Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Εκρηκτική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας


Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας, σε μία έκταση από τους δρόμους κάτω από την πλατεία Ομονοίας έως τα Εξάρχεια ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες ήταν στην ουρά της πορείας που διοργανώθηκε το βράδυ στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι πρωταγωνιστές τους προκάλεσαν καταστροφές, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, Στις 8.25 το βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά από βόμβα μολότοφ σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Οικονόμου, ενώ την ίδια ώρα είχαν προσαχθεί για τα επεισόδια περισσότερα από είκοσι άτομα.

Τα επεισόδια άρχισαν στις 7.30 το βράδυ από ομάδα κουκουλοφόρων που ήταν στο τέλος της πορείας, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια.
Οι πρωταγωνιστές τους, όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Κλαυθμώνος, έβαλαν φωτίες σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν προθήκες καταστημάτων, προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και πέταξαν βόμβες μολότοφ.
Οι αστυνομικοί για να τους απωθήσουν έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Μόλις η πορεία ολοκληρώθηκε και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πήγε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια και από την κάτω πλευρά της Ομόνοιας, προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
Ομάδες κουκουλοφόρων μετέτρεψαν τα στενά γύρω από τα Εξάρχεια και την πλατεία της Ομόνοιας σε πεδίο μάχης, αφού εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα.


Απ΄ όπου περνούσαν οι κουκολοφόροι πυρπολούσαν ότι μπορούσαν και προκαλούσαν καταστροφές, ενώ οι αστυνομικοί, έκαναν χρήση χημικών και πάλι για να τους απωθήσουν.
Μάλιστα, από τις οκτώ το βράδυ και μετά, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να ενισχύονται στο κέντρο της Αθήνας, αφού διαπιστώθηκε ότι οι υπάρχουσες δεν ήταν ικανές ν΄ αποτρέψουν και να περιορίσουν τα έκτροπα, που όλο και επεκτείνοντο.
Επεισόδια σημειώθηκαν στις οκτώ το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Ειρηνική η πορεία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε άλλη μία πορεία, στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, νεολαίες κομμάτων και διάφοροι κοινωνικοί φορείς, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.
Η πορεία στην Αθήνα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου ξεκίνησε στις 14:30 από τα Προπύλαια, ακολούθησε διαδρομή μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου στο Σύνταγμα, επέστρεψε στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια, όπου διαλύθηκε.
Στη πορεία, που ήταν μεγάλη σε όγκο, συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, σύλλογοι εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, μέλη της Πανσπουδαστικής (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φορείς και δίκτυα πολιτών.

Το περιεχόμενο των συνθημάτων αφορούσε τον Αλ. Γρηγορόπουλο, τον Ν. Ρωμανό, αλλά και την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα.Η εκδήλωση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Σε αντίθεση μετα την Αθήνα το μεσημέρι, μικρής έκτασης και διάρκειας επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν μερίδα διαδηλωτών -οι περισσότεροι εξ αυτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους- προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και σε κάμερες υποκαταστημάτων τραπεζών, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, ενώ πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές υπόπτων, ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα για συμμετοχή στα επεισόδια.
Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι και στο κέντρο της Πάτρας κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο του Αγρινίου, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.


Πηγή : ethnos.gr


ΕΚΤΑΚΤΟ : Φωτιές, βανδαλισμοί και καταστροφές αυτή την ώρα στην Αθήνα



Αυτή την ώρα χημικά και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης στην οδό Βουκουρεστίου, βόμβες μολότοφ στο Σύνταγμα, σπάνε τζαμαρίες καταστημάτων, πριν λίγο έγινε πλιάτσικο σε κατάστημα με ρούχα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, έβγαλαν τα ρούχα έξω και τους έβαλαν φωτιές.

Η ένταση συνεχίζεται και αυτή την στιγμή το κέντρο της Αθήνας θυμίζει πεδίο μάχης.


Είναι ή όχι βασανιστήριο η υποχρεωτική σίτιση; Τι λένε οι ειδικοί


Τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας έντονος διάλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αναγκαστική σίτιση μέσω σωλήνα που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι αρχές των φυλακών στις απεργίες πείνας των κρατουμένων. Από την άλλη πλευρά οι νοσοκομειακοί γιατροί τάσσονται εναντίον της υποχρεωτικής σίτησης.

Το βίντεο του δημοφιλή ράπερ Mos Def που δέχτηκε να υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση ως ένδειξη συμπαράστασης για τους απεργούς πείνας του Γκουαντάναμο έχει πυροδοτήσει εκ νέου πληθώρα σχολίων.

Όπως αναφέρει η  Γενικός Ιατρός κ. Χριστίνα Μπουτούρη ''η σίτιση μέσω σωλήνα είναι ιατρική πράξη που γίνεται καθημερινά στα νοσοκομεία, αλλά η διαδικασία κρίνεται ως βασανιστήριο όταν είναι αντίθετη στις πεποιθήσεις του ατόμου και γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή του΄΄.

Η απεργία πείνας είναι μια μη-βίαιη πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας. Δεν είναι η επιθυμία κάποιου να πεθάνει, αλλά είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν συνήθως οι κρατούμενοι προκειμένου να γνωστοποιήσουν προβλήματα και αιτήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπεύθυνες αρχές των φυλακών επιλέγουν την αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας, προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω κίνδυνος της υγείας τους.

Σύμφωνα με την κ. Μπουντούρη ''αναγκαστική σίτιση είναι η χορήγηση τροφής και υγρών μέσω ενός σωλήνα παρά τη θέληση του ατόμου. Μερικοί από τους πολλούς λόγους που ένα άτομο μπορεί να αρνηθεί να φάει είναι η απεργία πείνας, η ψυχική ασθένεια, οι διατροφικές διαταραχές και οι φοβίες (π.χ. φόβος κατάποσης)''.

Η διαδικασία της σίτισης γίνεται ως εξής: Ένας λεπτός σωλήνας (που ονομάζεται ρινογαστρικός καθετήρας) περνάει από τη μύτη για να φτάσει στο στομάχι και στη συνέχεια με μία σύριγγα που εφαρμόζεται στο εξωτερικό άκρο χορηγείται νερό και φαγητό.

Η σίτιση μέσω ρινογαστρικού καθετήρα είναι μία ιατρική πράξη, η οποία γίνεται καθημερινά στα νοσοκομεία προκειμένου να καλυφθούν οι θερμιδικές ανάγκες ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να φάνε, όπως για παράδειγμα με διαταραχές της κατάποσης.

Η διαδικασία γίνεται μόνο όταν κρίνεται ιατρικά απαραίτητο και πάντα με τη συγκατάθεση του ασθενούς (πλην ορισμένων εξαιρέσεων π.χ. όταν ο ασθενής αδυνατεί να συναινέσει λόγω προβλημάτων υγείας).
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η σίτιση μέσω σωλήνα, αν και οδυνηρή για τον ασθενή διαδικασία, δε θεωρείται βασανιστήριο. Είναι απαραίτητη ιατρική πράξη, η οποία αποσκοπεί στη θρεπτική υποστήριξη των ασθενών.

Όπως αναφέρει η  κ. Μπουντούρη η σίτιση μέσω σωλήνα συνιστά βασανισμό στα πλαίσια της ηθικής (και όχι σαν ιατρική πράξη αυτή καθαυτή), καθώς είναι μία μορφή απάνθρωπης, σκληρής και εξευτελιστικής μεταχείρισης αγνοώντας τις πεποιθήσεις και τα δικαιώματα των ατόμων που αρνούνται τη λήψη τροφής. Και καταλήγει:

Η διαδικασία όμως μπορεί να πάρει και τη μορφή κυριολεκτικού βασανιστηρίου όταν γίνει κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίχως λεπτούς χειρισμούς και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. αναισθητικό). Η αναγκαστική σίτιση, όταν δεν υπάρχει η συγκατάθεση του ατόμου, γενικά δεν είναι αποδεκτή πρακτική από την ιατρική κοινότητα.

Γιατί αρνείται η ΕΙΝΑΠ

Ομόφωνη απόφαση ΔΣ ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά) εναντίον της υποχρεωτικής σίτισης στον Νίκο Ρωμανό.

Οπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ η οποία έχει τονίσει κατ’επανάληψη σε παρόμοιες περιπτώσεις το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα και κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ

Η ΕΙΝΑΠ εκφράζοντας το ιατρικό λειτούργημα δηλώνει ότι:

Το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα και κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς.

Η πολιτεία έχει ένα πρόβλημα με την απεργία πείνας κρατουμένων. Η απεργία πείνας έχει πάντα τα αίτιά της.

Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευτοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν αδιέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας.

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς.

Οι γιατροί δεν παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Αλλωστε, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991, και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006 WMV), σαφέστατα η βίαια αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική.

Το δ.σ. της ΕΙΝΑΠ ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μη συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, και απευθύνει έκκληση στους κ.κ. Σαμαρά και Αθανασίου.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης, θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο, οταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.


Πηγή : iatropedia.gr


Ο διευθυντής του Βρετανικού μουσείου έχει τεράστιο θράσος : Θα έπρεπε να χαίρεστε που δανείζουμε Γλυπτά


Δεν φτάνει που το Βρετανικό μουσείο δάνεισε ένα από γλυπτά που αφαίρεσε και υπεξαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα, ο διευθυντής του μουσείου, Νέιλ ΜακΓκρέγκορ προχώρησε και σε προκλητικές δηλώσεις δείχνοντας το πόσο θρασύς είναι σε όλο τον κόσμο.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένη που ένα από τα μάρμαρα θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα χαρούν που ένα νέο πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα σπουδαία δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου απο το ραδιόφωνο του BBC αν θα δάνειζε το συγκεκριμένο άγαλμα σε ελληνικό μουσείο απάντησε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε τα Ελγίνεια, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού και εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο».

Κάποιος θα πρέπει να πει στο διευθυντή του μουσείου ότι δεν δανείζεσαι κάτι που σου ανήκει το παίρνεις πίσω απλά.


Δικαστές: Ταπεινά φιλοδωρήματα τα αναδρομικά σε 36 δόσεις



«Ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα» χαρακτήρισε τα αναδρομικά των δικαστών που δίνονται σε 36 δόσεις η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, συμφώνησε μεν ως προς την ορθότητα και την ουσία των οικονομικών διεκδικήσεων των δικαστών, αλλά απέδωσε την μη εκτέλεση των αποφάσεων του Μισθοδικείου που δικαιώνουν τους δικαστές για τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους στις οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΔΕ ανέφερε ότι οι αναδρομικές αποδοχές των δικαστών (μετά την δικαίωση τους από το Μισθοδικείο) παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί καταβολής τους, τελικά θα δοθούν μειωμένες σε ποσοστό 50% και σε 36 δόσεις των 150 ευρώ μηνιαίως.

Ακόμα, είπε η κ.Θάνου ότι οι δικαστές δεν ξεκίνησαν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το οικονομικό ζήτημα, αλλά «η εκτελεστική εξουσία έρχεται και πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού σώματος» και προσέθεσε ότι «εμείς απαντάμε στις προσβολές».

Επίσης, τόνισε: «Αναμένουμε και αξιώνουμε από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την βαρύτητα και την σοβαρότητα του έργου μας και να σέβεται τον θεσμικό μας ρόλο. Εν τούτοις σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς βαθιάς οικονομικής κρίσης διαπιστώνουμε και βιώνουμε την αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης για τα λειτουργικά προβλήματα αφενός και την αφετέρου προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών, διαπιστώσεις οι οποίες υποχρέωσαν τις δικαστικές Ενώσεις να πραγματοποιούμε έντονες αντιδράσεις, με πανδικαστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και με διακοπές συνεδριάσεων».

Επίσης, η κ. Θάνου τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει το Σύνταγμα στο θέμα των αποδοχών των δικαστών, καθώς δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να προκαλεί αντιδράσεις και να αναγκάζει τους δικαστές να προσφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια και κατέληξε ότι «η Δικαιοσύνη είναι επένδυση και όχι παθητικό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Εδώ και πολλά χρόνια έχω ξεκαθαρίσει ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι θέμα θεσμικό και όχι οικονομικό. Αφορά στον τρόπο που η χώρα μας, το κράτος μας, αντιμετωπίζει τους βασικότερους θεσμούς στους οποίους στηρίζεται. Αυτή ήταν η άποψη μου πριν γίνω υπουργός, αυτή ήταν πέρυσι και δεν άλλαξε ούτε φέτος.

»Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε το Δημόσιο να ανταποκριθεί πλήρως σε όσα σας οφείλει με λυπεί και με προβληματίζει και παλεύω καθημερινά για την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επίσημου κράτους και των δικαστικών λειτουργών, η οποία παρ' όλες τις τριβές, θεωρώ ότι παραμένει ισχυρή».

Ο υπουργός τόνισε ότι θα αποδοθούν τα οφειλόμενα και ζήτησε από τους δικαστές να σταθούν στο πλευρό της χώρας. «Τα οφειλόμενα θα σας αποδοθούν. Αυτό το αναγνωρίζουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και για το συντομότερο της οριστικής διεκπεραίωσης της οφειλής του κράτους έναντι σας μάχομαι και θα συνεχίσω να μάχομαι» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εμπρηστικό κείμενο καθηγητών προκαλεί συγκρούσεις - Καλούν σε εξέγερση, βρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Σελίδα «ντροπής» και αίσχους για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, το κείμενο της 5ης ΕΛΜΕ για την υπόθεση Ρωμανού, το οποίο ανέγνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, καταγγέλλοντας πως «φτύνει» κατάμουτρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (όταν τον ονοματίζει «αγωνιστή» σε εισαγωγικά), μιλά για «κράτος δολοφόνων» και καλεί τους νέους σε εξέγερση.
Ο
 κ. Γεωργιάδης πήρε τον λόγο για το θέμα αυτό για να ζητήσει από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων να τοποθετηθούν και να το καταδικάσουν, ιδίως δε κάλεσε τους εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο επικεφαλής της ΟΛΜΕ είναι στέλεχός του και υποψήφιος ευρωβουλευτής του.

Η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη πυροδότησε την αντίδραση του Νίκου Βούτση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε πως το κόμμα του έχει την εμπειρία και την ορθοφροσύνη να μην μπει σε αντιπαράθεση όξυνσης ενόψει των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, κι έκανε λόγο για «στημένη συζήτηση», ενώ κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι επιχειρεί να επαναφέρει την «περίφημη» στρατηγική των δύο άκρων.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε «αστυνομοκρατία» και προληπτικές συλλήψεις με αφορμή την επίσκεψη Νταβούτογλου, εκτιμώντας πως γίνεται «κάθε προσπάθεια από αρκετές πλευρές μπροστά στα αδιέξοδά τους να δημιουργήσουν κλίμα σύγκρουσης που θα πρέπει να αποφευχθεί».
Επανερχόμενος ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως ο κ. Βούτσης απέφυγε να καταδικάσει το «ψήφισμα της ντροπής», κατηγορώντας τον για υποκρισία «αφού αποφεύγει να τοποθετηθεί για τους κομματικούς εγκάθετους».

«Όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι ό,τι καλύτερο» είπε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αλλά επισήμανε ότι το κόμμα του έχει ήδη τοποθετηθεί για την υπόθεση Ρωμανού, καλώντας την κυβέρνηση να βρει μια λύση άμεση και να αναλάβει τις ευθύνες της. Σχετικώς με τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη, επισήμανε ακόμη πως δεν είναι δυνατό να ασχολείται το Κοινοβούλιο με κάθε κείμενο κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, καθώς μάλιστα είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ. Κάλεσε, δε, τον λαό να μην πέσει στην παγίδα του αποπροσανατολισμού.

