Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ο Μάριο Ντράγκι οδηγεί την Ελλάδα σε πιστωτική ασφυξία



Σε νέο γύρο πιέσεων προς την Ελλάδα προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκαλώντας νέα πιστωτική ασφυξία στην οικονομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο Μάριο Ντράγκι θέλει να κάνει νομικά δεσμευτικό πλέον τον περιορισμό, για τον οποίο έως τώρα υπήρχε προφορική οδηγία.

Συγκεκριμένα, υπήρχε όριο 15 δισ. για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και κατά το δημοσίευμα η ΕΚΤ θέλει να το κάνει νομική δέσμευση, προκειμένου να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να καλύπτουν το κενό των ξένων που δεν συμμετέχουν.

Κάτι που πιο μεταφράζεται σε πρόθεση της ΕΚΤ να σφίξει περισσότερο τη «θηλιά» της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, με τους Financial Times να σημειώνουν στο δημοσίευμα ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, πρόσωπο με πληροφόρηση για τις συζητήσεις ανέφερε πως η απαγόρευση ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για την νομισματική πολιτική.
Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε ένα όριο 3,5 δισ. ευρώ για την ποσότητα των εντόκων που οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για την λήψη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Οι εποπτικοί μηχανισμοί είχαν στείλει ήδη μια σύσταση στα μέσα Φεβρουαρίου στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να απέχουν από την αγορά επιπλέον ελληνικού χρέους.
Η ΕΚΤ έχει μετατρέψει την σύσταση αυτή σε μια νομικά δεσμευτική προειδοποίηση, εξαιτίας ανησυχιών από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης πως μια από τις ελληνικές τράπεζες αγνόησε την σύσταση.

Η επιστολή στις ελληνικές τράπεζες, η οποία έχει πλέον αποσταλεί, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή, έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να στερεύσει από ρευστό τον Απρίλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 11 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο έκδοσης των 15 δισ. ευρώ. Πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου και μέρος εξ΄αυτών εκτιμάται πως βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου