσης κρίσεων είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας» και επισημαίνει ότι «όλα τα μνημόνια συμφωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, υπογράφηκαν από δημοκρατικά εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις».
Ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του, ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο χορηγείται, υπό όρους, στήριξη σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να επανεξισορροπιστεί, εφόσον προκύψει στο μέλλον αυτή η ανάγκη. Αυτή η επανεξισορρόπηση θα περιλαμβάνει την εκπόνηση εκτιμήσεων του κοινωνικού αντικτύπου ως αναπόσπαστο μέρος κάθε μελλοντικής υπό όρους στήριξης προγράμματος σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Η Επιτροπή θα εξετάσει τον ρόλο της αποκαλούμενης τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο» τονίζει στην απάντησή του ο Π. Μοσκοβισί.
Καταλήγοντας, στην απάντησή του ο Γάλλος Επίτροπος σημειώνει ότι «δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη».


Πηγή : ethnos.gr


F.T.: Επιμένει για την παρουσία της τρόικας ο Σόιμπλε



Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δεχθεί μία νέα τεχνική παράταση του προγράμματος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο περιθώριο του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί στο να υπάρξει κάποια επιείκεια -ενδεχομένως με παράταση της αποπληρωμής των χρεών, μείωση των στόχων για το πλεόνασμα και αύξηση των κοινωνικών δαπανών, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο», συμπληρώνεται.

«Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Έως τώρα, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η θέλησή τους να δείξουν επιείκεια δοκιμάστηκε τη Δευτέρα από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, «που ήταν ανοικτά συγκρουσιακές προς τους εταίρους της Ε.Ε.». «Αυτό που συμβαίνει τώρα κινείται σε άλλη κατεύθυνση», διευκρίνισε αξιωματούχος.

Πηγές: naftemporiki.gr


Eurostat: Διατηρεί τα πρωτεία της Ε.Ε. στην ανεργία η Ελλάδα




Στο 25,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο από 26% τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας η υψηλότερη στην ΕΕ με δεύτερη την Ισπανία (23,7% με στοιχεία Δεκεμβρίου), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2013 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014) η ανεργία μειώθηκε από 27,8% σε 25,8% στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο έφτασε τα 1,24 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,1%, στις γυναίκες στο 29,3% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 50,6%.

Εξάλλου, τον Δεκέμβριο, μικρή υποχώρηση στο 11,4%, από 11,5% τον Νοέμβριο, σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 10% σε 9,9%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Συνολικά τον Αύγουστο καταγράφονται 24 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,1 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 228.000 στην ΕΕ και κατά 157.000 στην ευρωζώνη. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,8%) και στην Αυστρία (4,9%).


Πηγή : kathimerini.gr


“Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ της δόσης” – Τι λέει ο Γ. Βαρουφάκης για το χρέος και τη διαπραγμάτευση




Χωρίς αντιπαραθέσεις αλλά σε μια πραγματική διαπραγμάτευση θέλει να μπει η Ελλάδα λέει ο Γ. Βαρουφάκης στους New York Times και ξεκαθαρίζει πως η χώρα δεν θέλει τα 7 δισ. ευρώ της δόσης, “η αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι η αποστολή είναι “να αναδιαρθρώσουμε το χρέος και την οικονομία για να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε”.

Ως προς τις διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους λέει πως “το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια πρόταση που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά”.

Οι New York Times σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της ΕΕ οι οποίες δεν θέλουν απομειώσεις που θα κοστίσουν στους φορολογούμενους τους, δεν θα συμβεί αυτό λέει ο Γ. Βαρουφάκης και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα γνωρίσει ένα ατύχημα και δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας ότι το ευρώ είναι σαν το τραγούδι των Eagles “Hotel California”: μπορείς να κάνεις τσεκ άουτ κάθε στιγμή, αλλά ποτέ δεν μπορείς να φύγεις”.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά δεν ενδιαφερόμαστε σε αναγκαστικές πωλήσεις ή στο ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας μάλιστα πως η αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές τα πρώτα 24ωρα απ' την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης θα είναι πρόσκαιρη:
“Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που έρχονται από την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, περιμένουμε οι τιμές των μετοχών να ανακάμψουν”.


