Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Δεν έχει όρια η βλακεία στους Ισλαμιστές Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει διά νόμου τους… χιονάνθρωπους


Δεν τους αποδέχεται το Ισλάμ

«Πάγο» στους… χιονάνθρωπους έβαλε θρησκευτικός ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας πως η αναπαράσταση ανθρώπων ή ζώων με χιόνι δεν είναι αποδεκτή από το Ισλάμ, ακόμη και αν γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού.

Η πρόσφατη χιονόπτωση στη σπανίως κατάλευκη επαρχία Ταμπούκ προκάλεσε μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι δεν είναι... συνηθισμένοι να βλέπουν χιόνι. Το Ταμπούκ βρίσκεται στα βόρεια της Σαουδικής Αραβίας, σε απόσταση 1.500χλμ. από το Ριάντ στα σύνορα της χώρας με την Ιορδανία, σε υψόμετρο 760 μέτρων. Είναι το μοναδικό σημείο της χώρας όπου ορισμένες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου και σημειώνεται παγετός ή χιονόπτωση.

«Πάγο» στους… χιονάνθρωπους έβαλε θρησκευτικός ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, τερματίζοντας άδοξα τη χαρά μικρών και μεγάλων στη σπανίως κατάλευκη επαρχία Ταμπούκ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ.

Αρκετοί γονείς έθεσαν το ερώτημα στον 55χρονο σεΐχη Σαλέχ Αλ Μουναχίντ, σε θρησκευτική ιστοσελίδα για το αν μπορούν να φτιάξουν χιονάνθρωποι και να παίξουν με τα παιδιά τους.

Η απάντηση ήρθε να τερματίσει άδοξα τη χαρά μικρών και μεγάλων, καθώς βάσει φετβά, η αναπαράσταση ανθρώπων ή ζώων στο χιόνι δεν είναι αποδεκτή από το Ισλάμ ακόμη κι αν γίνεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Ο Αλ Μουναχίντ έδωσε το ελεύθερο σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν άψυχα αντικείμενα από χιόνι. «Ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους χώρο να φτιάχνουν ό,τι θέλουν, αρκεί να είναι άψυχο, όπως δέντρα, πλοία, φρούτα, κτίρια κ.λπ.» αναφέρεται στον φετβά.

Η είδηση έκανε το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Αρκετοί υποστήριξαν τη λογική του φετβά. «Οι χιονάνθρωποι προωθούν τη λαγνεία και τον ερωτισμό» γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter ένας σαουδάραβας.

Στον αντίποδα βρίσκονται εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλα επιτρέπονται στις πολύ λίγες μέρες που χιονίζει στις αραβικές χώρες. «Βλέπουμε χιόνι για λίγες μέρες, ίσως και για λίγες ώρες, και πάντα υπάρχει κάποιος που θέλει να μας κλέψει τη χαρά», έγραψε ένας σαουδάραβας μπλόγκερ.



Πηγή : in.gr


Έφηβος με χειροπέδες σώζει τη ζωή αστυνομικού στη Φλόριντα (VIDEO)



Στον έφηβο Τζαμάλ Ριτζλέτζ χρωστά τη ζωή του ο αστυνομικός Φράνκλιν Φουλκς στη Φλόριντα. Ο αξιωματικός κατέρρευσε ενώ συμπλήρωνε το φάκελο του εφήβου που είχε συλληφθεί και κρατούνταν στο τμήμα με χειροπέδες. Ο Τζαμάλ άρχισε να κλωτσά την πόρτα ασφαλείας και να φωνάζει για να ειδοποιήσει τους άλλους αστυνομικούς να σπεύσουν σε βοήθεια.

Ο Τζαμάλ Ριτλέτζ συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου του 2014 για παραβίαση των όρων αναστολής (δεν είναι γνωστό για ποιο αδίκημα) και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Στα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του αστυνομικού τμήματος της Φλόριντα εμφανίζεται ο έφηβος στον ίδιο χώρο με τον αξιωματικό Φράνκλιν Φουλκς.

Ο έφηβος στέκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς ο αστυνομικός επεξεργάζεται τον φάκελό του. Ξαφνικά ο αξιωματικός καταρρέει, πιάνει το στήθος του και αγκομαχά.






Ο έφηβος περπατά προς τον αξιωματικό και αρχίζει να κλωτσά την πόρτα ασφαλείας και να φωνάζει για να ειδοποιήσει τους αστυνομικούς στο τμήμα.

Τέσσερις αστυνομικοί μπήκαν τρέχοντας στο κελί και έκαναν τεχνητή αναπνοή στον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και διακομίστηκε άμεσα σε κλινική.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι χωρίς την έγκαιρη επέμβαση του εφήβου και των αστυνομικών ο Φράνκλιν Φουλκς πιθανότητα δεν θα έχε επιζήσει.

Δεν είναι σαφές γιατί τα πλάνα εμφανίστηκαν τώρα στη δημοσιότητα (έχουν περάσει μήνες από το περιστατικό).

Στις 21 Ιανουαρίου το αστυνομικό τμήμα θα τιμήσει σε ειδική τελετή τον έφηβο και τους τέσσερις αστυνομικούς που έσωσαν τη ζωή του αξιωματικού Φουλκς.

Newsroom ΔΟΛ



Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς



Εγκαινιάστηκε, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Η δομή ειναι δωρεά της Μαριάννας Ι. Λάτση, στη μνήμη του συζύγου της Νίκου Κούρκουλου, που απεβίωσε το 2007 μετά από εξαετή μάχη με τον καρκίνο.

Η διεθνής εμπειρίας έχει δείξει ότι, η λειτουργία κέντρων ημερήσιας νοσηλείας αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές εξορθολογισμού των δαπανών και της σωστής αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της υγείας.

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο διοικητής του  νοσοκομείου, Νικόλαος Φαλδαμής και η κ. Λάτση υπέγραψαν το πρωτόκολο παράδοσης - παραλαβής του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Σε κλίμα συγκίνησης, την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν τα παιδιά του αείμνηστου έλληνα ηθοποιού, Άλκης, Μελίτα, Ερριέτα και Φίλιππος.

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας στεγάζεται στο κτίριο του πρώην 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ, επί των οδών Ασωπίου 4 και Παράσχου 16, δύο χιλιόμετρα από το κεντρικό κτίριο του «Άγιου Σάββα».

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κτίριο ανακατασκευάστηκε πλήρως. Σήμερα, αποτελείται από έξι ορόφους, ισόγειο και τρία υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τμ, και δυναμικότητα 46 κλινών.

Από την προσεχή Δευτέρα που ξεκινά και επίσημα η λειτουργία του, στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αναμένεται να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις.

«Οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλονται σε χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Έτσι, το κέντρο συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του 'Αγίου Σάββα', ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά», εξήγησε ο κ. Φαλδαμής.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του τόνισε ότι, τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή για το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνία.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, το οποίο τίθεται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι πολίτες πλέον έχουν στη διάθεσή τους μία υπερσύγχρονη δομή που ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, χάρη στη σπουδαία δωρεά της κ. Λάτση. Ο πόνος της οποίας έγινε δύναμη και οδήγησε στην εξαιρετική αυτή προσφορά, για την οποία την ευχαριστούμε», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Η Μαριάννα Ι. Λάτση φανερά συγκινημένη αναφέρθηκε στα έξι χρόνια της μάχης του Νίκου Κούρκουλου με τον καρκίνο. «Έζησα έντονα εκείνα τα έξι χρόνια με τον Νίκο στα νοσοκομεία, τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ημίφως των θαλάμων αναμονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδομών. Όλα αυτά τα βίωσα βαθιά και αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, θέλησα με τη δωρεά αυτή- πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης, θα την χαρακτήριζα εγώ- να συνδράμω όσο μπορώ στην προστασία και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια. Νιώθω ευλογημένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλω στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Γεωργία Σαμαρά, οι πρώην υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο τέως πρόεδρος του ΔΣ του «Αγίου Σάββα», Παναγιώτης Μινογιάννης, η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και προσωπικότητες από το χώρο του Θεάτρου και της Ιατρικής.


Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr



Αλ. Τσίπρας στην El Pais: Η Ελλάδα κάνει την αρχή, ακολουθεί η Ισπανία



«Στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στο παρελθόν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για να κάνει το αναγκαίο βήμα, προς τα μπρος. Από το σκοτάδι της λιτότητας και του αυταρχισμού, στο φως της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Γι' αυτό και η Ελλάδα είναι μόνον η αρχή. Έρχεται, μέσα σ' αυτήν τη χρονιά, και η σειρά της Ισπανίας. Η αλλαγή ξεκινάει από το Νότο» σημειώνει ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Η ήττα των πολιτικών χορηγών της λιτότητας, των πλειστηριασμών, της ανασφάλειας και του φόβου, της διαφθοράς και των σκανδάλων έχει την αφετηρία της στις χώρες μας. Οι λαοί μας παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους και ανοίγουν την πόρτα του αύριο σε νέους και άφθαρτους ανθρώπους. Στους δικούς τους ανθρώπους, με το καθαρό βλέμμα. Γι' αυτό η νίκη του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μήνυμα μιας νέας, ελπιδοφόρας πορείας για την Ισπανία. Μιας πορείας που, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, με σταθερότητα επιλέγει και ο ισπανικός λαός. Έτσι θα πάει μπροστά ο Νότος, για ν' αλλάζει η Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ευρώπη σήμερα δεν είναι θύμα της κρίσης- η κρίση, άλλωστε, τελείωσε εκεί απ' όπου ξεκίνησε, στις ΗΠΑ, χάρη στην επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας. Κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κ. Μέρκελ. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης έχει οδηγήσει το Νότο συνολικά, σε μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά ασταθή ισορροπία της κρίσης. Επιβιώνουμε ανάμεσα στη στασιμότητα και τη χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ, στον αποπληθωρισμό, στο υψηλό χρέος, τη μεγάλη ανεργία και τη διευρυμένη φτώχεια».

«Και είναι είτε βολική αυταπάτη είτε πολιτικός εμπαιγμός να δηλώνει κάποιος ότι με την ευρωζώνη ουσιαστικά σε στασιμότητα (0,8% το 2014 και 1,1% το 2015), θα αναπτυχθεί μόνος του. Και μάλιστα όταν κινείται στο όριο του αποπληθωρισμού, έχει αυξανόμενο δημόσιο χρέος- πάνω από ένα ΑΕΠ φέτος- ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματά του. Όσο και αν επικαλείται τις γενναιόδωρες προς όλους μας προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κοινή λογική στο τέλος υπερισχύει» επισημαίνει, στο άρθρο του, ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι «γι' αυτό, ο αγώνας των λαών μας για αλλαγή είναι ο αγώνας της κοινής λογικής ενάντια στον ιδεολογικό φανατισμό. Είναι ο αγώνας της αξιοπρέπειας ενάντια στην υποτέλεια».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας εξηγεί ότι «για εμάς, η ισορροπία της κρίσης δεν είναι επιλογή. Είναι αφορμή για αλλαγή. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα αρχή για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου. Για να διακόψουμε το καύσιμο της στασιμότητας, της ανεργίας και της υπερχρέωσης- τη λιτότητα. Είναι η αφετηρία για τον αναπτυξιακό συντονισμό των πολιτικών μας. Για να αποκαταστήσουμε την οικονομική ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις χώρες μας. Να επαναπατρίσουμε την εξορισμένη νεολαία (juventud exiliada)- τους νέους μετανάστες». Και προσθέτει: «Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης. Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση. Εάν υιοθετηθεί θα είναι ευπρόσδεκτη, έστω και με μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Για να είναι, όμως, αποτελεσματική θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστροφή του Μάριο Ντράγκι: "ό,τι κι αν χρειαστεί" (whatever it takes). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ευρείας κλίμακας, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Δηλαδή, να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που την έχουν ανάγκη».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να αναλάβει το βάρος της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επειγόντως: Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ευρωπαϊκό "New Deal", δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας και με υψηλή προστιθέμενη αξία και ένα πλάνο τόνωσης της βιομηχανίας με έμφαση στις ευρωπαϊκές οικονομίες με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, ελάφρυνση του βάρους του χρέους, στο πλαίσιο μιας "Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος", με πρότυπο τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, που διευκόλυνε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας. Η συλλογική και κοινωνικά βιώσιμη ρύθμιση της υπερχρέωσης της ευρωζώνης δεν αποτελεί για την κ. Μέρκελ ηθικό κίνδυνο, αλλά ηθικό χρέος».

«Στις 25 Ιανουαρίου, η ελπίδα έχει πατρίδα. Και η Ευρώπη, την πυξίδα για την αλλαγή» καταλήγει στο άρθρο του στην «El Pais» o κ. Τσίπρας.


Πηγή : kathimerini.gr


Υπόθεση Energa - Hellas Power: 100 εκατ. ευρώ επιστρέφουν οι κατηγορούμενοι


Οι συνολικές απαιτήσεις του δημοσίου κατά το κατηγορητήριο ανέρχονται σε 257 εκατομμύρια ευρώ.

Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν ένα ποσό πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και τους δήμους δηλώνουν εγγράφως οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διακοπή η δίκη τους που ξεκίνησε σήμερα για τις 5 Φεβρουάριου.
Τα 103 εκατoμμύρια ευρώ που προτίθενται να επιστέψουν βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι συνολικές απαιτήσεις του δημοσίου κατά το κατηγορητήριο ανέρχονται σε 257 εκατομμύρια ευρώ.
Για τα προσφερόμενα από τους εμπλεκόμενους χρήματα ύψους 100 εκατομμύρια ευρώ θα αποφανθεί το δικαστήριο σε εφαρμογή του νέου νόμου που ισχύει εδώ και ένα μήνα και δίδει τη δυνατότητα να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης όσοι διωκόμενοι για οικονομικά αδικήματα κατά του δημοσίου ικανοποιήσουν πλήρως το δημόσιο.


Πηγή: skai.gr 


Τζον Κέρι: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία του από την πορεία στο Παρίσι



Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, και των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατέθεσαν στεφάνια στα σημεία των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, στα γραφεία του Charlie Hebdo και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ της Πορτ ντε Βενσέν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε συγγνώμη για την απουσία του από την μεγάλη πορεία κατά της τρομοκρατίας την Κυριακή και δήλωσε “λυπημένος που δεν μπόρεσε να παραστεί”, είπε στους δημοσιογράφους ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να αναζητήσουν από κοινού τις αναγκαίες απαντήσεις μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που έπληξαν τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.

