Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Το καλύτερο εστιατόριο του Κάρντιφ βρίσκεται στη φυλακή



Κάρντιφ, Ηνωμένο Βασίλειο

Το καλύτερο εστιατόριο του Κάρντιφ βρίσκεται στη φυλακή.

Ο λόγος για το The Clink Restaurant, το εστιατόριο που βρίσκεται στη φυλακή της πόλης -μίας από τις μεγαλύτερες στην Βρετανία.

Το εστιατόριο αναδείχθηκε από τους χρήστες του TripAdvisor ως το νούμερο ένα εστιατόριο -σε σύνολο 946- στην πόλη.

Το προσωπικό του αποτελείται από κρατούμενους, οι οποίοι έχουν αποσπάσει εξαιρετικά θετικά σχόλια για την εξυπηρέτηση που προσφέρουν στους πελάτες.

Το εστιατόριο άνοιξε τις πύλες του το 2012, προσφέροντας πρωινό και μεσημεριανό. Σε αυτό απασχολούνται 30 κρατούμενοι που πληρώνονται μισθό 14 λιρών για 40 ώρες εργασίας.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους να αποκτήσουν εμπειρία στην εξυπηρέτηση πελατών, κάτι που θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο στη ζωή τους έξω από τη φυλακή.

Ένας από τους χρήστες του TripAdvisor σχολίασε ότι το προσωπικό είναι φιλικό, ενώ ένας άλλος έκανε λόγο για «τέλεια εξυπηρέτηση -καλύτερη από ότι σε κάποια εστιατόρια με αστέρια- και επίσης ενδιαφέρονταν για τις ανάγκες μας».

Ένας άλλος έγραψε ότι «το επίπεδο που έχουν θέσει όλοι είναι δύσκολο να το ανταγωνιστεί οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο έχουμε επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα».

«Η αναγνώριση που έχουμε λάβει από τόσους πελάτες μας για την ατμόσφαιρα που έχουμε δημιουργήσει, την προσπάθεια που βάζουμε στο να βρούμε τα υλικά μας, το υψηλό επίπεδο υπηρεσίας που προσφέρουν οι σερβιτόροι και το επίπεδο των μενού είναι μοναδική» τόνισε ο υπεύθυνος του εστιατορίου, Τζέισον Λόρενς.


Newsroom ΔΟΛ


Νέα εντάλματα σύλληψης αναμένονται για το κύκλωμα των φυλακών


Τι είπαν στους ανακριτές διαφθοράς οι κατηγορούμενοι – Νέα στοιχεία από τη δικογραφία

Ο πρώτος κύκλος των απολογιών για την υπόθεση της σπείρας που δρούσε με έδρα τις φυλακές έκλεισε με τέσσερις από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους να οδηγούνται στις φυλακές. Ωστόσο η έρευνα των ανακριτών διαφθοράς δεν σταματά και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Με εξαίρεση την μαρτυρία της Λίτσας εξαδέλφης του Π. Βλαστού, στην αστυνομία, η οποία στάθηκε και η αφορμή να έρθει στο φως η δράση του κυκλώματος οι υπόλοιπου κατηγορούμενοι δεν ήταν το ίδιο αποκαλυπτικοί.
Στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή αρνούνται την εμπλοκή τους στη υπόθεση και τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Η δικηγόρος Αδαμαντία Αγγελέτου η οποία φέρεται να διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Π. Βλαστό κρίθηκε προφυλακιστέα καθώς δεν κατάφερε να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα με τον ισχυρισμό της ότι η Λίτσα την έμπλεξε για να την εκδικηθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία της:

«Ουδέποτε παρέλαβα είτε από τη Λίτσα Βλαστού είτε από άλλο πρόσωπο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές. Η Λίτσα μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τον Π. Βλαστό. Εγώ της απάντησα ότι το θέμα αφορά αυτούς τους δύο και σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων εγώ θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τον Π. Βλαστό. Η σύγκρουση θα μπορούσε να προκύψει από το γεγονός ότι συγκατηγορούμενος του Βλαστού είχε αποκαλύψει την πραγματική της συμμετοχή στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων. Είμαι βέβαιη ότι αυτός είναι ο λόγος που η Βλαστού στρέφεται εναντίον μου».

Η πρώην ερωμένη του βαρυποινίτη Πένυ Καρπούζου επιμένει στην απολογία της ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο κύκλωμα και στρέφει τα βέλη της στην πολυσυζητημένη Λίστα, η οποία αναδεικνύεται σε κομβικό πρόσωπο της ιστορίας.

Μάλιστα, η Πένυ Καρπούζου στην απολογία της στον ανακριτή αρνείται κατηγορηματικά ότι φρόντισε να φτάσει στα χέρια του Βλαστού όπλο. Όπως λέει:

«Για το όπλο που φέρεται ότι έδωσα στο Βλαστό το Νοέμβριο του 2011, γνωρίζω από τον ίδιο ότι του το πέταξαν στην αυλή της φυλακής. Δεν έδωσα εγώ το πιστόλι στο σωφρονιστικό υπάλληλο για να το δώσει στο Βλαστό. Δεν θα ρίσκαρα κάτι τέτοιο, έχω ένα παιδί.

Είχα ξεκαθαρίσει στο Βλαστό από την αρχή της γνωριμίας μας ότι λόγω της στέρησης ελευθερίας που είχα από τα 19 μου και λόγω του παιδιού μου που το μεγαλώνω μόνη μου, χωρίς βοήθεια, δεν θέλω να με ανακατέψει ποτέ σε κάτι που θα στερηθώ πάλι την ελευθερία μου. Και εκείνος μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πολλές ερωτήσεις για τις δραστηριότητές του» και συνεχίζει αναφερόμενη στη Λίτσα/

«Με τη Λίτσα είχα τσακωθεί τον Ιανουάριο του 2012 γιατί μου είχε κλέψει 600 ευρώ από το συρτάρι μου. Το είπα στο Βλαστό αλλά δεν με πίστεψε.

Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν είμαι στην παρέα αυτή με βάση αυτά που διάβασα ότι έχει πει η Λίτσα Βλαστού, πιστεύω ότι τα 250.000 ευρώ όντως του τα πήρε του Π. Βλαστού και επειδή κατάλαβε εκ των υστέρων από ποιόν έκλεψε και φοβήθηκε πάρα πολύ για τις συνέπειες της πράξης της και για να μην στερηθεί τα 250.000 ευρώ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να έχει μια μόνιμη προστασία. Οσα λέει για μένα, τα οποία είναι ψευδή, τα αποδίδω στο ότι ήθελε να μπλέξει περισσότερο κόσμο ώστε να γίνει εγκληματική οργάνωση και να βγει αλώβητη. Και ίσως επειδή τότε την είχε πει ψεύτρα».


Η Μαρία Μουζακίτη ήταν φίλη και συνέταιρος της Πένυ Καρπούζου και η γυναίκα για την οποία ο Βλαστός είχε πληρώσει μαθήματα για να μάθει να πιλοτάρει ελικόπτερο. Στην απολογία της περιγράφει ποια ήταν η σχέση της με τον βαρυποινίτη και τη Λίτσα καθώς και πως κατάφερε να …φύγει από την παρέα.

«Σήμερα η ζωή μου είναι επικεντρωμένη στην οικογένειά μου. Αποκόπηκα πλήρως και απομακρύνθηκα από το παλιότερο φιλικό περιβάλλον μου όταν συνειδητοποίησα ότι η ομολογουμένως επιπόλαια κάποιες φορές συμπεριφορά μου, μπορούσε να με οδηγήσει σε δρόμους που δεν επιθυμούσα και δεν επιδίωκα.

Δεν γνώριζε την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης, ούτε συμμετείχα στη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένου δεν γνώριζα περί διοργάνωσης τέτοιας πράξης ούτε είχα σκοπό να συμμετάσχω. Οταν αντιλήφθηκα ότι η εκπαίδευσή μου στο χειρισμό ελικοπτέρου δεν μου είχε προσφερθεί ως δώρο, όπως θεωρούσα, επειδή ανέκαθεν μου άρεσε ό,τι σχετικό με τις πτήσεις (έχω εργαστεί ως αεροσυνοδός) αλλά πιθανόν για άλλο και ίσως παράνομο λόγο, όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσα αλλά απομακρύνθηκα και από το σχετικό φιλικό μου περιβάλλον. Την απόπειρα απόδρασης του Π.Βλαστό με ελικόπτερο την πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ.

Δεν γνωρίζω τίποτα για τον ισχυρισμό της Λίτσας Βλαστού περί δήθεν μεταφοράς από εμένα όπλου από την Πένυ Καρπούζου προς αυτήν. Ουδέποτε αντιλήφθηκα ότι τα ποσά που μου δόθηκαν από την Πένυ Καρπούζου και τη Λίτσα Βλαστού τυχόν προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η σχέση της τότε φίλης μου και συνεταίρου μου Πένυς Καρπούζου με τον Π. Βλαστό άρχισε και εξελίχθηκε σε μία περίοδο που είχα βρεθεί σε μία έντονη και ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση. Είχα χωρίσει, είχα ένα μικρό παιδί και η δουλειά μου είχε μειωθεί λόγο της κρίσης. Η Καρπούζου με στήριζε ψυχολογικά και εγώ χωρίς να αναλύω τί συμβαίνει ανταπέδιδα τη στήριξη με εξυπηρετήσεις».

ΗΡΘΑ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ

Η Μαρία Μουζακίτη ισχυρίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012 διέκοψε κάθε επαφή με την Καρπούζου, με την οποία μάλιστα όπως λέει ήρθε σε ρήξη».

«Οι τηλεφωνικές μου επαφές με το Βλαστό συνεχίστηκαν ως την άνοιξη του 2013 με δική του και μόνο πρωτοβουλία», αναφέρει σε άλλο σημεία της απολογία της και συνεχίζει

«Στις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με το Βλαστό το κύριο θέμα ήταν πού πηγαίναμε, τί κάναμε, με ποιόν μιλάγαμε με την Καρπούζου γιατί ήθελε να είναι σίγουρος ότι δεν του λέει ψέματα. Για αυτό τσακώθηκα πολύ άσχημα με την Καρπούζου. ο ίδιος ο Βλαστός μου είχε πει ότι κάτι παίζει με μια δικηγόρο.

Όταν χώρισα ήμασταν όλη μέρα με την Καρπούζου και στα τηλέφωνα με το Βλαστό. Μας είχε κάνει δώρο να πάμε διακοπές στην Κρήτη με τα παιδιά μας, η Καρπούζου είχε πληρώσει και άλλα ταξίδια μας και είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο και πήγαινα περιστασιακά».

ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΤΗ …ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ

Αναφερόμενη στην συγκατηγορούμενη δικηγόρο Αγγελέτου λέει:

«Με την Αγγελέτου έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μία μόνο φορά για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με ένα δώρο εσωρούχων που ήθελε να της κάνει ο Βλαστός».
¨Όταν ρωτήθηκε από τον δικαστικό λειτουργό για τις παρακολουθήσεις στελέχους της Alpha Bank η κατηγορουμένη ισχυρίστηκε:
«Με την Καρπούζου είχαμε πάει 3-4 φορές στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank για να δούμε τις κινήσεις κάποιου στελέχους της, ο οποίος όπως είπε ο Βλαστός "είχε πακέτο" εννοώντας πολλά χρήματα. Ούτε ο Βλαστός, ούτε η Καρπούζου, ούτε και η Λίτσα μου είχαν πει για ποιο λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις και τί σκόπευαν να κάνουν. Το σχέδιο με το στέλεχος της Τράπεζας ήταν να του ριχτεί η Καρπούζου και όχι εγώ» κατέληξε.