Πηγή : NewYorkTimes, newsit,gr




Ο καθένας κάνει ότι θέλει : Αλαλούμ στα σχολεία ανήμερα των Τριών Ιεραρχών


Αλαλούμ προκάλεσε στα σχολεία, κυρίως στα Δημοτικά, σήμερα, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, η εφαρμογή εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 20/1/2015, για τον εορτασμό της θρησκευτικής της εορτής, καθώς αναφέρει ότι η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Κατά συνέπεια, κάθε σχολείο λειτούργησε με διαφορετικό τρόπο, προκαλώντας αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.

Ορισμένα σχολεία δεν λειτούργησαν καθόλου, αλλά αποφασίστηκε ότι ο εκκλησιασμός αφορά τους παραστάτες και τον σημαιοφόρο της 28ης Οκτωβρίου.

Σε άλλο δημοτικό σχολείο της Αττικής αποφασίστηκε ότι όλοι οι μαθητές θα παρακολουθήσουν
τη θεία λειτουργία και αφού επιστρέψουν στο σχολείο, στις 10:00, θα αποχωρήσουν με ευθύνη των γονέων τους.

Σε Γυμνάσιο της Αττικής οι μαθητές αποφασίστηκε ότι μετά τον εκκλησιασμό οι μαθητές θα επιστρέψουν σχολείο και θα αποχωρήσουν στις 12:30.

Η εγκύκλιος (Αρ.Πρωτ.Φ.7/97/9629/Δ1/20-01-2015/ΥΠΑΙΘ) της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει:

«Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 6474/Δ2/15-01-2015 Εγκυκλίου της Γεν Δ/νσης Σπουδών Π/θμιας & Δ/νσης Εκπ/σης του ΥΠΑΙΘ, που αφορά στη θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών, σας διευκρινίζουμε τα εξής:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στον εκκλησιασμό και στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο».


Newsroom ΔΟΛ


Κραχ στις συντάξεις – Λείπουν χρήματα για τις πληρωμές της Δευτέρας – Απλήρωτοι λογαριασμοί από τα Ταμεία και μυστικές μειώσεις



- Αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις για να βγει ο... λογαριασμός
- Λείπουν χρήματα από τα ταμεία του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις
- ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν πλήρωσαν τον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι
- Δεν βγαίνει ο λογαριασμός των Ταμείων
Οι δηλώσεις Ρωμανιά, πως με το ζόρι θα βγουν οι συντάξεις ως τον Μάρτιο, σκόρπισαν πανικό, στη συνέχεια από τα κυβερνητικά στελέχη υπήρξαν διαβεβαιώσεις και ο ίδιος ο Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης ουσιαστικά ... τα μάζεψε, όμως η πραγματικότητα άλλα δείχνει.

Αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ υπάρχει πρόβλημα καθώς μέχρι και χθες τη νύχτα δεν είχε εξασφαλιστεί στο 100% το ποσό που απαιτείται για τις συντάξεις της Δευτέρας. Για την ακρίβεια λείπουν 10.000.000 ευρώ από τα Ταμεία και αναζητείται άμεση λύση ώστε να μην λείψουν χρήματα από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Η κατάσταση είναι οριακή και στο ΙΚΑ αλλά και στον ΟΓΑ που για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων της Δευτέρας αναγκάστηκαν να μην πληρώσουν τις οφειλές τους στον ΕΟΠΥΥ, με λίγα άνοιξαν μια τρύπα για να κλείσουν μια άλλη καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις κρατικές ενισχύσεις.

Ταυτόχρονα υπάρχουν φαινόμενα αναδρομικών κρατήσεων, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις των δικαιούχων του ΤΕΑΤΕΠΕ, της Εμπορικής δηλαδή.
Με β΄'αση έγγραφο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος υπήρξε αναδρομική κράτηση ποσών. Κινήσεις που δείχνουν ουσιαστικά κινήσεις απελπισίας από τα Ταμεία για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και τον επόμενο μήνα, τα χρήματα δηλαδή θα βρεθούν, τουλάχιστον έτσι διαβεβαιώνεται, έστω και οριακά, ωστόσο τον Μάρτιο όλα είναι ανοιχτά.


Πηγή : newsit.gr


Σκληρές δηλώσεις Μ. Schulz


Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την νέα ελληνική κυβέρνηση σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, ενώ τόνισε επανειλημμένως ότι δεν γνωρίζει λεπτομερώς τις προτάσεις του κ. Τσίπρα.

