Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Συνάντηση Σαμαρά - Ραχόι στο Μαξίμου την Τετάρτη


Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος στις 10:00 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η είδηση της επίσκεψης είχε γίνει γνωστή νωρίτερα από την ισπανική El Pais, η οποία σημείωνε πως αν και επισήμως η συνάντηση του κεντροδεξιού Ραχόι με τον κ. Σαμαρά θα γίνει στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στόχος της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού είναι η παροχή στήριξης στον κ. Σαμαρά ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η El Pais, το ραντεβού κλείστηκε την Κυριακή στο Παρίσι, όπου οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής διαδήλωσης κατά της τρομοκρατίας.


Πηγή : imerisia.gr


Βενεζουέλα: Ψώνια μόνο δύο φορές την εβδομάδα - Το χάος συνεχίζεται



Ο περιορισμός ισχύει μόνο στα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία της κυβέρνησης - Κραυγή αγωνίας από τους πολίτες - «Υποθέτω ότι θα πρέπει να πεινάω μέχρι την Παρασκευή», λέει κάτοικος που πήγε να ψωνίσει και τον έδιωξαν

Συνεχίζεται το χάος στη Βενεζουέλα, όμως οι Αρχες λένε ότι βρήκαν έναν τρόπο να μειώσουν τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται εδώ και ημέρες έξω από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία της χώρας. Ποιος είναι αυτός; Να απομακρύνουν τους περισσότερους από αυτούς που στέκονται στις ουρές!

Για να μειωθεί το πλήθος, η αστυνομία από σήμερα άρχισε να εφαρμόζει μία γραμμή που έρχεται απευθείας από τον Πρόεδρο της χώρας, Νίκολας Μαδούρο, και περιορίζει τους καταναλωτές, δίνοντας του το «δικαίωμα» να ψωνίζουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα στα καταστήματα τροφίμων που ανήκουν στην κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Από την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες παρατάσσονται έξω από καταστήματα, καθώς η οξεία έλλειψη ξένου συναλλάγματος είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ελλείψεις στα πάντα, από ζάχαρη μέχρι σαμπουάν. Η κρίση οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών Κάρμεν Μελέντεζ, υπό εντολή Μαδούρο, να αναπτύξει δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας έξω από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία για να εξασφαλίσει την τάξη. 

«Θα δίνουμε ταυτότητα για να αγοράσουμε φαγητό;», διερωτήθηκε αγανακτισμένος ο Χοσέ Γκομέζ, 32χρονος ηλεκτρολόγος, λίγη ώρα μετά την απομάκρυνσή του από παντοπωλείο στο κέντρο του Καράκας, αφού είχε ήδη... ψωνίσει δύο φορές. «Υποθέτω ότι θα πρέπει να πεινάω μέχρι την Παρασκευή», σχολίασε μιλώντας στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο. 



Η «αστυνομία φαγητού» έδιωξε πολλούς αγοραστές έπειτα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος που περιορίζει την πρόσβαση σε καταστήματα με βάση το τελευταίο ψηφίο στην ταυτότητα κάθε αγοραστή. 

Ο ρυθμιστής της «Ασφάλειας Τροφίμων» Κάρλος Οσόριο είπε ότι η κυβέρνηση μοίρασε προϊόντα, όπως γάλα, ρύζι και ζυμαρικά σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στην κρατική αγορά τροφίμων στο κεντρικό Καράκας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αν δεν υπήρχε φαγητό στη Βενεζουέλα, δεν θα υπήρχαν αυτές οι ουρές που βλέπουμε», είπε στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως «δεν θα είχαν συγκεντρωθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Είναι η καλύτερη απόδειξη που μπορούμε να έχουμε».

 

Και όλα αυτά γίνονται, ενώ ο Μαδούρο αναγνωρίζει ότι πολλά βασικά προϊόντα βρίσκονται σε έλλειψη, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις αυτές είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού πολέμου που διεξάγεται από τους αντιπάλους του, οι οποίοι επιδιώκουν να ανατρέψουν την σοσιαλιστική του κυβέρνηση.

Πάντως, παρά τον περιορισμό, ατέλειωτες ουρές συνεχίζουν να δημιουργούνται και σήμερα έξω από ιδιωτικά παντοπωλεία, όπου η πρόσβαση των καταναλωτών δεν περιορίζεται, ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη. 


Πηγή : protothema.gr




Βίντεο-σοκ: 10χρονος εκτελεστής των Τζιχαντιστών



Πριν μερικούς μήνες ένα αγόρι από το Καζακστάν είχε πρωταγωνιστήσει σε βίντεο των τζιχαντιστών που απεικόνιζε τον τρόπο εκπαίδευσης ανηλίκων σε στρατόπεδο με στόχο να γίνουν οι νέοι δυναμικοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Τώρα, σε νέο βίντεο το ίδιο αγόρι καταγράφεται τη στιγμή που… εκτελεί δύο πράκτορες που έχουν συλληφθεί από άνδρες της οργάνωσης.

Το αγόρι με τα μακριά μαλλιά κρατώντας ένα πιστόλι στο χέρι πλησιάζει τους άνδρες και τους εκτελεί με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Ωστόσο, στα μονταρισμένα πλάνα του βίντεο δεν διακρίνεται ούτε μία σταγόνα αίμα, ενώ τη στιγμή που τα θύματα πέφτουν στο έδαφος το αγόρι φαίνεται να τους πυροβολεί εξ επαφής, χωρίς όμως η κάμερα να εστιάζει.

Τα στοιχεία, λοιπόν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το βίντεο είναι πιθανό ότι είναι μέρος της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να προκαλέσει φόβο και πανικό, αλλά και να αποδείξει ότι οι εκκολαπτόμενοι μαχητές είναι έτοιμοι για όλα. 





Κυνηγετική Ομοσπονδία Επιμένει: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το κυνήγι




Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «ψευδή και προβοκατόρικα» τα δημοσιεύματα, όπου φέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να προτίθεται να καταργήσει το κυνήγι.

Για «ξεκάθαρη άρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ να τροποποιήσει τις θέσεις του για το κυνήγι «που οδηγούν στην ουσία και στην πράξη σε κατάργηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, παρότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα θήρας», κάνει λόγο ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «ψευδή και προβοκατόρικα» τα δημοσιεύματα, όπου φέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να προτίθεται να καταργήσει το κυνήγι.

«Παρ’ όλη την ενημέρωση που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί με στοιχεία, παρά μόνο με ιδεοληψία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε με κανένα τρόπο να τροποποιήσει, κατά την κρίση του, τις γνωστές θέσεις του Προγράμματός του. Θέσεις οι οποίες (...), οδηγούν στην ουσία και στην πράξη σε κατάργηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, παρ’ ότι η χώρα μας δεν έχει ποτέ καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα θήρας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι  οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «είναι αυτολεξεί οι ίδιες με εκείνες που υπήρχαν και πριν στο Πρόγραμμά τους χωρίς απολύτως καμία, αλλαγή» ενώ διευκρινίζεται ότι όταν στο τέλος της συνάντησης πρότειναν πως κάποιες από αυτές τις θέσεις θα έπρεπε ν’ αλλάξουν, έλαβαν «ξεκάθαρη αρνητική απάντηση».

Πηγή: skai.gr


Επείγον σήμα της Europol στην ΕΛ.ΑΣ. για επίθεση τζιχαντιστών στην Ευρώπη



Ως πιθανές χώρες εκδήλωσης της επίθεσης είναι η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία

Κατεπείγον απόρρητο σήμα της Europol για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης σε ευρωπαϊκή χώρα από ομάδα 4-5 ισλαμιστών με δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα έλαβε το περασμένο Σάββατο το βράδυ και η ΕΛ.ΑΣ. με ενημέρωση και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για την άγνωστη συνέχεια -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- του θρίλερ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις διαδοχικές φονικές επιθέσεις στο Παρίσι.

 Με βάση αυτό το σήμα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών αναζήτησαν τις τελευταίες 60 ώρες τους αναφερόμενους ισλαμιστές στο ελληνικό έδαφος, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Όμως το «ανθρωποκυνηγητό» συνεχίζεται -με κάθε μυστικότητα- σε όλη την Ευρώπη με τον φόβο ενός χτυπήματος που προσδιορίζεται μέχρι τις 17 Ιανουαρίου (δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο).

 Στο σήμα που στάλθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες και βασίζεται σε ειδική πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας περιγράφεται η δραστηριότητα των πέντε ισλαμιστών -στο έγγραφο αναφέρονται τα ονόματά τους- που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με ιδιώτες από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία αλλά και τη Ρωσία. Πιθανολογείται ότι οι αναφερόμενες σχέσεις με τον ιδιώτη από τη Ρωσία αφορά τσετσένο ισλαμιστή.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο μνημονεύεται ότι ορισμένοι από τους αναζητούμενους ισλαμιστές είχαν εκπαιδευθεί στην Υεμένη – όπως φέρεται να είχε συμβεί και με τους δράστες της επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo».

 Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «ως πιθανές χώρες εκδήλωσης της επίθεσης είναι η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία», χωρίς όμως να μπορεί να επαληθευθεί η ακριβής στόχευση των υπόπτων τα ίχνη των οποίων έχουν εξαφανισθεί…



Πηγή: tovima.gr




Έχεις γράμμα : Α. Τσίπρας στην Handelsblatt: Μας δώσατε περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε


Aνοιχτή επιστολή προς τους Γερμανούς πολίτες απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο "η αλήθεια που κάποιοι σας κρύψανε για την Ελλάδα".

Τονίζει ότι αγωνίζεται ενάντια στην ακατάλληλη θεραπεία που δόθηκε στην Ελλάδα και τονίζει πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του κ. Τσίπρα στην ευρωπαϊκή βοήθεια που έλαβε η χώρα: "Το κόμμα μας, και εγώ ο ίδιος, διαφωνήσαμε με την δανειακή συμφωνία του Μαίου του 2010 όχι γιατί η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι μας δεν μας έδωσαν αρκετά χρήματα αλλά γιατί μας δώσατε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι έπρεπε, κι απ’ ότι είχαμε δικαίωμα να δεχθούμε".


Αναλυτικά το άρθρο:

Αγαπητοί αναγνώστες της Handelsblatt, γνωρίζω εκ των προτέρων ότι οι περισσότεροι από εσάς θα έχουν ήδη σχηματίσει άποψη για το τι θα διαβάσουν σε τούτο το άρθρο. Σας καλώ, ωστόσο, να το διαβάσετε χωρίς προκαταλήψεις. Οι προκαταλήψεις δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος, πόσο δε μάλλον σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση τις ενισχύει, εκτρέφοντας την μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την ίδια την βία.