«ΜΕ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΣΕ»

Η Ιωάννα Χήρα πρώην σύντροφος του Π. Βλαστού στην απολογία της αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται στο ότι ο Βλαστός καταφέρνει και εκμεταλλεύεται τα συναισθήματά μου για αυτόν και με χειραγωγεί».

Ο κατηγορούμενος Γιώργος Βερεσές στην απολογία του αρνήθηκε ότι είχε άμεση εμπλοκή στην τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της εισαγγελέως Λάρισας Σοφίας Πετράκη.

¨Όπως λέει στην απολογία του:

«Η εμπλοκή μου στην υπόθεση της έκρηξης στη Λάρισα ήταν συμπωματική και στην ουσία δεν συμμετείχα σε αυτή» και περιγράφει

«Γνώρισα τον Ευκλ. Θεοχαράκη τον Ιούλιο του 2013 και επειδή γνώριζα ότι εργαζόταν σε εργολάβο του ζήτησα να με πάρει στη δουλειά καθώς ήμουν άνεργος. Τότε μου είπε να πάμε για δουλειά στη Λάρισα. Κατά τη διαδρομή δεν μου είπε τίποτα για το σκοπό της μετάβασής μας. Αφού φτάσαμε στη Λάρισα σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο δυο τετράγωνα πιο πάνω από την οδό Μανδηλαρά, όταν ο Θεοχαράκης εντόπισε το σημείο που έψαχνε έβγαλε κάποια πράγματα από το πορτ μπαγκάζ και ξεβίδωσε ένα ηχείο από το εσωτερικό του οποίου έβγαλε ένα αντικείμενο σαν μπάλα του ράγκμπι. Σε ερώτηση μου απάντησε ότι ήταν βόμβα. Την τοποθέτησε μόνος του».

Ο κατηγορούμενος Πέτρος Λασιθιωτάκης στην απολογία του στρέφει τα πυρά του στη Λίτσα λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Όσα έχει αναφέρει η Ευαγγελία Βλαστού είναι μια συρραφή ονομάτων και περιστατικών προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

ΔΩΡΟ ΕΝΑ ΑΡΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΛΑΣΤΟ

Ο Δημ. Χατζησταύρου ήταν από τους κατηγορούμενους που προφυλακίστηκαν καθώς δεν κατάφεραν να πείσουν ανακριτή και εισαγγελέα για τους ισχυρισμούς τους.
Στην απολογία του αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και μίλησε για την φιλική σχέση που είχε με τον Βλαστό αναφερόμενος μάλιστα και σε ένα σφάγιο που προοριζόταν για δώρο του βαρυποινίτη. Όπως αναφέρει:

«Γνώρισα το Βλαστό και τον αδελφό του το 1994 στις φυλακές Κορυδαλλού. Από τα τέλη του 2013 βρισκόμουν στο κατάστημα Αυλώνα. Στις 5/1 μου χορηγήθηκε άδεια και πήγα στην Κατερίνη όπου διατηρώ ένα στάβλο. Μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι θα επέστρεφα Αθήνα και θα περνούσα να τον δω. Μαζί μου έφερνα και δύο σφάγια από τα οποία το ένα προοριζόταν για τον Π. Βλαστό. Σε μικρή απόσταση από τις φυλακές Κορυδαλλού, με σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο και έλεγξαν το αυτοκίνητο του φίλου που με μετέφερε και τα σφάγια».

Η Ευριδίκη Χριστοδουλοπούλου η οποία μετά την απολογία της προφυλακίστηκε φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να παρέδωσε έξω από το φούρνο «χωριάτικο» το ποσό των 2.000 ευρώ στον Fejzulla Taulant ως αμοιβή για την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της Λίστας. Η κατηγορουμένη αρνήθηκε τις κατηγορίες και μεταξύ άλλων αναφέρει για το επίμαχο ραντεβού στον ανακριτή:

«Αρνούμαι την κατηγορία. Ποτέ δεν έδωσα χρήματα γιατί δεν είχα πάρει από πουθενά χρήματα για να δώσω. Ο Βλαστός μου είχε πει στο δικαστήριο στις 12.1.2015 ότι θα με έπαιρνε κάποια κοπέλα τηλέφωνο για να μου δώσει κάποια χρήματα για να τα δώσω σε κάποιον Αλβανό, που ήθελε να βοηθήσει. …Δεν θυμάμαι αν ο Βλαστός μου το είπε στο δικαστήριο ή τηλεφωνικώς ότι «θα πας στο φούρνο Χωριάτικο στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 13.00 και εκεί θα είναι κάποιος Αλβανός και θα ζητήσει τη Χριστίνα». Μου είπε «δε χρειάζεται να ξέρει το πραγματικό σου όνομα και το αυτοκίνητο σου». Πήγα γύρω στις 13.00 και φορούσα όλα κόκκινα. …Εγώ δεν είχε πει στο Βλαστό στο τηλέφωνο ότι δεν έχω μαζί μου τα χρήματα και ότι δεν μίλησα με μια κοπέλα για να μη βρω το μπελά μου. Δεν είχα κανένα τηλέφωνο ούτε του Βλαστού, ούτε του Αλβανού για να επικοινωνήσω μαζί τους. Όταν πέρασε λίγο η ώρα αφού ρώτησα έναν άσχετο αν περιμένει τη Χριστίνα, σηκώθηκα και έφυγα. Όταν έφτασα πλέον στο Περιστέρι μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι δεν ήρθε ο άνθρωπός. Με παρακάλεσε και γύρισα πίσω. Δεν μπορούσα να αρνηθώ από φόβο και υποχρέωση. …Ήρθε ένας νεαρός και μου είπε ότι περίμενε ότι περίμενα τη Χριστίνα και περάσαμε απέναντι στο αυτοκίνητό μου….Μου είπε ότι τον έστειλε ο φίλος και εγώ του είπα ότι δεν έχω τίποτα να του δώσω. Μετά εγώ έφυγα, δεν έχω συμβάλλει σε τίποτα άλλο… Ο Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον αδελφό μου ….με αποκαλεί «Βίκυ,Βικάκι, Βικούλα» γιατί έτσι μιλάει έτσι σε όλους είναι το στυλ του.

Ανακριτής: Ήταν κάτι σαν ραντεβού στα τυφλά; Ποιο το νόημα του ραντεβού; Του δώσατε κουλουράκια από το «χωριάτικο»;

Απάντηση: Δεν του έδωσα τίποτα. Το νόημα του ραντεβού ήταν ότι πήγα αναγκαστικά μετά τις πιέσεις του Βλαστού.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος Γεώργιος Σκάλκος φέρεται ότι μετέφερε εντός των φυλακών πληροφορίες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έναντι αμοιβής. Εμφανίζεται να είχε συναντήσεις στο συνεργείο αυτοκινήτων της μητέρας του στον Πειραιά με την Λίτσα, η οποία του μετέφερε μηνύματα από τον Παν. Βλαστό που κρατούνταν στις φυλακές Τρικάλων προκειμένου να τα μεταφέρει στον Σ. Εμμανουήλ έγκλειστο στον Κορυδαλλό για «μίζες».
«Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η εμπλοκή μου στην υπόθεση, πολύ περισσότερο η ένταξη μου σε εγκληματική οργάνωση» αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα τονίζοντας ότι η μοναδική αναφορά στο πρόσωπο του γίνεται από τη «Λίτσα» την οποία χαρακτηρίζει «εντελώς αναξιόπιστη» υπογραμμίζοντας ότι όσα καταθέτει σχετικά με εκείνον είναι ψευδή. Στην απολογία του ο σωφρονιστικός υπάλληλος ζητεί μάλιστα να γίνει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι την επίμαχη περίοδο – τον Αύγουστο του 2014 – ήταν στη Μάνη.
«Όλες αυτές τις ημέρες κάθομαι και σκέφτομαι πως μπορεί να είχε γίνει αυτό το σκηνικό και θυμήθηκα ότι μου είχε πει ο Βλαστός ότι είχε στείλει στην εξαδέλφη του από το συνεργείο αλλά δεν με βρήκε… Εγώ δεν έδωσα βάση σε αυτό. Το συνεργείο ξέρουν όλοι κρατούμενοι ότι το έχω».

Ο Fejzulla Taulant, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Λίτσας και φέρεται να έλαβε ως αμοιβή στο φούρνο «Χωριάτικο» το ποσό των 2000 ευρώ από την Ευριδίκη Χριστοδουλοπούλου.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε: «Αρνούμαι την κατηγορία, δεν έχω πάει στο «χωριάτικο» δεν ξέρω καμία κυρία. Εγώ δεν ήμουν στο ραντεβού ούτε ξέρω το Βλαστό. Εγώ εκείνη την ημέρα ήμουν για καφέ στην Νέα Φιλαδέλφεια με την κοπέλα μου και ένα Αλβανό».



Πηγή : newsbeast.gr


"Προεκλογικό" διάγγελμα Σαμαρά για τις ανακοινώσεις Ντράγκι για την αγορά ομολόγων video



Μετά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αγοράς με ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του αποφάσισαν να γίνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε την απόφαση του Μάριο Ντράγκι για την τεράστια αυτή ένεση στην Ευρώπη και έκανε λόγο για σημαντική ανακοίνωση. Ωστόσο, στη συνέχεια το διάγγελμα μετατράπηκε και αυτό σε προεκλογικό σποτ, με τον Αντώνη Σαμαρά όχι σε ρόλο πρωθυπουργού, αλλά σε ρόλο προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να εξαπολύσει μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις ανακοινώσεις Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα, σημείωσε πως "όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση", δηλαδή δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η "Ελλάδα θα παραμένει σε απομόνωση".

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως η πολιτική του εγγυάται το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που όπως σημείωσε, μας κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία. Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, σημείωσε πως δεν κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει και επεσήμανε πως "θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες μας"΄.

Στο διάγγελμά του κατέληξε λέγοντας πως η τελική απόφαση ανήκει στην κρίση του ελληνικού λαού.




ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες
Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "Παρά τους ευσεβείς του πόθους για τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς διαψεύστηκε. Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. Η επόμενη κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες προς όφελος της χώρας".



