Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα από 1η Φεβρουαρίου 2015



Αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα από 1η Φεβρουαρίου 2015

Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Διακόπτεται οποιαδήποτε χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνομιακής παροχής στα Άτομα με Αναπηρία την επομένη της ημερομηνίας λήξης της ισχύουσας γνωμάτευσης από την 1η Φεβρουαρίου 2015 και μετά.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου σημειώνονται τα εξής:

 •    Οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στα προνομιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 1/9/2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνομιακής παροχής.

•     Η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης των προνομιακών παροχών ενημερώνει εγγράφως τους δικαιούχους τρεις μήνες πριν από τη λήξη της ισχύουσας γνωμάτευσης για την άμεση υποβολή αίτησης παράτασης του σχετικού δικαιώματός τους.

•    Σε περίπτωση παραπομπής και υποβολής αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. ή στις Υγειονομικές Επιτροπές εντός του τριμήνου πριν από τη λήξη ισχύος της προηγούμενης γνωμάτευσης και εφόσον κριθεί από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ότι ο αιτών εξακολουθεί να πληροί τις απαιτούμενες από τις ισχύουσες διατάξεις ιατρικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής αρχίζουν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης.

•    Σε περίπτωση υποβολής της σχετικής αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. ή στις Υγειονομικές Επιτροπές εντός προθεσμίας έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης και εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντα οι προϋποθέσεις για την επαναχορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, ως ημερομηνία έναρξης των οικονομικών αποτελεσμάτων προσδιορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανεξέτασης του από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

 •    Τυχόν υποβολή αίτησης για παράταση του σχετικού δικαιώματος μετά την παρέλευση απράκτου της ανωτέρω εξάμηνης προθεσμίας αυτή δεν θα γίνεται δεκτή από την αρμόδια υπηρεσία ως αίτηση παράτασης αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ως νέα αίτηση ένταξης του ενδιαφερόμενου στο ίδιο ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης. Στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεών της, ως ημερομηνία έναρξης των οικονομικών αποτελεσμάτων ορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος της γνωμάτευσης των ΚΕ.Π.Α. ή των Υγειονομικών Επιτροπών.

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την οποία γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους και μέχρι τη λήξη τους. Κάθε κανονιστική πράξη ή διάταξη που προσκρούει στην παρούσα παύει να ισχύει από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτής.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Έτοιμα τα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας να υποδεχτούν ναυαγούς- 8 οι νεκροί, 18 οι αγνοούμενοι


Σε ετοιμότητα βρίσκονται από χθες το πρωί τα νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων. Σήμερα το πρωί Super Puma προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας επτά επιβάτες από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic».

 Επί τόπου είχαν σπεύσει και ανέμεναν δύο ασθενοφόρα, τα οποία παρέλαβαν τους διασωθέντες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο του νησιού.

 Γιατροί και νοσηλευτές σε συνεχή εφημερία, προμήθεια υλικών, περισσότερα κρεβάτια, κουβέρτες και τρόφιμα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να προσφερθεί κάθε δυνατή υγειονομική φροντίδα στους ταλαιπωρημένους από το ψύχος, την αϋπνία και το στρες ναυαγούς του οχηματαγωγού.

Στην Κέρκυρα μετέβη εξάλλου ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσόκας και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, για να συμμετέχουν στην επιχείρηση προετοιμασίας των υγειονομικών δομών του νησιού.

Εν τω μεταξύ στα νοσοκομεία του Κοπερτίνο και του Λέτσε μεταφέρονται για τις πρώτες βοήθειες οι Έλληνες διασωθέντες.


Πηγή : iatropedia.gr


«COSMOS»: Υπάρχουν 40 δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη μόνο στον Γαλαξία μας!


Σε άρθρο του ο Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Π. Σιμόπουλος αναλύει τα εντυπωσιακά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκόπιου «Κέπλερ» που λειτούργησε από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Σύμφωνα με αυτά, υπολογίζεται ότι στον Γαλαξία μας και μόνο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια μικροί και μεγάλοι πλανήτες με εκατοντάδες δις δορυφόρους να περιφέρονται γύρω τους. Απ’ αυτούς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 40 δις πλανήτες στο μέγεθος της Γης που βρίσκονται στην επονομαζόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη των πλανητικών τους συστημάτων, ενώ 11 περίπου δις ίσως να περιφέρονται γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο μας.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Είναι γεγονός ότι η εξερεύνηση του Σύμπαντος εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία. Καμία όμως Διαστημική αποστολή δεν εξάπτει την φαντασία μας τόσο όσο η προσπάθεια ανακάλυψης κι άλλων πλανητών παρόμοιων με τη Γη γύρω από κάποια άλλα άστρα του Γαλαξία μας. Πλανητών που αν διαθέτουν και τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει πάνω τους το θαυμαστό επίτευγμα της φύσης που ονομάζουμε ζωή.

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια είχαμε ανακαλύψει μερικές εκατοντάδες πλανήτες να περιφέρονται γύρω από ορισμένα γειτονικά μας άστρα, παρόλο που οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι αέριοι γίγαντες με μέγεθος παρόμοιο με του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα. Χρειάζεται όμως να βρούμε βραχώδεις πλανήτες 30 έως 600 φορές μικρότερους από τον Δία.


Κι αυτός ήταν ο κύριος σκοπός του διαστημικού τηλεσκόπιου «Κέπλερ» που λειτούργησε από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Η αποστολή αυτή, που φέρει το όνομα ενός από τους πιο φημισμένους αστρονόμους της Αναγέννησης, είχε σκοπό να εντοπίσει δεκάδες δίδυμους πλανήτες της Γης μας σε μια περιοχή που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γειτονιά μας.

Το διαστημικό σύμπλεγμα είχε βάρος ενός περίπου τόνου, ενώ το κύριο κάτοπτρό του φτάνει το 1,40 μέτρα. Η οπτική γωνία με την οποία το «Κέπλερ» έκανε τις παρατηρήσεις του ήταν σταθερή και εκτείνονταν σε βάθος 3.000 ετών φωτός, ενώ η ευρυγώνια ικανότητά του, του έδινε την δυνατότητα να καλύψει μιαν αρκετά μεγάλη έκταση του ουρανού ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας. Το τροχιακό αυτό αστεροσκοπείο ήταν εξοπλισμένο με ένα από τα πιο ευαίσθητα φωτόμετρα με σκοπό να μελετήσει δεκάδες χιλιάδες άστρα της Κύριας Ακολουθίας στη διάρκεια της λειτουργίας του σε ένα σημείο βαρυτικής ισορροπίας του συστήματος Γης-Σελήνης. Σ’ αυτή την απόσταση η παρουσία της Γης και του Ήλιου δεν εμπόδιζε την απρόσκοπτη και συνεχή παρατήρηση της περιοχής που είχε επιλεγεί.

Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του το «Κέπλερ επιβεβαίωσε την ύπαρξη 961 συνολικά εξωηλιακών πλανητών και τον εντοπισμό 2.903 ακόμη πιθανών υποψήφιων πλανητών. Με βάση τις μελέτες αυτές και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, υπολογίζεται ότι στον Γαλαξία μας και μόνο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια μικροί και μεγάλοι πλανήτες με εκατοντάδες δις δορυφόρους να περιφέρονται γύρω τους. Απ’ αυτούς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 40 δις πλανήτες στο μέγεθος της Γης που βρίσκονται στην επονομαζόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη των πλανητικών τους συστημάτων, ενώ 11 περίπου δις ίσως να περιφέρονται γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο μας.

Το κατόρθωμα του «Κέπλερ» βασίζονταν στην ταυτόχρονη και συνεχόμενη παρατήρηση της φωτεινότητας 150.000 άστρων. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσε να εντοπίσει ακόμη και τις πιο ελάχιστες αλλαγές στην ένταση της λαμπρότητας των άστρων αυτών όταν κάποιος πλανήτης περνούσε μπροστά από τον δίσκο ενός απόμακρου άστρου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μοιάζει με «έκλειψη» του άστρου από τους πλανήτες που βρίσκονται γύρω του.

