Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αμφίπολη : Την ερχόμενη εβδομάδα οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις


Ενα ακόμη σημείο πιθανού ενδιαφέροντος αποκαλύφθηκε με τη γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Βρίσκεται δυτικά του τάφου που έχει ήδη ανασκαφεί και απαιτεί ανασκαφική διερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή ή όχι.

Σε άλλα σημεία της δυτικής περιοχής η γεωφυσική διασκόπηση επίσης δείχνει πως ίσως υπάρχουν κι εκεί αρχαίες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Τα νέα δεδομένα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με αυτή την έρευνα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασκόπησης και τώρα θα ακολουθήσει μελέτη. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, άλλωστε, το ΥΠΠΟΑ θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματα από τη μακροσκοπική ανάλυση του σκελετού που εντοπίστηκε στον τάφο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι επιστήμονες που τον μελετούν θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν φύλο και ηλικία.

«Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση του θόλου», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση.

«Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με τη σημερινή κατάσταση και την κατάσταση πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς».

Εδώ θα πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι ανάλογα συμπεράσματα είχαν εξαχθεί και κατά την προηγούμενη περίοδο της διασκόπησης, στα εδάφη βορείως του τάφου. Οπως και τότε είχαν πει ο κ. Τσόκας και οι συνεργάτες του, ο λόφος Καστά είναι φυσικός και οι επιχωματώσεις αποτελούν μόνο μικρό τμήμα του. Η διερεύνηση των πέντε στρεμμάτων (σε σύνολο 20) είχε δείξει πως το χώμα που μεταφέρθηκε από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι λίγο και τα σημεία ενδιαφέροντος όχι πολλά.

«Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές», συνεχίζει η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Επομένως, τα σημεία στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.

Δυτικά του θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση».

Η προηγούμενη διασκόπηση είχε δώσει ακόμη τουλάχιστον τέσσερα σημεία του λόφου, όπου πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης άλλων ταφικών μνημείων. Τα σημεία που υποδείχθηκαν, όμως, ίσως και να αποτελούν απλές πυκνώσεις άμμου, σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες. Αυτό άλλωστε συνέβη και σε άλλο σημείο, το οποίο αρχικά φαινόταν να παρουσιάζει «αντίσταση» αλλά τελικά ήταν συσσώρευση χώματος.

Πάντως τα αποτελέσματα της πρώτης γεωφυσικής έρευνας είχαν δείξει ότι ο τάφος ο οποίος ανακαλύφθηκε δεν συνεχίζεται και δεν έχει άλλο κτίσμα δίπλα του. Οπως είχε αναφέρει και ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος, για τον συγκεκριμένο τάφο δημιουργήθηκε όρυγμα στο φυσικό έδαφος από τους κατασκευαστές και στη συνέχεια, αφού χτίστηκε το εσωτερικό του, συσσωρεύτηκαν επάνω του χώματα ώστε να δημιουργηθεί ο τύμβος. Οι παρεμβάσεις έγιναν στα πρανή.

Και οι νέες επισημάνσεις δεν δείχνουν άλλη κατασκευή ως συνέχεια του τάφου. Κανένα από τα σημεία ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται σε επαφή με το ταφικό κτίσμα το οποίο αποκαλύφθηκε. Τα νέα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται σε διάταξη ανά το μήκος του περιβόλου, λίγο πιο μέσα από αυτόν, και προς το ποτάμι.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

www.enallaxnews.gr


Τράπεζα της Ελλάδος: «Υπό απόλυτο έλεγχο η κατάσταση με τις καταθέσεις στις τράπεζες»


Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής η Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο», μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εκροές καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο. Η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ημερομηνία των εκλογών ως ορόσημο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις».



Πηγή : tanea.gr


Αλλάζουν τα όρια ηλικίας για να «επιβιώσουν» τα Ταμεία


Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εις το διενεκές, πέραν των 62 και 67 ετών, με παράλληλη αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη στα 20 έτη για όλους τους εργαζόμενους και με περαιτέρω μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, είναι τα μέτρα που φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κα τη σταθεροποίηση των συνταξιοδοτικών δαπανών στα επόμενα έτη.

Στην 34 σελίδων εμπιστευτική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, την οποία και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η πρόβλεψη για την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης έγινε με δεδομένο ότι για την κατώτατη σύνταξη απαιτούνται 20 (αντί 15) έτη ασφάλισης και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 και στα 67 για μειωμένη και πλήρη σύνταξη αντίστοιχα.

Στις βασικές παραμέτρους της μελέτης έχει υπολογιστεί η επίπτωση που θα έχει στα ποσά κύριων συντάξεων η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/10 από το 2015 καθώς και η πλήρης εφαρμογή του νόμου 4052/12 και του 4281/14 για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες επικουρικές συντάξεις. Προσδόκιμο ζωής Η αποκάλυψη της μελέτης ωστόσο, που αποτυπώνεται μάλιστα για πρώτη φορά με επίσημες εκτιμήσεις, είναι στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξή τους, με βάση τη διάταξη του νόμου 3863 που προβλέπει ότι από το 2021 και ανά τρία χρόνια τα νομοθετημένα όρια ηλικίας θα διαμορφώνονται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων μετά το 65ο έτος.

Η πρόβλεψη που γίνεται σοκάρει, καθώς τα όρια ηλικίας αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά μετά το 2021 και από τα 67 που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη θα διαμορφωθούν στα 69 ως το 2030 και στα 72 ως το 2060. Για τη μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, τα όρια ηλικίας από τα 62 που είναι σήμερα θα φτάσουν στα 64 ως το 2030 και στα 67 ως το 2060. Ενώ για σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δείχνει να αυξάνεται στα 64 ως το 2030 και θα φτάσει στα 67 σε τέσσερις δεκαετίες. Στην πράξη οι ασφαλισμένοι που θα βγουν με σύνταξη ως το 2020, θα έχουν σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 και στα 67 και μόνο αν έχουν 20 χρόνια ασφάλισης θα δικαιούνται την κατώτατη σύνταξη. Ενώ για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2020-2030, το όριο ηλικίας εξόδου θα είναι στα 69 για την πλήρη σύνταξη και στα 64 για μειωμένη!