“Υπήρξατε και εσείς θύματα μίας άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης στις 11 Σεπτεμβρίου 2011. Ο οφείλουμε να αναζητήσουμε από κοινού τις αναγκαίες απαντήσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

“Συμμεριζόμαστε την οδύνη του γαλλικού λαού, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι που έφθασε στο Παρίσι για να τιμήσει επί τόπου, με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, τα θύματα των επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας.

Τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε με θερμό εναγκαλισμό ο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά την έναρξη της συνομιλίας τους, παρουσία των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την τηλεοπτική του εμφάνιση από την Ουάσινγκτον την επομένη των επιθέσεων, όταν εκφράσθηκε ΄΄στη δεύτερη γλώσσα του”, τη γαλλική, για να προσφέρει την υποστήριξή του στον γαλλικό λαό.

Κάνοντας λόγο για “ένα μεγάλο μάθημα προς τον κόσμο”, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: “Σας παρακολουθήσαμε, εσάς και την ομάδα σας, να φέρετε εις πέρας τις επιχειρήσεις με μεγάλη δεξιοτεχνία και ικανότητα” , αλλά επίσης “και τον γαλλικό λαό που συσπειρώθηκε με ένα ισχυρό αίσθημα ενότητας”.

“Για μία ακόμη φορά, η Γαλλία με την προσήλωσή της στην ελευθερία και τα πάθος της για τα ιδεώδη απεήθυνε ένα μάθημα προς τον κόσμο”, πρόσθεσε.


Πηγή : ikypros.com


Νέα βόμβα μετά το τύπωμα νομισμάτων από την Ραχήλ Μακρή "Θα καταργήσουμε τα ΜΑΤ" λέει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ (VIDEO)


«Θα καταργήσουμε τα ΜΑΤ αν λάβουμε αυτοδυναμία» δήλωσε ο Στέφανος Τυροβολάς, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Α’ Αθήνας.

Ο κ. Τυροβολάς σε ερώτηση των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού Καναλιού 9 για το αν οι αστυνομικοί πρέπει να κυκλοφορούν άοπλοι είπε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη εδκημοκρατισμού της ελληνικής αστυνομίας διότι έχει σκληρούς πυρήνες φασιστικούς», ενώ πρόσθεσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση «θέλουμε και θα καταργήσουμε τα ΜΑΤ».





Πηγή : parapolitika.gr


Το πιο μικρό σπίτι στη θάλασσα τελικά είναι... μεγάλο!


Φαίνεται τεράστιο όταν μπείτε στο εσωτερικό του καθώς εκμεταλλεύεται το κάθε εκατοστό

Οι περισσότεροι από μας θέλουμε να αποκτήσουμε μια εξοχική κατοικία δίπλα στην θάλασσα. Αλλοι τα καταφέρνουμε, άλλοι όχι. Το ζητούμενο δεν είναι πάντα το σπίτι των ονείρων μας να είναι μεγάλο. Μπορεί όμως να δείχνει... μεγάλο.

Αυτό το φαινομενικά μικρό εξοχικό σπίτι θα μπορούσε να στεγάσει άνετα μια οικογένεια γιατί οι εσωτερικοί του χώροι είναι ευρύχωροι και θεαματικοί. Πάρτε μια μικρή γεύση από το μικρό παλατάκι που βρίσκεται στο Whitsan Bay του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι μόλις 29 τετραγωνικά...














protothema.gr


Σαμαράς: Αμέσως μετά τις εκλογές καταθέτουμε νόμο για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο



«Ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα»

Aπό τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο, τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών» διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Νομοθετική ρύθμιση ειδικά για όσους πολίτες έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο, πέραν της νέας σεισάχθειας που θα περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, εξήγγειλε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου λόγω της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διακόψει τη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 φράγκου ανά ευρώ.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται και στις αγορές, κάνοντας λόγο για «άλλη μια απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη».



Πηγή: skai.gr


Σοκ από Γ. Δραγασάκη: Μπορεί να μην πληρώσουμε τις δόσεις Ιουλίου - Αυγούστου!



Νέο πόλεμο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη στην εφημερίδα Europolitics ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αρνηθεί η Ελλάδα να πληρώσει τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, κάτι που για τη ΝΔ συνιστά χρεοκοπία.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κόμματος περί παύσης στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνει:
«Η ιδέα συζητείται. Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό. Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Μας δανείζουν για να τους αποπληρώνουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση».
Κληθείς να καταθέσει τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα των εκλογών, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β' Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνει: «Από το 2012, όταν για πρώτη φορά βρεθήκαμε πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, ετοιμαζόμαστε για αυτήν τη στιγμή. Αισθανόμαστε έτοιμοι πλέον. Έχουμε ήδη ετοιμάσει τους πρώτους νόμους που θέλουμε να ψηφιστούν. Διαθέτουμε ένα εξαιρετικά λεπτομερές πρόγραμμα δράσης και, αν δεν υπήρχε η διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, θα εφαρμόζαμε τα μέτρα αυτά από την επόμενη μέρα».
Ερωτηθείς για το πώς επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε: «Αρχικά, πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο. Οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο. Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι ποσοστό του χρέους επιθυμούν να «ακυρώσουν», ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνει:
«Δεν υπάρχει συναίνεση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ορισμένες χώρες χρεοκόπησαν ενώ η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ήταν πολύ χαμηλότερη. Ας δούμε την περίπτωση της Αργεντινής ή της Ουκρανίας. Το κύριο ζήτημα είναι η προοπτική ανάπτυξης. Αν υπάρχει θετική προοπτική, μεγάλο μέρος του χρέους είναι διαχειρίσιμο. Η Ελλάδα είχε γενικά μια αναλογία της τάξης του 100%, το λάθος ήταν ότι δεν καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος σε περίοδο ανάπτυξης. Τώρα, οι πιστωτές θέλουν να αποπληρωθούν με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα, το ποσοστό του οποίου προβλέπεται να αγγίξει το 4,5% ως το 2020, πριν ξεπεράσει αργότερα το 7%. Με παρόμοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να γίνει κάτι άλλο.
Η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να συνδεθεί με ένα ποσοστό ανάπτυξης. Στην περίπτωση που υπάρχει υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, θα πληρώσουμε περισσότερα. Η ίδια αρχή εφαρμόστηκε για τη Γερμανία στο πλαίσιο της συμφωνίας του Λονδίνου του 1953. Αν δεχτούμε ότι το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ –κάτι που εμείς δεν αμφισβητούμε- χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης. Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, θα αναζητήσουμε μια λύση για το χρέος αποκλειστικά ελληνική».
Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη λογική που βασίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζει:
«Όχι, το πρόγραμμά μας προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα. Όποιο και αν είναι το επίπεδο του πλεονάσματος, θέλουμε να το διοχετεύσουμε -σε βάθος χρόνου- στις δημόσιες επενδύσεις, παρά στους πιστωτές. Για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, χρειάζεται ανάπτυξη. Διαφορετικά, και αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα, διαθέτουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που οφείλεται στους φόρους και στις περικοπές δαπανών. Προτείνουμε, επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μην καταμετρώνται οι δημόσιες επενδύσεις στον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος».
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζει ερώτηση για το αν μπορούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρνηθούν τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι. Όλα τα κράτη-μέλη είναι δυνατόν να συρθούν σε μια δύσκολη κατάσταση και να ταπεινωθούν από τους εταίρους τους. Ταυτόχρονα όμως, ακόμα και μια μικρή χώρα μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές. Το ερώτημα είναι λοιπόν: τι Ευρώπη θέλουμε; Θα διαλέξουμε την αμοιβαία καταστροφή; Αν η χώρα μας υποστεί εκβιασμό, δεν θα παραμείνουμε αδρανείς. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική του βούληση, που θα έχει εκφραστεί, θα βρίσκονται σε ομηρία. Πώς θα αντιδρούσαν οι λαοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ισπανία ή στην Ιταλία, απέναντι σε ένα τέτοιο αντιδημοκρατικό μέτρο; Ποιος θα ωφεληθεί; Η Ευρώπη ή η ακροδεξιά και η Mαρίν Λεπέν; Για τον λόγο αυτό δεν θέλουμε να λάβουμε μονομερή μέτρα».
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη σε δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε χωρίς περιστροφές ότι το κόμμα του σχεδιάζει να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία.
«Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι μπορεί να μην πληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου και του Αυγούστου. Η πιο κυνική ομολογία για την καταστροφή της χώρας από τα πλέον αρμόδια χείλη», τόνισε η κ. Σπυράκη.