Πριν από μερικά μάλιστα χρόνια είχαμε ένα παρόμοιο φαινόμενο με την επονομαζόμενη «διάβαση» του πλανήτη Αφροδίτη μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου τον Ιούνιο του 2004. Στην περίπτωση, φυσικά, της «διάβασης» της Αφροδίτης τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα γιατί απλούστατα η Αφροδίτη και ο Ήλιος μας είναι πάρα πολύ κοντά μας. Στην περίπτωση, όμως, του «Κέπλερ» τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα λόγω των αποστάσεων που μας χωρίζουν από τα άστρα.

Παρ’ όλα αυτά το φωτόμετρο που διέθετε το «Κέπλερ» είχε την ικανότητα να εντοπίσει αλλαγές στην φωτεινότητα ενός άστρου παρόμοια μ’ αυτήν που επιφέρει μια μύγα στην φωτεινότητα ενός λαμπερού προβολέα. Η ικανότητα αυτή του φωτόμετρου του «Κέπλερ» βασίζεται στους 42 ειδικούς ανιχνευτές CCD που διέθετε και οι οποίοι είχαν την δυνατότητα ανάλυσης 95 megapixels! Αυτού του είδους τα φωτόμετρα είναι τόσο ευαίσθητα ώστε εάν ένα απ’ αυτά παρακολουθούσε 10.000 πυγολαμπίδες ταυτόχρονα θα μπορούσε να εντοπίσει ακόμη και αν έσβηνε το φως μιας μόνον εξ αυτών!

Η έρευνα του «Κέπλερ» είχε ως στόχο να αποδείξει ότι τα περισσότερα άστρα της Κύριας Ακολουθίας έχουν βραχώδεις πλανήτες στην επονομαζόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» τους, ενώ κατά μέσον όρο δημιουργούνται δύο βραχώδεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης στην περιοχή από 0,5 έως 1,5 Αστρονομικές Μονάδες (μία Αστρονομική Μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ηλίου που είναι ίση με περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες του «Κέπλερ» μας έδωσαν αρκετές απαντήσεις σχετικά με το πόσοι πλανήτες βρίσκονται εντός ή κοντά στην επονομαζόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» των πλανητικών συστημάτων, τα χαρακτηριστικά των άστρων που περιλαμβάνουν πλανητικά συστήματα, στον υπολογισμό των διαφόρων μεγεθών και σχημάτων των τροχιών τους, καθώς και τον αριθμό των πλανητών που υπάρχουν γύρω από πολλαπλά άστρα. Γιατί αποδείχτηκε ότι η δημιουργία πλανητών δεν περιορίζεται γύρω από μονά μόνον άστρα, αλλά ότι οι πλανήτες μπορούν να επιβιώσουν κάτω από μια ποικιλία περιβαλλόντων.

Οι έρευνες αυτές θα μας βοηθήσουν να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο γεννιούνται οι πλανήτες, ενώ θα μας βοηθήσουν επίσης να ανακαλύψουμε με ποιόν τρόπο η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων άστρων σε ένα σύστημα μπορεί να βοηθήσει ή να αποτρέψει την δημιουργία πλανητών, αλλά και με ποιόν τρόπο διαμορφώνονται τα τροχιακά χαρακτηριστικά των πλανητών από την παρουσία περισσοτέρων του ενός άστρων».


Πηγή:zougla.gr


Διαβάστε απλούς τρόπους για εσωτερική ηρεμία.


Οι αισθήσεις μας είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία μας και είναι αυτές που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε την ηρεμία και την ισορροπία που τόσο χρειαζόμαστε.

Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας ως κεραίες ακολουθώντας το σήμα που εκπέμπουν και βρείτε τους ρυθμούς που θα σας γαληνέψουν και θα ρίξουν τους γρήγορους παλμούς που μας επιβάλλει η σκληρή καθημερινότητα.

Ακούστε: Αφήστε την μουσική να πλημμυρίσει το σώμα σας. Επιλέξτε ήχους που συντονίζονται με τους χτύπους της καρδιά σας, beat που εναρμονίζονται με τους παλμούς σας. Κλείστε τα μάτια και χαθείτε στην μελωδία της αγαπημένης σας μουσικής. Η μουσική έχει την δύναμη να χαλαρώνει και να ρυθμίζει το νευρικό σύστημα ώστε να ανακάμψει, να απελευθερωθεί από το στρες και να προετοιμαστεί για την επόμενη στρεσογόνα κατάσταση που μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι.

Μυρίστε: Άλλη μια δυνατή αίσθηση που επηρεάζει την ψυχολογία μας, ξυπνάει αναμνήσεις και ξεκλειδώνει την διάθεση μας. Η αρωματοθεραπεία είναι μια μέθοδος που έχει εξετάσει την επιρροή που έχουν οι μυρωδιές πάνω μας. «Κάψτε» ή βάλτε 2-3 σταγόνες αιθέρια έλαια σε ένα πανάκι και εισπνεύστε τα. Υlang-ylang για να μειώσετε την υπερένταση, λεβάντα για να χαλαρώσετε φυσικά το σώμα και το πνεύμα και λάδι από γεράνι για να καλυτερεύσετε την διάθεση.

Αναπνεύστε: Όσοι κάνετε γιόγκα θα ξέρετε ήδη τα οφέλη του να αναπνέεις σωστά, του να γεμίζεις το σώμα σου με οξυγόνο και να διώχνεις τον αρνητισμό μέσα από την εκπνοή. Το άγχος, το στρες, η ταχυπαλμία και άλλες ψυχοσωματικές αντιδράσεις μπορούν να χαλιναγωγηθούν μέσα από μερικές ασκήσεις αναπνοών. Χωρίς υπερβολές οι μέρες μας και ο χρόνος μας είναι τόσο πιεσμένος που καταλήγουμε να μην αναπνέουμε σωστά, συμπαρασύροντας έτσι και τις ανάγκες που έχει για οξυγόνο το σώμα μας.

Η τεχνική της αναπνοής: Καθίστε  αναπαυτικά κρατώντας τον κορμό σε ίσια θέση, ενώστε τις παλάμες σας μπροστά από το στήθος σας, σαν να προσεύχεστε. Χαλαρώστε τον λαιμό και τους ώμους σας, αναπνεύσετε βαθιά από την μύτη, κρατήστε για 3 δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε απαλά, βγάζοντας όλο τον αέρα που έχετε μέσα σας, αδειάζοντας τους πνεύμονες σας. Συνεχίστε μέχρι να νιώσετε να χαμηλώνουν οι παλμοί σας.

Χαμογελάστε: Τέλος μην ξεχνάτε να χαμογελάτε γιατί είναι ένας μηχανισμός που έχει την δύναμη να γεννάει θετικά συναισθήματα και να μας κάνει χαρούμενους, ενώ παράλληλα χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς μας και της αναπνοής μας. Κοινώς, το χαμόγελο κάνει καλό και είναι και μεταδοτικό!


Πηγή : socialista.com.cy


Απίστευτο: Ανελέητο ξύλο μεταξύ δεκάδων γυναικών σε εμπορικό κέντρο [βίντεο]


Μπουνιές, κλωτσιές, μαλλιοτραβήγματα μέχρι τελικής -κυριολεκτικά- πτώσεως. Αυτό ήταν το σκηνικό... πολέμου που στήθηκε σε εμπορικό κέντρο στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πώς και γιατί ξεκίνησε ο καβγάς ανάμεσα στις νεαρές γυναίκες παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστα. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για παρεξήγηση ανάμεσα σε δύο κοπέλες για... ένα ζευγάρι παπούτσια. Ωστόσο, έγκυρα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «δεν επρόκειτο για τυχαίο γεγονός», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποιου είδους «προσυνεννόηση» μέσω των social media για... ραντεβού για ξύλο.

Ως αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο στο Πίτσμπουργκ αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά νωρίς-νωρίς, ενώ για να λάβει τέλος το συμβάν χρειάστηκε να επέμβουν δεκάδες αστυνομικοί! Δύο κοπέλες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα, ενώ δεκάδες άλλες αποχώρησαν με αμυχές και... γρατζουνιές.

Οπως και να 'χει, οι εικόνες στα βίντεο που ακολουθούν είναι απίστευτες.







