Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Συγκλονιστικό video πλήρωμα του ΕΚΑΒ επαναφέρει μετά από 45 λεπτά 65χρονο


Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, άντρες του ΕΚΑΒ σπεύδουν και επαναφέρουν στη ζωή μετά από 45 λεπτά 65χρονο άντρα στη Θεσσαλονίκη. Πρώτα στο σημείο είχε φτάσει η Διασωστική Μηχανή και το πλήρωμα του απλού ασθενοφόρου.

Στην περιγραφή του βίντεο αναφέρεται: «Μετά από 45 πιεστικά λεπτά (για εμάς που ήμασταν στο σημείο) οι προσπάθειες μας απέδωσαν... Τα σημάδια ζωής στον 65χρονο εμφανίστηκαν... Η καρδιά επανήλθε σε λειτουργία... Παρελήφθη και παραδόθηκε στα ΤΕΠ στο Τμήμα Αναζωογόνησης από όπου και μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πλήρωμα του Α2 στο συνάδελφο με τη Διασωστική Μηχανή (ΜΡ1) και φυσικά την Γιατρό μας και το ζευγάρι μου στην δουλειά για την άψογη και άκρως επαγγελματική τους αντιμετώπιση στο περιστατικό αυτό. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να έχει αίσιο τέλος αυτή η περιπέτεια του άτυχου (τυχερού) 65χρονου».





«Όχι» στις εκλογές λέει η πλειοψηφία των πολιτών



Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha, δίνει προβάδισμα 3,6% στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Σταθερά πάντως, όπως έχει φανεί και από άλλες δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση της Marc καταγράφει ως πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 28,5%, δεύτερο τη ΝΔ με 24,9% και τρίτο Το Ποτάμι με 5,8%.

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με ποσοστό 5,7%, ΚΚΕ με 5,3%, ΠΑΣΟΚ με 4,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,3%, ΛΑΟΣ με 1,9%, ΔΗΜΑΡ με 1,2%, Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%, Άλλο Κόμμα με 6,9%.

Το Άκυρο/Λευκό στο 3,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 7,6%.

Το 56,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται μόλις το 38,7%.

Στην ερώτηση για το τι κυβέρνηση θέλουν οι Έλληνες, το 38,8% των ερωτηθέντων απαντά μια κυβέρνηση με βάση τη ΝΔ και το 23,9% μια κυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 18,4% θέλει να εκλεγεί με αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και το 9,9% να εκλεγεί με αυτοδυναμία η ΝΔ.

Παράλληλα, το 67% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει παρόμοια πολιτική με την κυβέρνηση στην οικονομία. Το 57,8% εκτιμά ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανησυχία, ενώ το 33,3% ότι εκφράζει την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Πηγή: newsbeast.gr


«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης


Πέθανε στις 9 το βράδυ των Χριστουγέννων μια από τις πλέον χαρακτηριστικές και ιστορικές μορφές στο χώρο του ελληνικού Τύπου, ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών διευθυντής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Σεραφείμ Φυντανίδης.
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών, ενώ είχε υποβληθεί και σε χειρουργική επέμβαση. Την Κυριακή ωστόσο υπέστη έμφραγμα και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου στις 25 Δεκεμβρίου υπέστη καρδιακή προσβολή και κατέληξε.
Είχε γεννηθεί στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 πήρε το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).

Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της Ελευθεροτυπίας. 
Τα τελευταία χρόνια ήταν συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας «6 ημέρες» ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν πρόεδρος του καναλιού "Ε". Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). 

Πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του με τίτλο «31 αξέχαστα χρόνια».


Τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας



Τα γιορτινά τους φορούν όλες οι πόλεις της Ελλάδας και υποδέχονται τα Χριστούγεννα με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα που πάνω τους καρφώνουν μοσχοκάρφια, δηλαδή γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.

Διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια, το στεφάνι από έλατο στην εξώπορτα, εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει τύχη στο σπίτι. Βασική η ύπαρξη του σκόρδου στο δέσιμό του που προφυλάσσει από το κακό μάτι.

Το χριστόψωμο στην Κρήτη

Το ζύμωμα του χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο θείο και έθιμο καθαρά χριστιανικό. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.

Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά, όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και μέχρι να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Πλάθουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το πιρούνι για να βγάλουν το «κακό μάτι» και να «καρφώσουν» την κακογλωσσιά.

Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσους παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, που ο Χριστός έδωσε τον Άρτο της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια του.

Η κουλούρα της Ζακύνθου

Οι νοικοκυρές ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού πολύ καλής ποιότητας, ψιλοκοσκινισμένου, με πολλά αρωματικά βότανα και με αρκετή δόση από καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι.

