Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Λύση στο θέμα των σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα



Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελο Συρίγο, συμφωνήθηκε να τους δοθεί προσωρινά άσυλο.

Οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε κέντρο φιλοξενίας με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων.




«Εβδομάδα των παθών» στο Χ.Α. με απώλειες 20,18%



Δεν τα κατάφερε ούτε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες, παρά την αρχική του τεχνική αντίδραση και προσπάθεια να διακόψει το πτωτικό σπιράλ που έχει στοιχίσει στον δείκτη πάνω από 21% της αξίας του.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 824,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,42%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανοδικά έως τις 842,08 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,70%, ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 810,05 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 2,17%.
Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 25,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 127,04 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 18,49 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Στο σύνολο του πενθημέρου το Χ.Α. κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση αρνητικές εβδομάδες στην χρηματιστηριακή ιστορία μας. Συγκεκριμένα υποχώρησε κατά 20,18% στις 824,49 μονάδες, χάνοντας πάνω από 14 δισ. ευρώ στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, αφού η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετά το κλείσιμο της Δευτέρας ήταν στα 64 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έπεσε κάτω από τα 51 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η απόφαση της έναρξης της εκλογής Προέδρου χωρίς να είναι ξεκάθαρη για την αγορά η εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες αφενός έφερε πιο κοντά τα σενάρια πρόωρων εκλογών αφετέρου δημιούργησε συνθήκες ντόμινο τόσο στην χρηματιστηριακή όσο και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Οι αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη και οι εκτιμήσεις για την νέα χρονιά έχουν ήδη περάσει σε δεύτερο πλάνο, η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και η αύξηση των συναλλαγών μετά την ∆ευτέρα (+76%) δείχνει ότι ακόμα υπάρχει έντονη πίεση από την πλευρά της προσφοράς. Οι μνήμες του 2012 επανήλθαν στο προσκήνιο και ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η αγορά επιτάχυνε την κίνηση της χωρίς να δημιουργήσει καν την αμφιβολία της αλλαγής του σκηνικού έως το απόγευμα της Παρασκευής.
Θα ήταν κοινότυπο να αναφέρουμε ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα θα συνεχιστούν όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής την τρέχουσα συγκυρία είναι υπομονή, ψυχραιμία και ενημέρωση. Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών δεν νοείται επίσης ένα χαρτοφυλάκιο να είναι 100% τοποθετημένο στην ελληνική αγορά ή έστω να έχει κάποια επιπλέον ρευστά διαθέσιμα ή μια θέση ασφάλισης.

Εφόσον η αγορά αντέδρασε ακαριαία χωρίς να δώσει κάποια ευκαιρία ουσιαστικής αντίδρασης ώστε να τεθεί η επιλογή κάποιων ρευστοποιήσεων με καλές προϋποθέσεις θα ήταν πιο χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ρευστότητας το οποίο θα εκμεταλλευόταν τις ειδικές συνθήκες της αγοράς και θα έβρισκε καλύτερα επίπεδα (επανα)τοποθετήσεων.

Όλα τα παραπάνω θα αναιρεθούν μόνο εφόσον εκλείψει η πηγή των αβεβαιοτήτων η οποία εδράζεται στην επόμενη ημέρα μετά τις τρεις ψηφοφορίες ανάδειξης του Προέδρου της ∆ημοκρατίας.
Τεχνικά η εβδομάδα έκλεισε με ρεκόρ εβδομαδιαίων απωλειών (-20,18%) από το 2000 και μετά. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση όλων των εποχών (- 12,78%) ενώ η μέση ημερήσιοι τζίροι επανήλθαν δυναμικά πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η αγορά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό έτους ενώ οι υποτιμήσεις στα παράγωγα που λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Τα στατιστικά περιγράφουν μια εξαιρετικά έντονη δυναμική πτώσης που σε επιμέρους τίτλους έφθασε μέχρι και το 45%. Όλοι οι επιμέρους βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες αναίρεσαν τα σήματα αγορών που κρατούσαν μέχρι την περασμένη ∆ευτέρα ενώ οι ταλαντωτές παρά την έντονη κίνηση μόλις εισήλθαν στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών το απόγευμα της Παρασκευής.
Θα ήταν μάλλον άστοχο να υποστηριχθεί ότι οι 1040 μονάδες λειτούργησαν ως πεδίο αντίστασης αφού το μέγεθος της πτώσης ήταν συνδυασμός πολλών επιμέρους παραγόντων που επιτάθηκαν και από τα σημαντικά κέρδη που είχαν επιμέρους τίτλοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Στο ερώτημα για την επόμενη στήριξη ή το επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια αντίδραση η απάντηση έρχεται από το βαθμό πώλησης που αναμένουμε να φθάσουν οι ημερήσιοι ταλαντωτές. Η σύγκλιση των ακραίων τιμών του RSΙ με τα επίπεδα της αγοράς βρίσκεται στις 750 μονάδες όπου σε συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια ισχυρότερη ανοδική κίνηση.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25, κινήθηκε μεταξύ -2,05% και +2,03% για να κλείσει στο -0,22% στις 265,75 μονάδες. Για την εβδομάδα υποχώρησε σε ποσοστό 20,50%. Η αξία των συναλλαγών του σήμερα ανήλθε σε 138 εκατ. ευρώ και στο 94,5% του συνολικού τζίρου, με 152,4 εκατ. τεμάχια να μεταβιβάζονται (91% του συνολικού).
Στο «ισοζύγιο» των προσήμων έντεκα μετοχές έκλεισαν ανοδικά (ΟΤΕ 2,99%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,68% 2,68%, Jumbo 2,35%), μία σταθερή (Πειραιώς) και 13 με αρνητικό πρόσημο (Grivalia -7,02%, MIG -4,09%, ΕΕΕ -3,61%, Motor Oil -2,80%, Βιοχάλκο -2,55%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+4,51%) , της Υγείας (+4,46%), της Τεχνολογίας (+3,98%) και των Τηλεπικοινωνιών (+2,99%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (-4,42%), των Τροφίμων (-3,56%) και του Πετρελαίου (-2,51%). Ανοδικά κινήθηκαν 54 μετοχές, 64 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.


Πηγή : naftemporiki.gr


Kαραμπόλα 20 οχημάτων στο Σχηματάρι - Πληροφορίες για ένα νεκρό




Τρεις πολυτραυματίες έπειτα από τη σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται δύο νταλίκες και ένα λεωφορείο - Οκτώ ασθενοφόρα, μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και δυνάμεις της Πυροσβεστικής συμμετέχουν στην επιχείρηση

Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στο 60ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, στα παλιά διόδια του Σχηματαρίου.

Στην καραμπόλα εμπλέκονται τουλάχιστον 20 οχήματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την πυροσβεστική, ενώ μαρτυρίες μιλούν για περισσότερα από 30.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες έχουν ανασύρει ένα άτομο νεκρό και ακόμα τρεις πολυτραυματίες που μεταφέρονται νοσοκομείο Χαλκίδας. Επί τόπου βρίσκονται 8 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Στην καραμπόλα εμπλέκονται ακόμα δύο νταλίκες και ένα λεωφορείο.

Η πυροσβεστική έχει ήδη απεγκλωβίσει επιβάτες με ελαφρά τραύματα, ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν επιπλέον δυο - τρεις δύσκολες περιπτώσεις.

Στο σημείο που σημειώθηκε το φοβερό τροχαίο από νωρίς το απόγευμα έβρεχε, ενώ γίνονταν και έργα.


Πηγή : protothema.gr



Χάος στις αερομεταφορές - Προσγειώνουν τα αεροπλάνα που ξέμειναν πάνω από το Λονδίνο



Μετά το πλήρες κλείσιμο για λίγη ώρα του βρετανικού εναέριου χώρου λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα του κέντρου εναέριας κυκλοφορίας στο Σάνγουικ

Μετ' εμποδίων εξακολουθεί να διεξάγεται η εναέρια κυκλοφορία πάνω από τον εναέριο χώρο του Λονδίνου Λονδίνο, έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο σύστημα κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Σάνγουικ, με αποτέλεσμα οι πτήσεις που κατευθύνονταν σε όλα τα αεροδρόμια της βρετανικής πρωτεύουσας να αναγκαστούν να προσγειωθούν σε αερολιμένες άλλων πόλεων.

Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Χίθροου, Μαριάνα Πανίτζα, δήλωσε στο CNN πως σημειώθηκε «διακοπή ρεύματος στο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Σάνγουικ που ελέγχει τον εναέριο χώρο του Λονδίνου».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ο εναέριος χώρος πάνω από το Λονδίνο έχει ανοίξει και αυτή τη στιγμή επιτρέπονται μόνο κάποιες προσγειώσεις κυρίως από αεροσκάφη τα οποία είχαν... ξεμείνει στον αέρα μετά την παρουσίαση του προβλήματος.

Συνεχίζει να υπάρχει η απαγόρευση για τις απογειώσεις. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του ηνωμένου βασιλείου προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία τα εφεδρικά συστήματα πλοήγησης που όμως είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Σάνγουικ

Όπως επισήμανε η Πανίτζα, όλες οι πτήσεις αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, ωστόσο τόνισε πως οι επιβάτες ενημερώνονται για οποιαδήποτε εξέλιξη στην υπόθεση.

Επισημαίνεται, πως η πτήση της British Airways από το Τσενγκντού της Κίνας ήταν η τελευταία που προσγειώθηκε στο Χίθροου.


Σύμφωνα με το μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Eurocontrol, το οποίο έχει το συνολικό έλεγχο του εναέριου χώρου της Ευρώπης, το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάποιον διακομιστή ο οποίος δεν ανταποκρίνεται πιθανότατα γιατί υπάρχει πρόβλημα με κάποια εγκαταστημένη εφαρμογή.

Στη σύντομη ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το πρόβλημα δεν προέκυψε έπειτα από επίθεση χάκερς. Οπως αναφέρεται, δεν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα στο server που προστατεύει την ιστοσελίδα του κέντρου ελέγχου του Σάνγουικ από επιθέσεις χάκερς.


Πού κατευθύνονται οι πτήσεις

Οι διηπειρωτικές πτήσεις που είχαν προορισμό το Λονδίνο κατευθύνονται σε άλλα αεροδρόμια και ειδικότερα το Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι και στο Σίπχολ στο Άμστερνταμ.
Είναι χαρακτηριστικό του τεράστιου χάους που επικρατεί αυτή τη στιγμή πάνω από τον εναέριο χώρο όλης της Ευρώπης, το γεγονός ότι και στα τέσσερα αεροδρόμια της περιοχής του Λονδίνου προσγειώνονται και απογειώνονται κάθε ώρα πάνω από 500 αεροσκάφη.

Το πρόβλημα των συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας του Λονδίνου απειλεί όσο περνάει η ώρα και δε διορθώνεται να… τινάξει στον αέρα την ομαλή εναέρια κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αφού η διαχείριση των αεροσκαφών και των αποπροσγειώσεων σε περίπτωση που παρουσιαστεί μία δυσλειτουργία κάπου, λειτουργεί ως ντόμινο για όλες τις υπόλοιπες περιοχές.


Πηγή : protothema.gr



Θρίλερ με το ακέφαλο πτώμα που βρέθηκε στον Πειραιά.



Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση με το ακέφαλο πτώμα, που είχε βρεθεί προ ημερών στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ιατροδικαστή κ. Μπογιόκα, είναι σαφέστατο και αναφέρεται σε εγκληματική ενέργεια και μάλιστα ειδεχθούς πράξης, διότι οι δράστες δεν είχαν μόνο αποκεφαλίσει τον άτυχο άνδρα, αλλά του είχαν κόψει τα πόδια ακόμα και τα γεννητικά όργανα.

Ήδη στην ίδια θαλάσσια περιοχή βρέθηκαν και τα δυο πόδια του άτυχου νεαρού τοξικομανούς, που έπεσε θύμα της άγριας εγκληματικής ενέργειας, ενώ παράλληλα του είχαν ακρωτηριάσει ακόμα και τα γεννητικά του όργανα, τα οποία επίσης βρέθηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά.

Ωστόσο το συγκλονιστικότερο όλων είναι ο τρόπος αποκεφαλισμού του 35χρονου Κρητικού, καθώς η μέθοδος με την οποία ο αδίστακτος δράστης έκοψε το κεφάλι του θύματος, παραπέμπει σε αντίστοιχες δολοφονίες που πραγματοποιούν ισλαμιστές φονταμενταλιστές στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ασία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του κ. Μπογιόκα, ο δράστης αιφνιδίασε το θύμα του και με ένα μάλλον μεγάλο μαχαίρι, του έκοψε αριστερόστροφα το κεφάλι, αφού πρώτα βύθισε το μαχαίρι στην καρωτίδα του άτυχου άνδρα.

Επίσης το γεγονός ότι ο αδίστακτος αποκεφαλιστής ακρωτηρίασε ακόμα και τα γεννητικά όργανα του θύματος, δείχνει ενέργεια τιμωρίας από την πλευρά του δράστη, για πράξη που πίστευε πως διέπραξε το θύμα, κάτι απαγορευμένο δηλαδή, ίσως από κάποιο άγραφο ή ηθικό Νόμο, στον οποίο πιστεύει και τηρεί με ευλάβεια ο αδίστακτος δολοφόνος.