Παρά ταύτα, με αυτές τις δυσμενείς προβλέψεις για τους ασφαλισμένους και κυρίως για τους σημερινούς 50άρηδες που θα δουν σύνταξη κοντά στα 70, ο κρίσιμος δείκτης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κινείται οριακά εντός των στόχων, καθώς σε βάθος 45ετίας θα κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα που ήταν το 2011 και πάντως σε υψηλότερα ποσοστά από τα επίπεδα του 2009!
Μετά τις επικείμενες παρεμβάσεις που θα γίνουν δηλαδή στο ασφαλιστικό και τη συνεχή ανά τρία χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 2021 και μετά, το κράτος θα δαπανά περισσότερα για να πληρώνει συντάξεις στις επόμενες δεκαετίες από όσα δαπανούσε μέχρι το 2009 και το 2010, που δεν είχε γίνει και καμία περικοπή στις συντάξεις!

Ο λόγος που η συνταξιοδοτική δαπάνη θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα στα επόμενα έτη οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα συμπαρασύρει και την αύξηση των ετών ασφάλισης και ως εκ τούτου όσοι θα βγαίνουν με 40 ή και 45 έτη πληρωμής εισφορών θα παίρνουν σχετικά καλύτερες συντάξεις από όσους θα υποχωρούν με λιγότερα έτη.

Ποσοστό δαπάνης Ωστόσο, το ποσοστό δαπάνης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κινείται εντός των στόχων που ορίζει ο νόμος 3863/10 και προβλέπει ότι το διάστημα 2009-2060 η αύξηση των δαπανών για συντάξεις δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Στη μελέτη φαίνεται ότι η δαπάνη από 13,5% του ΑΕΠ που ήταν για το 2009 θα διαμορφωθεί στο 14,3% του ΑΕΠ το 2060, που σημαίνει ότι η αύξηση είναι στο 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από 2,5%. Η πρόβλεψη αυτή όμως για να βγει αληθινή προϋποθέτει διαρκεί αλλαγές στο ασφαλιστικό και σύνταξη από τα 67 στα 69 το 2030 και στα 72 ως το 2060!

Ενώ παράλληλα οι συντάξεις θα ακολουθούν πτωτική πορεία κάθε χρόνο. Το πόσο θα πέφτουν οι συντάξεις φαίνεται από τα στοιχεία της μελέτης που δείχνουν τις επικουρικές να «εξαϋλώνονται»! Η πρόβλεψη που αποτυπώνεται στη σελίδα 21 και στον πίνακα 9α κόβει την ανάσα καθώς: 1. Για το 2014, το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι 64,42% και στην επικουρική 15,26%. 2. Ως το 2020 –και ενόσω θα προχωρά η εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων- οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν το 53,02% του μισθού τους ως κύρια σύνταξη και το 11,66% ως επικουρικής σύνταξη. 3. Ως το 2030, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν κύρια σύνταξη ίση με το 51,35% των αποδοχών που είχαν ως εργαζόμενοι και η αναπλήρωση στην επικουρική σύνταξη θα είναι στο 11,12%. 4.

Ως το 2040 η αναπλήρωση στη κύρια σύνταξη πέφτει στο 50,20% και στην επικουρικής στο 9,49%. 5. Ως το 2050, η κύρια σύνταξη θα είναι στο 48,60% των αποδοχών και η επικουρικής στο 7,82%. Το 2014 χαρακτηρίζεται ως έτος καμπής για το ασφαλιστικό και αυτό γιατί παρά τις μεγάλες μειώσεις που έγιναν στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις η συνταξιοδοτική δαπάνη σχεδόν εκτροχιάστηκε και, σύμφωνα με τη μελέτη, διαμορφώνεται στο 16,3% του Ακαθάριστους Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως επισημαίνεται στις σελίδες 15 και 17 του αγγλικού κειμένου της απόρρητης μελέτης, στις μαζικές αποχωρήσεις των ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση τόσο από τα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και από τους φορείς επικουρικής ασφάλισης. Μάλιστα, η πρόβλεψη που κάνει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή είναι ότι η μαζική έξοδος θα συνεχιστεί και το 2015, από ασφαλισμένους που έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα εξόδου σε ηλικίες μικρότερες από τα 62 και τα 67 καθώς και από όσους έχουν μείνει άνεργοι, αλλά με συμπληρωμένα ως το 2014 τα 15 χρόνια ασφάλισης για να πάρουν την κατώτατη σύνταξη.

Η μελέτη έχει ημερομηνία 12/12/2014 και έχει ήδη αποσταλεί σε υπουργείο Εργασίας, τρόικα και Βρυξέλλες για την τελική έγκριση.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Σχέδιο Ξηρού για επιθέσεις σε πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς


Επιθέσεις σε πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς φαίνεται πως ετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός, με την αποστολή εκρηκτικών μηχανισμών μέσα σε τάπερ.   Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, από τα ιδιόχειρα σημειώματα που βρέθηκαν στη γιάφκα της Αναβύσσου, προέκυψε ότι ο Ξηρός ετοιμαζόταν να στείλει περισσότερα από 45 πλαστικά τάπερ με την μεγάλης εκρηκτικής ισχύος εκρηκτική ύλη ΑNFO σε πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς και αστυνομικούς που συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη φύλαξη των φυλακών υψίστης ασφαλείας, στο Δομοκό.   Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί εκτιμάται ότι θα τοποθετούνταν μέσα σε αεροστεγείς συσκευασίες, οι οποίες θα παραδίδονταν στα σπίτια των στόχων.   Στελέχη του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη λίστα των παραληπτών βρίσκονταν όσοι ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην κατασκευή των φυλακών, από τη νομοθετική ρύθμιση, την εκπόνηση του σχεδιασμού, την κατασκευή, μέχρι και τη λειτουργία των φυλακών.