Αφού το στολίσουν με πολλά περίτεχνα σχέδια από το ίδιο ζυμάρι και αφού το εμπλουτίσουν με κάποιο χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, που το αποκαλούν «ηύρεμα», το ψήνουν σε φούρνο με ξύλα και το διατηρούν ζεστό μέχρι τη βραδινή οικογενειακή ιεροτελεστία.

Παραμονή Χριστουγέννων, το απόγευμα, η οικογένεια μαζεύεται στο εορταστικό τραπέζι το οποίο φιλοξενεί στο κέντρο του, τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη κουλούρα, μια νταμιτζάνα κόκκινο κρασί και τα πιάτα για το βραδινό έδεσμα. Το έδεσμα δεν είναι άλλο από μια μπροκολόσουπα που φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά από τις νοικοκυρές και σερβίρεται με λεμόνι, ντόπιες ελιές και κρεμμύδι.

Δίπλα από την αναμμένη εστία του σπιτιού βρίσκεται ένα ποτήρι που περιέχει λάδι με κρασί και ένα θυμιατό κάτω από την εικόνα της Παναγίας με το θείο βρέφος.

Ο μεγαλύτερος άνδρας της οικογένειας παίρνει τον δίσκο με την κουλούρα στα χέρια του. Πάνω στον δίσκο ακουμπάνε τα χέρια τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο δίσκος με την κουλούρα μεταφέρεται πάνω από τη φωτιά στο αναμμένο τζάκι. Εκεί ο αρχηγός της οικογένειας τη σταυρώνει τρεις φορές και χύνει πάνω της λαδόκρασο, ψάλλοντας το γνωστό απολυτίκιο «Η Γέννησις σου Χριστέ...».

Η νοικοκυρά θυμιατίζει όλο το σπίτι και ένας από τους νεότερους της οικογένειας παίρνει το τουφέκι του σπιτιού και πυροβολεί από το παράθυρο στον αέρα. Τα σμπάρα συμβολίζουν την χαρμόσυνη είδηση ότι στο σπίτι αυτό γεννήθηκε ήδη ο Χριστός. Η ιεροτελεστία κρατά λίγα μόλις λεπτά και μετά αρχίζουν οι ευχές. Η κουλούρα επιστρέφει στο τραπέζι κι εκεί ο αρχηγός τής οικογένειας αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο ανήκει στον Χριστό, το δεύτερο στον φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά στα μέλη της οικογένειας στα οποία διανέμεται κατά σειρά ηλικίας.

Το «τάισμα» της βρύσης στην Κεντρική Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάισμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.

Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα ότι όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη στη βρύση θα ήταν η πιο τυχερή όλο το χρόνο. Έπειτα έριχναν στη στάμνα που θα έφερναν το νερό, ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν και τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή μας παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.

«Πάντρεμα της φωτιάς»

Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», δηλαδή παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, δηλαδή κερασιάς και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλ. από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία, ανήμερα Χριστούγεννα, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου που τα ξεδιαλέγουν να είναι λυγερά, ενώ τα αγόρια βάζουν από αγριοκερασιά. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για μια όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αυτό είναι καλό σημάδι γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα

Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μην βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε στα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και μαγαρίσουν το σπίτι. Βάζει λοιπόν το Χριστόξυλο στο τζάκι την παραμονή και το ανάβει αφήνοντας το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Στη λαϊκή παράδοση πίστευαν ότι η στάχτη αυτή προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Στη Σκιάθο, οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να έρθουν στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα. Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.

Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.

Όταν οι παρέες συναντηθούν κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελικά οι ΑΝΕΛ νομίζουν ότι κάνουν καλό στην Ελλάδα αρνούμενοι να ψηφίσουν πρόεδρο;



Επιστολή Αναγνώστη

Αγαπητό newsotherwise θα ήθελα να εκφραστώ με αυτή την επιστολή μου με λίγε λέξεις γιατί πιστεύω ότι αυτά που γράφω εκφράζουν πολλούς λογικούς Έλληνες.

Οι ΑΝΕΛ διαμηνύουν πως κανείς βουλευτής τους δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο λέγοντας ότι «Θα δώσουμε τέλος στη συγκυβέρνηση», δεν φτάνει η ξεφτίλα των ημερών και η απαξίωση της χώρας για ακόμα μία φορά με τις πράξεις ανεύθυνων "πολιτικών".

Την κίνηση των ΑΝ.ΕΛ. και των υπολοίπων βουλευτών που αρνούνται να ψηφίσουν πρόεδρο ώστε να γίνουν οι εκλογές 6 μήνες μετά για να αποφύγει η Ελλάδα τις πρόσθετες περιπέτειες θα την κρίνει η ιστορία και το αποτέλεσμα των ενδεχόμενων εκλογών.