Πηγή : iefimerida.gr



Κυβέρνηση κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Διχαστική τακτική και ρεβανσιστικά κηρύγματα»




Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Αναγνώστου, κατηγορώντας τον για «διχαστική τακτική καιρεβανσιστικά κηρύγματα».
Ο κ. Αναγνώστου «δεν σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και λειτουργεί ως φερέφωνο της ΝΔ», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη δήλωσή του ανέφερε ότι «μετά τις προκλητικές ύβρεις κατά του προσώπου του πρωθυπουργού από τον διευθυντή τού ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ, χθες γίναμε μάρτυρες δύο ακόμη θλιβερών επεισοδίων».

Συγκεκριμένα, είπε ότι το πρώτο εκδηλώθηκε το απόγευμα με τραμπουκισμούς κατά του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου στο Περιστέρι και το επόμενο, το βράδυ, «με το διχαστικό και ρεβανιστικό παραλήρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα στην ομιλία του στη Ρόδο».
Ο κ. Αναγνώστου κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να σταματήσει τη διχαστική τακτική και τα ρεβανσιστικά κηρύγματα και παράλληλα να αποδοκιμάσει ρητά και κατηγορηματικά τους διάφορους "παρατρεχάμενους" και τους τραμπούκους οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε φαινόμενα λεκτικής και ωμής βίας που δυναμιτίζουν προεκλογικά το πολιτικό κλίμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κανένας Έλληνας και καμιά Ελληνίδα δεν δίνουν το δικαίωμα στον κ. Τσίπρα να εκπέμπει διχαστικά μηνύματα που διαχέουν, όπως είπε, εκδικητικό πνεύμα στην κοινωνία. «Ο κ. Τσίπρας ας ξανακούσει και ας διαβάσει τι ακριβώς είπε στη Ρόδο και ας προβληματισθεί. Αν βέβαια μπορεί...», πρόσθεσε ο κ. Αναγνώστου.

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κ. Αναγνώστου για μια ακόμα φορά δεν σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και λειτουργεί ως φερέφωνο της ΝΔ. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Αυτό το κατανοούν πλήρως οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης».


Πηγή : imerisia.gr


Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Μακρή



Στην αντεπίθεση περνά η Κουμουνδούρου μετά τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή, που προκάλεσαν και σχόλια από στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «εξακολουθεί να κρύβεται και να κάνει πολιτική με τα υποπροϊόντα της μονταζιέρας».

Συνέχισε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα πραγματικά προβλήματα, ενώ τόνισε πως υπάρχει δέσμευση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και προστασία της α’ κατοικίας.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν υιοθετεί την πρόταση της Ιρλανδίας για τη διενέργεια έκτακτης συνόδου Κορυφής για το χρέος.;

» Γιατί δεν υποστηρίζει, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας;

» Γιατί δεν συντάσσεται με τον κ. Ντράγκι που προτίθεται να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά, αντίθετα, επιλέγει την κινδυνολογία.

» Η ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ θυμίζει το δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δέσμευση ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καταγγέλλει τη ΝΔ για την άρση της προστασίας της  πρώτης κατοικίας. από τους πλειστηριασμούς.

» Ο ελληνικός λαός, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ποιοι τους λεηλάτησαν τις καταθέσεις, ποιοι τους φτωχοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η ώρα της κρίσης για τη ΝΔ πλησιάζει».

Newsroom ΔΟΛ


Γάτα έσωσε εγκαταλελειμμένο μωρό από τα σκουπίδια


Μια γάτα κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός βρέφους το οποίο είχε εγκαταλειφθεί κοντά σε έναν κάδο απορριμμάτων μιας πολυκατοικίας της Μόσχας.


Η γάτα προστάτευσε το μωρό από το κρύο, μέχρι να έρθει βοήθεια.

Το αγοράκι ήταν μόλις 3 μηνών και πιθανόν οι γονείς του το παράτησαν μέσα σε ένα χαρτόκουτο κοντά στα σκουπίδια μίας πολυκατοικίας στο Ομπνίσκ, στην περιοχή Καλούγκα.

Στο ίδιο χαρτόκουτο, τον βρήκε και η Μάσα, η γάτα της γειτονιάς.

Το ζώο έκατσε πάνω στο μωρό για πολλές ώρες και το προστάτευε από το ψύχος με τη θερμότητα του σώματός του.

Όταν το βρέφος άρχισε να κλαίει, μια ένοικος το βρήκε δίπλα στη γάτα η οποία του έγλειφε το πρόσωπο και τα χέρια.

Σύμφωνα με τους ένοικους της πολυκατοικίας, αν η γάτα δεν είχε πάρει υπό την προστασία της το βρέφος, αυτό δεν θα είχε επιβιώσει.

Η γάτα δεν ήθελε να αφήσει το μωρό ακόμη και όταν έφτασε το ασθενοφόρο και ακολούθησε τους γιατρούς που το πήραν μέχρι που ανέβηκαν στο όχημα.

Η ζωή του μικρού αγοριού, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται, δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσει τους γονείς του.



Πηγή : city.sigmalive.com



Μπορώ να εμπιστευθώ τον μετρητή μου;



Υπάρχουν πολλές απορίες σχετικά με την σωστή ρύθμιση για τον διαβήτη και μία από αυτές είναι  για το εάν ο μετρητής ζακχάρου έχει ικανοποιητική ακρίβεια.

Σε γενικές γραμμές, οι μετρητές σακχάρου στο αίμα είναι αρκετά ακριβής, αρκεί όμως να χρησιμοποιούνται σωστά.