Παράλληλα σημείωσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό διαφώνησε μαζί του σε πολλά σημεία και υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρει συμβιβασμό με την ευρωζώνη σύντομα καθώς πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι στη νομισματική ένωση τα κράτη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες κάτι που ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Βερολίνο, τονίζοντας ότι για κανέναν δεν υπάρχει απόλυτη εθνική κυριαρχία. «Αρα κανείς δεν μπορεί να ακολουθεί το δικό του δρόμο». Διευκρίνισε πάντως πως σε ό,τι έχει σχέση με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την φοροδιαφυγή η κυβέρνηση «έχει την βοήθειά μας».

Εκανε παράλληλα λόγο για "πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό".

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα, «τι θα γίνει με τις συντάξεις, με τις επενδύσεις, με τους δημόσιους υπάλληλους, με την τρόικα, με την πρόγραμμα; και εγώ δεν θέλησα να εμπλακώ σε θέματα μονόπλευρων πράξεων» δήλωσε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο κ. Schulz τόνισε ότι το πρώτο είναι ένα ακραιφνές καθαρόαιμο σοσιαλιστικό κόμμα ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθαρόαιμο δεξιό κόμμα. «Αυτές οι δυνάμεις δεν ταυτίζονται» τόνισε και εκτίμησε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έρθει σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο που δεν είναι καλό να έρθει σε αντιπαράθεση.

Εξέφρασε επίσης την προτίμησή του να είχε συνασπιστεί με το Ποτάμι «για να έχει γέφυρες με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Ευρώπης».

Αναφορικά με την αλληλεγγύη που θα επιδείξει τη Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο κ. Schulz δήλωσε ότι «η Ελλάδα ζητάει την αλληλεγγύη και θα της δοθεί αυτή η αλληλεγγύη και της αξίζει αυτή η αλληλεγγύη» ωστόσο επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στην οικονομική πολιτική» αλλά όχι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης η οποία υποστήριξε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της για την κοινή δήλωση των 28 ηγετών της ΕΕ για την ουκρανική κρίση, ο κ. Schulz τόνισε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει διαφορετική άποψη και ότι αν κάποιος δεν διαφωνήσει θεωρείται ότι συμφωνεί σιωπηρά.

Όπως τόνισε «το θέμα είναι εάν πρόκειται για αλλαγή πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης». Ο κ. Schulz στάθηκε και στο γεγονός ότι υπήρξε χρόνος να δεχθεί ο Α. Τσίπρας τον Ρώσο πρέσβη αλλά και σε φιλορωσικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ο Α. Τσίπρας κατά τη σημερινή τους συνάντηση τον διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί περισσότερο με τη Ρωσία απ’ ό,τι με την Ε.Ε.

Ερωτηθείς για την απόρριψη της τρόικας από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ο κ. Schulz δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν ήταν ποτέ υπέρ της τρόικας, «η τρόικα είναι περιττή, εάν όλα λειτουργούν πάντα όπως πρέπει δεν είναι απαραίτητη».

«Στο ευρωκοινοβούλιο δεν ήμασταν υπέρ της τρόικας, είναι περιττή, εμείς θέλουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση εσόδων, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής οι πλούσιοί σας έβγαλαν τα λεφτά έξω...» ανέφερε ακόμη.

Ακόμη ο Martin Schulz αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλες κυβερνήσεις να πείσουν τα κοινοβούλιά τους. «Υπάρχουν κράτη στην Ε.Ε. χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες αυτών των κρατών θα μπορούσαν να διερωτηθούν για να δώσουν χρήματα για να αυξηθούν οι ελληνικές συντάξεις και όχι οι δικές τους.

Σχολιάζοντας την αλλαγή που θέλει να επιχειρήσει ο Α. Τσίπρας στο μίγμα πολιτικής δήλωσε ότι στην νομισματική ένωση δεν υπάρχει πλέον απόλυτη εθνική κυριαρχία – τα κράτη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες – αυτό ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει για την Ελλάδα. «Δεν μπορεί ο καθένας να χαράζει το δικό του δρόμο».

Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις τους και θα δούμε αν είναι πρόθυμοι να τις δεχθούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη απέκλεισε το Grexit ως εναλλακτική και τόνισε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα κάνοντας αναφορά στο αναπτυξιακό πακέτο Juncker.

«Πρέπει να προσφέρουμε εργασία στους νέους, προτιμώ να συζητήσω για αυτό και όχι για Grexit, δεν υπάρχει Grexit. Πρέπει να δρομολογηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν ζητήσει αυτό ο κ. Τσίπρας όλα θα πάνε καλά».