Μια εθνική συνεννόηση θα έβαζε σίγουρα πρώτο των ελληνικό λαό και την χώρα μας και θα έδειχνε στους Έλληνες πολίτες ότι συμφέρων όλων είναι η χώρα και μετά τα ξεκαθαρίσματα στα οποία τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους και έτσι η στάση κομμάτων και βουλευτών θα κριθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είναι σίγουρο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα υπάρχουν στην νέα βουλή, όπως και άλλοι που αντιδρούσαν αρνητικά σε μία εθνική συνεννόηση που θα έβαζε πρώτα την χώρα και μετά τα κόμματα. όπως είναι σίγουρο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα περιμένει και άλλα θα συμβούν αφού η διαφορά στις δημοσκοπήσεις είναι κοντά και σίγουρα ο κόσμος στην κάλπη ψηφίσει συνετά και για την σιγουριά του που αυτό σημαίνει ότι το να έρθεις πρώτο κόμμα δεν λύνει το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Οπότε η Δευτέρα έχει για κάθε βουλευτή την σημασία της και η ψήφος τους που θα  κρίνει  το αποτέλεσμα θα κρίνει  και το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και κυβέρνηση έτσι και δεν τα καταφέρει και γυρίσει χρόνια πίσω η χώρα μας δεν θα μείνει απλά ατιμώρητη θα πληρώσει για όλους και για όλα από τον ελληνικό λαό.

Ο καθένας επιτέλους πολιτικός με νόμο του κράτους θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη των υπογραφών και των πράξεων του με σκληρές ποινές φυλάκισης για να υπάρχει λογική σε ότι λένε και κάνουν.


Δημήτριος Καρέλης
   Επιχειρηματίας  


Συρία: Νεκροί 60 τζιχαντιστές μετά από μάχες με Κούρδους


Δεκάδες τζιχαντιστές έπεσαν νεκροί σήμερα, μετά από μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις, στη βόρεια Συρία.
Όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν σχεδόν 60 μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Στις μάχες μεταξύ του ΙΚ και των Μονάδων Προστασίας του Λαού στο Κασίαμπ, στην επαρχία Χασάκα, σκοτώθηκαν 44 τζιχαντιστές. Οι Κούρδοι, που έχασαν τρία μέλη τους, κατάφεραν να ανακαταλάβουν την κοινότητα αυτή που δύο ημέρες νωρίτερα είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Εξάλλου, άλλοι 14 τζιχαντιστές και ένας Κούρδος πολιτοφύλακας σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κομπάνι.

Η συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές στο Αλ Μπαμπ και το Κμπασίν, δύο κοινότητες που ελέγχονται από το ΙΚ στην επαρχία του Χαλεπιού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Από την Τρίτη, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, σκοτώνοντας συνολικά 89 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 19 ήταν παιδιά.


Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr



Το καθεστώς Ερντογάν έχει αμολήσει τους Τούρκους στο Αιγαίο ακόμα και παραμονή Χριστουγέννων



Χριστούγεννα με πτήση τουρκικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στο Αιγαίο. Μπορεί ο πρωθυπουργός τους να λέει χρόνια πολλά στον Αντώνη Σαμαρά από τα φυλάκια του Έβρου, η αεροπορία του ωστόσο έχει τον δικό της τρόπο να τα λέει. Μια πτήση αεροσκάφους CN 235 έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής,ανήμερα των Χριστουγέννων. Τι επισημαίνουμε ,γιατί ήταν κανόνας τουλάχιστον στις μεγάλε θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών στο Αιγαίο να επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

Μέχρι και ασκήσεις αποφεύγαμε -και αποφεύγουμε- να κάνουμε στις θρησκευτικές εορτές των Τούρκων. Αντιθέτως η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει πια τις ίδιες …ευαισθησίες.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων κι απ΄ ότι φαίνεται και της Πρωτοχρονιάς δεν θα είναι καθόλου διαφορετικές για τους πιλότους της ΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Τις τελευταίες μέρες οι Τούρκοι είναι εξαιρετικά προκλητικοί . Αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία του ίδιου του αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού στο Barbaros αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν το ερευνητικό να “ανηφορίζει” προς τα μέρη μας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον προβληματισμό στην Αθήνα.