Άλλωστε και όπως έχει διαπιστωθεί από τις μέχρι τώρα έρευνες που διενεργεί το Λιμενικό Σώμα για την εξιχνίαση του άγριου εγκλήματος, το θύμα ήταν τοξικομανής και μάλιστα σεσημασμένος και με το δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της διακίνησης ηρωίνης στην Αττική, έχει περάσει στα χέρια Αφγανών και Πακιστανικών, οι Λιμενικοί στρέφουν τις έρευνες ακόμα και σε αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άτυχος 35χρονος διέμενε κατά καιρούς στην Αθήνα, πλην όμως το μεγαλύτερο διάστημα το περνούσε στην γενέτειρά του Κρήτη. Επίσης κατά καιρούς και ανάλογα με το βαθμό εθισμού του στης ουσίες νοσηλεύονταν στο Δρομοκαΐτειο.

Ο 35χρονος είχε φθάσει με το πλοίο τις γραμμής στον Πειραιά, λίγες ημέρες πριν βρεθεί νεκρός και μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει την κάρτα απορίας που διέθετε για να επιβιβαστεί στο πλοίο.
Ο σκοπός τις επίσκεψής του στην Αττική, ήταν να παραστεί σε δικαστήριο από παλαιότερες εκκρεμότητες που είχε με την Δικαιοσύνη, λόγω του εθισμού του στην ηρωίνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφορήσεις, λίγες ώρες πριν εξαφανιστούν τα ίχνη του είχε επισκεφθεί τον αδελφό του στο κατάστημα που διατηρεί εκείνος στο Πειραιά και είχαν μια ολιγόλεπτη συνάντηση.
Στην συνέχεια τα ίχνη του χάνονται και βρίσκεται την επομένη το πτώμα του να επιπλέει στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Διονυσίου από εκεί δηλαδή απ’ όπου αποπλέουν τα καράβια για την Κρήτη.

Μάλιστα το πτώμα είδε Ύπαρχος βαποριού που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Κρήτη και ειδοποίησε αμέσως το Λιμενικό Σώμα. Αρχικά οι Λιμενικοί πίστεψαν πως ίσως έχουν να κάνουν με εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε σε κάποιο φορτηγό πλοίο που περνούσε ανοιχτά του Πειραιά και το «φουντάρισαν» στην θάλασσα.

Από τα αποτυπώματα όμως του θύματος διαπιστώθηκε η ταυτότητά του άμεσα, καθώς ήταν σεσημασμένος με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τα ευρήματα του Ιατροδικαστή, η έρευνα να προσανατολιστεί στην εγκληματική ενέργεια.

Θεοδόσης Πάνου


Πηγή : newsit.gr


Αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του σε δωροδοκία βουλευτή ο Σούκουρης




Με ένα ολιγοσέλιδο υπόμνημα ο Γιώργος Σούκουρης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση των καταγγελιών περί δωροδοκίας βουλευτών με στόχο την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο υπόμνημα εξηγήσεων, το οποίο κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο που διενεργεί την έρευνα, ο Γιώργος Σούκουρης, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχεται ότι είχε επαφές με την βουλευτή των ΑΛΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου αρνείται όμως κατηγορηματικά ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι καταγγελίες της πως επιχείρησε να την δωροδοκήσει με 2-3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιώργος Σούκουρης , ο οποίος έχει κληθεί από τον εισαγγελικό λειτουργό ως ύποπτος για την διάπραξη του κακουργήματος της δωροδοκίας βουλευτή, στις εξηγήσεις του εμφανίζεται ως «απλός βιοπαλεστής που προσπαθεί να ζήσει την οικογένεια του». Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων του με την κ. Ξουλίδου φέρεται να υποστηρίζει ότι αφορούσαν τους Βορειοηπειρώτες αλλά και «γενικά θέματα πολιτικής φύσεως». Όσο για τα περίφημα μηνύματα μέσω facebook λέει πως «έχουν παρερμηνευθεί».

Εκτός απροόπτου ο Γιώργος Σούκουρης την ερχόμενη Τρίτη θα περάσει το κατώφλι του Εφετείου προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του εισαγγελέα.


Πηγή : newsbeast.gr


Ανθρωπόμορφο τέρας έσερνε σκυλάκι για 2 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο για να το σκοτώσει! Ανατριχιαστικές φωτογραφίες


Σοκ έχει προκαλέσει στην Ηλεία και ιδιαίτερα στην τοπική κοινότητα του Πύργου απο το έγκλημα που έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Κάτοικοι του Σκουροχωρίου Ηλείας κάλεσαν τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Πύργου, καθώς κάποιος έσερνε έναν σκύλο με το Ι.Χ. του απο τον οικισμό μέχρι το δάσος της Σκαφιδιάς, απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων!



Η άσφαλτος αλλά και όλη η συγκεκριμένη απόσταση γέμισε με αίματα απο το άτυχο ζώο!

Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι απο αυτή την βίαιη και αποτρόπαια πράξη. Ο σκύλος έχει εμφανή σημάδια στα πόδια καθώς και το σκοινί στο λαιμό απο το οποίο τον έσερναν.
Εθελοντές αλλά και μέλη του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Πύργου προσπαθούν να βρούν κάποιο άτομο που να είδε τον δράστη ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτό το φρικτό έγκλημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχουν ενδείξεις για τον θύτη...

Πηγή: iliaoikonomia, patrisnews



Η Moody's απειλεί με υποβάθμιση την ελληνική οικονομία - Μαύρες προβλέψεις εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας



Tην ώρα που όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αρχίζουν και μιλούν ξανά ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θυμίζοντας εποχές του 2012, την ώρα που το Χρηματιστήριο κατακρημνίζεται ολοένα και περισσότερο και τα spreads έχουν φτάσει ξανά σε επικίνδυνα επίπεδα, έρχεται και ο οίκος αξιολόγησης Moody's να δώσει άλλο ένα χτύπημα.

Ο οίκος αξιολόγησης σε ανάλυσή του για την Ελλάδα με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου ουσιαστικά απειλεί την ελληνική οικονομία με υποβάθμιση, αναφέροντας πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θεωρείται "credit negative".

To ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με την Moody's θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015, ενώ σημειώνει πως όλη αυτή η πολιτική αστάθεια θα παγώσει και πλήξει τις επενδύσεις, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στην ρευστότητα όσο και στην επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας.