Πηγή : iefimerida.gr


Οι Κινέζοι ως ένδειξη σεβασμού δεν αποκαλούν την Ελλάδα Greece αλλά Σι-λα - Τι σημαίνει


Όταν οι Κινέζοι άκουσαν τη λέξη Hellas, προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους. Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα (希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά.

Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα.

Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου.

Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».

Το παραπάνω είναι ενδεικτικό του σεβασμού προς τη χώρα μας.

Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο.

Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα».


Πηγή : ingossip.gr


Ζουν 120 χρόνια, αρρωσταίνουν σπάνια και οι γυναίκες της φυλής στα 40 τους μοιάζουν κοριτσάκια και στα 65 τους κάνουν παιδιά



Η ΦΥΛΗ ΧΟΥΝΖΑ ΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ

Στα 40 μοιάζουν κοριτσάκια
Ζουν 120 χρόνια, αρρωσταίνουν σπάνια και οι γυναίκες της φυλής στα 40 τους μοιάζουν κοριτσάκια και στα 65 τους κάνουν παιδιά.

Οι Χούνζα ζουν σε μια κοιλάδα που φέρει το ίδιο όνομα κάπου ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν και αποτελούν το βασικό αντικείμενο πλήθους ερευνών ακριβώς εξαιτίας της θαυμαστής καλοζωίας και μακροζωίας τους.

Μπορεί να είναι και 65 χρόνων αφού τότε αρχίζουν να γεννούν

Οι Χούνζα, που έχουν καυκάσια χαρακτηριστικά, είναι όλοι τους άνθρωποι με μεγάλες δόσεις ενέργειας, κινούνται πολύ εξαιτίας εργασιών στη φύση και πιστεύουν μάλιστα ότι η συνεχής κίνηση είναι πηγή θετικής ενέργειας.

Δεν αγχώνονται και σπάνια μαλώνουν μεταξύ τους. Είναι όμως άραγε αυτός ο λόγος της ασυνήθιστης μακροζωίας τους; Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως ναι, άλλοι πως όχι, και πως το μυστικό της καλής υγείας και μακροζωίας τους βασίζεται στη διατροφή τους.
Σύμφωνα με έρευνα ενός γιατρού από τη Σκοτία, του Ρόμπερτ Μακάρισον, η αιτία της μακροζωίας των Χούνζα φαίνεται να είναι η διατροφή τους.

Το καλοκαίρι τρώνε φρούτα και ωμά λαχανικά, το χειμώνα αποξηραμένα βερίκοκα, βλαστωμένους σπόρους (φύτρα) και τυρί από πρόβειο γάλα. Σε γενικές γραμμές η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες και δεν λαμβάνουν περισσότερες από 2.000 θερμίδες καθημερινά. Μαγειρεύουν με ελάχιστο αλάτι και όλες οι τροφές τους είναι φυσικές, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.
Το κλίμα δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τη μακροζωία τους, αφού σε γειτονικά χωριά οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τις ίδες κλιματικές συνθήκες δεν φτάνουν τις ηλικιακές «επιδόσεις» των Χούνζα και επίσης υποφέρουν από πολλές ασθένειες άγνωστες στη δική τους κοινωνία.



Πέραν της δίαιτας, ένας τρόπος ζωής βασισμένος στην πολλή κίνηση και την πολλή δουλειά, χωρίς καθόλου άγχος, φαίνεται να ευνοεί επίσης τους δείκτες ευημερίας αυτής της ιδιαίτερης φυλής. Ενα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το ταμπεραμέντο τους: οι Χούνζα δεν μαλώνουν μεταξύ τους, δεν εκνευρίζονται με τίποτα και έχουν μάθει να διαχειρίζονται τις αντιξοότητες.

(Πηγές: La Vanguardia, EuropaPress)

ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ-(www.enet.gr)




Ποινές από 5 έως 25 χρόνια για τα βομβοδέματα των «Πυρήνων της Φωτιάς»


Ολοκληρώθηκε, μετά από δύο χρόνια, η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκησε περισσότερο από δυο χρόνια το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε σε 14 κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς τις ποινές που τους επιβλήθηκαν. Πρόκειται για ποινές από 5 χρόνια φυλάκισης έως 25 χρόνια κάθειρξης αλλά και χρηματικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα οι ποινές έχουν ως εξής:

Χρήστος Τσάκαλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.500 ευρώ
Γεράσιμος Τσάκαλος: 21 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.200 ευρώ
Μιχάλης Νικολόπουλος: 20 χρόνια κάθειρξης
Γιώργος Νικολόπουλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ
Δαμιανός Μπολάνο: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ
Παναγιώτης Αργυρού: 19 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.300 ευρώ
Γιώργος Πολύδωρος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Όλγα Οικονομίδου: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Θεόφιλος Μαυρόπουλος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Κωνσταντίνος Σακκάς: 16 χρόνια κάθειρξης (καταζητείται)
Αλέξανδρος Μητρούσιας: 14 χρόνια κάθειρξης
Γιώργος Καραγιαννίδης: 14 χρόνια κάθειρξης
Ιωάννης Μιχαηλίδης: 5 χρόνια φυλάκισης
Δημήτρης Πολίτης: 6 χρόνια φυλάκισης

Σε προηγούμενη συνεδρίαση το δικαστήριο είχε ανακοινώσει ότι έκρινε αθώους για την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση τους Στέλλα Αντωνίου και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Η Στέλλα Αντωνίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε διακεκριμένη οπλοκατοχή, ενώ ένοχος κρίθηκε και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, με ποινή 6 μηνών με τριετή αναστολή, για το πλημμέλημα της απλής οπλοκατοχής.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την Τρίτη κατά σειρά δίκη που αφορά την Οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς κατά τη διάρκεια της οποίας συνεκδικάστηκαν διάφορες δικογραφίες όπως βομβοδέματα σε πρεσβείες, στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και αλλού.

Πηγή : newsbeast.gr


Το ΔΝΤ σκληραίνει τη στάση του - Καμία χρηματοδότηση μέχρι να βγει νέα κυβέρνηση


Τα πρώτα όργανα άρχισαν μετά την είδηση για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, καθώς το ΔΝΤ διευκρινίζει πως δεν θα υπάρξουν νέα χρηματοδότηση ή συζήτηση με την Ελλάδα μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση θα συνεχιστούν αν και εφόσον σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ΔΝΤ δεν υπήρχε προοπτική να ληφθούν νέα χρήματα, αλλά αυτές οι δηλώσεις δείχνουν σκλήρυνση της στάσης των δανειστώβν.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης.


Πηγή : newsit.gr


Αντ. Σαμαράς στα διεθνή ΜΜΕ: Στις εκλογές θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις


«Είναι εξαιρετικό λυπηρό το γεγονός ότι έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία άθροισε τις ψήφους της με αυτές της Χρυσής Αυγής για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές την ίδια στιγμή που οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στα διεθνή ΜΜΕ.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι πιστεύει ακράδαντα πως θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και εκείνες που τάσσονται υπέρ των αναγκαίων για τη χώρα δομικών αλλαγών.


Μήνυμα Γκάλμπρεϊθ σε Τσίπρα: «Αλέξη μου εμπνέεις απόλυτη εμπιστοσύνη...»


Ο επιφανής οικονομολόγος καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «συνεγείρει» τον ελληνικό λαό

Ένα θερμό προσωπικό μήνυμα απέστειλε ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την πτώση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες.

Ο επιφανής οικονομολόγος είχε συμμετάσχει με τον κ. Τσίπρα σε εκδηλώσεις, όπως πέρυσι στο Όστιν του Τέξας και διατηρούν, κυρίως μέσω Λούκας Κατσέλη και Γιάννη Βαρουφάκη, πολύ στενή σχέση.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ αναγνωρίζει την αυτοκυριαρχία του κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι που εμπνέει εμπιστοσύνη και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεγείρει ολόκληρο τον ελληνικό λαό με το μέρος του.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

Αγαπητέ Αλέξη,

Ένα σημείωμα μόνο, προκειμένου να σου πω ότι οι φίλοι σου εδώ σε έχουν πολύ στο μυαλό τους απόψε.

Σ' έχω δει δυο φορές σε περιστάσεις που απαιτούσαν τον καλύτερό σου εαυτό -με την ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και τη βραδιά των εκλογών τον περασμένο Μάη. Δεν θα συμπεριλάβω την περίπτωση εδώ στο Όστιν.