Με τη σημερινή μου ανοιχτή επιστολή επιθυμώ να σας καταθέσω μια διαφορετική αφήγηση από όσα γνωρίζετε, για όσα έγιναν για την Ελλάδα από το 2010 και μετά. Και κυρίως επιθυμώ να καταθέσω με ειλικρίνεια αυτό που προτείνει και επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν στις 26 του Γενάρη είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση των Ελλήνων.

Το 2010 το ελληνικό κράτος έπαψε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος του. Δυστυχώς η επίσημη Ευρώπη αποφάσισε να προσποιηθεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί με το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία υπό τον όρο δημοσιονομικών μέτρων που, με μαθηματική ακρίβεια, θα συρρίκνωναν το εθνικό εισόδημα από το οποίο θα έπρεπε να αποπληρωθούν τόσο τα νέα όσο και τα παλαιότερα δάνεια. Ένα πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας. Υιοθετήθηκε, με άλλα λόγια, η νοοτροπία του κακού τραπεζίτη ο οποίος, αντί να παραδεχθεί ότι δάνειο που παρείχε σε πτωχευμένη εταιρεία «έσκασε», την δανείζει κι άλλα ποσά προσποιούμενος ότι τα παλαιά δάνεια παραμένουν εξυπηρετούμενα και επεκτείνονοντας την χρεοκοπία στο διηνεκές.

Δεν χρειαζόταν παρά κοινός νους για να δει κανείς ότι η εφαρμογή του δόγματος «extend and pretend» («επέκτεινε και προσποιήσου») στην περίπτωση της χώρας μου θα κατέληγε σε τραγωδία. Ότι αντί για την σταθεροποίηση της Ελλάδας έστηνε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση που υπονομεύει τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης. Το κόμμα μας, και εγώ ο ίδιος, διαφωνήσαμε με την δανειακή συμφωνία του Μαίου του 2010 όχι γιατί η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι μας δεν μας έδωσαν αρκετά χρήματα αλλά γιατί μας δώσατε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι έπρεπε, κι απ’ ότι είχαμε δικαίωμα να δεχθούμε. Χρήματα τα οποία ούτε θα βοηθούσαν τον ελληνικό λαό, καθώς έπεσαν στην μαύρη τρύπα του χρέους, ούτε και θα σταματούσαν την συνεχή διόγκωση του δημόσιου χρέους το οποίο οι εταίροι μας θα αναγκάζονταν να μετακυλίουν στο διηνεκές με μεγάλο κόστος για τους πολίτες τους.

Και αυτή την αλήθεια την ήξεραν καλά οι Γερμανικές κυβερνήσεις και δε σας την φανέρωσαν ποτέ.

Πράγματι, δεν πέρασε ένας χρόνος και, από το 2011, οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν. Ο συνδυασμός τεράστιων νέων δανείων και σκληρών περικοπών όχι μόνο απέτυχε να δαμάσει το χρέος αλλά παράλληλα τιμώρησε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μου, μετατρέποντας μετρημένους ανθρώπους με δουλειές και σπίτια σε άστεγους ανέργους που έχασαν, πάνω από όλα, την αξιοπρέπειά τους. Η κατάρρευση των εισοδημάτων οδήγησε στην χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις αυξάνοντας έτσι την ολιγοπωλιακή ισχύ των εταιρειών που επιβίωσαν. Έτσι, οι τιμές μειώνονταν λιγότερο απ’ ότι τα εισοδήματα ενώ τα χρέη, ιδιωτικά και δημόσια, αυξάνονταν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, όπου το έλλειμμα ελπίδας ξεπέρασε όλα τα άλλα ελλείμματα, δεν πέρασε πολύς καιρός πριν εκκολαφθεί το «αυγό του φιδιού» - οι νεοναζί που άρχισαν να περιπολούν τις γειτονιές σπέρνοντας το μίσος.

Παρά την οφθαλμοφανή αποτυχία της, η λογική της «προσποίησης και επέκτασης» εφαρμόζεται συστηματικά και σήμερα. Η δεύτερη δανειακή συμφωνία, του 2012, φόρτωσε κι άλλο ένα τεράστιο ποσό χρέους στους ισχνούς ώμους του ελληνικού κράτους, «κούρεψε» τα ασφαλιστικά ταμεία, έδωσε νέο έναυσμα στην ύφεση, και χρηματοδοτεί μια νέα κλεπτοκρατία με τα δανεικά των εταίρων μας.

Σοβαροί σχολιαστές μιλούσαν τον τελευταίο καιρό για σταθεροποίηση, ακόμα και ανάπτυξη, της χώρας μου «αποδεικνύοντας» έτσι ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές τελικά απέδωσαν. Καμία σοβαρή ανάλυση δεν υποστηρίζει αυτή την εικονική «πραγματικότητα». Η πρόσφατη αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος κατά 0,7% σηματοδοτεί όχι το τέλος της ύφεσης αλλά την συνέχισή της, καθώς επετεύχθη σε περίοδο πληθωρισμού ίσου με -1,8% - το οποίο σημαίνει ότι, σε ευρώ, το εθνικό εισόδημα συνέχισε να μειώνεται (απλά μειώνεται λιγότερο απ’ ότι οι μέσες τιμές) την ώρα που τα χρέη αυξάνονται. Αυτή η προσπάθεια επιστράτευσης των «Greek Statistic», για να φανεί ότι η πολιτική της τρόικας αποδίδει στην Ελλάδα, είναι προσβλητική για όλους τους ευρωπαίους που δικαιούνται επί τέλους την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όσο η ελληνική κοινωνική οικονομία τελεί υπό καθεστώς συνεχούς δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού (fiscal waterboarding). Η εμμονή σε αυτές τις αδιέξοδες, μισανθρωπικές πολιτικές, στην άρνηση της απλής αριθμητικής, κοστίζει στον γερμανό φορολογούμενο πολλά, την ώρα που καταδικάζει έναν περήφανο λαό στην αναξιοπρέπεια. Και το χειρότερο: Με αυτό τον τρόπο οι έλληνες στρέφονται εναντίον των γερμανών, οι γερμανοί εναντίον των ελλήνων, και η ιδέα μιας δημοκρατικής Ενωμένης Ευρώπης πλήττεται βάναυσα.

Η Γερμανία, και ιδίως ο σκληρά εργαζόμενος γερμανός φορολογούμενος, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο ισχύει. Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση με τους εταίρους μας. Στόχος μας δεν είναι περισσότερα δάνεια ή το δικαίωμα σε νέα ελλείμματα. Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, οι πρωτογενώς ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και, βεβαίως, να σταματήσει η αφαίμαξη των φορολογούμενων που προκαλεί τέσσερα χρόνια τώρα μια μη εφαρμόσιμη δανειακή συμφωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία. Θα απαιτήσουμε το τέλος του δόγματος «επέκτεινε και προσποιήσου» όχι εναντίον των γερμανών πολιτών αλλά προς όφελος όλων μας.

Γνωρίζω αγαπητοί αναγνώστες ότι πίσω από τις απαιτήσεις για «πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων» κρύβεται η αγωνία ότι «αν αφήσουμε τους έλληνες να κάνουν ό,τι θέλουν θα κάνουν πάλι τα ίδια». Κατανοώ αυτή την αγωνία. Όμως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έστησε το καθεστώς της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας στην πατρίδα μου, η οποία τώρα δήθεν κόπτεται για τήρηση των «συμφωνηθέντων» και για μεταρρυθμίσεις, εφόσον βέβαια αυτές δεν την αγγίζουν καθόλου, όπως συνέβη τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τις μεταρρυθμίσεις της τρόικα και της κυβέρνησης Σαμαρά . Εμείς είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αυτό το καθεστώς προκειμένου να προωθήσουμε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στη δημόσια διοίκηση για διαφάνεια, αξιοκρατία, φορολογική δικαιοσύνη, πάταξη του μαύρου χρήματος. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα θέσουμε στην κρίση των πολιτών μας στις επερχόμενες εκλογές.

Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μια Νέα Συμφωνία για όλη την Ευρωζώνη εντός της οποίας να μπορεί και ο δικός μας λαός να αναπνεύσει, να δημιουργήσει, να ζει με αξιοπρέπεια. Με χρέος κοινωνικά βιώσιμο. Με χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που είναι η μόνη διέξοδος από τη κρίση σε αντίθεση με την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση. Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Με περισσότερη Αλληλεγγύη και Δημοκρατία.

Στις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα, γεννιέται μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Ας μην την χάσουμε".


Πηγή: capital.gr


Πάγκαλος: Θα ψηφίσω Σαμαρά γιατί είναι ο λιγότερο απατεώνας από όλους


«Ποτέ δεν πρέπει να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ατύχημα, ένα δυστύχημα για τη χώρα. Είναι απειλή καταστροφής», δήλωσε - «Θα ψηφίσω τη ΝΔ στις εκλογές, γιατί είναι ανάγκη για την πατρίδα», τόνισε - «Ο Βενιζέλος έχει μια καθεστωτική νοοτροπία και δεν θέλει να ακούσει τίποτα», είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Πώς σχολίασε τις εξελίξεις με τον Παπανδρέου

Ξανά Σαμαρά θα ψηφίσει τις επικείμενες εκλογές ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε εκπομπή του Βήμα FM. Ο κ. Πάγκαλος δεν θα ρίξει την ψήφο του στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα στο οποίο ανήκε όλα αυτά τα χρόνια διατελώντας και υπουργός στις κυβερνήσεις του, αλλά θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και ο λόγος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και στις ευρωεκλογές και όπως είχε εξηγήσει αναγκάστηκε να το πράξει για να μην έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στις εκλογές και τη δική του επιλογή, ο κ. Πάγκαλος είπε χαρακτηριστικά πως η μόνη λύση για τους πολίτες είναι να ψηφίσουν ΝΔ «ή άλλα κόμματα που είναι πρόθυμα να συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης. Αυτό είναι η εξήγηση της νοσηρότητας στην προεκλογική εκστρατεία: ότι κοιτάνε πρώτα τον εαυτό τους, μετά λίγο το κόμμα και αδιαφορούν τελείως για την παράταξη και δεν δίνουν μία δεκάρα για το λαό. Μία δεκάρα! Όλοι αυτοί είναι απατεώνες και ο λιγότερο απατεώνας και ο πιο σοβαρός απ’ όλους είναι ο Σαμαράς. Εγώ θα ψηφίσω Σαμαρά. Το Ποτάμι το παρατηρώ με πολύ προσοχή από την ίδρυσή του, αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω κάτι που δεν ξέρω τι είναι. Έχει κάθε μορφής απόψεις, ιδεολογίες και εμπειρίες. […] Ποτέ δεν πρέπει να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ατύχημα, ένα δυστύχημα για τη χώρα. Είναι απειλή καταστροφής».