Για το ίδιο εμπρηστικού χαρακτήρα κείμενο είχε νωρίτερα εκφράσει έντονες αντιδράσεις και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τα κόμματα και πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε πως εξίσου απαράδεκτες και καταδικαστέες είναι και οι ανακοινώσεις άλλων ΕΛΜΕ που, όπως σημείωσε η κα Βούλτεψη, σκόπιμα αγνοούν την πραγματικότητα και ζητούν την κατάργηση του κράτους δικαίου.

Η κα Βούλτεψη επισήμανε ότι είναι αδιανόητο, άνθρωποι που θέλουν να αποκαλούνται εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούν τη γλώσσα του μίσους, να επιβραβεύουν εγκλήματα, να ξεσηκώνουν την νεολαία, να υπερασπίζονται την τρομοκρατία και να αμφισβητούν τους νόμους.
Ανέφερε δε ότι προϊστάμενος όλων αυτών είναι ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κοτσυφάκης, στέλεχος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τύποι αυτοί πληρώνονται από τις θυσίες και τους φόρους των Ελλήνων πολιτών για να διαπλάθουν συνειδήσεις και να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας. Μετά τη νεολαία του κι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για την αυριανή συγκέντρωση, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη "εξέγερση"», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέροντας ότι «περιμένουμε άμεσα την καθολική αντίδραση του πολιτικού κόσμου».

Το κείμενο όπως αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες:
Στις 6 Δεκέμβρη του 2008 ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ξεψύχησε από σφαίρες αστυνομικού στην αγκαλιά του παιδικού του φίλου Νίκου.
Ο έφηβος Νίκος, ο Νίκος Ρωμανός, διάλεξε ένα δικό του προσωπικό τρόπο να συγκρουστεί με ένα κράτος δολοφόνων, που τροφοδοτείται από μια κοινωνία απάθειας, αδιαφορίας και συνενοχής. Ταυτόχρονα, εξαντλώντας τα περιθώρια που παρέχει το σκληρό, ταξικό σύστημα εκπαίδευσης, που εμείς οι καθηγητές και οι γονείς σας αντιμετωπίζουμε μαζί σας, ο Νίκος έγινε φοιτητής.
Από τον Φλεβάρη του 2013, που συνελήφθη για ληστεία στον Βελεβενδό Κοζάνης, επανηλειμένα βασανίστηκε, κακοποιήθηκε βάναυσα από τους ανθρωποφύλακες συναδέλφους του δολοφόνου του φίλου του, του Αλέξη.
Όλο αυτό το διάστημα της φυλάκισης και των κακοποιήσεων, ο Νίκος αρνήθηκε να προσκυνήσει. Κράτησε ψηλά το κεφάλι, αντιστάθηκε, έφτυσε στα μούτρα τους βασανιστές του και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, που φτάνουν μέχρι και τον «αγωνιστή» Πρόεδρο της σημερινής «Δημοκρατίας».
Για τον λόγο αυτό, το κράτος των δολοφόνων τον τιμώρησε με έναν ακόμα τρόπο, που παραβιάζει τους ίδιους του τους νόμους: Του στέρησε το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες, μην αφήνοντάς του την παραμικρή χαραμάδα ανάσας στις απάνθρωπες συνθήκες που ζει. Ούτε αυτή η τιμωρία τον τσάκισε. Από τις 10 του Οκτώβρη ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο στοιχειώδες δικαίωμά του στη μόρφωση.
Έτσι, το κράτος των δολοφόνων αποφάσισε, έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του φίλου του Αλέξη, να οδηγήσει και τον Νίκο στο θάνατο, απορρίπτοντας την αίτησή του.
Η στάση του κράτους απέναντι στον Νίκο Ρωμανό, συμβολίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη στάση του Συστήματος, που αυτό το κράτος εκπροσωπεί, απέναντι στη σημερινή νεολαία, σε εσάς, στα παιδιά μας:
Το ίδιο κράτος που δολοφόνησε τον Αλέξη, που βασανίζει και οδηγεί στον θάνατο το Νίκο, είναι το κράτος που κλείνει σχολεία, που απολύει δασκάλους, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες. Το κράτος των Τραπεζιτών και των «τραπεζών θεμάτων», που επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στα όνειρα και στις ανάγκες σας, οδηγώντας σας στην ανεργία, σε μια ζωή μίζερη και χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένο κεφάλι. Είναι το ίδιο το κράτος, που σας κλείνει πονηρά το μάτι, με τους ένστολους υπάλληλους ή συνεργαζόμενους ναζί νταήδες του λέγοντάς σας: «Αν θέλεις να έχεις κάποιες πιθανότητες σωτηρίας, γίνε το ίδιο βάρβαρος με εμάς».
Εμείς οι καθηγητές της Ε΄ ΕΛΜΕ θεωρούμε ότι, άσχετα από τη γνώμη που ο καθένας μπορεί να έχει για τις προσωπικές επιλογές αντίστασης του Νίκου Ρωμανού, η αφαίρεση των μορφωτικών του δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανατραπεί. Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων αυτών. Στεκόμαστε στο πλάι κάθε μαθητή μας, που διεκδικεί, φτάνοντας να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του, το αυτονόητο δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση.
Φίλοι μαθητές, βοηθήστε να σωθεί ο Νίκος και να κερδίσει το στοιχειώδες ίδιο με το δικό σας δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. Η αλληλεγγύη για τη σωτηρία της ζωής του Νίκου είναι αγώνας και για τη δική σας ζωή και μόρφωση.
Όταν η Τυραννία είναι Νόμος, η εξέγερση δεν είναι απλά ο τρόπος ζωής, που έχει το περισσότερο νόημα. Όπως διδάσκουν ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτονας, γίνεται ΚΑΘΗΚΟΝ.

Πηγή: Εθνος



Τρία σενάρια για την ενσωμάτωση των εισφορών και των φόρων


Ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των φόρων, ακόμη και κοινό ποσοστό εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων, μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, προτείνει, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ βρέθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα και μεταξύ τριών σεναρίων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των εισφορών και των φόρων στους εισπρακτικούς μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει τη θέσπιση κοινού νομικού πλαισίου για την εναρμόνιση των ποσοστών υπολογισμού των εισφορών.

Τα τρία αυτά σενάρια είναι:

1. Μόνο επιχειρησιακή εναρμόνιση.

2. Μερική εναρμόνιση φόρων, εισφορών και εσόδων. Βασικός στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η ευθυγράμμιση των διαφορετικών τύπων εσόδων και των ξεχωριστών κανόνων για τις ασφαλιστικές εισφορές και τον υπολογισμό των φόρων. Στην πράξη, η μερική εναρμόνιση θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην ένταξη των νέων τύπων εσόδων στο μηνιαίο δελτίο Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι εργοδότες. Το Ταμείο εκτιμά ότι μια τέτοιου τύπου εναρμόνιση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2017.

3. Πλήρης εναρμόνιση των πολιτικών που αφορούν εισφορές και φόρους.

Και τα τρία σενάρια απαιτούν τη δημιουργία ενός κοινού μητρώου ασφαλισμένων - φορολογουμέων και ενιαίο κέντρο πληρωμών.

Στην περίπτωση της πλήρους ενοποίησης, προβλέπεται η ολοκλήρωση όλων των επιχειρησιακών σταδίων στα δύο προηγούμενα σενάρια, καθώς και η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου, για την εφαρμογή κοινών κανόνων υπολογισμού των εισφορών και των φόρων. Το Ταμείο αναγνωρίζει πως η πλήρης εφαρμογή του μέτρου απαιτεί ένα σημαντικό αριθμό αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε σύντομο διάστημα (Ιούνιος 2017). Εκτιμά δε, πως θα πρέπει ο υπολογισμός των εισφορών να γίνει με βάση τα εισοδηματικά επίπεδα για όλους τους ασφαλισμένους. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο υπολογισμός της μηνιαίας αξίας των εισφορών και των φόρων από την ετήσια φορολογική δήλωση του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο έτος. Το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως, με δελτία πληρωμής που θα εκδίδονται αυτομάτως. Μάλιστα, το Ταμείο θεωρεί πως μια ολοκληρωμένη ενοποίηση προϋποθέτει ενιαίο ποσοστό εισφοράς για όλους.