Η αυτοκυριαρχία που έδειξες και τις δύο φορές μου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ξέρω ότι από αύριο θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις το έργο του να συνεγείρεις ολόκληρο τον ελληνικό λαό με το μέρος σου.

Τζέιμς

Και το πρωτότυπο κείμενο

Dear Alexis,

Just a note to let you know that your friends here have you very much in mind tonight.

I've seen you twice in situations that demanded your best - at ERT in Thessalonika and on election night last May. I won't count the occasion here in Austin.

The poise you showed both times gives me complete confidence.

I know that tomorrow you can begin the task of bringing the whole Greek people to your side.

Go get 'em.

No reply.

James

Πηγή : protothema.gr



Δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά το Smart στην Αττική Οδό


Η υπερβολική ταχύτητα πιθανότερη αιτία της έκρηξης του αυτοκινήτου Smart στην Αττική Οδό το πρωί της Δευτέρας. Το αυτοκίνητο εξερράγη καθ' οδόν, στο 50ό χλμ. της Αττικής Οδού, σε σημείο κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Οι πυροτεχνουργοί εξέτασαν το όχημα και σύμφωνα με το πόρισμά τους, δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό το αμάξι να υπερθερμάνθηκε εξαιτίας της πολύ υψηλής ταχύτητας που ανέπτυξε.
Νεκρός είναι ο 35χρονος οδηγός, αλβανικής υπηκοότητας. Σε σοβαρή κατάσταση η 26χρονη συνεπιβάτης (20% εγκαύματα) στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.
Οι έρευνες συνεχίζονται. 
Επειδή έχει εντοπιστεί μικρός κρατήρας στον δρόμο, εκεί όπου σημειώθηκε η έκρηξη, κάτι που ενισχύει την εκδοχή του εκρηκτικού μηχανισμού, έχουν σταλεί στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας κομμάτια του διαλυμένου αυτοκινήτου καθώς και ρούχα του 35χρονου για διερεύνηση, προκειμένου να διακριβωθεί αν υπάρχει κάποια άλλη εκρηκτική ύλη ταχείας εκτόνωσης που δεν αφήνει υπολείμματα στο σημείο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και από τις κάμερες της Αττικής Οδού, αρχικά φάνηκαν καπνοί από τα παράθυρα του οχήματος- το οποίο στη συνέχεια διήνυσε περίπου 150 μέτρα φλεγόμενο, μέχρι να προσκρούσει στο διαχωριστικό στηθαίο και να εκραγεί.
Ο οδηγός τινάχθηκε από τη θέση του σε αρκετή απόσταση, ενώ η κοπέλα κατάφερε και βγήκε τραυματισμένη από το όχημα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά. Η προανάκριση διενεργείται από την Ασφάλεια Αττικής.

Πηγή: www.news.gr


Στις 25 Φεβρουαρίου η δίκη του Γ.Παπακωνσταντίου για τη λίστα Λαγκάρντ


Για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

Για τις 25 Φεβρουαρίου προσδιορίσθηκε η έναρξη της δίκης του πρώην υπουργού οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, από το ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στις 11 Δεκεμβρίου, με ψήφους 4 έναντι 1, το Δικαστικό Συμβουλίο του Αρείου Πάγου είχε αποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών είχε απαλλαχθεί από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως επίσης είχαν απαλλαχθεί από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, τα τρία συγγενικά του πρόσωπα, λογαριασμούς των οποίων ο πρώην Υπουργός κατηγορείται ότι αφαίρεσε από την λίστα Λαγκάρντ.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την υπόθεση Κοσκωτά, που πρώην Υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο Ειδικού Δικαστηρίου.

Πηγή: skai.gr


Schaeuble: Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες με την Ελλάδα


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικός Wolfgang Schaeuble προειδοποίησε σήμερα την Ελλάδα κατά της απόκλισης από την πορεία της οικονομικής μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θα δεσμευθεί από τις συμφωνίες που έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

«Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει καμία εναλλακτική σε αυτές», δήλωσε ο Schaeuble σύμφωνα με το Reuters, μετά την αποτυχία των βουλευτών να εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας ωθώντας την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εάν η Ελλάδα πάρει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. «Οι νέες εκλογές δεν θα αλλάξουν τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την προκάτοχό της».


Πηγή: capital.gr


Τραγωδία στο Norman Atlantic: Οκτώ νεκροί, έρευνες για δεκάδες αγνοούμενους




ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ 432 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΑ

Στους οκτώ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών του Norman Atlantic, όπως δηλώνουν υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης. Οι σοροί δύο ακόμη ανθρώπων βρέθηκαν νωρίτερα στη θάλασσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους επτά - έξι άνδρες και μία γυναίκα. Από το σύνολο των 478 επιβαινόντων, διασώθηκαν 432 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 38.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λούπι, ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία ανέρχονται σε οκτώ και ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος, που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ξηρά ή σε άλλα πλοία.

Στον κατάλογο των επιβαινόντων περιλαμβάνονταν 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 επιβάτες, όμως ο υπουργός σημείωσε ότι ο αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, οι έρευνες στο πλοίο θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Τα δύο πτώματα εντοπίστηκαν νωρίτερα στα νερά της Αδριατικής, λίγη ώρα μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Οι εναπομείναντες στο πλοίο- επιβάτες και πλήρωμα- έχουν πλέον απομακρυνθεί, ενώ τελευταίος, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, έφυγε ο 62χρονος καπετάνιος, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι.


Πηγή : ethnos.gr


Ρένα Δούρου: Στοπ σε 4 διαγωνισμούς για εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων


Τέσσερις διαγωνισμούς για μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) με ΣΔΙΤ ακύρωσε με εισήγηση της περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Στην ομιλία της άλλωστε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου και με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση η κυρία Δούρου είχε τονίσει ότι είναι «πολιτική δέσμευσή μας η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων».

Οι μονάδες αυτές ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν στη Φυλή, στα Άνω Λιόσια, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).

Η περιφεριάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ζήτησε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα διοίκηση.

«Το ισχύον ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ  υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή» τόνισε η κυρία Δούρου.

«Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών»σημείωσε η κυρία Δούρου, τονίζοντας επίσης ότι «ο σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

«Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών» επισήμανε η περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος» χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει ως τώρα μια επεξεργασμένη πρόταση για το θέμα των αποβλήτων.

Αντικείμενο των τεσσάρων διαγωνισμών που ακυρώθηκαν ήταν η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις ΟΕΔΑ της Αττικής με ΣΔΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός είχε χαρακτηρίσει «τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική» την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο κ. Σγουρός είχε επισημάνει ότι η νέα περιφερειακή διοίκηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πηγή : protothema.gr


Αθλιότητες χρυσαυγιτών: Ο Λαγός κινήθηκε κατά του Δένδια και ο Μίχος κατά του Κικίλια [εικόνες]


Με την ολοκλήρωση της 3ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιδόθηκαν σε αθλιότητες και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κινηθούν απειλητικά και κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Λαγός κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του κ. Δένδια και τον σταμάτησε ο αξιωματικός ασφαλείας. Μάλιστα, παρ' ολίγον να σημειωθεί επεισόδιο μεταξύ του χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια, όταν ο ένας έσπρωχνε τον άλλο.

Οι αθλιότητες όμως και οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί από τους βουλευτές της ΧΑ, με την Έλενα Ζαρούλια να φτύνει τον πρώην χρυσαυγίτη Στάθη Μπούκουρα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ΧΑ φώναζαν κατά του Σαμαρά και της κυβέρνησης: «Είστε ξεφτίλες, είστε πεθαμένοι».

Νωρίτερα και μόλις είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν από τα έδρανά τους και όρθιοι φώναζαν «Τελειώσατε» «Θα σας δούμε στη φυλακή».