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους ο κ. Schulz το απέρριψε λέγοντας ότι «η απομείωση του χρέους δεν είναι λύση που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα» που λήγει τέλη Φεβρουαρίου.

«Επ’ αυτών πρέπει να καταλήξουμε σε μία λύση» και συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει υποστήριξη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη φοροδιαφυγή.


Πηγή: capital.gr


Χωρίς αυτοκριτική λόγω... «αριστερής παρένθεσης»




Με ελάχιστα ψήγματα αυτοκριτικής - που σε κάποιες στιγμές περιορίστηκαν στην έλλειψη εκλογικών αντιπροσώπων ή στην ελλιπή παρουσία σε περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης... - ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του ομιλία μετά την ήττα στις εκλογές έδειξε να ποντάρει στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» της κυβέρνησης Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα η ΝΔ και προφανώς ο ίδιος θα κληθούν να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Επιχειρηματολογώντας με τους αριθμούς που έδειξαν ότι η ΝΔ έχασε 107 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με το 2012 ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το κόμμα του άντεξε στις εκλογές ακόμη και σε δύσκολες περιφέρειες όπως η Α' και η Β' Αθηνών αλλά και η περιφέρεια Αττικής και προσπέρασε τόσο τη μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το γεγονός ότι στα δεξιά του κόμματός του έγινε πραγματικό «πάρτι» με την είσοδο των ενισχυμένων ΑΝΕΛ στη βουλή και φυσικά με την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΝΔ έδειξε κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα δε θα αντέξει. Θέση που ενστερνίζονται οι περισσότεροι στο περιβάλλον του αλλά όχι η πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών.

Ο κ. Σαμαράς επικαλούμενος τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Τσίπρα επιχείρησε να αποκρούσει τις αιτιάσεις ότι η ΝΔ έπαιξε πολύ με το «σύνδρομο του φόβου» κάτι που τελικά επέστρεψε ως μπούμερανγκ στο κόμμα του - αν και ο ίδιος απέδωσε την αποσυσπείρωση της ΝΔ στις φήμες των τελευταίων ημερών πριν από την κάλπη για χαώδεις διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ - και υποστήριξε ότι πολύ σύντομα θα έρθει η δικαίωση για όλα όσα προειδοποιούσε πριν από τις εκλογές.

Σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τα φαινόμενα εσωστρέφειας - αλλά χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις - ο κ. Σαμαράς έδειξε να θέλει να ξαναμοιράσει την εσωκομματική τράπουλα βάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση στη θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, την Άννα Ασημακοπούλου στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας και τον Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Επίσης συστήνει ένα άτυπο πολιτικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και άλλα γαλάζια κομματικά στελέχη.

«Ναι» σε Αβραμόπουλο

Το θέμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου δείχνει να κλείνει και για τη ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς στην επικοινωνία που είχε μαζί του χθες ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητά του εάν προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο παρασκήνιο υπάρχουν ελάχιστα στελέχη που θέτουν θέμα για τον κ. Αβραμόπουλο θεωρώντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ο όποιος νέος Επίτροπος θα περάσει ξανά από την αρχή τη διαδικασία με ακρόαση και ψηφοφορία από όλα τα μέλη ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα θελήσει να «δώσει» το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο σε πρόσωπο που δεν ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε και χθες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας η ΝΔ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα που παρά τη χλιαρή διάψευση από το Μαξίμου φαίνεται πως έχει κλειδώσει και είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα. Άλλωστε και ο Σταύρος Δήμας φέρεται έτοιμος να κάνει πίσω μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί να βρεθεί «απέναντι» από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στον Καραμανλή η Ντόρα

Η σημερινή συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη μετά από αίτημα της τελευταίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «είδηση» δεδομένου ότι διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ωστόσο αποκτά τη δική της σημασία δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα παρασκήνια της ΝΔ όπου περισσεύει η γκρίνια και οι μουρμούρες για τη μεγάλη ήττα στις εκλογές αλλά και για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά έστω και αν ουδείς μέχρι σήμερα έχει αποφασίσει να βγει ανοιχτά και να τον αμφισβητήσει.