Η Moody’s υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 155 βουλευτλών και θεωρεί πολύ πιθανό η προεδρική εκλογή να φτάσει στην τρίτη ψηφοφορία, κάτι βέβαια που στην Ελλάδα θεωρείται βέβαιο. Επισημαίνει δε πως για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στο ανώτατο αξίωμα θα χρειαστούν άλλοι 25 βουλευτές, κάτι που σημαίνει πως εκτός από τους ανεξάρτητους, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ένα μέρος τόσο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο οίκος υπενθυμίζει πως στις ευρωεκλογές το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 26,6% των ψήφων, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί συγκεντρώνοντας 22,7%, σημειώνοντας πως σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές η συνέχεια του προγράμματος για την Ελλάδα είναι αβέβαιη, καθώς, όπως επισημαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς εκφράζει την αντίθεσή του στην υλοποίηση των λεγόμενων προαπαιτούμενων και σε οποιαδήποτε μορφής μέτρων ή λιτότητας.

Φυσικά για την Moody's πρόβλημα ήδη υπάρχει για την Ελλάδα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είχε ως αποτέλεσμα τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου και στη συνέχεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στη χώρα.

Πηγή: Capital.gr


Άνοιξε δουλειές η δικαιοσύνη : Στο νοσοκομείο ο απεργός πείνας Ηρακλής Κωστάρης. Σε κρίσιμη κατάσταση



Τι άλλο θέλουν το νομοσχέδιο που πέρασε καλύπτει τα πάντα και τους πάντες και η φάμπρικα απεργών πείνας δεν έχει πλέον βάσει για οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το news247.gr

Σε κρίσιμη κατάσταση εισήχθη στο νοσοκομείο ο Ηρακλής Κωστάρης. Είναι απεργός πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Στο νοσοκομείο Θριάσιο μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κρίσιμη κατάσταση ο καταδικασθείς για την δράση της 17 Νοέμβρη και απεργός πείνας, Ηρακλής Κωστάρης.
Η μεταφορά έγινε κατόπιν εντολής του καρδιολόγου των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο Ηρακλής Κωστάρης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά το "κόψιμο" των εκπαιδευτικών αδειών που λάμβανε επί 2,5 χρόνια για να φοιτά στα ΤΕΙ Πειραιά.
Οι άδειες, τόσο οι τακτικές, όσο και οι εκπαιδευτικές, του κόπηκαν αμέσως μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού ο οποίος δεν επέστρεψε στη φυλακή και παραμένει καταζητούμενος.
Το χρονικό

Ο Κωστάρης σε παλαιότερη δήλωσή του (στην Εφημερίδα των Συντακτών) είχε αποδοκιμάσει την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού λέγοντας:

"Απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν φορά παντελόνια. Θυσίασε πρώην συγκατηγορουμένους και εκατοντάδες φυλακισμένους με όσα προκάλεσε και προκαλεί η απόδρασή του".

Η σε βάρος του Κωστάρη τιμωρητική μεταχείριση ξεκίνησε μετά την απόδραση Ξηρού. Αρχικά, μεταφέρθηκε από την ανοιχτή φυλακή ΚΑΥΦ στα υπόγεια ειδικά κελιά των γυναικείων φυλακών.

Παράλληλα σταμάτησαν να του χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες που έπαιρνε για πέντε 6μηνα κι έτσι έχασε, λόγω απουσιών, υποχρεωτικά μαθήματα και εργαστήρια.

Τον περασμένο Απρίλιο, για το θέμα παρενέβη με επιστολές του προς τη διεύθυνση των φυλακών και ο πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών, παρακαλώντας τον διευθυντή των φυλακών "στα μέτρα των δυνατοτήτων που παρέχει ο νόμος" να διευκολύνει τον Κωστάρη να παρακολουθήσει το σύνολο των μαθημάτων του.

"Πληρώνω μόνο και μόνο επειδή ήμουν συγκατηγορούμενος το 2002 με τον Χριστόδουλο Ξηρό", είχε πει ο Κωστάρης στην Εφημερίδα των Συντακτών.

"Καμία σχέση δεν έχω με τις επιλογές του. Το 2002 συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές, έδωσε όσα ήξερε και δεν ήξερε, ακόμη και οικογένειά του συνέβαλε στις βαριές καταδίκες. (…) Ο Χριστόδουλος Ξηρός απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν φορά παντελόνια, έκανε ακόμα μία πράξη προδοσίας. Θυσίασε πρώην συγκατηγορούμενούς και εκατοντάδες φυλακισμένους με όσα προκάλεσε και προκαλεί η απόδρασή του".


Πηγή : news247.gr


Στους δρόμους η Ιταλία για τα εργασιακά, επεισόδια σε Μιλάνο και Τορίνο



Για συμμετοχή που φτάνει το 70% στην οκτάωρη στάση που κήρυξαν μιλούν τα ιταλικά συνδικάτα, με τους Ιταλούς να βγαίνουν στους δρόμους κάθε μεγάλης πόλης στη χώρα διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην απορρύθμιση στο τοπίο των εργασιακών και στα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός.

Επεισόδια ξέσπασαν στις πορείες στο Μιλάνο και το Τορίνο, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Η οκτάωρη στάση εργασίας, που ξεκίνησε στις 09:00 της Παρασκευής, πλήττει το σύνολο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και συνοδεύεται με πορείες σε συνολικά 54 πόλεις της χώρας.
Το προηγούμενο βράδυ, ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή στην απόφασή του να προχωρήσει σε επίταξη στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αφού πέτυχε από τα συνδικάτα του τομέα να μειώσουν τη στάση εργασίας τους κατά μία ώρα.

Στο Μιλάνο, η συγκέντρωση στην πλατεία Ντούκα Ντ' Αόστα εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών -ανάμεσά τους αρκετοί φοιτητές.

Στο Τορίνο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa, διαδηλωτές του αναρχικού μπλοκ συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν ανάλογες με εκείνες του Μιλάνου, με σύννεφα καπνογόνων να καλύπτουν το σημείο της συγκέντρωσης πάνω από αστυνομικούς με πλήρη εξάρτυση.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις είχαν κυλήσει ειρηνικά και με μεγάλη προσέλευση. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με το σύνθημα «δεν πάει έτσι!» από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την αριστερή CGIL, και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.

Μια τρίτη, μικρότερη συνομοσπονδία, η δεξιά UGL, ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Η μετριοπαθής καθολική συνομοσπονδία CISL δεν συμμετέχει, θεωρώντας πως η διαμαρτυρία στο σημερινό πλαίσιο είναι αντιπαραγωγική και πως είναι καλύτερα να προταθεί "ένα μεγάλο κοινωνικό σύμφωνο".