Πηγή: lifo.gr


Αμβούργο: Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό της εφημερίδας που αναδημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ


Οι δύο συλληφθέντες είναι άντρες, ηλικίας 35 και 39 ετών - Οι έρευνες συνεχίζονται

Στη σύλληψη δύο υπόπτων για την επίθεση, με πέτρες και εμπρηστικό μηχανισμό, στα γραφεία της εφημερίδας Hamburger Morgenpost, προχώρησε η γερμανική αστυνομία.

Η επίθεση στο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας, έγινε, επειδή η Hamburger Morgenpost αναδημοσίευσε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Οι δύο συλληφθέντες είναι άντρες, ηλικίας 35 και 39 ετών. Οι έρευνες της αστυνομίας για το περιστατικό συνεχίζονται.



Πηγή : protothema.gr


"Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου"


Ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία στο Παρίσι με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων αρχηγών κρατών.

Ο πρόεδρος της Γαλλία Φρανσουά Ολάντ και οι ηγέτες 50 περίπου κρατών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμμετέχουν στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς περπατά σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλικ, στο κέντρο του Παρισιού, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ιστορικής πορείας εναντίον της τρομοκρατίας έπειτα από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που συγκλόνισαν τη Γαλλία με 17 νεκρούς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια πραγματική λαοθάλασσα έχει πλημμυρίσει την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί».

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε το περιβάλλον του.



Στο προεδρικό μέγαρο οι ξένοι ηγέτες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες ξένων χωρών, έφθασαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προτού μεταβούν στη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι μαζί θα συμμετάσχουν στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.

«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.

«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με τους τρομοκράτες»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε πόλεμο με τους τρομοκράτες» που διαπράττουν βίαιες ενέργειες και χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Ο Χόλντερ είπε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC «Meet the Press» ότι οι Αμερικανοί πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ωστόσο τον ανησυχεί το ενδεχόμενο «μοναχοί λύκοι» να διαπράξουν επιθέσεις.

«Αυτό, νομίζω, είναι το μόνο πράγμα που με κρατά ξάγρυπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτή η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός μοναχικού λύκου που δεν έχει εντοπιστεί» τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι δε διαθέτει «καμία αξιόπιστη πληροφορία» που να αποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Σε αυτό το στάδιο δε διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να καθορίσουμε ποια οργάνωση είναι υπεύθυνη» για τις επιθέσεις αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός στο δίκτυο ABC μιλώντας από το Παρίσι όπου συμμετείχε στο διεθνές υπουργικό συμβούλιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο ίδιος έκρινε ότι η Αλ Κάιντα στην Υεμένη και το Ισλαμικό Κράτος «αποτελούν ξεκάθαρα μία απειλή για τις ΗΠΑ όπως και για τους συμμάχους τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


capital.gr





To Ισλάμ είναι μια μάστιγα που θα κατασπαράξει την ανθρωπότητα.



Τον Μάιο του 2013 είχε δημοσιευθεί στα site το παρακάτω άρθρο με τίτλο " Το Ισλάμ είναι μιά μάστιγα που θα κατασπαράξει την ανθρωπότητα" από τον Κώστα Βουκελάτο, η αναδημοσίευση του σήμερα 2 χρόνια μετά είναι επίκαιρη για το πώς άρχισαν όλα.


Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος
Μάιος 2013

Τούρκοι, Τσετσένοι και Σαλαφιστές προχθές έσφαξαν ένα ολόκληρο χωριό ορθόδοξων στην Συρία και γιατί; 

Για να ξεπλύνουν την ήτα που υπέστησαν στην Κουσέιρ της Συρίας ισλαμιστές  δήθεν επαναστάτες που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασάντ, βάρβαροι αποτελούμενοι από δολοφόνους μισθοφόρους Τούρκους, Τσετσένους και όπως ακούγεται Ευρωπαίων που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ έσφαξαν ένα ολόκληρο χριστιανικό χωριό αθώων.

Προφανώς βασιζόμενοι πάνω στους στίχους του Κορανίου που μόνοι τους ερμηνεύουν όπως θέλουν θέλω να πιστεύω :

«Και γιατί να μη πολεμήσετε υπέρ του ΑΛΛΑΧ και για τους αδύνατους, και για τους αδικημένους που είναι και άποροι άνδρες και γυναίκες και παιδιά που κραυγάζουν; “Κύριε μας! Σώσε μας απ’ αυτό το χωριό που οι κάτοικοι του είναι άδικοι, και στείλε μας, από κοντά Σου, κάποιον προστάτη, κάποιον υποστηρικτή.» ( Κοράνι 4:75)

Ξεκλήρισαν όλο το χωριό al-Duvair στα σύνορα Συρίας με τον Λίβανο και έσφαξαν με μανία ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά πολλά από αυτά νεογέννητα για να εκδικηθούν την ήττα τους.

Προφανώς στηριζόμενοι πάνω στους στίχους του Κορανίου όπως αυτοί ερμηνεύουν θέλω να πιστεύω : 

«Πολεμάτε τους ώσπου να μην σας καταδιώξουν στην ειδωλολατρία και να υπερισχύσει η Πίστη στον ΑΛΛΑΧ. Αν όμως σταματήσουν τη δράση τους, τότε μην κάνετε πόλεμο παρά ενάντια στους αδίκους» ( Κοράνι 2:193)

Οι ένοπλοι αντάρτες που συνεργάζονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) εισέβαλαν στο χωριό και το πλημμύρισαν στο αίμα, πριν προλάβει να επέμβει ο συριακός Στρατός για να γλιτώσει τον κόσμο.