Πηγή : iefimerida.gr


Χαρδούβελης: Δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα, αλλά το Μάρτιο θα έχουμε ανάγκες


«Δεν έχουμε πρόβλημα. Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Αν υπάρξει πρόβλημα μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια», δήλωσε μετά την τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών, καθώς η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών στο προαύλιο της Βουλής μετά την ατελέσφορη τρίτη ψηφοφορία, που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Δεν έχουμε πρόβλημα. Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Αν υπάρξει πρόβλημα μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Προειδοποίησε όμως πως τον Μάρτιο θα «έχουμε ανάγκες», καθώς θα πλησιάζουν οι αποπληρωμές ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, αποκλιμακώνεται σταδιακά η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου νωρίτερα ο γενικός δείκτης κατέγραφε απώλειες που έφτασαν και το 11%.

Λίγο πριν τις 14:00, το ΧΑ βρισκόταν στη ζώνη του -7%, πλησιάζοντας εκ νέου τις 800 μονάδες.


Πηγή : skai.gr




Ντόρα Μπακογιάννη : H αντιπολίτευση εξεβίασε εκλογές - ΒΙΝΤΕΟ




Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφων εξερχόμενη από την βουλή «Η αντιπολίτευση σήμερα (29/12/2014) εξεβίασε εκλογές κόντρα στη θέληση του ελληνικού λαού»

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι οι εκλογές έρχονται τη χειρότερη δυνατή στιγμή για την οικονομία της χώρας.

«Η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, θα απευθυνθεί στις μεγάλες δυνάμεις του τόπου που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα της κερδίσει αυτές τις εκλογές» κατέληξε.





Πτώση 7,5% στο Χρηματιστήριο


Κλίμα πανικού επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς πλέον επιβεβαιώθηκε το αρνητικό σενάριο της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αυτή την ώρα, στις 13.44, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 7,43%, ενώ μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, ο Γενικός Δείκτης έφτασε να πέφτει μέχρι και 11,05%.

Νωρίτερα, στις 11.38, έπεφτε 7,92%, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στις 12.20 η πτώση έφτασε το 9,07%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 791 μονάδες και ο FTSE 25 στις 252 μονάδες. Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα καθώς αποσύρονται market makers. Το συμβόλαιο του FTSE 25 είναι στις 248,5 μονάδες σημειώνοντας -10%. Πιο συγκρατημένες οι πιέσεις στα ομόλογα.

Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα. Προς στιγμήν οι market makers άρχισαν να αποσύρονται για να επανέλθουν όμως λίγη ώρα αργότερα με το συμβόλαιο του δείκτη στις 234 μονάδες. Κάτι που σημαίνει ότι το discount του συμβολαίου του FTSE 25 έναντι του δείκτη είναι πάνω από 3,5%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 9,4% και του 5ετούς έχει ανέλθει στο 9,30%. Το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης στις 876 μονάδες. Η απόδοση της τριετίας στο 11,72%. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 83%-90% της ονομαστικής τους αξίας με ενδεικτικές τιμές στο 83% το ομόλογο της Εθνικής λήξης του 2019, στο 86% το ομόλογο της Εurobank λήξης το 2018 και στο 90% το ομόλογο της Πειραιως λήξης 2017.

Πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, στις 11.30, βουτιά 14,29% κατέγραφε η μετοχή της ΔΕΗ στα 4,98 ευρώ. Τραγική η εικόνα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.Βουτιά 16,13% η μετοχή της Εθνικής στα 1,30 ευρώ. Βουτιά 13,9% στην Alpha Bank στα 0,398 ευρώ και 13,30% για την Tράπεζα Πειραιώς στα 0,80,84 λεπτά. Πάνω από 13-14% η πτώση στα warrants των τραπεζών. Βουτιά 10,75% ο Μυτιληναίος στα 4,40 ευρώ. Στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, στις περισσότερες επενδυτικές εταιρείες θα είναι απαγορευτικό πλέον να κατέχουν μετοχές -πλην αυτών που αγοράζουν τώρα 40-50% κάτω από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου του καλοκαιριού. Η ελληνική αγορά- όπως και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διεύρυναν τις απώλειές τους μετά τη σημερινή άκαρπη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση 0,5%, εν μέσω υποχώρησης του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 11%.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υποχωρούσαν πάνω από 1,6% και ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε απώλειες 1,2%


Πηγή : protothema.gr


Έκρηξη εν κινήσει αυτοκινήτου στην Αττική Οδό


Αυτοκίνητο εξερράγη ενώ βρισκόταν εν κινήσει στην Αττική Οδό το πρωί της Δευτέρας, σε σημείο κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο 35χρονος οδηγός -αλβανικής υπηκοότητας- είναι νεκρός, ενώ η 26χρονη συνεπιβάτης μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη (20% εγκαύματα) στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, εργαζόταν ως πορτιέρης σε νυχτερινό κέντρο. Δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές.

Το όχημα, μοντέλου smart, βρισκόταν στην κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 07:30, κοντά στο ύψος που βρίσκεται το κτίριο της αστυνομίας.

Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί και στελέχη της Ασφάλειας προκειμένου να διαπιστώσουν πού οφείλεται η έκρηξη, ενώ δεν υπάρχει ακόμα εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο οδηγός δεν αποκλείεται να είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, προκειμένου να φτάσει εγκαίρως στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί η μηχανή του οχήματος.

Αρχικά, το Mega μετέδωσε ότι το αυτοκίνητο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Η ΝΕΡΙΤ, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, υποστήριξε ότι κατά την πρώτη αυτοψία βρέθηκε κρατήρας κάτω από το αυτοκίνητο, αιτιολογώντας την εκτίμηση για παρουσία εκρηκτικών.


Newsroom ΔΟΛ


Στους 5 οι νεκροί από το Norman Atlantic



Αυξάνεται ο φόρος αίματος στο μοιραίο φέρι Norman Atlantic δια στόματος του ίδιου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα πτώματα στην θάλασσα.

Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις 27/12 όταν και αναχώρησε το πλοίο από την Πάτρα συνελήφθησαν 9 περίπου άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν σε αυτό με πλαστά έγγραφα ενώ όπως είπε "σκαναρίστηκαν" 70 περίπου φορτηγά.

Την μαρτυρία διασωθέντα επιβάτη ο οποίος δήλωσε ότι είδε τέσσερις νεκρούς μετέδωσε αρχικά η διαδικτυακή έκδοση της "Repubblica". "Είδα τέσσερις ανθρώπους νεκρούς με τα ίδια μου τα μάτια, είμαι απόλυτα βέβαιος, ήταν μπροστά μου", δήλωνε στην "Repubblica" ο επιβάτης Τούρκος υπήκοος, ο οποίος έφτασε στο Μπάρι μαζί με άλλους 48 διασωθέντες. "Υπήρχαν τέσσερις νεκροί, δυο άντρες και δυο γυναίκες νομίζω, γιατί μέσα στο σκοτάδι δεν έβλεπα καλά", τόνισε ο ίδιος άντρας.




Τσίπρας: Παρελθόν ο Σαμαράς, σε λίγο και τα μνημόνια



Για μια ιστορική ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έπειτα από την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποτυχία συγκέντρωσης του αριθμού των 180 βουλευτών.

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι αποφασισμένη να μπει τέρμα στην πολιτική των μνημονίων καθώς και ότι η κυβέρνηση Σαμαρά που -όπως σημείωσε- επί δυόμιση χρόνια «λεηλάτησε την κοινωνία», αποτελεί παρελθόν.

«Με την θέληση του λαού σε λίγες ημέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.


Πηγή : protothema.gr



Εκλογές 25 Ιανουαρίου


Ο κύβος ερρίφθη και οι εκλογές είναι γεγονός 25 Ιανουαρίου η εκλογική μάχη για το ποιος θα βγει πρώτο κόμμα και όχι για το ποιος θα γίνει κυβέρνηση γιατί ο εκλογικός νόμος και οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν τέτοια δυνατότητα για αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά και το διάγγελμα του οι εκλογές θα είναι δυστυχώς πολωτικές και καταστροφικές όπως φαίνεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.


Απίστευτες προκλήσεις από τη Χρυσή Αυγή



Κινήθηκαν απειλητικά κατά του Νίκου Δένδια - Η Ζαρούλια έφτυσε τον Μπούκουρα

Ένταση επικράτησε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, από τους χρυσαυγίτες που κινήθηκαν απειλητικά κατά του Δένδια και τους σταμάτησε ο αξιωματικός ασφαλείας, ενώ φώναζαν κατα του Σαμαρά και της κυβέρνησης: «Είστε ξεφτίλες, είστε πεθαμένοι».