Κάθε κατασκευαστής μετρητή περιλαμβάνει τα δεδομένα με ακρίβεια στην ενότητα "Προδιαγραφές" του εγχειριδίου χρήστη. Σίγουρα υπάρχει μικρή διαφορά στην μέτρηση ζακχάρου την οποία κάνει ένας μετρητής από την μέτρηση που θα έδινε ένα σύγχρονο αιματολογικό εργαστήριο. Φυσικά η απόκλιση αυτή οφείλεται σε ορισμένους λόγους που θα πρέπει να προσέξουμε για να πετυχαίνουμε ακριβής μετρήσεις

Ακόμη και ένας ακριβής μετρητής μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να έχει μικρή απόκλιση και αναφέρουμε μερικούς λόγους :

1. Οι μετρήσεις με τα δάχτυλα που είναι άπλυτα και βρώμικα

2. Οι μετρήσεις όταν το δάχτυλο είναι ακόμα υγρό από ένα βαμβάκι με οινόπνευμα

3. Όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο, παίζει ρόλο η θερμοκρασία και η υγρασία

4. Δεν είναι αρκετό αίμα που εφαρμόζεται στη δοκιμαστική ταινία

5. Σωστή αποθήκευση των δοκιμαστικών ταινιών και όχι σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο περιβάλλον.

6. Μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C από τα συμπληρώματα (> 1.500 mg ημερησίως).

7.  Η μεταβλητότητα στον όγκο των ερυθρών κυττάρων του αίματος που οφείλεται σε αφυδάτωση ή αναιμία.


Με λίγη προσοχή ο έλεγχος θα είναι καλύτερος.


Jennifer Smith κάτοχος πτυχίου στην ανθρώπινη διατροφή και Βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν




Σύλληψη δύο σαλαφιστών στο Βερολίνο



Σήμερα το πρωί η γερμανική αστυνομία σε επιχείρηση της  συνέλαβε δύο ισλαμιστές που κατηγορούνται ότι στρατολογούσαν μαχητές για τις συγκρούσεις στη Συρία.

Οι έφοδοι των αστυνομικών έγιναν σε έντεκα σπίτια.

Οι συλληφθέντες είναι ένας  41χρονος, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται ως Ισμέτ Ντ., και ένας 43χρονος, ο Εμίν Φ. και οι δύο είναι σαλαφιστές.

Ο 41χρονος Ισμέτ Ντ. αυτοαποκαλείται «εμίρης» και κατηγορείται πως ήταν επικεφαλής ομάδας ισλαμιστών στην περιοχή Τίεργκαρτεν της γερμανικής πρωτεύουσας.

Η ομάδα του Τίεργκαρτεν απαρτίζεται κυρίως από μουσουλμάνους με καταγωγή από την Τουρκία, την Τσετσενία και το Νταγκεστάν. Ο 41χρονος κατηγορείται ότι στρατολογούσε και προετοίμαζε με θρησκευτική μελέτη μέλη, ώστε να σταλούν στη Συρία.

Ο 43χρονος Εμίν Φ. κατηγορείται ως συνεργός του και ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση του δικτύου και της μεταφοράς στη Συρία, όπως και την χρηματοδότηση βίαιων ενεργειών στη Συρία.




Οι εκλογές έφεραν περιπέτειες στην Ελλάδα, Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν έκτακτη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Οι αναλήψεις καταθέσεων και η απότομη αλλαγή στην ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο ''κρύβονται'' πίσω από την προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ( ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι δύο ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank, που προσέφυγαν στον ELA για να αντλήσουν ρευστότητα το έκαναν για τρεις κυρίως λόγους.

Ο ένας είναι οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, πως πολλές εκροές γίνονται από τους μικροκαταθέτες που έχουν καταθέσεις στο Ταμιευτήριο. Δηλαδή αποσύρουν καταθέσεις των 1.000 ως 5.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι μεγάλοι καταθέτες πολλές φορές πείθονται από τα τραπεζικά στελέχη να αποφύγουν, τουλάχιστον τώρα, την ανάληψη καταθέσεων.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ρευστότητα που έχει διατεθεί για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τις τράπεζες. Πάντως, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τα μισά έντοκα γραμμάτια της τελευταίας έκδοσης εντόκων γραμματίων τα κάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο τρίτος λόγος είναι η ξαφνική και μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου η οποία έπληξε κυρίως τις τράπεζες που είχαν δώσει πάρα πολλά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και τώρα οι δανειστές τους ζήτησαν από τις δύο τράπεζες αυξημένες εγγυήσεις, τις οποίες δεν διέθεταν και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμού (τον λεγόμενο ELA) και να δανειστούν με 1,55% αντί 0,05%. Και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον ELA και όχι να δανειστούν από την κανονική οδό γιατί δεν έχουν άλλες εγγυήσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακριβώς αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης ποιοτικών εγγυήσεων, που σημαίνει ότι στο μέλλον ο όποιος δανεισμός των δύο τραπεζών θα είναι πιο ακριβός, ενώ στην ίδια ανάγκη θα βρεθούν και οι άλλες δύο τράπεζες σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων.

Όμως, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί η άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού τα ποσά που ζητούν είναι μεγάλα και ξεπερνούν το όριο μέχρι το οποίο αρκεί η εγγύηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις προειδοποιήσεις του κ. Στουρνάρα για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι τράπεζες εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία τα κόμματα δεν φρόντισαν να στεγανοποιήσουν την οικονομία και πολύ περισσότερο το τραπεζικό σύστημα. Ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο, δυστυχώς οι καταθέτες τρομάζουν και αποσύρουν καταθέσεις.

Θανάσης Λυρτσογιάννης



newsit.gr


Στον κόσμο της η Ραχήλ Μακρή επιμένει ότι θα τυπώσουν 100 δις ευρώ


Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί από χθές μέχρι σήμερα, παρά την παρέμβαση της Κουμουνδούρου και την επικοινωνία μαζί της για να ανασκευάσει τα όσα είπε, η υποψήφια βουλευτής Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή επιμένει ότι με ένα απλό αίτημα στην ΕΚΤ θα μπορεί η Ελλάδα να τυπώσει 100 δισ σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να διακόψει την ρευστότητα στην Ελλάδα!

Μιλώντας το πρωί στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 η κα Μακρή επανέλαβε ότι αυτό προβλέπεται από τον μηχανισμό στήριξης τον ELA και γίνεται χρήση του από την συγκυβέρνηση από το 2008.

«'Οπως μαθαίνω δυο από τις συστημικές τράπεζες έχουν προσφύγει στον μηχανισμό και επιμένω γιατι είναι λάθος οι όροι και υπάρχει μεγάλη ασχετοσύνη και στα ΜΜΕ», είπε και πρόσθεσε:

«'Εχει καταργηθεί ο κανόνας που λέει ότι για να τυπώσει μαι χώρα χρήματα πρέπει να υπάρχει αντίκρυσμα».

Και συνέχισε: «Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες όπως και η ΤτΕ έχουν το δικαίωμα να τυπώσουν χρήματα δυνάμει του μηχανισμού ELA. Η δυνατότητα αυτή γίνεται για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η έλλειψη ρευστότητας. Λυπάμαι που κι εσείς οι δημοσιογράφοι ειρωνεύεστε από το πρωί».