350 δήθεν επαναστάτες μαζί με μισθοφόρους Ισλαμιστές μπήκαν στο χωριό άρχισαν να σπάνε πόρτες και πυροβόλησαν μέσα στα σπίτια αδιακρίτως, δεν τους έφτασε όμως αυτό, όσοι τόλμησαν να γλιτώσουν τους πήγαν στην πλατεία και τους εκτέλεσαν μέχρι τον τελευταίο.

Το μόνο που πρόλαβε να κάνει ο Συριακός στρατός ήταν να προλάβει όσους κακοποιούς μπορέσει και να σκοτώσει μόνο δέκα από τους μισθοφόρους, η καταμέτρηση των θυμάτων του χριστιανικού χωριού δεν έχει αρχίσει ακόμα για να ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των αθώων θυμάτων από τα χέρια άνανδρων κακοποιών Ισλαμιστών.

Φαίνεται ότι αυτά τα καθάρματα ξέχασαν την σελίδα στο Κοράνι τους που λέει : «Και να πολεμάτε για χάρη του ΑΛΛΑΧ όσους σας πολεμούν, αλλά μην ξεπερνάτε τα όρια, γιατί ο ΑΛΛΑΧ δεν αγαπά τους παραβάτες.» (Κοράνι 2:190)

Από το 2011 στην Συρία Χιλιάδες Χριστιανοί έχουν σκοτωθεί με απάνθρωπο τρόπο από τους ισλαμιστές αντάρτες, γιατί όπως συζητείται έντονα στην Ευρώπη ο εμφύλιος δήθεν απελευθερωτικός πόλεμος είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του Χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή για να γίνει η Συρία πλήρως ισλαμικό κράτος.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επιθυμούν διακαώς την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο Άσαντ ως Αλεβίτης δεν είναι φανατικός μουσουλμάνος και είναι ανεκτικός προς τους Χριστιανούς άρα θεωρείται από τους Ισλαμιστές ένα μεγάλο εμπόδιο για την εγκαθίδρυση ενός ακόμη Ισλαμικού κράτους στην περιοχή.

Αυτό το γεγονός απλά θα προστεθεί στα εγκλήματα των ισλαμιστών ανά τον κόσμο τα οποία είναι πολλά και θα γίνουν περισσότερα γιατί η άθλια αυτή θρησκεία αυτό πρεσβεύει και σε αυτό προτρέπει τους πιστούς της να σκοτώνουν τους άπιστους μη ισλαμιστές σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο.

Η ανταμοιβή για όσους σκοτώσουν και εκτελέσουν, ρύζι και μέλι στον ψεύτικο παράδεισο που έχουν κατασκευάσει και μεταδίδουν στους άβουλους που χρησιμοποιούν για στρατιώτες και ανάμεσα τους ανήλικα παιδάκια που γίνονται ανθρώπινες βόμβες για να εξυπηρετήσουν μια αιμοσταγή θρησκεία.

Όσο περνάνε τα χρόνια οι γυναίκες των ισλαμιστών γεννάνε σαν κουνέλες και ποντίκια και σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ευρώπη και την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση ισλαμιστών σε όλα τα εδάφη της Ευρώπης και της Αμερικής, θα κυριαρχήσουν με σχέδιο τα επόμενα 50 χρόνια χρησιμοποιώντας πάντα την βία γιατί ερμηνεύουν το κοράνι όπως θέλουν ηγέτες τους και όπως τους συμφέρει.



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα στη σιωπηλή πορεία κατά της τρομοκρατίας



Τη συμπαράστασή τους στο γαλλικό λαό δείχνουν έμπρακτα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί - Παρόντες στη Μεγάλη Πορεία για τη Δημοκρατία Μέρκελ, Κάμερον, Ρέντσι, Σαμαράς - Δεν πάνε Παρίσι Ομπάμα και Μαρίν Λεπέν

Τεράστια αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Γάλλων στη μεγάλη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι, σήμερα στις 16:00, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνάνε το ένα εκατομμύρια σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα. Πολλοί είναι οι Γάλλοι πολίτες που θα ταξιδέψουν από γειτονικές χώρες και τα περίχωρα του Παρισιού, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.



Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την παρουσία του, αλλά και την παρουσία του τέως Πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί . Το «παρών» στη συγκέντρωση θα δώσουν και ηγέτες, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ  ευρωπαϊκών χωρών καθώς και σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Ζαν - Κλοντ Γιουνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Το «παρών» στη γαλλική πρωτεύουσα θα δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο Παρίσι θα μεταβεί την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο και Γιώργο Κατρούγκαλο.

Παρ' όλη την μεγάλη συμμετοχή που αναμένεται να έχει η πορεία τα γαλλικά μέσα εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εν μέσω της διαδήλωσης και ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έχει δηλώσει στο TV5 πως θα υπάρχει ισχυρότατη αστυνομική παρουσία, με την απόλυτη συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η Μαρίν Λεπέν είναι η μόνη Γαλλίδα πολιτικός που δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την γαλλική κυβέρνηση.

Δεν πάει Παρίσι ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μετάσχει στην «πορεία υπέρ της δημοκρατίας» που διοργανώνεται σήμερα Κυριακή στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων από τις επιθέσεις εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ομπάμα δεν θα πάει στο Παρίσι, είπε η ίδια πηγή, διαψεύδοντας τις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση μνήμης του Παρισιού από τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Mετά τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις o Ομπάμα έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα αλληλεγγύης προς τη Γαλλία «την παλαιότερη σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών». «Θέλω οι Γάλλοι να το γνωρίζουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα μαζί σας αλλά θα είναι μαζί σας και αύριο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς.

«Vive la France!», ( Ζήτω η Γαλλία) έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μια ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.