Αναστάτωση αναμένεται ιδιαίτερα στον τομέα των αερομεταφορών, λόγω ακυρώσεων πτήσεων και της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο κύριος στόχος της συνδικαλιστικής οργής παραμένει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία θέλησε ο Ρέντσι για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, τα μέτρα του οποίου για την οικονομική ανάκαμψη θεωρούν ανεπαρκή.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Βενιζέλος για Παπανδρέου: «Δεν ασχολούμαστε»


«Δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δεν ασχολούμαστε» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ζητήματα που έχει θέσει ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Βενιζέλος στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ, ερωτήθηκε για τα εσωτερικά του κόμματος και αν η δήλωση «ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι επιλέξουν τον δρόμο των εκλογών αφορά και τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε: «Δεν υπάρχουν εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δεν ασχολούμαστε», ενώ δεν θέλησε να επεκταθεί στο ζήτημα όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τον κ. Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το κόμμα έκανε λόγο για προσπάθειες υπονόμευσης της παράταξης από «δυο - τρία» στελέχη του Κινήματος. Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η οποία ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως πρόθεση ίδρυσης νέου κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης συνεδρίου και αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς κάνοντας λόγο για «τυχοδιωκτικά μυαλά» που «παίζουν τη χώρα στα ζάρια».


Πηγή : zougla.gr


Τα καλάσνικοφ μίλησαν : Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών «γάζωσε» την ισραηλινή πρεσβεία


Τα δύο καλάσνικοφ που είχαν χρησιμοποιηθεί στην τρομοκρατική ενέργεια κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, χρησιμοποίησαν και τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δράστες της επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ, στο Παλαιό Ψυχικό, επι της οδού Μαραθωνοδρόμων 1.

Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που διενεργήθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, όπως γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη, που είχε σημειωθεί στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, είχε αναλάβει η οργάνωση «ΟΛΑ» (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών). Σε εκείνη την περίπτωση, οι δράστες ήταν τέσσερις, επέβαιναν σε δίκυκλα και πυροβόλησαν τουλάχιστον είκοσι φορές την καγκελόπορτα της κατοικίας, επι της οποίας βρέθηκαν καρφωμένες σφαίρες.

Όσον αφορά την σημερινή επίθεση, έπειτα από αυτοψία στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, περισυλλέγησαν 54 κάλυκες από καλάσνικοφ, διαμετρήματος 7,62 mm. Ο αριθμός των καλύκων υποδηλώνει αυτομάτως ότι οι δράστες έχουν αδειάσει δύο γεμιστήρες. Επειδή είναι σχεδόν απίθανο να άλλαξαν γεμιστήρα εν μέσω της επίθεσης, θεωρείται σχεδόν βεβαιο ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δύο όπλα τύπου καλάσνικοφ.  Παράλληλα, το γεγονός ότι κάλυκες βρέθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την Οδό Σόχου, απέναντι απο το κτίριο της πρεσβείας, οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι οι δράστες πυροβόλησαν απο το ανερχόμενο ρεύμα της λεωφόρου.

Καταγράφονται επίσης σημάδια απο σφαίρες σε τοίχους και τζάμια της πρεσβείας, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν πιθανότατα τέσσερις και επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο ύπου «βαν», με το οποίο και διέφυγαν.

Κικίλιας: «Κανείς δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ»

Μήνυμα προς τους δράστες της επίθεσης απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. «Κανένας δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» τόνισε ο υπουργός, φάνοντας λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της πρεσβείας επί της οδού Μαραθωνοδρόμων 1 στο Π. Ψυχικό.

 «Η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα».

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς επίσης με ανώτατους Αξιωματούχους και Επικεφαλής Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Την επίθεση καταδίκασε με δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέφερε:

«Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα. Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη, έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

«Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Ισραήλ, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛΑΣ στον χειρισμό της υπόθεσης».

Περίπου στη μία το μεσημέρι αποκαστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στον ανισόπεδο κόμβο Κηφισίας-Κατεχάκη.


Πηγή : Kathimerini.gr


Νέα αναβολή στην δίκη Κασιδιάρη για το χαστούκι στη Λ.Κανέλλη



Για την 1η Μαρτίου 2016 αναβλήθηκε η δίκη του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη για το χαστούκι στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Ο κατηγορούμενος βουλευτής είναι αντιμέτωπος ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, για τις κατηγορίες της απρόκλητης και έμπρακτης εξύβρισης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανιζόμενος  το πρωί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ήταν για ακόμη μία φορά προκλητικός καθώς σηκώνοντας ψηλά τις χειροπέδες του, εκτόξευσε απειλές κατά του πρωθυπουργού και ύβρεις.


Ενοχη η νταντά που ξυλοκόπησε μωρό στην Ουγκάντα


Ένοχη έκρινε δικαστήριο της Ουγκάντα την 22χρονη οικιακή βοηθό η οποία κατεγράφη σε βίντεο να δέρνει και να κλωτσάει ένα μωρό 18 μηνών, σε ένα απίστευτο ξέσπασμα βίας που έκανε το γύρο του κόσμου.
Το δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει τη Δευτέρα το μέγεθος της ποινής της 22χρονης Τζολί Τουμουχίργουε, καταδίκασε την οικιακή βοηθό για πρόκληση σωματικών βλαβών, γεγονός που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Οι δικαστές απάλλαξαν την Τουμουχίργουε από την κατηγορία του βασανισμού, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Η 22χρονη οικιακή βοηθός στην αρχή της εβδομάδας είχε ομολογήσει την ενοχή της υποστηρίζοντας ότι έδειρε το παιδί επειδή και η ίδια είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τη μητέρα της μικρής. Η μητέρα πάντως αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της νταντάς.

Το βίντεο που κατέγραφε το απίστευτο ξέσπασμα βίας της νταντάς έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου, μέσω διαδικτύου, προκαλώντας σοκ και οργή. Την κάμερα ασφαλείας είχε τοποθετήσει στο χώρο ο πατέρας της μικρής όταν παρατήρησε μελανιές στο σώμα της κόρης του.

Πηγή : ethnos.gr


Ποιοί δικαιούνται επίδομα 230 ευρώ, δωρεάν laptop, και φθηνότερο Internet


Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπουργική απόφαση που αφορά στην επιδότηση 290.000 δικαιούχων με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Με την απόφαση αυτή, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΙΣΧΥ, χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ δράση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία στοχεύει στη διάδοση της πληροφορικής και του internet στην Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι για το κοινωνικό αυτό μέρισμα μπορούν να δουν εαν πληρούν τα κριτήρια μέσω του συστήματος Taxisnet, καθώς αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ποιά ακριβώς είναι η επιδότηση
Οι 290.000 πολίτες που θα πληρούν τα κριτήρια δικαιούνται:

- Και ένα κουπόνι αξίας 230 ευρώ το οποίο είναι αποκλειστικά για αγορά tablet ή laptop

- Και έκπτωση 12 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 για την απόκτηση ή διατήρηση internet

- Και 60 ευρώ για εκπαίδευση πάνω στις νέες τεχνολογίες


Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι δικαιούχοι ανά περιφέρεια κατανέμονται ως εξής:

- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον εκτιμώμενο αριθμό των ωφελούμενων να ανέρχεται στα 47.506 άτομα

- Θεσσαλία με 52.477 δικαιούχους

- Ήπειρος με 22.588 δικαιούχους

- Δυτική Ελλάδα με 57702 δικαιούχους

- Ιόνια νησιά με 13220 δικαιούχους

- Πελοπόννησος με 40.464 δικαιούχους

- Βόρειο Αιγαίο με 14.753 δικαιούχους

- Κρήτη με 40.527 δικαιούχους



Πηγή: naftemporiki.gr


Κικίλιας: Μας βρίσκουν απέναντι όσοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα


«Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής χώρα. Η πολιτεία είναι απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ταξης Βασίλης Κικίλιας, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Σε ανάρτηση της ισραηλινής πρεσβείας στο twitter αναφέρεται: «Χτες η Πρεσβεία του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ. στον χειρισμό της υπόθεσης».
Η κυβέρνηση, με ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη, καταδικάζει το τρομοκρατικό χτύπημα στην πρεσβεία του Ισραήλ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι κάθε τρομοκρατικό χτύπημα χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα.

«Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας» ανέφερε η κ. Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα» τονίζει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η άμεση κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. που δίνει συντονισμένη και αποτελεσματική μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει την προστασία όλων των διπλωματικών Αρχών.

Προσερχόμενος στην Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου έχει συνάντηση με την πρεσβευτή Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο υπουργός δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα ασφαλής και πως κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις.

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Να αφήσουμε τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ να κάνουν τη δουλειά τους και λίαν συντόμως θα έχουμε πράγματα να πούμε. Η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή : in.gr


Προειδοποίηση Γιούνκερ: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει λανθασμένες εκλογικές επιλογές


Προειδοποίηση να μην εκλεγούν «ακραίες δυνάμεις» απηύθυνε στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει ο EuObserver, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας παράλληλα πως θα προτιμούσε να δει οικεία πρόσωπα στην εξουσία. Πρόκειται για την πιο άμεση παρέμβαση που έχει γίνει όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ιστότοπο που μεταδίδει τις δηλώσεις Γιούνκερ.
«Πιστεύω ότι οι Έλληνες, οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης που διοργάνωσε η Αυστριακή δημόσια τηλεόραση, μαζί με τον EuObserver και άλλους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας συμπεριλαμβάνονται σε αυτό που αποκάλεσε «ακραίες δυνάμεις» ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Θα ήθελα στην Ελλάδα να κυβερνούν πολιτικοί που θα έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών διαδικασιών».
«Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, ωστόσο θα προτιμούσα να δω να εμφανίζονται οικεία πρόσωπα» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ κάνοντας προφανή αναφορά, όπως σχολιάζει ο EuObserver, στον κ. Σταύρο Δήμα.


Πηγή : imerisia.gr


Με 54 σφαίρες καλάσνικοφ γαζώθηκε την ισραηλινή πρεσβεία



Οι ένοπλοι απομακρύνθηκαν με ταχύτητα και εξαφανίστηκαν με κατεύθυνση τον περιφερειακό του Γαλατσίου.

Πενήντα-τέσσερις (54) κάλυκες έχει συλλέξει η Αστυνομία από το σημείο της ένοπλης επίθεσης κατά της ισραηλινής πρεσβείας στο Παλαιό Ψυχικό, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3:00 ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ήταν πέντε και επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα που προηγούνταν ενός αυτοκίνητου, το οποίο είχε κάλυψη ενός ακόμη ΙΧ.

Οι ένοπλοι, αφού «γάζωσαν» το κτήριο της πρεσβείας με «καλάσνικοφ», απομακρύνθηκαν με ταχύτητα και εξαφανίστηκαν με κατεύθυνση τον περιφερειακό του Γαλατσίου.

Με δεδομένο τον αριθμό από καλύκων που έχουν βρεθεί, οι Αρχές εκτιμούν πως οι δράστες είτε χρησιμοποίησαν περισσότερα από ένα «καλάσνικοφ» είτε άλλαξαν γεμιστήρα.

Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξετάζουν και τα βίντεο από τις κάμερες ασφάλειας που είναι εγκατεστημένες στην πρεσβεία αλλά και σε κοντινά καταστήματα.

Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ενώ είναι εμφανή τα σημάδια από τις σφαίρες στους τοίχους του κτηρίου.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2013, είχε γίνει επίθεση με «καλάσνικοφ» στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που είχε αναλάβει την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού.

Πηγή: skai.gr


ΣΥΣΣΙΤΙΑ: Η ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ




Της Παρασκευής Βονάτσου

Ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγει στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δηλαδή κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία διετία, με τη βάθυνση της οικονομικής κρίσης

Οι «νεόπτωχοι», οι πολίτες δηλαδή που μπορεί να διαθέτουν κατοικία και ένα μικρό εισόδημα, αλλά το δαπανούν για τα λεγόμενα ανελαστικά έξοδα, όπως είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως αποτυπώνεται από τους αριθμούς των μερίδων στα συσσίτια της Εκκλησίας.

Όπως δήλωσε στο newsbomb.gr ο π. Βασίλειος Χαβάντζας , διευθυντής του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη όταν η κρίση άρχισε να βαθαίνει, οπότε ο αριθμός των μερίδων αυξήθηκε από 3.000 σε 10.000.
Η ανθρωπογεωγραφία των ανθρώπων που δέχονται την αρωγή από την Εκκλησία στην καθημερινότητά τους, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν: συγκεκριμένα, οι πολίτες που έχουν ανάγκη από την υποστήριξη δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι ή ανήκοντες στα λεγόμενα ευπαθή κοινωνικά στρώματα, αλλά πολλοί που είδαν να χάνουν την εργασία τους, μακροχρόνια άνεργοι ή άνθρωποι που υπέστησαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος.
Στηρίζονται στον εθελοντισμό
Όπως σημείωσε ο π. Βασίλειος, το έργο της Αρχιεπισκοπής στα συσσίτια που προσφέρονται στις 72 ενορίες, οι οποίες υπάγονται σε αυτή, συνδράμουν περίπου 900 εθελόντριες.
Οι δαπάνες καλύπτονται από κάθε ενορία μέσω των φιλοπτώχων ταμείων αλλά και από προσφορές ιδιωτών.

Πέραν των μερίδων, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και παροχή τροφίμων απευθείας σε δικαιούχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο στις ενορίες που υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.