Πηγή : onalert.gr


«Η τρόικα συνειδητοποιεί πως η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα υπήρξε αντιπαραγωγική»


Οι εκτιμήσεις Αυστριακού οικονομολόγου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ως ανύπαρκτη εκτιμά σήμερα την απειλή που υπήρχε για ολόκληρη την Ευρωζώνη σε περίπτωση εγκατάλειψής της από την Ελλάδα, ο Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαιστερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ και συγχρόνως επισημαίνει το γεγονός ότι η τρόικα συνειδητοποιεί πλέον πως η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα - και όχι μόνο - υπήρξε αντιπαραγωγική.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο ίδιος θεωρεί ότι ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχει τώρα λιγότερα περιθώρια από ό, τι κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν όπως σημειώνει, κυριαρχούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άποψη πως θα απειλούνταν ολόκληρη η Νομισματική Ένωση, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, κάτι που δεν υπάρχει πλέον και ως εκ τούτου είναι περιορισμένο το δυναμικό άσκησης πίεσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι είναι σαφές πως η τρόικα συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα - και όχι μόνο - ήταν αντιπαραγωγική, καθώς, όπως σημειώνει, ακριβώς στις χώρες όπου έγιναν οι περισσότερες περικοπές υπήρξε ταχύτερη αύξηση του ποσοστού του δημοσίου χρέους και αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, όπως επίσης για τη Βρετανία όπου το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε, ενώ τα περιθώρια σε σχέση με μια ενδεχόμενη κατανόηση από πλευράς δανειστών έγιναν σαφώς μεγαλύτερα.

Ο ίδιος δεν φαίνεται να συμμερίζεται το επιχείρημα ότι, παρά τους όρους λιτότητας η ελληνική οικονομία παρουσίασε τελευταία ανάπτυξη και παρατηρεί πως «η χώρα βρίσκεται σε μια ύφεση την οποία δεν βίωσε καμία βιομηχανική χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και πως δεν αρκεί μόνον ένα τρίμηνο για εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα , ενώ κανείς θα διερωτάται σε δέκα έως είκοσι χρόνια, για το πώς μπορούσε η πολιτική να δράσει τόσο στενοκέφαλα.
Ο Στέφαν Σούλμαιστερ επισημαίνει στις δηλώσεις του στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ» ότι και στις Βρυξέλλες κερδίζει έδαφος η αντίληψη πως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν λειτουργεί, ενώ, κατά την άποψή του, το Πακέτο Επενδύσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί προσπάθεια να παρακάμψει τους δικούς του κώδικες, καθώς ο ίδιος έχει καταλάβει ότι είναι αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκ προοιμίου χαμένος και τονίζει πως αυτός θα πρέπει να φροντίσει να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες φορολογικοί νόμοι, καθώς, όπως προσθέτει, είναι γνωστό ότι «ντε φάκτο» οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους και πως εάν υπάρξει στο θέμα αυτό μια στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά κυρίως με την Ελβετία, τότε ο κ. Τσίπρας θα βγει κερδισμένος.

Τέλος, κατά την άποψη του Αυστριακού οικονομολόγου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι και η Γερμανία κυνηγά τους φοροφυγάδες της στην Ελβετία και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το έχει και η Ελλάδα.

Ο Στέφαν Σούλμαιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθίζει», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές της κρίσης και που, όπως τονίζεται σχετικά, πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας γυρίστηκε πριν δύο χρόνια από τον Αυστριακό σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Εντερ, η ομότιτλη ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAT, ενώ παρουσιάστηκε επίσημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Πηγή : newsbeast.gr


Σε έκδοση εντόκων γραμματίων 4,5 δισ. προσανατολίζεται το υπ. Οικονομικών


Το ενδεχόμενο έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση , που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν καταβληθούν οι δόσεις του προγράμματος βοήθειας.

Το ποσό που θα αναζητηθεί ανέρχεται σε 4,5 δις. ευρώ , όσες είναι περίπου οι ανάγκες για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου για πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα χρήματα θα πρέπει να αντληθούν από τις ελληνικές τράπεζες με την έκτακτη έκδοση εντόκων, γεγονός που, όμως, θα περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα, η οποία και θα αφαιρεθεί από την πραγματική οικονομία.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμμετοχή του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, των δύο υποδιοικητών, Γ. Μουρμούρα και Γ. Παπαδάκη και των διευθυντών της τράπεζας.


Πηγή : tribune.gr


Λάρισα: Αρπαξαν από μαιευτήριο το βρέφος της 17χρονης κόρης τους


Ζευγάρι Ρουμάνων άρπαξε από την 17χρονη κόρη του το μόλις τριών ημερών βρέφος της από μαιευτήριο της Λάρισας, για να το δώσει για παράνομη υιοθεσία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν η μητέρα της 17χρονης, 40 ετών υπήκοος Ρουμανίας και τέσσερις Έλληνες υπήκοοι, ο 39χρονος υποψήφιος πατέρας, οι ηλικίας 65 και 62 ετών διαμεσολαβητές στον «διακανονισμό» της παράνομης υιοθεσίας και 35χρονη συμβολαιογράφος.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του 43χρονου Ρουμάνου, πατέρα της 17χρονης και 38χρονης Ελληνίδας, υποψήφιας μητέρας του βρέφους.