Πηγή : protothema.gr


Συνέντευξη Α. Τσίπρα: "Τέλος τα τζάκια" - Θα πληρωθούν κανονικά τα ομόλογα του Μαρτίου


Συνέντευξη με τίτλο: "Tέλος τα τζάκια και οι επετηρίδες" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Realnews.
Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει: "Υπουργοί θα γίνουν οι ικανότεροι και οι εντιμότεροι για να διαχειριστούν τις τύχες του λαού. Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μιας παράταξης".

Επίσης, σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Θα παραμείνουμε στο ευρώ και θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα" - "Σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο".

Ο Α. Τσίπρας απαντώντας για το θέμα της προεδρικής εκλογής διευκρίνισε: "Θέλουμε το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει ευρύτερη απήχηση και αποδοχή και να μην κινείται σε στενά κομματικά όρια".

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με Βενιζέλο, Θεοδωράκη και Παπανδρέου και αποκαλύπτει ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του αν εκλεγεί.


Πηγή : newsit.gr


Αδέλφια στο εδώλιο για τον τεμαχισμό γαϊδουριών στη Ρόδο



Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, παραπέμπονται σε δίκη δύο άτομα για την κατ' εξακολούθηση ζωοκτονία και τεμαχισμό γαϊδουριών στο νησί της Ρόδου.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν δύο αδέλφια, ηλικίας 31 και 26 ετών, κάτοικοι Πεύκων καθώς και ένα ακόμη άτομο, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στη ζωοκλοπή.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος μετά και τη δημοσιότητα που προσέλαβαν οι καταγγελίες στο διαδίκτυο της οργάνωσης “Paws & Claws Animal Rescue Rhodes”, που ήθελε τους δύο δράστες να πωλούν γαϊδουρινό κρέας ως µοσχαρίσιο, έχει παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διασπορά ψευδών ειδήσεων, που εκκρεμεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν για εξηγήσεις μέλη της οργάνωσης που διατείνονται ότι κρέας από τα κλεμμένα γαϊδούρια κατέληξε σε συγκεκριμένα κρεοπωλεία και σε εστιατόριο.

Για την υπόθεση, είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Αντ. Χατζηιωάννου ότι από τα µέχρι τότε στοιχεία της αστυνοµίας δεν προέκυψε ότι τα συγκεκριµένα άτοµα έσφαξαν τα γαϊδούρια και διέθεσαν το κρέας τους σε κρεοπωλεία του νησιού.

Η υπόθεση είχε βγει στο φως της δημοσιότητας το 2013, μετά από σχετικές καταγγελίες κατοίκων του νησιού, μετά από τις οποίες συνελήφθησαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι.

Οι ίδιοι, κατά την απολογία τους, αρνήθηκαν ότι διέπραξαν το αδίκημα της ζωοκτονίας και παραδέχτηκαν ότι έκλεψαν δύο γαϊδούρια τα οποία θα τους βοηθούσαν σε αγροτικές εργασίες.

Αρνήθηκαν ότι τα κουφάρια από ζώα που βρέθηκαν κοντά στο αγρόκτημά τους προέρχονται από γαϊδούρια και ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για κουφάρια από αίγες, αγελάδες και μοσχάρια.

Ο τρίτος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι οι δύο πρώτοι του ζήτησαν να τους ακολουθήσει σε μια βόλτα με το αυτοκίνητό τους και ότι δεν γνώριζε ότι στην καρότσα υπήρχαν γαϊδούρια.

Πηγή: dimokratiki.gr


Η μεγάλη στροφή του ΔΟΛ και του Mega προς τον ΣΥΡΙΖΑ



Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, αρθρογράφος της «Αυγής» και πρώην διευθυντής του «Ριζοσπάστη», δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός θα ενταχθεί ως σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.

Ο Θανάσης Καρτερός θα ενταχθεί στην νέα ομάδα ειδήσεων του Mega, η οποία θα απαρτίζεται από την Ολγα Τρέμη, τον Νίκο Ευαγγελάτο και τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Το παρελθόν με την «Αυγή»
Πρόκειται για μια μεταγραφή-έκπληξη, με δεδομένο το γεγονός ότι οι σχέσεις του Μεγάλου Καναλιού με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν οι καλύτερες όλο το προηγούμενο διάστημα. Προ διμήνου, μάλιστα, η «Αυγή» (επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) υποσχόταν ανθρωποφαγίες και σε άρθρο του Γιώργου Ανανδρανιστάνη επαιρόταν: «Φάγαμε» Τρέμη και Παναγιωτόπουλο, μας έμεινε το... ντόμπερμαν ο Πρετεντέρης. Τότε, ο  δημοσιογράφος της «Αυγής» έγραφε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να «φάει» την κεντρική παρουσιάστρια και τον διευθυντή ειδήσεων του Mega.

Μεταξύ άλλων, πανηγύριζε που φαγώθηκε η Όλγα Τρέμη από κεντρική παρουσιάστρια, που έφυγε από διευθυντής ενημέρωσης ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος και που περιορίστηκε κάπως ο ρόλος του Γιάννη Πρετεντέρη. Στον τελευταία μάλιστα έκανε ακόμη πιο ειδική αναφορά, επισημαίνοντας τη... στήριξη που του παρείχε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή, προφανώς για να τον… «σώσει από το φευγιό», όπως ανέφερε ο αρθρογράφος της «Αυγής».

«Τους φάγαμε όλοι μαζί, διότι μας εξανάγκασαν να τους φάμε. Ξεπέρασαν κάθε μέτρο, κάθε όριο, διέπραξαν ύβρη ασυγχώρητη. Το δελτίο του Mega δεν έκανε απλώς προπαγάνδα, το δελτίο του Mega εκτελούσε τα συμβόλαια του καθεστώτος», αναφέρει ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης, ενώ δεν παραλείπει να… ρίξει και μια προειδοποιητική στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι και εκείνος έδειξε προεκλογικά ότι είναι το ίδιο αδίστακτος με το Μega.