Πηγή : protothema.gr


Ν. Παππάς: Θα επαναδιαπραγματευτούμε τα πάντα



«Βεβαίως θα έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά δεν θα το λέμε μνημόνιο, θα πάμε σε μία συμφωνία», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί τα πάντα, αλλά δεν δέχεται το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Ντράγκι και ο Κερέ έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι καταστροφικό. Δεν θα εφαρμοστεί και θα αποδοκιμαστεί την Κυριακή το βράδυ και νομίζω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες και θα έχουμε και το πολιτικό εκτόπισμα, μετά την εντολή του λαού, να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα καλύτερο πρόγραμμα».
Σημείωσε μάλιστα πως «έχει τεθεί πάλι ένα ασφυκτικό deadline, που όλως τυχαίως είναι λίγο μετά τις εκλογές και μετά από αυτό θα επέλθει, λέει, καταστροφή». Ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αυτό το deadline, τονίζοντας πως οι εταίροι μας δηλώνουν, εννοούν και υπονοούν ότι θα υπάρξει χρόνος για διαπραγμάτευση.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεσμευτεί στην εφαρμογή μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Παππάς είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, «γιατί η κυβέρνησή μας θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μάλιστα, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή στελεχών άλλων κομμάτων σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τιτάνια προσπάθεια που πρέπει να ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας για να κλείσουμε τις μνημονιακές πληγές χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, τις οποίες θα αναζητήσουμε και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, πρότεινε την επιτάχυνση των ελέγχων στη λίστα Λαγκάρντ και στη λίστα των εμβασμάτων του εξωτερικού, «τα οποία είναι 54.000 και έχουν ελεγχθεί μόλις 700 υποθέσεις με βεβαίωση εσόδων 340 εκατ. ευρώ» καθώς και την επίσπευση των ελέγχων στα τελωνεία και στα GPS στα βυτιοφόρα.


Πηγή : naftemporiki.gr


Independent: «Χάρι Πότερ» ο Τσίπρας


Ακραίοι χαρακτηρισμοί από τη βρετανική εφημερίδα - Θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη της Ευρωζώνης - Περπατάει σαν τον Ελβις επάνω στη σκηνή

Με κεντρικό άρθρο της στην διαδικτυακή της έκδοση η βρετανική εφημερίδα Independent, με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την ελληνική ορθοδοξία: Ο κομμουνιστής “Χάρι Πότερ”, που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη της Ευρωζώνης», σχολιάζει πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να είναι μόνο 40 ετών, αλλά αν αναλάβει την εξουσία στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα την Ευρώπη.

«Ενας πρώην κομμουνιστής και αφοσιωμένος υποστηρικτής της αντι-λιτότητας που έχει συγκριθεί με τον Χάρι Πότερ, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την Ευρώπη», σχολιάζει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας στο κοινό όλα όσα πρέπει να ξέρει για εκείνον.

Αναλυτικά το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
Αγόρι μάγος

Ο Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς), έχει παρομοιαστεί με τον φανταστικό μάγο της JK Rowling από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην Ελλάδα, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την δημιουργία φανταστικών υποσχέσεων που δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει. «Ο Τσίπρας υπόσχεται τον παράδεισο επί της γης, χωρίς θυσίες, την επιστροφή στην ευημερία με κάποιο μαγικό τρόπο, σαν να ήταν ο Χάρι Πότερ», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ανορθόδοξη οικογενειακή ζωή

Ακόμα με την αγαπημένη του, και ακόμη άγαμος, ο Τσίπρας και η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα είναι μαζί για δύο δεκαετίες και έχουν δύο γιους. Συναντήθηκαν στο σχολείο, και έγιναν μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Εάν ο Τσίπρας αναλάβει την εξουσία την Κυριακή, θα είναι ο πρώτος άγαμος Έλληνας πρωθυπουργός -μια μεγάλη αλλαγή για μια κοινωνικά συντηρητική χώρα. Το ζευγάρι μάλιστα ονόμασε τον δεύτερο γιο τους Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η Μπαζιάνα έχει περιγραφεί από τα ελληνικά ΜΜΕ ως «ισχυρογνώμων, μαχητική και δυναμική» , καθώς και τη ντροπαλή με τη δημοσιότητα.

Άπειρος

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ένας 40χρονος ίσως να μην έχει πολύ μεγάλη εμπειρία ως ηγέτης ενός έθνους, αλλά προκαλεί νευρικότητα. «Ατού του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό: ποτέ δεν έχει κριθεί και δεν ήταν “υπεύθυνος” της κρίσης», είχε πει ο Βενιζέλος στη La Stampa.

Ανεπίσημος

Ο Τσίπρας ξεχωρίζει από τους συμβατικούς πολιτικούς. Ο ίδιος αποφεύγει τις γραβάτες κι έχει έναν πιο ανεπίσημο τρόπο με τους οπαδούς. Το γερμανικό περιοδικόν Der Spiegel τον περιγράφει σαν να περπατά όπως ο Ελβις επάνω στην σκηνή.

Πηγή: sigmalive.com





Τα έσοδα των ΠΑΕ για τη σεζόν 2013/2014



Πρωταθλητής και στα έσοδα (με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο) η ΠΑΕ Ολυμπιακός στην περσινή σεζόν, σημειώνοντας εκπληκτική αύξηση. Πολύ μεγάλη η μείωση για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

irection Business Reports επεξεργάστηκε για το businessnews.gr, τα έσοδα των ΠΑΕ που συμμετείχαν  στο πρωτάθλημα της Super League, για την οικονομική χρήση 2013/2014 (01/07/2013 έως 30/06/2014) που αφορούν την αγωνιστική περίοδο 2013-2014.

Σύμφωνα με αυτά, πρωταθλητής και στα έσοδα το 2013/2014 η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, με 92,15 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 47,30% σε σχέση με το 2012/2013.

Στην 2η θέση η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με 18,50 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31,61% σε σχέση με το 2012/2013. Στην 3η θέση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός  με 18,09 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 36,80% σε σχέση με το 2012/2013.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα έσοδα και τα κέρδη της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 14 υπό εξέταση ΠΑΕ είχαν το 2013/2014 συνολικά έσοδα 162,23 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,28% σε σχέση με το 2012/2013. Η αύξηση που σημειώθηκε οφείλεται κυρίως στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ που κατόρθωσε το 2013/2014 να παρουσιάσει αύξηση εσόδων 47,30% σε σχέση με το 2012/2013 που αντιστοιχεί σε αξία 29,59 εκατ. ευρώ.



Πηγή : sport24.gr


Γιουνκέρ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε κυβέρνηση



Την άποψη ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να «γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση», εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Για προφανείς λόγους, δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην παρούσα πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα. Εναπόκειται στους Έλληνες να αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει», απάντησε ερωτώμενος αν ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο.

«Το μόνο που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ.



Ουκρανία: Τουλάχιστον 34 οι νεκροί στο Ντονέτσκ




Οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το νέο τέρμιναλ του αεροδρομίου.

Μία από τις πιο αιματηρές ημέρες στους εννέα και πλέον μήνες σύγκρουσης, γνώρισε η Ουκρανία με τον θάνατο τουλάχιστον 34 ατόμων, ανάμεσά τους 13 πολίτες από ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ την Πέμπτη, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αποχωρούσε από το στρατηγικής συμμαχίας αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο, στον απόηχο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ ουκρανών στρατιωτών και αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Η κατάσταση όντως χειροτερεύει. Το βλέπουμε από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, που είναι πολύ μεγάλος. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξεπερνά τις 5.000 και τους 10.000 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Μάικλ Μποτσιούρκιβ στον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Radio News».

Το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στους φιλορώσους ενόπλους. «Οι ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά σήμερα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στην ουκρανική πρωτεύουσα το μεσημέρι. «Η Ρωσία φέρει ευθύνη» προσέθεσε.

Με το αεροδρόμιο, ένα σύμβολο πέφτει

Στο πεδίο της μάχης, η σύγκρουση γνώρισε επίσης μείζονα στροφή με την ανακοίνωση της αποχώρησης του ουκρανικού στρατού από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το νέο τερματικό σταθμό.

Ουκρανοί στρατιώτες και αντάρτες διεκδικούσαν λυσσαλέα το αεροδρόμιο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τον Μάιο.

Οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου για να καταλάβουν θέσεις του αεροδρομίου. Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε απωθήσει την επίθεση, κυρίως χάρη στις ενισχύσεις με άρματα μάχης.

«Αποτύχαμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των ερειπίων του νέου τερματικού σταθμού επί έξι ημέρες», παραδέχτηκε ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, Γιούρι Μπιριούκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «το αεροδρόμιο ήταν και παραμένει γραμμή μετώπου».


Την Ουκρανία κατηγορεί για τους νεκρούς στη στάση του τρόλεϊ ο Λαβρόφ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για τη ρίψη οβίδας νωρίς το πρωί σε στάση τρόλεϊ στο Ντονέτσκ, μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 13 πολίτες, τονίζοντας ότι είναι μια «σοβαρότατη προβοκάτσια».

«Θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατάφωρη προβοκάτσια που έχει στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση», κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ανακοίνωση.

Δεκατρείς πολίτες σκοτώθηκαν σε νότια συνοικία του Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών, όταν οβίδα έπληξε δημόσιο μέσο μεταφοράς, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες. Το Κίεβο κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τους αυτονομιστές αντάρτες και δήλωσε ότι ο προστάτης τους, η Ρωσία, φέρει την ευθύνη.


Πηγή : tovima.gr



Ερντογάν: Το Ισλάμ δεν λέει «πήγαινε και σκότωσε ανθρώπους»




Εάν οι επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ, τέτοιο Ισλάμ δεν υπάρχει, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση στην Σομαλία η οποία έγινε μπροστά από το ξενοδοχείο της φρουράς του μια μέρα πριν την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν από την Αιθιοπία όπου βρίσκεται ενώ αύριο θα μεταβεί στην Σομαλία.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σήμερα έγινε μια νέα τρομοκρατική επίθεση στην Σομαλία. "Εάν αυτές οι επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ, εγώ είμαι μουσουλμάνος και τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

Πρώτα πρώτα ένας μουσουλμάνος δεν αυτοκτονεί. Τέτοιο Ισλάμ δεν υπάρχει οπωσδήποτε. Στην δική μας θρησκεία δεν υπάρχει το `πήγαινε και σκότωσε τους ανθρώπους`. Στο όνομα ποιανού γίνεται μια τέτοια επίθεση; Θα κάνουμε εκκλήσεις για ειρήνη χωρίς να κουραζόμαστε", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή ΚΥΠΕ




Οι Πυρήνες της Φωτιάς σχεδίαζαν να δολοφονήσουν το Χριστόδουλο Ξηρό



Του χρεώνουν τις δύο αποτυχημένες βομβιστικές ενέργειες στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού - Χρησιμοποιούσαν την κωδική λέξη «απόλυση» - Με την ονομασία «Κώστας» ήταν γνωστή η Αγγελική Σπυροπούλου

Σε δηλώσεις σχετικά με τη σύνδεση ποινικών και τρομοκρατών προχώρησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς ήθελαν να δολοφονήσουν το Χριστόδουλο Ξηρό, μετά την επιχείρηση «Γοργοπόταμος» γιατί του χρεώνουν τις δύο αποτυχημένες βομβιστικές ενέργειες στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

Χρησιμοποιώντας την κωδική λέξη «απόλυση» για τον Χριστόδουλο Ξηρό, στις επικοινωνίες τους με κρυπτογραφημένα e-mail, τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς φέρονται να είχαν οργανώσει σχέδιο σε βάρος του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη.

Από την παρουσίαση που έκανε ο αρχηγός της Αστυνομίας προκύπτει η σύλληψη ενός ακόμη 29χρονου Αλβανού, ο οποίος στρατολογήθηκε από ισοβίτη ομοεθνή του, με σκοπό να βοηθήσει στην ανατίξη των Φυλακών Κορυδαλλού.