Μέχρις ότου βεβαίως αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο ποιο από τα τρία σενάρια θα προκριθεί, έχουν να γίνουν πολλά. Σύμφωνα με την αναφορά του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Τόμας Στόρι, αναπληρωτή διευθυντή για τη διαχείριση των φορολογικών εσόδων, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», πρόκειται για μια πολυσύνθετη μεταρρύθμιση. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως το κλιμάκιο εκτιμά πως παραμένει εφικτό, αν και μόλις και μετά βίας, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης, που αφορά στην εναρμόνιση των επιχειρησιακών λειτουργιών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, έως το τέλος του 2015.

Το κλιμάκιο, στην έκθεσή του, αναφέρεται και στη νέα ρύθμιση οφειλών, εκτιμώντας ότι ο στόχος εισπράξεων 350 εκατ. ευρώ από το ΚΕΑΟ εντός του τρέχοντος έτους θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ταχύτατη ένταξη στις ρυθμίσεις, συνοδευόμενη με εφάπαξ εξοφλήσεις. Διατηρώντας τις ενστάσεις του έναντι στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, το ΔΝΤ εκτιμά πως η νέα ρύθμιση είναι προβληματική, καθώς θα πρέπει να παρακολουθείται εάν οι οφειλέτες πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, για έως και 8 χρόνια, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Πηγή: kathimerini.gr 


Μήνυμα Σαμαρά προς Νταβούτογλου για τη λύση του Κυπριακού


Την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα απο την ολοκλήρωση του 3ο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.
Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΟΗΕ για λύση Κυπριακού

Για το Κυπριακό, ο κ. Σαμαράς, επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. "Κατανοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη".

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ΄ωφελεία της οικονομίας. «Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορές Νταβούτογλου στο Κυπριακό, στην ενέργεια και στα γλυπτά του Παρθενώνα

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: «Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».

Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.


ΠΗΓΗ : ΑΜΠΕ, sigmalive.com




Σοβαρά επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο στη Θεσσαλονίκη


Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε γνωστό κατάστημα - Πανικόβλητοι βγήκαν έξω οι πελάτες - Άγριες συγκρούσεις σώμα-με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ - Σε συλλήψεις προχώρησαν άντρες της αστυνομίας - Υπό κατάληψη το Εργατικό Κέντρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ωστόσο σημαντικά είναι τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει οι συμμετέχοντες στην πορεία.


Σε γνωστό πολυκατάστημα μπήκαν οι διαδηλωτές βάζοντας φωτιά και προκαλώντας πανικό σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πέταξαν δακρυγόνο μέσα στο πολυκατάστημα με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά ένα αντικείμενο της βιτρίνας. Ωστόσο, άλλοι διαδηλωτές έτρεξαν να κατασβήσουν τη φωτιά, καταδικάζοντας την κίνηση.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων.









Μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη οδό Τσιμισκή η πορεία στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Αυτή την ώρα και τα δύο τμήματα της πορείας βρίσκονται ενωμένα στην οδό Εγνατία, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσει διαδηλωτών και κουκουλοφόρων.

Πηγή : thesstoday.gr,  thousandnews.gr




Πάτρα συμπλοκές πορεία για Αλέξη

- Όλα ξεκίνησαν όταν αντιεξουσιαστές έριξαν από τη μηχανή έναν αστυνομικό μετά από χτύπημα με σφεντόνα
- Οι δρόμοι στο κέντρο όπως θα δείτε στα βίντεο μετατράπηκαν σε πεδία μάχης με χημικά και βόμβες μολότοφ
- Επεισοδιακές προσαγωγές με πολίτες να τραβούν από τα χέρια των αστυνομικών τους νεαρούς
- Ιδιοκτήτες καταστημάτων έκλεισαν σε χρόνο ρεκόρ τα μαγαζιά τους με τα επεισόδια να συνεχίζονται

Πανικός λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι στο κέντρο και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου. Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς που ακολουθούσαν την πορεία και στη συνέχεια άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών, που βρίσκονταν κοντά τους.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και δακρυγόνων, με την ατμόσφαιρα να γίνεται γρήγορα αποπνικτική...



Λίγο νωρίτερα οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών ο οποίος επέβαινε σε δίκυκλη μοτοσικλέτα επί της οδού Κορίνθου και προκάλεσαν μικροφθορές σε σταθμευμένο όχημα.

Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στον αστυνομικό με σφεντόνες που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πετούσαν μεταλλικά σφαιρίδια επί της οδού Κορίνθου στο ύψος της Πατρέως. Ο αστυνομικός έπεσε από τη μηχανή χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί...


Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές διαδηλωτών στην πλατεία Γεωργίου. Επικράτησε αναταραχή με πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα και δεκάδες άτομα να κατευθύνονται στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου έχουν μεταφέρει τους προσαχθέντες.


Είναι χαρακτηριστικό πως πολίτες τραβούσαν από τα χέρια των αστυνομικών διαδηλωτές στους οποίους είχαν περαστεί χειροπέδες για να προσαχθούν στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών...

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για ώρα με τους συγκεντρωμένους να ζητούν εξηγήσεις από τους αστυνομικούς...

Άρον - άρον έκλεισαν οι καταστηματάρχες του κέντρου τα μαγαζιά τους ενώ οι πολίτες που βρίσκονταν εκεί, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. O υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Σπαρτινός μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρας Γιώργο Ρώρο κατευθύνονται στο Αστυνομικό Μέγαρο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την προσαγωγή μέλους του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρόταν για τις προσαγωγές.

Πηγή: patrastimes.gr, thebest.gr


Νεκρός σε επιχείρηση διάσωσης Αμερικανός όμηρος της Αλ Κάιντα


Ο 33χρονος φωτοειδησεογράφος Λουκ Σόμερς που απήχθη περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη Σανάα, σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωσή του.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης και των ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα μια νέα κοινή, στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου που κρατά η αλ Κάιντα στη νοτιοανατολική Υεμένη, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, όμως όπως έγινε γνωστό αργότερα ο όμηρος σκοτώθηκε.
Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Υεμένης, ο Λουκ Σόμερς, ένας 33χρονος φωτοειδησεογράφος που απήχθη περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη Σανάα, σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωσή του. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, που έχει την έδρα της στην Υεμένη, είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Σόμερς σε τρεις ημέρες, αν οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωναν τα αιτήματά τους. Στο βίντεο δεν αναφερόταν ποια είναι αυτά, όμως η οργάνωση επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον «τα γνωρίζει».
Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης έκανε λόγο για «μια ευρεία επιχείρηση» που διεξήχθη σήμερα στην επαρχία Σάμπουα, στη διάρκεια της οποίας «σκοτώθηκαν δέκα μέλη της αλ Κάιντα και ακόμη ένα τραυματίστηκε».
Μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας έκανε λόγο για μια επιχείρηση στην επαρχία Νούσαμπ, ένα από τα βασικά προπύργια των ανταρτών στην Υεμένη. «Πολλές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της αλ Κάιντα στη Νούσαμπ», δήλωσε η πηγή αυτή.
«Στη διάρκεια των επιδρομών, έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή στρατιώτες, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει καθοριστεί (…) και ακολούθησαν ένοπλες συγκρούσεις», σύμφωνα με έναν φύλαρχο της περιοχής.
Κάτοικοι επεσήμαναν ότι βίαιες συγκρούσεις, αλλά και ισχυρές εκρήξεις, συνεχίζονταν σήμερα το πρωί.
Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση από το Πεντάγωνο ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο αμερικανικός στρατός αποπειράθηκε να απελευθερώσει τον Σόμερς χωρίς επιτυχία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού εντόπισαν στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής και απελευθέρωσαν οκτώ ομήρους, όμως ο Σόμερς δεν βρισκόταν ανάμεσά τους. Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης είχε επισημάνει από την πλευρά του ότι η αλ Κάιντα είχε μεταφέρει τον Αμερικανό όμηρο σε άλλη τοποθεσία λίγο πριν την επιχείρηση.