Πηγή : newsbomb.gr





Πρόεδρος και εκλογές το 2015 με άλλη κυβέρνηση;



Το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού προκρίνουν πολλοί που μιλούν για συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών προς το φθινόπωρο ή τα τέλη του ΄τους.
Η πρόταση υποστηρίζεται τόσο από τους βουλευτές που υπέγραψαν σχετικά, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν διατυπώσει ανάλογο αίτημα, ενώ πολλοί διαβάζουν ανάλογη πρόταση και στην χθεσινή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Ο στόχος είναι να υπάρξει σταθερότητα έτσι ώστε να λήξει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και στην συνέχεια η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Κάποιοι ωστόσο αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό. Θα πρέπει να κάνουν στην άκρη τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος; Ποιο θα είναι το νέο σχήμα; Η συναίνεση θα συμπεριλαμβάνει και την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ή μόνον ανεξάρτητους βουλευτές και ορισμένους προερχόμενους από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ;

Κάποιοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές και μιλούν για προσπάθεια να πεισθούν οι βουλευτές να πουν το “ναι” στην πρόταση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με παράλληλη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για διενέργεια εκλογών εντός του 2015 χωρίς αλλαγή στο σχήμα της κυβέρνησης, να οδηγηθεί δηλαδή η χώρα σε εκλογές με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι άλλο πρόσωπο.

Μια πρόταση ωστόσο για συμφωνία που στο βάθος περιλαμβάνει διενέργεια πρόωρων εκλογών θα βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που μόνο κακό μπορεί να κάνει στη χώρα.

Στο σημείο αυτό άλλοι προσθέτουν ότι η συμφωνία για πρόωρες εκλογές στο τέλος του 2015, ουσιαστικά σε έναν χρόνο από τώρα δεν βάζει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο καθώς επί της ουσίας θέτει έναν ορίζοντα εκλογών έξι με επτά μήνες νωρίτερα από το κανονικό ενώ αντίθετα δίνει στην κυβέρνηση και αρκετό χρόνο για τη διαπραγμάτευση και χρόνο για την προετοιμασία των εκλογών.


Πηγή : newsit.gr



Για τα προβλήματα στα ΑΕΙ λόγω μετεγγραφών συνεδριάζουν οι πρυτάνεις


Υπό το βάρος του προβλήματος που έχει ανακύψει από τον αυξημένο αριθμό των φοιτητών που καλούνται να δεχθούν τα ανώτατα ιδρύματα λόγω μετεγγραφών συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η σύνοδος των πρυτάνεων.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «εάν δεν εξασφαλιστούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ:

Η εντολή από την Πολιτεία κατάρτισης προϋπολογισμού με μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3.800.000 ευρώ (9% υποχρεωτικό πλεόνασμα στα 4.200.000 ευρώ) αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ΕΜΠ (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κλπ).
Το Ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015. Η κατάθεση του συνημμένου προτεινόμενου μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015 στην παρούσα φάση γίνεται αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση δυνατότητας άντλησης πόρων κατά τους πρώτους μήνες του 2015.
Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του Ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% περίπου με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κλπ.
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015.
Η Σύγκλητος του Ιδρύματος τονίζει ότι υποχρέωση των μελών της είναι να φέρουν το πρόβλημα στην επιφάνεια αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτεία, όπως τονίζει η Σύγκλητος, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις δικές της ευθύνες πριν το Ίδρυμα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Η Σύγκλητος καλεί επίσης τα ΑΕΙ της χώρας, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συντονίσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περίοδο μετά την επικείμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά



Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Αργοστολίου της Κεφαλονιάς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 11 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ζάκυνθο, στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.


Ποινικές διώξεις για κλοπή καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις




Σε βάρος «αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς»

«Επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μια πραγματικότητα και όχι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», όπως ορισμένοι ισχυρίζονταν, απέναντι στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η άσκηση ποινικών διώξεων είναι μάλιστα και μια απάντηση σε όσους την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζαν τα καταγγελλόμενα με ανευθυνότητα, παρότι αυτά αφορούσαν στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Εθνικής 'Αμυνας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη «σε βάρος αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς» για τη νοθεία στα καύσιμα του Ενόπλων Δυνάμεων,:

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σούρλας, από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις «σε βάρος αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς για τα αδικήματα της κατ' εξακολούθηση υπεξαίρεσης πραγμάτων που ανήκουν στο κράτος και της κατ' εξακολούθηση νοθείας, δια της από 14.11.2014 παραγγελίας διενέργειας τακτικής ανάκρισης της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών προς την ανακρίτρια του 2ου Τμήματος του Στρατοδικείου Αθηνών».

Παράλληλα, ο κ Σούρλας τονίζει ότι η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων «αποτελεί πλέον θλιβερό παρελθόν και τώρα αναμένουμε και είναι επιβεβλημένο να βρεθούν οι ένοχοι, όσο «άγνωστοι» και αν είναι, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν».

Ακόμη, αναφέρει ότι με δεδομένο ότι «τα κυκλώματα των επιτηδείων είναι αδίστακτα, πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και να ενημερώνονται τακτικά οι οικονομικοί εισαγγελείς».

Και καταλήγει ο κ. Σούρλας: «Στη γενική γραμματεία Διαφάνειας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πάταξη των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και σύντομα αναμένεται να τεθεί τέρμα και στη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας των καυσίμων».


Πηγή : newsbeast.gr



Βραζιλιάνος ομολογεί τις δολοφονίες 42 ανθρώπων «για ευχαρίστηση και αύξηση της αδρεναλίνης»


Ανδρας ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο ως ύποπτος για φόνο ομολόγησε ότι κατά την τελευταία δεκαετία σκότωσε 42 ανθρώπους, μια αποκάλυψη που αν επαληθευτεί τον κατατάσσει ως έναν από τους μεγαλύτερους κατά συρροήν δολοφόνους της χώρας.

Ο 26χρονος Ζοζέ ντας Γκράσας ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη, δήλωσε σε δημοσιογράφους σε αστυνομικό τμήμα του Ρίο ότι σκότωνε για ευχαρίστηση και για την αδρεναλίνη που του δημιουργούσε η δράση του.

Ομολόγησε επίσης ότι σκότωνε καθώς ενεργούσε και ως πληρωμένος φονιάς. Ο ύποπτος είπε επίσης ότι προτιμούσε τα θύματα του να είναι λευκές γυναίκες τις οποίες συνήθως έπνιγε. Πιστεύεται δε ότι από τα συνολικά 42 θύματά του οι 39 είναι γυναίκες.

«Περίμενα μια ευκαιρία να τρυπώσω μέσα στα σπίτια και να σκοτώσω» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ντας Γκράτσας, προσθέτοντας ότι συχνά παρακολουθούσε τα θύματά του επί μήνες πριν κάνει την κίνησή του.

«Οταν δεν σκότωνα με κυρίευε άγχος»

«Οταν δεν το έκανα με κυρίευε άγχος και τότε έβγαινα για κυνήγι και για άλλα θύματα» πρόσθεσε.