Παράλληλα, η Αγγελική Σπυροπούλου αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό πρόσωπο, αφού ήταν ο άνθρωπος που μιλούσε κωδικοποιημένα με τα φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, έχοντας την κωδική ονομασία «Κώστας», ενώ στις γιάφκες της Αναβύσσου και του Λουτρακίου και σε τάπερ-βόμβες βρέθηκαν αποτυπώματα του Νταμιάνο Μπολάνο και σημειώσεις του Χρήστου Τσάκαλου, του αδερφού του, Γεράσιμου, και του Παναγιώτη Αργυρού.

Από την έρευνα στο σπίτι της Περαχώρας Λουτρακίου, όπου διέμενε η Αγγελική Σπυροπούλου βρέθηκε μία κάρτα μνήμης και μία ταμπακιέρα που διέθετε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη μέσα στις οποία βρέθηκαν δύο ακόμα κάρτες μνήμης. Από την εξέταση προέκυψε ο τρόπος επικοινωνίας της οργάνωσης, η ανάθεση των ρόλων, καθώς και όλο το σχέδιο απόδρασης από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

Μέσα από συνομιλίες με κωδικοποιημένα e-mail, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι Πυρήνες της Φωτιάς ήθελαν να «πουλήσουν» το Χριστόδουλο Ξηρό, δηλαδή να τον δολοφονήσουν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.



Πηγή : protothema.gr


Σαμαράς: Οι όροι της ΕΚΤ δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στον αποκλεισμό της Ελλάδας




«Η δική μας πολιτική εγγυάται τη θέση της Ελλάδας, η κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ μας κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υπό προϋποθέσεις συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποδεικνύει πως οι κεντρικές πολιτικές που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στον «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τις αγορές, δήλωσε σε διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς, στον απόηχο της ιστορικής ανακοίνωσης Ντράγκι.

«Η σημερινή απόφαση το λέει ξεκάθαρα: Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγηση για το υφιστάμενο πρόγραμμα θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η δική μας πολιτική εγγυάται τη θέση της Ελλάδας, η κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ μας κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία», συμπλήρωσε, αντιπαραβάλλοντας τις θέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε τέλος πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι «ώρα εθνικής ευθύνης» προκειμένου να αποφευχθούν «ολέθρια λάθη» που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Πηγή: skai.gr


Όταν η σοβαρότητα των πολιτικών σεβόμενοι την χώρα και τον λαό της αποδίδει : Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ



του Κώστα Βουκελάτου


Διάβασα το πρωί στο τύπο και με προβλημάτισε ότι  η Πορτογαλία θα κινηθεί να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα, ακολουθώντας τα βήματα της Ιρλανδίας.

Την δήλωση αυτή έκανε η υπουργός Οικονομικών  Maria Luís Albuquerque την Τετάρτη και δείχνει το πόσο σοβαρά έχει πάρει η πολιτική ηγεσία το πρόβλημα της κρίσης.

Όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία επιθυμεί να επωφεληθεί από μία μείωση των επιτοκίων. Και η αποπληρωμή των δανείων νωρίτερα θα επιτρέψει στην μικρή ιβηρική χώρα να γλιτώσει εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιους τόκους.

Η Πορτογαλία ζήτησε μία διάσωση ύψους 78 δις. ευρώ (90 δις. δολ.) από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011 αφού έχασε την πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση. Από το συνολικό δάνειο, τα 26 δις. ευρώ προήλθαν από το ΔΝΤ και τώρα τελειώνει προσφέροντας στον λαό της ανάσα μετά από μόλις 3 χρόνια.

Η Ιρλανδία μπήκε σε πρόγραμμα προσαρμογής τον Νοέμβριο 2010, που συνοδευόταν από χρηματοδότηση 85 δισ. ευρώ – ίση με το 58% του ΑΕΠ. Στα τέλη του 2013 βγήκε από το πρόγραμμα. Στα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, το ιρλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,7%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 8,3%, η ανεργία μειώθηκε από το 14,7% στο 13,1% και οι ιρλανδικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,6%. Η Πορτογαλία μπήκε σε πρόγραμμα τον Απρίλιο 2011, με χρηματοδότηση 78 δισ. ευρώ –ί ση με το 46% του ΑΕΠ. Στις 5 Μαΐου θα βγει από το πρόγραμμα. Στα τρία χρόνια εφαρμογής του, το ΑΕΠ μειώθηκε 3,4%, οι επενδύσεις 19,2%, η ανεργία αυξήθηκε 4,5 μονάδες από το 12% στο 16,5% αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν 24,6%. Οι δύο λαοί πέρασαν δύσκολες ώρες αλλά τα κατάφεραν. Οι οικονομίες τους ανασυγκροτήθηκαν, δεν σωριάστηκαν σε ερείπια. Οι δύο χώρες στάθηκαν στα πόδια τους.

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε τον Σαμαρά που έχει ξεσκίσει τους πολίτες παίρνοντας τους τα πάντα για να πετύχει την διάσωση της χώρας και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα να δίνει παροχές και να τάζει όπως το 1981 το ΠΑΣΟΚ τα πάντα και ότι θέλουμε να ακούσουμε, αδιαφορώντας εάν αυτά που τάζει και λέει θα μπορέσει να τα κάνει την επόμενη ημέρα όταν η χώρα έχει φορτωθεί με τόσα δάνεια διάσωσης.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στην σοβαρότητα των υπολοίπων κομμάτων που θέλουν να μπουν η να ξαναμπούν στο κοινοβούλιο, χαμένη ψήφος, ακριβώς αυτό δεν έχουν σχέδιο δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις έχουν πρόβλημα επάρκειας στο να αντιληφθούν ότι το χρέος δεν είναι ένα παιχνίδι λέγοντας ότι "δεν θέλω να παίξω" και τέλειωσαν όλα.

Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα διαχείρισης των ελληνικών συμφερόντων και είμαστε καταδικασμένοι και με τους μεν και με τους δε, δείτε απλά την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα βελτίωσαν την οικονομία τους ξέροντας ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, κάτι το οποίο δυστυχώς το δικός μας πολιτικό προσωπικό δεν έχει την ικανότητα να το κάνει και ξεφτιλίζει μια χώρα και τον λαό της σε ξένες χώρας δηλώνοντας με τις πράξεις της ανικανότητα.







Σαμαράς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί σε νέο μνημόνιο - Την Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον»



Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως «μας οδηγεί σε νέο μνημόνιο» και κατηγορώντας τον πως ετοιμάζει φοροκαταιγίδα για τη μεσαία τάξη και ακύρωση των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και αποκατάσταση των αδικιών, ενώ δεσμεύτηκε για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Στην καλύτερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί σε νέο Μνημόνιο» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «ετοιμάζει να φέρει φοροκαταιγίδα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι θα μειώσει τους φόρους και αποκαλύφθηκε ότι θα τους αυξήσει» είπε ο κ. Σαμαράς. «Δεσμεύομαι ότι θα μειώσουμε κι άλλο τον ΕΝΦΙΑ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αναλογιστείτε πόσες φορές αναγκάστηκαν να μαζέψουν τις ασυναρτησίες που έλεγαν. Είπαν ότι θα τυπώσουν χρήμα, ότι θα κρατικοποιήσουν τις τράπεζες, ότι θα εκδώσουν έντοκα με υποχρεωτικό δανεισμό από τον μικροκαταθέτη, ότι θα βάλλουν ανώτερο συντελεστή στο 60%, θα κρατικοποιήσουν τις αερογραμμές την ακτοπλοία, θα ακυρώσουν τις μεγάλες επενδύσεις όπως της COSCO, ότι θα καταργήσουν το ΑΣΕΠ, ότι θα βάλλουν φόρους στο χρηματιστήριο και ότι θα βάλλουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο γραφείο του πρωθυπουργού σαν να είμαστε Βόρεια Κορέα. Πουθενά δεν γίνονται κρατικοποιήσεις εκτός από την Βενεζουέλα και την Βόρειο Κορέα γίνονται παντού ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουν λέει να αφοπλίσουν την αστυνομία και το λιμενικό, να καταργήσουν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας».
Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε ότι αυτά που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν κινδυνολογία. «Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα χορέψει τις αγορές και άλλος φωστήρας είπε ότι αν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση προτιμότερος είναι ο θάνατος. Είναι δυνατόν να εμπιστευθούμε σε αυτούς το μέλλον των παιδιών μας. Λένε οι ίδιοι μην περιμένετε κονδύλια από την Ευρώπη αν πάμε σε σύγκρουση με την Ευρώπη, όμως αν χάσουμε έστω και για ένα μήνα τις αγροτικές επιδοτήσεις και το ΕΣΠΑ θα έχει κόστος για τον αγρότη και την αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την τυφλή σύγκρουση. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την δήλωση ότι το πακέτο Γιούνκερ είναι ηλίθιο και ότι το 1 τρις του ΝΤράγκι δεν είναι τίποτα. Δεν μπορούν εκείνοι να μιλούν για ελπίδα. Το λεφτά υπάρχουν μας το έχουν πει κι άλλοι και όχι μόνο δεν μοίρασαν λεφτά αλλά τα πήραν πίσω. Υπάρχει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περίσσευμα θράσους, τους βγαίνει συμπεριφορά κατάληψης στο γυμνάσιο. Αν δικό μας στέλεχος εξύβριζε τον κ. Τσίπρα θα τον είχα στείλει σπίτι του. Θυμηθείτε τι είπε στη Ρόδο. Σκεφτείτε τι θα κάνουν αν κυβερνήσουν. Αλλά δεν θα κυβερνήσουν γιατί την Δευτέρα η Ελλάδα θα είναι γαλάζια.
«Δύο ήταν τα μεγάλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ: το ένα ήταν η φορολογία, έλεγε ότι θα την μειώσει και αποδεικνύεται ότι στοχεύει στην αύξηση. Εμείς κατεβάσαμε τον ανώτατο συντελεστή εισοδήματος στο 45%, το κατεβάσαμε στο 43% και θα το κατεβάσουμε την επόμενη τετραετία στο 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τον ανεβάσει στο 60%. Στέλνει έτσι το μήνυμα στη νέα γενιά ότι, ακόμη κι αν πετύχεις, θα στα πάρει το κράτος. Στέλνει και μήνυμα στους ξένους ότι μην έρχεστε εδώ, γιατί θα φορολογηθείτε».