Παρολίγον να σημειωθεί επεισόδιο μεταξύ του χρυσαυγίτη βουλευτή Νίκου Μίχου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια, όταν ο ένας έσπρωχνε τον άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζαρούλια έφτυσε τον Μπούκουρα!


Πηγή : protothema.gr


Άρχισαν τα όργανα «Κατακρημνίζεται» το Χρηματιστήριο - Πτώση 10%



Κατάρρευση σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα

Μαύρη Δεύτερα με βουτιά και «εκκένωση» στην Αθήνα - Limit Down στα παράγωγα - Με πτώση 15% το συμβόλαιο του FTSE 25 προεξοφλεί ακραίες εξελίξεις στην οικονομία - Στο 8,7% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Ντόμινο πτώσης στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης

Κλίμα πανικού επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς πλέον προεξοφλείται το αρνητικό σενάριο της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός των επόμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης στις 11.38 έπεφτε 7,92%, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στις 12.20 η πτώση έφτασε το 9,07%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 790 μονάδες και ο FTSE 25 στις 255 μονάδες. Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα καθώς αποσύρονται market makers. Το συμβόλαιο του FTSE 25 είναι στις 248,5 μονάδες σημειώνοντας -10%. Πιο συγκρατημένες οι πιέσεις στα ομόλογα.

Με βουτιά 14,29% η μετοχή της ΔΕΗ στα 4,98 ευρώ. Τραγική η εικόνα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.Βουτιά 16,13% η μετοχή της Εθνικής στα 1,30 ευρώ. Βουτιά 13,9% στην Alpha Bank στα 0,398 ευρώ και 13,30% για την Tράπεζα Πειραιώς στα 0,80,84 λεπτά. Πάνω από 13-14% η πτώση στα warrants των τραπεζών. Βουτιά 10,75% ο Μυτιληναίος στα 4,40 ευρώ. Στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα. Προς στιγμήν οι market makers άρχισαν να αποσύρονται για να επανέλθουν όμως λίγη ώρα αργότερα με το συμβόλαιο του δείκτη στις 246 μονάδες. Κάτι που σημαίνει ότι το discount του συμβολαίου του FTSE 25 έναντι του δείκτη είναι πάνω από 3,5%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει στο 8,7% με το spread να διαμορφώνεται στις 810 μονάδες ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει ανέλθει στο 9,20% και η τριετία στο 10,5%. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 83%-90% της ονομαστικής τους αξίας με ενδεικτικές τιμές στο 83% το ομόλογο της Εθνικής λήξης του 2019, στο 86% το ομόλογο της Εurobank λήξης το 2018 και στο 90% το ομόλογο της Πειραιως λήξης 2017.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, στις περισσότερες επενδυτικές εταιρείες θα είναι απαγορευτικό πλέον να κατέχουν μετοχές -πλην αυτών που αγοράζουν τώρα 40-50% κάτω από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου του καλοκαιριού. Η ελληνική αγορά- όπως και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Ωστόσο, με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές, η Βουλή συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι σε μια ύστατη προσπάθεια συγχρονισμού της με τη βούληση της κοινής γνώμης που πλειοψηφικά επιμένει στην ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποτραπεί η αβεβαιότητα που κλυδωνίζει την ελληνική οικονομία.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των προηγουμένων ημερών από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, οι 12 ψήφοι οι οποίες απαιτείται να προστεθούν στις 168 που συγκέντρωσε κατά την δεύτερη ψηφοφορία ο μοναδικός υποψήφιος κ. Σταύρος Δήμας, μοιάζει δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν και να προκύψει το άθροισμα των 180 βουλευτών στην τρίτη -και τελευταία σε αυτή τη φάση- ψηφοφορία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο διατηρούν κάποιες «αμυδρές», όπως χαρακτηρίζονται, «ελπίδες να επικρατήσει η λογική» και, όπως λένε χαρακτηριστικά, «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους» οι βουλευτές εκείνοι, οι οποίοι, ενώ υποστηρίζουν ότι οι εκλογές είναι καταστρεπτικές για τη χώρα, επιμένουν στο «παρών» που είπαν στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες.

Κρίσιμος παραμένει ο ρόλος των 12 ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι δεν υπολογίζονται καθώς έχουν ήδη συνταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι από τους υπολοίπους δεν διαφαίνεται διάθεση για μεταστροφή της στάσης, ίσως και εξαιτίας του γεγονότος ότι προεξοφλούν ότι, ακόμη και αν οι ίδιοι ψηφίσουν αυτή τη φορά τον κ. Δήμα, οι εκλογές δεν θα αποτραπούν.

Πηγή : protothema.gr



Αποτέλεσμα ΟΧΙ σε πρόεδρο, πάμε για εκλογές και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Η βουλή αποφάσισε και θεώρησε καλύτερο αυτή την στιγμή να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Φυσικά για το εάν είναι καλό αυτό η όχι για την χώρα και τον ελληνικό λαό θα το δείξει το άμεσο μέλλον.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας αρχίζουν οι περιπέτειες για τον ελληνικό λαό και την χώρα με πόλεμο που θα ξεκινήσει από τους εταίρους και δανειστές για να πιέσουν την κατάσταση σε βάρος μας και εδώ θα πρέπει να αντέξουμε και να δείξουν τα κόμματα εθνική συναίνεση έως τις εκλογές ειδικά αυτοί που τις κυνήγησαν και τις ήθελαν διακαώς και οφείλουν να μας προστατέψουν γιατί φέρουν την ευθύνη των εξελίξεων.

Οι εκλογές θα γίνουν η 25 Ιανουαρίου η 1 Φεβρουαρίου και όποιο κόμμα βγει πρώτο θα ξεκινήσει τις διερευνητικές εντολές τις οποίες θα δώσει με εντολή ο κύριος Παπούλιας με την προσδοκία ότι θα κάνει κυβέρνηση, εάν δεν το καταφέρει θα πάρει την εντολή το δεύτερο κόμμα και ούτω κάθε εξής, με αποτέλεσμα η όποια κυβέρνηση να σχηματιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου, εάν και εφόσον σχηματιστεί και δεν οδηγηθούμε σε νέες εκλογές λόγω αδυναμίας να κυβερνηθεί η χώρα.

To όποιο αποτέλεσμα των εκλογών είναι στο χέρι μας και σίγουρα θα πρέπει να ξεσκαρτάρουμε και τη  βουλή γενικότερα από κόμματα και πρόσωπα που δεν κάνουν καλό στην χώρα μας και δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο παρακμή και βούρκο.

Εύχομαι η νέα κυβέρνηση με την όποια συνεργασία προκύψει μετά τις εκλογές να λειτουργήσει για το συμφέρων του ελληνικού λαού και της χώρας αποφεύγοντας γενικευμένες περιπέτειες οι οποίες θα είναι σε βάρος όλων μας.

Για την ιστορία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σήμερα είχε ως εξής και ο θεός βοηθός :

Σταύρος Δήμας : 168

Παρών : 132





Ακυρώνουν αγορές εξοχικών στην Ελλάδα οι Ρώσοι



Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο δικηγόρος Νίκος Λαζαρίδης έχασε τρεις πελάτες. Ενας έμπορος, ένας οικονομολόγος και ένα ζευγάρι κοσμηματοπωλών, όλοι από τη Ρωσία, ακύρωσαν τρεις αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών αξίας 90.000 - 150.000 ευρώ στη Χαλκιδική. Με την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος αυξήθηκε και η τιμή που είχαν συμφωνήσει στην Ελλάδα πριν από τρεις μήνες. Δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και προτίμησαν να χάσουν την προκαταβολή των 3.000 ευρώ που είχαν αφήσει μέχρι να ετοιμαστούν τα συμβόλαια. «Προφανώς θα υπάρξουν κι άλλοι σαν κι αυτούς», λέει ο δικηγόρος.