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, ο ίδιος σχολίασε πως «εν απελπισία βρισκόμενος, πήγα και είδα και τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου. Οι συζητήσεις ήταν εντελώς άκαρπες, δεν υπήρχε κανένα νόημα. Ο μεν Παπανδρέου έλεγε περίπου όσα έχει πει και στον Τύπο και επέμενε, αλλά δέχθηκε μια συνάντηση των τριών μας. Είχα βγάλει ένα συμπέρασμα ότι το πρόβλημα ήταν η διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας και το τι θα ακολουθούσε μετά. Τους είπα ότι, μεταξύ άλλων, αν και έχω αποχωρήσει από την πολιτική και δεν σκοπεύω να επανέλθω και δεν θέλω να διεκδικήσω καν βουλευτική έδρα και θα γύριζα σπίτι μου την επομένη των εκλογών, θα μπορούσα να είμαι και εγώ (σ.σ.: ως μεταβατικός πρόεδρος). Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε την περί αυτού συζήτηση. Μου είπε, όμως, ότι δεν πρόκειται να τη δεχθεί ο κ. Βενιζέλος και έτσι τη δέχθηκε επί του ασφαλούς».

«Ο δε κ. Βενιζέλος έχει μια καθεστωτική νοοτροπία και δεν θέλει να ακούσει τίποτα. Είναι αρχηγός του κόμματος, έχει εκλεγεί για μια συγκεκριμένη περίοδο και λέει ότι δεν προβλέπεται συνέδριο πριν από την εξάντληση της περιόδου αυτής. Είχε ένα θέμα αν το ΠΑΣΟΚ ερχόταν τρίτο κόμμα, που ήταν ο στόχος του και απολύτως εφικτός, ποιος θα έπαιρνε την εντολή για να πείσει τα άλλα κόμματα και εγώ έκανα εκεί την πρόταση, να συνέλθει αμέσως η κοινοβουλευτική ομάδα και να εκλέξει στις 24-48 ώρες μετά τις εκλογές νέο πρόεδρο, να πάρει την εντολή, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και παράλληλα να αρχίσει η διαδικασία του συνεδρίου, το οποίο μετά από τρεις μήνες θα έβγαζε συνέδριο και θα βλέπαμε τι θα κάναμε. Απορρίφθηκε αυτό από τον κ. Βενιζέλο, διότι είχε την άποψη ότι αυτός είναι ο πρόεδρος και δεν πρέπει να γίνει συνέδριο», πρόσθεσε.

Ο κ. Πάγκαλος, ακόμη, δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση Σαμαρά για τις εικόνες. Τι θα πει «δεν θα κατέβουν οι εικόνες»;, διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «υοθέτω ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε ότι δεν θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική απόφαση και η κυβέρνηση δεν θα πει σε όλες τις υπηρεσίες “κατεβάστε τις εικόνες”. Αυτή η απόφαση έχει σχέση με την αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης για τη σχέση κράτους-Εκκλησίας. Προφανώς αυτό εξαρτάται από τη συνταγματική αναθεώρηση και έτσι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δήλωση. Αν όμως εννοούσε ότι υπάρχει ατομικά ή συλλογικά το δικαίωμα, σε ένα σύλλογο ή οργανισμό, να κατεβάσει κάποιος τις εικόνες, τότε έχει το δικαίωμα και έκανε λάθος ο κ. Σαμαράς με αυτή τη δήλωση. Παρόλο που θα ψηφίσω τη Ν.Δ. στις εκλογές, γιατί είναι ανάγκη για την πατρίδα, όπως μπορώ να καταλάβω με το μικρό μου το μυαλό, αν ήταν να κληθώ σε ένα δημοψήφισμα να ψηφίσω για το χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, θα ψήφιζα υπέρ του χωρισμού κράτους-Εκκλησίας».


Πηγή : protothema.gr



Γαλλία και Ισραήλ τιμούν τα θύματα των επιθέσεων


Τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο τριήμερο τρόμου στο Παρίσι τίμησε η Γαλλία με τελετή στη μνήμη τους παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τους απέδωσε φόρο τιμής ως «σύμβολα της Δημοκρατίας που πέθαναν για να μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι». Την ίδια ώρα, στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιούνται σε κλίμα οδύνης οι κηδείες των τεσσάρων ομήρων στο εβραϊκό παντοπωλείο, οι σοροί των οποίων μεταφέρθηκαν το πρωί στο Ισραήλ.

Τα φέρετρα του Αχμέτ Μεραμπέτ, του Φρανκ Μπροινσολαρό και της Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ τέθηκαν στον προαύλιο χώρο της έδρας της αστυνομίας στο Παρίσι και ο Φρανσουά Ολάντ τίμησε μετά θάνατον τους τρεις αστυνομικούς με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Οι δύο πρώτοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Charlie Hebdo, η τρίτη είχε πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον τρίτο ένοπλο, του Α.Κουλιμπαλί, στη Μονρούζ την επομένη της επίθεσης.



Πριν απονείμει τα μετάλλια, ο Ολάντ μίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων.

«Αυτή η γυναίκα, αυτοί οι άνδρες, μοιράζονταν μια βούληση, να προστατεύουν τους συμπολίτες τους, μοιράζονταν ένα ιδεώδες, να υπηρετούν τη Δημοκρατία» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος χαιρετίζοντας «τρεις αστυνομικούς, τρεις διαδρομές, τρία πρόσωπα της Γαλλίας».

Η Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, 26 ετών, με καταγωγή από το νησί της Μαρτινίκας (Γαλλικές Αντίλλες), η οποία σκοτώθηκε την Πέμπτη με μια σφαίρα στην πλάτη στο προάστιο του Παρισιού Μονρούζ, έπεσε «ως μάρτυρας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Αχμέντ Μπεραμπέ, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι από τους δολοφόνους του Charlie Hebdo την Τετάρτη στο Παρίσι, ήταν «ένα Γάλλος μουσουλμανικού θρησκεύματος, πολύ υπερήφανος που εκπροσωπούσε τις αξίες της Δημοκρατίας, το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους» και ο οποίος «ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι ο φανατισμός σκοτώνει μουσουλμάνους» παντού στον κόσμο, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.



Και ο Φρανκ Μπρενσολαρό, αστυνομικός στον οποίο είχε ανατεθεί η προστασία του Σαρμπ, του διευθυντή του Charlie Hebdo, «πέθανε για την ελευθερία της έκφρασης, αυτή που φτάνει ως την αυθάδεια, ως την αναίδεια» συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η μεγάλη και ωραία Γαλλία μας δεν υποκύπτει ποτέ, δεν σκύβει ποτέ. Υψώνει το ανάστημά της, είναι όρθια» τόνισε ο Ολάντ στο τέλος της ομιλίας του μπροστά στα τρία φέρετρα που ήταν καλυμμένα με τη γαλλική σημαία.

Στο τέλος της τελετής, το Πένθιμο Εμβατήριο του Σοπέν ήχησε στην αυλή της έδρας της αστυνομίας και οι πενθούσες οικογένειες βάδισαν πίσω από τα φέρετρα, ακολουθούμενες από τον γάλλο πρόεδρο καθώς και από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με δάκρυα στα μάτια.

Στο ταραγμένο τριήμερο στο Παρίσι, σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι: Οι δέκα εργαζόμενοι στο Charlie Hebdo και δύο αστυνομικοί στην επίθεση των αδελφών Κουασί την Τετάρτη, η αστυνομικός στη Μονρούζ την Πέμπτη και οι τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό σούπερμαρκετ την Παρασκευή. Οι συνολικά τρεις δράστες είχαν επίσης πέσει νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας.



Κηδείες στο Ισραήλ

Την ώρα της τελετής στο Παρίσι, στην Ιερουσαλήμ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κηδείες των τεσσάρων θυμάτων του εβραϊκού παντοπωλείου. Οι σοροί των Γιοάβ Χατάμπ, Γιοχάν Κοέν, Φιλίπ Μπραάμ και Φρανσουά-Μισέλ Σααντά είχαν φτάσει τα ξημερώματα στο Τελ Αβίβ.

Στις κηδείες τους παρίστανται ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και η γαλλίδα υπουργός Σεγκολέν Ρουαγιάλ.



Newsroom ΔΟΛ


Bloomberg: Η ΕΚΤ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες και δεν παίζει



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα απειλεί να διακόψει την χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αποδειχθεί εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν ένα «διάδοχο» του προγράμματος διάσωσης. Η ΕΚΤ δια στόματος του προέδρου της Mario Draghi, έχει καταστήσει σαφή την θέση της: χωρίς πρόγραμμα δεν εγγυόμαστε ρευστό από εμάς.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Draghi επαναλαμβάνει μια τακτική της ΕΚΤ που χρησιμοποιήθηκε στην ιρλανδική και κυπριακή περίπτωση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, όπου η προοπτική της απουσίας των κεφαλαίων της ΕΚΤ, βοήθησαν τους πολιτικούς να διαμορφώσουν αντιστοίχως τη δράση τους. Εν τω μέσω υποσχέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η ΕΚΤ σηματοδοτεί την προθυμία της να αποσύρει την χρηματοδότηση των 30 δισ. ευρώ ακόμη και οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κρίση που τελικά την φέρει να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ευρώπη, δηλώνει ότι «ενώ αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι απειλητική, όπως διαδίδονται γύρω-γύρω, θα ήταν αξιοσημείωτο εάν πραγματικά εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με την απειλή της αμοιβαίας καταστροφής. Αλλά το να αποσύρει στα αλήθεια την χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες, είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα οδεύει σε έξοδο από το ευρώ».

Από το 2010 η ΕΚΤ αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και τους υποστηριζόμενους από το δημόσιο τίτλους ως collateral στις λειτουργίες αναχρηματοδότησής της, όσο η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τα μέτρα λιτότητας και τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες διάσωσης.