Η ανήλικη μητέρα μαζί με το βρέφος είναι σε μαιευτική κλινική της πόλης.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της αρπαγής ανηλίκου, της παράβασης του νόμου περί υιοθεσιών και της ψευδούς θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Πηγή : ethnos.gr


Η κυβέρνηση Ερντογάν εξελίσσεται σε χουντικό καθεστώς : Προφυλακίστηκε 16χρονος επειδή «έβρισε» τον Ερντογάν


Ένας μαθητής λυκείου ηλικίας 16 ετών είναι το νέο θύμα του καθεστώτος Ερντογάν.

Συνελήφθη ανήλικος και προφυλακίστηκε στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας με την κατηγορία της «εξύβρισης του προέδρου» Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νεαρός αντιμετωπίζει ακόμα και ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών γιατί έβρισε τον Σουλτάνο και αυτό δείχνει ότι σιγά, σιγά αποχαιρετά την δημοκρατία η γείτονα χώρα.

Ο ανήλικος, μέλος ενός κινήματος της Αριστεράς (που αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης με τα αρχικά του, MEA) κατηγορείται ότι «εξύβρισε» τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης προς τιμήν ενός νεαρού δασκάλου που δολοφονήθηκε από ισλαμιστές το 1930, σύμφωνα με το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε, ο νεαρός καταφέρθηκε εναντίον του κ. Ερντογάν και της κυβέρνησης, κατηγορώντας τους κυρίως για «διαφθορά», όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hürriyet.

Η Αστυνομία τον συνέλαβε το βράδυ, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές του απήγγειλαν κατηγορίες και διέταξαν την προφυλάκισή του.


Τώρα και κοινοπραξία στην τρομοκρατία : Ανάληψη ευθύνης για την βόμβα σε τράπεζα στο Χαλάνδρι


Το ακούσαμε και αυτό ανάληψη ευθύνης ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ»

Την ευθύνη για την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης στο κατάστημα της Eurobank στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι, στις 10 Δεκεμβρίου 2014, ανέλαβε η ομάδα «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης».

Σε προκήρυξη αναφέρεται ότι η ενέργεια να τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε να κάνει με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμάνου, ενώ το γεγονός ότι δεν εξερράγη, όπως σημειώνεται, ήταν λόγω «κατασκευαστικού λάθους, κάτι που προφανώς δεν ήταν εσκεμμένο...».
Στην προκήρυξη τονίζεται ότι στόχος είναι η «δημιουργία ενός κινήματος με αναρχικά χαρακτηριστικά», «θα συνδέεται με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια», «θα προωθεί και θα επεξηγεί την αναγκαιότητα της ένοπλης πάλης» και θα στηρίζει «ένοπλες οργανώσεις και ευρύτερες επιθετικές πρωτοβουλίες».


Πηγή : ethnos.gr


Το Inteview ανεβαίνει στις πλατφόρμες της Google και του YouTube


Η πολυσυζητημένη κωμική ταινία The Interview θα είναι διαθέσιμη για ενοικίαση από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης στις δημοφιλείς πλατφόρμες Google Play, YouTube Movies αλλά και στο δίκτυο των χρηστών της παιγνιδομηχανής Microsoft Xbox, ύστερα από σχετική συμφωνία με την Sony Pictures.

Η Sony Pictures ανακοίνωσε ακόμη ότι η ταινία θα μπορεί να ενοικιαστεί στον ειδικό ιστότοπο της εταιρείας, όπου οι σινεφίλ θα μπορούν να την παρακολουθήσουν σε υψηλή ποιότητα HD (High Definition).
Παράλληλα η Sony Pictures ενημέρωσε ότι αναζητά και άλλες συνεργασίες για την ευρύτερη διανομή της ταινίας, η επίσημη πρεμιέρα της οποίας ακυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκαν τα συστήματα των ηλεκτρονικών της υπολογιστών της. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί για την επίθεση αυτή τη Βόρεια Κορέα.
Νωρίτερα το αμερικανικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει ότι η υπηρεσία YouTube της Google Inc συμφώνησε να διανείμει την ταινία της Sony Pictures προσφέροντας την προς ενοικίαση από αύριο Πέμπτη.
Η διάθεση της ταινίας μέσω Διαδικτύου ξεκινά μια ημέρα πριν από την προβολή της ταινίας σε περιορισμένο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών των ΗΠΑ.
Το CNN ανέφερε εξάλλου η Sony ήταν σε διαπραγματεύσεις και με την Apple Inc για να είναι διαθέσιμη η ταινία και μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος iTunes, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν.