Ποιος έκανε το «προξενιό» με τον Θανάση Κρατερό στο Mega
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, από τη στιγμή που στο Mega έπεσε η ιδέα της προσέγγισης ενός δημοσιογράφου του ΣΥΡΙΖΑ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, τη διαμεσολάβηση ανέλαβε ο Βασίλης Μουλόπουλος, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΟΛ, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικεφαλής της ομάδας δημοσιογράφων της Αυγής, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και από το «Βήμα»
Εντυπωσιακή στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά και από το «Βήμα της Κυριακής», τη ναυαρχίδα του ΔΟΛ, το οποίο κυκλοφορεί με τίτλο «Η ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς».
Το κύριο άρθρο υπογράφει ο Αντώνης Καρακούσης, είναι ιδιαίτερα θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με διαφορά τουλάχιστον 5 μονάδες έναντι της ΝΔ.


Τι έγραφε ο Θανάσης Καρτερός στην «Αυγή» για το Mega


Ο Μπομπολόκοσμος και οι Μπολσεβίκοι
Ιανουαρίου 13, 2013

Μπορεί το δημοσιογραφικό σόι του Mega να βοηθάει πολλές αριστερές ψυχές να εκτονώνονται με ξεγυρισμένα και εν πολλοίς δικαιολογημένα γαλλικά. Μπορεί τα τσεκουράτα της γνωστής παρουσιάστριας, η οποία ολγίζεται μεν με τα Μνημόνια και την τρικομματική, οργίζεται δε με τον ΣΥΡΙΖΑ, να προσέφεραν μια σπάνια ευκαιρία ψυχαγωγίας στο κοινό του Διαδικτύου. Μπορεί η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με το μεγάλο κανάλι να προκάλεσε ενθουσιασμό στο πλήθος όσων θεωρούν το εμπόρευμα της συγκεκριμένης εταιρείας των Μπόμπολα – Ψυχάρη – Βαρδινογιάννη κάτι σαν όπιο του λαού. Αλλά…
Αλλά ούτε η οργή, ούτε οι καταγγελίες, ούτε το βρισίδι απαντούν στο πρόβλημα -και πολύ περισσότερο δεν απαντούν τα γκαζάκια ομάδων υψηλού κινδύνου και χαμηλής νοημοσύνης. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η απαράδεκτη από κάθε άποψη (ηθική, δεοντολογική, πολιτική, αισθητική) στάση ενός μεγάλου μέσου ενημέρωσης απέναντι σε όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Αλλά η στάση του συνόλου των μεγάλων παραδοσιακών ΜΜΕ -καναλιών, ραδιοφώνων, εφημερίδων, ακόμα και sites. Την έχουν στημένη στον τηλεθεατή, τον ακροατή, τον αναγνώστη απʼ όλες τις πλευρές. Δραπετεύεις από το Mega και πέφτεις στην ενέδρα του Σκάι, του Star ή του ΑΝΤ1. Το βάζεις στα πόδια από τον Βαρδινογιάννη και πέφτεις στον λάκκο του Ρέτση. Και πάει λέγοντας.



Πηγή: iefimerida.gr


ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ : Ρευστότητα μόνο με τήρηση των δεσμεύσεων


Ανοιχτή θα μένει η στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το αυστηρό αυτό μήνυμα στέλνει στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Την ίδια ώρα, η Moody's προειδοποιεί πως η πολιτική αβεβαιότητα και η συνακόλουθη επανεμφάνιση της φημολογίας αναφορικά με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταθετών επηρεάζοντας τα κεφάλαια των τραπεζών.

Η ΕΚΤ, κατ' εξαίρεση, αποδέχεται τα ενέχυρα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, παρά τη χαμηλή αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας. Οπως, ωστόσο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, «η συνέχιση της εξαίρεσης βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 και στην ύπαρξη του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Βασίζεται επίσης στην υπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, όμως εξαρτώνται ακόμη από την κεντρική τράπεζα για την άντληση ρευστότητας».

Η Moody's επισημαίνει την ίδια στιγμή σε έκθεσή της ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και η φημολογία αναφορικά με ένα Grexit είναι πιστωτικά αρνητική για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η φημολογία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη από την τρόικα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. «Αν και υπήρξε μικρή μείωση στις καταθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη ρευστότητά τους αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από το αν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους που έχει θέσει η τρόικα και παραμείνει στο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην έκθεση.
Χρηματοδότηση

Η Moody's αναμένει η εναλλακτική χρηματοδότηση που απέκτησαν πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του διατραπεζικού δανεισμού και της τιτλοποίησης δανείων να «στεγνώσει» προσωρινά και να επιδεινώσει τη ρευστότητα των τραπεζών, τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο προσφάτως παρατάθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί πως οι δανειολήπτες θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Είναι επίσης πιθανό να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ελπίζοντας πως η όποια νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα φιλικά προς τους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης του χρέους, θέμα που αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων τους τελευταίους μήνες.Συνεπώς, οι βελτιώσεις στην ποιότητα των assets που αναμένονται το β' εξάμηνο του 2015 θα καθυστερήσουν, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.


Κατερίνα Κοσμά



Πηγή : ethnos.gr


Εγκατέλειψαν το Χ.Α. 70.000 επενδυτές στη διετία της ανόδου



Του Βασίλη Γεώργα

Δύο στους δέκα εγχώριους επενδυτές που είχαν «ενεργό» κωδικό στο Χρηματιστήριο στις ιστορικά χαμηλότερες τιμές του 2012, έχουν εγκαταλείψει σήμερα τη Λεωφόρο Αθηνών.