Πηγή : ethnos.gr


Στο μικροσκόπιο τρεις πρώην υπουργοί για το C4I




της Γιάννας Παπαδάκου

Νέα ανάκριση για το σκάνδαλο της προμήθειας του C4I αρχίζει με απόφαση-έκπληξη του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της προέδρου Εφετών κυρίας Ισιδώρας Πόγκα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του βουλεύματος που
αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» η ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα καλείται να εξετάσει και «τη δράση των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται, ως αναγκαίο παρεμπίπτον ζήτημα» και αυτό δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με ρητή απόφαση των μελών του Συμβουλίου, παρότι υπάρχει θέμα παραγραφής. Κρίνουν μάλιστα ότι πρέπει να ελεγχθούν ποινικά από την πλευρά της Siemens ο διευθυντής κ. Διονύσης Δενδρινός, αλλά και οι Αμερικανοί οι οποίοι υπέγραψαν τη σύμβαση (εταιρεία SAIC) διότι «προκάλεσαν στα πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να τελέσουν τα κακουργήματα της απιστίας, αλλά και της ψευδούς βεβαίωσης». Παράλληλα ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί και εναντίον των μελών της Επιτροπής Παραλαβής του Συστήματος για ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση.
Η διαφωνία με την ανακρίτρια

Το Συμβούλιο αίροντας τη διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα και του εισαγγελέα παίρνει ευθέως θέση υπέρ του αντεισαγγελέα κ. Στυλιανού Κωσταρέλλου, υιοθετώντας την έκθεσή του για τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωσταρέλλος έγραφε:

«Η από 29-3-2007 τροποποίηση 5 και από 29-10-2008 τροποποίηση 7 της σύμβασης 020 Α/03 που υπογράφηκαν αντίστοιχα από τους τότε υπουργούς Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και της εταιρείας SAIC ήταν επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο για τους λόγους που προαναφέραμε... Αλλά και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης... αγνοώντας παντελώς τις εκθέσεις των τεχνικών προέβη και αυτός σε ζημιώδη διαχειριστική πράξη για το Ελληνικό Δημόσιο από την οποία επήλθε ελάττωση της δημόσιας περιουσίας...». Στη συνέχεια αναγνωρίζεται από τον εισαγγελέα ότι οι τρεις δεν μπορούν να γίνουν κατηγορούμενοι, λόγω παραγραφής, αλλά καταλήγει με την εξής κρίση:
«Ανεξάρτητα της συνδρομής ή μη του υποκειμενικού στοιχείου στα πρόσωπα των ανωτέρω υπουργών, το οποίο δεν μπορεί να εξεταστεί επαρκώς από την ανακριτική διαδικασία (σ.σ.: λόγω του άρθρου 86) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελέστηκε κατά αντικειμενικά στοιχεία η πράξη της κακουργηματικής απιστίας περί την υπηρεσία του άρθρου 256 Π. Κ. σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του νόμου 1608/50».
 Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Κωσταρέλλο πρέπει να γίνει νέα ανάκριση από την ανακρίτρια και για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία, καλώντας ως κατηγορουμένους τόσο τους εκπροσώπους της SAIC όσο και της υπεργολάβου Siemens.
 Αντίθετα η ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα είχε διαφωνήσει με το ότι μπορεί να γίνει ανάκριση σε βάρος πολιτικών προσώπων αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη δίωξη υπουργού από την εισαγγελική αρχή και ο προβλεπόμενος νόμος του 2003 απαγορεύει την αξιολόγηση στοιχείων που έχουν σχέση με την ποινική του ευθύνη και αυτό συνιστά για τον εφαρμοστή των διατάξεων το ανυπέρβλητο όριο της εξουσίας του, όταν καλείται να σχηματίσει οποιαδήποτε δικανική πεποίθηση για πράξεις "παροχής συνδρομής" στον υπουργό. Η δίωξη των "συμμέτοχων" θα γίνει μόνο αν και στο μέτρο που δεν προϋποθέτει την αξιολόγηση των εις βάρος του υπουργού στοιχείων, ώστε να μη θίγεται ούτε η αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, ούτε το πρόσωπο του υπουργού».

Θα κληθούν και οι δύο Αμερικανοί

Σε σχέση με τα πρωτόκολλα παραλαβής η ανακρίτρια εξέθεσε την άποψη ότι «δεν ήταν προορισμένα για εξωτερική κυκλοφορία αλλά αφορούσαν την εξυπηρέτηση της εσωτερικής λειτουργίας της υπηρεσίας», επομένως δεν αποτελούν δημόσια έγγραφα, κάτι που απαιτείται για να ασκηθεί η δίωξη για ψευδή βεβαίωση...
Νωρίτερα η ανακρίτρια είχε εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση έπρεπε να κλείσει με τυπικές κλήσεις, αφού δεν είχαν προκύψει στοιχεία ούτε για δωροδοκίες, αλλά ούτε και για κυκλοφορία μαύρου χρήματος.
Μετά την απόφαση του συμβουλίου πάντως θα κληθούν με αιτήματα δικαστικής συνδρομής να απολογηθούν οι δυο Αμερικανοί, οι οποίοι υπέγραψαν τη σύμβαση για το C4I, αλλά και οι έλληνες μέλη της Επιτροπής Παραλαβής καθώς και ο Διονύσης Δενδρινός από τη Siemens. Η ανάκριση, που άρχισε το 2005, θα διαρκέσει για τουλάχιστον άλλους πέντε μήνες, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς...



Πηγή : Το Βήμα


Φωτογραφίες που έδωσαν πρόσωπο στη φρίκη



Μνημειώδη «κλικ» του διαγωνισμού World Press Photo  Πηγή : newsbeast.gr

Ένας αναβάτης προσγειώνεται δίπλα στη μοτοσικλέτα του κατά τη διάρκεια αγώνα μοτοκρός στη Δανία το 1955. Ο φωτογράφος Mogens von Haven ήταν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Και αυτή έμελλε να είναι η πρώτη φωτογραφία που βραβεύτηκε στο διαγωνισμό του World Press Photo.

Σχεδόν κάθε χρόνο έκτοτε, μία από τις χιλιάδες φωτογραφίες που διαγωνίζονται για το σπουδαίο βραβείο αποσπά την τιμητική αυτή πρώτη θέση.

Πολλές απο τις φωτογραφίες είναι πια κλασικές, όπως ο άντρας μπροστά από τα άρματα μάχης της πλατείας Τιενανμέν ή το κοριτσάκι που τρέχει να σωθεί από τη μανία των ναπάλμ στο Βιετνάμ, ενώ άλλες έχουν θέσει νέα πρότυπα και στιλ φωτορεπορτάζ που άφησαν εποχή.


Το βραβείο του 1955 δόθηκε έπειτα από τη φαεινή ιδέα της ένωσης φωτοειδησεογράφων της Ολλανδίας να κάνουν διεθνή τον τοπικό διαγωνισμό φωτορεπορτάζ Zilveren Camera. Οι εγχώριοι φωτογράφοι ήθελαν να αλληλεπιδράσουν έτσι με τις παγκόσμιες τάσεις και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά στιλ από όλο τον κόσμο, γεννώντας στην πορεία αυτό που θα έμενε γνωστό ως World Press Photo.

Η πρώτη αυτή διοργάνωση έθεσε τα θεμέλια της συζήτησης για τη φύση του φωτορεπορτάζ, με τους επόμενους διαγωνισμούς να πυροδοτούν πύρινους διαξιφισμούς τόσο για τη δεοντολογία της φωτοενημέρωσης όσο και την αποτελεσματικότητα.

To 1960 ιδρύθηκε το ίδρυμα που αποτέλεσε τη βάση του σημερινού οργανισμού. Η δημοφιλία του διαγωνισμού και οι εκθέσεις που ακολούθησαν εξαπλώθηκαν μέσα στο 1970. Το 1980 ο διαγωνισμός κέρδισε μεγάλο κύρος και ο αριθμός των υποψήφιων που ήθελαν να διαγωνιστούν είχε εκτοξευτεί. Φυσικά για τη βιωσιμότητα του διαγωνισμού ήταν απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, με τους πρώτους σπόνσορες να εμφανίζονται το 1987.


Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο, κάποιοι εκ των οποίων είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, έκανε επιτακτικότερη την ανάγκη της επιμόρφωσης στο αντικείμενο του φωτορεπορτάζ, με αποτέλεσμα να διοργανωθούν εργαστήρια και σεμινάρια.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε το 1990 στη Βουδαπέστη και έκτοτε τα επιμορφωτικά σεμινάρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων του διαγωνισμού.

Τα τελευταία 50 χρόνια ο διαγωνισμός ακολουθεί τις αλλαγές των καιρών. Στο αρχείο του διαγωνισμού χιλιάδες φωτογραφίες αποτυπώνουν παραπάνω από μισό αιώνα ιστορίας και παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τα διαφορετικά στυλ που χρησιμοποιεί κάθε επαγγελματίας στα φωτορεπορτάζ του.

Ιστορίες ξεδιπλώνονται μέσα από την καταγραφή των γεγονότων, κάθε φορά μέσα από μια διαφορετική ματιά. Ιστορίες που συγκινούν και δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγραφούν. Συναισθήματα και στιγμές αποτυπώνονται μέσα από ξεχωριστά «κλικ».

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις φωτογραφίες που πήραν το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού. Φωτογραφίες καθηλωτικές που αφηγούνται με το δικό τους τρόπο τα γεγονότα και τον πόνο των πρωταγωνιστών.

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε τον έλληνα φωτογράφο Γιάννη Κόντο που το 2005 κατάφερε και κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού στην κατηγορία των «Σύγχρονων Θεμάτων» με μια συγκινητική ιστορία ενός πατέρα χωρίς χέρια και της φροντίδας που δέχεται από το γιο του στη Σιέρα Λεόνε.

1957 - Douglas Martin


H Dorothy Counts, μια από τις πρώτες μαύρες μαθήτριες που εισήχθη στο Λύκειο Harry Harding της Νότιας Καρολίνα, γίνεται αντικείμενο χλευασμού από λευκούς κατά την πρώτη της ημέρα στο σχολείο. Της πέταγαν πέτρες και της φώναζαν «Πήγαινε από εκεί που ήρθες». Έπειτα από σωρεία βιαιοτήτων, η οικογένεια της Dorothy την απομάκρυνε εντέλει από το σχολείο τέσσερις μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων.


1963 - Malcolm W. Browne


Ο βουδιστής μοναχός Thich Quang Duc αυτοπυρπολείται, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκτελέσεις βουδιστών από την κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ.


1966 - Kyoichi Sawada



Ένα αμερικάνικο τανκ σέρνει το νεκρό σώμα ενός Βιετκόνγκ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στα τάγματα των Βιετκόνγκ και τις αυστραλιανές δυνάμεις στη μάχη του Long Tan στις 18 Αυγούστου 1966.


1972 - Nick Ut


Η 9χρονη Phan Thị Kim Phuc τρέχει γυμνή στον δρόμο στο χωριό Trang Banf, στα νότια του Βιετνάμ. Ήταν μαζί με την οικογένειά της όταν τα αεροπλάνα του Νότιου Βιετνάμ τους πέρασαν για στρατιώτες και έριξαν βόμβα ναπάλμ, με αποτέλεσμα να καεί σε πολλά σημεία του σώματός της. Ο φωτογράφος Nick Ut τη μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με πολύ σοβαρά εγκαύματα, με τη ζωή της να κρέμεται από μια κλωστή. Έπειτα από νοσηλεία 14 μηνών και 17 εγχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μεταμόσχευση δέρματος, επέστρεψε στο σπίτι της.


1975 - Stanley Forman


H 19χρονη Diana Bryant και η 2χρονη βαφτιστήρα της Tiare Jones πέφτουν από τη σκάλα της Πυροσβεστικής, που είχε στηθεί στον πέμπτο όροφο ενός κτιρίου που φλεγόταν στη Βοστόνη με σκοπό να τις απεγκλωβίσει. Η 19χρονη πέθανε, αλλά η μικρή σώθηκε καθώς η σφοδρότητα της πτώσης μετριάστηκε από την προσγείωση πάνω στο σώμα της 19χρονης.

1980 - Mike Wells


Το αποστεωμένο χέρι ενός μικρού αγοριού στην Ουγκάντα, που κρατά ένας ιεραπόστολος, κατά τη διάρκεια λιμού τον Απρίλιο του 1980. Το 21% του πληθυσμού (και το 60% των βρεφών) πέθανε, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που γνώριζε η χώρα. Ο φωτογράφος Mike Wells παραδέχτηκε ότι ένιωσε ντροπή τραβώντας τη φωτογραφία και παρά το σπουδαίο βραβείο που κέρδισε, τάχθηκε κατά της διάκρισης φωτογραφιών που απεικονίζουν ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα.

1982 - Robin Moyer


Ο πόλεμος στον Λίβανο: Λιβανέζοι φαλαγγίτες πολιτοφύλακες, που υποστηρίζονταν από το Ισραήλ, μπήκαν στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Sabra και Chatila στη Δυτική Βυρηττό και έσφαξαν ηλικιωμένους, γυναίκες, παιδιά, ακόμα και βρέφη.

1984 - Dablo Bartholomew


Ένα νεκρό παιδί από τη διαρροή χημικών στην Μποπάλ της Ινδίας: Το βιομηχανικό δυστύχημα έγινε στις 2-3 Δεκεμβρίου 1984 στο εργοστάσιο εντομοκτόνων της Union Carbide India Limited κοντά στην πόλη Μποπάλ. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ισοκυανικό μεθύλιο και άλλα τοξικά χημικά. Ο αριθμός των θυμάτων της διαρροής δεν είναι επακριβώς γνωστός. Υπολογίζεται όμως, σύμφωνα με μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ότι έχασαν τη ζωή τους συνολικά 15.000-25.000 άνθρωποι. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής παραμένει μολυσμένος καθιστώντας το νερό ακατάλληλο προς χρήση.

1985 - Frank Fournier


Η 12χρονη Omaira Sanchez είχε παγιδευτεί για τρεις μέρες στη λάσπη, τα νερά, τα πτώματα των συγγενών της και τα συντρίμμια του σπιτιού της, που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Nevado del Ruíz στην Κολομβία. Τελικά, όσο κουράγιο και αν έδειξε, η μικρή πέθανε έπειτα από καρδιακή προσβολή. Η φωτογραφία της δημοσιεύτηκε λίγους μήνες μετά τον θάνατό της.

1986 - Alon Reininger


Ο 42χρονος Ken Meeks γίνεται ο πρώτος ασθενής με AIDS φωτογραφίες του οποίου δημοσιεύονται με τα ευδιάκριτα σημάδια από το Σάρκωμα του Καπόζι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό του. Στο βάθος διακρίνεται ο σύντροφός του.

1989 - Charlie Cole


Ένας άνδρας ορθώνει το ανάστημά του μπροστά από ένα τανκ, κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Στις 4 Ιουνίου 1989 τα τανκς εισέβαλαν στην πλατεία για να καταστείλουν τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις και σκότωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν δημοκρατία. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι κρατικές αρχές αναφέρουν 241.

1992 - James Nachtwey


Μια μητέρα κουβαλά το νεκρό παιδί της τυλιγμένο μέσα σε σάβανο, όπως προστάζει η τοπική παράδοση στη Σομαλία. Ξηρασία και εμφύλιος πόλεμος οδήγησαν σε λιμό, που κόστισε τη ζωή σε 1-2 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε διάστημα δύο ετών.

2002 - Eric Grigorian


Ένα αγόρι κρατάει σφιχτά το παντελόνι του πατέρα του στο σημείο που τον θάβουν, περικυκλωμένο από στρατιώτες και χωρικούς, οι οποίοι σκάβουν τάφους για τα θύματα του σεισμού των 6 Ρίχτερ που έγινε στις 23 Ιουνίου 2002 στο Ιράν.