Πηγή : ethnos.gr


ΗΠΑ: Το ιορδανικό μαχητικό δεν καταρρίφθηκε από τους τζιχαντιστές



Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος δεν κατέρριψε το μαχητικό αεροσκάφος της Ιορδανίας που συνετρίβη στη Συρία και ο πιλότος του οποίου κρατείται όμηρος από την τρομοκρατική οργάνωση.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το ΙΚ δεν κατέρριψε το αεροσκάφος, όπως ισχυρίζεται η τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Centcom.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να πουν αν το μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τους τζιχαντιστές ή αν η συντριβή του οφείλεται σε μηχανική βλάβη.
Παρόλα αυτά ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, επικεφαλής της Centcom, επιβεβαίωσε στην ανακοίνωση ότι ο πιλότος του F-16 κρατείται όμηρος από το ΙΚ.

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να διασωθεί (ο πιλότος) και δεν θα ανεχθούμε το ΙΚ να παραποιήσει ή να εκμεταλλευτεί αυτή την ατυχή συντριβή για λόγους προπαγάνδας», υπογράμμισε ο στρατηγός Όστιν.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τη σύλληψη του πιλότου του μέσω αναρτήσεων σε ιστοτόπους που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές και δημοσιεύοντας εικόνες στις οποίες απεικονίζονται μαχητές του ΙΚ που έχουν περικυκλώσει τον πιλότο, έναν 26χρονο ανθυποσμηναγό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Bρούτσης: Με ένα κλικ βλέπετε τα ένσημά σας



Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων για τα τελευταία 21 χρόνια, ενώ έως το τέλος του 2015  θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994

Πρόσβαση από τον προσωπικό τους υπολογιστή στο «ασφαλιστικό τους βιογραφικό», δηλαδή την επαγγελματική τους διαδρομή και τα ένσημά τους, αποκτούν από την προσεχή Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας».

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων για τα τελευταία 21 χρόνια, ενώ έως το τέλος του 2015  θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994.

Στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν συγκεντρωθεί συγκεκριμένα περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από την 1η-1-1994  μέχρι σήμερα, δίνοντας στους εργαζόμενους της χώρας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση μέσω ατομικών ψηφιακών λογαριασμών στο «ασφαλιστικό τους προφίλ».

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους. Με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστούν στην οθόνη τους συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα μπορούν να δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισης.

Έτσι, όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρ. Χάλαρης, θα μπορούν να εκτιμήσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισης τους, να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης αλλά και να παρακολουθούν κάθε μήνα την ενημέρωση του λογαριασμού τους.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για το ασφαλιστικό σύστημα» και τόνισε ότι το νέο σύστημα, αποτελεί «έναν ακόμη ‘άθλο’ του υπουργείου Εργασίας», αλλά και «ουσιαστικό άλμα για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Ανέφερε τέλος ότι στο πλαίσιο των διοικητικών ενοποιήσεων εντός του 2015 ολοκληρώνεται η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία σε λίγες μόλις μέρες.