Περίπου 70.000 κωδικοί που είχαν έστω και μια μετοχή τον Ιούνιο του 2012 έκλεισαν ή έχουν μείνει χωρίς υπόλοιπα στο διάστημα των τελευταίων δυόμισι χρόνων καθώς πολλοί επενδυτές, κατά κύριο λόγο μικροί και με λίγες μετοχές, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν πλήρως τα χαρτοφυλάκιά τους ή να φύγουν από τη χρηματιστηριακή αγορά προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ή να αξιοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο τα κεφάλαιά τους.

Με εξαίρεση τις τραπεζικές μετοχές που «έκαψαν» χιλιάδες επενδυτές μέσα από την κατάρρευση των τιμών και τις απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου, η άνοδος των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων των περισσότερων μετοχών στο ταμπλό, έδωσε σε πολλούς επενδυτές την ευκαιρία να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν και να απεγκλωβίσουν χρήματα για άλλους σκοπούς. Η φυγή των εγχώριων επενδυτών από το Χρηματιστήριο συνεχίζεται σταθερά από το καλοκαίρι του 2012 καθώς έκτοτε οι καθαρές εκροές (πωλήσεις μείον αγορές) που έχουν γίνει από Έλληνες, ξεπερνούν τα 3,5 δις. ευρώ.

Μόνο το 2014 οι ιδιώτες «απέσυραν» από το Χ.Α. 546,82 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 744 εκατ. ευρώ πούλησαν οι τράπεζες και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές εταιρείες κ.ά). Οι εκροές αυτές ήρθαν να προστεθούν στα συνολικά 2,17 δις. ευρώ που αποσύρθηκαν το 2013 από εγχώρια χαρτοφυλάκια και από τα οποία περίπου 1 δις. ευρώ ήταν οι ρευστοποιήσεις των ιδιωτών.

Οι σημαντικές εκροές που έχουν συντελεστεί, εξηγούν σε κάποιο βαθμό και το γεγονός πως ενώ τον Ιούνιο του 2012 η συνολική αξία των εγχώριων χαρτοφυλακίων ήταν 11,6 δις. ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται (χωρίς το ΤΧΣ) σε 12,4 δις. ευρώ αυξημένη μόλις κατά 7%, όταν η άνοδος του Γενικού Δείκτη το ίδιο διάστημα ξεπερνά το 65%.

Ο κυριότερος λόγος για αυτή την υστέρηση, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει να κάνει με τις πολύ μεγάλες απώλειες των εγχώριων επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές αλλά και την κακή επίδοση των μετοχών της μικρότερης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που παραδοσιακά είχαν μεγάλη έκθεση οι ιδιώτες επενδυτές. Αντίστοιχα οι ξένοι επενδυτές (74.043 μερίδες εκ των οποίων ενεργές οι 13.016) έχουν σήμερα αξία 21 δις. ευρώ έναντι 12,5 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 ενώ στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν και εισροές περίπου 3,6 δις. ευρώ.

Σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι Έλληνες επενδυτές διατηρούν 1.679.435 μερίδες, εκ των οποίων έστω και μια μετοχή έχουν οι 822.393. Το 2012 αντίστοιχα, οι Έλληνες είχαν 1.772.421 μερίδες εκ των οποίων με υπόλοιπα ήταν οι 891.413.

Εκεί που έχουν συντελεστεί σημαντικές μεταβολές είναι στις αξίες των χαρτοφυλακίων όπου κατά τα δυόμιση χρόνια ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εκατομμυριούχων επενδυτών ενώ έχει μειωθεί αντίστοιχα τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των μικρότερων χαρτοφυλακίων.

Έτσι ενώ το 2012 το σύστημα της ΕΧΑΕ κατέγραφε 2.176 κωδικούς με αξία μετοχών πάνω από 1 εκατ. ευρώ, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 800 επενδυτές ενώ συνολικά 1.378 περισσότεροι επενδυτές από το 2012, έχουν σήμερα χαρτοφυλάκια μεγαλύτερης αξίας από 100.000 ευρώ.

Αντίστοιχα υπήρχαν 875.662 χαρτοφυλάκια με αξία μετοχών μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε 906.491 κωδικούς, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μεν τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αυξηθεί, όμως στις περισσότερες οι κωδικοί έκλεισαν ή δεν έχουν πια μετοχές.

Σήμερα υπάρχουν:

-371.935 χαρτοφυλάκια με μόνο μία μετοχή έναντι 417.750 το 2012

-360.555 επενδυτές με 2-5 μετοχές έναντι 372.606 τον Ιούνιο του 2012

-81.094 επενδυτές με 6-10 μετοχές έναντι 88.868 το 2012

-35.544 επενδυτές με περισσότερες από 10 μετοχές έναντι 41.544 το 2012.

Σε ό,τι αφορά τις αξίες των χαρτοφυλακίων αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

-Μέχρι 3.000 ευρώ έχουν 710.940 κωδικοί (από 760.966)

-μέχρι 9.000 ευρώ έχουν άλλες 73.480 κωδικοί (από 88.194)

-μέχρι 15.000 ευρώ έχουν 22.071 κωδικοί (από 26.502)

-μέχρι 30.000 ευρώ έχουν 19.149 κωδικοί (από 22.165)

-μέχρι 50.000 ευρώ έχουν 8.707 κωδικοί (από 9.133)

-μέχρι 70.000 ευρώ έχουν 3.831 κωδικοί (από από 3.934)

-μέχρι 100.000 ευρώ έχουν 2.816 κωδικοί (από 2.757)

-μέχρι 200.000 ευρώ έχουν 3.315 κωδικοί (από 3.054)

-μέχρι 300.000 ευρώ έχουν 1.137 κωδικοί (από 1031)

-μέχρι 500.000 ευρώ έχουν 1.009 κωδικοί (από 856)

-μέχρι 1.000.000 ευρώ έχουν 910 κωδικοί (από 745)

-μέχρι 3.000.000 ευρώ έχουν 996 κωδικοί (από 731)

-πάνω από 3.000.000 ευρώ έχουν 1.069 κωδικοί (από 700).