ΟΙ ελληνικές τράπεζες στηρίζονται σε αυτές τις λειτουργίες για την χρηματοδότηση των 45 δισ. ευρώ. Ο χρόνος όμως περνάει και η τρέχουσα συμφωνία με την τρόικα λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Μια συμφωνία για μια ECCL μπορεί να είναι μια αρκετή δύσκολη διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά. Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, μπορεί να είναι αδύνατη εάν συνεχίσει να απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας που πιθανώς θα συμπεριλαμβάνονται στην ECCL. Σχεδιάζει να σταματήσει τις περικοπές του προϋπολογισμού για να ανακουφίσει την φτώχεια, και επιθυμεί μια περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΚΤ σε διεθνή ζητήματα, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Μια λύση για τις τράπεζες που έχασαν την χρηματοδότηση της ΕΚΤ στο παρελθόν, ήταν ο ELA. Είναι ένα μέσο που η Ελλάδα πρόκειται να ξαναδοκιμάσει (το είχε χρησιμοποιήσει το 2012 μετά από την αναδιάρθρωση), ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.

Από την 1η Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον κάποιες μορφές τραπεζικών ομολόγων μη καλυμμένων από κρατικές εγγυήσεις. Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα πιθανώς θα πρέπει να καλύψουν το κενό με τον ELA. Ενώ τα κεφάλαια παρέχονται από την εθνική κεντρική τράπεζα με δικό της ρίσκο, πρέπει να εγκριθούν από την ΕΚΤ, δίνοντάς της ακόμη μόχλευση.

Αυτό είναι ένα ζήτημα για την Ελλάδα, όπου οι τράπεζές της είναι μεταξύ των περισσότερο εξαρτημένων από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας. Η αναχρηματοδότηση αντιστοιχεί σε περίπου 11%-12% του ισολογισμού του εθνικού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί εάν οι Έλληνες καταθέτες αυξήσουν τις απόσυρση καταθέσεων εν τω μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και έχουν ενισχυθεί έκτοτε, σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη με γνώση του θέματος.

Αυτό που έχει σημασία σε όλη την συζήτηση, είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η χώρα εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων για να καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα εξετάσει ένα πακέτο QE στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου.

Τελικά, οι Έλληνες ψηφοφόροι και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο πίσω είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τις προσπάθειες λιτότητας, προτού αντιδράσει η ΕΚΤ.

«Δεν θα είναι προς το συμφέρον του Αλ. Τσίπρα να βάλει την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ. Αλλά θα δούμε ακραίες διπλωματικές κινήσεις και μικροπολιτικές τακτικές προτού μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει την στροφή», αναφέρει ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Αθήνας, Γιώργος Παγουλάτος.


Πηγή: capital.gr


Πού θα βρει χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να έρθουν πίσω οι δανειστές με τα 7 δισ.



Οι επιλογές της νέας κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αν λείψουν τα 7 δισ. που δίνουν υπό όρους οι δανειστές στη χώρα μας, είναι μάλλον περιορισμένες

Έσοδα από φόρους και όχι από ... έντοκα γραμμάτια θα πρέπει να αναζητήσει η νέα κυβέρνηση από τον Μάρτιο και μετά, εφόσον τουλάχιστον δεν θέλει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, είτε προς το εσωτερικό, είτε προς το εξωτερικό.

Παρά τον «πόλεμο» ανακοινώσεων που ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Οικονομικών, για το αν και κατά πόσον μπορούν να δώσουν λύση τα έντοκα γραμμάτια στις υποχρεώσεις του Μαρτίου και μετά, το πρόβλημα στην οικονομία συσκοτίζεται παρά φωτίζεται.

Και αυτό γιατί, και αν ακόμη μία κυβέρνηση «σπάσει» τη συμφωνία με τους δανειστές και αναζητήσει επιπλέον έσοδα από έντοκα γραμμάτια, και αν ακόμη αυτοί το δέχονταν, και αν ακόμη η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι συνέχιζαν πρόθυμα να δανείζουν φθηνά τις ελληνικές τράπεζες (για να δίνουν και αυτές «φθηνό» χρήμα στο δημόσιο), και αν ακόμη γίνονταν όχι μία αλλά και δύο ή και τρεις «έκτακτες» εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέσα στο 2015 , το δημόσιο δεν θα αποκόμιζε σε καμία περίπτωση παραπάνω από 4-5 δισ. ευρώ συνολικά.

Τόσα όμως πρέπει να εισπράττει κατ’ελάχιστον κάθε μήνα το κράτος από τους φόρους. Αν δηλαδή αποδειχθεί ότι πχ Ιανουάριο και Φεβρουάριο –για έναν μόλις μήνα πριν και μετά τις εκλογές- τα έσοδα μειώνονται κατά πχ 40%-50% έναντι των στόχων του προϋπολογισμού, τότε το δημόσιο θα έπρεπε να «ξεζουμίσει» τις τράπεζες για να μπορεί να πληρώνει τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Έξοδα από τα έσοδα

Πρακτικά πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι στα οικονομικά δεδομένα για το 2015, η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει λύσεις για χρηματοδοτικές ανάγκες 17-22 δισ. ευρώ (και εφόσον «αντέξουν» οι εισπράξεις φόρων βάσει των στόχων στον Προϋπολογισμό).

Από τη μια έρχονται λήξεις ομολόγων 4,6 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και 31 δισ. ευρώ συνολικά για το 2015. Χωρίς τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ από την τρόικα, η Ελλάδα θα τα βγάλει πολύ δύσκολα πέρα. Η πρώτη κίνηση πληρωμής από πλευράς Δημοσίου θα πρέπει να γίνει τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο η Αθήνα καλείται να «επιστρέψει» εντόκως στους πιστωτές χρέος 2 δισ. ευρώ. Άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιεύσει το Δημόσιο μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου να πληρώσει την πρώτη από τις τρεις δόσεις που εκκρεμούν προς το ΔΝΤ. Οι επόμενες δύο, ίδιου ύψους, εκπνέουν Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Τα ζόρια για την κυβέρνηση μεγαlώνουν μέσα στο καλοκαίρι. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος συνιστούν ένα δίμηνο-φωτιά για το οικονομικό επιτελείο που θα πρέπει να βρει 17,585 δισ. ευρώ για να καλύψει ομόλογα που λήγουν,  πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας. Στις 20 Ιουλίου του 2015 λήγει το δεκαετές των 9,585 δισ. ευρώ με τοκομερίδιο 3,7%, ενώ 30 μέρες μετά ακολουθεί το πενταετές των 8 δισ. ευρώ και επιτοκίου 6,1%.

Καθώς πρέπει να καλύπτει παράλληλα μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον έσοδα 17 έως 22 δισ. ευρώ. Οι επιλογές της νέας κυβέρνησης όμως για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αν λείψουν τα 7 δισ. που δίνουν υπό όρους οι δανειστές στη χώρα μας, είναι μάλλον περιορισμένες:

1. Εκδόσεις εντόκων γραμματίων: το ύψος των εντόκων που μπορεί να εκδώσει το Δημόσιο ανέρχεται σε 14,7 δισ. ευρώ συνολικά. Το «εργαλείο» αυτό όμως αποτελεί αναχρηματοδότηση ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο, δηλαδή ανακυκλώνεται και δεν προσφέρει «φρέσκο χρήμα» στο δημόσιο. Με κάποιες έκτακτες εκδόσεις, μπορεί να αντλήσει από 1-2 δισ. ευρώ κάθε φορά, αν μεγαλώσει το «στοκ» των εκδόσεων σε  17 ή και 18 δισ. ευρώ, δηλαδή στα «προ Μνημονίου» επίπεδα. Συνολικά όμως δύσκολα θα ξεπεράσει τα 3-5 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι βέβαια πού θα βρίσκουν οι ελληνικές τράπεζες τόσα λεφτά για να τα δίνουν στο κράτος. Αν παραμείνει η χώρα σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ έχει «πάτημα» να συνεχίζει να τις δανείζει φθηνά. Αλλιώς και η βοήθεια αυτή μπορεί να κοπεί. Τότε οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν και από άλλες πηγές (ELA) αλλά με πολλαπλάσια επιτόκια από αυτά της ΕΚΤ. Αντίστοιχα λοιπόν και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του δημοσίου από τα έντοκα γραμμάτια θα έχει και πολλαπλάσιο κόστος εξυπηρέτησης, που σε λίγους μήνες θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους και πηγές εσόδων για να χρηματοδοτεί.

2. Μία άλλη λύση που έχουν βρει Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι η σύναψη συμφωνιών repos
3 δισ. ευρώ με φορείς της Γενική Κυβέρνησης. Φθηνή λύση, αλλά πάλι μιλάμε για περίπου 3 δισ. ευρώ, όσες δηλαδή οι εισπράξεις ενός «κακού μήνα» (ως προς το ύψος των προβεπομένων εσόδων) για την εφορία.

3. Εκδόσεις ομολόγων: φαντάζει τώρα πια σαν αστείο, αλλά μέχρι πριν δύο-τρεις μήνες υπήρχαν σχέδια για να αντληθούν κάπου 3 - 5 (ή και έως και 7 ) δισ. ευρώ από αγορές ομολόγων. Από τέλη Οκτωβρίου και μέχρι που προκηρύχθηκαν οι εκλογές φάνηκε πως θα πάρει πολλούς μήνες (ή και χρόνια;) για να συμβεί ξανά αυτό.

Φαίνεται δηλαδή πως όλα είναι «λίγο-πολύ» μετρημένα «κουκιά». Και αν δεν εισπράξει όσα έχει ανάγκη το δημόσιο, θα πρέπει να βρει πάλι από πού θα κόψει. Είτε  το πρόβλημα φανεί τον Μάρτιο, είτε και τον Ιούλιο,  όποτε και αν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις  για τα 7 δισ. που κρατούν και δεν μας δίνουν οι δανειστές, είναι σίγουρο πως δεν θα τα «χαρίσουν» στην νέα κυβέρνηση- όποια και όποτε προκύψει τελικώς.



Πηγή : protothema.gr


Αποπληθωρισμός 2,6% το Δεκέμβριο στην Ελλάδα


Αρνητική η επίπτωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην αγοραστική διάθεση

Η αρνητική επίπτωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην αγοραστική διάθεση των καταναλωτών, αλλά και η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, τροφοδότησαν τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία το Δεκέμβριο, οδηγώντας σε μείωση του πληθωρισμού κατά 2,6%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Δεκεμβρίου 2014, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2013 προκύπτει μείωση 2,6%, έναντι μείωσης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Είναι ενδεικτικό πως ο πληθωρισμός κατά το Δεκέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,9%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή , η οποία καταγράφεται σε μια περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από την αυξημένη κατανάλωση λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, δείχνει πως η πολιτική αβεβαιότητα (μετά τις 9 Δεκεμβρίου) επέδρασε στην αγοραστική διάθεση των καταναλωτών.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκάμηνου Ιανουαρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον πληθωρισμό του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013 – Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,9%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σημαντική επίπτωση στην μείωση του πληθωρισμού είχε το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του οποίου μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση και είχε επίπτωση -2,30% στη διαμόρφωση του πληθωρισμού. Ομοίως η τιμή της βενζίνης υποχώρησε κατά 10,8% σε ετήσια βάση και είχε επίπτωση -0,93% στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Η μείωση του πληθωρισμού  κατά 2,6% τον μήνα Δεκέμβριο 2014 σε ετήσια βάση προήλθε κυρίως από τις μειώσεις των δεικτών :

Κατά 7,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

Κατά 4,2% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη).