Η υποτίμηση του ρουβλίου κατά περισσότερο από 50% στο σύνολο του έτους παρασύρει και ένα κομμάτι της κτηματομεσιτικής αγοράς στη Χαλκιδική. Δικηγόροι, μεσίτες, εργολάβοι και σύμβουλοι επιχειρήσεων που μίλησαν στην «Κ» παρακολουθούν με αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις στη ρωσική οικονομία και παρατηρούν άμεσα τις επιπτώσεις στη δουλειά τους. «Πλήττεται κυρίως το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου έχουν παγώσει συνεργασίες», αναφέρει ο Γρηγόρης Στιβαχτάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής.

Την τελευταία πενταετία όσο πλήθαιναν σε τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια της Χαλκιδικής οι επιγραφές στα κυριλλικά, εργολάβοι και μεσίτες επικεντρώνονταν σε Ρώσους αγοραστές. «Είχαμε ξεχάσει την ελληνική αγορά», λέει στην «Κ» ο κατασκευαστής Παναγιώτης Πετρίδης. Το νέο πελατολόγιό τους φαινόταν πολλά υποσχόμενο. Οι Ρώσοι δεν πτοήθηκαν από τα γραφειοκρατικά εμπόδια των πρώτων ετών ούτε απέσυραν το ενδιαφέρον τους παρά τα -μεμονωμένα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- περιστατικά εκμετάλλευσης συμπατριωτών τους. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις καθυστέρησης αποπεράτωσης των έργων, παζαριών και αλλαγών της τιμής την τελευταία στιγμή, αλλά και διπλοπουλημένων διαμερισμάτων που δεν φάνηκε να λειτουργούν δυσφημιστικά. Ακολούθησαν, όμως, η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και ειδικά το τελευταίο διάστημα η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος που δοκιμάζει πλέον την αγορά των ακινήτων.

Αναζητούν λύσεις

Μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο κ. Λαζαρίδης κλήθηκε να αντιμετωπίσει νέο πρόβλημα με Ρώσο πελάτη του που είχε αγοράσει εξοχικό στα Νέα Μουδανιά. «Είχε συμφωνήσει να δώσει το μισό τίμημα του ακινήτου σε δόσεις πέντε μηνών. Τώρα όμως, με τη νέα ισοτιμία, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δόσεις του. Ο εργολάβος ζητάει μέχρι τέλος του χρόνου τα χρήματα», λέει ο δικηγόρος. «Εάν έχουν δώσει μικρή προκαταβολή οι Ρώσοι προτιμούν να τη χάσουν και να ακυρώσουν τη συμφωνία. Αλλιώς ζητούν πίστωση χρόνου και παρατείνουν τις συζητήσεις για να δουν μήπως αλλάξει κάτι στην οικονομία», προσθέτει ο συνεργάτης του δικηγόρου και οικονομικός σύμβουλος Ρώσων αγοραστών, Σάββας Λαζαρίδης.

Ο κατασκευαστής Παναγιώτης Πετρίδης βρίσκεται στην ίδια δυσάρεστη θέση. Τα τελευταία χρόνια είχε στραφεί εξ ολοκλήρου στη ρωσική αγορά. Απευθυνόταν κυρίως σε μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα, βλέποντας ότι δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από Ελληνες αγοραστές. Οπως λέει, το τελευταίο διάστημα πέντε Ρώσοι πελάτες του καθυστερούν τις πληρωμές δόσεων για ακίνητα αξίας 35.000- 60.000 ευρώ. «Αλλος ισχυρίζεται ότι έχει τα χρήματα, αλλά δεν τα καταθέτει και ένας ακόμη αν και είχε δώσει μια μικρή προκαταβολή σκέφτεται τώρα να ακυρώσει τη συμφωνία», λέει. Αυτές τις ημέρες μια υπάλληλος της κατασκευαστικής εταιρείας του θα ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντηθεί με εκπροσώπους του ρωσικού μεσιτικού γραφείου με το οποίο συνεργάζονται. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση», λέει ο κατασκευαστής.

Ηδη, πάντως, μεσίτες της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να απευθυνθούν σε άλλες χώρες. Στρέφονται σε Αγγλους και Γερμανούς αγοραστές.

Έντυπη Καθημερινή


100 προσωπικότητες ζητούν σήμερα εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας


Μια είδηση κάνει, εδώ και περίπου μία ώρα, το γύρο του Διαδικτύου: Ότι 100 προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την προσδοκία να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή.
Η είδηση έχει αναπαραχθεί πανομοιότυπη από όλα τα ενημερωτικά sites –προφανώς είναι αντιγραφή τηλεγραφήματος του ΑΠΕ – ΜΠΕ, πάντως καμία από τις ιστοσελίδες τις οποίες ανατρέξαμε δεν είχε πηγή…

Σύμφωνα με την κοινή (αντιγραμμένη) είδηση, οι 100 ζητούν εκλογή Προέδρου ώστε να δοθεί ομαλό τέλος σε μια περίοδο θυσιών. Την επιθυμία τους εκφράζουν με κοινή ανοιχτή επιστολή, προς τους 300 βουλευτές.

Οι “εκατό” οι οποίοι δηλώνουν «υποστηρικτές της κοινής λογικής», και εκφράζουν την ελπίδα οι πολιτικοί μας μπορούν να είναι πρώτα Έλληνες και έπειτα «γαλάζιοι», «πράσινοι» ή «κόκκινοι», τονίζουν:

«Προσδοκούμε και θέλουμε, αυτή η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, ώστε να δοθεί ομαλό τέλος σε μια περίοδο θυσιών και να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσω της οποίας, το πολιτικό σύστημα θα διορθώσει πρώτα τον εαυτό του, αναιρώντας προκλητικά προνόμια και θα εναρμονίσει το Σύνταγμα με τις ανάγκες και τις σύγχρονες αντιλήψεις για το σήμερα και το αύριο», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων.

Όπως αναγράφουν όλα τα sites, την επιστολή υπογράφουν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι(ονόματα δεν υπάρχουν), οι πρόεδροι του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου(φωτογραφίζονται οι κ.κ. Νίκος Βαλεργάκης και Αθ. Εξαδάκτυλος), οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων (Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Οικονομικό, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν προέδρους, αντίστοιχα, τους κ.κ. Ζορπίδη, Παπαδόπουλο, Μπίλια, Μάμαλη και Σαρόπουλο), καθηγητές Πανεπιστημίου, μέλη διοικήσεων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων κ.ά.

Επειδή το salonicanews.com δε σας αφήνει ποτέ… έτσι, ψάξαμε και βρήκαμε όλα τα ονόματα ΚΑΙ των 100.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι εξής:

1. Αβραμίδης Ευστάθιος, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων Π.Κ.Μ.

2. Αντωνάκης Νίκος, οικονομολόγος, μέλος ΕΕΘ

3. Αντωνιάδης Νίκος, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

4. Αποστολίδου Έλενα, πρόεδρος Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων ΠΑ.ΜΑΚ.

5. Βακουφτσής Χρήστος, Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας Υ.Π.Α.

6. Βαλεργάκης Νικόλαος, δικηγόρος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

7. Βογιατζής Κωνσταντίνος, δάσκαλος

8. Βρίκος Χρήστος, δικηγόρος

9. Γάγαλης Γιώργος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.)

10. Γάκης Βασίλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

11. Γεωργούδη Μαρία, ασφαλίστρια, εκτελωνιστής

12. Γιακουμής Ανδρέας, δάσκαλος

13. Γκανίλας Νίκος, Μελετητής και Κατασκευαστής Ιδιωτικών Έργων

14. Δαρδαμανέλης Γιάννης, Δημ. Σύμβ. Καλαμαριάς,μέλος Δ/σας ΤΕΕ/ΤΚΜ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας

15. Δεβλιώτης Αθανάσιος, οδοντίατρος

16. Δένης Νίκος, εργαζόμενος ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης

17. Δέντσορας Παναγιώτης, Αρχιτέκτων Μηχανικός

18. Δεργινάκης Παναγιώτης, κτηνοτρόφος

19. Δημογιάννης Γιάννης, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης

20. Διαμαντής Θρασύβουλος, λογιστής

21. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

22. Ζαβιτσάνος Κωνσταντίνος, εφοριακός,

23. Ζιώγας Χρήστος, δικηγόρος

24. Ζορπίδης Μιχαήλ, επιχειρηματίας, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

25. Ηλιάδης Γεώργιος, Α' Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης& Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μεταφορών Β.Ελλάδας

26. Θεοτόκης Κλεόβουλος, επιχειρηματίας, Β΄ αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

27. Ιωακείμοβιτς Ζήσης, υπάλληλος ΤΕΙ

28. Ιωαννίδης Κωνσταντίνος, απόστρατος Ανώτατος Αξιωματικός Στρατού Ξηράς

29. Καζαντζίδης Παντελής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

30. Καναβούρας Λάζαρος, εκτελωνιστής, πρώην Πρόεδρος Ο.Λ.Θ.