Ο κ. Καραμανλής ο οποίος έχει «αποκρούσει» τα όποια σενάρια τον ενέπλεξαν με την Προεδρία της Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα έχει δει δεκάδες στελέχη στο γραφείο του χωρίς ωστόσο να έχει πάρει θέσει για το τι θα πρέπει να γίνει στη ΝΔ το επόμενο διάστημα. Ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να βγει ανοιχτά και να θέσει θέμα για τον κ. Σαμαρά ή για την προεκλογική τακτική που ακολούθησε η ΝΔ μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος έκανε ένα ακόμη βήμα χθες γράφοντας στο twitter πως «την ενότητα και την επανεκκίνηση της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί μόνο ένας» ενώ έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη ο οποίος ξεσπάθωσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιάννη Στουρνάρα, μίλησε για επικοινωνιακά λάθη του κόμματος και άφησε αιχμές για τη στρατηγική του «φόβου» που λειτούργησε τελικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.



Πηγή : real.gr


Κλείδωσε η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία



«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με μια υπερβατική συμφωνία που θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι οριστικά και αμετάκλητα η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και και ο κ. Αβραμόπουλος θα τεθεί στην κρίση του Σώματος πιθανότατα την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι.

Η απόφαση των δυο κυβερνητικών εταίρων για κεντροδεξιό πρόεδρο δημιουργεί μείζον θέμα και στη ΝΔ, στην Κ.Ο. της οποίας επικρατεί διχασμός για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να ανοίξει και επίσημα η κυβέρνηση τα χαρτιά της.

Η απόφαση όμως έχει ληφθεί και ο κ. Αβραμόπουλος, πρόσωπο με υψηλή δημοφιλία σε όλους τους χώρους, έχει «κλειδώσει», παρά τα σενάρια και τη συζήτηση στο παρασκήνιο για υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως παραμένει στη θέση του «όχι» που έχει εκφράσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αν και είναι τιμητική ακόμα και η αναφορά στο όνομά του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή διέψευδαν ότι έγινε άμεση ή έμμεση βολιδοσκόπηση από την πλευρά της συγκυβέρνησης.

Επί της ουσίας η χώρα, όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα από τις 18 Ιανουαρίου, είναι ενώπιον ενός ιστορικού πολιτικού συμβιβασμού με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, ανοίγει το…δρόμο για το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμμετάσχει με πρόσωπο της επιλογής του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως ο Γιάννης Μηλιός, που εξήρε τον κοινοτικό επίτροπο, λέγοντας πως «είναι έχει συναινετικό προφίλ και υψηλό κύρος».

Ήδη πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ είναι γνώστες του έντονου παρασκηνίου για την προεδρική εκλογή και έχουν διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που υποψήφιος είναι ο κ. Αβραμόπουλος θα πάνε απέναντι στην κομματική γραμμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιλογή του θα ενώνει και θα είναι μια «επιλογή σταθερότητας» και άρα υπό αυτή την έννοια και η ΝΔ βρίσκεται σε δίλημμα.

Μέχρι στιγμής όμως υπάρχει διχασμός ως προς την τελική στάση της ΝΔ, αν και έχουν ακουστεί και απόψεις περί αποχώρησης από την ψηφοφορία, μια κίνηση που θα έπληττε περαιτέρω το αστικό προφίλ του κόμματος.

Το ζήτημα είναι πως θα συμπεριφερθεί η «γαλάζια» Κ.Ο. που στήριξε στην προηγούμενη φάση και στις τρεις ψηφοφορίες τον Σταύρο Δήμα, ένα κατά γενική ομολογία μετριοπαθή, σοβαρό και έντιμο πολιτικό.

Με δεδομένο ότι φαίνεται πως κλείδωσε η υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου, τον οποίο θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει ζήτημα για τη ΝΔ που δεν μπορεί, όπως λένε πολλά έμπειρα στελέχη να αρνηθεί, ενώπιον ενός ιστορικού συμβιβασμού να πει όχι στον κεντροδεξιό υποψήφιο (σ.σ. και αντιπρόεδρο της ΝΔ) που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Βαγγέλης Μειμαράκης στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά αναφέρθηκε στο θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να υπερψηφίσει μια τέτοια υποψηφιότητα.

Παρόμοια άποψη έχει και η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που εκτιμά ότι και ο ίδιος ο κ. Δήμας, ένα πρόσωπο που είναι υπέρμαχος των συνθέσεων και των συναινέσεων και δεν θέλει η ύψιστη διαδικασία της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα να γίνει πεδίο σύγκρουσης, δεν θα θελήσει να εμπλακεί.