Πηγή : protothema.gr


Γερμανικός τύπος: Σε μια μεταξωτή κλωστή κρέμεται το μέλλον της Ελλάδας


Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι το μέλλον της Ελλάδας κρέμεται από μια «μεταξωτή κλωστή», ενώ θεωρεί ανησυχητικό το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παίρνει εκδίκηση για το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγε συνεχώς στον ελληνικό λαό ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όχι επειδή είναι προς το καλό της Ελλάδας, αλλά επειδή το ήθελαν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», παρατηρεί ο σχολιαστής. «Οι κυβερνήσεις άλλων χωρών ήταν πιο ειλικρινείς και τώρα βλέπουμε ότι βρίσκονται πιο μπροστά από ό,τι η Ελλάδα», σημειώνει. «Ο Σαμαράς δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνών της ομάδας Entrepeneurship του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW). Ο οικονομολόγος περιγράφει τις δυσκολίες συγκέντρωσης των 180 ψήφων, το καταστροφικό, όπως το αποκαλεί, ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, με προδιαγεγραμμένο το χάος από το Μάρτιο και μετά.
«Με αυτό το σκηνικό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίσει πρόωρες εκλογές είναι κατανοητές» υπογραμμίζει ο σχολιαστής. «Θα κέρδιζε χρόνο για να συνεχίσει το 2015 την ευθραυστη πορεία ανάπτυξης που στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και που οι πρόωρες εκλογές θα αναχαίτιζαν. Η ελπίδα του πρωθυπουργού είναι προφανής. Αν συνεχιστεί η ανάπτυξη του χρόνου, θα είχε πολλές ελπίδες να επανεκλεγεί».
Ο Αλέξανδρος Κρητικός δεν φείδεται επικρίσεων και προς την κατεύθυνση του Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι αντί η κυβέρνησή του να αναπτύξει ένα αξιόπιστο όραμα για μια ευημερούσα Ελλάδα και να εξαγγείλει τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, περιορίζεται σε λεκτικές διαβεβαιώσεις προς την τρόικα. «Αν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, ο ελληνικός λαός θα είχε την επιλογή ανάμεσα στη 'στασιμότητα' και στην 'οπισθοχώρηση'(…). Δεν πρέπει να απορεί κανείς που μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού έχει μπουχτίσει από το πολιτικό θέατρο και ελπίζει να εκλεγεί πρόεδρος, ακόμη κι αν δεν εμπιστεύεται ότι η νυν κυβέρνηση θα έχει επιτυχία».
Μεγάλος ο κίνδυνος Τσίπρας
Η εφημερίδα Rheinische Post στην διαδικτυακή της έκδοση δίνει ονοματεπώνυμο στους κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. «Ο κίνδυνος ονομάζεται Τσίπρας» επιγράφει το σχόλιό της, προβλέποντας αναταράξεις στην ευρωζώνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του. Οι δανειστές θα έβγαιναν νικητές σε ενδεχόμενη αναμέτρηση δυνάμεων με τον Τσίπρα, ενώ κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κινδύνους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, μια που οι αγορές θα αμφισβητούσαν ολόκληρη την ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα δεν θα μπορέσει φέτος να επιστρέψει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το χρέος της» καταλήγει το σχόλιο.
Το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (dpa) υποστηρίζει ότι τη σύντομη χρηματιστηριακή εβδομάδα πριν την πρωτοχρονιά οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη εορταστική ατμόσφαιρα των επενδυτών «με ενδεχόμενη την επιστροφή της χώρας σε παλιές εποχές κρίσης με αντίστοιχες συνέπειες και για τις γερμανικές αγορές». Η ανταπόκριση φιλοξενεί σχόλιο εμπειρογνωμόνων από την ιδιωτική τράπεζα M.M.Warburg & Co., σύμφωνα με την οποία εκτός από τις χρηματιστηριακές αναταράξεις «πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να εμφανιστούν με ευρωφοβικές θέσεις». Εμπειρογνώμονες της τράπεζας HSH Nordbank υποστηρίζουν ότι «εάν έρθουν οι αριστεροί πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων στην εξουσία, τότε υπάρχει η απειλή τερματισμού των απαραίτητων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων με νέο κούρεμα του χρέους».



Πηγή: Deutsche Welle, imerisia.gr


Αδ. Γεωργιάδης: Εκροή 3 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό από τον Λάκη Λαζόπουλο


Eρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε το πρωί στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με το εάν ο Λάκης Λαζόπουλος έχει βγάλει στο εξωτερικό 3 εκατομμύρια ευρώ. Στην ερώτηση καλεί τον υπουργό να ενημερώσει αν πράγματι ο καλλιτέχνης, το οποίο κατηγορεί ότι επιδιώκει την πολιτική αστάθεια, τη χρεωκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, έχει βγάλει για τον εαυτό του ή για λογαριασμό συγγενούς του στο εξωτερικό 3 εκ. ευρώ.Τονίζει επίσης ότι αν ευσταθεί το γεγονός θα μπορούσε κάποιος να καταλογίσει στον κ. Λαζόπουλο ιδιοτελή κίνητρα για την δράση του.

Στην περίπτωση αυτή ο κ. Γεωργιάδης ζητεί να πληροφορηθεί αν όντως ο καλλιτέχνης έχει βγάλει αυτά τα χρήματα στο εξωτερικό και εάν αυτό ισχύει εάν έχει υπάρξει φορολογικός έλεγχος. Μάλιστα, καλεί τον καλλιτέχνη αν έχει καταθέσεις στο εξωτερικό να τις επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα, ώστε να αποδείξει και εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Nα σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star είπε:
«Αν είναι αλήθεια και ο κ. Λαζόπουλος έχει βγάλει 3 εκατ. στο εξωτερικό, αυτό πάει να πει ότι μάχεται να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τριπλασιάσει τα λεφτά του από την καταστροφή όλων των υπολοίπων. Γιατί όποιος έχει βγάλει λεφτά το έχει κάνει μόνο και μόνο για να καταστραφούμε όλοι οι υπόλοιποι και να γίνει αυτός πλούσιος»!
Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε αν το έχει διασταυρώσει, ο 'Αδωνις Γεωργιάδης είπε: «αν δεν ισχύει, να βγει και να το διαψεύσει ο Λάκης Λαζόπουλος». Και συνέχισε: «Εφ όσον πετάει λάσπη ο κ. Λαζόπουλος και θέλει να μπει στην πολιτική διαμάχη, ας έρθει να μπούμε στην πολιτική διαμάχη για να δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος. Τον λογίζω πολιτικό μου αντίπαλο».