«Μας είπε ότι θα καταργήσει το φόρο ακινήτων, όταν όμως ρωτήσαμε με τι θα τα αντικαταστήσει, είπαν ότι θα φορολογήσουν όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 200.000. Αυτοί όμως δεν είναι οι πλούσιοι, αλλά η μεσαία τάξη. Εμείς μέσα από την περιπέτεια και τα λάθη θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κι άλλο, είναι δέσμευσή μου. Καθένας θα πληρώσει μέσα στο 2015 7% λιγότερα. Το πρόγραμμα "λίστα γάμου" που έχει φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε. Δημιουργούν νέα ελλείμματα και μας οδηγούν σε νέο μνημόνιο» σχολίασε.
Και προσέθεσε: «Λένε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και στέλνουν μήνυμα στις αγορές να μην μας δανείζουν και έτσι να καταλήξουμε σε αναγκαστικό δανεισμό, που σημαίνει νέο μνημόνιο. Όλα αυτά είναι για το κούρεμα του χρέους; Γνωρίζουν ότι αυτό δεν γίνεται. Το χρέος δεν είναι πλέον ιδιωτικό, αλλά κρατικό, είναι το χρέος που έχουν άλλα κράτη που μας έχουν δανείσει με επιτόκια μεγαλύτερα από εκείνα που έχουν δανειστεί οι ίδιοι. Ξέρουν ότι επαναδιαπραγμάτευση και κούρεμα δεν γίνεται και αυτό είναι η μεγάλη τους απάτη. Όσα λέει και όσα κρύβει και ετοιμάζει δεν είναι αθώες ασυναρτησίες. Μία ακόμη απάτη είναι ότι ήξερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη ημέρα δίχως μνημόνιο και με πιστωτική γραμμή. Τα ήξερε αυτά, αλλά δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκάλεσε διεθνή αναταραχή. Γι' αυτό έσυραν τη χώρα σε εκλογές, για να ματαιώσουν την έξοδο από το μνημόνιο. Ήθελαν να ματαιώσουν την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη που είχε ξεκινήσει -είχαμε το τρίτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη-, γιατί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μνημόνια δεν υπάρχει, θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ με νέα μνημόνια και αυτό πρέπει να αποτρέψουμε την Κυριακή που έρχεται».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τρόικα λέγοντας ότι με διαπραγμάτευση πετύχαμε τις 100 δόσεις, προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, μειώσαμε την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και ρώτησε: «ο κ. Τσίπρας πότε και με ποιόν διαπραγματεύτηκε;». «Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις συμφωνίες και να περάσουμε στην νέα εποχή» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «όταν οι ξένοι μας λένε ότι φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 2,7% και του χρόνου 3,5% αυτό σημαίνει ανάπτυξη. Είναι χιλιάδες οι επενδύσεις που έχουν παγώσει και περιμένουν να φύγει το σύννεφο της πολιτικής αβεβαιότητας για να συνεχιστούν. Τα επιχειρηματικά κέρδη από το 25% θα πάνε σε πρώτη φάση στο 22% και θα συνεχίσουν να μειώνονται κατά 3% τον χρόνο μέχρι να φθάσουν στο 15%. Οι επιδοτήσεις των αγροτών δεν φορολογήθηκαν και ούτε πρόκειται να φορολογηθούν. Σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Θα απαλλάξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την δήλωση ΦΠΑ. Στα επόμενα δύο χρόνια θα επιστρέψουμε το σύνολο των περικοπών στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις». Καθιερώνουμε και μία σειρά μέτρων επιβράβευσης για τον συνεπή φορολογούμενο κάτι που είναι επιβεβλημένο από ένα σύγχρονο κράτος. Μπαίνουμε στην Ανάπτυξη δεν έχει άλλο κάτω στα εισοδήματα και τις συντάξεις μόνο πάνω, δεν έχει άλλο πάνω στην φορολόγηση μόνο κάτω, και έχει και αποκατάσταση αδικιών.
Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, είπε ακόμα ότι η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου είναι η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών και υπογράμμισε πως ακόμη και μια ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί το πρώτο κόμμα είναι αυτό που παίρνει τις 50 έδρες και μπορεί να καθορίσει το μέλλον της πατρίδας.
Ο κ. Σαμαράς έκανε άνοιγμα σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν ψήφιζαν Ν.Δ. σε ανθρώπους νοικοκυραίους, όπως είπε, που δεν θέλουν να δουν τη χώρα να γίνεται συντρίμμια, αλλά θέλουν να δουν τη χώρα να βγει μπροστά.
«Θέλω να σας πω ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον των παιδιών» τόνισε.
Οι εκλογές αυτές υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, «είναι αποφασιστικής σημασίας αφού δεν κρίνεται μόνο η διακυβέρνηση, οι εκλογές αφορούν το αν η Ελλάδα θα έχει μέλλον μέσα στην Ευρώπη και σταθεί όρθια ή αν θα απομονωθεί και βυθιστεί στα ελλείμματα και στα χρέη».



Πηγή : 


Ν. Βούτσης: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο, θα εξαρτηθεί από το μετεκλογικό κάδρο


Από «το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά» θα κριθεί το πρόσωπο που θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' περιφέρεια Αθηνών. «Θα εξαρτηθεί από το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά, από το πολιτικό τοπίο, από τους συσχετισμούς, όχι όμως εις βάρος του βασικού μας προγράμματος. Το τονίζω» σημειώνει ο κ. Βούτσης.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο την αυτοδυναμία, ο κ. Βούτσης σημειώνει: «Ενδεχομένως, με τη βοήθεια όμως πάντοτε αυτού του απαράδεκτου καλπονοθευτικού νόμου. Όσο μεγάλο ποσοστό και αν πάρουμε, θέλουμε την αυτοδυναμία για να μη βάλουμε νερό στο κρασί μας, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην έχουμε απέναντί μας το υπόλοιπο ποσοστό, που θα είναι μεγαλύτερο. Γι' αυτό πάντοτε μιλάμε για κύκλους στήριξης, συναίνεσης, ανοχής στην κοινωνία κυρίως, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις».
Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Βούτσης τονίζει: «Εδώ θα είμαστε και σήμερα και θα είμαστε και από Δευτέρα εδώ, με ένα νέο πολιτικό συσχετισμό ελπίζω που θα καθιστά απολύτως υποχρεωτική την αλληλέγγυα και ισότιμη στάση απέναντι στην ελληνική περίπτωση μέσα στην ΕΕ».
Η συνέντευξη του Νίκου Βούτση, γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου βουλευτή στην Α' Αθήνας έχει ως εξής:
-Κύριε Βούτση, είμαστε ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας;
-Το κλίμα έρχεται από όλη την Ελλάδα. Το Σάββατο ήμουν στο Λιτόχωρο Πιερίας, δεν κάνω κάποια ειδική καμπάνια για την ψήφο στην Α' Αθήνας, είμαι διαθέσιμος σε ό,τι υπάρχει στον προγραμματισμό του κόμματος και είναι εξαιρετικό το κλίμα. Είναι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για μας. Έχει διαμορφωθεί πολιτικό ρεύμα δημοκρατικής αλλαγής, για να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τα μνημόνια, προσδοκία, ελπίδα. Υπάρχουν αρκετά χαμόγελα και είναι πολύ σημαντικό.
-Ρεύμα αυτοδυναμίας;
-Ενδεχομένως, με τη βοήθεια όμως πάντοτε αυτού του απαράδεκτου καλπονοθευτικού νόμου. Όσο μεγάλο ποσοστό και αν πάρουμε, θέλουμε την αυτοδυναμία για να μη βάλουμε νερό στο κρασί μας, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην έχουμε απέναντί μας το υπόλοιπο ποσοστό, που θα είναι μεγαλύτερο. Γι' αυτό πάντοτε μιλάμε για κύκλους στήριξης, συναίνεσης, ανοχής στην κοινωνία κυρίως, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις.
-θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση του υπουργού Υγείας, του κ. Βορίδη, ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στην Αριστερά και «ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε».
-Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Ο κ. Βορίδης δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιες δηλώσεις, δηλ. να μη σκέπτεται δυνατά. Έχει δικαίωμα να σκέφτεται, να λέει ό,τι θέλει είναι επίσης δικαίωμά του, αλλά τον κρίνει και τον καθιστά στα μάτια του κόσμου περίεργα ανασφαλή.
-Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη Ευρώπη, θα έλεγα όλος ο κόσμος, οι ισχυρές δυνάμεις, για την ακρίβεια, φαίνεται να έχουν αποδεχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση της Αριστεράς. Πάντως, δεν λείπουν οι πιέσεις. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και η κ. Λαγκάρντ, επίσης, η υπεύθυνη του ΔΝΤ, τάχθηκε κατά του κουρέματος του δημόσιου χρέους. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις πιέσεις;
-Η κ. Λαγκάρντ τα λέει μέσα από την ασφάλεια του καταστατικού του ΔΝΤ που δεν προβλέπει απομείωση και κούρεμα του χρέους. Ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται ο ίδιος, αυτοβούλως, δεν εννοώ καμία συνωμοσία, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενίσχυσης των πολιτικών του φίλων. Άλλωστε έχει κάνει τη φοβερή δήλωση προ ενός μηνός ότι «εμείς θέλουμε γνωστά πρόσωπα να δούμε και μετά τις 26 Γενάρη». Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα που λέει είναι στο πλαίσιο μιας προπαγανδιστικής ρητορικής, την οποία σεβόμαστε, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε. Πάντως, ότι σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη γίνεται ανοιχτά δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση για θέματα για τα οποία πριν από ένα χρόνο θα μας βάζανε πιπέρι στο στόμα, στους Έλληνες και σε άλλους, δείχνει ότι αυτό το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, είναι διεθνές, η κρίση και η υπέρβασή της, και ότι οι μέχρι τώρα συνταγές ήταν άκρως αποτυχημένες. Αφορμή είναι οι ελληνικές εκλογές γι' αυτή τη συζήτηση.
-Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σήμερα μια κρίσιμη συνεδρίαση, από την οποία θα κριθεί αν θα αγοραστούν ή όχι κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με διαρροές, η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έχετε κάποιο σχόλιο;
-Εδώ θα είμαστε και σήμερα και θα είμαστε και από Δευτέρα εδώ, με ένα νέο πολιτικό συσχετισμό ελπίζω που θα καθιστά απολύτως υποχρεωτική την αλληλέγγυα και ισότιμη στάση απέναντι στην ελληνική περίπτωση μέσα στην ΕΕ.
-Τη Δευτέρα, υπάρχει μια συνεδρίαση του Eurogroup, που από ό,τι καταλαβαίνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στείλει εκπρόσωπο. Μήπως στείλει;
-Μη μιλάμε με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και αυτοδύναμος στις εκλογές. Είναι κάτι που κρίνεται αυτή την εβδομάδα, παρότι το κλίμα συνηγορεί απολύτως για μια τέτοια περίπτωση. Πλην, όμως, είναι σαφές ότι μέχρι να γίνει, μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση τα καθήκοντα αυτά, έστω και χωρίς δεσμεύσεις, θα τα έχει η παρούσα κατάσταση.
-Έχετε σκεφτεί το πρόσωπο που θα είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας;
-Ειλικρινά όχι, γιατί και αυτό εξαρτάται από το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά, από το πολιτικό τοπίο, από τους συσχετισμούς, τις συμβάσεις που θα χρειαστεί να κάνουμε, όχι όμως εις βάρος του βασικού μας προγράμματος. Το τονίζω.


Πηγή: imerisia.gr


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω προεκλογικών συγκεντρώσεων





Σε ισχύ τίθενται σήμερα Πέμπτη έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην Αθήνα εξαιτίας των κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ομονοίας και του Κ.Κ.Ε. στην πλατεία Συντάγματος αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων από τις 08.00 και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 16.00 μέχρι το τέλος των συγκεντρώσεων, στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους περιοχής του Δήμου Αθηναίων:

• Λεωφ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
• Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λεωφ. Συγγρού.
• Λεωφ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Αθανασίου Διάκου έως την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λεωφ. Αμαλίας.
• Λεωφ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Αμαλίας έως τη Λεωφ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα.
• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
• Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
• Πατησίων, στο τμήμα της από την πλ. Ομονοίας έως την Λεωφ. Αλεξάνδρας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
• Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά οδό έως την πλατεία Ομονοίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την πλ. Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
• Αθηνάς, στο τμήμα της από την οδό Ευριπίδου έως την πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
• Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την πλ. Ομονοίας έως την οδό Μάρνης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.