2003 - Jean Marc Bojou


Ένας Ιρακινός κρατάει τον 4χρονο γιο του προσπαθώντας να τον παρηγορήσει, σε ένα στρατόπεδο για αιχμάλωτους πολέμου σε αμερικανική βάση κοντά στην πόλη An Najaf στο Ιράκ. Ο μικρός τρομοκρατήθηκε όταν, έπειτα από εντολή, στρατιώτες έβαλαν στον πατέρα του μια σακούλα στο κεφάλι και χειροπέδες. Ο στρατός εφαρμόζει την τεχνική για να αποπροσανατολίζει τον κρατούμενο. Άγνωστο είναι τι απέγινε τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος.

2004 - Arko Datta


Μια γυναίκα θρηνεί έναν συγγενή της που πέθανε στο τσουνάμι. Στις 26 Δεκεμβρίου, σεισμική δόνηση μεγέθους 9,3 Ρίχτερ έπληξε τις ακτές της Σουμάτρα στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να προκληθεί φονικό τσουνάμι. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ εκατομμύρια ακόμη έμειναν χωρίς σπίτι, σε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του πλανήτη.

2005 - Finbarr O’Reilly


Το υποσιτισμένο χέρι της μόλις ενός έτους Alassa Galisou ακουμπάει στο στόμα της μητέρας της Fatou Ousseini, στην πόλη Tahua της Νιγηρίας. Μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων ετών, μαζί με το ξέσπασμα επιδημίας πανούκλας, άφησε εκατομμύρια Νιγηριανούς χωρίς ένα πιάτο φαΐ. Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η διεθνής κοινότητα κατηγορήθηκαν για την αποτυχία τους να συνδράμουν τη Νιγηρία σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας κρίση.

2011 - Jodi Bieber


Η 18χρονη Bibi Aisha τόλμησε να εγκαταλείψει τον σύζυγό της στην επαρχία Oruzgan στο Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ακρωτηριασμό των αυτιών και της μύτης, ως ένας είδος τιμωρίας για το αμάρτημά της. Μόλις στην ηλικία των 12 ετών, η Bibi δόθηκε μαζί με τη μικρότερη αδερφή της σε μια οικογένεια Ταλιμπάν ως μέρος μιας ανταλλαγής με σκοπό την επίλυση οικογενειακών διαφορών. Αφού παντρεύτηκε τον άντρα της οικογένειας, δεν άργησε να το σκάσει και να επιστρέψει στο σπίτι της παραπονούμενη ότι γινόταν δέκτης βίας. Έπειτα από εντολή του αρχηγού των Ταλιμπάν, μεταφέρθηκε σε ένα βουνό όπου της έκοψαν τα αυτιά και τη μύτη για να την τιμωρήσουν για την ατίμωση που υπέστη ο σύζυγός της. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, αλλά διασώθηκε από την οργάνωση Women for Afghan Women και βρήκε στέγη σε ένα καταφύγιο της Καμπούλ. Κατόπιν ταξίδεψε στην Αμερική, όπου και υποβλήθηκε σε επανορθωτική επέμβαση.

2012 - Samuel Aranda


Η Fatima al-Qaws αγκαλιάζει στοργικά τον γιο της, ο οποίος έχει δεχτεί χημικά στη διαδήλωση κατά του απολυταρχικού προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ στη Σαναά της Υεμένης. Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Ο Zayed παρέμεινε σε κώμα για δύο ημέρες, ενώ αργότερα συμμετείχε σε δύο ακόμα ταραχώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

2013 - Paul Hansen


Σφαγή στη Γάζα: Τα σώματα της 2χρονης Suhaib Hijazi και του μεγαλύτερου αδερφού της, Muhammad, ηλικίας 4 ετών, μεταφέρονται για την ταφή. Τα παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής από ισραηλινά αεροσκάφη στις 19 Νοεμβρίου, όταν το σπίτι τους κατεδαφίστηκε. Από την επίθεση σκοτώθηκε και ο πατέρας τους, Fouad, ενώ η μητέρα και τα τέσσερα αδέρφια τους τραυματίστηκαν σοβαρά. Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χαμάς ως απάντηση στη συνεχόμενη ρίψη πυραύλων από παραστρατιωτικές οργανώσεις… 

Ειδική μνεία: 2005 - Γιάννης Κόντος


Ο έλληνας φωτογράφος Γιάννης Κόντος, του πρακτορείου Polaris, κέρδισε το πρώτο βραβείο του World Press Photo 2005 στην κατηγορία Contemporary Issues. Στη φωτογραφία του, ο 7χρονος Young Abu από τη Σιέρα Λεόνε κουμπώνει την μπλούζα του πατέρα του σε ένα στρατόπεδο ακρωτηριασμένων κοντά στην πόλη Freetown. Αντάρτες του επαναστατικού μετώπου τού έκοψαν και τα δύο χέρια όταν επιτέθηκαν στην πόλη το 1999. Ο ακρωτηριασμός ήταν ένα είδος «υπογραφής» των ανταρτών με σκοπό να σπείρει τον πανικό ανάμεσα στους εχθρούς.


Πηγή επιμέλεια : newsbeast.gr


Έγκλημα στην Φωκίωνος Νέγρη - Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον άγνωστο με τον οποίο συναντήθηκε ο συγγραφέας Κουμανταρέας


Έναν άγνωστο που φέρεται να είχε σύντομη συνάντηση με τον άτυχο συγγραφέα το βράδυ της Παρασκευής για μία αγνώστου περιεχομένου «συνεννόηση» θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. ως βασικό ύποπτο για τη δολοφονία του 83χρονου Μένη Κουμανταρέα που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη. Τον βρήκε ο ανιψιός του κατά τη 1.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου καθώς τον αναζητούσε και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 83χρονος συγγραφέας έφερε μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο και στον λαιμό – δεν έφερε χτυπήματα από όπλο ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η πόρτα του διαμερίσματος στον τέταρτο όροφο δεν φέρει ίχνη παραβίασης, ενώ ουδείς στην πολυκατοικία άκουσε οτιδήποτε, από «καβγά» ή συμπλοκή.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν βεβαιότητα ότι πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια, πιθανόν με χτυπήματα στο πρόσωπο, αλλά ίσως και με προσπάθεια πνιγμού με μαξιλάρι».

Το σπίτι βρέθηκε σχετικά αναστατωμένο και υπήρχαν εμφανή, επιλεκτικά ίχνη αναζήτησης χρημάτων και τιμαλφών ή άλλων αντικειμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μένης Κουμανταρέας ήταν σε γειτονικό κατάστημα με φίλο του, τον οποίο άφησε εκεί λέγοντας: «Πάω για λίγο στο σπίτι για πέντε λεπτά γιατί έχω μία δουλειά». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο 83χρονος συγγραφέας είχε ραντεβού με κάποιο «άγνωστο» μέχρι τώρα πρόσωπο, το οποίο μπήκε μαζί του στο σπίτι, τον αιφνιδίασε και τον σκότωσε.

Εξετάζονται ο αναφερόμενος φίλος και οι οικείοι του συγγραφέα για να προσδιορισθεί ο άγνωστος που είχε το μοιραίο ραντεβού με τον 83χρονο, ενώ ήδη έχει ζητηθεί να εξετασθεί το κινητό τηλέφωνο του θύματος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει επίσπευση της ιατροδικαστικής εξέτασης που είχε μετατεθεί αρχικά για τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου.


Πηγή : tovima.gr


Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 4,5% στον ΣΥΡΙΖΑ



Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με 4,5% στην πρόθεση ψήφου και 6,2% στην εκτίμηση ψήφου, έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Σ την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,3% και η ΝΔ 19,8%. Τρίτο κόμμα «Το Ποτάμι» με 6,9%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5%, το ΚΚΕ με 4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,8% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,7%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1%. «Άλλο» κόμμα 3,8%, Λευκό ή άκυρο 5,3%, «Αποχή» 6,7% και «Αναποφάσιστοι» 13,4%. Δεν απάντησε ένα 3,3% του δείγματος.


Στην εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά μεγαλώνει στις 6,2 μονάδες. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 34% και η ΝΔ 27,8%. Τρίτο κόμμα «Το Ποτάμι» με 9,7%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 5,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%. «'άλλο» κόμμα 5,2%.