Όταν ρωτήθηκε για την δήλωση αποδοκιμασίας που έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε:

«Εγώ ξερω οτι ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις δηλώσεις μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδημούλης έγραψε στο twitter: Θερμή παράκληση προς υποψήφιους-ες: Αν δεν γνωρίζουν ενα θέμα, ας μην αυτοσχεδιάζουν. Οι πολίτες ζητούν σοβαρότητα κ σαφήνεια, από όλους...

Για το βίντεο με τις περίφημες δηλώσεις της στην τηλεοπτική εκπομπή είπε: «Το κείμενο είναι μονταρισμένο και δεν περιέχει όλα όσα είπα».

«Είπα ότι αν κλείσουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ θα ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός από την ΤτΕ. Αυτό θα το κάνει ο διοικητής της ΤτΕ και θα υπάρξει δυνατότητα να υπάρξει ρευστότητα».

Όταν όμως ρωτήθηκε αφού θα έχει κλείσει την στρόφιγγα η ΕΚΤ γιατί να εγκρίνει το αίτημα να τυπωθούν χρήματα απάντησε: 

«Γιατί να μην το εγκρίνει η ΕΚΤ; Έτσι κι αλλιώς δεν είναι στο χέρι της. Αυτό προβλέπεται να γίνει στην συνθήκη της ευρωζώνης. Θα πιστώσει τους λογαριασμούς των τραπεζών τι δεν καταλαβαίνετε;»

Στο ερώτημα αν είχε επικοινωνία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έστειλα στον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα σχετικά έγγραφα και όλα τα ΦΕΚ για το τι ακριβώς εννουσα και δεν καταλαβαινω γιατί πρέπει να απολογηθώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε τόσο μεγάλος ντόρος. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν με αποδοκίμασαν».


Πηγή : newsit.gr


«Επέλαση» της φτώχειας στην Ελλάδα δείχνει έρευνα της Κομισιόν


Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες- μέλη τής ΕΕ όπου η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια της κρίσης.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2014 (δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες), στην οποία επισημαίνεται ότι στις χώρες αυτές τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013, ενώ η σοβαρή στέρηση βασικών αγαθών αυξήθηκε στη χώρα από το 11,2% το 2008, σε 20,3% το 2013. Εξάλλου, η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε στην Ελλάδα από 3,7% το 2008 σε 18,6% το 2013 και το ποσοστό απασχόλησης στον οικονομικά ενεργά πληθυσμό (25-64 ετών) μειώθηκε την ίδια περίοδο από 61,9% σε 49,3%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία τα ποσοστά μετάβασης από τη μερική απασχόληση σε μόνιμες θέσεις εργασίας ήταν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ στη διάρκεια της κρίσης, ενώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία 25% των απασχολούμενων που εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης βρέθηκαν άνεργοι ή ανενεργοί τον επόμενο χρόνο.

Επίσης, η Κομισιόν τονίζει ότι στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν καταφέρνουν να διατηρούν τη σωστή αναλογία μεταξύ της εργασίας και μιας ισορροπημένης ζωής.

Θύμα της κρίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, ήταν και η συμμετοχή στην Παιδεία, η οποία σε ορισμένες χώρες είτε παρέμεινε αμετάβλητη στη διάρκεια της κρίσης (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία Τσεχία και Σλοβακία) είτε μειώθηκε (Πολωνία και Ουγγαρία).

Η επιδείνωση της ανεργίας από το 2008 είχε ακόμη ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά των νοικοκυριών χωρίς εισόδημα από την εργασία, κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Ιρλανδία.

Εξάλλου, στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων που είτε παρέμειναν, είτε επέστρεψαν για να μείνουν με τους γονείς τους λόγω οικονομικών δυσχερειών, καθώς συχνά «δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την οικογενειακή αλληλεγγύη».

Από την έκθεση προκύπτει ότι οι μειώσεις των επενδύσεων στην Παιδεία ήταν μεγάλες στη Ρουμανία (κατά 40%), την Ουγγαρία (πάνω από 30%) αλλά και στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Λετονία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (περίπου 20%).

Από το 2008, το ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις μειώθηκε από 66% το 2007, σε 60% το 2012, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μειώσεις στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, σημειώνει η Επιτροπή.

Σε γενικές γραμμές, για τις κοινωνικές εξελίξεις στην ΕΕ η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι χώρες που παρέχουν υψηλής ποιότητας απασχόληση, αποτελεσματική κοινωνική προστασία και επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικές στην οικονομική κρίση.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη επένδυσης στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των κατάλληλων δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να υποστηριχθεί η παραγωγικότητα, καθώς και την πρόκληση αποκατάστασης της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα βασικά διδάγματα από την κρίση θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και τα εισοδήματα ήταν μικρότερες για χώρες με ανοιχτές και λιγότερο κατακερματισμένες αγορές εργασίας και μεγαλύτερες επενδύσεις στη διά βίου μάθηση.


Πηγή: enallaxnews.gr


«Εγκληματίας σαν τους τζιχαντιστές» ο Νετανιάχου, λέει Νταβούτογλου



Άγκυρα: Υψηλούς τόνους, που θυμίζουν το ναδίρ προ ετών στο οποίο είχαν βρεθεί οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, χρησιμοποιήσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών που είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «αντισημίτη νταή».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφερε ονομαστικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, παροιμοιάζοντάς τον με τον τζιχαντιστές.

«Όπως η σφαγή στο Παρίσι που διαπράχθηκε από τρομοκράτες είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ο Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου βομβαρδίζει παιδιά που παίζουν στις παραλίες στη Γάζα, καταστρέφει σπίτια και σκότωσε τους πολίτες μας σε διεθνή ύδατα, έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Νταβούτογλου.

Το τελευταίο σχόλιο αναφέρεται στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», η έφοδος στο οποίο είχε ρίξει στο χαμηλότερο ιστορικό τους σημείο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Νταβούτογλου απαντούσε στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε επιτεθεί με μανία στον Ερντογάν επειδή επικρίνει μόνιμα την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων: «Η πολιτισμένη, πολιτικώς ορθή σιωπή της Ευρώπης έναντι ενός αντισημίτη νταή όπως ο Ερντογάν και η συμμορία του μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1930», είχε πει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.


Πηγή: news.in.gr



Αποθήκη στον Ασπρόπυργο στη διάθεση του Χριστόδουλου Ξηρού



Μία «ύποπτη» ενοικίαση αποθήκης στην περιοχή Φούσα Ασπροπύργου τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου πιθανόν να κρυβόταν οπλισμός και οχήματα των συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού, έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία ερευνά την κοινή δράση ποινικών και αντιεξουσιαστών για ένοπλες επιθέσεις.

Σύμφωνα με Το Βήμα, στοιχεία για την ενοικίαση της εν λόγω αποθήκης εντοπίστηκαν στη «γιάφκα» του Χρ.Ξηρού στο Λουτράκι και φαίνεται τα ευρήματα από αυτήν την έρευνα να είναι «σημαντικά».

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι τα τρία οχήματα που σκόπευε να χρησιμοποιήσει ο Χρ.Ξηρός στην επίθεσή του -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- στις φυλακές Κορυδαλλού είχαν κλαπεί, δύο εξ αυτών, τον Ιούλιο του 2014 από τις περιοχές των Πατησίων και του Νέου Ηρακλείου και το τρίτο στις 29 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σχεδιαζόμενη ενέργεια, από το Γαλάτσι. Μάλιστα ένα από τα κλεμμένα οχήματα για την επίθεση χρησιμοποιείτο από γραφείο κηδειών!