Στο 64% εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα



Η οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την ύφεση, συρρικνώθηκε κατά 2,8% το 2014, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 64%, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Nicolas Maduro. Η οικονομία της χώρας είχε σημειώσει αύξηση το 2013 κατά 1,3%.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Maduro επέρριψε ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι –όπως υποστήριξε- σαμποτάρουν την οικονομία και συνωμοτούν για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Συνεχίζονται οι ουρές και οι ελλείψεις βασικών προϊόντων

Tην ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters στη χώρα ένα νέο «επάγγελμα» έκανε την εμφάνισή του: Ο άνθρωπος που πιάνει θέση στις ουρές.

Η εργασία περιλαμβάνει ξύπνημα πριν το ξημέρωμα, πολλές ώρες αναμονής κάτω από τον καυτό ήλιο της Καραϊβικής και στη συνέχει μεταπώληση της πολυπόθητης θέσης στις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί.


Παράλληλα, στην χώρα έχουν ξεκινήσει πρωτόγνωρες ελλείψεις βασικός αγαθών. Αν και το φαινόμενο αυτό είχε αρχίσει να γίνεται ορατό πριν από περίπου 2 χρόνια, ξαφνικά επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γεγονός που οδήγησε σε σοβαρές ελλείψεις σε ήδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, κρέας, χαρτί τουαλέτας και πάνες.

Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι υπεύθυνα για τις ελλείψεις και τις ουρές σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ είναι τα media.

Μaduro: H τιμή του πετρελαίου δεν θα επιστρέψει στα 100 δολ./βαρέλι

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Maduro επέρριψε ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι –όπως υποστήριξε- σαμποτάρουν την οικονομία και συνωμοτούν για την ανατροπή της κυβέρνησής του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον δήλωσε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν πρόκειται να επιστρέψει στα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Ο Nicolas Maduro, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου, δεν προσδιόρισε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο έκανε τη δήλωση αυτή προκειμένου να προετοιμάσει τον λαό της Βενεζουέλας για μια σημαντική μείωση των εσόδων εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου που ξεκίνησε από τα μέσα του 2014.

«Το πετρέλαιο δεν θα επιστρέψει στα 100 δολάρια… Έχουμε λιγότερο ξένο νόμισμα… αλλά ο Θεός θα μας παρέχει», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε πως θα τηρήσει το 2015 τις δεσμεύσεις του σχετικά με τον προϋπολογισμό, παρά την οικονομική ύφεση.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν 60% από τον Ιούνιο, αφού η συγκρατημένη ζήτηση έχει οδηγήσει τους παραγωγούς πετρελαίου να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ο Maduro δήλωσε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας έχει υποχωρήσει στα 38 δολάρια ανά βαρέλι σε σύγκριση με τα 99 δολάρια που κόστιζε τον Ιούνιο.





Πηγή : capital.gr


Ο Σαμαράς ακύρωσε τη συνέντευξή του στο Mega



Θα εγκαινιάσει της επέκταση του Προβλήτα ΙΙΙ στον Πειραιά

Ακύρωσε την προγραμματισμένη σημερινή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Mega και στην Όλγα Τρέμη ο Αντώνης Σαμαράς.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, θα βρίσκεται στα εγκαίνια της επέκταση του Προβλήτα ΙΙΙ στον Πειραιά.

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σήμερα στις 17:00 θα εγκαινιάσει στον Πειραιά το μεγάλο έργο της επέκτασης του Προβλήτα III, που καθιστά το λιμάνι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό, η προγραμματισμένη την ίδια ώρα εγγραφή συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega δεν θα πραγματοποιηθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.



Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθη κι άλλος συνεργός του Ξηρού


Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται ένας ακόμη συνεργός του αρχιτρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού, βάσει εντάλματος σύλληψης με την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και διακεκριμένη κλοπή.

Πρόκειται για έναν 23χρονο Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη χθες και κατηγορείται ότι είχε κλέψει το ΙΧ φορτηγό, που είχε βρεθεί στο Αιγάλεω μετά τη σύλληψη του «Μανώλη» της 17Ν.
Ο νεαρός εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο 23χρονος εκτιμάται ότι θα ήταν ο οδηγός της ομάδας που θα πραγματοποιούσε τη σχεδιαζόμενη επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού.


Πηγή : ethnos.gr


Οι πραγματικές καταστροφές του ΣΥΡΙΖΑ



του Πάσχου Μανδραβέλη
       Καθημερινή

Ενα από τα κακά της κινδυνολογίας σχετικά με την παραμονή μας στο ευρώ άμα τη αναλήψει της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν συζητάμε καθόλου τις άλλες, τις πραγματικές καταστροφές που θα φέρει μια κυβέρνηση ανθρώπων που σκέπτονται με όρους της δεκαετίας του ’80 κι ακόμη παραπίσω. Στα θέματα Παιδείας, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται το όπισθεν ολοταχώς όχι μόνο στα ΑΕΙ, που τα θεωρεί χωράφι των μπάτε καταληψίες κι αλέστε, αλλά ακόμη και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος Παιδείας Εφη Καλαμάρα, στόχος του κόμματος είναι να ισοπεδώσει όλα τα μικρά βήματα εξορθολογισμού που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989 η καθηγήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού είπε τα γνωστά αντιπολιτευτικά για το δημόσιο σχολείο, το οποίο «εμείς λέμε ότι το έχουν απαξιώσει, το έχουν καταρρεύσει» (sic), ξεδίπλωσε τα άμεσα μέτρα για να μην... το καταρρεύσουν επιπλέον.

Τι δεν είπε η κ. Καλαμάρα: «Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου και της τράπεζας θεμάτων», έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να παίρνουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις εικοσάρια.

«Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ», αλλά όχι ακόμη. Ταυτόχρονη κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2). «Δεν θα υπάρξει ορισμένος χρόνος για να τελειώσει κάποιος τη σχολή του. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο», ανέφερε η κ. Καλαμάρα. Βεβαίως, παντού στον κόσμο υπάρχουν αυστηρότερα χρονικά όρια από το ν+2, αλλά συνδυαζόμενα τα δύο μέτρα –να μπαίνουν στα ΑΕΙ όποιοι θέλουν και να μένουν όσο θέλουν– ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει μια νέα μορφή σοσιαλιστικής κοινωνίας. Θα γίνουμε όλοι αιώνιοι φοιτητές και γι’ αυτό προβλέπει και ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει.

Αμεση κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου και των Συμβουλίων Ιδρύματος. Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου (για να εκπαιδεύονται τα παιδιά στις τζάμπα καταλήψεις). Συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση στα όργανα διοίκησης. Διάλογο που θα κρατήσει ένα χρόνο «με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, με τα συλλογικά όργανα δημοσίου και ιδιωτικού, με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές και τους φοιτητές προκειμένου να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που να έχει την κοινωνική συναίνεση».

Φυσικά υπόσχεται προσλήψεις. Πολλές προσλήψεις: «Επαναπρόσληψη αμέσως σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια... Από τον Σεπτέμβρη θα λειτουργούν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν. Σε αυτούς τους τομείς θα επανέλθουν οι καθηγητές, αν το επιθυμούν, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ουδείς καθηγητής, ουδείς σχολικός φύλακας περισσεύει», ανέφερε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, η κ. Καλαμάρα δεν θα μπορούσε παρά να καταργήσει το ΑΣΕΠ. Δεν χρειάζεται στον σοσιαλισμό: «Δεν θα κάνουμε κανένα ΑΣΕΠ, θα το καταργήσουμε. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κενά, συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται. Θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί», μας είπε και καλά είναι πλέον να ρωτήσουμε τον υπεύθυνο του οικονομικού προγράμματος Γιάννη Δραγασάκη: Πόσα δισ. είπαμε θα είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Βάλτε κάτι παραπάνω...


Έντυπη Καθημερινή


Η θρυλική καντίνα της Μαβίλη δεν είναι πια σε 4 ρόδες




Η καντίνα που μας τάισε και με μας μεγάλωσε με τα περιβόητα «βρώμικα», που τρέφει τη νυχτερινή Αθήνα εδώ και 26 συναπτά έτη, μετακόμισε αλλάζοντας… προφίλ.

Είναι το σήμα κατατεθέν των πεινασμένων ξενύχτηδων με μερικά από τα καλύτερα «βρώμικα», που κάθε άλλο παρά βρώμικα είναι, όπως επιβεβαιώνουν οι πιστοί θαμώνες της, αλλά και αυτοί που ο δρόμος τους έβγαλε έστω και μια φορά μπροστά της. Η καντίνα της πλατείας Μαβίλη δεν βρίσκεται πια στην καθιερωμένη της τοποθεσία, δεν πήγε όμως και πολύ μακριά, λίγα μέτρα μόνο πίσω από το σημείο που την είχαμε συνηθίσει, όχι ως καντίνα, όμως, αλλά ως κατάστημα.

Η φωτεινή επιγραφή του καταστήματος, που βρίσκεται επί της Σούτσου, κρατά νοσταλγικά το παρελθόν του, που θυμίζει ότι είναι «παιδί» μιας καντίνας, ενώ η μεταφορά είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Δήμου Αθηναίων για απομάκρυνση της καντίνας από το σημείο εγκατάστασής της.