Κατά 3,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Κατά 2,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

Κατά 1,7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Κατά 1,7% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

Κατά 1,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία και στα ξενοδοχεία.

Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρέατα γενικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, γάλα νωπό παστεριωμένο, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη.

Κατά 1% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

Αυξήσεις 3% σημειώθηκαν μόνο στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού το 2014



2014

Μήνας                     Μεταβολή

Ιανουάριος                 -1,5%

Φεβρουάριος              -1,1%

Μάρτιος                     -1,3%

Απρίλιος                     -1,3%

Μάιος                          -2,0%

Ιούνιος                         -1,1%

Ιούλιος                         -0,7%

Αύγουστος                   -0,3%

Σεπτέμβριος                 -0,8%

Οκτώβριος                   -1,7%

Νοέμβριος                   -1,2%

Δεκέμβριος                 -2,6%


Μέσος όρος 2014        -1,3%



Πηγή : tovima.gr



ΕΚΤΑΚΤΟ : Σεισμός στην νότια Πελοπόννησο




Σύμφωνα με το skai Πριν από λίγο εκδηλώθηκε σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Κυθήρων και Πελοποννήσου μεγέθους 4,7 Ρίχτερ νεώτερα για την ακριβή εστία του σεισμού σε λίγο.


Norman Atlantic: Επίθεση από καρχαρίες ίσως δέχτηκαν τα θύματα




Υπάρχουν πληγές στις σορούς επιβαινόντων που έπεσαν στη θάλασσα

Επίθεση από καρχαρίες όταν έπεσαν στη θάλασσα είναι πιθανό να δέχτηκαν τα θύματα του Norman Atlantic, που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις νεκροψίες, που διέρρευσαν σε ιταλικά μέσα, υπάρχουν πληγές στις σορούς των θυμάτων. Ιδίως μία από τις σορούς φέρει πολλές πληγές.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν οι επιβάτες του Norman Atlantic έχασαν τη ζωή τους από επίθεση καρχαριών ή αν οι καρχαρίες τους επιτέθηκαν αφού είχαν πεθάνει.

Στις έρευνες θα συμμετάσχει επίσης και ο θαλάσσιος βιολόγος, Λούτσιο Ροζιτάνο.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση του περιεχομένου των δυο «μαύρων κουτιών» του πλοίου που έχουν κατασχεθεί, η όλη διαδικασία θα μπορέσει να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές ελπίζουν να μπορέσουν να συλλέξουν με τον τρόπο αυτό πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την επικοινωνία του καπετάνιου με την ακτοφυλακή και τους χειρισμούς κατά τις φάσεις εκκένωσης του Norman.


Πηγή : tovima.gr


Βερολίνο: Νέο «όχι» στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου



Είναι το πιο εύφλεκτο υλικό στις ελληνογερμανικές σχέσεις:
Το κατοχικό δάνειο ανάβει όλο και συχνότερα φωτιές ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. Η σπίθα ήρθε αυτή τη φορά από ένα δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, που αποκάλυπτε, ότι σύμφωνα με ένα πόρισμα μιας επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του κατοχικού δανείου προσεγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ήδη τη Δευτέρα το πρωί, η αποκάλυψη ήταν από τα πρώτα θέματα στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Η φωτιά φούντωσε το απόγευμα, μετά την δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ξέρει επίσημα τίποτα για μια σχετική απαίτηση, κατά τα άλλα όμως ότι θεωρεί οποιαδήποτε αξίωση τέτοιου είδους αστήρικτη και παραγραμμένη.Δίπλα στο «Spiegel», η νέα είδηση «στόλιζε» τις στήλες, μεταξύ άλλων, της αυστριακής εφημερίδας «Standard» και της ελβετικής «Neue Zurcher Zeitung».
Η αρνητική απάντηση του κ.Γιέγκερ στηρίχθηκε σε δυο γνωστά σημεία:
Πρώτον, στο ότι «μετά από 70 σχεδόν χρόνια από τη λήξη του πολέμου, το θέμα των επανορθώσεων έχει χάσει τη νομιμοποίηση της». Και δεύτερον, ότι με το «Σύμφωνο 2+4» του 1990 για την επανένωση της Γερμανίας έχει ρυθμισθεί τελειωτικά και το θέμα των επανορθώσεων, με τη ρητή έννοια, ότι η Γερμανία δεν υποχρεούται πλέον να τις καταβάλει. Και δεδομένου, ότι και το κατοχικό δάνειο εμπίπτει, κατά τη γερμανική άποψη, στο κεφάλαιο «επανορθώσεις», δεν υφίσταται πλέον λόγος να γίνεται κουβέντα γι αυτές.Εις μάτην υπενθύμιζαν δημοσιογράφοι, ότι το κατοχικό δάνειο ήταν διμερής συμφωνία «χρηματιστικού» τύπου ανάμεσα στην ελληνική κατοχική κυβέρνηση και τις δυνάμεις κατοχής, και ότι επομένως δεν υπόκειται στον τομέα των επανορθώσεων.
Και ματαίως επίσης παράπεμπαν σε έγκυρους διεθνολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι δεν υπάρχει ένα «φυσικό», ή νομικά κατοχυρωμένο χρονικό όριο 30, 40, ή 70 χρόνια για την παραγραφή μιας αξίωσης τέτοιου είδους – και ότι επομένως αυτή ισχύει όσο παραμένει πολιτικά επίκαιρη.
Στο ερώτημα, αν η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει και νομικά την άρνησή της, η απάντηση του κ.Γιέγκερ ήταν:
Η στάση του υπουργείου οικονομικών «εμπεριέχει αυτονόητα και τη νομική πλευρά της».Ο ίδιος απέφυγε επίσης να απαντήσει στην παρατήρηση, ότι το γερμανικό κράτος, ως νομικός διάδοχος του Τρίτου Ράιχ, αθετεί πλήρως τις παλιότερες υποχρεώσεις του έναντι της Ελλάδας – την ίδια στιγμή, που ζητά από την τελευταία να τηρήσει πλήρως τις σημερινές συμφωνίες της με την τρόικα.Άλλη πηγή του υπουργείου οικονομικών εξέφραζε πάντως της έκπληξή της για την απροσδόκητη επανεκκίνηση του θέματος στην Αθήνα. «Δεν θα το θεωρούσα έξυπνο, αν η σημερινή, ή η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση έγειραν τέτοιες αξιώσεις αυτή την περίοδο» έλεγε. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είχε σε τέτοια περίπτωση ανυπέρβλητες δυσκολίες στο να πείσει πολλούς βουλευτές, να ψηφίσουν υπέρ της παροχής της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στη γερμανική Βουλή».


Πηγή : sofokleous.gr


Άλιμος: Πέντε ληστές έδεσαν και λήστεψαν πατέρα και τους δύο γιους του


Εφιαλτικές στιγμές έζησαν πατέρας και οι δύο γιοι του, σήμερα τα ξημερώματα, στα χέρια πέντε ληστών που εισέβαλαν στο σπίτι τους, στον Άλιμο.

Οι δράστες μπήκαν στην μονοκατοικία της οικογένειας, γύρω στις 3.20 τα ξημερώματα, παραβιάζοντας μία μπαλκονόπορτα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη και τους δύο ενήλικους γιους του, τους οποίους έδεσαν πισθάγκωνα.

Στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν ελαφρά τον ιδιοκτήτη στο κεφάλι, για να τον αναγκάσουν να τους πει που είχε χρήματα, άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν.
Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Πηγή: skai.gr


Χαρδούβελης: Μπορεί να βρεθούμε εκτός ευρώ από ατύχημα


Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από ατύχημα, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, διευκρίνισε ότι η βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από της εκλογές θα είναι να κλείσει την εκκρεμούσα αξιολόγηση της τρόικας, εκπληρώνοντας τους όρους του προγράμματος οικονομικής διάσωσης της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.
«Αν αυτή η κυβέρνηση τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί παράταση του προγράμματος διάσωσης πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Η ευθύνη αλλάζει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική τελικά θα επικρατήσει. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο» είπε.
Όσο για την προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητα «μπλόφα». «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε» είπε και πρόσθεσε ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς από το 2012 η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει άμυνες για την περίπτωση εξόδου μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς με το στόχο αυτό. Πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς είναι ένα άλλο ζήτημα».
Επίσης, χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτη» για τους πιστωτές της Ελλάδας τη διαγραφή του χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί «ανάσα» από το μεγάλο χρέος, μέσω μιας περαιτέρω επιμήκυνσης των δανείων, αλλά και από τη μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό.
«Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε ακριβώς θα είναι η κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα εάν η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας καθυστερήσει» επεσήμανε, λέγοτνας παράλληλα πως όσο πιο γρήγορα αρθεί η αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους.
Για την είσπραξη των φόρων-εσόδων είπε ότι έχει επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αβεβαιότητας, ενώ σχετικά με την εκροή καταθέσεων είπε πως τον Δεκέμβριο ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ, και συνεχίστηκε και στις αρχές Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «όλα είναι υπό έλεγχο».
Για το πλεόνασμα, ανέφερε ότι 2014 θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ, εναρμονισμένο με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, αλλά λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ.


Πηγή : ethnos.gr


Κατά μέτωπον επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τα Γιάννενα ο Σαμαράς


Ανεβάζει συνεχώς τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και το Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τους πολίτες να νικήσουν τον λαϊκισμό.


Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτική διακυβέρνησης και μάλιστα έκανε λόγο για διαφορετικές τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε αρκετές φορές, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο πως χρειάζεται «να πούμε αλήθειες στον κόσμο» και εξήρε τη δύναμη της ευθύνης που με την ψήφο του έχει ο κάθε πολίτης, ενώ δεσμεύτηκε για την ασφάλεια των καταθέσεων.

Εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως υπόσχεται τα πάντα και επανέλαβε τις κινήσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση, από τις εκλογές του 2012 και μετά ώστε να μείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Σε ό, τι αφορά την Ήπειρο, στην οποία από το πρωί περιόδευσε και θα συνεχίσει σήμερα στην Άρτα, ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ενώ εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει στην αποκατάσταση των χωματερών και εξήγγειλε την ίδρυση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

Εκτενής ήταν η αναφορά του στις έρευνες υδρογονανθράκων που θα ξεκινήσουν στην περιοχή, σημειώνοντας πως σε όλο το τόξο της Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων.


Πηγή : ipiros.gr


Το δαχτυλίδι του Θησέα και η σαρκοφάγος μιας ιερής γάτος στο «Αθέατο Μουσείο»


Είναι πολλά τα αριστουργήματα που κρύβονται στις αποθήκες των Μουσείων. Όταν, δε, πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, τότε ο αριθμός (και η σπουδαιότητα) των αντικειμένων που περιλαμβάνονται στις αθέατες αίθουσές του γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε η νέα ενδιαφέρουσα δράση «Αθέατο Μουσείο», η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Βωμού, όπου για δύο μήνες θα εκτίθεται -για πρώτη φορά στο κοινό- το Δαχτυλίδι του Θησέα, το χρυσό μυκηναϊκό κόσμημα από την Ακρόπολη, που χρονολογείται στον 15ο αι. π. Χ.

Σκοπός της δράσης είναι κάθε δύο μήνες να παρουσιάζεται στο κοινό ένα μικρό ή μεγάλο άγνωστο αριστούργημα. Όπως το δαχτυλίδι που βρέθηκε τυχαία τη δεκαετία του ’50 στα Αναφιώτικα, μέσα στα χώματα τα οποία είχαν απορριφθεί κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών για την επέκταση του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης. Το χρυσό κόσμημα, που ανήκε στους Μυκηναίους άρχοντες της Αθήνας, απεικονίζει το άλμα πάνω από τη ράχη του ταύρου (τα γνωστά ταυροκαθάψια), μια μινωική σκηνή με συμβολισμούς, που αν και άγνωστοι στις μέρες μας, είναι ικανοί να μεταφέρουν πολλούς συνειρμούς. Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι άσχετοι με την παράδοση και τους μύθους της πόλης, που συσχέτιζαν τον πρώτο βασιλιά της Αθήνας, τον Θησέα, με την εξολόθρευση του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα.

Όσο για την επόμενη έκπληξη, μια πολυτελής σαρκοφάγος ιερής γάτας θα αναδυθεί από τις αποθήκες της αιγυπτιακής συλλογής για να παρουσιάσει κάποια από τα μυστικά της. Οι υπόλοιπες της χρονιάς αναμένεται να ανακοινωθούν.

Άλλες δράσεις για το 2015 αφορούν στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του ιστοτόπου του μουσείου (www.namuseum.gr), τον οποίο, όπως τόνισε η διευθύντριά του Μαρία Λαγογιάννη, «σχεδιάζουμε εμείς οι ίδιοι, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια», καθώς και σε δύο νέες περιοδικές εκθέσεις. Η πρώτη, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, θα αποτελεί έναν εικονικό περίπατο στην Αθήνα των περιηγητών του 17ου και του 18ου αιώνα, ενώ η δεύτερη θα έχει θέμα τα έγχορδα μουσικά όργανα που συνδέονται με τον θεό Απόλλωνα και κυρίως τη λύρα. Όπως σημείωσε η κ. Λαγογιάννη, «στόχος της είναι γίνει κατανοητός ο ρόλος της λύρας στη θρησκευτική φιλοσοφία και την κοινωνική ζωή της αρχαίας Ελλάδας. Παράλληλα θα παρουσιαστεί μια πειραματική προσέγγιση του ήχου και των τεχνικών παιξίματός της, προσφέροντας μια βασική εξοικείωση με τις γενικές αρχές της αρχαίας ελληνικής μουσικής». Παράλληλα θα συνεχιστούν οι πρωινές συναυλίες, καθώς και οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που φιλοξενούνται στο καφέ, δράσεις που εμπλουτίζουν, με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας.

Η σημερινή εκδήλωση πλαισιώθηκε μοναδικά με πρωτότυπους αρχαίους ελληνικούς ύμνους, καθώς και μελοποιημένη αρχαία ποίηση από τον Νίκο Ξανθούλη (αρχαία λύρα και τραγούδι), τον οποίο συνόδευσαν οι Οδυσσέας Κορέλης (βιολί), Αντώνης Μανιάς (βιόλα) και Βαγγέλης Νίνα (βιολοντσέλο).


Πηγή : eparousia.gr


Στον Κριστιάνο Ρονάλντο για τρίτη φορά η Χρυσή Μπάλα της FIFA



Στον νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο κατέληξε χθες η Χρυσή Μπάλα της FIFA για το 2014, για δεύτερη σερί χρονιά και τρίτη στην καριέρα του Πορτογάλου επιθετικού, αφήνοντας απογοητευμένους τον θριαμβευτή με την Εθνική Γερμανίας στο Μουντιάλ τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ της Μπάγερν Μονάχου και τον φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αργεντινό Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κέρδιζα το βραβείο αυτό τρεις φορές, αλλά ελπίζω να μη μείνω εδώ και να το κατακτήσω πέντε φορές», είπε ο 29χρονος σταρ της Ρεάλ.

Πάντως ο Μέσι, τέσσερις φορές κάτοχος της κορυφαίας ατομικής διάκρισης στο ποδόσφαιρο, τάραξε τα νερά δηλώνοντας πριν από την απονομή ότι δεν γνωρίζει σε ποια ομάδα θα αγωνίζεται του χρόνου.

Η σύνθεση της κορυφαίας ενδεκάδας για το 2014 (όπως ψηφίζεται από 50.000 ποδοσφαιριστές) είναι: Νόιερ, Νταβίντ Λουίζ, Τιάγκο Σίλβα, Σέρχιο Ράμος, Φίλιπ Λαμ, Αντρές Ινιέστα, Ανχελ ντι Μαρία, Τόνι Κρόος, Ρονάλντο, Μέσι και Αριεν Ρόμπεν. Κορυφαίος τεχνικός αναδείχθηκε ο Γιόακιμ Λεβ της Γερμανίας και καλύτερο γκολ αυτό του Κολομβιανού Χάμες Ροδρίγες επί της Ουρουγουάης.

Για τον νικητή της Χρυσής Μπάλας ψηφίζουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων όλων των χωρών-μελών της FIFA, καθώς και περίπου 100 δημοσιογράφοι από την Ευρώπη και τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ανά τον κόσμο.

Το κύρος της Χρυσής Μπάλας αυξάνεται με τον χρόνο, αφού ξεκίνησε το 1956 από την απλή βράβευση από το σπουδαίο γαλλικό περιοδικό France Football στον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, και εξελίχθηκε ώστε να περιλαμβάνει και τους μη Ευρωπαίους (το 1995) και ακόμη κι όσους δεν αγωνίζονται σε ευρωπαϊκή ομάδα (το 2007).

Το 2010 ήρθε η συμφωνία - τομή του γαλλικού περιοδικού με τη FIFA, που αποτέλεσε τη συγχώνευση της Χρυσής Μπάλας με το βραβείο της διεθνούς ομοσπονδίας στον καλύτερο παίκτη της χρονιάς, για να λάβει τη μορφή που έχει σήμερα το βραβείο.

Έντυπη Καθημερινή


Χρυσές Σφαίρες - Το "Boyhood" ο μεγάλος νικητής


Η ταινία Boyhood, που γυριζόταν επί δώδεκα χρόνια με τους ίδιους ηθοποιούς, βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, κερδίζοντας τρία βραβεία, κατά την 72η τελετή των Χρυσών Σφαιρών στο Λος Άντζελες.

Ο σκηνοθέτης της, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και η Πατρίσια Αρκέτ με το βραβείο β΄γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.

Ο Βρετανός Εντι Ρεντμέιν και η Αμερικανίδα Τζούλιαν Μουρ απέσπασαν τις Χρυσές Σφαίρες α΄ανδρικού και α΄γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.

Ο Εντι Ρεντμέιν τιμήθηκε για το ρόλο του επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία The Theory of Everything, αποσπώντας το βραβείο από τα επίσης μεγάλα φαβορί της βραδιάς Στιβ Καρέλ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέικ Τζίλενχαλ και Nτέιβιντ Ογιελόλο.

Στην ταινία Still Alice η Τζουλιάν Μουρ υποδύεται μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από Αλτσχάιμερ. Ο ρόλος αυτός της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα την οποία επίσης διεκδικούσαν οι Τζένιφερ Ανιστον, Φελίσιτι Τζόουνς, Ρόζαμουντ Πάικ και Ρις Γουίδερσπουν.

Με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας βραβεύτηκε η ταινία Ξενοδοχείο Grand Budapest του Αμερικανού Γουές 'Αντερσον.

Το φιλμ με τους Ρέιφ Φάινς και Μπιλ Μάρεϊ, μεταξύ άλλων, ήταν το μεγάλο φαβορί μαζί με τις ταινίες Birdman, Into the Woods, Pride και St.Vincent.

Ο ηθοποιός Μάικλ Κίτον απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα α΄ανδρικού ρόλου σε κωμωδία για την ερμηνεία του στην ταινία Birdman.

Στην ταινία, ο Κίτον υποδύεται έναν πρώην διάσημο ηθοποιό που σε νεαρή ηλικία είχε ερμηνεύσει ρόλο σούπερ ήρωα και η επιτυχία εκείνης της ταινίας επισκιάζει την καριέρα του για πολλά χρόνια, ενώ κάνει δυσκολότερη την προσπάθειά του να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θέλει να ανακτήσει την παλιά του δόξα.

Η 'Ειμι Ανταμς απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα α΄γυναικείου ρόλο σε κωμωδία για τον ρόλο της στην ταινία Μεγάλα Μάτια. Η 40χρονη ηθοποιός που υποδύεται μια ζωγράφο στην ταινία του Τιμ Μπάρτον δήλωσε κατά την απονομή του βραβείου ότι η τιμητική αυτή διάκριση ήταν τόσο «απρόσμενη» που δεν είχε τον χρόνο να βάλει κραγιόν.

Για το ίδιο βραβείο μεγάλα φαβορί ήταν, επίσης, οι Εμιλι Μπλαντ, Ελεν Μίρεν, Τζούλιαν Μουρ και Κουεβανζέν Ουαλίς.

Βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας πήρε η ρωστική ταινία Λεβιάθαν. Η ταινία καταγγέλλει τη διαφθορά, εξιστορώντας τη μοίρα ενός μηχανικού αυτοκινήτων, του Κόλια (Αλεξέι Σερεμπριάκοφ), που κάνει μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στη βόρεια Ρωσία.

Ένας από τους παραγωγούς της ταινίας δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο ότι «είτε είσαι Κορεάτης, Αμερικανός, Ρώσος ή Γάλλος, η τραγική ιστορία ενός ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με ένα αδιάφορο σύστημα είναι απολύτως καθολική».

Η ταινία απέσπασε το βραβείο από τις επίσης υποψήφιες στην ίδια κατηγορία Ανωτέρα Βία (Σουηδία), The Trial of Viviane (Ισραήλ), Ida (Πολωνία, Δανία), Tangerines Mandariinid (Εσθονία).

Η ταινία έχει ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών.

Με βραβείο β' γυναικείου ρόλου σε τηλεοπτική σειρά για την εμφάνισή της στο Downton Abbey έφυγε και η βρετανίδα ηθοποιος, Τζόαν Φρόγκατ.

Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματικη σειρά κέρδισε η Ρουθ Γουίλσον για το The Affair.


Πηγή : in.gr


Μία στις 5 ελληνικές εταιρείες διοικείται από γυναίκες



της Τόνια Τσακίρη

Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, βλέπουν με αισιοδοξία το 2015 - Τι δείχνει έρευνα της ICAP Group για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Το 2014 ήταν ακόμη μία δύσκολη χρονιά για όλους και ειδικά για τις γυναίκες, καθώς η διείσδυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ήταν χαμηλότερη το 2014 στο σύνολο της επιχειρηματικής σκηνής. Πάντως, στην Ελλάδα σχεδόν η μία στις πέντε εταιρείες διοικείται από γυναίκες. Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, οι γυναίκες επικεφαλής βλέπουν πλέον αρκετά πιο αισιόδοξα το μέλλον, διατηρώντας τους υψηλούς στόχους τους για αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας τους το 2014 (60%). Μεγαλύτερη αισιοδοξία διαγράφεται για το έτος 2015, καθώς τέσσερις στις πέντε (80%) προβλέπουν επίσης αύξηση των συνολικών  πωλήσεών τους. Αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα της ICAP Group για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Ετσι, σήμερα περίπου 4.600 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες (ποσοστό 19,6% επί συνόλου εταιρειών 23.450), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι (20,5% του συνόλου). Οι γυναίκες επικεφαλής παρατηρούνται όμως, ως επί το πλείστον, σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Ετσι, συναντάμε γυναίκες στην κορυφή στο 22% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών <2 εκατ. ευρώ), 15% στις μικρές (2 εκατ. ευρώ - 10 εκατ. ευρώ), 12% στις μεσαίες (10 εκατ. ευρώ - 50 εκατ. ευρώ) και 6% στις μεγάλες (>50 εκατ. ευρώ), όπως σημειώνει η ίδια έρευνα.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρει ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, ότι «οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2013 σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 8,5% έναντι 6,4% του συνόλου των εταιρειών. Επίσης, εμφάνισαν θετικό πρόσημο και στο τελικό καθαρό (προ φόρου) αποτέλεσμα (περιθώριο καθαρού κέρδους: +1,5%), όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε ζημιές (-1,2%)».

Οπως έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 880 μεγαλύτερες εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής, αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού σχεδόν οι μισές κατέχουν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Δείχνουν επιμονή, αντοχές και αποτελεσματικότητα, αφού παραμένουν πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% του δείγματος της έρευνας βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Μάλιστα, σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες επικεφαλής συνδέονται και μετοχικά με την εταιρεία τους.

Επιπλέον, οι γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 57% δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού το 80% αυτών έχουν παιδιά. Είναι πολύ ικανοποιημένες από όσα έχουν πετύχει (90%), θέτουν τη σταδιοδρομία τους πολύ υψηλά στις προτεραιότητές τους (93%), ενώ είναι επίσης φιλόδοξες και με αυτοπεποίθηση, αφού το 76% βλέπει σε πέντε χρόνια να έχει αναπτυχθεί επαγγελματικά ακόμη περισσότερο. Τα σημαντικότερα κίνητρα που τις οδήγησαν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και την καριέρα σε ανώτατο επίπεδο είναι η προσωπική ικανοποίηση και ανάπτυξη (92%) και η επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους (83%).


Πηγή : tovima.gr


Η ανικανότητα και η ανεπάρκεια χρέωσαν τους Έλληνες με 73 εκατομμύρια ευρώ για ένα ανύπαρκτο έργο



Εισαγγελικής έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την πολυσυζητημένη υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης. Ένα έργο που τελικώς έμεινε στα χαρτιά, αφού η κατασκευή του ακυρώθηκε και στοιχίσει ακριβά στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, με δικαστική απόφαση, καλείται να καταβάλλει στον εργολάβο ως αποζημίωση το ποσό των 73 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος,
παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες εναντίον παντός υπευθύνου για το «ναυάγιο» του έργου.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές στο «κάδρο» θα μπει κάθε συναρμόδιος παράγοντας του Κράτους.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα "Μακεδονία", προχθεσινό δημοσίευμα της οποίας προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση, ήδη δεσμεύτηκε από τα κρατικά ταμεία η πρώτη δόση της αποζημίωσης, ύψους σχεδόν 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.

Ανικανότητα, ανεπάρκεια και αδιαφορία χρεώνουν την Ελλάδα με εκατομμύρια ευρώ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


To εξώφυλλο του Charlie Hebdo: Και ο Μωάμεθ «είναι Σαρλί»



Κανονικά -και κάθε άλλο παρά κανονικά- θα κυκλοφορήσει το Charlie Hebdo την Τετάρτη, μετά το μακελειό με τους 12 νεκρούς από την επίθεση σε ένα Παρίσι που μετρά συνολικά 17 νεκρούς στο τριήμερο τρόμου: Το εξώφυλλο αποκαλύφθηκε, και είναι ξανά «βλάσφημο» απεικονίζοντας τον Μωάμεθ να κρατά πλακάτ «Je suis Charlie».

«Όλα συγχωρήθηκαν», γράφει ο τίτλος πάνω από τον προφήτη.

Η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στη συμβολική «έκδοση των επιζώντων» την Τετάρτη θα τυπώσει έναν αριθμό τριών εκατομμυρίων φύλλων έναντι των 60.000 που ήταν η κανονική της έκδοση.

Η σύνταξη του τεύχους ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Liberation, όπου φιλοξενείται η ομάδα του περιοδικού μετά την επίθεση.

Η σατιρική εφημερίδα παρά τα θύματα που μετρά και την προσπάθεια «δολοφονίας» της ελευθερίας της έκφρασης από τους τρομοκράτες έχει υποσχεθεί να μην ξεπουλήσει τα δικαιώματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν «και το δικαίωμα στη βλασφημία».

Εν τούτοις, η νέα καρικατούρα του περιοδικού με τον Μωάμεθ θα μπορούσε να εξοργίσει εκ νέου κάποιους εξαιρετικά ευσεβείς μουσουλμάνους που πιστεύουν ότι απαγορεύεται να απεικονίζουν τον Προφήτη τους με οποιονδήποτε τρόπο.


Newsroom ΔΟΛ


10.000 στρατιώτες θα περιπολούν στο Παρίσι υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων




Με εντολή του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντι, η Γαλλία θα κινητοποιήσει από σήμερα, Τρίτη, το βράδυ 10.000 στρατιωτικούς για την ασφάλεια “ευαίσθητων σημείων της επικράτειας” μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Όπως δήλωσε ο Λε Ντριάν έπειτα από μια συνεδρίαση για την εσωτερική ασφάλεια, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ “ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην ασφάλεια ευαίσθητων σημείων της επικράτειας”. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, με τον Λε Ντριάν να επικαλείται “το εύρος των απειλών” που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για μια “αληθινή εσωτερική επιχείρηση” και υπογράμμισε πως “είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας έκτασης κινητοποίηση των δυνάμεών μας στην επικράτειά μας”.

“Αποφασίσαμε, μαζί με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων (σ.σ.: ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ ήταν δίπλα του στη διάρκεια των δηλώσεων αυτών) να κινητοποιήσουμε 10.000 άνδρες που θα προστατεύουν ευαίσθητα σημεία στο σύνολο της επικράτειας από αύριο (Τρίτη) το βράδυ”, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, “η κινητοποίηση άρχισε σήμερα το πρωί και θα συνεχισθεί”. Ερωτηθείς σχετικά με τη φύση των ευαίσθητων σημείων, ο υπουργός Άμυνας έκρινε “προτιμότερο να μην τα κατονομάσουμε”.

Η Γαλλία ενισχύει ήδη από σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, αρχίζοντας από τα εβραϊκά σχολεία και τόπους λατρείας, την επομένη μιας ιστορικής ημέρας κατά την οποία σχεδόν 4 εκατ. Γάλλοι διαδήλωσαν εναντίον της τρομοκρατίας.

Σχεδόν 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν ήδη κινητοποιηθεί σήμερα για να προστατεύσουν τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας εβραίων της Γαλλίας, ενώ “το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται” για να βρεθεί τουλάχιστον ένας συνεργός των δραστών των επιθέσεων του Παρισιού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.


Ντινόπουλος: Δεν μίλησα απαξιωτικά για τον Φώτη Κουβέλη


Εξηγήσεις στον γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Αργύρης Ντινόπουλος, σχετικά με το σχόλιο που έκανε σε συνάντηση με ψηφοφόρους ότι «ο Φώτης Κουβέλης πληρώθηκε καλά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι δεν εννοούσε ότι ο κ.Κουβέλης χρηματίστηκε, αλλά ότι τον εξαπάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν του υποσχέθηκε εκλογική συνεργασία.

Ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι όσα αναφέρθηκαν σε συνάντηση φίλων, που τον στηρίζουν στην προεκλογική περίοδο.
Οπως δήλωσε ο υποψήφιος της ΝΔ, στη συνάντηση αυτή, κάποιος εκ των συνδαιτυμόνων έκανε λόγο για «άδειασμα» του Φώτη Κουβέλη από τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος σχολίασε: «Ο Φώτης Κουβέλης πήρε την πληρωμή του («πληρώθηκε καλά») από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφού τον έβαλαν να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, μετά τον πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων».
Ο κ. Ντινόπουλος ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν μίλησε απαξιωτικά για τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και ότι με τη φράση «πληρώθηκε καλά» εννοούσε το γεγονός ότι τον εξαπάτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που του υποσχόταν συνεργασία και τελικά, μετά την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, τον άδειασε.
Σημειώνεται ότι οι αναφορές αποτέλεσαν προϊόν βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε για μία ώρα στο διαδίκτυο.