Newsroom ΔΟΛ


Financial Times: Τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας έχουν συρρικνωθεί στα δύο δισ.ευρώ


«Χτυπώ καμπανάκι» γιατί υπάρχει εφησυχασμός λέει ο Γκίκας Χαρδούβελης - Προειδοποιεί για μια «βρώμικη» έξοδο», αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου - Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εργαστεί με τους εταίρους και να συμφωνήσει σε εξάμηνη παράταση του προγράμματος

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει από ρευστό ώστε να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων το Μάρτιο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών όπως γράφουν οι Financial Times. Μία τέτοια κίνηση θα αύξανε τις προοπτικές ρήξης με τους διεθνείς πιστωτές και μία χαοτική έξοδος απ' το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης, σημειώνει η εφημερίδα. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού δημοσίου έχουν συρρικνωθεί μόλις στα δύο δισ.ευρώ.

«Προχωρώ σε αυτή την προειδοποίηση γιατί υπάρχει εφησυχασμός για την αύξηση Κεφαλαίων προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται», δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο κ. Χαρδούβελης αναφερόταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρει κεφάλαια απ' την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλυφθεί το κενό της χρηματοδότησης

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «ισχυρούς χρηματοοικονομικούς περιορισμούς» όταν αναλάβει.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα χρήματα δεν υπάρχουν», λέει ο κ. Χαρδούβελης. Τα σχόλια του υπουργού, σημειώνουν οι Financial Times, αντικατοπτρίζουν ένα μεγαλύτερο ντιμπέιτ που γίνεται προεκλογικά για τη βιωσιμότητα των οικονομικών σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διευκρίνιζαν σχετικά με το δημοσίευμα των FT με τίτλο «Greece risks cash crunch if Syriza wins, finance minister warns» ότι ο ίδιος είπε μόνον  ό,τι περικλείεται σε εισαγωγικά, ενώ ο τίτλος αποτελεί ερμηνεία της εφημερίδος και δεν πρέπει να αποδίδεται στον ίδιο και στα λεγόμενά του.

Στο μεταξύ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν περιοριστεί στα 2 δισ.ευρώ ενώ ήδη έχει εκδόσει έντοκα γραμμάτια ύψους 15 δισ.ευρώ, το όριο δηλαδή που έχει θέσει η ΕΚΤ.

«Κινούμαστε σε μία πολύ λεπτή γραμμή», λέει ο κ. Χαρδούβελης. «Οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην έκδοση εντόκων τον περασμένο μήνα γιατί θεωρούν ότι το ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ευρωπαιους εταίρους και συμφωνεί με την ιδέα εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να υπάρξει ο χρόνος για ομαλή έξοδο απ' αυτό.

Σε αυτό το διάστημα, όπως σημειώνουν οι FT, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει να λάβει μία προληπτική πιστωτική γραμμή απ' τον ESM.

«Εάν δεν είμαστε εντός ενός προγράμματος στήριξης απ' την 1η Μαρτίου αυτό θα σήμαινε μία "βρώμικη έξοδος" απ' το πρόγραμμα... Θα ήμασταν μόνοι μας χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη», τονίζει και συμπληρώνει «ωστόσο έξι μήνες θα μας έδιναν το χρόνο να προετοιμαστεί μία ομαλή έξοδος απ' αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει την αστοχία των εσόδων στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως φάνηκε στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η αβεβαιότητα για τις εκλογές έχει αλλάξει τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων και περιμένουν για το αποτέλεσμα. Δεν βλέπουμε ακόμα να υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό... το πρόβλημα είναι με τα συμβόλαια που καθυστερούν, οι επενδύσεις που αποχωρούν, και γενικά μία ασφυκτική οικονομική δραστηριότητα. Αλλά εάν η αβεβαιότητα αντιμετωπισθεί γρήγορα τότε η ανάκαμψη θα ενισχυθεί και οι επενδυτές θα επιστρέψουν».

Ο κ. Χαρδούβελης είνα αισιόδοξος ότι ένα Grexit μπορεί να αποφευχθεί, υπογραμμίζοντας ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Ωστόσο ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει», προειδοποιεί, παρά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ευρώ. «Δεν αντιμετωπίζω το Grexit ως πραγματική εναλλακτική. Ωστόσο επειδή υπάρχουν αυτές οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις, θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Απλά ελπίζω ότι θα φθάσουν σε μία καλή ισορροπία σύντομα».


Πηγή



Βέλγιο: Δύο νεκροί φερόμενοι τζιχαντιστές σε αντιτρομοκρατική έφοδο



Δύο άνθρωποι που φέρονται ως τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη συνελήφθη σε αντιτρομοκρατική έφοδο των βελγικών αρχών σε κτήριο στη Βερβιέρ, στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι ύποπτοι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε εξέλιξη επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις. Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα.
Αρχικά δικαστικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μόνο ότι έγινε μια επιχείρηση στο κέντρο της πόλης αυτής που βρίσκεται στο ανατολικό Βέλγιο, ανάμεσα στη Λιέγη και τα σύνορα με τη Γερμανία.
Ωστόσο λίγο αργότερα όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Βελγίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δύο ύποπτοι που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι ύποπτοι, τα στοιχεία των οποίων ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά, πριν εξουδετερωθούν άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών και για αρκετά λεπτά τους πυροβολούσαν με στρατιωτικά όπλα και πιστόλια.



Ο τρίτος άνδρας συνελήφθη σε επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ και σύμφωνα με τον εισαγγελέα Βαν Ντερ Σιπτ δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τις επιθέσεις που σημειώθηκα στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.
Νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδε ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις σε έναν δρόμο της Βερβιέ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter από έναν αυτόπτη μάρτυρα έδειχνε περιπολικά και ασθενοφόρα να έχουν αποκλείσει τον δρόμο.
Επίσης σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή.

Η χθεσινή επιχείρηση ήταν μια από τις 12 που έγιναν ταυτόχρονα με στόχο να εντοπίσουν και να συλλάβουν ανθρώπους που οι αρχές πιστεύουν ότι επέστρεψαν στο Βέλγιο από τη Συρία, όπου είχαν πολεμίσει στον πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σημειώνεται ότι το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο τρια (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα αυτό δεν αφορά όλη τη χώρα αλλά μόνο τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα του Βελγίου.


Πηγή : naftemporiki.gr



Σοκ για 60.000 έλληνες δανειολήπτες - Στο ένα προς ένα η ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ - Ζημιά €1 δισ.


Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το επιτόκιο στο -0,75% - Διακοπή της ελάχιστης συναλλαγματικής ιστοτιμίας του 1,20.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές ανακοινώνοντας ότι μειώνει το επιτόκο του ελβετικού φράγκου στο -0,75%, ενώ παράλληλα διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ.

Στις 11:30 και μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή «πανικός» στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (0,88 φράγκα ανά δολάριο), ενώ λίγο μετά τις 19.00 η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου ως προς το ευρώ εξακολουθούσε να παραμένει ενισχυμένη στα επίπεδα του 30%, δηλαδή 1,03929 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ. Τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής η ισοτιμία στις διεθνείς αγορές ήταν 1,00123 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ.

Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011, στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ όταν οι επενδυτές αναζητούσαν μαζικά καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου.

Τότε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας.

Σήμερα, η ελβετική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι λόγοι αυτοί πλέον δεν συντρέχουν. Πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2011 η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου ήταν στα επίπεδα του 1,35 και είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1 δολαρίου πριν την κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για να διαμορφωθεί περί το 1,30 δολάρια μετά την απόφαση.


Ανάλογη είναι και η εξέλιξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με άλλα νομίσματα όπως το ευρώ και η στερλίνα.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας οι τάσεις ενίσχυσης του ελβετικού νομίσματος που σημειώνονται σήμερα θα υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και οι ισοτιμίες του θα σταθεροποιηθούν σε επιθυμητά επίπεδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας συνδέεται και με την αναμενόμενη απόφαση για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου. Οπως σημείωνουν, η κίνηση της ΕΚΤ θα προκαλέσει νέες εισροές κεφαλαίων στο ελβετικό νόμισμα και υπό το πρίσμα αυτό θεωρούν ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί στο μέλλον να πάρει πρόσθετα μέτρα. Αρα έκρινε ότι είναι καλύτερο στην παρούσα φάση να καταργήσει το ανώτατο όρια απ΄ό,τι να το έκανε σε ένα ή ενάμιση έτος.

Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου είναι άσχημο νέο για όσους έχουν λάβει δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, κάτι που ήταν αρκετά δημοφιλές στα μέσα της περασμένης δεκαετίας αλλά και παλαιότερα επί δραχμής εξαιτίας των χαμηλών ελβετικών επιτοκίων.

Παρηγοριά στους δανειολήπτες αυτούς πάντως αποτελεί η μείωση των επιτοκίων του φράγκου που ανακοίνωσε παράλληλα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία πάντως δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση από την αλλαγή της ισοτιμίας.

«Μαύρη Πέμπτη» για 60.000 δανειολήπτες

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε -σε διάστημα λίγων λεπτών- ζημιά που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 60.000 έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια, κυρίως στεγαστικά, σε ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.


Παπαϊωάννου Γιώργος

Πηγή : tovima.gr




Δυσφορία στο ΣΥΡΙΖΑ για τα 100 δισ. της Ραχήλ



Παπαδημούλης για υποψηφίους ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν γνωρίζουν, ας μην αυτοσχεδιάζουν - Μηλιός: Και οι εκτός να προστατεύσουν με σύνεση όσα πετύχαμε με κόπο, αγώνες και αρχές

Δυσφορία που βαρύνει περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο κλίμα σε βάρος της Ραχήλ Μακρή προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις της υποψήφιας βουλευτού Κοζάνης σχετικά με το τι θα γίνει αν σταματήσει να μας χρηματοδοτεί η ΕΚΤ και αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στη δραχμή.



Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, όπως είπε σε τηλεοπτική εκπομπής του Flash Κοζάνης, υποστήριξε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει χρήμα εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να φτάσει σε ύψος τα 100 δισ. ευρώ!

«Τι εννοείτε; Θα μας διακόψει την χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αφού δεν προβλέπεται. Δεν πειράζει. Θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ» » είπε η κυρία Μακρή κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης που είχε με ανθυποψήφιό της και συμπλήρωσε ότι αυτό «δεν είναι πρωτοφανές. Προβλέπεται από τη συνθήκη της ευρωζώνης»

Η πρώτη αποδοκιμασία ήρθε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος απευθυνόμενος εμμέσως αλλά χωρίς να την κατονομάζει στην κυρία Μακρή ζήτησε από όλους τους υποψήφιους «να μην αυτοσχεδιάζουν».

«Θερμή παράκληση προς υποψήφιους-ες: Αν δεν γνωρίζουν ενα θέμα, ας μην αυτοσχεδιάζουν. Οι πολίτες ζητούν σοβαρότητα κ σαφήνεια, από όλους» έγραψε ο κύριος Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προφανώς και σε άλλους υποψήφιους που κατά καιρούς έχουν εκφράσει απόψεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.


Ακόμα πιο «φωτογραφικό» για τη... νεόκοπή «σύντροφό» του, η ένταξη της οποίας στα ψηφοδέλτια ήταν προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα παρά τις αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων πο οδήγησαν σε παρολίγον διαζύγιο, ήταν το σχόλιο του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού ο οποίος κάλεσε και τους «εκτός ΣΥΡΙΖΑ» να προστατεύσουν όσα πέτυχε το κόμμα «με κόπο αγώνες και αρχές».



Πηγή : protothema.gr


Αλαλούμ ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ



Συνεχίστηκε και χθες η πλήρης σύγχυση απόψεων σχετικά με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων και ιδίως τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για το ζήτημα, ο υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας Γ. Τόλιος ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Ν. Βούτσης. Ο τελευταίος είχε πει ότι δεν θα υπάρξει νομοθεσία για το παρελθόν, δηλ. δεν πρόκειται να γίνουν αναδρομικές αλλαγές σε υφιστάμενους φόρους.

Είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τον φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη» γι’ αυτό και «η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει παράδεισο τον ΕΝΦΙΑ απέναντι στο ΦΜΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ». «Οπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και η κ. Σπυράκη έχει το θράσος να επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία της μεσαίας τάξης», ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου.

Από την εκδήλωση κατέστη σαφές πάντως ότι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να νομοθετήσει ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), από τον οποίο θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,4-1,5 δισ., έναντι 3,2 δισ. σήμερα. Κατά τον κ. Τόλιο, ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και θα κλιμακώνεται με πληθώρα συντελεστών, που θα ενσωματώνουν και εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα δε με την κ. Φωτεινή Κούβελα, επίσης υποψήφια βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση και οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 35%, ώστε να εξομοιωθούν με τις εμπορικές.

Σε σχετική της ανακοίνωση επί του ζητήματος, η διοίκηση της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι «όποιος δηλώνει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία, γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρείες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική. Η επιβολή ενός νέου ΦΜΑΠ με έσοδα 1,4 δισ. σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των περίπου 140.000 φορολογουμένων που διαθέτουν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 400.00 ευρώ, θα ανέλθει σε 10.000 ευρώ ανά φορολογούμενο, από 500 ευρώ που είναι η μέση επιβάρυνση με βάση τον ΕΝΦΙΑ του 2014».

Ο κ. Αντ. Παναγόπουλος, γραμματέας του τομέα Παραγωγικών Φορέων της Ν.Δ., δήλωσε ότι πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος είναι η συνεχής μείωση του υφιστάμενου ΕΝΦΙΑ κατά 15-20% ετησίως έως ότου φτάσει περίπου στο μισό απ’ ό,τι σήμερα, ή περίπου 0,8% του ΑΕΠ. Τότε, ο φόρος θα λάβει ανταποδοτικό χαρακτήρα, μέσω της απόδοσής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, στις προθέσεις της Ν.Δ. είναι η διόρθωση των αντικειμενικών αξιών, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας.


Πηγή : kathimerini.gr