Πηγή : olivemagazine.gr


Δραματική έκκληση Σαμαρά από την Θεσσαλονίκη: Oύτε μία ψήφος χαμένη



Σε αυτές τις εκλογές δεν έχει σημασία η τρίτη θέση αλλά η πρώτη - Στο κατάμεστο Βελλίδειο παρουσία του Κώστα Καραμανλή η ομιλία - Παρόν και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Έκκληση σε όλους τους πολίτες πέρα και πάνω από κόμματα ψηφίσουν ΝΔ και να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από την χθεσινή του συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και μία ψήφος μπορεί να αποβεί καθοριστική για το αποτέλεσμα και να κρίνει   το νικητή που θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών και ακολούθως την πορεία της  χώρας είπε ο πρωθυπουργός δραματοποιώντας την αναμέτρηση της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός απάντησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την τρίτη θέση λέγοντας ότι “σε αυτές τις εκλογές έχει σημασία ο πρώτος που αν είναι η ΝΔ θα σχηματίσει με βεβαιότητα κυβέρνηση με φιλοευρωπαικές δυνάμεις”. Ο κ. Σαμαράς μίλησε στο κατάμεστο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην πιο μαζική συγκέντρωσή του από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Το παρόν σε μία σαφή έδειξη στήριξης έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής που κάθισε δίπλα στον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο και ο οποίος κατά την είσοδό του στο Κέντρο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες. Το παρόν όμως έδωσε και ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στέλνοντας κι εκείνος μήνυμα ότι οι διαφορές έχουν ξεπεραστεί και ότι συστρατεύεται με τη ΝΔ σε αυτές τις εκλογές.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντιστικτικά παρουσίαζε τις δικές του προτάσεις για την επόμενη ημέρα για να αναδείξει εν τέλει και την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επιδίωξε την εκλογική αναμέτρηση με τις αρνητικές συνέπειες που έχει για την οικονομία γιατί θέλει την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίου αφού διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Επανέλαβε ότι εφόσον εκλεγεί θα υλοποιήσει πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στα εισοδήματα αλλά και στα κέρδη των επιχειρήσεων. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ όπως δηλώνουν επισήμως τα στελέχη του θα αυξήσει τους συντελεστές μέχρι και στο 60%. Συνολικά ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατά συνειδητά τον κόσμο και ότι εφόσον υλοποιήσει το πρόγραμμά του θα έλθει αναπότρεπτα σε σύγκρουση με την Ευρωπαική Ένωση και θα οδηγήσει την χώρα σε περιπέτεια. Εναλλακτικά είπε θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί λέγοντας ότι τον ανάγκασαν οι εταίροι και θα υπογράψει νέο μνημόνιο με επαχθείς όρους την ώρα που όπως είπε η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε το δίλημμα ότι συγκρούονται δύο κόσμοι, η Ελλάδα της σταθερότητας και της ανάπτυξης από τη μία και η Ελλάδα των ελλειμμάτων και του χρέους από την άλλη. Επανέλαβε όλες τις γνωστές του κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα κάτι μεταξύ Βορείου Κορέας και Βενεζουέλας ενώ ζήτησε από όλους τους πολίτες ότι κι αν είχαν ψηφίσει στο παρελθόν να εμποδίσουν τους βολεμένους του χθες και το λόμπι της δραχμής που αφού έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό τώρα θέλουν να γυρίσει η χώρα στην δραχμή για να αγοράσουν την Ελλάδα κοψοχρονιά.

Σε παρόμοιους δραματικούς τόνους θα κινηθεί ο πρωθυπουργός και στην αυριανή του ομιλία με την οποία θα ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος στο στάδιο Ταε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο. Στόχος είναι ακόμη κι αν δεν κερδίσει την πρωτιά να μειώσει την διαφορά στο ελάχιστο αφού θα καθορίσει το πολιτικό και εσωκομματικό τοπίο της επόμενης ημέρα.


Πηγή : protothema.gr


Βαρουφάκης: Αυτές θα είναι οι πρώτες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος



Πίστωση χρόνου δύο εβδομάδων αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του στις εκλογές, τονίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, καθώς θέλει να δράσει σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι το κόμμα του θα κάνει μεταρρυθμίσεις “αλλά όχι αυτές που απαιτούν Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη», επειδή αυτές βασίζονται στην καταστροφή της εργασίας και σε μια νέα μορφή σκλαβιάς με την ευέλικτη εργασία. “Το πρώτο που θα κάνουμε θα είναι να πάρουμε χρόνο: μας πιέζουν ώστε μετά τις εκλογές μέσα σε μια εβδομάδα να τα υπογράψουμε όλα.
Δεν πρόκειται να υπογράψουμε τίποτα βιαστικά και τρέχοντας. Θα ζητήσουμε δύο εβδομάδες, κάτι αρκετά λογικό», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης. Στη συνέχεια όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τις προτάσεις του στο Eurogroup, το Ecofin και το Συμβούλιο της Ευρώπης. “Και οι προτάσεις μας θα περιλαμβάνουν πρώτα και κύρια την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» σημειώνει. Στη συνέντευξη του ο γνωστός οικονομολόγος και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ότι «οι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για να επαναλάβουμε τα ίδια ηλίθια λάθη που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρέπει να σπάσουμε αυτήν τη λογική».
Δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα ότι ακόμα η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα σε ύφεση, μιλάει για “φθηνή προπαδάνδα” και “κοροιδία” όσων λένε ότι η χώρα βγάινει από την κρίση και συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη λέγοντας ότι χωρίς να αναπτύσσεται η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος. Ταυτόχρονα αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη “μοναδική ευκαιρία που απομένει στην Ευρώπη”, ενώ ερωτώμενος τι θα κάνει το κόμμα του αν οι ευρωπαίοι το καλέσουν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη ο κ. Βαρουφάκης λέει: «Αυτό θα σήμαινε ότι έχουν μια πολύ φτωχή άποψη της δημοκρατίας.
Είμαστε ένα κόμμα ριζοσπαστικά αριστερό, ωστόσο οι προτάσεις μας είναι απολύτως λογικές. Αν η Ευρώπη δεν θέλει να διατηρήσει μια ορθολογική διαπραγμάτευση μαζί μας και επιμένει να συνεχίσει να αρνείται την καταστροφή, ας το κάνει: ας καταστρέψει την Ευρώπη, όπως έχει συμβάλει στην καταστροφή της δύο φορές τα τελευταία εκατό χρόνια. Αλλά αυτό δεν θα είναι δική μας ευθύνη».


Πηγή: lifo.gr


ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΒΟΛΗ ΤΟΡΠΙΛΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ «ΠΙΠΙΝΟΥ» Το Φεβρουάριο η καθέλκυση του υποβρυχίου «Ματρώζος»



Ομαλά εξελίσσονται οι απαραίτητες εργασίες και δοκιμές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την πιστοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη στον Στόλο των τριών νέων υποβρυχίων τύπου 214 και του εκσυγχρονισμένου «Ωκεανός».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να καθελκυστεί το δεύτερο υποβρύχιο τύπου 214 «Ματρώζος».
Εν τω μεταξύ το πρώτο ιδίου τύπου υποβρύχιο «Πιπίνος» εκτέλεσε επιτυχώς βολή τορπίλης γυμνασίων σε περιοχή του Σαρωνικού, ενώ για το προσεχές διάστημα έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί αντίστοιχη βολή από το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «Ωκεανός».
Οι βολές τορπιλών εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των δοκιμών εν πλω των δυο υποβρυχίων πριν από την ένταξη τους στον Στόλο.
Προηγήθηκαν οι επιτυχημένες δοκιμές μεγίστου βάθους κατάδυσης που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο.


Πηγή : ethnos.gr


Η ΕΛ.ΑΣ. του ΣΥΡΙΖΑ: Νέα ΜΑΤ και ενοποίηση ΔΙΑΣ-Ζ-ΔΕΛΤΑ




Κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ) - ΥΜΕΤ, άμεση απόσυρση απαγορευμένων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών και απαγόρευση χρησιμοποίησής τους, ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις και μεσοπρόθεσμα στελέχωση Δικαστικής Αστυνομίας, δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας καθώς και θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του αστυνομικού).

Αυτά περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΛ.ΑΣ. όπως μεταφέρθηκε από εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Συνδικαλιστές στο «Βήμα»: Θετικά τα περισσότερα

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν ότι τα βασικά σημεία του προγράμματος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επεσήμαναν πως σε διευκρινιστικές τους ερωτήσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τούς ανέφεραν ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα αφοπλισμού τους, αλλά να μη φέρουν όπλα οι αστυνομικοί που χρησιμοποιούνται σε γήπεδα και συγκεντρώσεις (κάτι που ωστόσο ισχύει και σήμερα, όπως τους είπαν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., βάσει εσωτερικής διαταγής).

Επίσης τους ανέφεραν για τα ΜΑΤ ότι θα συσταθεί μια νέα υπηρεσία, το προσωπικό της οποίας θα επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση επεισοδίων.

Ακόμη τους είπαν ότι θα καταργηθούν οι στατικές δυνάμεις (διμοιρίες ΜΑΤ με λεωφορεία) σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και η αστυνόμευση θα γίνεται με πεζές και εποχούμενες περιπολίες και έτσι δεν θα γίνεται καταπόνηση του προσωπικού που θα υπηρετεί στη νέα υπηρεσία που θα προκύψει μετά την κατάργηση των ΜΑΤ. Πάντως οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας δέχονται σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες επισκέψεις υποψήφιων βουλευτών –κυρίως της ΝΔ– που θέλουν να τους μεταφέρουν τη στήριξή τους.

«Ενιαία» Άμεση Δράση και χημικά

Για τις υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης (ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ) στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι στόχος είναι η «μετατροπή τους σε λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση». Υπενθυμίζεται πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ η οποία έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και επεισοδίων.

Σχετικά με την κατάργηση των χημικών, κάποιοι θυμήθηκαν την παρόμοια εξαγγελία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Δεκέμβριο του 2009 που έμεινε στα χαρτιά.

Αποδοχές και ευρύς διάλογος

Επιπροσθέτως στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θέση του κόμματος που έχει εκφραστεί στη Βουλή είναι η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων.

Επίσης μεταφέρθηκε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών ότι η οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στην ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και συναίνεσης με τα κόμματα, με το αρχηγείο της Αστυνομίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, διασφαλίζοντας τη συναίνεση αυτών που θα τις εφαρμόσουν όπως και της κοινωνίας.

Υποσχέσεις για εξοπλισμό υλικοτεχνικό

Επιπλέον, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «ζητήθηκε από τους αστυνομικούς να ψηφίσουν χωρίς φόβο και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα τους αφοπλίσει, αλλά θα τους εξοπλίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά, διασφαλίζοντάς τους από τους κινδύνους που διατρέχουν ενώ τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας είναι μία προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τόσο τους Αστυνομικούς, όσο και την κοινωνία».

Εκλογή αρχηγών με διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση από τους αστυνομικούς προτείνεται η επιλογή των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους και η επιλογή θα εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η ριζική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. (πρόσφατα έγινε αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Σώματος) καθώς «το αστυνομικό μοντέλο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 1980. Οποιεσδήποτε αλλαγές έγιναν αποσπασματικά χωρίς μελέτες , σχεδιασμό και διάλογο, ικανοποιώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιμετωπίζοντας επιφανειακά τα σύγχρονα προβλήματα».

Προσλήψεις... χωρίς «κομάντο»

Προτείνεται επίσης οι προσλήψεις να γίνονται μόνο μέσω πανελλήνιων εξετάσεων και να γίνει κατάργηση της διαδικασίας με την οποία έχουν προσληφθεί οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριοφύλακες «και έχουν δημιουργηθεί αστυνομικοί διαφορετικών ταχυτήτων. Με τη διαδικασία αυτή έχουν προτεραιότητα πρόσληψης όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι στερούνται θεωρητικής και πρακτικής αστυνομικής εκπαίδευσης».

Ακόμη για τον σχεδιασμό της αντεγκληματικής πολιτικής στηρίζεται στο ότι «δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά αίτια τους».

Διονύσης Βυθούλκας

Newsroom ΔΟΛ



Μάχη για μια έδρα δίνουν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι! «βαριά» ονόματα όπως όλα δείχνουν θα μείνουν εκτός Βουλής



Πέρα από το λεκανοπέδιο που «βαριά» ονόματα όπως όλα δείχνουν θα μείνουν εκτός Βουλής, στο ενδεχόμενο που η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα σύμφωνα πάντα με τα τελευταία δημοκοπικά ευρήματα, η μεγάλη ανατροπή θα έρθει στη περιφέρεια όπου το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, στην περίπτωση που πάρει τη δεύτερη θέση, θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών.
Εκεί που θα έρθουν τα πάνω κάτω είναι στις τετραεδρικές περιφέρειες ενω μεγάλη μάχη θα δοθεί στις πενταεδρικές, εξαεδρικές, εφταεδρικές ή ακόμα και στις οχταεδρικές όπου η Νέα Δημοκρατία θα βγάλει τουλάχιστον μια έδρα.