Πηγή: capital.gr


Bild: Πρόκριμα κύματος επιθέσεων στην Ευρώπη η επίθεση στο Charlie;



«Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους της για επιθέσεις σε αεροσκάφη με μη ανιχνεύσιμα εκρηκτικά»

«Η σφαγή στο περιοδικό Charlie Hebdo πιθανόν να προαναγγέλλει κύμα επιθέσεων στην Ευρώπη από τρομοκράτες τζιχαντιστές» εκτιμά σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, επικαλούμενη πηγή της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), που πάντως δεν κατονομάζει.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αμερικανική NSA υπέκλεψε επικοινωνίες στις οποίες ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προανήγγειλαν νέες επιθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ταμπλόιντ εφημερίδα, η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους της για επιθέσεις σε αεροσκάφη με μη ανιχνεύσιμα εκρηκτικά. Η ισλαμική οργάνωση Αλ Κάιντα πρόσφατα δημοσίευσε λεπτομερείς οδηγίες στο διαδίκτυο για το πώς κάποιος μπορεί να δημιουργήσει τέτοια εκρηκτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η Bild, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ανησυχούν ότι οι τρομοκράτες του Παρισιού μπορεί να είναι μέλη ενός τρομοκρατικού δικτύου, με τις αμερικανικές αρχές να έχουν «προκαταρκτικά στοιχεία» ότι οι μακελάρηδες του Charlie αδελφοί Κουασί είχαν συνδέσμους στην Ολλανδία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Υπηρεσίας Αντρέ Σούλτς, προειδοποιεί ότι υπάρχουν κενά ασφαλείας στον εντοπισμό επικίνδυνων ισλαμιστών. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν στα όρια τους (να τους εντοπίσουν), ήδη πριν αρχίσουν να επαναπατρίζονται οι εμπειροπόλεμοι ισλαμιστές από τη Συρία στη Γερμανία» παραδέχεται.

Οι ελληνικές αρχές είναι σε υψηλή εγρήγορση για φανατικούς που μπορούν να παρεισφρήσουν στα κύματα μεταναστών υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ στο μεταξύ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στη Γαλλία.

Πηγή: skai.gr


Γερμανία: Εκαψαν εφημερίδα που αναδημοσίευε σκίτσα του Charlie Hebdo


Στόχο επίθεσης με εμπρηστικό μηχανισμό αποτέλεσε σήμερα το πρωί εφημερίδα του Αμβούργου που είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. Αρχικά ερρίφθησαν πέτρες και στη συνέχεια ένας εμπρηστικός μηχανισμός μέσα σε ένα παράθυρο της Hamburger Morgenpost με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Δύο αίθουσες υπέστησαν ζημιές και η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δύο άτομα συνελήφθησαν κοντά στο σημείο και η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας έχει αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας.

Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα αναφέρει πως δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα στα γραφεία την ώρα της επίθεσης.

Οπως πολλές ακόμη γερμανικές εφημερίδες, η Hamburger Morgenpost υπό τον τίτλο «Τόση ελευθερία πρέπει να είναι δυνατή» είχε αναδημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της τρία σκίτσα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση στα κεντρικά της γραφεία.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να ειπωθεί αν η επίθεση κατά της εφημερίδας έχει σχέση με τη δημοσίευση των σκίτσων αυτών αλλά τόνισε ότι αυτό αποτελεί βασικό θέμα που θα εξεταστεί στην έρευνα.

Φόβος στη Γερμανία για κύμα επιθέσεων
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά "ανακοίνωσαν" ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Bild δεν υπάρχει πάντως αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων.

Σύμφωνα επίσης με τη γερμανική εφημερίδα τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, που ήταν οι δράστες τη σφαγής στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία Charlie Hebdo όπου βρήκαν το θάνατο 12 άνθρωποι πριν τις επιθέσεις είχαν επαφές στην Ολλανδία.


35.000 Γερμανοί κατά της ξενοφοβίας
Χθες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε πορεία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη Δρέσδη, κέντρο των εκδηλώσεων του κινήματος PEGIDA κατά των μεταναστών.

«Δεν θα επιτρέψουμε το μίσος να μας χωρίσει», δήλωσε η δήμαρχος της πόλης Χέλμα Ορόζ μπροστά σε ένα πλήθος 35.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση της Σαξωνίας και την πόλη της Δρέσδης.

Το κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) οργανώνει κάθε εβδομάδα στην πόλη συγκεντρώσεις με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων γερμανών πολιτών, που έφθασαν τις 18.000 την περασμένη Δευτέρα.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ καταδίκασε τις αντι-μουσουλμανικές αυτές διαδηλώσεις, κάλεσε τους Γερμανούς να γυρίσουν την πλάτη τους στο κίνημα και αποκάλεσε τους επικεφαλής του ρατσιστές έμπλεους μίσους.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται ότι απειλείται από το ισλάμ.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι δημιούργησαν ανησυχίες για την ενίσχυση των κινημάτων κατά των μεταναστών στην Ευρώπη και την πυροδότηση ενός πολέμου για τη θέση της θρησκείας και της εθνικής ταυτότητας στην κοινωνία.

Το Σάββατο, σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση της Χρτιανοδημοκρατικής Ενωσης στο Αμβούργο, η Άγκελα Μέρκελ τόνισετην ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο και τάχθηκε κατά των προκαταλήψεων.

«Εχουμε κάνει σαφές ότι τα γεγονότα στη Γαλλία, η βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, αποτελούν πρόκληση για όλους εμάς, για τις αξίες που πρεσβεύουμε , για να αγνωιστούμε γι΄αυτές", είπε καλώντας τους πολίτες να διαχωρίσουν το ισλάμ από τους φανατικούς της θρησκείας.


Πηγή : ethnos.gr