31. Καντηράνης Νικόλαος, επικ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ

32. Καραγκιόζης Ελευθέριος, Πρόεδρος Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Β.Ε.

33. Καράμπελα Όλγα, οικονομολόγος

34. Καραμπίνας Ελευθέριος, ορκωτός λογιστής

35. Καρπούζης Αναστάσιος, επιχειρηματίας, μέλος ΔΣ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

36. Κατσάρας Αντώνης, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

37. Κατσιαούνη Ελένη, τραπεζικός

38. Καψάλας Θεόδωρος, πρόεδρος 4ου Διδασκαλικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

39. Κεφάλας Γεώργιος, κτηνοτρόφος

40. Κηροπλάστης Αναστάσιος, Τέως Διευθυντής Ασφαλείας Υγιεινής και Περιβάλλοντος ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης

41. Κιαρτζής Σπύρος, Δ/ντής ΕΛ.ΠΕ.

42. Κουβουκλιώτης Φώτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας

43. Κουκουδέα Άννα, Πολιτικός Μηχανικός, Ταμίας Παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

44. Κουκουρίκης Γεώργιος, αγρότης

45. Κυριζίδης Εφραίμ, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης

46. Λεμπέσης Παναγιώτης, διατροφολόγος

47. Λιαδάκης Γεώργιος, δικηγόρος

48. Λιακόπουλος Νικόλαος, ιατρός

49. Μακέδος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. και Υπεύθυνος Αναλογιστικού Παρατηρητηρίου του ΤΕΕ

50. Μάμαλης Χρήστος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

51. Μανταζής Βασίλης, τραπεζικός

52. Μανώλης Χρήστος, καθηγητής φυσικής αγωγής, ταμίας Ελληνικής Ομοσπονδίας ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

53. Μαραγκός Κρυσταλλής, λογιστής

54. Μαρτίδης Νικόλαος, τραπεζικός

55. Μαυρίδης Ανδρέας, πρόεδρος Β΄ Συλλόγου Δασκάλων Νομού Θεσσαλονίκης

56. Μελά Αναστασία, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Νομικής

57. Μελισίδης Δημήτριος, Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ

58. Μέρτζιος Βασίλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

59. Μήτρου Δημήτριος, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ Τ.Κ.Μ.

60. Μορφουλάκης Νίκος, Ελεύθερος Επαγγελματίας- Αρχιτέκτων Μηχανικός

61. Μουλλάς Χρήστος, αγρότης

62. Μουρμουρής Άκης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας (Σ.ΜΕ.Δ.Ε.ΚΕ.Μ.)

63. Μπαϊρακτάρη Σταυρούλα, μηχανικός, Πρώην Πρόεδρο Ο.Ρ.ΘΕ

64. Μπαμπαρόπουλος Γεώργιος, καθηγητής Πληροφορικής

65. Μπίλλιας Πάρις, μηχανικός, Πρόεδρος ΤΕΕ/Τ.Κ.Μ.

66. Μπλάτσιος Βασίλειος, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ

67. Μυρώνης Ιωάννης, δικηγόρος

68. Νέσερης Ελευθέριος, οικονομολόγος

69. Ντέμκας Δημήτριος, Περιφερειακός Δ/ντής ΔΕΗ Μακεδονίας-Θράκης

70. Παζαράς Απόστολος, εκπαιδευτικός

71. Πάλλας Κώστας, Συνδικαλιστής ΕΛΤΑ.

72. Παπαδόπουλος Παναγιώτης πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

73. Παπαϊωάννου Νίκος, καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ

74. Παπάντος Κώστας, Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Πολ/κών Μηχ/κών. Μέλος της Δ/σας Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Υπουργείου Παιδείας.

75. Παππά Μαρία, αντιπρόεδρος παραρτήματος κεντρικής Μακεδονίας ΓΕΩΤΕΕ

76. Πάππα Όλγα, Εκπρόσωπος Aρχιτεκτόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γ.Γ.ΣΑΔΑΣ,Δ.Σ.ΣΑΘ

77. Παππάς Δημήτριος, αρχαιολόγος, γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης

78. Παρασίδης Αναστάσιος , Πολιτικός Μηχανικός-Ελεύθερος Επαγγελματίας

79. Ράλλη Πηνελόπη, Πολιτικός Μηχανικός

80. Ρέντας Αντώνης, συνταξιούχος, πρώην διαιτητής υδατοσφαίρισης

81. Σαββαϊδης Παρασκευάς, Καθηγητής Α.Π.Θ.

82. Σαρηγιαννίδου Μαρία, δικηγόρος

83. Σαρόπουλος Αθανάσιος, πρόεδρος παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας ΓΕΩΤΕΕ

84. Σιγανού Βέρα, πρόεδρος Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Νομικής ΑΠΘ

85. Σιδηρόπουλος Κυριάκος, Πρόεδρος Συλλόγου Τεχνικών Ο.Τ.Ε.

86. Σμύρης Παύλος, καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ

87. Σοϊλεμετζίδου Κυριακή(Κορίννα) , Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.

88. Σπαθή Ελευθερία, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών ΠΑ.ΜΑΚ.

89. Σύλλης Εμμανουήλ, ανθοπώλης, μέλος ΔΣ ΕΕΘ

90. Ταμπακούδης Ιωάννης, οικονολόγος, Λέκτορας ΠΑ.ΜΑΚ.

91. Τσακούμης Γιώργος, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ Τ.Κ.Μ.

92. Τσίλιας Χρήστος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου

93. Τσιταμπάνης Αθανάσιος, εκτελωνιστής

94. Τσιχήτας Χρήστος, Αγρότης, πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ

95. Τσολιάνος Δημήτριος, Τομεάρχης Εγνατίας Οδού Α.Ε.

96. Τσομπάνος Χρήστος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σίνδου

97. Φαφούτης Δημήτριος, οικονομολόγος, συνταξιούχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

98. Χαμουζάς Κυριάκος, τραπεζικός

99. Χατζής Κώστας, Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης,

100. Χρίστογλου Γεώργος, Γραμματέας Συλλόγου Α-Τ-Μ, Υπάλληλος Π.Κ.Μ.


Πηγή : salonicanews


Αποζημίωση σε τραυματία αστυνομικό που δεν είχε αλεξίσφαιρο γιλέκο


Αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε αστυνομικό ο οποίος, ενώ υπηρετούσε σε μάχιμη υπηρεσία, δεν του είχε χορηγηθεί αλεξίσφαιρο γιλέκο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά όταν τον πυροβόλησε εξ επαφής ένας κακοποιός.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τον αστυνομικό, επιδικάζοντας του αποζημίωση για ηθική βλάβη, καθώς δέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι ενώ υπηρετούσε σε υπηρεσία ιδιαίτερης επικινδυνότητας, δηλαδή στην ομάδα αποτροπής ληστειών, δεν του είχε χορηγηθεί  ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός, όπως είναι το αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο αστυνομικός κατά την διάρκεια καταδίωξης στην περιοχή του Κολωνού, δέχτηκε πυροβολισμό εξ επαφής στο στήθος από έναν Αλβανό. Αμέσως μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και χειρουργήθηκε. Λόγω όμως επιπλοκών στην υγεία του χειρουργήθηκε και πάλι για δεύτερη φορά και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" για θεραπεία.

Η ΕΛΑΣ του απένειμε την ηθική αμοιβή της "Ευαρέσκειας" και την υλική αμοιβή ύψους ενός μισθού.

Πάντως, ο αστυνομικός στην προσφυγή του πρόβαλε και άλλες αξιώσεις για τις οποίες δεν δικαιώθηκε.