Ήδη στη Συγγρού βλέπουν καθημερινά τις κυλιόμενες μετρήσεις ανα περιφέρεια ενω έχουν εικόνα και για την πορεία των υποψηφίων σε κάθε νομό.

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί σε Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία και Εύβοια όπου οι υποψήφιοι θα τα δώσουν όλα για την μια " σίγουρη " έδρα. Στον …κάμπο η υποψηφιότητα του Κώστα Τζανακούλη ανακάτεψε την τράπουλα και εκ πρώτης όψεως χτύπησε τον Χρήστο Κέλλα λόγω κοινής δεξαμενής ψήφων. Ο Κώστας Τζανακούλης έχει διατελέσει δήμαρχος Λάρισας για τελσσερις τετραετίας και ο Χρήστος Κέλλας πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Πάρολα αυτά όμως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που φέρεται να προηγείται νιώθει την πίεση του Χρήστου Κέλλα.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Μάριος Σαλμάς φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο σε σχέση με τον Κώστα Καραγκούνη που έχει ανεβάσει όμως στροφές και μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα. Στην Εύβοια η έξοδος του Σίμου Κεδίκογλου από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2014, μάλλον του βγήκε σε καλό αφού έχει ανεβάσει κατά πολύ τα ποσοστά του. Η μάχη με τον Κώστα Μαρκόπουλο φαίνεται πως θα κριθεί πραγματικά στην αναπνοή.

Στην Αχαία, ο Ανδρέας Κατσανιώτης παρά την προβολή που ειχε ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, έχει " κάτσει " με τον Θανάση Νταβλούρο να είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Στην Ηλεία η έδρα φαίνεται πως θα παιχτεί μεταξύ του Κώστα Τζαβάρα και του Ανδρέα Μαρίνου ενώ άνθρωποι που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του νόμου κάνουν λόγω για μεγάλη έκπληξη του Γιώργου Κοντογιάννη. Στη γειτονική Αρκαδία η πρωτοεμφανιζόμενη Έυη Τατούλη (κόρη του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη) έχει βάλει δύσκολα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο .

Στην Άρτα ο Γιώργος Στύλιος δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ενω στα Γιάννενα ο Κώστας Τασούλας φέρεται να ηγείται της κούρσας έναντι του Σταύρου Καλογιάννη μετά και την αποχώρηση της Άννας Ασημακοπούλου.

Στην Καστοριά η Μαρία Αντωνίου φαίνεται πως απειλείται από τον πρώην νομάρχη Κώστα Λιάντση και τον Ζήση Τζηκαλάγια που την προηγούμενη φορά είχε την έδρα ενώ και μάχη γίνεται και στην Κοζάνη καθώς η επιστροφή του Γιώργου Κασαπίδη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Μιχάλη Παπαδόπουλο.


Στην Πέλλα ο Δάνης Τζαμτζής παρά τον πόλεμο που δέχθηκε απο την Συγγρού φαίνεται πως θα παίξει στα ίσια με τον Γιώργο Καρασμάνη. Στην Ημαθία ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης θα παλέψει με τον Απόστολο Βεσυρόπουλο.


Στην Πιερία η είσοδος του πρώην νομάρχη Γιώργου Παπαστεργίου ανακάτεψε για τα καλά την τράπουλα με τους Κώστα Κουκοδήμο και Γιώργο Κωνσταντόπουλου να δίνουν μάχη για τη μια " σίγουρη " έδρα αλλά η έκπληξη μπορεί να έρθει απο την Άννα Μάνη που βλέπει τις μετοχές της να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Στην Καρδίτσα η Ασημίνα Σκόνδρα χτυπάει στα ίσια τον Κώστα Τσιάρα ενω ίδια κατάσταση επικρατεία και στα Τρίκαλα αφού ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας φαίνεται πως βρίσκεται ανάμεσα σε «συμπληγάδες» με τους Ηλία Βλαχογίαννη και Μιχάλη Ταμήλο να οδηγούν την κούρσα. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η μάχη εκεί θα κριθεί στο τέλος.

Στις Σέρρες η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, γιου του Αχιλλέα, εχει φέρει τα πάνω κάτω αφού κλειδώνει την πρώτη θέση με τους Φωτεινή Αραμπτζή, Μενέλαου Βλάχβεη και Θεόφιλου Λεονταρίδου να δίνουν μάχη για τη δεύτερη έδρα που μπορεί να βγάλει υπό προϋποθέσεις και δεύτερη έδρα.

Στην Καβάλα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γιώργο Καλαντζή τρέχουν για τη μια έδρα ενω σκληρή θα είναι και η κόντρα στον Έβρο, αφού η υποψηφιότητα του Τάσου Δημοσχάκη φερνει δυσκολίες στους Άκη Γεροντόπουλο και Αλέκου Δερμεντζόπουλου.

Στη Λαμία ο Χρήστος Σταικούρας μάλλον δεν απειλείται απο τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνία ενω στη Βοιωτία που έγινε τριεδρική ο Γιάννης Καράμπελας φαίνεται να προηγείται ελαφρώς του Ευάγγελου Μπασιάκου. Μεγάλη ανατροπή σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών και στη Χίο όπου η Μαρία Σόδη προηγείται του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Εκτός των άλλων η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κυνηγάει και τις μονοεδρικές της Ευρυτανίας και της Σάμου με τον Κώστα Κοντογεώργο και Χριστόδουλο Στεφανάδη να έχουν το πρώτο λόγο.




Θοδωρης Δαφέρμος


Πηγή : newsit.gr


Οι γυναίκες του Βλαστού και οι σχέσεις με την τρομοκρατία


Οι αποκαλύψεις της Ευαγγελίας Βλαστού, εξαδέλφης και στενής συνεργάτιδας του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού ξεδιπλώνουν ημέρα με την ημέρα το περίπλοκο πλέγμα δραστηριοτήτων του επικεφαλής του κυκλώματος των «νονών», αλλά και τις σχέσεις του με άτομα που είχαν γνωριμίες με πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν με την εγχώρια τρομοκρατία.

Χθες, προφυλακιστέα κρίθηκε η δικηγόρος Αδαμαντία Αγγελέτου, μετά την απολογία της στον ανακριτή διαφθοράς, που διερευνά την υπόθεση του «κυκλώματος εκβιαστών».

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Δημ. Χατζησταύρου. Αντίθετα, ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους αφέθηκαν η Μαρία Μουζακίτη, ο Π. Λασιθιωτάκης και ο αστυνομικός Π. Στουρνάρας στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση 1000 ευρώ.

Οι γυναίκες του Βλαστού

Πέντε γυναίκες σε ρόλους «κλειδιά» δούλευαν στο κύκλωμα με επικεφαλής και τον Παναγιώτη Βλαστό. Οι αποστολές τους ήταν εμπιστευτικές και τις εκτελούσαν μετά από εντολή του βαρυποινίτη. Ταμείο για τα χρήματα από τις απαγωγές, τους εκβιασμούς και τις τοκογλυφίες, μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, κατασκευές βομβών, παρακολουθήσεις στόχων ακόμα και εκπαίδευση με ελικόπτερο για την απόδραση του Βλαστού από τις φυλακές ήταν μερικές από τις αποστολές που εκτελούσαν.

Η Ευαγγελία Βλαστού, ή αλλιώς «Λίτσα» ήταν από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του βαρυποινίτη. Είχε επιφορτιστεί με τη διαχείριση του «ταμείου» από την εγκληματική δραστηριότητα του ξαδέλφου της. Εισέπραττε κάθε μήνα τα έσοδα από την τοκογλυφία και την προστασία νυχτερινών κέντρων, ενώ διαχειριζόταν και τα λύτρα από την απαγωγή Παναγόπουλου. Τηρούσε τα «λογιστικά βιβλία» της οργάνωσης και αναλάμβανε τις δυσκολότερες αποστολές παρακολούθησης υποψήφιων στόχων. Η ίδια ήταν που «έσπασε» τη σιωπή της, όταν κινδύνευσε η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της από τις απειλές του Βλαστού.

Η δικηγόρος

Προφυλακιστέα κρίθηκε η δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού Αδαμαντία Αγγελέτου, που σύμφωνα με την κατάθεση της Ευαγγελίας Βλαστού, εξαδέλφης του βαρυποινίτη, είχε σημαίνοντα ρόλο στη δράση της συμμορίας των «νονών» που λυμαίνονταν τον Κορυδαλλό.

Η δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού φέρεται από την αστυνομία να διατηρούσε και ερωτική σχέση με τον πελάτη της. Η ίδια όμως το αρνείται. Η Ευαγγελία Βλαστού αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο της Αδαμαντίας Αγγελέτου και στις λεπτομέρειες που ήξερε για τη δράση του «νονού».

Η δικηγόρος φέρεται να διακινούσε χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου ενώ ήταν αγγελιαφόρος μηνυμάτων του Βλαστού στους συνεργάτες του έξω από τις φυλακές. Στην απολογία της η Αδαμαντία υποστήριξε ότι η Ευαγγελία Βλαστού αναφέρεται σε αυτή για λόγους εκδίκησης, διότι αρνήθηκε να την βοηθήσει στη δίκη που είχε με τον Βλαστό, όταν ο βαρυποινίτης την κατήγγειλε ότι οργάνωσαν μαζί την απόδραση από τα Τρίκαλα.

Η πιλότος ελικοπτέρου

Η Μαρία ήταν ένα ακόμα μέλος της συμμορίας του Βλαστού που έκανε παρακολουθήσεις στόχων. Εισέπραξε από τον βαρυποινίτη το ποσό των 16.000 ευρώ για να μάθει να πιλοτάρει ελικόπτερο και να συνδράμει στην απόδραση του Βλαστού. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι κατάλαβε ότι ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν και «κόπηκε» στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος.

Για λογαριασμό του Βλαστού δούλευαν δύο ακόμη γυναίκες. Η πρώην σύντροφός του Πέννυ, αλλά και η πρώην σύζυγός του Ιωάννα. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Οι γνωριμίες στις παρυφές της τρομοκρατίας

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει και μια καταγεγραμμένη συνομιλία του Βλαστού με συνεργάτη του που αναφέρονται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και στην τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα επαναστατών».

Οι δυο άνδρες συνομιλούν για ένα πρόσωπο το οποίο προσδιορίζουν ως «Αλβανό» ονόματι Αιμίλιο στον οποίο χρεώνουν τη δολοφονία Γκιόλια. Ο Αιμίλιος είχε παραδοθεί στην αντιτρομοκρατική καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα για την εμπλοκή του στη δολοφονία πέντε σωματοφυλάκων επιχειρηματία στην Αγία Νάπα της Κύπρου. Εκεί δυο Έλληνες αντιεξουσιαστές ήταν οι δολοφόνοι οι οποίοι στις καταθέσεις τους είχαν υποστηρίξει ότι ο Αλβανός γνωρίζει πολλά και για την τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα» χωρίς όμως να προκύψει κάτι σε βάρος του.


Πηγή : real.gr