«Η άποψή μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε «ναι». Δεν έχει ανάγκη τις ψήφους μας, αλλά δεν είναι ωραίο ένας πρόεδρος που θα μπορούσε να βγει με 200 και πλέον ψήφους να βγει με λιγότερες. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πρέπει να βγούμε μπροστά, αν έχει υπόψη του αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μεϊμαράκη.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κεντρικά στελέχη του οποίου διαρρέουν ότι θα είναι μέγιστο λάθος στην Κομισιόν να χάσει η κεντροδεξιά μια θέση που θα καταλάβει ένα στέλεχος προερχόμενο από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο νέος επίτροπος, καθώς θα υπάρξει ανακατανομή ρόλων.

Στηρίζει Αβραμόπουλο ο Σαμαράς

Λύση στην εξίσωση της προεδρικής εκλογής βρέθηκε για τη ΝΔ, καθώς ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε, εάν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα τον στηρίξει. Ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αβραμόπουλο και του εξέφρασε τη στήριξή του σε περίπτωση που προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με κεντρικά στελέχη της ΝΔ, η επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Σαμαράς του κατέστησε σαφές ότι θα είναι δίπλα του, σε περίπτωση που ισχύσει το σενάριο να τον προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Πηγή : tovima.gr



Σε Λευκωσία και Ρώμη τα πρώτα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα



Την πρώτη επίσκεψη του ως πρωθυπουργός της Ελλάδος στο εξωτερικό θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ.Τσίπρας θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Λευκωσία, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Εκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.
Όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα γευματίσουν μαζί στην έπαυλη της Ρώμης Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς.
Κύρια θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη κα η στενότερη συνεργασία των μεσογειακών χωρών.


Πηγή : ethnos.gr


«Καμπανάκι» από Ντάισελμπλουμ για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού



Τις βάσεις της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στο νέο πρόγραμμα της χώρας και θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα» θα επιδιώξουν να βάλουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, ενώ χθες δήλωσε ότι εάν εφαρμοστούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τότε ο προϋπολογισμός θα «εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Βαρουφάκης προτίθεται να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Στην ατζέντα του υπουργού είναι η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος και αναμένεται να ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις του τον κ. Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν πως είναι πάγια η θέση του κ. Βαρουφάκη και της κυβέρνησης ότι από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κάτι το οποίο, όπως εξηγούσαν, μπορεί να γίνει εάν αλλάξουν οι όροι στα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Ντάισελμπλουμ για το σχέδιο της νέας κυβέρνησης που προβλέπει μία συμφωνία «γέφυρα» έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της χώρας. Πρόγραμμα το οποίο θα στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (και όχι με πρωτογενές πλεόνασμα) και στην κατάργηση της τρόικας έτσι όπως είναι σήμερα γνωστή.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ντάισελμπλουμ κομίζει ένα σημαντικό μήνυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη δεν θέλει να υπάρξει καμία μονομερής πράξη από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι ακόμη και η ανακοίνωση της υιοθέτησης μέτρων που θα καταργούν εφαρμοζόμενες δράσεις αποτελεί ένα είδος μονομερούς δράσης, που δημιουργεί προβλήματα στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δεν διασφαλίζει ότι θα υπάρξει η «αμοιβαία επωφελής» λύση που όλοι επιδιώκουν.

Βέβαια, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να δώσει έμφαση και στις δράσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία των δανειστών της χώρας. Για παράδειγμα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα αποτελούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης ξεκινάει από τη Δευτέρα σειρά επαφών με ομολόγους του στην Ευρώπη ώστε να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και την επόμενη ημέρα της χώρας. Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί το πρωί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν και στη συνέχεια θα έχει επαφές με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου. Το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμ. Μακρόν, ενώ το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη. Πάντως, χθες, ο κ. Σαπέν ανέφερε ότι η Γαλλία έχει 42 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και δεν θα δεχθεί «ακύρωση» του χρέους αυτού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία για να συναντηθεί ο κ. Βαρουφάκης με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Επίσης, στις 11 Φεβρουαρίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, αποδεχόμενος πρόσκληση του πρωθυπουργού, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η κυβέρνηση αναμένει από τον κ.Γκουρία ότι θα αναφερθεί και στη δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, καθώς όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.

Έντυπη Καθημερινή