Το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Α. Γεωργιάδης με τίτλο "Εκροή Χρημάτων στο Εξωτερικό από τον κ. Λάκη Λαζόπουλο"




Πηγή : express.gr


Τελευταίες κινήσεις με στόχο τους 180


Υστατες προσπάθειες για την επίτευξη ενός αποτελέσματος στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -το οποίο αν δεν φτάνει στις 180 ψήφους, θα σηματοδοτεί τις ευθύνες όσων προκάλεσαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- καταβάλλουν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ώρες κύκλο επαφών με στελέχη τόσο από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών όσο και με στελέχη εντός κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταγραφεί στην κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας μια νέα δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα.

Στελέχη του Μαξίμου, με δεδομένα την πορεία που έχει λάβει ήδη σημαντική μερίδα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στους ΑΝΕΛ εξαιτίας της «υπόθεσης Χαϊκάλη» αλλά και τις πολιτικές ή «προσωπικού χαρακτήρα» επιφυλάξεις που διατηρούν αρκετοί εκ των ανεξαρτήτων, θεωρούν δύσκολη την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας των 180. Ωστόσο, η μάχη της προσεχούς Δευτέρας θα δοθεί και με ορίζοντα τις πρόωρες εκλογές που πιθανώς θα προκηρυχθούν για την 1η Φεβρουαρίου. Διότι, εφόσον η υποψηφιότητα Δήμα στηριχθεί από περισσότερους βουλευτές και η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες για λίγες ψήφους, ενισχύεται περαιτέρω το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι η μη ομολογημένη αλλά υπαρκτή σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως και η συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με τον κ. Τσίπα, σύρει τη χώρα σε περιπέτεια. Στον αντίποδα, εάν οι συσχετισμοί τη Δευτέρα δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Δήμα προσεγγίζει στις 180 ψήφους, τότε δεν αποκλείεται να μεταβάλουν άποψη και στελέχη που μέχρι σήμερα παραμένουν στο «παρών», όπως οι κεντροδεξιοί Καπερνάρος και Πολύδωρας αλλά και αρκετοί εκ της Κεντροαριστεράς, που δεν έχουν αυτή τη στιγμή λόγο να «εκτεθούν».

Αυτονοήτως, το βάρος της τελικής κίνησης πριν από την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο θα αναλάβει ο πρωθυπουργός. Στο παρασκήνιο διακινούνται διάφορα σενάρια για ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ. Σαμαρά, σε πολιτικό επίπεδο, που όμως διαψεύδονται εμφατικά από το Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν την κάθετη άρνηση του κ. Σαμαρά να «εγκλωβίσει» την κυβέρνηση και τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, κάτι που θα συνέβαινε εάν πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών π.χ. την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Απορρίπτουν, επίσης, αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του κ. Σαμαρά ενώ είναι άγνωστο ποιους αποδέκτες θα είχε μια τέτοια πρόταση, δεδομένης της πορείας αφομοίωσης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ και του κλίματος στους ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να απευθύνει νέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, την παραμονή της ψηφοφορίας. Στο μήνυμα θα περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τους κινδύνους που θα διατρέξει η χώρα από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ αναμένεται να υπενθυμίσει την πρωτοβουλία συναίνεσης που ανέλαβε (συναινετική εκλογή Προέδρου, κυβερνητική ανασύνθεση, ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές περί τα τέλη του 2015) καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν το βάρος της επιλογής τους.

Μαξίμου, Χαριλάου Τρικούπη και ο ίδιος ο υποψήφιος κ. Σταύρος Δήμας έθεσαν, εκ παραλλήλου, τέλος στα σενάρια ενεργού εμπλοκής της Χρυσής Αυγής στην ανάδειξη του κ. Δήμα στην Προεδρία. Τα σενάρια, που είδαν το φως ως θεωρίες συνωμοσίας, απέκτησαν γρήγορα υπόσταση στη δημόσια συζήτηση. «Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής» ήταν η ολιγόλογη, αλλά μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης, δήλωση του κ. Σταύρου Δήμα. «Η δήλωση Δήμα τον τιμά και υπογραμμίζει το ήθος της Δημοκρατίας», έσπευσε να σημειώσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Νωρίτερα, στελέχη της Ν.Δ. είχαν εμφανιστεί απολύτως αρνητικά, με τους Κυρ. Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη να σημειώνουν, μάλιστα, ότι εάν υπάρξουν ψήφοι της Χρ. Αυγής, αντίστοιχος αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. θα μεταβάλει στάση προς το «παρών» ώστε να μη νομιμοποιηθεί ως πολιτικός παράγων η οργάνωση Μιχαλολιάκου.

Έντυπη Καθημερινή