Στο ερώτημα «μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ποιος νομίζετε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», το 32% των ερωτηθέντων επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά και ένα 20% τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος ανήσυχοι δηλώνουν οι πολίτες, σε ποσοστό 63%, για την μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα - μέχρι σήμερα - ενώ αυτοί που δηλώνουν αδιάφοροι συγκεντρώνουν ποσοστό 29%.


Πηγή : reporter.gr


Αιχμές Ευ. Βενιζέλου κατά Γ. Παπανδρέου


Εμμεσες αλλά σκληρές αιχμές προς τον κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αφήνοντας υπαινιγμούς ακόμη και για αβεβαιότητα και αστάθεια που μπορεί να προέλθει για την κυβέρνηση και τη χώρα από τον «χώρο» του ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δίχως να κατονομάσει τον προκάτοχό του, περιέγραψε ένα σκηνικό οιονεί αστάθειας, που θα μπορούσε να προκύψει αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά οριοθέτησε χρονικά την όποια κινητικότητα από την πλευρά του κ. Παπανδρέου στην περίοδο μετά την ανάδειξη νέου Προέδρου.

«Είναι αδιανόητο», είπε σε ομιλία του προς τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης, «μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο δικός μας χώρος να γίνει πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας για τη χώρα». Και επισήμανε πως δεν πρόκειται να αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τους παρόντες να είναι «έτοιμοι και για εξελίξεις οι οποίες θα προκληθούν λόγω ανευθυνότητας άλλων με στόχο το μικροκομματικό συμφέρον, με πραγματικό στόχο τη χώρα, η θέση της οποίας τίθεται σε αμφιβολία και σε αμφισβήτηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ασύμμετρες καταστάσεις» και επισήμανε ότι «λίγοι άνθρωποι, ακόμα και ένας άνθρωπος αρκεί για να αδικήσει τη δουλειά πολλών άλλων». Μίλησε, επίσης, για ασέβεια απέναντι στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι προσπάθειες των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ κρύβονται «επειδή στη δημοσιότητα κυριαρχούν κάποιες άλλες απόψεις, κάποιες άλλες δήθεν πρωτοβουλίες». Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο ίδιος αποφεύγει να αναφέρεται στα ενδοκομματικά ζητήματα λόγω των προτεραιοτήτων που υπάρχουν αυτή την περίοδο σε σχέση με την οικονομία, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την εξωτερική πολιτική. «Ειλικρινά», επισήμανε, «δεν μπορούμε εμείς να τροφοδοτούμε με εσφαλμένες εντυπώσεις τον δημόσιο διάλογο».

Τριήμερη εξόρμηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη του Συντονιστικού εξέφρασαν τη στήριξή τους στον κ. Βενιζέλο προσωπικά, τόσο στους χειρισμούς που έχει αναλάβει σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-15 Δεκεμβρίου) τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όσων συνεργάζονται στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης θα πραγματοποιήσουν τριήμερη πανελλαδική εξόρμηση, με σκοπό να κάνουν γνωστή την πλατφόρμα των θέσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί ώς αυτή τη στιγμή. Συμφώνησαν άπαντες ότι το προσκλητήριο προς όσους επιθυμούν να συστρατευθούν θα παραμείνει ανοιχτό. Τις επόμενες ημέρες στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις και ζυμώσεις με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο, σε μια προσπάθεια επανενεργοποίησης ατόμων που είχαν δραστηριοποιηθεί σε μια σειρά από εγχειρήματα με σκοπό την ενότητα της Κεντροαριστεράς.

Έντυπη Έκδοση Καθημερινή


Γιατι υποδέχθηκε τον Νταβούτογλου ο Κικίλιας



Μια «έκπληξη» που σχολιάστηκε πολύ περίμενε τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου με το που προσγειώθηκε το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Αθήνα.
Αντί για τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπως προβλέπει συνήθως το πρωτόκολλο σε περιπτώσεις υποδοχής πρωθυπουργού ξένης χώρας, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας υποδοχής ήταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.
Μπορεί ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης να μην ανήκει στους πρώτους τη τάξει υπουργούς αλλά η επιλογή του προσώπου του κ. Κικίλια να είναι αυτός που θα έβλεπε πρώτον από την ελληνική κυβέρνηση ο Τούρκος πρωθυπουργός, μολονότι συμβολική προκειμένου να δώσει ένα στίγμα για τη στάση της Ελλάδας μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, δεν ήταν καθόλου άστοχη.
Κι αυτό γιατί ο κ. Κικίλιας με τις διεθνείς έπαφες που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα στα ταξίδια του σε ΗΠΑ, αρχικά, και Ισραήλ, στη συνέχεια, όπου είχε επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες έχει καθαρή εικόνα για ό,τι συμβαίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περίοδο της έντασης που τις διέπουν το τελευταίο διάστημα λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


Πηγή : protothema.gr


Σε 10 δόσεις προβλέπεται η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ το 2015


Από την έντυπη έκδοση

Μέχρι και 10 δόσεις προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015, προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι ιδιοκτήτες και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις δόσεις τους προς την Εφορία.
Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι που θα εξοφλήσουν τις φετινές δόσεις του ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν, έως το τέλος του επομένου έτους, να πληρώνουν κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο 2015.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις φετινές αντικειμενικές αξίες, ακόμη και στην περίπτωση που το 2015 οι αντικειμενικές τιμές μειωθούν στο ύψος των εμπορικών.
Με δεδομένη άλλωστε και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οικονομικό επιτελείο υποχρεούται άμεσα και εντός εξαμήνου να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους, αφού οι τιμές παραμένουν «στάσιμες» από το 2007.

Ισχύουσες αντικειμενικές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις ισχύουσες αντικειμενικές, καθώς κατά την υποβολή των δηλώσεων λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων την 1η Ιανουαρίου του έτους, οπότε και οι αντικειμενικές που ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που οι αντικειμενικές αλλάξουν, στις περισσότερες περιοχές θα μειωθούν μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος του εξαμήνου που έχει οριστεί από το ΣτΕ, δηλαδή περί τα τέλη Μαΐου 2015, και ως εκ τούτου ο ΕΝΦΙΑ 2015 θα προσδιοριστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.
Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο, εάν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις και μειώσεις στους ισχύοντες συντελεστές, θα βάλει στα κρατικά ταμεία όσα υπολογίζει και για φέτος, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ.
«Λίγα από πολλούς»

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι το επόμενο έτος θα προχωρήσει και σε νέες διορθώσεις όσον αφορά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ακόμη και σε μείωση των συντελεστών που ισχύουν, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που καταγράφεται φέτος, προκειμένου ο φόρος να γίνει δικαιότερος και να επιβεβαιωθεί το «σλόγκαν» που κατά περιόδους έχει ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη «λίγα από πολλούς»!
Βέβαια, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η τρόικα πάντα καιροφυλακτεί και είναι άγνωστο, μάλλον αδύνατον, με το ύψος του δημοσιονομικού κενού που προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2015, να δεχθεί και μειώσεις συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ.
Και αυτό όχι μόνο γιατί ζητεί ήδη νέα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού, αλλά αμφιβάλλει για το πώς θα επιτευχθούν ακόμη και οι στόχοι που προβλέπει το «πακέτο»-φωτιά που τις υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για να γεφυρώσει το χάσμα, μήπως και ξεκινήσουν κάποια στιγμή και οι διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά εξάλλου ότι η τρόικα αμφιβάλλει μετ’ επιτάσεως και για τους φετινούς στόχους, καθώς θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ευελπιστεί η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση που τήρησε και στη ρύθμιση - «μαμούθ» των 100 δόσεων, που παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί ο νόμος κατάφερε να τον «μπλοκάρει» και να προχωρήσει σε αλλαγές εις βάρος πάντα των φορολογουμένων.

Μητρώο κοινωφελών

Προσβάσιμο στο κοινό θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2015 το Ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών, στο οποίο θα είναι διαθέσιμοι, μεταξύ άλλων, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησής τους.

Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, Ψ.Υ.-ΔΗΠΕΕΚ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ


Πηγή : Ναυτεμπορική