Οπως είπε επίσης ξεκίνησε την εγκληματική του δράση ως τσαντάκιας, στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών. Κατά τους ισχυρισμούς του δολοφόνησε το πρώτο του θύμα ενώ ήταν μόλις 17 ετών και πρόσθεσε ότι η γυναίκα του γνώριζε για τις δολοφονίες που είχε διαπράξει.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο επέτρεψε στους δημοσιογράφους να συνομιλήσουν με τον κατηγορούμενο, διότι αυτά που ομολόγησε είναι απολύτως ασυνήθιστα για το ιστορικό της χώρας.

Οι ειδικοί λένε από την πλευρά τους ότι ο 26χρονος είναι πιθανότατα ένας ψυχοπαθής που απλώς απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας και προειδοποίησαν ότι οι ισχυρισμοί του πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά αλλά η αστυνομία δείχνει να έχει πειστεί από την ομολογία του, συνδυάζοντας τα όσα είπε ο ντας Γκράτσας με περιπτώσεις φόνων που έγιναν κατά το παρελθόν.

Η περίπτωση του 26χρονου έρχεται λίγους μήνες αφότου ένας φρουρός ασφαλείας ομολόγησε τη δολοφονία 39 ανθρώπων, κυρίως αστέγων και τραβεστί, στην πόλη Γκογιάνια της Βραζιλίας.


Πηγή : tanea.gr


Υποχώρησε στο 25,7% η ανεργία, αυξήθηκαν οι απασχολούμενοι τον Σεπτέμβριο



Συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο εποχικά διορθωμένο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), διαμορφώθηκε στο 25,7%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του ίδιου μήνα, ένα χρόνο πριν, που άγγιζε το 28%. Μικρή μείωση παρουσιάζεται και σε σχέση με το 26% του Αυγούστου 2014, παραμένει βέβαια σε πολύ υψηλό ποσοστό, όταν στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 11,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι άνεργοι αριθμούσαν 1.241.114 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.293.357 άτομα. Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.589.280 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 79.247 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013 (αύξηση 2,3%) και κατά 55.085 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 (αύξηση 1,6%).

Αντίστοιχα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 123.115 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013 (μείωση 9,0%) και κατά 940 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 (μείωση 0,1%).

Βέβαια, μείωση παρουσιάζουν και οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, κατά 6.501 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013 (μείωση 0,2%) και κατά 58.519 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 (μείωση 1,7%).

Στους άνδρες η ανεργία τον Σεπτέμβριο ήταν στο 22,8% και στις γυναίκες στο 29,5%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να πλήττει τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών, αν και υποχώρησε στο 49,8% από 57,3% τον Σεπτέμβριο του 2013. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών, με ποσοστό ανεργίας 36%. Σε επίπεδο περιφέρειας η μεγαλύτερη ανεργία καταγράφτηκε τον Σεπτέμβριο στην περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης (27,4%), Αττικής (26,5%) και Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (26,1%).

ΟΑΕΔ

Η ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο οδήγησε σε αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δημοσιοποιήθηκαν επίσης χθες. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι που διαθέτουν κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είτε αναζητούν εργασία είτε όχι, ανήλθαν τον Οκτώβριο σε 1.016.177, αυξημένοι κατά 48.077 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται μείωση των επιδοτούμενων ανέργων κατά 10.673 άτομα, καθώς από 111.072 που ήταν οι επιδοτούμενοι τον Σεπτέμβριο, μειώθηκαν στους 100.399, ένα μήνα αργότερα. Ως προς το σύνολο των ανέργων, το ποσοστό των επιδοτούμενων αντιστοιχεί μόλις στο 9,88%, με αποτέλεσμα 9 στους 10 ανέργους να μένουν χωρίς δικαίωμα λήψης κάποιας μορφής επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Σημαντικά υψηλός είναι και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, είτε αναζητούν εργασία είτε όχι, καθώς αποτελεί το 48,87% του συνόλου, αριθμώντας 496.702 άτομα.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που συνεχίζουν να αναζητούν εργασία και οι οποίοι ανέρχονται στα 851.600 άτομα, το 62,54% ή 532.566 άτομα, είναι ηλικίας από 30 έως 54 ετών. Κάτω των 30 ετών είναι το 26,61% του συνόλου, δηλαδή 226.578 άτομα. Υπάρχουν άλλοι 92.456 άνεργοι (10,86% του συνόλου) που είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Σε σχέση με το μορφωτικό τους επίπεδο, το 48,08% ή 409.427 άνεργοι είναι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, είναι 148.528 άτομα ή 17,44% του συνόλου.

Εν τω μεταξύ, προχωρά η διαδικασία προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ στους 600 απολυμένους της αλυσίδας καταστημάτων Οδυσσεύς Φωκάς. Χθες, η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου συνέστησε την εκταμίευση συνολικής βοήθειας ύψους 35,5 εκατ. ευρώ σε 6.000 απολυμένους από Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα. Τα νομοθετικά σχέδια πρέπει να εγκριθούν από την Ολομέλεια του Ε.Κ. και το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών.


Έντυπη Έκδοση Καθημερινής


Ενοπλη τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στο Παλαιό Ψυχικό



Τα πυρά άκουσε ο σκοπός που είχε βάρδια μετά τις 3:00 τα ξημερώματα - αποκλεισμένη από την αντριτρομοκρατική η ευρύτερη περιοχή

Έρευνες διεξάγει η Αστυνομία μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής στην ισραηλινή πρεσβεία της Αθήνας. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η πρεσβεία.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρά αυτόματου όπλου προερχόμενα από την οδό Μουσών, επί της οποία βρίσκεται η είσοδος της πρεσβείας. Τα πυρά άκουσε ο σκοπός που είχε βάρδια μετά τις 3:00 τα ξημερώματα.

Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή προσπαθώντας να εντοπίσουν στοιχεία. Από αστυνομικές πηγές αναφέρθηκε ότι στο σημείο βρέθηκαν κάλυκες από καλάσνικοφ.

Ευτυχώς από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγάζεται η πρεσβεία.

Αστυνομικοί ερευνούν τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας και των γύρω επιχειρήσεων για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δραστών. Εκτιμούν πως ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και συνοδεύονταν από ομάδα υποστήριξης άλλων δύο ατόμων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, πυροβόλησε ο συνοδηγός της μοτοσικλέτας αρκετές φορές και οι δράστες απομακρύνθηκαν στη συνέχεια με ταχύτητα προς την κατεύθυνση του περιφερειακού του Γαλατσίου.

Από την πλευρά της Αστυνομίας δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ερευνών.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατική υπενθυμίζουν ότι πριν από ένα χρόνο  -το Δεκέμβριο του 2013- είχε γίνει επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» η οποία είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού.


Πηγή : tovima.gr