Πηγή : ethnos.gr


Τσίπρας: «Μέσα στο ευρώ, αλλά χωρίς άλλες θυσίες»




«Το μνημόνιο καταργείται στις 25 Ιανουαρίου, θα συμφωνήσουμε σε νέο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς λιτότητα» διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Ζήτησε αυτοδυναμία για να έχει λυμένα τα χέρια του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, αποκλείοντας συνεργασία με Βενιζέλο, Παπανδρέου, Ποτάμι

Ένας Αλέξης Τσίπρας που προσπαθεί να αποφύγει τις μεγάλες δεσμεύσεις και τα αυτογκόλ της τελευταίας στιγμής, που κρατά κλειστά τα χαρτιά τους για κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας, αλλά κινούμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμφανίστηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενικός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε πρωτίστως να αποφύγει τις κακοτοπιές αναφορικά με το χρέος και τις σχέσεις με τους δανειστές, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη «διολίσθηση» που εμφανώς έχει κάνει από παλαιότερες θέσεις του κόμματός του για το ευρώ. Κληθείς να απαντήσει εάν ασπάζεται τώρα τη θέση «πάση θυσία στο ευρώ», ενώ πριν τρία χρόνια δήλωνε «το ευρώ δεν είναι φετίχ», ο κ. Τσίπρας απάντησε «ευρώ χωρίς άλλες θυσίες». Και πρόσθεσε: «Φτάνουν τόσες θυσίες. Ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Αυτό δικαιούμαστε και αυτό θα διεκδικήσουμε. Ευρώ και διάσωση του ευρώ σημαίνει χρέη όχι ανεξέλεγκτα αλλά χρέη βιώσιμα. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες που δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει χωρίς αντίκρισμα. Δεν υπάρχει ‘’διαφορετικά’’. Δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος».

Κατά τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει θέμα grexit γιατί, εάν σπάσει ο κρίκος της Ελλάδας τότε θα έχει πρόβλημα όλο το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος.

«Το περιβόητο Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιήθηκε για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και έχει πεθάνει. Ορισμένοι προσπάθησαν να το αναστήσουν χωρίς επιτυχία. Και δεν τα κατάφεραν γιατί οι εταίροι μας το διαψεύδουν. Δεν είναι ούτε δική μας επιθυμία, ούτε της κυρίας Μέρκελ ούτε κανενός» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο εξόδου από το ευρώ: «Θα ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την Ε.Ε. Δεν έχουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κρυφή ατζέντα».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «το μνημόνιο καταργείται από την ψήφο του λαού το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου. Η συνέχεια του κράτους δεν είναι όσα υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, καθώς υπάρχει και ο παράγοντας της λαϊκής βούλησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρόεδρός του, θα δεχθεί να τηρεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως έχει υποχρέωση κάθε χώρα που ανήκεις στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν θα είναι το μνημόνιο, δεν θα περιέχει τη λιτότητα. Μάλιστα είπε ότι συζήτησε σχετικά με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν προσδιόρισε το μνημόνιο ως προαπαιτούμενο, αλλά την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού προγράμματος.

Προανήγγειλε ότι θα κάνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με στόχο τη δραστική μείωση του χρέους, το μορατόριουμ στην πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων και τη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά απέφυγε να πει τι ακριβώς θα κάνει σε περίπτωση που εταίροι και δανειστές πουν όχι. «Επιδιώκουμε μία συμφωνία win win, όπου όλοι, ακόμη και η Μέρκελ,  έχουν συμφέρον να την κάνουν». Και εξήγησε ότι η ενίσχυση της διαφορετικης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει και την επιτυχία όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μέχρι τώρα η πολιτική που ακολουθούν λανθασμένη πολιτική, που δεν μας βγάζει από την κρίση, τουναντίον τη βαθαίνει.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και απαιτείται μία ευρωπαϊκή λύση. Μία ευρωπαϊκή διάσκεψη στην οποία θα βρεθεί μία βιώσιμη λύση, όπως έγινε για την Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η Γερμανία να αρνείται για το σύνολο της Ευρώπης αυτό που έγινε και ωφελήθηκε η ίδια τότε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Διαμήνυσε δε ότι θα διεκδικήσει και το κατοχικό δάνειο, ως ιστορική υποχρέωση, όχι απλά σε συνδυασμό με τη λοιπή διαπραγμάτευση.

Όσο για τις δανειακές ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν λύσεις για τα ομόλογα του Μαρτίου, σημειώνοντας ότι «δεν θα χρεοκοπήσουν τη χώρα ούτε θα γκρεμίσουν τα πάντα για 1,5 δις»! Όσο για τις μεγάλες ανάγκες του Ιουλίου, δήλωσε ότι μέχρι τότε «θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι», εννοώντας προφανώς ότι θα έχει υπάρξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Πάντως έθεσε και το ερώτημα προς τον κ. Σαμαρά εάν την επόμενη ημέρα θα συναινέσει στην προσπάθεια που θα κάνει μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από μια διαγραφή του χρέους.

«Εμείς δεν του ζητάμε συναίνεση για να συνεχίσουμε το μνημόνιο αλλά για να πάρουμε αυτό που σε όλους τους Έλληνες πολίτες ακούγεται ως λύτρωση, ως ανάσα. Εκείνος ζήταγε συναίνεση στην καταστροφή τόσα χρόνια. Πως θα δώσω συναίνεση στην καταστροφή;» τόνισε.


Ασφαλείς οι καταθέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε σε αυτή την κρίσιμη στροφή και ενώ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τις τραπεζικές καταθέσεις διαβεβαιώνοντας ότι είναι εγγυημένες. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα κατοχυρωμένο έναντι κινδύνων και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει καμία ανησυχία» σημείωσε.

Μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη δήλωση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, για το πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του ήταν  αδιανόητη και εξωθεσμική. «Δεν ζητάμε να είναι ΣΥΡΙΖΑ ο διοικητής της ΤτΕ, αλλά να κάνει τη δουλειά του» είπε, εκράζοντας πάντως την ικανοποίησή του για την τελευταία καθησυχαστική παρέμβαση του κ. Στουρνάρα.

Σχετικά με το ΤΧΣ είπε ότι το δημόσιο δεν χρειάζεται χωριστό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, καθώς στις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο και θα ασκήσει τα δικαιώματά του.


ΕΝΦΙΑ, πλούσιοι και περιουσιολόγιο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικό στα φορολογικά. Για το φορολογικό σύστημα υποστήριξε ότι προγραμματική θέση του κόμματός του είναι να καθιερωθεί σε σταθερή βάση ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα με προοδευτικούς συντελεστές ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών.

Απέφυγε να πει ποιο θα είναι το όριο για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος ή μία περιουσία ως μεγάλη. Δεσμεύτηκε όμως δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ θα γίνει το περιουσιολόγιο, όχι ως μέσο για να φορολογηθούν «τα τιμαλφή και κάποιοι πίνακες», αλλά για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.


Υπουργείο Μετανάστευσης

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι επειδή δίδει μεγάλη σημασία στο μεταναστευτικό προτίθεται να δημιουργήσει χωριστό χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης, λέγοντας ότι «δεν προστατεύεσαι από τους κινδύνους αυτούς με φράχτες, αλλά πρέπει να υπάρξει μία άλλη πολιτική συνεργασία με την Ευρώπη και ανάλογη χρηματοδότηση». Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται «ξόρκια και καταστολή» σημείωσε και τόνισε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες θέσεις των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποτροπή του κύματος μεταναστών στο θαλάσσιο χώρο γιατί αυτό σημαίνει ότι οδηγείς ανθρώπους στον θάνατο.


Αυτοδυναμία και γρίφος για τις δεύτερες εκλογές

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ευθέως την αυτοδυναμία στις εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την επόμενη ημέρα, ακόμη και την προσφυγή σε νέες εκλογές.

«Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μας δώσει μια μισή και κουτσουρεμένη ευκαιρία, αλλά ολόκληρη. Όχι για ένα καπρίτσιο, αλλά για να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ» σημείωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο λαός έχει την εμπειρία και τη σοφία να κάνει τη σωστή επιλογή και να επιλέξει σταθερή κυβέρνηση και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία που χρειάζεται για να του λύσει τα χέρια».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ολίγον μνημόνιο» και απέρριψε τον ισχυρισμό που μπορεί να πουν κάποιοι ότι «αυτό είναι εκβιαστικό». Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολίγον έγκυος, δηλαδή ολίγον μνημόνιο. Κάποιος ή συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με το μνημόνιο».

Ωστόσο στη περίπτωση μη αυτοδυναμίας, περιέγραψε ένα σκηνικό στο οποίο είναι μάλλον απίθανες οι συμμαχίες: Για τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου ούτε λόγος για συνεργασία, ενώ επιτέθηκε και στο Ποτάμι, το οποίο χαρακτήρισε συμπληρωματική δύναμη του μνημονιακού κατεστημένου.

Για το ναυάγιο της συμπόρευσης με τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «ο διάλογος ήταν ειλικρινής αλλά είχε στενά χρονικά περιθώρια για να έχει στέρεες βάσεις. Κατανοώ ότι από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ υπήρχε διάθεση για ένα νέο πρόγραμμα αλλά δεν υπήρξε ο χρόνος για μία τέτοια διεργασία».


Περήφανος για τον… Λαφαζάνη

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και ένα μήνυμα για τη.. σταθερότητα και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στα όσα λέγονται ότι μπορεί την επομένη των εκλογών το κόμμα του να έχει προβλήματα εσωτερικών συγκρούσεων και διαφωνιών.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συντρόφους μου και εκείνοι σε μένα. Είμαι περήφανος που είμαι πρόεδρος σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που δεν λειτουργεί όπως τα αρχηγικά. Είμαι ευτυχής που έχω αυτή την εσωκομματική αντιπολίτευση» σημείωσε.


18άρηδες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επικρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν έλυσε το γραφειοκρατικό πρόβλημα, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν και οι 18άρηδες σε αυτές τις εκλογές, όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου. Κάλεσε δε όλους τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες και για λογαριασμό όσων αποκλείονται εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να δώσει λύση στο πρόβλημα.


Πηγή : protothema.gr